Academic literature on the topic 'Suç önleme'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Suç önleme.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Suç önleme"

1

ORHAN, Gülçin. "Şuçun Faili Olarak Kadın." Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 6, no. 4 (October 16, 2023): 346–65. http://dx.doi.org/10.59445/ijephss.1342029.

Full text
Abstract:
Bütün toplumlarda önemli bir problem sahası olan ve insanlık tarihinin başlangıcından beridir varlığını sürdüren suçu ve suçluluğu anlamaya yönelik birçok disiplin, çeşitli açıklamalar öne sürmüştür. Suçluluğun erkek cinsiyetiyle özdeşleştirilen bir olgu olması ile ve toplumsal cinsiyetin de etkisiyle suç işleyen kadınlar, erkeklerden daha çok yadırganarak toplumdan izole edilmişlerdir. Kadın ve suçluluk birbirine uzak iki olgu olarak düşünülse de geçmişten günümüze değin kadınların çeşitli şekillerde ve birtakım motivasyonlarla suça yöneldiği görülmektedir. Hatta son zamanlarda suç işleyen kadın oranındaki artış, dikkat çekici olmuştur. Kadınlar sıklıkla madde ile bağlantılı suçlar, aile ve yakın ilişki içerisinde olduğu bireyleri öldürme, hakaret, hırsızlık ve dolandırıcılık suçlarından hüküm giymektedirler. Kadınların suça yöneliminin arka planında istismar gibi geçmiş travmatik yaşantılar, hormonlar, iş hayatına katılımdaki artış, dezavantajlı yaşam koşulları ve psikolojik bozukluklar gibi pek çok unsurun etkisi olduğu belirtilmektedir. Kadınların neden suçun faili olduğuna yönelik pek çok açıklama getirilmiş ise de kadın suçluluğunu önleme ve müdahale çalışmalarının oldukça sınırlı kaldığı göze çarpmaktadır. Dolayısıyla başarılı bir risk değerlendirme, önleme ve müdahale programları geliştirmek için kadın suçluluğunu belirli faktörlere indirgemek yerine çok yönlü şekilde ele alarak incelemenin en yararlı yaklaşım olacağı düşünülmektedir. İlaveten suç faili kadınların yeniden suç işlemelerini önlemede ve topluma kazandırılmalarında başarıya ulaşmak için hizmet sağlayıcıların profesyonel hizmet sunumuna katkı sağlayacak programların geliştirilmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Yıldız, Sinem. "Erkek Hükümlülerde Tekrar Suç İşlemeye İlişkin Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi." Bulletin of Legal Medicine 16, no. 3 (December 1, 2011): 81–92. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2011163730.

Full text
Abstract:
Tehlikelilik kavramı günümüzde yerini risk değerlendirmesine bırakmaktadır. Tekrar suç davranışını ortaya çıkaran ve/ya çıkmasına değişik faktörlerle birlikte etki eden statik ve dinamik risk faktörlerinin kişiye ve suça özgü olarak belirlenmesi suç önleme çalışmalarının etkinliğini arttırabilir. Araştırmaya, T.C. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Ceza İnfaz Kuramlarında kalan % 35'i (n=41) öldürme veya yaralama suçu, % 35'i (n=41) cinsel suç ve % 30'u (n=35) hırsızlık suçu işlemiş, yaş ortalaması 33.81 (ss=9.12) olan toplam 117 erkek hükümlü katılmıştır. Katılımcıların adli dosyalan incelenmiş ve ayrıntılı veri formu ve Kısa Semptom Envanteri, Saldırganlık Ölçeği yüz-yüze görüşme ile uygulanmıştır Tekrar suç işleme davranışı ile 18 yaş öncesi evden ayrı bir dönem geçirme, arkadaş çevresinde suç işleyenlerin ve sorun yaratacak denli alkol-madde kullananların bulunması, anti-sosyal davranış örüntüleri gösterme, askerlik döneminde ve ceza infaz kurumunda kuralları bozacak türde davranma gibi değişkenlerin ilgili olduğu bulunmuştur. Sonuçlar, ilgili literatüre dayanarak, demografik, aile ve çevre ilişkileri, kişisel özellikler, travmatik yaşantılar başlıkları altında gelişimsel teoriler ve suç teorileri bağlamında değerlendirilmiştir.Anahtar kelimeler: Önleme ve kontrol, suç, risk değerlendirmesi
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

TOPÇUOĞLU, Tuba. "Çocuk Suçluluğu ve Gelişimsel (Risk-odaklı) Suç Önleme." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 2014, no. 3 (September 1, 2014): 217. http://dx.doi.org/10.18493/kmusekad.65953.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Zengin Taş, Esin, and Nurdan Duman. "Clinical social work practices for adult offendersYetişkin hükümlülere yönelik klinik sosyal hizmet uygulamaları." Journal of Human Sciences 16, no. 2 (May 20, 2019): 620–34. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v16i2.5685.

Full text
Abstract:
In the historical process, crime has a long history. Crime is one of today's biggest social problem. Because of the consequences of crime to the whole society, prevention efforts have gained importance especially with the developments in the field of human rights. At this point today's prisons are places where the punishment foreseen by the law in return for the consequences of the crime are taken; also draw attention as institutions to prevent crime. One of the most important disciplines to prevent crime in prisons targeting rehabilitation is the social work profession. For this reason, social work practices in prison gain importance in terms of reducing the negative effects of the crime on the individual, family and society; contributing to the functional passage of the execution time; to intervene in accordance with the needs of special-needs offenders and preventing re-offending.Based on all these; In this review article on clinical social work practices for adult offenders; It is intended to provide a perspective on the structure of today's prisons, current social work practices, population of prisons and theoretical and clinical knowledge and skills of the social worker working in the penitentiary system.Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. ÖzetTarihsel süreç içerisinde suç olgusunun uzun bir geçmişi bulunmaktadır. Suç günümüzün en büyük sosyal sorunlarından birisidir. Suçun tüm toplumu ilgilendiren sonuçları sebebiyle de önleme çalışmaları, özellikle insan hakları alanında var olan gelişmelerle birlikte önem kazanmıştır. Günümüz ceza infaz kurumları bu noktada suçun sonuçlarının karşılığında hukukun öngördüğü cezanın çekildiği yerler olmasının yanında; suçu önlemeye yönelik kurumlar olarak da dikkat çekmektedir. Rehabilitasyonu hedefleyen Ceza İnfaz Kurumlarında suçu önlemeye ilişkin en önemli mesleklerden birisi de sosyal hizmet mesleğidir. Bu sebeple ceza infaz kurumlarındaki sosyal hizmet uygulamaları; suçun birey, aile ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, infaz sürecinin işlevsel geçmesine katkıda bulunmak, özel ihtiyaç sahibi hükümlülerin gereksinimlerine uygun müdahalelerde bulunmak ve en önemlisi yeniden suç işlemeyi önlemek anlamında önem kazanmaktadır. Tüm bunlardan hareketle; yetişkin suçlulara yönelik klinik sosyal hizmet uygulamalarını konu alan bu derleme yazısında; günümüz ceza infaz kurumlarının yapısı, mevcut sosyal hizmet uygulamaları, ceza infaz kurumu popülasyonu ve ceza infaz sisteminde çalışan sosyal hizmet uzmanının sahip olması gereken teorik ve klinik bilgi ve becerilere ilişkin bir bakış açısı sunulması amaçlanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Gülüm, Zeynep, Zeynep Pınar Cohen, and Yusuf Tunç Demircan. "Suça Sürüklenen Çocuklar ile İkamet Yeri, Suç Yeri ve Suç Türü İlişkisi: İstanbul Adliyesi 2. Çocuk Mahkemesi Örneklemi." Bulletin of Legal Medicine 22, no. 3 (December 23, 2017): 155–62. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2017229415.

Full text
Abstract:
Amaç: Çocukların suça sürüklenmesinde çevresel nedenlerin, bireysel nedenlerden daha ön planda olmasına bağlı olarak çocukların suça sürüklenmesiyle ilgili yapılan çalışmalarda mekân araştırmaları önem kazanmıştır. Bu çalışmada suça sürüklenmenin yoğun olduğu yerleşim birimlerini tespit etmek, bu mahallelerde hangi suç tipine daha çok yönelim olduğunu ve çocukların yaşadığı yer ile suça sürüklendiği yer arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu çalışmadan elde edilecek bulgular ile suça sürüklenmenin yoğun olarak yaşandığı mahallelerde yapılması gereken önleme çalışmalarına ışık tutmak hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Adliyesi’nde görev yapan yedi çocuk mahkemesinden biri olan 2. Çocuk Mahkemesi’nde 2015 yılında sonuçlandırılmış 520 gerekçeli karardan ulaşılan 668 suça sürüklenen çocuk incelenmiştir. Verilerin frekans ve yüzdelik dağılımının tespiti için betimleyici analiz, kategorik değişkenlerin birbiriyle ilişkisini değerlendirmek için ki kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Olguların %90’ı erkek olup, %76.5’i, 15–18 yaş aralığındadır. Suç türlerinin dağılımına bakıldığında mala karşı suçların (%62) daha yoğunluklu olduğu görülmektedir. Suç yeri dağılımına bakıldığında, Fatih (%27.5), Şişli (%19.3) ve Beyoğlu (%15.3) ilçelerinin önde geldiği belirlenmiştir. Suça sürüklenen çocukların ikamet ettikleri ilçeler sıralamasında da Fatih ilçesinin (%19) ilk sırada yer aldığı, ardından Beyoğlu (%13.5), Kâğıthane (%11.4) ve Eyüp (%9.7) ilçelerinin geldiği saptanmıştır. Mahalle bazında inceleme yapıldığında, Beyoğlu İlçesine bağlı İstiklal Mahallesi birinci sırada gelmektedir. Yapılan ki kare analizlerinde suç türü ile suç yerinin, ikamet yeri ile suç yerinin, ikamet yeri ile suç türünün istatistiksel olarak anlamlı şekilde birbirinden farklılaştığı görülmüştür. Sonuç: Çalışmada suç yeri, suç türü ve ikamet yerinin beraber değerlendirilmesi sonucu İstanbul Adliyesi yargı çevresinde yer alan Fatih İlçesinin her suç türü için çocukların hem ikamet ettikleri hem de suça sürüklendikleri yer olarak en ön sırada yer aldığı görülmektedir. Yaşanılan mahalle düzeyinde incelendiğinde bazı mahallelerde bilhassa tek bir suç türünün ön plana çıktığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ÇAKIR, Erkan, Zekeriya SARIHAN, and Nazlı ÖZCAN SARIHAN. "Yerel Yönetimlerde Suç Önleme Politikası Olarak Farklılıkların Yönetimi: Seferihisar Belediyesinde Bir Uygulama." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 2014, no. 3 (September 1, 2014): 227. http://dx.doi.org/10.18493/kmusekad.98986.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Atan, Muhammed Satuk Buğrahan. "YARGI KARARLARI BAĞLAMINDA HUKUKA AYKIRI ARAMA." Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 19, no. 1 (April 30, 2024): 557–607. http://dx.doi.org/10.58820/eruhfd.1475732.

Full text
Abstract:
Maddi gerçeğin hukuka uygun bir şekilde araştırılması ve değerlendirilmesi, yargılamanın sağlıklı yürümesi ve adaletin tecelli etmesi için büyük önem arz etmektedir. Makale, Türk ceza muhakemesi hukukuna göre yargı kararları çerçevesinde hukuka aykırı arama kavramını detaylı bir şekilde ele alır. Hukuka aykırı aramadan maksat adli ve önleme aramalarının uluslararası ve ulusal mevzuat hükümlerine aykırı olması anlamına gelir. Arama işlemi ceza muhakemesi hukukunda bir koruma tedbiridir. Arama işlemi konusu gereği vatandaşların temel hak ve özgürlüklerine suçun işlendiği hususunda duyulan şüphe ile müdahale eder. Devletin, vatandaşlar üzerinde temel hak ve özgürlüklerini koruma amacıyla kamu güvenliği ve düzenini sağlama yükümlülüğü koruma tedbirlerinden olan arama işleminin uygulanmasını elzem kılmaktadır. Ceza muhakemesinde önemli olan unsurlardan birisi de, suçun işlenmesi sırasında meydana çıkan delilleri elde etmek için yapılan işlemlerin, hukukun ortaya koymuş olduğu kurallara uygun olup olmadığıdır. Arama işleminin hangi zamanlarda suçun işlenmesini önleme, hangi zamanlarda ise işlenen suçun delilini araştırma işlemi olduğu, önleme araması ve adli arama ayrımının temel nitelendirmesine ilişkin sorular olduğu gibi, tabi olduğu usul hükümlerini de belirlemektedir. Aramanın tanımı, hukuki niteliği, türleri ve işlemi için gereken şüphe dereceleri üzerinde durulur. Şüphe kavramı; basit şüphe, makul şüphe, yeterli şüphe ve kuvvetli şüphe olarak karşımıza çıkmaktadır. Basit şüphe, şüphenin en hafif derecesidir. Kovuşturulabilir bir fiil değerlendirmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Başlangıç şüphesi olarak da adlandırılmaktadır. Makul şüphe, hayatın akışına göre somut olaylar karşısında genellikle duyulan şüphedir. Şüphenin “makul” sayılabilmesi için, kişinin suç işlemiş olabileceği konusunda tarafsız bir gözlemciyi inandırabilecek bilgi veya belgelerin bulunması gerekmektedir. Yeterli şüphe, hakkında soruşturma yürütülen şahıs hakkında iddianame düzenleyerek kovuşturma aşamasına geçebilmek için gereken şüphe derecesi olarak tanımlanabilir. Kuvvetli şüphe ise hakkında soruşturma yürütü-len kişi için ağır olan tutuklama gibi koruma tedbirlerinin uygulanması için gereken şüphe yoğunluğudur. Adli arama işlemine konu olaylarda makul şüphe kavramı önemli bir kriterdir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Yavuz, Mehmet Sunay, Mahmut Aşırdizer, Yeşim Tuyji, Yıldıray Zeyfeoğlu, Mustafa Gökhan Dizdar, and Tarık Uluçay. "Kesici Delici Alet Yaralanması ile İlişkili Saldırıların Analizi Manisa’da On Yıllık Deneyim." Bulletin of Legal Medicine 16, no. 2 (August 1, 2011): 37–48. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2011162724.

Full text
Abstract:
Kişilerarası şiddet ile ilişkili olarak kesici-delici alet yaraları halen dünyanın pek çok ülkesinde başlıca problemlerden biri olarak kabul edilmesine rağmen, Türkiye'de sıklığı henüz belirlenmemiştir. Bu çalışmamn amaçları; kesici-delici alet yaralanmaları ile ilişkili saldırıların, mağdur ve faillerin analizini yapmak; daha önce yayımlanmış veriler ile karşılaştırmak ve Türkiye için ııygun önlemleri tanımlamaktır ve bu amaçla 238 kesici-delici alet saldırısı olgusu, 2002 ve 2012 arasında Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Adli Tıp Polikliniği'nde değerlendirilmiştir. Mağdurların ve saldırganların çoğu erkekti (%94.5; %96.5)ve 20-39 yaş aralığında idi (%60.1; %67.3). Kesici-delici alet yaralarının büyük bölümü bıçak ve çakılar ile oluşturulmuştu (%81). Saldırılar çoğunlukla caddelerde (%40.3) ve halka açık alanlarda (%36.2) ve gece saatlerinde (%3 1.1 ) meydana gelmişti. Yaralanmaların çoğu yumuşak doku yaralanmaları (%73.8) idi ve genellikle intratorasik organlar ve/veya damarlar (%40.8) etkilenmişti. Mağdurların %37,4'ü yaşamsal tehl ikeye, %21 'i çeşitli sekellere manız kalmıştı. Suç önleme çabalan bağlamında, kesici-delici alet ile saldırılann gerçek çözümünde; eğitsel, sosyo-kültürel ve ekonomik çabaların yanı sıra; bıçak taşımaya karşı mevzuatın yürürlüğe konulması ve özellikle geceleri olmak üzere sokaklarda ve kamuya açık yerlerde polis denetimlerinin arttırılması önem taşımaktadır.Anahtar kelimeler: Şiddet, yaralar, bıçak, suç, adli tıp
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

AKYEL, Muhammed. "SUÇ ÖNLEME VE ANALİZİ PERSPEKTİFİNDE AÇIK KAYNAK İSTİHBARATI FARKINDALIĞININ BİREYLERİN SOSYAL MEDYA KULLANIMLARI ÜZERİNE ETKİSİ: ÇORUM İLİ ÖRNEĞİ." Social Sciences Studies Journal 7, no. 90 (January 1, 2021): 4766–78. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.3582.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Eker, Ahmet. "Core elements, crime prevention policies and limitations of Agnew’s general theory of crime and delinquency." Journal of Human Sciences 13, no. 1 (April 8, 2016): 1945. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v13i1.3735.

Full text
Abstract:
Agnew has integrated and re-organized several leading criminological theories and results of empirical researches arguing that this new general theory has the capability of explaining all crime types. Effects of five life domains (self, family, peer, school and work) on individuals’ behaviors and decision making process have been explained in this theory. These five life domains encompass and affect whole lifespan of a person starting from the early childhood. These life domains not only affect individuals but also have mutual effect on each other. In addition, several external factors have effects on individuals, and in order to commit crimes, these external factors should interact with other variables (biological factors, family, school, etc.). If these life domains and other external factors have negative effects on individuals, the probability of offending will increase. On the other hand, if they provide positive support, their effects will protect individuals from engaging in crime. Additionally, this theory tries to explain the reasons why some individuals engage in criminal behaviors while others do not even though they share the same environments. Prior crime has been found one of the strongest factors that cause subsequent crimes. The core elements, variables that cause crime, crime prevention policies, and limitations of this theory are analyzed in this paper. ÖzetAgnew birçok önemli teoriyi ve bilimsel çalışmaların sonuçlarını birleştirerek ve yeniden organize ederek tüm suçları açıkladığını iddia ettiği kapsamlı bir genel suç teorisi yazmıştır. Bu teoride suça doğruca etki eden beş farklı yaşam alanının (bireyin kendisi, aile, arkadaş, okul ve iş) bireyin karar verme sürecine ve davranışlarına olan etkileri anlatılmıştır. Bu beş yaşam alanı bireylerin çocukluk yıllarından başlayarak tüm yaşantısını kaplamakta ve etkilemektedir. Yaşam alanları sadece bireyi etkilememekte aynı zamanda birbirlerini de etkilemektedirler. Bunlara ilaveten, diğer harici birçok faktörün bireyler üzerinde etkili olduğunu ve suçun oluşabilmesi için bu faktörlerin diğer faktörler ile (biyolojik faktörler, aile, okul, vb.) beraber mevcut olması ve etkileşime geçmesi gerektiği iddia edilmiştir. Bu yaşam alanları ve diğer faktörler bireye negatif etki yaptıklarında suç işleme ihtimalinin artacağı, öte yandan pozitif destek sağlıyorlarsa suçtan koruyucu etki yapacakları belirtilmiştir. Ayrıca, aynı koşullarda yaşayan bireylerin suç işleme veya işlememe konusunda sergiledikleri farklı davranışların sebepleri anlatılmıştır. Önceki suçların daha sonra suç işlemeye çok büyük etkisinin olduğu bulunmuştur. Bu makalede bu teorinin temel argümanları, suça neden olan faktörler, suç önleme önerileri ve bu teoriye getirilen eleştiriler incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Suç önleme"

1

1977-, Sozer M. Alper, and Emniyet Genel Müdürlüğü. Polis Akademisi Başkanlığı, eds. Yerelden küresele sınıraşan suçlar. Ankara: Polis Akademisi, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kizmaz, Zahir. Suç Önleme Çagdas Yaklasimlar. Nobel Akademik Yayincilik, 2020.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ceza muhakemesi kanunu şerhi: Ceza muhakemesi kanunu; ceza muhakemesi kanununun yürürlük ve uygulama şekli hakkında kanun; 5726 sayılı tanık koruma kanunu; adli yargı ilk derece mahkemeleri ile bölge adliye mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkileri hakkında kanun; çocuk koruma kanunu; polis vazife ve selahiyet kanunu; adli kolluk yönetmeliği; yakalama, gözaltına alma ve ifade alma yönetmeliği; adlî ve önleme aramaları yönetmeliği; ceza muhakemesinde beden muayenesi, genetik incelemeler ve fizik kimliğin tespiti hakkında yönetmelik; cumhuriyet başsavcılıkları ile adlî yargı ilk derece ceza mahkemeleri kalem hizmetlerinin yürütülmesine dair yönetmelik; suç eşyası yönetmeliği; cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce alınacak tanık koruma tedbirlerine ilişkin esas ve usuller hakkında yönetmelik; ceza muhakemesi kanununda öngörülen telekomünikasyon yoluyla yapıan iletişimin denetlenmesi, gizli soruşturmacı ve teknik araçlarla izleme tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin yönetmelik. İstanbul: Beta, 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Suç önleme"

1

Kılıç Akıncı, Sevcan. "Stratejik Yönetimin Unsurları Bağlamında Dünya’dan Örneklerle Suçla Mücadele Stratejik Planlarının Analizi: Amaç, Kapsam, Süre, Paydaşlar ve Metodolojik Farklılıklar." In Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar-IX. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub240.c1023.

Full text
Abstract:
Ağırlıklı olarak özel sektörde uygulanmakla beraber kamu sektöründe de hızla yayılan stratejik planlama sürecinde hazırlanan stratejik planlar yönetim biliminin en işlevsel referans dokümanlarından biridir. Stratejik planlar genellikle tek sektörü kapsamakta (kamu sektörü, özel sektörü veya üçüncü sektörü) ve diğer sektörlerle ilişkili bazı faaliyetlere kısıtlı yer verilmektedir. Suç ve suçlulukla mücadele alanında hazırlanan planlar ise söz konusu alanın çok aktörlü ve çok katmanlı olması nedeniyle adı geçen sektörlerin tamamını odağına alması yönüyle stratejik yönetim alanının en kapsamlı uygulamalarını barındırmaktadır. Buna ilaveten amaç, kapsam, süre ve izlenen metodolojiler bağlamında da akademik literatürde özel bir yere sahiptir ve bu nedenle incelemeye değerdir. Ayrıca diğer stratejik planlardan farklı olarak, bu belgelerin isimleri, planın kapsadığı dönemin (uzun veya kısa vadeli) karşılığı olan kavrama göre farklılaşmakta; suç önleme, suç azaltma veya toplum güvenliği planı olarak değişik adlarla hazırlanmaktadır. Bu noktadan hareketle, çalışmanın kavramsal analiz bölümünde suçla mücadele planları amaç, kapsam, paydaşlar, süre ve metodolojik farklılıklar bağlamında analiz edilmiştir. Ardından suç önleme stratejileri açıklanmış; konuya ilişkin olarak Birleşmiş Milletler’in yaklaşımı ile Türkiye, Birleşik Krallık ve Kanada'dan başarılı ve ilham verici örnek uygulamalar sunulmuş ve bu örnekler stratejik planlamanın amaç, kapsam, paydaşlar, süre, dayandığı metodolojiler faktörleri baz alınarak analiz edilmiştir. Akademik literatürdeki boşluğu doldurmasının yanında çalışmanın diğer önemli katkısı olarak, kavram karışıklığını gidermek ve karar vericilere hazırlanan stratejik planlarda destek olmak bağlamında sonuç bölümünde açıklamalar şeklinde sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Erbuğa, Gökçe Sinem. "Yeşil Aklama, Kuramsal Çerçevesi ve Muhasebe Boyutu." In Güncel Gelişmeler Ekseninde Muhasebe ve Denetim. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub77.c324.

Full text
Abstract:
Günümüzde çevre suçları hem işletmelerin hem de devletlerin gündeminde yer almaya başlamıştır. Çevre suçlarından biri olan yeşil aklama, özellikle pandemi dönemi ve sonrasında bir muhasebe hilesi olarak literatürde daha fazla yer almaya başlamıştır. Yeşil aklama, resmi olarak beyan edilen bir davranışın şirket raporlarındaki mevcut/fiili davranıştan farklılaştırılması sonucunda ortaya çıkan bir çelişkiyi temsil eder. Yeşil aklama, işletmenin faaliyetlerinde çevre dostu bir imaj çizmesine rağmen çevreye karşı duyarsız veya olumsuz bir dışsallık yaratarak faaliyetlerini yürütmesi olarak ifade edilmektedir. İşletmelerin haksız rekabet gücü, kar ve kurumsal imaj elde etmelerine neden olan yeşil yıkama, bir tür muhasebe hilesidir ve bir mali tablo hilesi suçu gibi incelenmelidir. Ayrıca yeşil aklama, dolandırıcılık/sahtekarlık ile büyük ölçüde paralellik göstermektedir. Her iki suç türünde de failler işledikleri suç gelirlerini aklamakta ve bunları finansal sisteme yönlendirmektedir. Ayrıca her iki suç türünde de suç teşkil eden faaliyetleri gizlemek amacıyla failler herhangi bir ticaret veya üretim faaliyetinde bulunmayan paravan işlemler gerçekleştirmekte ve bu işlemler aracılığıyla para transferi gerçekleştirmektedir. Yeşil aklama örneklerine her sektörde sıkça rastlanmaktadır. Bu çalışmada yeşil yıkama eylemleri ele alınmış ve bu eylemlerin nasıl önlenebileceği teorik olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca yeşil aklamayı önlemek için bazı önerilerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

"Ailevi ve Dini Değerlerin Enformel Kontrolü Sağlama ve Suç Önlemeye Etkisi." In SOSYAL, İNSAN VE İDARİ BİLİMLERDE YENİLİKÇİ ÇALIŞMALAR. DUVAR PUBLISHING, 2023. http://dx.doi.org/10.59287/siibyc.738.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Bedük, Fatma, Senar Aydın, Mehmet Emin Aydın, and Müfit Bahadır. "Müsilaj Benzeri Çevre Felaketlerini Önlemede Pasif Biofilm Örnekleyiciler Kullanarak Kirlilik Yükünün Azaltılması." In Marmara’da Deniz Ekolojisi; Deniz Salyası Oluşumu, Etkileşimleri ve Çözüm Önerileri, 105–22. Turkish Academy of Science, 2021. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.2021.006.

Full text
Abstract:
Kirlilik yükü artan evsel ve endüstriyel atıksu deşarjları alıcı ortam su kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Marmara Denizinde görülen müsilaj sorunu, deniz suyu kalitesindeki bozulmanın ulaştığı boyutu ortaya koymaktadır. Müsilaj ve benzeri su kalitesi sorunlarının çözümü için atıksu deşarjlarının kontrol altına alınması gerekmektedir. Geleneksel numune alma yöntemleri, deşarj su kalitesinin zamansal değişimini ortaya koyamamaktadır. Biyofilm örnekleyici (ahtapot) yöntemi, deşarjların zamansal değişimini izleme fırsatı sunarak geleneksel numune alma yöntemlerinin dezavantajlarını ortadan kaldırmaktadır. Almanya’da uzun yıllardır başarılı bir şekilde kullanılan ahtapot ile biyofilm numune alma yöntemi, uygulanması kolay, ekonomik ve etkili bir yöntemdir. Yöntemin Türkiye’deki ilk uygulaması Konya’da gerçekleştirilmiş ve karar alma süreçlerine önemli katkı sağlamıştır. Bu çalışmada önerilen yöntem Marmara Denizine deşarj yapan sanayi kuruluşları ve atıksu arıtma tesislerinin çıkış suyu kalitesinin izlenmesi için etkin bir şekilde kullanılabilir. Yönetmelik sınırları üzerinde olan kaçak deşarjların izlenerek gerekli yaptırımların uygulanması Marmara Denizi su kalitesinin iyileşmesini sağlayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Yüzbaşıoğlu, Mustafa Kemal. "Sürdürülebilir Kalkınma ve Eğitim Yolculuğu: Öğretmenlerle Birlikte Geleceği Şekillendirme." In Eğitimde Güncel Araştırmalar- IV. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub303.c1380.

Full text
Abstract:
İnsanoğlu attığı adımların ve aldığı kararların doğaya ve canlı yaşamına olan etkilerine farklı şekillerde tanık olmaya devam ediyor. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, orman yangınları, su kaynaklarının azalması, toplumsal eşitsizlikler, gelir dağılımında dengesizlikler bunlardan sadece birkaçı. Ya şu an ortada olmayan ama gelecekte hayatımızın merkezine gelecek olan zorluklar? Onlarla nasıl mücadele edeceğiz? Ya da mücadele edebilecek miyiz? İnsanlar tüm bu zorluklar ve daha da fazlasının meydana gelmesinde etkili olduğu gibi engelleme konusunda da etkili olmalı ve önlemek için adımlar atmalıdır. Tüm bu zorluklarla başa çıkma ve gelecekte olabilecekleri engelleme konusunda toplumların eğitilmesi gereklidir. Gezegenin geleceğinde söz sahibi olacak bireylerin yetiştirilmesinde hem eğitime hem de eğitimcilere önemli sorumluluklar düşmektedir. Öğretmenler, öğrencilerini günlük yaşama ve geleceğe hazırlama noktasında öğretim ortamlarında teorik bilgilerin yanında öğrencilerin doğrudan aktif katılımlarının sağlanabileceği ders tasarımları planlamalıdır. Bu bölümde öğretmenlerin sürdürülebilir kalkınmanın toplum, çevre ve ekonomi boyutlarını dikkate alarak disiplinler arası bir yaklaşımla öğretim tasarımları yapmaları konusunda öneriler getirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Körbalta, Hasibe. "Kentlerde Su Krizi ve Mekânsal Planlama." In Kent ve Kriz. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub269.c1085.

Full text
Abstract:
“Su” dünya üzerindeki tüm canlı varlıklar için yaşamın birincil gereksinimidir. Gezegenimizin dörtte üçü sularla kaplı olsa dahi insanların kullanabileceği tatlı su miktarı ise toplam su miktarının sadece %0,0002’si kadardır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle yağış rejimleri değişmekte, dünyanın kimi bölgeleri kuraklık kimi bölgeleri ise taşkın ve sellerle mücadele etmektedir. Nüfus artışı, kentleşme ve beşeri faaliyetler sahip olduğumuz kullanılabilir tatlı su kaynakları üzerindeki talep baskısını artırırken, mevcut su kaynakları ise kirletici unsurlar sebebiyle kullanılamaz hale gelmektedir. Su krizleri her geçen gün insanlığı ve diğer çevresel bileşenleri daha fazla tehdit eder hale gelmektedir. Bilim ve teknolojide ilerleyen insanoğlu bir zamanlar kurduğu her yerleşime su götürebilir becerideyken artık günümüz dünyasında götürülebilecek bir su kaynağının kalıp kalmadığı tartışılmaya başlanmıştır. Bu tartışmalar neticesinde ortaya çıkan yegane çözüm ise suyun kendi havzasında yönetilmesi ve yerleşimlerin mevcut su kaynaklarının sürdürülebilirlikleri kapsamında şekillenmesi yönündedir. Bilimsel araştırmalar arazi kullanımının su kaynakları ve su tüketimi üzerindeki etkilerini gösterirken kent planlama süreçlerinde su odaklı çalışmalar önem kazanmaya başlamıştır. Bu çalışmada dünyada ve ülkemizde önemli bir sorun haline gelmeye başlayan su krizi ve kuraklık sürecine karşın kent planlama çalışmalarıyla alınabilecek önlemler sıralanmıştır. Kenti oluşturan konut, sanayi, ulaşım ağları, yeşil alanlar gibi kentsel fonksiyonların tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar sıralanırken, üst ölçeklerden alt ölçeklere doğru su kaynaklarına duyarlı planlama süreçleri hakkında öneriler getirilmiştir. Çalışma kapsamında su duyarlı planlama çalışmalarına yönelik bilimsel araştırmalar temel alınmış, planlama ölçeğinde ise ülke ve bölge ölçeğinden mahalle ölçeğine kadar uzanan su duyarlı bir planlama süreci tariflenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography