Статті в журналах з теми "Emlak Konut"

Щоб переглянути інші типи публікацій з цієї теми, перейдіть за посиланням: Emlak Konut.

Оформте джерело за APA, MLA, Chicago, Harvard та іншими стилями

Оберіть тип джерела:

Ознайомтеся з топ-16 статей у журналах для дослідження на тему "Emlak Konut".

Біля кожної праці в переліку літератури доступна кнопка «Додати до бібліографії». Скористайтеся нею – і ми автоматично оформимо бібліографічне посилання на обрану працю в потрібному вам стилі цитування: APA, MLA, «Гарвард», «Чикаго», «Ванкувер» тощо.

Також ви можете завантажити повний текст наукової публікації у форматі «.pdf» та прочитати онлайн анотацію до роботи, якщо відповідні параметри наявні в метаданих.

Переглядайте статті в журналах для різних дисциплін та оформлюйте правильно вашу бібліографію.

1

DİYADİN LENGER, Aslı. "Covid-19 Salgınının Konut Tercihleri Üzerindeki Etkisi: İzmir İli Örneği." İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10, no. 1 (March 31, 2023): 113–27. http://dx.doi.org/10.17336/igusbd.962053.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
Covid-19 salgını tüm dünyada, bir yılı aşkın bir süredir ekonomi, eğitim, sosyal yaşam ve çalışma hayatı gibi birçok alanda etkisini göstermektedir. Covid-19 salgınının etkisiyle bireylerin tüketim alışkanlıkları ve tercihlerinde belirgin değişiklikler yaşanmıştır. Temizlik ürünlerinin tüketimi artmış, maske zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiş, hayat tarzında değişikliğe gidilmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın temel amacı, Covid-19 salgınının tüketicilerin konut tercihleri üzerinde bir etkisi olup olmadığını anlamaktır. Çalışmada, dünyaca tanınan ve zincir olan bir konut danışmanlık firmasının İzmir ilinde faaliyet gösteren, bir ofisi (20 emlak danışmanı) ile görüşülmüş ve derinlemesine mülakat yöntemiyle veri toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, son bir yılda tüketicilerin konut tercihleri üzerinde keskin bir değişim olduğu ortaya çıkmıştır. Müstakil evlere doğru kayan talep ile birlikte, konut alımlarında nakit ödeme yöntemi tercihinin arttığı sonucu ortaya çıkmıştır. Artan talebin etkisiyle, fiyatlar yükselmiş ve yetersiz alan sebebiyle, yerleşim merkezden uzağa doğru kaymıştır.
2

USTA, Feyza Nur, and Necmiye Tülin İRGE. "MOBBİNGİN ÖRGÜTSEL ADALET ALGISI VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ: BİR EMLAK KONUT ŞİRKETİ ÖRNEĞİ." R&S - Research Studies Anatolia Journal 3, no. 3 (July 31, 2020): 237–49. http://dx.doi.org/10.33723/rs.755688.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
3

Gulhan, Gorkem. "Impact of rail system investments on estate taxes and evaluation of spatial change potential: example of Kazlicesme-Sogutlucesme Metro RouteRaylı sistem yatırımlarının emlak vergilerine etkisi ve mekânsal değişim potansiyellerinin değerlendirilmesi: Kazlıçeşme–Söğütlüçeşme Metro Hattı örneği." Journal of Human Sciences 15, no. 4 (November 2, 2018): 2029. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v15i4.5524.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
The rail system generates an increase in accessibility by reducing transport costs and travel times. It also has an economically positive return to urban areas for public transport investments. Such public transportation investments; it is important for the planning process to know the effects of changes in land use, income, employment, intensity and monetary values. In this study, for the "Kazlıçeşme - Söğütlüçeşme Subway Line (1st Stage)", taxable gains for the years 2022-2038 are explained and linear increase rates are found. Areas with potential for real estate investment and transformation around the stations were examined and the exchange potentials and land use possibilities of residential areas were investigated. According to the findings of the study, the increase in real estate tax will reach up to four times; at the same time it was determined that there would be an increase in land-use attraction in the recreation, commercial and residential etc. areas around 14 stations.Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. ÖzetRaylı sistem toplu taşıma yatırımlarının kentsel alanlara ekonomik açıdan pozitif getirileri olmakla birlikte, ulaşım maliyetlerinin ve seyahat zamanlarının azalmasını sağlayarak erişilebilirlik artışı oluşturmaktadır. Bu tür kamu ulaşım yatırımlarının; arazi kullanım, gelir, istihdam, yoğunluk ve parasal değerlerde meydana gelen değişimler açısından etkilerinin bilinmesi planlama süreci için önemlidir. Bu çalışmada, “Kazlıçeşme – Söğütlüçeşme Metro Hattı (1. Aşama)” için 2022-2038 yılları arası vergisel kazanımlar açıklanmış ve doğrusal artış oranları bulunmuştur. İstasyonların çevresindeki gayrimenkul yatırım ve dönüşüm potansiyeli bulunan alanlar incelenmiş ve konut alanlarının değişim potansiyelleri ile arazi kullanım olanakları araştırılmıştır.Çalışma bulgularına göre emlak vergisinin 2019 yılından 2022 yılına kadar 4 kata yakın artış yaşayacağı ve 14 istasyon çevresindeki rekreasyon, ticaret ve konut alanlarında arazi kullanım çekiciliği artışı doğacağı devamla potansiyel konut alanı, ticaret alanı, kentsel rekreasyon alanları ve ulaşım yatırımları önerileri oluşturulabileceği tespit edilmiştir.
4

