Letteratura scientifica selezionata sul tema "Edebiyat Dergisi"

Cita una fonte nei formati APA, MLA, Chicago, Harvard e in molti altri stili

Scegli il tipo di fonte:

Consulta la lista di attuali articoli, libri, tesi, atti di convegni e altre fonti scientifiche attinenti al tema "Edebiyat Dergisi".

Accanto a ogni fonte nell'elenco di riferimenti c'è un pulsante "Aggiungi alla bibliografia". Premilo e genereremo automaticamente la citazione bibliografica dell'opera scelta nello stile citazionale di cui hai bisogno: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver ecc.

Puoi anche scaricare il testo completo della pubblicazione scientifica nel formato .pdf e leggere online l'abstract (il sommario) dell'opera se è presente nei metadati.

Articoli di riviste sul tema "Edebiyat Dergisi"

1

CÖMERT, Tuğçe, e Şahin ORUÇ. "Tarih Öğretimi Açısından “Hayat Tarih Mecmuası”". Uluslararası Ders Kitapları ve Eğitim Materyalleri Dergisi 6, n. 2 (29 ottobre 2023): 260–74. http://dx.doi.org/10.53046/ijotem.1376745.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmanın amacı bir döneme damgasını vuran popüler tarih dergisi olan “Hayat Tarih Mecmuası”nı tarih öğretimi açısından incelemektir. Hayat Tarih Mecmuası 1965- 1982 yıllarında çıkarılan popüler bir tarih dergisidir. Tarih öğretimi açısından konu yelpazesi oldukça geniştir. Avrupa tarihi, arkeoloji, seyahat, coğrafya, edebiyat gibi konulara yer vererek tarih öğretimi açısından çok önemli materyaller sunmuştur. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini derginin yayınlanan tüm konu alan dizini ve ayrıntılı olarak görselleri incelenmiş olan 10 sayısı oluşturmaktadır. Araştırma ile dergi, okuyucularına tarih öğretimi bağlamında tarih bilinci kazandırmak istediği sonucuna varılmıştır. Bu amaç doğrultusunda dergi, yayınlandığı dönem içerisinde Hayat Tarih Mecmuası okuyucularına Türk tarihinin farklı alanlarında bilgi sunduğu gibi dünya tarihi ile ilgili konulara da yer vermiştir. Okuyucularına tarih okuma ve öğrenme zevki aşılayan dergi; geçmişte yaşanan olaylara ışık tutarak halka popüler konularda önemli bir tarih birikimi sunmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

Olgun, Kenan. "Local cultural contribution from Adapazarı People’s House: Sakarya Magazine and its contentAdapazarı Halkevi’nden yöresel kültüre bir katkı: Sakarya Dergisi ve içeriği". Journal of Human Sciences 14, n. 4 (14 novembre 2017): 3535. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v14i4.4950.

