Articoli di riviste sul tema "Kaynaklar"

Segui questo link per vedere altri tipi di pubblicazioni sul tema: Kaynaklar.

Cita una fonte nei formati APA, MLA, Chicago, Harvard e in molti altri stili

Scegli il tipo di fonte:

Vedi i top-50 articoli di riviste per l'attività di ricerca sul tema "Kaynaklar".

Accanto a ogni fonte nell'elenco di riferimenti c'è un pulsante "Aggiungi alla bibliografia". Premilo e genereremo automaticamente la citazione bibliografica dell'opera scelta nello stile citazionale di cui hai bisogno: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver ecc.

Puoi anche scaricare il testo completo della pubblicazione scientifica nel formato .pdf e leggere online l'abstract (il sommario) dell'opera se è presente nei metadati.

Vedi gli articoli di riviste di molte aree scientifiche e compila una bibliografia corretta.

1

Dalkıran, Ömer. "Teknolojinin Kütüphanelere Etkisi: Bilgi Kaynakları Açısından Bir Yaklaşım". Bilgi Dünyası 14, n. 1 (30 aprile 2013): 172–90. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2013.141.

Testo completo
Abstract (sommario):
Hızla gelişen teknoloji, hayatın her alanında yenilikler ve dönüşümler meydana getirdiği gibi kütüphaneleri de yakından etkilemektedir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak bilginin kayıtlı olduğu ortam değişmiş ve yeni bilgi kaynakları ortaya çıkmıştır. Çalışmanın amacı; teknolojinin kütüphanelere etkisinin bilgi kaynakları açısından değerlendirilmesidir. Bu çerçevede öncelikle teknoloji tanımlanarak yazının bulunuşu ve kütüphanenin ortaya çıkışı arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Daha sonra, çalışmada ilk kütüphanelerden bu yana kullanılan bilgi kaynakları olan papirüs, parşömen, ardından basılı kaynaklar, mikroformlar, grafik kaynaklar, görsel ve işitsel kaynaklar ile elektronik kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak, konunun genel bir değerlendirilmesi yapılmış ve elektronik kaynakların kütüphaneler açısından etkilerine dikkat çekilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

Özşavlı, Halil. "Ermeni Araştırmalarında İhmal Edilen Kaynaklar: Ermenice Hatıratlar, Süreli Yayınlar ve Diğer Eserler". Belleten 82, n. 295 (1 dicembre 2018): 1047–76. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2018.1047.

Testo completo
Abstract (sommario):
Günümüzde Osmanlı Devleti'nde Ermenilerinin durumu ve 1915'te tehcir edilmeleri birçok araştırmacı tarafından araştırılmaktadır. Konu Ermenilerce siyasallaştırılıp uluslararası alanda Türkiye karşıtı bir propaganda malzemesine dönüştürüldüğünden bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar her geçen gün daha da derinleşmekte, meseleyi birçok farklı devlet arşivinden belgelerle ortaya koyan araştırmaların sayısı artmaktadır. Ancak Ermenice kaynaklar ihmal edilmektedir. Ermenice bilmeyen Türk ve yabancı akademisyenler isteseler de bu kaynaklara ulaşamamakta ve okuyamamaktadırlar. Ermeni akademisyenler ise bu kaynakları içlerinde kendi tezlerinin aleyhinde bilgiler mevcut olduğu için görmezden gelmektedirler. Hatırat, süreli yayın veya arşiv belgesi olabilen bu kaynaklarda günümüzde Ermenilerce sıklıkla gündeme getirilen Ermenilerin Türkler tarafından sebepsiz yere katledildiği iddialarının aksine Ermenilerin Türklere karşı nasıl kahramanca savaştığı, Ermenilerin itilaf devletlerine yaptıkları yardımlar ve bu yardımlardan ötürü Ermenilerin Doğu Anadolu'da ve Kilikya bölgesinde kurulacak bir Ermeni devletini neden ve nasıl hak ettiklerini anlatan ayrıntılı bilgiler ve kahramanlık hikâyeleri vardır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

Er-Koçoğlu, Neslihan. "Kütüphanecilik ve Bilgi Bilimi Alanında Yayımlanan Bilimsel Makalelerde Serbest Erişimli Bilgi Kaynaklarının Kapsamı". Bilgi Dünyası 22, n. 2 (3 gennaio 2022): 329–49. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2021.641.

Testo completo
Abstract (sommario):
Web’de özgürce ve herhangi bir bedel ödemeksizin erişilebilen serbest erişimli bilgi kaynakları bilimsel iletişim sürecinde etkisini gün geçtikçe artırmaktadır. Bu etkinin nasıl ve hangi düzeyde olduğunu izlemek son derece önemlidir. Bu bağlamda çalışmada serbest erişimli kaynakların Kütüphanecilik ve Bilgi Bilimi (KBB) alanındaki ideal kullanımını somut olarak saptamak amaçlanmıştır. KBB alanında yayıncılık faaliyetlerini sürdüren Bilgi Dünyası (BD) ve Türk Kütüphaneciliği (TK) dergilerinin 2015-2019 yıllarını kapsayan beş yıllık zaman diliminde yayımlanan 99 hakemli makalenin (47 BD, 52 TK; 11 İngilizce, 88 Türkçe) kaynakçalarındaki 4384 kaynağın atıf analizi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada her bir kaynağın Web üzerinde serbest erişimi Google ve Google Akademik aracılığıyla sorgulanmıştır. Bulgular, tanımlayıcı istatistiklerle ve görselleştirilerek sunulmuştur. Gerçekleştirilen atıf analizi bağlamında kaynakların %65’ine serbest erişimin olası olduğu saptanmıştır. Bulgulara dayalı olarak ilgili veri seti bağlamında en fazla “makaleler”, “diğer kaynaklar” ve “toplantı kaynakları”na; en az ise sırasıyla “hukuki kaynaklar”, “kitaplar” ve “raporlar”a serbest erişim sağlanabilmiştir. Atıflarda toplamda ve serbest erişimli olarak kaynakların çoğunlukla İngilizce dilinde olduğu, onu Türkçenin izlediği bulgulanmıştır. Sonuç olarak serbest erişimlilik durumu ile dergiler, yıllar ve bilgi kaynağı türleri arasında bağımlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmanın özgün yanı, ulusal literatürde açık erişimli yayın yaşamını benimsemiş iki hakemli dergideki bilimsel makalelerde kullanılan kaynakları, serbest erişimlilik açısından türleri ve dilleri bağlamında kapsamlı biçimde kategorize ederek serbest erişimin bilimsel iletişim sürecindeki olası katkısını somut olarak ortaya çıkarmış olmasıdır. Bu araştırma, ilgili örneklem bağlamında yalnızca serbest erişimli kaynakların bilimsel iletişime katkısını ideal olarak ortaya koymaya çalıştığından, gelecekte ulusal çapta ve daha büyük bir örneklemle bu araştırmayı tamamlayacak biçimde hem kütüphanelerin hem de serbest erişimli kaynakların bilimsel iletişim sürecindeki katkısını saptayan karşılaştırmalı çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

ARSLAN, İclal. "Arap Dili Edebiyatı/Belagati Temel Kaynakları". RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, n. 30 (21 ottobre 2022): 964–79. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1193069.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu makalede Arap dili ve edebiyatının kaynaklarının adları ve onların önemli özellikleri anlatılmaktadır. Birinci sırada şiir kaynakları ele alınmıştır. Şiirleri söyleyen şairlerin tespiti ve anlamlarının ortaya konulabilmesi için hangi kaynaklara başvurulabileceği araştırılmıştır. İkinci sırada belagat ve edebî tenkit kitaplarına yer verilmiştir. Daha sonra araştırma yapan kişinin bilmesi önem arz eden biyografi eserlerinin belli başlıları tanıtılmıştır. Son olarak kelime ve kavram analizinin gereği gibi yapılabilmesinde büyük rol oynayan klasik ve temel lügatler araştırmacının bilgisine sunulmuştur. Arap edebiyatı kaynaklarının, özellikle de yüksek lisans öğrencisinin istifade edeceği şekilde bir arada olması, bu çalışmanın amaçlarındandır. Böylelikle tez yazarken yaşayacağı karmaşa ve zorlukların önemli ölçüde bertaraf olması imkânı doğabilecektir. Elbette ki, birlikte çalıştığı öğretim üyesi ona gerekli şekilde yol gösterecektir. Ancak lisansüstü eğitimin hedeflerinden olan öğrencinin kaynaklara ulaşabilmesi ve bu kaynaklardaki bilgiyi gereği gibi kullanabilmesi, böylelikle araştırma yeteneğini elde edebilmesi hususu kolay olmadığı gibi uzun zaman da alabilmektedir. İşte bu durumda, bilhassa tez aşamasındaki bir araştırmacı için kaynak bilgisinin önemi ortaya çıkmaktadır. Yüksek lisans eğitiminin, öğrencinin bilmediği bir şey hakkında sadece birilerine soru sorarak bilgi edinmesi olmadığı açıktır. Aksine onun kütüphane kültürünü kazanarak kaynaklarla hemhâl olması gereklidir. Ki bu sayede araştırmanın ve öğrenmenin zevkine varabilsin ve çalışmasını kendi emeğiyle sonlandırabilsin. Öte yandan görüldüğü kadarıyla Arap edebiyatı kaynakları hakkında yapılan çalışmalar, daha çok kategorilere ayrılarak konunun bir bölümünün detaylı olarak ele alınması şeklindedir. Klasik dönem şiir kaynakları, tabakat kitapları vb. konularda kitap ve makale şeklinde çok değerli çalışmalar bulunmaktadır. Ancak Arap dili ve edebiyatı temel kaynaklarının teferruata girmeden öz bir anlatımla ortaya konulması, başlangıç düzeyinde olanlara ya da hiç bilgisi olmayanlara daha faydalı olabilecektir. Bu yazı Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin 2021-2022 öğretim yılına ait bahar yarıyılında okutulan ‘Arap Dili ve Edebiyatının Temel Kaynakları’ yüksek lisans dersindeki izlenimlere dayanılarak hazırlanmıştır. Çalışmanın amacı, hem yüksek lisansa başlayarak akademik camiaya adım atmış kişilerin ve hem de daha işin başında olup bu konuda kendini yetiştirmek isteyenlerin Arap dili ve edebiyatını yakından tanıyabilmesini ve kaynaklara kolaylıkla ulaşabilmesini sağlamaktır. Dolayısıyla bu alanda en çok başvurulan kaynaklar tanıtılmış olacaktır. Çalışmada temel eserler konu başlıkları altında kronolojik olarak sıralanmıştır. Eser ve müellif isimlerinin Arap harfleriyle yazımının ve müelliflerinin vefat tarihlerinin verilmesi, bu çalışmanın bir başka özelliğini teşkil etmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

