Добірка наукової літератури з теми "Tarih"

Оформте джерело за APA, MLA, Chicago, Harvard та іншими стилями

Оберіть тип джерела:

Ознайомтеся зі списками актуальних статей, книг, дисертацій, тез та інших наукових джерел на тему "Tarih".

Біля кожної праці в переліку літератури доступна кнопка «Додати до бібліографії». Скористайтеся нею – і ми автоматично оформимо бібліографічне посилання на обрану працю в потрібному вам стилі цитування: APA, MLA, «Гарвард», «Чикаго», «Ванкувер» тощо.

Також ви можете завантажити повний текст наукової публікації у форматі «.pdf» та прочитати онлайн анотацію до роботи, якщо відповідні параметри наявні в метаданих.

Статті в журналах з теми "Tarih"

1

Tekin, Dilek. "Oryantalistlerin İkra Rivayetinin Tarihine Dair İddiaları: Gregor Schoeler Özelinde Bir İnceleme." Akademik Siyer Dergisi, no. 10 (June 30, 2024): 1–20. http://dx.doi.org/10.47169/samer.1476415.

Повний текст джерела
Анотація:
Bir tarihçinin, kaynaklarını hem tarihi düzlemine hem de tarih yazımı bağlamına dikkat etmeksizin okuması düşünülemez. Zira bu, kesinlikle tam da tarihî yorumun kalbidir. Çünkü kaynaklar tarihçilerin manayı kurguyla inşa ettikleri malzemeleridir. Diğer deyişle, kaynaklar tarihçilerin söz konusu tarihe dair kendi tasvirlerini yaratmak için dayandıkları geçmişe ait bir haberin veya objenin geçmişiyle ilgili iddialarıdır. Dolayısıyla tarihî bir çalışma ya da yorum bu tasvirin neticesidir. Bir kaynak bize ilgili olayın var olduğuna dair delil sağlar; tarihî yorum ise bu olay hakkında bir iddiadır. Hadis ilminin tarih ve siyer ilmi ile yakın ilişkisi düşünüldüğünde birincisinin ikinciye kaynaklığı meselesi hem hadis hem de tarih akademisyenleri tarafından sık sık gündeme getirilen bir mesele olagelmiştir. Buradan hareketle İslam’ın kökeni ve tarihi üzerine araştırma yapan Batılıların Hz. Peygamber’in hayatı ve onun hadisleriyle yakından ilgilenmeleri son derece tabiidir. Bu araştırmacıların eserleri incelendiğinde ise onun ilk vahiy tecrübesine dair haberlerle özellikle ilgilendikleri görülecektir. Türkiye’de ise ilk vahiyle ilgili tartışmalara, yaptıkları çalışmalarla katkı sunan tefsir ve hadis alanından pek çok araştırmacı mevcuttur. Bunlar konuyla ilgili ihtilaflı rivayetleri inceleyen yahut özel olarak ikra rivayetini hadis yahut Kur’ân tarihi bakımından ele alan çalışmalardır. Bu makale, ilk vahiy tecrübesi ile doğrudan irtibatlandırılan ikra rivayetiyle ilgili Batı’da en kapsamlı çalışmayı yapması dolayısıyla Gregor Schoeler’in hadis ve siyer kaynaklarında ilgili rivayetin nasıl izini sürdüğü ve rivayetlerin metin mukayeselerinden hareketle oryantalist paradigma içerisinde farklı bir duruş sergileyerek nasıl yeni sonuçlara ulaştığı meselesini ele alacaktır. Neticede Schoeler’in, rivayetleri metin mukayesesinden hareketle inceleme, isnaddaki bilgileri metinden hareketle kontrol etme, biyografik eserleri kullanma bakımından yöntem olarak ve rivayetleri güvenilir kabul etme, rivayet tarihini doğru anlama bakımından ulaştığı sonuçlar olarak oryantalist paradigma içerisinde en mutavassıt, İslamî paradigmaya en yakın araştırmacı olduğu görülmüştür.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Kırpık, Cevdet. "Fatma Aliye Hanım’ın Tarihçiliği." Kadın/Woman 2000, Journal for Women's Studies 21, no. 1 (July 4, 2020): 135–58. http://dx.doi.org/10.33831/jws.v21i1.160.

Повний текст джерела
Анотація:
1862 yılında doğup 1936’da ölen Fatma Aliye, popüler olmuş bir yazardı. O, Türk tarihinin ilk kadın yazarlarından olup daha çok romancılığı ile tanınmaktadır. Fakat felsefe, kadın, İslamiyet, şiir ve tarih gibi alanlarda da eser vermiştir. Yazarın tarihçiliği ise şimdiye kadar ihmal edilmiş, ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştır. Hâlbuki tarihçiliğinin ortaya konulmasında son derece kıymetli bilgiler içeren iki adet eseri bulunmaktadır. Bunlardan ilki H. 1331 (1912-1913) yılında yayınlanan Tarih-i Osmanînin Bir Devre-i Mühimmesi Kosova Zaferi-Ankara Hezimeti, ikincisi ise bundan bir yıl sonra yayımlanan Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı’dır. Bu makalede yazarın tarihçiliğini ortaya koymak için kullandığı yerli ve yabancı kaynaklar, tarihi olayları ele alış tarzı, kullandığı üslup ve dil ile tarihe yüklediği misyon gibi konulara değinilmektedir. Belki de ilk Türk kadın tarih yazarı olan Fatma Aliye’nin tarihi olayları bir kadın gözüyle nasıl değerlendirdiği de ayrıca incelenmektedir.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
3

CÖMERT, Tuğçe, and Şahin ORUÇ. "Tarih Öğretimi Açısından “Hayat Tarih Mecmuası”." Uluslararası Ders Kitapları ve Eğitim Materyalleri Dergisi 6, no. 2 (October 29, 2023): 260–74. http://dx.doi.org/10.53046/ijotem.1376745.

