Articoli di riviste sul tema "Iskelmät"

Segui questo link per vedere altri tipi di pubblicazioni sul tema: Iskelmät.

Cita una fonte nei formati APA, MLA, Chicago, Harvard e in molti altri stili

Scegli il tipo di fonte:

Vedi i top-50 articoli di riviste per l'attività di ricerca sul tema "Iskelmät".

Accanto a ogni fonte nell'elenco di riferimenti c'è un pulsante "Aggiungi alla bibliografia". Premilo e genereremo automaticamente la citazione bibliografica dell'opera scelta nello stile citazionale di cui hai bisogno: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver ecc.

Puoi anche scaricare il testo completo della pubblicazione scientifica nel formato .pdf e leggere online l'abstract (il sommario) dell'opera se è presente nei metadati.

Vedi gli articoli di riviste di molte aree scientifiche e compila una bibliografia corretta.

1

Aho, Marko. ""ELÄMÄÄ SUUREMMAT" – Suomi-iskelmän kuolemattomat iskelmädiskurssin antiteeseinä". Etnomusikologian vuosikirja 12 (1 dicembre 2000): 115–29. http://dx.doi.org/10.23985/evk.101110.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

ERDOĞAN, Meryem, e Yasemin ÖZYER GÜVENER. "SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA KAS İSKELET AĞRISI İLE YORGUNLUK ŞİDDETİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ". GOBEKLİTEPE Saglik Bilimleri Dergisi 7, n. 15 (25 marzo 2024): 14–21. http://dx.doi.org/10.55433/gsbd.268.

Testo completo
Abstract (sommario):
Çalışma sağlık çalışanlarının kas-iskelet ağrısı ile yorgunluk şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kesitsel tipte olup, 20 Mart-20 Nisan 2023 arasında Karadeniz bölgesinde bir ilin devlet hastanesinde çalışan ve ulaşılabilen tüm sağlık çalışanlarına uygulanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden sağlık çalışanları çalışmaya dahil edilmiş örneklem seçimine gidilmemiştir. Verilerin toplanması için; Bireysel Tanılama Formu, Görsel Analog Skala ve Yorgunluk Şiddet Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya, %76.5’sı kadın ve %23.5’i erkek olmak üzere 238 sağlık çalışanı katılmıştır. Katılımcıların, %50.8’inin hemşire, ve %76.1’inde kas-iskelet ağrısı olduğu belirlenmiştir. Kas-iskelet sistemi ağrı şiddeti ortalama puanı 4.15±2.76 ve Yorgunluk Şiddeti Ölçeği ortalama puanı 4.91±1.58 olarak belirlenmiş olup, kas-iskelet ağrısı olan sağlık çalışanlarının yorgunluk şiddeti oranının yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.001). Çalışma sağlık çalışanlarında kas-iskelet ağrısı ile yorgunluk şiddeti arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının iş yükü azaltıldığında ve uygun çalışma koşulları sağlandığında kas-iskelet ağrısının azalacağı düşünülmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

KORKUT, Işıl, Rumeysa ATEŞ e Zeliha BAŞKURT. "The relationship between musculoskeletal system problems, physical activity levels, and body awareness levels in undergraduate students during distance education during the Covid-19 pandemic period". Current Perspectives on Health Sciences 4, n. 1 (26 maggio 2023): 26–33. http://dx.doi.org/10.58208/cphs.1215469.

Testo completo
Abstract (sommario):
Amaç: Bu çalışmanın amacı; COVID-19 pandemi sürecinde uzaktan öğretim gören öğrencilerin kas iskelet sistemi problemleri, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya üniversitede fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde eğitim gören 219 kişi dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri kaydedildi ve kas iskelet sistemi problemleri ‘’Cornell Kas iskelet Rahatsızlık Anketi (CKİSRA)’’, fiziksel aktivite düzeyleri ‘’Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu (UFAA-KF)’’ ve vücut farkındalık düzeyleri ‘’Vücut Farkındalık Anketi (VFA)’’ ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların kas iskelet sistemi problemi olarak en sık sırt (%67), boyun (%64) ve bel (%62) bölgelerinde sorun yaşadıkları ve %47,4’ünün fiziksel olarak inaktif oldukları tespit edildi. CKİSRA ile UFAA-KF verilerinde negatif yönde çok zayıf ilişki (r=-0,01, p=0,78), UFAA-KF ile VFA verilerinde pozitif yönde zayıf ilişki (r=0,34, p=0,61), CKİSRA ile VFA verilerinde pozitif yönde güçlü ilişki olduğu (r=0,96, p=0,15) saptandı. Sonuç: Öğrencilerin en çok sırasıyla sırt, boyun ve bel bölgelerinde kas iskelet sistemi problemleri yaşadıkları ve fiziksel olarak inaktif oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Fiziksel aktivite düzeyi ile kas iskelet sistemi problemleri ve vücut farkındalık düzeyi arasındaki ilişkiye bağlı olarak, fiziksel aktivite düzeylerini artıracak çözümler bulmanın kas iskelet sistemi problemleri ve vücut farkındalık düzeyi üzerinde olumlu etkiler sağlayacağı ve sorunların önüne geçileceği düşünülmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

SARIYILDIZ, Aylin, e İlke COŞKUN BENLİDAYI. "Gebelik Dönemindeki Potansiyel Kas-İskelet Sistemi Sorunları". Arşiv Kaynak Tarama Dergisi 31, n. 4 (30 dicembre 2022): 279–83. http://dx.doi.org/10.17827/aktd.1178874.

Testo completo
Abstract (sommario):
Gebelik sırasında kadınlarda çeşitli fizyolojik ve anatomik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu biyomekanik, hormonal ve vasküler değişiklikler gebelik ilerledikçe belirginleşmektedir. Kas-iskelet sistemi bu değişimlerden en çok etkilenen sistemlerden biridir. Gebelikle ilişkili kas-iskelet sistemi problemlerinin başında bel ağrısı gelmekte ve bunu sırt ağrısı, el-el bilek ağrısı ve kalça ağrısı takip etmektedir. Gebelikle ilişkili bu problemlerin çoğu gebelikten sonraki aylarda düzelmektedir. Ancak bazı gebelerde ciddi ağrı ve dizabiliteye neden olmaktadır. Bu nedenle, gebelik döneminde görülen kas-iskelet sistemi problemlerinin erken tanınması, koruyucu önlemlerin alınması ve bireysel tedavinin planlanması önemlidir. Bu yazıda, gebelik döneminde görülen kas-iskelet sistemi değişiklikleri, sık görülen patolojiler ve bu problemlerin tedavisi ile ilgili güncel literatürün gözden geçirilmesi amaçlanmaktadır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

YASUL, Yavuz, Taner AKBULUT e Muhammet Enes YASUL. "Egzersize Bağlı Modellenen Anjiyogenez Mekanizmasında Fizyolojik Değişimler: Kalp Kası ve İskelet Kası İncelemesi". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12, n. 1 (25 marzo 2023): 334–40. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.1224908.

