Literatura académica sobre el tema "Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı"

Crea una cita precisa en los estilos APA, MLA, Chicago, Harvard y otros

Elija tipo de fuente:

Consulte las listas temáticas de artículos, libros, tesis, actas de conferencias y otras fuentes académicas sobre el tema "Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı".

Junto a cada fuente en la lista de referencias hay un botón "Agregar a la bibliografía". Pulsa este botón, y generaremos automáticamente la referencia bibliográfica para la obra elegida en el estilo de cita que necesites: APA, MLA, Harvard, Vancouver, Chicago, etc.

También puede descargar el texto completo de la publicación académica en formato pdf y leer en línea su resumen siempre que esté disponible en los metadatos.

Artículos de revistas sobre el tema "Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı"

1

Önal, İnci y Özlem Şenyurt Topçu. "Eğitimi Gerçekleştirmek: Öğretim Programlarında Okul Kütüphanelerinin Yeri". Bilgi Dünyası 14, n.º 2 (31 de octubre de 2013): 306–28. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2013.123.

Texto completo
Resumen
Çalışmamız, Türkiye’de eğitim sistemi içinde yer alan öğretim programlarının öğrencileri okul kütüphanelerini kullanmaya nasıl yönlendirdiğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda 2012 Mayıs ve 2013 Şubat tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan öğretim programlarından 30 ilköğretim programı saptanmıştır. İlköğretim programlarında kütüphane kullanımı, okuma ve araştırmaya yönlendirici ifadelerin olup olmadığı her programın öncelikle amaç, kapsam, vizyon ve yöntem daha sonra kazanım ve etkinlikler kısımlarından ayrıntılı olarak incelenmiştir. 30 ilköğretim programı değerlendirildiğinde yukarıda belirtilen kısımlarda kütüphane kullanımı, okuma ve araştırmaya yönlendirici ifadeler olmasına karşın, her ders için dengeli ve yeterli bir dağılım bulunmadığı vurgulanmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

TEKŞAN, Keziban, Enes ÇİNPOLAT y Yunus Emre UYAR. "Text Selections in Turkish Textbooks Used Between 2000-2022". Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 43, n.º 3 (30 de diciembre de 2023): 2129–78. http://dx.doi.org/10.17152/gefad.1246579.

Texto completo
Resumen
Bu araştırmanın amacı 2000-2022 yılları arasında ilkokul ve ortaokullarda okutulan Türkçe ders kitaplarındaki okuma metinlerini incelemektir. Bu inceleme metinlerin kitaplarda kaç kez yer aldığını, bu metinlerin yazarlarını, değiştirilme durumlarını, metinlerin kaynakçalarını, yazarların uyruklarını ve metinlerin türlerini kapsamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizine başvurulmuştur. Veri kaynaklarını Millî Kütüphane, Editörler, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Kütüphanesi’nden ulaşılan 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için hazırlanan 66 Türkçe ders kitabı oluşturmaktadır. Bu kitaplarda yer alan 1948 okuma metni araştırmaya dâhil edilmiştir. Ders kitapları, öncelikle araştırmacılar tarafından basılı veya dijital olarak incelenmiştir. Bu incelemede araştırma kapsamına giren başlıklar Excel dosyalarına aktarılarak düzenlenmiş ve analiz işlemleri gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Böylelikle oluşturulan kategorilere veriler işlenmiştir. Elde edilen bulgulara dayalı sonuçlar alanyazın doğrultusunda tartışılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

ÖZÇINAR, Ayse. "Hayat bilgisi dersi 2005-2018 öğretim programları ve ders kitaplarında zamanı ve mekânı algılama becerisi". Turkish History Education Journal 13, n.º 1 (6 de diciembre de 2023): 49–71. http://dx.doi.org/10.17497/tuhed.1347450.

Texto completo
Resumen
Bu araştırmada 2005 ve 2018 yılı Hayat Bilgisi dersi öğretim programlarının ve ders kitaplarının Zaman ve Mekânı algılama becerisi kapsamında karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda söz konusu programlar ve ilgili ders kitapları; özel amaçlar, içerik boyutları açısından analiz edilip karşılaştırılmıştır. Araştırma betimsel bir yaklaşıma aittir. Araştırmanın verileri doküman inceleme tekniğinin ilkeleri temele alınarak analiz edilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemi özellikleri taşımaktadır. Araştırmanın veri kaynağını MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının yayımlamış olduğu 2005 ve 2018 yılı Hayat Bilgisi dersi öğretim programları ve Millî Eğitim Bakanlığının yayımladığı birinci ikinci ve üçüncü sınıf ders kitapları oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre programların genel yapısı incelendiğinde; 2005 Hayat Bilgisi ders kitapları zamanı algılama kategorileri bakımından zenginken 2018 Hayat Bilgisi ders kitapları mekânı algılama içerikleri bakımından zengindir. 2005 Hayat Bilgisi öğretim programı içerik bakımından zamanı ve mekânı algılama becerisine ilişkin içerikler daha sıklıkla kullanırlarken 2018 Hayat Bilgisi öğretim programda içerik bakımından daha kısıtlıdır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

