Articoli di riviste sul tema "Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı"

Segui questo link per vedere altri tipi di pubblicazioni sul tema: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.

Cita una fonte nei formati APA, MLA, Chicago, Harvard e in molti altri stili

Scegli il tipo di fonte:

Vedi i top-28 articoli di riviste per l'attività di ricerca sul tema "Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı".

Accanto a ogni fonte nell'elenco di riferimenti c'è un pulsante "Aggiungi alla bibliografia". Premilo e genereremo automaticamente la citazione bibliografica dell'opera scelta nello stile citazionale di cui hai bisogno: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver ecc.

Puoi anche scaricare il testo completo della pubblicazione scientifica nel formato .pdf e leggere online l'abstract (il sommario) dell'opera se è presente nei metadati.

Vedi gli articoli di riviste di molte aree scientifiche e compila una bibliografia corretta.

1

Önal, İnci, e Özlem Şenyurt Topçu. "Eğitimi Gerçekleştirmek: Öğretim Programlarında Okul Kütüphanelerinin Yeri". Bilgi Dünyası 14, n. 2 (31 ottobre 2013): 306–28. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2013.123.

Testo completo
Abstract (sommario):
Çalışmamız, Türkiye’de eğitim sistemi içinde yer alan öğretim programlarının öğrencileri okul kütüphanelerini kullanmaya nasıl yönlendirdiğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda 2012 Mayıs ve 2013 Şubat tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan öğretim programlarından 30 ilköğretim programı saptanmıştır. İlköğretim programlarında kütüphane kullanımı, okuma ve araştırmaya yönlendirici ifadelerin olup olmadığı her programın öncelikle amaç, kapsam, vizyon ve yöntem daha sonra kazanım ve etkinlikler kısımlarından ayrıntılı olarak incelenmiştir. 30 ilköğretim programı değerlendirildiğinde yukarıda belirtilen kısımlarda kütüphane kullanımı, okuma ve araştırmaya yönlendirici ifadeler olmasına karşın, her ders için dengeli ve yeterli bir dağılım bulunmadığı vurgulanmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

TEKŞAN, Keziban, Enes ÇİNPOLAT e Yunus Emre UYAR. "Text Selections in Turkish Textbooks Used Between 2000-2022". Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 43, n. 3 (30 dicembre 2023): 2129–78. http://dx.doi.org/10.17152/gefad.1246579.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu araştırmanın amacı 2000-2022 yılları arasında ilkokul ve ortaokullarda okutulan Türkçe ders kitaplarındaki okuma metinlerini incelemektir. Bu inceleme metinlerin kitaplarda kaç kez yer aldığını, bu metinlerin yazarlarını, değiştirilme durumlarını, metinlerin kaynakçalarını, yazarların uyruklarını ve metinlerin türlerini kapsamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizine başvurulmuştur. Veri kaynaklarını Millî Kütüphane, Editörler, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Kütüphanesi’nden ulaşılan 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için hazırlanan 66 Türkçe ders kitabı oluşturmaktadır. Bu kitaplarda yer alan 1948 okuma metni araştırmaya dâhil edilmiştir. Ders kitapları, öncelikle araştırmacılar tarafından basılı veya dijital olarak incelenmiştir. Bu incelemede araştırma kapsamına giren başlıklar Excel dosyalarına aktarılarak düzenlenmiş ve analiz işlemleri gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Böylelikle oluşturulan kategorilere veriler işlenmiştir. Elde edilen bulgulara dayalı sonuçlar alanyazın doğrultusunda tartışılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

ÖZÇINAR, Ayse. "Hayat bilgisi dersi 2005-2018 öğretim programları ve ders kitaplarında zamanı ve mekânı algılama becerisi". Turkish History Education Journal 13, n. 1 (6 dicembre 2023): 49–71. http://dx.doi.org/10.17497/tuhed.1347450.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu araştırmada 2005 ve 2018 yılı Hayat Bilgisi dersi öğretim programlarının ve ders kitaplarının Zaman ve Mekânı algılama becerisi kapsamında karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda söz konusu programlar ve ilgili ders kitapları; özel amaçlar, içerik boyutları açısından analiz edilip karşılaştırılmıştır. Araştırma betimsel bir yaklaşıma aittir. Araştırmanın verileri doküman inceleme tekniğinin ilkeleri temele alınarak analiz edilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemi özellikleri taşımaktadır. Araştırmanın veri kaynağını MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının yayımlamış olduğu 2005 ve 2018 yılı Hayat Bilgisi dersi öğretim programları ve Millî Eğitim Bakanlığının yayımladığı birinci ikinci ve üçüncü sınıf ders kitapları oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre programların genel yapısı incelendiğinde; 2005 Hayat Bilgisi ders kitapları zamanı algılama kategorileri bakımından zenginken 2018 Hayat Bilgisi ders kitapları mekânı algılama içerikleri bakımından zengindir. 2005 Hayat Bilgisi öğretim programı içerik bakımından zamanı ve mekânı algılama becerisine ilişkin içerikler daha sıklıkla kullanırlarken 2018 Hayat Bilgisi öğretim programda içerik bakımından daha kısıtlıdır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

Çetin, İbrahim, Ahmet Mutluoğlu, Derya Özlem Yazlık e Ahmet Erdoğan. "Ortaöğretim Dokuzuncu Sınıf Matematik Ders Kitaplarının Kök Değerler Çerçevesinde İncelenmesi". Yaşadıkça Eğitim 35, n. 2 (9 settembre 2021): 715–32. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2021352297.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu araştırmada, matematik dersi öğretim programında vurgulanan “kök değerlere” ortaöğretim 9. sınıf matematik ders kitaplarında ne sıklıkta ve düzeyde yer verildiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca okutulması kararlaştırılan iki adet ortaöğretim 9. sınıf matematik ders kitabının doküman incelemesi tekniği ile incelenmesinden elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinin çerçevesini, ortaöğretim matematik ders programında yer alan on kök değer oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda ortaöğretim 9. sınıf matematik ders kitaplarında en çok yardımseverlik ve sorumluluk; en az ise sabır, öz denetim, dürüstlük ve sevgi değerlerine yer verildiği belirlenmiştir. Öğrenme alanlarına göre kök değerlerin yer alma sıklıkları incelendiğinde en fazla “Sayılar ve Cebir” en az da “Geometri” öğrenme alanında yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak, incelenen ders kitaplarında değerlerin yer alma düzeylerinin daha çok zayıf düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

YILDIZ, Mehmet, e Mustafa AKINCI. "ORTAOKUL MATEMATİK DERS KİTAPLARINDAKİ METİN VE METİN DIŞI ÖĞELERİN DEĞERLER AÇISINDAN İNCELENMESİ". Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7, n. 1 (31 maggio 2023): 86–116. http://dx.doi.org/10.30561/sinopusd.1207168.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu araştırmada, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeyinde dört adet matematik ders kitabında bulunan metin ve görseller değerler açısından incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında değer inceleme formu oluşturulmuş ve bu formda adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik, bilimsellik, estetik, paylaşım, esneklik, eşitlik, özgürlük, tasarruf, rasyonellik, iletişim ve bağlantı kurma değerlerine yer verilmiştir. Bu çerçevede değerlerin ders kitaplarındaki durumu, hazırlanan form dikkate alınarak incelenmiştir. Metin ve görsellerde yer alan değer içerikli ifadeler tespit edilmiştir. Elde edilen veriler kodlanarak sınıflandırılmıştır. Analiz işlemi MAXQDA 12 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, incelenen matematik ders kitaplarından beşinci sınıf düzeyinde en çok yer alan değer vatanseverlik değeridir ve matematiksel değerlere değinilmemiştir. Altıncı sınıf düzeyinde en çok yer alan değer bağlantı kurma olup matematiksel bir değerdir. Yedinci sınıf düzeyinde en çok yer alan değer dürüstlük, sorumluluk ve yardımseverlik değeri iken bu sınıfta matematiksel değerlere değinilmemiştir. Sekizinci sınıf düzeyinde matematiksel değerlere daha fazla yer verildiği görülmüştür. Bu sınıfta en çok yer alan değer bağlantı kurma, eşitlik ve yardımseverlik değerleridir. İncelen ders kitaplarının hepsi dikkate alındığında en sık rastlanan değerlerin sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik değerlerinin oluğu ortaya çıkmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
6

TEMELLİOĞLU, Şeyma Hatice, e Güler KÜÇÜKTURAN. "Gender Stereotypes: Textbook Review". e-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi 9, n. 2 (12 agosto 2022): 679–98. http://dx.doi.org/10.30900/kafkasegt.956711.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmanın amacı Sosyal Bilgiler ders kitaplarındaki metin ve görsellerde toplumsal cinsiyet rollerine nasıl yer verildiğini belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yapılarak yürütülmüştür. Bu amaçla ilköğretim 4.sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabı toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında incelenmiştir. Çalışmada doküman olarak, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 28 Mayıs 2018 tarih ve 78 sayılı kararıyla 2018-2019 öğretim yılından itibaren beş yıl süreyle ders kitabı olarak kabul edilmiş olan İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı incelenmiştir. Kitaptaki metin ve görsellerdeki toplumsal cinsiyet rollerinin belirlenmesi için betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Kitapta 234 insan görseli olan fotoğraf bulunmakta ve bu fotoğraflarda yer alan 555 görüntüde cinsiyete özgü rol atfedilmektedir. Kitaptaki görseller, görselle ilişkili metinlerin incelenmesi yoluyla gerçekleştirilmiş ve sonuç olarak cinsiyete özgü rollerin, “ev dışı roller”, “meslek rolleri”, “ev içi roller” olmak üzere 3 başlık altında yer aldığı görülmüştür. Ayrıca ders kitabını okutmuş olan 3 kadın, 3 erkek olmak üzere 6 öğretmen ile görüşme yapılmış, İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabında toplumsal cinsiyet rollerine dair görüşleri alınmıştır. Çalışmada 4.sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında erkek figürüne, kadın figüründen daha fazla yer verildiği, kadına ev içi rollerde ve erkeğe ise ev dışı rollerde daha fazla yer verildiği, erkeğe, kadından daha fazla meslek atfedildiği, kadının ev içi işlerde, erkekten daha aktif kılındığı ve birçok ev içi iş sorumluluğunun kadına yüklendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
7

Bakaç, Ebru. "Comparison of 2005 science and technology curriculum, 2013 and 2018 science course curriculums". Journal of Human Sciences 16, n. 3 (5 settembre 2019): 857–70. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v16i3.5386.

Testo completo
Abstract (sommario):
The aim of this research is to compare 2005 Science and Technology curriculum, 2013 and 2018 Science curriculums. For this purpose, the curriculum obtained from the site of the Board of Education were examined using qualitative research methods which document analysis in details. Curriculums were compared by taking into account the objectives, gains, content, teaching-learning and measurement-evaluation process. The data were analyzed using the content analysis method. At the end of the research, it was determined that students should be educated as science literate individuals in all curriculums. On the axis of this aim, it was observed that the general objectives for the training of individuals who can use the scientific method, who can look at the world from a scientist's point of view and who can use the scientific process skills effectively. In addition, it was determined that gains was created on the axis of these purposes a spiral program design concept, that there is a continuous decrease in the number of gains and that there is not much change in the content, teaching-learning process and measurement-evaluation dimensions of the curriculums. The following suggestions was made for the experts of curriculum developments and researchers in the light of these results: It seems important that evaluation of the curriculums by conducting quantitative research in accordance with the opinions of the stakeholders, rewrite of the gains in the curricula in details, renewal of the content on the axis of current scientific data, the curriculums include sample activities and measurement-evaluation applications and to renew the curriculum in line with the suggestions from the curriculum development specialists, teachers and other stakeholders. ​Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. Özet Bu araştırmanın amacı 2005 Fen ve Teknoloji dersi öğretim programı, 2013 ve 2018 fen bilimleri dersi öğretim programlarının karşılaştırılarak incelenmesidir. Bu amaçla Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın sitesinden elde edilen öğretim programları nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Öğretim programları amaçlar, kazanımlar, konu alanı (içerik), öğretme-öğrenme süreçleri ve ölçme-değerlendirme basamakları dikkate alınarak karşılaştırılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonunda bütün öğretim programlarında öğrencilerin fen okur-yazarı bireyler olarak yetiştirilmesinin amaçlandığı saptanmıştır. Bu amaç ekseninde bilimsel yöntemi kullanabilen, dünyaya bir bilim adamının bakış açısıyla bakabilen, bilimsel süreç becerilerini etkili bir şekilde kullanabilen bireylerin yetiştirilmesine yönelik genel amaçlar belirlenmiştir. Ayrıca bu amaçlara yönelik olarak sarmal bir program tasarımı anlayışı ekseninde kazanımlar oluşturulduğu, kazanım sayısında sürekli bir azalma olduğu, programların içerik, öğretme-öğrenme süreçleri ve ölçme- değerlendirme boyutlarında çok fazla bir değişiklik yapılmadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar ışığında program geliştirme uzmanlarına ve araştırmacılara yönelik olarak şu önerilerde bulunulmuştur: öğretim programlarının paydaşların görüşleri doğrultusunda nicel araştırmalar yapılarak değerlendirilmesi, öğretim programlarında yer alan kazanımların ayrıntılı bir şekilde yazılması, içeriğin güncel bilimsel veriler ekseninde yenilenmesi, öğretim programlarında örnek etkinlikler ve ölçme-değerlendirme uygulamalarına yer verilmesi, öğretim programlarının program geliştirme uzmanları, öğretmenler ve diğer paydaşlardan gelen öneriler doğrultusunda yenilenmesi önemli görülmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
8

Gökhan, Okan. "Ortaöğretim İngilizce Ders Kitaplarındaki Metinlerin Okunabilirlik Düzeylerinin İncelenmesi". Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 giugno 2024. http://dx.doi.org/10.53444/deubefd.1472854.

Testo completo
Abstract (sommario):
İngilizce yazılmış bir metnin okunabilirlik düzeyi öğrencinin metin içeriğini anlaması açısından önemlidir. Öğrenci seviyesine uygun okunabilirliğe sahip metinler anlamayı, akılda tutmayı, okuma hızını ve okuma kalıcılığını artırmaktadır. Bu çalışmada Ortaöğretim İngilizce ders kitaplarındaki metinlerin okunabilirlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesine dayalı betimsel bir çalışmadır. Çalışmada Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan ve 2023-2024 eğitim öğretim yılında devlet okullarında kullanılan 9, 10, 11 ve 12. Sınıflara ait dört ders kitabından seçilen toplam 72 metin Flesch Okuma Kolaylığı okunabilirlik formülüne göre incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında 9, 10 ve 11. Sınıf ders kitaplarındaki metinlerin okunabilirlik düzey puan ortalamasının sınıf düzeyine uygun olduğu ancak 12. Sınıf ders kitabındaki metinlerin okunabilirlik düzey puan ortalamasının sınıf düzeyinin biraz üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar tartışılarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
9

OBA, Sinan, e Mücahit KÖSE. "FEN BİLİMLERİ DERS KİTAPLARININ BİLİMSEL SORGULAMA BECERİLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ". Scientific Educational Studies, 25 maggio 2022. http://dx.doi.org/10.31798/ses.1106070.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu araştırmada 2020-2021 eğitim öğretim yılında 5.6.7.sınıflarda okutulacak olan MEB yayınları fen bilimleri ders kitapları ve 8. sınıflarda okutulacak olan MEB tarafından onaylı özel yayınevi fen bilimleri ders kitaplarında bulunan deney ve etkinlik bölümlerinin bilimsel sorgulamaya uygunluğu nedir? sorusuna cevap aranmıştır. Araştırma 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından önerilen ortaokul 5.,6. (2 ders kitabı), 7. sınıf MEB yayınları ve 8. sınıf (özel yayınevi) beş adet fen bilimleri ders kitapları ile sınırlandırılmıştır. Bu çalışmada doküman incelemesi ile toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Fen bilimleri ders kitaplarındaki deney ve etkinliklerin sorgulama tabanlı görevlerinin analizinde, Yang ve Liu (2016) tarafından geliştirilen Sorgulama tabanlı görevler analiz envanteri (Inquiry-based Tasks Analysis Inventory [ITAI]) kullanılmıştır. Sorgulama tabanlı görev analizi envanteri (SGAE) üç ana boyut ve 22 alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda incelenen dokümanların deney ve etkinlik bölümlerinin bilimsel sorgulamaya uygunluğunun düşük seviyede kaldığı tespit edilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
10

Ünal, Suat, e Ali İhsan Benzer. "Ortaokul 5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitaplarının Değerler Açısından İncelenmesi". Educational Academic Research, 13 marzo 2024. http://dx.doi.org/10.33418/education.1420782.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 5. sınıf fen bilimleri ders kitaplarında yer alan değerleri belirlemek ve incelemektir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın veri kaynağı, farklı yayınevleri tarafından basılmış olan ve 2020–2021 eğitim-öğretim yılından itibaren okutulan, iki 5. sınıf fen bilimleri ders kitabıdır. Fen bilimleri ders kitaplarını değerler bakımından incelemek için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanmış 10 kök değer sınıflandırması kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda fen bilimleri ders kitaplarında en fazla “öz denetim” ve “sorumluluk” değerlerinin yer aldığı, buna karşılık “adalet” ve “dostluk” değerlerinden hiç bahsedilmediği, “dürüstlük” ve “saygı” değerlerinden ise sadece bir kez bahsedildiği görülmüştür. Ayrıca incelenen her iki ders kitabında da değerlerin ünitelere göre dağılımının dengeli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında fen bilimleri ders kitaplarının tüm kök değerleri içerecek şekilde tekrar düzenlenmesi ve değerleri içeren ifadelerin görsellerle desteklenmesi önerilmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
11

BATMAZ, Onur. "İlkokul Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alan Şahsiyetler". Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 3 ottobre 2022. http://dx.doi.org/10.51460/baebd.1127691.

Testo completo
Abstract (sommario):
İlkokul Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Türkçe ders kitaplarında yer alan şahsiyetlerin incelenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada tarama modellerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Çalışmanın veri kaynaklarını 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından ilkokulda okutulan Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Türkçe ders kitapları oluşturmaktadır. Ders kitaplarından elde edilen veriler araştırmacı tarafından geliştirilen “Ders Kitapları Şahsiyet İnceleme Formu”yla toplanmıştır. Toplanan verilerin analizinde betimsel analizden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; ilkokul Hayat Bilgisi ders kitaplarının tamamında “Mustafa Kemal Atatürk”ün ortak şahsiyet olarak yer aldığı, Sosyal Bilgiler 4. sınıf ders kitabında hem yerli hem de yabancı şahsiyetlere yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul Türkçe ders kitaplarında ise 1, 2 ve 4. sınıf ders kitaplarında hem yerli hem de yabancı şahsiyetlere yer verildiği ancak 3. sınıf ders kitabında yabancı şahsiyetlere yer verilmediği sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul Hayat Bilgisi ders kitaplarında yer alan tüm şahsiyetlerin, Sosyal Bilgiler 4. sınıf ders kitabında yer alan şahsiyetlerin yarısının ve ilkokul Türkçe ders kitaplarında yer alan şahsiyetlerin çoğunun görsellerle desteklendiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ilkokul Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Türkçe ders kitaplarında yer alan şahsiyetlerden en çok “Mustafa Kemal Atatürk”ün adının kullanıldığı bulunmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
12

Yiğit Özüdoğru, Hülya. "CUMHURİYET DÖNEMİ COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI (1924-2024)". İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20 giugno 2024. http://dx.doi.org/10.46928/iticusbe.1477944.

Testo completo
Abstract (sommario):
Öğretim programları, milli eğitimin amaçlarının gerçekleşmesi ve istenilen niteliklere sahip bireyler yetiştirebilmek için cumhuriyetin kuruluşundan itibaren pek çok defa değiştirilmiştir. Bu çalışma cumhuriyetin ilanıyla birlikte liselerde uygulanan coğrafya dersi öğretim programlarının değiştirilmesinin gerekçelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu gerekçelere bağlı olarak coğrafya dersi öğretim programlarının nasıl oluşturulduğu, öğrenciler için hangi konuların daha önemli hale geldiği, coğrafyanın ders saatlerine nasıl yansıdığı belirlenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB) kararları, doküman incelemesi tekniği ile analiz edilmiştir. 1924 tarihli ilk coğrafya programından itibaren 2024 yılında uygulamaya konulan son programa kadar otuz bir program belirlenmiştir. Bu programlara TTKB Kurul Kararları ve Tebliğler Dergisinden erişilmiştir. Bu kapsamda ilk olarak 1924 tarihli programdan edinilen üç yıllık deneyim sonrasında 1927 tarihinde ek program hazırlanmıştır. Bu programda, derslerin yoğunluğundan dolayı öğretmenlerin öğrenciyi derslerde aktifleştiremediği belirtilerek coğrafya ders saatleri artırılmıştır. İkinci önemli gerekçe, 1971 tarihli programda öğrencileri yükseköğretime hazırlamak olarak gösterilmiştir. Üçüncüsü 1982 yılında uygulamaya konulan program gerekçesinde ortaya çıkmıştır. Türkiye’yi tanıtmak ve vatanı sevdirmek önemli görülmüş, bunun için Türkiye coğrafyası konuları artırılmış, Türkiye coğrafyası derslerinin okutulduğu sınıfların ders saati ikiye çıkarılmıştır. Dördüncüsü 2005 yılında uygulamaya konulan program gerekçesinde belirlenmiştir. Kendinden önceki programların genel olarak program yaklaşımından uzak ve bilgi aktarmaya yönelik yalnızca konu sıralamasından ibaret olması, coğrafya biliminin güncelliğinin programlara yansıtılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak coğrafya dersi öğretim programları hazırlanırken edinilmiş tecrübeler, programların yoğunluğu, yükseköğrenime hazırlık, vatan sevgisi, güncel gelişmeler ve bireylerin istenen niteliklere sahip olması göz önünde bulundurulmuştur. Çözüm olarak ders saatlerini artırma, konu yoğunluğunu azaltmak için belirli konuları programdan çıkarma, öğretim süresini üç yıldan dört yıla yükseltme gibi yöntemler bulunmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
13

BAKAR, Elif. "Millî Eğitim Şûralarında Fen Eğitimi ve Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına Yansımaları". Anadolu Journal of Educational Sciences International, 25 gennaio 2024. http://dx.doi.org/10.18039/ajesi.1281233.

Testo completo
Abstract (sommario):
Eğitim sistemimiz içinde millî eğitim şûralarının önemli bir yeri vardır. Çünkü şûralarda alınan kararlar tavsiye niteliğinde olmakla birlikte uygulamalara önemli etkileri bulunmaktadır. Çok çeşitli katılımcıların görüş ve önerilerinden ortaya çıkan şûra kararları gelecek için yapılması gerekenleri anlamaya yardımcı olmaktadır. Geleceğe yönelik planlamalar yapabilmek için bugüne ve geçmişe bakmak, süreç içinde ortaya çıkan değişimleri anlamak gerekir. Bu nedenle okuldaki dersler için şûra kararları ile bu kararların uygulanmasının bir göstergesi olarak Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu kararlarının incelenmesi bu çalışmanın ortaya çıkış noktasını oluşturmuştur. Bir ülkenin geleceğini etkileyen önemli alanlardan biri fen eğitimidir. Çünkü fen eğitimi yaşamımızdaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin temelinde önemli bir yere sahiptir. Belirtilen nedenlerden dolayı tarihsel araştırma metoduyla fen eğitimi alanındaki bahsi geçen kararlar araştırılmıştır. Dokümanların analizi yoluyla elde edilen veriler her şûra dönemi için belirlenmiştir. Sonuçta şûralarda alınan kararlarda fen eğitimine önem verildiği ve bunların uygulamaya yansımalarının yoğun bir şekilde gerçekleştiği tespit edilmiş ve bundan sonra yapılabilecek çalışmalara yönelik öneriler getirilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
14

COŞKUN, Nihal. "Kimya Ders Denetimi". Milli Eğitim Dergisi, 26 dicembre 2022. http://dx.doi.org/10.37669/milliegitim.1128455.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmada, kimya öğretim programlarının tarihi gelişimine değinilerek Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından 2018 yılında kabul edilen kimya dersi öğretim programı esas alınarak Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulunca hazırlanan makam oluruna dayalı (mucipli) öğretmen ders denetim rehberi çerçevesinde kimya ders denetim usul ve esasları incelenmiştir. Makam oluruna dayalı (mucipli) öğretmenin ders denetiminin yapılabilmesi için öğretmen hakkında makamdan olur alınmış olması gereklidir. Makam oluru içeriğine bağlı olarak “ders denetimi”, “ders denetimi, inceleme ve gerektiğinde soruşturma yapılması” veya konuyla ilgili itham edilen başka kişilerinde bulunması halinde “ders denetimi, varsa sorumluluğu görülenler hakkında inceleme ve gerektiğinde soruşturma yapılması” işlemleri gerçekleştirilir. Öğretmen ders denetimlerinde yürürlükte olan öğretim program esaslarına bağlı kalınmaktadır. Öğretim programları geliştirme çalışmaları dinamik bir süreç olduğundan zaman içerisinde programlar günün şartlarına göre yeniden değerlendirilerek iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
15

ÇALIŞKAN, Emir Feridun, e Fadime AKGÜL ÇOBANOĞLU. "INVESTIGATION OF READING TEXTS AND ACTIVITIES RELATED TO TEXTS IN PRIMARY SCHOOL 4TH GRADE TURKISH COURSE BOOKS". International Journal Of Turkish Literature Culture Education, 24 giugno 2023, 1710–37. http://dx.doi.org/10.7884/teke.1405017.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmada, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde okutulan Özgün ve MEB Yayınevlerine ait dördüncü sınıf Türkçe ders kitaplarındaki okuma metinlerinin ve metinlere ait etkinliklerin alan yazınına uygunluğunun incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın veri kaynağını benzeşik örneklem yoluyla seçilen ilgili kitaplar içerisindeki okuma metinleri ve metinlere ait etkinlikler (dokümanlar) oluşturmaktadır. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımıyla temel betimsel araştırma türünde desenlenmiştir. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Ders Kitabı Hazırlama Kılavuzunda Geçen Ölçütlerin (TTKB, 2022) araştırmacılar tarafından kontrol listesi hâline getirilmesiyle çalışmanın verileri toplanmıştır. Çalışmanın güvenilirliği, araştırmacıların kontrol listelerindeki ölçütlere verdikleri yanıtlar arasındaki tutarlılığın %94 bulunmasıyla sağlanmıştır. İç geçerlilik, veri toplama araçlarındaki ölçütlere alan yazını destekli cevap verilmesiyle ve araştırmacıların ulaştığı verilerin karşılaştırılmasıyla sağlanmıştır. Dış geçerlilik, çalışma sürecinin detaylı anlatımıyla başka araştırmacıların da aynı adımları izleyerek uygulayabileceklerinin gösterilmesiyle sağlanmıştır. Erişilen veriler, betimsel analiz kullanılarak “(n=…)” şeklinde çözümlenmiştir. Sonuç olarak dokümanların gerekli ölçütleri barındırmaları açısından birtakım eksiklikleri olduğu; bunların kullanıma aykırı engeller olmadığı tespit edilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
16

ŞAŞMAZ, Harun, e Birsel AYBEK. "Ortaokul Matematik Ders Kitaplarındaki Matematik Tarihi Öğelerinin İncelenmesi". Scientific Educational Studies, 18 maggio 2022. http://dx.doi.org/10.31798/ses.1089124.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmada 2018 ortaokul matematik dersi öğretim programına göre hazırlanmış Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının ders kitabı olarak kabul ettiği ve 2020-2021 eğitim-öğretim yılında okutulmakta olan 5, 6, 7 ve 8. Sınıflara ait 11 adet ders kitabı içerdikleri matematik tarihi öğelerinin sınıf düzeylerine, öğrenme alanlarına, konudaki veriliş yerine ve içerik türüne göre dağılımları incelenmiştir. İnceleme sonucunda 48 matematik tarihi öğesi tespit edilmiş, sınıf düzeylerine göre dağılımında 5. Sınıf düzeyinde yeterince matematik tarihi öğelerine yer verilmediği belirlenmiştir. Öğrenme alanlarına göre dağılımlarında daha çok “Sayılar ve İşlemler” ile “Geometri ve Ölçme” öğrenme alanlarına yer verildiği “Veri İşleme” ve “Olasılık öğrenme alanlarına yeterince yer verilmediği belirlenmiştir. Konu içinde veriliş yeri açısından incelendiğinde daha çok konuya giriş kısmında bilgi parçası şeklinde verildiği belirlenmiştir. Matematik tarihi içeriklerinin ise daha çok “Matematikçilerin katkıları”, “Matematiksel Kavram Gelişimi” ve “Tarihi Matematiksel Yöntemler” şeklinde verildiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda ders kitaplarında verilen matematik tarihi öğelerinin yeterli olmadığı, ders kitabı yazarlarının inisiyatifine göre bu öğelere yer verildiği ve verilen bilgilerin konu ile yeterince bütünleştirilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
17

ŞENEL, Müfit. "İngilizce Öğretmenliği Adaylarının Web 2.0 Araçlarını Kullanım Yetkinlikleri". Cumhuriyet International Journal of Education, 28 dicembre 2022. http://dx.doi.org/10.30703/cije.1126279.

Testo completo
Abstract (sommario):
Yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmış olan İnternet sayesinde, İnternet araçları da neredeyse tüm hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu alanların en önemlilerinden biri de eğitim-öğretim alanıdır. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 2018 yılında yayınlamış olduğu “Yeni İngilizce Öğretim Programı”, “mobil ve bilgisayar destekli yabancı dil öğretimi” ve “karma öğrenme” modelleri gibi, İnternet temelli bir öğretim modelini teşvik etmektedir. Dolayısıyla, bu çalışma, bir devlet üniversitesinin İngilizce Öğretmenliği bölümündeki öğrencilerin öğretmenlik mesleğine başladıklarında takip edecekleri programda, dersleri daha etkili ve eğlenceli hale getirmelerine yardımcı olabilecek bazı eğitim amaçlı kullanılabilen Web 2.0 araçları ve teknolojilerini kullanım konusundaki yetkinliklerini araştırmaktır. Araştırmaya 2., 3. ve 4. sınıftan toplamda 125 öğrenci katılmıştır. Veriler 39 maddelik 5’li Likert tipi bir ölçekle elde edilmiştir. Nicel araştırma tekniğinin kullanıldığı çalışmada, katılımcıların yaş, cinsiyet, sınıf ve mezun oldukları lise değişkenlerine göre yetkinlikleri araştırılmıştır. Toplanan veriler istatiksel olarak değerlendirilerek yorumlanmıştır. Veriler doğrultusunda, öğrencilerin belirli bir kısmının bu araçlar hakkında orta düzeyde bilgi ve kullanım yetkinliğine sahibi oldukları görülmüştür.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
18

YILDIRIM, Kutayhan, e Selin ÖZDEMİR. "Güzel Sanatlar Liselerinde uygulanan bireysel çalgı (Keman) eğitimi dersi öğretim programlarında bulunan tonal ve makamsal dizilerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi". RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 20 ottobre 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1374968.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu araştırmada Güzel Sanatlar Lisesi 2016 ve 2022 çalgı eğitimi keman dersi öğretim programlarının tonal ve makamsal olarak aynı ya da farklı tonal ve makamsal dizilerin kullanılmış olup olmadığının belirlenmesi ve incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada; 2016 ve 2022 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından kabul edilen Güzel Sanatlar Lisesi 9, 10, 11 ve 12. sınıf Keman Dersi öğretim programlarında yer alan tonal ve makamsal diziler incelenmektedir. Araştırmanın örneklemi evreni temsil etmektedir. Doküman incelemesi ile elde edilen veriler ilgili öğretim programlarında yer alan tonal ve makamsal diziler yıllara ve sınıf düzeyine göre analiz edilmiş ve tablolar aracılığıyla benzer ve farklı yönler belirtilmiştir. Sonuç olarak her iki programda tonal diziler farklılık gösterirken makamsal dizilerin değişmediği görülmektedir. 2022 yılında Do Diyez Minör, La Bemol Majör ve Fa Minör tonal dizilerinin programa eklendiği görülmektedir. 2016 programında tonal dizilerin 9. sınıf düzeyinde daha yoğun olduğu görülürken 10, 11, ve 12. sınıf düzeylerinde programın Türk müziği ağırlıklı olduğu görülmektedir. 2022 yılında eklenen tonal dizilerle programın Batı müziğine daha uygun hale getirildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
19

Kaya, Umut, e Ramazan Gürel. "Dini Yüksek Öğretimde Din Eğitimi Dersinde Kullanılan Ders Kitapları Üzerine Bir İnceleme". TALIM: JOURNAL OF EDUCATION IN MUSLIM SOCIETIES AND COMMUNITIES, 31 dicembre 2022. http://dx.doi.org/10.37344/talim.2022.37.

Testo completo
Abstract (sommario):
Öz Ders kitapları, eğitim öğretim sürecinde gerek öğretmenler gerekse öğrenciler açısından en önemli öğretim materyalleri arasındadır. Bu araştırmanın konusu, ilahiyat ve İslami İlimler fakültelerinde lisans düzeyde verilen din eğitimi dersinde kullanılan ders kitaplarının incelenmesidir. Bu kapsamda, 4’ü müstakil olarak kaleme alınmış; 5’i ise farklı akademisyenlerin bölüm yazarı olarak katkı sunduğu editörlü kitap çalışması olmak üzere toplam 9 kitap incelenmiştir. Yöntem olarak doküman analizi yönteminin kullanıldığı çalışmada incelemeye konu teşkil edecek kitaplar, din eğitimi alanında ders veren akademisyenlerle yüz yüze yapılan görüşmeler ve din eğitimi akademisyenlerine yönelik googleform’lar üzerinden yapılan kısa anket çalışmasından elde edilen verilerle belirlenmiştir. Araştırmada tematik analizi gerektiren bir süreç esas alınmıştır. Bu doğrultuda belirlenen kitaplar ilk olarak gözden geçirilmiş (yüzeysel inceleme), sonrasında okunmuş (ayrıntılı inceleme) ve nihayetinde elde edilen verilerle ilgili yorumlar yapılmıştır. Kitaplar incelenirken esas alınan temalar ise, ders kitaplarını değerlendirilmesinde Talim ve Terbiye Kurulu tarafından tespit edilen kriterler dikkate alınarak belirlenmiştir. Bu bağlamda söz konusu kitaplar, içerik (ele alınan konular, metin içinde soru ve anekdotlara yer verilme durumu, okuyucunun hedeften haberdar edilmesi, okuma parçası ve etkinliklere yer verilmesi, hazırlık ve değerlendirme sorularına yer verilmesi, kaynakçada geleneksel eserlere yer verilmesi), dil özellikleri ve imla kuralları ile görsel düzen açısından incelenmiştir. Araştırmanın sonunda din eğitimi ders kitaplarının din eğitiminin bilimselleşmesine katkıda bulunduğu, öğrenci ve akademisyenlere sahayla ilgili derli toplu bir öğretim materyali sunduğu, içerik, dil-anlatım ve biçim özellikleri açısından genel olarak başarılı çalışmalar olduğu sonuçlarına varılmıştır. Anahtar Kelimeler Din Eğitimi • Din Eğitimi Bilim Dalı • Din Eğitimi Dersi • Ders Kitabı • Öğretim Materyali.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
20

KÖKSAL, Kemal, Zeynep YAYLACI, Ümit YEL, Sadettin ERBAŞ e Bahadır KILCAN. "Examining of Social Studies Textbooks in Terms of Root Values". Bayterek Uluslararası Akademik Araştırmalar Dergisi, 8 luglio 2022. http://dx.doi.org/10.48174/buaad.52.1.

Testo completo
Abstract (sommario):
Türkiye’de çağın gerekliliklerine uyumlu bireyler yetiştirmek amacıyla 2018 yılında derslerin öğretim programlarında bir takım değişikliğe gidilmiştir. Bu değişikliklerden birisi olarak görülen kök değerler daha önceki programın aksine sadece sosyal bilgiler dersi öğretim programında değil diğer derslerin öğretim programlarında da yer almıştır. Mevcut çalışmada sosyal bilgiler dersi öğretim programı temel alınarak oluşturulan ilkokul 4. sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokulu 5, 6 ve 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarındaki metinlerde kök değerlerin yer alma durumları incelenmiştir. Nitel araştırma yaklaşımına dayalı olarak planlanan çalışmada doküman incelemesine bağlı kalarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanan dört sosyal bilgiler kitabından veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi betimsel analize uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Analiz neticesinde incelenen sosyal bilgiler ders kitaplarındaki metinlerde bulunan kök değerlerin hem kök değerler ve sınıf seviyesi hem de sosyal bilgiler öğretim programında yer alan öğrenme alanları bağlamında dengeli bir dağılım gözetilmeden gelişigüzel yer aldığı saptanmıştır. Buradan hareketler sosyal bilgiler ders kitaplarındaki metinlerde yer alan kök değerlerin sınıf, öğrenme alanları ve kök değerler bağlamında dengeli bir dağılım gözetilerek yeni ders kitaplarının oluşturulması önerilebilir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
21

ERDOĞAN, Batuhan. "YUNUS KÂZIM KÖNİ’NİN HİKÂYELERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME". Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, 31 luglio 2022. http://dx.doi.org/10.20322/littera.1086312.

Testo completo
Abstract (sommario):
Yunus Kâzım Köni (1903-1957), yurdun çeşitli bölgelerinde felsefe ve edebiyat öğretmenliği yapmış bir eğitimci; il millî eğitim müdürlüğü, Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği, İlköğretim Genel Müdürlüğü gibi görevlerde bulunmuş bir bürokrattır. Darülfünunun felsefe bölümünden mezun olan Köni’nin felsefe ve eğitim psikolojisi alanında yaptığı çevirilerin yanında, Ufuk Çizgisi (1940) adlı bir şiir ve Bir Kadının Jurnalından (1949) adlı bir hikâye kitabı vardır. Vakit, Kurun, Yeni Gazete gibi gazetelerde; Ülkü, Yücel, Tercüme, Servet-i Fünun Uyanış ve Yeni Adam gibi devrin öne çıkan periyodiklerinde fikir ve sanat yazıları yazar. Eserleri ve süreli yayınlarla olan ilişkisine rağmen Yunus Kâzım Köni, edebiyat tarihlerinde kendine yer bulamamış bir sanatçıdır. Daha önceki çalışmalarda Köni’nin şiirleri ve arkadaşı Ahmet Hamdi Tanpınar ile mektuplaşmaları incelenmiş, ancak hikâyeleri üzerine henüz bir inceleme yapılmamıştır. Yunus Kâzım Köni’ye göre hikâye türünün güzellik ölçütü, işlenen konunun orijinalliğidir. Bu açıdan Köni, nasıl anlattığından çok neyi anlattığına önem veren bir hikâyecidir. Yazar, bir kısmı süreli yayınlarda yayımlanan dokuz hikâyesini, 1949 yılında Bir Kadının Jurnalından adlı kitabında toplar. Olay hikâyesi türünde olan bu metinlerde işlenen temalar ölüm, iletişimsizlik ve bireyin yakın çevresine yabancılaşmasıdır. Bu çalışmada yazarın biyografisine yer verilmiş, yazarın süreli yayınlardaki yazılarından hareketle dil ve edebiyat hakkındaki görüşleri ve Bir Kadının Jurnalından adlı kitabındaki hikâyeleri üzerinde durulmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
22

AGAÇ, Gülay, Mehmet GÜZEL, Mehmet Fatih ÖZMANTAR e Ali BOZKURT. "Ortaokul 7. Sınıf Matematik Ders Kitaplarındaki Etkinliklerin Matematiksel Potansiyel Düzeyleri". Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20 ottobre 2023. http://dx.doi.org/10.34056/aujef.1224518.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmada ortaokul 7. sınıf matematik ders kitaplarında yer verilen etkinliklerin matematiksel potansiyel düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Doküman olarak Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu (MEB-TTK) tarafından ders kitabı olarak okutulması için onay verilen iki kitap seçilmiştir. Bu kitaplar A ve B kitabı olarak isimlendirilmiştir. A kitabında 36 ve B kitabında ise 13 etkinliğe yer verilmiştir. Kitaplarda yer verilen etkinliklerin matematiksel potansiyel düzeyleri derinlik, matematiksel odak ve komplekslik bileşenlerine göre betimsel olarak analiz edilmiştir. Etkinlikler bu bileşenlerin her birine göre çok düşük (0 puan), düşük (1 puan), orta (2 puan) ve yüksek (3 puan) olmak üzere dört düzeye göre puanlanmıştır. Derinlik bileşeni kapsamında her iki kitapta yer verilen etkinliklerin ağırlıklı olarak orta ve yüksek puanlı etkinlikler olduğu gözlenmiştir. Matematiksel odak bileşeni kapsamında B kitabında yer verilen etkinliklerin A kitabındaki etkinliklere göre daha yüksek puanlı etkinlikler olduğu görülmüştür. Her iki kitapta da özellikle komplekslik bileşeni düzeyleri düşük çıkmıştır. Veri analizlerinden elde edilen bulgular incelenen her iki ders kitabında yer verilen etkinliklerin matematiksel potansiyel bileşenleri kapsamında farklı öğrenme fırsatları sunduklarını göstermiştir. Ayrıca her iki kitapta yer verilen ve aynı kazanıma yönelik olan bazı etkinliklerin aynı bağlama sahip olmalarına rağmen matematiksel potansiyel bileşenleri özelinde farklı puan dağılımlarına sahip olabildikleri görülmüştür.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
23

YAŞAROĞLU, Cihat, e Semih SÜRMELİ. "INVESTIGATION OF 1924 MUSAHABAT-I AHLAKIYE PROGRAMME IN TERMS OF VALUES AND EDUCATION". Asya Studies, 1 luglio 2023. http://dx.doi.org/10.31455/asya.1282316.

Testo completo
Abstract (sommario):
1924’te ilkokulun ilk üç senesinde okutulmakta olan Musahabat-ı Ahlakiye dersinin temel amaçları, olumlu kişilik özellikleri kazandırmak her düzeydeki okullarda yeniden inşa edilmiş bir eğitim sistemi aracılığıyla Cumhuriyet’in yeni nesillerine toplumsal ve siyasal düzenin, fikir dünyasını ve inançlarını benimsetmektir. Bu araştırma, 1924 İlk Mekteplerin Müfredat Programında yer alan Musahabat-ı Ahlakiye dersinin değerlere göre incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinde, doküman analizi kullanılmıştır. 1924 İlk Mekteplerin Müfredat Programı, incelenen dokümanı oluşturmaktadır. Doküman analizinde öğretim programının orijinaline Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından ulaşılarak fotoğraflanarak alınmıştır. Veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Bulgulara göre değerler eğitimi açısından zengin bir içeriğe sahip olan bu dersin/programın hem amaçlarında değerler eğitimi ile ilgili açıklamalara yer verilmiş, değer ifade eden kavramlar geçmekte, değerler eğitimi için öğretmen rolleri ve değerlerin daha iyi kazandırılması için öneriler sunulduğu görülmektedir. Değer kavramı ile yakından ilişkili olarak ahlak kelimesinin çokça kullanıldığı görülmektedir. Değerler eğitiminin işlenişinde öğrencilerle samimi bir ortamda ve erdem temelinde işlenmesi tavsiye edilmektedir. Okul ve sınıf ortamları da değerlerin işlenebileceği şekilde tanzim edilmelidir. Yine değerler eğitimi ilk sınıflardan başlayarak ileriki sınıflarda kapsamı genişletilmelidir. Değerler eğitimi, tartışmalara katılım, problem çözme yöntemleri kullanılarak öğrencilerin özgürce, kişisel gelişimlerine fırsat verecek şekilde işlenmelidir. Öğretmenler de dersi işlerken yine samimi bir ortamda, çocukların karşılaşabilecekleri örnek olaylar üzerinden işlenmesine dikkat edilmelidir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
24

Çelik Kayapınar, Fatma, e Müge Meltem Zilan. "CUMHURİYETTEN GÜNÜMÜZE MİLLİ EĞİTİMDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR PROGRAMLARI". Izmir Democracy University Health Sciences Journal, 3 aprile 2024. http://dx.doi.org/10.52538/iduhes.1441070.

Testo completo
Abstract (sommario):
Beden eğitimi ve spor dersinin, cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze gelinceye kadar geçirmiş olduğu değişimler ve müfredat programlarında yer edinebilmesi için yapılan çalışmalar, beden eğitimi ve spor dersinin bir ülkenin geleceği olan çocuklarımızın sağlıklı, zinde ve mutlu yetişebilmesi için çok önemli bir unsur olduğu inkâr edilemez. Başlangıçta beden terbiyesi (jimnastik) adı altında sadece askeri okullarda ve erkek okullarında uygulanan beden eğitimi derslerini daha çok fiziksel gücü vurgulamakta öğrencilerin gelişim farklılıklarını dikkate almamaktaydı. 1923 yılından itibaren ders saatlerindeki ve ders içeriklerindeki yapılan değişiklikle zamanla beden eğitimi dersinin sağlam temellere oturmasın sağlamıştır. 1930’lu yıllardan itibaren müfredat programlarına konulan beden eğitimi dersleri 1980’li yıllardan itibaren yapılan değişiklerle günümüz öğretim programlarının temelini oluşturmuş 2005 yılından itibaren yapılandırmacı yaklaşımın benimsenmesi ve 2017 yılında güncellemelerin program üzerinde yapılması öğrencilerin ihtiyaçlarını ve öğretmenlerin uygulamada ki sıkıntılarını çözme noktasında önemli ivme kazanmıştır. Çalışma ile cumhuriyetin ilk yılları olan 1923‘ten günümüze kadar beden eğitimi ve spor dersi ve öğretiminin geçirdiği değişikliler ile ilgili yapılan çalışmalar değerlendirilerek kapsamlı bilgi sunmak amaçlanmıştır. Bu araştırma nitel araştırma yöntemleri çerçevesinde geçmişte yaşanmış olay ve olguların araştırılmasını içeren tarihi yöntem ve konu ile ilgili yapılan çalışmaların kapsamlı şekilde incelenerek raporlandığı bir sistematik derleme çalışması olup 1923 yılından 2022 yılına kadar yürürlüğe giren öğretim programları, makale, tez, genelge, yönetmelik, talim terbiye kurulu kararları, gazete arşivleri, eğitim şuraları, basılı yayın ve elektronik kaynaklar değerlendirmeye alınarak hazırlanmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
25

SEMİZ, Yaşar, e Güngör TOPLU. "AFRODİT DAVASI: İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türk Basınında Sansür Uygulamasına Bir Örnek". Akademik Tarih ve Araştırmalar Dergisi, 24 maggio 2022. http://dx.doi.org/10.56448/ataddergi.1109484.

Testo completo
Abstract (sommario):
Malatya Milletvekili Nasuhi Baydar Eylül 1939’da Fransız yazar Pierre Louys'in "Afrodit" isimli romanını Türkçeye çevirmişti. Türkçeye çevrilmesinin ardından roman, bazı okuyucular tarafından “müstehcen” olduğu ve Türkiye’deki ahlaki değerlere zarar vereceği gerekçesi ile şikâyet edildi. Polis tahkikatından sonra konunun İstanbul savcılığına intikal etmesiyle Afrodit davası başladı. Mahkeme, eserle ilgili şehir tarihi yazması ile ünlenen İbrahim Hakkı Konyalı’yı bilirkişi tayin etti. Konyalı’nın, Afrodit kitabının müstehcen olduğu konusunda görüş bildirmesi üzerine savcılık, kitabın toplatılmasına karar verdi. Kitabın yayımcısı Semih Lütfi Erciyas ile basımcısı Kenan Basımevi sahibi Kenan Dinçman hakkında dava açıldı. Yargı süreci devam ederken davaya ilişkin yazılarından dolayı Yunus Nadi, Necip Fazıl, Vala Nurettin, Şevket Rado, Halil Lütfi Dördüncü, Sabiha ve Zekeriya Sertel, Ethem İzzet Benice gibi yazarlar hakkında da davalar açıldı. Başta Cumhuriyet gazetesi olmak üzere birçok gazetede kalem kavgaları yaşanmaya başladı. Gelişmeler edebiyat ve yayın dünyasında yakından takip edildi. Davanın ilk celsesinde hâkim, söz konusu eserle ilgili uzman görüşü alınması için önce İstanbul Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden ardından da Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu üyelerinden oluşturulan heyetlerden eserin müstehcen olup olmadığı ve bir sanat eseri olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda görüş istenmesine karar verdi. Bilirkişiler, romanın müstehcen olmadığı ve bir sanat eseri olduğu konusunda görüş bildirdi. Bu görüşün ardından mahkeme, Afrodit kitabı, onu çeviren yazar, yayınlayanlar ve kitap yüzünden açılan basın davaları hakkında beraat kararı verdi. Karar temyiz edildi ancak temyiz mahkemesi de beraat kararını onayladı.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
26

Çeliktaş, Hasan Sabri. "Kazanımların Kazandırdıkları: Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi Ortaöğretim Programı Kazanımlarının Bilişsel, Duyuşsal ve Devinişsel Alanlara Göre Değerlendirilmesi". BEÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2 gennaio 2024. http://dx.doi.org/10.33460/beuifd.1378094.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmanın amacı 2018 yılında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca yayınlanan Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi (DKAB) Öğretim Programı’ndaki (9-12. Sınıf) kazanımların bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alanlara göre değerlendirmesini yapmaktır. Öğretim programının en önemli unsurlarından biri olan kazanım, öğrencilerin edinmeleri gereken temel niteliklerdir. Kazanımlar; dersleri planlama, uygulanacak yöntem ve teknikleri seçme, ölçme ve değerlendirmeyi uygulama gibi öğretim faaliyetlerinin tamamında önemli bir yönlendirici işlev görmektedir. Öğretim programlarında kazanımlar bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alanlara göre sınıflandırılmaktadır. Bu alanlar aynı zamanda davranışın üç yönü olarak da kabul edilmektedir. Söz konusu alanlar kendi içinde birbirini gerektirecek şekilde alt basamaklara ayrılmaktadır. Aşağıdan yukarıya hiyerarşik bir şekilde sırlanan basamakların seviyesi öğrencilere kazandırılmak istenen özelliklerin niteliklerini göstermektedir. Bu sebeple öğretim programında kazanımların alanlara ve bunların basamaklarına göre dengeli bir şekilde dağıtılması önem arz etmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde olan bu çalışmada doküman incelemesi kullanılmıştır. Çalışmanın verilerini Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi ortaöğretim programında bulunan 89 kazanım oluşturmaktadır. Çalışmada cevabı aranan sorular şunlardır: DKAB ortaöğretim programındaki kazanımlar bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alanlara ve bunların alt basamaklarına göre nasıl bir dağılım göstermektedir? Kazanımlar, üst düzey düşünme becerilerine ulaşma imkânı veriyor mu? Kazanımlar, DKAB ortaöğretim programında ifade edilen anlamlı öğrenmeye katkıda bulunuyor mu? Kazanımlar, ortaöğretim programında belirtilen DKAB dersi amaçlarıyla uyuşuyor mu? Çalışmanın sonucunda kazanımların bilişsel alanda yoğunlaştığı, duyuşsal alanda sadece %12 oranında olduğu ve devinişsel alanda herhangi bir kazanıma yer verilmediği belirlenmiştir. Bilişsel ve duyuşsal alandaki kazanımların ağırlıklı olarak alt düzey basamaklarda temsil edildiği görülmüştür. Bu durumun DKAB ortaöğretim programında belirtilen beceri ve yetkinlikler kazandırma amacıyla uyuşmadığı tespit edilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
27

OLTULU, Özlem, e Muhammed ALAN. "8. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarındaki Metinlerin Değerler Açısından İncelenmesi". Disiplinlerarası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8 aprile 2023. http://dx.doi.org/10.57135/jier.1248862.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmanın amacı 8. Sınıf Türkçe ders kitabında hangi değerlerin yer aldığını ve bu değerlerin metin türlerine göre dağılımını belirlemektir. Araştırma için Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından hazırlanan ve 2021-2022 eğitim öğretim yılında okutulan 8. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan okuma metinleri, şiirler ve serbest okuma metinlerinden oluşan 32 metin incelenmiştir. Buna karşılık, ders kitabında yer alan dinleme/ izleme metinleri araştırmaya dâhil edilmemiştir. Nitel araştırma yöntemine göre düzenlenen bu çalışmada nitel veri toplama yöntemlerinden doküman inceleme kullanılarak veriler elde edilmiştir. İlk olarak Türkçe ders kitabındaki her bir metin ilettiği değerler açısından incelenmiştir. Buna göre bir metinde bir değerin metnin farklı bölümlerinde farklı sayılarda geçtiği görülmüştür. Her metnin detaylı bir şekilde analiz edilmesinden sonra değerler metin türlerine göre ayrıca incelenmiştir. Bu incelemede metinler çizgi roman, deneme, destan, fıkra, gezi yazısı, hikâye, makale, roman, sohbet, şiir, tiyatro türü olmak üzere on bir kategoride değerlendirilmiştir. Buna göre de değerlerin ağırlıklı olarak hangi tür metinler aracılığıyla verildiği tespit edilmiştir. Çalışmanın veri kaynağını oluşturan metinler doküman analizine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak 8.sınıf Türkçe ders kitabındaki metinlerde bulunan değerlerin sayıları bulgulara göre yüksekten aza doğru şu şekildedir: sevgi, kültürel mirasa sahip çıkma, dostluk, nazik olmak, vatanseverlik, çalışkanlık, özgüven, saygı, cesaret, dürüstlük, selamlaşma, şefkat- merhamet, fedakarlık, hoşgörü, iyilik yapmak, aile birliğine önem verme, paylaşımcı olmak, sorumluluk, yardımlaşma- dayanışma, iyimserlik, liderlik, misafirperverlik, temizlik, adil olma, alçakgönüllü olma, bağımsız ve özgür düşünebilme, estetik duyguların geliştirilmesidir. Metinlerde empati değeri ile ilgili ifade tespit edilememiştir. Kalbim Rumeli’de Kaldı, Canberra ve Kınalı Ali’nin Mektubu değer çeşitliliğinin en fazla görüldüğü metinlerdir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
28

DEMİREL, Serkan. "İngilizce Eğitimi ve Müzik Üzerine Bir İnceleme: İlkokul İkinci Sınıf Şarkıları Örneği". e-International Journal of Educational Research, 12 aprile 2023. http://dx.doi.org/10.19160/e-ijer.1215527.

Testo completo
Abstract (sommario):
Dil yeteneği insanın iletişim kurmasını sağlayan en önemli kavramlardan bir tanesidir. Aynı zamanda toplumların kültürel zenginliği olan bu önemli araç günden güne gelişip değişmektedir. İnsanların sadece yakın çevresi değil, dünyanın geri kalanında olan diğer insanlarla iletişim kurması küresel bir dünyanın gerekliliğidir. Bu noktada yabancı dil öğrenilmesi diğer dillerde konuşan insanlar ile iletişim kurulması için önemlidir. Günümüzde küreselleşme ve teknolojinin ulaştığı nokta, ana dil dışında kalan dilleri öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Dil eğitiminde kullanılan öğrenme yöntemleri arasında müzik ile eğitim önemli bir tekniktir. Yapılan araştırmalar müziğin kullanımının dil eğitiminde etkilerinin olumlu olduğunu göstermektedir. Özellikle dildeki gramer yapısını müzikte olan kurallar ile bağdaştıran araştırmacılar, öğrencilerin derse olan tutumlarında iyileşme olduğunu ortaya koymuştur. Müzik eğitiminde bireylere istendik müziksel davranışlar kazandırmak amaçlanmaktadır. Dil eğitiminde şarkıların kullanılması ise, öğrencilere müziksel davranışlar yoluyla yabancı dil gelişimlerine katkı sunabilir. Bu sebeple araştırmanın amacı, devlet okullarında İngilizce eğitimine başlanan ikinci sınıftaki ders kitaplarında bulunan şarkıların analizini yapmaktır. Araştırmanın verilerini Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2018 yılında ders kitabı olarak kabul ettiği kitaptaki şarkılar oluşturmaktadır. Söz konusu şarkıların ses kayıtları nota yazma programıyla yazılarak doküman analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmada analiz edilen şarkıların çoğunlukla 6’lı aralığa sahip 4/4’lük ritimlerle do majör tonunda eserler olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre analiz edilen şarkılar İngilizce eğitiminde öğrencilerin hem eğlenmesini hem de ünite içindeki konuları daha iyi pekiştirmesini sağlayabilir. Ayrıca yapılan analizlerin müzik eğitimine de katkı sunabileceği düşünülmektedir. Sonraki araştırmalarda İngilizce eğitiminde şarkı öğretiminin deneysel olarak araştırılması ve etkilerinin incelenmesi önerilmektedir. Ayrıca İngilizce eğitiminde şarkıların kullanılmasının göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
Offriamo sconti su tutti i piani premium per gli autori le cui opere sono incluse in raccolte letterarie tematiche. Contattaci per ottenere un codice promozionale unico!

Vai alla bibliografia