Повний текст джерела
Анотація:
Bu çalışmanın amacı bir döneme damgasını vuran popüler tarih dergisi olan “Hayat Tarih Mecmuası”nı tarih öğretimi açısından incelemektir. Hayat Tarih Mecmuası 1965- 1982 yıllarında çıkarılan popüler bir tarih dergisidir. Tarih öğretimi açısından konu yelpazesi oldukça geniştir. Avrupa tarihi, arkeoloji, seyahat, coğrafya, edebiyat gibi konulara yer vererek tarih öğretimi açısından çok önemli materyaller sunmuştur. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini derginin yayınlanan tüm konu alan dizini ve ayrıntılı olarak görselleri incelenmiş olan 10 sayısı oluşturmaktadır. Araştırma ile dergi, okuyucularına tarih öğretimi bağlamında tarih bilinci kazandırmak istediği sonucuna varılmıştır. Bu amaç doğrultusunda dergi, yayınlandığı dönem içerisinde Hayat Tarih Mecmuası okuyucularına Türk tarihinin farklı alanlarında bilgi sunduğu gibi dünya tarihi ile ilgili konulara da yer vermiştir. Okuyucularına tarih okuma ve öğrenme zevki aşılayan dergi; geçmişte yaşanan olaylara ışık tutarak halka popüler konularda önemli bir tarih birikimi sunmuştur.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
4

Toruk, Ferruh. "Fransız Gezgin Vital Cuinet’in Gözüyle Çankırı." Belleten 73, no. 268 (December 1, 2009): 721–38. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2009.721.

Повний текст джерела
Анотація:
Seyahatnameler, gerek klasik tarih, gerek kültür, gerekse sanat tarihi çalışmalarının önemli kaynaklarındandır. Görsel malzeme gravür, harita, fotoğraf vb. bakımından oldukça zengin olan seyahatnameler kentlerin, tarihî süreç içerisindeki fizikî, ekonomik ve sosyal değişimini yansıtan son derece önemli belgeler arasında yer almaktadır.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
5

DUMAN, Yeşim, and Refik TURAN. "Ali Cevad’ın Muhtasar Osmanlı Tarihi ile Ortaöğretim 11. Sınıf Tarih Ders Kitabı’nda Kırım Harbi’nin Ele Alınış Şekli Üzerine Karşılaştırmalı Bir Değerlendirmesi." Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 43, no. 2 (September 2, 2023): 1129–51. http://dx.doi.org/10.17152/gefad.1268497.

Повний текст джерела
Анотація:
Bu araştırmanın amacı Kırım Harbi’nin Ali Cevad’ın Muhtasar Osmanlı Tarihi ile Ortaöğretim 11. Sınıf Tarih Ders Kitabı’nda ele alınış şekli üzerine karşılaştırmalı bir değerlendirmesini gerçekleştirmektir. Veriler, doküman analizi yöntemi aracılığıyla tarih alanyazınından ve Muhtasar Osmanlı Tarihi ile Ortaöğretim 11. Sınıf Tarih Ders Kitabı adlı kitaplardan elde edilmiştir. Elde edilen veriler ile bahsi geçen kitaplar Kırım Harbi çerçevesinde incelenerek farklılıkları ortaya konmuştur. Ders kitaplarından ulaşılan verilerin değerlendirilmesi nitel analiz yöntemlerinden doküman analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma neticesinde tarih alanyazınında verilen bilgiler ile incelemesi gerçekleştirilen tarih ders kitaplarındaki bilgilerin çelişmediği ancak konu ile ilgili Muhtasar Osmanlı Tarihi ders kitabında verilen bilgiler ve ifadelerin az ve yüzeysel olduğu neticesi ortaya çıkmıştır. Ayrıca 11. Sınıf Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı’nda ise konu ile ilgili verilen bilgiler ve ifadelerin alanyazınında yapılan araştırmalar göz önünde bulundurularak önemli noktaların vurgulandığı, Muhtasar Osmanlı Tarihi ders kitabı ile karşılaştırıldığında ise konuya daha kapsamlı yer verildiği gözlemlenmiştir.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
6

Öztürk, Mustafa. "XIX. Yüzyılda Harput'ta Fiyatlar." Belleten 53, no. 207-208 (August 1, 1989): 797–828. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1989.797.

Повний текст джерела
Анотація:
XIX. yüzyıl Türkiye tarihi üzerinde yapılan araştırmaların daha çok siyasi tarih ve ıslahat hareketleri alanında yoğunluk kazandığı, iktisadi ve sosyal tarihe ait araştırmaların azlığı dikkati çekmektedir. Hele iktisadi hayatın önemli bir öğesi olan fiyat hareketlerine ait çalışmaların yokluğu daha da ilginçtir ve bir eksiklik olarak görülmektedir. Bu cümleden olarak, halen yürütmekte olduğumuz Anadolu Fiyat Tarihi projesi çerçevesinde, XIX. yüzyılda Harput'ta fiyatlar incelenmeye çalışılmıştır.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
7

ERBAY, Enes Ensar, та Selahattin POLATOĞLU. "An Abbasid Statesman Who Became a Hero with His Anatolian Campaigns: ʿAlī b. Yaḥyā al-Armanī (d. 249/863)". Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD) 23, № 2 (31 грудня 2023): 206–22. http://dx.doi.org/10.30627/cuilah.1346561.