Çetin, İbrahim, Ahmet Mutluoğlu, Derya Özlem Yazlık y Ahmet Erdoğan. "Ortaöğretim Dokuzuncu Sınıf Matematik Ders Kitaplarının Kök Değerler Çerçevesinde İncelenmesi". Yaşadıkça Eğitim 35, n.º 2 (9 de septiembre de 2021): 715–32. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2021352297.

Texto completo
Resumen
Bu araştırmada, matematik dersi öğretim programında vurgulanan “kök değerlere” ortaöğretim 9. sınıf matematik ders kitaplarında ne sıklıkta ve düzeyde yer verildiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca okutulması kararlaştırılan iki adet ortaöğretim 9. sınıf matematik ders kitabının doküman incelemesi tekniği ile incelenmesinden elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinin çerçevesini, ortaöğretim matematik ders programında yer alan on kök değer oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda ortaöğretim 9. sınıf matematik ders kitaplarında en çok yardımseverlik ve sorumluluk; en az ise sabır, öz denetim, dürüstlük ve sevgi değerlerine yer verildiği belirlenmiştir. Öğrenme alanlarına göre kök değerlerin yer alma sıklıkları incelendiğinde en fazla “Sayılar ve Cebir” en az da “Geometri” öğrenme alanında yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak, incelenen ders kitaplarında değerlerin yer alma düzeylerinin daha çok zayıf düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

YILDIZ, Mehmet y Mustafa AKINCI. "ORTAOKUL MATEMATİK DERS KİTAPLARINDAKİ METİN VE METİN DIŞI ÖĞELERİN DEĞERLER AÇISINDAN İNCELENMESİ". Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7, n.º 1 (31 de mayo de 2023): 86–116. http://dx.doi.org/10.30561/sinopusd.1207168.

Texto completo
Resumen
Bu araştırmada, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeyinde dört adet matematik ders kitabında bulunan metin ve görseller değerler açısından incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında değer inceleme formu oluşturulmuş ve bu formda adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik, bilimsellik, estetik, paylaşım, esneklik, eşitlik, özgürlük, tasarruf, rasyonellik, iletişim ve bağlantı kurma değerlerine yer verilmiştir. Bu çerçevede değerlerin ders kitaplarındaki durumu, hazırlanan form dikkate alınarak incelenmiştir. Metin ve görsellerde yer alan değer içerikli ifadeler tespit edilmiştir. Elde edilen veriler kodlanarak sınıflandırılmıştır. Analiz işlemi MAXQDA 12 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, incelenen matematik ders kitaplarından beşinci sınıf düzeyinde en çok yer alan değer vatanseverlik değeridir ve matematiksel değerlere değinilmemiştir. Altıncı sınıf düzeyinde en çok yer alan değer bağlantı kurma olup matematiksel bir değerdir. Yedinci sınıf düzeyinde en çok yer alan değer dürüstlük, sorumluluk ve yardımseverlik değeri iken bu sınıfta matematiksel değerlere değinilmemiştir. Sekizinci sınıf düzeyinde matematiksel değerlere daha fazla yer verildiği görülmüştür. Bu sınıfta en çok yer alan değer bağlantı kurma, eşitlik ve yardımseverlik değerleridir. İncelen ders kitaplarının hepsi dikkate alındığında en sık rastlanan değerlerin sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik değerlerinin oluğu ortaya çıkmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

TEMELLİOĞLU, Şeyma Hatice y Güler KÜÇÜKTURAN. "Gender Stereotypes: Textbook Review". e-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi 9, n.º 2 (12 de agosto de 2022): 679–98. http://dx.doi.org/10.30900/kafkasegt.956711.

Texto completo
Resumen
Bu çalışmanın amacı Sosyal Bilgiler ders kitaplarındaki metin ve görsellerde toplumsal cinsiyet rollerine nasıl yer verildiğini belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yapılarak yürütülmüştür. Bu amaçla ilköğretim 4.sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabı toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında incelenmiştir. Çalışmada doküman olarak, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 28 Mayıs 2018 tarih ve 78 sayılı kararıyla 2018-2019 öğretim yılından itibaren beş yıl süreyle ders kitabı olarak kabul edilmiş olan İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı incelenmiştir. Kitaptaki metin ve görsellerdeki toplumsal cinsiyet rollerinin belirlenmesi için betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Kitapta 234 insan görseli olan fotoğraf bulunmakta ve bu fotoğraflarda yer alan 555 görüntüde cinsiyete özgü rol atfedilmektedir. Kitaptaki görseller, görselle ilişkili metinlerin incelenmesi yoluyla gerçekleştirilmiş ve sonuç olarak cinsiyete özgü rollerin, “ev dışı roller”, “meslek rolleri”, “ev içi roller” olmak üzere 3 başlık altında yer aldığı görülmüştür. Ayrıca ders kitabını okutmuş olan 3 kadın, 3 erkek olmak üzere 6 öğretmen ile görüşme yapılmış, İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabında toplumsal cinsiyet rollerine dair görüşleri alınmıştır. Çalışmada 4.sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında erkek figürüne, kadın figüründen daha fazla yer verildiği, kadına ev içi rollerde ve erkeğe ise ev dışı rollerde daha fazla yer verildiği, erkeğe, kadından daha fazla meslek atfedildiği, kadının ev içi işlerde, erkekten daha aktif kılındığı ve birçok ev içi iş sorumluluğunun kadına yüklendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

Bakaç, Ebru. "Comparison of 2005 science and technology curriculum, 2013 and 2018 science course curriculums". Journal of Human Sciences 16, n.º 3 (5 de septiembre de 2019): 857–70. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v16i3.5386.

Texto completo
Resumen
The aim of this research is to compare 2005 Science and Technology curriculum, 2013 and 2018 Science curriculums. For this purpose, the curriculum obtained from the site of the Board of Education were examined using qualitative research methods which document analysis in details. Curriculums were compared by taking into account the objectives, gains, content, teaching-learning and measurement-evaluation process. The data were analyzed using the content analysis method. At the end of the research, it was determined that students should be educated as science literate individuals in all curriculums. On the axis of this aim, it was observed that the general objectives for the training of individuals who can use the scientific method, who can look at the world from a scientist's point of view and who can use the scientific process skills effectively. In addition, it was determined that gains was created on the axis of these purposes a spiral program design concept, that there is a continuous decrease in the number of gains and that there is not much change in the content, teaching-learning process and measurement-evaluation dimensions of the curriculums. The following suggestions was made for the experts of curriculum developments and researchers in the light of these results: It seems important that evaluation of the curriculums by conducting quantitative research in accordance with the opinions of the stakeholders, rewrite of the gains in the curricula in details, renewal of the content on the axis of current scientific data, the curriculums include sample activities and measurement-evaluation applications and to renew the curriculum in line with the suggestions from the curriculum development specialists, teachers and other stakeholders. ​Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. Özet Bu araştırmanın amacı 2005 Fen ve Teknoloji dersi öğretim programı, 2013 ve 2018 fen bilimleri dersi öğretim programlarının karşılaştırılarak incelenmesidir. Bu amaçla Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın sitesinden elde edilen öğretim programları nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Öğretim programları amaçlar, kazanımlar, konu alanı (içerik), öğretme-öğrenme süreçleri ve ölçme-değerlendirme basamakları dikkate alınarak karşılaştırılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonunda bütün öğretim programlarında öğrencilerin fen okur-yazarı bireyler olarak yetiştirilmesinin amaçlandığı saptanmıştır. Bu amaç ekseninde bilimsel yöntemi kullanabilen, dünyaya bir bilim adamının bakış açısıyla bakabilen, bilimsel süreç becerilerini etkili bir şekilde kullanabilen bireylerin yetiştirilmesine yönelik genel amaçlar belirlenmiştir. Ayrıca bu amaçlara yönelik olarak sarmal bir program tasarımı anlayışı ekseninde kazanımlar oluşturulduğu, kazanım sayısında sürekli bir azalma olduğu, programların içerik, öğretme-öğrenme süreçleri ve ölçme- değerlendirme boyutlarında çok fazla bir değişiklik yapılmadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar ışığında program geliştirme uzmanlarına ve araştırmacılara yönelik olarak şu önerilerde bulunulmuştur: öğretim programlarının paydaşların görüşleri doğrultusunda nicel araştırmalar yapılarak değerlendirilmesi, öğretim programlarında yer alan kazanımların ayrıntılı bir şekilde yazılması, içeriğin güncel bilimsel veriler ekseninde yenilenmesi, öğretim programlarında örnek etkinlikler ve ölçme-değerlendirme uygulamalarına yer verilmesi, öğretim programlarının program geliştirme uzmanları, öğretmenler ve diğer paydaşlardan gelen öneriler doğrultusunda yenilenmesi önemli görülmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

Gökhan, Okan. "Ortaöğretim İngilizce Ders Kitaplarındaki Metinlerin Okunabilirlik Düzeylerinin İncelenmesi". Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 de junio de 2024. http://dx.doi.org/10.53444/deubefd.1472854.

Texto completo
Resumen
İngilizce yazılmış bir metnin okunabilirlik düzeyi öğrencinin metin içeriğini anlaması açısından önemlidir. Öğrenci seviyesine uygun okunabilirliğe sahip metinler anlamayı, akılda tutmayı, okuma hızını ve okuma kalıcılığını artırmaktadır. Bu çalışmada Ortaöğretim İngilizce ders kitaplarındaki metinlerin okunabilirlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesine dayalı betimsel bir çalışmadır. Çalışmada Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan ve 2023-2024 eğitim öğretim yılında devlet okullarında kullanılan 9, 10, 11 ve 12. Sınıflara ait dört ders kitabından seçilen toplam 72 metin Flesch Okuma Kolaylığı okunabilirlik formülüne göre incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında 9, 10 ve 11. Sınıf ders kitaplarındaki metinlerin okunabilirlik düzey puan ortalamasının sınıf düzeyine uygun olduğu ancak 12. Sınıf ders kitabındaki metinlerin okunabilirlik düzey puan ortalamasının sınıf düzeyinin biraz üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar tartışılarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

OBA, Sinan y Mücahit KÖSE. "FEN BİLİMLERİ DERS KİTAPLARININ BİLİMSEL SORGULAMA BECERİLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ". Scientific Educational Studies, 25 de mayo de 2022. http://dx.doi.org/10.31798/ses.1106070.

Texto completo
Resumen
Bu araştırmada 2020-2021 eğitim öğretim yılında 5.6.7.sınıflarda okutulacak olan MEB yayınları fen bilimleri ders kitapları ve 8. sınıflarda okutulacak olan MEB tarafından onaylı özel yayınevi fen bilimleri ders kitaplarında bulunan deney ve etkinlik bölümlerinin bilimsel sorgulamaya uygunluğu nedir? sorusuna cevap aranmıştır. Araştırma 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından önerilen ortaokul 5.,6. (2 ders kitabı), 7. sınıf MEB yayınları ve 8. sınıf (özel yayınevi) beş adet fen bilimleri ders kitapları ile sınırlandırılmıştır. Bu çalışmada doküman incelemesi ile toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Fen bilimleri ders kitaplarındaki deney ve etkinliklerin sorgulama tabanlı görevlerinin analizinde, Yang ve Liu (2016) tarafından geliştirilen Sorgulama tabanlı görevler analiz envanteri (Inquiry-based Tasks Analysis Inventory [ITAI]) kullanılmıştır. Sorgulama tabanlı görev analizi envanteri (SGAE) üç ana boyut ve 22 alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda incelenen dokümanların deney ve etkinlik bölümlerinin bilimsel sorgulamaya uygunluğunun düşük seviyede kaldığı tespit edilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

Ünal, Suat y Ali İhsan Benzer. "Ortaokul 5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitaplarının Değerler Açısından İncelenmesi". Educational Academic Research, 13 de marzo de 2024. http://dx.doi.org/10.33418/education.1420782.

Texto completo
Resumen
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 5. sınıf fen bilimleri ders kitaplarında yer alan değerleri belirlemek ve incelemektir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın veri kaynağı, farklı yayınevleri tarafından basılmış olan ve 2020–2021 eğitim-öğretim yılından itibaren okutulan, iki 5. sınıf fen bilimleri ders kitabıdır. Fen bilimleri ders kitaplarını değerler bakımından incelemek için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanmış 10 kök değer sınıflandırması kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda fen bilimleri ders kitaplarında en fazla “öz denetim” ve “sorumluluk” değerlerinin yer aldığı, buna karşılık “adalet” ve “dostluk” değerlerinden hiç bahsedilmediği, “dürüstlük” ve “saygı” değerlerinden ise sadece bir kez bahsedildiği görülmüştür. Ayrıca incelenen her iki ders kitabında da değerlerin ünitelere göre dağılımının dengeli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında fen bilimleri ders kitaplarının tüm kök değerleri içerecek şekilde tekrar düzenlenmesi ve değerleri içeren ifadelerin görsellerle desteklenmesi önerilmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.

Libros sobre el tema "Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı"

1

Tokdemir, Muhammet Ahmet, 1979- author, ed. Talim ve Terbiye Kurulu kararları, 1925-1928. Ankara: Türk Tarih Kurumu, 2020.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Ofrecemos descuentos en todos los planes premium para autores cuyas obras están incluidas en selecciones literarias temáticas. ¡Contáctenos para obtener un código promocional único!

Pasar a la bibliografía