Academic literature on the topic 'Δημόσια Ιστορία'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Δημόσια Ιστορία.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Δημόσια Ιστορία"

1

Κουμασίδης, Ιορδάνης Πολυχρόνης, and Τριαντάφυλλος Ηλίας Κωτόπουλος. "Η δημιουργική γραφή στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα." Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 10, no. 1B (February 10, 2020): 117. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.2350.

Full text
Abstract:
Περιγράφουμε την είσοδο του πεδίου της Δημιουργικής Γραφής στον τομέα της Ανοιχτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης από τη χρονιά 2016-2017. Ξεκινάμε από την ιστορία του πεδίου στην Ελλάδα, συνεχίζουμε με την ανάπτυξή του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Απαριθμούμε τις δράσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος στη δημόσια σφαίρα σε σχέση με τη λογοτεχνία και καταλήγουμε σε μια αποτίμηση της τρίχρονης λειτουργίας του στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Α. "Χάγκεν Φλάϊσερ, Οι πόλεμοι της μνήμης: ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στη δημόσια ιστορία, σειρά: Ιστορία, Νεφέλη, Αθήνα 2009, 626 σελίδες." Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 33 (October 24, 2017): 154. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.14482.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Σταύρου, Δημήτριος. "Οι επιδράσεις του νέου δημόσιου μάνατζμεντ στην εκπαίδευση." Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης 5 (December 17, 2019): 142. http://dx.doi.org/10.12681/dial.16435.

Full text
Abstract:
Το Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ χαρακτηρίζεται από τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αν και οι εκπαιδευτικές πολιτικές που απορρέουν από το ΝΔΜ παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά σε όλο τον κόσμο, οι επιδράσεις τους μετριάζονται, μεταξύ άλλων παραγόντων, από την τοπική ιστορία, τις κοινωνικοπολιτικές και ιδεολογικές συνθήκες και την περίπλοκη αλληλεπίδραση των διεθνών και των τοπικών δυναμικών. Σημείο αιχμής για τις πολιτικές αυτές είναι η παιδαγωγική, διοικητική και οικονομική αυτονομία της σχολικής μονάδας, ενώ ο ρόλος των διευθυντών έχει επηρεαστεί σε πολύ σημαντικό βαθμό από τις παραπάνω εξελίξεις με αποτέλεσμα να έχει διευρυνθεί το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων τους καθώς και η απαίτηση για απόδοση λόγου (accountability). Η μεταφορά των γενικών αρχών του ΝΔΜ στον χώρο της εκπαίδευσης έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιπαραθέσεων και έντονων συζητήσεων, με αποτέλεσμα η κριτική που του ασκείται να είναι τόσο επικριτική όσο και υποστηρικτική. Είναι βέβαιο ότι το ΝΔΜ έχει οδηγήσει στην ανάδυση νέων εκπαιδευτικών διαδικασιών προς κατευθύνσεις που δεν θα ήταν εύκολο να προβλεφθούν.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Παπανδρέου, Ζέτα. "“Η ζυγαριά έγειρε προς τη ζωή” - Διδασκαλία της άσκησης των αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα σε ψηφιακό περιβάλλον." 1ο Διεθνές Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Συνέδριο Από τον 20ο στον 21ο αιώνα μέσα σε 15 ημέρες, no. 1 (April 30, 2021): 672. http://dx.doi.org/10.12681/online-edu.3278.

