Artículos de revistas sobre el tema "Προσωπικό"

Siga este enlace para ver otros tipos de publicaciones sobre el tema: Προσωπικό.

Crea una cita precisa en los estilos APA, MLA, Chicago, Harvard y otros

Elija tipo de fuente:

Consulte los 50 mejores artículos de revistas para su investigación sobre el tema "Προσωπικό".

Junto a cada fuente en la lista de referencias hay un botón "Agregar a la bibliografía". Pulsa este botón, y generaremos automáticamente la referencia bibliográfica para la obra elegida en el estilo de cita que necesites: APA, MLA, Harvard, Vancouver, Chicago, etc.

También puede descargar el texto completo de la publicación académica en formato pdf y leer en línea su resumen siempre que esté disponible en los metadatos.

Explore artículos de revistas sobre una amplia variedad de disciplinas y organice su bibliografía correctamente.

1

Βαφειάδου, Ευγενία-Ξένια. "Τα μουσεία στη ψηφιακή εποχή: Ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας στη μουσειακή μάθηση". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 2015, n.º 1 (6 de mayo de 2016): 249. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.164.

Texto completo
Resumen
<p>Στις μέρες μας τα μουσεία προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός κόσμου o οποίος γίνεται όλο και πιο ψηφιακός. Για το λόγο αυτό επενδύουν σε νέες τεχνολογίες εντάσσοντάς τες στο μουσειακό περιβάλλον. Απώτερος στόχος είναι να ενισχυθεί η εμπερία του επισκέπτη τόσο μέσα στο μουσείο όσο και έξω από τον καθεαυτό φυσικό του χώρο χρησιμοποιώντας το ίντερνετ και τα πολυμέσα για να ενεργοποιήσει τον επισκέπτη σχετικά με τις συλλογές και τις δραστηριότητες του μουσείου. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από δύο μουσεία στην Ελλάδα όπου εφαρμόσθηκε μη συμμετοχική παρατήρηση σε επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που γινόταν χρήση ψηφιακών μέσων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ημιδομημένες συνεντεύξεις με το προσωπικό του μουσείου. Μουσειοπαιδαγωγοί, διευκολυντές και γενικότερα άτομα από το προσωπικό του μουσείου που η ενασχόληση τους αφορά τη μάθηση στο πλαίσιο του μουσείου με βοήθησαν στο να συνθέσω την εικόνα του φαινομένου αυτού – δηλαδή της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών για να επιτευχθούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι του μουσείου. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ψηφιακών μέσων καθώς και η στάση του προσωπικού του μουσείου όσο και του ίδιου του επισκέπτη επηρεάζει στο κατά πόσο η χρήση των ψηφιακών μέσων θα οδηγήσει σε θετικά μαθησιακά αποτελέσματα. Παρ’όλα αυτά, το προσωπικό των μουσείων αναγνωρίζει την εκπαιδευτική αξία της ψηφιακής τεχνολογίας και πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές στη χρήση τους. Καταληκτικά, αυτή η έρευνα δείχνει ότι το φαινόμενο της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο μουσείο παραμένει ανοιχτό πρόβλημα και χρήζει περαιτέρω έρευνας.</p>
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

Αργυροπούλου, Κατερίνα y Νικόλαος Μουράτογλου. "Αναστοχαστικότητα και Προσανατολισμοί Εργασίας:". Έρευνα στην Εκπαίδευση 11, n.º 1 (14 de junio de 2022): 130–43. http://dx.doi.org/10.12681/hjre.29768.

Texto completo
Resumen
Τα τελευταία χρόνια, οι έννοιες της αναστοχαστικότητας και της απόδοσης προσωπικού νοήματος και σκοπού υπεισέρχονται ολοένα και περισσότερο στις θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού, κυρίως μέσα από το αφηγηματικό παράδειγμα. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ότι η εργασία επιτελεί διάφορους σκοπούς στη ζωή ενός ατόμου επηρεάζοντας το νόημα ζωής του, οι προσανατολισμοί εργασίας δύνανται να διαμορφώσουν ένα λειτουργικό πλαίσιο διερεύνησης και συζήτησης των διαφορετικών πτυχών της εργασίας. Έτσι, η παρούσα έρευνα επιχειρεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα παρέμβασης, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας και που αφορούσε στις αφηγηματικές και αναστοχαστικές τεχνικές, με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης που μπορεί να φέρει η αναστοχαστικότητα στους προσανατολισμούς εργασίας των υποκειμένων. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας που συμμετείχαν (Ν=77) συμπλήρωσαν την Κλίμακα Αναστοχαστικότητας Σχεδίων Ζωής και το Ερωτηματολόγιο Προσανατολισμού Εργασίας πριν και μετά την παρέμβαση. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η παρέμβαση βελτίωσε την αναστοχαστικότητα των υποκειμένων και ειδικότερα την αυθεντικότητα και τη σαφήνεια των μελλοντικών τους στόχων ζωής και σταδιοδρομίας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η αυθεντικότητα συσχετίζεται με τους προσανατολισμούς εργασίας της «κοινωνικής ενσωμάτωσης» και της «σταδιοδρομίας», ενώ η σαφήνεια με το «επάγγελμα». Συνεπώς, η βελτίωση της αναστοχαστικότητας δύναται να υποστηρίξει το άτομο στο να νοηματοδοτήσει την εργασία του (υπάρχουσα ή μελλοντική) κατά μία βιώσιμη διάσταση που υποδηλώνει ότι βασίζεται στο προσωπικό νόημα και σκοπό, αλλά και στις προσωπικές και αυθεντικές αξίες του ατόμου, απομονώνοντας τις τυχόν πιέσεις που διαμορφώνεται από τις προσδοκίες των Άλλων και την κοινωνική συναίνεση με τις αξίες και νόρμες της ευρύτερης κοινωνίας.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

Παυλάκης, Ανδρέας, Σάββας Ζαννέτος y Δέσποινα Αθανασιάδη. "Αξιολόγηση της μεθοδολογίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: Η περίπτωση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου". Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 9, n.º 5Α (21 de diciembre de 2017): 1. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.1037.

Texto completo
Resumen
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου προσφέρει προγράμματα σπουδών με την εξ αποστάσεως μέθοδο, από την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 -16 και ήδη καταγράφηκαν οι πρώτοι απόφοιτοι των προγραμμάτων αυτών. Συνακόλουθα, κατέστη αναγκαίο να αξιολογηθεί η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε και για την επίτευξη του σκοπού αυτού αποτυπώθηκαν απόψεις των φοιτητών για μια σειρά θεμάτων σε σχέση τη χρήση και την αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας. Συνολικά, ανταποκρίθηκαν, σχεδόν, τρεις στους τέσσερις φοιτητές οι οποίοι γενικά είναι ικανοποιημένοι από την επικοινωνία με το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, την ανατροφοδότησή τους για γραπτές εργασίες και τη διεξαγωγή των τηλεσυναντήσεων. Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικά, δεδομένου της μικρής διάρκειας προσφοράς προγραμμάτων σπουδών με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά ο εφησυχασμός δεν επιτρέπεται αλλά αντιθέτως, επιβάλλεται η υιοθέτηση προγραμμάτων ανάπτυξης προσωπικού – ακαδημαϊκού και διοικητικού –για την επίτευξη ολικής ποιότητας, η αναζήτηση της οποίας, εξ ορισμού, είναι συνεχής.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

Curlin, James S. "Ιπτάμενοι στη Νικόπολη: Η δράση του Λόχου Αεροπορίας στην Ήπειρο κατά τον Α ΄ Βαλκανικό πόλεμο (1912-1913)". Πρεβεζάνικα Χρονικά 49 (9 de noviembre de 2021): 283. http://dx.doi.org/10.12681/prch.28603.

Texto completo
Resumen
Ο Λόχος Αεροπορίας του Ελληνικού Στρατού εκτέλεσε επιχειρήσεις με έδρα τη Νικόπολη της Ηπείρου, για τρεις μήνες κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, από τις 3 Δεκεμβρίου 1912 έως τις 7 Μαρτίου 1913, ημερομηνία κατά την οποία απελευθερώθηκαν τα Ιωάννινα από τον Ελληνικό Στρατό. 1 Αυτή η μικρή μονάδα η οποία αντιστοιχεί με τη σημερινή ορολογία σε ένα σμήνος (flight) αεροσκαφών, αποτελούνταν από μια πολυεθνική ομάδα χειριστών, μηχανικών και προσωπικού εδάφους, έξι διπλάνα Ηenry και Μaurice Farman (HF, MF) και ένα μονοπλάνο Robert Esnault-Pelterie (REP). Επιχειρούσε από μια πρόχειρη βάση στη Νικόπολη, καθώς και από τουλάχιστον δύο βοηθητικά πεδία προσγείωσης κοντά στο μέτωπο. Ο Λόχος Αεροπορίας πραγματοποίησε μια σειρά από τολμηρές αποστολές αναγνώρισης και μάχης υπό εχθρικά πυρά, οι οποίες συνέβαλαν στην επιτυχία του Ελληνικού Στρατού κατά την εκστρατεία της Ηπείρου. Το παρόν άρθρο παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το προσωπικό της μονάδας της Νικόπολης, τη διοίκηση, τα αεροσκάφη, τις εγκαταστάσεις εδάφους και την επιχειρησιακή δράση, συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφικών μαρτυριών. * Ο
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

Πλιακούρα, Αλεξάνδρα παν, Γρηγόριος Μπεληγιάννης y Αχιλλέας Κοντογεώργιος. "Χρήση και Ικανοποίηση από τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης: Η περίπτωση του eClass του Πανεπιστημίου Πατρών". Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία και Οικονομία 2 (15 de octubre de 2019): 847. http://dx.doi.org/10.12681/elrie.1514.

Texto completo
Resumen
Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της χρηστικότητας, της ποιότητας και των επιδόσεων του πανεπιστημιακού ιστότοπου (eClass), του Πανεπιστήμιου Πατρών. Για την έρευνα δημιουργήθηκε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 280 φοιτητές 4 σχολών του πανεπιστημίου ΠατρώνΑπό την ανάλυση προέκυψε πως η ανανέωση της πλατφόρμας του eClass από το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι ένα κριτήριο ακρίβειας του περιεχομένου της. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων πρότεινε την πρόσθεση πληροφοριών που σχετίζονται με τη δομή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, μιας και θεωρούν ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες δεν είναι επαρκείς.Η παρούσα μελέτη παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση στους διαχειριστές περιεχομένου του eClass, και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού με στόχο να βελτιώσουν το περιεχόμενο των μαθημάτων τους και να συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. τόσο του πανεπιστημίου Πατρών όσο και άλλων πανεπιστημίων που ενδεχομένως θα αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα αυτά για τη βελτίωση της πλατφόρμας eClass ή όποιου άλλου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης μάθησης χρησιμοποιούν.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

Hey, Svitlana. "Στοιχεία για την ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ουκρανία (1941-1944))". Mos Historicus: Critical Review of European History 1, n.º 1 (23 de abril de 2023): 152–70. http://dx.doi.org/10.12681/mh.34281.

Texto completo
Resumen
Το παρακάτω άρθρο πραγματεύεται την οργάνωση της ιατροφαρμακευτικής μέριμνας και περίθαλψης στην Ουκρανία κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Αξιοποιεί αρχειακό υλικό, σύγχρονα περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και αυτοβιογραφικά κείμενα, ενώ εστιάζεται στην περίοδο 1941-1943. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαμορφώθηκαν τόσο από τις επιδιώξεις των κατοχικών αρχών όσο και από τις δράσεις τοπικών οργανώσεων και ιατρικού προσωπικού, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που δημιούργησε ο πόλεμος και η κατοχή. Η παρακμή του παλαιού σοβιετικού συστήματος περίθαλψης επέβαλε την συγκρότηση τμημάτων προστασίας της υγείας και υγειονομικών υποτμημάτων σε τοπικό επίπεδο -αρχικά σε επίπεδο νομού και έπειτα σε επίπεδο πόλης- μέσω των, λεγόμενων, τοπικών διοικήσεων δεύτερου βαθμού, καθώς και την επαναλειτουργία τοπικών νοσοκομείων με περιορισμένο προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα. Οι πρωτοβουλίες όμως αυτές σύντομα απέτυχαν και, στη θέση τους, εφαρμόστηκαν από τη γερμανική διοίκηση μέτρα μόνο για την πρόληψη και την αποφυγή διευρυμένης μετάδοσης ασθενειών, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο των γερμανικών στρατευμάτων.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

Παρασκευοπούλου - Κόλλια, Ευφροσύνη-Άλκηστη. "Το προσωπικό των Ελληνικών Α.Ε.Ι. την εποχή των μνημονίων". Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία και Οικονομία 2 (15 de octubre de 2019): 801. http://dx.doi.org/10.12681/elrie.1530.