ERKOÇ, Hatice. "The Sunni Sources to which Tabatabai Refers, The Way in which He Deals with the Views of Sunni Commentators and the Owner of al-Manar". Turkish Academic Research Review - Türk Akademik Araştırmalar Dergisi [TARR] 8, n. 4 (22 ottobre 2023): 1515–43. http://dx.doi.org/10.30622/tarr.1246402.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bir müfessirin tefsirinde başvurduğu kaynakların bilinmesi kendisinden önceki âlimlerden, çağdaşlarından etkilenme düzeyini, özgün düşüncelerini tesbit etme ve müfessirin ilmî şahsiyetini ortaya koyma açısından önemlidir. Tabâtabâî, hem Şiî hem de Sünnî kaynaklara hâkimiyeti, sıklıkla Sünnî kaynakları kullanması, bu kaynakları tenkit etmesi, Şîa akidelerini Sünnî görüşlerle delillendirmesi ile diğer Şiî müfessirlerden ayrılır. Sıklıkla Taberî, Râzî, Zemahşerî, Şevkânî, İbn Kesîr’in tefsirlerine başvurur. Süyûtî’nin ed-Dürru’l-mensûr fi’t-tefsîri’l-me’sûr isimli tefsiri ana kaynaklarındandır. Buhârî, Müslim, Nesâî, Muvatta’a da müracaat eder. Tabâtabâî, Sünnî âlimleri, müfessirleri genellikle ölçülü bir şekilde tenkit eder, her halukarda kendi mezhebî görüşlerini savunur. O, ‘ictimâî tefsir ekolü’nün, Muhammed Abduh ve talebesi Reşit Rıza’nın etkisinde kalır, Kur'ân’ın hidayet rehberi olduğunu savunur. Ancak muasırı olan el-Menâr tefsiri yazarları Abduh ve Reşit Rıza’yı Ehl-i Sünnet ile Şîa arasındaki tartışmalı konuları etraflıca ele almaları, Şîa’yı eleştirmeleri dolayısıyla sıkça tenkit eder, bazen de tenkidin dozunu arttırır. el-Mîzân tefsiri’nde müfessirin temel çıkış noktası, İsnâ Aşeriyye’nin inanç esasları olmakta, ahkâm ayetlerini mezhebî akidelerine göre tefsir etmektedir. Bazı ayetleri Ehl-i Beyt, imamet/hilafet ve Hz. Ali ile alakalandırmakta, mut’ayı, abdestte ayakların meshini savunmaktadır. Müfessir, Akaid konuları haricinde modern, akılcı, bilimsel, özgün fikirler ortaya koymuş, felsefeyi yorumlarıyla geliştirmiş, İslâmî ve modern ilimlere katkılar yapmıştır. Bu makalede, Tabâtabâî’nin başvurduğu Sünnî kaynaklar, başvuru biçimi, üslubu, gayesi, etkilenme düzeyi, ne gibi sonuçlara ulaştığı birçok örnekle ortaya koyulmaya çalışılacaktır. Makale, müfessirin kullandığı bu kaynakları isim isim zikretmesi, bunlara başvururken izlediği yöntemi ve ulaştığı sonuçları geniş kapsamlı ele alması hasebiyle önemlidir. Çalışmada tahlil-terkip yöntemine başvurulmuş, analiz ve sentezler yapılmıştır. Müfessirin Sünnî görüşleri ele alış biçimi ortaya koyulurken genellikle tefsirine başvurulmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
6

Öztürk, Mehmet. "Kastamonulu Çörekçizâde Nâbî ve Yeni Şiirleri". Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 7, n. 1 (24 maggio 2024): 49–67. http://dx.doi.org/10.61729/uhad.1434362.

Testo completo
Abstract (sommario):
19. yüzyıl, âşık edebiyatının zirvede olduğu ve önemli temsilciler yetiştirdiği dönemlerin başında gelmektedir. Bu yüzyılda geleneğin canlı şekilde yaşadığı bölgelerden birisi de Kastamonu olmuştur. Kastamonu, 19. yüzyılda önemli âşıklara ev sahipliği yapmış bünyesinden pek çok âşık yetiştirmiştir. Meydânî, Kemâlî, Âşık Fevzî, Âşık Hasan, Âşık Zikrî, Lütfî bu yüzyılda Kastamonu’da yetişen âşıklardan bazılarıdır. 19. yüzyılda Kastamonu’da yetişen âşıklardan birisi de Çörekçizâde Nâbî’dir. Kaynaklar Çörekçizâde Nâbî’yi birkaç cümle ile anlatmakta, halk ve divan şiiri tarzında eserler verdiğini belirterek iyi saz çaldığını ifade etmektedir. Bunlara bağlı olarak şairin bugüne kadar tespit edilen şiirlerinin sayısı üçü geçmemektedir. Bu üç şiir de 1939 yılında İhsan Ozanoğlu tarafından yayımlanmış, o günden günümüze şairin yeni şiirleri tespit edilememiştir. Son dönemde incelenen Kastamonu kaynaklı şiir mecmualarında şairin yeni şiirleri tespit edilmiş böylece şiir külliyatına katkı yapılmıştır. İncelenen mecmualarda Çörekçizâde Nâbî’ye ait on yeni şiir tespit edilmiştir. Gelinen noktada şairin elimizdeki şiir sayısı on üçe yükselmiş durumdadır. Bu çalışmada şairin hayatı kaynaklarda yer alan bilgilerden hareketle yeniden ele alınmış, şiirlerinin kayıtlı olduğu kaynaklar hakkında bilgi verilmiş, ardından şiirleri üzerine değerlendirmede bulunulmuştur. Değerlendirme yapılırken seçilen örneklerin sırası parantez içerisinde gösterilmiştir. Ayrıca şiirler kaynaklarda yer aldığı gibi kaydedilmiş imla noktasında herhangi bir düzeltmeye gidilmemiştir. Şiir sayısını şimdilik on üçe çıkartabildiğimiz Çörekçizâde Nâbî’nin şiirlerine ve hayatına dair bilgilerin ilerde yapılacak olan mecmua ve cönk incelemeleriyle artırılabilecek olduğu kanaatindeyiz.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
7

Yakıt, İsmail. "Selahattin Eyyubî'nin Nesebi". Belleten 83, n. 297 (1 agosto 2019): 469–84. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2019.469.

Testo completo
Abstract (sommario):
Tarihe mal olmuş ünlü bir kahraman olarak Haçlılara kan kusturan ve onları Kudüs'ten söküp çıkaran ve Eyyubî Devleti'nin ünlü sultanı Selahattin Eyyubî'nin nesebi çoktandır tartışma konusu olmuş bir konudur. Bu tartışmaya kurduğu devletin bir Türk devleti olup olmadığı da ekleniyor. Bazı rivayetler onun baba tarafını Kürt olarak gösterirken, bazı kaynaklar da Arap olduğunu söyleyerek ona şecere isnat etmektedir. Bununla beraber birçok kaynak da onun Türk kökenli olduğunu söylemektedir. Onun kimliğini ve nesebini tayin etmede kaynaklar ne derece güvenli, dönemindeki tarihi ve kültürel veriler ne derece incelendi? Selahattin kendini ne olarak hissediyor? Bunların belgeleri var mıdır? İşte cevabını aramamız gereken sorular bu ve bu nevi sorulardır. Bir kişinin yaptıkları ve hizmetleri elbette nesebinden ve ait olduğu etnisiteden daha önemlidir. Ancak, kaynaklar farklı yorumlanıyor ve çarpıtmalar yapılıyorsa işte o zaman bilim adamlarının kaynakları masaya yatırarak iddiaları yeniden değerlendirmesi gerekiyor.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
8

Aydın Gürler, Sümeyye. "Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalıkları ve ‘Doğal Kaynaklar’ Kavramına Yönelik Metaforik Algıları". Yaşadıkça Eğitim 37, n. 2 (26 maggio 2023): 364–87. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2023372414.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmada sınıf öğretmeni adaylarının sürdürülebilir kalkınma farkındalıkları ve doğal kaynaklar kavramına yönelik metaforik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Gaziantep Üniversitesinin iki eğitim fakültesinde öğrenim gören 310 sınıf öğretmeni adayı oluşturmuştur. Nicel veriler Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Ölçeği ile nitel veriler ise Metafor Yoluyla Doğal Kaynaklar Kavramına İlişkin Veri Toplama Formu ile elde edilmiştir. Çalışmanın nicel boyutunda, öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma farkındalıklarının orta puanın üzerinde olduğu, 3. sınıf ve kadın öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma farkındalıklarının daha iyi olduğu görülmüştür. Çalışmanın nitel boyutunda ise öğretmen adaylarının doğal kaynaklar kavramına ilişkin en çok “su” ve “nefes” metaforlarını ürettikleri görülmüştür. Bunun yanı sıra sürdürülebilir kalkınma farkındalığı düşük olan öğretmen adayları doğal kaynakların yaşamın devamı için gerekliliğine, orta düzeyde olan öğretmen adayları yaşamın devamlılığı ve bilinçli kullanılmasının önemine, yüksek düzeyde olan öğretmen adayları ise değerli/önemli olmasına daha çok vurgu yapmışlardır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
9

AY, Hakkı Mümin, e Adnan SÖYLEMEZ. "THE IMPORTANCE OF SOLID WASTE MANAGEMENT IN MUNICIPAL SERVICES AND THE EXAMPLE OF KONYA METROPOLITAN MUNICIPALITY". Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 4, Özel (29 ottobre 2023): 273–92. http://dx.doi.org/10.58702/teyd.1357353.

Testo completo
Abstract (sommario):
Üretim süreci içinde kaynaklar kullanılırken, yalnızca kaynakların tüketilmesi söz konusu olmamaktadır. Ayrıca kaynakların azalması, yerine konmaması ve geleceğe taşınamaması sorunları beraberinde yaşanmaktadır. Gerek üretim ve gerekse tüketim faaliyetleri, işletmelerin dikkate almak istemediği negatif dışsallıklara neden olmaktadır. Nüfusun hızla artması, bireysel ve toplumsal taleplerin artması, teknolojide yaşanan gelişmeler, tüketim arzusuna paralel olarak üretim hırsının artması gibi etkenler, çevrenin kirlenmesi ve kaynakların yok olmasına neden olmaktadır. Çevre kirliliği küresel kamusal bir mal olduğu için tüm ülkeleri ve uluslarüstü kuruluşları ilgilendirmektedir. İnsana en yakın kamu kuruluşu olan belediyeler, geleneksel hizmetlerinin yanı sıra atık yönetimi, sıfır atık, yenilenebilir enerji kaynakları gibi çevre duyarlılığı olan yeni hizmetleri de yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Belediyeler toplumdan gelen çevreci talepleri dikkate alarak ve tekrar seçmen oylarına talip olmak açısından, sürdürülebilir çevre konusunda etkin faaliyetler yürütmektedirler. Konya Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilir çevre konusunda örnek olabilecek hizmetler yürütmektedir. Evsel atık, tehlikeli atık, katı atık, endüstriyel atık, tıbbi atık, inşaat ve hafriyat atığı ve ambalaj atığı konularında atık yönetimini oluşturmuş, sıfır atık projelerini desteklemiş ve uygulamış bir belediyedir. Bu çalışmada Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve toplum sağlığına zarar veren katı atıklar konusunda gerçekleştirdiği toplama, biriktirme, ayrıştırma, geri dönüşümü sağlama, toplumu bilinçlendirme gibi faaliyetleri incelenmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
10

AKYOL, Hasan. "A Critical Biography Experiment in the Light of Sources: Çaka Bey". Asia Minor Studies 12, n. 1 (25 gennaio 2024): 65–77. http://dx.doi.org/10.17067/asm.1308715.

Testo completo
Abstract (sommario):
Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde ön plana çıkan bazı şahsiyetler bulunmaktadır. Özellikle Batı Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslâmlaşması hususunda ön plana çıkan en önemli şahsiyetlerden biri muhakkak ki Çaka Bey’dir. Önemli bir Türk fatihi olarak temayüz eden Çaka Bey’in adı, kökeni, siyasî-askerî faaliyetleri ve ölümü gibi hayatının neredeyse bütün aşamalarına bir bilinmezlik hâkimdir. Bu durum, kaynakların Çaka Bey hakkında bilgi vermemesi, kısmî bilgi sunması ya da olayları yanlı kaydetmelerinden kaynaklanmaktadır. Onun hayatına dair kayıtlar içeren başlıca kaynaklar Dânişmend-nâme, Alexiad ve Zonaras’ın Tarihlerin Özeti adıyla Türkçeye tercüme edilen kroniğidir. Bu eserlerde bulunan kayıtlar arasındaki boşluklar, çağdaş araştırmacılar tarafından yorumlarla doldurulmaya çalışılmıştır. Bu durum, Çaka Bey’in biyografisi hususunu sübjektif hale getirmektedir. Çalışmamızda Çaka Bey’in biyografisi kaynaklar ışığında yazılırken, kaynaklardaki verilerin değerlendirmesi yapılacak ve Çaka Bey dönemi olayları eleştirel bir bakış açısıyla yeniden incelenecektir. (Dânişmend-nâme’de) Çavuldur Çaka ya da Çaka olarak anılan Türk Beyinin Çaka Bey olması ihtimali, Çaka Bey’in Bizans sarayından kaçma sebebi, onun asıl hedefi, siyasî-askerî faaliyetleri, Peçeneklerle ittifakı, ölümü…vb. gibi hususlar, kaynaklar ışığında yeniden değerlendirilecektir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
11

İLARSLAN, Kenan, e Münevvere YILDIZ. "Yenilenebilir enerji yatırımlarının finansal belirleyicileri üzerine karşılaştırmalı bir analiz: Asya-Pasifik ve Latin Amerika ülkeleri". Business & Management Studies: An International Journal 10, n. 4 (25 dicembre 2022): 1397–415. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v10i4.2170.