Повний текст джерела
Анотація:
Ali b. Yahyâ el-Ermenî (ö. 249/863), Halife Me’mûn’un (ö. 218/833) son yıllarında tarih sahnesine çıkmış, iki dönem Mısır vali naibi ve bir süre bizzat valilik, birer dönem de Sugûruşşâm ve Ermeniye-Azerbaycan valiliği yapmıştır. O, Halife Müstaîn’in (236-249/850-863) ilk yıllarına kadar Anadolu topraklarına çok sayıda sefer düzenlemiş, bunun yanında Abbâsî Devleti’nin idarî teşkilatında görev almış ve ayrıca diplomatik faaliyetler yürütmüş önemli bir devlet adamıdır. O, bu çerçevede geniş yetkileri olduğu anlaşılan tarihî bir şahsiyettir. Kariyerinin henüz başlarında Ermeniye bölgesinde siyasî açıdan aktif biri olduğu anlaşılan ancak hayatı hakkında kaynaklarda oldukça az bilgi bulunan Ali b. Yahyâ, Abbâsî tarihi için mühim birtakım icraatlar üstlenmiştir. Bu makale, Ali b. Yahyâ’nın etnik kökenini, idarî, askerî ve diplomatik konumunu ele almaktadır. Erken dönem tarih kaynaklarınca da kayıt altına alınan bu konum, onun halk muhayyilesinde bir tür kahraman portresine oturtulduğu noktasında kayda değer birtakım argümanlar sunmaktadır. Tüm bu faaliyet ve muhayyileyle ilgili unsurlar, çalışmada üzerine yoğunlaşılan temel hususlar arasında yer almaktadır. Bu çalışma, Anadolu üzerinde Abbâsî-Doğu Roma mücadelesinde aktif rol alan ve bunun neticesinde kahramanlaşan bir tarihî şahsiyetin İslâm tarih kaynaklarında yansıtılma biçimini ortaya çıkararak alana katkı sunma amacındadır.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
8

Aktaş, Özgür, and Hurşit İsayev. "Altıncı sınıf Rusya tarih ders kitaplarına göre Rus kimliğinin oluşmasında edebiyat ve kültürün katkısı." Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, no. 1 (January 17, 2024): 86–91. http://dx.doi.org/10.58588/aru-jfeas.1400678.

Повний текст джерела
Анотація:
Bu çalışmanın amacı tarih ders kitaplarına göre Rus kültürünün oluşumunda edebiyat ve dinin rolünü açıklamaktır. Bu çalışma nitel bir çalışma olup yöntem olarak doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada iki adet Rus tarih ders kitabı incelenmiş ve Rus kimliğinin oluşmasında edebiyat ve kültürün önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tarih ders kitaplarının verdiği bilgilere göre edebiyat ve dini inançlar Rus kimliğinin şekillenmesinde önemli katkı sağlamıştır. Rusya Hristiyanlık dinini ve Ortodoks mezhebini kabul ederek yeni bir kimliğe sahip olmuştur. Bu yeni anlayış edebiyatla desteklenmiştir. Tarih ders kitapları dinî nitelikli eski edebî eserlerden örnekler vererek ve tarih ders kitaplarına dinî simgeleri koyarak bir vatandaş oluşturma çabası içerisindedir. Ancak verilen bu örnekler ve dinî efsanelerin aşırı kullanımı kimi zaman da efsanelerin tarihi bir olgu gibi sunulması, neden sonuç ilişkisi yerine tarihi olguların inançlara dayalı olarak açıklanması Rusya tarih ders kitaplarının bilimselliğini önemli ölçüde zayıflatmaktadır.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
9

Bušatlić, Ismet, та Hamza Lavić. "Datiranje kurʼanskim tekstom". Anali Gazi Husrev-Begove biblioteke 29, № 43 (31 грудня 2022): 51–62. http://dx.doi.org/10.51719/25663267.2022.29.43.51.

Повний текст джерела
Анотація:
Ovim radom obuhvaćeni su primjeri tariha izrečeni kurʼanskim tekstom u povodu ostvarenih pobjeda u ratovima, završetka gradnji mesdžida i džamija, škola (muallimhana), biblioteka i vodovoda (šadrvana i česama), te smrti muderrisa. U svakom od navedenih slučajeva godina u kojoj se to dogodilo iskazana je brojčanom vrijednošću arapskih grafema sadržanih u odabranom kurʼanskome tekstu. Sadržaj teksta ujedno ukazuje na rezultat događaja, vrstu, svrhu i namjenu građevine za koju je tarih izrečen, a zbir brojčanih vrijednosti arapskih slova, u tarih ukomponovanog kurʼanskog teksta po sistemu ebdžed, sadrži hidžretsku godinu u kojoj se događaj zbio. Radom su obuhvaćeni tarihi povodom gradnje dva mesdžida, džamije, mekteba, biblioteke, šadrvana, dvije česme, godine osvajanja Janoka i smrti jednog muderrisa.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
10

BAYRAMOV, Müşviq Cabir. "Azerbaycan tarih yazımında Selçuklu devletinin tarihi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 9, no. 5 (December 29, 2020): 3723–31. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.783985.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Більше джерел

Дисертації з теми "Tarih"

1

Sendesni, Wajda. "Regard de l'historiographie ottomane sur la Révolution française et l'expédition d'Égypte : Tarih-i Cevdet /." Istanbul : les Éd. Isis, 2003. http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb39203998q.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Inan, Kenan. "A summary and analysis of the TARIH-I EBU'L-FETH (history of the conqueror) of Tursun Bey (1488)." Thesis, University of Manchester, 1993. http://ethos.bl.uk/OrderDetails.do?uin=uk.bl.ethos.527561.

Повний текст джерела
Анотація:
The thesis presents a summary and an analysis of the Tar i h-i Ebu'[-Feth ("History of the Conqueror") by the Ottoman historian Tursun Bey. The History covers the period 1444-1488, with the bulk of it obviously devoted to the reign of Mehmed II "the Conqueror" (1451-1481). The thesis is in three chapters. The first analyses Tursun Bey's elaborate literary style and also examines the origins of his style, demonstrating that its literary ancestry goes back to thirteenth-century Iran, in particular to luvaini's Tarikh-i Jihangushiz ("History of the World Conqueror") (1252-1280), and can be traced through the Persian Histories by Vassaf (about 1328) and the Timurid historian Nizam aI-Din Shami (before 1402) and Sharaf aI-Din 'Ali Yazdi (1404). The chapter shows that Tursun Bey acquired mastery of this style not simply through studying these Persian prototypes to his History, but also through long employment in the Ottoman Chancery. It is -clear that during the fourteenth and fifteenth centuries the Ottomans adopted many of the administrative forms of Ilkhanid Iran and provided models for the formulation of Ottoman administrative and diplomatic documents. Tursun Bey was able to transfer the skill in insa which he acquired in the Chancery to the composition of his History. The second chapter attempts to identify the sources which Tursun Bey used in composing the Introduction to his History: "On the people's need for the Noble Being of the Padi~ah, the Shadow of God". The only written source which Tursun Bey himself identifies is the Akhliiq-i Nii$iri of Na~ir aI-Din Tiisi (1235), although he appears also to have used the Chahiir Maqiilah of Nizami-i 'Ariidi (1156). His most important oral source was his patron, the Grand Vizier Mabmiid Pa~a (? - 1474), who in some respects emerges as the hero of the whole work. The chapter also shows how, in context and style, the Introduction draws on the tradition of 'Mirrors for Princes' literature. The final chapter gives a summary and analysis of the History itself. The first section of the ch(\p.t er outlines the principles which have been followed . in making the summary translation. In the text following each section of the summary, there is a commentary which attempts to identify Tursun Bey's sources and analyse his interpretation of events. The chapter also has footnotes comparing Tursun Bey's historical information with the equivalent passages in the works of other contemporary historians, in order to establish, as far as possible, a correct account of events.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
3