Testo completo
Abstract (sommario):
Started on February 19, 1932, People’s Houses have an important place in the cultural leap, secularisation and modernization policies of the early Turkish Republic. Grounded on the reasons for being a tool for propaganda of the Republican People's Party (CHP) People Houses were abolished by the Democrat Party in 1951. One of these cultural institutions whose number were reached to 478 until the year 1951 in which they had closed, is Adapazarı People’s House which is opened in February 23, 1934.The Sakarya magazine is the Adapazarı People’s House magazine. Between March 1, 1943 and August 1943, 6 issues were published. The publications of the magazines are published in the regulations of the people's houses. Despite this, Adapazarı, the district, published Sakarya Magazine. The publication policy of Sakarya Magazine is to spread the principles of the CHP. Adapazari has named Sakarya as the magazine which also wants to be a province.The People’s Houses, which are came to be known as the institutions of culture and which is also a means of giving people the idea of being a nation and a citizen, began to publish journals in order to reveal their politics to the public. During the period of Atatürk , the journal of People’s House of Adapazarı which is called Sakarya, has been going on to be an important source for the history of Adapazarı. So, in the study, the first publishing of Sakarya, some problems during the publishing period, the subjects in the journal and closing of the journal have studied.Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.ÖzetMüze ve Sergi şubesi hariç olmak üzere 23 Şubat 1934 tarihinde diğer şubeleri ile birlikte açılan Adapazarı Halkevi, Halkevlerinin kapatıldığı 1951 yılına kadar çok çeşitli alanlarda faaliyetlerde bulunmuştur. Bunlardan biri de dergi çıkarma görevi de olan Dil ve Edebiyat Şubesidir. Her ne kadar 1940 yönetmeliğinde dergi çıkartma görevi il merkezlerindeki halkevlerine verilmiş olsa da döneminde Kocaeli’ne bağlı bir ilçe olan Adapazarı da dergi çıkartma işinden geri kalmamıştır. Yöreden geçen nehirden adını alan Sakarya Dergisi, yayın hayatına 1 Mart 1943 tarihinde başlamıştır. Sakarya Dergisi, ancak 6 sayı yayınlanabilmiş, 1 Ağustos 1943 tarihli sayısıyla da yayın hayatı sona ermiştir.Adapazarı Halkevi dergisi Sakarya, Adapazarı’nın yerel tarihinde önemli bir kaynak olma özelliğini hâlâ korumaktadır. Bu çalışmada Sakarya dergisi ve içeriği elde mevcut olan 6 sayı üzerinden incelenecektir. Çalışmada Sakarya Dergisi’nin ortaya çıkışı, dergi çıkartma süreci ve sonrasında yaşanan sıkıntılar, dergide ele alınan konular ve derginin kapatılması ele alınmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

Tilbe, Ali. "Editörden". Göç Dergisi 4, n. 1 (1 maggio 2017): 1–2. http://dx.doi.org/10.33182/gd.v4i1.568.

Testo completo
Abstract (sommario):
2014 yılında yayın yaşamına başlayıp büyük bir gelişim göstererek, Göç ve Edebiyat /Göç ve Çocuk özel sayılarının yanında birbirinden ilginç ve araştırma-inceleme odaklı çok sayıda makaleye yer vermiş olan Göç Dergisi’nin, 4. yılında, 4. cildin ilk sayısını okurla buluşturmaktan büyük kıvanç duyuyoruz. Yayımlanan makalelerin geneline izleksel olarak baktığımızda; Türkiye’deki göç çalışmalarından, uluslararası göç kuramlarına; Avrupa’ya Türk göçünden, sınır güvenliği konularına; Nedim Gürsel, Fakir Baykurt, Zülfü Livaneli gibi göç yazını yazarlarının romanlarının incelemelerinden, göç/göçer yazını üzerine kuramsal denemelere; ulusötesi göçlerden, diyasporanın oluşumuna; Suriyeli çocuk işçilerden, göçmen çocukları eğitim sorunlarına eğilen birbirinden ilginç ve üstün bilimsel nitelikli makaleler dergimizde yer almıştır. Bundan sonraki saylarda da ulusal ve ulusötesi göç ile göç ve edebiyat-kültür-dil konularında yazılar yazmak üzere, siz değerli araştırmacıları dergimizde görmekten onur duyacağız.ABSTRACT IN ENGLISHGöç Dergisi was launched in 2014 and ever since published interesting papers and special issues including the ones on Literature and Migration and Children and Migration. We are proud and pleased to release the first issue of the volume four this year. Göç Dergisi has published articles on a wide array of topics and we are hoping to continue publishing in all areas of Social Sciences and Humanities. All researchers and scholars of migraton studies are welcome to submit their work to Göç Dergisi.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

SOYDAŞ, Hakan. "Mutavassıtîn DevrindeTürkçe Fransızca Bir Edebiyat Dergisi Ma’rifet ve Edebiyatımıza Kazandırdıkları". Türklük Bilimi Araştırmaları, n. 43 (4 giugno 2018): 193–223. http://dx.doi.org/10.17133/tubar.357156.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