Testo completo
Abstract (sommario):
Ülkelerin artan enerji ihtiyacı ve fosil kaynaklar konusunda dışa bağımlı olmaları yenilenebilir kaynaklar gibi alternatif kaynaklardan enerji elde edilmesini önemli kılmaktadır. Enerji üretiminde kaynakların dönüşümü konusundaki en büyük sorunlardan birisi bu geçişin hangi kaynaklardan nasıl finanse edileceğidir. Bu bağlamda çalışmanın amacı Asya-Pasifik ve Latin Amerika ülkelerinde 2000-2020 döneminde yenilenebilir enerji (YE) üzerinde finansal gelişme (FG) ve doğrudan yabancı yatırımların (DYY) rolünü ortaya koymaktır. Çalışmada Dumitrescu-Hurlin panel nedensellik testi ve eşanlı panel kantil regresyon analizi çerçevesinde analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre YE üretimi üzerinde FG ve DYY’nin rolüne yönelik güçlü ampirik kanıtlara ulaşmıştır. Buna göre FG ve DYY, YE üzerinde pozitif ve anlamlı etkiye sahiptir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
12

IRVINE, Benjamin, e Kameray ÖZDEMİR. "DÜZELTME: Karbon ve azotun sabit izotoplarının geçmiş beslenme alışkanlıkları ve geçim uygulamalarını yeniden yapılandırmak için kullanımı". Antropoloji, n. 44 (31 dicembre 2022): 76. http://dx.doi.org/10.33613/antropolojidergisi.1229209.

Testo completo
Abstract (sommario):
Tarihi ve arkeolojik topluluklarda beslenme geleneksel olarak etnografik, yazılı kayıtlar, arkeozoolojik ve arkeobotanik kalıntılar ve benzeri kaynaklar kullanılarak yeniden oluşturulmakla birlikte bu veri kaynakları bize yalnızca hangi kaynakların mevcut olduğunu söyleyebilir. Bununla birlikte, sabit izotop analizleri, tüketilen gıdaların geniş kategorilerinin doğrudan bir ölçümünü sağlar. İnsan ve hayvan kemiğinden özütlenen kolajenin sabit karbon ve azot izotop bileşimi, geçmiş insan topluluklarının beslenme alışkanlıklarını, geçim stratejilerindeki değişimi, göçü, ürün ve hayvan yönetimlerindeki değişiklikleri, topluluk içinde zamana, yaşa, cinsiyete veya gömü geleneğine göre beslenme varyasyonunu gözlemlemek ve sütten kesme süreci belirleyebilmek için kullanılır. Türkiye'de, sabit izotopların arkeolojik ve tarihi materyallere uygulanması nispeten geç başlamış ve ilk çalışma 2003 yılında yapılmıştır. Gelecekte, farklı bölgelerden ve zaman periyotlarından daha fazla sayıda ve daha büyük örnek setlerini analiz ederek bilgimizi ve anlayışımızı geliştirebilir ve ilerletebilir, meta veri analizi için daha büyük bir izotop veri seti oluşturabilir ve bireyler, yerleşimler, dönemler ve bölgeler arasında karşılaştırmalı çalışmalar yapabiliriz.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
13

Kara, Mustafa, Öznur Özdamar e Eleftherios Gıovanıs. "Küreselleşmenin Enerji İthalatı Üzerine Etkisi". Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi 8, n. 1 (12 marzo 2024): 154–69. http://dx.doi.org/10.29216/ueip.1419295.

Testo completo
Abstract (sommario):
Enerji sürdürülebilir ekonomik büyüme için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bazı ülkeler enerji rezervleri açısından şanslıyken diğerleri enerji ithalatına bağımlıdır. Küreselleşme ile birlikte artan uluslararası ticaret faaliyetleri enerji ithalatında değişimlere neden olabilir. Çalışmada küreselleşmenin enerji ithalatı üzerindeki rolü, enerjiye olan bağımlılık derecesine ve gelişmişlik düzeyine göre sınıflandırılmış 69 ülkede 1991-2014 dönemi için panel veri yöntemleriyle analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, gelişmiş ve enerji ithalatına minimal bağımlılık gösteren ülkelerde, küreselleşmenin enerji ithalatı üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını göstermektedir. Bu ülkeler enerji gereksinimlerini büyük oranda yerel ve yenilenebilir enerji kaynakları aracılığıyla temin etmektedirler, bu bağlamda rüzgar ve güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelmektedirler. Öte yandan, enerji bağımlılığı yüksek olan gelişmiş ülkelerde, küreselleşme enerji ithalatının artmasına katkıda bulunmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler söz konusu olduğunda, küreselleşmenin enerji ithalatı üzerindeki etkisi belirgin değildir. Bu ülkeler enerji gereksinimlerini daha ziyade yerel kaynaklar üzerinden karşılamakta ve enerji talepleri nispeten daha düşük düzeylerde seyretmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
14

Dönmez, Rasim Özgür, e Hasan Mesut Önder. "Kaynak Mobilizasyonu Teorisi Üzerinden 9 Mart 1971 Cuntasını Okumak". Alternatif Politika 16, n. 2 (29 giugno 2024): 228–54. http://dx.doi.org/10.53376/ap.2024.09.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışma, 9 Mart 1971 cuntasında başrol oynayan Doğan Avcıoğlu önderliğinde YÖN dergisi ve Milli Demokratik Devrimci (MDD) çevrelerle Askeri Cunta ittifakının dinamiklerini kaynak mobilizasyonu teorisi bağlamında analiz etmiştir. Teori ise üç bileşenden oluşmaktadır: Politik atmosfer, kaynaklar, politik motivasyondur. Makale, MDD Madanoğlu ilişkisini yöntem olarak tarihsel analizle bu üç noktada analiz etmiştir. Politik atmosfer olarak Ortadoğu’da cereyan eden ABD İngiltere rekabeti, Türkiye’de sağ ve sol örgütler üzerinden işlemeye başlamış ve toplumsal çalkantı, MDD çevreleri için bir fırsat yaratmıştır. Kaynaklar bağlamında ise bu politik atmosferde MDD hareketi, ideolojik hedeflerini gerçekleştirmek için cunta aracılığıyla maddi kaynaklara ulaşmaya çalışmış ve aynı zamanda cunta aracılığıyla devlet aygıtı ile bütünleşmek istemiştir. Son nokta ise politik motivasyondur. MDD’nin ideolojik anlayışı Madanoğlu cuntasının yönlendirdiği sol örgütlerle örtüşmekteyken, üst kadroların bireysel kariyer hesapları, bu ittifaka neden olmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
15

AKKUŞ, Gülizar, e Savaş BÖYÜKYILMAZ. "TEMEL KAYNAKLAR VE ÇEKİCİLİKLER YÖNÜNDEN KASTAMONU İLİ REKABETÇİLİĞİNİN KONAKLAMA SEKTÖRÜ PAYDAŞLARI BAKIŞ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ". Business & Management Studies: An International Journal 8, n. 2 (25 giugno 2020): 1131–66. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i2.1444.

Testo completo
Abstract (sommario):
Turizm destinasyonlarının sahip olduğu temel kaynak ve çekicilikler, özellikle yakın rakiplerine kıyasla destinasyonlara üstünlük sağlamaktadır. Bu sebeple birçok destinasyon öncelikli olarak bu kaynak ve çekiciliklerini tespit etmeye odaklanmakta, ardından rekabetçilik ölçümleri yapmaktadır. Ancak kapsamlı literatür taraması sonucu destinasyon rekabetçiliğine ilişkin araştırmaların sıklıkla yabancı yazında yer aldığı, Türkçe yazında ise konuya ilişkin araştırma sayısı oldukça kısıtlı olmakla birlikte yalnızca büyük şehirlere odaklanıldığı saptanmıştır. Bu araştırmada hem otantik hem de metropol kuvvetli rakipleri bulunan Kastamonu ilinin sahip olduğu temel kaynaklara ve çekiciliklere yönelik turizm sektörü paydaşlarının görüşlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Paydaşlar içerisinde önemli bir rol oynayan konaklama işletmesi yöneticileri ile toplam 15 derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme soruları oluşturulurken Ritchie ve Crouch’un (2003) Kavramsal Rekabetçilik Modeli’nde yer alan temel kaynaklar ve çekicilikler faktörünü oluşturan yedi bileşenden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda paydaşların Kastamonu’yu fizyografi ve iklim bileşeni açısından orman kaynakları ve manzara güzelliği, kültür ve tarih bileşeni açısından geleneksel mimari, etkinlikler karması bileşeni açısından yetişkinlere yönelik ve zor maceraya dayalı etkinlikler, özel etkinlikler bileşeni açısından tarihsel kilometre taşlarına yönelik etkinlikler, eğlence bileşeni açısından geleneksel festivaller, üstyapı bileşeni açısından cami, medreseleri ve doğa harikaları, piyasa bağları bileşeni açısından dini ziyaretler ile rakiplerine kıyasla daha rekabetçi bulduğu tespit edilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
16

Öztürkci, Eylem, e Cavid Qasımov. "Sultan Abdülmecid Dönemi Medreseli İsyanı’nda Rusya Faktörü". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, n. 64 (30 giugno 2024): 230–42. http://dx.doi.org/10.53568/yyusbed.1437768.

Testo completo
Abstract (sommario):
Osmanlı Devleti’nin önemli eğitim kurumlarından olan medreselerin tarihsel süreç içinde bozulmaya başlaması ile burada eğitim gören talebeler de etkilenmiş ve eğitim dışı faaliyetlere yönelmişlerdir. Bu isyanlar devlet tarafından bastırılıp, bu hareketlere katılanlar da cezalandırılmışlardır. Sultan Abdülmecid döneminde çıkan isyan XIX. yüzyıl isyanlarının ilk örneğini oluşturması ve sonraki isyan hareketlerini etkilemesi bakımından ayrıca dikkate değerdir. Sultan Abdülmecid dönemi medreseli isyanı iç ve dış kaynaklı çeşitli faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmıştır. Devlet adamları arasındaki iktidar mücadelesi, medreselilerin sosyo-ekonomik durumlarının kötüleşmesi gibi unsurlar isyanların iç dinamiklerini oluştururken, XIX. yüzyılda tekrarlanan Osmanlı-Rus savaşları ve Rusya’nın devletin içişlerine müdahale girişimleri isyanın dış dinamiğini oluşturur. Bu çalışmayla, isyanda Rusya faktörü tartışılmaktadır. Osmanlı-Rus siyasî ilişkileri, bu ilişkilerin medreseliler tarafından algılanış şekli ve Rusya karşıtlığının isyana etkileri, doküman taraması yöntemiyle başta BOA, resmî yayınlar, dönemin basını gibi birincil kaynaklar ve karşı tarafın yaklaşımını çalışmaya yansıtma bağlamında Rus kaynakları da kullanılarak irdelenmeye çalışılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
17

ABDURAHMANLI, Elvin. "Rusya ve Çin Arasında Azerbaycan Üzerinden Rekabet: İdeoloji, Diplomasi ve Ekonomik Araçlar". Strategic Public Management Journal 9, n. 16 (14 settembre 2023): 12–28. http://dx.doi.org/10.25069/spmj.1408260.

