Добірка наукової літератури з теми "Turgut Cansever"

Оформте джерело за APA, MLA, Chicago, Harvard та іншими стилями

Оберіть тип джерела:

Ознайомтеся зі списками актуальних статей, книг, дисертацій, тез та інших наукових джерел на тему "Turgut Cansever".

Біля кожної праці в переліку літератури доступна кнопка «Додати до бібліографії». Скористайтеся нею – і ми автоматично оформимо бібліографічне посилання на обрану працю в потрібному вам стилі цитування: APA, MLA, «Гарвард», «Чикаго», «Ванкувер» тощо.

Також ви можете завантажити повний текст наукової публікації у форматі «.pdf» та прочитати онлайн анотацію до роботи, якщо відповідні параметри наявні в метаданих.

Статті в журналах з теми "Turgut Cansever"

1

AMAN, Fatih. "Turgut Cansever Düşüncesinde Zihniyet - Şehir İlişkisi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 7, no. 2 (May 23, 2018): 1240–50. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.413160.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Üstün, Berna, F. Özge Güven Ulusoy, Gamze Şensoy, and Fatma Kolsal. "A DESIGNER IN THE INTERSECTION OF ISLAMIC-OTTOMAN ARCHITECTURE: THE ARCHITECTURAL CONCEPT OF TURGUT CANSEVER (1920-2009)." Journal of Islamic Architecture 5, no. 4 (December 21, 2019): 229–42. http://dx.doi.org/10.18860/jia.v5i4.5346.

Повний текст джерела
Анотація:
Architects in the history of architecture try to be understood by their ideas that their designs need to be present on earth. Turgut Cansever (1920-2009) is an important opponent architect who was prized by Aga Khan Awards for architecture three times in his professional life and established his architectural understanding of the architecture of Ottoman and Islamic culture. This study aims to describe the life and work of the architect and his opinion about Islamic-Ottoman Architecture. Setting his architectural conception on a broader belief, Cansever strengthens his apprehension of architecture with his practice and literature studies. This unique approach in his works is shaped by a point of view that criticizes modernity but aims to validate it by reinterpreting in line with Islamic architecture. The references in the background of the structures of Cansever is thought to be too complex to read at a time. The understanding of Cansever's original designer perspective will be possible through the discussion of his synthesis resulted from the thoughts of Islamic architecture, Ottoman Architecture and modern architecture, and their reflections on his structures.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
3

BAYRAKTAROĞLU, Begüm, and Pınar ARABACIOĞLU. "Kültürün Yayılmasında Mimarlığın Yeri: “Bilge Mimar” Turgut Cansever." Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD) 7, no. 2 (December 30, 2022): 781–94. http://dx.doi.org/10.30785/mbud.1158573.

Повний текст джерела
Анотація:
Kültürün dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasında mimarlık eliyle sunulan katkılara ülkemiz adına öncülük eden mimarlarımızdan Turgut Cansever çalışmanın odağını oluşturmaktadır. Cansever’in dünya görüşünün biçimlendirdiği mimarlık anlayışının vücut bulduğu, aynı zamanda her biri uluslararası Ağa Han mimarlık ödülüne sahip, üç eseri üzerinden mimarlık yoluyla kültürel aktarım konusu irdelenmiştir. Çalışmanın çatkısını oluşturan kültür-mimarlık ilişkisi bağlamında incelenen örnekler, mimarın eserleri yoluyla kültür aktarımına nasıl katkı sunduğunu ve kendisinden sonraki kuşaklara özgün yerel mimarlık yaklaşımlarının kapısını nasıl araladığını belgelemektedir. İçinde bulunduğu toplumun inanç, gelenek, görenek, yaşayış biçimleri gibi manevi değerleri ile zanaatlar, malzeme, çevresel değerler gibi maddi değerlerini çağdaş yaklaşımlarla birleştirip yorumlayan özgün üretimler kültürün yayılmasında ve aktarılmasında önemli rol oynamaktadır.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
4

Tiryaki, Muhammed Esad. "The Thought of Urbanism and Planning According to Turgut Cansever." İnsan & Toplum Dergisi (The Journal of Human & Society) 4, no. 7 (June 15, 2014): 5–24. http://dx.doi.org/10.12658/human.society.4.7.m0090.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
5

Kılıç, Ahmet. "ART LEADERSHIP: (NECDET YASAR IN MUSIC, TURGUT CANSEVER IN ARCHITECTURE)." Digital Communication Journal 4, no. 5 (January 1, 2021): 59–82. http://dx.doi.org/10.51295/dicoj.32.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
6

KANTER, Beyhan. "SEZAİ KARAKOÇ İLE İKİNCİ YENİ ŞAİRLERİNİN ORTAK İMGE EVRENİ." Folklor Akademi Dergisi 5, no. 2 (August 25, 2022): 435–44. http://dx.doi.org/10.55666/folklor.1137032.

Повний текст джерела
Анотація:
İkinci Yeni şairleri, uzak, yoğun ve serbest çağrışımlı imgeler kullanmaları, kapalı ve muğlak bir anlatımı benimsemeleri ile Türk şiirine tartışmaları uzun yıllar devam edecek yeni bir poetik anlayış getirirler. Sezai Karakoç’un İkinci Yeni şairleri arasında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği de güncelliğini koruyan bir tartışmadır. Ancak Sezai Karakoç da imgelerin kuruluşu, verili dilin kullanım biçimi, modern hayata başkaldırı ve kapalı anlatımın benimsenmesi gibi poetik özellikler bakımından İkinci Yeni’nin öncü şairleri arasında yer almaktadır. Dünya görüşleri ve hayatı anlamlandırma biçimleri bakımından farklı bir bağlamda yer alsalar da Sezai Karakoç’un estetik tutumu ile İkinci Yeni şairlerinin estetik tutumları ve şiir dilini kullanış biçimleri pek çok ortak noktada buluşmaktadır. Zira Sezai Karakoç da diğer İkinci Yeni şairleri gibi şiirlerinde yaşadığı çağın bunaltılarını, huzursuzluklarını, uyumsuzluklarını, tedirginliklerini ve bireyi etkisi altına alan dayatmalarını derin ve yoğun anlamlar içeren metaforik ve imgesel söylemler aracılığıyla dile getirir. Sezai Karakoç’un yoğun imgelerle kurulan şiirlerinde, içinde yaşanılan çağın ve modern kent hayatının eleştirisi; kapitalizmin etkileri, mimarinin dönüşümü, bireyin yozlaşması ve asli gerçekliğinden uzaklaşması bağlamında yansıtılırken geleneksel, İslamî ve metafizik unsurlar merkeze alınır. İkinci Yeni şiirinin öncülerinden olan Edip Cansever, Turgut Uyar ve Cemal Süreya’nın şiirlerinde ise modern hayatın eleştirileri, modern ve kentli bireyin kendine yabancılaşması ve dinmek bilmeyen bir uğultuya dönüşen varoluşsal kaygılarla, bunaltılarla boğuşması üzerinden aktarılır. Bu bağlamda Sezai Karakoç’un şiirlerindeki modernlik eleştirisi, Edip Cansever, Turgut Uyar ve Cemal Süreya’nın modernlik eleştirilerinde olduğu gibi bunaltı, uyumsuzluk ve huzursuzluk gibi yıkıcı duygu durumlarını yansıtmakla birlikte dinî ve metafizik bir içerik barındırması yönüyle daha farklı anlam alanlarına işaret etmektedir. Bu çalışmada Sezai Karakoç’un şiirlerinde yoğun olarak kullandığı imgeler ile Edip Cansever, Turgut Uyar ve Cemal Süreya’nın şiirlerindeki imgelerin çağrışımları ve göndergeleri bakımından benzerlikleri tespit edilerek yorumlanacaktır. Çalışmanın kapsamından dolayı sadece örneklem olarak seçilen imgelere odaklanılacaktır.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
7

