Artículos de revistas sobre el tema "Nağıl kitabı"

Siga este enlace para ver otros tipos de publicaciones sobre el tema: Nağıl kitabı.

Crea una cita precisa en los estilos APA, MLA, Chicago, Harvard y otros

Elija tipo de fuente:

Consulte los 50 mejores artículos de revistas para su investigación sobre el tema "Nağıl kitabı".

Junto a cada fuente en la lista de referencias hay un botón "Agregar a la bibliografía". Pulsa este botón, y generaremos automáticamente la referencia bibliográfica para la obra elegida en el estilo de cita que necesites: APA, MLA, Harvard, Vancouver, Chicago, etc.

También puede descargar el texto completo de la publicación académica en formato pdf y leer en línea su resumen siempre que esté disponible en los metadatos.

Explore artículos de revistas sobre una amplia variedad de disciplinas y organice su bibliografía correctamente.

1

BALICA, Kemal. "Kitap İncelemesi: Michael Pollan, Arzunun Botaniği, Sevin Okyay (Çeviri), Domingo, 2011, 232 s." Bağımlılık Dergisi 25, n.º 3 (14 de enero de 2024): 336–40. http://dx.doi.org/10.51982/bagimli.1393633.

Texto completo
Resumen
Arzunun Botaniği kitabı, New York Times çok satanlar listesine giren ve iki saatlik bir belgesel olarak yayınlanan bir eserdir. Kitap temelde bitkilerin türlerini hayatta tutmak için insanlar tarafından arzulanır hale gelerek "insanı çalıştır" stratejisi geliştirdiklerini öne sürmektedir. Bu durumu açıklamak üzere Pollan kitabını; tatlılık-elma, güzellik-lale, sarhoşluk-marihuana ve kontrol-patates olmak üzere dört ayrı bölümde hazırlamıştır. Çalışmaya konu olan sarhoşluk-marijuana bölümünde yazar sarhoşluk yapan bitkilerin hayvanlar ve insanlar tarafından evrimsel dezavantajına rağmen uzun yıllardır kullanılageldiğini ifade etmektedir. Kullanım yaygınlığından sonra yazar kenevir yetiştirme deneyiminden yola çıkarak ABD’de ve Hollanda’da marijuanaya uygulanan yasal yaptırımları karşılaştırmaktadır. İlerleyen kısımlarda ise Pollan sarhoşluk kavramı üzerinde durmuş, sarhoşluğun biyolojik temelini ve insanların neden sarhoş olmak istediğini anlamaya çalışmıştır. Sonuç olarak, hangi bitkinin kendisini nasıl tercih edilebilir kıldığı kısmı soru işaretleri doğursa da, bitkilerin insanları çalıştır stratejisi geliştirerek kendi devamlılığını sağladığı fikri homosantrik (insan merkezli) düşünceleri derinden sarsan özgün bir bakış açısı sunmaktadır. Marijuana bölümü ise sarhoşluk etkisi yaratan maddelerin insanlar ve hayvanlar tarafından neden ve nasıl tercih edildiğinden daha çok, kenevir bitkisinden marijuana elde etmenin inceliklerinden ve sarhoşluk etkisi yaratan pek çok bitki ve ya maddeden (41 adet) bahsetmektedir. Tüm bu detaylandırma sarhoşluğa övgü düzeyine varacak öznel ifadelerle birlikte kitabı bağlamından uzaklaştırmaktadır. Oldukça özgün bir bakış açısından yola çıkan kitabın üçüncü bölümünde esrar başta olmak üzere sarhoşluk veren bazı maddelerin kullanımını özendirici olabileceği gözlemlenmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

Süer, Aydın. "Gelibolu'da Ruslar". Belleten 51, n.º 199 (1 de abril de 1987): 315–56. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1987.315.

Texto completo
Resumen
"Gelibolu'da Ruslar" kitabı, 1923 yılında Berlin'de basılmıştır. 1920 Ekiminde, iç savaş sonunda Bolşeviklere yenik düşen ve Kırım'ı terketmek zorunda kalan Çar ordusunun bir bölümünü oluşturan 1. Kolordu'nun, Fransızlarca yerleştirildikleri Gelibolu'daki yaşamlarını konu alan bu kitap, burada bizzat yaşayanlar tarafından hazırlanmıştır. Kitapta, bir yıllık Gelibolu yaşamı tüm yönleriyle, ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Rusların Gelibolu'ya nasıl ve kimlerce yerleştirildiği, iaşelerinin nasıl temin edildiği, nasıl bir yaşam düzeni kurdukları bölümler halinde anlatılmıştır. Türklerle olan karşılıklı toplumsal ve dinsel ilişkilerin yanı sıra, Rus ordusunun Kemalist güçlerle ilişkileri de Türk tarihi açısından ilgi çekicidir. Özellikle Rusların Rum, Ermeni, Fransız gibi, o dönemde Gelibolu'da sayıca fazla olan ve kentin yaşamında etkin rol oynayan azınlıklara bakış açılarına ilişkin bazı izlenimler de edinilmektedir. Bunların yanı sıra, Rus kolordusunun yönetim, eğitim, spor, kültür, din, sağlık alanında yaptıkları etkinlikler de ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Kitabın son bölümünde ise Rusların Gelibolu'dan nasıl ve hangi koşullar altında ayrıldıkları anlatılmaktadır. Kitapta ayrıca, haritalar, komutanlıklar arasında geçen önemli yazışmaların ve bazı bildirilerin metinleri ve fotoğraflar yer almaktadır. Bu yazıda, kitap, ayrıntılı ve yakın tarihimizin bilinmeyen veya çok az bilinen bir olayına ışık tutacak bir biçimde, yorum katılmadan, yazarların görüşlerine bağlı kalınarak özetlenmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

İbadi, Yelda. "Antidepresan Olarak Aşk, Bas Kast (Çev. Özden Saatçi, 2016),Omega". Mutluluk ve İyi Oluş Dergisi 7, n.º 13 (septiembre de 2022): 57–63. http://dx.doi.org/10.32739/usmut.2022.7.13.12.

Texto completo
Resumen
Aşk, kulağa çok belirsiz ve hatta mistik gelen bir kavram olsa da farklı bağlamlarda insanların temel birtakım ihtiyaçlarına işaret eder. Eş seçimi bağlamında aşkı düşündüğümüzde üreme ve türün devamlılığının sağlanması gibi biyolojik ve evrimsel süreçlerle ilişkili ihtiyaçların karşılanmasında rol oynayan temel faktörlerden biri iken, bağlamı romantik ilişkiye kaydığında ait olma, sevgi, saygı gibi temel psikolojik ihtiyaçların karşılanmasında önemli bir işleve sahiptir. Antidepresan olarak aşk her iki bağlamı da sırasıyla ele alarak aşk ile ilgili yapılmış olan araştırmaların derlendiği bir kaynak oluşturmaktadır. Orijinal dili Almanca olan kitabın adı “ Die Liebe und Wie Sich Leidenschaft Erklart/ Aşk ve Tutku Kendini Nasıl Açıklar” şeklindeyken Türkçe çeviride “Antidepresan Olarak Aşk” ismi tercih edilmiştir. Kitap okuyucuya eşleşmenin aşamalarını, eş seçimi faktörlerini ve romantik ilişkilerin devamlılığını sağlayan faktörleri bilimsel çalışmaların sonuçlarına dayalı olarak sunmaktadır. Kitabın yazarı olan Alman bilim yazarı Bas Kast, Konstanz Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde psikoloji ve biyoloji eğitimi almıştır. Alman haftalık gazetesi Die Zeit ve diğer dergilerde serbest yazar olarak, ardından Berlin merkezli Der Tagesspiegel gazetesinde editör ve muhabir olarak çalışmıştır. 2003- 2020 yılları arasında yayınlanmış sekiz farklı popüler bilim kitabı bulunmaktadır
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

KARAL, Sedat. "Aykırı Kültür (Kitap İncelemesi)". Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 23, n.º 1 (28 de marzo de 2023): 353–58. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1272628.

Texto completo
Resumen
Aykırı Kültür (Kitap İncelemesi) Birmingham Üniversitesi bünyesinde 1964 yılında kurulan, ağırlıklı olarak kültürel çalışmalara odaklanan ve bunu yaparken de anti-elitist bir tavır takınan Çağdaş Kültürel Çalışmalar Merkezi’nin ya da diğer adıyla Birmingham Okulu’nun mezunlarından biri olan Paul E. Willis’in “Aykırı Kültür” (2022) adlı kitabı, Gökben Demirbaş tarafından Türkçeye kazandırılarak Ayrıntı Yayınları’nca yayımlandı. 1960’lı yılların sonu ve 1970’li yılların başlarında İngiltere’de yapılmış iki farklı etnografik çalışmanın bir araya getirilmesinden oluşan kitap, “motorcular”ın ve “hippiler”in dünyasına odaklanmaktadır. Bu nedenle kitap, farklı kültürel dünyalardan elde edilen verileri yorumlayarak analiz eden iki ana bölümden ve ayrıca çeşitli gruplar hakkında etnografik araştırma yapmak isteyenler için bir nevi kılavuz denilebilecek teorik ek bölümden oluşmaktadır. Bu değerlendirme yazısında ilk olarak motorcuların sonrasında ise hippilerin, diğer bir deyişle iki farklı kültürel dünyanın yazar tarafından nasıl sorunsallaştırılıp ele alındığı kitapta sunulan çeşitli gözlemlerden hareketle incelenecek, daha sonra kitabın zayıf ve güçlü yanları üzerinde durulacaktır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

TEMELLİOĞLU, Şeyma Hatice y Güler KÜÇÜKTURAN. "Gender Stereotypes: Textbook Review". e-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi 9, n.º 2 (12 de agosto de 2022): 679–98. http://dx.doi.org/10.30900/kafkasegt.956711.

Texto completo
Resumen
Bu çalışmanın amacı Sosyal Bilgiler ders kitaplarındaki metin ve görsellerde toplumsal cinsiyet rollerine nasıl yer verildiğini belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yapılarak yürütülmüştür. Bu amaçla ilköğretim 4.sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabı toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında incelenmiştir. Çalışmada doküman olarak, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 28 Mayıs 2018 tarih ve 78 sayılı kararıyla 2018-2019 öğretim yılından itibaren beş yıl süreyle ders kitabı olarak kabul edilmiş olan İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı incelenmiştir. Kitaptaki metin ve görsellerdeki toplumsal cinsiyet rollerinin belirlenmesi için betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Kitapta 234 insan görseli olan fotoğraf bulunmakta ve bu fotoğraflarda yer alan 555 görüntüde cinsiyete özgü rol atfedilmektedir. Kitaptaki görseller, görselle ilişkili metinlerin incelenmesi yoluyla gerçekleştirilmiş ve sonuç olarak cinsiyete özgü rollerin, “ev dışı roller”, “meslek rolleri”, “ev içi roller” olmak üzere 3 başlık altında yer aldığı görülmüştür. Ayrıca ders kitabını okutmuş olan 3 kadın, 3 erkek olmak üzere 6 öğretmen ile görüşme yapılmış, İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabında toplumsal cinsiyet rollerine dair görüşleri alınmıştır. Çalışmada 4.sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında erkek figürüne, kadın figüründen daha fazla yer verildiği, kadına ev içi rollerde ve erkeğe ise ev dışı rollerde daha fazla yer verildiği, erkeğe, kadından daha fazla meslek atfedildiği, kadının ev içi işlerde, erkekten daha aktif kılındığı ve birçok ev içi iş sorumluluğunun kadına yüklendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

AKSOY ALP, Eylem. "Annie Ernaux'nun Les Années (Yıllar) Adlı Eserinde Toplum, Bellek ve Yazın". Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 60, n.º 1 (22 de junio de 2020): 234. http://dx.doi.org/10.33171/dtcfjournal.2020.60.1.13.