Grant, Paul M. "Increasing the effectiveness of Army pre-deployment training." Thesis, Monterey, California : Naval Postgraduate School, 2010. http://edocs.nps.edu/npspubs/scholarly/theses/2010/Jun/10Jun%5FGrant.pdf.

Повний текст джерела
Анотація:
Thesis (M.S. in Defense Analysis)--Naval Postgraduate School, June2010.
Thesis Advisor(s): Giordano, Frank R. Second Reader: Wilson, Gregory R. "June 2010." Description based on title screen as viewed on June, 17, 2010. Author(s) subject terms: Pre-Deployment; Training; DMETL; CMETL; Task; Influence; Constraint; Afghanistan. Includes bibliographical references (p. 113-115). Also available in print.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
4

Monot, Frédéric. "L'orient islamique au vi xiieme siecle a travers le "mir'at al zaman fi tarih al-a'yan" de sibt ibn al-gawzi." Paris 4, 1992. http://www.theses.fr/1991PA040197.

Повний текст джерела
Анотація:
L'objet de ce travail reside dans l'etude de l'orient islamique au vi xiieme siecle a travers le mir'at al-zaman, une histoire universelle ecrite par sibt ibn al-gawzi, historien iraquien du vii xiieme siecle. L'etude se divise en deux parties : 1: une introduction detaillee. Cette introduction se compose tout d'abord d'un travail de methodologie dans lequel apres avoir presente l'auteur et sont oeuvre sont tout a tour etudies le travail du chercheur et son approche des sources (les sources zankides et ayyubides, les sources de sibt ibn al-gawzi et l'influence du mir'at al-zaman sur les siecles posterieurs). Cette introduction presente ensuite les differents themes abordes par l'auteur dans sa chronique (l'egypte fatimide, le yemen, le magrib, les pelerinages, les tremblements de terre et les phenomenes extraordinaires). 2: la traduction. L'ouvrage est compose par la succession de cinquante et une annees (de 518 1124 a 569 1175) comprenant d'une part, un recit rapportant les fait qui marquerent l'auteur et de l'autre, une liste d'obituaires. Outre la cesure recit obituaires, la presentation des faits ne repond a aucune ordonnance precise. Cette traduction est doublee d'une annotation visant a la fois a expliciter les faits ainsi qu'a les commenter et a comparer le texte avec les sources manuscrites ou editees contemporaines et posterieures au mir'at al-zaman. Ce travail de doctorat s'acheve sur des annexes (plans, cartes, iconographie), une bibliographie (sources et ouvrages modernes) et un index (lieux, termes techniques et personnages)
The aim of this work lies in the study of the islamic orient in the vi xiith century through the mir'at al-zaman, a universal history written by sibt in al-gawzi, an iraqi writer of the vii xiith century. The study is divided in to two parts. 1: a detailed introduction. First of all, this introduction is composed of a methodological study in wich, after having introduced the author and his works, are treated in turn my technical approach and the way i have used the sources. This introduction presents afterwards the different subjects tackled by the author in his chronicle (the fatimid egypt, the yemen, the magrib, the pilgrimages, the earthquakes and the strange phenomenons) 2: the translation. The book is composed of the succession of fifty one years (from 518 1124 to 569 1175) including on the one hand, an account reporting the events that impressed the author and, on the other hand, an obituary list. Apart from the separation between the events and the obituary lists, the events are presented in no particular order. An annotation is added to the translation. This annotation explains and comments on the events and compares the text with both manuscript and printed sources, whether contemporary or posterior to the mir'at al-zaman. This "doctorat" ends with an appendix (maps, plans, iconography,), a bibliography (sources and modern works) and an index (places, technical terms and personalities)
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
5

Beller-Hann, Ildiko. "Tarikh-i-Khata'i." Thesis, University of Cambridge, 1988. http://ethos.bl.uk/OrderDetails.do?uin=uk.bl.ethos.306333.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
6

Hanulík, Vítězslav. "Unitární celní sazebník TARIC." Master's thesis, Vysoká škola ekonomická v Praze, 2010. http://www.nusl.cz/ntk/nusl-76198.

Повний текст джерела
Анотація:
The purpose of this thesis is to give complete information about customs system within European Union. It contains explanation of general principals and legal regulations on which international trade is based. The thesis provides detailed introduction into the basic regulations of the Combined Nomenclature and leads us through the process of classifying of the goods in the Combined Nomenclature.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
7

Greiner, Stefan. "Rechtsfragen der Koalitions-, Tarif- und Arbeitskampfpluralität." München Beck, 2009. http://d-nb.info/999239902/04.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
8

Toka, Mualla Şataf Türk Ali. "Tarihi çevrelerin sürdürülebilirliği; Isparta Çayboyu örneği /." Isparta : SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008. http://tez.sdu.edu.tr/Tezler/TF01211.pdf.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
9

Hackenberg, Martin. "Die Verpachtung von Zöllen und Steuern : ein Rechtsgeschäft territorialer Finanzverwaltung im Alten Reich, dargestellt am Beispiel des Kurfürstentums Köln /." Frankfurt : Klostermann, 2002. http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb388222427.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
10

