Статті в журналах з теми "Μεταξάς"

Щоб переглянути інші типи публікацій з цієї теми, перейдіть за посиланням: Μεταξάς.

Оформте джерело за APA, MLA, Chicago, Harvard та іншими стилями

Оберіть тип джерела:

Ознайомтеся з топ-50 статей у журналах для дослідження на тему "Μεταξάς".

Біля кожної праці в переліку літератури доступна кнопка «Додати до бібліографії». Скористайтеся нею – і ми автоматично оформимо бібліографічне посилання на обрану працю в потрібному вам стилі цитування: APA, MLA, «Гарвард», «Чикаго», «Ванкувер» тощо.

Також ви можете завантажити повний текст наукової публікації у форматі «.pdf» та прочитати онлайн анотацію до роботи, якщо відповідні параметри наявні в метаданих.

Переглядайте статті в журналах для різних дисциплін та оформлюйте правильно вашу бібліографію.

1

Μιχαήλ, Γιάννης. "Α.-Ι. Δ. Μεταξάς, Η ρητορική των ερειπίων, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2004, 80 σελ." Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 29, № 1 (24 жовтня 2017): 145. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.14652.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
2

Πλασκοβίτης, Σπύρος. "Α-Ι. Δ. Μεταξάς, 1995, Προεισαγωγικά για τον Πολιτικό Λόγο, δεκατέσσερα μαθήματα για το στυλ". Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 92, № 92-93 (1 січня 1997): 271. http://dx.doi.org/10.12681/grsr.714.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
3

Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Α. "Α.-Ι. Δ. Μεταξάς, Η υφαρπαγή των μορφών: από την πολιτική ομιλία του κλασικισμού, Κασιανιώτης, Αθήνα 2003, 194 σελ." Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 26, № 1 (24 жовтня 2017): 161. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.14694.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
4

Αλισανδράτος, Γ. Γ. "Η αυτοβιογραφική επιγραφή του Νικόδημου Β΄ Μεταξά στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς (1642)". Gleaner 18 (21 грудня 1986): 151. http://dx.doi.org/10.12681/er.292.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
5

Ricci, Vittorio. "Il μεταξύ fisiologico (pseudo)presocratico e il μεταξύ matematico (pseudo)platonico". Giornale Italiano di Filologia 66 (січень 2014): 27–68. http://dx.doi.org/10.1484/j.gif.5.107481.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
6

Τσούκαλης, Λουκάς. "Το χάσμα μεταξύ πολιτικής και οικονομίας". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 20, № 1 (24 жовтня 2017): 109. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.14775.

Повний текст джерела
Анотація:
ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση προχώρησε με εντυπωσιακούς ρυθμούς μέχρι σήμερα. Αυξήθηκε σημαντικά η αλληλεξάρτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ πολλές από τις αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν ήδη στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα υπήρξε η αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων από το ευρώ. Στην πορεία, αναπτύχθηκε και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε ευρεία συναίνεση και ενισχυμένες πλειοψηφίες. Είναι ένα αργό και συντηρητικό σύστημα, με περιορισμένη δημοκρατική λογοδοσία και κυρίως έμμεση νομιμοποίηση. Συνέπεια αυτών των εξελίξεων είναι ότι το χάσμα ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική συνεχώς αυξάνει, με σοβαρές επιπτώσεις στους θεσμούς, στη λειτουργία της δημοκρατίας και στην κατανομή των πόρων. Η παθητική συναίνεση στην οποία βασίσθηκε για πολλά χρόνια η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι πλέον δεδομένη.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
7

Στασινόπουλος, Νίκος. "Ο Beckett μεταξύ θεολογίας και ψυχανάλυσης". Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας 26 (7 серпня 2015): 183. http://dx.doi.org/10.12681/sas.836.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
8

Μουζέλης, Νίκος. "Γέφυρες μεταξύ μοντέρνας και μεταμοντέρνας κοινωνικής θεωρίας". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 24, № 1 (24 жовтня 2017): 143. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.14723.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
9

Κονιόρδος, Σωκράτης Μ. "Κοινωνικό κεφάλαιο: Μεταξύ θεωρητικής σαφήνειας και σύγχυσης". Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας 16 (24 вересня 2015): 1. http://dx.doi.org/10.12681/sas.879.

Повний текст джерела
Анотація:
Στην παρούσα εργασία επιδιώκω να προσδιορίσω ορισμε'νους βασικούς τρόπους εννοιο- λόγησης του κοινωνικού κεφαλαίου, σε σχέση με τους αντίστοιχους -πλην όμως διαφορετικούς- με τους οποίους η ε'ννοια αυτή έχει εφαρμοστεί. Ξεκινώ με μία αναδρομή στις καταβολές της έννοιας του κοινωνικού κεφαλαίου όπου ακροθιγώς γίνεται αναφορά στους Tocqueville, Marx, Durkheim, Weber, Hanifan, Jacobs και Loury. Στη συνέχεια, ακολουθεί μία συνοπτική κριτική παρουσίαση των σχετικών απόψεων των πιο σημαντικών κατά τη γνώμη μου συγγραφέων στο πεδίο αυτό, δηλαδή των Ρ. Bourdieu, J. S. Coleman, A. Portes και R. Putnam. Επιδιώκω να δείξω τον κατακερματισμό των διαφορετικών προσεγγίσεων και τις δυσχέρειες της επιστημονικής συζήτησης. Αυτή την τελευταία τη συνδέω και με την υιοθέτηση της έννοιας του κοινωνικού κεφαλαίου από διεθνικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, και ε'τσι την ιδεολογικοποίησή της. Τέλος διατυπώνω μία σκέψη για την άρση αυτής της σύγχυσης και του κατακερματισμού.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
10

Γαβρόγλου, Σταύρος. "Ικανοποίηση με τις Συνθήκες Εργασίας, Οργάνωση της Εργασίας και Γνώση, 1995-2010". Κοινωνική Πολιτική 1 (10 липня 2017): 89. http://dx.doi.org/10.12681/sp.10549.

Повний текст джерела
Анотація:
Εξετάζονται τα δεδομένα των τεσσάρων τελευταίων κυμάτων (1995-2010) του European Working Conditions Survey που διενεργεί το European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions αναφορικά με την ικανοποίηση των εργαζομένων με τις συνθήκες εργασίας τους, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ15). Διερευνώνται οι διαφορές μεταξύ χωρών αλλά και μεταξύ επιμέρους ομάδων απασχολούμενων. Διερευνάται η σχέση μεταξύ της ικανοποίησης με τις συνθήκες εργασίας και των διαρθρωτικών χαρακτηριστικών της απασχόλησης, καθώς και μεταξύ της ικανοποίησης και των διαφορετικών μορφών οργάνωσης της εργασίας. Αναδεικνύεται η ιδιαίτερη σημασία της εκμάθησης νέων πραγμάτων στη δουλειά για την ικανοποίηση με τις συνθήκες εργασίας.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
11

Batsalia, Frideriki, та Eleni Sella. "Προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές και διαμεσολαβητική χρήση της γλώσσας." International Journal of Language, Translation and Intercultural Communication 5 (6 жовтня 2016): 30. http://dx.doi.org/10.12681/ijltic.10652.

Повний текст джерела
Анотація:
<p>Οι αυξημένες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, και αυξημένες ανάγκες διευκόλυνσης της επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων αυτών και των εκπροσώπων κρατικών, κοινωνικών ή/και μη-κυβερνητικών δομών και φορέων. Η έλλειψη επαρκούς αριθμού επαγγελματιών μεταφραστών και διερμηνέων για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, οδήγησε στην αξιοποίηση ατόμων που διαθέτουν γνώση γλώσσας ή γλωσσών που ομιλούν οι μετανάστες/πρόσφυγες. Με αφετηρία τη θεωρητική αναφορά στα διάφορα είδη χρήσης της γλώσσας και τις ποικίλες χρήσεις του όρου ‘γλωσσική διαμεσολάβηση’, διερευνώνται από γλωσσολογική και μεταφρασεολογική σκοπιά οι όροι «γλωσσική διαμεσολάβηση» και «γλωσσικοί διαμεσολαβητές» και αποτυπώνονται οι διαφορές μεταξύ της ανεπίσημης, καθημερινής διαγλωσσικής συναλλαγής (στην οποία, μεταξύ άλλων, αποβλέπει η διδασκαλία ξένης γλώσσας εντός σχολικού περιβάλλοντος), της μετάφρασης και διερμηνείας (η οποία<br />απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, πέραν της άριστης γλωσσομάθειας) και της διαγλωσσικής δράσης, η οποία επιτελείται κατά την επικοινωνία μεταξύ μεταναστών/προσφύγων και κρατικών ή/και κυβερνητικών δομών και φορέων.</p>
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
12

Μαρβάκη, Χρυσάνθη, Θ. Οικονόμου, Παναγιώτα Ιορδάνου, Ε. Μαρβάκη, Ελένη Θεοδοσοπούλου та Ε. Πατηράκη. "Ο ρόλος της έγκαιρης εντερικής θρέψης σε εγκαυματίες και πολυτραυματίες. Ομοιότητες και διαφορές." Το Βήμα του Ασκληπιού 1, № 2 (1 квітня 2002): 83–88. http://dx.doi.org/10.18780/va.v1i2.285.

Повний текст джерела
Анотація:
Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει το ρόλο της Έγκαιρης Εντερικής Θρέψης (££Θ) σε εγκαυματιες και πολυτραυματίες. Υλικέ)-Μέθοδος Στη μελέτη μας συμπεριλήφθησαν 31 εγκαυματιες με εγκαύματα >25% της ολικής επιφάνειας σώματος και 35 πολυτραυματίες με περισσότερα από δύο τραύματα. Ακολούθησε ειδικό πρωτόκολλο θρέψης και εκτιμήθηκαν εργαστηριακές παράμετροι και η γενική κατάσταση των ασθενών. Αποτελέσματα Στους εγκαυματιες, τα ολικά λευκώματα, οι λευκωματίνες και οι σφαιρίνες αυξήθηκαν σημαντικά μεταξύ όλων των μετρήσεων. Στους πολυτραυματίες τα ολικά λευκώματα και οι σφαι- ρίνες αυξήθηκαν σημαντικά μεταξύ 1ης και 3ης μέτρησης (Ρ<0,001). Οι λεύκωμα- τίνες μειώθηκαν ελαφρά μεταξύ 1ης και 3ης μέτρησης (Ρ=0,350). Στους έγκαυμα- τίες, μεταξύ 1ης και 3ης μέτρησης, ο Fe αυξήθηκε (Ρ<0,008). Στους πολυτραυματίες ήταν ελαφρά αυξημένος. Στους εγκαυματιες η δεσμευτική ικανότητα σιδήρου (TIBC) αυξήθηκε (Ρ<0,001) και στους πολυτραυματίες μειώθηκε ελαφρά. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στον απόλυτο αριθμό των λεμφοκυττάρων ούτε σε αυτό των ανοσοσφαιρινών IgA, IgM, IgG και για τις δύο ομάδες ασθενών. Μεταξύ των ομάδων, η μέση τιμή των λευκωματινών στους εγκαυματιες αυξήθηκε σημαντικά έναντι των πολυτραυματιών (Ρ=0,012). Η μέση τιμή των σφαιρινών στους πολυτραυματίες αυξήθηκε σημαντικά έναντι των εγκαυματιών (Ρ=0,019). Η TIBC των δύο ομάδων δεν αυξήθηκε μεταξύ 1ης και 2ης μέτρησης, αλλά αυξήθηκε σημαντικά στην 3η μέτρηση στους εγκαυματιες σε σχέση με τους πολυτραυματίες (Ρ=0,005). Η μέση τιμή των ανοσοσφαιρινών IgG παρουσίασε μία σημαντική αύξηση στους πολυτραυματίες συγκριτικά με τους εγκαυματιες (Ρ=0,006). Συμπεράσματα Γενικά, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης επιβεβαίωσαν την αποτελεσματι- κότητα της €£Θ και στις δύο ομάδες των ασθενών καθώς επίσης και παρουσία ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των ομάδων.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
13

Préteceille, Edmond. "Η κοινωνική κατασκευή του στεγαστικού διαχωρισμού: Συγκλίσεις και αποκλίσεις". Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 122, № 122 (1 січня 2007): 107. http://dx.doi.org/10.12681/grsr.125.

Повний текст джерела
Анотація:
Το άρθρο αυτό αποτελεί μία κριτική εξέταση του κοινωνικού διαχωρισμού ως αναλυτικής κατηγορίας και ως εμπειρικού αντικειμένου της αστεακής κοινωνιο­λογίας. Ο συγγραφέας διαπιστώνει μία φαινομενική σύγκλιση στους όρους προ­σέγγισης του φαινομένου, τόσο μεταξύ ερευνητών σε διεθνές επίπεδο, όσο και μεταξύ ερευνητών και δημοσίων πολιτικών. Προκείμενου να ελέγξει την ορθότητα αυτής της εντύπωσης διερευνά μία σειρά μεθοδολογικών ζητημάτων και πολιτι­κών πρακτικών, εντοπίζοντας σημαντικές διαφορές κυρίως μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Λατινικής Αμερικής. Καταλήγει στο ότι η συγκριτική μελέτη του κοινω­νικού διαχωρισμού, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει λόγω των εθνικών ιδιαιτεροτήτων, μπορεί να βοηθήσει στην αναστοχαστική αποσαφήνιση των αρχών κατασκευής των αναλυτικών μας κατηγοριών.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
14

ΤΑΚΙΡΤΑΚΟΓΛΟΥ, Κωνσταντίνος. "Οι πόλεμοι μεταξύ του Νικηφόρου Φωκά και των Αράβων." Byzantina Symmeikta 25 (29 жовтня 2015): 57. http://dx.doi.org/10.12681/byzsym.1121.

Повний текст джерела
Анотація:
<br /><p>This article attempts to present the conflicts between the Byzantines and the Arabs, in the period that Nicephorus Phocas was active on the eastern front. It aims to fill certain gaps in the history of this period in the light of medieval Arabic sources.</p><p>Arab historiographers and geographers recount the deeds of Nicephorus Phocas, both as Domestic and as Emperor, informing us of how the Islamic world reacted to Byzantium's renewed aggressiveness.</p><p>Except for the military sector, historians can benefit from the information provided by the Arabic sources regarding internal affairs of the Byzantien Empire, such as the bad relations of Nicephorus Phocas with the circle of Emperor Romanos II or the active role of the Armenians in the wars of that period.</p><p>This study focuses also on all the conflicts of Nicephorus Phocas, both with the Hamdanids and with the Arabs of Sicily, but allso on the campaigns against Crete and Cyprus. Particular attention is given to the demeanor of the Byzantine Emperor in these operations, as seen by the Arabic sources.</p>στρατιωτικές συγκρούσεις Βυζαντινών και Αράβων την εποχή του Νικηφόρου Β' Φωκά (963-969) σύμφωνα με τις αραβικές πηγές.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
15

Γεωργακοπούλου, Τρισεύγενη. "Η διάκριση μεταξύ φίλου και εχθρού στον Carl Schmitt". Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, № 11 (25 березня 2020): 28. http://dx.doi.org/10.12681/ethiki.22758.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
16

Bergiannaki, J. D., and P. Kostaras. "Pharmacokinetic and pharmacodynamic effects of psychotropic medications: Differences between sexes." Psychiatriki 27, no. 2 (April 2016): 118–26. http://dx.doi.org/10.22365/jpsych.2016.272.118.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
17

Χαιρέτη, Φωτεινή Νικόλαος. "Πρέβεζα 1897: Μια φορά και ένα … νταλιάνι στη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου". Πρεβεζάνικα Χρονικά, № 53-54 (31 грудня 2017): 231. http://dx.doi.org/10.12681/prch.28286.

Повний текст джерела
Анотація:
Τα γεγονότα που περιγράφονται στις επόμενες σελίδες αναδεικνύουνμια πραγματικότητα του δεδομένου ιστορικού τόπου και χρόνου, ηοποία μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστη ή, εν πάση περιπτώσει, ελά-χιστα γνωστή. Η πρωτογενής αρχειακή πηγή που χρησιμοποιήθηκε για τηνπαρούσα εργασία είναι ένα κατάστιχο πρακτικών του οθωμανικού Πρωτο-βάθμιου Δικαστηρίου Πρέβεζας (Preveze Bidayet Mahkemesi). Το κατάστιχοαυτό φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.1 Είναιγραμμένο στα οθωμανικά, σε γραφή rık’a, και περιλαμβάνει συνολικά δεκα-εννιά υποθέσεις που χρονολογούνται τα έτη 1896-1898. Από τις υποθέσειςαυτές οι περισσότερες (δώδεκα) είναι αντιδικίες μεταξύ χριστιανών· έξι υπο-θέσεις αφορούν αντιδικίες μικτές, δηλαδή μεταξύ ενός χριστιανού και ενόςμουσουλμάνου και μόλις μία είναι αποκλειστικά μεταξύ δύο μουσουλμάνων.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
18

Σπυροπούλου, Μαρία Σάββας. "«Το κενό ανάμεσά μας» Επικοινωνία και αλληλεπίδραση στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Η σημασία του ρόλου του Καθηγητή – Συμβούλου μέσα από τη ματιά της ψυχανάλυσης". Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 10, № 1A (10 лютого 2020): 76. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.2364.

Повний текст джерела
Анотація:
ΠερίληψηΗ ραγδαία εξέλιξη στον τεχνολογικό τομέα τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργεί πολλές, νέες προκλήσεις σε όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου βίου, κατά συνέπεια και στον τρόπο που επικοινωνούμε, σχετιζόμαστε, μαθαίνουμε. Το πεδίο της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μείνει «αλώβητο». Η αποτελεσματική επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ Καθηγητή – Συμβούλου και φοιτητών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών σε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνο στη διαφορετικότητα του ρόλου του Καθηγητή – Συμβούλου ως προς αυτόν του διδάσκοντα σε ένα συμβατικό περιβάλλον μάθησης, αλλά, κυρίως, στις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει και να καλλιεργήσει ο διδάσκων σε ένα ρευστό και ταχύτατα μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό περιβάλλον, ώστε η επικοινωνία μεταξύ αυτού και των φοιτητών του να είναι ειλικρινής, ουσιαστική και να διακρίνεται από φιλικότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Το παρόν άρθρο προσεγγίζει αυτή τη διάσταση του ρόλου του Καθηγητή – Συμβούλου μέσα από τη ματιά της ψυχανάλυσης, συγκεκριμένα μέσα από την θεώρηση του Freud και του Lacan για τον έρωτα και την επιθυμία στη “μεταβίβαση” μεταξύ αναλυτή – αναλυόμενου (εν προκειμένω, μεταξύ διδάσκοντος – διδασκόμενου).
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
19

Κουστουράκης, Γεράσιμος Σ., Χρήστος Θ. Παναγιωτακόπουλος та Φωτεινή Λιακοπούλου. "Ο "λόγος" μελών Δ.Ε.Π. του ΕΑΠ για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση των MOOCs: Παιδαγωγικοί ρόλοι και αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντα - διδασκόμενων". Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 9, № 1A (21 грудня 2017): 1. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.930.

Повний текст джерела
Анотація:
Σε αυτή την διεπιστημονικού χαρακτήρα εργασία επιχειρείται με την αξιοποίηση κοινωνιολογικών θεωρητικών εργαλείων η προσέγγιση του λόγου των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) για τη διαμόρφωση των παιδαγωγικών ρόλων και την αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντα και διδασκόμενων στην περίπτωση υιοθέτησης των MOOCs για την παροχή ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το ίδρυμα. Πρόκειται για μια ποιοτικού χαρακτήρα μελέτη στην οποία συμμετείχαν μέλη Δ.Ε.Π. του ΕΑΠ, που διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό κεφάλαιο για να εκφράσουν έγκυρη γνώμη για τα εξεταζόμενα ζητήματα. Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στους ρόλους του διδάσκοντα και του διδασκόμενου εφόσον το ΕΑΠ προσφέρει μαθήματα τύπου MOOCs. Επίσης, με τα MOOCs δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ καθηγητή και φοιτητών, ενώ και η αλληλεπίδραση μεταξύ των φοιτητών θα προκύψει εάν οι ίδιοι αυτενεργήσουν και αξιοποιήσουν τα forα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για λόγους αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας. Τέλος, το σημαντικότερο πλεονέκτημα για τους διδάσκοντες που θα διδάξουν σε MOOCs θα είναι ότι θα γίνουν περισσότερο αναγνωρίσιμοι από τους πολίτες, ενώ πλεονέκτημα για τους διδασκόμενους θα είναι η πραγματική εφαρμογή του ιδεώδους της ανοικτότητας στο ΕΑΠ.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
20

Ανδρουλιδάκη, Κατερίνα. "Διαπολιτισμική Επικοινωνία στα πλαίσια του σχολείου". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 9 (28 липня 2020): 89. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.3107.

Повний текст джерела
Анотація:
Είναι γεγονός ότι η διαπολιτισμική επικοινωνία δεν είναι κάτι νέο, καθώς υπάρχει απο τότε που άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Στις μεταναστευτικές κοινωνίες, όπως πλέον είναι και η χώρα μας, η διαπολιτισμική επικοινωνία είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που συνοδεύεται από διαφορετικά είδη δυσκολιών που τα άτομα καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η ανάλυσή του απαιτεί τη γνώση του τρόπου ζωής, των συνηθειών, των συνθηκών διαβίωσης και της ευαισθησίας προς αυτούς, καθώς ακόμη και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων της ίδιας μητρικής γλώσσας μπορούν συχνά να προκύψουν απογοητεύσεις, δυσκολίες στην κατανόηση ή παρερμηνείες. Ωστόσο η παρούσα εισήγηση δεν ασχολείται με κάθε είδους αλληλεπίδραση, αλλά μόνο με τη σχέση παιδιών και νέων, μέσα στα πλαίσια του σχολείου, καθώς στις μέρες μας, σχεδόν όλες οι σχολικές τάξεις έχουν μαθητές διαφορετικής πολιτισμικής και κοινωνικής καταγωγής. Ξεκινώντας από τον ορισμό της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και χωρίζοντας τον στα λεξικά συστατικά του, συνειδητοποιούμε ότι οι δυο βασικοί όροι, αυτός του πολιτισμού και αυτός της επικοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα συχνά την εμφάνιση παρεξηγήσεων, παρερμηνείας και συγκρούσεων ακόμα και στο σχολικό χώρο. Η LaRay M. Barna συγκεκριμένα, μελέτησε πιο προσεχτικά τα προβλήματα της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και κατέληξε σε έξι εμπόδια που δυσκολεύουν την αμοιβαία κατανόηση. Στα πλαίσια της εισήγησης αυτής θα εστιάσουμε κυρίως στο τέταρτο εμπόδιο αυτό των στερεοτύπων και προκαταλήψεων ειδικά μεταξύ παιδιών και νέων διαφορετικών πολιτισμών στο σχολικό περιβάλλον, θεωρώντας ότι έχουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή και δημιουργία φιλικών σχέσεων. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά σε κάποια σχέδια δράσης που έλαβαν χώρα στη Γερμανία σχετικά με την προώθηση της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας και την εξάλειψη των στερεοτύπων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
21

Κουκλάκης, Εμμανουήλ. "Το επιχείρημα του «έργου» μεταξύ οντολογικών προϋποθέσεων και τελεολογικών παραδοχών". Conatus 2, № 1 (18 червня 2018): 57. http://dx.doi.org/10.12681/conatus.16043.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
22

Marville, Jacques. "Προβλήματα και προοπτικές των οδικών μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και ΕΟΚ". Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 58, № 58 (1 липня 1985): 167. http://dx.doi.org/10.12681/grsr.809.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
23

Χάλαρη, Αθανασία, та Clive Sealey. "Συγκριτική Μελέτη Εμπειριών της Λιτότητας Μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών Νέων". Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας 36 (9 січня 2018): 173. http://dx.doi.org/10.12681/sas.15760.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
24

Ορφανίδου, Μαρία. "Μελέτη περίπτωσης στη συμβουλευτική γονέων: Μια βιωματική προσέγγιση της σχέσης γονέων και παιδιών σε ομάδες γονέων με τα παιδιά τους". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 2015, № 2 (6 травня 2016): 1052. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.270.

Повний текст джерела
Анотація:
<p class="AbstractCongressENEDIM6" align="center"><strong><span>Περίληψη</span></strong></p><p class="AbstractCongressENEDIM6"><span>Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η συμβουλευτική γονέων να επιτευχθεί μέσα από μία σειρά συνεδριών με έμφαση στην αλληλεπίδραση του παιδιού με το γονέα. Προσφέρθηκαν 10 συνεδρίες μία φορά την εβδομάδα, μιάμισης ώρας. Συμμετείχαν 9 μητέρες και 11 παιδιά. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα που προσφέρει η παιγνιοθεραπεία –εικαστικά μέσα (ζωγραφική, χειροτεχνία, πηλός κ.α.) μουσική, χορός, παιχνίδι ρόλων και δραματοποίηση. Μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε τα παιδιά και οι γονείς να γίνουν ενεργοί ακροατές των αναγκών της μεταξύ τους σχέσης, να διαπραγματευτούν τα όρια και τον τρόπο διεκδίκησης των αναγκών τους και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Αναπαράχθηκαν γονεϊκές συμπεριφορές, εκφράστηκαν τα αιτήματα των παιδιών και των γονέων, αναγνωρίστηκαν τα προβλήματα στην μεταξύ τους επικοινωνία, εκφράστηκαν οι προσδοκίες και αναγνωρίστηκε τι μπορεί να προσφέρει το κάθε μέλος της σχέσης για την αρμονική συνύπαρξη της μεταξύ τους σχέσης. Η συμβουλευτική γονέων μ’ αυτό τον τρόπο δίνει την ευκαιρία στους γονείς να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους και το ρόλο τους ως γονέα που καλείται να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις ανάγκες.</span></p>
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
25

Νίκας, Αθανάσιος, Μαρία Αντωνιάδου та Γεώργιος Γρούϊος. "Σύνδεση της «παθογενούς» αριστεροχειρίας με τη σχολική επίδοση σε παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 2016, № 2 (24 листопада 2017): 830. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.988.

Повний текст джерела
Анотація:
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πεδίο μελέτης, τα τελευταία 50 χρόνια, αποτελεί η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της "παθογενούς" αριστεροχειρίας και της σχολικής επίδοσης σε παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σκοπός ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ "παθογενούς" αριστεροχειρίας και σχολικής επίδοσης σε τέσσερα γνωστικά αντικείμενα. Στη μελέτη συμμετείχαν 332 παιδιά, 282 δεξιόχειρα και 50 "παθογενή" μη δεξιόχειρα, ηλικίας 8 έως 12 ετών. Η μέση επίδοση των δεξιόχειρων μαθητών στο μάθημα της Ν. Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Μουσικής βρέθηκε υψηλότερη από των "παθογενών" μη δεξιόχειρων. Αντίθετα, στα Εικαστικά η μέση επίδοση των δεξιόχειρων ήταν χαμηλότερη. Από τα ευρήματα συνάγεται ότι δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη σχολική επίδοση στα τέσσερα μαθήματα μεταξύ των δεξιόχειρων παιδιών και των "παθογενών" μη δεξιόχειρων στο σύνολο του δείγματος. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα δεξιόχειρα αγόρια, έναντι των "παθογενών" μη δεξιόχειρων αγοριών στη Μουσική. Οι διαφορές μεταξύ των μέσων όρων στην σχολική επίδοση, δεν οδηγούν σε άμεσα συμπεράσματα. Οι ατομικές διαφορές και οι πιθανές ιδιαίτερες δεξιότητες των μαθητών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να αξιοποιούνται από την εκπαιδευτική διαδικασία με κατάλληλη διαφοροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων και των μεθόδων διδασκαλίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πληρέστερη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε ατόμου, μέσα από τις ιδιαίτερες δυνατότητες και αδυναμίες του.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
26

Γκίβαλος, Μενέλαος. "Τύποι των δικαιωμάτων και του πράττειν στον Χάμπερμας σε σχέση με παραδοσιακές θεμελιώσεις". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 12 (28 листопада 2017): 108. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.15130.

Повний текст джерела
Анотація:
Στα πλαίσια τον σύγχρονον διαλόγου, ο οποίος αναζητεί ένα νέο περιεχόμενο στους ιστορικούς όρους της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των κανονιστικών πλαισίων που συγκροτούν το κράτος δικαίου της νεωτερικότητας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρέμβαση του Γ. Χάμπερμας, ο οποίος εισάγει μια ενιαία ηθικο-πολι- τική προσέγγιση μεταξύ κράτους δικαίου και δημοκρατίας, μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής αυτονομίας των δικαιωμάτων και επιχειρεί έτσι μια ιστορική επανασύνδεση με το καντιανό κανονιστικό πρότυπο. Ο Χάμπερμας προβάλλει το αίτημα να διασφαλιστεί το «ίσο δικαίωμα» για τον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο μέσα στο πλαίσιο της κοινότητας, και η μεσολαβητική διαδικασία μεταξύ των δύο «χώρων» να μπορεί να συντελείται μέσω του επικοινωνιακού λόγου. Σε αυτού του τύπου τη θεμελίωση παρατίθενται συγκριτικά θεμελιώσεις βεμπεριανού και μαρξικού τύπου, οι οποίες εκκινούν από τους αντίποδες μιας κανονιστικής προβληματικής, προκειμένου να κατα- δειχθεί η σημαντική διαφοροποίηση τον Χάμπερμας και η αυτονομία του κανονιστικού υποδείγματος.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
27

Maloutas, Thomas. "Diversity. A critical approach." Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 156 (January 27, 2021): 31. http://dx.doi.org/10.12681/grsr.25942.

Повний текст джерела
Анотація:
Σε αυτό το κείμενο ο όρος «ετερότητα» εξετάζεται κάτω από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η πρώτη την τοποθετεί σε μια γενεαλογία επιστημονικών και πολιτικών εννοιολογικών εργαλείων τα οποία περιγράφουν και αποτιμούν τις κοινωνίες των σύγχρονων πόλεων και επισημαίνει ότι η χρησιμοποίηση της έννοιας «ετερότητα» σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης από εξισωτικούς λόγους και πολιτικές. Η δεύτερη διερευνά τη σχέση μεταξύ ετερότητας και ανισότητας, εμπνευσμένη από τις επεξεργασίες του François Dubet (2010) όσον αφορά τη σχέση μεταξύ άνισων ταξικών θέσεων και άνισων ευκαιριών. Στο πλαίσιο της τρίτης οπτικής συζητείται η σχέση μεταξύ ετερότητας και χωρικής κινητικότητας, με επικέντρωση στην εμποδιζόμενη κινητικότητα της εργασίας, την οποία νομιμοποιεί κυρίως η ουσιοκρατική αντίληψη της ατομικής ετερότητας. Η τέταρτη και τελευταία οπτική γωνία αφορά σε ένα σχόλιο για τη σχέση ετερότητας και δημοκρατίας, το οποίο επικεντρώνεται στο ότι η αυξημένη χρήση του όρου «ετερότητα» στον πολιτικό λόγο συμβαδίζει όλο και περισσότερο με τον περιορισμό της δημοκρατίας όσον αφορά τις ουσιαστικές επιλογές, αλλά και τον περιορισμό εκείνων των πολιτικών δικαιωμάτων που κυρίως ενσαρκώνουν αυτή την ετερότητα. Συνολικά, το κείμενο τονίζει την αμφίσημη σχέση μεταξύ πολιτικών και λόγων που προωθούν την ετερότητα, από τη μια πλευρά, και προγραμμάτων για περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, από την άλλη, όταν τα δικαιώματα των ομάδων στις οποίες αναφέρεται η ετερότητα βασίζονται σε παγιωμένες ταυτότητες και σε ουσιοκρατικά αντιληπτές διαφορές.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
28

ΜΑΝΟΥΣΟΥ-ΝΤΕΛΛΑ, Κατερίνα. "Μνημειακή τοπογραφία του βόρειου άκρου της πόλης της Ρόδου". Δελτίον Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας 51 (10 березня 2014): 21. http://dx.doi.org/10.12681/dchae.1232.

Повний текст джерела
Анотація:
<p>Μετά την χαλάρωση και τελική διάλυση των αρχαίων αστικών δομών, το βόρειο άκρο της πόλης της Ρόδου, μεταξύ του «μικρού λιμένος»- Μανδράκι- και του δυτικού λιμένος, «αγροτοποιήθηκε», στο πλαίσιο του ριζικού μετασχηματισμού της σχέσης μεταξύ πόλης και υπαίθρου κατά την μεταβατική περίοδο ανάμεσα στην ύστερη αρχαιότητα και τον μεσαίωνα. Η συστηματική παρακολούθηση των μηχανισμών μετασχηματισμού των αστικών δομών, μέχρι την παγίωση του μεσαιωνικού οχυρωματικού περιβόλου, αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας μελέτης.</p><p> </p>
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
29

Κατσαντώνης, Ιωάννης, та Αργύριος Κατσαντώνης. "Μετα-ανάλυση της σχέσης μεταξύ της αυτεπάρκειας των εκπαιδευτικών και της επαγγελματικής ικανοποίησης". Έρευνα στην Εκπαίδευση 11, № 1 (20 травня 2022): 116–29. http://dx.doi.org/10.12681/hjre.29123.

Повний текст джерела
Анотація:
Η αυτεπάρκεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ενίσχυση της επαγγελματικής ικανοποίησης και γενικότερα, της ψυχικής υγείας των εκπαιδευτικών. Επομένως, σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διαπιστώσει τη γενικευσιμότητα και το μέγεθος της σχέσης της αυτεπάρκειας με την επαγγελματική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών. 49 συντελεστές συσχέτισης συλλέχθηκαν από 45 εμπειρικές μελέτες (δείγμα Ν=28573 εκπαιδευτικοί) και μετα-αναλύθηκαν. Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης τυχαίων επιδράσεων έδειξαν πως η μέση συσχέτιση μεταξύ αυτεπάρκειας και επαγγελματικής ικανοποίησης είναι μέτρια (μ=.37) και στατιστικώς σημαντική. Επιπλέον, η ανάλυση πολλαπλής μετα-παλινδρόμησης επεσήμανε πως το μέγεθος αυτής της συσχέτισης διαφέρει ανάλογα με την περιοχή προέλευσης του δείγματος, ανάλογα με το είδος δημοσίευσης της μελέτης και την εκπαιδευτική βαθμίδα, ενώ το πλήθος των ερωτημάτων, το έτος δημοσίευσης και το είδος του ερωτηματολογίου δεν διαφοροποιούν το μέγεθος της συσχέτισης. Συνοπτικά, τα ευρήματα της παρούσας μετα-αναλύσης μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για τη κατανόηση της φύσης της σχέσης μεταξύ της αυτεπάρκειας και της επαγγελματικής ικανοποίησης των εκπαιδευτικών μεταξύ κρατών.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
30

Κοκκάλη, Ιφιγένεια. "Το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ: αμφίσημες σχέσεις μεταξύ κρατικών και μη κρατικών φορέων στο πεδίο". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 8 (3 березня 2020): 470. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.2695.

Повний текст джерела
Анотація:
Από το Σεπτέμβριο του 2016, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί πρόγραμμα για την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων στη δημόσια εκπαίδευση. Αντικείμενο του παρόντος κειμένου αποτελούν οι αμφίσημες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ΥΠΠΕΘ και μη κυβερνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εκπαίδευσης προσφύγων. Έπειτα από μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος του Υπουργείου, επιχειρείται μια κριτική επισκόπηση των σχέσεων μεταξύ ΜΚΟ και ΥΠΠΕΘ, από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα, καθώς και μια απόπειρα εξήγησης των συνθηκών υπό τις οποίες διαμορφώνονται οι σχέσεις αυτές. Διακρίνονται τρεις φάσεις, τα κύρια χαρακτηριστικά των οποίων είναι η συμπληρωματικότητα και ο ανταγωνισμός, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Οι λόγοι του ανταγωνισμού είναι διαφορετικοί στο κεντρικό (μάκρο-) και το μίκρο-επίπεδο των σχέσεων μεταξύ προσωπικού ΥΠΠΕΘ και ΜΚΟ, αλλά προφανώς υπάρχει επίδραση προς τα κάτω, δηλαδή οι στάσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές των ατόμων επηρεάζονται άμεσα από τη στάση που υιοθετεί κεντρικά ένας οργανισμός και μια οργάνωση ως προς το ΥΠΠΕΘ και την πολιτική του.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
31

Βουτσινάς (Voutsinas), Ιωάννης (Ioannis), Χρήστος (Christos) Σταϊκούρας (Staikouras), Κωνσταντίνος (Constantinos) Τσαμαδιάς (Tsamadias) та Παναγιώτης (Panayiotis) Πέγκας (Pegkas). "Η Επίδραση των Δαπανών για Ε&Α επί της Καινοτομίας: Εμπειρικά Αποτελέσματα από 12 Χώρες της Ευρωζώνης". Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία και Οικονομία 1 (11 травня 2017): 475. http://dx.doi.org/10.12681/elrie.811.

Повний текст джерела
Анотація:
<p>Η μελέτη διερευνά εμπειρικά την αιτιώδη σχέση μεταξύ της καινοτομίας (προσεγγίζεται μέσω του αριθμού των αιτήσεων για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας) και των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&amp;Α) σε μια ομάδα δώδεκα χωρών της Ευρωζώνης κατά την περίοδο 1994-2013. Η μελέτη εδράζεται στις νέες θεωρίες της ενδογενούς μεγέθυνσης (Grossman &amp; Helpman, 1991; Jones, 1995b). Η εμπειρική ανάλυση, χρησιμοποιώντας πάνελ δεδομένα, αποκαλύπτει ότι υπάρχει σχέση συνολοκλήρωσης μεταξύ της καινοτομίας, των εγχώριων και των εξωχώριων δαπανών για Ε&amp;Α. Στη μακροχρόνια αυτή σχέση, υφίσταται θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση των εγχώριων και μεγαλύτερη των εξωχώριων δαπανών για Ε&amp;Α επί της καινοτομίας. Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για αμφίδρομη μακροχρόνια σχέση αιτιότητας κατά Granger για όλα τα ζεύγη των εξεταζόμενων μεταβλητών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν την ύπαρξη θετικών εξωτερικοτήτων και διαχυτικών αποτελεσμάτων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και υπογραμμίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την ενίσχυση της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.</p>
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
32

Καινούργιου, Ελένη, and Ευφροσύνη Δήμα. "Übergang vom Kindergarten zur Grundschule: Der Fall Deutschland." Παιδαγωγικός Λόγος 28, no. 1 (December 1, 2022): 11–32. http://dx.doi.org/10.12681/plogos.31734.

Повний текст джерела
Анотація:
Η απαίτηση συνεργασίας μεταξύ προσχολικών κέντρων και δημοτικών σχολείων δεν είναι νέα και έχει γίνει σημαντικό πεδίο έρευνας στα γερμανικά δημοτικά σχολεία τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, ελάχιστη έρευνα έχει διεξαχθεί σε άλλες χώρες, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σχετικά με τη μετάβαση και την προσαρμογή των παιδιών από την προσχολική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνάς μας, η επιτυχής αντιμετώπιση των μεταβάσεων έχει αντίκτυπο στην περαιτέρω ανάπτυξη των παιδιών. Για το λόγο αυτό, ο χρόνος μετάβασης δεν πρέπει να βαρύνει μόνο το προσχολικό κέντρο και τους γονείς, αλλά και την έγκαιρη συνεργασία με το σχολείο. Ωστόσο, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι σήμερα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο δομών, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ανασταλτικών παραγόντων, όπως η έλλειψη χρόνου του εκπαιδευτικού προσωπικού, προβλήματα κατάστασης (διαφορετικά εκπαιδευτικά μαθήματα και αμοιβές), οργανωτικά και προβλήματα συντονισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών (νηπιαγωγείου και δημοτικού), έλλειψη γνώσεων σχετικά με μορφές συνεργασίας και έλλειψη συνέχειας όσον αφορά το περιεχόμενο, που εμποδίζουν την ομαλή συνεργασία.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
33

Παπακώστα, Χριστίνα Ε. "Μεταξύ δύο κόσμων: Τα ιχθυοτροφεία του Αμβρακικού κόλπου τον 18ο αιώνα". Πρεβεζάνικα Χρονικά, № 47-48 (4 листопада 2021): 115. http://dx.doi.org/10.12681/prch.28426.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
34

Paraskeva, Matina. "Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας: ανασυγκροτώντας τον αφηγηματικό χαρακτήρα του Αντρέα Κορδοπάτη". Neograeca Bohemica, [1] (2020): [53]—69—[53]—69. http://dx.doi.org/10.5817/ngb2020-1-3.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
35

Sotiriou, Apostolos, та George Iordanidis. "Σχέσεις μεταξύ του σχολικού κλίματος και της επαγγελματικής ικανοποίησης των δασκάλων". Preschool and Primary Education 3 (28 листопада 2014): 80. http://dx.doi.org/10.12681/ppej.116.

Повний текст джерела
Анотація:
Στόχος της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνήσει τις σχέσεις της επαγγελματικής ικανοποίησης των δασκάλων με το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο τους, όπως το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι δάσκαλοι. Επίσης, στους στόχους της έρευνας ήταν να διερευνήσει και τις επιδράσεις που ασκούν το φύλο και η επαγγελματική εμπειρία των δασκάλων στη διαμόρφωση της επαγγελματικής ικανοποίησής τους και του σχολικού κλίματος. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 209 δάσκαλοι και δασκάλες. Η μέτρηση της επαγγελματικής ικανοποίησης έγινε με το Job Satisfaction Index. Η μέτρηση του σχολικού κλίματος έγινε με το Revised School Level Environment Questionnaire. Η επαγγελματική εμπειρία των δασκάλων μετρήθηκε με βάση τα έτη υπηρεσίας τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επαγγελματική ικανοποίηση των δασκάλων συσχετίζεται και με το κλίμα του σχολείου τους. Επίσης, από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι το φύλο δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης της επαγγελματικής ικανοποίησης, αλλά διαφοροποιεί σε κάποιο βαθμό ορισμένες μεταβλητές του σχολικού κλίματος. Τέλος, η επαγγελματική εμπειρία φάνηκε ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης της επαγγελματικής ικανοποίησης των δασκάλων αλλά και των περισσοτέρων μεταβλητών του σχολικού κλίματος.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
36

Γκάρη, Αικατερίνη, та Δέσποινα Αντύπα. "Οικογενειακές και θρησκευτικές αξίες: σύγκριση μεταξύ ομάδων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις". Psychology: the Journal of the Hellenic Psychological Society 21, № 1 (15 жовтня 2020): 43. http://dx.doi.org/10.12681/psy_hps.23259.

Повний текст джерела
Анотація:
On the basis of the European Value Study (EVS), this research explores values towards family, marriage and religion that are adopted by adults of five different religious groups: Jews, Muslims, Orthodox Christians, Roman Catholics and irreligious or atheists. 42 questions derived from the European Value Questionnaire were employed on the importanceof family and religion, the conditions for the successful marriage, values that parents have to transmit to their children, attendance to religious ceremonies as related to prayer and other important life facts suchas death, wedding and birth, along with demographic issues. 132 adults participated in the research project from the broader area of Athens (59.8% females). Comparisons among all religious groups present astronger acceptance of family as compared with religion, of God in life and of religion as giving answers to fundamental life questions; this finding does not hold true for the group of irreligious-atheists, as expected. Religion seems to differentiate values for Jews and Muslims who accept higher importance of God in life, as compared to Orthodox Christians and Roman Catholics, while the group of irreligious-atheists accepts the least importance of God.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
37

Moreau, Patrick. "Το κίνημα της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης: μεταξύ ριζοσπαστικής κριτικής και αριστερού εξτρεμισμού". Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας 20 (10 серпня 2015): 117. http://dx.doi.org/10.12681/sas.522.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
38

Ευαγόρου, Ευαγόρας Λ. "Αμερικανικός ηγεμονισμός και ανάδυση νέων περιφερειακών δυνάμεων: Ανακατατάξεις στο σύγχρονο διεθνές σύστημα;". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 44, № 2 (30 квітня 2018): 36. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.16366.

Повний текст джерела
Анотація:
Η ανάδυση περιφερειακών δυνάμεων, που επιδιώκουν να ανταγωνιστούν την ηγεμονία των ΗΠΑ σε περιφερειακό επίπεδο, είναι το κρισιμότερο χαρακτηριστικό του διεθνούς συστήματος σήμερα. Ο ανταγωνισμός για επιπρόσθετη ισχύ μεταξύ μεγάλων δυνάμεων δύναται να μεταβάλει τον μεταξύ τους συσχετισμό ισχύος. Βάσει μιας συστημικής θεωρίας των διεθνών σχέσεων, αυτήν του δομικού ρεαλισμού, που έχει επίκεντρό της το διακρατικό ανταγωνισμό με όρους ισχύος, εξετάζεται ο βαθμός των διεθνολογικών αναπροσαρμογών σε κρίσιμες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, όπως η νοτιοανατολική Ασία και η ευρωπαϊκή ήπειρος. Ακόμη, εξετάζεται ο ρόλος της ομάδας κρατών BRICS ως επίδοξων ανταγωνιστών των ΗΠΑ.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
39

Σακελλαρόπουλος, Σπύρος. "H σύγκρουση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σ. Κυπριανού με το κυπριακό κοινοβούλιο (1984- 1985) ως μορφή κρίσης του Κράτους". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 46 (24 червня 2020): 48. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.19378.

Повний текст джерела
Анотація:
Το 1984-1985 το κυπριακό πολιτικό σύστημα χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Σ. Κυπριανού και του Κοινοβουλίου με θέμα το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού. Πρόκειται για μια μορφή κρίσης του κράτους όπου η πίεση που δημιούργησε η ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας καινοφανούς συμμαχίας μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Τα δύο αυτά κόμματα επιχείρησαν, μέσω διαφόρων θεσμικών ενεργειών, να οδηγήσουν τον Κυπριανού σε παραίτηση. Αυτή η κατεύθυνση είχε ως αποτέλεσμα την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις οποίες το ΑΚΕΛ σημείωσε σημαντική πτώση και το ΔΗΚΟ σοβαρή άνοδο.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
40

Watier, Patrick. "Η συμβατική ψυχολογία και η νομολογική γνώση: δύο πηγές για την κοινωνιολογική ερμηνεία". Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 101, № 101 (1 січня 2000): 243. http://dx.doi.org/10.12681/grsr.1003.

Повний текст джерела
Анотація:
<p>Ο συγγραφέας, μελετώντας τα προβλήματα που προκύπτουν στην παραγωγή της κοινωνιολογικής γνώσης από την τομή μεταξύ επιστήμης και κοσμικής γνώσης και εξετάζοντας τις πηγές από τις οποίες αντλεί ο κοινωνιολόγος, επιχειρεί να καταδείξει τη σχέση μεταξύ λογοτεχνικών πηγών και κοινωνιολογικής ερμηνείας. Η κοινωνιολογική ανάλυση μπορεί να ανακαλύψει στα λογοτεχνικά έργα ερευνητικούς προσανατολισμούς που επιτρέπουν στον κοινωνικό επιστήμονα να αποφύγει τις λογοκρισίες ή τις αθεμελίωτες προϋποθέσεις της εργασίας του, οι οποίες εμπλέκονται σε μια επιστημονική ή εμπειριστική παράσταση της επιστημονικής εργασίας. Η παράσταση αυτή είναι εμφανής σήμερα όπου οι κοινωνικές επιστήμες κυριαρχούνται από μια θετικιστική φιλοσοφία.</p>
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
41

ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑ та ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ. "Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διαπολιτισμική επικοινωνία: “Επικοινωνούμε ... διαφορετικά!”". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 1 (6 березня 2019): 28. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.1681.

Повний текст джерела
Анотація:
Δεδομένης της ανάγκης των σύγχρονων κοινωνιών για επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ ατόμων που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, θεωρείται πως η εκπαίδευση οφείλει να μεριμνήσει για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων αυτών ώστε να εξασφαλίζεται αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση του φαινομένου της διαπολιτισμικής επικοινωνίας στην κινηματογραφική ταινία FreedomWriters(LaGravenese, 2007) και η δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος με βάση τις πτυχές της επικοινωνίας που παρουσιάζονται. Η ταινία έχει ως θέμα την προσπάθεια της καθηγήτριας ErinGruwell να βελτιώσει την ζωή των μαθητών μιας πολυπολιτισμικής τάξης στο LosAngeles. Για τη μελέτη της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ανάλυσης περιεχομένου. Τα αποτελέσματα έδειξαν μεγάλο αριθμό αναφορών στη μη λεκτική επικοινωνία, γεγονός που θεωρείται πως αντικατοπτρίζει τη σημασία του ρόλου της στις διαπροσωπικές σχέσεις. Στη λεκτική επικοινωνία μεγάλος αριθμός αναφορών εντοπίστηκε στις κατηγορίες βία, εμπόδια στην επικοινωνία και σημαντικός αριθμός στις προκαταλήψεις και στα στερεότυπα. Με αφετηρία τα αποτελέσματα της έρευνας, δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Α΄Λυκείου Επα.λ με τίτλο «Επικοινωνούμε...διαφορετικά!». Πρόκειται για ένα κοινωνικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που στηρίζεται στη διαθεματικότητα και στις αρχές της βιωματικής μάθησης/εκπαίδευσης με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ μαθητών που ανήκουν σε ανομοιογενή πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
42

Ηλιάδου, Χρυσούλα, та Παναγιώτης Αναστασιάδης. "Επικοινωνία Καθηγητή –Συμβούλου και φοιτητών στις Σπουδές από απόσταση: Απόψεις φοιτητών στο πλαίσιο της Θ.Ε.ΕΚΠ65 του Ε.Α.Π." Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία 6, № 1,2 (1 січня 2010): 29. http://dx.doi.org/10.12681/jode.9751.

Повний текст джерела
Анотація:
Η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ φοιτητή και διδάσκοντα και το καλά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία ενός προγράμματος εξΑΕ που στοχεύει στο να οδηγήσει τον εκπαιδευόμενο σε μία ευρετική πορεία της γνώσης.Μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας ο διδάσκων διευκολύνει την αλληλεπίδραση και ενεργητική εμπλοκή του φοιτητή με το εκπαιδευτικό υλικό, κινητοποιεί το ενδιαφέρον του για εμβάθυνση στη μελέτη και συμβάλλει σημαντικά στη προσπάθεια του φοιτητή να διερευνήσει και να οικοδομήσει τις γνώσεις του. Επίσης, η ποιοτική επικοινωνία μεταξύ συμβούλου και φοιτητή λειτουργεί υποστηρικτικά με τη σαφή και επαρκή ανατροφοδότηση που πληροφορεί τον φοιτητή για την πρόοδό του και υπηρετεί τον εμψυχωτικό ρόλο του συμβούλου.Σε αυτήν την εργασία παρουσιάζεται η έρευνα που διεξήχθη στους φοιτητές της Θεματικής ενότητας ΕΚΠ65 (Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση) του Ε.Α.Π. Σκοπός της ήταν να διερευνηθούν οι απόψεις των φοιτητών σχετικά με τη συχνότητα, το αντικείμενο και τους τρόπους επικοινωνίας με τον διδάσκοντα, καθώς και οι απόψεις τους για τη συνεισφορά της επικοινωνίας αυτής στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Μέσα από τις απαντήσεις τους, θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε το πλαίσιο της αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ φοιτητή και Κ.Σ. και να συνθέσουμε το προφίλ του επιτυχημένου Κ.Σ. σύμφωνα με τη γνώμη των φοιτητών.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
43

Κοζιώρη, Κωνσταντίνα Βασίλειος, та Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος. "Η επίδραση του σχολικού κλίματος στην επαγγελματική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης". Έρευνα στην Εκπαίδευση 9, № 1 (5 травня 2020): 35. http://dx.doi.org/10.12681/hjre.22354.

Повний текст джерела
Анотація:
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να μελετήσει τη σχέση μεταξύ σχολικού κλίματος και επαγγελματικής ικανοποίησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, να διερευνήσει την επίδραση που ασκούν τα δημογραφικά - επαγγελματικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων (φύλο, ηλικία, σχέση εργασίας, έτη υπηρεσίας, ειδικότητα, μορφωτικό επίπεδο) στη σχέση αυτή. Το δείγμα αποτέλεσαν 161 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που υπηρετούσαν σε δημοτικά σχολεία της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Ειδικότερα, για να μετρήσουμε την επαγγελματική ικανοποίηση χρησιμοποιήσαμε το Job Satisfaction Index, ενώ για το σχολικό κλίμα το Revised School Level Environment Questionnaire. Στα ευρήματά μας διαφαίνεται ότι υπάρχει θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ όλων των μεταβλητών του σχολικού κλίματος με την επαγγελματική ικανοποίηση, με ισχυρότερες αυτές που αφορούν τη συνεργασία μαθητών - εκπαιδευτικών, καθώς και των εκπαιδευτικών μεταξύ τους. Επίσης, ο βαθμός επαγγελματικής ικανοποίησης των εκπαιδευτικών είναι υψηλός, ενώ το κλίμα των σχολείων που υπηρετούν χαρακτηρίζεται ως ανοιχτό - θετικό. Το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο δε διαφοροποιούν καμία από τις μελετώμενες μεταβλητές. Αντίθετα, η ειδικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης της επαγγελματικής ικανοποίησης των εκπαιδευτικών, ενώ η ηλικία, η σχέση εργασίας, τα έτη προϋπηρεσίας και η ειδικότητα επιδρούν σχεδόν σε όλες τις μεταβλητές του σχολικού κλίματος.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
44

Δημητριάδης, Σπυρίδων, та Δημήτριος Παπαδόπουλος. "Ψυχολογική Εξουσιοδότηση και συνολική επαγγελματική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών της ελληνικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά". Παιδαγωγικά ρεύματα στο Αιγαίο 6, № 1 (19 серпня 2022): 33–45. http://dx.doi.org/10.12681/revmata.31127.

Повний текст джерела
Анотація:
Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της συνολικής επαγγελματικής ικανοποίησης και της ψυχολογικής εξουσιοδότησης των εκπαιδευτικών της ελληνικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά ειδικότητα. Το δείγμα αποτελούνταν από 226 εκπαιδευτικούς (Ν=226), που εργάζονταν σε σχολεία του Νομού Καβάλας. Οι 164 από αυτούς ήταν δάσκαλοι, οι 22 νηπιαγωγοί, οι 17 ξένων γλωσσών, οι 16 φυσικής αγωγής και οι 7 μουσικής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παράγοντες της «Ψυχολογικής εξουσιοδότησης» «Εσωτερίκευση στόχων» και «Αντιλαμβανόμενη Ικανότητα» σχετίζονται θετικά με τη «Συνολική επαγγελματική ικανοποίηση». Επιπλέον διαπιστώθηκε η ύπαρξη στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων, τόσο στην επαγγελματική ικανοποίηση όσο και στην ψυχολογική εξουσιοδότηση.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
45

Polyzou, Iris. "Invest the city by doing businesses: Geographies of migrant entrepreneurs in the center of Athens." Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 153 (February 7, 2020): 61. http://dx.doi.org/10.12681/grsr.22341.

Повний текст джерела
Анотація:
Επενδύοντας στην πόλη μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων: Γεωγραφίες της μεταναστευτικής επιχειρηματικότητας στο κέντρο της ΑθήναςΣκοπός του άρθρου είναι η μελέτη της μεταναστευτικής επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, από την κλίμακα του δήμου σε αυτήν του δρόμου. Η προσέγγιση του ζητήματος μέσα από διαφορετικές χωρικές κλίμακες στοχεύει στην ανάδειξη δύο θεματικών: πρώτον, στη συσχέτιση μεταξύ τόπου εγκατάστασης και χώρα προέλευσης των επιχειρηματιών στην Αθήνα και, δεύτερον, στην ανάλυση των χωροκοινωνικών πρακτικών που επιτρέπουν την εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων εντός του συγκεκριμένου πλαισίου τριών κεντρικών περιοχών, τα χρόνια που έπονται της οικονομικής κρίσης. Το άρθρο βασίζεται σε ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην Γαλλική Σχολή Αθηνών μεταξύ 2015 και 2017.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
46

Κλεφτάρας, Γιώργος, Ευαγγελία Ψαρρά та Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι. "Νόημα ζωής: συγκριτική μελέτη μεταξύ ατόμων χαμηλής, μέτριας και υψηλής καταθλιπτικής συμπτωματολογίας". Psychology: the Journal of the Hellenic Psychological Society 14, № 3 (15 жовтня 2020): 311. http://dx.doi.org/10.12681/psy_hps.23867.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
47

Γρηγοράκης, Ιωάννης. "Μορφολογική επίγνωση και λεξιλόγιο: η εξέταση της μεταξύ τους σχέσης στο νηπιαγωγείο". Psychology: the Journal of the Hellenic Psychological Society 26, № 3 (5 лютого 2022): 283–303. http://dx.doi.org/10.12681/psy_hps.29155.

Повний текст джерела
Анотація:
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της μορφολογικής επίγνωσης και του λεξιλογίου των παιδιών στο νηπιαγωγείο. Διακόσια δεκαπέντε ελληνόφωνα νήπια εξετάστηκαν σε τρεις δεξιότητες μορφολογικής επίγνωσης (κλίση, παραγωγή και σύνθεση), στο προσληπτικό λεξιλόγιο και στο εκφραστικό λεξιλόγιο. Παράλληλα, εξετάστηκαν και σε άλλες γνωστικές και γλωσσικές δεξιότητες. Τα αποτελέσματα των ιεραρχικών παλινδρομικών αναλύσεων έδειξαν ότι καθεμία από τις επιμέρους όψεις της μορφολογικής επίγνωσης (επίγνωση της κλίσης, της παραγωγής και της σύνθεσης) είχε μία ανεξάρτητη συμβολή τόσο στο προσληπτικό όσο και στο εκφραστικό λεξιλόγιο. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κάθε τύπος λεξιλογίου είχε μία ανεξάρτητη συμβολή σε καθεμία από τις επιμέρους όψεις της μορφολογικής επίγνωσης. Τα αποτελέσματα αυτά συμβάλλουν στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ των δύο αναπτυσσόμενων δεξιοτήτων, καθώς έδειξαν μία αμφίδρομη σχέση. Επίσης, υπογραμμίζουν τη σημασία που μπορεί να έχουν όλες οι επιμέρους όψεις της μορφολογικής επίγνωσης στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης.
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
48

ΠΑΝΤΣΗ, ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ. "ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 6ο ΑΙΩΝΑ (ΓΟΝΔΕΒΑΛΔΟΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ)". Eoa kai Esperia 6 (22 липня 2006): 61. http://dx.doi.org/10.12681/eoaesperia.67.

Повний текст джерела
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
49

PATRICIOS, Nicholas Napoleon. "The Dome in Byzantine Church Architecture." Byzantina Symmeikta 30 (February 11, 2020): 85. http://dx.doi.org/10.12681/byzsym.20382.

Повний текст джерела
Анотація:
Ο τρούλλος ήταν ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικότόσο στη ρωμαϊκή όσο και στη βυζαντινή περίοδο. Υποστηρίζεται ότιυπήρξε συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής μορφής και τουσυμβολισμού του τρούλλου μεταξύ των δύο περιόδων, αλλά με επέκτασητης τυπολογίας του και σημαντική ενίσχυση του συμβολισμού του στηνεκκλησιαστική αρχιτεκτονική της βυζαντινής εποχής. Στο ερώτημα τίδιακρίνει τον τρούλλο μεταξύ των δύο περιόδων, η απάντηση πρέπεινα αναζητηθεί κατά κύριο λόγο στην λειτουργία τους – στην χρήση τουτρούλλου στα κοσμικά κτήρια κατά την Ρωμαϊκή περίοδο σε σύγκριση μετα κατά κύριο λόγο θρησκευτικά κτήρια του Βυζαντίου. Ο τρούλλος δενείναι μόνο ένα σταθερό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό των βυζαντινώνεκκλησιών διαφόρων αρχιτεκτονικών τύπων αλλά συγχρόνως φορτίστηκεμε συμβολικά και θεολογικά μηνύματα και θεωρήθηκε ότι συμβολίζει τονουρανό και τον παράδεισο, ενώ στον εσωτερικό διάκοσμο προσδόθηκε μυστικιστική σημασία
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
50

Kritikos, Giorgos. "Motives for compulsory population exchange in the aftermath of the Greek-Turkish War: (1922-1923)." Bulletin of the Centre for Asia Minor Studies 13 (January 1, 1999): 209. http://dx.doi.org/10.12681/deltiokms.147.

Повний текст джерела
Анотація:
<p>Εξέταση τών αιτίων τής υποχρεωτικής άνταλλαγής πληθυσμών μεταξύ<br />τής Ελλάδος καί τής Τουρκίας, μετά τή Μικρασιατική<br />Καταστροφή, υπό το φώς τών διεθνών καί εσωτερικών εξελίξεων<br />καί άλλαγών τής περιόδου αύτής καί μέσα άπύ το πρίσμα τών διαπραγματεύσεων<br />πού διεξήχθησαν μεταξύ τής Ελλάδος, τής<br />Τουρκίας καί τών Μεγάλων Δυνάμεων. 'Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας<br />τής άνταλλαγής αύτής τήν καθιστά πρώτη στή νεότερη παγκόσμια Ιστορία. Εντούτοις, οί Ιστορικές πηγές καταδεικνύουν δτι μετά την έξοδο του έλληνισμοΰ άπό τή Μικρά ’Ασία δλα τα συμβαλλόμενα μέρη στη Συνδιάσκεψη της Λωζάννης τάχθηκαν υπέρ τής υποχρεωτικής άνταλλαγής.</p>
Стилі APA, Harvard, Vancouver, ISO та ін.
Ми пропонуємо знижки на всі преміум-плани для авторів, чиї праці увійшли до тематичних добірок літератури. Зв'яжіться з нами, щоб отримати унікальний промокод!

До бібліографії