TEKNE-, Kamelya. "MATBUAT - İDEOLOJİ İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DENEME: EDEBİYAT ve KULTURA DERGİSİ". Turkish Studies - Historical Analysis Volume 14 Issue 2, Volume 14 Issue 2 (2019): 383–95. http://dx.doi.org/10.29228/turkishstudies.22672.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
6

Günaydın, Yusuf Turan. "TYB Akademi: Osman Turan ve Selçuklular Özel Sayısı, Yıl: IV, Eylül 2014, S. 12, 200 s. [Kitap Tanıtımı]". Belleten 79, n. 285 (1 agosto 2015): 787–90. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2015.787.

Testo completo
Abstract (sommario):
Osman Turan (1914-1978) Türkiye'de Selçuklu tarihçiliği denildiğinde ilk akla gelen ilim adamlarındandır. 2014 yılının Osman Turan'ın 100. doğum yıldönümü olması vesilesiyle Türkiye Yazarlar Birliği Akademi: Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi bir "Osman Turan ve Selçuklular" özel sayısı hazırladı. 200 sayfa hacmindeki bu özel sayıda toplam on yedi yazar, araştırmacı ve akademisyenin Osman Turan ve Selçuklu tarihini konu alan makaleleri yayınlandı. "Osman Turan ve Selçuklular" özel sayısının "sayı editörlüğü"nü Prof. Dr. Gülay Öğün Bezer yapmış. Dergide makalesi bulunan yazarlar ise şunlardır (yayınlanış sırasına göre): D. Mehmet Doğan, Abdurrahim Tufantoz, Gülay Öğün Bezer, Birsel Küçüksipahioğlu, Ebru Altan, Muallâ Uydu Yücel, Muharrem Kesik, Abdülkerim Özaydın, Sadi S. Kucur, Mustafa Alican, Emine Uyumaz, Ali Birinci, Salih Yılmaz, Murat Nalçacı, Celil Güngör, Fatih Gökdağ, Ali Birbiçer ve Albey Abazov.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
7

DÖNMEZ, Nuray. "RUS GÖÇMEN EDEBİYATININ UZAK DOĞU’DAKİ SESİ: ÇURAYEVKA EDEBİYAT TOPLULUĞU VE RUBEJ DERGİSİ". Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 8, n. 25 (15 dicembre 2020): 216–31. http://dx.doi.org/10.33692/avrasyad.838930.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
8

ERTİK, Tuğba, e Mehmet ALVER. "ANALYSIS OF SCİENTIFIC STUDIES ON VOCABULARY TEACHING". ASYA STUDIES 7, n. 25 (30 settembre 2023): 59–70. http://dx.doi.org/10.31455/asya.1322764.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmanın amacı 2005-2022 yılları arasında kelime öğretimi üzerine yapılan çalışmaları çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Kelime öğretimi üzerine incelenen çalışmalar; yıllara, dergilere, konulara, yöntemlere ve çalışma materyali/çalışma gruplarına göre değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma materyalini, 2005-2022 yılları arasında TR Dizin’e kayıtlı elektronik ortamda ulaşılabilen kelime öğretimi üzerine hazırlanmış 77 araştırma makalesi oluşturmaktadır. Araştırma verileri, nitel araştırma veri toplama tekniklerinden doküman incelemesi tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiş, alt amaçlar ölçüt alınarak değerlendirilmiş, tablolaştırılarak sayısal olarak ifade edilmiştir. Çalışma sonucunda; kelime öğretimi ile ilgili yapılan çalışmaların büyük çoğunluğunun 2014, 2016 ve 2019 yıllarında hazırlandığı, kelime öğretimi alanında yapılan çalışmalarda özellikle 2013 yılı itibarıyla artış yaşandığı görülmüştür. Kelime öğretimi üzerine yapılan çalışmaların en fazla, “Turkish Studies, Ana Dili Eğitimi Dergisi, Dil Dergisi ve RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi”lerinde yapıldığı gözlemlenmiştir. Çalışmaların çoğunda nitel araştırma modellerinin kullanıldığı belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda kelime öğretimiyle ilgili çalışmaların büyük bir çoğunluğunun “strateji, yöntem, teknik” başlığında yapıldığı gözlemlenmiştir. “Kelime öğretiminde ölçek geliştirme” başlığında ise çok az çalışma olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaların çalışma materyali/çalışma grubunu çoğunlukla Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin oluşturduğu gözlemlenmiştir. Bunlara bağlı olarak yapılacak olan çalışmaların, kelime öğretiminde ölçek geliştirme alanında yapılması ve çalışma materyali/çalışma grubu olarak ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin üzerinde durulması önerilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
9