KÜPELİ, İrfan, and Özgür SAYGIN. "EMLAK VERGİSİ DEĞERİ VE PİYASA DEĞERİ ARASINDAKİ FARKA BAĞLI VERGİ KAYIPLARI: GEBZE ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 5 (December 25, 2019): 2372–84. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i5.1369.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
Emlak Vergisi değerlerinin piyasa değerlerinden düşük olması, Emlak Vergisinde kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca gayrimenkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde, Veraset ve İntikal Vergisinde, tapu harçlarında ve basit usule tabi mükelleflerin belirlenmesinde Emlak Vergisi değeri kullanılmaktadır. Emlak Vergisi değerinin piyasa değerlerini yansıtmaması bina satışlarında KDV ve Tapu harcı gelirlerinde de kayba neden olmaktadır. Buradan hareketle Kocaeli ili Gebze ilçesinden toplamda 100 adet gayrimenkul örnek alınarak Emlak Vergisi değerleri ile piyasa değerleri karşılaştırılmıştır. Piyasa değerleri binaların Emlak Vergisi değerlerinden 2,55 kat daha fazla çıkmıştır. Arsalarda ise piyasa değerleri Emlak Vergisi değerlerinden 9,70 kat fazla çıkmıştır. İncelemeye konu olan gayrimenkullerin Emlak Vergisi değerlerinin piyasa değerlerinden düşük olduğu ve buna bağlı olarak vergi kayıplarının ortaya çıktığı saptanmıştır.
5

ÖZKAYA, Gökhan. "ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE EMLAK FİYATLARI VE KONUTA ERİŞEBİLİRLİK AÇISINDAN ŞEHİR KARŞILAŞTIRMALARI." TOBIDER - International Journal of Social Sciences 6, no. 2 (September 30, 2022): 176–217. http://dx.doi.org/10.30830/tobider.sayi.11.10.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
6

ŞEKER, Şener. "XIX. YÜZYIL ORTALARINDA İNSUYU KAZASINA BAĞLI ZIVARIK KÖYÜNÜN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI." Akademik Tarih ve Araştırmalar Dergisi 6, no. 9 (December 30, 2023): 207–37. http://dx.doi.org/10.56448/ataddergi.1372879.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
Öz: Osmanlı Devleti’nde, Tanzimat’ın ardından vergi toplama yönetiminde bazı değişikliklere gidildi ve vergi toplama işlemleri herkesin gelirine göre toplanmaya başlandı. Bu uygulama vatandaşların mal ve emlakının kayıt altına alınması amacıyla yapılmıştır. Tanzim edilen bu defterler hane reisinin sahip olduğu emlak ve mal bilgilerinin yanı sıra vatandaşların ticari gelirleri de yer almıştır. Bu defterlerden yola çıkarak beldelere ait sosyo-ekonomik yapı ve nüfus bilgilerine ulaşmak da mümkündür. Bu araştırmaya konu olan Zıvarık karyesi İnsuyu kazasına bağlı bir köy statüsündedir. Bu bölgede vatandaşların genellikle ziraat ve hayvancılık aracılığıyla geçimlerini sağladığı görülmektedir. Bunların yanı sıra; çobanlık, hizmetkârlık ve bahçıvanlık işiyle ilgilenen bazı haneler de vardı. Bu köyde yaşayan ahalinin genellikle orta düzeyde gelir kaynağına sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bu bilgilere göre; burada ziraatle uğraşan vatandaşların en az bir çift öküz, bir binek hayvanı ve geçimlerine yetecek ölçüde araziye sahip oldukları tespit edilmiştir. Bölgenin coğrafi yapısına bağlı olarak küçükbaş hayvan sayılarının çok daha fazla olduğu görülmektedir. Bölgede mera alanının fazla olmasının da buna etkisi olduğu söylenebilir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın Osmanlı Arşivi’nde bulunan İnsuyu kazası Zıvarık köyüne ait 16059 numaralı Temettüat defteri ahalinin sosyo-ekonomik durumları hakkında bilgiler içermektedir. Zıvarık günümüzde Konya’daki Altınekin ilçesi olarak anılan köyün eski ismidir. Bu araştırmada, adı geçen Temettüat defterinden yola çıkılarak, Zıvarık köyünün sosyo-ekonomik yapısı incelenecektir.
7