Testo completo
Abstract (sommario):
Kalp ve iskelet kasındaki metabolik değişimler ile anjiyogenez arasında yakın bir etkileşimin olduğu bilinmektedir. Ancak egzersizin bu iki doku üzerindeki etkisine bağlı olarak ortaya çıkaracağı anjiyojenik hareketliliğin serüveni tam anlamıyla aydınlığa kavuşturulamamıştır. Bu sebeple mevcut araştırma egzersizin fiziksel etkisine maruz kalan kalp kası ve iskelet kası dokularının fizyolojik anjiyogeneze nasıl cevaplar verdiğinin irdelenmesi amacı ile geleneksel derleme türünde hazırlanmıştır. Bu derleme yayın yılı kısıtlaması olmadan PubMed, Google Scholar, Web of Science ve ULAKBİM veri tabanlarındaki literatürden oluşturulmuştur. Literatür taramasında 4 Türkçe anahtar kelime (egzersiz, anjiyogenez, kalp kası, iskelet kası) ve bunların ingilizceleri kullanılarak ulaşılan yayınlar incelenmiştir. Egzersizin anjiyogenezi teşviki konusundaki rolü, anjiyogenez mekanizması üzerindeki etkisi ve doku yapısındaki anjiyonegez hareketliliğine olan katkısının derinlemesine tartışılması yeni terapötik hedefleri keşfetmeye rehberlik edebilir. Bu kapsamda çalışma egzersize bağlı anjiyogenezin kalp kası ve iskelet kasındaki yeniden modellenme mekanizmalarını ve fizyolojik çabasını açıklamaya yönelik sürdürülen araştırmalara odaklanmıştır. Yapılan literatür incelemesi ışığında egzersizin hem kalp kası hem de iskelet kasında fizyolojik anjiyogenezi modelleme konusundaki çabasının dikkate değer olduğu ve sporcularda sportif performans artışını önemli düzeyde etkileyebileceği ifade edilebilir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
6

Bakılan, Fulya, Barış Akzorba, Elif Amet, Harun Doğantürk, Tarık Özdemir, Türkan Hüseynli e Zenfira Babazade. "Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Gece Yeme Sendromu ve Kronik Kas İskelet Sistemi Ağrıları Arasındaki İlişki". OSMANGAZİ JOURNAL OF MEDICINE 46, n. 4 (2 luglio 2024): 611–17. http://dx.doi.org/10.20515/otd.1481787.

Testo completo
Abstract (sommario):
Giriş: Literatürde gece yeme sendromu olan bireylerde kronik kas iskelet sistemi ağrısının daha fazla görülüp görülmediğini araştıran bir çalışmaya rastlamamıştır. Bu çalışmanın amacı, tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinde gece yeme sendromu ve kas iskelet sisteminde kronik ağrı sıklığı belirlemek ve gece yeme sendromu olanlarda, olmayanlara kıyasla kronik kas iskelet sistemi ağrısının daha sık görülüp görülmediğini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Tıp Fakültesi 1. Sınıftaki 177 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Demografik özellikler sorgulanmıştır. Kas iskelet sisteminde en az 3 aydır kronik ağrı varlığı, ağrılı bölge sayısı, ağrılı bölgelerin yeri sorgulanmış, ağrı şiddeti ise Vizüel Analog Skala ile değerlendirilmiştir. Gece yeme sendromu tanısı ile Allison ve arkadaşlarının geliştirdiği tanı ölçütleri ile konulmuştur. Sonuç: Gece yeme sendromu sıklığı %20,3, kronik kas iskelet sistemi ağrısı sıklığı %25,4 olarak saptanmıştır. Öğrenciler gece yeme sendromu olan ve olmayan olarak iki gruba ayrılmıştır. Demografik özellikler, Vizüel Analog Skala, ağrılı bölgelerin dağılımı açısından her 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Gece yeme sendromu olan öğrencilerin %36’sında kas iskelet sisteminin herhangi bir yerinde kronik ağrı saptanırken, gece yeme sendromu olmayan öğrencilerde bu oran daha düşük, %22 olarak saptanmıştır. Ancak bu farklılık istatistiğe yansımamıştır. İstatistiksel olarak anlamlı tek farklılık gece yeme sendromu olan öğrencilerin yüksek olan ağrılı bölge sayısında idi. Tartışma: Öğrencilere gece yeme sendromunun yol alabileceği durumlar ve doğru beslenme alışkanlıkları ile ilgili eğitimler planlanmalıdır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
7

Durmaz Alimoglu, Emel, e Ozhan Ozgur. "Fetal Iskelet Sistemi Anomalileri". Türk Radyoloji Seminerleri 5, n. 2 (12 dicembre 2017): 284–98. http://dx.doi.org/10.5152/trs.2017.510.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
8

Sendur, Halit Nahit, e Cem Yucel. "Kas Iskelet Elastografi Uygulamalari". Türk Radyoloji Seminerleri 7, n. 1 (11 luglio 2019): 63–74. http://dx.doi.org/10.5152/trs.2019.708.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
9

CANER AKIN, Güfte, e Derya ÇEVİK TAŞDEMİR. "Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Perspektifinden Ofis Çalışanlarının Mesleki Kaynaklı Yaşadıkları Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları ve Çalışma Ortamı, Vücut Uygunluğu, Dinlenme Molaları ve Ağrıdan Yakınma Durumları İlişkileri". İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, n. 20 (31 agosto 2023): 467–78. http://dx.doi.org/10.38079/igusabder.1271913.

Testo completo
Abstract (sommario):
Amaç: Bu araştırmada ofis çalışanlarının mesleki kaynaklı yaşadıkları kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını tespit etmek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda çalışma nicel olarak tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında detaylı bir alanyazın araştırması yapılarak ilgili kavramlar ve ilişkiler ortaya konulacaktır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan çalışma için Aralık 2022 ayında Türkiye- Şanlıurfa’da görev yapan 390 ofis çalışanından çevrimiçi bir form aracılığıyla elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Çevrimiçi form Beyaz Yakalı Çalışanlarda İşe Bağlı Boyun, Sırt ve Omuz Bölgelerine Ait Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıklarının ve İşe Devamsızlığa Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi Ölçeği ve alan yazından derlenerek oluşturulan sorular ile oluşturulmuştur. Veri analizinde SPSS 26.0 istatistik paket programı kullanılarak lojistik regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma ortamı, vücut uygunluğu, dinlenme molaları ve ağrıdan yakınma durumlarının; kas iskelet sistemi rahatsızlığına sahip olma durumunu anlamlı şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmadaki bulgular, ofis çalışanları arasında mesleki kas iskelet sistemi rahatsızlarının (KİH) önemli bir iş sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir. Ayrıca, KİH’nin tanınması, KİH insidansının azaltılması, ofis çalışanları için önleyici müdahale programlarının düzenlenmesi, planlanması ve ilgili çalışmaların gerçekleştirilmesine yardımcı olacaktır. Bu çalışma aynı zamanda ofis çalışanlarını, yöneticilere, akademisyenlere ve ilgili bakanlıklara işyerinde KİH sorunları hakkında farkındalık sağlamakta ve alanyazına katkı sağlamaktadır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
10

Oktay, Aysenur. "Iskelet Sisteminde Genel Radyografik Değerlendirme". Türk Radyoloji Seminerleri 5, n. 1 (11 luglio 2017): 37–55. http://dx.doi.org/10.5152/trs.2017.485.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
11

GÜL, Asiye, Hülya ÜSTÜNDAĞ, Birşen KAHRAMAN e Sevim PURİSA. "Hemşirelerde Kas İskelet Ağrılarının Değerlendirilmesi". Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi 1, n. 1 (25 giugno 2014): 1. http://dx.doi.org/10.17681/hsp.77225.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
12

Turan;TOSUN, USLU. "HIPERLIPIDEMILERDE KAS-ISKELET SİSTEMİ BULGULARI". Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 49, n. 3 (1996): 1. http://dx.doi.org/10.1501/tipfak_0000000500.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
13

ŞİMŞEK, Ayşe, Musa GÜNEŞ e Büşra DEMİRER. "Exercise and Nutrition Strategies for Combating Sarcopenic Obesity". İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, n. 20 (31 agosto 2023): 677–91. http://dx.doi.org/10.38079/igusabder.1272892.

