Artículos de revistas sobre el tema "Endüstri"

Siga este enlace para ver otros tipos de publicaciones sobre el tema: Endüstri.

Crea una cita precisa en los estilos APA, MLA, Chicago, Harvard y otros

Elija tipo de fuente:

Consulte los 50 mejores artículos de revistas para su investigación sobre el tema "Endüstri".

Junto a cada fuente en la lista de referencias hay un botón "Agregar a la bibliografía". Pulsa este botón, y generaremos automáticamente la referencia bibliográfica para la obra elegida en el estilo de cita que necesites: APA, MLA, Harvard, Vancouver, Chicago, etc.

También puede descargar el texto completo de la publicación académica en formato pdf y leer en línea su resumen siempre que esté disponible en los metadatos.

Explore artículos de revistas sobre una amplia variedad de disciplinas y organice su bibliografía correctamente.

1

ANNAÇ GÖV, Sabiha y Dilek ERDOĞAN. "Dördüncü Endüstri Devriminin (Endüstri 4.0) Neresindeyiz?" İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7, n.º 2 (26 de agosto de 2020): 299–318. http://dx.doi.org/10.17336/igusbd.661236.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

CANBAY, Pelin y Zübeyde DEMİRCİOĞLU. "Endüstri 5.0’a Doğru: Zeki Otonom Sistemlerde Etik ve Ahlaki Sorumluluklar". AJIT-e Online Academic Journal of Information Technology 12, n.º 45 (21 de mayo de 2021): 106–23. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2021.02.006.x.

Texto completo
Resumen
Endüstri 4.0 ile makinelerin birbiriyle haberleştiği bir sürece girmiş bulunmaktayız. Bu süreç, makinelerin otonom kararlar vereceği ve bu kararlar ile insanların hayatına önemli etkilerde bulunacağı Endüstri 5.0 döneminin de ilk adımlarını oluşturmaktadır. Endüstride meydana gelen bu gelişmelerin temelinde yapay zekâ algoritmaları ile birçok alanda elde edilen yüksek başarılar yer almaktadır. Geliştikçe başarısı ve karmaşıklığı artarken anlaşılabilirliği azalan yapay zekâ temelli sistemlerin insanları etkileyen önemli kararların alınmasında kullanılacak olması birçok şüpheyi de beraberinde getirmektedir. Bu şüpheler sadece son kullanıcı tarafında değil aynı zamanda sosyal ve ekonomik dönüşümlerle de ilgilidir. Endüstri 5.0’ın önündeki engellerin başında geliştirilmesi planlanan zeki topluluğa karşı toplumsal önyargılar bulunmaktadır. Bu sebeple, zeki ve otonom makinelerin ne tür etik ve ahlaki sorumlulukların bilincinde makineler olduğunun topluma açıklanabilir olması gerekmektedir. Bu çalışmada, hangi durumlarda yapay zekâ nın etik ve ahlaki değerlere sahip olması gerektiği ve bu değerleri ne şekilde öğrenebileceği araştırılmış, teknoloji ve sosyoloji bağlamında mevcut çalışmalar derlenerek zeki otonom sistemler için sağlam bir etik zeminin olası toplumsal ve teknolojik etkileri değerlendirilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

Akıncı, Hikmet y Ümmü Gülsüm Kahraman. "Endüstri 4.0: Yönetim Bilişim Sistemleri Bakış Açısıyla Değerlendirme". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi 8, n.º 1 (29 de marzo de 2024): 76–99. http://dx.doi.org/10.31200/makuubd.1442339.

Texto completo
Resumen
Teknolojide hızlı ve sürekli gelişim, günümüzdeki koşulları açıklayan hususların başında gelmektedir. Endüstri 4.0, teknolojinin gelişimiyle birlikte üretim süreçlerinde köklü değişimleri ortaya çıkarmıştır. Yönetim bilişim sistemleri de bu değişimlerden etkilenmiştir. Yönetim bilişim sistemleri, işletmelerin faaliyetlerini yürütmesinde veri, bilgi ve enformasyon akışını sağlayan sistemlerdir. Endüstri 4.0 ise dijitalleşme, nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zeka gibi teknolojileri kapsayan 4. sanayi devrimidir. Endüstri 4.0, yönetim bilişim sistemleri üzerinde önemli etkilere sahiptir. Nesnelerin interneti sayesinde üretim süreçlerinde verimlilik artarken, yapay zeka ile karar verme süreçleri iyileşmektedir. Büyük veri analiziyle müşteri ihtiyaçları daha iyi anlaşılmaktadır. Endüstri 4.0'ın yönetim bilişim sistemlerinde kullanımı, işletmelerin rekabet gücünü artırmaktadır. Üretimde verimlilik artışıyla maliyetler düşerken, yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirilebilmektedir. Sonuç olarak, dijitalleşmenin etkisiyle Endüstri 4.0'ın yönetim bilişim sistemlerindeki rolü artacaktır. Sistem modernizasyonu ve Endüstri 4.0 bileşenlerinin entegrasyonuyla verimlilik artırılabilir. Çalışmada endüstri 4.0'ın yönetim bilişim sistemleri bakış açısıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Buna göre endüstri 4.0 ve yönetim bilişim sistemleri ile ilgili güncel literatürün taranması suretiyle incelemeler yapılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre endüstri 4.0 ile birlikte yönetim bilişim sistemlerinde güçlü bir dijital altyapı olması gerekmektedir ve başarı için buna özen gösterilmesi gerekmektedir. Çalışmanın sonuçları dikkate alınarak endüstri 4.0 teknolojilerinin gelişiminin yakından takip edilmesi önerilmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

Kazar, Esra Nur. "İşgücü Piyasası Bağlamında Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 Kavramlarına İlişkin Z Kuşağı Lisans Öğrencilerinin Algılarının Değerlendirilmesi". Üniversite Araştırmaları Dergisi 7, n.º 2 (22 de mayo de 2024): 102–12. http://dx.doi.org/10.32329/uad.1391923.

Texto completo
Resumen
Bu çalışmada Z kuşağı içerisinde yer alan lisans öğrencilerinin işgücü piyasası bağlamında Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 kavramlarına yönelik algılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Yalova Üniversitesinde öğrenim görmekte olan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrencilere demografik bilgilerinin yanı sıra “Endüstri 4.0 …. gibidir. Çünkü, …” ve “Toplum 5.0 … gibidir. Çünkü, …” cümlelerini tamamlamaları istenmiştir. Öğrencilerin “Endüstri 4.0” ve “Toplum 5.0” kavramlarına yönelik ifadelerinin çözümlenmesi içerik analizi yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerden elde edilen verilerden Endüstri 4.0 kategorisine ait “Çeşitlilik, Gelişim, Hayal, İhtiyaç, Kolaylık, Risk, Tasarruf,”” temaları, Toplum 5.0 kategorisine ait ise “Gerçeküstü, Sonsuzluk, Sürekli Gelişim ve Kalkınma, Tehdit ve Tembellik” temaları oluşturulmuştur. Katılımcıların görüşlerinin yer aldığı hedef alan ile kaynak alandaki ifadelerin anlam ve gerekçe bakımından Endüstri 4.0 ile ilişkisi daha tutarlı iken Toplum 5.0 ile ilişkisi daha az tutarlıdır. Katılımcıların Endüstri 4.0’a yönelik daha kolay, Toplum 5.0’a yönelik daha az metafor ürettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Böylelikle katılımcıların Toplum 5.0 farkındalık düzeyinin Endüstri 4.0’a göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

YENER, İlayda y Okan YAŞAR. "A Qualitative Study on the Determination of Industry 4.0 Knowledge and Digital Competence Levels of Geography Teachers". Eğitimde Kuram ve Uygulama 19, n.º 2 (31 de diciembre de 2023): 274–87. http://dx.doi.org/10.17244/eku.1292673.

Texto completo
Resumen
Bu araştırmanın amacı, coğrafya öğretmenlerinin Endüstri 4.0 bilgi düzeylerini ve dijital yetkinlik seviyelerini ortaya koymaktır. Araştırmada coğrafya öğretmenlerinin Endüstri 4.0 bilgi düzeyleri ve dijital yetkinlik seviyelerinin tespiti amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda öğretmenlerin Endüstri 4.0 bilgi düzeylerini ve dijital yetkinlik seviyelerini tespit etmek amacıyla 12 adet açık uçlu soru bulunmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu, Bursa ili Mudanya, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinde görev yapan 20 coğrafya öğretmenine uygulanmıştır. Araştırmaya katılan coğrafya öğretmenlerinin %50'sinin Endüstri 4.0 tanımını bilmedikleri ancak %50'sinin Endüstri 4.0 teknolojileri ile ilgili örnekler verebildikleri ve %60'ının Endüstri 4.0 teknolojilerini kullandıkları sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin genel olarak dijital yetkinliği tanımlayabildikleri, %50’sinin ise coğrafya dersi öğretim programında bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik kazanımlar bulunduğunu belirttikleri sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin Endüstri 4.0 bilgi düzeyinin ve dijital yetkinlik seviyelerinin gelişmesi amacıyla hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimler verilmesi ve okullarda yazılım ve donanım imkanlarının geliştirilmesi öneri olarak sunulmaktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

SARI, Tuğba. "ENDÜSTRİ 4.0 TEKNOLOJİK OLGUNLUK DÜZEYİNİN ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ İLE MODELLENMESİ: GIDA VE İÇECEK İMALAT SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ". Business & Management Studies: An International Journal 8, n.º 3 (25 de septiembre de 2020): 3526–49. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i3.1597.

Texto completo
Resumen
Endüstri 4.0 dönüşümü, bileşenlerini oluşturan temel teknolojiler ile imalat sanayine, mevcut operasyonları ve süreçleri kökten değiştirecek yenilikler getirmektedir. Gıda ve içecek imalat sektöründe beklenen başlıca değişimler, artan verimlilik; artan gıda güvenliği; yüksek gıda kalitesi ve azalan atık miktarı olarak sıralanabilir. İşletmelerin Endüstri 4.0’dan elde edeceği faydayı maksimuma çıkarmak için, uygulamaların ölçülebilir ve karşılaştırılabilir olması gerekir. Endüstri 4.0 olgunluk modelleri dönüşüm sürecinde standartlaştırma ve karşılaştırma için önemli göstergeler sunmaktadır. Bu çalışmada temel Endüstri 4.0 teknolojilerinin kullanımını Analitik Hiyerarşi Prosesi yöntemi ile değerlendiren, sektöre özel bir olgunluk modeli önerilmektedir. Çalışmanın sonuçlarına göre gıda ve içecek imalat sektörü için en önemli teknolojiler Otonom Robotlar ve Siber Güvenlik olarak belirlenmiştir. Bu iki teknolojiyi, sırasıyla Büyük Veri Analitiği ve Eklemeli İmalat Sistemleri takip etmektedir. Çalışmada bir Endüstri 4.0 olgunluk ölçeği sunulmuş olup, örnek uygulama ile gıda imalatçısı bir işletmenin bu ölçek üzerinden Endüstri 4.0 olgunluğu hesaplanmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

ÖZENİR, İpek y Gülsün NAKIBOĞLU. "SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİMDE ENDÜSTRİ 4.0’IN YERİ". Business & Management Studies: An International Journal 7, n.º 5 (25 de diciembre de 2019): 2248–81. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i5.1197.