Texto completo
Resumen
Όταν μας ζητήθηκε να συνδράμουμε σε μια συζήτηση που αφορούσε τη διαδραστική σχέση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, σκεφτήκαμε πως θα ήταν σημαίνον να επιχειρήσουμε να αποδώσουμε την εικόνα του επαγγέλματος των μελών Δ.Ε.Π. (Διδακτικό-Ερευνητικό Προσωπικό) –των λεγόμενων Πανεπιστημιακών- (και όχι μόνο) στην Ελλάδα. Η εικόνα αυτή στηρίζεται στη δική μας εμπειρία την περασμένη δεκαετία και στην επαφή μας με συναδέλφους και μεταπτυχιακές/κούς φοιτήτριες/ητές και προσπαθήσαμε να την αποδώσουμε με ειλικρίνεια, όσο απλούστερα γίνεται. Εάν κάτι αλλάξει ή έχει ήδη αλλάξει αναφορικά με τους Νόμους ή τις σχετικές εγκυκλίους, που αφορούν το υπό μελέτη ζήτημα, μέχρι να εκδοθεί το κείμενό μας, επιφυλασσόμεθα σε μελλοντική αναφορά.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

Ζαχαρίου, Ελένη Σπυριδούλα y Αλέξανδρος Σταμάτιο� Αντωνίου. "Ο ρόλος των παρατηρητών στα επεισόδια σχολικού εκφοβισμού - Προτάσεις παρέμβασης". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 2015, n.º 1 (6 de mayo de 2016): 492. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.229.

Texto completo
Resumen
Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα εκφοβιστικά επεισόδια εκδηλώνονται μέσα από κάθε μορφή, άμεση ή έμμεση, σωματικής και λεκτικής βίας. Κατά βάση, στα επεισόδια εκφοβισμού είναι παρόντες οι θύτες που ασκούν εκφοβισμό, τα θύματα που τον δέχονται και οι παρατηρητές ως μάρτυρες των εκφοβιστικών επεισοδίων. Στo παρόν κεφάλαιο θα διερευνηθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν οι παρατηρητές στα εκφοβιστικά επεισόδια. Οι παρατηρητές ως μάρτυρες, συχνά, ενισχύουν τη συμπεριφορά του θύτη, άλλες φορές υπερασπίζονται το θύμα ή παρακολουθούν με αδιαφορία. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρητές μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση του επεισοδίου εκφοβισμού. Η ψυχική, κοινωνικοσυναισθηματική και κοινωνικογνωστική κατάσταση των παρατηρητών επηρεάζει το χαρακτήρα των αντιδράσεών τους όταν καθίστανται μάρτυρες τέτοιων επεισοδίων. Συχνά, τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι παρατηρητές κατά τη διάρκεια ενός εκφοβιστικού συμβάντος αλλά και μετά από αυτό, τους οδηγούν σε υιοθέτηση ρόλου υπερασπιστών των θυτών ή παθητικών αποδεκτών του περιστατικού εκφοβισμού. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, οι παρατηρητές λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας του αδύναμου και απροστάτευτου θύματος. Η οικογένεια, το προσωπικό των σχολικών μονάδων, καθώς και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που έχει πρόσβαση σε αυτές και τη δυνατότητα συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς, μπορεί να παρέχει πλήρη και συνεχή ενημέρωση στους μαθητές και να επηρεάσει τις αντιλήψεις και την παρεμβατική συμπεριφορά των μαθητών-παρατηρητών.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

Δάρρα, Μαρία Δημήτριος y Αναστασία Παπανθύμου. "Η εφαρμογή της προσέγγισης της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: η περίπτωση των ηλεκτρονικών διοικητικών υπηρεσιών". Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 9, n.º 5Α (21 de diciembre de 2017): 36. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.1367.

Texto completo
Resumen
Βασικός στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει το βαθμό συμβολής της προσέγγισης της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ) στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών της γραμματείας ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ειδικότερα, η έρευνα η οποία διεξήχθη κατά το δεύτερο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-17, στοχεύει να εφαρμόσει συγκεκριμένα εργαλεία της ΔΟΠ για να εντοπίσει τα πιθανά προβλήματα και τις αστοχίες που παρουσιάζονται στις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και στη συνέχεια να προτείνει διορθωτικές ενέργειες και να καταγράψει τις αναμενόμενες βελτιώσεις και τα αποτελέσματα μετά την εφαρμογή των διορθωτικών ενεργειών. Για την επιλογή των διαδικασιών στις οποίες εφαρμόστηκαν τα εργαλεία της ΔΟΠ χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από 128 προπτυχιακούς φοιτητές και, επίσης, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη με δύο άτομα από το προσωπικό της γραμματείας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει, ότι τα αίτια αστοχίας που εντοπίστηκαν ήταν ο ανθρώπινος παράγοντος (φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) και αδυναμίες των ίδιων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Επίσης, προτείνονται διορθωτικές ενέργειες που διορθώνουν σε κάποιο βαθμό τις αστοχίες που εντοπίστηκαν. Τέλος, προκύπτει ότι το τρίπτυχο άνθρωπος, τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών και ΔΟΠ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών όταν υπάρχει συνεργασία και δίνεται η δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για αυτές.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

ΣΤΡΑΤΗ (Angeliki STRATI), Αγγελική. "Η ζωγραφική του Δαβίδ του Σελενιτσιώτη στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Καστοριά (1727). Σχόλια και παρατηρήσεις". Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας 39 (22 de septiembre de 2018): 399. http://dx.doi.org/10.12681/dchae.18576.

Texto completo
Resumen
Δημοσιεύεται η ζωγραφική του ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Καστοριά, έργο του Δαβίδ του επονομαζόμενου Σελενιτσιώτη. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται το 1727, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή του ναού, και ακολουθούν το καθιερωμένο, για τους μονόχωρους μεταβυζαντινούς ναούς, εικονογραφικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αλληγορικές σκηνές του τροχού και του δένδρου της ζωής, των παραβολών του Χριστού και των τιμωριών των αμαρτωλών. Οι τοιχογραφίες του ναού εντάσσονται στο ρεύμα επιστροφής στην τέχνη της παλαιολόγειας εποχής, διατηρούν όμως το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος του ζωγράφου.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
11

Papageorgiou, Antigoni. "The emergence of desperate optimists: Μanaging the start-up working life in times of crisis". Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 153 (7 de febrero de 2020): 141. http://dx.doi.org/10.12681/grsr.22344.

Texto completo
Resumen
Η ανάδυση της γενιάς των «απελπιστικά αισιόδοξων»: Διαχείριση της εργασιακής ζωής στις νεοφυείς επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσηςΤο βάθεμα της ελληνικής κρίσης συνέβαλε στην αυξανόμενη προβολή συνεργατικών εργασιακών μονάδων όπως θερμοκοιτίδων και κόμβων επιχειρηματικότητας όπου φιλοξενούνται νεοφυείς επιχειρήσεις στο αθηναϊκό κέντρο. Λόγω περιορισμένων εργασιακών επιλογών νέοι υψηλών προσόντων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Το παρόν άρθρο εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι αυτοί επιχειρηματίες διαχειρίζονται την επιχειρηματική τους εργασιακή ζωή, αναλύοντας τις διακριτές ποιότητες του εργασιακού τους βίου καθώς και τον τρόπο με τον οποίο δομούν τον επιχειρηματικό τους εαυτό. Η παρούσα ποιοτική έρευνα σκιαγραφεί έναν απαιτητικό εργασιακό βίο που στερείται ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Παρόλο, όμως, τον επισφαλή της χαρακτήρα, η επιχειρηματική καριέρα βιώνεται ως μια εξαιρετικά δημιουργική επιλογή που ανταμείβει τους νέους επιχειρηματίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από αναγκαιότητα αποσιωπάται, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως παθιασμένους και επίδοξους επιχειρηματίες. Το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται εργασιακά και επιχειρηματικά από ένα συνεργατικό εργασιακό περιβάλλον συντηρεί και ενισχύει την ελπίδα, και βαθιά πεποίθησή τους ότι θα καταφέρουν να αμείβονται για αυτό που πραγματικά αγαπούν. Ως εκ τούτου, στην παρούσα συγκυρία, παρατηρούμε την ανάδυση μια νέας γενιάς εργαζόμενων, αυτής των «απελπιστικά αισιόδοξων». Μιας γενιάς που δέχεται με στωικότητα τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας του, καλλιεργεί μια βαθιά και παθιασμένη σχέση με την εργασία και για αυτό δέχεται να αναλάβει το επιχειρηματικό ρίσκο με κάθε κόστος.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
12

ΣΣταθοπούλου, Αγάθη y Παρασκευή Ιωάννα Λουκέρη. "Χαρισματικός διευθυντής και ενδυνάμωση εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 9 (28 de julio de 2020): 741. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.3169.

Texto completo
Resumen
Συνήθως, όταν οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν κάποιον ως χαρισματικό ηγέτη συμβαίνει λόγω του θαυμασμού που δείχνουν στο άτομό του. Η ηγεσία αφορά την εξύψωση του προσωπικού οράματος των ανθρώπων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και στην αύξηση της απόδοσής τους στα μεγαλύτερα δυνατά όρια. Αξιοσημείωτη θεωρείται μια αναφορά του Μαντέλα από το προσωπικό σημειωματάριό του : «Το πρώτο καθήκον του ηγέτη είναι να δημιουργήσει ένα όραμα. Το δεύτερό του καθήκον είναι να δημιουργήσει ένα στόχο που θα τον βοηθήσει στην υλοποίηση του οράματός του και στη διαχείριση της διαδικασίας μέσω αποτελεσματικών ομάδων. Οι άνθρωποι, που γίνονται αρχηγοί, γνωρίζουν που αποβλέπουν, διότι ο ηγέτης γνωστοποιεί το όραμα και οι οπαδοί αποδέχονται το όραμα και κινούν τις διαδικασίες προς επίτευξη αυτού του οράματος ».Οι συνέπειες της επαγγελματικής εξουθένωσης στο χώρο της Ειδικής Αγωγής τόσο για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό όσο και για την εργασιακή του απόδοση είναι εξαιρετικά σοβαρές. Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται υπό το καθεστώς της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι συναισθηματικά εξαντλημένοι, σωματικά αποδυναμωμένοι, καταθλιπτικοί, συνεχώς προβληματισμένοι, ανήσυχοι, κυνικοί και απόμακροι. Το σύνδρομο επηρεάζει όχι μόνο τον εκπαιδευτικό που το βιώνει, αλλά τους μαθητές, το σχολείο και ολόκληρη την κοινωνία, καθώς επηρεάζει την εκπαιδευτική διαδικασία και την απόδοση του εκπαιδευτικού μέσα στη σχολική αίθουσα και καθορίζει την ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών του . Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνηθεί μέσα από την αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών κατά πόσο η συναισθηματική νοημοσύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ως χαρισματικού ηγέτη αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός γόνιμου εργασιακού περιβάλλοντος που κινητοποιεί, εμπνέει αλλά κυρίως αποτρέπει από κινδύνους εμφάνισης πιθανής επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
13

Rovithis, Michael. "Volunteering and nursing, interrelated concepts and values". Health & Research Journal 2, n.º 1 (7 de febrero de 2019): 1. http://dx.doi.org/10.12681/healthresj.19650.

Texto completo
Resumen
Ο εθελοντισμός ορίζεται ως: «η δραστηριότητα εκείνη που αναπτύσσεται κατά τρόπο προσωπικό, αυθόρμητο, ελεύθερο χωρίς ατομικό κέρδος από πολίτες ή ομάδες πολιτών προς το συμφέρον της ομάδας στην οποία ανήκουν ή τρίτων προσώπων ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή της τοπικής, κρατικής ή διεθνούς κοινότητας, αποκλειστικά για σκοπούς αλληλεγγύης».1 Ο εθελοντισμός συνεπάγεται μια στάση ζωής που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή, ενώ οι εθελοντές με τη δράση τους προωθούν θετικές στάσεις και αντιλήψεις για τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Τη σημερινή εποχή, ο εθελοντισμός, αποκτά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και συνιστά μια μορφή άμεσης παρέμβασης και συμμετοχής των πολιτών, ειδικά των νέων, στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
14

Ντουμανάκης, Ευστράτιος, Χρήστος Σαμαράς, Μαρία Νιάρη, Βασίλειος Βερύκιος, Απόστολος Τσαγκάρης y Βλάσιος Κουτσούκος. "Έρευνα για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Πληροφοριακού Συστήματος καταγραφής εξοπλισμού Εργαστηριακού Κέντρου". Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία 14, n.º 1 (7 de octubre de 2018): 39. http://dx.doi.org/10.12681/jode.16711.