Testo completo
Abstract (sommario):
Araştırma kapsamında Azerbaycan’ın Rusya ve Çin perspektifinde ideolojik, diplomatik ve ekonomik araçlar üzerinden ilişkisi ele alınarak nitel araştırma yöntemlerinden olan betimsel tekniğe başvurularak, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası kütüphane taraması yapılmıştır incelenmiştir. Bu doğrultuda çalışmada Rusya Federasyonu’nun ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Kafkaslardaki etkisinin ne derecede olduğunu tarihsel açıdan ele alınmış ve olayın tarihsel boyutu resmi kaynakların açıklamaları ile ortaya konulmuştur. Bu çalışmada Rusya ve Çin Arasında Azerbaycan Üzerinden Rekabet: İdeoloji, Diplomasi ve Ekonomik Araçlar nelerdir? sorusu çalışmanın merkez sorusunu teşkil etmektedir. Araştırmada Azerbaycan Cumhuriyetinin mevcut yer altı kaynakları ele alınırken diğer taraftan bu iki ülke ile diplomatik ve ekonomik alandaki ilişkilerin etkisinin ne gibi olumlu ve olumsuz etkileri olduğu ile ilgili araştırma yapılmıştır. Araştırmada kalitatif yöntem ve teknikler kullanılmış ve açık kaynaklar olan gazete manşetleri, resmi kurum ve tarafların açıklamaları, anlaşmalar, dönem içerisinde yazılan tez, makale incelenerek derlenmiştir. Bu doğrultuda Rusya ve Çin, Azerbaycan’la olan ilişkilerde dikkatli davranmaya ve bu bölgedeki jeo-ekonomik müttefiklerini kaybetmemeye özen gösterdikleri ilişkilerin devamı için sürekli olarak reform girişimlerinde bulunulduğu anlaşılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
18

İşevi, A. Semih, e Burçin Çelme. "Bilgi Çağında Yeni Hazine: Entelektüel Sermayeyle Rekabeti Yakalamak". Bilgi Dünyası 6, n. 2 (31 ottobre 2005): 251–67. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2005.438.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bilgi çağında şirketlerin rekabet üstünlüğü, maddi ve mali kaynaklarından ziyade, “entelektüel sermayelerini” nasıl yönettiklerine bağlıdır. Buharlı makinenin icadıyla başlayan “sanayileşme çağında” önem kazananlar emek ve sermayeydi. Sermaye, genel olarak makineleri, gayrimenkulleri, ya da bunları satın alabilecek menkul değerleri çağrıştırmaktaydı. Toprak, hammadde, makine, alet gibi elle tutulabilir kaynaklar kullanılarak, otomobil gibi elle tutulabilir ürünler elde edilirdi. Temel zenginlik kaynakları, maddi kavramlar olup bunun neticesinde temel stratejiler de üretkenlik üzerine odaklanmaktaydı.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
19

TAPAN, Filiz. "Rumeli Uç Ailesi Malkoçoğulları’nın Kökeni Hakkında Tartışmalar ve Yeni Bir İddia". Gazi Akademik Bakış 16, n. 32 (20 giugno 2023): 107–29. http://dx.doi.org/10.19060/gav.1315115.

Testo completo
Abstract (sommario):
Osmanlı tarihinde akın, akıncı ve uç gibi kavramlar bağlamında adı en çok anılan ailelerden biri Malkoçoğulları’dır. Malkoçoğlu Ailesi; Osmanlı Devleti’nin fetih politikası, askerî ve idarî yapısı içerisinde yer almıştır. Aile ile ilgili yapılan çeşitli çalışmalarda idarî ve askerî faaliyetlerinin dışında kökenlerine dair iddialar ya da tartışmalar konu edilmiştir. Kaynaklarda, Malkoçoğulları ile ilgili yer alan farklı bilgiler, literatürün oluşmasında da tartışmalara yol açmıştır. Ailenin Türk olduğu, Hamidoğulları soyundan geldikleri, Yunanlı Malko Ailesi ve de Bosnalı Malkoviç Ailesi oldukları iddia edilmiştir. Yine literatürde Malkoçoğlu Ailesi’nden olduğu iddia edilen kişi ve aileler bu çalışmanın kapsam ve sınırlarını belirlemiştir. Özellikle 14. ve 15. yüzyıldan kalan kaynakların yetersizliği ve bunların çelişkileri, yapılmış çalışmaların verdiği bilgilerin teyit edilmesinin gerekliliği ve bazen de imkânsızlığı, ailenin kökeni ile ilgili iddia ve tartışmaların değerlendirilmesinde önemli bir problemdir. Bu makalede; ailenin kökenine dair iddialar ve tartışmalar kaynakların verdiği bilgiler çerçevesinde değerlendirilmiştir. İlk Malkoç Bey’in kimliği ile ilgili belirsizlik, köken tartışmalarına paralel bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede yapılan araştırmada Malkoçoğulları’nın atasının kim olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca iddiaların temel aldığı kaynaklardan başka yeni kaynaklar ışığında tekrar bir değerlendirme yapılmıştır. Böylece çalışmamızın kendi iddiasının da temelini oluşturulmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
20

Güçlü, Yücel. "NEVZAT ARTUÇ, Cemal Paşa Askeri ve Siyasi Hayatı, Türk Tarih Kurumu Yayınları, (Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 2. Baskı), Ankara 2019, LXXII + 539 s. [Kitap Tanıtma]". Belleten 84, n. 300 (1 agosto 2020): 825–28. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2020.825.

Testo completo
Abstract (sommario):
İkinci Meşrutiyet Döneminin (1908-1918) önde gelen devlet adamlarından ve İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC) yönetiminin üç önderinden biri olan Cemal Paşa hakkında bugüne kadar Türkiye’de ve yurt dışında herhangi bir dilde yazılan ilk ve tek akademik biyografi özelliğindeki kitap başlıca şu konuları kapsamaktadır: ailesi, öğrenim hayatı ve askerlik mesleğine girişi; askerlik mesleğinde aldığı ilk görevler; Osmanlı Hürriyet Cemiyeti ile İTC’ye girişi ve faaliyetleri; İkinci Meşruriyetin ilanındaki rolü; kişiliği; Üsküdar Mutasarrıflığı; Adana Valiliği; Birinci ve İkinci Balkan Savaşları sırasındaki ve sonrasındaki icraatları; İstanbul Muhafızlığı; Nafia ve Bahriye Nazırlıkları; Birinci Dünya Savaşına giriş; Birinci ve İkinci Kanal Seferleri; Suriye’deki faaliyetleri; Ermeni meselesi; Birinci Dünya Savaşından sonra yurt dışına çıkışı ve buradaki faaliyetleri; Mustafa Kemal Paşa ile mektuplaşması ve ölümü. Ciddi bir emek sonunda hazırlanan çalışma; önsöz, kısaltmalar, kaynaklar ve tetkiklerden sonra giriş, dört ana bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Birbirinden ilginç fotoğrafların yer aldığı eserde çok geniş kaynakça ve ayrıntılı dizin mevcuttur. Ekler, İTC ve Birinci Dünya Savaşı alanlarında çalışma yapan birçok araştırmacı için değerli bir kaynaktır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
21

Alangoya, Kezban Ayça. "Mimarlık Eğitiminde Kolektif Mekân Tasarımı". Tasarim + Kuram 19, n. 39 (17 luglio 2023): 248–77. http://dx.doi.org/10.59215/tasarimkuram.393.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışma her ölçekteki fizik mekanı; toplumsal yaşamın fiziksel sahnesi olarak algılayan yazarın mimari tasarım eğitimine başlayan öğrencileriyle deneyimlerini içermektedir. Kolektif mekan olgusundan ilham almış yazar; 2018-2022 yılları arasında öğrencilerini kolektif mekanlar tasarlamaya teşvik etmiştir. Özel kullanıma hizmet veren kamusal, kamusal kullanıma hizmet veren özel mekanlar olan kolektif mekanlardan mimari tartışma ortamında ilk kez 20. yüzyıl sonlarında bahsedilmiştir. Çağdaş mimarlar mikrokozmoslar olarak tanımladıkları kolektif mekanların; karma işlevli binaları kapsadıklarını, kentlerin tipolojik/morfolojik yapılarını zenginleştirdiklerini ve günümüz mimarlığında dikkate alınmaları gereğini vurgulamaktadırlar. Mimarlık eğitimine dair stratejisinde toplum-birey dinamikleriyle fizik mekanlar arasındaki bütünlüklere ışık tutmayı amaçlamış yazar; 2018-2022 arasındaki eğitim sürecinde kolektif mekan olgusuna ışık tutan kaynaklar aracılığıyla yeni eğitsel yöntemler uygulayabilmiştir. Tasarım alanı seçimleriyle mimari program içeriklerinin öğrencilere bırakıldığı eğitim sürecinde; fiziksel ve sosyal bütünleşmelerin gündelik yaşamı nasıl şekillendirdikleri irdelenmiş, kolektif mekanların gündelik hayatın zenginleşmesine sağlayabilecekleri katkılar sorgulanmıştır. Süreçte sanat eserleri, kentsel morfolojik elemanlar, mimari mekâna ilişkin kuramsal eserler, doğa-kültür-zaman olgularının merkeze alındığı fenomenolojik yolculuklar olmak üzere dört kaynaktan faydalanılmıştır. Kolektif mekanların kentsel merkezler dışında doğal alanlarda, terk edilmiş kırsal/antik yerleşimlerde tasarlanması olgunun kapsamını genişletmiş; kolektif mekanların tasarımına dair ilkelere ışık tutan çıktılar üretilmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde yazarın eğitim stratejisinin amaçları açıklanmıştır. 1. bölümde kolektif mekan olgusu, 2. bölümdeyse kolektif mekanların tasarlanması bağlamında yeni eğitsel yöntemlere ilham vermiş kaynaklar tanıtılmıştır. 3. bölümde tasarım ilkelerini belirlemiş çıktılar irdelenmiş, ara bölümlerin bitimlerine amaçların/kaynakların/yöntemlerin/araçların/bulguların özetlendiği tablolar eklenmiştir. 4. bölümde kolektif mekan tasarımlarını biçimsel/anlamsal bağlamda derinleştirmiş gözlemler/analiz çalışmaları ele alınmıştır. Sonuç bölümünde kolektif mekan tasarımına dair ilkeler/mekan olgusu/tasarım ediminin yapısı/mimarlık disiplininin kapsamı bağlamında edinilmiş kazanımlar özetlenmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
22

DERİN PAŞAOĞLU, Derya. "ALTIN ORDA HANLIĞI’NDA “SARAY”IN BÜYÜK HATUNU: TAYTUĞLI HATUN". Karadeniz İncelemeleri Dergisi 17, n. 35 (15 settembre 2023): 101–20. http://dx.doi.org/10.18220/kid.1380295.