Texto completo
Resumen
Endüstri devriminden günümüze dek bireylerin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sınırlı olan doğal kaynaklar sınırsız bir şekilde tüketilmeye devam edilmektedir. Uzun yıllardır hemen her ortamda üretimin ve tüketimin çevre üzerindeki etkileri dile getirilse de konu üretimin ve tüketimin ekonomik faydası boyutuna geldiğinde yapılması gereken değişiklikler ve düzenlemeler uygulanamamaktadır. Ancak son yıllarda çevresel problemlerin etkilerinin hissedilir boyutlara gelmesi gidişatı değiştirmiş, kaynakların sürdürülebilirliği önem kazanmaya başlamıştır. Bu aşamada, sürdürülebilirliğin sağlanması gereken alanlardan biri de üretimdir. Son zamanlarda sıklıkla kullanılan bir kavram olan Endüstri 4.0 ve teknolojileri, sürdürülebilir üretimi sağlama yollarından biridir. Endüstri 4.0 ile geleceğin akıllı fabrikaları, faaliyetlerin sürdürülebilirliğe uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi için farklı teknik ve teknolojiler barındıran bir araç olarak kullanılabilecektir. Bu kavramlardan hareketle bu çalışmanın temel amacı Endüstri 4.0’ın sürdürülebilir üretimde nasıl kullanılabileceğinin ve sağlayabileceği faydaların ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmada sanayi devrimleri, Endüstri 4.0, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir üretim ve Endüstri 4.0’ın sürdürülebilir üretimde nasıl kullanılabileceğinden bahsedilmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

KAVUT, İ. Emre y Handan Ece SELÇUK. "Tarih Endüstri Yapılarının Yeniden İşlevlendirilmesinde Parazit Mimari Kullanımı: Santral İstanbul ve Müze Gazhane". MSGSÜ Sosyal Bilimler, n.º 25 (31 de mayo de 2022): 198–220. http://dx.doi.org/10.56074/msgsusbd.1123845.

Texto completo
Resumen
Tarihî yapılar, yapıldığı dönemin sosyo-ekonomik durumunu yansıtan, bulunduğu toplumun geçmişi ve bugünü arasında köprü oluşturan, toplumun sahip olduğu değerleri ve kültürü anlatan yapılardır. Tarihî yapı kavramı içinde incelenen endüstri yapıları, 19. yüzyılda gerçekleşen Endüstri Devrimi sonrası görülmeye başlamıştır. Belirli bir üretime yönelik ve işlevine odaklı olarak ortaya çıkan endüstri yapıları, ait oldukları yerin ve o yerdeki toplumun, o dönemdeki sosyolojik, kültürel ve teknolojik yapısının izlerini taşımaktadır. Endüstri yapılarının korunması, bu izlerin gelecek nesillere ulaştırılması bağlamında önem arz etmektedir. Tercih edilen koruma yöntemlerinden biri de yeniden işlevlendirmedir. Yeniden işlevlendirme, endüstri yapıları ve çevrelerinin geleceğe aktarımı ve fiziksel-kültürel devamlılığın sağlanması adına gerekli bir uygulamadır. Bu noktada tercih edilen tasarım stratejilerinden biri de parazit mimaridir. Bu çalışma kapsamında Türkiye’de müze olarak yeniden işlevlendirilmiş endüstri yapılarına örnek olan Santral İstanbul ve Müze Gazhane yapıları Nedensel Karşılaştırma yöntemi kullanılarak incelenmiştir. İncelemeler sonucunda Santral İstanbul yerleşkesinde görülen yapılanmaların parazit oluşturmadığı ancak Müze Gazhane kapsamında gerçekleştirilen işlemlerin parazit oluşturarak gazhane kompleksini işgal ettiği sonucuna varılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

Yücebalkan, Benan. "ENDÜSTRİ 4.0'DAN ENDÜSTRİ 5.0'A GEÇİŞ SÜRECİNE GENEL BAKIŞ". IEDSR Association 5, n.º 9 (1 de enero de 2020): 241–50. http://dx.doi.org/10.46872/pj.181.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

ALKIŞ, Gamze, Serdar PİRİTİNİ y Adnan Veysel ERTEMEL. "LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE ENDÜSTRİ 4.0 UYGULAMALARININ OPERASYONEL VERİMLİLİĞE ETKİSİ". Business & Management Studies: An International Journal 8, n.º 1 (25 de marzo de 2020): 371–95. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i1.1341.

Texto completo
Resumen
Endüstri 4.0 tüm dünyada hemen her sektör için yıkıcı etkisi olan bir kavramdır. Akıllı üretim sistemlerinin değer zincirinin her aşamasında yıkıcı etki yapmasının öngörüldüğü Endüstri 4.0 vizyonunda lojistik en fazla etkilenecek sektörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Alan yazında Endüstri 4.0 uygulamalarının lojistik sektörüne etkisi incelenmekle birlikte operasyonel verimlilik üzerine etkisi üzerine yeterince çalışma bulunmamaktadır. Bu araştırmada Endüstri 4.0 uygulamalarının lojistik sektöründe operasyonel verimliliğe etkisi incelenmektir. Araştırmada operasyonel verimlilik; taşıma yönetimi, depo ve envanter yönetimi, sipariş yönetimi, müşteri hizmetleri ve maliyet verimliliği yönlerinden ele alınarak ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır. Veriler Endüstri 4.0’ı etkin olarak kullanan lojistik firmalarının bu konuda yetkin üst ve orta düzey yöneticileri ile derinlemesine mülakat, gözlem ve doküman incelemeleri yapılarak toplanmıştır. Verilerin güvenilirliğini sağlamak için Kappa Analizi kullanılmıştır. Veri çözümlemesi yaparken, açık, eksenel ve seçici kodlamalar yapılarak gömülü teori oluşturulmuştur.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
11

ŞENTÜRK, Canan. "SEÇİLMİŞ AB ÜLKELERİ VE TÜRKİYE’DE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM VE ENDÜSTRİ-İÇİ TİCARET: DUMİTRESCU-HURLİN PANEL NEDENSELLİK ANALİZİ". Eurasian Econometrics Statistics & Emprical Economics Journal, n.º 23 (2 de septiembre de 2023): 13–24. http://dx.doi.org/10.17740/eas.stat.2023-v23-02.

Texto completo
Resumen
Son elli yılda küresel ekonominin entegrasyonu ve çok uluslu şirketlerin dış kaynak kullanımı faaliyetleri ile bağlantılı olarak, gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler arasındaki endüstri içi ticaret giderek artmaktadır. Küresel ölçekte artan doğrudan yabancı yatırımlarla ilişkili firma içi ticaretin de genişlemesi, yatırımın kaynağı ve ev sahibi ülke arasındaki endüstri içi ticaretin büyümesini yönlendiren ana faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile endüstri-içi ticaret arasındaki ilişkiyi ampirik olarak test etmektir. Araştırmada seçilmiş AB ülkeleri (Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya) ile Türkiye’nin 1996-2019 dönemi verileri kullanılarak Grubel-Lloyd endeksi hesaplaması yapılmıştır. Hesaplanan endüstri-içi ticaret seviyeleri ile birlikte doğrudan yabancı sermaye yatırımları net giriş ve net çıkışları iki model kullanılarak Westerlund eşbütünleşme ve Dumitrescu-Hurlin panel nedensellik analizi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre doğrudan yabancı sermaye yatırımları net girişlerinden (FDI) endüstri-içi ticarete doğru tek yönlü bir nedenselliğe rastlanırken doğrudan yabancı sermaye yatırımları net çıkış (FDIO) ile endüstri-içi ticaret arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunduğu saptanmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
12

GÖKALP, Ebru, Mert Onuralp GÖKALP y P. Erhan EREN. "Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe Endüstri 4.0 Devrimi: Akıllı Konfeksiyon Fabrikası Önerisi". AJIT-e Online Academic Journal of Information Technology 10, n.º 37 (1 de abril de 2019): 73–96. http://dx.doi.org/10.5824/1309-1581.2019.2.005.x.

Texto completo
Resumen
Son teknolojik yenilikler, Endüstri 4.0 olarak adlandırılan bir sonraki endüstriyel devrim ile akıllı fabrika vizyonunun gerçekleştirilmesine imkan sunmuştur. Endüstri 4.0, emek yoğun bir sektör olan hazır giyim ve konfeksiyon fabrikalarının tüm üretim süreçlerini ve iş modellerini değiştirmek için önemli bir potansiyele sahiptir. Bu nedenle, hazır giyim ve konfeksiyon endüstrisinin sıradan üretim tesislerinden akıllı fabrikalara geçişi başlatarak rekabet avantajı elde etmek için, Endüstri 4.0 ve buna olanak sağlayan teknolojilere yatırım yapmaları gerekmektedir. Ancak, nispeten yeni olan bu teknolojilerin hazır giyim ve konfeksiyon endüstrisini nasıl etkileyebileceğine dair literatürdeki çalışmaların sınırlı sayıda ve yeterli kapsamda olmadığı tespit edilmiştir. Bu eksikliği gidermek amacı ile hazırlanan bu çalışmada, Endüstri 4.0 ve akıllı fabrika vizyonu doğrultusunda kavramsal akıllı bir konfeksiyon fabrikası önerilmiştir. Önerilen Akıllı Konfeksiyon Fabrikasının Endüstri 4.0 ve buna olanak sağlayan teknolojik bileşenlerine yer verildikten sonra, bu teknolojik altyapıyı temel alarak geliştirilen yenilikçi yaklaşımlar bütüncül bir şekilde, üretim sistemleri ve yönetimsel perspektiften sunulmuştur. Ardından, Önerilen Akıllı Konfeksiyon Fabrikasının fayda ve zorlukları analiz edilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
13

Ünlü, Yılmaz y Zeki Taş. "A bibliography experiment on research within the scope of industry 4.0 application areas in sports". Journal of Human Sciences 17, n.º 4 (19 de diciembre de 2020): 1149–76. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v17i4.6088.

Texto completo
Resumen
Developed countries develop their production sites within the scope of industry 4.0 technology components and experience constant change and transformation to establish economic superiority. This situation allows them to produce more in various fields and thus to rise to a more advantageous position economically. Industry 4.0 technology affects areas within the scope of the sports industry such as sports tourism, athlete performance, athlete health, sports publishing, sports textile products, sports education and training, sports management and human resources, and creates an international competition environment in terms of production and performance. In this study, it is aimed to examine the researches about the usage areas of industry 4.0 in sports. From this point on, researches in the context of the subject have been presented with bibliographic method. In the conclusion section, the weaknesses and possibilities of youth sociology were discussed, and efforts were made to present a projection on what to do about the field. In this respect, a youth sociology evaluation has been tried to be made on the prominent topics, forgotten aspects and themes left incomplete in youth sociology studies. ​Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. Özet Gelişmiş ülkeler endüstri 4.0 teknolojisi bileşenleri kapsamında üretim sahalarını geliştirmekte ve ekonomik üstünlük kurmak amacıyla sürekli değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Bu durum onların çeşitli alanlarda daha fazla üretmelerine dolayısıyla ekonomik yönden daha avantajlı konuma yükselmelerine olanak sağlamaktadır. Endüstri 4.0 teknolojisi spor turizmi, sporcu performansı, sporcu sağlığı, spor yayıncılığı, spor tekstil ürünleri, spor eğitimi ve öğretimi, spor yönetimi ve insan kaynakları gibi spor endüstrisi kapsamındaki alanları etkilemekte üretim ve performans yönünden ülkeler arası bir rekabet ortamı oluşturmaktadır. Bu çalışmada endüstri 4.0’ın sporda kullanım alanları ile ilgili araştırmaların incelenmesi hedeflenmektedir. Bu noktadan hareketle konu bağlamındaki araştırmalar bibliyografik metodla ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde ise sporda endüstri 4.0 kullanım alanları tartışılmış, alana olan katkıları ve olumuz etkilerinin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
14

ERSİN, Nimet. "Endüstri 4.0’a Doğru Türkiye’de Televizyon Yayıncılığı: Medya Profesyonellerinin Görüşleri". Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 23, n.º 4 (24 de diciembre de 2023): 1211–36. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1330878.