Yaslıçimen, Faruk. "İdrak ve İnşa: Turgut Cansever Mimarlığının İki Düzlemi." İnsan & Toplum Dergisi (The Journal of Human & Society) 1, no. 2 (December 30, 2011). http://dx.doi.org/10.12658/human.society.1.1.d0004.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
8

Yaslıçimen, Faruk. "İdrak ve İnşa: Turgut Cansever Mimarlığının İki Düzlemi." İnsan & Toplum Dergisi (The Journal of Human & Society) 1, no. 2 (December 30, 2011). http://dx.doi.org/10.12658/human.society.1.2.d0004.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
9

TANRIKULU, Murat. "Bilge Mimar Turgut Cansever'in Hatıratında Disiplinler Arası İşbirliği Kültürü, Ali Tanoğlu ve İstanbul'a Dair." Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, November 11, 2022. http://dx.doi.org/10.54558/jiss.1147738.

Повний текст джерела
Анотація:
Öz Amaç: Dünya ve Türk bilim çevrelerinde derin izler bırakmış olan Bilge Mimar Turgut Cansever'in hatıratında disiplinler arası ortak çalışma kültürü, coğrafya, Profesör Ali Tanoğlu ve İstanbul ile ilgili bölümü ele alınmıştır. Hatıratın ilgili bölümünden önce Cansever ve Tanoğlu'nun kısa biyografileriyle birlikte eserleri verilmiştir. Ardından 1940'lı yılların sonu itibariyle adı geçen bilim insanlarının, Türk bilimi, mevcut sosyo-kültürel gelişmeler, özellikle nüfus değişimleri ışığında ülkenin yüz yıl sonraki durumu, yaşanabilecek sorunlar, bu sorunların yine İstanbul’a yansımaları ve kent planlamanın önemine yönelik kaygılı perspektifleri üzerinde durulmuştur. Disiplinler arası ortak çalışma kültürüne sahip iki bilim insanının mevcut ve oluşabilecek sorunların çözümüne yönelik bakış açılarının, diğerleri tarafından kabul ve ret noktasında nasıl izler bıraktığı, hangi olumsuz sonuçlara yol açtığı somut örneklerle gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Bu yapılırken gelinen noktada, bilim insanında bulunması beklenen erdemin yaşanan sorunlarla ilgisi analiz edilmiştir. Yöntem: Yöntem olarak biyografik incelemeler, hatıratlar, özellikle nüfus ve belirli konularla ilgili nicel verileri de içeren karma yöntem kullanılmıştır. Zira bu verilerin birlikte kullanımı, yaklaşımların tek başına kullanımına göre araştırmanın problemini daha iyi anlamamızı sağlar. Konunun bütüncül bir yaklaşımla yorumlanması aşamasında ise hermeneutikten yararlanılmıştır. Bulgular: Cansever ve Tanoğlu’nun 1940’lı yıllarda ortaya koyduğu yaklaşımların değer görmesi durumunda İstanbul ve aynı süreci geçiren diğer büyük kentlerde son 70 yıldır yaşanan sıkıntıların önemli bir kısmı büyük olasılıkla yaşanmayacak ve ülkemizde sağlıklı bir kentleşme gerçekleşebilecekti. Sonuç: Sonuç olarak ortak çalışma kültürü, basiret ve erdemli bilim insanları ve bunun tam tersi özelliklere sahip ancak karar alma noktasında bulunan bilim insanlarının yaklaşımları İstanbul üzerinde olumsuz etkiler bırakmıştır. Özgünlük: Çalışma, dünyaca tanınan bir bilim insanının yaşamında iz bırakmış bir olaydan yola çıkarak bugünkü durumun gözler önüne serilmesi ve somut veriler ışığında yorumlanmasını odaklanmıştır. Konu, ele alınış ve işlenişi bakımından özgündür.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
10

TAHİROĞLU, B. Tahir. "Derlem Dilbilim Açısından Edip Cansever, Cemal Süreya ve Turgut Uyar'ın Söz Varlığında Sözcük Sıklığı ve Eşdizimlilik." Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, October 18, 2021. http://dx.doi.org/10.20322/littera.973451.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.

