Letteratura scientifica selezionata sul tema "Köydet"

Cita una fonte nei formati APA, MLA, Chicago, Harvard e in molti altri stili

Scegli il tipo di fonte:

Consulta la lista di attuali articoli, libri, tesi, atti di convegni e altre fonti scientifiche attinenti al tema "Köydet".

Accanto a ogni fonte nell'elenco di riferimenti c'è un pulsante "Aggiungi alla bibliografia". Premilo e genereremo automaticamente la citazione bibliografica dell'opera scelta nello stile citazionale di cui hai bisogno: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver ecc.

Puoi anche scaricare il testo completo della pubblicazione scientifica nel formato .pdf e leggere online l'abstract (il sommario) dell'opera se è presente nei metadati.

Articoli di riviste sul tema "Köydet"

1

Ergün, Aysel, e Esen Oruç. "Nüfus Değişimlerinin Köyün Bazı Özellikleri ile İlişkisi ve KırsaldaNüfus Sürdürülebilirliği: Tokat İli Örneği". Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology 11, n. 11 (27 novembre 2023): 2161–71. http://dx.doi.org/10.24925/turjaf.v11i11.2161-2171.6390.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu araştırma Tokat ili kırsalında nüfus hareketlerini değerlendirmek, köylere ait bazı özellikleri belirlemek ve nüfus hareketleri ile bu özellikler arasında ilişkiyi ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan nüfus verileri TÜİK veri sisteminden derlenmiş, köylere ait özellikler ise 600 köy muhtarı ile görüşülerek belirlenmiştir. 16 yıllık süreci kapsayan veri setinin değerlendirilmesi ile varılan sonuçlara göre, Tokat il ve ilçelerine bağlı köylerden %78,8’i azalış göstermiştir. Artan veya sabit kalan köylerin oranı ise %21,2’dir. Araştırma alanında çiftçilik faaliyetlerini devam ettirerek geçimini sağlayan bir nüfusun varlığından söz edilebilir. Tarım dışı meslek çeşitliliğinin yörede kısıtlı düzeyde olduğu, köylerin genellikle orta gelir grubu hanelerden oluştuğu söylenebilir. Kuru tarım alanlarının fazla olmasına bağlı olarak üretimin en yoğun olduğu ürün grubu tarla bitkileridir. Hayvancılık faaliyetleri düşük oranlı bir nüfus tarafından sürdürülmektedir. Köylerin il merkezine mesafesi ortalama 66,2 km’dir. Ki-kare analiz sonuçlarına göre nüfus değişimi ile il merkezine mesafe, çiftçilik ve tarım dışı meslek oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Şiddetli azalan köyler il merkezine en uzak köylerdir. Ayrıca, çiftçiliğin ve diğer meslek çeşitliliğinin fazla olduğu köylerde de şiddetli göç yaşandığı tespit edilmiştir. Kırsalda var olan genç ve orta yaş grubun kırsalda yaşamaya devam etmesi ve kente göç etmiş aynı grubun köyde yaşamayı tercih etmesi için genel desteklerden farklı destekleme çalışmaları yapılabilir. Özellikle hayvancılık faaliyetlerinin canlandırılması gençlerin köyde kalması veya gidenlerin köye dönmesi için bir alternatif olabilir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

GÜLCÜ, Nursel. "Atatürk’ün Halkçılık Politikasında Köycülüğün Yeri ve Antalya Halkevi’nin Solak Köyü’nde Yaptığı Örnek Köy Çalışması". Gazi Akademik Bakış 16, n. 31 (11 dicembre 2022): 147–68. http://dx.doi.org/10.19060/gav.1217261.

Testo completo
Abstract (sommario):
M. Kemal Atatürk’ün yapılacak olan bütün çalışmalardaki amacı modern bir devlet oluşturmaktı ve modern devletin dayandığı temel de halkçılık ilkesine dayanıyordu. Yeni kurulan devlette her şeyden önce cumhuriyet fikrinin halkta yerleşmesi başarının ilk anahtarı olarak görülüyordu. O dönem halkın büyük çoğunluğunun köylerde oturduğu düşünülürse öncelikle köye yönelerek köyün her açıdan kalkındırılması gerekiyordu. Atatürk, köylerin gelişerek kalkınması için birçok kanun çıkarmış ve yapılan yeniliklerin başta köyler olmak üzere halka öğretilerek benimsetilmesi için çaba sarf etmiştir. Atatürk, 1932 yılında halkevlerini açarak ülke genelinde büyük bir kültürel kalkınmayı amaçlamıştır. Atatürk, kısa sürede Türkiye’nin birçok yerinde yaygınlaşan halkevlerinin faaliyetlerini yakından takip ederek çalışmalarını desteklemiş ve çalışmaların belli bir program dâhilinde yürütülmesinin üzerinde ısrarla durmuştur. Özellikle halkevlerinin köycülük şubelerinin faal bir şekilde köylerde çalışmasını istemiştir. 1932 yılında açılan Antalya Halkevi de Atatürk’ün bu politikası çerçevesinde Antalya’da çalışmalar yapmıştır. Antalya Halkevi, köylerin gelişmesi ve kalkınması için yaptığı çalışmaları, köycülük şubesi aracılığıyla gerçekleştirmiştir. Antalya Halkevi Köycülük Şubesi, kendisine bazı örnek köyler seçerek bu köylerde yapacağı çalışmaları “örnek köy” çalışmaları kapsamında yapmaya çalışmıştır. Bu köylerden bir tanesi de Solak Köyü’dür. Solak Köyü’nde yapacağı çalışmalar için bir örnek köy programı hazırlamış ve bu program çerçevesinde köyde çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu çalışma ile, Atatürk’ün halkçılık politikası çerçevesinde, Antalya Halkevi Köycülük Şubesi tarafından Antalya Solak Köyü’nde yapılan çalışmalar ele alınmış, ayrıca o dönem yapılan çalışmaların günümüzdeki etkisi ve bilinirliği de Solak Köyü’nde yapılan bir araştırma ile ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

Uçak, H. İbrahim. "Prof. Dr. Mehmet Altay Köymen". Belleten 58, n. 223 (1 dicembre 1994): 789–92. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1994.789.

Testo completo
Abstract (sommario):
Haymana; Hititlere, Frigyalılara, Galatlılara, Romalılara Bizanslılara yurt olmuş Selçukluların beldesi; Osmanlıların Anadolu'ya gelişlerindeki ilk uğrak yeridir. Yüzyıllarca, padişahlara, sadrazamlara has olmuş, Haymana tiftiğinden dokunan soflar Yeniçerilerin, Saray mensuplarının vazgeçilmez giysileri sayılmış, ünü yurt dışına taşmıştır. Dünyaca ünlü kaplıcaları, ilk çağdan günümüze değin binlerce insana şifa dağıtmaktadır. Haymana; Mustafa Kemal'i Anadolu'da destekleyen ilk yürekli ses, Kuvayi-Milliyecilerin beşiği, Başkent Ankara'nın Milli Mücadeledeki zor günlerinde vazgeçilmez bekçisidir. Milli kurtuluşumuzun dönüm noktası olan Sakarya Meydan Savaşı, Haymana topraklarında gerçekleşmiş. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri burada atılmıştır. Tarım ve hayvancılıkla geçinen Haymanalılar, İç Anadolu'nun buğday ambarı olan bereketli topraklara sahiptir. İşte; Tarihçi Mehmet Altay KÖYMEN, "Mum dibine ışık vermez" misali Ankara'nın gelişmemiş bu Anadolu kasabasının-Deveci Köyünde 1916 yılında doğdu. Babası Ali Rıza Bey diğer dört kardeşi gibi Çanakkale'de şehit düşmüş. Genç yaşta dul kalan annesi de köyden biri ile evlenince, küçük Mehmet'e, anneannesi Gök Ayşe Kadın bakmak zorunda kalmıştı.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

Karacar, Mahir. "Ekoeleştiri Bağlamında Necati Cumalı’nın “Susuz Yaz” Hikâyesi Üzerine Bir İnceleme". Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, n. 15 (28 aprile 2024): 343–53. http://dx.doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1449448.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle beraber özellikle 19. yüzyılda endüstriyel tesisler çoğalmaya başlar. Bu tesislerin atmosfere bıraktığı sera gazları dünyanın sıcaklığının artmasına yol açar. Ulaşım ve enerji ihtiyacının karşılanması için kullanılan yakıtların da olumsuz etkisi ile küresel ısınmanın şiddeti artar. Buna nüfusun hızla artması ve bu nüfusu barındırmak ve ihtiyaçlarına cevap vermek için doğanın tahrip edilmesi eklenince dünya geri dönüşü olmayan bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalır. Ekoeleştiri kavramı, tam da bu ortamda edebî metinlerde çevre bilincinin ele alınmasıyla birlikte gelişim gösterir. Cumhuriyet Dönemi yazarlarından Necati Cumalı, henüz küresel ısınmanın gündemde olmadığı bir dönemde “Susuz Yaz” adlı hikâyesini yazar. Cumalı, bu hikâyede kurak bir coğrafyada tarımla uğraşan insanların suya olan bağlılığını ele alır. Urla’nın Tekebaşı köyünde, ekiciler yıllardan beri köyün ortak malı olan bir havuzdan tarlalarını sular. Kocabaşlar kendi topraklarında çıkan bu suyu tarlalarında yaptıkları havuzda biriktirip diğer köylülerle paylaşmayınca köydeki düzen bozulur. Çıkan kavgada insanlar ölür ve köyde büyük bir trajedi yaşanır. Öyküde suyun tahakküm altına alınması, yani doğaya müdahale neticesinde yaşanan kriz metni ekoeleştiri açısından incelenmeye değer kılar. Bu çalışmada Necati Cumalı’nın “Susuz Yaz” hikâyesi ekoleştiri bağlamında incelenmeye çalışılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

Bulut, Meryem. "Traditions transformed within the scope of rural tourism: A sample for tourism villageKırsal turizm kapsamında dönüşen gelenekler: Turizm Köyü örneği". Journal of Human Sciences 13, n. 3 (31 ottobre 2016): 4370. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v13i3.4078.

Testo completo
Abstract (sommario):
The fact that rural tourism comes into prominence in struggling with poverty and in development as an instrument of solution, and the fact that it protects and develops local occupations of economic value differentiates people’s behaviors are the research problems of this study.This study makes an effort to understand the process of building rural tourism in the Village of Tourism which has been opened to rural tourism for rural development, and to analyze the reflections in the community within the framework of the concepts of ecotourism, neoliberalism and tradition. The study aims to focus on the explicit and implicit meanings of offering rural tourism service for the villagers and to inquire traditions. Villages transformed by supposedly preserving their traditionalism for the purposes of rural tourism and the villagers who are to serve to rural tourism are being commodified, re-created and consumed. The reflections of neoliberalism into the villagers behaviors can easily be observed, just as the changes neoliberalism has caused in every field of life. Traditions are being re-created so that they serve to popular consumption. ÖzetSürdürülebilirlik kapsamında kırsal turizmin, az gelişmiş bölgelerdeki yoksullukla mücadele ve kalkınmada bir çözüm aracı olarak öne çıkması ve yöresel ekonomik uğraşları (tarım, el sanatları vb.) koruması ve geliştirmesinin insanların davranışlarını farklılaştırması bu araştırmanın sorunsalını oluşturmaktadır.Araştırma kırsal kalkınma kapsamında kırsal turizme açılmış olan Turizm Köyü’nde, kırsal turizmin köyde yaşayan insanlara arasında inşa ediliş sürecini anlamaya çalışmak, topluluk arasındaki yansımalarını, ekoturizm, neoliberalizm ve gelenek kavramları çerçevesinde çözümlemektir. Köylüler için kırsal turizm hizmeti sunuyor olmanın açık ve örtük anlamları üzerinde yoğunlaşarak, geleneklerin sorgulanması hedeflenmiştir.Kırsal turizm kapsamında sözde gelenekselliği korunarak dönüştürülen köyler ve kırsal turizme hizmet verecek olan köylüler ve geleneksel değerler; metalaştırılarak yeniden üretilerek tüketiliyor. Noeliberalizmin yaşamın tüm alanlarında yarattığı değişimler gibi köyde yaşayan insanların davranışlarına yansımaları da kolaylıkla görülüyor. Gelenekler, popüler tüketime hizmet etmesi amacıyla yeniden üretiliyor.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
6

Işık, Cengiz. "Habibuşağı Nekropolü". Belleten 51, n. 200 (1 agosto 1987): 549–64. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1987.549.

Testo completo
Abstract (sommario):
Habibuşağı, Elazığ ilinin Baskil ilçesine bağlı yaklaşık 30 hanelik bir köydür. Verimli Fırat vadisi üzerinde kurulmuş olan köy, ilçeye bağlı yerleşim birimlerinin nehrin akışına doğru en son olanıdır. Aynı vadi üzerinde köye yakın yerleşim birimleri olarak batıya doğru Kadıköy, İmikuşağı, Bilaluşağı ve Kale Köy; karşı kıyıda Pirot ve Gökçer (Köşker Baba) sayılabilir. Malatya-Elazığ karayolunun 50. kilometresindeki Kömürhan köprüsünü geçince hemen soldaki Jandarma karakolunun yanından batıya doğru, vadiye inen stabilize bir yol Fırat'ın sol kıyısında kurulmuş yukarıda adı geçen merkezleri birbirine bağlamaktadır. Bugün eski Kömürhan Köprüsü, Jandarma Karakolu ve yol baraj gölünün suları altındadır. Yörenin adı eski kaynaklarda İzolu veya İzoli olarak geçmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
7

Akçadağ, Tuncay. "Köyde Bir Öğretim Lideri: Dilek Livaneli". Kalem Uluslararasi Egitim ve Insan Bilimleri Dergisi 7, n. 2/13 (20 dicembre 2017): 263–92. http://dx.doi.org/10.23863/kalem.2018.87.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
8

Hülya YAYAN, Gonca. "Berna Türemen'in Gözüyle Köyden Kente Anadolu Kadını". Social Sciences Studies Journal 6, n. 58 (1 gennaio 2020): 977–89. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.2138.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
9

Işıl ÇETİNKAYA İSTİKBAL, Nahide. "Türkiye'de Köylerin Altyapısını Destekleme Projesinin (Köydes) Kırsal Kalkınmaya". Journal of Turkish Studies 12, Volume 12 Issue 12 (1 gennaio 2017): 57–74. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.11588.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
10

Süleyman, ÖZBEK. "Prof.Dr.Mehmet Altay Köymen". Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Tarih Araştırmaları Dergisi 17, n. 28 (1995): 1. http://dx.doi.org/10.1501/tarar_0000000079.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri

Libri sul tema "Köydet"

1

Vihdanmäki, Aleksi. Kotiseudullisia muistitietoja Tyrvään Ekojärvenmaasta. Vammala: Tyrvään seudun kotiseutuyhdistys, 2008.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

Ardıç, Engin. Doğru söyleyeni dokuz köyden--: Izlenimler. İstanbul: Cep Kitapları, 1988.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

Efe, Vicdan. Ege'den köyler. İzmir: Nezih-er Yayınları, 2015.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

Öztürk, Hasan. Köyler biterken: (makale). Cağaloğlu, İstanbul: Can Yayınları, 2017.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

Muratean, Karpis E. Utʻerord giwghēn: Uterort küğen = Sekizinci köyden : aknarkner. Istʻanpul: Grasharutʻiwn ew tpagrutʻiwn Marmara-Murat Ōfsētʻ, 2008.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
6

Kırımlı, Yüksel. Köyde sosyal organizasyon ve sıhri hısımlık ilişkileri: Eltiler. İstanbul: İ.Ü. Basımevi, 1998.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
7

Dizman, İbrahim. Türkiye'nin ilk köy gazetesi: Güzel ordu ve Bilal Köyden. Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı, 1999.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
8

Häkkinen, Sakari. Köyhät kerettiläiset: Ebionit kirkkoisien teksteissä. Helsinki: Suomalainen Teologinen Kirjallisuusseura, 1999.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
9

Turkey. İller İdaresi Genel Müdürlüğü. Türkiye mülkı̂ idare bölümleri belediyeler köyler. 4a ed. Ankara: T.C., İçişleri Bakanlığı, İller İdaresi Genel Müdürlüğü, 2001.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
10

Mert, Cemal. Dokuz köyden kovulanlar için onuncu köy: Kıbrıs solu için farklı düşünceler. Lefkoşa: Işık Kitabevi, 2010.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri

Capitoli di libri sul tema "Köydet"

1

Selçuk, Hava. "Hezargrad Kazasında Gayrimüslimler". In Tarih Alanında Seçme Yazılar- I. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub92.c408.

Testo completo
Abstract (sommario):
Hezargrad şehri 19. yüzyılda Deliorman(Divaneorman), Kara Lom ve İvrana nahiyelerinden oluşmakta idi. Bu çalışmada Hezargrad kazasında 1833 ile 1850 yılları arasında yaşayan Gayrimüslimlerin cizye vergileri ele alınmıştır. Hezargrad şehrine ait 1833-1850 yılları arasına kapsayan 1833, 1834, 1846,1847, 1849 ve 1850 yıllarına ait altı adet Cizye ve reaya Nüfus defteri ile her bir mahalle ve köye ait kırk adet temettuat defterleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra cizye vergisinin belirli bir usule bağlandığı 1694 yılına ait Hezargrad Gayrimüslim nüfusu hakkında bilgi veren bir defter de çalışmada kullanılmıştır. Hezargrad kazası merkez köylerinde Gayrimüslimlerin yaşadığı 5 adet köy bulunmaktadır. Deliorman (Divaneorman) nahiyesine bağlı 7 köyde, İvrana Nahiyesine bağlı 6 köyde, Kara Lom Nahiyesine bağlı 25 köyde ve nereye bağlı olduğu ifade edilmeye 4 adet köyde Gayrimüslimler bulunmaktadır. Gayrimüslimlerin büyük bir kısmı Kara Lom nahiyesine bağlı köylerde ikamet etmektedir. Netice itibarıyla Hezargrad’a bağlı 47 köyde Gayrimüslimler yaşamaktadır. Bu köylerden sadece 10 adet köy Gayrimüslimlerden oluşmaktadır. Diğer 37 köyde Müslümanlarla Gayrimüslimler birlikte yaşamaktadır
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

Eren, Zafer. "Türkmen Kızı Hamide`Nin Ağıtları ve Gözyaşları". In Güzel Sanatlar Üzerine Araştırmalar. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub57.c257.

Testo completo
Abstract (sommario):
Cumhuriyetin ilk yıllarında doğan bu insanlar, kıtlık ve yokluk yıllarında çocuklarını çok iyi yetiştirmişlerdir. Üzerine 1939 depreminin etkileriyle sarsılsalar da onurluca bir yaşam sürmüşlerdir.1939 depremi sonrası Tokat ve Reşadiye tarafından gelen herkes yeni yerlerinde ve yeni yaşamlarında Hamide gibi tutunmaya çalışmıştır. Köyde o bölgeden herkes Hamide’nin akrabası, yoldaşı olmuştur.O yıllarda çocuklarını okutabilmek için dişini tırnaklarına takarak kazma ve kürekle çalışan sağır ve dilsiz baba her savurduğu kazmada çocuklarının geleceğine zemin hazırlamıştır. Taşova –Amasya yol çalışmasında herkes tek yevmiye alırken sağır ve dilsiz olan Abdurrahman Üstün en zor ve ağır işlerde çalışarak çift yevmiye parası kazanmıştır. Bu onurlu mücadelenin karşılığında çocukları hayata daha sıkı sarılarak kendi hayatlarını da iyi bir konuma taşımışlardır. Yukarı Baraklı köyünde ‘’Ahraz’ ın Karısı ‘’ olarak tanınmıştır.. Fakat ailede herkes ona Patron demiştir. Kaynının oğlu Ömer Üstün ailedeki liderliğini fark edince bu lakabı daha ortaokul yaşlarında takmıştır. Her şeyi ve herkesi yönettiği için olsa gerek.Bu koca yürekli kadın 2013 yılında vefat etmiştir. Ardında onlarca ağıt bırakmıştır. Çoğu yazıya geçmediği için unutulmuştur. Beş erkek çocuğunu yiğitçe büyüten bu Anadolu kadınını rahmetle ve özlemle anıyoruz. Ruhun şad olsun Patron Babaanne…
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

Aldemir, Tuğba. "Vatan Cephesi Davası’nda Niğde; Adnan Menderes’e Destek Telgrafları ve CHP’den İstifalar (1958-1960)". In Tarih Alanında Seçme Yazılar-IV. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub177.c860.

Testo completo
Abstract (sommario):
1957 Genel Seçimlerinden sonra iktidar ve muhalefet taraflarında dönemin şartlarına bağlı olarak cepheleşme politikası ortaya çıkmıştır. Bir tarafta ekonomik gidişattan ve basının susturulmasından memnun olmayarak, ülkenin dikta rejimine sürüklendiğini söyleyen muhalefet ile diğer tarafta oylarının gerilediğini ve mecliste çoğunluğunu artıran CHP’nin durumunu gören ve buna bir çözüm arayan iktidar bulunmaktaydı. Muhalefet Partileri “Güç Birliği” cephesi etrafında toplanırken, Adnan Menderes 12 Ekim 1958’de Manisa’da yaptığı bir mitingde “Vatan Cephesi” düşüncesini ortaya atarak tüm vatandaşları kendi cepheleri etrafında toplanmaya çağırmıştır. Çağrı çok geçmeden radyolardan ilan edilerek ülkenin her tarafında yankı bulması sağlanmıştır. Adnan Menderes’in bu açıklamasının ardından ülke genelinde olduğu gibi Niğde’de de çoğunluk merkez ve merkeze bağlı köyler olmak üzere çeşitli kaza ve nahiyelerin köylerinden, ayrıca CHP, MP gibi muhalefet partilerin teşkilatlarından yoğun bir şekilde vatan cephesine geçişler olmuştur. Bu makalede 27 Mayıs darbesi ile sona eren vatan cephesinin kurulma aşaması ile beraber, DP ve üyelerini Yassıada Mahkemelerine kadar götüren süreç kısaca incelenmiştir. Özellikle Niğde’nin merkez, kaza ve köylerinden DP Genel Başkanı Adnan Menderes’e çekilen telgraflar incelenerek, vatan cephesi ve DP saflarına katılan kişiler ve sayıları arşiv belgesi ışığında ortaya konulmuştur. Dönem ile ilgili bilgiler için ise çeşitli kitap, tez ve makalelerden yararlanılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

Çevik, Samet, e Semih Sarıipek. "Benzersizlik, Sembol Yaratma ve Tanınırlık: Madalyonun Öteki Yüzünden Destinasyonda Farklılaşmaya Bakmak". In Turizm Araştırmaları II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub399.c1571.

Testo completo
Abstract (sommario):
Turistik bir destinasyonun temel amaçlarından biri rakip destinasyonlardan farklılaşabilmektir. Bir destinasyonun tarihi, doğal ve kültürel varlıklarından bu destinasyonu eşsiz ve tek yapan özelliğin ortaya çıkarılarak destinasyon markalama çalışmalarında kullanılması çok daha etkili sonuçlar vermektedir. Destinasyon markalamanın en önemli paydaşlarından biri olan yerel halk, destinasyonların farklılaşmasına katkı sağladığı gibi aynı zamanda markayı satma noktasında en güçlü grubu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çeşitli yönleriyle diğer destinasyonlardan farklılaşmış olan bir turistik destinasyondaki yerel halkın turizm hareketlerine olan bakış açısını belirlemektir. Bu amaçla Bursa iline bağlı Eskikaraağaç köyü (Leylekköy) araştırma alanı olarak seçilmiştir. Leyleklere ev sahipliği yapmasıyla bilinen köy, 2011 yılında Avrupa Leylek Köyü Ağına dâhil edilmiş olup bu anlamda Avrupa leylek köylerinin Türkiye’deki tek temsilcisidir. Bunun yanı sıra Âdem Amca ve Yaren leyleğin dostluğu, köyün bir sembolü haline gelmiş ve köyün tanınırlığına büyük ölçüde katkı sağlamıştır. Tüm bu özellikler ve çekicilikleri ile köyün turizm hareketleri her geçen yıl artmış ve yerel halk da bu turistik hareketlerin bir parçası haline gelmiştir. Nitel bir özellik taşıyan bu çalışmada görüşme tekniğiyle yerel halkın köydeki turizm faaliyetleri hakkındaki düşünceleri, memnuniyet düzeyleri, turizm hareketlerindeki rolleri, turistlerle olan iletişimleri gibi konularda veri elde edilmiştir. Çalışmanın bulguları, yerel halkın genel anlamda turizm gelişiminden memnuniyet duyduğu, turizm hareketlerinden ekonomik fayda sağladığı ve turistlerle iletişim konusunda herhangi bir sorun yaşamadıklarını göstermektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

Yangın Ekşi, Gonca. "Öğretmen Eğiticilerinin Mücadeleleri: Küreselleşme, Mesleki Gelişim ve Roller". In Yabancı Dil Öğretmeni Eğitiminde Değişen Koşullar, Gereksinimler ve Öneriler, 85–87. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2023. http://dx.doi.org/10.5152/3712.

Testo completo
Abstract (sommario):
Öğretmen eğitimcileri, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile gün geçtikçe küresel bir köye dönen dünyamızda iletişim ve rekabetin gereklerini yerine getirebilecek nesilleri eğitecek ve öğretecek öğretmenleri yetiştirmek gibi zorlu bir görevi yerine getirmeye çalış- maktadır. Öğretmen mesleki kimliğinin oluşmasında da örnek olmaktadırlar. Bunun için öncelikle kendilerinin değişen koşulları takip etmesi ve uyum sağlaması gereklidir. Ayrıca, mesleki gelişimleri için sürekli profesyonel gelişim çabaları da olmalıdır. Öğretmen eğiti- cilerinden beklenen çok yönlü sorumluluklar zorlayıcıdır. Bir yandan araştırmacı yönleri ve görevleri, onlardan beklenen akademik performans, danışmanlıklar, projeler ve diğer beklentiler diğer taraftan öğretmen adayları ile ilgili ders verme, öğretmenlik deneyimini yönlendirme gibi görevlerinin hepsini başarılı bir şekilde yapma çabası özveri ve yoğun çaba gerektirmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri

Atti di convegni sul tema "Köydet"

1

Sütçüoğlu, Gökçe Gönüllü, Ahenk Karcı Demirkol, Amanullah Zamani e Ayşe Kalaycı Önaç. "Kent Ormanlarının Karbon Yakalama Potansiyeli". In 6th International Students Science Congress. Izmir International Guest Student Association, 2022. http://dx.doi.org/10.52460/issc.2022.054.

Testo completo
Abstract (sommario):
Hızla artan nüfus, sanayileşme, kentleşme sayesinde tüm dünyada artan talepler orman ekosisteminin tahrip edilmesi, çölleşme, kirlilik ve biyolojik çeşitliliğinin azalması, doğal kaynakların tahribatı gibi sorunlara neden olmaktadır. Arazi kullanımlarının değişimi ve sanayileşme sonucunda karbon salınımının artması günümüzde insanlığın en büyük sorunları olan küresel ısınma ve buna bağlı olan iklim değişikliğinin başlıca nedenidir. Dünyadaki en önemli karbon birikim alanları, okyanuslar, atmosfer ve karasal ekosistemdir. Ormanlar, birçok flora ve faunaya ev sahipliği yaparak ekolojik dengeyi korumalarının yanı sıra diğer ekosistemlerden daha fazla karbon tüketmektedirler. Bu nedenden dolayı karbon salınımın azaltılmasında çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Ormanlar doğrudan küresel iklim değişikliğinin etkisini azaltarak bölgesel hatta global iklimsel dengenin korunmasında oldukça büyük bir etkiye sahiptirler. Ülkemizde ise özellikle 1950’li yıllarda başlayan köyden kente göç düzensiz yapılaşmaya, zaman içerisinde artan kentleşme ile birlikte kentsel alanlarda ormansızlaşmaya neden olmuştur. Kent ormanları modern kentlerde yaşayan insanlar için birçok farklı ekosistem hizmeti sunmaktadır. İçinde bulunduğumuz iklim krizi açısından bakıldığında kent ormanlarının en önemli ekosistem hizmetlerinden biri karbon yutağı görevi üstlenmeleridir. Bu çalışmada kent ormanlarının karbon yutağı kapasitelerinin ortaya konması amacıyla İzmir ilinde yer alan tüm ormanlarının ve Sasalı ve İnciraltı Kent Ormanlarının karbon tutulumundaki etkileri incelenmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

PEHLİVANLI, Hamit. "BİR TEĞMENİN SAKARYA MUHAREBELERİ SIRASINDA CEPHEDE GÜNLÜK HAYATA DAİR TESPİT VE TAHLİLLERİ". In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.36.

Testo completo
Abstract (sommario):
Teğmen Ali Kadri (Köprülü), Birinci Dünya Savaşının sona ermesiyle açığa çıkan çok sayıda subaydan biridir. İstanbul’a, evine döndükten sonra bir müddet kararsız kalarak İstanbul’da yaşamıştır. Bu arada bazı temasları olmuştur. Kendisi gibi açıkta kalan subaylarla istişare ettikten sonra gönüllü olarak Ankara’ya gitmeye karar vermiş, deniz yoluyla İnebolu’ya çıkmıştır. İnebolu’dan, Çankırı üzerinden Ankara’ya ulaşmıştır. Ankara’da gerekli temaslardan sonra Batı Cephesi emrine tayinini çıkarttırmış, Ankara’dan Eskişehir’e giderek birliğine katılmıştır. Eskişehir-Kütahya Muharebelerinden sonra ordunun Sakarya Nehrinin doğusuna çekilmesiyle birlikte Ali Kadri de birliğiyle geriye doğru hareket etmiştir. Ali Kadri, günlüklerinde Sakarya Muharebesini başından sonuna kadar, gün gün anlatmıştır. Biz bu günlüklere dayalı olarak Yunanla yapılan muharebeler üzerinde durmayacağız. Bizim üzerinde durmak istediğimiz asıl husus, muharebe dışında kalan zamanlarda askerin cephe hayatını genç bir subayın gözünden ortaya çıkarmaktır. Teğmen Ali Kadri, bir insan olarak, muharebelerden arta kalan zamanlarda ne yaptıklarını, duygularını, aile hasretini, mektup yazma ve cevap bekleme sırasında hissettiği duyguları günlüklerine aktarmıştır. Genç bir subay olmasına rağmen çok önemli tespitleri vardır. Komutanlarıyla ilgili düşünceleri, askerlerin savaş karşısındaki tutum ve davranışları, korkuları, hasretleriyle savaşın gidişatı üzerinde birtakım görüşleri dile getirmiştir. Bunun dışında muharebe alanı içerisinde kalan yerleşim yerleriyle alakalı ilginç tespitleri söz konusudur. Savaş alanındaki köylerle ilgili tek tek değerlendirmeleri mevcuttur. Köylünün askere ve harbe bakışı, askere karşı müspet veya menfi davranışları, köy isimleri verilerek dile getirilmiştir. Köylerin genel görüşünden, temizliğine veya pisliğine dair kayıtlar tutmuştur. Köyler ve köylülerle ilgili çok açık kanaatler ortaya koymuştur. Tebliğ metni içerisinde bu hususlar tek tek ortaya konulacak ve yorumlanacaktır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
Offriamo sconti su tutti i piani premium per gli autori le cui opere sono incluse in raccolte letterarie tematiche. Contattaci per ottenere un codice promozionale unico!

Vai alla bibliografia