Letteratura scientifica selezionata sul tema "Anıtlar"

Cita una fonte nei formati APA, MLA, Chicago, Harvard e in molti altri stili

Scegli il tipo di fonte:

Consulta la lista di attuali articoli, libri, tesi, atti di convegni e altre fonti scientifiche attinenti al tema "Anıtlar".

Accanto a ogni fonte nell'elenco di riferimenti c'è un pulsante "Aggiungi alla bibliografia". Premilo e genereremo automaticamente la citazione bibliografica dell'opera scelta nello stile citazionale di cui hai bisogno: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver ecc.

Puoi anche scaricare il testo completo della pubblicazione scientifica nel formato .pdf e leggere online l'abstract (il sommario) dell'opera se è presente nei metadati.

Articoli di riviste sul tema "Anıtlar"

1

Billur, İffet İzgi, e Demet Ulusoy Binan. "Türkiye’de Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları Bağlamında İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün Rolü". Tasarim + Kuram 19, n. 38 (27 marzo 2023): 40–62. http://dx.doi.org/10.59215/tasarimkuram.2023.371.

Testo completo
Abstract (sommario):
Doktora tezinden üretilen bu çalışma, Türkiye’de kültürel mirası koruma bağlamında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün görev bölgesindeki sorumlu olduğu illerde yer alan anıtsal ve sivil mimarlık örneklerinin 1960-2004 yılları arasındaki koruma çalışmaları ile koruma yaklaşımlarını incelemeyi ve kurumun kültürel mirası koruma alanına katkılarını göstermeyi amaçlamaktadır. Kurumun geçmişteki işleyişini ve koruma yaklaşımını iyi anlamak ve değerlendirmek üzere hazırlanan bu çalışma ile kültür mirasımızın korunması konusunda günümüze ve geleceğimize ışık tutulması hedeflenmiştir. Araştırmanın ana kaynağı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Arşivi’dir. Çalışma, yazılı ve görsel arşiv dokümanını inceleme, belgeleme ve analizleri kapsamaktadır. Bu çalışma kapsamında İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Arşivi’nde bulunan, kurumun genelde İstanbul dışında ve İstanbul’da gerçekleştirdiği, özelde ise Topkapı Sarayı koruma çalışmalarına ait dosyalardaki belgeler ve dokümanlar incelenmiştir. Kurumda görevli bürokrat, idareci, müze müdürü, uzman restoratör, mimar, mühendis, tekniker, yüklenici, kalemkar, taşçı ustası ile sözlü görüşmeler yapılmış ve kaydedilmiştir. Bütün bu araştırmaların özeti niteliğindeki bu makale kapsamında ise kurumun sorumluluk alanındaki çalışmalara genel olarak değinilmiştir. Kurumun 1960-2004 yılları arasındaki koruma çalışmalarına ait arşiv belgelerinden elde edilen temel veriler kapsamında ulaşılan sonuçların, benzer koruma tarihi çalışmaları için ortaya konması ve değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kurum arşivinde bulunan kültürel mirasa ait kurumlar arası yapılan yazışmalar ile yapıların onarım kayıtlarının tutulduğu belgeler, tarihsel süreçte yapıların geçirdikleri değişimlerin ortaya konulması açısından çok değerli verilerdir. İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’ nün görev alanında bulunan illerde gerçekleştirdiği koruma çalışmaları, kültürel mirasının korunması yönünde etkin rol oynayan, kültür varlığı yapıların günümüze ulaşmalarında önemli sorumluluk üstlenmiş bir kurum olduğunu ortaya koymaktadır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

