Littérature scientifique sur le sujet « İçkiler »

Créez une référence correcte selon les styles APA, MLA, Chicago, Harvard et plusieurs autres

Choisissez une source :

Consultez les listes thématiques d’articles de revues, de livres, de thèses, de rapports de conférences et d’autres sources académiques sur le sujet « İçkiler ».

À côté de chaque source dans la liste de références il y a un bouton « Ajouter à la bibliographie ». Cliquez sur ce bouton, et nous générerons automatiquement la référence bibliographique pour la source choisie selon votre style de citation préféré : APA, MLA, Harvard, Vancouver, Chicago, etc.

Vous pouvez aussi télécharger le texte intégral de la publication scolaire au format pdf et consulter son résumé en ligne lorsque ces informations sont inclues dans les métadonnées.

Articles de revues sur le sujet "İçkiler"

1

ASIL, Aydın. « Etil Alkol İçeren Gıdaların Fıkhî Açıdan Değerlendirilmesi ». İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no 42 (30 décembre 2023) : 191–218. http://dx.doi.org/10.59777/ihad.1317842.

Texte intégral
Résumé :
Bu çalışmada etil alkol içeren gıdaların fıkhî hükmünün ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle etil alkolün fıkhî hükmü tespit edilmeye çalışılmıştır. Etil alkolün birtakım kimyasal işlemler ile elde edilmesi ve gıda üretiminde dışardan katılmak suretiyle kullanılması yeni bir meseledir. Dolayısıyla gerek etil alkolün gerek farklı amaçlarla içerisine katıldığı gıdaların dinî hükmü klasik fıkıh kaynaklarında doğrudan yer almamaktadır. Çalışmada öncelikle yaygın bir şekilde gıdalarda bulunan alkoller hakkında bilgi verildikten sonra etil alkol ve gıdalarda bulunma şekilleri ele alınmıştır. İçerisinde etil alkol bulunan gıdaların dinî hükmünün tespit edilebilmesi için etil alkol, İslâm’ın haram kıldığı içkiler ile mukayeseli olarak incelenmiş ve konu bu temel üzerine bina edilmiştir. Alkol, organik kimya alanında benzer özelliklere sahip kimyasal bileşiklerin ortak adıdır. Ancak alkol türevleri arasında yegâne sarhoş edici olan alkol türü, sadece etil alkoldür. Etil alkolün dışındaki alkol çeşitleri, sarhoş edici etki yapmayan ancak kimyasal olarak alkol ismini alan katkı maddeleridir. Bu sebeple İslâm fıkhında alkol denildiğinde kastedilen ve dinî hükmü tartışmalı olan etil alkoldür. Etil alkol, iyi bir çözücü olduğu, akışkanlığı hızlandırdığı ve koruyucu özelliği bulunduğu için gıda maddelerinin üretiminde çözücü ve koruyucu olarak da kullanılmaktadır. İçerisinde etil alkol bulunan gıdaların fıkhî hükmü, helâl gıda alanındaki temel meselelerden birisini oluşturmaktadır. Konuyla ilgili olarak iki temel unsur belirleyici rol oynamaktadır. Bunlar ürünlerin içerisine dışarıdan katılan etil alkolün necis olup olmadığı ve son aşamada ortaya çıkan ürünün sarhoş edici nitelik taşıyıp taşımadığıdır. Bazı âlimler etil alkolün necis olduğunu ve içerisine katıldığı maddeleri de necis hale getireceğini kabul etmişlerdir. Ancak çoğunluğu teşkil eden görüşe göre gerek manevî necis olması gerekse hamr ile etil alkolün birbirinden farklı maddeler olması sebebiyle etil alkol temiz kabul edilmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde etil alkolün hükmüyle alakalı olarak klasik fıkıhtaki içecekler hakkındaki görüşlerin ışık tuttuğu iki farklı yaklaşım tespit edilmiş ve bu yaklaşımlar delilleriyle birlikte incelenmiştir. Araştırmanın nihayetinde etil alkolün İslâm’da kesin bir şekilde haram kılınan hamr (şarap) ile tam olarak aynı olmadığı kanaatine ulaşılmıştır. Etil alkol içeren gıdaların helallik durumu, içerdiği etil alkolün miktarı, bulunma şekli, dışarıdan katılıyor ise katılma amacı ve gıda içerisindeki işlevi gibi parametreler dikkate alınarak değerlendirilmiştir.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

Koca, Tuğçe, et Ahmet Hilal. « Metil Alkol (Metanol) İntoksikasyonu ». Bulletin of Legal Medicine 25, no 2 (18 septembre 2020) : 128–38. http://dx.doi.org/10.17986/blm.1336.

Texte intégral
Résumé :
Metanol odunun destrüktif distilasyonundan elde edilen berrak, renksiz ve yüksek derecede toksik bir maddedir. Genellikle endüstriyel çözücülerde, boyalarda, verniklerde, benzin karışımlarında ve otomobillerde çözücü ve antifriz olarak kullanılan metanol, tadı ve kokusundan dolayı içilemeyen bir alkol türüdür. Distile alkollü içkilerin üretimi sırasında yan ürün olarak ortaya çıkabilmektedir. Metanolün kazara ya da intihar amacıyla alınması intoksikasyona neden olabilmektedir. Sıklıkla oral yoldan intoksikasyonlara neden olur, nadiren de inhalasyonla veya cilt yüzeyinden emilimle vücuda alınmaktadır. Metanol intoksikasyonu zaman zaman epidemiler halinde ortaya çıkmaktadır. Metil alkolün metabolitleri toksiktir. Metanol intoksikasyonunda semptomların çoğu metabolik asidoz ile ilişkilidir. Semptomlar genellikle santral sinir sistemi, gözler ve gastrointestinal sistem ile ilgilidir ve latent bir periyodun ardından ortaya çıkar. Körlük ve ölüm gibi çok ciddi sonuçları olabilmektedir. Prognoz metabolik asidozun derecesiyle koreledir. İnsanda metil alkolün toksik dozu geniş bir aralıktadır. Radyolojik incelemelerde ve otopsi çalışmalarında bazal ganglion kanaması ve nekrozu, putamende hemoraji elde edilen bulgulardır. Otopsi yapılan olguların kanındaki metanol düzeyleri oldukça farklılık göstermektedir. Ülkemizde son zamanlarda artan vergiler ve alkollü içki fiyatları nedeniyle bireylerin kendi içkilerini üretmeye başlaması veya sahte içkiye yönelmeleriyle birlikte intoksikasyon vakalarında ve ölümlerde ciddi bir artış söz konusu olmuştur. İntoksikasyon olgularının ve ölümlerin daha fazla artmaması için devletin bir an önce gerekli düzenlemeleri yapıp önlem alması gerekmektedir.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

KILIÇ, Filiz. « Kırgız Türkçesinin İçkilik Ağzında /-l-/ Düşmesi ». Modern Türklük Araştırmaları Dergisi /Journal of Modern Turkish Studies 10, no 4 (2 février 2014) : 188–95. http://dx.doi.org/10.1501/mtad.10.2013.4.50.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

ALİMOV, Rysbek. « Kırgızcanın İçkilik Ağızlar Grubunda Birincil Uzun Ünlüler ve İzleri ». Modern Türklük Araştırmaları Dergisi /Journal of Modern Turkish Studies 7, no 1 (26 avril 2010) : 251–67. http://dx.doi.org/10.1501/mtad.7.2010.1.14.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

HAYRULLAHOĞLU, Betül. « TÜRKİYE'DE TÜTÜN MAMULLERİ VE ALKOLLÜ İÇKİLERDE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİNİN BAŞARISI ». Journal of Life Economics 2, no 2 (1 avril 2015) : 89–112. http://dx.doi.org/10.15637/jlecon.72.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

Yıldırım Can, Hümeyra, et Halil Kırbıyık. « Metanol Zehirlenmesi : Olgu Sunumu ». Bulletin of Legal Medicine 22, no 3 (23 décembre 2017) : 228–30. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2017333104.

Texte intégral
Résumé :
Metil alkol endüstride yaygın olarak kullanılan bir alkoldür. Yasadışı olarak ta kaçak üretilen içkilerde kullanılmaktadır. Metil alkol zehirlenmesi yüksek oranda ölüm riski taşıyan metabolik asidoza, görme kaybına ve basal ganglion hasarına neden olan klinik bir durumdur. Tedavide metabolik asidozun düzeltilmesi için bikarbonat takviyesi, antidot verilmesi ve hemodiyaliz uygulanır. Bu çalışmada metil alkol zehirlenmesi olarak tedavi edilen, göz polikliniğine ani görme kaybı nedeniyle başvuran ve 48 saat önce içki içtiğini bildiren 45 yaşında bir erkek olgu sunulmuştur.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

KILIÇ, Filiz. « Kırgız Türkçesinin İçkilik Ağzında Özbek Türkçesi ile Ortaklaşan Bazı Dilbilgisel Unsurlar ». Modern Türklük Araştırmaları Dergisi /Journal of Modern Turkish Studies 13, no 3 (10 janvier 2017) : 151–64. http://dx.doi.org/10.1501/mtad.13.2016.3.37.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

Şimşek, Aykut, et Salih Yıldız. « Türklere Özgü İçkilerin Gastronomi Turizmi Açısından İncelenmesi (Investigation of Turkish Drinks in Terms of Gastronomy Tourism) ». Journal of Tourism and Gastronomy Studies 8, no 1 (30 mars 2020) : 684–99. http://dx.doi.org/10.21325/jotags.2020.572.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

Darıcı, Merve, et Turgut Cabaroğlu. « ALKOLLÜ İÇKİLERİN KALİTE KONTROLÜNDE KULLANILAN FARKLI ALKOL TAYİN METOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI VE NIR (YAKIN KIZILÖTESİ SPEKTROSKOPİSİ) METODUNUN VALİDASYONU ». GIDA / THE JOURNAL OF FOOD 43, no 1 (2018) : 90–100. http://dx.doi.org/10.15237/gida.gd17083.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

ÇATAL, Oğuz Alparslan. « A REVIEW ON THE DIALECTOLOGY OF KYRGYZ TURKISH ». Turkology 112, no 4 (15 décembre 2022) : 237–58. http://dx.doi.org/10.47526/2022-4/2664-3162.12.

Texte intégral
Résumé :
The language; undergoes phonetic, morphological and lexical changes due to historical, social, geographical and cultural reasons. Kyrgyz Turkish has also changed due to similar reasons and its dialects have been formed. In addition to historical, social and cultural differences, the contacts of the region’s people with their geographical neighbours and the mountainous and rugged physical conditions of the area have been influential in the formation of dialect differences in Kyrgyz Turkish. These geographical conditions have made communication between tribes difficult in some places. And as a result language contact with neighbouring countries, has led to copy words and some grammatical changes. In the study, the classification studies on the Kyrgyz Turkish dialects were examined and the dialect features were shown. In this article, firstly, dialectology terms in Turkology studies conducted in Turkey and Kyrgyzstan are shown. The formation process of the dialects of Kyrgyz Turkish and the factors are explained chronologically. Then, the classification studies of the Kyrgyz dialects divided into North, Southeast and Southwest (İçkilik) are shown. In classification studies, phonetic, morphological and lexical features of Kyrgyz dialects are shown by giving examples from grammatical findings.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.

Livres sur le sujet "İçkiler"

1

Acısıyla tatlısıyla boza : Bir imparatorluk meşrûbatının tarihi, coğrafyası, kimyası, edebiyatı. Ankara : T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007.

Trouver le texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.

Chapitres de livres sur le sujet "İçkiler"

1

Yaşar, Göktürk. « TIRNAK İÇİ – İÇKİLİ – SALYALI – BİR – ŞİİR ». Dans Love Notes, traduit par SEDA SUNA UÇAKAN, 81–84. Mwanaka Media and Publishing, 2021. http://dx.doi.org/10.2307/j.ctv2z860w0.43.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Nous offrons des réductions sur tous les plans premium pour les auteurs dont les œuvres sont incluses dans des sélections littéraires thématiques. Contactez-nous pour obtenir un code promo unique!

Vers la bibliographie