DALGIÇ, Özge Nazlı, Merve GELDİ e Erdoğan KARTAL. "Yabancı diller bölümlerinde görev yapan öğretim üyelerinin Scopus veri tabanındaki yayın performanslarının değerlendirilmesi". RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, n. 30 (21 ottobre 2022): 991–1021. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1193070.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bu çalışmada, Türkiye’deki üniversitelerin yabancı diller bölümlerinde görev yapan öğretim üyelerinin Scopus veri tabanındaki yayın performanslarının 3 (üç) değişken (makale, bu makalelerin atıf sayıları ve h-indeks ortalamaları) açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Tarama modeline göre yapılandırılan bu betimsel araştırmanın bütüncesi Yükseköğretim Akademik Arama (https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/) platformu aracılığıyla oluşturulmuştur. Yapılan tarama neticesinde platformda bilim alanını; yabancı dil eğitimi, dünya dilleri ve edebiyatları, eski çağ dilleri ve edebiyatları, çeviribilim, dilbilim ve karşılaştırmalı edebiyat olarak belirlemiş 1762 öğretim üyesine ulaşılmıştır. Unvanları, bilim alanları, görev yaptıkları üniversiteler ve bölümlerine göre öğretim üyeleri öncelikle bir Excel dosyasında listelenmiş ve ardından Scopus veri tabanındaki “yazar arama” kısmından isim bazında tek tek aratılarak makale, atıf ve h-indeks sayıları derlenmiştir. Derleme neticesinde; 1821 makale, 6152 atıf ve 0,96 h-indeks ortalamasına ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular bölüm bazında incelendiğinde, yabancı diller eğitimi bölümlerinde görev yapan öğretim üyesi sayısının, dil ve edebiyat bölümlerinde görev yapan öğretim üyesi sayısına oranla daha az olmasına rağmen yayın bazında en yüksek performansı bu bölümlerinin gerçekleştirdiği bilgisine ulaşılmıştır. Bilim alanlarıyla ilgili bulgulara bakıldığında ise yayınlar İngilizce, Almanca ve Fransızca gibi dünyada en çok konuşulan ve uluslararası platformlarda en çok dergisi bulanan ülkelerin dillerinde yoğunlaşmıştır. Makale ve atıf sayılarının unvanla ilişkisine gelindiğinde ise akademik unvan yükseldikçe yayın sıklığının da arttığı gözlemlenmiştir. Söz konusu durum öğretim üyelerinin unvanda yükselmek için belli sayıda makale yayımlama zorunluluğuyla bağdaştırılmıştır. Bu durum aynı zamanda her iki değişken arasında pozitif bir korelasyon olduğunu da ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonunda araştırma verilerinden elde edilen bulgulardan hareketle öğretim üyelerinin bu ve benzeri uluslararası nitelikli bilimsel platformlardaki yayınlarının niceliği ve niteliğini arttırmak için neler yapılabileceği konusunda birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
10

PULAT, Ali, e Hasan Hüseyin GÖK. "1973-1975 YILLARI TURANCILIK FİKRİ VE DIŞ TÜRKLER KONUSUNUN TÜRK ŞİİRİNE YANSIMASI: ÖTÜKEN DERGİSİ ÖRNEĞİ". Folklor Akademi Dergisi 5, n. 1 (23 aprile 2022): 78–100. http://dx.doi.org/10.55666/folklor.1031500.