Full text
Abstract:
Στο κείμενο παρουσιάζεται η επεξεργασία μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ενός διδακτικού σεναρίου με θέμα τα γερμανικά μέτρα αντιποίνων κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η διδακτική πρόταση εστιάζει στην αξιοποίηση πρωτογενών / δευτερογενών ιστορικών πηγών, ιδιαίτερα προφορικών μαρτυριών, όπως επίσης και στην ψηφιακή προσέγγιση της Ιστορίας και της Δημόσιας Ιστορίας καθώς και στην εκπαίδευση εξ΄ αποστάσεως και εφαρμόζεται μέσω της καινοτόμας εκπαιδευτικής πλατφόρμας «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» ( Memories of the Occupation in Greece – MOG). Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα αποσκοπεί στη δημιουργία «ανοιχτού», νηφάλιου και ερευνητικού κλίματος, την ανάλυση «ιστορικής» γλώσσας, την εμβάθυνση στη συγκινησιακή χρήση της γλώσσας (ενδεχόμενες αποσιωπήσεις ή προκαταλήψεις), τη χρήση πηγών, ενίοτε και αντικρουόμενων, με στόχο τη συστηματική κριτική προσέγγισή τους και την καλλιέργεια δεξιοτήτων ψηφιακού εγγραμματισμού.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Καραμπατζάκη, Ζωή, and Σπυρίδων Ρίζος. "«Εκπαίδευση χαρισματικών μαθητών/τριών - Η περίπτωση της Ιαπωνίας»." Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 8 (March 3, 2020): 428. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.2689.

Full text
Abstract:
Στην Ιαπωνία οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα είναι αυτές που κατά κύριο λόγο συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα χαρισματικά παιδιά. Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά σχολεία και οργανισμοί, που ασχολούνται με την υποστήριξη των χαρισματικών νέων. Τα ιδιωτικά σχολεία ως κέντρα αριστείας έχουν μακρά ιστορία στην Ιαπωνία.Η έννοια της χαρισματικότητας δεν χρήζει ανοιχτής αποδοχής στο ιαπωνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια η συνειδητοποίηση ότι πολλά χαρισματικά παιδιά κατά τη διάρκεια των ετών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης βιώνουν αισθήματα ανίας και έλλειψης ενδιαφέροντος έχει οδηγήσει τους «σχεδιαστές» του ιαπωνικού εκπαιδευτικού συστήματος στην καθιέρωση εξατομικευμένων προγραμμάτων εμπλουτισμού και επιτάχυνσης, κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προς εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών των χαρισματικών παιδιών.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Ματσούκη, Αγγελική. "Ο νέος Νόμος για τα Α.Ε.Ι.: Διεθνοποίηση και Αξιολόγηση, οι κύριες αλλαγές στο Πανεπιστήμιο." Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης 2015, no. 2 (May 6, 2016): 820. http://dx.doi.org/10.12681/edusc.165.

Full text
Abstract:
<p>Ένας νέος Νόμος για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης ψηφίσθηκε το 2011 στην Ελλάδα και ένας νέος διάλογος ξεκίνησε. Το πρόγραμμα μεταρρύθμισης του ελληνικού Πανεπιστημίου παρατίθεται στο Νόμο 4009/2011. Ορισμένοι θεωρούν αυτήν τη νομοθεσία ως ένα πολλά υποσχόμενο πλαίσιο, πάνω στο οποίο αλλαγές που επιδιώκονταν από καιρό για τα ελληνικά Πανεπιστήμια τελικά θα πραγματοποιηθούν. Άλλοι, φαίνεται να θέτουν υπό αμφισβήτηση τις νέες νομοθετικές προσεγγίσεις, βασιζόμενοι στο ότι ο Νόμος παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα, που αποσυνθέτουν το Πανεπιστημιακό σύστημα που έχει υπηρετήσει καλά την Ελλάδα για πολλά χρόνια από το 1982 και που φέρνει επιδείνωση σε πρότυπα, διοικητικό χάος, προβλήματα στη διδασκαλία και έντονες αντιπαραθέσεις μέσα στους κόλπους των Πανεπιστημίων. Ανατρέχοντας σε γραπτές πηγές επικεντρώθηκα στο πως μετασχηματίζεται η έννοια της δημοκρατίας με άξονα το νέο Νόμο, δίνοντας το προβάδισμα στο Πανεπιστήμιο της διοικητικής αποτελεσματικότητας, όπου δείκτες αξιολόγησης και αποδοτικότητας αναδεικνύονται στην κορυφή του προφίλ ενός επιτυχημένου Πανεπιστημίου και στο πως η διεθνοποίηση και η παγκοσμιοποίηση επιφέρουν την αξιολόγηση σε προγράμματα σπουδών και ανθρώπινο δυναμικό. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η υψηλή ποιότητα των δημόσιων Πανεπιστημίων παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος των κοινωνιών με υψηλό εισόδημα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η προηγούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου κατάφερε πέρα από κάθε ελπίδα την επέκταση της μαζικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη και στα χαμηλότερα εισοδήματα και την εργατική τάξη. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια εισέρχονται σε μια νέα εποχή της εκπαιδευτικής ιστορίας, που στοχεύει να δώσει στους φοιτητές μια θέση στην αγορά εργασίας, γεγονός που θα τους επιτρέψει να εξασκήσουν τις γνώσεις και τα μαθησιακά αποτελέσματα, έτσι ώστε οι απόφοιτοι να γνωρίζουν και να είναι ικανοί να το καταφέρουν.</p>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Αγγελόπουλος, Π., Σ. Μεϊντάνης, and Α. Βαγγελάτος. "Αξιολόγηση εισαγωγής φορητών υπολογιστών στη δημόσια εκπαίδευση: Ερωτηματολόγιο και Διαδικασία Έρευνας." Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 7, no. 6B (June 9, 2016). http://dx.doi.org/10.12681/icodl.595.