Texto completo
Resumen
Endüstri 4.0 bütün sektörlerde üretim biçimini değiştirip dönüştürmekte, televizyon yayıncılığında da yakın zamanda büyük değişimler beklenmektedir. Yapay zekâ ve robotik sistemler, sanal gerçeklik uygulamaları, büyük veri, nesnelerin interneti, bulut bilişim gibi Endüstri 4.0 bileşenlerinin televizyon yayıncılığında otomasyonu sağlayacağı, yayın içeriklerinin çeşitlenip artacağı ancak diğer yandan istihdam sorununun ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Araştırmanın amacı, televizyon çalışanlarının günümüz televizyon yayıncılığı hakkındaki düşüncelerini, Endüstri 4.0’a doğru yeni bir dünyanın geleceğine işaret eden yeni durumda televizyon yayıncılığının alacağı biçime ilişkin görüşlerini ve yayında otomasyonun istihdam endişesi yaratıp yaratmadığını ortaya koymaktır. Bu amaçla nitel araştırma tekniklerinden derinlemesine görüşme yoluyla veri elde edilmiştir. Görüşme için amaçlı örneklem yöntemiyle, yaptıkları işin niteliği Endüstri 4.0’daki gelişmelerden etkilenebilecek televizyon yayıncılığının farklı alanlarından 8 medya profesyoneli seçilmiştir. Görüşmelerde yarı yapılandırılmış açık uçlu soruların yanı sıra katılımcıların uzmanlık alanına göre konunun farklı boyutlarına yönelik detaylı sorular da yöneltilmiştir. Bulgulara göre televizyon çalışanları Türkiye’deki günümüz televizyon yayıncılığını teknik olarak başarılı bulmakta ancak içerik yönünden yetersiz ve niteliksiz olarak değerlendirmektedir. Katılımcılar medyanın yeni teknolojilere çabuk uyum sağladığını düşünmekte, Endüstri 4.0’da bazı iş kollarının ortadan kalkacağını ancak yeni uzmanlıkların ortaya çıkacağını belirtmektedir. Bulgular, katılımcıların çoğunun Endüstri 4.0’a girdiğimiz süreçte yakın zamanda televizyonun bugünkü biçiminden farklı olacağını, gelecekte de var olmaya devam edeceğine inandığını göstermektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
15

Sakmar, Gökçe, Murat Yıldırım, Gizem Özbek Çam, Fatih Halimoğlu y Mehmet Bilgi. "Pamuklu Kumaş Ağartma Makineleri İçin İnsan Kontrolü Dışında Çalışan Ve Doğru Üretimi Hedefleyen Bir Üretim Sisteminin Geliştirilmesi". Orclever Proceedings of Research and Development 3, n.º 1 (31 de diciembre de 2023): 694–703. http://dx.doi.org/10.56038/oprd.v3i1.414.

Texto completo
Resumen
Bu proje, tekstil endüstrisine Endüstri 4.0 prensiplerini entegre etmeyi amaçlayarak özellikle ağartma sürecinde makine parametre ayarlarının otomasyonuna odaklanmaktadır. Endüstri 4.0; otomasyon, veri odaklı karar alma ve artan verimlilik özellikleri ile ayırt edilen, çeşitli endüstri sektörlerinde dönüşümsel bir değişimi temsil etmektedir. Sanayileşme alanında tarihsel olarak önemli bir yer tutan tekstil endüstrisinde, Endüstri 4.0'ın benimsenmesi önemli avantajlar vadetmektedir. Bu avantajlar arasında artan operasyonel verimlilik, düşen işletme maliyetleri, yükseltilmiş ürün kalitesi ve artan müşteri memnuniyeti bulunmaktadır. Proje, bir ağartma makinesi için makine ayarlarını otomatikleştirmeye odaklanarak, insan müdahalesini en aza indirgemeyi ve standartlaştırılmış üretim protokollerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu projenin temeli, kumaş türüne bağlı olarak belirlenen kritik makine ayar parametrelerinin sorunsuz bir şekilde makine üzerinde otomatik olarak ayarlanmasını sağlayacak bir sistem geliştirmektir. Bu sistem sadece operatör kaynaklı hataları azaltmakla kalmayıp aynı zamanda kaynak kullanımını optimize edecektir. Proje, Endüstri 4.0 akıllı fabrikaların kurulmasına önemli bir katkıda bulunmaktadır. Uygulama stratejisi, güçlü endüstriyel iletişim sistemlerini içermekte olup, bunlar arasında RFID (Radyo-Frekansı Tanımlama) teknolojileri ve SCADA ("Supervisory Control and Data Acquisition" Türkçe: Gözetleyici Kontrol ve Veri Toplama Sistemi) öne çıkmaktadır. Bu sistemler, üretim sürecinin inceliklerini izlemede ve yönetmede kritik bir rol oynamaktadır. Bu araştırmanın sonuçları, Endüstri 4.0 konseptlerinin tekstil sektörüne başarılı bir şekilde entegre edildiğini göstermektedir. Bu entegrasyon, insan müdahalesini makine parametrelerini ayarlama sürecinde önemli ölçüde azaltmakta ve nihayetinde üretim verimliliğini yeni zirvelere taşımaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, özellikle ağartma gibi tekstil sektörü için en önemli proseslerden birinde hata eğilimli süreçlerde, üretim operasyonlarının devrim niteliğinde değiştiği bir geleceğe ışık tutarak, Endüstri 4.0'ın tekstil endüstrisindeki dönüştürücü potansiyelini vurgulamaktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
16

ÖZÇAKIR, Özgün, Fokke GERRITSEN y Aysel ARSLAN. "ENDÜSTRİYEL MİRAS ALANLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR DÖNÜŞÜMÜNÜ ÖĞRETMEK: NIT KENTSEL MİRAS LABORATUVARI'NDAN İZLENİMLER". Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi, n.º 25 (19 de agosto de 2022): 97–116. http://dx.doi.org/10.22520/tubaked2022.25.008.

Texto completo
Resumen
Türkiye’deki Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT) 2021 Sonbaharında, endüstri mirasının dönüşümüne yönelik zorlukları ve fırsatları çok disiplinli bir bakış açısıyla ele almayı amaçlayan bir eğitim programı düzenledi. Eğitim programı, bölüm ya da disiplin farkı olmaksızın Hollanda veya Türkiye'de yer alan yüksek öğretim kurumlarından herhangi birine kayıtlı lisansüstü öğrenciler ile kariyerinin başındaki uzman ve araştırmacılara açıktı. İstanbul'un sahip olduğu endüstri mirasına odaklanan "Sürdürülebilir Şehirler için Endüstri Mirası" başlıklı eğitim programı; endüstriyel mirasın korunması, dönüşümü ve sürdürülebilir gelişimi ile ilgili konuları uluslararası bir perspektifle keşfetmeyi amaçladı. Eğitim programı, kısmen çevrimiçi (dersler ve tartışmalar), kısmen ise İstanbul'da (saha gezileri, çalışma grupları ve çalıştaylar) yüz yüze olarak gerçekleşti. Bu makalede, NIT Kentsel Miras Laboratuvarı'nın bir parçası olarak düzenlenen "Sürdürülebilir Şehirler için Endüstri Mirası" başlıklı eğitim programının amaçlarını, formatını ve sonuçlarını kentsel miras alanlarının gelişimine yönelik literatür ışığında gözden geçiriyoruz. Aynı zamanda, günümüzde hem kuramsal çalışmalarda hem de koruma uygulamalarında oldukça güncel bir konu olan endüstri miras alanlarının sürdürülebilir dönüşümü üzerine uluslararası ve çok disiplinli bir yaklaşımla gerçekleşen eğitim programının potansiyellerini ve sınırlamalarını aktarıyoruz.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
17

ERGÜN, Ercan, Erdal ŞEN y Osman İRİ. "ENDÜSTRİ 4.0 ÇERÇEVESİNDE FİRMALARIN ORGANİZASYON YAPILARININ İNSAN KAYNAKLARI ROLLERİNE ETKİSİ". Business & Management Studies: An International Journal 8, n.º 3 (25 de septiembre de 2020): 3393–423. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i3.1557.

Texto completo
Resumen
Almanya’nın 2011 yılında bir proje olarak Dördüncü Sanayi Devrimi biçiminde tanımladığı Endüstri 4.0 kavramı, bugünün dünyasında ürün üretimi ve hizmet sunumunda kullanılan tüm dijital teknolojileri kapsamaktadır. Başta üretim sistem, teknik ve süreçlerini tamamiyle değiştiren ve tüm dünyadaki ülkelerin farklı aşamalarla geçiş sağlamaya çalıştığı Endüstri 4.0, birçok teknolojik yenilikle birlikte birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Tüm bu değişim, dönüşüm ve gelişmeler sadece teknoloji değil aynı zamanda kültürel değişimi de ortaya çıkarmaktadır. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri sıralamasında başat yeri ve önemi olan bu kavramın etkin, etkili ve verimli olarak uygulanması gerekliliği gün geçtikçe daha çok öne çıkmaktadır. Bu nedenle Endüstri 4.0’a ayak uydurmak, bu konuda devlet politikalarının geliştirilmesi, üniversitelerde, kamuda, özel sektörde ve sivil toplum kuruluşlarında farkındalığın artırılması ve yeni nesil üretim modellerinin özendirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı firmaların organizasyon yapısı ve insan kaynakları yapı ve uygulamalarını Endüstri 4.0 bağlamında incelenmektir. Bu değerlendirme kapsamında gerçekleştirilen literatür taramasında Endüstri 4.0 kavramı, organizasyon yapısı değişkeni ve insan kaynakları rolleri değişkeni bağlamında kavramsal altyapı açıklanmıştır. Bununla birlikte, bu değişkenler ile oluşturulan araştırma modeli firmalar üzerinde gerçekleştirilen uygulama ile ölçümlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, otomotiv sektöründe, İstanbul ve Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteren, Endüstri 4.0 kriterlerine uygun özelliklere sahip dört farklı menşeili firmada çalışan 147 personelden oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan farklı firmaların menşei ve örgüt yapıları arasındaki ilişki de incelenmiştir. Çalışma sonucunda Endüstri 4.0 uygulayan firmalarda organik örgüt yapılarının yanı sıra merkezi yapıların da insan kaynakları rollerine pozitif etkilerinin olduğu görülmüştür. Bununla birlikte merkezi yapıya sahip örgütlerde, insan kaynakları rollerinden, stratejik ortak rolü, idari uzman rolüne pozitif ve çalışan şampiyonu rolüne negatif anlamlı etkisi olduğu ve mekanik/bürokratik yapıya sahip örgütlerde, insan kaynakları rollerinden çalışan şampiyonu rolünün negatif anlamlı etkisi tespit edilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
18