Witt, Alexander. "Der Firmentarifvertrag : verfassungs-, tarif- und arbeitskampfrechtliche Grundprobleme /." Berlin : Duncker & Humblot, 2004. http://www.gbv.de/dms/sub-hamburg/377395374.pdf.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Більше джерел

Книги з теми "Tarih"

1

Paşa, Eyüp Sabri. Tarih-i Vehhâbiyan =: Vehhâbı̂ler tarihi. [Cağaloğlu, İstanbul]: Bedir, 1992.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Paşa, Eyüp Sabri. Tarih-i Vehhâbiyan =: [Vehhâbı̂ler tarihi]. Cağaloğlu, İstanbul: Bedir Yayınevi, 1992.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
3

Qāz̤ī, Muḥammad Sharīf. Tarih-i Kurd: (Kürt tarihi) & Erdelan tarih okulu üzerine bir inceleme. İstanbul: Avesta, 2019.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
4

Okur, Osman. Kesme köyü kültür tarihi: Kültür-tarih. Cağaloğlu, İstanbul: Expoze Kitap, 2020.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
5

Saim, Cirtil, and Özgün Selda, eds. Konya bibliyografyası: Arkeoloji, sanat tarihi, tarih, mimarlık tarihi, etnografya. Konya: T.C. Konya Valiliǧi, 2003.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
6

Muşmal, Hüseyin. Ermenek araştırmaları - I: Arkeoloji - sanat tarihi - tarih. Konya: Palet Yayınları, 2018.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
7

Bozkurt, İbrahim. Tarih boyunca aşiretçilik ve Şanlıurfa aşiretleri tarihi. Birecik, Şanlıurfa [Turkey]: İ. Bozkurt, 2003.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
8

Muşmal, Hüseyin. Karaman araştırmaları - I: Arkeoloji - sanat tarihi - tarih. Konya: Palet Yayınları, 2019.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
9

Baraz, Mehmed Rebii Hâtemi. Çengelköy'de tarih. İstanbul: Kitabevi, 2004.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
10

Kemal, Taştan Yahya, ed. Tarih araştırmaları. Kızılay, Ankara: Akçağ, 2006.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Більше джерел

Частини книг з теми "Tarih"

1

Özdemir, Kamuran. "Kitap İncelemesi: Adil Tol’un Osmanlı Tarihi Notları 1444-1922 (Ahmet Z. Özdemir)." In Eğitimde Güncel Araştırmalar- III. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub247.c1373.

Повний текст джерела
Анотація:
Bu kitap incelemesi Adil Tol öğretmenin 1959-1960 eğitim öğretim yılında ders anlatımı sırasında tutulan notlarının “Adil Tol’un Osmanlı Tarih 1444-1922” başlıklı kitap incelemesidir. Kitapta tarih eğitimiyle ilgili yöntem ve tekniklerin yer aldığı görülmüştür. Ömrünü tarih eğitimine adamış bir öğretmen olan Adil Tol, Osmanlı tarihi derslerinde sınıfta ne anlatmışsa, bu kitapla tekrar dile gelmiş pek çok okurla dolayısıyla öğrenci ile buluşmuştur. Bu kitapla sınıfa ve tarihe hapsolmak kurtulan Osmanlı tarihi ders notları, geçmişte kullanılan sınıf ortamına ait ders yöntem ve tekniklerinden okuyucusunu haberdar ettiği gibi; okul dışı öğrenme ortamlarına da dikkat çekerek tarihi alan gezilerinin önemini tarih eğitimcilerine hatırlatıyor. Adil Tol öğretmenin ders notlarından çıkarılacak başka bir sonuç da tarihsel düşünme becerilerinin sınıf içinde aktif bir şekilde yer verilmesidir. Kitapta olaylar belli bir kronolojiyi takip ettiği için kronolojik düşünme becerisi; tarihsel bir olayı açıklarken belgeler, görseller, kaynak kişiler, kalıntılar ve buluntular, sanat eserleri ve edebi ürünler gibi geçmişi anlatan kaynaklarda sunulan veriler kullanıldığı için tarihsel kavrama; dersini geçmişte yaşamış insanların farklı bakış açıları olabileceğine kanıtlar göstererek anlattığı için tarihsel analiz ve yorum; farklı kaynaklardan tarihsel veri elde ederek dersi sunduğu için tarihsel sorgulamaya dayalı araştırma; geçmişteki konu ve sorunları tanımladığı için tarihsel sorun analizi ve karar verme; padişahlar kişilik özellikleriyle beraber anlatıldığı için empati yapma becerisi gibi tarihsel düşünme becerilerinin yer aldığı belirlenmiştir.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Alaca, Eray. "Türkiye’de Tarih Öğretim Programları Son Yüzyılda Nasıl Gelişme Gösterdi?" In Tarih ve Eğitime Dair Cumhuriyetin 100. Yılı Konuşmaları. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2024. http://dx.doi.org/10.5152/5403.

Повний текст джерела
Анотація:
Cumhuriyetin 100. Yılı vesilesi ile hazırlanan bu çalışmada tarih öğretim programlarının günümüze kadar geçirdiği değişim ve dönüşümü ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bir ulus devlet olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ nde yeni rejime yeni bir ulus oluşturma düşüncesi kapsamında eğitime, özellikle de tarih eğitimine önem verilmiştir. Bu çerçevede 1924 yılında Cumhuriyetin ilk öğretim programları hazırlanmıştır. Ancak Osmanlı son dönemi tarih öğretim programlarının etkisinde hazırlanan bu programlar ciddi bir sorun oluşturmuştur. 1931 yılında “Türk Tarih Tezi” ile bu sorun aşılmış, ulus devlet anlayışına uygun laik/seküler bir tarih yazımı tarih öğretim programlarında yer almıştır. Türk devletinin resmi tarih tezi olan “Türk Tarih Tezi” günümüze kadar özü korunmak suretiyle az veya çok etkisini sürdürmüştür. Tarih öğretim programları noktasında en az “Türk Tarih Tezi” kadar etkili olan bir anlayış ise 1970’li yıllarda din dışı akımlara bir tepki olarak ortaya çıkan “Türk-İslam Sentezi” olmuştur. Günümüz tarih öğretim programlarında etkili olan bu anlayış “Türk Tarih Tezi” ndeki laik/seküler yaklaşımının yerine İslam’ı koymuştur. Bunun üzerinden de Türklerin İslamiyete katkıları bağlamında bir “İslam’a hizmet” söylemi geliştirilmiştir. 1990’lı yıllardan itibaren ise tarih öğretim programlarındaki mevcut “Türk-İslam Sentezi” anlayışı “Osmanlı Tarihi” konularına ağırlık verilerek genişletilmeye çalışılmıştır. 2007 yılından itibaren tarih öğretim programları beceri ağırlıklı olarak düzenlenmiştir. Tarih öğretim programlarını yenileme çalışmaları kapsamında 2016 yılından itibaren değerler eğitimi ön plana çıkarılmıştır. Tarih öğretim programlarında etkisi artan “Osmanlı Tarihi” konularının da değerler eğitimi bağlamında verilmeye çalışıldığı görülmüştür
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
3