Full text
Abstract:
Η αξιοποίηση υποδομών ΤΠΕ στην εκπαίδευση έχει μακρά ιστορία τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού. Συνεπώς η εμπειρία που έχει αποκτηθεί αλλά και το σχετικό βιβλιογραφικό υλικό είναι κάτι παραπάνω από εκτενές. Με βάση το τελευταίο, ελάχιστοι είναι πλέον οι ερευνητές ή οι ενεργοί εκπαιδευτικοί που θα αρνιόντουσαν ότι η ένταξη νέων τεχνολογιών στην τάξη έχει οφέλη για την εκπαιδευτική διαδικασία. Αντίθετα, ο βασικός πλέον σκεπτικισμός εστιάζεται στο «ποιά είναι η καλύτερη επένδυση», δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της επιτακτικής ανάγκης βέλτιστης αξιοποίησης των μειωμένων προϋπολογισμών. Για να απαντηθούν ερωτήματα σαν κι αυτό, είναι ανάγκη να αξιολογούνται οι δράσεις που υλοποιούνται ώστε στη συνέχεια να μπορούν να σχεδιαστούν σε αντικειμενική βάση τα επόμενα βήματα. Στο πλαίσιο αυτό στην παρούσα εργασία, περιγράφονται τα πρώτα στάδια αξιολόγησης της δράσης «Μαθητικός Υπολογιστής» (σχολικό έτος 2009-10): η κατασκευή του ερωτηματολογίου και η διαδικασία υλοποίησης της έρευνας.ee
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Schmalz, Geoffrey C. R. "Inscribing a Ritualized Past: The Attic Restoration Decree IG II2 1035 and Cultural Memory in Augustan Athens." EULIMENE, December 31, 2008, 11–46. http://dx.doi.org/10.12681/eul.32783.