Testo completo
Abstract (sommario):
İskelet kas kütlesindeki azalma ile birlikte yağ kütlesindeki artış sarkopenik obezite (SO) olarak tanımlanmaktadır. Dünya nüfusunun yaşlanmasına bağlı olarak kronik hastalık ve fiziksel yetersizlik ile yaşayan bireylerin sayısı da hızla artmaktadır. Yaşlanma, visseral yağda artış ve kas kütlesinde azalma gibi vücut kompozisyonunda çeşitli değişikliklere neden olmaktadır. İnsan vücudu yaşlandıkça, iskelet kas kütlesi 30 yaşından itibaren yılda yaklaşık %0,1-0,5 oranında azalmakta ve orta yaştan sonra bu oran her on yılda yaklaşık %6’ya kadar yükselmektedir. Dünya genelinde SO prevalansı %5-10 arasında değişmektedir. SO kardiyo-metabolik hastalıklar ve bunlardan kaynaklanan morbidite-mortalite ile yakından ilişkilidir ve tek başına sarkopeni ya da obeziteye göre klinik sonuçları çok daha kötüdür. Etyopatogenezinde; diyet, düşük fiziksel aktivite, sigara, hormonal değişiklikler, oksidatif stres, nörömusküler değişiklikler ve immünolojik faktörler rol oynamaktadır. SO yönetiminde yaşanan temel problem yağ kütlesini azaltırken iskelet kas kütlesini korumaktır. Egzersiz ve beslenme SO’nun önlenmesi ve yönetiminde kullanılan en önemli farmakolojik olmayan bileşenlerdir. Ancak tek başına egzersiz veya beslenme stratejileri SO’daki iskelet kas kaybını engellemede tam olarak başarılı değildir. Literatüre göre protein ve D vitamini takviyesi içeren, gün içine yayılmış bir diyetle birlikte kombine dirençli ve aerobik egzersiz şu an için en etkili yönetim stratejisi olarak görülmektedir. Bu derlemenin amacı, SO’nun tanımı, klinik sonuçları, önlenmesi ve/veya tedavisine yönelik etkili egzersiz ve beslenme stratejileri ile ilgili güncel verilerin özetini sunmak ve literatürdeki sınırlamaları vurgulamaktır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
14

NUMAN UYAL, Banu, e Muhamammed Usman UMAR. "SINIF ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK PERFORMANSINA VE KAS-İSKELET RAHATSIZLIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ". Endüstri Mühendisliği 33, n. 2 (31 agosto 2022): 385–401. http://dx.doi.org/10.46465/endustrimuhendisligi.1067573.

Testo completo
Abstract (sommario):
Günümüzde yeşil binalar, enerji ve kaynak kullanımındaki verimlilikleri nedeniyle popüler hale gelmiştir. Yeşil binalar söz konusu olduğunda, rahat, sağlıklı ve üretken bir çalışma ortamı oluşturmak da aynı derecede önemlidir. Sınıfın fiziksel ortamının akademik performansı ve kas-iskelet rahatsızlığını etkilediği yaygın olarak bilinmektedir. Öğrencilerin, sınıflardaki fiziksel ortamın, yeşil binadaki Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde rapor ettikleri kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve akademik performansları üzerindeki etkisine ilişkin algılarını belirlemek için iki bölümden oluşan bir anket kullanıldı. Sonuçlar, öğrencilerin sınıfın fiziksel ortamına ilişkin algılarının eğitim almaya tamamen uygun olduğunu göstermiştir. Demografik veriler ile kategorik değişkenler arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesinde Kruskal-Wallis H testi ve Post hoc analiz kullanıldı. Sonuçlar, yaş, ağırlık, boy, eğitim düzeyi ve not ortalamasının sınıf tasarımının kas-iskelet rahatsızlığı üzerindeki etkisini etkilediğini göstermiştir. Benzer şekilde, sınıf tasarımının akademik performans üzerindeki etkisinde boy, eğitim düzeyi ve not ortalamasının etkili faktörler olduğu bulunmuştur. Bulgular, öğrencilerin sınıftaki fiziksel rahatsızlıklarının boyun, sağ omuz, üst sırt ve sağ ön kol bölgesinde yoğunlaştığını göstermiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
15

ARAT, Mirzen, Dilek ERDEM e Hakan GÖGEN. "Normal Okluzyonlu Bireylerde İskelet Yapının İncelenmesi*". Turkish Journal of Orthodontics 5, n. 2 (novembre 1992): 146–52. http://dx.doi.org/10.13076/1300-3550-5-2-146.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
16

Murat;KUTLAY, KARA. "BRONŞ KARSİNOMUNA BAĞLI İSKELET KASI METASTAZI". Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 51, n. 2 (1998): 1. http://dx.doi.org/10.1501/tipfak_0000000512.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
17

TORUK, Ezime, e Gamze AKBULUT. "Current Overview of Sarcopenia in the Cancer Patient". Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7, n. 3 (30 settembre 2023): 732–41. http://dx.doi.org/10.46237/amusbfd.1295662.

Testo completo
Abstract (sommario):
Malnütrisyon, onkoloji hastalarında tümör ya da tedaviye bağlı olarak sıklıkla gözlenmektedir. Bu hasta grubunda malnütrisyona ek olarak fiziksel hareketsizlik de eklendiğinde kas kaybının olması kaçınılmazdır. Kanser hastalarında sarkopeninin çeşitli kanser türlerine sahip hastaların sonuçlarını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Sarkopeni teşhisinin doğru konulması açısından hastaların azalmış iskelet kası kütlesi, kuvveti ve performansının saptanması önemlidir. İskelet kas kütlesinin saptanmasında Çift enerjili X-ışını absorpsiyometrisi(DEXA), bilgisayarlı tomografi(BT), biyoelektrik impedans analizi(BİA) gibi güvenilirliği tanımlanmış yöntemlerin kullanılması önerilmektedir. Hastaların ilk tanı konulmasından itibaren vücut bileşim analizinin yapılması, beslenme durumunun değerlendirilmesi ve beslenme danışmanlığı verilmesi tedaviye uyumu, tolerasyonu ve yaşam kalitesinin arttırılmasında etkili olacaktır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
18

Günay, Yasemin, Hilmi Özden e Gürsel Çetin. "Türk Toplumuna Özgü Üst ve Alt Ekstremite Kemiklerinin Uzunlukları Antropometrik Araştırma". Bulletin of Legal Medicine 6, n. 1 (1 aprile 2001): 3–7. http://dx.doi.org/10.17986/blm.200161445.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmanın amacı; iskelet kemiklerinden kimlik belirlenmesinde yararlanılmak üzere Türk toplumuna özgü veri tabanı oluşturulmasına katkıda bulunmaktır. Çalışmada Adli Tıp Kurıımu’na gönderilmiş iskelet kemiklerinden yararlanıldı. Femur, tibia, fibula, humerus, radius ve ulna kemiklerinden uluslararası standartlara uygun ölçümler yapıldı. Üst ekstremite kemiklerinden yapılan tüm ölçümler ile alt ekstremite kemiklerine ait femur maksimum uzunluğu, bikondiler femur uzunluğu, femur distal epikon-dil genişliği, tibia uzunluğu, tibia proksimal epifiz genişliği, tibia gövdesi ön-arka genişliği, foramen nutricium hizasında tibia çevresi ve fibula uzunluğu açısından cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (Student’s t-test; p<0,05-p<0,001). Elde edilen veriler benzer bulgulan içeren yabancı kaynaklarla karşılaştırılmıştır.Anahtar Kelimeler: Adli antropoloji, Türk toplumu, femur, tibia, fibula, humerus, radius, ulna.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
19

İLERİ, İsmetcan, e İnci TURAN. "The Effects of REM Sleep Deprivation on Skeletal Muscle Myostatin Levels in Rats". Turkish Journal of Diabetes and Obesity 7, n. 2 (31 agosto 2023): 93–101. http://dx.doi.org/10.25048/tudod.1342082.