Yıldırım, Tercan. "Cumhuriyetin 100. Yılında “Tarih Ders Kitapları”." In Tarih ve Eğitime Dair Cumhuriyetin 100. Yılı Konuşmaları. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2024. http://dx.doi.org/10.5152/5404.

Повний текст джерела
Анотація:
Yüzyıllık süreçte tarih ders kitaplarındaki değişim ve dönüşümleri anlayabilmek için çeşitli dönemleştirmeler yaparak etkili olan tarih anlayışlarına odaklanmak gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında Cumhuriyet’in ilk yıllarından Türk Tarih Tezi’nin hâkim olduğu 1930’lu yılara kadar geçen dönem geçiş süreci olarak adlandırılmıştır. Bu ilk dönemde II. Meşrutiyet sonrası hâkim olan Avrupa merkezci ve Aydınlanmacı tarih anlayışının devam ettiği gözlenir. 1931 yılı itibariyle Türk Tarih Tezi dönemi başlamış ve 1942 yılındaki Hümanist ders kitaplarına kadar devam etmiştir. Bu dönem tarih ders kitaplarının Türklerin medeniyet yayıcı bir ırk olduğu kanıtlamak için yazıldığı söylenebilir. Hümanist Tarih Anlayışı ise Anadolu medeniyetleri tarihi üzerine kurulmuş ve evrensel bir kültür anlayışına ulaşmak amaçlanmıştır. 1976’dan itibaren geçmiş tarih ve kültür anlayışlarına biriken tepkiler Türk-İslam Sentezi döneminin başlamasına sebep olmuştur. Bu dönemde İslamiyet Türk kimliğini belirleyen ana unsur olarak görülmüştür. 1980 sonrasında bu senteze Atatürk milliyetçiliği eklenmiş ve uzun dönem bu ikili anlayış etkili olmuştur. 1990’lı yıllarda Sovyetler Birliği’nin dağılması sonucu “Dış Türkler” konusu tarih öğretimini yeniden şekillendirmiştir. 2007 sonrasında her ne kadar beceri temelli bir tarih anlayışı getirilse de örtülü de olarak milli kimlik inşasına dönük tarih ders kitaplarının devam ettiği görülür. Bu yıllarda Osmanlı tarihi konularının büyük ağırlık kazandığı gözlenmekte 2017 sonrasında ise bu durum zirve noktasına ulaşmaktadır
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
4

Önalan, Gökhan Oruç. "Osmanlı Ekonomisi'nde Çerçeve Problem ve Zihniyet." In Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar- V. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub168.c760.

Повний текст джерела
Анотація:
Tarih bir taraftan geçmiş dönemlerdeki zaman dizinsel olaylar bütününü ifade ederken diğer taraftan öznesini insan ve toplumların oluşturduğu bu olayları neden ve sonuç ilişkisi çerçevesinde açıklamaya çalışan bir bilimdir. İnsanların üretim-bölüşüm ve harcama ilişkilerinin pratikteki karşılığı ekonomi olarak adlandırılırken, iktisat bilimi bu maddî temellerin işleyişinden kaynaklanan sorunları çözmeye odaklanır. Bu doğrultuda, insanların iktisadî istekleri ile bu istekleri karşılamaya yarayan kaynaklar arasında dengeli bir karşılık bulmaya çalışır. İktisat tarihi ise tarih ve iktisat biliminin kesişim kümesinde yer alır ve geçmiş dönemlerdeki iktisadî faaliyetler ile bu faaliyetler üzerine inşa edilen kurumları uzun dönemli bir bakış açısı takınarak inceler. Burada uzun dönemli bakış açısının önemi, siyasî olayların kısa dönemli karakterine karşılık, iktisadî değişim ve eğilimlerin seyre oturabilmesinin uzun dönemde mümkün olmasında saklıdır. Ortak noktaların çokluğuna rağmen iktisat tarihi, tarihin zaman diziliminde iktisat biliminin karakteristiği çerçevesinde varlık bulan meseleleri incelediği için tarih biliminin değil iktisat biliminin bir alanıdır. Genel bir yaklaşımla dünya ekonomisinin tarihi yazılabileceği gibi coğrafya vb. gibi belirli alt kırılımlar gözetilerek öznel iktisat tarihleri de kaleme alınabilir. Osmanlı – Türkiye iktisat tarihi çalışmak da bu türdendir. Özellikle doğrusal yaklaşımcı iktisadî gelişme teorilerinin geçerliliğinin zedelenmesi Osmanlı - Türkiye iktisat tarihi çalışmalarının önemi daha da belirgin bir hâle getirmiştir. Türkiye iktisat tarihi araştırmalarının başlangıç noktası Anadolu Selçuklu Devleti (1075) dönemine kadar geri götürülebilir. Böylece Türkiye iktisat tarihi çalışmaları Osmanlı öncesi dönem, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi şeklinde üç ana kırılımda vurgulanabilir. Bu geniş zaman aralığında ağırlık Osmanlı dönemine ait olduğu için Osmanlı iktisat tarihine ayrı bir parantez açmak önemlidir. Osmanlı iktisat tarihi sahası hakkında çalışma yapmak, Osmanlı iktisadî sistemini anlamak ve bu sistemin çevresinde işleyen iktisadî pratiklerin karşı karşıya kaldığı problemleri ve bu problemleri ortadan kaldırmak adına gerçekleştirilen değişim ve dönüşümleri neden – sonuç ilişkisi bağlamında açıklayabilmekle mümkündür. Bu çalışmanın amacı birinci adıma yöneliktir. Çalışma, Osmanlı toplumunun maddî temellerine bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşarak Osmanlı iktisadî sisteminin anahatlarını çerçeve, problem ve zihniyet meselesi bağlamında ortaya koymayı amaçlar. Bu amaç doğrultusunda maddî olarak temellendirilebilen tarihî olayların yorumlanmasında iktisat biliminin analiz araçlarından yararlanılırken tümdengelim akıl yürütme faaliyeti, erişilen bulgular yorumlanarak genel sonuçlara varılırken ise tümevarım akıl yürütme faaliyeti benimsenmiştir.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
5

