Littérature scientifique sur le sujet « Çelik endüstrisi ve ticareti »

Créez une référence correcte selon les styles APA, MLA, Chicago, Harvard et plusieurs autres

Choisissez une source :

Consultez les listes thématiques d’articles de revues, de livres, de thèses, de rapports de conférences et d’autres sources académiques sur le sujet « Çelik endüstrisi ve ticareti ».

À côté de chaque source dans la liste de références il y a un bouton « Ajouter à la bibliographie ». Cliquez sur ce bouton, et nous générerons automatiquement la référence bibliographique pour la source choisie selon votre style de citation préféré : APA, MLA, Harvard, Vancouver, Chicago, etc.

Vous pouvez aussi télécharger le texte intégral de la publication scolaire au format pdf et consulter son résumé en ligne lorsque ces informations sont inclues dans les métadonnées.

Articles de revues sur le sujet "Çelik endüstrisi ve ticareti"

1

Ergün, Ümit Remzi. « DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE TİCARET HASSASİYETİ : TÜRKİYE ÜZERİNDEN ULUSLARARASI BİR KARŞILAŞTIRMA ». Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 5, no 2 (15 juin 2024) : 303–26. http://dx.doi.org/10.58702/teyd.1402785.

Texte intégral
Résumé :
Demir çelik endüstrisine sahip ülkelerin, demir çelik sektörünün temel ticaret ve ekonomik göstergeleriyle performans sıralamalarını ortaya çıkarmak ve Türkiye üzerinden sektörün ticaret hassasiyetini belirlemek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma, başlıca çelik ihracatçısı on beş ülke üzerinde çok kriterli karar verme yöntemlerinden faydalanarak ülkelerin performans sıralamasını gerçekleştirmiştir. Bu bağlamda analizlerde kriter olarak ham çelik üretimi, kişi başı çelik tüketimi ve demir çelik sektörü dış ticaret verileri seçilmiştir. Çalışma kriterlerin ağırlıklandırılmasında CRITIC, alternatiflerin sıralanmasında ise ROV yönteminden faydalanmıştır. Ele alınan ülkeler daha sonrasında Türkiye üzerinden demir çelik sektöründe ticaret hassasiyeti hesaplamaları kapsamına alınarak Türkiye’ye karşı ticaret hassasiyetine sahip olan ve Türkiye’nin ticaret hassasiyetine sahip olduğu ülkeler belirlenmiştir. Ticaret hassasiyetinin ülkeler arası karşılıklı ilişkilerin maliyetinin göstergesi olması nedeniyle çalışma politika önerileriyle sonlandırılmıştır.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

Güçlü, Pembe, et Gülcan Muzac. « Genişletilmiş Gri MULTIMOORA Yöntemi ile Çok Dönemli Çok Kriterli Karar Verme : Demir-Çelik Sektöründe Finansal Performans Değerlendirmesi Örneği ». Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 19, no 1 (1 avril 2024) : 267–91. http://dx.doi.org/10.17153/oguiibf.1373450.

Texte intégral
Résumé :
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de ham demir çelik üretimi gerçekleştiren işletmelerin çok dönemli finansal performanslarının genişletilmiş gri MULTIMOORA yöntemi ile değerlendirilmesidir. Çalışmada önerilen yeni gri tam çarpım formu ile desteklenen Gri MULTIMOORA yöntemi, bu çalışmada orijinal kullanım amacından farklı olarak belirsizlik içermeyen çok dönemli ve çok kriterli karar problemlerini çözmek için kullanılmıştır. Üç farklı yaklaşımdan elde edilen sıralama sonuçlarının toplulaştırılmasında MULTIMOORA’nın kullandığı baskınlık yöntemin yerine, Copeland yönteminin kullanımı önerilmiştir. Yöntem, BIST Temel Metal Endüstrisi Endeksi'nde yer alan, ham demir ve çelik üreten işletmelerin çok yıllık finansal performanslarını analiz etmek amacıyla uygulanmıştır. Yapılan analizler neticesinde önerilen yöntemin sonuçlarının birden fazla alternatif yöntemin sonuçlarını kapsadığı; yöntemin tek başına, karar problemini ve çözüm sonuçlarını çok boyutlu olarak ve daha detaylı irdeleme şansı tanıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

BIYIK, Yasin, et Lerzan ÖZKALE. « DEMİR ÇELİK ENDÜSTRİSİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ İLE İHRACAT, KATMA DEĞER VE KARBON EMİSYONU AZALTMA POLİTİKALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ». International Journal of Management Economics and Business 13, ICMEB17 (31 décembre 2017) : 0. http://dx.doi.org/10.17130/ijmeb.2017icmeb1735485.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

ABDULLAYEVA, Bülbül, et Ali KONAK. « TÜRK DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI REKABET GÜCÜNÜN SEÇİLMİŞ AB ÜYESİ ÜLKELERİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ : 2000-2022 DÖNEMİ ». Uluslararası Bankacılık Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 27 décembre 2023. http://dx.doi.org/10.52736/ubeyad.1384849.

Texte intégral
Résumé :
Rekabet global iktisadi bağlantılarda esas kavramlardan biridir. Küreselleşmenin tesiri altında rekabet iç ve dış pazarların ekonomik bağlantılarında temel bir döngü yaratmaktadır. Bir ülkenin belirli bir sahada rekabet avantajına sahip olması, bu alandaki global piyasadaki üstünlüğüne de doğrudan tesir etmektedir. Esasen gelişmekte olan ülkeler için kritik sektörlerden biri olan demir çelik endüstrisi beyaz eşya, otomotiv, savunma, inşaat, gemi yapımı başta olmakla birçok endüstriye girdi sağlamaktadır. Türkiye'nin demir çelik sektörünün uluslararası rekabet gücünün analizine yönelik bu çalışmamızda Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler yönteminden istifade olunmuştur. Araştırmamızda kullanılan dış ticaret verileri 2000-2021 yıllarını kapsamaktadır. Bu veriler Birleşmiş Milletler Mal ve Ticaret İstatistikleri Veri Tabanı (UN Comtrade), Uluslararası Ticaret Merkezinin (ITC) güvenilir ve güncel veri kaynağı gibi kabul edilen "Trademap"istatistik veri tabanından ve Dünya Çelik Birliğinin (World Steel Association) verileri kullanılarak toplanmıştır. Aynı zamanda çalışmamızda Balassa ve Vollrath'ın geliştirdiği yöntemler de kullanılmıştır. Analiz yaptığımız 2000-2021 yılları arasında Türkiyein demir çelik sektörünün seçilmiş AB üyesi ülkeleri ile karşılaştırmalı analizinin sonucunda Türkiye'nin demir çelik sektörünün AB üyesi ülkeleri karşısında rekabet avantajına sahip olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

ERGÜN, Ümit Remzi. « Grubel-Llyod Endeksi ile Endüstri İçi Dış Ticaret : Demir Çelik Sektörü BSEC Örneği ». İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Dergisi, 6 septembre 2023. http://dx.doi.org/10.62101/iticudisticaretdergisi.1340602.

Texte intégral
Résumé :
Demir çelik sektörü üretim süreçlerinden elde ettiği değeri ihracat yoluyla kazanım değerine dönüştürmeyi hedeflerken, üretimi tamamlayabilmek için de ithalata ihtiyaç duyan özellikli bir sektör olarak ifade edilebilecektir. Günümüzde gerek gelişmiş gerekse de gelişmekte olan ülkeler tüm sanayinin temel dayanağı olan demir çelik sektörünü kurma ve geliştirme eğilimindedirler. Bu bağlamda demir çelik sektörünün önemi, hedefi, kurma ve geliştirme faaliyetleri sektörün uluslararası rekabet koşullarına dayanabilen gücüne, en uygun kapasite kullanımına ve modern teknolojiler yardımıyla üretimde verimliliğin etkin bir biçimde sağlanmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda çalışma Türkiye’nin Karadeniz Ekonomik İş Birliği Örgütü (BSEC) özelinde 2018-2022 dönemi için Grubel-Llyod endüstri içi dış ticaret endeks hesaplamasından faydalanarak analizini gerçekleştirmiştir. Endüstri içi dış ticaret yoğunluğunun üye ülke sayısına kıyasla istenilen seviyede olmadığı bulgulanmıştır.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

Ergün, Ümit Remzi. « Gemi İnşa Sanayi İhracatına Demir Çelik Sektörünün Etkileri : Panel Veri Analizi ». Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6 mai 2024, 30–53. http://dx.doi.org/10.18026/cbayarsos.1338965.

Texte intégral
Résumé :
Bu çalışmada gemi inşa sanayi ihracatı rakamlarına demir çelik sektörünün etkileri uluslararası indikatör endeksleriyle üretim; çelik üretim proseslerine ilişkin ihracat verileriyle de dış ticaret özelinde araştırılmıştır. Çalışmada kurulan iki model ile 2003-2019 dönemine ilişkin yıllık seriler kullanılarak hem demir çelik hem de gemi inşa endüstrilerinde lider olan on üç ülke özelinde panel veri analizi yöntemleriyle hesaplamalar yapılmıştır. Çalışmada, gemi ve yat inşa sanayi ihracatı ile doğal kaynak rantının GSYİH içerisindeki payı ve çelik üretimi değişkenleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte ana hammaddelere ilişkin ticarî ilişkilerin belirlenmesine yönelik kurulan ikinci modelde gemi ve yat inşa sanayi ihracatı ile hurda malzeme ve demir cevheri ithalatları arasında da anlamlı ve pozitif ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gemi inşa sanayi ve demir çelik endüstrilerinin küresel iklim krizi yaptırımlarından öncelikli olarak etkilenen sektörler arasında yer almaları nedeniyle her iki endüstrinin de IMO ve iklim regülasyonlarını dikkate alan politikaları benimsemeleri ve düşük maliyetli hammadde ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik faaliyetlere ağırlık vermeleri çalışmanın politika önerileri arasında yer almaktadır.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

ÜRÜT SAYGIN, Serap. « DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENDÜSTRİ İÇİ TİCARET : TÜRKİYE VE AB ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ ». Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 20 décembre 2020, 102–16. http://dx.doi.org/10.21076/vizyoner.716209.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

BAYIN SARIAHMETOĞLU, Ayşegül, Bilal KORKMAZ, Mustafa HATİPOĞLU et Aslı YALÇIN DAYIOĞLU. « ÇELİK CÜRUFLARININ YOL DOLGU MALZEMESİ OLARAK KULLANIMINDA DRENAJ PERFORMANSININ SAYISAL ANALİZİ ». Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, 9 août 2023, 534–50. http://dx.doi.org/10.17482/uumfd.1315811.

Texte intégral
Résumé :
Bu çalışmada, Amerikan Karayolları Müdürlüğü FHWA (Federal Highway Administration) tarafından geliştirilmiş bir yazılım olan DRIP (Drenage Requirement in Pavements) aracılığıyla, demir çelik endüstrisi atık malzemesi olarak ortaya çıkan çelik cüruflarının hidrolik iletkenliğinin drenaj süresi ve karayolu temel tabakasının kalınlığı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Analizlerde üçü elektrik ark fırını (EAF), bir tanesi pota fırını (PF) cürufu olmak üzere dört farklı tesisten elde edilmiş çelik cürufu (SS), ayrıca drenaj performansının karşılaştırması ve kontrol amacıyla bir adet tabii zemin malzemesi kullanılmıştır. Drenaj yüzdesi (U), temel tabakası kalınlığı (H) ve hidrolik iletkenlik (k)’in drenaj süresi üzerindeki etkisi incelenmiş olup analizler sonucunda ince dane içeriğinin ve hidrolik iletkenliğin, özellikle drenaj süresini, drenajın %40’ı tamamlandıktan sonra önemli ölçüde etkilediği görülmüştür. Ayrıca, temel kalınlığının arttırılması, drenaj süresinde ciddi bir azalmaya neden olmaktadır. Kontrol malzemesi ile farklı tesislerden elde edilmiş çelik cürufu malzemesinin performansları karşılaştırıldığında, özellikle elektrik ark fırını çelik cürufu malzemelerinin drenaj özelliklerinin yol dolgusu malzemesi olarak kullanımında tatmin edici sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

Aktaş Çimen, Zeynep. « SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ VE SEÇİLMİŞ SEKTÖRLERDE TÜRKİYE’NİN KÜRESEL REKABET GÜCÜ ». Politik Ekonomik Kuram, 2 février 2024. http://dx.doi.org/10.30586/pek.1378742.

Texte intégral
Résumé :
Avrupa ve Dünya için iklim değişikliği ve çevresel kirlilik, varoluşsal bir tehdit olarak algılanmaktadır. Avrupa Birliği (AB), bu sorunların üstesinden gelebilmek ve sürdürülebilir bir kalkınma için 11 Aralık 2019 tarihinde, Avrupa Yeşil Mutabakatını açıklamıştır. Bu düzenlemeler ile AB, Türkiye’nin de içlerinde olduğu, ithalat yaptığı ülkelerden sürdürülebilirlik koşullarına uyumu aramaktadır. Mutabakat kapsamında sınırda karbon düzenlemesi, uluslararası ticareti etkileyecek en önemli hususlardan birisidir. İhracatının yaklaşık yarısını AB’ye gerçekleştiren Türkiye’nin ihracatta rekabetçi olabilmesi için bu mutabakata uyumu büyük önem arz etmektedir. Bu uyum, aynı zamanda küresel ticarette entegrasyonu ve uluslararası yatırımların yönelmesi açısından kritik önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (RCA) ve Göreli İhracat Avantajı (RXA) Endeks katsayıları ile sınırda karbon düzenlemesi kapsamında ilk aşamada yer alan demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre ve elektrik sektörlerinde Türkiye’nin rekabet gücünü ortaya koymaktır. Çalışma, 2005-2022 yılları arasını kapsamaktadır. Veriler, Uluslararası Ticaret Merkezi Trade Map veri tabanı tarafından sunulan Armonize Sistem (Harmonized System-HS) sınıflandırmasından elde edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre Türkiye’nin, çimento sektöründe güçlü, demir-çelik sektöründe orta, alüminyum sektöründe zayıf rekabet avantajına, elektrik ve gübre sektörlerinde ise rekabet dezavantajına sahip olduğu görülmüştür.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

TUNA KAYILI, Merve, Gülser ÇELEBİ et Abdulmecit GÜLDAŞ. « Sürdürülebilir Yapı Malzemesi Hedefiyle Demir Çelik ve Plastik Endüstrisi Atıklarının Geri Kazanımı ». Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 30 juin 2018, 33–44. http://dx.doi.org/10.21605/cukurovaummfd.508295.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.

Livres sur le sujet "Çelik endüstrisi ve ticareti"

1

Devlet Planlama Teşkilatı. Kimya Sanayii Özel İhtisas Komisyonu. Dokuzuncu Kalkınma Planı, 2007-2013 : Araç lastiği-platik ürünler çalışma grubu. Ankara : DPT, 2008.

Trouver le texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

Özdemir, Melda. Geçmişten günümüze dericilik. Ankara : Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007.

Trouver le texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

Ulusal çıkarlar : Küreselleşme çağında ulus-devleti korumak. İstanbul : Remzi Kitabevi, 2005.

Trouver le texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Nous offrons des réductions sur tous les plans premium pour les auteurs dont les œuvres sont incluses dans des sélections littéraires thématiques. Contactez-nous pour obtenir un code promo unique!

Vers la bibliographie