Gotowa bibliografia na temat „ChatGPT Türkçe”

Utwórz poprawne odniesienie w stylach APA, MLA, Chicago, Harvard i wielu innych

Wybierz rodzaj źródła:

Zobacz listy aktualnych artykułów, książek, rozpraw, streszczeń i innych źródeł naukowych na temat „ChatGPT Türkçe”.

Przycisk „Dodaj do bibliografii” jest dostępny obok każdej pracy w bibliografii. Użyj go – a my automatycznie utworzymy odniesienie bibliograficzne do wybranej pracy w stylu cytowania, którego potrzebujesz: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver itp.

Możesz również pobrać pełny tekst publikacji naukowej w formacie „.pdf” i przeczytać adnotację do pracy online, jeśli odpowiednie parametry są dostępne w metadanych.

Artykuły w czasopismach na temat "ChatGPT Türkçe"

1

Yılmaz, Sezer. "Arapça – Türkçe Çeviri Türlerinde Nöral Makine Çeviri Modellerinin Verimliliği: ChatGPT Örneği". Şarkiyat Mecmuası / Journal of Oriental Studies, nr 43 (24.10.2023): 339–55. http://dx.doi.org/10.26650/jos.1324416.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
2

KARAKOÇ KESKİN, Elif. "AI CHATBOT CHATGPT AND THE THEMES IT CREATES ON TURKEY’S INTERNET AGENDA YAPAY ZEKÂ SOHBET ROBOTU CHATGPT VE TÜRKİYE İNTERNET GÜNDEMİNDE OLUŞTURDUĞU TEMALAR". Electronic Journal of New Media 7, nr 2 (2016): 114–31. http://dx.doi.org/10.17932/iau.ejnm.25480200.2023/ejnm_v7i2003.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
3

Öztürk, Hilal Peker, Hakan Avsever, Buğra Şenel, Şükran Ayran, Mustafa Çağrı Peker, Hatice Seda Özgedik i Nurten Baysal. "ChatGPT in dentomaxillofacial radiology education". Journal of Health Sciences and Medicine 7, nr 2 (25.03.2024): 224–29. http://dx.doi.org/10.32322/jhsm.1419341.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Aims: Artificial intelligence refers to the ability of computer systems or machines to perform cognitive functions and tasks that are similar to humans’. The aim of this study is to assess the knowledge and interpretative abilities of ChatGPT-versions by administering a dentomaxillofacial-radiology exam, comparing its performance with that of dentistry-students in Türkiye, and questioning the effectiveness of different languages. Methods: It is a descriptive research comparing the data of ChatGPT versions 3.5 and 4 in both Turkish and English. Results: Firstly 20 test-questions were evaluated. There is a significant difference(p
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
4

KARACA, Adem, i Bahadır KILCAN. "The Adventure of Artificial Intelligence Technology in Education: Comprehensive Scientific Mapping Analysis". Participatory Educational Research 10, nr 4 (6.07.2023): 144–65. http://dx.doi.org/10.17275/per.23.64.10.4.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
It is known that recent studies on artificial intelligence technologies have been handled by different branches of science. One of the mentioned branches of science is education. The rapid increase in the production of artificial intelligence studies in the field of education in recent years attracts the attention of researchers. In this context, the purpose of the present study was to analyze the bibliometric aspects of journal publications on artificial intelligence technology in educational research. The R-Studio tool was used to examine the data set, which was collected from the Web of Science database. The only index fields allowed for articles are SSCI, SCI-Expanded, and ESCI. According to the results of the study, the journal articles on artificial intelligence technologies have appeared to have significantly increased in recent years. The United States, China, and Spain are the most prolific nations in this regard. Despite being among the ten most productive nations, Türkiye and Russia are among those that do not collaborate internationally. It has been found that journal articles on artificial intelligence give a lot of attention to subjects like dropout, chatbot, language learning, student involvement and performance, e-learning, and collaborative learning. We hope that this research will give academics who desire to study artificial intelligence technologies a general overview.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
5