Testo completo
Abstract (sommario):
Araştırmanın amacı: Altın Orda Hanlığı’nda, Özbek Han’ın eşi Taytuğlı Hatun’un kimliğinin yanı sıra Özbek Han, Canıbek Han, Berdibek Han dönemlerinde ve sonrası taht kavgalarında siyasi statüsünün ve Hanlığın tarihine etkisinin tespit edilmesidir. Araştırma materyalleri: Altın Orda Hanları’nın ve Taytuğlı Hatun’un vermiş olduğu yarlıklar, Altın Orda tarihini aydınlatan Cengiznâme nitelikli yerli kaynaklar, seyyah notları ve diğer ana kaynaklardır. Taytuğlı Hatun’un kimliğini, Altın Orda Hanlığındaki statüsünü ve siyasi yaşamdaki yerinin tespiti nitel bir çalışma olup, ana kaynakların incelenerek, anlatımların yorumlanması esasına dayanmaktadır. Ana kaynaklar doküman analizi tekniğiyle incelenmiştir. Dolayısıyla araştırmada, ileri sürülen öngörülerin kaynaklardaki ortak ve farklılaşan bilgiler ışığında değerlendirilmesi yapılmıştır. Fark edilmemiş ayrıntılara dikkat çekilerek yeni yaklaşımlar elde etme hedeflenmiştir. Kıpçak menşeili olan Taytuğlı Hatun, Ak Orda Hanedanının son üç hükümdarı döneminde siyasi ve ekonomik yaşamda aktif rol almıştır. Altın Orda Hanlığı’nda kabile aristokrasisinin rekabeti içinde Moğol menşeili kabileler karşısında Deşt-i Kıpçak coğrafyasının kadim mirasçılarını temsil etmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
23

İZMİRLİ ATA, Fatma. "Enflasyonun İşletmelerin Varlık ve Finansal Yapılarına Etkisi: BİST 30 Analizi". Journal of Yaşar University 18, n. 72 (14 ottobre 2023): 526–46. http://dx.doi.org/10.19168/jyasar.1290140.

Testo completo
Abstract (sommario):
Son yıllarda yükselişe geçen enflasyon oranının, ekonomik sistemde önemli bir yere sahip olan işletmeler üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, artan enflasyon oranının işletmelerin finansal yapılarına ve varlık yapılarına olan etkisini ortaya koyabilmektir. Bu amaçla BİST 30’da faaliyet gösteren işletmelerin 2017Q3-2022Q3 yıllarına ait çeyrek dönemlik finansal verileri ele alınmış ve bu veriler kullanılarak gerçekleştirilen literatür taraması sonucunda belirlenen altı farklı model panel veri analizi ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre enflasyon oranının, Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar/Toplam Kaynaklar (KVYK/TK) oranı, Uzun Vadeli Yabanı Kaynaklar/Toplam Kaynaklar (UVYK/TK) oranı ve Öz Kaynaklar/Toplam Kaynaklar (ÖZK/TK) oranları ile ifade edilen işletmelerin finansal yapıları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak enflasyon oranının varlık yapısını tanımlayan oranlardan sadece Maddi Duran Varlık/Toplam Varlıklar (MDV/TV) oranı üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bu sonuçlar enflasyon oranındaki değişimin, işletmelerin finansal ve varlık yapılarına olan etkisini ekonominin önde gelen işletmelerinin finansal verilerine dayanarak analiz etmesi açısından önem taşımaktadır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
24

Saparali̇yev, Döölötbek. "XVII-XIX. Yüzyıl Rus Tarihi Kaynaklarında Kırgızların Etnik Adlandırılışı". Belleten 74, n. 271 (1 dicembre 2010): 697–706. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2010.697.

Testo completo
Abstract (sommario):
XVII-XIX. yüzyıllar arasındaki Kırgız tarihinin araştırılmasında, Rus tarihi kaynaklarının önemi büyüktür. Bu kaynaklar, arşiv belgeleri, diplomatlarla seyyahların tuttukları günlükler ve bilim adamlarının ilmi çalışmaları olmak üzere üç grupta yer alır. Bu zengin kaynaklarda, Kırgızların etnik olarak adlandırılması farklı bir şekilde verilmektedir. Bu etnik adlandırmaların bazen Kazaklar ve Hakaslarla da ilişkilendirilmesi, bunların ilmi çalışmalarda daha iyi bir şekilde kullanılmasın zorlaştırmıştır. Makalede bu soru sistemli bir şekilde açıklanıp ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
25

Al, Umut, e Yaşar Tonta. "Atıf Analizi: Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü Tezlerinde Atıf Yapılan Kaynaklar". Bilgi Dünyası 5, n. 1 (30 aprile 2004): 19–47. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2004.497.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bibliyometri, yayınların ya da belgelerin yazar, konu, yayın bilgisi, atıf yapılan kaynaklar, vb. gibi belirli özelliklerinin niceliksel olarak analizi ile ilgilenir. Elde edilen bibliyometrik verilere dayanarak çeşitli disiplinlerde bilimsel iletişim sürecinin nasıl gerçeklefltiği araştırılabilir. Bu araştırmada Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünde 1974-2002 yılları arasında yapılan 100 adet yüksek lisans ve doktora tezi bibliyometrik özellikleri açısından incelenmektedir. Bölümde yapılan tezler ortalama 171 sayfa uzunluğundadır. Tezlerdeki ortalama atıf sayısı ise 70’tir. Doktora tezleri ortalama 275 sayfa, yüksek lisans tezleriyse 142 sayfa uzunluğundadır. Doktora tezlerindeki ortalama atıf sayısı (132) yüksek lisans tezlerindeki ortalama atıf sayısından (53) yaklaşık 2,5 kat daha yüksektir. Tezlerde yer alan toplam 7019 atıfın %50’si kitaplara, %42’si dergilere, %3’ü tezlere, %3’ü elektronik yayınlara, %2’si ise diğer yayınlara (yayımlanmamış makaleler, görüşmeler, arşiv belgeleri) yapılmıştır. En çok atıf yapılan dergiler sıralamasında Türk Kütüphaneciliği, Resmî Gazete, College & Research Libraries, Library Trends, Library Journal, Journal of the American Society for Information Science ve Unesco Bulletin for Libraries dergileri başta gelmektedir. Toplam atıfların %32’si 4, %67’si 38 dergide yayımlanan makalelere yapılmıştır. Yabancı dergilere yapılan atıfların dağılımı Bradford’un Saçılım Yasasına uygunluk göstermektedir. Tezlerde atıf yapılan kaynakların yarı yaşamı (half-life) dokuz yıldır. Yüksek lisans tezlerinde atıf yapılan kaynaklar doktora tezlerinde atıf yapılan kaynaklardan daha gençtir. Tezlerde atıf yapılan kaynakların büyük bir çoğunluğu tek yazarlıdır. Araştırmada elde edilen bibliyometrik bulgular kütüphane koleksiyonlarının değerlendirilmesinde ve kütüphanecilik alanında çekirdek dergi koleksiyonu oluşturulmasında kullanılabilir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
26

Makaracı, Murat. "Doğu Kaynaklarında Kritik-Analitik Düşünmenin Araştırılması: Klasik Hint Felsefesi ve Mantık Örnekleri". Academic Perspective Procedia 5, n. 1 (1 marzo 2022): 254–63. http://dx.doi.org/10.33793/acperpro.05.01.25.

Testo completo
Abstract (sommario):
Analitik ve kritik düşünmenin Batı dünyasına ait olduğuna dair yaygın fakat yanlış bir algı mevcuttur. Batı öğretim sisteminde yer alan kitap ve ders materyallerinde kritik (eleştirel) ve analitik düşünmenin tarihçesinde batılı kaynaklardan başka referanslara yer verilmemektedir. Bu kaynaklar argüman tanımlama, diyagram oluşturma, geçerlilik, sağlamlık, doğruluk tabloları, temel önerme mantığı ve safsata gibi standart konuları öğretmektedir. Ancak, bu eleştirel düşünme kategorisindeki metinlerin çoğu, batı geleneğinin dışından malzeme için herhangi bir referans veya kaynaktan bahsetmemenin yanında bunları da öğretim müfredatına dâhil etmezler. Bunun doğal sonucu olarak, batı temelli bu sistemde yetişenlerde; Sokrates, Aristoteles, Bacon, Nietzsche, Dewey, Shaw, Paul, Elder gibi batılı düşünürlerin mantık ve eleştirel düşünmenin gelişimine katkıda bulunduğu, batılı olmayan hiçbir düşünürün ise bu konularda söyleyecek sözü olmadığı izlenimi doğacaktır. Batılı olmayan filozofların mantık ve kritik-analitik düşünmeyle ilgili konularda söyleyecek hiçbir şeyleri olmadığının doğru olmadığı ortadadır. Çünkü İslam (Arap, Türk, İran, Malay coğrafyalarında), Çin ve Japon medeniyeti gibi Batılı olmayan geleneklerden birçok sistematik ve ekol Kritik ve Analitik Düşünmeye katkı sunmaktadır. Bu çalışmada klasik Hint Felsefesi ve Mantığı incelenerek kadim Hint vesikalarından Nyāya-Sutra metinlerinde kritik ve analitik düşünmeyi içeren bilgilere ve örneklemelere yer verilmiştir. Böylelikle, Hint kaynakları özelinde Doğu medeniyetlerinin katkıları ispatlanmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
27

Kırımlı, Hakan. "Kırım Hanlığı Tarihinde “Çoban Geraylar” Meselesi". Belleten 84, n. 299 (1 aprile 2020): 243–60. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2020.243.

Testo completo
Abstract (sommario):
"Çoban Geraylar" Kırım Hanlığı tarihinde tahta kadar yükselmiş bir soydur. Bununla birlikte, yaygın Kırım tarihçiliğinde, daha doğrusu "asıl" Geraylar'ın hiç değilse önemli bir kısmının rivayetinde "Çoban Geraylar"ın gayri-meşru bir kökene dayandığı ve Geray hânedânıyla kan bağının bulunmadığı tekrarlana gelmiştir. Ancak, bu klişe sorgulanmaya ve dönemin kaynakları yeniden tetkike muhtaçtır. Her şeyden önce söz konusu iddialar esasen buna ilişkin olaylardan bir asrı aşkın zaman sonraki dönemlerin tarihçilerine aitken, çağdaş kaynaklar bunları doğrulamamaktadır. Dahası, "Çoban Geraylar"ın mütekip devirlerde "asıl" yahut diğer Geraylarla esasen aynı imtiyaz ve unvanlara sahip oldukları görülmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
28

ŞENDOĞDU, A. Aslan. "Toplum 5.0 da İnsan Kaynakları Yönetiminin Robotik Kaynaklar Yönetimiyle İşbirliğinde Açmazı ve Bir Çözüm Önerisi". Fivezero 1, n. 1 (29 dicembre 2021): 46–56. http://dx.doi.org/10.54486/fivezero.2021.4.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
29

Arslan, Kıyasettin. "NAHİV KAİDELERİNİN TESPİTİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR". Turkish Academic Research Review - Türk Akademik Araştırmalar Dergisi [TARR] 1, n. 1 (15 dicembre 2016): 61–79. http://dx.doi.org/10.30622/tarr.335506.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
30

KARAKÖSE, Hasan, Duha ABDALMAJED ABDALHAMED, Huda ADIL ABDULLAMAER HAWEJAH e Fatımah MERIE HAMMOOD ABBOOSH. "YAKINÇAĞ TARİHİ ALANINDA ARAPÇA KAYNAKLAR". Journal of Social Sciences 55, n. 55 (2021): 113–33. http://dx.doi.org/10.29228/sobider.54823.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
31

COŞKUN ABUAGLA, Asuman. "Antik Kaynaklar Işığında Megalesia Festivali". PHASELIS, n. 3 (20 dicembre 2017): 271–80. http://dx.doi.org/10.18367/pha.17016.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
32

SUBAŞI, Ömer. "Tarihi Kaynaklar Işığında Kaputru Savaşı". Journal of Turkish Research Institute, n. 44 (1 gennaio 2010): 247. http://dx.doi.org/10.14222/turkiyat1039.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
33

SERTOĞLU, Ümit YILDIZ Tuğba DEMİR Gülsüm. "Türk Soylu Öğrencilerin Türkiye Türkçesi Öğrenirken Kullandığı Kaynaklar ve İlgili Kaynakların Öğrenme Sürecine Katkıları". International Journal of Language Academy 35, n. 35 (2020): 312–26. http://dx.doi.org/10.29228/ijla.47565.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
34