Elçioğlu, Mekin y Oğuz Bayrakçı. "Endüstri Tasarımında Karşılama Kavramı". Tasarım + Kuram 5, n.º 8 (14 de julio de 2016): 81. http://dx.doi.org/10.23835/tasarimkuram.240861.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
19

AYDIN, Nevin. "ENDÜSTRİ 4.0 : AKILLI FABRİKA". ATLAS JOURNAL 5, n.º 21 (1 de enero de 2019): 558–69. http://dx.doi.org/10.31568/atlas.108.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
20

Esmer, Yusuf y Mehmet Asıf Alan. "ENDÜSTRİ 4.0 PERSPEKTİFİNDE İNOVASYON". Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 7, n.º 18 (26 de junio de 2019): 465–78. http://dx.doi.org/10.33692/avrasyad.595720.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
21

AKAN, Taner. "Endüstri İlişkileri Sisteminin Teorik Çerçevesi Olarak Stratejik Endüstri İlişkileri Sistemi: Türkiye Örneği". ISGUC, The Journal of Industrial Relations and Human Resources 7, n.º 2 (2005): 64–119. http://dx.doi.org/10.4026/1303-2860.2005.0010.x.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
22

ÖZÇELİK, Tuğba y Fatma Serab ONURSAL. "ENDÜSTRİ 4.0’IN İŞ HAYATI VE SENDİKALAŞMA ÜZERİNE ETKİSİ". Business & Management Studies: An International Journal 8, n.º 1 (25 de marzo de 2020): 981–1007. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i1.1399.

Texto completo
Resumen
Endüstri 1.0’dan, Endüstri 4.0’a kadar olan tüm sanayi devrimleri iş hayatındaki iş yapılış şekillerini, meslek içeriklerini; sosyal ve kültürel hayattaki farklılaşmayı, çalışma zamanlarını, iş görenin çıkarları ve taleplerindeki değişimi beraberinde getirmiştir. Endüstri 4.0 ile iş hayatında en çok üzerinde durulması gereken konular: akıllı sistemler, nesnelerin interneti, yapay zekâ, robotlar, siber fiziksel sistemler, 3D yazıcılar, büyük veri, bulut bilişim, simülasyon, sanal gerçekliktir. İş görenlerin özellikle mavi yaka iş görenlerin işsiz kalabileceği ve insan yerine robotların çalışma hayatında tercih edileceği yeni meslek gruplarını içeren sistemlerdir. Bu sistemler entelektüel birikim, yaratıcılık gibi yetkinlikleri ön plana çıkarmayı teşvik etmektedirler. Endüstri 4.0’ın etkileri arasında; yarı zamanlı çalışma, esnek çalışma, iş görenlere daha fazla sosyal çalışma ortamı sunulması, yetkinliklerin üzerinde durulması, daha verimli çalışma alanlarının ortaya çıkması, işe alım süreçlerinin değişmesi dikkat çekmektedir. İşverenlerin verimliliği artırmak için robotlarla çalışmayı tercih edecekleri düşüncesi yaygınlaşmaktadır. Dijital çalışma şekli ve teknolojik gelişmeler, müşteri taleplerinin özelleşmesi iş görenlere, bireysel çalışma olanağı sağlamaktadır. Ancak sendikalaşmanın bu durumdan olumsuz yönde etkileneceği öngörülmektedir. Çalışmanın amacı Endüstri 4.0’ı ve bileşenlerini anlamak, iş hayatına etkilerini incelemek, doğacak yeni meslekler hakkında görüş sunmaktır. İşgücünü ve sendikalaşma oranlarını, sendikaların iş gören için önemini, daha güçlü ve güvenilir bir yapıya dönüşebilmeleri ve üye sayılarını arttırabilmeleri için neler yapmaları gerektiğini tartışmaya açmaktır. Sonuç ve önerilerde de çıkarımlar paylaşılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
23

Kuvvetli Yavaş, Hilal. "Sürdürülebilir Kalkınma ve Dijitalleşmeyle Birlikte Ortaya Çıkan Meydan Okumalar". AJIT-e: Academic Journal of Information Technology 15, n.º 2 (31 de mayo de 2024): 138–73. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2024.02.002.x.

Texto completo
Resumen
İnsanlık karmaşık sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlarla karşı karşıyadır. 2010’lu yıllarda mevcut sorunlara yönelik artan çözüm arayışları yeşil ve dijital dönüşümü hedefleyen politika gündemlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Birleşmiş Milletler 2015 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) ortaya koymuş ve uluslararası alanda etkili bir politika çerçevesi meydana getirmiştir. Aynı dönemde farklı ülkelerin yeşil ve dijital dönüşümü merkeze koyan açılımları arasında belki de en çok öne çıkanı, 2011 yılında Almanya’da, yeni yıkıcı dijital teknolojilerle endüstriyel üretimin, istihdamın yapısını ve küresel konfigürasyonunu önemli ölçüde değiştirebilecek yaklaşımıyla Endüstri 4.0 olmuştur. Endüstri 4.0’a karşılık 2016 yılında Japonya Toplum 5.0 açılımını ortaya koymuştur. 2021 yılında ise Avrupa Birliği, Toplum 5.0 söylemi ile uyumlu olan Endüstri 5.0 kavramı ile yeni bir gündem oluşturmuştur. Bu yaklaşımlarda dijitalleşme ve dijital dönüşüm mevcut çok yönlü ekonomik ve sosyal sorunların çözümüne yönelik olarak merkezi bir konumda yer almaktadır. Öte yandan, dünyada dijitalleşmenin mevcut seyri, bahsi geçen açılımların öngördüğünün aksi yönde sonuçlar da üretmektedir. Dijital dönüşümün sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması etkili bir araç olabilmesi için dijitalleşmeden kaynaklanan mevcut sorunların anlaşılması gerekmektedir. Bu çalışmada, sürdürülebilir kalkınma, dijitalleşme, dijital dönüşüm kavramları, Endüstri 4.0, Toplum 5.0 ve Endüstri 5.0 kavramları ele alınmış ve ilgili dokümanlar analiz edilmiştir. Ardından mevcut dijitalleşme trendinin sosyal ve çevresel yansımaları ve neden olduğu meydan okumalar değerlendirilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
24

Aydınbaş, Gökçen y Orhan Şimşek. "Endüstri 4.0 Kapsamında Çay Ekonomisi Üzerine Bir Değerlendirme". Politik Ekonomik Kuram 8, n.º 2 (23 de junio de 2024): 345–61. http://dx.doi.org/10.30586/pek.1470511.

Texto completo
Resumen
Günümüz dijital dünyasının kazandırdığı eşsizlikler gün geçtikçe daha dikkat çekici bir boyut kazanmaktadır. Bu çerçevede yapay zekâ, nesnelerin interneti, otomasyon ve benzeri dijital dönüşüm yenilikleri; mühendislik, iktisat, işletme ve benzeri alanlarda ilgi uyandırmaktadır. Nitekim bu yeni nesil teknolojilerin tüm dünyada genel olarak sektörlerin tamamını etkilemesi kuvvetle muhtemeldir. Bu noktada tarım, ticaret, ulaştırma, turizm, eğitim ve benzeri pek çok sektörün Endüstri 4.0 ile dönüşümü gündeme gelmektedir. Yüzyıllardır tüm dünya ülkelerinde sevilen ve sıklıkla tüketilen bir içecek olan çayın üretimi belli başlı ülkelerde gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de çay üretimi Karadeniz Bölgesi’nde yapılmaktadır. Nitekim iş potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek yalnızca bölgeye değil ülkeye de ekonomik anlamda büyük katkılar sunacaktır. Ayrıca çay fabrikaları özelinde Endüstri 4.0 yeni teknolojileri, bölge ve ülke ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Akıllı fabrikaların gündeme geldiği bilgi çağında, çay fabrikalarında da birtakım dönüşümler yaşanması muhtemeldir. Çay; sağlık, gastronomi, turizm, işletmecilik, iktisat, üretim ve istihdam gibi pek çok alanı ilgilendiren multidisipliner bir konudur. Bu çalışmanın amacı, iktisadi bir yaklaşım üzerinden bilgi çağında Endüstri 4.0’ı çay ekonomisi ile ilişkilendirerek incelemektir. Temelinde çalışmada, Endüstri 4.0 bağlamında akıllı fabrikalar ve sensör sistemlerinin çay ekonomisinde kalite, maliyet, verimlilik ve müşteri memnuniyeti açısından nasıl etki bırakacağı değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Endüstri 4.0 teknolojilerinin, çay üretim süreçlerinde sürdürülebilirlik artırımına katkıda bulunacağı belirtilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
25

Ocak, Başak y Mehmet Şahin Gök. "Endüstri 4.0 kritik başarı faktörlerinin belirlenmesi: GOSB Teknopark firmaları üzerine uygulama". HOLISTIC ECONOMICS 1, n.º 1 (10 de enero de 2022): 21–30. http://dx.doi.org/10.55094/hoec.1.1.03.

Texto completo
Resumen
18. yüzyılda başlayarak devam eden sanayi devrimleri üretimlerin yapısını, ülke ekonomilerini ve toplumları etkilemiştir. Henüz hayatımıza yeni girmiş olmasına rağmen Endüstri 4.0, bilginin hızla yayıldığı günümüz ortamında ülkelerin rekabet edilebilirliği için oldukça önem arz etmektedir. Ancak yapılan literatür incelemesinde ülkelerin rekabetinde bu denli önemli rol oynayan Endüstri 4.0’ın kritik başarı faktörlerinin neler olabileceğine dair yapılan çalışmaların sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma kapsamında Endüstri 4.0 sürecinde kritik başarı faktörlerine yönelik odak grup çalışması yöntemi ile GOSB Teknopark Firmaları üzerinde araştırma gerçekleştirilmiş ve gerek işletmeler gerekse de devletler düzeyinde atılması gereken adımlar belirtilerek yol haritası sunulmuştur.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
26

ERSOY, Yusuf. "Endüstri 4.0'ın Uygulanmasındaki Avantajlar ve Engeller ve Endüstri 4.0'ın Temel Özellikleri". Journal of International Scientific Researches 7, n.º 3 (7 de octubre de 2022): 207–14. http://dx.doi.org/10.23834/isrjournal.1122471.