Testo completo
Abstract (sommario):
Amaç: Uyku, kas metabolizması için önemli faktörlerden biridir. Uyku yoksunluğunun (UY) kas rejenerasyonunu bozduğu gösterilmiştir. Myostatin iskelet kası hücreleri tarafından eksprese edilir ve kas büyümesini sınırlandırır. Çalışmamızın amacı, sıçanlarda akut uyku yoksunluğunun iskelet kası myostatin düzeyleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Yirmi bir erkek Wistar albino sıçan (200-250g) rastgele üç gruba (n=7) ayrılmıştır: Kontrol grubu, Geniş platform (GP) grubu ve UY grubu. REM UY, 72 saat boyunca modifiye çoklu platform yöntemi kullanılarak indüklenmiştir. Lökomotor aktivite gruplar arasında açık alan testi (OFT) kullanılarak değerlendirilmiştir. Gastroknemius ve soleus kas dokuları alınmış ve kas dokularında myostatin, malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve glikojen seviyeleri ölçülmüştür. Bulgular: Bu çalışma, akut UY’nin kontrol grubuna kıyasla soleus kasında myostatin (1161±39,55) ve MDA (115,37±8,47) seviyelerinde artışa neden olduğunu göstermiştir (sırasıyla p=0,036 ve p=0,01). OFT’de geçilen kare sayısı diğer gruplarla karşılaştırıldığında artmıştır (56,33±22,02) (p=0,001 ve p=0,044). Gastroknemius kasında GSH (4,86±0,26) ve glikojen seviyeleri (5,13±0,21) UY grubunda azalmıştır (sırasıyla p=0,007 ve p=0,028). Sonuç: Bu veriler, REM uyku yoksunluğunun iskelet kasındaki myostatin seviyelerini ve oksidatif stres parametrelerini farklı kas tiplerinde farklı miktarlarda değiştirerek kas metabolizmasını etkilediğini gösterebilir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
20

Oktay, Kadir, Semih Kıvanç Olguner, Mustafa Emre Saraç, Kerem Mazhar Özsoy, Nuri Eralp Çetinalp, Yurdal Gezercan e Şakir Berat Vural. "Diffüz İdiopatik İskelet Hiperostozisi: Disfajinin Nöroşirurjikal Sebebi". Cukurova Medical Journal 40, n. 1 (1 gennaio 2015): 51. http://dx.doi.org/10.17826/cutf.58029.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
21

ÇAKIR, Mustafa, Ekrem AKTUĞ, Faruk DEMİRHAN, Selim YÜKSEL e Ahmet AKALAN. "Tersane Çalışanlarında Kas İskelet Sistemi Sorunlarının Değerlendirilmesi". Akdeniz Medical Journal 9, n. 1 (1 gennaio 2023): 69–75. http://dx.doi.org/10.53394/akd.998788.

Testo completo
Abstract (sommario):
Objective: In the research, it is aimed to evaluate the musculoskeletal system problems in shipyard employees. Method: The study is a cross-sectional study and was conducted in three shipyards in Kocaeli between October and December 2019. The survey form was used in the study. The study was conducted with 280 shipyard employees. Ethics committee approval of the study was obtained. Statistical significance level was taken as p&lt; 0.05 in the analysis. Result: 31.1% of the participants are in the age group 30 and under, 30.7% are in the 31-40 age group; Their average age is 37.1 ± 10.5. It was found that 6.8% of the participants in the study had a chronic disease; 49.3% of them are still smoking; 14.3% of them uses alcohol; 14.3% of them exercise regularly. In the study, 22.1% of the shipyard workers had pain in their waist, 18.2% on their back, 17.9% on their neck, and 16.1% on their shoulders. It was determined that 7.9% of the participants used medication for low back pain and 4.6% for neck and knee pain. Conclusions: In the study, it was found that the most common pain was in the waist and then in the upper extremity musculoskeletal system. It is recommended to make working environments more ergonomic and to provide training on the posture positions of the employees during working.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
22

Ünlütürk, Özge. "İskelet Kalıntılarından Ölüm Zamanı Tayininde Radyoizotop Analizleri". Bulletin of Legal Medicine 21, n. 3 (29 dicembre 2016): 177–82. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2016323752.

Testo completo
Abstract (sommario):
Ölüm zamanı tayini adli olgularda en önemli sorunlardan biridir. Cesedin taze olduğu veya yumuşak dokusunun henüz mevcut olduğu durumlarda ölüm zamanını tespit etmek nispeten daha kolaydır. Ancak cesetlerin dekompozisyon seviyesi ilerlediğinde veya iskeletleşme gerçekleştiğinde ölüm zamanı aralığını tespit etmek daha komplike bir hale gelmektedir. Cesedin dekompozisyon aşamaları değerlendirilirken çevresel şartlar, cesedin bulunduğu konum ve cesedin beden özellikleri gibi farklı kriterlerin birlikte incelenmesi gerekir. Ölüm zamanı tayini öncelikle makroskobik olarak morfolojik değişimlere göre yapılmaktadır. Ancak, özellikle ölümün üzerinden uzun süre geçtiği ve iskeletleşmenin gerçekleştiği durumlarda çeşitli histolojik, kimyasal veya fiziksel yöntemler de ölüm zamanının tespit edilmesinde kullanılabilir. Bu yöntemlerden radyoizotop analizleri, çevresel faktörlerden etkilenmemesi bakımından en çok üzerinde durulan yöntemler olmuştur. Yarılanma ömürlerinin kısa olması sebebiyle özellikle Sr90 ve Pb210radyonüklidlerinin ölçümleri ile yapılan analizler ölüm zamanı aralığının tespitinde başarılı sonuçlar vermiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
23

FIRATLI, Sönmez, e Evren ÖZTAŞ. "BOYUN OMURLARINDAN YARARLANARAK İSKELET YAŞININ TAYİN EDİLMESİ". Turkish Journal of Orthodontics 9, n. 2 (novembre 1996): 200–209. http://dx.doi.org/10.13076/1300-3550-9-2-200.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
24

ASLAN, İbrahim Halil, e Emine ATICI. "The Effect of Ergonomic Training on Body Awarness, Posture and Quality of Life in Laborer". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12, n. 3 (26 settembre 2023): 1213–20. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.1052300.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmanın amacı yük taşıyan işçilerde ergonomi eğitimin vücut farkındalığı, postür ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya katılan kişiler basit randomizasyon yöntemi ile deney (n=10) ve kontrol grubu (n=10) olarak ayrıldı. Deney grubuna doğru pozisyonda yük kaldırma eğitimi 1 sefer olmak üzere seminer şeklinde verildi. Kontrol grubuna ise eğitim verilmedi. Çalışmaya alınan bireylere vücut farkındalığı için Vücut Farkındalık Anketi (VFA), postür değerlendirmesi için New York Postür Analizi Yöntemi (NYPAY) ve yaşam kalitesi değerlendirmesi için SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulandı. Cornell Kas iskelet sistemi rahatsızlığı taraması anketi (CKİSRA) ile kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını değerlendirildi. Değerlendirmeler eğitim öncesi ve eğitimden 45 gün geçtikten sonra tekrar edildi. Her iki grupta da vücut farkındalığında anlamlı bir değişiklik görülmedi (p>0,05). Postür analizi bulgularına göre eğitim öncesi ile eğitim sonrası deney grubunda anlamlı düzeyde farklılık görüldü (p
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
25

Şahbaz, Yasemin, Fatih Özyurt, Simge Dönmez e Güliz Kara. "Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Kas İskelet Sistemi Ağrısı, Anksiyete ve Depresyon Üzerine Etkisi: Kesitsel Çalışma". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13, n. 2 (29 giugno 2024): 909–17. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.1410080.