Texto completo
Resumen
Η εργασία αυτή αφορά τη διερεύνηση της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός καινοτόμου Πληροφοριακού Συστήματος Διοίκησης Εργαστηριακού Κέντρου που να αφορά τη διαδικασία απογραφής και διαγραφής υλικών και εξοπλισμού των εργαστηριακών υποδομών του Κέντρου. Τα Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ) διαχειρίζονται εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και ένα τεράστιο εξοπλισμό κατανεμημένο στα εργαστήρια κατεύθυνσης ειδικοτήτων που έχει στην κατοχή του το Κέντρο. Η ανάγκη διερεύνησης της δημιουργίας ενός δομημένου Πληροφοριακού Συστήματος προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις ενός Εργαστηριακού Κέντρου προκύπτει από την έλλειψη οποιουδήποτε τέτοιου συστήματος από την υπάρχουσα διοικητική δομή των Εργαστηριακών Κέντρων της χώρας, με αποτέλεσμα την χειρόγραφη ή και μερικώς ηλεκτρονική μέχρι σήμερα απογραφή και διαγραφή των υλικών και του εξοπλισμού με διαφορετικούς από ΕΚ σε ΕΚ τρόπους.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
15

ΚΟΥΤΖΕΚΛΙΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ y ΗΛΙΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ. "Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Μη Τυπική Εκπαίδευση: Μελέτη Περίπτωσης στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας Β’ Λυκείου". Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 9, n.º 4Α (21 de diciembre de 2017): 174. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.1349.

Texto completo
Resumen
Η σύγχρονη αντίληψη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αφενός τη θεωρεί «ανοικτή» συνεχής και προσβάσιμη απ’ όλους, αφετέρου δίνει έμφαση στην ευέλικτη, αλληλεπιδραστική και πολυμορφική μεθοδολογία, που ανταποκρίνεται και απαντά στις μαθησιακές ανάγκες όλων των πολιτών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια στην υλοποίηση ενός καινούριου συστήματος σε σχολική τάξη τυπικής, ή μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως το φροντιστήριο, παρότι το κίνητρο των μαθητών είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο. Η παρούσα εργασία εξετάζει μία μελέτη περίπτωσης, μέσω έρευνας δράσης που αξιοποιεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη μη-τυπική εκπαίδευση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών της Β΄ Λυκείου, σε φροντιστηριακό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν θετικά, όσον αφορά το ενδιαφέρον και την εμπλοκή των μαθητών. Συνεπώς, αναδεικνύεται η δυνατότητα ανάπτυξης τέτοιων προγραμμάτων που συνδυάζουν την συμβατική με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον οργανωθούν με συνέπεια και εκπαιδευτούν κατάλληλα τόσο το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και οι μαθητές.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
16

Αθανάτου, Μαρία y Νικόλαος Υφαντόπουλος. "Η Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και οι απόψεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης". 1ο Διεθνές Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Συνέδριο Από τον 20ο στον 21ο αιώνα μέσα σε 15 ημέρες, n.º 1 (30 de abril de 2021): 401. http://dx.doi.org/10.12681/online-edu.3250.

Texto completo
Resumen
Με την έλευση της πανδημίας COVID-19 που δημιούργησε ο ιός SARS-Cov-2, οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου που ονομάζεται Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Διαχειρίστηκαν πλατφόρμες τις οποίες δεν γνώριζαν πριν και με προσωπικό κόπο και χρόνο, που ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια του εργασιακού τους ωραρίου, κατάφεραν και στήριξαν ενεργά τη δημόσια εκπαίδευση. Σε αυτό το σπουδαίο και παράλληλα αιφνίδιο εγχείρημα στάθηκαν εμπόδιο οι πλατφόρμες που υπολειτουργούσαν, τα σχολεία χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό,οι εκπαιδευτικοί με ελάχιστες γνώσεις επάνω στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας αλλά και οι μαθητές που δεν είχαν στην κατοχή τους υπολογιστές. Η συγκεκριμένη ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε μεγάλες σχολικές μονάδες Δημοτικής εκπαίδευσης του Νομού Δωδεκανήσου. Σκοπός της είναι να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση κατά την πανδημία του COVID-19, μελετώντας τα κίνητρα, τις επιδιώξεις και τις στάσεις των εκπαιδευτικών που ασχολήθηκαν με την Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
17

Παπαρρίζου, Ειρήνη y Σωτηρία Καρολίδου. "Το νομοθετικό πλαίσιο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μαθητών/τριών στην Ελλάδα και οι αναφορές στα χαρισματικά παιδιά". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 9 (28 de julio de 2020): 611. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.3159.

Texto completo
Resumen
Οι οργανωμένες ενέργειες συναισθηματικής φροντίδας, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, που υλοποιούνται από δομές με καταρτισμένο προσωπικό και αποβλέπουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του ατόμου, ώστε να διατηρείται η κοινωνική ένταξή του και να διασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα ζωής, συστήνουν το περιεχόμενο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Σκοπός της παρούσας εισήγησης είναι, προσεγγίζοντας το πλαίσιο της εν λόγω υποστήριξης των μαθητών/τριών στην ελληνική εκπαίδευση, μέσω της νομοθεσίας, επιπλέον, να διαφανεί η απουσία ξεκάθαρων αναφορών και ρυθμίσεων σχετικών με τα χαρισματικά παιδιά. Μικρό δείγμα αναφοράς, στο πλαίσιο της διερεύνησης ευρημάτων που στηρίζουν το θέμα αυτό, αποτελούν τα Αναθεωρημένα Συντάγματα των ετών 1975, 1986, 2001 και 2008, o Νόμος 3699/2008, καθώς και οι πρόσφατες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις στον Νόμο 4547/2018 και στην Υπουργική Απόφαση 5614/2018. Με δεδομένο ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη πρόνοιας για όλους/ες ανεξαιρέτως τους/τις μαθητές/τριες, το ζητούμενο είναι η ανασκόπηση της νομοθεσίας να αποτελέσει το εφαλτήριο αλλαγών ή μεταρρυθμίσεων για μια εκπαίδευση προσαρμοσμένη στην κάλυψη των αναγκών τους.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
18

Παπαδημητρίου (Artemis Papadimitriou), Άρτεμις, Δήμητρα Κωτσιοπούλου (Dimitra Kotsiopoulou), Γεωργία Μούσιου (Georgia Moutsiou) y Γεωργία Πλιάκα (Georgia Pliaka). "MΕ ΤΟ ΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΡΟ ΣΥΝΑΝΤΑΩ ΤΟ ΜΙΡΟ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 13 (1 de julio de 2014): 370. http://dx.doi.org/10.12681/icw.17987.

Texto completo
Resumen
Η προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη αποτελεί βασικό στόχο της προσχολικής αγωγής και προϋπόθεση για την ανταπόκριση του παιδιού στα διάφορα γνωστικά ερεθίσματα. Στο νέο Π.Σ. οι τέχνες θεωρούνται βασικά εργαλεία για την προώθηση της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης και οι επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες αλλά και η αίσθηση της προσωπικής και πολιτιστικής ταυτότητας αναδύονται με φυσικό και αβίαστο τρόπο στο πλαίσιο της ενασχόλησης με τις τέχνες. Η παρούσα εργασία αφορά το σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση μιας διδακτικής πρότασης. Οι βασικοί στόχοι της πρότασης ήταν να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αγάπη για τον πολιτισμό, να καλλιεργήσουμε το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, να ενεργοποιήσουμε τις αισθήσεις τους, να τα εισάγουμε σε εικαστικές εμπειρίες και να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση μέσα από διάφορους τρόπους επικοινωνίας. Επιπλέον στόχοι της παρούσας διδακτικής πρότασης ήταν να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των νηπιαγωγών με σκοπό τη βελτίωση των εκπαιδευτικών πρακτικών τους. Μεθοδολογικά ακολουθήθηκε η βιωματική θεωρία μάθησης. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από τα παιδιά του 13ου ολοήμερου νηπιαγωγείου και του ολοήμερου νηπιαγωγείου Νίκαιας Λάρισας. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της διδακτικής πρακτικής ανέδειξαν την επίτευξη των διδακτικών στόχων που τέθηκαν και ταυτόχρονα την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τα παιδιά, γεγονός που μπορούμε να αποδώσουμε στην ενεργητική εμπλοκή τους στη διαδικασία της μάθησης, στο συγκινησιακό κλίμα που δημιουργήθηκε, στις ευχάριστες και παιγνιώδεις δράσεις και γενικότερα στη διαμόρφωση ενός δυναμικού και ευχάριστου περιβάλλοντος με πλούτο ερεθισμάτων που τροφοδότησαν τη σκέψη, έδωσαν έμπνευση στα παιδιά και καλλιέργησαν την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
19

Αρβανιτά, Αργυρώ y Μαρία Παπαϊωάννου. "Διερευνώντας τα αίτια του ανεπίσημου φαινομένου Γονεϊκής Επιλογής σχολείου (ΓΕΣ) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 2015, n.º 1 (6 de mayo de 2016): 209. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.157.

Texto completo
Resumen
<p>Σκοπός της έρευνας είναι να μελετήσει το ανεπίσημο φαινόμενο της γονεϊκής επιλογής δημόσιου σχολείου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τους λόγους καταστρατήγησης του γεωγραφικού κριτηρίου εγγραφών σε συγκεκριμένα δημόσια δημοτικά σχολεία. Επιχειρεί να απαντήσει σε ένα διττό ερώτημα: ποιοι είναι οι λόγοι που κάποιοι γονείς αποφασίζουν να μεταφέρουν το παιδί τους από το σχολείο της γειτονιάς τους σε ένα άλλο δημόσιο σχολείο και ποιο είναι το μοντέλο ηγεσίας των σχολείων αυτών. Πρόκειται για μία ποιοτική έρευνα, η οποία αξιοποιεί δεδομένα από 12 περιπτώσεις δημόσιων σχολικών μονάδων. Εφαρμόζονται τεχνικές ανάλυσης περιεχομένου (discourse analysis) σε 12 συνεντεύξεις διευθυντών και 15 συνεντεύξεις γονέων των συγκεκριμένων σχολείων. Από την ανάλυση λόγου προκύπτουν δύο τύποι μετακινήσεων: υποχρεωτική-επιβεβλημένη μετακίνηση και η μετακίνηση από επιλογή. Οι λόγοι που προβάλλουν οι γονείς, που εγγράφουν παιδιά σε άλλα σχολεία, είναι λόγοι ασφάλειας, η επιθυμία τους για ένα "ομοιογενές" πολιτισμικά περιβάλλον, το καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό, το εκσυγχρονισμένο εποπτικό υλικό, το στυλ διεύθυνσης. Παρουσιάζονται τέλος, τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας των σχολείων και τα κίνητρα για εγγραφές μαθητών άλλων γεωγραφικών περιοχών. </p>
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
20

ΚΑΤΩΠΟΔH, ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ y ΚΕΛΛΥ ΛΑΓΟΥ. "Η τεχνική της αυτονομίας και η αρχή της εμβάθυνσης στην εκπαίδευση χαρισματικών μαθητών μέσα από ένα μάθημα με θέμα το νερό." Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 1 (6 de marzo de 2019): 398. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.1738.

Texto completo
Resumen
Στα πλαίσια προγράμματος εμπλουτισμού της Χαρισμάθειας για χαρισματικούς μαθητές (Β΄- ΣΤ' δημοτικού) σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα μάθημα με θέμα τον κύκλο του νερού. Ο σχεδιασμός έγινε με τις αρχές του εμπλουτισμού και της εμβάθυνσης και ως προς τον εμπλουτισμό κινηθήκαμε σε τρία διαφορετικά επίπεδα: Το περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος που αφορά το νερό συνδέθηκε διαθεματικά και με νέες πληροφορίες (εμπλουτισμός περιεχομένου). Επικεντρωθήκαμε σε ανάπτυξη δεξιοτήτων (αναλυτική και δημιουργική σκέψη, επικοινωνία και συνεργασία, γραμματισμός της πληροφορίας), όπως περιγράφεται στο δεύτερο επίπεδο εμπλουτισμού. Τέλος, το μεγαλύτερο μέρος του μαθήματος έγινε με αυτονομία στη μάθηση, η οποία προετοιμάζει τους μαθητές για ενασχόληση με προσωπικό σχέδιο εργασίας (τρίτο επίπεδο εμπλουτισμού), αλλά και αποτελεί μέσο διαφοροποίησης του μαθήματος σε μία πολυεπίπεδη τάξη. Οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά, σε ένα πλαίσιο με στοιχεία παιχνιδιού (gamification) και εμβάθυναν στο περιεχόμενο ανακαλύπτοντας τις σχέσεις ανάμεσα στις ιδιότητες του νερού, τον κύκλο του και τη βιολογία. Τέλος, ένα δεύτερο επίπεδο εμβάθυνσης επιτεύχθηκε με την αναγωγή του βασικού στόχου του μαθήματος (κύκλος του νερού και φυσικές καταστάσεις της ύλης) στην έννοια του συστήματος, μέσα από πειραματικές επιδείξεις.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
21

Σιδηρόπουλος, Δημήτριος. "Οργανωσιακή συμπεριφορά χαρισματικών εκπαιδευτικών ηγετών στις σχολικές μονάδες". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 9 (28 de julio de 2020): 720. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.3167.