İPŞİRLİ ARGIT, Betül. "Osmanlı Kadın Tarihi Çalışmalarında Kullanılabilecek Birincil Kaynaklar | Primary Sources that can be Employed in the Field of History of Ottoman Women". Akdeniz Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi, 11 novembre 2022. http://dx.doi.org/10.33708/ktc.1168462.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu makale, Osmanlı kadın tarihi çalışmalarında kullanılabilecek birincil kaynaklar üzerinedir. Çalışmanın amacı asırlar boyunca geniş bir coğrafyada yaşamış, farklı din, ırk, etnik yapı, sosyoekonomik statüye mensup Osmanlı kadınlarının yaşamlarını inşa ederken kullanılabilecek kaynakları tanıtmak ve değerlendirmektir. Mevcut kaynaklar genel olarak yazılı kaynaklar, görsel kaynaklar, maddi kültür unsurları, mimari yapılar, mezar taşları ve sözlü kaynaklar olmak üzere belli kategoriler altında değerlendirilecektir. Ağırlıklı olarak 19. yüzyıl öncesi kaynaklar ve Osmanlılar tarafından üretilen kaynaklar üzerine durulacaktır. Osmanlı kadın tarihi çalışmalarında kullanılabilecek kaynakların çeşitliliğini göstermek ve muhtelif kategorideki kaynakların kadın tarihi alanında kaynak olarak değerine ışık tutmak amacında olan çalışmada, kaynakların genel olarak mahiyeti, hangi grup Osmanlı kadınları hakkında açılım sağladığı ve hangi konularda ne tür bilgilere erişme imkânı verdiği konusuna temas edilecektir. Ayrıca kaynakların sınırlarına, problemli taraflarına ve ihtiyatla yaklaşılması gereken yönlerine yer yer değinilecektir. Kaynakların zenginliğine dair farkındalığın artmasının, yeni kaynak arayışları içinde olarak kaynakların çeşitlendirilmesinin ve kaynakların değeri ölçülüp birbirleriyle koordineli kullanarak kaynakların potansiyelini zorlamanın, alanda sağlayabileceği açılımlara işaret edilecektir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
35

KALAYCI, Ünal. "İSİMDEN İSİM YAPIM EKİ +( )Ş’NİN İŞLEKLİĞİ ÜZERİNE". International Journal of Filologia, 24 aprile 2022. http://dx.doi.org/10.51540/ijof.1090214.

Testo completo
Abstract (sommario):
Sözcükler gibi yapım eklerinin de işlekliği hem artabilmekte hem de azalabilmektedir. Türkçenin ilk yazılı eserlerinde az sayıda örnekte rastlanan +( )ş isimden isim yapım eki 1970’li yıllara kadar arkaik bir kalıntı olarak görülmüştür. 1974 yılında Tahsin Banguoğlu’nun Türkçenin Grameri adlı eserinde ekin sözcük türettiği iki alanda işlek olduğu dile getirilmiştir. O tarihten günümüze kadar kaynaklarda isimden isim yapım eki +( )ş hakkında dört farklı yaklaşım gözlenmiştir. Birinci grup kaynaklar eke yer vermemiştir. İkinci grup kaynaklar ekin işlek olmadığını öne sürmüştür. Üçüncü grup kaynaklar ekin işlekliği hakkında fikir beyan etmemiştir. Dördüncü grup kaynaklarsa ekin işlek olduğunu vurgulamıştır. Araştırmacıların ek hakkındaki bu farklı görüşlerinin nedeni ekin işlekliğidir. Bir yapım ekinin kullanım sıklığı ve türettiği sözcük sayısı onun işlekliğini belirleyen temel ögedir. Kullanım sıklığı ve türetilen sözcük sayısıyla ilgili belli bir sayı ve sınır olmadığı için kaynaklarda ekle ilgili farklı yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle işleklik görecelidir. Bunun yanında son elli yıllık süreçte ekin işlekliği artmıştır. Ekin işlekliğindeki değişiklik de kaynakların eke karşı farklı yaklaşımlarına neden olmuştur. Çalışmada ele alınan başlıklarda +( )ş ekiyle türeyen yüzü aşkın sözcüğe yer verilmiştir. Bu örnek sayısından yola çıkılarak isimden isim yapım eki +( )ş’nin işlek bir ek olduğu görüşü vurgulanmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
36

ADIGÜZEL, Pınar, e İlknur SOLMAZ. "Bitki Genetik Kaynaklarının Mevcut Durumu ve Korunması". Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 5 novembre 2023. http://dx.doi.org/10.19159/tutad.1325762.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bitki genetik kaynakları, yerel-yabani çeşitler, yabani bitki türleri, ıslah edilmiş çeşitler ve tohum çeşitliliğinden oluşmaktadır. Bitki genetik kaynakları ülkelerin en önemli miraslarından birisidir ve ülkemiz; coğrafi konumu, iklimi ve göç yollarının üzerinde bulunması nedeniyle bitkisel genetik çeşitlilik yönünden oldukça zengindir. Bu değerli kaynaklar kuraklık gibi stres faktörlerine karşı dayanıklılık ıslahı programları için gen rezervi olup gün geçtikçe önemleri daha da artmaktadır. Ancak, hızlı sanayileşme, kentleşme, atan nüfus, çevre ve toprak kirliliği, küresel ısınma, erozyon ve yangın gibi pek çok nedenden dolayı bu değerli kaynaklar gün geçtikçe azalmış ve bazıları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Genetik kaynakların korunmasındaki en temel amaç, günümüz ve gelecekte tarımın sürdürülebilir bir şekilde devamının sağlanmasıdır. Bu derlemede bitkisel genetik kaynaklar ile ilgili temel bilgilere, kaynak toplama çalışmalarının tarihsel gelişimine, yok olma tehlikelerinin nedenlerine, kullanım alanlarına ve muhafazasına yer verilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
37

AKKOYUNLU, İsmail. "“İslam Mezhepleri Tarihi” Başlıklı İki Eserin Mukayesesi Kavram, Kaynak, Muhteva ve Usûl Eksenli Bir İnceleme". e-Makalat Mezhep Araştırmaları Dergisi, 21 dicembre 2023. http://dx.doi.org/10.18403/emakalat.1397474.

Testo completo
Abstract (sommario):
Disiplinlerin müstakil ilim alanları olarak tarih sahnesine çıkması, birden fazla değişkenin varlığına bağlıdır. Bu değişkenlerin başında kavramlar, kaynaklar ve usûl gelmektedir. Usûlün temel parametrelerini ise kavramların ve kaynakların oluşturduğu bilinmektedir. Disiplinler açısından kavramların hareket alanı ve dinamik yapısı biraz daha sınırlıyken söz konusu kaynaklar olduğunda durumun değiştiği görülür. Bu değişikliğin başında ise kaynakların sayısında görülen farklılık gelmektedir. Disiplinler, kavramsal ve kaynaksal açıdan karşılaştırıldığında klasik ya da modern kaynak sayısının kavramlara oranla çok daha fazla olduğu görülür. Bu durum hemen tüm disiplinler açısından böyledir. Siyaset ve itikat temelli farklılaşma hareketleri olan fırkaların tarihini ve günümüzdeki durumunu analiz eden İslam Mezhepleri Tarihi için de durum aynıdır. Bu disiplinin kendine özgü sınırlı sayıda bazı kavramları varken aynı zamanda geçmişten günümüze çok sayıda kaynağa ev sahipliği yaptığı görülür. Klasik ve modern kaynaklar olarak iki grupta toplanabilecek olan bu kaynakların her iki grubu da önem taşımaktadır. Belirli oranda klasik kaynakların etkisi altında şekillenen ancak kendine özgü hususiyetleri bulunan modern kaynakların farklı değişkenler üzerinden analiz edilmesi ayrıca önemlidir. Bu nedenle makalemizde aynı başlığa sahip ancak farklı yüzyıllarda kaleme alınan İslam Mezhepleri Tarihi başlıklı iki eser inceleme konusu yapılmıştır. İlgili eserler incelenirken kavram, kaynak, muhteva ve usûl gibi değişkenler üzerinden seyreden mukayeseye dayalı bir yol takip edilmiştir. Böylece İslam Mezhepleri Tarihi’nin son dönem literatürünün yaşamış olduğu değişim ve dönüşüm, bu iki eser üzerinden tespit edilmeye çalışılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
38

AYDINLI, Hakan Oktay, e Hakan UYGUÇGİL. "CBS Ağ Analizi Yöntemleri ile Hayvansal Gübre Kaynaklı Biyogaz Üretim Tesisi Yer Seçimi: Eskişehir Örneği". Turkish Journal of Remote Sensing and GIS, 10 luglio 2023, 187–97. http://dx.doi.org/10.48123/rsgis.1220098.

Testo completo
Abstract (sommario):
Dünya enerji ihtiyacının yüzde 63’ü fosil yakıt kaynaklarından sağlanmaktadır. Bu kaynakların zaman içerisinde azalması ve sıfır karbon emisyonu destekli projelere ilginin artması sonucunda tüm dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi ve kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, jeotermal, hidroelektrik ve biyokütle başlıca kaynaklar olarak yer almaktadır. Biyokütle hem kaynak ürün çeşitliliği hem de düşük kurulum maliyetleri açısından mevcut yenilenebilir enerji kaynakları ile kıyaslandığında ön plana çıkmaktadır. Biyokütle enerjisi için gerekli ham maddeler arasında temel olarak tarım ve hayvan kaynaklı organik atıklar gösterilebilir. Ham maddelerin farklı konumlardan elde edilerek enerji üretim tesisine transfer edilmesi sırasında Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımı ile nakliye maliyetleri minimuma indirilerek üretim tesisi için en uygun yer seçimi belirlenebilmektedir. Bu kapsamda, pilot proje olarak seçilen Eskişehir ili ve ilçelerindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların oluşturduğu organik atık miktarları üzerinden yapılan değerlendirme sonucu ağ analizleri – konum tahsis analizi (location-allocation) yardımı ile biyokütle (biyogaz) santrali için en uygun yer belirleme çalışması yapılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
39

TAPAR, Dilan. "Türkiye’de Yer Adları Bilimi Hakkında Yapılmış Çalışmalar Üzerine Kaynakça Denemesi". Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 23 giugno 2023. http://dx.doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1310786.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bilimsel bir çalışmanın gerçekleştirilmesinde hazırlık ve yazma olmak üzere iki süreç vardır. Yazma sürecinin gerçekleşmesi ancak sağlam bir hazırlık çalışmasıyla mümkündür. Hazırlık aşamasını oluşturan literatür (alanyazın) taraması, ilgili çalışmanın oluşturulmasında önemlidir. Kaynakça/bibliyografya çalışmaları bu bağlamda araştırmacılara birçok fayda ve kolaylık sağlamaktadır. Çalışmada, ad biliminin geniş bir sahası olan yer adları bilimi üzerine bir kaynakça oluşturmak hedeflenmiştir. Çalışma, giriş, yer adları bilimi (toponimi) hakkında genel bilgi ve ilgili kaynaklar ile sonuç bölümlerinden meydana gelmektedir. Yer adları bilimi birçok disipline hitap etmesi bakımından farklı disiplinlerde kendine yer bulmuş bir alandır. Çalışmada daha çok dil-dilbilim alanındaki kaynaklara yer verilmiş ve Türkiye’de yapılan çalışmalardan yararlanılarak bir sınırlandırılma yapılmıştır. Türkoloji bölümü Lisans Bitirme Tezleri ve Hazırlık Aşamasındaki Tezlere yer verilmesi çalışmanın, mevcut diğer çalışmalardan farklılaşan yönünü oluşturmaktadır. Kaynaklar; kitap, tez, makale ve bildiriler olmak üzere dört başlıkta ele alınmıştır. Çalışmada en fazla kaynak sıralamasının makale, tez, bildiri ve kitaplar şeklinde olduğu görülür. Çalışma, Yer Adları Bilimiyle ilgili çalışacak araştırmacılara ve Türkoloji sahasına fayda sağlaması düşüncesiyle gerçekleştirilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
40

SÜZER, Raşit. "ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANESİ KULLANICILARININ ELEKTRONİK VE BASILI KAYNAK TERCİHLERİNE İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA". ANASAY, 22 agosto 2023. http://dx.doi.org/10.33404/anasay.1302907.