Testo completo
Abstract (sommario):
Amaç: Çalışmamızın amacı Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde fiziksel aktivite düzeylerinin kas-iskelet sistemi ağrısı, anksiyete ve depresyon üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmaya farklı üniversitelerde sağlık bilimleri alanında öğrenim gören 200 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri bizim formumuzla, fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği ile, ağrı şiddetleri McGill Ağrı Anketi ile, anksiyete ve depresyon durumları ise Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: Bu kesitsel çalışmadaki katılımcıların yaş ortalaması 22,64±4,31 yıldı ve cinsiyet dağılımları 171 kadın 29 erkekti. Katılımcıların ağrı skoru ile anksiyete ve depresyon skorları arasında pozitif yönde korelasyon bulundu (Sırasıyla p=0,276, r=0,000; p=0,233, r=0,001). Anksiyete ve depresyon skorları arasında pozitif yönde korelasyon bulundu (p=0,539, r=0,000). Sonuç: Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerinin kas-iskelet sistemi ağrısı, anksiyete ve depresyon ile ilişkili olmadığı, aynı katılımcıların ise ağrı, anksiyete ve depresyon durumlarının birbiri ile ilişkili olduğu belirlendi.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
26

Yüce, Murat. "Kas-iskelet sistemi görüntülemesinde yapay zekâ uygulamaları: Makine öğrenmesi ve derin öğrenme teknikleri". TOTBİD Dergisi 23, n. 1 (1 gennaio 2024): 24–32. http://dx.doi.org/10.5578/totbid.dergisi.2024.05.

Testo completo
Abstract (sommario):
TOTBİD Dergisi 2024;23:24-32 https://doi.org/10.5578/totbid.dergisi.2024.05Derleme / Review Kas-iskelet sistemi görüntülemesinde yapay zekâ uygulamaları: Makine öğrenmesi ve derin öğrenme teknikleri Artificial intelligence in musculoskeletal system imaging: Machine learning and deep learning techniques Murat Yüce, Gül Gizem Pamuk İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul İletişim / Contact: Uzm. Dr. Murat Yüce • E-posta / E-mail: muratyuce.dr@gmail.com ORCID iD: Murat Yüce, 0000-0003-0619-5868 • Gül Gizem Pamuk, 0000-0002-8326-7506 Geliş / Received: 29 Ağustos 2023 • Revizyon / Revised: 7 Kasım 2023, 23 Kasım 2023 • Kabul / Accepted: 26 Kasım 2023 Yapay zekâ teknikleri, makine öğrenmesi ve derin öğrenme yoluyla geliştirilmiş olup, sağlık hizmetlerinde, özellikle tıbbi görüntü analizinde en umut verici yenilik alanlarından biri ola- rak ortaya çıkmıştır. Bu derlemede, kas-iskelet sistemi görüntü- lemeye yönelik geliştirilen makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmalarını değerlendirerek radyoloji hekimi ile ortopedi ve travmatoloji hekimi okurlara güncel bir bakış açısı sunmayı amaçladık. Son yıllarda kas-iskelet sistemi görüntüleme ala- nında yapılan yapay zekâ çalışmalarının sayısı gün geçtikçe art- makta ve bu çalışmalar klinik uygulamalarda önemli avantajlar yaratmaktadır. Bu alandaki çalışmalar, görüntüleme protokol- lerini optimize etme, iş akışı verimliliğini arttırma, otomatik lezyon tespiti ve sınıflandırma, otomatik ölçüm ve klinik sonla- nım veya prognoz tahmini gibi amaçlara hizmet etmektedir. Bu teknolojilerin kullanımıyla, tıbbi görüntüleme alanında önemli gelişmelere yol açma, hastaların tedavi süreçlerini ve sonuçla- rını tahmin etmede fayda sağlama amaçlanmaktadır. Yine de klinik pratikte rutin kullanım için uygun modeller henüz yay- gınlaşmamıştır. Gelecekte bu tarz modellerin geliştirilmesiyle ortopedi ve travmatoloji hekimi ile radyologların iş akışında pozitif yönde değişiklikler beklenilmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
27

Erdal, Yılmaz Selim. "Hagios Aberkios Kilisesi İskelet Topluluğunun Antropolojik Açıdan İncelenmesi". Belleten 64, n. 239 (1 aprile 2000): 23–42. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2000.23.

Testo completo
Abstract (sommario):
Eski insan topluluklarının morfolojik yapısı üzerine çalışan antropologlar, inceledikleri topluluğun genetik özelliklerini belirlemenin yani sıra, bunların çevresel faktörlerden ne düzeyde etkilendiğini de anlamaya çalışırlar. Bilindiği gibi, insan vücudunun boyut ve biçimi, genetik ve çevresel etmenlerin etkileşimi sonucunda şekillenmektedir. Ancak, çevre ve genetik yapının etkisi, insanın bütün doku ve organları üzerinde aynı düzeyde değildir. Hatta aynı organı oluşturan farklı bölgeler üzerinde çevrenin baskısı farklılaşabilmektedir. Yürütülen birçok araştırmada, çevresel etmenlerin boy uzunluğuna etkisinin, kafatası ve yüz iskeletine oranla daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Her ne kadar kafatasının boyut ve biçiminin kalıtımından sorumlu genlerin sayısı ve yapısı bilinmemekle birlikte, çevresel etmenlerin kafatası üzerindeki etkisinin vücudun diğer bölgelerine oranla sınırlı olması nedeniyle, kafanın boyut ve biçiminin topluluklar arasındaki biyolojik uzaklığın saptanmasında daha etkili olabileceği sonucu çıkarılabilir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
28

ÖĞÜTCEN, Melahat, Neslihan ÜÇÜNCÜ e Sema YÜKSEL. "Protrusiv Splint Tedavisinin Çene - Yüz İskelet Yapısına Etkisi*". Turkish Journal of Orthodontics 2, n. 1 (aprile 1989): 125–30. http://dx.doi.org/10.13076/1300-3550-2-1-125.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
29

Nadir, AYDIN. "YASSI HÜCRELİ AKCİĞER KANSERİNİN MULTİPLE İSKELET KASI METASTAZI". Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 54, n. 1 (2001): 1. http://dx.doi.org/10.1501/tipfak_0000000299.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
30

Demir, Hüseyin. "Muskuloskeletal disorders in adolescence". Turkiye Aile Hekimligi Dergisi 16, Suppl 1 (2012): S44—S47. http://dx.doi.org/10.2399/tahd.12.s044.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
31

ÖZCAN, Emel. "Prolotherapy Treatment in Musculoskeletal System Pain". Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences 36, n. 2 (2016): 119–20. http://dx.doi.org/10.5336/medsci.2016-52112.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
32

Aydoğan, Füsun. "Regional distribution of bone metastases in skeletal system". Dicle Medical Journal/Dicle Tıp Dergisi 41, n. 1 (1 marzo 2014): 86–89. http://dx.doi.org/10.5798/diclemedj.0921.2014.01.0378.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
33

Koçak, Betül, e Aysun Yüksel. "Kemik-eklem hastalıklarının obezite ile ilişkisi". Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi 3, n. 1 (10 aprile 2021): 97–100. http://dx.doi.org/10.33308/2687248x.202131205.