Texto completo
Resumen
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια σύντομη βιβλιογραφική επισκόπηση της οργανωσιακής συμπεριφοράς, την οποία εκδηλώνουν οι χαρισματικοί εκπαιδευτικοί ηγέτες στις σχολικές μονάδες. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι χαρισματικοί ηγέτες δύνανται: α) να εμπνέουν ένα κοινό όραμα, β) να προκαλούν διαδικασίες θετικού μετασχηματισμού των δυσλειτουργικών θεωρήσεων και πρακτικών των εκπαιδευτικών, γ) να ενδυναμώνουν την αυτο-αποτελεσματικότητα της ομάδας αναφοράς, δ) να αναλαμβάνουν το προσωπικό ρίσκο και την ευθύνη για πρωτοποριακές δράσεις, ε) να μοντελοποιούν τα στάδια επίτευξης των στόχων της σχολικής μονάδας, στ) να ενεργούν με αντισυμβατικό και αντι-συστημικό τρόπο, ζ) να έχουν υψηλό επίπεδο κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης, η) να ικανοποιούν πρωτίστως τις ανάγκες της ομάδας. Με βάση τα παραπάνω χρειάζεται να επιλέγονται ως διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πέραν των ακαδημαϊκών προσόντων και της προϋπηρεσίας τους, έχουν επιδείξει στοιχεία χαρισματικών ηγετών. Επιπροσθέτως χρειάζεται οι νυν διευθυντές να υποστηριχθούν ώστε να αποκτήσουν βασικές κοινωνικογνωστικές δεξιότητες χαρισματικής ηγεσίας μέσω της συμμετοχής τους σε επιμορφωτικά προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης, τα οποία θα υλοποιούνται από τους αρμόδιους δημόσιους ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
22

Κάρμα, Σοφία –. Ευφροσύνη. "Η Υποστηρικτική Καθοδήγηση ως μέθοδος παρέμβασης για τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 2016, n.º 1 (20 de noviembre de 2017): 382. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.963.

Texto completo
Resumen
Η εργασία αυτή πραγματεύεται τη σημασία της υποστηρικτικής καθοδήγησης (coaching) για τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας και τα εργαλεία – στρατηγικές που λαμβάνουν χώρα στην παρέμβαση αυτή. Η Υποστηρικτική Καθοδήγηση είναι μια παρέμβαση που στοχεύει στην εποπτική διαχείριση των στόχων των ατόμων με ΔΕΠ/ Υ μέσω της συνεργασίας με εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Τα ευρήματα της βιβλιογραφικής έρευνας έδειξαν πως οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ΔΕΠ/ Υ στο άτομο περιορίζονται μέσω της υποστηρικτικής καθοδήγησης, καθώς το άτομο εκπαιδεύεται να αποκτά τον έλεγχο των πράξεών του και καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων του, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλεί, μέσω της ανατροφοδότησης από τον Ειδικό για τη συμπεριφορά του. Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η Υποστηρικτική Καθοδήγηση είναι μια εποικοδομητική διαδικασία διαχείρισης των δυσκολιών που σχετίζονται με τη ΔΕΠ/ Υ, όπου ο ρόλος του Ειδικού είναι να προωθεί την αποδοχή της νευροβιολογικής φύσης των προβλημάτων και μέσω της Συμβουλευτικής και του δομημένου και εξατομικευμένου προγράμματος, να διευκολύνει το άτομο με ΔΕΠ/ Υ να αποκτά κίνητρα και στρατηγικές για την βέλτιστη αξιοποίηση του νοητικού δυναμικού του σε προσωπικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
23

Παπαθανασόπουλος, Στέλιος. "Η εικόνα των ενόπλων δυνάμεων στον Αθηναϊκό τύπο". Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 101, n.º 101 (1 de enero de 2000): 177. http://dx.doi.org/10.12681/grsr.1000.

Texto completo
Resumen
<p>Στη μελέτη αυτή επιχειρείται μία καταγραφή και ερμηνεία του τρόπου με τον οποίο ο αθηναϊκός Τύπος απεικονίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΛ) στην κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται και αναλύονται τα δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων όσον αφορά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ, την αμυντική ικανότητα των ΕΔ, το στρατιωτικό προσωπικό και τις δημόσιες εκδηλώσεις των ΕΔ για δύο περιόδους: για την πρώτη όταν στην κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία και για τη δεύτερη όταν στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Από τη μελέτη διαπιστώνεται ότι σε γενικές γραμμές οι ΕΔ αντιμετωπίζονται από τον Τύπο μέσα από μια ιεροκρατική διάσταση, η οποία όμως εγκαταλείπεται ανάλογα με τις περιστάσεις και τα πρόσωπα και αντικαθίσταται από μια περισσότερο συνήθη δημοσιογραφική προσέγγιση. Σε αυτή τη σχέση παρεμβάλλονται έντονα οι πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις των εφημερίδων. Η ιδιοτυπία αυτή γίνεται εξίσου αισθητή στα θέματα και τις ειδήσεις που σκιαγραφούν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε περιόδους έντασης οι οποίες τελικά κρίνονται αναλόγως της πολιτικής γραμμής που υιοθετεί η κάθε εφημερίδα.</p>
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
24

Τσάιτα-Τσιλιμένη, Β. "The role of the poet: The so-called “1920s generation” in Greece and “The King in the Square” by Alexandre Blok | Parallel paths". Kathedra, n.º 18(1) (15 de mayo de 2024): 207–20. http://dx.doi.org/10.52607/26587157_2024_18_207.

Texto completo
Resumen
Στην παρούσα εργασία μελετάται η σχέση ενός έργου του ποιητή Αλεξάντρ Μπλοκ με ορισμένες από τις βασικές λογοτεχνικές γραμμές της λεγόμενης «γενιάς του 1920» στην Ελλάδα. Ερευνούνται και αναλύονται ορισμένοι βασικοί κοινοί άξονες με τρόπο που αναδεικνύει το πώς ο ρώσος ποιητής και οι έλληνες ποιητές του Μεσοπολέμου καταφέρνουν να στήσουν έναν υπόγειο μηχανισμό δράσης όπου το υποκείμενο τοποθετείται στο επίκεντρο του ποιητικού ενδιαφέροντος επιθυμώντας να εξερευνήσει το άγνωστο «εγώ» και ν’αντλήσει απ’ αυτό όρους συλλογικής φωνής. Τα σκοτεινά κείμενα της «γενιάς του ‘20» και η βαθυστόχαστη ειρωνία στο ύφος του Μπλοκ αποδίδουν στον ποιητή έναν ρόλο που τονίζει τη σημασία των αντιθέσεων όπως αναφέρονται σ’ αυτές ο Ντεριντά και ο Αντόρνο. Το σκοτάδι προϋποτίθεται του φωτός, η έννοια της πρόκλησης εξευγενίζεται, ο ποιητής δεν επιθυμεί να είναι προφήτης, αλλά να διαλεχθεί με το κάθε τι, ν’ αναδεύσει τον κόσμο της προσωπικής εμπειρίας, να τον κάνει τέχνη. Αυτού του είδους τα αντιθετικά ζεύγη οδηγούν τον μελετητή στη διαπίστωση πως τα λογοτεχνικά έργα που μελετούνται εδώ αναδεικνύουν το προσωπικό βίωμα ως τέχνη. This paper studies the relationship between a work by the poet Alexandre Blok and some of the main literary lines of the so-called “1920s generation” in Greece. Some key common threads are explored and analysed in a way that highlights how the Russian poet and the Greek poets of the interwar period manage to set up an underground mechanism of action where the subject is placed at the centre of poetic interest, wishing to explore the unknown self and to draw from it terms of collective voice. The dark texts of the “generation of the ‘20s” and the profound irony in Block’s style assign the poet a role that emphasizes the importance of contrasts as Derrida and Adorno refer to them. Darkness presupposes light, the notion of challenge is refined, the poet does not wish to be a prophet, but to dialogue with everything, to stir up the world of personal experience, to make it an art. These kinds of oppositional pairs lead the scholar to the conclusion that the literary works studied here highlight personal experience as art.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
25

Paschalis, Michael. "La costruzione di Zante in Foscolo e Kalvos". Σύγκριση 14 (31 de enero de 2017): 60. http://dx.doi.org/10.12681/comparison.10121.

Texto completo
Resumen
Στη μελέτη του με τίτλο «Οι πηγές της έμπνευσης του Κάλβου», ο Κ.θ. Δημαράς επέμεινε ιδιαίτερα στη «συγκίνηση» που ενέπνευσε την Ωδή «Ο Φιλόπατρις », συγκίνηση που «υπήρξε αρκετά ισχυρή για να επιζήσει στην επίπονη αισθητική επεξεργασία». Όμοια, ο Οδυσσέας Ελύτης, στο γνωστό δοκίμιο που τιτλοφορείται «Η αληθινή φυσιογνωμία και η λυρική τόλμη του Ανδρέα Κάλβου», υποστήριξε πως στην Ωδή αυτή «το αίσθημα διατηρεί ακόμα την ένταση μιας ευνόητης φλόγας». Αντίθετα, από τη συστηματική φιλολογική μελέτη του Filippo Maria Pontani «L'Ode a Zante di Kalvos» συνάγεται πως στην περιγραφή της Ζακύνθου δεν υπάρχει ίσως ούτε ίχνος προσωπικού βιώματος. Φαίνεται, δηλαδή, πως η εικόνα του νησιού έχει κατασκευαστεί σε υψηλότατο ποσοστό από υλικά που προέρχονται από την ποίηση του Foscolo και αποτελεί έτσι ένα τυπικό ποιητικό παλίμψηστο. Τα προσωπικά βιώματα του Κάλβου στο σημείο αυτό είτε ήταν ανίσχυρα είτε, πράγμα πιθανότερο, δεν επιδίωξαν να διασπάσουν τη συμπαγή επιφάνεια που είχε διαμορφώσει η αισθητική τού νεοκλασικισμού και η ιδεολογία της αναπαραγωγής του προτύπου. Στην αυθεντία του Ομήρου, του Ησιύδου, του Θεόκριτου και του Βιργιλίου και όχι στις προσωπικές του αναμνήσεις κατέφυγε ο Foscolo για να κατασκευάσει την εικόνα της Ζακύνθου και με τη σειρά του, ο ιταλοθρεμμένος Κάλβος κατέφυγε, κατά κύριο λόγο, στην αυθεντία του Foscolo. Το παρόν άρθρο εξετάζει, εντελώς ενδεικτικά, δύο στοιχεία που συνδέονται με το παλίμψηστο της καλβικής Ζακύνθου. Συγκεκριμένα ανιχνεύει: α) τη «στρατηγική της οικειοποίησης», με εργαλείο την οποία ο Foscolo οικοδομεί την εικόνα της Ζακύνθου (που κληρονομεί ο Κάλβος), δίνοντας της μια θέση ισότιμη όχι μόνο προς τα ησιόδεια Κύθηρα αλλά και προς την ομηρική Ιθάκη· β) το ποιητικό διακείμενο μιας ανορθογραφίας («κήτρων»), η οποία αποδίδει το φωσκολικό «cedro» («κίτρο» και «κέδρος») και, μέσω αυτού, εγγράφει τα ταπεινά εσπεριδοειδή στην ομηρική και την ησιόδεια βίβλο της καταγωγής του νησιού.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
26

ΜΑΝΩΛΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ. "Παρακολούθηση και Αξιολόγηση Διδασκαλίας με τη χρήση Εντύπων Παρακολούθησης: Κριτική Τοποθέτηση σε σχέση με το περιεχόμενο μιας ολοκληρωμένης Αξιολόγησης Διδασκαλίας για Διαμορφωτικούς Σκοπούς". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 1 (6 de marzo de 2019): 642. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.1777.

Texto completo
Resumen
Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο βασικός συντελεστής για την επιτυχία ενός οργανισμού είναι το προσωπικό που εργάζεται σε αυτόν. Για αυτό το λόγο η μέτρηση της απόδοσης της αποτελεσματικότητας των εργαζομένων αποτελεί μια καίρια διαδικασία από την οποία δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί και οι εκπαιδευτικοί που είναι αναπόσπαστο μέρος τους. Η αξιολόγηση του διδακτικού έργου είναι σημαντική για αρκετούς λόγους αλλά κυρίως γιατί μέσω αυτής οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τα θετικά και τα αρνητικά γνωρίσματα της διδασκαλικής τους πράξης και οδηγούνται σε μια βελτίωση των. Μέσα από αυτή την βελτίωση, που πραγματοποιείται με μια διαμορφωτική αξιολόγηση και τη κλινική επιθεώρηση, ο εκπαιδευτικός οδηγείται σε επαγγελματική ανάπτυξη και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Η παρατήρηση ως διαδικασία πραγματοποιείται με συγκεκριμένα εργαλεία που πρέπει να είναι έγκυρα, αξιόπιστα και πρακτικά και σε συγκεκριμένους τομείς της διδασκαλίας. Στη συγκεκριμένη παρατήρηση, εφαρμόστηκε το Διαμορφωτικό Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού (ΔΙΣΑΕ) βασισμένο στα πέντε στάδια της κλινικής επιθεώρησης των Sergiovanni και Starratt. Μέσα από την παρατήρηση διαφάνηκαν οι δυνατότητες και τα σημεία που χρήζουν βελτίωση για την υπό παρατήρηση εκπαιδευτικό. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό και καθησυχαστικό για την εκπαιδευτικό και για την παρατηρήτρια / ερευνήτρια.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
27

Μπαρακάρη, Σίση. "Η πλατφόρμα Meli (Μέλι): Σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού με τη μορφή ψηφιακής πλατφόρμας για παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και τους γονείς τους με χρήση στοιχείων μουσικοθεραπείας". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 8 (3 de marzo de 2020): 721. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.2717.