DOĞRUYOL, Adnan. "Osmanlı Mali Sayımları -Temettüat Vergisi (1840/1841): Bolvadin Örneği." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 12, no. 3 (September 29, 2023): 2163–86. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.1309408.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
Makalemizin konusu olan temettüat defterleri, XIX yüzyıl ortaları için mali yapının ortaya çıkarılması anlamında son derece önemlidir. 1840 (H.1256) Bolvadin temettüat defteri tanzimat döneminde önceleri değişik isimlerle alınan vergilerin yerine bir tek vergi kaleminin ikamesi için hane reislerinin gelirlerinin tespiti amacıyla yapılmışlardır. Bu sayımlardan birisi de devletin mali yapıyı yeniden reorganizasyonu için 1840 yılında (h.1256) yapılan sayımlardır. “Osmanlı imparatorluğundaki mali yapı içerisindeki vergi yükümlülükleri üçlü bir yapıya indirgenebilir. Birincisi İslami temellere dayanan vergi mükellefiyetleri ikinci grup din ayrımı yapılmaksızın olağan dışı yapılan harcamaları karşılamak için alınan düzenli olmayan vergiler üçüncü grup ise harp masraflarının artmaya başlaması ile uygulanan diğer yükümlülüklerdir. Temettüat vergisine konu olan temettü (gelir) vergisinin XIX.yüzyıl Tanzimat dönemi dönüşümlerinin tesiri altındaki vergi alanında radikal anlamda reform yapılması konusunda öncelikli olarak ele alınmıştır. Osmanlı İmparatorluğunda, Temettüat defterleri 1839-1840 yıllarına ait bölgeler ailelerin yaşadıkları haneler, hanelerin yıllık gelirlerine bağlı ödedikleri vergi kayıtlarıdır. Çalışmamızın esasını teşkil eden Osmanlı arşivinde bulunan, “ML V.RD.T.M. T 16030 cilt: IX Bolvadin Temettüat defteri, 27 X 77,5 1256 -Bolvadin merkez kazasının kurra ve mahallat-ı müslim ahalisinin emlak arazi ve temettüatını beyan eden defterdir.” Maliye varidat kalemi defterlerinden olan temettü defterleri, başbakanlık Osmanlı arşivinde bulunmaktadır. 1988’e kadar bu seriden çok az deftere maliyeden müdevver ve kepeci tasnifleri arasında rastlanmaktaydı 1988 de kataloglayarak araştırmalara sunulan temettü defterleri serisi dokuz katalog içinde 17.747 defter ihtiva etmektedir. Bu defterlerin çok büyük bir ekseriyeti 1845 (H.1261) tarihinde yapılan sayımlara aittir. Çok az sayıda olmak üzere 1840 (H.1256) da yapılan ilk tahrirlere ait deftere de rastlanmaktadır.” Çalışmamızda Osmanlı kamu maliyesinin zapturapt altına alınması vergi düzenindeki eksikliğinin tamamlanması Mükelleflerin tespit edilmesi ve devlet gelirlerinin artması için ülke çapında sayımlar yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
8

Çakılcı, Diren. "Bir Cemaatin Yakın Tarihi: Omorfo Müslümanları." Journal of The Near East University Faculty of Theology 9, no. 1 (June 15, 2023): 97–113. http://dx.doi.org/10.32955/neu.ilaf.2023.9.1.07.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
1975’te Güzelyurt ismini alan tarihi Omorfo Kasabası, Kıbrıs’ta Rum nüfusunun fazla olduğu güzide yerleşim yerlerindendi. Kıbrıs Barış Harekâtı akabinde Omorfolu Rumlar güneye göç etmiş, onlardan boşalan bu kasaba Limasol ve Baf başta olmak üzere güneyde bulunan birçok köyden gelen Kıbrıslı Türklere yeni bir yaşam sahası teşkil etmiştir. Nitekim harekattan hemen önce burada 7.000-8.000 kişilik bir Rum nüfusuna karşın az sayıda Türk vardı. Fakat 1975’te bu durum tam tersine dönmüştür. Omorfo’nun yakın tarihine ait bu göç hadisesi, 1974’ten önce kasabanın Müslüman cemaatini teşkil eden gerçek Omorfoluların unutulmasına, kasabada Kıbrıslı Türk bulunmadığı yanılgısının büyümesine sebep olmuştur. Halbuki Osmanlı Dönemi’nden beri kalabalık Rum nüfusuna karşı sınırlı sayıda da olsa burada Müslümanlar ikamet etmekteydi. Bahçecilik ve tarımla meşgul olan Müslümanların kasaba dinamikleri içerisindeki yeri ise nüfuslarının aksine önemli seviyelerdeydi. İstanbul’da ikamet etseler de bazı Müslümanlar Omorfo arazisinin önemli bir kısmını çiftlik olarak tasarruflarında bulundurmakta, bölgedeki Rum ahali bu çiftliklerde çalışan olarak yaşamaktaydı. Şüphesiz bu durum kasabanın Müslüman cemaatine önemli bir güvence oluşturduğu gibi ekonomik faaliyetlerinde de bazı avantajlar sağlamıştı. Osmanlı toprak rejiminin mirası olarak 19. yüzyılın ikinci yarısında ve hatta 20. yüzyılda devam eden bu arazi hukuku, Kıbrıs adasındaki diğer örneklerin de araştırılması merakını teşvik etmektedir. Nitekim kalabalık bir Rum nüfusu içerisinde yaşamayı tercih eden Omorfo Müslümanlarının kasabadaki varlığı, bu araştırmada ortaya konan bazı tespitlere göre tam da bu arazi hukuku ve çiftlik işletmeleriyle ilişkili görünmektedir. Sayıları oldukça az olan Omorfo Müslümanları ibadet ve eğitim alanındaki önemli ihtiyaçlarını birkaç küçük vakıf ve Osmanlı Maarif Nezareti’nin idaresindeki ilköğretim kurumuyla karşılamıştı. 19. yüzyılın ikinci yarısına ait arşiv kayıtlarına göre, küçük vakıf gelirleri bulunan bir Omorfo Camii ile masrafları merkezi hükümetten karşılanan Omorfo İbtidai Mektebi faaldi. Bunlar Müslümanların kasabadaki yegâne cemaat kurumlarıydı. İngiliz idaresi döneminde faaliyetlerini sürdüren bu kurumlar yaklaşık bir asırlık vazifelerini 1963 yılındaki toplumlar arası çatışmalar sonucunda Müslümanların kasabayı terk etmesine kadar devam ettirmişti. 1974 öncesinde Omorfo’da yaşayan Müslüman cemaatinin ayrıntılarının tespit edilerek literatüre kazandırılması düşünülen bu çalışmada; 19. yüzyılda gerçekleştirilen nüfus-emlâk sayımları ışığında, Omorfolu Müslümanların demografik ve sosyo-ekonomik durumları ortaya konmuştur. Akabinde, İngiliz döneminde kasaba Müslümanlarının nüfus, din ve eğitim bakımından genel özellikleri incelenmiş, 1963 olaylarına kadar kasabada yaşamaya devam eden Omorfolular hakkında bilgi verilmiştir. Bunun için The Cyprus Gazette kayıtları başta olmak üzere araştırmada konu edilen bazı önemli cemaat mensuplarının akrabaları ve kasabanın eski Müslüman sakinleriyle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu sayede Rum Kasabası olarak bilinen ve sürekli gündemde olan Omorfo’nun unutulan tarihine, Kıbrıslı Türklerin buradaki tarihi varlığına dikkat çekilmiştir. Çalışmanın, Kıbrıs’ın farklı bölgelerine dair benzer araştırmalara örnek teşkil etmesi amaçlanmaktadır.
9

Güçlü, Caner. "Turizm Krizleri Sonrası Yeniden Şekillenen Konaklama İşletmeciliği ve İkinci Konut Turizminin Geleceği (The Future of Reshaped Accommodation Management and Second Home Tourism After Tourism Crises)." Journal of Business Research - Turk, October 3, 2023. http://dx.doi.org/10.20491/isarder.2023.1728.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
Amaç –Bu araştırmanın amacı, Alanya'da ikinci konut turizminin artan önemini incelemek ve bu turizmin yerel halk üzerindeki etkilerini anlamak, özellikle Covid-19 sonrası dönemdeki gelişmeleri vurgulamaktır. Aynı zamanda, yerel halkın ikinci konut sahiplerine yönelik tutumlarını, algılarını ve karşılıklı ilişkileri değerlendirmek, ikinci konut turizminin Alanya'nın ekonomik yapısı üzerindeki etkilerini analiz etmek, yerel halkın endişelerini ve beklentilerini belirlemek, ikinci konut turizminin kentsel planlama, çevre sürdürülebilirliği ve altyapı üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu çalışma, Alanya'da ikinci konutturizmi ile ilgili daha derinlemesine bir anlayış geliştirme ve gelecekteki kentsel gelişim ve turizm politikalarına katkıda bulunma amacını taşımaktadır.Yöntem –Araştırmanın verileri, ikincil veri analizi yöntemi kullanılarak, doküman incelemesi yoluyla elde edilmiştir. Araştırmanın verileri Alanya'daki ikinci konut turizmi ile ilgili yerel halkın görüşlerini incelemeyi amaçlayan 147 yorumdan elde edilmiştir. Bu yorumlar, www.yenialanya.com ve www.gazetealanya.com gibi yerel haber sitelerinde yayınlanan haberlerin altındaki yorumlardan seçilmiştir. Bu şekilde, Covid-19 sonrası ikinci konut turizmi hakkındaki yerel halkın düşüncelerini analiz etmek için elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak ana tema ve alt temalar oluşturulmuştur. Bulgular –Bulgular, altı ana tema etrafında toplanmıştır. Yabancıların konut kiralaması ve emlak satın alması, Alanya'da kültürel etkileşimi artırmıştır, ancak yerel halk için konut kiralarındaki artış ve mülkiyet erişimini zorlaştırmıştır. İkinci konut turizmi, emlak fiyatlarını artırmış, işsizliği etkilemiş ve yerel iş dünyasına yabancı rekabetini getirmiştir. Ayrıca, çevre sorunları ve yerel halkın endişelerini de artırmıştır.Tartışma –Araştırmanın bulguları, Alanya'da ikinci konut turizminin yerel ekonomi, emlak piyasası, iş gücü ve çevresel dinamikler üzerinde önemli etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Yabancıların artan konut talebi, yerel konut kiralarını artırmış ve bu durum ekonomik zorluklarla mücadele eden yerel halk için önemli bir sorun haline gelmiştir. Emlak fiyatlarının yükselmesi, mülkiyet erişimini kısıtlamış ve yerel halkın ekonomik refahını etkilemiştir. İşsizlik ve iş kayıpları, özellikle emlak sektöründe,yerel iş gücünün karşılaştığı zorlukları vurgulamaktadır. Ayrıca, çevresel sorunlar ve yerel halkın endişeleri, ikinci konut turizminin sürdürülebilirlik ve toplumsal uyum açısından da ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu bulgular, Alanya'daki ikinci konut turizmi yönetimi ve politika oluşturulabilmesi için bilgi sağlamakta ve gelecekteki araştırmalar için temel oluşturmaktadır.
10

ARSLAN, GÖZDE, and HİCRAN KASA. "VARLIK FİYATLARI KANALI İÇİNDE ARSA, KONUT VE EMLAK FİYATLARI." 3. SEKTÖR SOSYAL EKONOMİ DERGİSİ, 2020. http://dx.doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.20.04.1304.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
11

BAŞER, Uğur, Osman KILIÇ, and Refika TÜRKAY AKÇAOĞLU. "Toplu Taşıma Yatırımlarının Konut Kiraları Üzerine Etkisi: Hafif Raylı Sistem Örneği, Samsun İli Atakum İlçesi." Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, March 19, 2023. http://dx.doi.org/10.19159/tutad.1233726.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
Nüfus yoğunluğu fazla olan yerleşim birimleri için, güvenli ve ekonomik ulaşımın en uygun yolu toplu taşıma araçlarıdır. Bu yüzden gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, karbon salınımını azaltmak ve şehirlerde trafik kaynaklı problemleri en aza indirmek için, insanları toplu taşıma araçlarına yönlendirmektedir. Bu araştırmada, 2010 yılında Samsun ili Atakum ilçesinde faaliyete geçen hafif raylı sistemin, ilçedeki konut kiraları üzerine etkisi ortaya konulmuştur. Araştırma materyalini, Atakum ilçesinde kiracı olarak ikamet eden hanehalklarıyla yapılan 384 anketten elde edilen veriler oluşturmaktadır. Araştırmada, konut kirasına etki eden faktörlerin tespitinde Hedonik Fiyat Modeli kullanılmıştır. Model sonuçlarına göre, raylı sistem durağından uzaklaştıkça konut kiralarının azaldığı tespit edilmiştir. Raylı sistem durağından her 100 metrelik uzaklık, konut kirasında % 1.3’lük bir azalmaya yol açmaktadır. Raylı sistem dışında konut kirasını etkileyen ve anlamlı bulunan diğer değişkenler ise; konut büyüklüğü, konutun malzeme kalitesi, konutta giyinme odasının ve ebeveyn banyosunun olması, konutun yaşı ve konutun sosyo-ekonomik açıdan gelişmiş bir muhitte yer almasıdır. Araştırma sonuçlarının; politikacılara, belediyelerin ulaşım planlamalarına, emlak sektörü yatırımcılarına ve araştırmacılara yararlı olması ümit edilmektedir.
12

GÖZEN BOZDOĞAN, Kübra. "Değerli Konut Vergisinde Yer Alan Eksiklikler ve Çözüm Önerileri." Gaziosmanpasa Universitesi Sosyal Bilimler Arastirmalari Dergisi, May 5, 2023. http://dx.doi.org/10.48145/gopsbad.1267098.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
Yeni bir servet vergisi olarak Türk vergi sistemine dâhil edilen Değerli Konut Vergisi’nin konusu, Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen bina vergi değeri belirli tutarı aşan, lüks olarak nitelendirilen mesken nitelikli taşınmazlardır. 2021 yılında uygulanmaya başlanılan Değerli Konut Vergisi’nin servet eşitsizliğini azaltmak, gelir dağılımda adaleti sağlamak gibi sosyal amaçların gerçekleştirilmesi açısından önemli bir araç olduğu düşünülmektedir. 7194 Sayılı Kanun ile ihdas edilen, 7221 Sayılı Kanun ile revize edilen Değerli Konut Vergisi’nin ilk halinden oldukça farklı bir hale dönüştürüldüğü ve söz konusu vergide oldukça ciddi bazı değişikler yapıldığı görülmektedir. Çalışmada Değerli Konut Vergisi’nin konusu, mükellefi, beyanı, ödeme zamanı ve oranı gibi temel unsurlarından bahsedilmiş ve 7221 Sayılı Kanunla yapılan değişikler açıklanmıştır. Son kısımda ise 7221 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemelere ek olarak düzenlenmesi gerektiği düşünülen diğer konulardan bahsedilmiştir. Kanunda ilk çıkarıldığı haline kıyasla oldukça gerekli ve önemli birtakım değişiklikler yapıldığı fakat bu düzenlemelerin yetersiz kaldığı düşünülmektedir. Bu nedenle çalışmada bu eksiklerin giderilmesi adına bazı önerilerde bulunulmuştur.
13

ERDOĞAN, Oğuzhan, and Ahmet ÖZASLAN. "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO)’nın Gelişimi: Türkiye’de Bir GYO Olarak Emlak Konut." Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, December 27, 2021. http://dx.doi.org/10.38155/ksbd.971974.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
14

TURAN, NURCAN. "GAYRİMENKUL (EMLAK) SEKTÖRÜNÜN GELİŞMESİNDE VE KONUT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE GAYRİMENKUL İŞLETME KOOPERATİFLERİ VE GAYRİMENKUL SERTİFİKALARI MODELLERİNİN ALTERNATİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ." 3. SEKTÖR SOSYAL EKONOMİ DERGİSİ, 2017. http://dx.doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.17.09.696.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
15

POLAT, Yusuf. "Financial Performance Indicators of Primary Construction Sectors in the Country of Earthquakes." İşletme, September 26, 2023. http://dx.doi.org/10.57116/isletme.1349121.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
Dünyada en çok kullanılagelen malzemeler listesinin başında çelik ve beton gelmekte olup söz konusu malzemelerin ana bileşenleri ana metal sektörü ile çimento sektörüne dayalıdır. Halihazırda şehirlerin alt yapıları, emlak ve gayrimenkule dayalı inşaat ve endüstriye dayalı inşaat yapıları neredeyse tüm ülkeler için en önde gelen konuların başında yer almaktadır. İnşaata yönelik söz konusu hızlı büyüyen trend hem nüfus artışı hem de daha modern, güvenli, estetik ve fonksiyonel yapılara yönelik taleple beslenmekle birlikte, söz konusu olağan temayülün yanı sıra olağandışı talepler de söz konusu olabilmektedir. Hızlı bir büyümeye sahip Türkiye gibi bir ülkede de hem olağan nüfus artışı ve konut talebi hem de depremler gibi yıkıcı etkilere sahip olağandışı doğa olaylarının etkileri inşaata dayalı sektörlerin tüm açılardan incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada da söz konusu sektörlerin finansal olarak incelenmesi hedeflenmekte, özellikle kar marjları ile getiri oranları ve kaldıraç-likidite-devir hızı oranları analize tabi tutulmaktadır. Böylelikle önemli bir sorunun araştırılmasına kantitatif bir analizle katkıda bulunması hedeflenmektedir.
16

GEDİK, Gülşen. "Cumhuriyet’in Kuruluşunda Gerçek Hayatımızdan Metaverse Dünyasında Sanal Hayatımıza Vergi Aktarımları: Gelir ve Servetin Vergilendirilmesi." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, November 5, 2023. http://dx.doi.org/10.33433/maruhad.1372754.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Анотація:
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş tarihinden itibaren vergi yasalarımızda önemli değişiklikler yapılmış olup günümüzde gelir vergilendirilmesi ile ilgili temel yasalarımız Gelir Vergisi Kanunu (GVK) 1961, Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK) 2006; servetin vergilendirilmesi ile ilgili temel yasalarımız ise Veraset ve İntikal Vergisi (VİV) 1959; Emlak Vergisi Kanunu (EVK) 1970, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 1963 ve Değerli Konut Vergisi (DKV) 2019’dir. Söz konusu mevzuatta zaman içerisinde pek çok değişiklik yapılmış olmasına rağmen yasa maddeleri halen teknolojik devrimin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Teknoloji alanındaki ilerlemelerin ve buna bağlı olarak dijital gelişmelerin gün geçtikçe hayal bile edemeyeceğimiz boyutlara taşınması, yaşamın her alanında olduğu gibi hukuk alanında da pek çok yeni kavramın tartışmaya açılmasına neden olmaktadır. Özellikle son on yıldır vergi idareleri de yeni teknoloji ve iş modellerinin ortaya çıkmasıyla zorluklarla karşılaşmıştır. OECD tarafından yapılan çalışmaya göre vergi idarelerinin mükelleflere dijital hizmet sunarken karşılaştığı zorluklar dijital bozulma, mükelleflerin dijital hizmetlerden beklentileri, dijital taleplerin yönetilmesi, vergiye uyumu hizmet sunumuna uyarlamak, bağlanabilirliği artırmak, dijital olanakları artırmak, mükellef hareketleri, yeni mükellef çeşitleri, sosyal medya, vergi gizliliği ve güvenliği, mükellef katılımı, kanal seçimi, hizmette şeffaflık, güvenlik, daha fazla hızlılık ve dijital kapasitelerdir. Metaverse ise herkesin kendisinin dijital bir modelini yaratabileceği ve sosyalleşebileceği, mal alıp satabileceği, oyun oynayabileceği, etkinliklere katılabileceği, sanat galerilerini ziyaret edebileceği, mülk satın alabileceği, iş yapabileceği ve çok daha fazlasını yapabileceği merkezi olmayan bir platformda kurulan sanal bir dünyadır ve bu sanal dünyada elde edilen gelir ve servetin vergiye tabi tutulup tutulmayacağı ve hangi yasal gerekçelerin esas alınacağı, vergilendirme yetkisinin kime ait olacağı gibi pek çok konu, vergi hukukunda yeni tartışmalar yaratmıştır.

До бібліографії