Littérature scientifique sur le sujet « Arkeolojik jeoloji »

Créez une référence correcte selon les styles APA, MLA, Chicago, Harvard et plusieurs autres

Choisissez une source :

Consultez les listes thématiques d’articles de revues, de livres, de thèses, de rapports de conférences et d’autres sources académiques sur le sujet « Arkeolojik jeoloji ».

À côté de chaque source dans la liste de références il y a un bouton « Ajouter à la bibliographie ». Cliquez sur ce bouton, et nous générerons automatiquement la référence bibliographique pour la source choisie selon votre style de citation préféré : APA, MLA, Harvard, Vancouver, Chicago, etc.

Vous pouvez aussi télécharger le texte intégral de la publication scolaire au format pdf et consulter son résumé en ligne lorsque ces informations sont inclues dans les métadonnées.

Articles de revues sur le sujet "Arkeolojik jeoloji"

1

GÜMÜŞÇÜ, Osman. « Tarih İncelemelerinde Arazi Araştırması ve Harita Kullanımı ». Erdem, no 51 (1 août 2008) : 111–36. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2008.51.111.

Texte intégral
Résumé :
Dünyada tarih araştırmalarındaki gelişmelere bağlı olarak, son yıllarda gecikmeli de olsa bazı yeni yöntem ve fikirler ülkemize de girmeye başlamıştır. Biraz da sadece vesikalara bağlı kalınarak yapılan tarih incelemelerinin açmazlarının çözüm arayışları neticesinde ülkemize giren bu yöntemlerden biri 'arazi/mekan' araştırmalarıdır. Bu bağlamda son yıllarda mekanda araştırılan konulardan biri durumundaki sözlü tarih konusunda epey bir gelişme yaşanırken, ne yazık ki mekanda bulunabilecek diğer konular biraz ihmal edilmiştir. Araziden/mekandan toplanacak topografik, toponimik, arkeolojik ve diğer bazı konulardaki verilerin tarihçilere yeni ufuklar açacağı kesindir. Bu şekilde yeni açılımlar sağlayabilecek arazi araştırması, hem çalışmadaki vesika kaynaklı açmazları aşmak ve hem de çalışmayı zenginleştirmek adına oldukça önemlidir. Sadece coğrafyacıların değil, sanat tarihi, sosyoloji, jeoloji, botanik ve daha birçok bilim dalı için vazgeçilmez karakterdeki arazi araştırması tarihçiler için de bir o kadar önemlidir. İşte bu çalışmada, tarihi incelemelerde arazi araştırmasının önemi vurgulanarak, arazide bulunabilecek veriler kısaca değerlendirilmektedir. Tabii, arazi araştırmasının doğal bir sonucu ve vasıtası olarak harita konusuna da girilmekte, tarihi araştırmalarda mutlak surette haritanın kullanılması tavsiye edilmektedir. Harita kullanımı ifadesi iki boyutlu olup, bir taraftan araziye çıkarken mutlaka o sahanın ayrıntılı haritaları ile gidilmesi; diğer taraftan da araştırma tamamlandıktan sonra konuya uygun yeni bir harita üretilmesini kapsamaktadır.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

Davut, KAPLAN. « Smintheion-aleksandreia troas yolu, ne içindi ? Jeolojik, arkeolojik ve filolojik belgeler ışığında güzergah ve işlevi ». Anadolu (Anatolia), no 42 (2016) : 49–94. http://dx.doi.org/10.1501/andl_0000000431.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

GÜLER, Ümit, Mehtap ÖZENEN-KAVLAK, Müge DEMİR ÇAKIR, Serhat AYDEMİR, Hatice Selin AYDEMİR, Şeyma BERK ACET, Hakan Oktay AYDINLI et Mahdi HASSAN PASHAEI. « UTILIZATION OF REMOTE SENSING AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM FOR TELECOMMUNICATION APPLICATIONS ». Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 10, no 2 (30 juin 2022) : 761–75. http://dx.doi.org/10.21923/jesd.1000582.

Texte intégral
Résumé :
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) yöntemleri çok uzun süredir tarım, haritacılık, hidroloji, jeoloji, madencilik, ormancılık, çevre, şehircilik, afet yönetimi ve arkeoloji gibi çok farklı faaliyet alanlarında, disiplinler arası iş birliğine dayalı olarak farklı yöntemlerle birlikte kullanılmaktadır. UA tarafında farklı mekânsal, spektral, radyometrik ve zamansal çözünürlüğe sahip algılayıcılardan elde edilen fotoğraflar kullanılarak çok çeşitli analizler yapılmakta, bunun sonucunda da planlama süreçleri yürütülmektedir. CBS alanında ise özel yazılım, donanım ve veri tabanı sistemleri kullanılarak coğrafi analizler yapılması noktasında her türlü bilginin birbiri ile ilişkilendirilmesi, işlenmesi, depolanması, analiz edilmesi ve değişiminin izlenmesi sağlanabilmektedir. Ancak haberleşme alanında UA ve CBS kullanımı incelendiğinde, dünya çapında yapılan örnekler bulunmakla birlikte Türkiye’de henüz yeni gelişmekte olan bir alan olduğu dikkat çekmektedir. Bu kapsamda düşünüldüğünde bu çalışmada literatürde Dünya ve Türkiye örneklerinin incelenmesi, UA ve CBS’nin haberleşme altyapı sistemlerinin tasarımı, planlanması, gerekli analizlerinin yapılması ve karar destek süreçlerine katkısının irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede alanında yapılacak olan çalışmalara altlık teşkil edecek örnek bir çalışma ortaya koyulacaktır.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

GÜNEY, Hilmi. « JEOLOJİ VE GEMOLOJİ BİLİMLERİNDE KULLANILAN TAHRİBATSIZ ARKEOMETRİK YÖNTEMLER VE CİHAZLARIN GÜNÜMÜZ ARKEOLOJİ BİLİMİNDE KULLANIMI VE GEREKLİLİĞİ/Use Of Nondestructive Archeometric Methods And Tools Employed In Geology And Gemology In Contemporary Archeology And Their Necessity ». International Journal of Interdisciplinary and Intercultural Art 2, no 2 (2017) : 89–98. http://dx.doi.org/10.29228/ijiia.2.16.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

EKİZ, Osman Çağlar. « T. KORKUT (Ed.), Arkeoloji, Epigrafi, Jeoloji, Doğal ve Kültürel Peyzaj Yapısıyla Tlos Antik Kenti ve Teritoryumu. Ankara 2015. T.C. Seydikemer Kaymakamlığı Yayınları, 514 sayfa (417 resim, 17 tablo, 19 çizelge, 10 şekil ve 17 çizim ile birlikte). ISBN : 9786056576300 ». LIBRI Kitap Tanitimi, Elestiri ve Ceviri Dergisi, no 2 (20 décembre 2016) : 439. http://dx.doi.org/10.20480/lbr.2016034.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

BAĞCI, Harun Reşit, Serdar DEMİR et Mehmet Ali YILMAZ. « Oymaağaç Höyük’ün (Vezirköprü) Kuruluş Yeri Şartları ». Mavi Atlas, 17 octobre 2023. http://dx.doi.org/10.18795/gumusmaviatlas.1363723.

Texte intégral
Résumé :
Bu çalışmada, yerleşme tarihi eskilere dayanan Vezirköprü’deki antik yerleşmelerden biri olan Oymaağaç Höyük ele alınmıştır. Canik Dağları’nın güneyinde yer alan, Şahinkaya Kanyonu vasıtasıyla Karadeniz kıyısına bağlanan Vezirköprü, Kalkolitik’ten günümüze önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Vezirköprü Ovasının kuzeyinde, Orta Anadolu’dan gelerek Karadeniz’e ulaşan antik yol üzerinde bulunan Oymaağaç Höyük, Neoklaudiopolis olarak adlandırılan Vezirköprü Yöresindeki en büyük antik yerleşmelerdendir. Araştırma kapsamında höyük ve çevresinin coğrafi özelliklerinin açıklanması, yerleşme özelliklerinin coğrafi şartlarla (jeoloji, jeomorfoloji, iklim, hidrografya, toprak, bitki ve arazi örtüsü) ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. Buna yönelik olarak; araziden, literatürden ve çeşitli kuruluşlardan veriler temin edilmiştir. Yörenin coğrafi özellikleri, UA ve CBS kullanılarak görselleştirilmiştir. Lapse Rate yöntemiyle höyük ve çevresinin sıcaklık ve yağış dağılış haritaları üretilmiştir. Çalışmanın; çok sayıda arkeolojik araştırmaya konu olan yörede doğa-insan etkileşimini açıklaması bakımından faydalı olacağı düşünülmektedir. Oymaağaç Höyük kuruluş yeri itibariyle; su kaynakları, toprak, bitki ve hayvan varlığı, kil yatakları, iklim, ulaşım gibi coğrafi koşullar bakımından avantajlıdır. Höyüğün bulunduğu alanda yıllık sıcaklık ortalaması 12,5°C; yıllık yağış miktarı ise 520 mm’dir. Kızılırmak Vadisi’nden sokulan denizel hava kütleleri, iklimi ılımanlaştırarak yöreyi klimatik konfor ve tarım açısından elverişli kılmıştır. Höyükten çıkan soku ve değirmen taşları geçmişte yörede tahıl başta olmak üzere çeşitli ürünlerin yetiştirildiğini göstermektedir. Oymaağaç Höyük ’ün çevresindeki Kunduz ve Tavşan Dağları geçmişte daha geniş alanlar kapladığı düşünülen ormanlara ve su kaynaklarına sahiptir. Bu durum höyüğe avcılık, toplayıcılık, barınma ve yakacak açısından avantaj sağlamıştır. Höyükten çıkarılan seramik ve toprak kaplar yerleşimcilerin Kızılırmak vadisindeki kil yataklarını kullandığını, höyüğün kuruluş yeri seçiminde kil yataklarının da etkili olduğunu göstermektedir. Oymaağaç Höyük’ün geçmişte büyük depremler üreten KAF’a sadece 15,6 km uzaklıkta olması höyükteki bazı kültür katlarının depremlerle zarar görmüş olabileceğini düşündürmektedir.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

De JESUS, Prentiss, et Gonca DARDENİZ. « ANTİK MADENCİLİK HAKKINDA ARKEOLOJİK VE JEOLOJİK GÖRÜŞLER ». Maden Tetkik ve Arama Dergisi, no 151 (17 décembre 2015). http://dx.doi.org/10.19076/mta.93085.

Texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

YAMAN, İrfan Deniz, et Mustafa YILDIZ. « PALEOLİTİK ÇAĞ’DA HAMMADDE KULLANIMI ÖRNEĞİ : AKSARAY ARMUTLU KAYNAKLARI ». Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, 21 octobre 2022. http://dx.doi.org/10.22520/tubaar2022.31.001.

Texte intégral
Résumé :
ÖZET Aksaray İli ve çevresinde 2015-2019 yılları arasında gerçekleştirilen Paleolitik Çağ konulu yüzey araştırmalarında önemli sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlardan bir tanesi 2018 yılında Armutlu Kasabası çevresinde keşfedilen taş kaynaklarıdır. Bu kaynaklar, Paleolitik Çağ sürecinde yontmataş alet yapımı için tercih edildikleri için detaylı şekilde incelenmişlerdir. Bu çalışmada hem arkeolojik hem de jeolojik analizler yer almaktadır. Taş kaynaklarının yontmataş alet yapımında tercih edilebilmeleri için yontulduklarında keskin kenar vermeleri ve ince taneli bir yapıda olmaları gerekir. Bu tanıma uygun olan çok sayıda taş türü vardır fakat detaylı bilgi içeren örnek sayısı azdır. Bu nedenle yontmataş yapımında kullanılan taş kaynaklarının jeokimyasal olarak da incelenmesi ve değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda söz konusu alanda yer alan tüm kaynaklar arkeolojik ve jeolojik olarak sınıflandırılarak analiz sonuçlarıyla birlikte ortaya konulmuştur. Bu sayede ileride bu tarzda yapılacak olan çalışmalar için de bir örnek teşkil edecektir.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

Kaya Hasdemir, Hülya. « Hititler Zamanında Anadolu’da Yaşanan Depremler ve İzleri ». Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25 avril 2024, 27–37. http://dx.doi.org/10.34086/rteusbe.1443777.

Texte intégral
Résumé :
Antik dönemlerdeki depremler ile ilgili yapılan literatür ve saha çalışmaları dönem insanlarının bu yıkıcı doğa olayı karşısında sergilediği tepkiyi anlamamıza kısmen yardımcı olmaktadır. Birçok antik toplumda olduğu gibi Hititler de anlamlandıramadığı tabiat olaylarının doğaüstü güçler yani tanrılar tarafından meydana getirildiğini düşünmüşlerdir. Hititlerin inancına göre tanrılara karşı olan görevlerin aksatılması, bayram kutlamaları ve kurban sunularının ihmal edilmesi sonucunda insanlar tanrılar tarafından türlü felaketlerle cezalandırılmıştır. Bu bağlamda depreme sebep olan etkenler hakkında bilgi sahibi olmayan Hititler, diğer doğa olayları gibi depremleri de kızgın tanrıların gazabı olarak kabul etmişlerdir. Büyük yıkımlara sebep olan depremler sık yaşanılmasa bile gerçekleştikleri zaman insan ve tabiat üzerinde büyük izler bırakabilmektedir. Hititler zamanında Anadolu’da gerçekleşen depremlerin izleri başkent Hattuša başta olmak üzere Šapinuwa, Šamuha ve Šarišša gibi Hitit şehirlerinde arkeolojik, jeolojik ve arkeosismolojik çalışmalar sayesinde tespit edilebilmektedir. Deprem içerikli çivi yazılı belgelerin sayısı az olmasına rağmen Hitit arşivlerinde yer alan bazı belgeler Hititler zamanında yaşanılan depremler ve etkileri hakkında bilgi vermektedir. Bu çalışmada filolojik, arkeolojik, jeolojik ve arkeosismolojik veriler kullanılarak Anadolu’da Hititler zamanında yaşanılan depremler ve bu depremlerden geriye kalan izlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

ÖZDOĞAN, Hasan, et Yiğit Ali ÜNCÜ. « The Investigation of (p,xn), (p,xp), (p,xd) and (p,xt) Reactions of 209Bi isotope with Theoretical Nuclear Models ». Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 21 février 2023. http://dx.doi.org/10.29233/sdufeffd.1217959.

Texte intégral
Résumé :
Nükleer fizik alanındaki gelişmeler; arkeoloji, jeoloji, mühendislik, astrofizik, kozmoloji, kimya, biyoloji, tıp gibi bilim dallarını da etkilemektedir. Nükleer reaksiyon mekanizmalarını anlamak, reaksiyon modelleri oluşturmak ve mevcut nükleer reaksiyon modellerinin geçerliliğini değerlendirmek için nükleer modellerin incelenmesi gereklidir. Bu çalışmada protonlarla bombardıman edilen 209-Bi (209Bi) izotopunun nötron, proton, döteryum ve trityum yayınlanma spektrumları incelenmiştir. Çalışmadaki sonuçlar, TALYS 1.95 nükleer reaksiyon kodu kullanılarak yapılmış, elde edilen sonuçlar Uluslararası Deneysel Nükleer Reaksiyon Data (EXFOR) kütüphanesinden elde edilen deneysel verilerle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak incelenen, direkt reaksiyon, bileşik çekirdek ve denge öncesi mekanizmalarının sonuçları deneysel veriler ile uyumlu olarak çıkmıştır.
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.

Livres sur le sujet "Arkeolojik jeoloji"

1

Meriç, Engin. Jeoloji ve arkeoloji : İstanbul ve yakın çevresinin 8000 yıllık geçmişinden kesitler. Bakırköy, İstanbul : Mimarlar Odası Bakırköy BKBT, 2010.

Trouver le texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

French, C. A. I. Geoarchaeology in action : Studies in soil micromorphology and landscape evolution. London : Routledge, 2003.

Trouver le texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

Ercan, Tuncay. Biga ve Gelibolu yarımadaları ile Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan adalarının jeolojik, arkeolojik ve tarihi özellikleri. Ankara : Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, 1996.

Trouver le texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

Arkeoloji, epigrafi, jeoloji, doğal ve kültürel peyzaj yapısıyla Tlos Antik Kenti ve Teritoryumu. Ankara : T.C. Seydikemer Kaymakamlığı Yayınları, 2015.

Trouver le texte intégral
Styles APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Nous offrons des réductions sur tous les plans premium pour les auteurs dont les œuvres sont incluses dans des sélections littéraires thématiques. Contactez-nous pour obtenir un code promo unique!

Vers la bibliographie