Testo completo
Abstract (sommario):
Obezite; kas ve iskelet sistemi üzerinde osteoartrit, osteoporoz ve sistemik enflamatuar romatizmal hastalıkları da içeren geniş bir hastalık yelpazesini etkilemektedir. Konu üzerine yapılan çalışmalar, genellikle beden kütle indeksi ile tayin edilen obezite varlığı ile diz osteoartrid prevalansı ve insidansı arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Yürüyüş analizi, diz eklemi boyunca yükü azaltmak için kilo kaybının yararlı olduğunu göstermiştir, yaklaşık 0.5 kg ağırlık kaybı, adım başına iki ila dört kat yükte azalmaya neden olmaktadır. Öte yandan obezitenin kemik yapımını artırması ve çözülümünü azaltmasıyla toplam kemik metabolizmasının korunmasına yönelik etkisi, osteoporoz için göz ardı edilmemelidir. Beden kütle indeksiin 25 üzerinde olduğu, normal ağırlığın üzerindeki hastalarda aktif olan hipertrofik adipositlerden adipositokin veya adipokin olarak tanımlanan mediatörler salınmakta, pro-enflamatuar aktiviteleri olan bu adipokinlerin enflamatuar romatizmal hastalıklar üzerine de etkisi bulunmaktadır. Kemik-eklem hastalıklarında obezitenin etkisi göz ardı edilmemeli ve klinik yaklaşımda tedavinin önemli bir parçası olarak yer almalıdır. Bu derlemede obezitenin kas-iskelet sistemi üzerinde oluşturduğu etkilerinin, güncel veriler ışığında incelenmesi amaçlanmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
34

KETHÜDAOĞLU, Mustafa Oğuz, Musa GÜNEŞ, İbrahim Halil AKÇAY e Ertuğrul DEMİRDEL. "Investigation of Musculoskeletal System Problems and Psychosocial Status of Teachers and Physiotherapists Working in Special Education Centers". İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, n. 17 (29 agosto 2022): 575–87. http://dx.doi.org/10.38079/igusabder.1067563.

Testo completo
Abstract (sommario):
Amaç: Bu çalışmanın amacı; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde aktif olarak çalışan öğretmen ve fizyoterapistlerin kas-iskelet sistemi problemleri ile ağrı, iş doyum, mesleki tükenmişlik ve yaşam kalitesi durumlarının incelenmesidir.Yöntem: Çalışmamıza özel eğitim merkezlerinde çalışan 92 öğretmen ve 92 fizyoterapist katıldı. Çalışma yüz yüze görüşmeler şeklinde gerçekleştirildi. Katılımcıların demografik bilgileri kaydedilerek, Kas İskelet Sistemi Sağlık Sorgulaması (KİS-SS), McGill-Melzack Ağrı Anketi, Minnesota İş Doyum Anketi, Maslach Tükenmişlik Anketi ve EuroQol 5D Yaşam Kalitesi Ölçeği anket formları uygulandı.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamaları ve vücut kütle indeksi (VKİ) ortalamaları açısından grupların benzer olduğu belirlendi (p&gt;0.05). Her iki grupta da kadın katılımcı sayısının erkeklerden daha fazla olduğu, cinsiyet dağılımlarının gruplarda farklı olduğu tespit edildi (p&lt;0,05). Meslekte aktif çalışma sürelerinin her iki grupta da benzer olduğu görüldü (p&gt;0,05). Haftalık çalışma sürelerinde ise öğretmenlerin fizyoterapistlerden daha uzun süre çalıştığı belirlendi (p&lt;0,05). Aynı zamanda fizyoterapistlerin yaşam kalitelerinin daha yüksek (p&lt;0,05), ağrı seviyesinin daha düşük olduğu saptanırken (p&lt;0,05); iş doyum, mesleki tükenmişlik ve KİS-SS değerlerinin benzer olduğu bulundu (p&gt;0,05).Sonuç: Çalışmanın sonunda özel eğitimde çalışan fizyoterapist ve öğretmenlerin iş doyumu, mesleki tükenmişlik ve kas-iskelet sistemi sorunlarının benzer olduğu belirlendi. Genel yaşam kalitesinin fizyoterapistlerde daha yüksek olduğu ve öğretmenlerin ağrı skorlarının daha fazla olduğu tespit edildi. Fizyoterapistlerin öğretmenlere göre haftalık çalışma süresinin daha az olması ağrı skorlarının daha az olmasının bir nedeni olabileceği gibi, öğretmenlere göre daha aktif bir çalışma modeline sahip olmaları ve bir sağlık profesyoneli olarak fizyoterapistlerin ağrı yönetimi konusunda bilgi sahibi olmaları da bu sonucun bir nedeni olabilir. Yaşam kalitesinde ortaya çıkan farkın ise ağrı skoruyla ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz. İş doyum, mesleki tükenmişlik ve KİS-SS değerlerinin benzer olmasının sebebi olarak aynı merkezlerde çalışan fizyoterapist ve öğretmenlerin benzer sorunlar yaşaması, benzer yöneticilerle çalışması ve benzer tatmin duyguları tatmaları olduğunu düşünmekteyiz.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
35

KÖTÜZ, Büşra, e Cihan Caner AKSOY. "COVID-19 Pandemisi Sürecinde Eğitimcilerin Fiziksel Aktivite Düzeylerinin, Kas İskelet Sistemi Şikayetlerinin Uyku, Yaşam Kaliteleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi". İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, n. 21 (8 gennaio 2024): 1183–200. http://dx.doi.org/10.38079/igusabder.1061310.

Testo completo
Abstract (sommario):
Amaç: Bu çalışmanın amacı COVID-19 sürecinde ilk, orta ve yükseköğretim düzeyindeki eğitimcilerin kas iskelet sistemi sorunları, fiziksel aktivite düzeyleri, uyku ve yaşam kalitelerini belirlemek ve bu parametreler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırma COVID-19 sürecinde yüz yüze, uzaktan ve dönüşümlü şekilde çalışan toplam 151 eğitimci ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Tanımlayıcı Bilgi ve Sağlık Durumu Sorgulama Formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA)-Kısa Form, Genişletilmiş Nordic Kas İskelet Anketi (NMQ-E), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Kısa Form-12 Sağlık Ölçeği (KF-12) çevrim içi olarak uygulanmıştır. Bulgular: Eğitimcilerin en çok ağrı hissettiği bölge sırt bölgesi, en şiddetli ağrı hissettiği bölge ise bel bölgesi olarak bulunmuştur. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi sonucunda eğitimcilerimizin ortalama fiziksel aktivite düzeyleri düşük bulunmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri ile KF-12 FK (Fiziksel Komponent) skorları arasında ve KF-12 FK ve KF-12 MK (Mental Komponent) ile uyku kalitesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki saptanmıştır (p&lt;0,05). Çalışmaya katılan eğitimcilerin tümünün PUKİ skoru 5’ten büyük olup uyku kaliteleri kötüdür. COVID-19 sürecinde uzaktan ve yüz yüze çalışanların PUKİ skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir (p&lt;0,05). Yüz yüze çalışan eğitimcilerin PUKİ ve KF-12 FK skorları arasında dönüşümlü ve uzaktan çalışanlara göre istatistiksel açıdan önemli farklılık bulunmaktadır (p&lt;0,05). Sonuç: Eğitimcilerin kas-iskelet sistemi şikayetleri omurgaya odaklanmaktadır. Bu şikayetler uyku ve yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkilemektedir. COVID-19 pandemisi sürecinde eğitimcilerin fiziksel aktivite düzeyleri yetersizdir ve uyku kaliteleri kötüdür. Yüz yüze çalışan eğitimcilerin yaşam ve uyku kaliteleri uzaktan çalışanlardan daha yüksektir. Bu durum esnek/uzaktan çalışma sistemleri ve COVID-19 endişesi ile sokağa çıkma kısıtlamalarından kaynaklı olabilir. Bu nedenle aynı eğitimcilerin sürekli olarak uzaktan çalışmalarının engellenmesi eğitimciler açısından faydalı olabilir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
36

Özandaç Polat, Sema, e Ahmet Hilmi Yücel. "Yüksek Topuklu Ayakkabılar ve Kas İskelet Sistemi Üzerine Etkileri". Arşiv Kaynak Tarama Dergisi 26, n. 4 (31 dicembre 2017): 509–20. http://dx.doi.org/10.17827/aktd.298526.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
37

Alkan, Berat Meryem, Fatma Fidan, Aliye Tosun, Sevgi Atalay, Sinem Bozkurt, Hatice Aksekili, Gülçin Uğurlu, Özge Ardıçoğlu e Selami Akkuş. "Sağlık çalışanlarında kas-iskelet sorunları, yaşam kalitesi ve depresyon". Ege Tıp Dergisi 56, n. 1 (1 marzo 2017): 24–28. http://dx.doi.org/10.19161/etd.344294.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
38

DEMİRCİ, Nafiye, Gülşah GÜL e Senem DEMİRDEL. "Engelli Bireye Bakım Veren Ebeveynlerin Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlığının İncelenmesi". Journal of Innovative Healthcare Practices, 23 marzo 2023. http://dx.doi.org/10.58770/joinihp.1250510.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmanın amacı engelli bireye bakım veren ebeveynlerin kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının değerlendirilmesi ve çocuğun günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık düzeyine göre ebeveynlerin kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının incelenmesidir. Çalışmaya engelli bireye bakım veren 59 ebeveyn dahil edildi. Engelli bireyin tanısı, engel tipi, mobilite durumu, yemek yeme, giyinme, tuvalet aktivitelerindeki bağımsızlık durumu, engel süresi ile bakım veren ebeveynlerin gelir düzeyi, çocuk sayısı düzenli bakıcı desteği alıp almadığı sorgulandıktan sonra ebeveynlere Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Anketi uygulandı. Bağımsız grupların Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Anketi skorları Mann Whitney U testi kullanılarak karşılaştırıldı. Engelli bireylerin yaş ortalaması 9,55+6,04 yıl, engellilik süresi 7,66+5,54 yıl idi. Engelli bireylerde en fazla Serebral Palsi tanısı (%47,5) ve en fazla fiziksel engel mevcuttu (%49,2). Ebeveynlerin yaş ortalaması 38,22±7,85 yıl idi. Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Anketi alt bölüm skorları incelendiğinde en yüksek skorun bel bölgesinde (15,94±24,59) olduğu görüldü. Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Anketi toplam skoru ortalama 106,13±185,09 idi. Engelli bireylerin yürüyebilme, yemek yiyebilme, tuvalet ihtiyacını giderme, giyinme aktivitelerinde bağımsızlık durumuna göre bakım veren ebeveynlerin Cornell Kas İskelet Rahatsızlık Anketi skorları arasında anlamlı fark bulundu (p
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
39

EROĞLU, Ali, Şerife Şeyma TORĞUTALP e Melda Pelin YARGIÇ. "Timing of Cryotherapy Affects the Intensity of Pain Associated with Ultrasound-Guided Musculoskeletal Injection: A Retrospective Study". Acibadem Universitesi Saglik Bilimleri Dergisi 14, n. 1 (1 gennaio 2023). http://dx.doi.org/10.31067/acusaglik.1159394.

Testo completo
Abstract (sommario):
Kriyoterapinin zamanlaması Ultrason kılavuzluğunda kas-iskelet enjeksiyonu ile ilişkili ağrının yoğunluğunu etkiler ÖZ Amaç : Kriyoterapi, özellikle kas-iskelet sistemi yaralanmalarının erken tedavisinde analjezi sağlamak için kullanılan, iyi bilinen bir tekniktir. Bu çalışma, enjeksiyon öncesi, enjeksiyon sonrası ve kombine kriyoterapinin ultrason eşliğinde kas-iskelet sistemi enjeksiyonu ile ilişkili ağrı yoğunluğu üzerindeki etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Ultrason eşliğinde kas-iskelet enjeksiyonu yapılan toplam 120 katılımcı, buz uygulamasının zamanlamasına göre dört gruba ayrıldı: PRE (sadece enjeksiyondan önce kriyoterapi), POST (sadece enjeksiyondan sonra kriyoterapi), BOTH (hem enjeksiyondan önce hem de sonra kriyoterapi), CON (kriyoterapi yok). Katılımcıların enjeksiyon öncesi, sırası ve sonrasında görsel analog skala (VAS) skorları karşılaştırıldı. Bulgular: Buz uygulamasının zamanlamasının VAS Skoru üzerinde anlamlı bir etkisi vardı (p
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
40

Mutlu, Gülseren. "Antik Çağ Batı Anadolu Toplumlarında İskelet Rahatsızlıkları Üzerine Bir Değerlendirme". Akademik Tarih ve Dusunce Dergisi, 1 febbraio 2023. http://dx.doi.org/10.46868/atdd.2023.264.

Testo completo
Abstract (sommario):
Anadolu’daki insan sirkülasyonu binlerce yıl öncelere dayanmaktadır. Bu süreçte çevresel etmenler ve genetik yapının da etkisi ile oluşan değişim fiziksel farklılıklara sebep olurken, hastalık tiplerinin şekillenmesini de etkilemiştir. Antik Çağ iskelet hastalıkları bakımından Batı Anadolu Bölgesi’nin, Anadolu’nun diğer bölgeleri ile karşılaştırıldığında konjenital ya da sonradan edinilmiş omurga rahatsızlıklarına sıklıkla maruz kaldıkları anlaşılmaktadır. Bu tespitleri destekler nitelikte (Potts vd. hastalıklar gibi) iskelet rahatsızlıklarını yansıttığı düşünülen arkeolojik grotesklerden, işlevleri bakımından büyük bir çoğunluğu oluşturan patolojik grubun, buluntu yerlerinin dağılımına bakıldığında Anadolu’nun özellikle Batı bölgelerinden çoğunlukla ele geçirilmiş oldukları dikkatimizi çekmektedir. Bu çalışma bütüncül bir yaklaşımla Yunan Roma Dönemi iskeletlerinin paleopatolojik inceleme sonuçları ile patolojik grotesklerin buluntu yeri ve kullanım amaçları arasındaki bağlantı noktasında Antik Çağ Batı Anadolu toplumlarının iskelet sağlığı ve yaşam biçimi hakkında ip uçları elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Antik Çağ Batı Anadolu toplumlarında Anadolu’nun diğer coğrafyaları ile iskelet hastalıkları açısından ön plana çıktığı hususların mekânsal karşılaştırması yapılmış, çalışma Arkeometri Sonuçları taranarak elde edilen paleopatoloji sonuçları, yazılı kaynaklar ve arkeolojik bulgular ışığında nitel analiz yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Antik Çağ, Batı Anadolu, toplum sağlığı, iskelet hastalıkları, patoloji, grotesk
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
41

DURAY, Mehmet, e Pınar YAŞAR. "The Effect of Functional Status of Stroke Individuals on Caregiver Pain". Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care, 20 giugno 2022, 274–85. http://dx.doi.org/10.21763/tjfmpc.994648.

Testo completo
Abstract (sommario):
Amaç: İnme sonrası meydana gelen fonksiyonel yetersizlikler bireylerin başkalarına bağımlı hale gelmelerine neden olmaktadır. Fonksiyonel düzeyi düşük inmeli bireylere bakım veren kişilerin maruz kaldıkları fiziksel yüklenmeye bağlı olarak kas iskelet sistemi problemlerine açık hale geldiği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı inmeli bireylerin fonksiyonel durumlarının bu bireylere bakım verenlerin kas iskelet sistemi ağrıları üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya en az 8 haftadır klinik durumu stabil olan 45 inmeli birey ve en az 8 haftadır bu bireylere bakım sağlayan 45 bakım veren katılımcı dahil edildi. Akut ağrısı olan ve ücretli bakım sağlayan kişiler çalışma dışında tutuldu. Hemiplejik/hemiparetik bireylerin fonksiyonel durumlarını belirlemek için Modifiye Rankin Skalası (MRS) uygulandı. Bakım veren bireylerin kas iskelet sistemi ağrısını değerlendirmek için Cornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlık Skalası kullanıldı. Ağrı şiddeti Görsel Analog Skalası (GAS) ile belirlendi. Değerlendirme sonucuna göre bakım verenler, bakım verdikleri inmeli bireylerin fonksiyonel seviyesine göre iki gruba ayrılarak gruplar arası kas iskelet sistemi ağrısı karşılaştırması yapıldı. Bulgular: Grupların sosyodemografik özellikleri bakımından benzer olduğu görüldü (p&gt;0,05). Fonksiyonel seviyesi düşük olan grubun bakım verenlerinde bel ağrısı şiddet ve frekansının diğer vücut bölgelerinden daha yüksek olduğu tespit edildi (p&lt;0,05). İstirahat ve aktivite sırasındaki bel ağrısı GAS değeri fonksiyonel düzeyi düşük olan grupta anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulundu (p&lt;0,05). Sonuç: İnmeli bireylerin fonksiyonel durumları, bakıma duyulan ihtiyacı değiştirmektedir. Fonksiyonel düzeyin düşük olması bakım verenlerin kas iskelet sistemi yüklenmelerini artırmaktadır. Bu nedenle, fonksiyonel düzeyi düşük olan inmeli bireylere bakım verenlerin sahip olduğu özellikle omurgaya yönelik semptomların daha titiz bir şekilde ele alınması gerekmektedir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
42