Texto completo
Resumen
Annie Ernaux'nun Les Années (Yıllar) adlı eseri yayımlandığı 2008 yılında Fransız yayın dünyasında büyük bir beğeniyle karşılandı ve bu kitap konusunda, her ne kadar klâsik anlamda bir roman olarak sınıflandırılmasa da, “roman total” (tam/bütünleyici roman) nitelemesi yapıldı. Annie Ernaux kanserle mücadele ederken yazdığı, yaşamının son otuz yılı süresince arayışına çıktığı yazma biçimini sonunda yakalayabilmiş; kendi yaşamından yola çıkarak savaş sonrası Fransız toplumu ve kültürüne ilişkin her türden olayı kayıt altına aldığı bu kitabını, bildiği ve tanık olduğu her şeyi ölmeden geride kalanlara iletme kaygısıyla yazmış gibi görünüyor. Kişisel konuları ele aldığı yazılarının arka planında bile hep toplumsal yaşam ve toplumsal yaşamı oluşturan kültürel, siyasi, tarihsel olaylara yer veren Annie Ernaux, bu kitabını tam anlamıyla bir “toplumsal bellek” yazını olarak kurgulamıştır; çünkü bireysel kimliğinin oluşumunda toplumsal olayları nasıl yorumlayıp, nasıl anımsadığımızın ne denli önemli olduğunun ayrımındadır. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından başlayarak insan psikolojisinin toplumsal bellekle yakından ilişkili olduğunu düşünen düşünürler artmış, bunun yansımalarına yazarlar eserlerinde yer vermeye başlamışlardır. Bir beceri olarak toplumsal bellek kimi kılgıları canlı tutmaya çalışırken, modern yaşamın bunu sekteye uğrattığı tartışma götürmez bir gerçektir. Bu bağlamda Annie Ernaux, 1940'lı yıllardan başlayarak 2008 yılına gelinceye değin Fransız toplumunun değişik kesimlerinin yaşantılarını kayda almış ve yazar olarak bir etnolog gibi çalışarak, yazınını bireysel yaşanmışlıktan toplumsal bellek boyutuna taşıyabilmiştir. Makalemizde yazarın kaybolmaya yüz tutmuş tüm kültürel ve toplumsal imgeleri ele aldığı ve modern yaşamın unutturma çabalarıyla başa çıkmaya çalıştığı “müze kitabı” bellek yazını çerçevesinde irdelenmeye çalışılacaktır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

KOÇ, Kevser. "Çocuklar Resimli Çocuk Kitaplarındaki Resimleri Nasıl Yorumluyor? Behiç Ak'ın "Uyurgezer Fil" Kitabı". Journal of Turkish Studies 10, Volume 10 Issue 4 (1 de enero de 2015): 687. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.7747.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

Tabar, Kadir. "Siverek; Şehir Mekân ve İnsan". Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi 5, n.º 8 (30 de junio de 2024): 68–72. http://dx.doi.org/10.62356/cihansumul.1485654.

Texto completo
Resumen
Siverek Şehir, Mekân ve İnsan isimli eser Ekrem Akman tarafından kaleme alınmıştır. Kadim bir tarihe sahip Osmanlı-İslam şehri özelliklerine sahip Siverek’in, tarihi, konumu, kültürü, yapıları, insanların sosyal yaşamı, şehrin idari yönetimi hakkında bilgiler vermektedir. Yazar, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde görev yapmaktadır. Tanıtımı yapılan bu kitabı 2017 yılında tamamladığı “Siverek, Şehir, Mekân ve İnsan” isimli tezinden türetmiştir. Araştırmasının yer sınırını Siverek kazasının idari alanları olarak belirleyen yazar, kitabını yazarken Ahkam Defterleri, Şer’iye Sicilleri, Nüfus Defterleri ve Arşiv Belgelerini temel kaynak olarak kullanmıştır. Çalışmanın zaman sınırı ise Osmanlı Devleti’nin merkezileşme çabalarının yoğun olarak yaşandığı, reformlar ve değişim yıllarını da içine alan 19. yüzyılın ikinci yarısı olarak belirlenmiştir. Çalışmanın temel amacı ise; merkezileşme sürecinde ciddi yenileşme adımlarının atıldığı Tanzimat Döneminde Siverek’te idari adli ve sosyal yapılanmada neler yaşandığını, merkezileşme sürecinin şehir eşrafı ve ahalinin yaşamını nasıl etkilediğini ortaya koymak olarak açıklar.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

Çalışkan, Sümeyra. "Kutsal Roma İmparatorluğu (Kitap incelemesi)". Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, n.º 2 (27 de junio de 2024): 817–28. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1426773.

Texto completo
Resumen
Berlin İhtisas Araştırmaları Enstitüsü Rektörlüğünü yapmakta olan Barbara Stollberg-Rılınger’ın kısa sürede beş baskı yapan 2001 yılında yayımladığı “Kutsal Roma İmparatorluğu” adlı eser Vakıfbank Kültür Yayınları tarafından Mete Tunçay çevirisiyle 2020’de Türkiye’de yayımlandı. Kutsal Roma İmparatorluğu, söz konusu İmparatorluğun tarihsel olarak ne olduğunu, nasıl anlaşılması gerektiğini anakronizme düşmeden, geçmişi yargılama peşinde olmadan kısaca ve temel hatlarıyla ele alan bir çalışmadır. Bu kitap değerlendirme çalışmasında; yazarın kitabı nasıl ele aldığı, nasıl dönemlere ayırdığı, tarih yazımı veçhesiyle nelere dikkat ettiği ele alınmaktadır. Tartışma ve Sonuç kısmında bu kitap vesilesiyle Osmanlı Tarihi bağlamında bir değerlendirmede bulunulmaktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

Akkaya, Nurhalime. "Bilginin İnşasında Epistemik Cemaatlerin Rolü ve Önemi". Muhakeme Dergisi 7, n.º 1 (30 de junio de 2024): 133–37. http://dx.doi.org/10.33817/muhakeme.1437122.

Texto completo
Resumen
Hüsamettin Arslan, bu eserinde bilimsel bilgi hakkında konuşmayı ve bilim sosyolojisini tartışmayı amaçlamaktadır. Arslan'ın doktora tezinin kitaba dönüştürülmesiyle ortaya çıkan bu eser, Arslan'a göre bilim sosyolojisi alanında hazırlık aşaması özelliği taşır. Çünkü ülkemizde bu alanda yazılmış olan ilk eserdir. Öte yandan Arslan, eserinde bilginin nasıl oluşturulduğu ve nasıl kabul gördüğüne yönelik tartışmalara yer vermektedir. Eserin akademinin içinden bir ses olması dolayısıyla, genç araştırmacılar için bir motivasyon kaynağı olabileceği ve özellikle sosyal bilimler alanındaki okuyucular için anlamlı sorgulamalara kapı aralayacağı düşünülmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
11

ÖZTÜRK, Ali. "Sosyal Bilimlerde Kitap/Metin İnceleme ve Kritiğinin Temel Sorunları ile Kitabın Metamorfozu Üzerine". Sosyolojik Bağlam Dergisi 3, n.º 1 (15 de abril de 2022): 69–79. http://dx.doi.org/10.52108/2757-5942.3.1.5.

Texto completo
Resumen
Hakemli dergilerde veya çeşitli başka bilimsel platformlarda kitap değerlendirme çalışmaları bir gelenek niteliğindedir. Kuşkusuz bu önemli bir faaliyettir. Faaliyetin kendisinin hem kurumsal hem de tarihsel çok yönlü bir derinliği vardır. Eleştiri, tenkit ve değerlendirme gibi faaliyetlerin tarihi arka planı ve kadim gelenekleri vardır. Bu kimi zaman neredeyse bağımsız bir ilmi faaliyet olarak kıymet bulur. Ancak son dönemlerde zamanın ruhuna uygun olarak çeşitli bilimsel platformlarda da eser değerlendirmenin sıradanlaştığı formlar baş göstermeye başladı. Oysaki eleştiri ve kritik faaliyet kimi zaman bir eser yazmaktan bile kıymetli olabilir. Zira kadim kitapları değerlendirmenin yanı sıra yeni çıkmış önemli bir kitabı okura tanıtmak ya da kıymetli bir eseri enine boyuna değerlendirmek hem okura katkı sağlaması bakımından hem de yazın hayatının geri dönütle teşvik, taltif ve tenkit edilmesi açısında son derece önemlidir. Ayrıca yazı yoluyla sistemli hale gelmiş ve sisteme dâhil olmuş savların her açıdan tartışılması bu yolu seçenler için son derece kıymetli ve zenginleştirici bir yoldur. Ancak bu cari haliyle nasıl gerçekleşiyor? Bu konuda sisteme kavuşmuş belli ilkelerden bahsedebiliyor muyuz? Sahada işler nasıl yürümektedir? Belki yeni bir soru olarak kitap artık eski kitap mıdır? Eğer öyleyse bu değişim, bu değerlendirme ve eleştiri süreçlerine nasıl yansımaktadır? Elinizdeki çalışma bu ve benzeri sorulara eleştiri kritik ve teknik geleneğinin ilke ve imkânlarıyla cevap bulmayı amaçlamaktadır. Böylece bu makale ile fiili olarak birçok benzer çalışmada göze çarpan kimi kaotik, karasız, belirsiz, sığ ve ilim-dışı yönelimleri düzene sokmak için kimi tekliflerde bulunmuş olalım.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
12

Özkan, Nazmiye y Bülent Yılmaz. "Çocuk Kitaplarında Dil Sorunu". Bilgi Dünyası 2, n.º 2 (31 de octubre de 2001): 147–68. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2001.469.

Texto completo
Resumen
Bu çalışmada, 7-14 yaşlar arasındaki çocuklara hitap eden resimli kitap, masal ve roman-öykü türündeki Türkçe çocuk kitaplarının 1967 yılına göre. 1997 yılında dil açısından nasıl bir değişim gösterdiği incelenmiştir. Bu amaçla. 1967 yılında yayımlanmış 24 ve 1997 yılında yayımlanmış 47 olmak üzere toplam 71 çocuk kitabı değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmede anlatım bozukluğu, yazım kuralları, noktalama işaretleri, yabancı ve argo kelime kullanımı ile dizgi hataları temel ölçütler (kriterler) olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda, çocuk kitaplarında 1997 yılında 1967 yılına göre, dil kullanım açısından olumlu bir değişim olduğu anlaşılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
13

EVAT, Yılmaz. "Kırk Oda’da Ritmik Unsurlar". Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi 6, n.º 4 (30 de diciembre de 2022): 0. http://dx.doi.org/10.34083/akaded.1203412.

Texto completo
Resumen
Evrenin yapısında düzen, uyum mevcuttur. İnsan ruhunda da düzen duygusu vardır. İnsan ruhu düzenden, süreklilikten doğan ritmi arzular. Ruh kendini ritimle daha güzel ifade eder. Müzik bir sanat dalı olarak ritmik yapısıyla insan ruhunu çabucak etkiler. Müziğin ritminde aletler, ses, melodi rol oynar. Edebiyatta müziğin imkânları yoktur. Edebiyatın malzemesi herkesin kullandığı kelimelerdir. Sanatçı bu kelimelerle eserini müziğin imkânlarına ulaştırmaya çalışır. Şiirleri, hikâyeleri, romanları, oyunları, senaryoları, denemeleri ve seçki kitapları ile tanınmış bir yazar olan Murathan Mungan eserlerinde tıpkı müzikte olduğu gibi melodi, ritim üretmek için çok büyük çaba sarf etmektedir. Mungan eserlerinde müzikal atmosfer sağlayabilmek için Türkçenin bütün ifade imkânlarını araştırır. Yazar bunun için geçmişten bugüne Türkçeye kafa yorar. Müziğin yaşayan Türkçede olduğuna inanan Mungan günümüz Türkiye Türkçesindeki her kelimenin hangi kelimelerle birlikte kullanılacağına çok çalışır. Sanatçının Kırk Oda isimli öykü kitabı bu bağlamda tipik bir örnektir. Bu makalede Murathan Mungan’ın Kırk Oda isimli hikâye kitabı doküman inceleme yöntemi kullanılarak incelenecek ve yazarın ritmi nasıl ürettiği araştırılarak edebiyat müzik ilişkisine dikkat çekilecektir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
14

Kakırman Yıldız, Asiye. "Kütüphanelerde Performans Ölçümü: IFLA Performans Ölçütlerinin Değerlendirilmesi". Bilgi Dünyası 11, n.º 1 (30 de abril de 2010): 155–69. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2010.261.

Texto completo
Resumen
Bu çalışmada, IFLA tarafından 1996 yılında ilk baskısı yapılan “Akademik Kütüphanelerde Performans Ölçümü” adlı kitabın, 2007 yılında gözden geçirilerek ikinci baskısının “Kütüphanelerde Performans Ölçümü” adı altında yapılmasının nedenleri ve bu iki baskının karşılaştırmalı bir değerlendirmesi yapılmıştır. Aradan geçen 11 yıllık süre içerisinde meydana gelen değişimlerin, kütüphanelerin performansını değerlendirmek için kullanılan ölçütlerde nasıl değişiklik yarattığı görülecek ve bu kitaplar çerçevesinde, yaşanan değişimlerin kütüphanelere olan etkisi tartışılacaktır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
15

Küçük, Serhat. "Osmanlı Algısında Garb Teknolojisi: ''Mösyö Elektrik''in Sergüzeşti". Belleten 77, n.º 279 (1 de agosto de 2013): 713–40. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2013.713.

Texto completo
Resumen
Bu makale bir kitap ve yazarına odaklanan bir mikro tarih çalışmasıdır, Ahmet Faik olarak bilinen fakat asıl adı Faik Sabri (Duran) tarafından yazılmış Mösyö Elektrik isimli kitap. 1902 yılının ikinci yarısında Il. Abdülhamid'in sansürcüleri kitabı incelemiş ve eserin daha çok kişiye ulaşmasını engellemiştir. Makale, hikayenin bu hikayesini anlatmanın yanı sıra Osmanlı edebiyatının Batı teknolojisiyle ilişkisini de tartışmaktadır. İlk örneklerden hareketle Osmanlı matbuatının Batı teknolojisiyle ilişkisi ele alındıktan sonra sansür süreci sonucunda ''Mösyö Elektrik''in nasıl bir yasaklı kitap haline geldiği anlatılmıştır. Çalışmada, mahlasla yayınlanmış hikayenin yazarının kim olduğu ilk kez tespit edilmiş ve yazarın kimliği ile diğer çalışmalarından bahsedilmiştir. Hikayenin Batı teknolojisine dair algısını ele alan sonuç kısmından önce ''Mösyö Elek­trik'' eleştirel bir gözle değerlendirilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
16

İNCE, Şengül y Erhan AKARÇAY. "Zafer Yenal ile Söyleşi". Moment Journal 10, n.º 1 (19 de julio de 2023): 127–33. http://dx.doi.org/10.17572/mj2023.1.127133.

Texto completo
Resumen
Önceleri tarım üzerinden gıdayla ve yemekle ilgilenmeye başladım. Doktoranın ilk yıllarında tarımla ilgili ekonomi politik, tarihsel sosyoloji bağlamında okumalar yapmıştım. Ama işin sadece üretim tarafının değil aynı zamanda tüketim tarafının da benim ilgi alanıma girmesi biraz daha doktora yıllarının sonlarına doğru oldu. Ve o dönemde, yani kabaca 90’ların ikinci yarısı, aslında hakikaten bugünkü kadar çok gelişmiş bir yemek sosyolojisi literatürü yoktu. Sınırlıydı. Doktora tezinde ne çalışsam diye düşünürken Sidney Mintz'in Sweetness and Power kitabı elime geçmişti. Çok etkilendim bu çalışmadan. Şeker üzerinden bütün dünya tarihini birçok farklı aşamasıyla ve dönüşümleriyle birlikte anlatan bir kitaptı. İşte içerisinde sömürgecilik de vardı sanayileşme de, Amerika da vardı Avrupa da. 16. yüzyıldan itibaren şekerin bütün aktörleriyle, adaletsizlikleriyle, ritüelleriyle modern hayatı nasıl şekillendirdiğini anlatıyordu. Yine aynı dönemde Sami Zubaida ve Richard Tapper’in derlediği “Culinary Cultures of the Middle East” kitabı elime geçmişti. Çok zengin bir koleksiyondu. İçerisinde İstanbul da vardı Yemen de, baklava da vardı keşkek de. Çok farklı coğrafyalara dair ve o çok farklı coğrafyaların içerdiği çok ciddi toplumsal, kültürel sorunlara dair çok kafa açıcı bir kitaptı. Böylece yeme-içmenin sadece üretim tarafı değil aynı zamanda kültürel yönleriyle de ilgilenmeye başladım. Böyle daha çok kitaplar üzerinden giden ve büyüyen bir ilgi oldu diyebilirim.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
17

Al, Umut. "Niceliğe Verilen Önemin Önlenemez Yükselişi". Bilgi Dünyası 24, n.º 1 (14 de junio de 2023): 73–90. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2023.706.

Texto completo
Resumen
Bu yazı birden çok amaca hizmet edebilmesi niyetiyle kaleme alınmıştır. Yazıda, temelde Taşra Üniversiteleri: AK Parti’nin Arka Kampüsü adlı kitabın eleştirisi yapılıyor olsa da, ilgili kesimlerin konunun farklı boyutlarını ciddi şekilde ele alması için küçük de olsa bir katkı sunmak hedeflenmekledir. Öte yandan kitap tanıtımlarının sadece kitapların içindekilerinin okuyucuya aktarıldığı bir yayın türü olmadığını da göstermek niyeti bu metnin ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Bu bağlamda oldukça uç bir amaç olarak lisans ve lisansüstü düzeylerde uzun yıllardır verilmekte olan Bilimsel İletişim adlı ders için kitap tanıtımları konusunda ders malzemesi yaratmak da yazının motivasyonları arasında yer almaktadır. Dergi olarak Bilgi Dünyası’nın seçilmiş olması hem bu dergi özelinde kitap tanıtımlarına ilişkin genel görüntüyü sunmak hem de üniversite ve araştırma olgusunun zaman içerisinde içinin nasıl boşaltıldığını potansiyel ilgililere gösterebilmek niyetinin bir parçası olarak kabul edilmelidir. Yazıda kitabın ele aldığı çerçeve ile sınırlı kalmak suretiyle, üniversite kütüphaneleri ile ilgili kısımlar da paylaşılmaktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
18

Sabuncu, Ömer y Mahmut Sabuncu. "Ebû İshak el-Fezârî (ö. 188/804) ve Kitâbü’s-Siyer Adlı Eseri". Harran Theology Journal, n.º 51 (11 de junio de 2024): 311–32. http://dx.doi.org/10.30623/hij.1445022.

Texto completo
Resumen
İslâmî ilimler literatürü, muazzam bir yekûnu içermektedir. Bu “muazzamlık”, sadece sayı açısından olmayıp içerdiği malumat açısından da böyledir. Bu noktada özellikle Hicrî ikinci asırda başlatılan tedvin ve tasnif faaliyetleri bütün yazım usulüne etki etmiş ve çeşitli metotlarla kaleme alınmış eserler tarihteki yerlerini almaya başlamışlardır. Zikri geçen edebiyatın birçok dalına dair önemli eserler mevcut olmakla birlikte birçok eserin günümüze ulaşmadığı da ifade edilmektedir. Bu duruma etki eden sebepler arasında müellifinin geniş bir öğrenci ağına sahip olmaması dolayısıyla rivayet silsilesinin devam edememesi, eserin sonraki bir eserin gölgesinde kalması ve kitabın istinsah edilmeye değer bulunmaması gibi nedenler sayılabilir. Tamamı günümüze ulaşmayan eserlerden biri de Kûfeli mücahit âlim Ebû İshâk el-Fezârî’nin (ö. 188/804) Kitâbü’s-siyer’idir. İslâm fıkhının devletler hukuku hükümlerini inceleyen ilim dalına siyer denilmektedir. Hicrî ikinci asırda Kûfe ve Şâm şehirlerinde önemli eserler verilen bu alanın önde gelen isimlerinden biri Ebû İshâk el-Fezârî’dir. Kûfeli olup Bağdât, Şâm ve Mıssîse’de hayatını sürdürmüş olan Fezârî, siyer alanındaki birikimleriyle öne çıkan Süfyân es-Sevrî (ö. 161/778) ve Evzâî’den (ö. 157/774) ders almıştır. Bu derslerin sonucu hocalarından aldığı birikimi kitaplaştırmış ve Kitâbü’s-siyer’i telif etmiştir. Eserin büyük kısmının günümüze ulaşmadığı düşünülmektedir. Bununla birlikte kitabın eldeki kısmı, dönemin telif anlayışına dair önemli ipuçları sunmaktadır. Bu makalenin konusu Ebû İshâk el-Fezârî ve onun Kitâbü’s-siyer’idir. Araştırıldığı kadarıyla hem Fezârî hem kitabı hakkında Türkçe’de ansiklopedi maddesi haricinde bir çalışma tespit edilememiştir. Ancak hem müellif hem eseri hicrî ikinci asrın telif mantığının anlaşılması için önem arz etmektedir. Buna binâen bu makalenin amacı tamamı günümüze ulaşmamış bir eserin eldeki kısmından hareketle hicrî ikinci asrın telif usulüne dair bazı çıkarımlar yapmaktır. Ayrıca Fezârî’nin hayatıyla eseri arasında nasıl bir bağlantı olduğunun tespit edilmesi de amaçlanmıştır. Çalışmanın yöntemi literatür taramasıdır. Devletler arası hukuk manasındaki siyer alanında oluşmuş olan sınırlı literatür ve ilgili diğer kaynaklar taranmış ve ilgili başlıklar altında ele alınmıştır. Bununla birlikte kaynak taraması açısından bir sınırlama yapılmamıştır. Çünkü günümüze sadece bir kısmının ulaştığı düşünülen bir kitabın diğer bölümlerine dair farklı kaynaklarda bazı bulgular tespit edilebilmektedir. Çalışmada ulaşılan sonuçlardan bir kısmı şöyledir. Fezârî, hayatı ile eseri arasında uyum olan bir âlimdir. Süfyân es-Sevrî ve Evzâî gibi siyer alanında önemli birikim sahibi olan âlimlerden ders alan müellif, bu birikimi Kitâbü’s-siyer isimli eseriyle ortaya koymuştur. Bununla birlikte, bu hükümlerin bilinmesine en çok ihtiyaç duyulan yerlerden olan serhad şehri Mıssîse’ye gitmiş ve şehrin ahalisinin ve mücahitlerin bu hükümleri öğrenmelerine vesile olmuştur. Dolayısıyla o, hayat-ilim birlikteliğine önemli bir örnek teşkil etmiştir. Müslüman bir devletin diğer devletler ile kuracağı ilişkilerin sınırlarını ve ana hükümlerini ortaya koyan siyer ilmi, Muhammed Hamidullah’ın (1908-2002) İslâm’da Devlet İdâresi isimli eseri dışında detaylı bir araştırmaya konu olmamıştır. Bu konuda detaylı çalışmalar araştırmacıları beklemektedir. Çalışmada ulaşılan bir diğer sonuç ise günümüze ulaşmayan eserlerle ilgili kaynaklar dikkatli tarandığında aydınlatıcı bilgilere ulaşılabilmesidir. Bu durum, İslâmî ilimler edebiyatına has bir durum olsa gerektir. Zira bu edebiyata katkı sunanlar hiçbir bilgiyi kaçırmak istememişler ve ortaya konulan her ne varsa bir yönüyle aktarmaya gayret göstermişlerdir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
19

YALÇIN, Gökhan. "Kitabu İlmil’l-Musiki Ve Kevserî Mecmuası’ndaki Saz Eserlerinin Porteli Notasyona Çevirisinde Kilit Unsur: Vezin". Erdem, n.º 82 (1 de junio de 2022): 141–69. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2022.82.141.

Texto completo
Resumen
Musikide vezin; bir musiki parçasının ölçüldüğü ölçü, usûl olarak tanımlanmaktadır. On sekizinci yüzyıl Osmanlı/Türk Musikisi yazılı kaynaklarından Kitabu İlmi’l-Musiki alâ vechi’l-Hurûfât ve Kevserî Mecmuası adlı eserlerde vezin konusunun kapsamlı bir şekilde ele alındığı, harf yazısı ile kaydedilen saz eserlerinin notaya alınmasında önemli bir işlevinin dahi olduğu görülür. Mezkûr eserlerde kullanılan rakamlara göre vezin; vezni kebir (büyük vezin), vezni sagir (küçük vezin) ve vezni asgarü’s-sagir (en küçük vezin) olmak üzere üç çeşittir. Saz eserlerinin harf notası ile bu vezin çeşitlerine göre kaydedildiği anlaşılmaktadır. Kitabu İlmi’l-Musiki alâ vechi’l-Hurûfât ve Kevserî Mecmuası adlı eserlerin tıpkıbasım, çeviri ve sadeleştirilmiş metin çalışmalarında vezin konusu ele alınmıştır. Ayrıca yazılı kaynakların nota külliyatı bölümlerindeki saz eserlerinin Avrupa temelli porteli notasyona çevrildiği, bu çevirilerde vezin konusunun farklı şekillerde yorumlanmasından kaynaklanan farklılıklar olduğu dikkat çekmektedir. Çalışmada öncelikle vezin konusu ele alınmış ve yazma eserlerde verilen tanımlar, açıklamalar incelenmiştir. İkinci olarak konu üzerinde çalışma yapan araştırmacıların çalışmalarında yapmış oldukları tespitler ele alınarak vezin konusunun nasıl anlaşıldığı, yorumlandığı, değerlendirildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Son olarak da yapılan tüm çalışmalardan hareketle Kitabu İlmi’l-Musiki ve Kevserî Mecmuası’nda yer verilen saz eserlerinin, vezinler dikkate alınarak porteli notasyona nasıl çevrilmesi gerektiği örneklerle anlatılmıştır. Çalışma sonucunda dikkat çeken birinci konunun usûl olduğu görülmüştür. Mezkûr eserlerin araştırmacılar tarafından porteli notasyona çevirilerinde eserden esere usûl zamanlarında farklılık görülmüştür ki eserlerin usûl dairelerinde verilen bilgiler ile ters düşmektedir. Farklılıkların ortaya çıkmasındaki sebebin yazılı kaynaklarda yer verilen vezin bilgilerinden, özellikle de Kitabu İlmi’l-Musiki’de verilen “Mikdar-ı Rukum-ı Vezn-i Usûlat-ı Musiki alâ Vech-i Tecdid” başlıklı tablonun farklı yorumlanmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Oysaki tabloda üç vezin için verilmiş rakam değerleri usûl zamanlarını değil, usûl zamanlarına göre toplam perde değerlerini göstermektedir. Çalışma sonucunda dikkat çeken ikinci konu ise perdelerin nota karşılıklarıdır. Bazı araştırmacıların saz eserlerinin porteli notasyona çevirisinde farklı ses yükseklikleri kullandıkları görülmüştür. Üçüncü konu ise Kitabu İlmi’l-Musiki ve Kevserî Mecmuası’nda on dokuz farklı usûlde kaydedilen saz eserlerinin porteli notasyona yapılan çevirilerinde vezinlerin, özellikle usûlün hızı ile ilgili olduğudur. Eser vezn-i kebirde yazılmış ise porteli notasyona rakam değerlerinde değişikliğe gidilmeden, usûlün zaman değerine göre ölçülere ayrılarak çevrilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Eser vezn-i sagirde yazılmış ise rakam değerlerinin yarısı, eser vezn-i asgarüs-sagir’de yazılmış ise rakam değerlerinin yarısının yarısı (dörtte biri) kadar değere düşürülerek porteli notasyona çevrilmesi gerektiği görülmüştür. Başka bir ifade ile bir eserin veznine göre icrasında; vezn-i kebirde hızlı, vezn-i sagirde orta ve vezn-i asgarü’s-sagir’de ise ağır icra edilmesi gerekir. Kısaca yazılı kaynaklardaki kilit unsur veznin, özellikle eserin hızı ile ilgili olduğu anlaşılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
20

ERDOĞAN, Ömer Faruk. "A Response by Assoc. Prof. Ömer Faruk Erdoğan to Prof. Dr. Muammer İskenderoğlu's Critical Review of the Book The Philosophy of the Celestial". Eskiyeni, n.º 50 (30 de septiembre de 2023): 925–31. http://dx.doi.org/10.37697/eskiyeni.1369325.

Texto completo
Resumen
Günümüz Türk akademisinde kitap değerlendirmeleri önemli bir yere sahip olmaya başladı. Yazarların eleştiri veya takdirlerinin eserin niteliğine göre şekillendiği bu tarz yazılarda tarafsız olabilmek oldukça mühim bir mevzudur. Yakın bir süreçte Oku Okut Yayınları tarafından açık erişimle okuyucuya sunulan Prof. Dr. Muammer İskenderoğlu'nun yazarı olduğu "Kitap Değerlendirmesi Nasıl Yazılır?" adındaki eser, kitap değerlendirmelerinde yol gösterici bir rol üstleneceğini vaat etmektedir. Bu konudaki değerlendirme ilim camiasının takdirine bırakılmakla beraber bu yazı, bahsi geçen kitabın niteliğini ele almaktan ziyade 2. Bölümünün (Örnek Değerlendirme Yazıları) 3. Başlığında (Ömer Faruk Erdoğan Felek’in Felsefesi) şahsıma ve eserlerime yapılan eleştirileri değerlendirecektir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
21

ARDIÇ, Nurullah. "Siyasal Düzen: Adalet ve Asabiyetin Siyasetteki Rolü". İslâm Araştırmaları Dergisi, n.º 49 (31 de enero de 2023): 208–13. http://dx.doi.org/10.26570/isad.1235886.

Texto completo
Resumen
Siyaset felsefesi alanındaki çalışmalarıyla tanınan M. Akif Kayapınar’ın kitabı Bilim ve Sanat Vakfı’ndaki “Adalet Konuşmaları” (2017) çalıştayında yaptığı bir sunuma dayanıyor. Her görüşten ve farklı disiplinlerden okuyucuya hitap eden eserin kalkış noktası, Türkiye’de insan-toplum bilimlerindeki genel bir sorunun siyaset bilimindeki yansımasıdır: Türkiye’de siyaset biliminin Amerika’da üretilmiş (ve o bağlamda gerçekten önemli) soru ve konular üzerinde yoğunlaşması, buna mukabil Türkiye’nin en önemli siyasî meselesinin (“iyi” bir siyasî düzen tesisi ve buna ilişkin yaşanan krizin) yeterince tartışılmaması. Yazar “giriş”te söz konusu krizin bazı tezahürlerini (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, anayasa tartışmaları vb.) kısaca tartıştıktan sonra sorunun temelinde bir “müşterek iyi hayat tasavvuru” ve buna dayalı “siyasal toplum” kurulamayışı olduğunu belirtiyor (s. 29). Buradan yola çıkarak eser, iki büyük soruyu, iki uzunca bölümde etraflıca tartışıyor: (felsefî düzlemde) Siyasî düzenin mahiyeti ve (pratik düzlemde) nasıl kurulduğu.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
22

DİNLER, Veysel. "STANDARDIZATION OF THE CITATION STYLES IN LEGAL STUDIES: TÜHAS AS AN OPPORTUNITY AND A PROPOASAL". Ankara Barosu Dergisi 82, n.º 1 (14 de febrero de 2024): 347–53. http://dx.doi.org/10.30915/abd.1437265.

Texto completo
Resumen
Türkiye’de hukuk yazınında bugüne kadar standart bir atıf sistemi kabul edilmiş değildir. Yaygın kabul görmüş çok sayıda evrensel atıf sistemi olmakla birlikte, Türk hukukunun kendine özgü yanları (mevzuatın çeşitliliği, mevzuatın kaynağına dair tartışma metinleri, çok sayıda yüksek mahkemenin varlığı, içtihatların çeşitliliği vs) özgün bir atıf sistemini gerekli kılmaktadır. Kemal Gözler tarafından kaleme alınan TÜHAS Türk Hukuk Sistemi kitabı, hukukçuların ihtiyacı olacak standart atıf sistemini getirmeye yeterli öneriler sunmaktadır. Atıf sisteminin çeşitliliği, neredeyse her enstitünün, her derginin kendine mahsus kurallar getirmesi, öğrencileri, yazarları, editörleri, hakemleri, tez danışmanı ve jüri üyelerini yormaktadır. Bu sebeple, bir yazıda neye nasıl atıfta bulunulduğu herkesçe aynı anlaşılmalıdır. Hukukçular olarak TÜHAS’ı ciddi bir öneri ve daha da ötesi bir fırsat olarak değerlendirmemiz gerekir. Bu çalışma, hukuk yazınında atıf sisteminin standartlaşmasını savunmakta ve bunun için Gözler tarafından geliştirilen TÜHAS’ı önermektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
23

Şentürk Kara, Eylem. "TRT Çocuk Kanalında Yayınlanan Erdem Çizgi Filminde Okuma Eylemi, Kütüphane ve Kitabın Sunumu". Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 7, n.º 1 (6 de marzo de 2024): 1–27. http://dx.doi.org/10.61729/uhad.1429045.

Texto completo
Resumen
Çocuklar açısından en önemli medya içeriği olan çizgi filmler, onların hal, davranışlar ve sözlerine etki etmektedir. Bilhassa çocuklar izledikleri çizgi filmlerde sunulan başkarakterlerden etkilenerek onları kendilerine rol model alıp taklit etme yoluna gitmektedir. Bu nedenle çizgi filmlerde sunulan içeriklerde kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasına yönelik farkındalıkların geliştirilmesi önem arz etmektedir. Türkiye’de en fazla seyredilen kanallar arasında başı çeken ve kamusal yayıncılık anlayışıyla hareket eden TRT Çocuk kanalında da bu bağlamda birtakım çizgi filmler yayınlanmaktadır. Bu çalışmada, TRT Çocuk’ta yayınlanan çizgi filmlerde okuma eylemi, kütüphane ve kitabın nasıl sunulduğunun, bunlarla ilgili olumlu bir bakış açısı ortaya konulmasını desteklemek maksadıyla hangi göstergelere yer verildiğinin Erdem çizgi filmi örneği üzerinden tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Erdem çizgi filmi göstergebilimsel analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma neticesinde çizgi filmde kitap okuma eylemini özendirmek amacıyla çocukların heyecan ve macera yaşama isteğiyle özgür olma gibi duygularına vurgu yapılarak sunulduğu saptanmıştır. Bu durumun kullanılan renklerle de pekiştirilmeye çalışıldığı belirlenmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
24

Özdoğan, Muhammet Ali. "İsmet Özel’in Şiirlerinde Çocuk İmgesi Üzerine Bir Değerlendirme". Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, n.º 15 (28 de abril de 2024): 354–68. http://dx.doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1447030.

Texto completo
Resumen
İsmet Özel Modern Türk şiirinin önemli şairlerindendir. Şiir hayatına başladığından bugüne o, birçok şairi hem içerik hem biçim açısından etkilemiştir. İsmet Özel şiirini özgün kılan niteliklerden birisi onun şiirindeki imge kullanımıdır. İsmet Özel, imge aracılığıyla okurun zihninde kelimelerle örülmüş bir resim oluşturmaktadır. Onun şiirlerinde kullandığı imgelerden birisi de çocuk imgesidir. Bu çalışmanın amacı İsmet Özel’in şiirlerinde çocuk imgesinin hangi bağlamlarda kullanıldığının izini sürmektir. Araştırmada şu soruların cevabı aranmaktadır: Şair, çocuk imgesini hangi durumda kullanmaktadır? Çocukluk dönemi şairin şiirlerinde nasıl ele alınmaktadır? Çocuk imgesinin kullanımında Özel’in ilk şiirleri ile son şiirleri arasında fark var mıdır? Çalışma, şairin bütün şiirlerini kapsamaktadır. Araştırma için öncelikle İsmet Özel ile ilgili literatür gözden geçirilmiştir. Ayrıca şairin başta şiir kitapları olmak üzere eserleri okunmuş, çocuk ve onunla bağlantılı kelimeler not alınmıştır. Özel’in şiir üzerine yazdığı metinlerde şiirle ilgili düşüncelerinin altı çizilmiştir. Yine çocuk imgesinin hangi bağlamlara sahip olduğunu saptayabilmek için şiirin yazıldığı dönemin sosyolojik yapısı hesaba katılmıştır. Çocuk imgesi ile yan yana kullanılan kelimeler, kitabın genelinde nasıl işlendiği göz önünde bulundurularak bir tipoloji oluşturulmuştur.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
25

KARAKUŞ ÖZTÜRK, Hatice. "Changing the Channe of Talent: Child Education in the Thought of Early Republican Period Writers İsmail Hakkı Baltacıoğlu and Ali Kami Akyüz". Journal of International Civilization Studies 8, n.º 2 (27 de noviembre de 2023): 178–97. http://dx.doi.org/10.58648/inciss.1371601.

Texto completo
Resumen
Erken cumhuriyet döneminde, nasıl bir toplum istiyoruz sorusu nasıl bir eğitim istiyoruz sorusundan bağımsız değildi. Genç cumhuriyet hasta adam imajından sıyrılmak ve savaştan çıkan yorgun halka çıkış yolu göstermek için, en önemli reformlarını eğitim alanında gerçekleştirmiştir. Çocuk olunmadan yetişkin olunmuyor kabulü, eğitim politikalarının çıkış noktası olarak değerlendirilebilir. Bu makale, erken Cumhuriyet dönemi eğitim politikalarında özel bir sınırlandırmaya giderek “çocukların terbiyesi” başlığına odaklanmıştır. Çalışma, belgesel tarama yöntemine dayanmaktadır. Cumhuriyet Gazetesinin 1938 ve 1939 tarihli baskılarında, Peyami Safa’nın amcası Ali Kami Akyüz tarafından “Çocuk Terbiyesi” başlıklı otuz iki (32) yazı kaleme alınmıştır. Yazılar “çocukların özellikleri”, “ceza”, “okul-öğretmen- aile”, “irade- itiyat” şeklinde dört temaya ayrılmıştır. İsmail Hakkı Baltacıoğlu’nun “Çocukların Terbiyesi” kitabı, dijital içerikleri desteklemek için değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada ulaşılan sonuçları özetleyecek olursak; otorite, itaat, disiplin ve düzen, pedagojik kaygılar temelinde irdelenmiş, eşdeğer kavramlar ile açıklanmıştır. Şöyle ki otoritarizm otorite ile itaat-korku ise hürriyet-saygı ile eşlenmiştir. Bu eşlemeye bağlı olarak sert bir disiplin yerine liberal disiplinin detaylarına inilmiştir. Rejime sadakatin korku ile değil hürmet temelli olması, metinlerin geneline hâkimdir. Haksız ceza, oyun/teneffüs hakkının gaspı, çocuklar için hürriyetin kaybıdır. Cılız vicdan eğitiminin yardımcı kuvveti olan ceza, adalet duygusunu beslemeli, çocuğun onurunu kırmamalı ve en son çare olarak düşünülmelidir. Cezanın son durağı olan şiddet/dayak ise yazarlar tarafından reddedilmektedir. Okul âleminin güneşi olan öğretmenler ise sürecin hâkim rolündedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
26

Pektaş, Hasip. "Görsel İletişim Tasarımı Olarak Ekslibris ve Dijital Dönüşümü". Etkileşim 2, n.º 4 (octubre de 2019): 34–42. http://dx.doi.org/10.32739/etkilesim.2019.4.62.

Texto completo
Resumen
Bu araştırmayla, toplum tarafından çok da bilinmeyen ekslibris konusunda bilgilendirme yapılacaktır. Kitap sahibini tanıtan ve o kitabı ödünç alan kişiye sahibini hatırlatan eklibrisin diğer işlevleri, tasarım süreci, baskı teknikleri, görsel iletişim tasarımındaki yeri ve önemi, bir tasarım disiplini olarak ekslibrisin ülkemizdeki gelişimi açıklanacaktır. 500 yıldır gravür, ağaç baskı, linolyum baskı, litografi gibi geleneksel baskı teknikleriyle çoğaltılmakta olan ekslibrisin son yıllarda serigrafi, ofset, fotograf, bilgisayarla oluşturulan tasarım (CGD) gibi modern teknikler kullanılarak çoğaltılması, yaygınlaşmasını artırmışır. Sürekli kendini yenileyen ve güncelleyen dijital sanat, yeni görsel değerlerin yaratılmasına fırsat vermektedir. Günümüzde kalem, fırça ve kalıp yerine fare, tablet kalemi ve bilgisayar da kullanılabilmekte; elle yapılan taslak veya fotoğraflar üzerine dijital işlemler uygulanarak, değişiklik, küçültme, büyültme, ekleme, çıkarma yapılabilmektedir. Bu makale ile teknolojinin yaratıcılığa engel olmadığı, bilgiye ulaşmada, teknik zenginliğe kavuşmada ve zamanı ekonomik kullanmada geniş fırsatlar verdiği tartışılacaktır. Tasarımcının nasıl yarattığı değil, neyi yarattığı önemlidir. Yaratımının taşıdığı estetik değerler, kazandırdığı duygu yoğunluğu ve heyecanın önemi vurgulanacaktır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
27

ALKILINÇ, Sena. "Bir Müslüman Modernleşme Ve Modernizme Nasıl Bakmalı?" İslam Medeniyeti Dergisi, 16 de diciembre de 2022. http://dx.doi.org/10.55918/islammedeniyetidergisi.1219786.

Texto completo
Resumen
Bu paragraf kitabın tarihsel boyutunu büyük ölçüde özetliyor. Bütünüyle kitabı ve bütün yazılanları, yazanın dilinden bir başlıkla özetlemek isterim: “Moderniteyi bir imkân ve imtihan olarak görmek” “Biz kendi mesuliyetimiz yolunda yürümeye teslim olmakla yükümlüyüz.”
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
28

TUNCA, Hakan Ömer. "James F. Hollifield–Neil Foley (Ed.), Küresel Göçü Anlamak, California: Stanford Üniversitesi Yayınları, 2022, 497." Ortadoğu ve Göç, 14 de junio de 2022. http://dx.doi.org/10.31834/ortadoguvegoc.1114527.

Texto completo
Resumen
Kuzey Amerika ve Avrupa'da göç ve vatandaşlık politikaları, yerlilik/yabancı düşmanlığı ve etno-milliyetçi hareketler üzerine araştırmalar yapan Güney Metodist Üniversitesi Clements Güneybatı Araştırmaları Merkezi Direktör Yardımcısı ve “Amerika’nın Oluşumunda Meksikalılar” kitabı ile 2015 yılı Pulitzer adayı tarih Prof. Neil Foley ile aynı okulda siyaset bilimi, tarih, ekonomi, işletme ve kültürel çalışmalar yapan John Goodwin Tower Siyasi Araştırmalar Merkezi Direktörü ve karşılaştırmalı siyaset, ekonomik kalkınma ve göç uzmanı siyaset bilimi Prof. James F. Hollifield’ın editörlüğünü yaptığı “Küresel Göçü Anlamak” kitabı; uzun yıllar Avrupa, Kuzey Amerika, Avusturalya ve Yeni Zelanda’ya odaklanmış genellikle liberal karşılaştırmalı göç çalışmalarının aksine küresel çapta Asya, Afrika, Ortadoğu ve Amerika’nın tamamını içeren bölümleriyle güncel ve zamanlaması iyi bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde insan hareketliliğini başarı ile yönetmek için ülkelerin ekonomi, insan hakları, güvenlik, sosyal ve kültürel haklarda iyi bir denge sağlaması gerekmektedir. Bu kitapta farklı coğrafi konumları, sömürgecilik tarihleri, etnik yapıları, devlet kapasiteleri, küresel pazarlara giriş usulleri ve ulusal çıkar anlayışları olan dünyanın farklı ülkelerinin göçü nasıl ele aldıkları anlatılmaktadır. Kitapta bu farklılıkların nasıl ortaya çıktığı ve farklılıkların devlet ile göç politikalarını nasıl etkilediğine işaret edilmiştir. Birbiriyle tutarlı, farklılıklara odaklanan bölümlerin her biri diğeri ile karşılaştırılabilmesine ve bunları tarihsel bir perspektifte incelenebilmesine imkân sağlamaktadır. Kitaba derinliğine bakıldığında batıda geliştirildiği düşünülen göç yönetiminin dünyanın kalan kısmı için bir model olmaktan uzakta olduğu görülmektedir. Gelecekte göç yönetiminin kitabın da katkısıyla iki göç modelinin birleşerek yenilenebileceği öngörüsüne ulaşılmaktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
29

ŞANLI, Şule. ""Kadın" Kitabı İncelemesi". Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 26 de septiembre de 2022. http://dx.doi.org/10.16985/mtad.1146248.

Texto completo
Resumen
Kadın; pek çok yönüyle toplum tarafından kategorize edilmiş, çeşitli sıfatlarla övgülere ve sövgülere maruz kalmış, şimdilerdeyse bu sebeple varlığını ve yapabileceklerini göstermek zorunda bırakılmış bir konumdadır. Kadının vermiş olduğu bu mücadeleyi ve toplumun onu nasıl algıladığını sosyolojik, etimolojik, edebi pek çok taraftan ele almış olan Kadın kitabı, bu özellikleriyle oldukça dikkate değerdir. Bu çalışmada kitabın muhtevası incelenmiş ve önemi üzerinde durulmuştur.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
30

BURUK, Banu, Perihan Elif EKMEKÇİ, Selen PEKER y Nejat AKAR. "Dr. Nuriye Peker’in 1961 Tarihli Zavallı Çocuklar Kitabının Türkiye’de Sosyal Pediatrinin Gelişim Sürecindeki Yeri Üzerine Bir İnceleme". Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 18 de mayo de 2023. http://dx.doi.org/10.31020/mutftd.1274720.

Texto completo
Resumen
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Dr. Nuriye Peker’in “Zavallı Çocuklar” başlıklı kitabının, sosyal pedi-atrinin ülkemizdeki gelişim sürecindeki yerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Yöntem: Öncelikle Dr. Peker’in tıp eğitimi ve onun sosyal pediatriye yönelmesinde etkili olan unsur ve kişiler incelenmiştir. Akabinde “Zavallı Çocuklar” kitabı, içerik, söylem ve metodolojik açıdan analiz edilmiş, daha sonra kitapta yer alan sosyal pediatriye ilişkin yaklaşımların dönemin ulusal ve uluslararası mevzuatında nasıl yer aldığı irdelenmiştir. Son olarak, '“Zavallı Çocuklar” kitap içeriği, 1968 yılında ülkemiz basılmış olan ilk sosyal pediatri ders kitabının yazarı olan Dr. Sabiha Özgür’ün tanımladığı ‘gelişmekte olan ülkelerde sosyal pediatrinin dört ana hedefi’ kapsamında tartışılmıştır. Bulgular: Dr. Peker’in “Zavallı Çocuklar” kitabındaki ‘nature-nurture’ tartışması kapsamında, ço-cuk ile kurulacak kuvvetli hissi bağın sağlığın korunması ve iyileştirilmesi için çok önemli olduğunu kendi klinik deneyimleri ile anlatmış olması ön plana çıkan bulgulardandır. Dr. Peker’in hastalarına ve ailelerine son derece hakim olması, kitabın tamamında, anne ve babaya karşı yargıdan uzak olma-sı, ve çocuk ile etkileşimlerine ilişkin nedensel bir bağ kuruyor olması ise kitaba ilişkin diğer bulgu-lardandır. Sonuç: Dr. Peker’in, kendisine getirilen çocuk hastaların sıkıntılarının arkasındakini görebilecek has-sasiyet, duyarlılık, zaman ve bilgisinin bulunması, onun çocuk psikiyatristi nosyonunu ortaya koy-maktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
31

YILDIRIM, Dilek. "İdeal bir Türkçe Dersi Öğretim Programı nasıl olmalıdır?" RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 22 de febrero de 2024. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1441404.

Texto completo
Resumen
Türkçe eğitimi akademisyenleri, Türkçe ders kitabı yazarları, Türkçe öğretmenleri ve Türkçe öğretmeni adayları; Türkçe Dersi Öğretim Programı’nın içeriği, yapısı, işleyiş ve anlayışı konularında yetkin olması gereken paydaşlarıdır. Araştırmanın amacı, ideal bir Türkçe Dersi Öğretim Programı’nın niteliklerini Türkçe eğitimi alanında çalışan akademisyenler, Türkçe ders kitabı yazarları, Türkçe öğretmenleri ve Türkçe öğretmeni adaylarının görüşleri doğrultusunda belirlemektir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni olarak planlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında görev yapan yedi Türkçe öğretmeni, Türkçe eğitimi alan uzmanlığına sahip yedi akademisyen, ortaokula yönelik Türkçe ders kitabı yazmış olan dört Türkçe ders kitabı yazarı ve yedi Türkçe öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veriler üçgenleme yaklaşımı kullanılarak görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler, içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler; dinleme/izleme becerisi, konuşma becerisi, okuma becerisi, yazma becerisi, söz varlığı öğretimi, dil bilgisi öğretimi, ölçme değerlendirme yaklaşımı çerçevesinde yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre ideal bir Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda kazanımların nitelikli olması, kazanımların sınıf seviyelerine göre düzenlenmesi, kazanımların ve beceri alanlarının teknoloji odaklı olması, becerilerin diğer becerilerle ilişkili olarak ele alınması, programın rehberlik edecek nitelikte olması, ölçme değerlendirme yaklaşım ve araçlarının çeşitlilik içermesi, ölçme değerlendirme kriterlerinin programda yer alması ve ölçme değerlendirme sürecinin uygulama boyutunun beceri odaklı, bilişsel taksonomiyle uyumlu, kazanımlara yönelik olması gerektiği belirtilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
32

SAÇMALI, M. Habib. "Book Review". Kadim, 12 de septiembre de 2022. http://dx.doi.org/10.54462/kadim.1168478.

Texto completo
Resumen
Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul’u merkeze alarak yaklaşık 1500-1630 seneleri arasında dönemin farklı diplomatik kültürlerinin nasıl etkileşime geçtiğini inceleyen bu editoryal kitap, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarındaki çeşitli devletlerden veya siyasi yapılardan İstanbul’a gelen elçilik heyetleri veya o devletlerin İstanbul’daki daimî elçiliklerinin diplomatik ilişkilerini ele almaktadır. Kitabın farklı diplomatik alanları ve dönemleri irdeleyen ve alanında uzman isimlerce yazılmış bölümleri, genelde erken modern diplomasi tarihine, özelde Osmanlı diplomasi tarihine önemli katkılar sunarak, kitaba mevzubahis alanlar için bir referans kaynak olma hüviyeti kazandırmaktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
33

ŞANVERDİ, Halil İbrahim. "Çocuklara Arapça Öğretimi Açısından ‘Uhibbu’l-Arabiyye’ Adlı Öğretim Setinin İncelenmesi". Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi, 5 de diciembre de 2022. http://dx.doi.org/10.37999/udekad.1190417.

Texto completo
Resumen
Dünya şartlarının ülkeler arası iletişimi artıracak şekilde değişimi ve sürekli olarak gelişen ilişkiler günümüzde yabancı dil öğrenimini önemli kılmaktadır. Dil öğreniminin erken yaşlarda başladığında daha etkili olduğu düşünülmektedir. Çocuklara yabancı dil öğretimi önemli olduğu için günümüzde buna yönelik çeşitli kitaplar hazırlanmaktadır. Çalışmanın amacı anadili Arapça olmayan çocuklara yönelik Arapçanın öğretiminde kullanılan materyallerin incelenmesidir. ‘Uhibbu’l-Arabiyye’ adlı öğretim seti, çocukların yabancı dil olarak Arapçayı öğrenmesini hedefleyerek ve gelişimlerini dikkate alarak hazırlanmıştır. Öğretim setinin içeriği görsellerle zenginleştirilmiş ve çocukların dikkatini çekmesi amacıyla tasarlanmıştır. Bu setin incelemesindeki amaç yurtdışında çocuklara Arapça öğretimine yönelik hazırlanan setin içeriğinin ortaya konulmasıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Kitaptaki veriler içerik olarak incelenerek kitabın çocuklara Arapça öğretimine dair nasıl bir metot izlediği ortaya konulmuştur. Arapça öğretim setinin her seviyesi ders kitabı, etkinlik kitabı ve öğretmen kitabından oluşturulmuştur. Çocuklara temel dil becerilerini kazandırmayı hedefleyen öğretim seti detaylı bir program şeklinde her seviyede toplam ders saati planlanarak hazırlanmış ve kılavuz kitapta buna dair bilgi verilmiştir. Kitapların birbirini tamamlanması hedeflenerek okul öncesi dönemden 12.sınıfa kadarki süreçte Arap dilinin etkin bir şekilde kazandırılması amaçlanmıştır. Kitaplarda özellikle ilkokul çağı için her konu resimlerle desteklenmiş genelde dört temel becerinin, özellikle de konuşma-dinleme becerisinin kazandırılmasına ağırlık veren bir içerik oluşturulmuştur.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
34

TOZDUMAN YARALI, Kevser y Rabia Ceren ATEŞ. "Resimli Çocuk Kitaplarında Mahremiyet Eğitimine İlişkin Unsurların İncelenmesi". Çocuk Edebiyat ve Dil Eğitimi Dergisi, 22 de octubre de 2023. http://dx.doi.org/10.47935/ceded.1314021.

Texto completo
Resumen
Mahremiyet kişiye özel olan, herkese açık olmayan, duyulması, görülmesi ve bilinmesi arzu edilmeyen, belli şartlar dışında dahil olunmayan, yabancıya kapalı alan olarak tanımlanmaktadır. Mahremiyet, bireyin kendisi hakkındaki bilgileri başka bir kişiye veya bir kuruluşa nasıl, ne zaman ve ne ölçüde açıklayacağını belirlemesini içeren “birey hakkı” olarak belirtilmektedir. Resimli çocuk kitapları mahremiyet eğitiminde kullanılabilecek önemli araçlardan biridir. Bu nedenle bu çalışmada Türkiye’deki mahremiyet konulu resimli çocuk kitaplarının incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel model ve durum deseni kullanılan çalışmada doküman analizi yapılarak 24 resimli çocuk kitabı incelenmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Türkiye’deki mahremiyet konulu ilk kitabın 2000 yılında yayımlandığı, bu konuda telif eserlerden daha fazla çeviri eser bulunduğu, kitaplarda mahremiyet eğitimine yönelik en fazla yer verilen temel ilkenin ‘iyi ve kötü dokunma arasındaki farkın öğretilmesi’ olduğu, mahremiyetin en fazla kız çocuk ana karakteri üzerinden kurgulandığı belirlenmiştir. Günümüzde dijital dünya ile yakın ilişki içerisinde olan çocukları korumak için bu konuda yapılacak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
35

ÇELEN, Yeliz. "An Investigation of Grade 9 High School Mathematics Questions According to the Revised Bloom Taxonomy". Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27 de octubre de 2022. http://dx.doi.org/10.32709/akusosbil.1073141.

Texto completo
Resumen
Öğrenciyi merkeze alan aktif öğrenme yöntem ve yaklaşımlarının ortaya çıkmasıyla birlikte Bloom taksonominin bazı üst düzey bilişsel becerileri tam olarak ölçememesi ana nedeni çerçevesinde taksonomi güncellenmiştir. Bu kapsamda ilkokul matematik ders kitaplarındaki soruların ve sbs sorularının yeni taksonomiye uygunluğuna ilişkin çalışmalar yapıldığı görülmekle birlikte bu anlamda lise düzeyinde yapılan bir çalışmaya rastlanamamıştır. Bu araştırmada 9. sınıf matematik ders kitaplarında yer alan ünite değerlendirme sorularının yeni taksonomiye göre değerlendirilmesine çalışılmış ve bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı’nca ders kitabı olarak onay almış olan 3 tane matematik ders kitabındaki ünite değerlendirme sorularının tümünün yeni Bloom taksonomisine uygunluğu değerlendirilmiştir. İncelenen ünite değerlendirme sorularının, taksonominin bilgi birikimi boyutu ile bilişsel süreç boyutu ile alt ve üst düzey bilişsel beceri basamaklarına göre nasıl dağılım gösterdiği ve alt ve üst düzey bilişsel beceri basamaklarına sorularının dağılımının ders kitabına göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamına 506 soru dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi yöntemi ile elde edilmiştir. Soruların dağılımın ders kitabına göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğine kay kare testi ile bakılmıştır. Araştırma sonucunda ders kitaplarında üst bilişsel düzeydeki becerilere yönelik sorulara yer yok denecek kadar az yer verildiği ve üst düzey beceriler bakımından ders kitabına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
36

ÖZGÜR, Mustafa y Sezai ÖZTAŞ. "10. Sınıf tarih ders kitabı hakkında tarih öğretmenlerinin görüşleri". RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 21 de abril de 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1285936.

Texto completo
Resumen
Ders kitapları gerek öğretmenler gerekse öğrenciler tarafından en çok kullanılan ders araç-gereçleridir. Öğretim programın takibini sağlaması ve ders işlenişinde dağınıklığı engellemesi, öğrenci ve öğretmenlerin işlerini kolaylaştırmaktadır. Kitaplarda yer alan hazırlık soruları konunun anlaşılmasına katkıda bulunurken, değerlendirme soruları da konunun pekişmesini sağlamaktadır. Ders kitabı öğretimi programını yansıtmaktadır. Bütün bu özellikleriyle ders kitapları vazgeçilmez materyallerin başında gelmektedir. Yeni hazırlanan 10. Sınıf Tarih Ders Kitabı ve Programı 2017-2018 eğitim öğretim yılında kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı 2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretim programı ile hazırlanan yeni 10. sınıf tarih ders kitabının fiziksel tasarım, eğitsel tasarım, görsel materyal kullanımı ve ölçme ve değerlendirme boyutlarında tarih öğretmenleri tarafından nasıl değerlendirildiğini tespit etmektir. Çalışma evreni Türkiye’deki İlgi Yayınları 10. sınıf tarih ders kitabını kullanan tarih öğretmenleridir. Çalışmanın örneklemini ise Kırklareli ili tarih öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem seçimi yapılırken “küme örnekleme” tekniği tercih edilmiştir. Toplanan verilerin analizi için IBM SPSS Statistics 20 programından yararlanılmıştır. Toplanan verilere ait tanımlayıcı istatistikler ayrıntılı olarak verilmiştir. Yapılan Bağımsız örneklem t-testi, Mann-Whitney U Testi, One-Way ANOVA ve Kruskal-Wallis H Testi sonucunda “Yaş”, “Meslekteki Çalışma Yılı”, “Mezun Olduğu Bölüm” değişkenlerine göre öğretmenlerin “Lise Tarih Ders Kitaplarını Değerlendirme” konusuna ilişkin tutum düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmış, anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
37

ORHUN, Murat. "Memet Tursun Zunun Oqya, Çağdaş Uygur Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü Londra: Uygur Dili Araştırmaları, 2021, 1297s." Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 3 de noviembre de 2022. http://dx.doi.org/10.46400/uygur.1184252.

Texto completo
Resumen
Uygurca dil bilgisi, yirminci yüzyılın yarısından günümüze önemli ölçüde değişmiştir. Günümüzde Uygur dili grameri üzerine yapılan çalışmaların sayısı nispeten artmış olmakla birlikte, alanda Uygurca dil bilgisi sözlüğünün olmaması dikkatleri çekmiş ve önemli bir eksiklik olarak görülmüştür. İşte bu eksikliği gidermek amacıyla hazırlanan sözlük, 2500 adet gramer terimine ve onların çeşitli anlamlarına doğrudan erişim sağlamaktadır. Sözlük, dil örnekleri ve çok sayıda referans, açık ve özlü tanımlar ve ilgili alanlardaki akademik literatürden uygun alıntılar ile çok sayıda cümle ve fonetik, sözlükbilim ve dil bilgisi, morfoloji ve söz dizim dâhil olmak üzere geniş kapsamlı dilbilgisi çalışmaları sunmaktadır. Ayrıca, Uygurcaya bilinçli ilgi duyan herkese geniş kapsamlı genel bilgi sağlamaktadır. Kitap içeriğine göre Giriş, Sözlük, Ekler olmak üzere 3 bölüme ayrılabilir. Giriş Bölümü: Bu bölümde yazarın Uygur dili ve Uygurca terimler hakkındaki görüşleri, sözlüğü yazma nedeni ve nasıl kullanılması ile ilgili önerisi özet şeklinde yer almıştır. Ayrıca kitabı yazarken görüştüğü ve ziyaret ettiği dilbilimcileri, görüşmek istediği bilim adamlarından, özellikle Mirsultan Osmanof’dan söz etmiştir. Yine bu bölümde Uygurlar, Uygur dili, Uygurcanın kullanım alanı, Uygurcanın lehçeleri, Uygur yazılarına (alfabeler) yer verilmiştir. Sözlük Bölümü: Kitabın önemli kısmını oluşturan bu bölümde, terimler ve sözcükler çağdaş Uygurcanın alfabesine göre sıralanmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
38

Akyüz, Burak. "Güzellik Hapishanesi Frederic Beigbeder’ ın ‘Pardon Nasıl Yardımcı Olabilirim?’ kitabının eleştirisi". RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 20 de junio de 2024. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1502245.

Texto completo
Resumen
Frédéric Beigbeder’ ın ‘Pardon Nasıl Yardımcı Olabilirim?’ adlı kitabı etkili bir popüler kültür eleştirisi örneği olarak karşımızda durmaktadır. Beigbeder, 1965 ‘ te Paris’ te doğmuştur. On yıl dünyanın en ünlü ajanslarında reklam yazarı olarak çalışmıştır. Ona dünya çapında ün kazandıran 99 FF (3.900 TL) adlı eseri olmuştur. Roman Türkiye’ de 3.900 TL, ardından 4.900 TL, ve son olarak da 9.900 TL adlarıyla yayınlanmıştır. Adıyla fiyatının oluşturduğu paralellik bakımından ekonomik düzene getirdiği eleştiri açısından öncüllük taşımaktadır bu kitap. Ardından ‘Aşkın Ömrü Üç Yıldır, Aşkın Ömrü Evde Uzar, Ecstasy Öyküleri, Kuzey Kulesi 107. Kat ve Romantik Egoist’ adlı kitapları yayımlanmıştır. Reklamcılıktan ayrılan yazar, edebiyat eleştirmenliğini sürdürmekte ve Fransa’da Flammarion Yayınevi’nde editör olarak çalışmaktadır. (Beigbeder, 2011:1).
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
39

KARAL, Sedat. "Orna Donath. Annelikten Pişman Olmak (çev. Bilge Yalçın). İstanbul: İletişim Yayınları, 2022, 254 s." Akademik İncelemeler Dergisi (AID), 28 de marzo de 2023. http://dx.doi.org/10.17550/akademikincelemeler.1232825.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
40

BALABAN, Zeynep y Feral OGAN-BEKİROĞLU. "EXAMINATION OF EFFECTIVENESS OF PHYSICS TEXTBOOKS: PRE-SERVICE TEACHERS’ EVULATION". Erciyes Akademi, 2 de mayo de 2023. http://dx.doi.org/10.48070/erciyesakademi.1211874.

Texto completo
Resumen
Ders kitapları öğrencilerin neleri nasıl öğreneceklerine, öğretmenlerin de neleri nasıl öğreteceklerine yön verir. Bu araştırmanın amacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış fizik ders kitaplarının etkinliğinin hem bütünsel olarak hem de farklı kategoriler altında ayrıntılı olarak incelenmesidir. Bu araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının onaylanan ve farklı yayınevleri tarafından basılmış 14 adet fizik ders kitabına ait değerlendirmelerine dayanarak bu kitapların etkinliği incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak, fiziksel özellikler, içerik, anlatım ve dil, etkinlikler, öğretimsel destek, organizasyon ve görseller olmak üzere yedi kategori altında toplanan 131 maddeden oluşan Ders Kitabı Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Lise fizik ders kitapları arasında hiçbir kitap tüm kriterleri tamamen sağlayarak, etkin bir kitap özelliğini gösterememiştir. Buna göre incelenen lise fizik ders kitapları öğrencinin öğrenmesinde ve öğretmenin öğretim uygulamasında beklenen role tam olarak sahip değildir. Fizik ders kitaplarının en zayıf olduğu kategorinin içerik olduğu belirlenmiştir. Kitapların organizasyon, etkinlikler ve öğretimsel destek açısından sadece yeterli seviyede olduğu diğer bir ifade ile kitapların bu alanlarda eksiklikleri olduğu ortaya konulmuştur. Fiziksel özellikler kategorisinde iyi seviyede bulunan kitapların, görseller ve anlatım ve dil kategorilerinde çok iyi seviyede olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları fizik derslerinde kullanılan ders kitaplarının onaylanmasında daha kapsamlı ve detaylı çalışılmasını, ders kitaplarının etkinliğinin artırılarak, öğrencilerin ve öğretmenlerin ders kitaplarından en iyi şekilde yararlanmalarının sağlanması gerektiğini işaret etmektedir. Araştırmada kullanılan ölçek ve araştırmanın sonuçları yazarlar ve onaylayıcılar için bir kılavuz niteliğindedir. Araştırmacılar aynı ölçeği farklı disiplinlerin ders kitaplarını detaylı incelemek ve değerlendirmek için kullanılabilirler.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
41

DOĞANLAR, Muhammet Enes. "“The Chinese Challenge to American Primacy: Has China Won?”". Doğu Asya Araştırmaları Dergisi, 14 de junio de 2023. http://dx.doi.org/10.59114/dasad.1300118.

Texto completo
Resumen
Giriş Çin’in, geçtiğimiz 50 yılda uluslararası toplumdan izole bir ülke olmaktan çıkarak ekonomik güç haline gelmesi onu bugünün en önemli küresel aktörlerinden biri haline getirmiş ve uluslararası sistemin başat gücü Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) stratejik rakibi olmasını sağlamıştır. Özellikle 2017 yılında Donald Trump’ın ABD Başkanı olmasıyla birlikte iki ülke arasında başlayan ticaret savaşları, stratejik rekabeti tırmandırmıştır. Joe Biden’ın 2021 yılında ABD Başkanı seçilmesiyle birlikte stratejik odak noktasını Asya-Pasifik bölgesine kaydırmasıyla söz konusu küresel güç rekabeti daha tehlikeli bir noktaya gelmiştir. Tecrübeli diplomat Kishore Mahbuba’nin bu eseri, en basit haliyle Çin’in ABD’nin küresel üstünlüğüne karşı meydan okumasını konu edinmektedir. Çin ve ABD arasındaki jeopolitik çekişmenin önümüzdeki on veya yirmi yıl boyunca süreceğini iddia eden Mahbubani, (s.1) kitabını dokuz bölümde toparlayarak küresel rekabetin iç yüzüne odaklanmaktadır. İki büyük gücün -özellikle de ABD’nin- iç ve dış politikada yaptıkları hatalar üzerinden argümanlarını sıralayan Mahbubani, Çin’in revizyonist bir güç olup olmadığı tartışmasıyla devam etmiş; ABD’nin siyasi ve ahlaki felsefesindeki dönüşümüne de vurgu yaparak yükselen bir güce karşı nasıl tavır alacağını incelemiştir. Bunun yanı sıra Mahbubani, büyük güç rekabetinde diğer ülkelerin tavrının nasıl olacağını da ortaya koyarak çelişkili bir sonuca varmıştır. Mahbubani, her ne kadar kitabın çarpıcı başlığına bir yanıt vermese de Çin ve ABD arasındaki büyük güç rekabeti hakkında önemli fikirler vermektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
42

BEKAR, Beytullah y Okan Celal GÜNGÖR. "16. Yüzyıla Ait Bir Tılsım Kitabı ve Söz Varlığı". Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi 7, n.º 2 (1 de agosto de 2023). http://dx.doi.org/10.34083/akaded.1261977.

Texto completo
Resumen
Tılsım, değişik objelerle ve dualarla yapılan bir uygulamadır. Tılsımda insanoğlu doğaüstü güçler yardımıyla amaçlarına kavuşmayı hedefler. Bu amaçlar kimi zaman mal, mülk edinme kimi zaman korkulan şeylerden emin olma kimi zaman bir sevgiliye kavuşma kimi zaman da başka birine zarar verme şeklinde görülür. Çalışmamızın konusunu oluşturan eser, 16. yüzyılda Osmanlı Türkçesiyle yazılmış bir tılsım kitabıdır. Eser, Tübingen’de Eberhard Karls Üniversitesi Kütüphanesinde 10.20345/digitue.25585 numarada dijital olarak kayıtlıdır, toplam 83 varaktan oluşmaktadır. Eserde tılsım yapmak için şu dualar verilmiştir: dua-yı bozorg, dua-yı karsiyya, dua-yı azam, dua-yı şerifi’l-mübarek, dua-yı sürh-i bad, dua-yı Muhammet, duaü’n-necat mine’n-nar. Eserde tılsımların niçin ve nasıl uygulanması gerektiğine yönelik bilgiler halkın anlayabileceği şekilde sade bir dille yazılmıştır. Eserdeki hastalık adları, tılsım yaparken kullanılan araç-gereç adları, dinî terimler araştırmacılara zengin bir söz varlığı sunmaktadır. Ayrıca eser teoloji, sosyoloji, halk bilimi gibi farklı bilimsel alanlara da kaynaklık edebilecek niteliktedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
43

YILMAZ, Mehmet. "Sâmirî’nin Buzağısı Kitap İncelemesi". Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi, 7 de diciembre de 2023. http://dx.doi.org/10.46628/itbhssj.1382588.

Texto completo
Resumen
Yahudi ve Müslümanlar Tevrat ve Kur’an’da anlatılan olaylar bağlamında birçok tartışmaya girmişlerdir. Bu kitapta, iki kadim dinin birbiriyle tartıştığı konulardan biri olan Samirî’nin Buzağısı meselesi ele alınmıştır. Bilindiği üzere İsrailoğulları Hz. Yusuf döneminde Mısır’a gitmiş ve Hz. Yusuf’un siyasî konumu sayesinde orada bir süre refah içerisinde yaşamışlardır. Fakat yönetimin değişmesiyle birlikte Mısır’da İsrailoğulları çok sıkıntılı zamanlar geçirmeye başlamışlardır. İşte burada devreye Hz. Musa ve kardeşi Hz. Harun girmiş ve onları Firavun’un zulmünden kurtarmıştır. İsrailoğulları Mısır’dan çıkıp Sina Çölü’ne geldiklerinde Hz. Musa Tur Dağı’na vahiy almaya gitmiş ve işte o zaman Samiri’nin Buzağısı’na tapınma olayı söz konusu olmuştur. Yazarın, kitabın amacı olarak belirlediği kısım da işte burasıdır. Zira Tevrat’a göre buzağıyı Harun, Kur’an’a göre ise Samirî yapmıştır. Ayrıca buzağının hangi malzemelerden yapıldığı, canlı olup olmadığı, ona tapanlara nasıl bir ceza verildiği hususları da hem Tevrat hem de Kur’an eksenli; ayrıca Antik Mısır kaynakları da göz önünde bulundurularak tartışılmıştır. Yazar, gereksiz polemiklere hiç girmeden, çok yönlü bir bakış açısıyla konuyu ele almıştır. Hâlen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı’nda çalışmalarını yürüten Yasin Meral, daha çok Müslüman Yahudi ilişkileri konusunda eserler vermiştir. Bu bağlamda bir süre Kudüs İbranî Üniversitesi’nde de bulunan yazar, Yahudi Geleneğinde Kur’an, Reddiye Geleneği, İbni Meymun’un Eserlerinde İslam ve Müslümanlar gibi çalışmalar yapmıştır. Yazarın bu kitabı da uzman olduğu alan bağlamında kaleme aldığı bir başka eseridir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
44

KINAY, Yasemin. "Kitap İncelemesi Yahudi Kaynaklarına Göre Hz. Musa Kitabı Yazar Ömer Faruk Araz". Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, 7 de julio de 2023. http://dx.doi.org/10.52115/apjir.1306470.

Texto completo
Resumen
Doğumundan ölümüne, tüm yaşantısı ve misyonuyla sayısız olağanüstülüğü zatında ve yaşamında barındıran Hz. Musa, günümüze ulaşan portresi açısından son derece senkretik bir karakter taşımaktadır. Ele aldığımız çalışmada yazar, yıllar süren ana kaynak incelemelerinde tespit ettiği rivayetlerle ortaya çıkan belli başlı arketiplerin izlemcisi olmuş ve ilgili arketiplerin tüm bu rivayet kurgusallığına nasıl eklemlendiğini okuyucuya göstermeye çalışmıştır. Yazar, bu yönüyle eserinde alegorik dilin olanca sembolizmine rağmen, gerek İbrani literatürünün kendi dinamikleri içinde yarattığı, gerekse farklı kültürlerden devralarak devşirdiği arketip tekrarlarının iz sürücülüğünü yapmaktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
45

Topal, Mihriban Şevval y Dilek Altınkaya Nergis. "Pippi Uzunçorap Örneğiyle Çocuk Kitabı Çevirilerinde Politik Doğruluğun Önemi". Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik, 15 de junio de 2024, 278–96. http://dx.doi.org/10.37583/diyalog.1499799.

Texto completo
Resumen
Çocuk kitaplarının her ne kadar edebi yönü olsa da çocukların gelişimine katkıda bulunmalarından ötürü eğitici bir yanı da vardır. Çocuklar okudukları ve gördüklerini sorgulamadan benimsediklerinden dolayı çocuk kitaplarının çevirileri özenle ele alınmalıdır. Zaman içinde dilde yaşanan değişiklikler çocuk kitaplarının yeniden gözden geçirilmesi ve güncellenmesi ihtiyacını doğurabilir. Bu bağlamda araştırmada Pippi Uzunçorap adlı çocuk kitabında bulunan ırkçı ve “ötekileştirici” ifadelerin Almanca, İngilizce ve Türkçe dillerinde seçilen yeniden çevirilerinde nasıl aktarıldığı incelenecektir. Yeniden çevirilerin değerlendirilmesinde Katharina Reiss’ın çeviri eleştirisi modeli araştırmanın yöntemini oluşturmakla beraber “politik doğruluk” kavramı üzerinden de yeniden çevirilerdeki yapılan değişiklikler değerlendirilecektir. İlk olarak Reiss’ın modeline göre metnin türü belirlenmiş daha sonra da yeniden çevirilerde yapılan dilsel değişiklikler incelenmiş ve son olarak da yeniden çevirilerdeki ifadelerin tarihsel açıdan incelemesi yapılmıştır. Araştırmanın sonunda çevirmenlerin “politik doğruluk” kavramını çeviri eğitiminin önemini de dikkate alarak çocuklar için ötekileştirmeden uzak eserler üretebilmek için daha geniş bir perspektiften ele almaları gerektiği ve sürdürülebilir bir eğitim için ne kadar önemli olduğu ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
46

GÜNEŞ, Sinan. "COVID-19 Salgın Döneminin Kültürel Etkileşim ve Sosyalleşme Mekânı Olarak Halk Kütüphanelerine Etkisi: Normalleşme Süreci İçin Öneriler Eşliğinde İzmir Örneği Araştırma İncelemesi". Turk Kutuphaneciligi - Turkish Librarianship, 27 de diciembre de 2022. http://dx.doi.org/10.24146/tk.1218015.

Texto completo
Resumen
COVID-19 Salgın Döneminin Kültürel Etkileşim ve Sosyalleşme Mekânı Olarak Halk Kütüphanelerine Etkisi: Normalleşme Süreci İçin Öneriler Eşliğinde İzmir Örneği Araştırma kitabına yönelik inceleme adına hazırlanan bu çalışmada, kitabın tüm bölümleri incelenmiş, konusal bütünlüğe göre değerlendirme yapılmıştır. Çalışmada Covid-19 ile ilgili kapsam içeriği, bugüne kadar yapılmış olan bilimsel çalışmalar, halk kütüphanelerinin salgın dönemini nasıl karşıladığı, ne tür hizmetler verebildiği, hizmetleri verirken hangi güçlüklerle karşılaşıldığı, bu güçlükleri aşabilme yolları İzmir Halk Kütüphaneleri temelinde istatistiki verilere dayanarak incelenmiştir. Özellikle İzmir Halk Kütüphanelerinde görev yapan halk kütüphanecileri ile iletişime geçilerek elde edilen istatistiki veriler son derece önemli vurgulamaları gözler önüne sermiştir. Salgın döneminin ülkelere ve toplumlara getirdiği tahribat halk kütüphanelerini kullanan her yaştan okuyucuya da uğramıştır. Elde edilen istatistiki veriler titizlikle incelenmiş ve tablo analizleri çalışma içerisinde yer almıştır. Salgın döneminde halk kütüphanelerindeki değişimi gözler önüne seren eserin incelemesi yapılırken farklı ülke ve toplumlarına ait kütüphanelerin de ne tür süreçler içerisinde bu dönemi karşıladığını görmek, ülkemizde kütüphanecilik hizmetlerin nasıl yapıldığı ile ilgili yorumlamaları karşılaştırma fırsatı da vermiştir. Bu anlamda salgın döneminin tüm dünya toplumlarında kütüphanelerin işleyişlerini etkilediğini görerek toplumların bilgi ihtiyaçlarını karşılama noktasında misyonu bulunan halk kütüphanelerinin gelişim süreçlerini değerlendirmek literatür için ayrıca önem teşkil etmektedir. Son olarak İzmir Halk Kütüphanelerinde bu süreç öncesi, sırası ve sonrasında ne tür işleyişlerin gerçekleştiğini araştıran bu eserin incelemesi günümüz ve geleceğimizde halk kütüphanelerinin hayatımızdaki yeri ve önemini gösterdiğini söylemek doğru olacaktır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
47

BULUT, Bahar y Mehmet ERKOL. "VEGAN BİR DÜNYA". ANASAY, 21 de febrero de 2024. http://dx.doi.org/10.33404/anasay.1423940.

Texto completo
Resumen
İnsanların birbirleri ile kurdukları ilişkinin mahiyeti kadar diğer varlıklarla da kurdukları ilişki biçimi tarih boyunca tartışılmıştır. Özellikle insan ile hayvan arasındaki ilişkinin nasıl kurulacağı kafaları meşgul etmiş, birbirinden farklı öneriler seslendirilmiştir. Yüklerini taşımaktan beslenmelerine kadar hayatın her alanında hayvanlarla iç içe olan insanlar, onların statüsünü belirlemeye çalışmışlardır. Özellikle son zamanlarda beslenme (veganlık) üzerine tartışmaların arttığı görülmüştür. Bu nedenle Leenaert'in Vegan Bir Dünya adlı kitabı incelenmeye çalışılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
48

Gündoğdu, Ertuğrul. "İhsan Süreyya Sırma Kitabı Pervari’den Paris’e Adlı Eserden Hareketle İhsan Süreyya Sırma’nın Çocukluğu Üzerine Bir İnceleme". Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 27 de junio de 2024. http://dx.doi.org/10.58853/dumad.1470812.

Texto completo
Resumen
Çocuk ve çocukluk kavramı bilim dallarına göre çeşitli açılardan değerlendirilmekte, tanımlanmaktadır. Günümüzdeki yaygın tanımıyla çocuk; ruhî, bedenî ve sosyal yönlerden erginliğe ulaşmamış insandır. Çocuk gelişim dönemleri bebeklik, ilk çocukluk, ikinci çocukluk ve ergenlik olmak üzere dörde ayrılır. Ergenlik dönemi (12- 18 yaş) nin bitimi ile çocukluk evresinin bittiği kabul edilmektedir. Çocukluk yılları hayat döngüsünün tabiî ve değişmez aşamalarından biridir. Her ne kadar çocukluk yaşantısı ve çocuk yetiştirme uğraşı dönem dönem farklılıklar gösterse de milletlerin nesillerin devamı gayesiyle çocuklarını yetiştirme gibi bir sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğun paydaşlarından olan ebeveynler, aileler çocuklarını yetiştirirken yerel değerler başta olmak üzere evrensel değerlerden de faydalanır. Çocukluk yaşantısının bir ömür boyunca kişiyi çepeçevre sardığı, kişinin duyuş ve düşünüş biçiminde başat rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada İhsan Süreyya Sırma’nın nasıl bir çocukluk evresi geçirdiği, bu çocukluk evresinde onu etkileyen kişiler ve yaşantılar, şifahi kültürü nasıl kazandığı incelenmiştir. Çalışma tarama modelindedir. Veriler belgesel tarama tekniği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada Adnan Demircan’ın İhsan Süreyya Sırma ile nehir söyleşilerinden oluşan ve Beyan Yayınları tarafından yayımlanan “İhsan Süreyya Sırma Kitabı Pervari’den Paris’e” kitabı esas alınmıştır. İlgili eserde İhsan Süreyya Sırma’nın okul öncesi dönemden başlayarak 2018 yılına kadarki hayatı anlatılmaktadır. Çalışmamın kapsamı gereği İhsan Süreyya Sırma’nın hayatındaki okul öncesi dönem ile ortaokul yılları arasındaki dönem ele alınmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
49

AKBAL, Hediye. "AFRİKA ÜLKELERİNDE SÖMÜRGECİLİK VE EĞİTİM KİTABI İNCELEMESİ". Africania, 9 de julio de 2023. http://dx.doi.org/10.58851/africania.1308634.

Texto completo
Resumen
Bu çalışmada İsmail Aydoğan ve Mutlu Sadık Fidan tarafından kaleme alınan “Afrika’da Sömürgecilik ve Eğitim” başlıklı eser incelenmektedir. Üç ciltten meydana gelen bu hacimli çalışma 1584 sayfadan müteşekkildir. I. ciltte, kültür ve eğitimin sömürgecilikle ilişkisi, sömürgecilik öncesi Afrika’da kültür ve eğitim, Portekiz, İspanyol, Hollanda, İngiliz, Fransız, Belçika, Alman, İtalyan sömürgeciliğinin Afrika’ya nasıl kök saldığı ve sömürgeciliğin arkasındaki teorik alt yapı işlenmektedir. Ayrıca Batı Afrika’daki ülkelerin eğitim sistemleri sömürge öncesi dönem, sömürge dönemi, sömürge sonrası dönem ve mevcut eğitim sistemleri karşılaştırılmalı olarak açıklanmıştır. II. ciltte Doğu Afrika, Güney Afrika, III. Ciltte ise Kuzey Afrika ve Orta Afrika ülkelerinin eğitim sistemleri sömürge öncesi dönem, sömürge dönemi, sömürge sonrası dönem ve mevcut eğitim sistemleri karşılaştırılmalı olarak açıklanmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
50

TÜNCER, Emrah. "Sineantropos: Marjinal Antropoloji Yazıları". Kültür Araştırmaları Dergisi, 9 de junio de 2023, 356–60. http://dx.doi.org/10.46250/kulturder.1295255.

Texto completo
Resumen
Ahmet Güngören tarafından kaleme alınan Sineantropos: Marjinal Antropoloji Yazıları isimli kitap, sinemanın antropolojik boyutunu incelerken sinemanın insanlık tarihindeki önemini ve kültürel etkisini ele alıyor. Aynı zamanda sinemanın antropolojik bir araç olarak kullanımını, sinemadaki marjinallik ve farklılık temalarını tartışıyor. Yazar, sinemanın insanlar ve kültürler arasındaki etkileşimi nasıl yansıttığını ve şekillendirdiğini 14 bölümde açıklıyor. Kitaptaki yazılar, sinemanın hem bir sanat formu hem de bir iletişim ortamı olarak nasıl anlaşılacağını ortaya koyuyor. Bu yazıda da kitabın kapsamı, yaklaşımı ve katkısı detaylı bir şekilde analiz edilmeye çalışılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Ofrecemos descuentos en todos los planes premium para autores cuyas obras están incluidas en selecciones literarias temáticas. ¡Contáctenos para obtener un código promocional único!

Pasar a la bibliografía