ZİLELİ, Esra Nur. "Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğreniminde ChatGPT Örneği". Uluslararası Karamanoğlu Mehmetbey Eğitim Araştırmaları Dergisi, 7.06.2023. http://dx.doi.org/10.47770/ukmead.1296013.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Teknoloji devrimlerinin en büyüklerinden biri olan yapay zekâ, eğitimde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bir yapay zekâ ürünü olan ChatGPT, eğitim alanında kullanılabilecek sohbet robotlarından biridir. Bu çalışmada, ana dili İngilizce olan ya da ana dili gibi İngilizce bilen bireylerin, yabancı dil olarak Türkçe öğrenmesi adına ChatGPT’yi nasıl kullanılabileceği problemi ele alınmıştır. Yabancı dil öğrenmekte yaşanan zorluklar ve yapay zekânın günümüzdeki mahiyeti düşünüldüğünde bu çalışma, yabancı dil öğrenenler açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, yabancı dil olarak Türkçe öğreniminde ChatGPT’nin yerini saptamak için ChatGPT sohbet robotu üzerinde hangi uygulamaların yapılabileceğini araştırmaktır. Bu uygulamalarda; diyalog kurma, kelime anlamı, cümle anlamı, cümlenin içindeki kelimenin anlamı, metnin anlamı, İngilizce bir metnin Türkçeye çevrilmesi ve geri bildirim, telaffuz, okuma metni, yazılan bir metin hakkında geri bildirim, örneklerle konu anlatımı ve alıştırma hazırlatma gibi konu alanlarına değinilmiştir. Araştırmada, ChatGPT’nin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmek isteyen bireylere birçok açıdan geri bildirimde bulunduğu, dil öğrenimi sürecini kolaylaştırdığı ve özümsenmesinde katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmacının sorduğu çeşitlendirilmesi yoluyla ortaya çıkan hataların en aza indirgeneceği düşünülmektedir.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
6

ŞENYAMAN, Gül. "Arapça yabancı dil öğretiminde yapay zekânın geleceği: ChatGPT örneği". RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 21.04.2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1285940.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, bilgi birikiminin artması, bilimsel yenilik ve ilerlemeler 21. yüzyıla damgasını vurmuştur. Teknoloji alanında gerçekleşen, özellikle yapay zekâ teknolojilerindeki ilerlemeler hayatımızın her alanında daha belirgin hale gelmiştir. Özellikle eğitim alanında hızla gelişen ve değişen bir manzara yaşanmaktadır. Yakın bir süre önce OpenAI tarafından sohbete dayalı yapay zekâ eğitim modeli olan ChatGPT geliştirilmiştir. En gelişmiş yapay zekâ uygulamalarından biri olarak kabul edebileceğimiz ChatGPT kısa sürede dünya çapında büyük ilgi çekmiştir. Bu çalışmanın amacı ChatGPT’nin yabancı dil olarak Arapça öğrenim sürecinde bireye yönelik muhtemel katkılarını incelemektir. İnsanların kendi dillerinde doğal bir şekilde iletişim kurabilecekleri açıdan tasarlanmış olan ChatGPT’ye Arapça öğretimi sürecindeki yeterliliğini incelenmek üzere bazı sorular yönlendirilmiştir. Kelime bilgisi, telaffuz, çeşitli düzeylerde dil bilgisi ve çeviri sorularının yanı sıra belirli konularda metin oluşturma ve deyimlerin karşılıklarının verilmesi gibi talepler yöneltilmiştir. İnceleme sürecinde ChatGPT’ye yöneltilen sorular Türkçe yönlendirilmiştir. ChatGPT tarafından verilen yanıtlar ise bazen Türkçe bazen ise hedef dil Arapça olmuştur. Çalışma neticesinde dil öğreniminde bireye en çok kazınım sağlayacak etken olan geri bildirim sağlaması, kişiselleştirilmiş destek, zaman ve mekâna bağlı olmayan yönlendirme ve motive sağlaması açısından yararlı olduğu belirtilmiştir.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
7

YIKAR, Gülsüm. "Farsça dil eğitiminde yapay zekâ (Al) destekli çeviri ve metin üretme üzerine bir değerlendirme". RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 20.10.2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1369151.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Çeviri faaliyeti ülkemiz ve dünya eğitim kurumlarında yabancı dil eğitiminin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Çevirinin dil eğitiminin bir parçası olması çeviri araçlarında da yenilikçi yaklaşımlara yol açmaktadır. Günümüzde yapay zekâ (Artificial Intelligence – AI) destekli çeviri bu araçların ve yaklaşımların en yenilikçi ifadesi niteliğindedir. Son yıllarda çeviriye acil erişim ihtiyacının belirmesiyle AI dil modellerinin desteklediği dil çevirisinin bu ihtiyacı karşılayan başarılı çıktılar sunduğunu görmekteyiz. Bununla beraber kültürel bağlamlar söz konusu olduğunda AI destekli çevirinin verimliliği, doğruluğu ve sınırları konusunda tartışmalar gündeme gelmektedir. Dil, kültürel ve semantik yapıların yanı sıra dil bilgisel kuralların varlığından da oluşan çok yönlü bir araçtır. Bu açıdan bir dilin tam anlamıyla anlaşılması ve çevrilmesi, dilin bu içsel birimlerinin, anlam ilişkilerinin ve ifade biçimlerinin kapsamlı bir şekilde kavranmasına bağlıdır. Bu durum AI çevirisinde dilin doğru bir şekilde aktarılması için gereken son derece hassas ve karmaşık süreci incelemeyi zorunlu kılmaktadır. Bu çalışma, Farsça dil eğitiminde Farsça-Türkçe çeviri faaliyeti açısından yapay zekâ dil modelinin verimliliği, güvenilirliği ve sınırları hakkında bir değerlendirmeyi amaçlamaktadır. İncelememizde insanlar için bilişsel, fiziksel ve deneyimsel süreçlerin dinamik bir ürünü olan ve oldukça karmaşık bir fonksiyonu ifade eden dil sisteminin Farsça-Türkçe dil çiftlerinde AI tarafından anlaşılması ve işlenmesinin doğruluğu değerlendirilecektir. Araştırmada, her iki dil çifti kaynak ve hedef diller olarak belirlenmiştir. Kaynak dilden alınan edebî, basın ve askerî metinler AI dil modeli ile hedef dile çevrilerek bu çeviri çıktılarının dilbilimsel ve kültürel uygunluklarının bir analizi yapılacaktır. Uygulama bölümünde belirli dil parametrelerini değerlendirmek amacıyla, ChatGPT dil modeline belirli bir konuda Farsça metin oluşturmak için bir direktif de verilecektir. Çıktı değerlendirmesinin yapılması amacıyla başvurulacak AI uygulaması ise OpenAI şirketi tarafından geliştirilen ChatGPT dil modeli olarak belirlenmiştir.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
8

Büyükada, Samet. "Akademik Yazımda Yapay Zekâ Kullanımının Etik Açıdan İncelenmesi: ChatGPT Örneği". Rize İlahiyat Dergisi, 8.01.2024. http://dx.doi.org/10.32950/rid.1337208.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
“Neyi bilebilirim? Nasıl bilebilirim? Nasıl eylemde bulunurum?” sorularına felsefe tarihi boyunca cevap aranmıştır. Yanıtların sürekli yenisi ile güncellendiği bir süreçte, bugün geldiğimiz nokta bize bilginin hakikatine yönelik araştırmaların yerini gündelik bilginin ticaretine bıraktığını göstermektedir. ChatGPT (3,5) gibi yapay zekâ dil modelleri insanların sıradan sohbet arkadaşı olmasının ötesinde, kendi ifadesi ile dili anlama, analiz etme ve üretme yeteneklerine sahip bir mekanizmadır. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, akademik yazım süreçlerinde yapay zekâ tabanlı dil modelleri araştırmacılara, yazarlara ve öğrencilere yazma sürecinde hız, veriye dayalı içerik üretimi ve hataların azaltılması gibi faydalar sunarken, etik kaygıları da beraberinde getirmektedir. İçinde bulunduğumuz çağ itibariyle yapay zekânın makale yazabilir olması değil, bu makaleyi nasıl değerlendirmemiz gerektiği gerçeği ile yüzleşmek zorundayız. Yapay zekâ ve insan iş birliğinin, akademi dünyasında özgün ve değerli içerikler oluşturması imkânsız değildir. Buna karşın öne sürülen düşüncenin ne derece intihal olduğu, intihal ise nasıl bir tavır izlenmesi gerektiği tartışmalıdır. Bu çalışmada, yapay zekâ ve akademik yazım alanlarının birlikte ilerlemesi ve etkileşimi dikkate alındığında yapay zekâ temelli dil programlarının yardımı ile üretilen yazıları nasıl değerlendirmemiz gerektiğini tartışacağız. Bu doğrultuda ilk bölümde, ChatGPT’nin kavramsal tahlil ve mantıksal çıkarım ilkelerini sınadık. ChatGPT kendisine sorduğumuz genel konulara belirli etik ön kabuller çerçevesinde makul yanıtlar vermektedir. Buna karşın, özellikle mantıksal akıl yürütmeye ilişkin konularda yeteri kadar başarılı olamadığı gibi tekrar eden komutlar ChatGPT’nin mantıksal tutarsız yanıtlar vermesine sebep olmaktadır. Söz konusu tutarsızlık kendisinin etik ön kabulüne de sirayet edebilmektedir. Dolayısı ile mevcut ön kabullerin nasıl tasarlandığına ilişkin soruları beraberinde getirmekte ve ChatGPT’nin güvenirliğini tartışmaya açmaktadır. İkinci bölümde ise ChatGPT’den karşılaştırmalı bir konu üzerine deneme yazmasını istedik. Doğru ve açıklayıcı komut dizimi ile kelime sınırı olmaksızın ChatGPT yardımı ile bir makale yazmak mümkündür. Buna karşın ortaya konan metnin özgünlük ve intihal denetiminin nasıl yapılacağı/yapılması gerektiği tartışmalıdır. Bu çalışmada da gösterildiği gibi çevrimiçi benzerlik tespit uygulamaları tüm dilleri algılayacak şekilde yapay zekâ desteğini henüz sağlayamadığı için İngilizce ve Türkçe aynı içeriğe sahip yazıların benzerlik oranı birbirinden tamamen farklıdır. Bununla birlikte, yapay zekâ yardımı ile yazılan bir metnin ne derece özgün kabul edileceği de ayrıca tartışmalıdır. Sadece öğrenen değil öğreten ve yazıların denetlenme ve yayımlanma sürecinde rol alacak kimselerin de faydalanabileceği ChatGPT’nin akademide ne şekilde yer alacağı/alması gerektiği ötelenemez bir meseledir. Çalışmamızı bu tartışmaya verilebilecek yanıtlar çerçevesinde ilerleterek şu sonuca ulaştık: Yapay zekânın getirdiği ilerleme araştırmacılara kullanışlı imkanlar sunsa da etik ve güvenilirlik açılarından dikkatli bir şekilde yönetilmediği takdirde araştırmacının özgün doğasından uzaklaşmasına sebep olabilir. Netice itibariyle yapay zekâ yardımı ile ortaya konan bir çalışmanın araştırmacının kendi özgünlüğünü ve etik kaygılarını içermesi esastır.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
9

TOPRAK, Gorkem, i Jawad RASHEED. "Türkçe Mekan Öneri Chatbot Uygulaması için Makine Öğrenimi Tabanlı Doğal Dil İşleme". European Journal of Science and Technology, 28.08.2022. http://dx.doi.org/10.31590/ejosat.1117635.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
In recent years, mobile applications occupy an important place in our lives. Thanks to machine learning and the chatbots advancements, people can easily access the information they want or the things they need. Our purpose in this study is that users can access detailed information about the main venues of Istanbul from a single application, access their menus and photos, read the blog posts written by gourmets about these restaurants, show nearby venues according to their instant location, and to gather young gourmets chasing different tastes under a single application by developing a Turkish chatbot that can find the most suitable venues according to users' wishes or offer suggestions about venues to visit. In order to evaluate our application, we tested it on both Android and iOS platforms and achieved successful results on two platforms
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
10

YILDIZ DURAK, Hatice, i Aytuğ ONAN. "Eğitimde Chatbot Kullanmaya ve Öğrenmeye Yönelik Davranışsal Niyet Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması". Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 29.10.2023. http://dx.doi.org/10.38151/akef.2023.104.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Bu araştırmada, Mokmin ve Ibrahim (2021) tarafından geliştirilen “Chatbot Kullanmaya ve Öğrenmeye Yönelik Davranışsal Niyet Ölçeği”nin Türkçe’ye uyarlaması amaçlanmaktadır. Ölçeğin orijinali 24 maddeden ve 8 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçek 7’li Likert tipindedir. Ölçeğin amacı birleştirilmiş teknoloji kabulü ve kullanımı 2 (Unified Theory of Acceptance and Use of Technology 2-UTAUT2) modeli çerçevesinde sohbet robotları olan chatbot teknolojilerinin eğitimde kullanmaya ve öğrenmeye yönelik davranışlarını belirlemektir. Bu araştırma, 729 üniversite öğrencisi ile elverişli örnekleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ölçek uyarlama sürecinde öncelikle ölçek yazarları Mokmin ve Ibrahim’den izin alınmıştır. Ölçek maddelerinin çevirisi yapılarak dil uzmanlarının görüşleri alınmıştır. Daha sonra ölçek maddeleri iki alan uzmanın görüşüne sunulmuştur. Ölçeğe son hali verildikten sonra chatbot konusunda bilgilendirme sunulan öğrencilere ölçek uygulanmıştır. Son aşamada ölçeğin geçerlik ve güvenirliği hesaplanmıştır. Verilerin analizinde, ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları için çeşitli analizler kullanılmıştır. Ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucunda chatbot kabul ve kullanım davranışlarını belirleme amaçlı geçerli ve güvenilir bir ölçek alanyazına kazandırılmıştır
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.

Książki na temat "ChatGPT Türkçe"

1

ChatGPT Türkçe. GPTTurkey, 2023.

Znajdź pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.

Części książek na temat "ChatGPT Türkçe"

1

Davidson, Chad Christopher. "Enhancing Outcomes, Fostering Values, and Shaping Pedagogy With ChatGPT in English Learning Courses". W Transforming the Language Teaching Experience in the Age of AI, 234–55. IGI Global, 2023. http://dx.doi.org/10.4018/978-1-6684-9893-4.ch013.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Through a value-oriented framework, this chapter explores uses of the AI chatbot, ChatGPT, to enhance student learning outcomes, foster individual student values, and promote the harmony between both of these. This exploration occurs via practitioner research of two projects given in two courses. The practitioner research is value-oriented in that its focus is on the use of ChatGPT to foster these values of course outcomes and individual student values. The courses and research occurred from fall semester 2022 to spring semester 2023 in a university in eastern Türkiye. The discussion in the chapter works to advance an understanding of AI's potential use in the development of innovative pedagogical strategies that cater to diverse learner values in order to enhance learning outcomes, promote learner values, and add to the repository of evidence-based practices and case studies implementing AI in language education that can serve as part of the foundation for further research and language teaching experimentation.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
2

Akar, Sevda Mutlu, i Gülsema Çetinkaya. "The Future of the Public Sector". W Generating Entrepreneurial Ideas With AI, 351–74. IGI Global, 2024. http://dx.doi.org/10.4018/979-8-3693-3498-0.ch015.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
This study evaluates the use of artificial intelligence-supported chatbot applications within the public sector, highlighting the observed enhancements in AI efficiency previously noted in the private sector. The research encompasses a diverse array of countries that have integrated AI chatbots, including the USA, Dubai, Canada, Australia, Finland, Sweden, Russia, China, Singapore, Latvia, Estonia, Portugal, Mexico, Spain, Guatemala, Costa Rica, Peru, Brazil, Japan, Chile, and Türkiye. It critically assesses how these technologies are implemented in public services, their intended purposes, and their overall effectiveness. Additionally, a SWOT analysis is performed on the GIBI chatbot, which the Turkish Revenue Administration launched in October 2023. The findings indicate that AI applications are likely to enhance efficiency in the public sector, promising positive transformations in public services while concurrently addressing critical data privacy and ethical issues.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
Oferujemy zniżki na wszystkie plany premium dla autorów, których prace zostały uwzględnione w tematycznych zestawieniach literatury. Skontaktuj się z nami, aby uzyskać unikalny kod promocyjny!

Do bibliografii