Texto completo
Resumen
Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που αφορά σε υψηλό ποσοστό του παιδικού πληθυσμού και παρουσιάζει όλο και αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία για τον αυτισμό, πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις και προγράμματα παρέμβασης εστιάζουν στη συμπτωματική αντιμετώπισή του. Η μουσικοθεραπεία αποτελεί μία αναπτυσσόμενη εναλλακτική μορφή θεραπείας, που βρίσκει εφαρμογή και σε περιπτώσεις νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός. Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην πρώτη υλοποίηση της άμεσα προσβάσιμης ψηφιακής πλατφόρμας Meli (Μέλι), που απευθύνεται σε παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και τους γονείς τους. Η πλατφόρμα αξιοποιεί μεθόδους που αντλούνται από τη μουσικοθεραπεία και τις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον αυτισμό και χρησιμοποιεί τη μουσική ως κυρίαρχο μέσο και την εικόνα ως βοηθητικό μέσο. Στο σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη όλα τα σχετικά πρότυπα και οι αρχές, που αφορούν στη διεπαφή χρήστη και την προσβασιμότητα, για τις ομάδες χρηστών που αυτή απευθύνεται. Μέσω της πλατφόρμας, διεξάγεται μία σαφώς καθορισμένη βιωματική διαδικασία στον προσωπικό χώρο. Στόχος είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει ως μέσο για την ενίσχυση της σχέσης γονέα και παιδιού και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από τις επιμέρους δραστηριότητες. Μια πρώτη ενδεικτική δοκιμή έδειξε θετική αποδοχή και ανταπόκριση.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
28

Καρασαλίδης, Θεόδωρος y Αναστάσιος Εμβαλωτής. "Πλαγιαρισμός στις μεταπτυχιακές εργασίες των φοιτητών/τριών: Διερευνώντας το φαινόμενο". Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης 4 (13 de diciembre de 2018): 4. http://dx.doi.org/10.12681/dial.16446.

Texto completo
Resumen
Εισαγωγή: Η διάδοση του πλαγιαρισμού αποτελεί ένα θέμα με διεθνές ερευνητικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διερευνηθεί (μερικώς) η έκταση και οι μορφές του πλαγιαρισμού στο φοιτητικό πληθυσμό. Ωστόσο, από την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει ερευνηθεί σε σημαντικό βαθμό στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα παρά τα αναδυόμενα ανά διαστήματα περιστατικά, καθιστώντας έτσι αναγκαία τη διεξαγωγή της παρούσας έρευνας.Σκοπός της έρευνας: Με την παρούσα έρευνα επιδιώκεται η διερεύνηση της διάδοσης και των μορφών του πλαγιαρισμού σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.Δειγματοληπτικός σχεδιασμός: Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 155 μεταπτυχιακές διατριβές και 8 αποφοίτους Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) σε κάποιο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Αξιοποιήθηκε το λογισμικό ανίχνευσης πλαγιαρισμού Turnitin για την εξέταση των διατριβών και η ημιδομημένη συνέντευξη με τους αποφοίτους του ΠΜΣ για τη διερεύνηση του φαινομένου.Ευρήματα: Διαπιστώθηκε ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ολισθαίνουν σε πρακτικές πλαγιαρισμού μέσω αυτολεξεί αντιγραφών, ανεπαρκών παραφράσεων και λανθασμένων ενδοκειμενικών αναφορών και παραπομπών ή/και επιμέρους ειδικών περιπτώσεων πλαγιαρισμού.Συμπεράσματα- Προτάσεις: Προτείνεται η επέκταση της διερεύνησης του θέματος (πλαγιαρισμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) τόσο στους φοιτητές όσο και στο ακαδημαϊκό προσωπικό, για την αναγνώριση και πρόληψη σχετικών πρακτικών στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
29

Κοντοπούλου (Malanthia Kontopoulou), Μελανθία, Αγγελική Βελλοπούλου, Mαρία Καμπεζά, Βασιλική Παναγιώτου, Παρθένα Ψυχίδου, Μαρία Μπιρμπίλη y Μαρία Παπανδρέου. "ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 13 (1 de julio de 2014): 200. http://dx.doi.org/10.12681/icw.17938.

Texto completo
Resumen
Στο νέο πρόγραμμα σπουδών για το Νηπιαγωγείο, η προσωπική-κοινωνική ανάπτυξη αποτελεί μια αυτόνομη «μαθησιακή περιοχή» με σαφείς κι επικεντρωμένους μαθησιακούς στόχους και αντίστοιχες προτάσεις για στοχευόμενες δράσεις. Ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη διάχυση των στόχων αυτών στο σύνολο του προγράμματος και στην προώθησή τους παράλληλα με στόχους άλλων γνωστικών αντικειμένων και με βασικές αρχές του προγράμματος. Στην εργασία αυτή, με παράδειγμα τη διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας, που αποτελεί μια από τις ενότητες της ΠΚΑ, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο αυτή μπορεί να προωθηθεί παράλληλα με στόχους και δραστηριότητες των Φυσικών Επιστημών, των ΤΠΕ, των Κοινωνικών Επιστημών και να συνδεθεί με την εφαρμογή της Διαφοροποιημένης Παιδαγωγικής.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
30

Χρήστου, Μαρία. "Το μοντέλο των τριών διαστάσεων της μάθησης του Illeris μέσω ενός ποιήματος και της τεχνικής «Συνέντευξη από ειδικό»". Κείμενα Παιδείας, n.º 5 (2 de enero de 2023): 31–46. http://dx.doi.org/10.12681/keimena-paideias.31601.

Texto completo
Resumen
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται μια πρόταση εμβάθυνσης στις τρεις διαστάσεις της μάθησης, σύμφωνα με το μοντέλο του Illeris (περιεχόμενο, υποκίνηση, αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μάθησης), μέσω της κριτικής επεξεργασίας του ποιήματος του Νικηφόρου Βρεττάκου «Τα δεκατέσσερα παιδιά», σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική τεχνική «Συνέντευξη από ειδικό». Έναυσμα υπήρξε ο τρόπος που προσεγγίστηκε κριτικά το ποίημα του Βρεττάκου από την Ομάδα Αυτομόρφωσης της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (E.E.E.E.) σε μια από τις διαδικτυακές συναντήσεις της κατά το έτος 2020 – 2021, με στόχο την εμβάθυνση σε θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο που μαθαίνουμε. Αρχικά γίνεται αναφορά στις τρεις διαστάσεις της μάθησης, σύμφωνα με το μοντέλο του Illeris, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισής τους από τη μεριά των εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιστάσεις που μπορεί να προβάλουν στην περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με δύσκολες εκπαιδευτικές συνθήκες στα σχολεία που εργάζονται. Κατόπιν, γίνεται αναφορά στη συμβολή της τέχνης ως μέσο προσέγγισης θεωρητικών ζητημάτων, αλλά και ως μέσο αναστοχασμού των προσωπικών πεποιθήσεων των αποδεκτών. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται συγκεκριμένα θέματα που αναδείχθηκαν από τα μέλη της Ομάδας Αυτομόρφωσης της Ε.Ε.Ε.Ε. σχετικά με τις τρεις διαστάσεις της μάθησης, μέσω της κριτικής επεξεργασίας του ποιήματος του Νικηφόρου Βρεττάκου, αξιοποιώντας την τεχνική ανάλυσης λογοτεχνικών έργων τέχνης της Αντιγόνης Βλαβιανού. Κατόπιν, αξιοποιώντας την εκπαιδευτική τεχνική «Συνέντευξη από ειδικό» επιχειρείται η εμβάθυνση στα προαναφερθέντα θέματα που αναδείχθηκαν από την επεξεργασία του ποιήματος, μέσα από το προσωπικό βίωμα ενός συνταξιούχου εκπαιδευτικού, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 βίωσε ανάλογες εκπαιδευτικές συνθήκες με αυτές που περιγράφονται στο ποίημα, όπως μας τα διηγήθηκε σε συνέντευξη που μας παραχώρησε. Ακολουθεί συζήτηση και σύνοψη συμπερασμάτων. Το κείμενο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόταση προσέγγισης θεωρητικών ζητημάτων για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με τις ανάλογες προσαρμογές και την κατάλληλη καθοδήγηση από τον διδάσκοντα, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τις εμπειρίες και τα βιώματα των εκπαιδευομένων. Χωρίς να παραβλέπουμε τη σημασία απόδοσης ενός θεωρητικού ζητήματος με τη χρήση του επιστημονικού λόγου, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στην εκπαίδευση ενηλίκων, προτείνουμε παράλληλα την προσέγγιση του ίδιου θεωρητικού ζητήματος μέσω της κριτικής επεξεργασίας σημαντικών έργων τέχνης, με κατάλληλη τεχνική, όπως επίσης και μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής τεχνικής «Συνέντευξη από ειδικό», η οποία ενισχύει την εμπέδωση της θεωρίας και την εμβάθυνση σε αυτήν. Σε όλο το άρθρο χρησιμοποιείται ένα γένος, χάριν οικονομίας του λόγου, χωρίς αυτό να παραπέμπει σε οποιαδήποτε διάκριση με βάση το φύλο.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
31

Βασιλειάδης, Ηλίας, Γεώργιος Βλειώρας, Στέλλα Τσερμεντσελή y Αικατερίνη Τσακνάκη. "Απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διαταραχή ελλειματικής προσοχής- υπερκινητικότητας". Preschool and Primary Education 10, n.º 2 (1 de noviembre de 2022): 175–95. http://dx.doi.org/10.12681/ppej.28612.

Texto completo
Resumen
Οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ καθορίζουν τη μαθησιακή τους πορεία, επηρεάζουν την εικόνα εαυτού που διαμορφώνουν καθώς και τα επίπεδα κοινωνικής αποδοχής από τους συνομήλικους τους. Ωστόσο, ο τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ από τους εκπαιδευτικούς στη χώρα μας δεν έχει προσδιοριστεί επαρκώς. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι πεποιθήσεις των Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικής αγωγής για τους μαθητές και τις μαθήτριες με ΔΕΠΥ. Οι παράμετροι που συνδέονται με την αντιμετώπιση των δυσκολιών που εμφανίζονται στη τάξη όπου φοιτούν μαθητές με ΔΕΠ-Υ αποτυπώθηκαν με την ηλεκτρονική χορήγηση ερωτηματολόγιου αυτο-αναφοράς, ανοιχτών ερωτήσεων σε 19 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της γενικής αγωγής. Η επεξεργασία των δεδομένων βασίστηκε στις αρχές της διασταυρωμένη ανάλυσης των δεδομένων. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η διαχείριση των δυσκολίων των συγκεκριμένων μαθητών δεν μπορεί να είναι αποδοτική με τους παραδοσιακούς παιδαγωγικούς τρόπους. Οι εκπαιδευτικοί, ακολουθώντας το ατομικό-ιατρικό μοντέλο διαχείρισης των συμπεριφορικών δυσκολιών, κρίνουν σημαντική την εξατομικευμένη ψυχο-εκπαιδευτική υποστήριξη των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, όχι από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς αλλά από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Συμπερασματικά, προκρίνεται ο επαναπροσδιορισμός του διακριτού ρόλου των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με τη διαχείριση των μαθητών με ΔΕΠ-Υ εντός της σχολικής τάξης.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
32

Αλεξίου, Πολυξένη, Στυλιανή Ζιώγα, Βαΐα Μπανάσου, Ειρήνη-Αγλαΐα Ράπτη, Χαρίκλεια Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Φωτίου, Άντζελα Χίλαϊ y Μαρία Λιακοπούλου. "Η επίδραση της βιογραφίας στην άσκηση «ηγεσίας»: Πρακτικές οργάνωσης και διοίκησης διευθυντών σχολείων". Θέματα Επιστημών Αγωγής 1, n.º 1 (12 de abril de 2022): 1–22. http://dx.doi.org/10.12681/thea.26571.

Texto completo
Resumen
Το παρόν άρθρο συντάχθηκε με στόχο να γίνει αντιληπτός ο τρόπος άσκησης της ηγεσίας αλλά και οι καθημερινές πρακτικές διευθυντών, μέσα από την αφήγηση προσωπικών εμπειριών επτά Ελλήνων διευθυντών. Η έρευνα που παρουσιάζεται διεξήχθη με ποιοτική προσέγγιση και η μέθοδος συλλογής και ανάλυσης δεδομένων είναι η βιογραφική. Μέσα από την έρευνα και τις μαρτυρίες των διευθυντών αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο οι προσωπικές εμπειρίες και οι απόψεις των «ηγετών», επηρεάζουν τις πρακτικές διοίκησης και οργάνωσης που αποφασίζουν να υιοθετήσουν. Το εν λόγω άρθρο τονίζει τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των βιωμάτων που ολοκληρώνουν και καθορίζουν την πορεία ενός ατόμου.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
33

Ανυφαντή, Μαρία y Αικατερίνη Αρβανιτάκη-Καμμένου. "Διαφοροποιημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα για χαρισματικούς μαθητές: Μια εφαρμογή στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 9 (28 de julio de 2020): 101. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.3108.

Texto completo
Resumen
Το παρόν εγχείρημα στόχο έχει να καταδείξει πιθανές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει καί τις ανάγκες των χαρισματικών μαθητών. Πιο αναλυτικά, θα μπορούσε να συνταχθεί ένα Αναλυτικό Πρόγραμμα περισσότερο απαιτητικό ως προς το περιεχόμενό του, ώστε να συμπορευτεί με τις αυξημένες προσδοκίες μάθησης αυτών των μαθητών. Άρα το επίπεδο πολυπλοκότητάς του να αντιστοιχεί με τις ανάγκες των προικισμένων μαθητών. Μια άλλη μέριμνα, από πλευράς Αναλυτικού Προγράμματος, είναι η επιλογή των διδακτικών στρατηγικών. Ενδεικτικά η στρατηγική επίλυσης προβλήματος (problem based learning) εντάσσεται σε αυτήν τη λογική. Επιπρόσθετα, διαφοροποίησης του Αναλυτικού Προγράμματος είναι και αυτή των μέσων και των υλικών διδασκαλίας. Για παράδειγμα, προτείνεται η χρήση κατάλληλων νοητικών στηριγμάτων. Τέλος, η διδασκαλίας μέσω σχεδίων εργασίας (project) ενθαρρύνει την κάλυψη αναγκών αυτών των μαθητών και όχι μόνο. Όσον αφορά στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών θα δοθούν κάποιες παρεμβάσεις/ προτάσεις στα ακόλουθα σημεία: μάθηση με προσωπικό νόημα, ευκαιρία για αιτιολόγηση, διαθεματικές συνδέσεις, αναστοχασμός/ μεταγνώση, αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών, ανάπτυξη νοητικών συνηθειών, χρήση υλικών πολλαπλού τύπου. Να σημειωθεί ότι επιλέξαμε να επικεντρωθούμε σε μαθητές Γυμνασίου, διότι θεωρήσαμε πολύ σημαντική στη μάθηση την περίοδο της εφηβικής ηλικίας. Κλείνοντας, λοιπόν, το διαφοροποιημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα θεωρούμε ότι ίσως να είναι μια καλή πρόταση γιατί προσφέρει ισότητα, ευκαιρία για αλληλεπίδραση, εμπλοκή στη μάθηση σε βάθος κατανόησης της γνώσης και δημιουργικής σύνδεσης με το νόημα.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
34

Γονίδου, Μαρία, Βασιλική Τσούνη, Ιωάννης Αναστασόπουλος y Γεώργιος Τσούνης. "Τα γνωστικά στυλ ως παράγοντες ενδυνάμωσης της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης". Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 2016, n.º 1 (20 de noviembre de 2017): 243. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.952.

Texto completo
Resumen
Η σχολική μονάδα ως ζωντανός οργανισμός συνεχώς εξελίσσετε ώστε να μπορεί να λειτουργήσει συνδυάζοντας γνώση, αξίες και δεξιότητες. Η ανάγκη αναθεώρησης και αλλαγής γίνεται πολύ πιο ορατή στο διαπολιτισμικό σχολείο το οποίο οφείλει να ενισχύσει τη δυναμική διαδικασία αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές διάφορων εθνικών και μεταναστευτικών ομάδων και το διδακτικό προσωπικό. Έτσι δημιουργήθηκε έντονα η ανάγκη για μια μέθοδο διδασκαλίας που να βοηθάει όλους τους μαθητές να κατανοούν το υλικό που τους δίνετε. Τα γνωστικά στυλ είναι αποτέλεσμα της μελέτης της συμπεριφοράς των μαθητών και της καταγραφής των ομοιοτήτων και των διαφορών στη διαδικασία κατανόησης και μάθησης. Μέσα από την έρευνα φαίνεται ότι οι χώρες της Ανατολικής Ασίας τείνουν να υιοθετήσουν το ολιστικό γνωστικό στυλ, ενώ οι δυτικές χώρες αγκαλιάζουν συνήθως το αναλυτικό.Στην εποχή όμως που λόγω των διεθνών συγκυριών έχει γίνει απαραίτητη η δημιουργία σχολείων για παιδιά πρόσφυγες, μπορεί η διαπολιτισμική έρευνα και τα πορίσματά της να βοηθήσουν; Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιαστούν οι τρόποι ανάλυσης του διδακτικού υλικού μέσα από διαπολιτισμικές μεθόδους και πρακτικές και να γίνουν προτάσεις υιοθέτησης αυτών που έχουν αναδειχθεί ως οι πιο αποτελεσματικές. Επίσης θα γίνει και μια σύντομη περιγραφή των διαστάσεων του Hofstede και μια συγκριτική ανάλυση με τα κίνητρα μάθησης σε μια προσπάθεια να προταθούν μέθοδοι που μπορούν να διευκολύνουν και να κάνουν αποδοτικότερη την εκπαιδευτική διαδικασία.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
35

Παπανικολάου (Athanasia Tania Papanikolaou), Αθανασία Τάνια, Νέλλη Φλωρεντίν (Nelli Florentin) y Βασιλική Πλιόγκου. "ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΚΕ.Δ.Δ.Υ.: ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 13 (1 de julio de 2014): 401. http://dx.doi.org/10.12681/icw.17990.

Texto completo
Resumen
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η αναζήτηση των απόψεων των εκπαιδευτικών για την αυτοεκτίμηση και τις κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών και μαθητριών που έχουν διαγνωστεί με κάποια μαθησιακή δυσκολία από Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης. Επιπλέον, στοχεύει στη διερεύνηση των αντιλήψεών τους σχετικά με το ρόλο τους στη συμβουλευτική παρέμβαση. Η συλλογή των ερευνητικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίου, σε δείγμα ογδόντα εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πέλλας, οι οποίοι έχουν διδάξει μαθητές/ριες με μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθησιακές δυσκολίες συνθέτουν μια αναπτυξιακή διαταραχή με σημαντική επιδημιολογία και οι πρώτες ενδείξεις είναι εμφανείς από την προσχολική ηλικία (Παντελιάδου, 2004). Όσον αφορά την αυτοεκτίμηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες θεωρείται πως έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση από τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό (Συγκολλίτου, Λουράκη, 2005), ενώ αρκετές μελέτες συνηγορούν στην άποψη ότι οι σχέσεις με τους συνομηλίκους τους είναι προβληματικές (Watson & Gresham, 1998). Τέλος, η εισαγωγή της Σχολικής Ψυχολογίας στο ελληνικό σχολείο προωθεί τη συνεργασία των σχολικών ψυχολόγων με το διδακτικό προσωπικό συνδέοντάς το με εξωτερικές υπηρεσίες (Παρασκευόπουλος, 1992). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η αυτοεκτίμηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες κινείται σε χαμηλά επίπεδα και οι κοινωνικές τους δεξιότητες παρουσιάζουν ελλείμματα. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν αναγκαία τη συμβολή της σχολικής ψυχολογίας στο σχολείο, καθώς και τη συμμετοχή των ιδίων στη συμβουλευτική παρέμβαση.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
36

ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ (Vogiatzaki), ΕΙΡΗΝΗ (EIRINI) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ. "Ρόλοι και δεξιότητες εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 10, n.º 1B (10 de febrero de 2020): 38. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.2154.

Texto completo
Resumen
ΠερίληψηΗ εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί καινοτόμο μορφή εκπαίδευσης για πολλούς εκπαιδευτικούς αν και η βασική της μορφή χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν. Σε μία διδασκαλία που βασίζεται στην τηλεδιάσκεψη, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει ρόλο συμβουλευτή, συντονιστή και σε μικρότερο βαθμό προμηθευτή γνώσης και πληροφορίας. Καθώς ο εκπαιδευτής αναλαμβάνει ρόλο πιο ενεργητικό από τη διαδικασία της προμήθειας, εισέρχεται στη διευκόλυνση γνώσης και συντελεί, ώστε να αναπτυχθεί ο εκπαιδευόμενος. Πρόκειται για διαφοροποιημένο ρόλο χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι ευκολότερος. Ο εκπαιδευτής καλείται να ελέγχει τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κάτι που απαιτεί να είναι ευέλικτος, ώστε να ανταποκρίνεται στις ποικίλες ανάγκες των εκπαιδευομένων. Η προσοχή διασπάται σε πολλαπλά ερεθίσματα και ως εκ τούτου ο σχεδιασμός απαιτεί δημιουργικότητα και ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αξιοποιεί εποικοδομητικά κάθε ευκαιρία που αναδύεται. Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν απαιτείται η παρουσία του εκπαιδευόμενου και μπορεί ο ίδιος να επιλέξει το χρόνο, το ρυθμό που μελετά και συνεπώς έχει την ευθύνη των σπουδών του. Η επικοινωνία συμβάλλει ώστε να ελαττωθούν τα αρνητικά συναισθήματα, η αίσθηση απομόνωσης, το άγχος, η ανασφάλεια και η αγωνία των εκπαιδευομένων εξ αιτίας της απόστασης και των απαιτήσεων του προγράμματος. Η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτή βασίζεται στο βαθμό που μπορεί να υποστηρίξει σε ακαδημαϊκό και προσωπικό επίπεδο τους εκπαιδευόμενους.Λέξεις κλειδιά : εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, φοιτητής, εκπαιδευτής, ρόλοι, επικοινωνία
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
37

Κωνσταντινίδου, Μαγδαληνή y Αικατερίνη Τζαμάλη. "Οι πηγές του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών". Lexicographic Bulletin 26 (3 de julio de 2024): 279–382. http://dx.doi.org/10.12681/ld.38310.

Texto completo
Resumen
Το Ιστορικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών καταγράφει την Νεοελληνική Γλώσσα τόσο στην τυπική της μορφή όσο και στις διαλεκτικές της ποικιλίες από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο πτυχών το καθιστά το μοναδικό στο είδος του ιστορικό και διαλεκτικό λεξικό της Νέας Ελληνικής. Το γλωσσικό υλικό προέρχεται από ένα εκτενές αρχείο περίπου 4 εκατομμυρίων λημμάτων το οποίο δημιουργήθηκε με την αποδελτίωση περίπου 6.000 πηγών διαλεκτικού και υλικού της καθομιλουμένης. Το σώμα αυτών των πηγών χωρίζεται περαιτέρω σε πρωτογενείς και δευτερογενείς. Οι πρωτογενείς πηγές που αποτελούν το 60 – 70% του αρχείου περιλαμβάνουν: (α) προφορικά κείμενα που συλλέχθηκαν από το ερευνητικό προσωπικό του Ιστορικού Λεξικού και από ανεξάρτητους συνεργάτες, από όλα τα μέρη της χώρας με την μέθοδο απευθείας συνεντεύξεων, και (β) λογοτεχνικά και μη-λογοτεχνικά κείμενα γραμμένα σε διαλεκτική και καθομιλουμένη γλώσσα. Οι δευτερογενείς πηγές, που αποτελούν το υπόλοιπο 30 – 40% του γλωσσικού υλικού, αποτελούνται από λεξικά, γραμματικές και πραγματείες, συλλογές τοπικών μελετών, βιβλιογραφίες κλπ. Τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων πηγών κατά την σύνταξη του λεξικογραφικού corpus του Ιστορικού Λεξικού συζητούνται αναλυτικά. Επισημαίνεται επίσης η πρόσφατη χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας (δηλ. στην αναζήτηση ψηφιακών πηγών κλπ.), που ανοίγουν πρωτόγνωρες δυνατότητες τόσο για την διασφάλιση της ποιότητας όσο και για τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος γλωσσικού υλικού.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
38

Βελλοπούλου (Angeliki Vellopoulou), Αγγελική y Μαρία Παπανδρέου. "«ΘΕΛΩ ΝΑ […] ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ, ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΥΤΑ […], ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.»: Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 13 (1 de julio de 2014): 54. http://dx.doi.org/10.12681/icw.17915.