Ata, Bahri. "Tarih öğretiminin tarihi (1869-1922 Dönemi)." In Türkiye'de tarih eğitimi araştırmaları el kitabı, 1–24. Ankara:Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786053188322.01.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
6

Makhmudjonova Akay, Gulzoda. "Külliyat-ı Tarih’in XV-XVI. Yüzyıla Ait Nüshaları Üzerine Değerlendirme." In Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar - II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub56.c100.

Повний текст джерела
Анотація:
Külliyat-ı Tarih, döneminin önemli tarih kitaplarının derlendiği bir külliyat olma özelliğine sahiptir. Timurlu hükümdarı Sultan Şâhruh’un (öl.1447) isteği üzerine, dönem tarihçisi Hâfız-i Ebrû (öl.1430) tarafından hazırlanan tarih eseridir. Örnekleri verilmeye başlanan, resimli tarih geleneği kapsamında ele alınmış eserin, bir adet resimli, üç adet resimsiz nüshası olduğu bilinmektedir. Resimsiz nüshalardan sadece ikisi tezhiplidir. Tezhipsiz ve tamamlanmamış sadece bir nüsha günümüze kadar ulaşmıştır. Külliyat-ı Tarih’in resimli nüshası, günümüzde T.C. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı TSM. B.282’de kayıtlıdır. Diğer nüshalar İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi Damat İbrahim Paşa (Nr. 919), Hekimoğlu Ali Paşa (Nr. 703) ve Nuruosmaniye Kütüphanesinde (Nr. 3267) korunmaktadır. Çalışmamızda bahsi geçen eserin bir dünya tarihi olarak defalarca çoğaltılmaması ve çok sayıda nüshasının olmaması, Külliyat-ı Tarih’in, tamamlandıktan sonra çok da benimsenmediğine, popüler olmadığına işaret ederken, bir yandan da metnin, aslında Sultan Şâhruh’un ilgi ve amaçlarını karşılamak üzere yazılmış olduğunu da gösterir. Çalışmamızda, Külliyat-ı Tarih eserinin içeriği, resimli ve resimsiz nüshalarının hazırlanma süreci ve kodikolojik özellikleri üzerine değerlendirmeler yapılacaktır.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
7

Turan, Refik. "Tarih vakfı." In Türkiye'de tarih eğitimi, 347–57. Ankara:Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786052411421.24.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
8

Akbaba, Bülent. "Türkiye’de Yüz Yıllık Süreçte (1923-2023) Tarih Pedagojisindeki Değişim ve Süreklilik." In Tarih ve Eğitime Dair Cumhuriyetin 100. Yılı Konuşmaları. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2024. http://dx.doi.org/10.5152/5402.

Повний текст джерела
Анотація:
Cumhuriyetin ilanıyla birlikte oluşturulmaya çalışılan millî kimliğin ve yeni vatandaş profilinin oluşturulmasında tarih eğitimine özel bir misyon belirlenmiştir. 2023 yılında yüzüncü yılını kutlayan Türkiye Cumhuriyeti’nde tarih pedagojisine yüklenen misyon ve tarih pedagojisi üzerinden ortaya konulmaya çalışılan vizyon zamanla değişmekle birlikte bazı durumlar süreklilik göstermektedir. Tarih pedagojisinde 1924’ten günümüze bir asırdır devam eden sorunların başında, içeriğin yoğunluğuna rağmen ders saatlerinin yetersizliği, öğrencilerde tarih bilincinin geliştirilememesi ve tarih derslerine yönelik olumsuz tutumların oluşması öne çıkmaktadır. Tarih pedagojisinde yüz yıldır süregelen önemli diğer bir sorun, öğretmenlerin tarih derslerinde öğrencileri araştırmaya teşvik etmemesi, içeriğin tamamını düz anlatım, soru-cevap gibi en geleneksel öğretim yöntemleriyle aktarmaya çalışmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüz yıllık tarihinde tarih pedagojisinin temel tartışma konularından biri tarih konularının ‘etnosantrik’ bir bakış açısıyla ele alınması meselesidir. Tarihsel süreç içerisinde bu durumun geçmişten günümüze milliyetçi bir perspektiften farklı bakış açılarını yansıtacak daha objektif bir bakış açısına doğru evrildiği görülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti tarih pedagojisinde 1923-2007 yılları arasındaki dönemde ağırlıklı olarak bilgi aktarımına odaklanan bir öğrenme-öğretme sürecinin hâkim olduğu görülmektedir. Bunun sonucunda Cumhuriyet pedagoji tarihinin en radikal reformlarından biri gerçekleşmiştir. Türkiye’de bilgi aktarımı odaklı tarih pedagojisinden beceri odaklı tarih pedagojisine doğru bir evrim olduğu görülmektedir. Ülkemizde tarih pedagojisi açısından umut verici olan bu durum, yaklaşık 50 yıldır modern dünyada tarih pedagojisinde öne çıkan temel anlayışın özünü oluşturmaktadır.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
9

Şimşek, Ahmet. "Türk tarih tezi." In Türkiye'de tarih eğitimi, 105–22. Ankara:Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786052411421.07.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
10

GÖĞEBAKAN, Yüksel. "Müze ve Tarih." In Müzede Eğitim Öğrenme Ortamı Olarak Müzeler, 121–56. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052416372.05.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.