Texto completo
Resumen
Since the publication of the term "Industry 4.0" in 2011, the digital transformation required by Industry 4.0 has immediately attracted the attention of industrialists and governments around the world. Majority of the countries around the world are dealing with the difficulty of producing more goods from limited and consumed natural resources to meet the ever-increasing consumer demand worldwide with the first industrial revolution in the 18th century due to environmental and vital issues. Therefore, the sustainability impacts of Industry 4.0 and the way it contributes to sustainable economic, environmental and social development are getting more and more attention. Nowadays, Industry 4.0 is about digitalization in all industrial and consumer markets, from smart production systems to all distribution channels. Industry 4.0 digital transformation involves the digitization and integration of the entire value chain of the product life cycle. Industry 4.0 is a technological concept that contributes to the sustainability of businesses in today's conditions. Industry 4.0 changes the organization, business models, products, supply chain and strategies of companies. Industry 4.0 enables businesses to be more agile and flexible by integrating people, machines and data. Nowadays, countries such as Germany, the United States of America, India, China, Japan, the United Kingdom and Brazil have been developing policies for the implementation of Industry 4.0. However, the adequacy and implementation of Industry 4.0 technologies can be difficult for both industry representatives and countries. In this research, the advantages and barriers in implementing of Industry 4.0 were expressed. In addition, Industry 4.0 and its main features have been explained.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
27

Kılıç Yıldız, Şule. "İngilterede Endüstri Mirasının Oluşumu: Tarihi Tekstil Endüstrisi Komplekslerinin Korunması, Uyarlanması ve Yeniden Yorumlanması". Journal of humanities and tourism research (Online) 11, n.º 11-4 (1 de enero de 2021): 702–21. http://dx.doi.org/10.14230/johut1114.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
28

UZUN-, Hasan. "Endüstri 4.0 Bağlamında; Sendikaların Geleceği". International Journal of Academic Value Studies (Javstudies JAVS) 1, n.º 1 (2020): 77–82. http://dx.doi.org/10.29228/javs.38797.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
29

MAYDA, Mustafa. "ENDÜSTRİ 4.0 SÜRECİNDE TASARIMDA DÖNÜŞÜM". Route Educational and Social Science Journal 6, n.º 45 (1 de enero de 2019): 898–905. http://dx.doi.org/10.17121/ressjournal.2509.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
30

KÜÇÜKAHMETOĞLU, Osman. "ENDÜSTRİ İÇİ TİCARET VE TÜRKİYE". Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü Avrupa Araştırmaları Dergisi 9, n.º 2 (2015): 129–53. http://dx.doi.org/10.29228/mjes.279.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
31

YILDIRAN, Mine. "DÖRDÜNCÜ ENDÜSTRİ DEVRİMİ VE MODA ENDÜSTRİSİNE ETKİLERİ". Anadolu Üniversitesi Sanat & Tasarım Dergisi, 20 de diciembre de 2022, 559–78. http://dx.doi.org/10.20488/sanattasarim.1221915.

Texto completo
Resumen
Endüstri devriminin başlangıcı olarak kabul edilen 18. yüzyıldan günümüze bilim ve teknolojideki gelişmeler endüstrileşme sürecini oluşturmuş ve bu süreç belirli dönemlere ayrılmıştır. 20. yüzyıl sonlarından itibaren bilim ve teknolojideki ilerlemelerle endüstride ortaya çıkan gelişmeler Dördüncü Endüstri Devrimi olarak tanımlanmaktadır. Dördüncü Endüstri Devrimi robotik, yapay zekâ, özerk taşıtlar, nesnelerin interneti, üç boyutlu yazıcılar, nano-teknoloji, biyo-teknoloji, malzeme bilimi gibi çok çeşitli alanlarda yenilikçi teknolojik atılımları kapsamaktadır. Yeniliklerin çok daha hızlı bir biçimde dünyayı şekillendirdiği 21. yüzyılda moda endüstrisi de değişimlerden etkilenmektedir. Çalışma bu süreçte moda endüstrisinde meydana gelen değişimleri ürün tasarımı, üretimi, satış ve dağıtım başlıkları çerçevesinde incelemektedir. Süreçte ortaya çıkan durumun betimlenmesi, moda tasarımcıları ve üreticileri için oluşturacağı fırsat ve güçlüklerin açıklanması amaçlamaktadır. Araştırma süreçte ortaya çıkan bu yenilikleri sınıflandırarak, daha sonra ortaya çıkabilecek yenilikleri takip etmek isteyen tasarımcı ve araştırmacılar için bir yol haritası geliştirilmesi hedeflemektedir. Çalışmada Dördüncü Endüstri Devrimi kapsamında genel eğilimlerin moda endüstrisine yansıması olarak ortaya çıkan yeni uygulamalar açıklanarak, metin betimleyici örneklerle zenginleştirilmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
32

AKIN, Damla. "Yaratıcı Endüstriler, Birey ve Toplum: Netflix Üzerine Bir İnceleme". Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 29 de abril de 2023. http://dx.doi.org/10.35379/cusosbil.1258434.

Texto completo
Resumen
Kültür endüstrisinin bireyi nesneleştiren doğası, toplumsal yaşamın her alanında etkisini göstermektedir. Küreselleşme ve medya yoluyla meta formuna girerek şeyleşen bireyler Batı hegemonyasının denetimi altına girmektedir. Küreselliğin dahi Batı kaynaklı olduğu bu dünya düzeninde somut veya soyut olarak üretilen her bir nesne reprodüksiyon ürünler haline gelmeye başlamıştır. Yaratıcılığın öldüğünün düşünüldüğü bir zamanda ortaya çıkan yeni kavram yaratıcı endüstri ise kültür endüstrisi kavramının olumsuz imajını değiştirmeye yetmemiştir. Aksine, kültür endüstrisi ile ifade edilen olumsuzluklar yaratıcı endüstri şemsiyesinin altında normalleştirici ve daha ticari bir hal almıştır. Bu çalışma, kuramsal bağlamda kültür endüstrisi ile yaratıcı endüstrilerin toplumsal düzen ve bireyin durumu bağlamında benzeştiği ve buna bağlı bir düzen ürettiği varsayımında bulunmuştur. Özellikle kültür endüstrilerinin inşa ettiği küresel kültürel yapıların, yaratıcı endüstrilerle de devam ettirildiğini temellendirmeye çalışmıştır. Bu bağlamda, yaratıcı endüstri niteliğinde olan Netflix Türkiye’nin kurgusal dizilerini, yarattığı dünya düzeni, kültür coğrafyası ve bireyi konumlandırış biçimi bağlamında irdelemiştir. Sonuç olarak, yaratıcı endüstrilerin de kültür endüstrisine benzer nitelikte olduğunu, güçlü ülkelerin kültürlerini, bireyi ve toplumu algılama/konumlandırma şekillerini dünya kültürüne dönüştürmeye çalıştığını, böylece de yaratıcı endüstri kavramının ve uygulamalarının geliştiği coğrafyalara soyut ve somut anlamda hizmet ettiğini ortaya koymuştur.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
33

CAN SAĞLAM, Yeşim. "ENDÜSTRİ 4.0 İLE KATMANLI ÜRETİMİN BÜTÜNLEŞMESİNİ KOLAYLAŞTIRAN FAKTÖRLERİN YORUMLAYICI YAPISAL MODELLEME İLE ANALİZİ". Beykoz Akademi Dergisi, 13 de junio de 2023. http://dx.doi.org/10.14514/beykozad.1231952.

Texto completo
Resumen
Hızlı prototipleme veya üç boyutlu (3B) baskı isimleriyle de anılan katmanlı üretim, geleneksel bilgisayar destekli üretimin aksine malzemelerin birleştirilerek üst üste eklenmesi felsefesine dayanan ve karmaşık geometrili nesnelerin üretilmesini mümkün kılan bir üretim yöntemidir. Bilişim teknolojilerinin endüstriyi bir araya getirmesiyle ortaya atılan endüstri 4.0 ise, nesnelerin ortak bir iletişim ağıyla birbirleriyle haberleşmesini mümkün kılan 4. Sanayi devrimi olarak nitelendirilmektedir. Endüstri 4.0’ın temel amacı, insan gücüne bağımlılığı azaltmak, daha az maliyetle üretim çizelgesi oluşturarak daha etkili, hızlı ve esnek yapı inşa etmektir. Mevcut literatür her ne kadar katmanlı üretimin endüstri 4.0 ile bütünleşmesinin ortaya çıkaracağı avantajlardan bahsetse de, endüstri 4.0 ve katmanlı üretimin bütünleşmesini mümkün kılan faktörlerin taşıdığı önemi derecelendirme bağlamında oldukça az sayıda çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı, endüstri 4.0 ile katmanlı üretimin bütünleşmesini kolaylaştıran faktörleri literatür incelemeleri ile elde etmek ve uzman görüşleri yardımıyla bu faktörler arasındaki ilişkiyi Yorumlayıcı Yapısal Modelleme ile analiz etmektir. Yorumlayıcı Yapısal Modelleme yöntemiyle faktörler arasındaki ilişkiler tespit edilmiş ve MICMAC analiziyle ise belirlenen faktörlerin endüstri 4.0 ile katmanlı üretimin bütünleşmesini kolaylaştırması açısından önemi bağımlılık ve etkileme seviyelerine göre ortaya konulmuştur. Analizler sonucunda ortaya çıkan hiyerarşik ilişkiler modeline göre, endüstri 4.0 ile katmanlı üretimin bütünleşme sürecini kolaylaştıran en önemli faktör olarak nesnelerin interneti bulgulanmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
34

TURKYILMAZ, Serap. "ENDÜSTRI 40. VE ENDÜSTRIYEL NESNELERIN İNTERNETI: UYGULAMA, FIRSAT VE ZORLUKLAR-LITERATÜR TARAMASI". Doğuş Üniversitesi Dergisi, 16 de diciembre de 2023. http://dx.doi.org/10.31671/doujournal.1310736.

Texto completo
Resumen
Son yıllarda meydana gelen teknolojik gelişmeler ve yenilikler, küresel endüstriyi büyük ölçüde değiştirdi. Dördüncü sanayi devrimi (Endüstri 4.0), malların, ürünlerin, değer zincirlerinin ve iş modellerinin dijitalleşmesi ve birbirine bağlanmasıyla ilgilidir. Endüstri 4.0, yenilikçi teknolojileri bünyesine katarak geleneksel endüstrileri akıllı endüstrilere dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Endüstri 4.0 insanların, nesnelerin ve makinelerin küresel bağlantısıdır. Dördüncü sanayi devrimi, fiziksel varlıkların iç içe geçmiş dijital ve mekanik süreçlere entegre edilmesini sağlayarak akıllı fabrikalar ve akıllı üretim ortamları yaratır. Büyüyen bir etki alanı olan Nesnelerin İnterneti (IoT), insanların çevrelerindeki şeylerle iletişim ve etkileşim kurma şeklini değiştirmiş, ortak nesneleri bağlı nesnelere döndürerek İnternet'e evrensel bir bağlantı sağlamıştır. Nesnelerin İnterneti (IoT), Endüstri 4.0'ın gerçekleşmesine büyük ölçüde katkıda bulunan ve hızla büyüyen bir teknolojidir. IoT, fiziksel dünyayı dijital dünyaya bağlayarak insanların ve nesnelerin "her zaman, her yerde, her şeyle ve herhangi biriyle” ideal olarak herhangi bir ağ ve hizmeti kullanarak günlük ortamımıza nüfuz etmeye çalışır. IoT sağlık, kalite kontrol, lojistik, enerji, tarım ve üretim gibi modern ekonominin çeşitli alanlarında uygulanmaktadır. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), üretim sürecinin daha iyi anlaşılması için çığır açarak verimli ve sürdürülebilir üretim sağlar. Makalede IoT, IIoT ve Endüstri 4.0 kavramları açıklanmaktadır. Bu teknolojilerin uygulanmasıyla beraberinde getirdiği fırsatlar, tehditler ve zorluklar detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
35

YAVAŞ, Volkan y Rüstem Barış YEŞİLAY. "An Assessment of Turkey's Target in The Aerospace Industry Supply Chain". Journal of Aviation Research, 28 de agosto de 2022. http://dx.doi.org/10.51785/jar.1148457.

Texto completo
Resumen
Türkiye, havacılık ve uzay endüstrisi içerisinde çok uzun süredir çeşitli rollerde varlık göstermektedir. Üstelik, bu varlığını istikrarlı şekilde sürdürmek ve daha da büyütmek adına da girişimlerde bulunan bir süreç içerisindedir. Gerek kamu ve/veya kamu ortaklı kuruluşlar, gerekse de özel sektördeki firmalar çeşitli düzeylerde havacılık ve uzay endüstrisi tedarik süreci içerisinde yer almaktadırlar. Özellikle geçtiğimiz on yıl içerisinde de bu endüstriye olan ilginin artmakta olduğu bilinmekte ve bu süre içerisinde çeşitli teşebbüslerin de hem fikir hem de icraat açısından ortaya konulduğu bilinmektedir. Bu anlamda Havacılık ve Uzay Endüstrisi tedarik zinciri içerisinde halihazırda tedarikçi rolüyle yer alan Türkiye’nin, üretici rolü ile de pay sahibi olmak istediği sıklıkla dile getirilmektedir. Ağırlıklı olarak “bölgesel uçak” üretimi hedefi üzerine kamuoyu ile çeşitli düşünceler paylaşılırken, güncel anlamda henüz bir girişimin olmadığı da görülmektedir. Türkiye’nin Havacılık ve Uzay Endüstrisi içerisinde çeşitli farklı roller ile var olma hedefi önemli iken, bunu gerçekleştirebilmek ve sürdürebilir kılmak esas başarı faktörü olacaktır. Bu çalışmada, Türkiye’nin endüstri içerisindeki hedeflediği rol üzerine mevcut bilgiler ve istatistikler ışığında değerlendirmeler yaparak, hedeflenen rol ve düşünceler üzerine çeşitli öneriler sunmaktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
36

SALİK ATA, Neşe. "TÜRKİYE’NİN ENDÜSTRİ 4.0’A GEÇİŞ SÜRECİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ". Yönetim Bilimleri Dergisi, 23 de enero de 2024. http://dx.doi.org/10.35408/comuybd.1344608.

Texto completo
Resumen
Dördüncü endüstri devrimin başlangıcı Almanya'da 2011 yılında düzenlenen Hannover Fuarı'nda Endüstri 4.0 kavramının gündeme gelmesi kabul edilmektedir. İnsan unsuruna bağlı kalmadan, 24 saat hiç durmadan karalık fabrikalarda üretimi esas alan Endüstri 4.0 yaşlı nüfusun yoğun olduğu, sürekli diğer ülkelerden insanları üretimde çalıştıran Almanya’da gündeme gelmesi tesadüf değildir. Endüstri 4.0 kavramı; iletişim, bilişim, internet, nesnelerin interneti, otomasyon, simülasyon, siber güvenlik, siber fiziksel sistemler, büyük veri, bulut teknolojileri, dijital ikiz, robotik teknolojileri, yapay zekâ ve akıllı fabrikaların üretim süreçlerini yoğun biçimde etkileyip dönüştürmesi ile ortaya çıkan yeni bir durum olarak ifade edilmektedir. Endüstri 4.0’ın ekonomiye en önemli etkisinin üretim kesiminde olacağı öngörüldüğünden devletler rekabet edebilmek ve bu hızlı değişime ayak uydurmak adına bazı stratejiler geliştirmeye başlamıştır. Son zamanlarda Türkiye’de de Endüstri 4.0 önem verilen belirlenen konulardan birisi olmuştur ve geçiş süreci için yol haritaları aranmaya başlanmıştır. Bu çalışma ile Türkiye’nin Endüstri 4.0 sürecinin nasıl ilerlediğini tespit etmek amaçlanmıştır. Ayrıca Türkiye’nin eğitim ve iş yapısının Endüstri 4.0’a geçiş sürecine uygun hale getirmek için hangi adımların atıldığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu bağlamda Endüstri 4.0 kavramı hakkında bilgi verilerek Endüstri 4.0’ın temel özellikleri, avantajları ve dezavantajları, Endüstri 4.0 bileşenleri, Endüstri 4.0’ın çalışma hayatına kazandırdığı meslekler, Türkiye’nin Endüstri 4.0’a geçiş süreci ve Türkiye'nin Endüstri 4.0 geçiş sürecinde yapması gerekenler ele alınmıştır. Yapılan çalışma ile Türkiye’deki Endüstri 4.0 uygulamaları incelendiğinde ağırlıklı olarak orta-düşük teknoloji seviyesinde üretim gerçekleştirdiği görülmüştür. Ancak sektörler incelendiğinde Endüstri 4.0’ın gerekliliklerini yerine getirme konusunda stratejiler belirlenip hayata geçirilmeye yönelik gerekli adımları atmaya başladığı tespit edilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
37

Demir, Sercan, Gencay Sarıışık y Ahmet Sabri Öğütlü. "KOBİ lerin Endüstri 4.0 Farkındalık ve Olgunluk Seviyesinin Belirlenmesi: Şanlıurfa İli Örneği (Determination of Industry 4.0 Awareness and Maturity Level of SMEs: The Example of Şanlıurfa Province)". Journal of Business Research - Turk, 27 de diciembre de 2022. http://dx.doi.org/10.20491/isarder.2022.1543.

Texto completo
Resumen
Amaç –Bu çalışmada; Şanlıurfa ilinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin Endüstri 4.0 farkındalıkları ve Endüstri 4.0’ın temelinioluşturanteknolojilere uyum seviyelerinin akıllı ve sürdürülebilir tedarik zinciri kapsamında belirlenmesi ve sektörel olarak Endüstri 4.0 olgunluk seviyelerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.Yöntem -Endüstri 4.0 farkındalık seviyesi belirlenmesi için Şanlıurfa ilinde sektörel farklılıklara göre 120 KOBİ dikkate alınmıştır. Endüstri 4.0 farkındalık seviyesi ile ilgili dört hipotez istatistiksel olarak test edilerek, sektörel bazda farklılıklar bulunmuştur. Endüstri 4.0 olgunluk seviyelerinin belirlenmesi için Şanlıurfa ilinde faaliyet gösteren 4 farklı sektörden 12 firmaya ulaşılarak, toplam 108 soru ile görüşleri alınmıştır. Endüstri 4.0 olgunluk düzeylerinin sektörler, sürdürülebilirlik boyutları ve Endüstri 4.0 araçları arasında varyans (ANOVA) analizi yapılmıştır. Bu parametreler istatistiksel olarak test edilerek, sektörel bazda farklılıklar bulunmuştur.Bulgular –KOBİ’lerin Endüstri 4.0 ile ilgili farkındalık seviyelerinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Endüstri 4.0 olgunluk düzeyine ilişkin analiz sonuçlarına göre anlaşılma, uygulama ve gelişim düzeyi değerleri sektörlere, sürdürülebilirlik boyutlarına ve Endüstri 4.0 araçlarına göre farklılık göstermektedir. Tüm sektörler ve katkı düzeylerinde 3.0 ortalama değerinin üzeri ile Endüstri 4.0 araçlarından nesnelerin internetinin daha etkili olduğu görülmektedir. Akıllı ve sürdürülebilir tedarik zinciri hazırlık ve olgunluk (ASTZHO) modeli uygulaması ve yönetimsel etkilere ilişkin sektör ortalamalarına göre, Endüstri 4.0 olgunluk skoru en yüksek enerji sektörü çıkarken, bu sektörü sırası ile gıda, makine ve tekstil sektörleri takip etmiştir. Endüstri 4.0 araçlarından ise, nesnelerin interneti sektörlerin en fazla olgunluk skoru elde ettikleri teknoloji olurken, bunu sırası ile bulut bilişim, eklemeli imalat, simülasyon, robotik/otonom sistemler ve siber güvenlik takip etmiştir. Tartışma -Bu çalışmada, başta tekstil ve gıda sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerde Endüstri 4.0 farkındalık seviyesini artırmak için ortak politikalar geliştirilmesi gerekliliği ortaya konulmuştur. ASTZHO modeli kullanılarak, farklı sektördeki firmaların Endüstri 4.0 teknolojilerine uyum seviyeleri belirlenmiştir. Şanlıurfa ilinde faaliyet gösteren başta tekstil sektöründeki firmaların Endüstri 4.0 teknolojileri ile sürdürülebilir tedarik zinciri boyutlarına olan farkındalıklarını artırmaları gerekliliği ortaya çıkmıştır
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
38

BÜLBÜL, Zübeyde, Sedanur ŞEKER y Seda ERDİNLER. "Orman Endüstri Mühendisliği ve Orman Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Çevrimiçi Bilgisayar Destekli Tasarım Öğrenimi Hakkındaki Görüşleri". Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 31 de julio de 2022, 1079–90. http://dx.doi.org/10.29130/dubited.985281.

Texto completo
Resumen
Bu çalışmada İstanbul Üniveristesi-Cerrahpaşa Ormancılık Meslek Yüksekokulu (VSF), Mobilya ve Dekorasyon ve Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği (FIE) Bölümü öğrencilerinin bilgisayar destekli çizim eğitimleri, genel gelişimleri ve gelecekleri hakkındaki görüşleri araştırılmıştır. Anket formu 2020-2021 akademik yılının güz döneminde online olarak uygulanmıştır. Her iki bölümün birinci ve ikinci sınıf öğrencileri ile 60 öğrenciden anketler değerlendirmeye alınmıştır. Anket formunda öğrencilerin demografik özellikleri, eğitimleri ve mesleki gelecekleri ile ilgili görüşleri hakkında sorular yer almıştır. Analiz sırasında önce değişkenler kodlanmış, bir veri tabanı oluşturulmuş ve MS Excel yazılımı ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; öğrencilerin demografik özellikleri, Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Bölümlerine ilişkin görüşleri, öğrencilerin bilgisayar destekli tasarım programlarına ilişkin görüşleri değerlendiirlmiştir. Ayrıca öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışmak istedikleri sektörler değerlendirilerek yorumlanmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
39

Karayaman, Saffet. "İyimserlik ve Değişime Direncin Endüstri 4.0 Uyum Yeteneği Üzerindeki Etkisi (The Impact of Optimism and Resistance to Change on the Ability to Adapt to Industry 4.0)". Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, 9 de octubre de 2023. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2023.1317.

Texto completo
Resumen
Bu çalışma ile değişime direnç ve iyimserliğin Endüstri 4.0’a uyum yeteneği üzerinde bir etkisinin olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma için dört (4) bölümlük anket formu planlanmıştır. İlk bölümü demografik (kişisel) bilgilerden oluşan anket formunda iyimserlik ölçeği, değişime direnç ölçeği, endüstri 4.0’a uyum potansiyeli ölçeği yer almıştır. Evren ve örneklem olarak, 2021/2022 eğitim öğretim yılında, Artvin Çoruh Üniversitesinin Arhavi ve Hopa yerleşkesinde okuyan yükseköğretim öğrencileri seçilmiştir. Ulaşılan bulgulara göre en yüksek ve anlamlı ilişki Endüstri 4.0’a uyum yeteneği ölçeğinin alt boyutları Endüstri 4.0’a ilgili olma ve Endüstri 4.0’a Uyum Sağlama arasında olduğu görülmüştür. Aynı zamanda iyimserlik ile Endüstri 4.0’a ilgili olma arasında ve Endüstri 4.0’a hazır olma arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Başka bir sonuç; değişime direnç ile Endüstri 4.0’a ilgili olma ve Endüstri 4.0’a Uyum Sağlama arasında negatif ve anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda, çalışan ve yöneticiler için birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
40

YILMAZ, Canan y Tuncay YILMAZ. "ENDÜSTRİ 4.0’IN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE ETKİSİ: İKY 4.0". Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, 19 de abril de 2023. http://dx.doi.org/10.31199/hakisderg.1214130.