Texto completo
Resumen
Με σκοπό να μελετήσουμε τους τρόπους με τους οποίους ανταποκρίνονται τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης της προσωπικής ταυτότητας και ενίσχυσης της αυτο-εκτίμησης οργανώσαμε και υλοποιήσαμε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Βασικός μαθησιακός στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της αυτο-εικόνας των παιδιών μέσα από την προσωπική ικανοποίησή τους από τη διαπίστωση και αναγνώριση, και από τους άλλους (παιδιά, εκπαιδευτικό, γονείς), των επιτευγμάτων τους. Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε ότι τα παιδιά στο νηπιαγωγείο έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν προόδους και στρατηγικές που ακολούθησαν για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, κινητοποιούν διαδικασίες αυτο-αξιολόγησης και ετερο-αξιολόγησης, μπορούν να θέσουν στόχους μελλοντικής προόδου και να επιλέξουν στρατηγικές για την επίτευξή τους. Οι δυνατότητες αυτές των παιδιών οφείλουν να ενισχύονται μέσα από τη συστηματική εκπαιδευτική διαδικασία που εφαρμόζεται στο νηπιαγωγείο, όπως γίνεται και για όλες τις υπόλοιπες περιοχές μάθησης και ανάπτυξης.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
39

Αθανασίου, Κυριάκος. "Σχεδιασμός, Εφαρμογή και Αξιολόγηση μιας Σειράς Μαθημάτων πάνω στην Περιβαλλοντική Αγωγή Υγείας με Στόχο τον Επιστημονικό Εγγραμματισμό των Μελλοντικών Εκπαιδευτικών". Έρευνα για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία 1, n.º 1 (14 de junio de 2021): 1. http://dx.doi.org/10.12681/riste.27266.

Texto completo
Resumen
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη ζητημάτων Επιστημονικού Εγγραμματισμού που χαρακτηρίζουν την Ελληνική κοινωνία σε θέματα Περιβάλλοντος και Υγείας και η ανάγκη τηςενσωμάτωσης της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και της Βιολογίας με την Αγωγή Υγείας καιτην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Αυτό γίνεται μέσα από την παρουσίαση παραδειγμάτων από την βιβλιογραφία αλλά και από προηγούμενες προσωπικές μελέτες που καταδεικνύουν πως η συγκεκριμένη κοινωνία χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό έλλειμμα στον τομέα αυτό. Κάνω μία ιστορική και προσωπική αναδρομή πάνω στην ανάπτυξη του κλάδου της Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Γενετικής και προσπαθώ να καταδείξω, την ιστορία του συγκεκριμένου κλάδου της επιστήμης, όπως είχα το προνόμιο να βιώσω και να παρακολουθήσω σχεδόν εν τη γενέσει του. Τέλος, παρουσιάζεται μία πρόταση ενός κύκλου πανεπιστημιακών μαθημάτων προσαρμοσμένου στις ανάγκες των εκπαιδευτικών καθώς και η αξιολόγησή του. Η τελευταία έγινε από ένα αριθμό 153 φοιτητών/τριών, που το βαθμολόγησαν με υψηλά σκορ στην κλίμακα Likert, φανερώνοντας την αναγκαιότητα για μια τέτοια πρόταση.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
40

Σαλωνίδης (Vasilis Salonidis), Βασίλης, Ζαχαρίας Βαρούχας (Zaxarias Varouxas) y Ραμόνα Ιατρού (Ramona Iatrou). "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 13 (1 de julio de 2014): 476. http://dx.doi.org/10.12681/icw.17997.

Texto completo
Resumen
Η θεώρηση, η συμπεριφορά και η δια βίου μάθηση των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση και την υιοθέτηση των στάσεων των μικρών παιδιών. Με την παρούσα εργασία προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τις αντιλήψεις, τις απόψεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές των παιδαγωγών πάνω σε θέματα προαγωγής υγείας. Η συνεισφορά της συγκεκριμένης έρευνας έγκειται στον προσδιορισμό των αδυναμιών που εμφανίζονται στους κέντρα προσχολικής αγωγής όσον αφορά στην προαγωγής υγείας και στην παροχή πληροφόρησης στους φορείς που λαμβάνουν αποφάσεις προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα κενά. Επιλέξαμε τη μέθοδο της επισκόπησης που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τη συλλογή δεδομένων σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο και το δομημένο ερωτηματολόγιο ως μέσο συγκέντρωσης πρωτογενών δεδομένων, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη μεθοδολογική προσέγγιση είναι η πλέον κατάλληλη για την επίτευξη του σκοπού και των στόχων της εργασίας. Τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των παιδαγωγών δηλώνει ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή υγείας και ότι τηρεί σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των παιδαγωγών είναι ελλιπής σε κάποια θέματα προαγωγής υγείας. Τα εμπειρικά αποτελέσματα οδηγούν σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και σε επακόλουθες προτάσεις για την βελτίωση του επιπέδου τήρησης των κανόνων υγείας στους χώρους των παιδικών σταθμών. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα μελέτη προτείνει να ενισχύεται το προσωπικό με εξειδικευμένες και πρακτικού τύπου γνώσεις, να επιμορφώνονται οι εργαζόμενοι σε θέματα προαγωγής υγείας σύμφωνα με τις αρχές της βιωματικής μάθησης και να εξασφαλίζεται η ομαδοσυνεργατική προσέγγιση με τη συμμετοχή διαφορετικών ειδικοτήτων και υπηρεσιών.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
41

Σιασιάκος, Κωνσταντίνος, Σοφία Αναστασίου y Κανέλλος Τούντας. "Εκτίμηση των Επιπτώσεων σχετικά με την Προστασία Δεδομένων σε έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης". Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία και Οικονομία 1 (11 de mayo de 2017): 542. http://dx.doi.org/10.12681/elrie.817.

Texto completo
Resumen
Σύμφωνα με ανάλυση της Strategy Analytics, τα διακινούμενα (από συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών - ΤΠΕ) δεδομένα στην αγορά των Η.Π.Α αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό 300% το 1ο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, από την πλευρά της, η Ε.Ε έχοντας σκοπό να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, εξέδωσε Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων, σύμφωνα με τον οποίο, κάθε οργανισμός που επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα υποχρεούται να διενεργεί μια «εκτίμηση των επιπτώσεων σχετικά με την προστασία των δεδομένων» (Data Protection Impact Assessment). Στην ελληνική πραγματικότητα, το ΙΟΒΕ, στη δεύτερη έκθεσή του για το 2015, στο πλαίσιο των περιοδικών επισκοπήσεων της ελληνικής οικονομίας αναφέρει ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις (περιλαμβανομένης και της Ελληνικής) σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την υιοθέτηση των ΤΠΕ μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών ψηφιακής ανάπτυξης. Η προτεινόμενη εργασία εξετάζει σφαιρικά την σημερινή κατάσταση σχετικά με την εναρμόνιση της ελληνικής πραγματικότητας της υλοποίησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με το γενικότερα θέμα της εκτίμησης των επιπτώσεων σχετικά με την προστασία των δεδομένων
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
42

Χατζής (Aristidis Hatzis), Αριστείδης. "Εκούσια ευθανασία, προσωπική αυτονομία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Bioethica 2, n.º 2 (22 de noviembre de 2016): 2. http://dx.doi.org/10.12681/bioeth.19777.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
43

Ζάννη, Αναστασία. "Το πένθος προσφέρει ζωή: Βιοηθικοί προβληματισμοί στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων". Bioethica 8, n.º 2 (7 de noviembre de 2022): 47–63. http://dx.doi.org/10.12681/bioeth.31779.

Texto completo
Resumen
Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ανθρωπίνου σώματος, είτε από ζώντες, είτε από νεκρούς δότες, με την πρώτη επιτυχημένη επέμβαση να πραγματοποιείται το 1954 από την χειρουργική ομάδα του Joseph Murray, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ιατρικής επιστήμης κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, συγκρινόμενη ίσως, μόνο με ανακάλυψη της πενικιλίνης από τον Fleming το 1928 και του εμβολίου ενάντια στην πολιομυελίτιδα από τον Salk το 1955. Στην χώρα μας, η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, το 1968. Με την παρούσα ανασκόπηση της βιβλιογραφίας θα παρουσιαστούν με λεπτομέρειες μία σειρά από πτυχές, οι οποίες χαρακτηρίζουν την δυναμική και τις προοπτικές που έχουν οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Δυστυχώς, σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, στις οποίες σταδιακά διαπιστώνεται αύξηση, χρόνο με τον χρόνο του αριθμού των πραγματοποιηθέντων μεταμοσχεύσεων οργάνων σώματος, στην χώρα μας τα στοιχεία δεν απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν απογοητευτικά, με τον δείκτη δωρεάς (δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού) να κυμαίνεται στο επίπεδο του 4.7, με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι άνω του 20. Τα αίτια για τις άσχημες αυτές επιδόσεις είναι πολλά – ανάμεσά τους τα διαχρονικά προβλήματα εμπιστοσύνης που διακατέχουν την ελληνική κοινωνία σε σχέση με τις διαδικασίες μεταμόσχευσης οργάνων, η πλημμελής στήριξη των προσπαθειών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ελάχιστη συμμετοχή των διαφόρων βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και καταρτισμένο προσωπικό και βέβαια, πρόσφατα, η πανδημία της νόσου COVID-19, η οποία έχει επηρεάσει δυσμενώς την παγκόσμια μεταμοσχευτική δραστηριότητα. Προκειμένου να αναταχθεί η συγκεκριμένη δυσμενής εικόνα, χρειάζεται να γίνουν άμεσα στοχευμένες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η συνεχής ενημέρωση του κοινού και η σημαντική ενίσχυση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση του επιστημονικού και υλικοτεχνικού δυναμικού σε όλα τα γενικά νοσοκομεία της χώρας. Σημαντικό ρόλο στον συγκεκριμένο στόχο έχει η εισαγωγή και στην χώρα μας του θεσμού του βιοηθικού διαμεσολαβητή, ο οποίος με τις εξειδικευμένες γνώσεις του θα μπορέσει να επιλύσει πολλά από τα νομικά και ηθικά διλήμματα, τα οποία προκύπτουν σε καθημερινή βάση στο πολύπλοκο πλαίσιο της μεταμόσχευσης οργάνων σώματος, και για τα οποία, έως και σήμερα δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες υγείας οι οποίοι εμπλέκονται στα διάφορα στάδια της διαδικασίας.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
44

Θεοδωρίδης, Πέτρος. "Προσωπική ταυτότητα, εθνική ταυτότητα και ιδιότητα του πολίτη". Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας 5 (24 de septiembre de 2015): 55. http://dx.doi.org/10.12681/sas.544.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
45

Rachanioti, Eleni y Margarita Rompou. "Παιχνίδια με ψηφίδες στο νηπιαγωγείο". Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης 2 (13 de diciembre de 2016): 156. http://dx.doi.org/10.12681/dial.10358.

Texto completo
Resumen
Το παιχνίδι είναι η κυρίαρχη δραστηριότητα του παιδιού, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία. Η τέχνη επίσης αποτελεί ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και βασικό παράγοντα της ανάπτυξης του παιδιού. Η επαφή με τη τέχνη βοηθάει τους μαθητές να αναπτυχθούν ολόπλευρα και να αποκτήσουν ευαισθησία, ικανότητα για μάθηση, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα. Η «εις βάθος προσέγγιση της τέχνης», την οποία υιοθετήσαμε κατά την υλοποίηση του διδακτικού σεναρίου «Παιχνίδια με ψηφίδες στο νηπιαγωγείο» προάγει την τέχνη, χρησιμοποιώντας ως «όχημα» το παιχνίδι. Η ίδια η δράση αποτελεί µια εναλλακτική πρόταση της Εικαστικής Αγωγής στο σχολείο µε γενικό σκοπό την προσωπική ολοκλήρωση µέσα από την τέχνη και την ελεύθερη προσωπική έκφραση και ανάπτυξη του µαθητή, ως δηµιουργού και ως ευαίσθητου παρατηρητή του περιβάλλοντος.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
46

Κοσμοπούλου, Δ. "Illicit love affairs of mortal women with gods: Cassandra’s Annunciation by Dimitriadis and Κassi by Flourakis". Kathedra, n.º 16(3) (21 de septiembre de 2023): 140–51. http://dx.doi.org/10.52607/26587157_2023_16_140.