Testo completo
Abstract (sommario):
Turancılık fikri 19.yy’dan itibaren romantik tarzda Ziya Gökalp’ın öncülüğünde Türk şiirinde kendisine yer bulmuştur. Cumhuriyet’in ilanından 1944 Irkçılık- Turancılık Davası’na kadar geçen süreçte ise kavram, Hüseyin Nihal Atsız ve onun çevresinde teşekkül eden Türkçü- Turancı fikir adamlarının ortaya koyduğu makale, deneme ve şiir gibi farklı yazı türleriyle etki alanını geliştirmiştir. 1970’li yıllara gelindiğinde ise Turancılık fikri ve Türkiye dışındaki Türkler meselesi Türk düşünce hayatında canlılığını korumakla birlikte şiir türünde pek çok Türkçü şairin eserine konu olmuştur. Bu çalışma 1973-1975 yılları arasında Ötüken dergisi örneğinden hareketle Turancılık Fikri ve Dış Türkler konusunun Türk şiirine yansımasını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ötüken dergisinde yayımlanan şiirlere yönelik alan yazında Turancılık ve Dış Türkler konusunun inceleme nesnesi olmadığı anlaşılmaktadır. Araştırma, bu yönüyle edebiyat tarihçiliği ve konuyla ilgili diğer sosyal bilimler alanına katkı sunması bakımından özgün bir çalışmadır. Çalışmada veri toplama aşamasında Ötüken dergisinin 1973-1975 yılları arasındaki tüm sayıları doküman inceleme yöntemine göre ele alınmıştır. İnceleme sonucunda ortaya çıkan şiirlerde, içerik analizi yöntemi kullanılarak Turancılık fikri ve Dış Türkler konusu ortaya konmuştur. Çalışmada Ötüken Dergisinin 1973-1975 yılları arasında yayımlanan sayılarında Turancılık fikri ve Dış Türkler konusunun “Tek Devlet Çatısı Altında Siyasi Bir Türk Birliği, Esir Türk Yurtları: Turan, Turan’dan Bir Parça: Kıbrıs, Turan’dan Bir Parça: Kerkük, Büyük Emel: Türk Birliği, Turan Ülküsü, Yeryüzünde Türk Hâkimiyeti: Turan” olmak üzere yedi ana başlıkta toplanmıştır. Ötüken Dergisinde 1973-1975 yılları arasında toplam 46 şiirin Turancılık fikri ve Dış Türkler konusuyla ilgili olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmada en fazla şiirin esir Türk yurtları ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Çalışmada Gavseddin Koçak, Elmas Yıldırım, Refet Körüklü, Murat Çetin, Mustafa Türker, Osman Nuri Kurt, Mustafa Kayabek, Taylan Dermiutku ve Bahtiyar Körbahtı isimli şairlerin Turancılık ve Dış Türkler konusunda birden fazla şiiri olduğu tespit edilmiştir. Ötüken Dergisi, bu yönüyle 1970’li yılların başında Türkçü ve Turancı fikrin şiir türü aracılığıyla edebi alanda varlık göstermesinde önemli bir görevi yerine getirmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri

Libri sul tema "Edebiyat Dergisi"

1

Depe, Deniz. Bir ütopyanın peşinde: Yazko edebiyat dergisi. Maltepe, Ankara: Kurgan Edebiyat, 2015.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

Yalçın, Fatih. Mavera dergisi: Yeni Islâmcı akımın edebiyat okulu. Ankara: Grafiker Yayınları, 2015.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

Oy, Aydın. "Çevren" dergisi folklor, etnografya, ve halk edebiyatı bibliyografyası (sayı 1-40). İstanbul: Anadolu Sanat Yayınları, 1985.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

Oy, Aydın. "Çevren" dergisi folklor, etnografya, ve halk edebiyatı bibliyografyası (sayı 1-40). İstanbul: Anadolu Sanat Yayınları, 1985.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

Karakuş, Ertuğrul. Sesler Dergisi: Etrafinda teşekkül eden çağdaş Makedonya ve Kosova Türk edebiyati : şiir, hikâye. Üsküp: "Yeni Balkan" Yayınları, 2015.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
6

Siyasetten edebiyata Türk basınında dergiler (1883-1957): Âfak, Düşünce, Büyük mecmua, Millî mecmua, Resimli ay, Çınaraltı, Seçilmiş hikâyeler dergisi, Resimli yirminci asır. Karaköy, İstanbul: Başlık, 2011.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
7

Özay, Çigdem. Edebiyat ve Sanat Hayatimiza Katkisi Bakimindan Varlik Dergisi: "1933-1981". Gece Kitapligi, 2021.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
8

Kolektif. Virüs Üç Aylık Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Sayı: 2 Ocak - Şubat - Mart 2020. Virüs Dergisi Yayınları, 2019.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
9

Collective. Virüs Üç Aylik Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Sayi: 8 Temmuz-Agustos-Eylül 2021. Virüs Dergisi Yayinlari, 2021.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
10

Collective. Virüs Üç Aylik Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Sayi: 7 Nisan - Mayis - Haziran 2021. Virüs Dergisi Yayinlari, 2021.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri

Atti di convegni sul tema "Edebiyat Dergisi"

1

BABATAŞ, BAŞAR. "Yeni Medyada Geleneksel ve E-Dergi Örneği Olarak MF Gentleman Türkiye Dergisi’nin Analizi". In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.012.

Testo completo
Abstract (sommario):
Türkiye’de dergicilik tarihi çok uzun bir geçmişe dayanmasına rağmen Avrupa’daki tarihçesine göre daha yeni sayılabilmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise Osmanlı’daki çeşitli karışıklıklar ve mücadeleler nedeniyle matbaanın 200 yıl kadar bu topraklara geç gelmesidir. Dergiler ülkemizde diğer kitle iletişim araçları (örn; gazete, televizyon, radyo vs.) kadar popüler görünmese de dünyada pek çok köklü dergi prestijli bir konuma sahiptir. Dergiler kendi içinde edebiyat, haber, ekonomi, tarih, mizah ve bilim dergileri gibi gruplandırılabilmekte olup, özellikle de akademik dergiler bilim dünyasının ‘olmazsa olmazlarından’ biri olarak kabul ve büyük saygı görmektedir. Yaşayan bir varlık olmanın en temel kurallarından biri de ‘değişimdir’... Değişen ve gelişen teknoloji ve bunların getirdiği alışkanlıklardaki evrilmeler, medya alanında da son yıllarda köklü değişimlere neden olmaktadır. Yeni medya kanallarının gitgide hayatımızda daha da önem kazandığı 21’inci yüzyılda, dergicilik de buna ayak uydurmaktan geri kalmamıştır. Hali hazırda pek çok önemli dergi yayını basılı olarak ve elektronik dergi versiyonlarıyla okurlara ulaşmakta; bu sayede sadece ‘X’ ve ‘Y’ kuşağının değil, yeni medyaya oldukça hakim olan ‘Z’ kuşağının da ilgi odağına girmeyi başarmıştır. Bunun yanı sıra kağıt maliyetlerindeki artış, dağıtım ücretlerinin yükselmesi, pandeminin getirdiği ek sorunlar, çevrecilik, çağımızın gereklilikleri, teknoloji okur yazarlığının artması, tablet ve akıllı telefon satışlarındaki artış, internetin ulaşılabilir ve nispeten daha ucuz hale gelişi, fiber ve 4.5 G altyapılarının yaygınlaşması, telefon operatörlerinin kullanıcılarına ‘e-dergi’ uygulamalarını ücretli veya ücretsiz olarak sunmaları gibi nedenler de günümüzde ‘Elektronik Dergicilik’i biraz daha makul ve yaygın hale getirmiştir. Bu makalede “Enformasyon Kuramı” kapsamında, dergiciliğin dünden bugününe uzanan yolculuğu literatür taramaları ve kalitatif araştırma tekniğiyle incelenecek olup, yeni medya kavramı içinde elektronik dergiciliğin (e-Dergicilik) geldiği son nokta “MF Gentleman Türkiye Dergisi” üzerinden örneklendirilecek.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

İSTANBUL, Orhan, e Ömer GÖK. "MİLLÎ GAYE MECMUASINDA “MİLLÎ MAARİF”". In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.60.

Testo completo
Abstract (sommario):
Millî Gaye mecmuası, Millî Mücadele Dönemi’nde, Bolu’da, henüz Mudanya Mütarekesi’nin yeni imzalandığı, Lozan’da barış görüşmelerinin devam ettiği ve savaş tehdidinin tam olarak geçmediği bir dönemde yayın hayatına başlamıştır. Bolu Sultanisi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından çıkarılan mecmua, 1 Aralık 1922-1 Nisan 1923 tarihleri arasında on beş günde bir olmak üzere 9 sayı devam edebilmiştir. İçtimai, edebî, fennî, tarihî resimli bir dergi olarak tavsif edilen Millî Gaye içerisinde eğitim, edebiyat, tarih, tıp ve tarım başta olmak üzere birçok alanda yazıya yer verilmiştir. “Memleketin ilmî ihtiyacını bir zerre olsun tatmin etmek” derginin amacı olarak ilk sayısında ifade edilmiştir. Büyük Taarruzu kazanan muzaffer komutan olarak Mustafa Kemal’in, bir kurtarıcı olarak görüldüğü dergide ağırlıklı olarak eğitimle ilgili konular üzerinde durulmaktadır. Okul öncesi eğitimi ve okul öncesi öğretmen yetiştirilmesinin ehemmiyeti, eğitimde izcilik faaliyetlerinin gerekliliği gibi o zaman için yeni sayılabilecek meseleler etrafında yazılar kaleme alınmıştır. Genel olarak eğitim yazıları incelendiğinde “millî eğitim/millî maarif” vurgusunun ön plana çıkarıldığı görülmüştür. Bu çalışmada öncelikle derginin çıkış serüveni, kimlik ve hâl bilgisi verilecek, ardından derginin Millî Mücadele Dönemi, Anadolu ve özelde Bolu’daki basın-yayın hayatı içerisindeki yeri ve önemi ele alınacaktır. Sonrasında dergide yer alan eğitimle ilgili yazılarda sıklıkla vurgulanan “millî maarif” meselesi irdelenmeye çalışılacaktır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

GÖKGÖZ, Turgay. "MODERN ARAP EDEBİYATINDA SANSÜR OLGUSUNA GENEL BİR BAKIŞ". In 2. IJHER-International Congress of Humanities and Educational Research. Rimar Academy, 2021. http://dx.doi.org/10.47832/ijhercongress2-9.