Texto completo
Resumen
Endüstri 4.0, akıllı robotlar aracılığıyla hızlı, kaliteli, esnek ve ucuz üretim için bilgi ve iletişim teknolojileri temelinde tasarlanan gelecek vizyonudur. İleri mühendislik ve süreçlerde tam entegrasyon içeren Endüstri 4.0 yüksek katma değerli üretime dayanan rekabeti hedeflemektedir. Teknolojinin iş süreçlerine entegresinin hedeflendiği Endüstri 4.0, dijitalleşme çağı olarak da ifade edilmektedir. Tüm iş ve işlemleri önemli ölçüde etkileyen dijitalleşme, kurumsal iş ve işlemlerin temelinde görülen İnsan Kaynakları Yönetimini de (İKY) etkilemektedir. Bu bakımdan çalışmanın amacı, Endüstri 4.0’ın insan kaynakları yönetimine etkisini tartışmaktır. Çalışmada kavramsal açıdan bir inceleme yapılmaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalarda görülen karmaşıklığı gidermek adına bu çalışmada öncelikle Endüstri 4.0 kavramı açıklanıp İKY kavramı kavramsal olarak ele alınarak Endüstri 4.0’ın İKY’ye etkisi ortaya konulmuştur. Endüstri 4.0’ın etkisi sonucu ortaya çıkan İKY faaliyetlerinin dijitalleşmesi anlamına gelen İKY 4.0 kavramı derinlemesine analiz edilmiştir. Böylece Endüstri 4.0’ın İKY’ye etkisiyle ortaya çıkan İKY 4.0 kavramı ve kavramın İKY fonksiyonları üzerindeki etkisi incelenmektedir. Sonuç olarak bu çalışmada, Endüstri 4.0’ın İKY’ye etkisi genel hatlarıyla ortaya konularak İKY 4.0 kavramının ne olduğu ve işletmelerde yürütülen İKY süreçlerini nasıl etkileyebileceği açıklanmaya çalışılmaktadır. Yapılan kavramsal inceleme sonucunda, işletmelerin Endüstri 4.0’ın gereksinimlerine uygun olarak geliştirecekleri yeni insan kaynakları yönetim yaklaşımlarının yaşanan dijital teknolojilere uyum sağlamada başarılı olmayı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
41

Avcı, Ümmühan y Ömer Candan. "Öğretmenlerin Bilgi Teknolojileri Okuryazarlık Düzeylerine Göre Endüstri 4.0 Farkındalıklarının İncelenmesi". Necmettin Erbakan Universitesi Eregli Egitim Fakultesi, Necmettin Erbakan University, 30 de junio de 2023. http://dx.doi.org/10.51119/ereegf.2023.35.

Texto completo
Resumen
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin bilgi teknolojileri okur yazarlık düzeylerine göre sanayide dijitalleşme olarak benimsenen Endüstri 4.0 farkındalıklarını incelemek ve öğretmnelerin bu teknolojik dönüşüme ne kadar hazır olduğunu belirlemektir. Öğretmenlerin problem çözme, iletişim ve metabilişsel, temel bilgi teknolojileri, analiz ve üretim, bilgi ve internet, sürdürebilme ve transfer etme becerileri başlıkları altında Endüsri 4.0 kavramsal farkındalıkları incelenmiştir. Bu çalışmaya Türkiye’de farklı okul kademelerinde görev yapan 71 öğretmen gönüllülük esasına göre katılmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi ile korelasyon analizi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin genel ve bilgi teknolojileri ile ilgili problem çözme becerilerine göre Endüstri 4.0 kavramsal farkındalıklarının genel olarak yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin teknolojiyi hemen hemen her alanda akif bir şekilde kullanması bu farkındalığın yüksek çıkmasını destekler niteliktedir. Ayrıca devlet kurumlarının teknoloji ile ilgili vermiş olduğu hizmetiçi eğitimlerde farkındalıklarının artmasının hedef alınması hem bireysel hem de toplumsal gelişim için önem arz etmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
42

ŞEVİK, Ümit. "A Bibliometric Review of Industry 4.0 from Organizational Behavior Perspective". Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15 de junio de 2023. http://dx.doi.org/10.51290/dpusbe.1297132.

Texto completo
Resumen
Bu çalışma endüstri 4.0’la birlikte yaşanan dönüşümde örgütsel davranış konularının bu sürece ne kadar uyum sağladığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda akademik çalışmalarda endüstri 4.0 ile örgütsel davranış konularının birlikte çalışılma seviyeleri değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında endüstri 4.0’ın örgütsel davranış konularıyla beraber incelendiği çalışmalar Web of Science veri tabanından alınmıştır. Ulaşılan veriler WOSviewer 1.6.18 programı kullanılarak bibliyometrik analiz yapılmıştır. 02 Mayıs 2023 tarihi itibariyle Web of Science veri tabanında endüstri 4.0 ile ilgili 21422 çalışma tespit edilmiştir. Bu çalışmalardan sadece 546 tanesi (%2.5’i) yönetim alanında endüstri 4.0’ın örgütsel davranış konularıyla beraber incelendiği çalışmalar olarak tespit edilmiştir. Literatürde endüstri 4.0’ın çoğunlukla teknik konularla beraber çalışıldığı, örgütsel davranış konularının yani insan unsurunun ikinci planda kaldığı ve endüstri 4.0’ın gelişim hızıyla örgütsel davranış konularının çalışılma hızı arasında uyum olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında gelecekte yapılacak çalışmalara endüstri 4.0 ile örgütsel davranış konularının birlikte daha fazla çalışılmasına yönelik tavsiyelerde bulunulmuştur.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
43

YILDIRIM, Batuhan y Hasibe Berfu DEMİR. "ENDÜSTRİ 4.0’IN EKONOMİYE ETKİLERİ: SOSYAL AĞ ANALİZİ". Eurasian Econometrics Statistics & Emprical Economics Journal, 6 de septiembre de 2022, 15–30. http://dx.doi.org/10.17740/eas.stat.2021-v19-02.

Texto completo
Resumen
Günümüzde Endüstri 4.0, endüstri ve akademi çevrelerinde araştırılan popüler konular arasında yerini almaktadır. Endüstri 4.0, üretim ve hizmet sistemlerinin tüm aşamalarının dönüşümü ile ilgili fırsatların değerlendirilmesine yönelik stratejilerde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Endüstri 4.0 uygulamalarını gerçekleştirebilen ülkelerin küresel ekonomi alanında oldukça önemli rekabet avantajları elde edeceği öngörülmektedir. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen sosyal ağ analizi için Google Scholar veri tabanı seçilmiştir. Endüstri 4.0 ile ilgili literatürde yer alan çalışmalardan yola çıkılarak yayınların ana fikirleri temel alınmıştır. İnceleme sağlanan çalışmaların öncelikle ekonomi tabanlı olması ana koşul olarak belirlenmiştir ve bu makalelerin anahtar kelimeleri sosyal ağ analizi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda ise Endüstri 4.0 ile ilişkili olan temel ve ekonomik kavramlar değerlendirilmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
44

DOĞAN, Onur y Hakan AŞAN. "Awareness of Industry 4.0 Technologies in the Healthcare Field: A Study on University Students". İşletme, 19 de septiembre de 2023. http://dx.doi.org/10.57116/isletme.1337252.

Texto completo
Resumen
Sanayi devrimleri üretim işletmeleri başta olmak üzere birçok sektörde yeni teknolojileri beraberinde getirmiştir. Birinci sanayi devriminden dördüncü sanayi devrimine (diğer adıyla Endüstri 4.0) kadar birçok farklı teknoloji iş dünyasının kullanımına sunulmuştur. Son endüstri devrimi olan Endüstri 4.0 diğer sanayi devrimlerine kıyasla kendi içinde birçok bileşenden ve kavramdan meydana gelmektedir. Firmaların ve kişilerin Endüstri 4.0’ı oluşturan bu bileşenlere olan farkındalığı rekabet ortamında fark yaratabilmelerini ve başarılı olabilmelerini sağlamaktadır. Bu çalışmada Endüstri 4.0 kavramına ve bileşenlerine genel bir bakış sunulmuştur. Sanayi devrimleri bakış açısıyla Endüstri 4.0’a gelinen süreç ve literatür detaylı şekilde incelenmiştir. Literatürden elde edilen bilgiler doğrultusunda Endüstri 4.0’a ait olduğu düşünülen 41 kavram ortaya konulmuştur. Bu kavramlar üzerinden sağlık kurumları işletmeciliği bölümünde okumakta olan 122 öğrencinin Endüstri 4.0 farkındalık düzeyleri ölçülmüştür. Katılımcılar, Endüstri 4.0 bileşenlerinden en çok yapay zeka konusunda bir farkındalığa sahip olmakla beraber, kavramların sağlık alanında uygulanabilirliği açısından “dijital tanı, teşhis ve tedavi teknolojilerinin” önemine dikkat çekmişlerdir. Araştırma katılımcılarının cinsiyet, sınıf ve not ortalamalarına göre Endüstri 4.0 kavramına ve bileşenlere ait farkındalık düzeyleri istatistiksel açıdan analiz edilmiştir. Cinsiyet konusunda bazı kavramlarda kadınların farkındalık düzeylerinin erkeklerden yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bununla beraber veri odaklı hizmette ikinci sınıfların, birinci sınıflardan yüksek farkındalığa sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca teknoloji sağlık alanında kullanılabilirlik ölçümlerinin cinsiyet, sınıf, not ortalaması gruplarına göre istatistiksel açıdan farklılık gösterdiği tespit edilememiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
45

SARİİSİK, Gencay, Sercan DEMİR y Ahmet Sabri ÖĞÜTLÜ. "Şanlıurfa İlindeki KOBİ’lerin Endüstri 4.0 Farkındalık Seviyesi ve Geçiş Sürecindeki Önceliklerinin Belirlenmesi". International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences, 28 de septiembre de 2022. http://dx.doi.org/10.7240/jeps.1129202.

Texto completo
Resumen
Ülkemizin orta gelir düzeyinden yüksek gelir düzeyine hızla geçiş yapabilmesi için küresel rekabet koşullarına dayanıklı ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilebilmesi ve bölgesel imalat sektöründeki KOBİ’lerin yenilikçi yönlerinin artırılması gerekmektedir. Bu bağlamda, KOBİ’lerin Endüstri 4.0 sürecine girebilmeleri için yönetim, finansman, tedarik, üretim ve pazarlama kabiliyetlerinin dijital dönüşüm ile geliştirilmesi bu geçiş aşamasında önemli rol oynamaktadır. Bunun için KOBİ’lerin Endüstri 4.0’ a geçiş sürecinde farkındalıklarının artırılması önemli bir gereklilik haline gelmiştir. Bu çalışmada, Şanlıurfa ilinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin Endüstri 4.0 kavramına yaklaşımları, farkındalık seviyeleri ve geçiş sürecindeki öncelikleri incelenmiştir. Şanlıurfa ili organize sanayi içinde ve dışında bulunan 120 KOBİ’ye ulaşılarak, KOBİ’lerin dağılımı (2), Endüstri 4.0 kavramına yaklaşımı (4), Endüstri 4.0 farkındalık seviyesi (4) ve Endüstri 4.0’a geçiş sürecinde önceliklerine ilişkin (5) toplam 15 soru ile görüşleri alınmıştır. Özellikle Endüstri 4.0 farkındalık seviyesi ve geçiş sürecinde öncelikleri ile ilgili 9 hipotez kurulmuştur. Bu hipotezler istatistiksel olarak test edilerek, sektörel bazda farklılıklar bulunmuştur. Sonuçlar göstermektedir ki, Şanlıurfa ilinde faaliyet gösteren başta tekstil sektöründeki KOBİ’lerin Endüstri 4.0 farkındalık seviyelerini artırabilmeleri için kalkınma ajansları ve KOSGEB destekleri ile teknoloji altyapılarını geliştirmeleri gerekmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
46

KAYA, Murat y Gül KAYA. "GELİŞEN TEKNOLOJİDE ENDÜSTRİ 4.0’ÜN DURUMU". Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi, 19 de julio de 2022. http://dx.doi.org/10.47118/somatbd.1109940.

Texto completo
Resumen
Son iki yüz yılda makine ve son elli yılda bilimin her alanında ki gelişmeler çok hızlı bir şekilde devam etmektedir. Gelişen bu teknolojik bilim dalları Endüstri gelişimi olarak adlandırılmaktadır. Gelinen bilim ve teknolojinin ilerlemesi noktasında, hayatın ve sanyinin her alanında ki sistemlere uygulanır hale gelmesine Endüstri 4.0 devrimi denilmektedir. Endüstri 4.0 devrimi modern sanayileşme, üretim, bilgi ve iletişim sistemlerinin birbirleri ile daha sıkı bağlantı olmasını sağlamaktadır. Endüstri 4.0’ün bilgi teknolojisinde kullanımı iş akışında farklı alternatifler sunmaktadır. Gelişen teknoloji insan yaşamını ve konforunu doğrudan etkilemektedir. Çalışmada Endüstri 4.0’ın bugünkü gelişimi ile insanların günlük yaşantılarına neler kattığını yaşam standartlarını ne kadar etkilediği araştırılmıştır. Bu kapsamda günümüz teknolojisine Endüstri 4.0’ın yansımaları irdelenmiştir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
47

ÇETİNDERE FİLİZ, Aysel. "ENDÜSTRİ 4.0’IN ETKİLERİNİN KALİTE 4.0 ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ". Ekonomi Maliye İşletme Dergisi, 30 de junio de 2022. http://dx.doi.org/10.46737/emid.1119920.

Texto completo
Resumen
Endüstri 4.0 çağında kalite yönetimi alanındaki gelişmelerin takip edilmesi ve dijital teknolojilerin süreç iyileştirmelerinde nasıl kullanılacağının çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda Endüstri 4.0’ın kalite yönetimine etkilerinin Kalite 4.0 kavramı üzerinden değerlendirilmesi çalışmanın önemini teşkil etmektedir. Çalışmada Endüstri 4.0’ın gelişim seyri ve özellikleri, Kalite 4.0 kavramı, boyutları, araçları ve Endüstri 4.0 teknolojilerinin kalite yönetimi uygulamaları üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Bunun için Endüstri 4.0 ve Kalite 4.0 ile ilgili yayınlanmış çalışmaların incelenmesi yoluyla güncel düşüncelerin özetlenmesi ve çalışmalardan elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
48

CAN, Özge. "Organizational Configuration in Turkish Theatre Industry: The Effects of Politics and Institutional Logics". Management and Political Sciences Review, 22 de agosto de 2022. http://dx.doi.org/10.57082/mpsr.1113579.

Texto completo
Resumen
Örgüt araştırmaları alanında önemli bir teorik çerçeve sunan kurumsal mantıklar, örgütsel alanların rakip anlam sistemleri tarafından nasıl şekillendirildiğini, aktörlerin bu sistemlerin ayrıştırılabilir bileşenlerini kimlik oluşturma, birleştirme ve dönüştürme araçları olarak nasıl kullanabildiklerini gösterir. Bu makale, kurumsal mantıkların tarihsel bir incelemesi yanında, yaratıcı bir endüstri olan Türk tiyatro alanında örgütlerin nasıl konumlandıklarına dair keşfedici bir analiz sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kurumsal mantıklar yaklaşımını yapılandırma (konfigürasyon) bakış açısıyla bütünleştirerek, belli kurumsal mantıkların etkisi altındaki bir endüstride örgütlerin birbirleriyle nasıl ilişkilendiklerini geniş siyasi ve sosyo-kültürel dönüşümlere dayalı olarak açıklamaktır. Bunun için, Türkiye’de 1923 ve 1980 yılları arasında İstanbul ve Ankara illerinde faaliyet yürüten profesyonel tiyatrolarca oynanan oyunların verisi toplanmıştır. Bu veriye dayanarak tiyatro topluluklarının üç farklı zaman diliminde ve bir endüstri haritası üzerinde birbirlerine göre nasıl konumlandıkları incelenmiştir. Yapılan tarihsel analiz, seçilen dönemlerde Türk tiyatrosuna iki kurumsal mantığın hâkim olduğunu göstermektedir; aydınlanma mantığı ve eleştirel-estetik mantık. Çok boyutlu ölçekleme (MDS) analizi ve benzerlik hesaplaması sonuçları ise, her dönemde farklı tiyatro kümelerinin ortaya çıktığını, bunun da hâkim mantıklar ile beraber bu mantıkların dayandığı politik ideolojilerin doğrudan bir sonucu olduğunu göstermektedir. Çalışmada tanımlanan ve yorumlanan konfigürasyonlar, endüstrilerin kurumsal mantıklar yoluyla inşasına ve dönüşümüne dair anlayışımızı genişletmektedir. Endüstri içi varyasyonun ve değişiminin haritalanması ile örgüt gruplarının stratejik konumlanması üzerine gelecekteki tartışmalara katkı sağlanması umulmaktadır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
49

ARDATÜRK, Ahmet Şadi. "GÜNÜMÜZDE MOBİLYA ZANAATININ DURUMU VE ENDÜSTRİNİN ROTASI; “GÖNEN MOBİLYA ÖRNEĞİ”". Sanat Tarihi Dergisi, 26 de octubre de 2022. http://dx.doi.org/10.29135/std.1098698.

Texto completo
Resumen
Ahşapla tarih boyunca ilişkide olunmuştur. Bu ilişki habitatta bulunanın direkt kullanılmasından endüstriyel üretime kadar gelmiştir. Ahşapla en derin ilişkinin marangozlukta olduğu söylenebilir. Marangozluk yüz yıllardır en temel zanaatlardan biri olmuştur. Ahşabı, biçimi-formu insani tinle bir araya getiren, yılların emeği ile bu zanaat, günümüz dünyasında endüstri ve kapitalizm altında oldukça zayıflamış, sayısal olarak azalmıştır. Birçok değerli zanaatkarın ekonomik sebeplerle iş bıraktığı, kapitalizm karşısında duramadığı karşılaşılan bir durumdur. Zanaatın içinde var olan insani tin, biçime duyulan tutku, işe duyulan saygı ve en önemlisi niteliğe duyulan aşk endüstri üretiminde pek nadir karşılaşılan nüvelerdir. Çalışma, günümüzde hala varlığını sürdüren ancak azalan marangozluk zanaatını anlamak-anlamlandırmak ve örüntülerini geleceğe taşımak için oluşturulmuştur. Bu temel amaç çerçevesinde endüstriyi yükseltebilecek nüveleri keşfetmekte araştırmanın gayelerinden birisidir. Araştırma örneklemini; karşılaştırmayı sağlayabilmek için, geçmişten günümüze gelmiş ve hem tradisyonel üretimi hem de endüstri üretimini bünyesinde barındırmış/barındıran bir firma oluşturmaktadır. Çalışmada; sözlü tarih çalışması, ürün incelemesi ve fotoğraflanması, tasarım hikayelerinin araştırılması, atölye ziyaretleri ve üretim incelemesi gibi teknikler kullanılmıştır. Sonuçta, günümüz mobilya sektörüne yeni bir soluk getirebilmek için ihtiyaç duyulduğu düşünülen “nitelik” kavramı çerçevesinde tasarımcı, üretici ve firmalara niteliğe yönelik bir öneri sunulmuştur. Bu niteliği oluşturan “davranış modeli” ve “zihin yapısı” ile sektörde gerekli olduğuna inanılan gelişimin sağlanabileceği düşünülmektedir.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
50

ÖZTÜRK, Asım. "MİLLİ GÜÇ KAVRAMININ DÖNÜŞÜMÜ: ASKERİ GÜÇ KAVRAMINI YENİDEN TANIMLAMAK". SDE Akademi Dergisi, 26 de enero de 2024. http://dx.doi.org/10.58375/sde.1402718.

Texto completo
Resumen
Jeopolitik alanında ele alınmakta olan milli güç kavramı ve alt bir sınıfı olarak askeri güç kavramı, teknolojik gelişmeler ile 20. yüzyıl sonları ve 21. yüzyıl başlarında iki önemli dönüşüm yaşamıştır. Bu dönüşümlerden ilki; Endüstri 3.0, Endüstri 4.0 ve Endüstri 5.0 dönüşümleri ile endüstride yaşanan teknolojik gelişmelerin etkisi sonucu kavramsal bir derinleşme ile gerçekleşmiştir. Kavramlardaki ikinci dönüşüm alansal olarak yaşanmış olup; dış uzay ve siber uzay alanlarının eklemlenmesi ile devletlerarası gücün tespitinde kara, deniz ve hava değerlemesine uzay ve siber alanlarının dahil edilmesi sureti ile gerçekleşmiştir. Jeopolitik, milli güç ve askeri güç kavramları bu iki dönüşüm sonucu kavramsal bir derinleşme ve genişleme geçirmiştir. Gelinen noktada askeri güç kavramı geleneksel anlamdaki formu ile kara, deniz ve hava konseptinde tank, gemi vb. karşılaştırmalarının ötesinde; uzay-siber uzay denklemlerini de içeren ve otonom, akıllı, insansız teknolojileri de kapsayacak bir forma dönüşmüştür. Artık akıllı mühimmatların ve insansız kara, deniz, hava araçlarının sahada yer aldığı bir döneme girilmiştir. Devletler uzay ve siber komutanlıklarını kurarken, güç ölçümlemelerine siber ve uzay kapasiteleri ile akıllı ve insansız teknolojilerin dahil olduğu bir dönem başlamıştır. Bu araştırmada teknolojinin jeopolitik, milli güç ve askeri güç kavramlarını anlamsal derinleşme ve genişleme bağlamında nasıl dönüştürdüğü; sahadaki yansımaları ile askeri güç kavramının yeni dönemde nasıl ele alınması gerektiği tartışılmıştır.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Ofrecemos descuentos en todos los planes premium para autores cuyas obras están incluidas en selecciones literarias temáticas. ¡Contáctenos para obtener un código promocional único!

Pasar a la bibliografía