Testo completo
Abstract (sommario):
Sanayi devriminden sonra bilim ve teknolojik gelişmelerin hız kazanması ile elektronik kaynaklar hayatımıza girmiş ve öğrencilerin, akademisyenlerin ve araştırmacıların bilgiyi arama, erişim, kaydetme, işleme, kullanma ve paylaşma etkinliklerini büyük oranda değiştirmiştir. Bununla beraber basılı kaynaklar da kişiler, kurumlar ve yayınevleri tarafından yayınlanmaya ve kullanıcılar tarafından da kullanılmaya devam etmiştir. Elektronik ve basılı kaynakların kullanım şekli ve oranı birçok değişkenden etkilenebilmektedir. Bu değişkenleri sıralarsak; yayının türü, yayının kullanılma amacı, kullanıcının yaşı, alanı, alışkanlığı ve yatkınlığı gibi birçok değişkenden etkilenmektedir. Kütüphaneler artan elektronik ve basılı kaynakları kontrol edebilmek, bütçelerini yeterli bir şekilde düzenlemek, nitelikli derme oluşturmak, kaynaklarının kullanıcılar tarafından daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla elektronik ve basılı kaynakların seçimini birtakım unsurları göz önüne alarak karar vermelidir. Bu çalışmanın amacı üniversite kütüphanelerinin derme geliştirme sürecinde sağlanacak kaynakları belirlemesi için üniversite kütüphanesi kullanıcılarının basılı ve elektronik bilgi kaynağı tercihlerinin incelenmesi ve basılı ve elektronik kaynak tercihlerine ilişkin değişkenlerin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda oluşturulan anket, evren olarak seçilen Karabük Üniversitesi’nde uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Elektronik ve basılı kaynak tercihleri ve bu tercihleri etkileyen nedenler; katılımcıların demografik özelliklerine (yaş, alan, görev ve cinsiyet), yayını türüne, yayının kullanım amacına, kaynağın ulaşılabilirliğine, kaynağın kullanım yatkınlığı gibi nedenlere bağlı olarak farklılaştığı görülmüştür.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
41

AVDAN, Osman Mert, Osman AYTEKİN e Hakan KUŞAN. "KAYNAK KISITLI ÇOKLU İNŞAAT PROJELERİNDE WIEST YÖNTEMİYLE İŞGÜCÜ KAYNAKLARININ TAHSİSİ VE DENGELEMESİ". Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9 marzo 2023. http://dx.doi.org/10.31796/ogummf.1237568.

Testo completo
Abstract (sommario):
Proje yönetim araçlarına alışma sürecinde olan inşaat sektöründe ise kısıtlı kaynaklar ile ihtiyaçların karşılanmasının muhtemelen en fazla uygulanmaya ihtiyaç duyulduğu alan inşaat projeleridir. Üstelik proje sayısı arttığında ve ortak kaynakların kullanılması durumunda zaten karmaşık yapıda olan ve birçok iş ağının birbirine geçtiği inşaat sektöründe bu kaynakların projelere tahsisi, maliyet ve zaman açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada kaynakları kısıtlı çoklu inşaat projelerinde ortak kaynakların kullanması durumunda, bu kısıtlı kaynakların projelerde nasıl kullanılabileceği araştırılmıştır. Bu amaçla, WIEST kaynak dengeleme yöntemi kullanılarak işgücü kaynaklarının dengelenmesi ve tahsisi üzerine örnek bir uygulama yapılarak proje yönetimi ve iş programlarında yapılması gereken hususlar ele alınmıştır. Proje başlangıç tarihi, imalat metraj değerleri bilinen 3 ayrı inşaat projesinin ortak işgücü kaynakları kullanması durumunda bu işgücü kaynaklarının süre ve maliyet açısından en uygun biçimde projelere entegre edilmesi sağlanmıştır. Yapılan çalışmada elde edilen bulgulara göre WIEST yöntemiyle kaynak dengelemenin aynı anda başlayacak kaynakları kısıtlı projelerde süre ve maliyet açısından birçok düzenlemenin yapılmasının gerekliliğini ortaya çıkarmış özellikle proje sürelerinde belli bir artış olmasına rağmen proje maliyetlerinde azalma sağladığı görülmüştür.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
42

AZAK, Necmettin. "THE ISSUE OF THE IDENTIFICATION OF THE SOURCES OF THE UNIVERSAL PRINCIPLES OF THE MAJALLA IN THE CONTEXT OF THE MAZBATA OF ASBÂB AL-MŪCIBA OF THE MAJALLA: A CHRONOLOGICAL AND ANALYTICAL ANALYSIS". Diyanet İlmi Dergi, 19 settembre 2023. http://dx.doi.org/10.61304/did.1349156.

Testo completo
Abstract (sommario):
İslam hukukunun usul ve füru disiplinlerinde temelleri atılan kaideler, kavâid edebiyatı ile birlikte gelişmesini tamamlayarak müstakil bir ilim dalına dönüşmüş ve soyut hukukun temel prensiplerini oluşturmuştur. 19. yüzyılda başlayan kanunlaştırma hareketinin etkisiyle Osmanlı devletinde çeşitli hukukî alanlarda yürürlüğe giren kanunlarda kavâid-i külliyelerin etkisini gözlemlemek mümkündür. Mecelle’nin 2-100. küllî kaideleri çalışmamızın odak noktasını teşkil etmektedir. Mecelle mazbatasında ifade edilen kaynaklar bağlamında küllî kaidelerin kaynaklarının tespiti araştırmamızın ana çerçevesini oluşturmaktadır. Araştırma sürecimiz bu kaynakların tespitine ilişkin üç aşamalı bir yöntem izlemektedir: İlk adımda, Mecelle’deki maddelerin hangi kaynaklardan alıntılandığı tespit edilmiştir. İkinci adımda, bu kaynaklarda hangi Mecelle maddelerinin yer aldığı saptanmıştır. Üçüncü adımda, tespit edilen alıntılar kronolojik sıraya göre sıralanmıştır. Bu çalışma, kavâid-i külliyelerin gelişimini ve Mecelle’nin nasıl oluşturulduğunu anlamak için oldukça önemlidir. İbn Nüceym, Nâzırzâde, Hâdimî gibi İslam hukukçularının ve fıkıh kitaplarının Mecelle üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Bu araştırma, Mecelle’nin kaynakları ve kavâid edebiyatının kanun metnine dönüşümü konularında önemli bir katkı sunmaktadır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
43

TAŞAN, Nazım. "Klasik Şiirin Kaynağı: Mimesis Karşısında İlhamın İmkânı". Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 29 novembre 2023. http://dx.doi.org/10.17859/pauifd.1372038.

Testo completo
Abstract (sommario):
Klasik şiirin kaynakları dendiğinde akla evvela yazılı ve sözlü kaynaklar gelmektedir. Bunlar arasında, tasavvufi, felsefi ve dini kaynaklar; tarih ve menkıbeler; kültürel ve sosyal hayata dair hadiseler, âdetler, âlet ve edevatlar gibi bir çok konu ve nesne sayılabilir. Öte yandan sanat felsefesi bağlamında Platon’la başlayan mimesis teorisi, şiirin kaynağına dair daha genel bir yaklaşımda bulunur. Buna göre şiir, taklide dayalı bir sanat olmak bakımından görünür dünyadan beslenir. Bilindiği gibi Platon, aslolanın görünenin ötesindeki idealar dünyası olduğunu düşünür. O, şiirle ilgili olarak, gerçeğin değil yalnız bir kopyanın taklidi olması nedeniyle onun hakikati yansıtamayacağını dile getirir. Klasik şiirde ise şairler, sözlerinin hakikate müteallik olduğunu salık verirler ve şiirin manasının, tanrısal bir kaynaktan geldiğini vurgularlar. Makale, şuaranın ilham iddiasının düşünsel bir zemini olup olmadığını konu edinmektedir. Bu bakımdan şiirin membaı olarak görünür dünyayı işaret eden Grek düşünürlerin mimesis anlayışı ve gayb âleminden mana devşirdiğini ima eden şairlerin ilham düşüncesi makalede ele alınmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
44

ALBASAN, Işık. "ANTİK YAZARLARIN VE YAZITLARIN IŞIĞINDA ETRÜSK KADINININ TOPLUMDAKİ YERİ". HOMEROS, 30 dicembre 2020, 151–56. http://dx.doi.org/10.33390/homeros.3.016.

Testo completo
Abstract (sommario):
Etrüsk yazılı kaynakları ve görsel kaynakları bizlere Etrüsk kadınları ve Etrüsk toplumundaki kadın-erkek ilişkileri hakkında bilgi vermektedir ve bu konu hakkında yorum yapma imkânı tanımaktadır. Makalede özellikle yazılı kaynaklar üzerinden Etrüsk kadınının toplumdaki yeri, sosyal statüsü ele alınmıştır. Antik yazarların görsel kaynaklardaki banket sahnelerini referans alarak Etrüsk toplumundaki kadın-erkek ilişkilerine bakış açıları ve yazıtlarda Etrüsk kadınları ile ilgili geçen bilgiler incelenmiştir. Etrüsk araştırmacıları için özellikle yazılı kaynakların nasıl bir başlangıç noktası olduğuna, buradan hareketle Etrüsk kadının sosyal statüsü hakkında araştırmacıların yaptıkları yorumların bize nasıl yeni bir bakış açışı kazandırdığına değinilmiştir. Sonuç olarak çok kültürlü bir yapısı olan Etrüsklerin kendine özgü yanlarını korudukları vurgulanmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
45

ŞAVKILI, Cengiz, e Tülay AYDIN. "The Subsistence and Supply Activities on the Southern Front in the National Struggle". Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 27 gennaio 2023, 171–205. http://dx.doi.org/10.21563/sutad.1378263.

Testo completo
Abstract (sommario):
Savaşların insanlık üzerinde ki yıkıcı etkilerinin en bariz gözlendiği ve sonuçlarıyla yüzyıl boyunca etkisini hissettiren I. Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti açısından yeni bir mücadele dönemini ortaya çıkarmıştır. Uzun süren savaş boyunca maddi ve manevi olarak güç kaybeden ve yokluk içine giren devletin yanı sıra halkta yetersiz kaynaklarla baş başa kalmıştır. Millî Mücadele Döneminde Güney Cephesinde iaşe ve ikmal çalışmalarını mücadelenin seyrine etkisi yönünden ele alan bu çalışmada Adana, Antep, Urfa ve Maraş bölgelerindeki insan, silah ve cephane, iaşe ve çeşitli sıhhi ihtiyaçların sağlanmasındaki idari ve ekonomik yapılanma incelenmektedir. Bir halk savaşı olması nedeniyle tüm kaynakların da yerinden ve halktan karşılandığı bu savaşta Mustafa Kemal ve Heyet-i Temsiliye’nin hızlı ve yerinde müdahaleleri ise mücadeleyi millî ve topyekûn bir hareket konuma getirmiştir. Çalışmanın temel varsayımı savaş öncesi ve savaş sırasında bu birliklerin ve cephe gerisinde kalan halkın kontrollü ve sistematik iaşe faaliyetlerinin Mustafa Kemal ve Heyet-i Temsiliye’nin öncülüğünde yerel güçler tarafından idare edildiği üzerinedir. Çalışmanın temel dayanağını arşiv belgeleri, yerel kaynaklar, anı ve hatıralar, resmi kaynakların yanında yabancı kaynaklar ve konu ile ilgili yazılmış araştırma inceleme eserleri oluşturmaktadır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
46

TURUN, Veysi. "Assasination Of Caliph Omar İn Ahl Al-Sunnah And Shia Sources, And The Legends Abaout Ebu Lu’lu’ İn Some Shia Sources". Marifetname, 12 dicembre 2023. http://dx.doi.org/10.47425/marifetname.vi.1363238.

Testo completo
Abstract (sommario):
Hz. Ömer, 23/644 yılında, Muğîre b. Şu‘be’nin İranlı kölesi Ebû Lü’lü’ künyeli Fîrûz en-Nihâvendî tarafından sabah namazı sırasında suikasta uğrayarak şehit edilmiştir. İlk dönem İslam tarihi kaynaklarında hadisenin sebepleri ve meydana geliş şekli detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Buna göre Hz. Ömer, Müslüman olmayan gayr-ı Arap unsurların Medine’de ikamet etmesini yasaklamıştı. Ancak, üç meslek dalında usta olan Ebû Lü’lü’, meslekî kabiliyetleri sayesinde özel izinle Medine’de ikamet izni alabilmiştir. Muğîre’nin kendisinden yüksek miktarda haraç aldığını düşünen Fîrûz, meseleyi Hz. Ömer’e taşımış, ancak Halife’nin kendi sorununa kayıtsız kaldığını ileri sürerek onu öldürme planları yapmıştır. Sabah namazı esnasında Hz. Ömer’e suikast düzenleyen Ebû Lü’lü’, Müslümanlar tarafından yakalanınca intihar ederek canına kıymıştır. Klasik kaynaklar Ebû Lü’lü’ü Nihâvend, Kâşan ve Habeşistan’a nispet etmektedirler. Ancak muteber kaynaklar ekseriyetle onun Nihâvend asıllı olduğunu bildirmektedir. Kaynaklarda, Fîrûz’un Mecûsî, Hıristiyan veya kâfir (‘İlc) olduğu, Müslüman olmadığı belirtilmesine rağmen Şia’nın bazı kaynaklarında Fîrûz, Hz. Ali taraftarı bir Müslüman olarak takdim edilmektedir. Keza suikasttan önceki gün Hürmüzân, Cüfeyne ve Fîrûz’un olayda kullanılan bıçakla beraber görüldüğü şeklindeki rivayetler de suikastın organize siyasî bir komplo olduğu ihtimalini doğurmuştur. Bu makalenin birinci aşamasında klasik İslam tarihi kaynakları esas alınarak bu hadisenin meydana geliş şekli, suikastın muhtemel sebepleri, katilin kimliği ve akıbeti ilmî bir şekilde ortaya konulmaktadır. İkinci aşamada ise ilk dönem İslam tarihi kaynakları ile sonraki asırlarda telif edilen Şiî bazı tarih ve hadis kaynaklarının Ebû Lü’lü’ hakkında verdiği bilgiler mukayese edilmek suretiyle Şia’nın Ebû Lü’lü’ etrafında ördüğü mitolojik bilgiler serdedilmekte ve çarpıtılan tarihi bilgi ve algılar tashih edilmektedir. Keza Ebû Lü’lü’ algısının günümüz Sünnî ve Şiî dünyasına yansımasına kısaca değinilmektedir. Çalışmada kaynaklar arası karşılaştırma, tenkit, tahlil ve betimleme yöntemleri kullanılmaktadır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
47

Güllü, Gültekin. "İstanbul’da Kentsel Dönüşüm, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları". Cihannüma Teknoloji Fen ve Mühendislik Bilimleri Akademi Dergisi 1, n. 1 (30 marzo 2022). http://dx.doi.org/10.55205/joctensa.11202224.

Testo completo
Abstract (sommario):
Atık yönetimi hizmetleri belediyelerin asli ve önemli görevlerinden biridir. İnşaat ve yıkım atıkları, çoğunlukla kentsel dönüşüm sürecinde binaların yıkılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu atıklar iyi yönetilmediğinde bir yandan kaynaklar büyük oranda israf edilirken diğer yandan çevre olumsuz etkilenmektedir. Kaynakları israf etmemek için çevreyi daha iyi korumak için kentsel dönüşüm atıklarının daha iyi yönetimi gereklidir. Atık hiyerarşisine göre bu atıkların seçici yıkım ile kaynağında ayrıştırılması ve bu atıkların sıfır atık döngüsünde geri kazanılarak yeniden kullanılmasının sağlanması gerekmektedir. İstanbul'da kentsel dönüşüm nedeniyle çok fazla inşaat ve yıkım atığı oluşmaktadır. Bu atıklar ekonomik olarak kaynak ya da hammadde olarak değerlendirilmediği için kentsel dönüşüm atıkları sorunu büyümekte ve gelecekte çevresel bir krize dönüşeceği ve sürdürülemez bir boyuta ulaşacağı görülmektedir. Bu atıklar fiilen işlendiğinde çok önemli bir hammadde ve ekonomik değeri olan, kullanım alanı olan ve değerlendirilmesi gereken ikincil bir kaynaktır. Bu çalışmanın amacı; inşaat ve yıkıntı atıklarını bir atık değil, kaynak olarak görmek, üretim sektöründe ekonomik olarak ikincil bir hammadde olarak değerlendirilmesini sağlamaktır. Böylece sürdürülebilir çevre politikaları açısından inşaat ve yıkıntı atıklarının sağlıklı yönetimini yaparak hem doğal kaynakların hem de çevrenin korunmasını sağlamaktır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
48

ŞAHİN, Mücahit, e Fatih KARAKUŞ. "Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Oran-Orantı Konusunun Öğretiminde Kullandıkları Örneklere İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi". Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 ottobre 2023. http://dx.doi.org/10.34056/aujef.1108729.

Testo completo
Abstract (sommario):
Örnekler; bir kavrama ait tanımları açıklamak, kavrama ait olan ya da olmayan durumları detaylandırmak veya somutlaştırmak amacıyla, kavramın özel durumlarını oluşturan yapılardır. Bu araştırmada ortaokul matematik öğretmenlerinin; oran-orantı konusunda örnekleri nasıl belirlediklerini, derslerin farklı aşamalarında ne tür örnekleri kullandıklarını tespit etmek ve örnekleri kullanırken yararlandıkları kaynakların neler olduğunu ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmada tarama yöntemi türlerinden biri olan kesitsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen 97 ortaokul matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, öğretmenlere uygulanan açık uçlu sorulardan oluşan anket ve yarı-yapılandırılmış mülakatlar yardımıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin verdikleri cevaplara göre kategoriler oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda öğretmenlerin kullandıkları örnek türlerinin dersin aşamalarına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte öğretmenlerin günlük hayatla ilişkili örnekleri dersin her aşamasında kullandıkları belirlenmiştir. Öğretmenlerin örnekleri kullanırken yararlandıkları kaynakların; “yardımcı kaynaklar”, “z-kitap”, “ders kitabı”, “internet” ve “EBA” ile “ÖDSGM” olduğu görülmüştür. Bazı öğretmenler ise herhangi bir kaynaktan yararlanmadan kendilerinin örnekler hazırladıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin örnek seçiminde sadece bir kaynağa bağlı kalmadıkları, farklı kaynaklardan yararlandıkları tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra öğretmenlerin mesleki kıdemi arttıkça EBA ve internet gibi dijital kaynaklar yerine daha çok ders kitaplarındaki örnekleri tercih ettikleri belirlenmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
49

HASHİ, Mohamed Nur, e Esin KASAPOĞLU. "TÜRKİYE'DE LEED BELGESİ ALMIŞ BÜRO BİNALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR MALZEME VE KAYNAK KULLANIMI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ". EKSEN Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, 25 aprile 2023. http://dx.doi.org/10.58317/eksen.1161249.

Testo completo
Abstract (sommario):
Endüstri devriminin sınırlı doğal kaynakların sınırsız kullanımına yol açması nedeniyle, aralarında kutup bölgelerindeki eriyen buzullar, ozon tabakasının tükenmesi, suların kirlenmesi, küresel ısınma, gibi önemli olumlu sonuçları olan çevresel konular endüstriyel ve kimyasal faaliyetlerle daha da kötüleşmektedir. Bahsedilen insan ve çevre sağlığına ilişkin sorunlara çözüm olabilecek yaklaşımlar geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu amaçla, enerji tasarruflu sağlayan, çevreye zarar vermeyen ve geri dönüştürülebilir, malzemelerin üretimi önem kazanmıştır. Son yıllarda bu sorunların en etkili çözümü olarak anılan sürdürülebilirlik, yeryüzünün kaynakları hızla tükenirken, mevcut kaynaklara sadece bu günün değil, bizden sonraki kuşaklarında yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gereksinim duyacağının unutulmamasını gerektiren bir yaklaşımlar bütünü olarak tanımlanmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri, yapı üretim sürecine uygulanması çevresel etkileri, atık üretimini ve kaynak tüketimini azaltmayı desteklemektedir. Yapma çevre doğal kaynakları en çok tüketen etkenlerden biri olduğu için, binalardan kaynaklanan olumsuz etkilerin en alt düzeye indirmeye yönelik çabalar da devam etmektedir. Bu amaçla yeşil bina belgelendirme sistemleri oluşturularak, projelerin tasarım aşamasından başlayarak bu doğrultuda geliştirilmesinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, örnek olay yöntemi kullanılarak, dünyada en yaygın kullanılan yeşil bina derecelendirme sistemi olan LEED sertifikası almış 20 büro binası projesi incelenerek, sürdürülebilir malzeme ve yapı elemanı kullanım düzeyinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında, LEED belgelendirme sisteminin malzeme kaynaklar başlığı altındaki 8 ölçütten alınan puanlar kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre, yüksek düzeyde LEED belgesi almış projelerde bile sürdürülebilir malzeme ve yapı elemanı kullanımının yetersiz düzeyde kaldığı belirlenmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
50

BIYIKOĞLU, Yakup. "Detection and Analysis of the Rumors Mentioned About the Caucasus-Azerbaijan Geography in the Interpretation of Verses in Classical and Modern Period Tafsīr SourcesTafsīr". UMDE Dini Tetkikler Dergisi, 28 luglio 2023. http://dx.doi.org/10.54122/umde.1310098.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmada Kafkasya ve özellikle Güney Kafkasya’nın Azerbaycan coğrafyasına ait klasik ve modern Tefsir kaynaklarında zikredilen olay ve yerlerin tespit ve tahlili yapılmıştır. Bu konunun temellenmesi için öncelikli olarak bölge tarihi ile ilgili kaynaklar taranıp literatür tespitinde bulunulmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda Kur’ân tarihine dair kırâat ilmi ile alakalı olarak zikredilen birtakım olayların Azerbaycan bölgesinde meydana geldiği görülmüştür. Yine kaynaklarda ayetlerin tefsiri yapılırken coğrafyaya ilişkin cereyan eden birtakım hususlara da değinildiği tespit edilmiştir. Kur’ân kıssaları bağlamında kaynaklara bakıldığında Kehf sûresinde anlatılan Zülkarneyn kıssasındaki Ye’cüc ve Me’cüc’ün zulmüne karşılık bölge halkının isteği üzere Zülkarneyn’in inşa ettiği seddin yüksek ihtimalle bu coğrafyada bulunduğu görülür. Bir görüşe göre “Ashâbü’r-ress” isimli topluluğun, Azerbaycan bölgesinde yaşamış ve peygamberlerini öldürmüş bir kavim oldukları ve peygamberlerini dinlemedikleri için cezalandırıldıkları şeklinde rivâyet de mevcuttur. Ayrıca Kur’ân’da Hızır-Mûsa kıssasına bağlı olarak zikredilen “Mecmau’l-Bahreyn” ile ilgili zikredilen birtakım rivâyetler de bu bölge ile ilişkilendirilmektedir. Sonuç olarak bu çalışmada klasik ve modern dönem kaynaklar üzerinden Kafkasya-Azerbaycan bölgesinde vuku bulan olay ve mekânlara dair rivâyetler incelenmiş, söz konusu coğrafyanın Tefsir ilmi literatüründeki önemi ortaya konmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
Offriamo sconti su tutti i piani premium per gli autori le cui opere sono incluse in raccolte letterarie tematiche. Contattaci per ottenere un codice promozionale unico!

Vai alla bibliografia