Testo completo
Abstract (sommario):
Sansür kitapların, gazetelerin, dergilerin, süreli yayınların, radyo ve televizyonun, filmin veya sinemanın, internetin, ifade özgürlüğünün ve her türlü yayının devlete bağlı olan bir denetim mekanizmasının izni ile yayımlanması veya yayımlanmaması veya kullanıma açık olma durumudur. Milattan önceden itibaren tarih boyunca sansür olgusu her zaman insanoğlunun gündeminde olan bir durumdur. Sansür üzerinden denetim mekanizması devlete veya topluma dair sakıncalı gördüğü şeyler üzerinde tahakküm kurar. Burada da hem toplumun hem de devletin faydasını gözetir. Sansür medya sahasında olduğu gibi edebiyat sahasında da kendisini gösterebilir. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden en geri kalmış ülkelerine kadar sansür her zaman varlığını göstermiştir. Ancak ağır sansürün uygulandığı ülkelere bakıldığında bu ülkelerin insan hakları açısından çok da ileri de olmayan ülkeler olduğu görülür. Edebiyat bağlamında sansür bir yayının, kitabın, derginin, tiyatro veya sinema gibi kültürel unsurları kapsamaktadır. Arap edebiyatında ise sansür olgusu daha çok roman sahasında kendisini hissettirir. Bu bağlamda en önemli edebiyatçıların romanları yasaklanmış ve romanlar yeri geldiğinde diğer Arap ülkelerinde yayımlanmak durumunda kalınmıştır. Konu “yasak” olunca ilgili eserler ister istemez insanların ilgisini çekmiş ve ilk kez adı duyulan kimi yazarların eserleri satış rekorları kırmış ve oldukça ilgi görmüştür. Ayrıca Necîb Mahfûz, Sunullâh İbrâhîm, Muhammed Şukrî, Abdurrahman Munîf, Haydar Haydar ve Leyla Ba‘lebekkî gibi roman sahasında Arap edebiyatında iz bırakmış önemli isimlerin çalışmalarında da sansüre rastlanır. Bu çalışmada Arap ülkelerinde sansürün etkisine ve sansüre uğramış edebi çalışmalara dair genel bir bilgi vermek amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Sansür, Arap Edebiyatı, Roman.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

KILIÇ, Fahri. "TÜRKİYE’DE CUMHURİYET DÖNEMİ YAYGIN HALK EĞİTİMİ: BOLU HALKEVİ ÖRNEĞİ". In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.23.

Testo completo
Abstract (sommario):
Halkevleri, açıldıktan kısa bir süre sonra Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış, özellikle 1932-1951 yılları arasında Türkiye’nin toplumsal ve kültürel tarihinde önemli rol oynamıştır. Cumhuriyet’in kurulmasından sonra gerçekleştirilen İnkılâpların halka tanıtılması ve öğretilmesi için yaygın bir eğitim kurumu olan halkevleri, Dil-Edebiyat ve Tarih, Güzel Sanatlar, Temsil, Spor, İçtimaî Yardım, Halk Dershaneleri ve Kurslar, Kütüphane ve Neşriyat, Köycülük, Müze ve Sergi şubelerinden oluşan dokuz alanda faaliyet göstermiştir. Türkiye’de 19 Şubat 1932’de açılan ilk 14 halkevinden birisi olan Bolu Halkevi şubeleri ile birlikte önemli sosyo-kültürel faaliyetler yürütmüştür. Halkevi bünyesinde, kütüphaneler ve okuma salonları açılmış, mesleki kurslar düzenlemiş, konferanslar verilmiş, temsiller sergilemiş, balolar düzenlemiş, yöresel ve ulusal törenlerine katılmıştır. Çeşitli alanlarda kitap ve broşürler yayımladığı gibi düzenli olarak (1941-1942) yıllar arasında Duygular, (1944 -1947) yılları arasında da Abant adıyla bir dergi çıkartılmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. İncelemede alan yazınının dışında, arşiv kaynakları, süreli yayınlar, tetkik eserler ve anılara başvurulmuştur. Elde edilen bulgular ışığında topluma Cumhuriyet ilkelerinin benimsetilmesi için oluşturulan Halkevlerinin kuruluşu, faaliyetleri ve Türkiye’nin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısına yaptığı katkı Bolu örneğinde ele alınmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
Offriamo sconti su tutti i piani premium per gli autori le cui opere sono incluse in raccolte letterarie tematiche. Contattaci per ottenere un codice promozionale unico!

Vai alla bibliografia