Texto completo
Resumen
Οι παράνομοι έρωτες γυναικών με θεούς είναι το νήμα που ξετυλίγεται σε ένα τεράστιο εύρος αρχαίων μύθων και εξακολουθεί να προσλαμβάνεται και να διασκευάζεται στο σύγχρονο δράμα με ποικίλους τρόπους. Στην περίπτωση της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας και αντίστοιχα του θεάτρου, το θέμα προτιμάται να διερευνάται υπό το πρίσμα θεωριών του φεμινισμού με πολλούς συγγραφείς να εκμεταλλεύονται την αλληγορία της άνομης αγάπης μεταξύ γυναικών και θεών προκειμένου να μελετήσουν ζητήματα δύναμης, εξουσίας και φύλου. Στον σύγχρονο ελληνικό θεατρικό χώρο, ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης συνθέτει τον μονόλογο Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας, μέσω του οποίου η Κασσάνδρα, ως γυναίκα μάγισσα, αμφισβητεί τον προσωπικό της μύθο και επιχειρεί να καταρρίψει κάθε μορφή ηθικού εγκλεισμού, απαγόρευσης ή δέσμευσης. Στο έργο Τα Φύλλα της Κάσσυ του συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη, η ομώνυμη ηρωίδα, ως γυναίκα λάφυρο του Αγαμέμνονα, δεν έχει κανένα δικαίωμα στον δημόσιο λόγο, εντούτοις επιλέγει να εκφράζει τη γνώμη της και να υποστηρίζει αυτή την επιλογή μέχρι τέλους. Πρόκειται για δύο αρχαιόθεμους μονολόγους οι οποίοι, ως διακείμενα του τραγικού μύθου της Κασσάνδρας, προβάλλουν τον λόγο ως όπλο των δύο γυναικών. Συνεπώς, αυτό που καλείται να πραγματευθεί η παρούσα εισήγηση, μέσω των θεωριών συγκριτικής γραμματολογίας, πρόσληψης και διακειμενικότητας, είναι η διερεύνηση της δυναμικής των αρχαίων μύθων έρωτος και αγάπης, προσλαμβανόμενης στο μεταμοντέρνο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Illicit love affairs of women with gods is the thread that runs through a vast range of ancient myths and is still taken up and adapted in modern drama in a variety of ways. In the case of postmodern literature and theater respectively, the topic is preferred to be explored in the light of feminist theories with many writers exploiting the allegory of illicit love between women and gods in order to study issues of power, authority and gender. In the modern Greek theater, the playwright Dimitris Dimitriadis composes the monologue Cassandra’s Annunciation, through which Cassandra, as a female witch, challenges her personal myth and attempts to break down any form of moral confinement, prohibition or commitment. In the play Κassi by the playwright Andreas Flourakis, the eponymous heroine, as Agamemnon’s female prey, has no right to public speech, yet she chooses to express her opinion and support this choice to the end. These are two ancient-themed monologues which, as subjects of the tragic myth of Cassandra, present speech as a weapon of the two women. Subsequently, what this presentation is called to do, through the theories of comparative grammar, reception and intertextuality, is the investigation of the dynamics of the ancient myths of love and love, employed in the postmodern context of globalization.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
47

Παπαδημητρίου (Stamatia Papadimitriou), Σταματία. "ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΟΥ: Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ «ΠΡΟΤΥΠΟΥ»". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 13 (1 de julio de 2014): 393. http://dx.doi.org/10.12681/icw.17989.

Texto completo
Resumen
Η κατανόηση του “προτύπου” του νηπίου είναι συνάρτηση και της συστηματικής διερεύνησης της ιστορίας του. Από μια τέτοια οπτική θα παρουσιάσω, με βάση το περιεχόμενο των εκθέσεων επιθεωρητών (Νομός Θεσπρωτίας, 1945-1982) τα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά του “προτύπου” του νηπίου. Η ανακοίνωσή μου επιχειρεί ν’ απαντήσει στα επόμενα ερωτήματα: Το πρότυπο του νηπίου, την περίοδο 1945-1982, τροποποιήθηκε διαχρονικά; Τι είδους γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις οφείλουν από την άποψη του προτύπου να ενσωματώσουν τα νήπια μέσα από την καθημερινή πράξη του νηπιαγωγείου; Ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που σχετίζονται, που δρουν και μεταβάλλουν την θεωρούμενη πρότυπη συμπεριφορά για τα νήπια σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές; Υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στις παραλλαγές των μορφών κοινωνικοποίησης των νηπίων από την άποψη των προτύπων και σε φαινόμενα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτικά κ.ά.; Με βάση τα ερωτήματα αυτά υπέβαλα το περιεχόμενο των εκθέσεων σε συστηματική διερεύνηση με την τεχνική της ποιοτικής ανάλυσης περιεχομένου. Στη συνέχεια επιχείρησα να ερμηνεύσω τα ευρήματα τα οποία προέκυψαν, συσχετίζοντάς τα με τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές, ιδεολογικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
48

Οικονομίδης (Vasilios Ikonomidis), Βασίλειος. "Τηλεοπτικές συνήθειες ηαιδιών ηλικίας 5,5-6,5 ετών". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 6 (1 de julio de 2005): 103. http://dx.doi.org/10.12681/icw.18408.

Texto completo
Resumen
Η τηλεόραση, το πιο διαδεδομένο μέσο μαζικής επικοινωνίας, ασκεί μεγάλη επίδραση στις σημερινές κοινωνίες. Η ύπαρξη μίας, τουλάχιστον, τηλεοπτικής συσκευής σε κάθε σπίτι επηρεάζει την προσωπική και την οικογενειακή ζωή των τηλεθεατών.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
49

Νικολόπουλος, Γιάννης. "Διερεύνηση του Μαθησιακού Προφίλ και εφαρμογή της Βιωματικής Διδασκαλίας." Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 2015, n.º 1 (6 de mayo de 2016): 103. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.399.

Texto completo
Resumen
Έχει καταδειχθεί, ότι η διδασκαλία και η μάθηση, παρόλο που αποτελούν δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος, δεν ταυτίζονται. Στην περίπτωση των θετικών επιστημών, το γεγονός ότι ιδιαίτερα ευφυείς μαθητές, οι «χαρισματικοί» στην πλειονότητά τους προχωρούν ανεμπόδιστα στην κατάκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Πιθανή υιοθέτηση στρατηγικών και μεθοδολογίας, η οποία αποφέρει θετικά αποτελέσματα στους «χαρισματικούς» μαθητές, για τους «άλλους» μαθητές θα μπορούσε να αποδειχθεί ακατάλληλη και αναποτελεσματική. Η σχετική αδιαφορία ή αμέλεια αντιμετώπισης από τους εκπαιδευτικούς, των δυσκολιών κατανόησης/μάθησης, που εμφανίζεται συχνά κατά τη διδασκαλία των θετικών επιστημών στους μαθητές, μπορεί να εξελιχθεί σε απογοήτευση και τελικά, σε αντιπάθεια προς τα μαθηματικά, την φυσική και την χημεία, δηλαδή με ότι σχετίζεται με την σύγχρονη εξέλιξη της επιστήμης.Οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις αντιμετωπίζουν καθημερινά μαθητές με ικανοποιητικό γνωστικό επίπεδο, οι οποίοι αν και προσπαθούν φιλότιμα, δεν φθάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πραγματικότητα αυτή αναδεικνύει σημαντικά ερωτήματα όπως: Ποιες είναι οι νοητικές λειτουργίες που ενεργοποιούνται; Έχει καταδειχθεί ο προσωπικός και ο ιδιαίτερος τρόπος μάθησης των μαθητών; Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι εξ αυτών κατανοούν ευχερέστερα τα μοτίβα (π.χ. τις ταυτότητες, τους τύπους στην Τριγωνομετρία, στη Φυσική και την Χημεία), όμως δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν, εξίσου αποτελεσματικά, τα φαινόμενα και τις διαδικασίες; Ενώ άλλοι κατανοούν ευχερέστερα τη Γεωμετρία, τις γραφικές παραστάσεις, στη Φυσική τις σχηματικές αναπαραστάσεις ή στη Χημεία τα πειράματα, αλλά δυσκολεύονται σε μια σειρά άλλων μαθησιακών ζητημάτων; Αναδεικνύεται, κατά συνέπεια, η ανάγκη προσδιορισμού του ατομικού προφίλ και του μαθησιακού ύφους κάθε μαθητή προσωπικά. Βασισμένοι στη αξιολόγηση των μαθητών, μπορούμε να προσδιορίσουμε στρατηγικές για την προσιτή και αποτελεσματική διδασκαλία. Η διδασκαλία που βασίζεται στο ατομικό προφίλ των μαθητών μας είναι περισσότερο πιθανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να ενεργοποιήσει εσωτερικά κίνητρα.Η αφηρημένη γνώση, αποτελεί βασική αιτία δημιουργίας ή μεγέθυνσης των μαθησιακών δυσκολιών. Η απάντηση/λύση βρίσκεται, ενδεχομένως, στη βιωματική διδασκαλία, η οποία στηρίζει και βοηθά όλους τους μαθητές, ανεξαιρέτως. Στην εποχή μας η βιωματική διδασκαλία, όπως πλέον προσφέρεται με τη δυναμική υποστήριξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και με την αξιοποίηση εξελιγμένων λογισμικών (GeoGebra, κ.τ.λ.), μπορεί να συνεισφέρει θεαματικές βελτιώσεις στη διεργασία διδασκαλίας/μάθησης.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
50

Sokou, Angeliki. "Reconstructing the past through unreliable voices: A comparision between oral and literary testimonies on the Asia minor disaster of 1922". Bulletin of the Centre for Asia Minor Studies 14 (1 de enero de 2004): 279. http://dx.doi.org/10.12681/deltiokms.167.

Texto completo
Resumen
<p>Ή σχέση 'Ιστορίας-Λογοτεχνίας έχει άποτελέσει άντικείμενο εκτεταμένων<br />επιστημονικών μελετών. Στήν περίπτωση τής Προφορικής<br />'Ιστορίας καί τού λογοτεχνικού είδους τής Μαρτυρίας ή σχέση γίνεται πιό<br />ενδιαφέρουσα. Ή προφορική ιστορία, συλλέγοντας μαρτυρίες άνθρώπων<br />που εζησαν ένα ιστορικό γεγονός, διαμορφώνει μιά συμπληρωματική πηγή<br />τής ιστοριογραφίας, παραθέτοντας τήν έκφραση τής συλλογικής μνήμης.<br />Οί λογοτέχνες, άπό τήν άλλη, άναφέρονται στό προσωπικό βίωμα ένός<br />μόνο άνθρώπου, τού ήρωά τους, τόν όποιο μέσα άπό τό έργο τους<br />φιλοδοξούν να καταστήσουν εκπρόσωπο μιας γενιάς καί κύριο εκφραστή </p><p>της συλλογικής μνήμης. Κοινή προσπάθεια τής άφήγησης να άποδοθεΐ ή<br />άλήθεια. Αύτήν φιλοδοξεί να μεταφέρει ό άφηγηματικός λόγος τόσο στήν<br />προφορική ιστορία δσο καί στή λογοτεχνία. Καθώς δμως ό λόγος είναι<br />φορέας καί τής πολιτισμικής πραγματικότητας, ή μορφή του άποτελει<br />στοιχείο πού προβάλλεται άπύ τούς συγγραφείς. Καταφέρνει ό λόγος να<br />μεταφέρει αύτούσια την άλήθεια; Πώς έπεμβαίνει ό γράφων στήν<br />προφορικότητα τού λόγου; Ή λογοτεχνία αντλεί τα θέματά της άπό την<br />προφορική ιστορία ή το άντίστροφο; Ποια άλλα στοιχεία προκύπτουν μέσα<br />άπό τήν ιστορική καί πολιτισμική άνάγνωση; Το κείμενο έξετάζει τα<br />παραπάνω έρωτήματα άναφορικά με καταγεγραμμένες μαρτυρίες για τη<br />Μικρασιατική Καταστροφή. Ή άδυναμία του λόγου να περιγράφει με<br />άκρίβεια καί αξιοπιστία το παρελθόν έξετάζεται άναφορικά μέ τήν<br />((Πάροδο» άπό το έ'ργο τού Κοσμά Πολίτη, ΣτοΰΧατζηφράγκου, κείμενο<br />πού θεματοποιεΐ τήν ίδια τήν ενέργεια τής κατάθεσης μαρτυρίας. Ή<br />επέμβαση τού γράφοντα στον πηγαίο προφορικό λόγο άνιχνεύεται στις<br />προφορικές μαρτυρίες πού βρίσκονται συγκεντρωμένες στήν έκδοση τού<br />ΚΜΣ, Ή Έξο8ος, τ. Α', καί στον Κοινό Αόγο τής "Ελλης Παπα-<br />δημητρίου, καθώς καί στα λογοτεχνικά έ'ργα Ματωμένα Χώματα, τής Δ.<br />Σωτηρίου, Το Νούμερο 31328, τού Η. Βενέζη καί Ή ιστορία ενός<br />αιχμαλώτου τού Σ. Δούκα. Εκτεταμένη ανάλυση γίνεται, τέλος, σέ<br />μαρτυρίες ιστορικές καί λογοτεχνικές μέ κοινή θεματική. "Ενα θέμα, που<br />συναντάται σέ μία τουλάχιστον προφορική μαρτυρία «έπαναλαμβάνεται»<br />σέ δύο λογοτεχνικές. Ή επιλογή δύο τέτοιων ((κοινών θεμάτων» καταδεικνύει<br />τή σχέση μύθου καί ιστορικής άφήγησης, δπως αύτή<br />διαμορφώνεται στή συλλογική μνήμη, καθώς καί τή δύναμη τής<br />παράδοσης ώς προς τή διατήρησή τους. Μιά νέα άνάγνωση πού ένισχύει<br />τήν άποψη δτι καί ή Ιστορία είναι πιθανό να διαμορφώνεται σέ ενα βαθμό<br />άπό τή Λογοτεχνία μέ τή διαμεσολάβηση τής συλλογικής μνήμης.</p>
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Ofrecemos descuentos en todos los planes premium para autores cuyas obras están incluidas en selecciones literarias temáticas. ¡Contáctenos para obtener un código promocional único!

Pasar a la bibliografía