Тези доповідей конференцій з теми "Tarih"

1

Acun, Fatma. "Popüler Tarih Nedir? Popüler Tarih Nasıl Yapılır?" In Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.37879/9789751749994.2022.21.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Akkaya, Emine. "Prokopios’un Savaşlar Tarihi ve Gizli Tarih Eserlerinde İmparator Iustınıanus’un Portresi." In Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.37879/9789751749987.2022.8.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
3

Öztürk, Mustafa. "Tarih ve İdeoloji." In Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.37879/9789751749987.2022.12.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
4

Ayan, Ergin. "Kutadgu Bilig ve Tarih." In Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.37879/9789751749987.2022.21.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
5

Ayaz, Fatih Yahya. "Memlük Tarih Yazıcılığına Dair." In Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.37879/9789751749987.2022.11.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
6

Gasimova, Fidan. "Tarih ve Folklor İlişkileri." In Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.37879/9789751749987.2022.9.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
7

Tepekaya, Muzaffer. "Tarih Yazıcılığı ve Filoloji." In Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.37879/9789751749994.2022.38.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
8

Taşkıran, Hasan. "Osmanlı Tarih Yazıcılığına Bir Tepki Olarak Karamanlı Tarih Yazıcılığı: Şikârî ve Karamannâme’si." In Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.37879/9789751749994.2022.36.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
9

GULUZADE, Pasha. "TÜRK MODERNLEŞMESİ SÜRECİNDE AYDINLARIN TARİH VE FELSEFEYLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.63.

Повний текст джерела
Анотація:
Dönemin düşünürleri gerilemenin önüne geçmek ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı koymak için modernleşmenin gerekliliğine inanmışlardı. Bunun için toplumsal bir dönüşümün gerçekleştirilmesi gerekmekteydi. Sürecin iyi bir şekilde sonuçlanması için eğitimli topluma ihtiyaç vardı. Bu gibi ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak eğitimin önemi, okulların durumu, hoca-öğrenci münasebetleri, bilim, fen gibi konularla ilgili tartışmalar başlamıştı. Bu yüzden dönemin düşünürleri mevcut okullardaki sorunlara değinerek bu süreçte nelerin yapılması gerektiğine dair kendi görüşlerini belirtmişlerdir. Karşılaşılan sorunların çözümü için yenilikleri kabul etmenin gerekliliğini idrak eden aydıınlar eğitimdeki problemlerin aradan kaldırılması için özellikle pozitif bilimlere doğru eğilim gösterseler de, tarih ve felsefe gibi sosyal alanlardaki eksikliklerin farkındaydılar. Eğitimdeki eksikliklerden birinin felsefe olduğu konusunda hemfikir olan Türk aydını, Batı felsefi düşüncesinin alınmasından yana olmuştur. Batı`daki pozitif felsefi akımlar ve yaşanmışlıklar sayesinde, Doğu`nun mistik engeli aşılacak ve çağdaşlaşma gerçekleşecekti. Bununla birlikte karşılaşılan sorunların tarih alanında ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Dönemin Osmanlı tarih kitaplarının konusu daha çok İslam ve Osmanlı tarihiyle sınırlı kaldığı için, bu alanda diğer devletler ve kavimlerle ilgili pek de bilgi sahibi olmayan okumuş kesim oluşmuştu. Diğer toplumların nasıl geliştikleri, hangi evrelerden geçtikleriyle ilgili bilgiden yoksunluk, onları anlamada sorunlar oluşturmaktaydı. Bu yüzden tarihin de önemine değinen düşünürler, toplum için ne kadar gerekli olduğuna dikkat çekmektedirler. Modern bilimin temelindeki tarihsellik ve felsefe benimsenmeden, Batı seviyesine gelmenin mümkün olamayacağı görüşü dönemin düşünürleri arasında hakimdi. Çalışmada Ziya Gökalp, Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi, Ahmed Midhat Efendi, Yusuf Akçura, Baha Tevfik, Ahmed Ağaoğlu gibi dönemin düşünürlerinin görüşlerinden yararlanılarak felsefe ve tarih temellendirilmeye çalışılmıştır. Sözkonusu sorunlar bağlamında aşağıdaki sorular çalışmaya yön vermektedir: Felsefe denildiği zaman dönemin düşünürleri ne anlıyorlardı? Felsefenin Türk toplumu için ne gibi yararları olabilirdi? Tarih ve siyaset felsefesiyle ilgili düşünürler ne söylemektedirler? Dönemin düşünürleri neden tarihin önemli olduğunu düşünmektedirler? Mevcut eğitim sistemindeki tarih dersi ihtiyaçları karşılamak için yeterli değil miydi? Yeterli olarak görülmeyen tarihin eksikleri nelerdi ve niçin oluşmuştu? Objektif bir tarih yazıcılığına dair tutum var mıydı? Çağdaş bir devlet olmak için tarih gerekli midir?
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
10

Yöre, Seyit. "Müzik ve Tarih: Tarihsel Müzikoloji." In Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.37879/9789751749987.2022.16.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.

Звіти організацій з теми "Tarih"

1

Amanta, Felippa, and Iqbal Wibisono. Dampak Negatif Kebijakan Perdagangan Non-Tarif terhadap Kesejahteraan Masyarakat Indonesia. Jakarta, Indonesia: Center for Indonesian Policy Studies, 2021. http://dx.doi.org/10.35497/341330.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Amanta, Felippa. Biaya Hambatan Non-Tarif pada Perdagangan Pangan dan Pertanian di Indonesia. Jakarta, Indonesia: Center for Indonesian Policy Studies, 2021. http://dx.doi.org/10.35497/345259.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Ми пропонуємо знижки на всі преміум-плани для авторів, чиї праці увійшли до тематичних добірок літератури. Зв'яжіться з нами, щоб отримати унікальний промокод!

До бібліографії