ÇELEBİ, Sadık Emre, e Özgen ARAS. "TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ERGONOMİK RİSKLERİ İLE KAS İSKELET SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ". Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 28 marzo 2023. http://dx.doi.org/10.15437/jetr.1209187.

Testo completo
Abstract (sommario):
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tekstil sektöründeki işçilerin çalışma postürünün ergonomik riskini belirlemek ve kas iskelet sistemi rahatsızlığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: 131 gönüllü tekstil işçisinin katılımı ile yapılan çalışmada, katılımcıların demografik ve tanımlayıcı bilgileri kaydedildi. Çalışma postürünün ergonomik riski Rapid Entire Body Assessment (REBA) ile değerlendirildi. Cornell Kas İskelet Rahatsızlığı Anketi (CMDQ) ile geçen bir hafta boyunca yaşanan kas iskelet sistemi rahatsızlığının sıklığı, şiddeti ve iş yapmaya olan etkileri sorgulandı. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Veriler analiz edildiğinde, çalışanların yüksek riskte çalıştığı saptandı. CMDQ ortalama değeri 220 olarak bulundu. REBA ve CMDQ puanı arasında anlamlı bir ilişki (p
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
43

Altunalan, Turgay, e Bünyamin Yamanarda. "COVID-19 Pandemi Döneminde Lisans Öğrencilerinin Problemli İnternet Kullanımlarının Fiziksel Aktivite, Ağrı ve Sağlıklı Yaşam Üzerine Etkisi". Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, 16 luglio 2024. http://dx.doi.org/10.46413/boneyusbad.1421167.

Testo completo
Abstract (sommario):
Amaç: Çalışmamızın amacı lisans öğrencilerinde COVID-19 pandemi döneminde problemli internet kullanımlarının fiziksel aktivite, kas iskelet sistemi ağrısı ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-25 yaşları arasında toplam 131 öğrenci dahil edildi. Çalışmada öğrencilerin internet kullanımı, fiziksel aktivite, kas-iskelet ağrısı ve sağlıklı yaşam tarzı davranışları sırasıyla Young İnternet Bağımlılık Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa), İskandinav Kas İskelet Sistemi Anketi ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II kullanılarak değerlendirildi. Veriler “Google Forms” aracılığı ile online anket tekniği ile toplandı. Bulgular: Problemli internet kullanımı olanların fiziksel aktivite düzeyleri, olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşüktü (p=0.014). Problemli internet kullanımı olanların boyun, dirsekler, sırt ve el/el bilekleri bölgeleri daha ağrılı ve işlevsellikleri daha kısıtlı bulundu. Problemli internet kullanımının sağlıklı yaşam biçimi davranışını olumsuz etkilemediği tespit edildi. Sonuç: Problemli internet kullanımı, fiziksel aktivite seviyeleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve kas-iskelet sistemi ağrılarına katkıda bulunabilir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
44

TARAKTAŞ, ASLIHAN. "KAS İSKELET SİSTEMİ ULTRASONOGRAFİSİ". BOĞAZİÇİ TIP DERGİSİ, 2017. http://dx.doi.org/10.15659/bogazicitip.17.02.654.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
45

Şimşek Kiper, Pelin Özlem, e Yasemin Alanay. "İskelet displazilerinde genel değerlendirme". TOTBID Dergisi 15, n. 4 (2016). http://dx.doi.org/10.14292/totbid.dergisi.2016.33.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
46

Yavuz, İbrahim Alper, Cahit Koçak e Özdamar Fuad Öken. "İskelet traksiyonunda temel prensipler". TOTBID Dergisi 17 (2018). http://dx.doi.org/10.14292/totbid.dergisi.2018.40.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
47

Öztürk, Alper, e Önder Ersan. "Alt ekstremite iskelet traksiyonları". TOTBID Dergisi 17 (2018). http://dx.doi.org/10.14292/totbid.dergisi.2018.42.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
48

ÖZALKAYA, Elif, Sevilay TOPÇUOĞLU, Arzu AKDAĞ, Fahri OVALI, Güner KARATEKİN e RESUL ARISOY. "İskelet displazili iki olgu". Zeynep Kamil Tıp Bülteni, 20 marzo 2016. http://dx.doi.org/10.16948/zktb.33399.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
49

DEMİREL, Bilge, Didem ARMAN, Hatip AYDIN, Sevilay TOPÇUOĞLU, Tuğba GÜRSOY, Güner KARATEKİN e Fahri OVALI. "Dört iskelet displazisi olgusu." Zeynep Kamil Tıp Bülteni 46, n. 1 (21 gennaio 2015). http://dx.doi.org/10.16948/zktb.90390.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
50

Gök Geçer, Sedef, e Azime Karakoç Kumsar. "Yoğun Bakım Hemşirelerinin Kas İskelet Sistemi Ağrılarının İncelenmesi". Journal of Innovative Healthcare Practices, 22 marzo 2024. http://dx.doi.org/10.58770/joinihp.1291204.

Testo completo
Abstract (sommario):
Araştırma, yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin kas iskelet sistemine ilişkin ağrı yaşama durumları ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte gerçekleştirilen araştırmaya, 08.01.2021-01.03.2021 tarihleri arasında İstanbul’da bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi erişkin düzey Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan 90 hemşire dahil edildi. Veriler “Tanıtıcı Bilgi Formu” ve “Genişletilmiş Nordic Kas-İskelet Sistemi Anketi” kullanılarak elde edildi. İstatistiksel değerlendirmede tanımlayıcı istatistiksel metodlar, tek yönlü Anova, Kruskal Wallis, Pearson Ki-Kare ve Fisher-Freeman-Halton testi kullanıldı. Hemşirelerin %17.8’inde tanısı konulmuş kas-iskelet sistemi hastalığı bulunmaktadır. Ağrı şiddetleri 0 ile 10 puana aralığında değişmekte olup, ortalama 4.04±2.51’dir. Kas-iskelet sistemini olumsuz etkileyebilecek ilk üç hareketler olarak; hemşirelerin %42.2’si hastaya pozisyon vermek, %21.1’i hastayı yukarı çekmek ve %17.8’i hastaya bakım yapmak olarak belirtti. Hemşirelerin %88.9’unda (n=80) son 12 ay süresince herhangi bir zamanda acı, ağrı, rahatsızlık saptandı ve %36.7’sinde 1-3 bölgede, %36.7’sinde 4-6 bölgede görüldüğü belirlendi. Hemşirelerin, yarıdan fazlasının son on iki ay süresince herhangi bir zamanda ağrıdan dolayı işi engelleme durumu tespit edildi.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
Offriamo sconti su tutti i piani premium per gli autori le cui opere sono incluse in raccolte letterarie tematiche. Contattaci per ottenere un codice promozionale unico!

Vai alla bibliografia