Дисертації з теми "Turgut Cansever"

1

MARTINELLI, ELIANA. "Turgut Cansever e la Scuola di Sedad Eldem : unità e tettonica nel progetto per Istanbul." Doctoral thesis, Università IUAV di Venezia, 2017. http://hdl.handle.net/11578/278737.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Martinelli, Eliana. "Turgut Cansever e la Scuola di Sedad Eldem. Unità e tettonica nel progetto per Istanbul." Doctoral thesis, 2017. http://hdl.handle.net/2158/1229049.

Повний текст джерела
Анотація:
The dissertation aims to verify the transmissibility of design principles in the Turkish School of architecture, from Sedad Eldem (1908-1988) to Turgut Cansever (1921-2009), searching for an urban and cultural identity of modern Istanbul, which considers the historical, typological and environmental values of pre-existence. The compositional approach of Cansever extended to the urban design and planning has been analysed, with the goal of identifying still valuable operational tools for the sustainable development of Istanbul and the new settlements in Turkey. The research has tried to verify the role of the anthropic, environmental and topographical pre-existence as principles of design in Cansever’s work, considering different case studies that move forward from the architectural to the urban scale and vice versa. Starting from the rehabilitation project for Beyazıt Meydanı, one of the most important "squares" of Istanbul, and going on with the projects for new settlements (like those for new satellite towns of Istanbul and for holiday villages), the thesis has analysed the scattered settlement, built in relation to the urban or natural landscape, as a method to solve the infrastructural problems of the contemporary Turkish city. Cansever joins the debate on the planning of the contemporary Turkish city, criticizing the static urbanization. His experimentation is turned to institute dynamic urban planning, that grows up simultaneously with the housing architecture. Each building represents a choice in itself, redefining the layout of all the other elements of the urban system. As the house builds up from the internal space, in relation to the exterior, the city develops starting from the garden architecture, in connection with the surrounding landscape. These case studies involve a very topical subject, about cities with a low environmental impact, in which sustainability does not constitute a concept to be applied ex-post, but is inherent in the design.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.

Книги з теми "Turgut Cansever"

1

Galeri, Garanti. Turgut Cansever: Mimar ve düşünce adamı = Turgut Cansever : architect and thinker. İstanbul: Garanti Galeri, 2008.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Martinelli, Eliana. Ricomporre l'unità: Turgut Cansever a Istanbul = Recomposing unity : Turgut Cansever in Istanbul. Firenze: Aión, 2022.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
3

Uğur, Tanyeli, and Yücel Atilla, eds. Turgut Cansever: Düşünce adamı ve mimar. İstanbul: Garanti Galeri, 2007.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
4

Düzenli, Halil İbrahim. İdrak ve inşa: Turgut Cansever mimarlığın iki düzlemi. Vefa, İstanbul: Klasik, 2009.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
5

Mimarlar Odası (Turkey) Antalya Şubesi. Antalya Kepez Belediyesi mimar Turgut Cansever ulusal mimarlık ödülleri ve sergisi: Proje dalı. Antalya: Mimarlar Odası Antalya Şubesi, 2017.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
6

Turgut Cansever. Boyut Yayin Grubu, 2010.

Знайти повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Ми пропонуємо знижки на всі преміум-плани для авторів, чиї праці увійшли до тематичних добірок літератури. Зв'яжіться з нами, щоб отримати унікальний промокод!

До бібліографії