Mijatev, Petâr. "Bulgaristan'daki Osmanlı Anıtları". Belleten 50, n. 196 (1 aprile 1986): 291–314. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1986.291.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bulgaristan, ülke topraklarının her tarafına yayılmış durumda olup, beş asırlık Osmanlı hâkimiyetinde gelişmiş olan ve günümüzde hâlâ daha izleri görünen bir doğu medeniyetinin inkâr edilemeyen kalıntılarını taşımaktadır. Gerçekten bu medeniyetin birçok anıtı Bulgaristan'da muhafaza edilmektedir. Bu anıtlar Osmanlıların her türden inşaat alanındaki faaliyetinin kanıtlarıdır: Şehircilik, bayındırlık eserleri, kaleler, mescitler, camiler, dini okullar -medreseler- kervansaraylar, halk hamamları, çeşmeler, köprüler v.s. gibi, Batılı ve Doğulu tarihçilerin sözünü ettikleri ve hatıralarına bazı seyahatnamelerde rastlanan anıtlar. Bu tarih mirasları, bir Bulgar şehrinin Türk hâkimiyetinde kalmış bir şehir olduğunu anlama ve bu hâkimiyete ait yapıların ve diğer anıtların genel görüntüsü hakkında bir fikir edinme imkânı sağlamaktadır. Bu görüntü, Bulgaristan'ın kurtuluşuna kadar birçok Bulgar şehri tarafından korunmuştur, fakat kurtuluştan hemen sonra Türk eserlerinin hızla ve sistemli bir şekilde tahribine başlanmış; ve birçok durumda bu eserler, kısmen de olsa, bir tasnife ve incelemeye tabi tutulamamış ya da korunmamıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

TORUK, Ferruh. "Anadolu’ da Antik Dönemden Cumhuriyete Uzanan Bir Yerleşim: Selçikler". Erdem, n. 64 (1 giugno 2013): 133–82. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2013.64.133.

Testo completo
Abstract (sommario):
Çalışmamızda öncelikle kasabanın tarihsel süreç içerisinde fiziksel dokusunun oluşumuna yer verilmiştir. Bu bağlamda yerleşimin, topografik ve coğrafi konumu üzerinde durulmuş ve ayrıca İlk Tunç ve Kalkolitik dönemden başlayarak; Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yerleşim sahalarını içine alacak şekilde fiziksel gelişimi tarihsel süreç içerisinde ele alınmıştır. Devamında, bölgedeki tümülüsler ve kiliselerde yapılan kazı çalışmaları ile nekropol alanında yapılan yüzey araştırmalarına değinilmiş ve bu alanların; İzmir II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 21.01.1983 tarih ve A-4049 sayılı kararı ile 1 ve 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesi neticesinde, tescilli ve tescile değer tarihi anıtlar, kendi içlerinde sınıflandırılarak incelenmiştir. Son bölümde İzmir II. Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun almış olduğu kararlar doğrultusunda 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planı kapsamında tarihi anıtların korunması için öneriler dile getirilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

Baltacıoğlu, Hatçe. "Alaca Höyük Çift Başlı Arslan (Ur. Maḫ) Protomu Taslağı". Belleten 59, n. 225 (1 agosto 1995): 285–94. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1995.285.

Testo completo
Abstract (sommario):
Eser, 1994 yılında Çorum iline bağlı Alaca ilçesi sınırları içinde, Hititlerin başkenti Boğazköy (Hattuša)'ün 34 km. kuzeydoğusunda yer alan Alaca Höyük'de, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle, Çorum Müzesi Müdürlüğü'nün başkanlığında yapılan "Çevre Düzenlemesi ve Temizliği" çalışmalarında açığa çıkarılmıştır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

Günbattı, Cahit. "Ankara Etnografya Müzesi'nde Bulunan Bir Kapadokya Tableti". Belleten 63, n. 237 (1 agosto 1999): 391–92. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1999.391.

Testo completo
Abstract (sommario):
Ankara Etnografya Müzesi'nde korunan Besim Atalay Koleksiyonu içinde 6-7 kadar tabletin de bulunduğunu öğrenerek, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile bunlar üzerinde çalıştım. Metinlerin hepsi de, binlercesi Kayseri - Kültepe'de (eski Kaniš) ele geçmiş Eski Asurca tabletlerin benzeridir. 397 envanter numaralı olan dışında, diğerleri küçük parçalardan ibarettir ve her halde satıh buluntuları olduklarından, okunamayacak derecede aşınmışlardır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
6

TUMEN, Dashtseveg. "GOBI BÖLGESİNDE ARKEOLOJİK ARAŞTIRMA VE KAZI (Ganzagad Bölgesinde Arkeolojik Anıtlar)". Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 5, n. 10 (15 gennaio 2017): 147–54. http://dx.doi.org/10.33692/avrasyad.509425.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
7

Duru, Refik. "Bademağacı Kazıları 1997 ve 1998 Yılları Çalışma Raporu". Belleten 64, n. 239 (1 aprile 2000): 187–212. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2000.187.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bademağacı Höyüğü kazılarının 5. dönem çalışmaları, 1 Ağustos/16 Eylül 1997 tarihleri arasında, bizim başkanlığımızda, Doç. Dr. Gülsün Umurtak (Başkan Yardımcısı), Sinan Kayı (Arkeolog-Y.Mimar) ile Turhan Birgili'den (Arkeolog-Fotoğraf Uzmanı) oluşan, bir kurul tarafından yürütüldü. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı öğrencileri Sabahattin Ezer, Candan Pakdamar, Işıl Kayı, Serap Demir, Hititoloji Anabilim Dalı'ndan Serkan Başol ile Koruma ve Onarım Bölümü'nden Mehmet Uğuryol arazi çalışmalarına katıldılar. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, kazıya Denizli Müzesi araştırmacılarından Salim Yılmaz'ı temsilci olarak atamıştı. Bakanlık temsilciliği görevini son günlerde, Antalya Müzesi'nden Ünal Çınar yaptı.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
8

Duru, Refik. "Bademağacı Kazıları 1999 Yılı Çalışma Raporu". Belleten 64, n. 240 (1 agosto 2000): 583–98. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2000.583.

Testo completo
Abstract (sommario):
Bademağacı Höyüğü kazılarının 7. dönem çalışmalarına, 25 Temmuz/15 Eylül 1999 tarihleri arasında devam edildi. Başkanlığını yaptığımız kazı kurulu, Doç.Dr.Gülsün Umurtak (Başkan Yardımcısı ve arazî çalışmaları sorumlusu) ile Nuran Salar (Doktora öğrencisi), Angela Bell (Yüksek Lisans öğr.), Sabahattin Ezer (Y.L. öğr.), Işıl Demirtaş (Arkeoloji lisanslı), Murat Nabi Durmaz (Arkeoloji lis.), Nilüfer Sayıt (öğr.), Nurhayat Cinli (öğr.). Doğan Güneş (öğr.), ve Nilüfer Kızık'tan (restorasyon öğr.) oluşuyordu. Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü temsilci olarak, Antalya Müzesi Uzmanlarından Nermin Çolak'ı görevlendirmişti. Kazı fotoğraflarının bir kısmı ile, küçük buluntularının resimleri, İstanbul Arkeoloji Müzelerinden, Fotoğraf Uzmanı, meslektaşımız Turhan Birgili tarafından çekildi. Kazıyı gerçekleştirmede emeği geçen tüm ekip üyelerine en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
9

Sökmen, Emine. "İmparatorluk İmgesi Olarak Politik Peyzajda Ankyra Roma ve Augustus Tapınağı". Journal of Spatial Planning and Design 3, n. 1 (5 maggio 2023): 1–15. http://dx.doi.org/10.53463/splandes.202300165.

Testo completo
Abstract (sommario):
Politik peyzajlar devingendir, siyasi otorite tarafından meşruiyet alanı yaratmada sürekli dönüşür, fiziksel alan anıtlar aracılığıya yeniden inşa edilir ve tasarlanır. Augustus’un yeni kurduğu yönetsel düzenin bir yansıması olarak Ankyra’daki Roma ve Augustus Tapınağı, Galatia Eyaleti yönetim merkezi için emperyal gücün mimariyi politik mesaj aktarımında kullanmasına dönük tartışmada iyi bir örnek teşkil etmektedir. Tapınak, sadece imparatorluk fikrinin bir tezahürü olarak yükselmez aynı zamanda peyzajın bir unsuru olarak yerini alır. Ankyra Roma ve Augustus Tapınağı, ev sahipliği yaptığı yazıtın dikkat çekmesinden bu yana bir çok araştırmaya konu olmuş, tarihi, epigrafisi, mimarisi ve arkeolojisi bağlamında detaylıca irdelenmiş bir yapıdır. Bu çalışma, Galatia Bölgesi’nin bir Roma eyaletine dönüşmesiyle birlikte inşa edilmiş olan tapınağa, yeni yönetsel düzenin temsiliyetini ortaya koyma amacıyla politik peyzaj bağlamından bakmaya çalışmaktadır. Egemen gücü sembolize etmesinde tapınak, bu çalışmada içinde bulunduğu peyzajın sürekliliğinde, mekan üretimi ve görünürlük perspektifinde değerlendirilmektedir. Bu bağlamda Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin mekansal analiz uygulamalarından biri olan görünürlük analizi ile ele alınmaktadır.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
10

Bayazıt Solak, Esra. "KAHRAMANMARAŞ KENT BELLEĞİNİN SARSILDIĞI AN: 6 ŞUBAT 2023 DEPREMLERİNİN MEKÂNSAL KAYIPLARI". ArtGRID - Journal of Architecture Engineering and Fine Arts 6, n. 1 (30 giugno 2024): 28–59. http://dx.doi.org/10.57165/artgrid.1413172.

Testo completo
Abstract (sommario):
Depremler, kentlerin fiziksel dokusunu derinden etkilemesinin yanı sıra kentlerin tarihî ve kültürel mirasına da zarar verebilmektedir. Özellikle tarihî yapılar ve anıtlar depremlerin hedefi olabilir ve binlerce yıllık kültürel mirasın kaybına neden olabilmektedir. Kahramanmaraş kenti de tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, zengin bir tarihe sahip olan bir kent olarak öne çıkmaktadır. Ancak 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen iki büyük deprem, bu kenti derinden etkilemiş ve mekânsal kayıplara yol açmıştır. Bu çalışmada Kevin Lynch'in çevresel imge bileşenleri üzerinden Kahramanmaraş’ın kentsel bellekteki mekânsal öğeleri depremden önce ve sonra olarak fotoğraflanarak depremlerin kente bıraktığı izler kentsel bellek bağlamında irdelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre Bölgeler (Bahçelievler, Müftülük Meydanı, Stadyum), Kenarlar/Sınırlar (Piazza AVM, Doğukent, Kanlıdere Köprüsü, Bahtiyar Yokuşu), Odak Noktaları (Demirciler Çarşısı, Öğretmenevi), Yollar (Trabzon, Hükümet, Azerbaycan ve Alpaslan Türkeş Bulvarları), Simgesel Yapılar (Ulu Cami, Acemli Cami, Bektutiye (Çınarlı) Cami, Şıh Cami, Edebiyat Müzesi, Sivil Mimari Eserler) kentin belleğini derinden etkileyen mekânsal öğeler olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ise mekânsal kayıpların ardından kent belleğinin sürdürülebilir olması amacıyla öneriler getirilmiştir.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri

Libri sul tema "Anıtlar"

1

Kaplanoğlu, Raif. Bursa anıtlar ansiklopedisi. Bursa: Yenigün Yayınları, 1994.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
2

Deleon, Jak. Büyükada: Anıtlar rehberi. İstanbul: Remzi Kitabevi, 2003.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
3

Ekinci, H. Ali. Burdur: Müzeleri ve ören yerleri = museums and sites. İstanbul: T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
4

Tulay, Ahmet Semih. Eski eser yağması: Soygun-hırsızlık kaçakçılık olayları ve bir müze soygunu. Galatasaray, İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2007.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
5

Onur, Oral. Edirne şehit anıtları. Sultanahmet, İstanbul: Türkiye Şehitlikleri İmar Vakfı, 1986.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
6

Sezer, Sennur. Öyküleriyle İstanbul anıtları. Beyoğlu, İstanbul: Evrensel Basım Yayın, 2010.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
7

Eyice, Semavi. Fotoğraflarla Fatih anıtları. Fatih [Istanbul, Turkey]: Fatih Belediyesi, 1989.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
8

Denizli, Hikmet. Sivas: Tarihi ve anıtları. [Sivas, Turkey]: Özbelsan A.Ş. Kültür Hizmeti, 1995.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
9

Elkovan, Tevfik. Kayseri'de Hitit kaya anıtları. Kayseri [Turkey]: Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Tarihi Enstitüsü, 1997.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
10

Özyalçıner, Adnan. Anıtların öyküleri. Mercan, İstanbul: Kımızıfare, 1989.

Cerca il testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri

Capitoli di libri sul tema "Anıtlar"

1

Laçin Şimşek, Canan. "Doğal Anıtlar". In Fen Öğretiminde Okul Dışı Öğrenme Ortamları, 233–46. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786053641766.10.

Testo completo
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri

Atti di convegni sul tema "Anıtlar"

1

ABIŞOV, Vagif. "TÜRKİYE'NİN I. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DURUMU (1918-1920) (“AZƏRBAYCAN” QƏZETESI DAYALI)". In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.85.

Testo completo
Abstract (sommario):
Makalenin temel amacı, Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Türkiye'nin iç ve dış sorunlarının bazılarını analiz etmektir. Sorunu analiz ederken, “Azerbaycan” gazetesinin (1918-1920´ yıllar) sayfalarında yer alan makalelere atıfta bulunulduğu gibi, birçok bilimsel çalışmaya da yer verildi. Yazarın amaçlarından biri de, geniş kitlelere ve bilim insanlarına, “Azerbaycan” gazetesinin sayfalarında Türkiye ile ilgili önemli bilgileri iletmektir. Sorun hakkında Türkiye'de çeşitli yıllarda çok sayıda anıtsal edebiyat, bilimsel araştırma çalışmaları ve zengin arşiv belgeleri toplanmıştır. Genel olarak, bu dönem (1918-1920) Türk tarihinde son derece önemlidir. Ancak, yukarıda da belirtildiği gibi, ana odak “Azerbaycan” gazetesinin sayfalarında yayınlanan makaleler üzerineydi. 1918-1920´ yıllarında “Azerbaycan” gazetesinin sayfalarında yayınlanan bilgilerin yanı sıra dönemin araştırmacıları için de elimizde tutuyoruz. Bizim düşüncemize göre, “Azerbaycan” gazetesinde Türkiye’nin (1918-1920´ yıllar) tarihi boyunca yayınlanan materyallerin analizi birçok karanlık anı aydınlatacaktır. Tarihsel belgelere göre, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra en çok tartışılan konulardan birinin savaşta bir yenilgi içinde olan Türkiye'nin kaderi olduğu bilinmektedir. O zaman, Azerbaycan Cumhuriyeti resmi “Azerbaycan” gazetesinde, konuyla ilgili ilginç bilgiler yayınladı. Bu analiz sonucunda, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda ne kadar zor olduğunu ve muzaffer devletlerin Türk devletinin geleceği konusundaki pozisyonlarını görmek mümkündür. Birinci Dünya Savaşı'nı kazanan devletler, Osmanlı İmparatorluğu topraklarını ve Türk milletinin kaderini nasıl bölecekleri konusunda çok sayıda tartışma yapmıştı. ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Morgan Tau, ABD Başkanı Woodrow Wilson'a mektupta ve notunda bütün şu olayların boşuna olmadığını yazdı. Morgan Tau, Türkiye'nin başlıca üç bölüme ayrılabileceğini yazıyor: 1) Konstantinopolis ve çevresi; 2) Türk nüfusunun yaşadığı Anadolu; 3) Ermenistan. Emperyalist güçler Türkiye'yi yok edilmeyi düşündü. Ama anlamadılar başka bir Türkiye vardı - bu bir Türk milletiydi. Devletler bilmiyordu ve bilmiyorlardı. Birinci Dünya Savaşı'nda yenilgiye uğratılan Türkiye'nin hayatta kalması, büyük ölçüde ulusal güçlerin birliğine ve halkın düşmana karşı direncine bağımlıydı. Erzurum (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919) ve Sivas (4-11 Eylül 1919) kongrelerinde Türkiye devletinin kaderi, işgal güçlerine karşı kuvvetlerin birleştirilmesi ve Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde alınan kararlar büyük önem taşımaktadır. Nihayet, Antanta Devletleri'nin Türkiye'nin bir devlet olarak varlığını sona erdirme girişimleri, ulusun ulusal devrimi ve antiemperyalist mücadele ile yüzleşmek zorunda kaldı. Sonuç olarak, Türkiye varlığını sürdürmeyi başardı.
Gli stili APA, Harvard, Vancouver, ISO e altri
Offriamo sconti su tutti i piani premium per gli autori le cui opere sono incluse in raccolte letterarie tematiche. Contattaci per ottenere un codice promozionale unico!

Vai alla bibliografia