Full text
Abstract:
Το ψήφισμα IG IP 1035 και η πολιτιστική μνήμη στην Αθήνα της εποχής του Αυγούστου. Το ψήφισμα IG II2 1035 καταγράφει ένα από τα πιο εκτεταμένα δημόσια προγράμματα στην ιστορία της πόλεως την αποκατάσταση των μικρών αλλά σημαντικών ιερών και των ιερών εκτάσεων της Αθήνας και της Αττικής, «στους θεούς και τους ήρωες, στους οποίους ανήκουν». Επιβεβαιώνοντας τη χρονολόγηση του ψηφίσματος περίπου στο 10 π.Χ. η επιγραφή IG II 1035 μελετάται για πρώτη φορά εντός του ιστορικού-πολιτιστικού πλαισίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια της «Αυγούστειας ανανεώσεως» της πόλεως. Μέσω του ψηφίσματος της θρησκευτικής αποκατάστασης, η αρχαία κληρονομιά της ελληνικής πόλεως ενισχύεται και αναδεικνύεται σε πηγή πολιτιστικής ταυτότητας και κύρους κατά την έλευση της νέας εποχής.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Hall, Wayne. "Κατανοώντας το πρόβλημα της κάνναβης: οι παρεμβάσεις μέσα στο χρόνο και η επίδραση του Griffith Edwards." Εξαρτήσεις / Exartiseis, no. 26 (June 1, 2016). http://dx.doi.org/10.57160/kgeh5894.

Full text
Abstract:
Ο Griffith Edwards κατείχε σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για την πολιτική γύρω από την κάνναβη, ως μέλος κυβερνητικών συμβουλευτικών επιτροπών στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές του 1970 έως τις αρχές του 1980. Αυτό δεν ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό λόγω του απόρρητου που προστατεύει τις συζητήσεις αυτών των επιτροπών. Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να αξιοποιήσει τα γραπτά του Griffith καθώς και τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ιστορικής μελέτης που προέκυψε μέσω υποτροφίας και η οποία ασχολήθηκε με τις απόψεις του, την τεκμηρίωση που πρότεινε και την αξιολόγηση της συμβολής του στην ανάπτυξη την κοινωνικής πολιτικής για την κάνναβη στη Μεγάλη Βρετανία. Λέξεις κλειδιά: Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για την κατάχρηση ουσιών (Ηνωμένο Βασίλειο), πολιτική για την κάνναβη, επιδράσεις στην υγεία, πολιτική ιστορία, Δημόσια Υγεία
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Σπανακά, Αδαμαντία, and Αχιλλέας Καμέας. "Πόσο ανοικτοί μπορεί να είναι οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ); Παραδείγματα εφαρμογής και αξιοποίησης." Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 7, no. 1A (June 9, 2016). http://dx.doi.org/10.12681/icodl.532.

Full text
Abstract:
Οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ) προσφέρουν τη δυνατότητα μίας νέας και δυναμικής προσέγγισης στην ανάπτυξη, διάδοση και χρήση της γνώσης. Για να υλοποιηθεί όμως μία τέτοια προσέγγιση χρειάζεται να προηγηθεί κατάλληλος σχεδιασμός, προσεκτική δόμηση και παιδαγωγική υποστήριξη. Η ρήση του Albert Einstein:"Αν σου δώσω μία δεκάρα, θα είσαι κατά μία δεκάρα πλουσιότερος και εγώ κατά μία δεκάρα φτωχότερος. Αν όμως σου δώσω μία ιδέα, εσύ θα έχεις μία νέα ιδέα, κι εγώ επίσης θα συνεχίσω να την έχω" στον τομέα των ΑΕΠ βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή της, καθώς η ανοικτότητα και η ελευθερία αποτελούν θεμελιακές αρχές που εστιάζουν στην παραγωγή, την αδειοδότηση, τη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση μαθησιακών πηγών, οι οποίες συνιστούν πλέον δημόσια αγαθά. Ωστόσο, κατά καιρούς, έχουν αμφισβητηθεί τα αλτρουιστικά κίνητρα των ΑΕΠ, από τη στιγμή που η δημιουργία και διάδοση της γνώσης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, γίνεται σύμφωνα με τις οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές προτιμήσεις των αναπτυγμένων χωρών, επισκιάζοντας τις οποιεσδήποτε διαφορές. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα εισήγηση παρουσιάζει την ιστορία των ΑΕΠ, τις καλές πρακτικές σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να ωφεληθεί από όλες τις θετικές συνιστώσες αυτής της καινοτομίας.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography