Dissertations / Theses on the topic 'LYCAT'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: LYCAT.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 dissertations / theses for your research on the topic 'LYCAT.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse dissertations / theses on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Anna, Jacobsson, and Undin Sara. "Lyckat arbetsgivarvarumärke - för vem?" Thesis, Uppsala universitet, Sociologiska institutionen, 2014. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-227346.

Full text
Abstract:
Sammandrag Denna uppsats ämnar studera huruvida yrkesidentitet påverkar perception av arbetsgivarvarumärke och val av arbetsplats, en outforskad aspekt inom fältet arbetsgivarvarumärke som uppmärksammades efter genomgång av tidigare forskning. Tidigare studier fokuserar främst på exponering som den avgörande faktorn för ett attraktivt arbetsgivarvarumärke och forskningen i denna studie har haft som avsikt att undersöka om även yrkesidentitet kan vara en av de mest avgörande faktorerna vid intresseskapande av ett företag. Motiv för denna uppfattning fanns vid ett möte med ett av Sveriges största nyhetsmedium, Dagens Nyheter (DN); ett välexponerat företag med ett mycket starkt arbetsgivarvarumärke. Attraktionen i arbetsgivarvarumärket upplevs dock endast främst inom den specifika målgruppen journalister och redaktionspersonal vilket företaget observerat i svårigheten att rekrytera andra yrkeskategorier. Fokus hos företag mot en viss yrkeskategori kan te sig problematisk när företaget har behov av att anlita personal inom ett annat område än organisationens huvudsakliga. Detta dubbla ansikte i arbetsgivarvarumärket har varit utgångspunkten i uppsatsarbetet där DN-fenomenet visat att ett etablerat arbetsgivarvarumärke inte alltid räcker för att attrahera och rekrytera personal. För att undersöka en viss yrkesgrupps perception av arbetsgivarvarumärke intervjuades systemvetarstudenter vid Uppsala Universitet då svårigheter att tillgodose sitt personalbehov inom IT är just problemet i fallet DN. Med en fenomenologisk ansats syftade studien gå in i studenternas medvetande och förstå deras uppfattningar och gruppens åsikter som en helhet. Genom Cooleys (1992) teori spegeljaget och Goffmans (1990) intryckstyrning kunde respondenternas tankevärld filtreras och analyseras. Resultatet av studien visade att yrkesidentiteten påverkar val av arbetsplats såväl som influerar arbetstagares perception av arbetsgivarvarumärke. Anledningen till yrkesidentitetens inverkande roll på valet kan förklaras som ett uttryck av arbetstagarens spegeljag. Val av arbetsplats kan även ses som en individs intrycksstyrning där denne vill säkerställa att anställningen låter individen ge ett positivt intryck till allmänheten.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Eriksson, Mattias, and Lena Grönman. "Projekt IKEA Gävle : Lyckat eller misslyckat?" Thesis, University of Gävle, Department of Business Administration and Economics, 2008. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hig:diva-680.

Full text
Abstract:

Syfte: På 90-talet bestämde Ingvar Kamprad att fyra testvaruhus skulle utses för att vara egna bolag inom IKEA-koncernen. Kamprad ville att varuhusen skulle hitta tillbaka till den småföretagaranda som en gång fanns inom IKEA. IKEA Gävle valdes ut för detta uppdrag och vi har utfört studien efter att ha kommit i kontakt med IKEA Gävles ekonomichef som satt in oss i ämnet. Ekonomichefen gav som förslag att vi skulle jämföra deras varuhus med ett annat varuhus i samma storlek, valet av varuhus blev IKEA Uppsala. Vi ansåg att detta var ett intressant uppdrag för både oss och dem. Syftet har varit att ta reda på om målen med IKEA Gävles projekt har uppnåtts eller inte.

Metod: Vi har samlat in information genom att studera litteratur och skapat förståelse med hjälp av detta. Sedan har vi utfört ett antal intervjuer på respektive varuhus som bidragit till vår empiri. Med denna information har grunden till vår analys byggts. Vi har redovisat informationen vi fått genom intervjuer samt vår analys genom att dela upp den i olika delområden för att tydliggöra på vilket sätt IKEA-projektet skiljer sig från IKEA Uppsala.

Resultat & slutsats: IKEA Gävle har delvis lyckats hitta tillbaka till småföretagsamhet genom att utveckla ett flertal annorlunda idéer och lösningar samt korta ned kommunikationsvägarna i varuhuset.

Förslag till fortsatt forskning: Begränsningar som vi har upplevt är med tanke på tid. Detta har lett till att när vi har valt att göra empirin, har vi endast genomfört intervjuer med personer i ledningen för deras syn på projektet/organisationen. Ett förslag till fortsatt forskning är att medarbetarna på respektive varuhus också kan intervjuas för att ge ytterligare perspektiv på projektet/organisationen.

Uppsatsens bidrag: Vår uppsats bidrar med kunskap om hur bolag inom och utanför en koncern kan arbeta på annorlunda sätt. Det främsta bidraget som kommer från arbetet är sammankopplat med syftet med uppsatsen och dess innebörd för IKEA Gävle, det ligger i jämförelsen mellan varuhusen och hurvida vi anser att målen med projektet uppnåtts. Vår uppsats kommer förhoppningsvis bidra till IKEA Gävles egna sammanställning och utvärdering av projektet.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Gerner, Stefan. "Lyckat projektledarskap i praktiken inom systemutvecklingsprojekt." Thesis, University of Skövde, Department of Computer Science, 1999. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-326.

Full text
Abstract:

Projektledarskap är en företeelse som är relativt ny bland olika verksamheter i samhället, vilket medfört att mycket lite forskning finns inom detta område. Projektarbetsformen blir vanligare och vanligare bland olika verksamheter, speciellt bland IT-företagen. Detta beror främst på att projektarbetsformen medför kortare ledtider från analys till resultat. Att agera som projektledare för ett projekt är en uppgift som inte alltid är helt lätt. Det är oftast projektledaren som får ta konsekvenserna av att projektet inte gav ett tillfredsställande resultat. Få av dagens systemutvecklingsprojekt uppfyller de kriterier som avgör om ett projekt är lyckat eller ej. Dessa kriterier är att projektet skall vara färdigt i rätt tid, hållit sig inom kostnadsramarna och gett den funktionalitet som önskades.

I rapporten tas olika kriterier fram för hur projektledaren skall agera för att ett projektledarskap skall kunna anses som lyckat. Utefter dessa kriterier skapas en mall som visar vilka egenskaper och förhållningssätt litteraturen anser en projektledare skall inneha. Denna mall används sedan för att jämföra verkligheten med teorin.

I min studie kommer jag att undersöka hur olika projektledare agerar gentemot projektgruppen och projektets intressenter för att åstadkomma ett lyckat projektledarskap. Studien innefattar även projektledarens agerande gentemot sig själv, dvs granskning av sitt eget arbete för att förbättra projektledarskapet. Min undersökning har skett på sex olika företag: IT-strategiska Förvaltningen i Västra Götalandslän, GTS (vilka driver sina egna systemutvecklingsprojekt), Cap Gemini, Mandator, WM-data och Enator (vilka är datatjänsteföretag).

Utifrån min undersökning har jag kommit fram till att projektledarna agerar på olika sätt i sitt projektledarskap. De sociala delarna, dvs mänskliga relationer är projektledarna mycket framgångsrika på. De mer strukturella delarna, dvs uppföljning och återkoppling av projekten är oftast mer bristfälliga. Ofta är dock projektledarna styrda av företagets metoder vilket inte sällan medför att projektledarna inte kan genomföra vissa delar som de anser viktiga.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Weinoff, Anders, and Emelie Wirström. "Vägen till ett lyckat IT-projekt." Thesis, Department of Management and Engineering, 2009. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-19769.

Full text
Abstract:

Enligt statistik från The Standish Group’s artikel Extreme Chaos (2001) tenderar IT-projekten att oftare få problem med tid, kostnad och kvalité aspekten i jämförelse med andra typer av projekt. I vår uppsats vill vi försöka förstå vad det är som skiljer IT-projekt i jämförelse med andra projekt. Kan det exempelvis vara så att man använder sig av fel projektledningsmodell?

 

I denna studie har vi jämfört hur projekt utförts i byggbranschen respektive IT-branschen. Under studiens gång har fyra intervjuer inom dessa sektorer utförts, studien har även införskaffat ytterligare betydande information genom två expertintervjuer inom området. Studien är uppbyggd kring en rubrikstruktur utifrån viktiga kriterier som Extreme Chaos (2001) tar upp, även några kriterier från teorin ligger till grund för denna struktur. Det vi hittade var att det är av stor betydelse att man verkligen är införstådd med vad kunden vill få ut av projektet, att man verkligen talar samma språk. Att man använder sig av en begreppslista för att förtydliga svårbegripliga ord.

 

Studien framhäver även att projektledarens roll inom IT-projekt mer är av stödjande karaktär i jämförelse med bygg, där projektledarrollen mer är av styrande karaktär. Det finns även tydliga tecken på att projektledningsmodellen har en stor betydelse för projektets utgång. Inom IT-projekt är ofta vägen till resultatet tämligen diffus på grund av dess komplexitet. Analysen visar en illustration över hur vi ser på projektutförandet. Den visar att det finns två typer av IT-projekt, den ena är industri-IT, vilket vi menar är installationer av redan färdigutvecklade produkter. Den andra är innovativ-IT, vilket vi menar är IT-projekt där målet är känt men vägen dit är okänd. I dessa fall är det av fördel att använda sig av en iterativ metod som exempelvis Scrum för att successivt ta sig an IT-projektet.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Aspman, Ellinor, and Hanna Karlsson. "Samverkan i Kronoberg : - ett lyckat samarbete?" Thesis, Mid Sweden University, Department of Health Sciences, 2008. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:miun:diva-6665.

Full text
Abstract:

Samverkan i Kronobergs län bedrivs mellan försäkringskassa och arbetsförmedling. Verksamheten innebär arbetslivsinriktad rehabilitering för individer. Under 2007 presenterade länet ett mycket gott resultat för verksamheten och låg i topp jämfört med övriga län. Därav finns intresse att studera verksamheten. Studiens syfte är att beskriva det samverkansarbete som sker mellan myndigheterna i verksamheten Samverkan och att generera hypoteser som kan förklara de goda resultatsiffror Kronobergs län har presterat. Studien är utformad som en beskrivande fallstudie med sammansatt design. Det vill säga en studie av ett nutida fenomen som vi i vår forskarroll har haft liten kontroll över, kombinerat med att vi har frågor med ”hur” och ”varför” formulering.  Vi har använt oss utav såväl kvalitativ- som kvantitativ data. För att återge en bred bild har metodtriangulering använts.  Empirisk data har inhämtats genom enkätundersökning samt djupintervjuer. Analys av data har skett genom SPSS (kvantitativ) och Open Code (kvalitativ).

 

Genom studien framträdde en rad olika faktorer som kan anses mer eller mindre bidragande till länets resultatsiffror. Dessa resulterade i olika konklusioner som kunde kopplas till det presenterade positiva resultatet gällande tydlig och konkret målsättning, ett utvecklat teamarbete och nuvarande ledarstil.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Gustafsson, Beatrice. "Konsten att genomföra ett lyckat företagsförvärv." Thesis, Umeå universitet, Juridiska institutionen, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-116829.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Blom, Ida, and Jennifer Eriksson. "Stora Enso : Vägen till ett lyckat hållbarhetsarbete." Thesis, Uppsala University, Department of Business Studies, 2009. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-120140.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Fors, Marcus Gabriel, and Karin Svedberg. "Kulturprojektets karaktär : Perspektiv på ett lyckat resultat." Thesis, Karlstads universitet, Handelshögskolan, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-36287.

Full text
Abstract:
Projects is the most common work model within the cultural area, but what is a cultural project? The definition of cultural projects is ambiguous. There are also no compiled information about what it means for culture to be pursued in project form. Scientific research about traditional project management and success criterias are wide-ranging. So is the scientific research about cultural studies and cultural policy. Which perspectives exists concerning successful cultural projects? This study is constructed from qualitative interviews with cultural producers and cultural perpetrators having been funded by Region Wermland. The empirical material is analyzed using a project model for success criterias. The result of the study indicates through the model similarities and differences, and presents an alternative model compatible with cultural projects. In the suggested model there appears to be three main sections: project management success, product success and market success. Project management success contains the framework for time and cost, derived from the classic iron triangle. However the quality goal aspect has been moved to the section product success. A common denominator in the researched projects is the concept popular adult education in relation to a successful outcome. The study presents a model that increases the understanding of the complexity of cultural projects.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Saghede, Charlotte, and Emilia Weghammar. "Kritiska framgångsfaktorer att beakta för ett lyckat affärssystemsprojekt." Thesis, Halmstad University, School of Business and Engineering (SET), 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-4678.

Full text
Abstract:

Affärssystem är en växande marknad och en självklarhet för många företag idag. Ett affärssystem kan medföra många fördelar, bland annat kortare ledtider, ökad datakvalitet och effektivare processer. För att genomföra ett så lyckat affärssystemsprojekt som möjligt behöver företag ta vissa faktorer i beaktning. Dessa faktorer kallas kritiska framgångsfaktorer. Denna studie behandlar sju kritiska framgångsfaktorer i syfte att se hur dessa beaktats i praktiken. Framgångsfaktorerna är projektplanering, projektstyrning, användarinvolvering och utbildning, förändringsledning, stöd från ledningen, korrekt data och övervakning och mätning. Vi har kommit fram till dessa genom att studera vetenskapliga artiklar och böcker. Undersökningen har utförts med en kvalitativ ansats där intervjuer genomförts på två företag, med en representant från vardera projektgrupp, som nyligen implementerat ett affärssystem. Även användare av affärssystemet på respektive företag har intervjuats för att få deras synvinkel på affärssystemsprojektet. Resultatet av undersökningen visar på att inget av företagen medvetet har tagit kritiska framgångsfaktorer i beaktning vid deras affärssystemsprojekt. De har inte tänkt på kritiska framgångsfaktorer i den bemärkningen, men ändå tagit hänsyn till vissa av de punkter som vi identifierat i teorin. Den slutsats vi kan dra är att företag kan lyckas med affärssystemsprojekt även om de inte tagit alla kritiska framgångsfaktorer i beaktning.


ERP systems is a growing market and very important for many businesses today. An ERP system can bring many advantages, including shorter lead times, improved data quality and more efficient processes. In order to execute successful ERP projects businesses need to take certain factors into consideration. These factors are called critical success factors. This study addresses seven critical success factors in order to see if these are taken into consideration in a real project. The seven critical success factors are project planning, project management, user involvement and training, change management, top management support, accurate data and monitoring and measuring. We identified these by studying scientific papers and books. The study was conducted with a qualitative approach in which interviews were conducted in two companies, with one representative from each project team, which recently implemented an ERP system. Users of the ERP system at each company were also interviewed to obtain their view on the ERP project. The result of the study shows that none of the companies deliberately took the critical success factors into consideration in their ERP projects. The companies had not thought of critical success factors in those terms but they still took some of the points that we had identified in the theory into consideration. The conclusion is that companies can succeed in ERP projects, even if they don’t take all of the critical success factors into consideration.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Kostin, Josefine. "Ett lyckat integrationsarbete? - en fallstudie av Botkyrka kommuns integrationsarbete." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för samhällsvetenskaper, SV, 2009. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-8805.

Full text
Abstract:
Abstract Author: Josefine Kostin Title: A succesful work of integration? – a case study of the integration work within the Botkyrka municipality The last decades, Sweden has become more ethnic heterogenetic. Generations of immigration have affected the Swedish society in many ways; the language that are spoken at work and in schools, culture and the political agenda etcetera. In 2008, Botkyrka municipality was chosen to be the second best at working with integrating immigrants. On the other hand, Botkyrka has been referred to as a municipality which has failed with the integration of immigrants; for example, unemployments amongst the immigrants and segregation. The purpose of this study is to investigate how the Botkyrka municipality work with the integration of immigrants that recently have arrived to Sweden and Botkyrka. The purpose is also to investigate how the immigrants themselves think about the work that has been done and that is ongoing. I will use José Alberto Diaz’ theory of integration seen as a process with seven different areas of the society; communicative, social, economical, familiar, residental, political and personal integration. With the help of these seven dimensions, I will interview ten immigrants that are living in Botkyrka. Keywords: nyanlända, svenska, kommun, Botkyrka, integration
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Björkman, Jonas. "Förutsättningar för ett lyckat IT-införande : samordning, engagemang och kompetens." Thesis, University of Skövde, Department of Computer Science, 1998. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-192.

Full text
Abstract:

Detta arbete tar upp hur företag skapar förutsättningar för att en IT-investering kommer att bli lyckad. Med en lyckad IT-investering menas att ett anpassat system skapas där dess användning blir så effektiv så att den fulla potentialen hos systemet utnyttjas.

Arbetet som ligger bakom rapporten är en litteraturstudie av olika teorier varav en legat som grund för mitt fortsatta arbete. Dessutom har en fallstudie genomförts genom fem stycken djupintervjuer av företagsledare och systemutvecklare. Deras arbetsätt och synsätt har sedan jämförts med den baserande teorin.

Teorin som jag baserat mig på tar upp tre stycken kritiska faktorer, samordning, engagemang och kompetens, som alla måste till för att en IT-investering skall nå sin fulla potential. Dessa faktorer skall genomsyra hela utvecklingsprocessen av systemet och sedan i en ständigt pågående process förbättra och effektivisera dess användning.

Rapporten tar även upp om det går att förutse vilken effekt och påverkan ett nytt IT-system kommer att ha på användarna.

De slutsatser som dragits under arbetet är att många företag är medvetna om vilka faktorer som skall beaktas vid en IT-investering. Insikten om de tre kritiska faktorernas betydelse är också mycket god. Trots detta ger inte IT-investeringarna det resultat som det finns förutsättningar till. Detta beror på att kompetens och samordning försummas efter att systemet har implementerats. Effekten blir i många fall att den fulla potentialen hos ett infört IT-system inte utnyttjas.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Håsteen, Emil, and Mats Kihlström. "Lyckat ledarskap - Den anställdes syn på chefskapet kopplat till butikens välgång." Thesis, Uppsala University, Department of Business Studies, 2008. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-88236.

Full text
Abstract:

I denna studie har en enkätstudie på Hemköpsbutiker mynnat ut i ett svar kring hur de anställda ser på sin butikschef och om denna uppfattning kan kopplas till hur pass väl butiken presterar rent ekonomiskt, i termer av bruttovinst och finansnetto. I denna studie är det butikschefer inom Hemköpskedjan som studeras. Unikt för denna studie är att den utgår ifrån de anställdas uppfattning, istället för som i många tidigare studier där forskaren fungerade som observatör och iakttog den chef som skulle studeras. Utgångspunkten och hur definitionen av en ledare skall göras grundar sig i denna studie på Gary Yukls ledarskapsteorier kring faktorer som han kallar trait och skills.  De resultat som redovisas är till största del att flera av de egenskaper och kunskaper som en god ledare ska uppvisa både efterfrågas av de anställda i båda butikerna samt att de även anser att respektive butikschef faktiskt uppvisar någorlunda liknande egenskaper och kunskaper i båda butikerna. Det skiljer sig markant i uppfattningen mellan de anställda på respektive butik i få av de definierade egenskaperna och kunskaperna.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Mossberg, Moa. "Kunskaper för ett lyckat säljresultat : En studie utförd på Konsultbolaget X." Thesis, KTH, Industriell produktion, 2011. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-55307.

Full text
Abstract:
Den epistemologiska debatten, läran om kunskap, har sysselsatt många stora filosofer sedan urminnes tider. Begreppet är komplext i sin natur, det innehåller filosofiska och psykologiska inslag vilket gör det intressant att studera ur ett vetenskapligt perspektiv. Studier inom sales management har visat att säljrelaterad kunskap är en betydelsefull faktor då det gäller att generera ett gott säljresultat för organisationen. Den typ av betydelsefull kunskap som tidigare identifierats spänner från god expertis om produktens utformning till hur produkten/tjänsten i fråga hjälper kunden att lösa problem (synliga som dolda).Konsultbolaget X, där min studie har utförts, behandlas med anonymitet i uppsatsen. Inom bolaget har försäljning av bolagets tjänster fått ökat utrymme och fokus, både från ledningen och i den operativa delen av verksamheten. Inom området gör bolaget centralt en del investeringar, t ex gällande utbildning av personal, utveckling av säljsystem m m. Konsultbolaget X är fortfarande inne i en utvecklingsfas inom bolagets säljverksamhet, vilket gör det relevant att undersöka verksamheten inom givet område.Syftet med uppsatsen är att belysa vilken kunskap som är av störst betydelse för en medarbetare, som arbetar med säljverksamhet inom Konsultbolaget X, för att åstadkomma ett lyckat resultat. Förhoppningsvis kommer resultatet att kunna generera ny information till Konsultbolaget X, information som kan användas i dess utvecklingsprocess av säljverksamheten och bidra till förbättringar på området.Studien har genomförts genom egen praktik på Konsultbolaget X samt genom intervju av ledningen på bolaget. Resultaten från intervjun och praktiken har kompletterat varandra, då det varit viktigt att kunna jämföra ledningens strategiska syn på området med medarbetarnas, de som utför arbetet. En litteraturstudie har parallellt genomförts för att skapa en teoretisk referensram kring de empiriska studierna.Resultatet av de empiriska studierna och litteraturstudierna identifierar likartade typer av säljrelaterad kunskap som en säljare kan anses behöva besitta för att kunna prestera så bra som möjligt. Dessa kunskaper inkluderar: Kunskaper kring produkten/tjänsten som skall säljas Kunskaper kring marknaden och kunden Kunskaper kring säljteknik Organisatoriska kunskaper, dvs praktiska kunskaper om rutiner internt på bolaget För Konsultbolaget X specifikt är de säljrelaterade nyckelkunskaperna: Marknadskunskaper – bolagets konkurrenskraft ligger bl a i sin expertis på den lokala marknaden och hur den står sig gentemot andra marknader i världen Kunskaper om kunden och hur Konsultbolaget X:s tjänster kan fylla ett behov hos denne Grundläggande kunskaper i säljteknik
The epistemological debate, the science of knowledge, has engaged many great philosophers since time immemorial. The concept is complex, containing both philosophical and psychological elements, which make it interesting to study the subject from a scientific perspective. Studies in sales management have shown that sales-related knowledge is an important factor when it comes to generating good sales results for an organization. Previously identified important knowledge ranges from good expertise when it comes to product design, to knowledge of how the product or service in question helps customers solve problems, visible as well as hidden.Consultancy X, which has been the subject of this study, will remain anonymous throughout the study. Company management and operations have both increased their focus on and scope of sales operations and it is also doing some investments within the area such as staff education, development of sales systems, etc. Consultancy X is still going through a development phase in the company's sales operations, making it relevant to examine the activities within this field.The purpose of this paper is to highlight the skills that are most relevant to an employee working with sales operations of Consultancy X, in order to achieve a successful outcome. Hopefully the result will be able to generate new information which can be used in the company´s development of sales activities and contribute to improvements in the area.The study was conducted through an internship at Consultancy X, and an interview with the company management. The internship and the interview have provided complimentary information since it was important to compare management's strategic opinion of the field with that of the employees, the persons doing the actual work. A literature review has been conducted, parallel to the internship, in order to create a theoretical framework for the empirical studies.The results of the empirical studies and the literature review identify similar types of sales-related knowledge the seller needs to possess in order to reach a good result. This knowledge includes: Knowledge about the product or service meant to be sold Market and customer knowledge Knowledge about sales techniques Organizational knowledge i.e. practical knowledge of internal company procedures For Consultancy X specifically, the sales-related key knowledge consists of: Market knowledge, the company's competitiveness lies in expertise of the local market and knowledge about its standing compared to other markets in the world Good knowledge about the client and about what needs the services of Consultancy X can fill Knowledge of basic sales techniques
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Hammarbäck, Emma. "Platsmarknadsföring och varumärkesarbete : En studie av kriterier för ett lyckat platsmarknadsföringsarbete." Thesis, Uppsala universitet, Kulturgeografiska institutionen, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-276484.

Full text
Abstract:
Globaliseringen har gjort att det är lättare att ta sig mellan platser än vad det tidigare varit. Det har resulterat i att platserna måste konkurrera om bland annat turister och företagsetablerare för att få tillväxt. Behovet av platsmarknadsföring och ett starkt varumärke har därav blivit större eftersom platsen måste uppfattas som den bästa i förhållande till andra platser. I studien analyseras ett antal kriterier som av flera platsmarknadsföringsexperter anses vara en grund för ett framgångsrikt platsmarknadsföringsarbete. Studien syftar till att undersöka huruvida en svensk stad kan använda marknadsföring som metod för att stärka dess varumärke, där Uppsala har valts ut som exempel, samt att se om marknadsföringsarbetet förhåller sig till de kriterier som analyserats. För att besvara studiens syfte används metoder i form av intervjuer, dokumentanalyser samt studie av relevant litteratur. Studien visar att en väl genomförd marknadsföringsprocess leder till ett starkare varumärke och att de kriterier som analyserats är centrala för att marknadsföringsarbetet ska bli framgångsrikt.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Härström, Bo, and Daniel Melkstam. "Maskinell sådd av tall i södra Sverige : Framgångsfaktorer för lyckat resultat." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för skog och träteknik (SOT), 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-99013.

Full text
Abstract:
Syftet med studien var att följa upp resultatet från maskinell sådd av tall efter 1-3 växtsäsonger och ge förståelse för vilka parametrar som har störst påverkan på såddresultatet. Studien gjordes genom att göra fältinventering på 17 lokaler föryngrade med maskinell sådd från åren 2016-2018 belägna i trakterna av Växjö, Vimmerby och Skövde.Resultaten visar att 47 % av sådderna uppfyller Skogsstyrelsens föreskrifter för plantantal och nollytor vid föryngring. Nollytor är största anledningen till att föryngringar inte klarar kraven.Plantantalet ökade med ökande antal fröträd och ståndortsindex och mindre konkurrens av övrig markvegetation.Nederbördsmängd var ingen begränsande faktor för högt plantantal. Angående temperatursumman under vegetationsperioden gick det inte att påvisa påverkan på såddens resultat.2 % av plantorna hade betesskador och betesskadorna ökade med planthöjden upp till 40 centimeter.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Edström, Anna, Samuel Löfgren, and Jesper Wictor. "Alkohol som socialt verktyg : Är alkoholhaltiga drycker nödvändiga för ett lyckat värdskap?" Thesis, Örebro universitet, Restaurang- och hotellhögskolan, 2013. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-33317.

Full text
Abstract:
En lyckad social tillställning är beroende av gästernas humör. Värden har vissa verktyg hen kan ta till hjälp för att behålla en god atmosfär. I följande uppsats diskuterades möjligheterna alkoholen ger i jakten på ett framgångsrikt värdskap. Syftet med studien är att belysa alkohol som socialt verktyg vid mötet mellan värd och gäst med avseende att skapa ett lyckat värdskap. Uppsatsen är en litteraturstudie som har använt sig av fem vetenskapliga artiklar för besvara syftet. Resultatet som artiklarna visade var att alkohol i måttliga mängder gör människor mer sociala och avslappnade. Det framgick också att värdens uppgift är att uppfylla sina gästers önskemål och på så sätt värna om processen som utgör ett gott värdskap. Som en återbetalning för att du har blivit inbjuden har du som gäst en social skyldighet att bidra till gemenskapen. I Sverige har vår kultur och vetskapen om att alkohol är en normupplösare påverkat våra dryckesvanor. Svenskar är i många fall blyga och reserverade. Alkoholen har använts som ett verktyg för att lösa upp de sociala svårigheter som kan uppstå. Värden är oftast fullt medveten om det sistnämnda men den moraliska aspekten läggs åt sidan och fokusen ligger på att tillfredsställa gästen samt att upprätthålla god stämning.
B-uppsatser
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Lundin, Sebastian. "Kulturprojekt och framgång : Hur statligt finansierade kulturinstitutioner ser på ett lyckat projektresultat." Thesis, Karlstads universitet, Handelshögskolan, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-45840.

Full text
Abstract:
Artikelns syfte är att öka kunskapen om kulturprojektens speciella karaktär genom att undersöka vad det önskade resultatet är och vilka faktorer som är avgörande för ett kulturprojekts framgång eller misslyckande. Studien fokuserar på värmländska kulturinstitutioner som årligen får statligt bidrag genom samverkansmodellen. Studien bygger på kvalitativa semistrukturerade intervjuer med representanter från institutionerna där de berättade om sin respektive institutions verksamhet och projekt. Empirin har sedan analyserats mot en tidigare utformad framgångsmodell av Fors och Svedberg (2015) som illustrerar framgångskriterier för kulturprojekt, för att sedan kartlägga institutionerna bild av lyckade projekt. Forskningens resultat visade att institutionernas huvudsakliga mål, och det som de hoppas på att uppnå, är produktioner och projekt av hög konstnärlig kvalité mer än ekonomisk framgång. Resultatet visade även på att kulturmålen anses mer som riktlinjer än direkta krav.
The purpose of this article is to increase the knowledge about the special characteristics of cultural projects by examining what the desired outcome is and the factors that are critical to a projects success or failure. The focus of the study is the cultural institutions in Värmland which annually receive government subsidies through the collaboration model. The study is based on qualitative semi-structured interviews with representatives from the institutions where they talk about their respective institutions' activities and projects. The empirical data was then analyzed against a previously designed success model by Fors and Svedberg (2015) that illustrates success factors for cultural projects, and to then identify the institutions view of successful projects. The research results showed that the institutions main objectives, and what they hope to achieve, is productions and projects of high artistic quality rather than economic gain. The result also showed that the cultural goals are considered more as guidelines than direct requirements.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Puskar, Imsirovic Aldijana. "Kritiska framgångsfaktorer i anläggningsprojekt : vad är ett lyckat anläggningsprojekt och hur utvärderas anläggningsprojekt?" Thesis, Karlstads universitet, Handelshögskolan, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-64694.

Full text
Abstract:
Syftet med denna magisteruppsats är att undersöka vad som menas med ett lyckat projekt, vilka är de kritiska framgångsfaktorer för anläggningsprojekt och hur utvärderas anläggningsprojekt i praktiken.     Detta syfte prövades genom kvalitativa intervjuundersökningar i form av inledande studie som utgörs av personliga strukturerade intervjuer med öppna/ fria svarsalternativ baserat på mina kollegor ifrån Fastighet- och serviceförvaltningen, med fokus på anläggningsprojekt där beställaren är Gislaveds kommun och dels genom telefonintervjuer med projektledare och chefer ifrån PEAB, NCC, Accent Arkitekter, Weedo Tech med mera. Empiriskt erhållna data analyseras utifrån tre analysmodeller; vad är ett lyckat projekt (fråga 1,2), kritiska framgångsfaktorer (fråga 3,4,5,6 och 9) och analysmodell för hur utvärderas projekt (7,8).   Det framkom att hälften av respondenterna definierade ett lyckat anläggningsprojekt enligt projekttriangeln. Medan hälften av svarande definierade ett lyckat anläggningsprojekt enligt en vidareutveckling av projekttriangeln med kundnöjdhet. Det framhålls att kompetens, engagemang, tydligt uppdrag, god planering, tillräcklig budget, bra förstudie och projektering, organisation och ledning är de faktorer som främjar ett lyckat projekt. Härvidlag framhålls det att det unika för denna studie, dvs det som avviker ifrån vetenskapliga teorier och analysmodellen är det har tillkommit nya faktorer såsom samsyn, partnering, bra förstudie och projektering. Gällande dem kritiska framgångsfaktorer så är det enligt respondenter förstudie, kompetens, engagemang, ekonomi, tidsplaner, tydligt uppdrag, kommunikation och ledarskap. Det framkom i denna studie att det som avviker ifrån vetenskapliga teorier och analysmodellen är utökning med andra kritiska framgångsfaktorer har såsom förstudie, tidsplaner och kommunikation. Min slutsats är att det stämmer så som flera studier tyder på att det inte går att identifiera några generella allmängiltiga framgångsfaktorer (L. Ljung 2011) utan det är fallspecifikt som i det här fallet där det fallspecifika för bygg- och anläggningsprojekt som utkristalliserats är partnering och projektering. Slutsatsen är också att framgångsfaktorer varierar beroende på projektets storlek, komplexitet och tekniska osäkerhet. Beträffande hur anläggningsprojekt utvärderas i praktiken så framhålls det att projekt utvärderas i stort sett utifrån projekttriangel men med en modifierad och utökad variant enligt analysmodellen ovan, där kundnöjdhetsindex har lagts till. Gällande den kontinuerliga utvärderingen under projektets gång så framkom det i denna studie att även funktionskrav, ÄTA (ändrings och tilläggsarbeten) och arbetsmiljöplan följs upp och utvärderas. Min slutsats är att projekttriangeln har lämnat starka avtryck även i utvärderingen av projekt med viss modifiering där det tagits hänsyn till kvalitetsarbetet.
The purpose of this master's thesis is to investigate what is meant by a successful project, which are the critical success factors for construction projects and how evaluated construction projects are in practice. This purpose was tested through qualitative interview studies in the form of an initial study consisting of personal structured interviews with open / free answer options based on my colleagues from the Real Estate and Service Administration, focusing on construction projects where the client is Gislaved municipality and partly by telephone interviews with project managers and managers from PEAB, NCC, Accent Architects, Weedo Tech and more. Empirically obtained data is analyzed on the basis of three analysis models; What is a successful project (question 1.2), critical success factors (questions 3,4,5,6 and 9) and analysis model for evaluating projects (7.8). It was found that half of respondents defined a successful construction project according to the project triangle. While half of respondents defined a successful construction project according to a further development of the project triangle with customer satisfaction. It is emphasized that skills, dedication, clear assignments, good planning, adequate budget, good study and design, organization and management are the factors that promote a successful project. In this respect, it is emphasized that the unique nature of this study, ie, which differs from scientific theories and the analysis model, has brought about new factors such as consensus, partnering, good study and design. Concerning them, critical success factors, according to the respondents, are preliminary studies, skills, commitment, economics, schedules, clear assignments, communication and leadership. It was found in this study that what differs from scientific theories and the analysis model is expansion with other critical success factors such as preliminary studies, schedules and communication. My conclusion is that several studies suggest that it is not possible to identify any general all-important success factors (L. Ljung 2011), but case-specific as in this case where case-specific for construction projects that have been crystallized is partnering and design. The conclusion is also that success factors vary depending on the size, complexity and technical uncertainty of the project. In terms of how the projects are evaluated in practice, it is emphasized that projects are evaluated largely on the basis of a project triangle but with a modified and expanded variant according to the analysis model above, where customer satisfaction index has been added. Regarding the continuous evaluation during the course of the project, it was found in this study that functional requirements, ÄTA (Changes and additional work) and work environment plan are also monitored and evaluated. My conclusion is that the project triangle has given strong impression even in the evaluation of projects with some modification taking account of quality work.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Leclerc, Simon. "Visualisation de protéines individuelles pour la quantification à haute sensibilité du lysat cellulaire." Thesis, Strasbourg, 2018. http://www.theses.fr/2018STRAJ044/document.

Full text
Abstract:
La quantification du protéome à très haute sensibilitée n’est actuellement pas réalisable, et est un problème pour l’analyse de cellule isolée, d’échantillon rare ou pour la détection de protéine de faible abondance. Afin d’améliorer la sensibilité, une idée est d’utiliser un microscope capable de détecter des protéines individuellement. Il faut pour cela dans un premier temps mesurer la proportion du protéome actuellement marquée par une sonde fluorescente afin de pouvoir faire des mesures quantitatives. Avec des conditions dénaturantes et la détection des amines, on arrive à marquer jusqu’à 75% du protéome d’un lysat cellulaire, avec un marquage plus efficace quand la protéine est de grande taille. Dans un deuxième temps, il faut séparer par la taille le protéome afin de réaliser un profil protéique. Si la puce microfluidique ne permet pas la réalisation d’un profil avec une résolution, le micro SDS-PAGE en est capable en permettant également l’observation du profil par microscopie, autorisant la détection jusqu’à 10 ng de protéines par bande et ainsi permettant d'obtenir un profil à partir de seulement 100 cellules. Cette sensibilité a permis l’identification de quatre lignées cellulaires de cancer du sein, avec un fort potentiel pour une application pour le diagnostic de cellule cancéreuse provenant de petite biopsie, plus facile pour le patient
Proteomic quantification at very high sensitivity is not achieved yet, even if they are a need to realize this quantification for the analysis of uncommon samples at a single cell level, or for the detection of low abundance protein. To improve this sensitivity, one way is to use a microscope able to detect single-molecule. In this optic, the first step to enable precise quantification is to measure the proportion of the proteome that is labeled by a fluorescent probe. When using strong denaturant conditions combined with a probe able to detect the amine of the protein, we are able to label up to 75% of the proteome from a cell lysate, with an increase in the labeling efficiency when the protein is bigger. The second step necessitates the protein separation by size in order to realize a proteome profile. Two technics were used for that, the microfluidic chip and the micro SDS-PAGE. The second one enables the possibility to scan the profile by microscopy, allowing the detection of up 10 ng of protein and then permits the analysis of only 100 cells. This sensitivity enables the differentiation of 4 different proteome profiles from cell lines originated from breast cancer, with a potential in the diagnostic of cancer cell from a smaller biopsy, allowing a less painful experience for the patient
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Kurshid, Ayman, and Sharawan Landoberg. "Ledarskap för ett lyckat CSR arbete : Ledarskapsstilar: nyckeln till medarbetarnas engagemang inom CSR." Thesis, Karlstads universitet, Handelshögskolan (from 2013), 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-85242.

Full text
Abstract:
Hållbarhet är ett ständigt förändringsarbete i och med sin komplexitet. För att kunna ta sig an denna komplexitet krävs det åtgärder för att bevara denna planet och dess framtid. Corporate Social Responsibility (CSR) är en icke lagstadgad handling och en av flera hållbara åtgärder som företag frivilligt använder sig av för att bevisa sitt ansvar och påverkan i samhället. Därmed blir det av betydelse att utveckla nya tillvägagångssätt som bidrar till en hållbar utveckling och en bättre framtid. Tidigare forskning återger att ett ökat intresse av kombinationen mellan ledarskap och CSR tillkommit på senare tid. Vidare menar forskare att ledaren har den största påverkan på medarbetarna samt deras engagemang. I enlighet med tidigare forskning är det av betydelse att utveckla kunskapen kring ledarskapsstilar och dess bidrag till anställdas engagemang gentemot företagets CSR arbete.  Syftet med studien är att undersöka hur ledarskapsstilar bidrar till anställdas engagemang inom företagets CSR arbete. Således avser studien att bidra med den kunskapsutveckling som är nödvändig för att implementera rätt ledarskapsstil för ett ökat engagemang hos anställda till företagets CSR arbete. För att uppnå syftet undersöktes totalt tio företag från Paper Province företagskluster, detta utifrån en kvalitativ forskningsansats. Intervjuerna var semistrukturerade bestående av tio respondenter och utgjorde studiens empiriska material. Studien visar att det inte är den specifika ledarskapsstilen som bidrar till ett ökat engagemang hos de anställda. Istället är det egenskaperna ledaren besitter samt dennes handlingar, som i sin tur bidrar till anställdas engagemang inom företagets CSR arbete. Vidare identifierar studien att ledarna besitter tre starka egenskaper: Att agera som en förebild, ha tydliga mål och värderingar samt förståelse för medmänniskan och arbetsprocesser. Genom att identifiera ledaregenskaperna och tillsätta rätt ledarskap för att öka medarbetarnas engagemang till företagets CSR arbete kan resursförbrukning, kvalité av varor eller tjänster utvecklas på ett hållbart sätt som gynnar framtida generationer. Ledare kan då på ett begripligt sätt forma en stark organisationskultur med hållbara mål och riktlinjer för olika processer inom organisationen. Därmed kan företag, som vill engagera medarbetarna, leta efter ledare med specifika egenskaper istället för att leta efter en specifik ledarstil i hopp om att öka medarbetarnas engagemang till företagets CSR arbete.
Sustainability is a constant process of change due to its complexity. In order to be able to deal with this complexity, is necessary to take actions to preserve this planet and its future. Corporate Social Responsibility (CSR) is a non-statutory approach and one of the several sustainable measures that companies voluntarily use to prove their responsibility and influence in the society. Hence, it becomes important to develop approaches that contribute to sustainable development and a better future. Previous research shows that an increased interest in the combination between leadership and CSR has emerged recently. Furthermore, researchers believe that the leader has the greatest impact on employees and their commitment. In accordance to previous research, it is important to develop the knowledge about leadership styles and its contribution to employees' commitment towards the company's CSR work. The aim of this study is to clarify how leadership styles contribute to employee engagement within the company's CSR work. Hence, the study intends to contribute with developing knowledge, necessary to implement the right leadership style for an increased commitment of employees towards the company's CSR work. To fulfill the purpose, a total of ten companies from the Paper Province business cluster were examined on the basis of a qualitative research approach. The interviews were semi-structured consisting ten respondents and established the empirical material of the study. The study shows that it is not the specific leadership style that contributes to an increased employee engagement. Instead, it is the qualities the leader acquires as well as the actions, which in turn, contributes to employee involvement towards the company's CSR work. Furthermore, the study identifies that leaders possess three strong qualities: To act as a role model, have clear goals and values ​​and an understanding for fellow human beings and work processes. By identifying leadership qualities and appointing the right leadership, it could increase employee engagement, resource consumption, quality of goods or services which in turn benefits future generations as well. These leaders can then, shape a strong organizational culture with sustainable goals and guidelines for various processes within the organization, as the study demonstrates. Hence, companies that want to engage employees can look for leaders with specific characteristics instead of looking for a specific leadership style in hopes of increasing employee engagement towards the company's CSR work.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Hellmark, Rebecca, and Ellen Reinhardt. "Riktlinjer för ett lyckat förändringsarbete : En fallstudie om hur förändringar blir till förbättringar." Thesis, Högskolan i Borås, Akademin för textil, teknik och ekonomi, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hb:diva-22109.

Full text
Abstract:
I dag är det viktigt för företag att arbeta med förändringsarbete för att hålla sig relevanta på marknaden. Att organisationer misslyckas med förändringsarbetet är ett återkommande problem, vilket visar sig i att förändringar inte blir till förbättringar. Föreliggande rapport undersöker hur ett medelstort serviceföretag i Sverige arbetar med förändringsarbete för att komma fram till vilka riktlinjer som kan hjälpa medelstora serviceföretag att driva ett lyckat förändringsarbete därför ändringarna blir till förbättringar i företagets kundstyrda arbetsprocesser. För att bedriva ett lyckat förändringsarbete, där förändring blir till förbättringar av processen krävs det att företaget arbetar med följande faktorer; Systemet, Delaktighet, Drivkraft och Ledarskap. Företag måste förankra förändringar i ett system, låta arbetarna vara delaktiga, ha kunden som drivkraft och utveckla ett lyhört och engagerat ledarskap. Fallstudien är genomförd på ett medelstort serviceföretag lokaliserat i Göteborg. Resultatet i undersökningen är baserat på insamlad kvalitativ data från utvalda intervjupersoner. Totalt har sju respondenter intervjuats och deras intervjusvar ligger till grund för rapportens slutsats. Deras intervjusvar har analyserats och jämförts med tidigare forskning inom ämnet.
Today it is important for companies to work with change management in order to stay relevant to the market. One recurring problem is that organizations do not succeed in their work with change management and that the changes do not result in improvements. This report examines how a medium-sized service company in Sweden is working with change management. The purpose is to find guidelines that medium-sized service companies can take into consideration to work successfully with change management, so that the changes will become improvements in their customer-driven work processes. In order to successfully work with change management, where changes are intended to improve the process, the company must rely on the following factors; System, Participation, Motivation and Leadership. Companies must anchor changes in a system, let the employees participate in the change management, develop a committed leadership and the motivation for change management should be customer-driven. The case study was conducted at a medium-sized service company located in Gothenburg. The result of the survey is based on collected qualitative data from selected interviewees. In total, seven respondents have been interviewed and their responses form the basis of the report's conclusion. Their responses have been analysed and compared with previous research within the subject.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Lindmark, Sofia. "Införande av IT i skolan : En kvalitativ studie utvärderande införandet avpersondatorer till eleverna på Norrhammarskolan." Thesis, Karlstads universitet, Handelshögskolan, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-44317.

Full text
Abstract:
Många skolor har problem med att införa ny teknik och tyvärr fastnar skolor ofta i en serie av påbörjade införanden där de testar olika lösningar som aldrig leder till fullständigt införande. Syftet med denna fallstudie är att undersöka hur lyckat införande av IT i skolor ser ut samt utvärdera Norrhammarskolans införande av persondatorer till sina elever mellan årskurs 6 till 9 mot detta. Fallstudien är kvalitativ med intervjuer samt en enkät av intressenter på nivåer som berörde införandet och frågorna är framtagna ur en analysmodell som visar hur införande av IT i skolor kan se ut. Denna inkluderar hantering av förändring, införandeprocessen och dess fem faser samt principer på vad lyckat införande av IT i skolan kan innebära. Undersökningen av Norrhammarskolans införande visade problem som saknaden av en lokal grupp på skolan som då heller inte hanterade förändringsarbetet. Konkret införandeplan och lokalt ledningsstöd fanns dessutom inte samt att det fanns behov av bättre resursplanering innan införandet och bättre tillförsel av detta. Mycket som räddade dem var kompetent personal som tog ett stort ansvar, något som skapade nyckelpersoner som nu Norrhammarskolan är beroende av. Trots ett skakigt införande gynnar införandet barn och föräldrar inom Skellefteå kommun samt principerna för lyckat införande av IT i skolor uppnås till stor del.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Weber-Frick, Christina Margaretha. "Entwicklung von Methoden zur mikrobiologisch-hygienischen Beurteilung von Lebensmitteln mit Limulus-Amöbocyten-Lysat-Verfahren /." [S.l.] : [s.n.], 1988. http://e-collection.ethbib.ethz.ch/show?type=diss&nr=8669.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Filipsson, Therese, Anna Persson, and Karolina Lidén. "Vad är ett lyckat projekt ur ett intressentperspektiv? : En studie av Trainee in TIME." Thesis, Jönköping University, JIBS, EMM (Entrepreneurship, Marketing, Management), 2007. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-665.

Full text
Abstract:

Abstract

The concept project is today used in several contexts and has different meaning in different contexts. Lately, projects have been seen as a form of organization and more companies convert from traditional organizing to organizing in a project form. The purpose and focus of today’s project is not only to increase quality and competence development for management but also to integrate different actors in order to e.g. increase customer value.

LänsTeknikCentrum AB (LTC) in Jönköping is running different projects in order to support companies in Jönköping County. One of these projects is called Trainee in TIME where the word TIME stands for Technique, IT, Marketing, and Economy. The project is supposed to support and help unemployed people, possessed with an academic education to increase their ability to be employed, through individual adjusted trainee places in small- and medium sized companies. The assignment to evaluate the project Trainee in TIME was given to us by LTC.

The purpose with the thesis is to evaluate and examine a stakeholder perspective in a project since the focus often is on the management of the project. We have chosen to concentrate the study on two different stakeholders, who both have been participating in the project Trainee in TIME.

The Project Implementation Profile is a model used to evaluate project, and since this model focuses on the project management, we have chosen to redesign the model in order to make it fit the stakeholder perspective. This new redesigned model consists of nine different areas which we consider are relevant to evaluate. The questionnaire we made is based on the new model and was implemented on all trainees and companies, as well as the project management in order to compare the different views on the project.

The respondents were also asked to value which three areas they considered most important in order to make a successful project, and also the three least important areas.

It appears from the result of the study that the trainees, companies and project management are satisfied with the project. However, it can be seen that the trainees and the project management are somewhat more satisfied since their results are slightly better or higher in relation to the companies. According to the investigation, LTC should focus more on customer deliberation and customers’ acceptance.


Sammanfattning

Begreppet projekt används idag i alltfler sammanhang och har olika innebörd i olika sammanhang. På senare år har dock projekt setts som en organisationsform och alltfler företag övergår, från det traditionella sättet att organisera, till projektform. Syfte och fokus med projektorganisation är att öka kvalitet och kompetensutveckling för ledning och styrning, men även att integrera olika aktörer för att till exempel öka kundvärdet.

LänsTeknikCentrum AB (LTC) i Jönköping driver olika projekt till stöd för företagsutveckling i Jönköpings län. Ett av projekten heter Trainee in TIME där ordet TIME står för teknik, IT, marknad och ekonomi. Projektet ska hjälpa högskoleutbildade och arbetslösa personer till ökad anställningsbarhet genom individuellt anpassade traineeplatser på små- och medelstora företag. Vi fick i uppdrag av LTC att utvärdera projektet Trainee in TIME.

Syftet med uppsatsen är att utvärdera och undersöka intressentperspektivet i ett projekt då fokus i projektutvärderingar oftast ligger på projektledningen. Vi vill istället inrikta oss på olika intressenter och har valt trainee och företag som har medverkat i projektet Trainee in TIME.

Project Implementation Profile är en modell använd för att utvärdera projekt. Då denna modell främst är inriktad på utvärdering av projektledningen har vi valt att arbeta om den till en modell som är mer anpassad till utvärdering av intressenters syn på projektet. Den nya modellen består av nio olika områden som vi anser vara relevanta att utvärdera. En enkätundersökning, baserad på den nya modellen, genomfördes bland samtliga trainee och företag samt av LTC för att kunna jämföra intressenternas syn på projektet i relation till projektledningen. Respondenterna ombads även att värdera vilka tre områden de ansåg viktigast för att ett projekt ska anses lyckat respektive tre områden de anser minst viktigast för ett lyckat projekt.

Resultatet av undersökningen visar att samtliga parter, som blivit undersökta, är nöjda med projektet. Mest nöjda är dock trainee och LTC då deras resultat är aningen högre jämfört med företagen. Undersökningen visar att LTC borde fokusera på kundens godkännande genom att presentera projektet tydligt för intressenterna. LTC bör även förbättra kundöverläggningen mellan LTC och intressenter genom att vara lyhörd vid eventuella synpunkter samt att tillhandahålla information under projektets gång.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Mårtensson, Jeanette, and Petra Granholm. "Lyckat motivationsarbete ur socialarbetarens perspektivSuccesful client motivation from a social worker point of view." Thesis, Kristianstad University College, Department of Health Sciences, 2005. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hkr:diva-3475.

Full text
Abstract:

The purpose of doing this research except for educational reasons is to show significant effects that make motivational work successful. The choice of subject we decided out of experience from the term of practise. The description of the subject is from the social workers angle of approach. The method we used is a qualitative study with semi structured interviews. We have looked at three different fields of social work from the view of six social workers, two from each field. For us, future social workers this may be our next working places. The significant effects on motivational work that the interviews showed us was that successful motivational work are a complicated subject with many areas. For example is it to find in the interaction between social worker and client, the social workers quiet knowledge, the clients willpower or outside affect of the client. Our thought from the results is among other things that the social worker needs to have self knowledge and believe in the client.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Schyllander, Maria, and Julia Olsson. "Ett lyckat arbete enligt BBIC? : Socialsekreterares syn på dokumentationssystemet BBIC – Barns behov i centrum." Thesis, Karlstads universitet, Institutionen för sociala och psykologiska studier, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-35238.

Full text
Abstract:
Ett lyckat arbete enligt BBIC? – Socialsekreterares syn på dokumentationssystemet BBIC – Barns behov i centrum Maria Schyllander och Julia Olsson Den kvalitativt förankrade studiens syfte var att erhålla fördjupad kunskap kring socialsekreterares uppfattningar gällande dokumentations- och handläggningssystemet BBIC, Barns Behov I Centrum. Studiens frågeställningar fokuserade på att se hur organisation och handlingsutrymme är förenade med arbetet enligt BBIC. Kvalitativa intervjuer med socialsekreterare som arbetar med barnavårdsutredningar genomfördes och data analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys, organisationsteori och handlingsutrymme. Huvudresultatet visade att socialsekreterarna var positivt inställda till att använda ett dokumentationssystem i utredningsarbetet men att BBIC var omfattande och tidskrävande. Organisatoriska förutsättningar och handlingsutrymmet var betydande för arbetet med BBIC. Varken handlingsutrymme eller organisation var anpassat till BBIC och arbetet med BBIC var inte utformat efter organisatoriska villkor. BBIC som dokumentations- och handläggningssystem i det sociala barnavårdsarbetet uppfattades som en bra grund men med ett behov av revidering och förändring.
A successful work according to BBIC? – Social workers’ view on BBIC – a Swedish child investigation system Maria Schyllander and Julia Olsson BBIC (Children’s Need In Focus) is a Swedish system used in child welfare investigations which was brought from the British method Integrated Children’s System, ICS. The aim of this thesis was to receive increased knowledge of attitudes towards the system from social workers point of view. Qualitative interviews with social workers working with child welfare investigations were performed and analysed using qualitative content analysis and theoretical concepts according organisation and the space of action. The main result showed that social workers were in favour of working with a system during the investigation, but that BBIC is time consuming due to the magnitude of the system. Organisational conditions and the space of action were important while working according to BBIC. Neither the space of action nor the organisation was adapted to BBIC and BBIC was not designed after the organisational conditions. BBIC as documentation and management systems in the social child care was perceived as a good foundation but in need for revision and change.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Wahlqvist, Fanny. "Vad är ett lyckat ledarskap för hållbar utveckling? : En studie om förändringsledning i näringslivet." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-29571.

Full text
Abstract:
Hållbar utveckling är ett begrepp som genom Brundtlandkommissionens rapport “Vår gemensamma framtid” och EU Kommissionens definition av Corporate Social Responsibility (CSR) har fått en större påverkan på näringslivet. Denna studie hade som syfte att undersöka hur ledare på företag som enligt svenska konsumenter anses vara “hållbara” driver sitt interna förändringsarbete med hållbar utveckling. Hållbarhetsansvariga från sex företag har deltagit i en kvalitativ intervjustudie med målet att ge mer kunskap om hur samtliga leder förändringsarbetet i sin verksamhet, samt vilken strategi som finns i förändringsledningsarbetet i organisationen. Resultatet anger att styrgrupper, visioner samt kortsiktiga och långsiktiga mål är bra insatser och verktyg i ett framgångsrikt förändringsarbete. Internutbildning och kommunikation är viktigt för att öka kunskap och engagemang hos medarbetare i organisationen. Utmaningar med att driva förändring kan vara att få med sig medarbetare och leverantörer i arbetet. Tidsbrist, bevis på ekonomisk vinst och svårigheter att kvantifiera fördelar med hållbarhetsarbetet är aspekter som kan påverka hur väl förändringsarbetet prioriteras i verksamheten.
Sustainable Development is a concept that has developed and gained interest in business production through the report ”Our common future” written by the Brundtland Commission and the definition of Corporate Social Responsibility (CSR) by the EU Commission. The aim of this study was to investigate how companies who are considered ”sustainable” by consumers are managing there internal changes to participate in the development of a more sustainable society. Leaders from six companies have participated in a qualitative research with the goal to achieve information about how the change is managed in their businesses. The result shows that a steering committee, visions, short- and long term goals are actions stated to be useful to create a successful change management. Internal education and communication is important to improve the knowledge and engage the co-workers in the organisation. Challenges in the change management can be to increase interest for sustainable development among co-workers and suppliers. Short term pressure, difficulties to quantify intangible outcomes of action and evidence for economic benefits are aspects that can affect how well a change management is prioritized in the organisations.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Svensson, Håkan, and Gustaf Sarpakari. "Ett lyckat förvärv av ett onoterat bolag inom detaljhandeln : En fallstudie med fokus på integration." Thesis, Uppsala University, Department of Business Studies, 2007. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-7986.

Full text
Abstract:

Syftet med denna uppsats har varit att utifrån ett ledningsperspektiv analysera ett företagsförvärv som betecknats som framgångsrikt för att utröna dels hur det förvärvande företagets motiv och mål bidrog till att förvärvet blev framgångsrikt och dels vilken betydelse de i tidigare forskning identifierade framgångsfaktorerna hade för att förvärvet lyckades. En fallstudie genomfördes för att besvara syftet. I fallstudien genomfördes en granskning av företagsintern information samt två intervjuer. Intervjumallarna konstruerades utifrån den teoretiska referensramen som presenteras i uppsatsen. De empiriska resultaten visade att det förvärvande företagets långsiktiga motiv och mål förenklade integrationen, samt att de identifierade framgångsfaktorerna i olika grad hade betydelse för en lyckad integration. Uppsatsen kommer fram till slutsatsen att kombinationen av de långsiktiga motiven, kunskap om branschen, genomdrivandet av synergierna, fokus på både integration av personal och integration av verksamhet, tidig planering, hastighet och kommunikation alla bidrog till den lyckade integrationen.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Kihl, Olsson Alexander, and Julianna Strandberg. "ETT LYCKAT KUNDBEMÖTANDE -UTIFRÅN BANKENS FRONTPERSONALS PERSPEKTIV. : En kvalitativ studie om frontpersonalenssubjektiva upplevelser utifrån inre motivationgentemot kundbemötanden." Thesis, Umeå universitet, Företagsekonomi, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-157062.

Full text
Abstract:
I cirka tjugo år har det pågått en omfattande digitalisering av världen, där institutioner, myndigheter, organisationer och andra företag har flyttats (verksamheten omplacerades) i större grad från att vara en fysisk kontakt till att bli en digital kontakt. Begreppet “digitalisering” formuleras av Kamery & Pitts (2002, s. 59) som datorisering för olika processer i samhället. Allt som man tidigare behövt vara fysiskt närvarande, finns numera i mobilen eller datorn. Även banken har flyttat de flesta delarna av sin verksamhet till digitala världen, vilket har skapat nya miljöer och förutsättningar för förändringar i kundbemötandet. Banken är ett relevant ämne att utforska eftersom dess förändringar är bland de mest omfattande och att deras fokus vid kundbemötande är att hjälpa kunden med sitt ärende, inte sälja tjänster. Sedan tidigare har banken haft webbsidor där alla kunder kunnat kontrollera sina konton online och utföra en hel del av ärenden på egen hand, såsom betalningar, överföringar, med mera. I nuläget utvecklas nya avdelningar som hanterar ärenden utanför de fysiska kontoren och dessutom utanför office öppettider. Även om kontoren inte kan uteslutas helt och hållet, har deras betydelse minskat kraftigt (Larsson, 2018). Denna digitalisering har skapat förutsättningar för att införa nya avdelningar på banken. Avdelningar som hanterar kunder via telefon. Syfte med denna studie är att undersöka frontpersonalen inre motivation, vad de värdesätter och känner saknas när de ska skapa ett lyckat kundbemötande via telefon. Utifrån inre motivation till organisationens värderingar/principer, team och individ. Studien är inriktat på att undersöka subjektiva bedömningar och åsikter ifrån frontpersonalen som arbetar inom bank med kundtjänst via telefon. För denna studie valdes den kvalitativa metoden med subjektivism som ontologisk inriktning, eftersom det med denna metod går att individuellt undersöka subjektiva bedömningar av respondenter. Vidare användes det deduktiva arbetssättet, där utgångspunkten ligger i tidigare studier som teoretisk referensram. Den insamlade datan analyserades med tolkning som kunskapsteori. All data behandlades subjektivistiskt vilket innebär att varje intervju tolkades var för sig och inga generaliseringar har gjorts. För studien behövdes frivilliga individer inom kundtjänsten, vilket har erhållits genom bekvämlighetsurval. Åtta stycken personer som arbetar inom telefonkundtjänsten i en av de fyra största bankerna i Sveriges har deltagit i undersökningen. Dessa intervjuer har utförts på banken, på en avskild plats. All insamlade data har lagrats diskret och används endast för denna studie. Alla intervjuer textades och skickades till respondenterna. Därefter har all insamlade data sammanförts i resultatkapitlet i form av sammanfattningar av respondenternas svar och analyserats med hjälp av den teoretiska referensramen. Analysen har påvisat att det förekommer likheter bland respondenterna vilket tyder på att det finns en enhetlig bild men samtidigt kan man inte förallmänliga resultaten. Därefter konstateras att telefonkundtjänstavdelningen har blivit något större än bara kundhantering via telefon. Numera heter sådana avdelningar “digitala kanaler”, de omfattar andra kanaler för att kunna etablera kontakt med kunder såsom chatt, videosamtal, kund post. Detta gör studien endast inkluderar en del av den nya miljön inom kundtjänsten som har skapats i samband med digitaliseringen och att det finns incitament för vidare forskningar inom nämnt område. En övergripande slutsats kan presenteras vilket är att de åtta intervjuade personerna värderar högst trevligt kundbemötande, kunskap, informations tillgänglighet och trivsel på arbetsplatsen för att kunna uppnå ett lyckat kundbemötande. Dock finns det vissa avvikelser inom den inre motivationen i form av självutveckling, problemlösning, nyfikenhet eller ren försörjning. Alla respondenter hade samma genomgående tråd i sina svar vilket var att kundens intressen och problematik är den högsta prioriteten.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Ericsson, Emma, and Daniel Ericsson. "Work-life Balance: ett lyckat recept? : En kvalitativ studie om kockars förutsättningar att balansera arbetsliv och privatliv." Thesis, Uppsala universitet, Företagsekonomiska institutionen, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-314991.

Full text
Abstract:
Besöksnäringen har historiskt sett lidit av hög personalomsättning och idag är efterfrågan på kvalificerade kockar stor. Studier visar att Work-life Balance, som belyser betydelsen av anställdas balans mellan arbetsliv och privatliv, är en central variabel kopplad till anställdas intentioner att stanna inom eller lämna en organisation. Då balans varierar mellan grupper och individer avsåg studien att specifikt studera kockar. Syftet med studien var således att öka förståelsen för hur restauranger kan arbeta för att bidra till kockars förutsättningar att balansera arbetsliv och privatliv. För att bidra med kunskap och fördjupad förståelse i ämnet, avsåg studien beskriva hur restauranger arbetar med dessa frågor samt hur yrkesverksamma kockar uppfattar sina förutsättningar att balansera arbetsliv och privatliv. En fallstudie genomfördes på tre svenska restauranger där en kökschef och en kock på vardera restaurang intervjuades. Resultatet visade att restaurangerna i viss utsträckning arbetar med strukturella stöd, men desto mer med kulturella stöd i syfte att främja de anställdas upplevelse av balans. De implementerade kulturella stöden av restaurangerna samt den yrkesgemenskap som existerar inom kockyrket visade sig bidra till kockarnas förutsättningar att balansera arbetsliv och privatliv. Resultatet indikerade vidare att kockarna upplever balans trots att de spenderar mycket tid på arbetet samt att karaktärsdrag kopplade till kockyrket, bland annat passion och kreativitet, bidrar till deras upplevelse av balans mellan arbetsliv och privatliv. Då studien vittnar om att kockyrket i sig samt den yrkesgemenskap som existerar påverkar kockarnas förutsättningar att balansera arbetsliv och privatliv, belyser studien slutligen vikten av att studera specifika yrkesgrupper och deras förutsättningar till balans.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Gustafsson, Anna-Lena, and Sofia Larsson. "Vägen till ett lyckat resultat : hur kan vi minimera antalet elever som lämnar grundskolan utan betyg i matematik." Thesis, University of Skövde, University of Skövde, University of Skövde, 2009. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-2766.

Full text
Abstract:

Vi har under året fått larmrapporter om att Sveriges matematikundervisning är undermålig. Enligt Skolverkets statistik får vi också detta bekräftat. Undersökningen avser att ta reda på hur lärare uttrycker sig kring undervisning, elevens självbild och kunskapsbedömning när det gäller att minimera antalet elever som lämnar grundskolan utan betyg i matematik. I denna kvalitativa studie har vi valt att intervjua sex matematiklärare i grundskolans senare år. Med dessa intervjuer vill vi synliggöra tänkbara orsaker till att svenska elever tappar mark när det gäller matematikkunskaper. Vi har valt att fokusera på hur undervisning och kunskapsbedömning ser ut på skolor med högt respektive lågt antal elever som ej uppnått målen för matematik i grundskolan. Vi har dessutom valt att lägga fokus på hur elevens självbild påverkar förmågan att tillägna sig matematikkunskaper. I vårt resultat visar det sig att våra sex respondenter inte skiljer sig anmärkningsvärt i hur de undervisar och kunskapsbedömer sina elever utifrån högt eller lågt antal elever som ej uppnått målen för grundskolan i matematik. Vad vi däremot kan se är att matematiklärarna är kritiska till hur undervisningen fungerar i de tidigare åldrarna. Respondenterna ger också en tydlig bild av att vår samhällsstruktur har förändrats vilket ger dem elever med skiftande social och kulturell bakgrund. Vi har behandlat dessa iakttagelser i vår diskussionsdel där vi med stöd från olika litteratur och styrdokument ger tänkbara orsaker om hur vi kan åtgärda resultatet utifrån frågor som var ansvaret ligger men också påvisa olika faktorers samspel i den komplexa verklighet vår skola befinner sig.


We have during the year received alarming reports concerning the inferior state of the Swedish mathematics teaching. According to the statistics from the Department of Education we also get this confirmed. The survey intends to find out how teachers express themselves about teaching, the pupil's self-image, and judging of knowledge when it comes to minimizing the number of pupil's who leave elementary school without any grades in mathematics. In this qualitative study we have chosen to interview six teachers of mathematics from the later years of the elementary school. With these interviews we would like to make visible possible causes why Swedish pupils are falling behind when it comes to knowledge in mathematics. We have chosen to focus on how teaching and judging of knowledge look like at schools with a high respectively low number of pupils who haven't reached the goals set up for mathematics in elementary school. We have also chosen to focus on how the self-image of the pupil affects the ability to acquire knowledge in mathematics. Our results show that our six respondents do not in a considerable way differ in the way they teach and judge the knowledge from a point of view where a high or low number of pupils that have not reached the goals set for the elementary school is concerned. What we can see on the other hand is that the teachers of mathematics are critical about the way the teaching works in the earlier years. The respondents also provide a clear picture that the structure of our society has changed which gives them pupils of shifting social and cultural background. We have treated these observations in our discussion section where we with support from different literature and steering documents present thinkable causes about how we can take measures from questions concerning where the responsibility lies but also show the interplay between different factors in the complex reality where our school is.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Larsson, Marie, and Rebecka Rommeskog. "Företagsförvärv : en studie om motiv till företagsförvärv och om vilka de bidragande faktorerna är till ett lyckat förvärv." Thesis, University West, Department of Studies of Work, Economics and Health, 2003. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hv:diva-269.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Eklund, Patrik, and Simon Strandevall. "Framgångsfaktorer för en lyckad partnering – Entreprenörens perspektiv." Thesis, Högskolan i Borås, Akademin för textil, teknik och ekonomi, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hb:diva-21200.

Full text
Abstract:
Partnering omvandlar ett projekt med flera involverade företag till ett temporärt gemensamt företag, “projektet AB”. – Johan Johansen    Någon behöver en byggnad uppförd, ett byggföretag åtar sig uppdraget och när det är färdigt får de betalt. Så har det varit i flera hundra år. Allt eftersom byggbranschen utvecklades och växte uppstod problem som löstes med innovativa lösningar. En kvarstående utmaning i byggbranschen är samspelet mellan olika aktörer och partnering anses vara den hittills bästa lösningen för detta.  Men vad är partnering? Och vad definierar ett lyckat partneringprojekt? Vilka parametrar och faktorer anses vara av störst tyngd för att få en så problemfri byggprocess som möjligt? Stämmer entreprenörens perspektiv överens med beställarens? Detta svarar denna rapport på samt dess omkringliggande aspekter och faktorer. Perspektivet som används är utifrån entreprenören Skanska Sverige AB.  Metoden som används för genomförandet av denna rapport är inledningsvis en beskrivning av begrepp och tidigare definitioner för att skapa ett teoretiskt ramverk att förhålla sig till. Efter detta utförs intervjuer av tolv nyckelpersoner, varav tio inom Skanska och två från beställarsidan. Med hjälp av svaren från intervjuerna sammanställs ett resultat i kapitel 4. Slutligen skrivs en diskussion och slutsats som härleds av både resultatkapitlet och det teoretiska ramverket. Här konkretiseras informationen och knyter an till syftet för rapporten och besvarar de frågeställningar som ställs i kapitel 1.4.  Resultatdelen beskriver dels det som respondenterna anser vara det viktigaste vid ett projekt utfört i partneringform, dels de områden som behöver utvecklas. Genom svaren som erhållits går det urskilja en genomgående åsikt om att partnering bör tillämpas i de komplicerade projekten, likaså är det till fördel att parterna ingår i samverkansformen i tidigt projektskede. Många svar tyder också på att det är viktigt att uppehålla goda relationer såväl i arbetet som efter projektets slut. Något som nämns som en utmaning i partnering är kunskapen av att arbeta på det sättet.  I slutsatsen besvaras frågeställningarna som formulerats i kapitel 1.4 och återspeglar syftet med rapporten. En sammanfattning av de viktigaste parametrarna för att nå en lyckad partnering beskrivs i nedanstående punktlista:  • God kommunikation mellan aktörerna i projektet. • Tillit och förtroende. • Engagemang och mognadsgrad från de inblandade. • Gemensamma mål inom organisationen. • Rättvis och öppen ekonomi.
Partnering transforms a multi-involved company into a temporary joint venture, "project AB ". - Johan Johansen   Someone needs a building set up, a construction company commits the mission and when it's done they get paid. That’s how it’s been for hundreds of years. As the construction industry developed and grew, problems were solved with innovative solutions. A continuing challenge in the construction industry is the interaction between different actors and partnering is the best solution to date for this.  But what is partnering? And what defines a successful partneringproject? Which parameters and factors are considered to be of the greatest importance in order to get as smooth a construction process as possible? Is the contractor's perspective consistent with the client's? This is what this report intends to answer as well as its surrounding aspects and factors. The perspective used is based on the contractor Skanska Sverige AB.  The method used for the implementation of this report is initially a description of concepts and earlier definitions for creating a theoretical framework to relate to. Following this, interviews are conducted by twelve key people, including ten within Skanska and two from the client page. Using the answers from the interviews, a result is compiled and is described in chapter 4. Finally, a discussion and conclusion is drawn from both the resultchapter and the theoretical framework. Here the information is concretized and relates to the purpose of the report and ensures that the questions set in Chapter 1.4 are answered.  The part of the results chapter describes what the respondents consider to be the most important in a project conducted in partnering form, and the areas that need to be developed. Through the answers received, there is a clear understanding that partnering should be applied in the complex projects, and it is also beneficial for the parties to be part of the collaborative form at an early stage. Many answers also indicate that it is important to maintain good relationships both in work and after the end of the project. Something mentioned as a challenge in partnering is the knowledge of working that way.  In conclusion, the questions formulated in chapter 1.4 are answered and reflect the purpose of the report. A summary of the most important parameters for achieving a successful partnering is described in the following bulletin list: • Good communication between the players in the project. • Trust and confidence. • Engagement and maturity from those involved. • Common goals within the organization. • Fair and open economy.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Söderström, Johan. "Framgångsfaktorer med processkartläggning vid ett systeminförande : En rekonstruktion av effekter vid ett lyckat systeminförande med en processkartläggning som grund." Thesis, Karlstads universitet, Handelshögskolan, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-36218.

Full text
Abstract:
Sammanfattning Ett affärssystem kan ses som ett standardiserat, verksamhetsöverskridande systemstöd. Införandet av affärssystem har stora inverkningar på organisationen och är komplext, resurs- och tidskrävande. Det är många faktorer att ta hänsyn till, vilket resulterar i att flera systeminföranden misslyckas. Kontentan av ett misslyckande kan innebära stora förluster för organisationen och i värsta fall leda till konkurs.   Uppsatsens syfte har varit att rekonstruera framgångsfaktorer med processkartläggning vid ett systeminförande. Den har en kvalitativ ansats som är baserad på intervjuer med personer i tre olika yrkesroller. Uppsatsen ska med sina slutsatser underlätta genomförandet av framtida systeminföranden.   Fallstudien visar på att definierade verksamhetsprocesser kan synliggöra och tydliggöra informationsflöden, data och funktioner i systemprocesser som behövs för att stödja verksamhet och ställa krav på och underlätta val av affärssystem. Strömlinjeformade affärs- och systemprocesser resulterade i att organisationen kunde rationalisera och få ökad produktivitet. Förändringsarbetet underlättades genom att låta användarna vara med vid kartläggningen av processerna. Att skapa en helhetsbild över organisationen gav insikt för hur den såg ut samt ökade acceptansen för det nya affärssystemet. Drivkraften som detta medförde, var att den anställde blev mer motiverad, eftersom den ville se kartläggningen gå i uppfyllelse. Genom att förankra systeminförandet kunde ledningen enklare införa det nya affärssystemet, eftersom användaracceptansen var högre. Processkartläggningen gav dessutom beslutsunderlag för att avgöra om det var verksamhetsprocesser, systemprocesser, eller båda delarna som behövde anpassas. Genom att använda sig av processkartläggning inför ett systeminförande kunde fallföretaget öka chanserna för att lyckas, eftersom organisationen gemensamt kartlade vilka processer i verksamheten som affärssystemet skulle stödja. Därav är rekommendationen att använda processkartläggning som ett verktyg inför ett systeminförande, eftersom detta visat sig skapa många positiva effekter.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Beaulieu, Marc-Alexandre. "Caractérisation subcellulaire dans le lysat de réticulocyte de lapin de la protéine FMRP impliquée dans le syndrome X-fragile." Thesis, National Library of Canada = Bibliothèque nationale du Canada, 1999. http://www.collectionscanada.ca/obj/s4/f2/dsk2/ftp01/MQ38008.pdf.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Vidovic, Aleksandar. "Die quantitative Limulus-Amoebozyten-Lysat-Endotoxin-bestimmung bei Pferden mit Magen-Darm-Kolik unter besonderer Berücksichtigung der Endotoxämieentwicklung im Krankheitsverlauf." Doctoral thesis, Universitätsbibliothek Leipzig, 2012. http://nbn-resolving.de/urn:nbn:de:bsz:15-qucosa-96972.

Full text
Abstract:
Pferde als Pflanzenfresser benötigen für die Verdauungsvorgänge im Magen-Darm-Kanal eine Vielzahl von Mikroorganismen. In der Pathogenese der equinen Kolikerkrankungen spielen die aus einem Teil dieser Bakterien stammenden Endotoxine (Lipopolysaccharide, LPS) eine wichtige Rolle. Das Caecum und das Colon ascendens scheinen der Ort einer pathologischen Endotoxinabsorption beim Pferd zu sein. Mit Hilfe von Limulus-Amoebozyten-Lysat-Tests (chromogenes Substrat, Endpunkt Methode) wurden die Endotoxinkonzentrationen bei 52 gesunden Pferden und 105 an Magen-Darm-Kolik erkrankten Pferde bestimmt. Durch wiederholte Messungen wurde die Entwicklung der Endotoxinkonzentration bei Kolikpferden im Krankheitsverlauf untersucht. Im Plasma aller gesunden Pferde wurden Endotoxine nachgewiesen, mit einem Mittelwert von = 5,90 pg/ml ± 2,78 pg/ml. Bei 90,5% der Pferden mit Kolik lag die Endotoxinkonzentration in der ersten Probe nach Einlieferung in die Klinik über 10 pg/ml. Kolikformen mit grundsätzlich hohen Endotoxinkonzentrationen konnten herausgefunden werden. In dieser Untersuchung waren das die Hernia foraminis omentalis mit einem LPS-Mittelwert von 91,57 pg/ml, die Dünndarmstrangulation durch Lipoma pendulans mit einem LPS-Mittelwert von 89,32 pg/ml und die Torsio coli totalis 360° mit einem LPS-Mittelwert von 88,21 pg/ml
Endotoxaemia in colic illnesses in horses; Quantitative analysis and clinical relevance Horses as herbivores require a multitude of micro-organisms for the digestive processes in the gastrointestinal tract. The endotoxins (lipopolysaccharides, LPS) originating from a part of the bacteria play an important role in the pathogenesis of equine colic illnesses. The caecum and the colon ascendens appear to be the site of a pathological absorption of endotoxins in horses. With the aid of limulus-amoebocyte-lysate tests (chromogeneous substrate, end-point method) the endotoxin concentrations were analysed in 52 healthy horses and 105 horses suffering from gastrointestinal colic. The development of the endotoxin concentration in the case of horses suffering from colic was investigated through repeated measurements throughout the course of the illness. Endotoxins were identified in the plasma of all healthy horses at a mean value of = 5.90 pg/ml ± 2.78 pg/ml. In 90.5% of the horses with colic, the concentration of endotoxins in the first sample subsequent to admission to the clinic was over 10 pg/ml. It was possible to determine specific forms of colic accompanied by fundamentally high concentrations of endotoxins. In this investigation these were omental foramen hernia with a mean LPS value of 91.57 pg/ml, small intestinal strangulation by lipoma pendulans with a mean LPS value of 89.32 pg/ml and colon torsion 360° with a mean LPS value of 88.21 pg/ml
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Ståhlberg, Camilla. "Ett lyckat miljömålsarbete: En studie av vad tjänstemän på regional och lokal nivå tycker är viktigt i arbetet med de femton miljökvalitetsmålen." Thesis, Linköping University, Department of Thematic Studies, 2004. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-2454.

Full text
Abstract:

Studien ger en bild av hur tjänstemän på regional och lokal nivå ser på miljömålsarbetet. Syftet med studien har varit att skapa en förståelse för hur tjänstemän, som aktivt arbetar med miljömålen på en länsstyrelse och en kommun, uppfattar miljömålsarbetet och vilka faktorer som de anser är viktiga för ett lyckat miljömålsarbete. Studien baseras på kvalitativa intervjuer med sju tjänstemän från en länsstyrelse och en kommun. Fokus har legat på de intervjuade tjänstemännens syn på åtgärdsarbetet på den egna myndigheten.

De problem som verkar vara mest centrala för intervjupersonerna i miljömålsarbetet är resursbrist, att det saknas politisk förankring, att inte tillräckligt många olika aktörer är delaktiga i arbetet, att det är ett brett område och att det är svårt att integrera miljömålen i myndigheternas ordinarie verksamhet. Fördelarna verkar främst vara att många vill delta i arbetet, att man har gemensamma mål som är beslutade av riksdagen, att man har en enhetlig struktur som går från nationell till regional och lokal nivå och att det finns ett system för uppföljning.

De faktorer som i studien framstår som mest centrala för ett lyckat miljömålsarbete är brett deltagande, samverkan, nätverk, integration av miljömålen i andra samhällsmål och i befintlig verksamhet inom myndigheterna, politisk förankring samt informationsspridning genom dialog och marknadsföring. Även att skapa bättre förutsättningar för människor att ändra sitt beteende i en miljövänligare riktning anses vara viktigt. Det handlar då främst om resursfrågor och att åstadkomma en tydligare styrning från nationell nivå, men även juridiska styrmedel och ett effektivt uppföljningssystem.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Vidović, Aleksandar [Verfasser], Bernhard [Akademischer Betreuer] Huskapm, Gerald Fritz [Gutachter] Schusser, and Norbert [Gutachter] Kopf. "Die quantitative Limulus-Amoebozyten-Lysat-Endotoxin-bestimmung bei Pferden mit Magen-Darm-Kolik unter besonderer Berücksichtigung der Endotoxämieentwicklung im Krankheitsverlauf : Die quantitative Limulus-Amoebozyten-Lysat-Endotoxin-bestimmung bei Pferden mit Magen-Darm-Kolik unter besonderer Berücksichtigung der Endotoxämieentwicklung im Krankheitsverlauf / Aleksandar Vidovic ; Gutachter: Gerald Fritz Schusser, Norbert Kopf ; Betreuer: Bernhard Huskapm." Leipzig : Universitätsbibliothek Leipzig, 2012. http://d-nb.info/1238151302/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Fredrick, Posti, and Otman Roza. "Den Lyckade Förändringen : Förändring av arbetsmetod inom bank utifrån ett ledarperspektiv i Sparbanken Rekarne." Thesis, Mälardalens högskola, Akademin för ekonomi, samhälle och teknik, 2014. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mdh:diva-25346.

Full text
Abstract:
Sammanfattning                         ”Förändringsarbete av arbetsmetod utifrån ledarperspektiv” Datum:                                           27 maj 2014 Nivå:                                               Kandidatuppsats i företagsekonomi, 15 hp Institution:                                   Akademin för Ekonomi, Samhälle och Teknik, EST, Mälardalens Högskola Författare:                                    Fredrick Posti 901205               Roza Otman 910525                  Titel:                                               ”Den Lyckade Förändringen - Förändring av arbetsmetod inom bank utifrån ett ledarperspektiv” Handledare:                                Angelina Sundström Nyckelord:                                    Organisationsförändring, implementering av förändring, ledarskap, lyckat förändringsarbete. Frågeställning:                            Hur lyckades Sparbanken Rekarne med sitt förändringsarbete? Vilka bakomliggande faktorer var avgörande under förändringsarbetet? Syfte:                                              Uppsatsen syftar till att beskriva hur ledare inom bankverksamhet arbetar för att genomföra ett lyckat förändringsarbete. Metod:                                           Denna uppsats har studerat Sparbanken Rekarnes förändring av arbetsmetod på allexpeditionen. Undersökningen genomfördes av kvalitativ ansats för att skapa förståelse av ämnet. Teorier har erhållits främst från vetenskapliga artiklar och litteraturböcker, empiriavsnittet har insamlats med hjälp av de fem intervjuer som genomförts på Sparbanken Rekarne i Eskilstuna. Slutsats:                                         De slutsatser som undersökningen kunde påvisa är att ledare ska förmedla betydelsen och målet med förändringen, för att skapa förtroende för de involverade personerna, detta är viktigt för att få med sig människor i förändringen. Delat beslutsfattande och idéskapande vid förändringar kan skapa ökad förståelse och därmed bidra till att minska missförstånd vid implementering av förändringar. För att undvika motstånd och skapa goda förutsättningar under förändringsprocessen är det viktigt som ledare att vara lyhörd, ödmjuk, flexibel samt involvera medarbetarna i förändringen. Viktiga faktorer för att lyckas med en förändring är kommunikation, ett starkt arbetslag, involvering samt delat beslutsfattande.
Abstract                                         “Change management of working-method based on a leader perspective" Date:                                               May 27th 2014 Level:                                              Bachelor thesis in Business Administration, 15 ECTS   Institution:                                   School of Business, Society and Engineering, EST, Mälardalen University   Authors:                                        Fredrick Posti                              Roza Otman                                                                                           901205                                                          910525 Title:                                               “The Successful Change – Change of working method in banking from a leader perspective” Tutor:                                              Angelina Sundström Keywords:                                    Change management, implementation of change in organization, leadership, successful organizational change.   Research question:           How did Sparbanken Rekarne manage to do a successful organizational change? What underlying factors were crucial in the change process? Purpose:                                        This paper aims to describe how leaders in banking have been working to implement a successful organizational change. Method:                                        The survey was conducted by a qualitative research method to create an understanding of the subject. Theories have been obtained primarily from scientific articles and literature books, the empirical section have been collected with the help from five interviews conducted at Sparbanken Rekarne in Eskilstuna. Conclusion:                                  The conclusion that this study could prove is that leaders should convey the meaning and goal of the change, in order to create confidence in the people involved in the organizational change and gain their trust. Shared decision-making and idea generation can create greater understanding and help to reduce misunderstandings in organizational changes. To avoid resistance and create favorable conditions for the change progress it is important for the leaders to be sensitive, humble, flexible and involve employees in the change. Key factors for successful organizational changes are communication, creating a strong team, involvement and shared decision-making.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Westerlund, Erik, and Viktor Öberg. "”Alla har en idé om hur man får ett lyckat liv” : En kvalitativ studie om hur ungas vuxenblivande och etableringsprocess påverkas av prekära anställningsformer." Thesis, Umeå universitet, Sociologiska institutionen, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-123250.

Full text
Abstract:
Etableringsprocessen, ungas väg in i vuxenlivet genom avslutad utbildning, arbete och egen bostad har blivit allt mer utdragen. Unga individer ställs i dagens samhälle inför en mängd olika valmöjligheter som det ofta råder en osäkerhet kring. Hur man ska bo, vad man ska arbeta med och vilka utbildningsmöjligheter som finns är något som alla individer måste ta ställning till. Samtidigt som unga individer reviderar kring olika val måste de ändå hålla sig sysselsatta och här är arbeten med prekära anställningsformer ett vanligt alternativ för unga i tidig vuxenålder. Syftet med denna studie var att undersöka hur unga människors vuxenblivande och etableringsprocess påverkas av prekära anställningsförhållanden. Tio personer i åldrarna 21-27 intervjuades för att belysa deras känslor och upplevelser kring att arbeta under sådana förhållanden. Resultaten visar att arbetets betydelse för studiens unga är att det både kan ge ekonomiska och personliga fördelar. Den nuvarande anställningsformen bidrar dock till att vissa aspekter inte kan uppfyllas. Istället bidrar den till en oro och osäkerhet, vilket också avspeglas på hur de resonerar kring framtiden. Resultaten visar även att respondenternas egen bild av vuxenblivande och självständighet ofta står i motsättning till deras nuvarande arbetssituation. Istället lyfts utbildning, fast arbete och en trygg ekonomi som viktiga aspekter för att kunna förverkliga sig själva. Betyg, bristande erfarenhet och deras egen ambivalens kring valmöjligheterna utgör dock aspekter som kan försvåra deras etableringsprocess.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Nouhi, Amin. "Dialog med kunden i projektet." Thesis, Uppsala universitet, Industriell teknik, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-310421.

Full text
Abstract:
The high rate of failed IT projects has become a real and relevantconcern of many businesses. Businesses are dissipating theirresources on failed IT projects. More often, IT projects fail toachieve most of their intended purpose of increasing productivity,lowering operating costs, improving the quality of work. Althoughthere have been many studies done through the years in an attemptto find the causes behind IT-project failure, there is still noconsensus about the underlying causes. The question itself iscomplex with many different aspects to consider. The researcherswithin this field mostly acknowledge this problem. Against thisbackground, the primary focus of this study is to explore what theclients within the IT-projects think about the way IT-projects areconducted and what they think has to be done to better the chancesof success for these projects. For the outcome of this study to bewell-founded interviews were also done with those responsible onthe supplier side in order to cover both sides viewpointconcerning the IT-projects. The way IT-projects are conducted nowseems to have a process-based approach to the problem that has tobe solved, this is because the project has to go through a numberof steps that have been defined before the project has even begun.The fact that the upcoming project has a predefined plan to followis not the problem since it is reasonable to have a plan for theupcoming project. Having a predefined plan for the upcomingproject without really understanding the problem that has to beaddressed in detail through the IT-project is a major problem. This study has proven that it is very common that the peopleinvolved in an IT-project do not understand each other whilediscussing the project. This leads to the conclusion that the waythat IT-projects are conducted right now, where the supplier ofthe IT-solutions even if they have extensive experience fromconducting IT-projects and therefor say that “we know what has tobe done” to put more emphasis into understanding the problem thathas to be solved through consultation with the client. The need toput more emphasis on understanding the client is something that isalso confirmed through various models presented in this study.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Nebie, Ouada. "Examining the neuroprotective and neuro-restorative efficacy of heat-treated human platelet pellet lysate in traumatic brain injury models." Thesis, Lille, 2021. https://pepite-depot.univ-lille.fr/LIBRE/EDBSL/2021/2021LILUS001.pdf.

Full text
Abstract:
Les lésions cérébrales traumatiques (LCT) restent un défi de santé publique de nos jours car celles-ci touchent plus de cinquante millions de personnes dans le monde par an. Leur prise en charge nécessite généralement des soins de longue durée et ceci engendre malheureusement des dépenses financières importantes estimées à plus de 400 millions de dollars US par an. Les LCT font partie des plus complexes traumatismes affectant le cerveau humain. Dans les cas chroniques par exemple, l’une des complications des LCT est la persistance de la neuroinflammation qui conduit inévitablement à une dégénérescence neuronale et à un déficit cognitif. Malheureusement, les stratégies d'intervention se heurtent encore à plusieurs obstacles malgré les progrès technologiques actuels. Des efforts sont faits pour arrêter ce « tueur silencieux », mais jusqu'à nos jours, aucune stratégie ne s’est avérée efficace contre les perturbations physiologiques à long terme des LCT.De nos jours, il apparaît de plus en plus clairement que le lysat plaquettaire contient une pléthore de molécules actives pouvant exercer des activités neuroprotectrices. Ce produit neuroprotecteur naturel pourrait donc être bénéfique dans le traitement des maladies neurodégénératives comme l’ont montré des études antérieures avec des modèles expérimentaux d’accidents vasculaires cérébraux, de sclérose latérale amyotrophique et de la maladie de Parkinson.Nous avons émis l'hypothèse que l’injection de ce lysat plaquettaire dans une zone lésée du cerveau favoriserait la cicatrisation et réduirait la mort neuronale.Notre projet avait donc pour but de développer une approche innovante pour le traitement de la lésion traumatique cérébrale. Nous visions à donner la preuve du concept de l'intérêt d’utiliser le lysat chauffé de plaquettes humaines (HPPL) comme agent neuroprotecteur.Du HPPL a été préparé à partir de concentrés plaquettaires non viro-inactivés et viro-inactivés selon une procédure préalablement établie. L’impact sur la viabilité des cellules, l’absence d’activité pro-inflammatoire, le potentiel de stimuler la cicatrisation du HPPL ont été évalué à l'aide de modèles cellulaires pertinents. L’activité d’inhibition de la ferroptose par le HPPL a été aussi investiguée en utilisant des cellules de LUHMES et des cultures primaires de neurones. En fin, des modèles de LCT de souris ont été utilisés pour évaluer le potentiel « neuro-restaurateur » du HPPL. Nous avons ciblé ici son impact sur la fonction motrice, la neuroinflammation, le stress oxydatif et la perte synaptique. Des tests de comportement, d'expression de gènes, d’histologie, d'ELISA, de Western blot et d’analyse protéomique ont été utilisés au cours de cette étude.L'étude in vitro a révélé que les HPPL contiennent une pléthore de molécules bioactives qui sont non-toxiques pour les cellules, ni n’induisent de stress aux cellules traitées. Bien plus, les HPPL n'ont pas exercé d’impact négatif sur l'expression des protéines synaptiques et neuronales, et ont conservé leur potentiel « anti-ferroptose ». L'administration du HPPL à des souris ayant des LCT, a amélioré leur fonction motrice, atténué l'inflammation et le stress oxydatif et réduit la perte synaptique.En résume, le HPPL/I-HPPL possède une activité neuroprotectrice révélée à travers les essais in vitro. In vivo, il a réussi à inverser le déficit moteur, moduler l’activation des cellules gliales et le stress oxydatif provoqués par la LCT induite aux souris
Traumatic brain injury (TBI) remains a global health challenge nowadays, impacting over 50 million people per year globally. This situation is partly linked to the fact that TBI is among the central nervous system disorders whose management mostly requires long-term care. It incurs a substantial economic burden to health systems and costing the global economy more than $400 million. In either high, middle, or low-income countries, TBI is associated with significant economic and societal changes that deserve attention. The disease is described as one of the most complexes, inducing some disproportionate effects between the countries. Unfortunately, the intervention strategies are still facing several limitations at the global level despite all the health sciences’ progress. These obstacles are the surge of neuroinflammation, leading to progressive neuronal degeneration and cognitive deficit. Efforts are made to stop this “silent killer”, but there is a failure to manage the long-term burden of TBI efficiently until now.Nowadays, there is growing evidence that platelet lysates are full of bioactive compounds, and they could constitute a powerful natural neuroprotective agent. Few studies have already shown their therapeutic potential in stroke, amyotrophic lateral sclerosis, and Parkinson's disease. Thus, we hypothesized that the delivery of human platelet lysate at an injured area in the brain could provide a suitable environment for recovery.The current project is intending to develop an innovative approach for the treatment of TBI. We aim to give the proof-of-concept of the interest of using heat-treated human platelet pellet lysate (HPPL) as a neuroprotective agent in TBI using experimental models.We used cells and animal models of TBI to achieve our goal. We first prepared HPPL from non-pathogen-reduced platelet concentrates (PCs) and pathogen-inactivated PCs (I-HPPL) according to a previously established procedure. We evaluated their safety and functionality using cell models relevant to TBI, including viability assays, wound healing, anti-inflammatory activity, protein expressions, and anti-ferroptosis effect. The safety assessment of the platelet biomaterial was done using neuronal and endothelial cells and its neuroprotective potential with primary neurons, dopaminergic cells line and, a ferroptosis inducer.Mouse TBI models were used to assess the therapeutic potential of HPPL. We targeted it impact on motor function, neuroinflammation, oxidative stress, and synaptic loss. Behavior tests, gene expression, fluorescent staining, ELISA, Western blot, and proteomics have been used during the investigation. The in vitro experiment performed to investigate the platelet lysate’s safety demonstrated clearly that HPPL/I-HPPL contain bioactive molecules and did not affect cell’s viability or induced stress. Moreover, HPPL and I-HPPL did not affect synaptic and neuronal protein expression and revealed anti-ferroptosis potential. This finding leads to further investigation of HPPL's beneficial effect in vivo. HPPL administration to TBI mice improved their motor function, mitigated the inflammation and oxidative stress. HPPL also decreased the synaptic proteins lost.HPPL is safe and exerted neuroprotective activity in vitro. It successfully reversed the motor deficit, inflammation, and stress triggered by brain injury in mice
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Ben, Azouna Nesrine. "Etude phénotypique et fonctionnelle des cellules souches mésenchymateuses et hématopoïétiques du sang placentaire en comparaison avec la moëlle osseuse ou le sang périphérique adulte." Thesis, Tours, 2012. http://www.theses.fr/2012TOUR3321.

Full text
Abstract:
Les cellules souches mésenchymateuses (CSM) sont des cellules souches adultes qui sont à l’origine des cellules des lignages ostéoblastique (O), adipocytaire (A) et chondroblastique (C). Les CSM ont initialement trouvées dans la moelle osseuse mais il en existe également dans d’autres tissus comme le sang de cordon ombilical (SCO). Dotées d’un potentiel régénératif, les CSM peuvent utilisées dans diverses pathologies dégénératives dans un but de réparation tissulaire. En outre, leurs propriétés immunosuppressives ont conduit à envisager leur utilisation dans un but d’immunomodulation comme lors des réactions de greffon contre l’hôte dans les greffes de cellules souches hématopoïétiques (CSH) allo-géniques. Le but essentiel de ce travail a été de comparer les caractéristiques des CSM issues du SCO en comparaison de celles issues de la moelle osseuse (MO). Dans l’optique d’applications en médecine régénérative, nous avons tout d’abord testé la possibilité d’utiliser, dans les milieux de culture d’expansion des CSM de SCO et de MO, un lysat plaquettaire d’origine humaine (HPL) comme substitut au sérum de veau fœtal (SVF) source possible de contaminations
The mesenchymal stem cells (MSC) are adult stem cells which are at the origin of the ostebiastic lignage cells (O), adipocytes (A) and chondrobiasts (C). The MSC are initially found in the bone marrow (BM) but it also exists there in other tissues as the umbilical cord blood (UCB).Endowed with a regenerative potential, MSC can used in diverse degenerative pathologies in a purpose of tissular repair. Besides, their immunosuppressive properties allowed to envisage their use in a purpose of immunomodulation as during the reactions of transplant against the host in allogenic hematopoietic stem cell transplants (HSC). The essential purpose of this work was to compare the characteristics of the MSC derived from the UCB in comparison to those stemming from the bone marrow (BM)
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Entero, Jeanivie, and Johanna Georgsson. "Påverkansfaktorer vid ett IT-projekt : En fallstudie om hur viktiga påverkansfaktorer bör hanteras och dess påverkan i olika faser i ett IT-projekt." Thesis, Tekniska Högskolan, Jönköping University, JTH, Logistik och verksamhetsledning, 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-49940.

Full text
Abstract:
Syfte – Ett IT-projekt påverkas av faktorer som i olika faser på olika sätt leder till positiva eller negativa konsekvenser. Dessa faktorer bör identifieras, analyseras och hanteras för att skapa ett lyckat IT-projekt. Därmed är studiens syfte: Undersöka viktiga aspekter som påverkar ett IT-projekt. Metod – En fallstudie med intervjuer på ett utvalt fallföretag har genomförts. Intervjuerna har analyserats med hjälp av det teoretiska ramverket för att därefter besvara studiens två frågeställningar och uppnå syftet med studien. Resultat – Resultatet från fallstudien visar på 16 faktorer som påverkar ett IT-projekt: strategi, ledarskap, stöd, team, management, plan, extern, kultur, förändring, process, kommunikation, teknik, utbildning, användare och egenmakt. Faktorerna ledarskap, stöd, kompetens, kultur och kommunikation är betydelsefulla i alla projektets faser medan de övriga faktorerna visar sig har mer eller mindre påverkan beroende på vilken fas projektet befinner sig i. Faktorernas betydelse på projektet och faserna varierar även beroende på projektmedlemmarnas roll. Resultatet från fallstudien redogör för de tre viktigaste faktorerna som bidrar till om ett projekt blir lyckat eller ej vilka är: kommunikation, ledarskap och egenmakt. Implikationer – Studien ger en generell bild över hur påverkansfaktorer i ett IT-projekt bör hanteras. De viktigaste faktorerna i olika faser belyses, därmed kan studiens resultat finnas som en vägledning för verksamheter som arbetar med IT-projekt. Studien kan finnas som stöd för verksamheter genom att identifiera de faktorer som avgör om projektet blir lyckat eller ej. Begränsningar – Denna studie har genomförts på ett fallföretag. Om fler fallföretag blivit studerade hade reliabiliteten blivit större.
Purpose – An IT project is affected by factors in different phases that in different ways lead to positive or negative consequences. These factors should be identified, analyzed and managed to create a successful IT project. The purpose of the study is thus to: Investigate important aspects that affect an IT project. Method – A case study with interviews at a selected case company has been conducted. The interviews were analyzed using the theoretical framework in order to answer the study's two questions and achieve the purpose of the study. Findings – The result from the case study shows 16 factors that affect an IT project: strategy, leadership, support, team, management, plan, external, culture, change, process, communication, technology, education, users and empowerment. The factors of leadership, support, competence, culture and communication are important in all phases of the project, while the other factors appear to have more or less influence depending on the phase of the project. The results from the case study describe the three most important factors that contribute to whether or not a project is successful: communication, leadership and empowerment. Implications – The study provides a general picture of how impacting factors in an IT project should be managed. The most important factors in different phases are highlighted, thus the study's results can serve as a guide for businesses working on IT projects. The study can be used to support businesses by identifying the factors that determine whether the project is successful or not. Limitations – This study was conducted at one company. If more case companies had been studied, reliability would have been greater.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Canceill, Thibault. "Développement d'un biomatériau naturel, bioactif, dérivé du sang pour la régénération tissulaire." Thesis, Toulouse 3, 2021. http://www.theses.fr/2021TOU30024.

Full text
Abstract:
Le Lysat Plaquettaire (LP) est un produit dérivé du sang naturellement riche en facteurs de croissance comme le VEGF, le PDGF ou encore le TGF-ß1. Cela lui confère la capacité de stimuler les cellules de l'hôte pour promouvoir la cicatrisation voire même la régénération des tissus lésés. Associé à du chlorure de calcium et de l'acide tranexamique, le LP peut former un hydrogel composé d'un réseau tridimensionnel de fibrine, mimant une matrice extracellulaire naturelle riche en facteurs de croissance dans laquelle les cellules trouvent tous les éléments nécessaires à leur développement. Les champs d'application de ces LP sont nombreux et leur utilisation en tant que matériaux bioactifs peuvent concerner toutes les disciplines médicales. L'objectif de cette thèse est de sécher l'hydrogel afin de développer un biomatériau d'origine biologique, à base de lysat plaquettaire, qui réponde au cahier des charges des structures optimisées pour la régénération tissulaire. Le manuscrit s'organise autour de cinq parties : 1) un état de l'art sur le sujet dans la littérature, 2) le protocole de conception du biomatériau, 3) sa caractérisation in vitro et in vivo, 4) les modifications qui peuvent lui être apportées pour optimiser ses performances et enfin 5) le cadre légal et règlementaire de son utilisation future. Le séchage de l'hydrogel de LP est réalisé grâce à l'utilisation du CO2 à l'état supercritique, un procédé permettant d'envisager l'obtention de matériaux secs, poreux et stériles. Ils pourront présenter une longue période de conservation, une manipulation plus aisée que celle des hydrogels, une capacité importante à se réhydrater et également un pouvoir hémostatique. Les observations réalisées au Microscope Electronique à Balayage, ainsi que les analyses au porosimètre à mercure montrent que les mousses sèches présentent une porosité totale de 83,42±4,85% avec des pores dont les diamètres varient entre 3nm et 360µm. Le suivi de la cinétique de relargage du VEGF démontre une libération prolongée de facteurs de croissance dans le temps sans qu'il n'y ait eu de perte au cours du procédé de séchage lorsque les quantités sont comparées à celles contenues dans les gels de départ. La résistance en compression des mousses se trouve supérieure à celle des hydrogels de LP. Les premières études menées in vitro sur des cellules stromales mesenchymateuses et in vivo sur un modèle murin sous-cutané confirment la biocompatibilité des biomatériaux conçus. L'ensemble de ces résultats offre des perspectives prometteuses dans le domaine de la régénération tissulaire et permet d'envisager également l'utilisation des mousses sèches de lysat plaquettaire comme support d'expansion cellulaire dans le cadre de la thérapie cellulaire
Platelet Lysate (PL) is a blood derivative product naturally rich in growth factors such as VEGF, PDGF or TGF-ß1. This gives it the ability to stimulate host cells to promote healing and even regeneration of damaged tissue. Combined with calcium chloride and tranexamic acid, the PL can form a hydrogel composed of a three-dimensional network of fibrin, mimicking a natural extracellular matrix rich in growth factors in which cells find all the elements necessary for their development. The fields of application of these PLs are numerous and their use as bioactive materials can concern all medical disciplines. The objective of this thesis is to dry the hydrogel in order to develop a biomaterial of biological origin, based on platelet lysate, which meets the specifications of structures optimized for tissue regeneration. The manuscript is organized around five parts: 1) a state of the art on the topic in the literature, 2) the protocol designed to obtain the biomaterial, 3) its in vitro and in vivo characterizations, 4) the modifications that can be made to optimize its performances and finally 5) the legal and regulatory framework for its future use. PL hydrogel is dried using CO2 in a supercritical state, a process that makes it possible to obtain dry, porous and sterile materials. They may have a long shelf life, easier handling than hydrogels, and also a high capacity to rehydrate. The observations made by Scanning Electron Microscopy, as well as the analyses with the mercury porosimeter show that the dry foams have a total porosity rate of 83.42±4.85% with pores whose diameters vary between 3nm and 360µm. Monitoring of the VEGF release kinetics shows a prolonged release of growth factors over time without any loss during the drying process when the quantities are compared to those contained in the starting gels. The compressive strength of the foams is higher than that of PL hydrogels. Initial studies conducted in vitro on mesenchymal stromal cells and in vivo in a subcutaneous mouse model confirm the biocompatibility of the designed biomaterials. All these results offer promising prospects in the field of tissue regeneration and also make it possible to envisage the use of dry platelet lysate foams as a support for cell expansion in the context of cell therapy
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Zetterlund, Emelie, and Victoria Erlingsson. "Gemensamma faktorer för lyckade och misslyckade interna IT-projekt : En fallstudie på två internationella verksamheter." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för informatik (IK), 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-58109.

Full text
Abstract:
Det finns forskning från flera olika perspektiv som har studerat kritiska framgångsfaktorer gällande arbete i projekt. Det problem som finns är att det inte finns ett specifikt genomförande för att uppnå lyckat resultat inom projektarbeten. Belassi och Tukel (1996) har tagit fram en teori att analysera projektgenomförande utifrån. Modellen behöver utvecklas med tiden och förändras för att anpassas till specifika typer av projekt, till exempel interna IT-projekt som denna undersökning behandlar. I den här studien har en fallstudie genomförts på två verksamheter där det i varje verksamhet finns ett intern IT-projekt som anses vara lyckat och ett som anses vara misslyckat. Med grund i Belassi och Tukels (1996) teori Critical success/failure factors in projects har kvalitativa intervjuer genomförts i syfte att ta reda på vilka framgångsfaktorer som är kritiska för lyckade och misslyckade interna IT-projekt. Vidare är syftet även att se om det finns andra kritiska framgångsfaktorer som kan utveckla teorin. Den insamlade empirin analyserades genom kategorisering och studiens resultat visar vilka de kritiska framgångsfaktorerna är för de två verksamheternas utvalda interna IT-projekt. Det har även skapats en utvecklad modell med kritiska framgångs- och misslyckandefaktorer som inte tidigare fanns omnämnda i teorin men som visade sig ha en inverkan på projektets resultat. Studien visade att ledarskap och kommunikation var viktiga faktorer för att uppnå framgångsrika projekt. Det visade sig också att det inte enbart var projektdeltagarnas tekniska bakgrund som spelade in utan även annan kompetens hos individerna. I de fall då det inte uppfattats som att någon utvärdering var gjord ansåg flera individer att det hade varit bra om det hade genomförts. Projektdeltagarnas kompetens och utvärdering av projektets genomförande var därför, tillsammans med externa leverantörer och användarnas stöd, faktorer som valdes att kompletteras i den vidareutvecklade modellen. Projektgruppen engagemang tas redan upp i Belassi och Tukels (1996) teori, men det framhävs i undersökningen att engagemanget bör vara objektivt.
There is research from several different perspectives that have studied the critical success factors regarding to project work. The problem is that there is not a specific project transact to achieve success in projects. Belassi and Tukel (1996) has developed a theory that can be used to analyze the implementation of projects. The theory needs to evolve over time and change in order to adapt to specific types of projects such as internal IT projects that this study addresses. In this study a case study carried out in two organizations where each one of them consist one internal IT project that is considered successful and one that is considered a failure. Based on Belassi and Tukels (1996) theory Critical success/failure factors into projects, qualitative interviews were conducted in order to determine which success factors that are critical to the success and failure of internal IT projects. Furthermore, the aim is also to see if there are other critical success factors that can develop the theory. The collected empirical data was analyzed by categorization and the results of this study show which the critical success factors is in the internal IT projects. A new model was created and developed with critical success and failure factors that did not exist in the previously mentioned theory but which turned out to have an impact on the project results. The study showed that leadership and communication were key factors in achieving successful projects. It also turned out that not only was the project participants' technical backround important to project success but also other skills of the individuals. In cases where it is not perceived as an evaluation was made most of the informants said that it would have been good if it had been done. Project participants' skills and evaluation of the realization of the project was therefore, together with external suppliers and user support, factors that were chosen to be supplemented in the refined model. The project team commitment are already addressed in Belassi and Tukels (1996) theory, but it is emphasized in the survey that the commitment should be objective.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Söderberg, Anna, and Susanna Wallström. "Kontrollklausulers påverkan på integrationsprocessen vid företagsförvärv : En komparativ studie mellan den amerikanska och svenska marknaden avseende metoden för utformning av avtal." Thesis, Linköpings universitet, Affärsrätt, 2013. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-94148.

Full text
Abstract:
Företagsförvärv är en global metod för tillväxt vilken idag tillämpas i stor utsträckning. Förfarandet innebär ett förvärv av en redan existerande verksamhet vilket kan föranleda minskade kostnader i förhållande till organisk tillväxt. Genom företagsförvärv krävs inte att köparen bygger upp verksamheten eller nya kund- och leverantörskretsar från grunden. I USA utgör företagsförvärv en utbredd metod för tillväxt, dock är transaktionsprocessen lik den svenska och det förekommer således inga väsentliga skillnader att beakta vid utformningen av förvärvsavtalen.   Integrationsprocessen utgör en fas vid företagsförvärv som har en avgörande inverkan på det slutliga resultatet av transaktionen. Det är genom en integration av företagen som köparen har möjlighet att realisera de synergier och andra mervärden vilka förvärvet kan föranleda. Processen är dock svår att hantera och det förekommer inga specifika regler avseende integrationen att ta hänsyn till, vilket kan resultera i att samgåendet misslyckas. Integrationen kräver tid och kapital, vilket förutsätter att köparen tar hänsyn till och börjar planera för processen i god tid vid förvärvet. Det är viktigt att de inblandade parterna arbetar för att påverka integrationen i så liten utsträckning som möjligt.   I de fall osäkerhet föreligger avseende målföretagets värde kan prismekanismer tillämpas för att eliminera de risker som osäkerheten medför.  Tillämpningen av prismekanismer kan innebära att köpeskillingen inte erläggs kontant vid tillträdet utan skjuts upp till ett avtalat datum. Ett av syftena med förvärvsavtalet och prismekanismerna är att fördela risker mellan parterna. I de fall utbetalningen av köpeskillingen genom en prismekanism skjuts upp till en tidpunkt efter tillträdet uppstår en risk för säljaren att inte erhålla betalning. Risken kan förebyggas genom införandet av en kontrollklausul i avtalet som begränsar köparen från att vidta vissa åtgärder i målföretagets verksamhet. Köparens begränsade handlingsfrihet kan innebära att denne hindras från att vidta åtgärder som kan vara väsentliga för en god integrationsprocess. Det finns flera olika former av prismekanismer vilka påverkar integrationen i olika grad genom att kontrollklausulen i de olika situationerna varierar i omfattning.      Ett prestationspris utgör en prismekanism som är svår att hantera och innebär en påverkan på integrationen eftersom tillämpningen förutsätter förekomsten av en kontrollklausul. En komparativ studie har påvisat att det inte förekommer några säregna alternativ till prestationspriser på den amerikanska marknaden. Marknaden för företagsförvärv är global och de alternativ som existerar tillämpas både i Sverige och i USA. De generella alternativ till prestationspris som förekommer och vilka är att föredra är en locked box eller en köpeskillingsavräkning med en kort löptid, eftersom de medför en mindre påverkan på integrationsprocessen.   Kontrollklausuler förekommer på grund av tillämpningen av prismekanismer och utgör således inte i sig den främsta orsaken till den negativa påverkan på integrationen. I de fall prismekanismer inte förekommer, finns inget behov av kontrollklausuler.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Wennberg, Fanny, and Viktor Henriksson. "Hållbara affärsmodeller - ett lyckat fall inom e-handeln." Thesis, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-39632.

Full text
Abstract:
Det finns behov av kunskap om hur hållbarhet kan integreras i e-handelns digitala affärsmodeller. Vi har därför valt att studera ett lyckat fall av hur hållbarhet integreras i ett e-handelsföretags digitala affärsmodell inom modebranschen. Fallet vann år 2018 Sustainable fashion award tack vare sitt hållbarhetsarbete och är hållbarhetscertifierade genom bland annat Fair Wear Foundation. För att få förståelse för fallets kontext har vi tolkat intervjuer, interna och externa dokument samt fallets e-handelsplattform. Vi har analyserat fallet utifrån ett affärsmodellsperspektiv för att tolka hur hållbarhet kan integreras i e-handelns digitala affärsmodell. Slutsatsen presenteras i form av en affärsmodell för hållbar e-handel och syftar till att inspirera andra företag till att utveckla och integrera sin affärsmodell till att bli mer hållbar.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Vidovic, Aleksandar. "Die quantitative Limulus-Amoebozyten-Lysat-Endotoxin-bestimmung bei Pferden mit Magen-Darm-Kolik unter besonderer Berücksichtigung der Endotoxämieentwicklung im Krankheitsverlauf: Die quantitative Limulus-Amoebozyten-Lysat-Endotoxin-bestimmung bei Pferden mit Magen-Darm-Kolik unter besonderer Berücksichtigung der Endotoxämieentwicklung im Krankheitsverlauf." Doctoral thesis, 1997. https://ul.qucosa.de/id/qucosa%3A11669.

Full text
Abstract:
Pferde als Pflanzenfresser benötigen für die Verdauungsvorgänge im Magen-Darm-Kanal eine Vielzahl von Mikroorganismen. In der Pathogenese der equinen Kolikerkrankungen spielen die aus einem Teil dieser Bakterien stammenden Endotoxine (Lipopolysaccharide, LPS) eine wichtige Rolle. Das Caecum und das Colon ascendens scheinen der Ort einer pathologischen Endotoxinabsorption beim Pferd zu sein. Mit Hilfe von Limulus-Amoebozyten-Lysat-Tests (chromogenes Substrat, Endpunkt Methode) wurden die Endotoxinkonzentrationen bei 52 gesunden Pferden und 105 an Magen-Darm-Kolik erkrankten Pferde bestimmt. Durch wiederholte Messungen wurde die Entwicklung der Endotoxinkonzentration bei Kolikpferden im Krankheitsverlauf untersucht. Im Plasma aller gesunden Pferde wurden Endotoxine nachgewiesen, mit einem Mittelwert von = 5,90 pg/ml ± 2,78 pg/ml. Bei 90,5% der Pferden mit Kolik lag die Endotoxinkonzentration in der ersten Probe nach Einlieferung in die Klinik über 10 pg/ml. Kolikformen mit grundsätzlich hohen Endotoxinkonzentrationen konnten herausgefunden werden. In dieser Untersuchung waren das die Hernia foraminis omentalis mit einem LPS-Mittelwert von 91,57 pg/ml, die Dünndarmstrangulation durch Lipoma pendulans mit einem LPS-Mittelwert von 89,32 pg/ml und die Torsio coli totalis 360° mit einem LPS-Mittelwert von 88,21 pg/ml.:INHALTSVERZEICHNIS Seite ABKÜRZUNGEN .................................................................................................... 12 1. EINLEITUNG ............................................................................................... 14 2. SCHRIFTTUM .............................................................................................. 16 2.1. Herkunft und Aufbau der Endotoxine ........................................ 16 2.1.1. Struktur der Zellwand der gram-negativen Bakterien .............. 16 2.1.2. Chemische Struktur der Endotoxine ............................................ 17 2.1.2.1. Das O-spezifische Polysaccharid .................................................. 18 2.1.2.2. Das Kern-Oligosaccharid ............................................................... 18 2.1.2.3. Das Lipoid-A .................................................................................... 19 2.2. Biologische Wirkung der Endotoxine .......................................... 22 2.2.1. Bindung der LPS und Aktivierung der Zellen ........................... 23 Endotoxinrezeptoren im Plasma ...................................... 24 Endotoxinrezeptoren auf der Zellmembran .................... 24 2.2.2. Freisetzung und biologische Wirkung der Vermittlermoleküle ........................................................................ 25 2.2.2.1. Lipide .............................................................................................. 25 Prostaglandine (PG) .......................................................... 26 Leukotriene (LT) ................................................................. 29 2.2.2.2. Proteine ........................................................................................... 29 Tumor-Nekrose-Faktor und Interleukin-1 ..................... 30 Interleukin-8 ........................................................................ 32 Akute-Phase-Antwort und Interleukin-6 ........................ 33 2.2.2.3. Andere endogene Mediatoren ...................................................... 35 2.2.3. Experimentelle Erfahrungen .......................................................... 37 2.3. Die Darmmikroflora des Pferdes als Ausgangspunkt für die Entstehung einer Endotoxämie ........................................ 38 2.4. Darmkanal/Blut-Schranke für Endotoxine; Rolle der Leber .... 41 2.5. Endotoxine und Krankheiten des Pferdes .................................. 42 2.5.1. Hämodynamische und hämostatische Anomalien .................... 43 2.5.1.1. Der Schock ........................................................................................ 43 2.5.1.2. Disseminierte intravasale Gerinnung (DIG) ................................ 44 Labor-Nachweisverfahren: ................................................. 46 Thrombozyten .......................................................... 46 Antithrombin III ....................................................... 46 Fibrin/Fibrinogen-Degradationsprodukte .......... 48 Fibrinogen ................................................................. 48 Andere hämostatische Parameter .......................... 49 2.5.2. Magen-Darm-Erkrankungen des Pferdes ................................... 50 Begriffsbestimmung: Kolik ................................................ 50 2.5.2.1. Endotoxämie bei Magen-Darm-Koliken ..................................... 51 2.5.2.2. Begleiterkrankungen, die sich durch die Wirkung der Endotoxine aus Magen-Darm-Koliken entwickeln ................... 54 2.5.2.3. Kolitis, Typhlokolitis ..................................................................... 56 Kolitis .................................................................................... 56 Typhlokolitis ....................................................................... 58 Klinisches Bild ......................................................... 59 Pathomorphologische Befunde ............................. 60 Ätiologie und Pathogenese .................................... 62 2.5.2.4. Laktat-Azidose und Anion gap bei Pferden mit Magen-Darm-Kolik ......................................................................... 66 2.6. Therapeutische Möglichkeiten zur Bekämpfung der Endotoxämie .................................................................................... 68 2.6.1. Hemmung der Zytokininduktion durch Lipoid-A-Teilstrukturen ................................................................ 69 2.6.2. Anwendung von entzündungshemmenden Präparaten .......... 70 2.6.3. Infusionstherapie ............................................................................ 72 2.6.4. Eine alternative Möglichkeit zur Vorbeugung der Endotoxinwirkung durch Fütterungsmaßnahmen .................... 73 2.6.5. Antiendotoxische Immuntherapie ............................................... 73 2.6.6. Endotoxinneutralisierendes Protein ............................................ 76 3. EIGENE UNTERSUCHUNGEN ................................................... 77 3.1. Material ............................................................................................. 77 3.2. Methodik .......................................................................................... 79 3.2.1. Angewandte Materialien ............................................................... 79 3.2.2. Gewinnung der Proben .................................................................. 81 3.2.3. Endotoxinbestimmung .................................................................. 82 3.2.3.1. Analysator ........................................................................................ 82 3.2.3.2. Reagenzien ....................................................................................... 82 3.2.3.3. Herstellung der Reaktionsansätze ................................................ 83 3.2.3.4. Analyse ............................................................................................. 83 Reaktionsprinzip ................................................................. 83 Standardisierung ................................................................. 84 Probenbehandlung .............................................................. 84 Beschickung der Mikroküvette ......................................... 85 Erstellung der Standardkurve ........................................... 86 3.2.4. Fibrinogenbestimmung .................................................................. 88 3.2.4.1. Reagenzien ....................................................................................... 88 3.2.4.2. Analyse ............................................................................................. 89 Reaktionsprinzip ................................................................. 89 Standard ................................................................................ 89 Plasmaproben ....................................................................... 90 3.2.5. Erklärung zum Index Endotoxin/Fibrinogen ............................ 90 3.2.6. Bestimmung der Antithrombin III-Aktivität .............................. 91 Reaktionsprinzip ................................................................. 92 3.2.7. Anion gap-Bestimmung ................................................................ 92 3.2.8. Enzymaktivitätsbestimmung ........................................................ 92 3.2.9. Statistische Auswertung ................................................................ 93 Erklärung zu Pearson Korrelationskoeffizienten und der Zeichen der Differenzsignifikanz ...................... 94 Erklärung der Elemente des Plot-Box-Diagrammes ...... 94 3.3. Ergebnisse ........................................................................................ 96 3.3.1. Vergleich der Ergebnisse der klinisch gesunden Pferde und der Pferde mit Kolik .................................................. 96 3.3.2. Untersuchungsergebnisse der Kolikpatienten ........................... 99 3.3.2.1. Ergebnisse der Endotoxinbestimmung ..................................... 101 3.3.2.2. Ergebnisse der Fibrinogenbestimmung ..................................... 104 3.3.2.3. Vergleich der Parameter Endotoxin – Fibrinogen; Index Endotoxin/Fibrinogen ...................................................... 106 3.3.2.4. Ergebnisse der Voruntersuchungen der AT-III-Aktivität im Plasma .......................................................... 109 3.3.2.5. Ergebnisse der Anion gap-Bestimmung .................................... 110 3.3.2.6. Ergebnisse der Enzymaktivitätsbestimmung ........................... 112 3.3.2.7. Vergleich der Ergebnisse von konservativ und chirurgisch behandelten Patienten ............................................. 114 3.3.2.8. Vergleich der Ergebnisse von überlebenden und verendeten Patienten ............................................................ 117 3.3.3. Korrelationsanalyse der Meßparameter .................................... 119 4. DISKUSSION ............................................................................................ 122 4.1. Endotoxine ..................................................................................... 122 Aufgabe und Methodik .................................................... 122 Endotoxine bei gesunden Pferden .................................. 123 Endotoxine bei Pferden mit Kolik .................................. 124 4.2. Endotoxämie und Magen-Darm-Koliken ................................. 125 4.3. Endotoxine und Fieber ................................................................. 127 4.4. Begleiterkrankungen der Magen-Darm-Koliken ..................... 128 Disseminierte intravasale Gerinnung ............................. 128 Hufrehe ............................................................................... 129 Typhlokolitis; Salmonelleninfektion ............................... 130 4.5. Anion gap ....................................................................................... 131 4.6. Schlußwort ..................................................................................... 131 5. ZUSAMMENFASSUNG .......................................................................... 133 6. SUMMARY ................................................................................................ 135 7. LITERATURVERZEICHNIS .................................................................... 137 8. ANHANG ................................................................................................... 160
Endotoxaemia in colic illnesses in horses; Quantitative analysis and clinical relevance Horses as herbivores require a multitude of micro-organisms for the digestive processes in the gastrointestinal tract. The endotoxins (lipopolysaccharides, LPS) originating from a part of the bacteria play an important role in the pathogenesis of equine colic illnesses. The caecum and the colon ascendens appear to be the site of a pathological absorption of endotoxins in horses. With the aid of limulus-amoebocyte-lysate tests (chromogeneous substrate, end-point method) the endotoxin concentrations were analysed in 52 healthy horses and 105 horses suffering from gastrointestinal colic. The development of the endotoxin concentration in the case of horses suffering from colic was investigated through repeated measurements throughout the course of the illness. Endotoxins were identified in the plasma of all healthy horses at a mean value of = 5.90 pg/ml ± 2.78 pg/ml. In 90.5% of the horses with colic, the concentration of endotoxins in the first sample subsequent to admission to the clinic was over 10 pg/ml. It was possible to determine specific forms of colic accompanied by fundamentally high concentrations of endotoxins. In this investigation these were omental foramen hernia with a mean LPS value of 91.57 pg/ml, small intestinal strangulation by lipoma pendulans with a mean LPS value of 89.32 pg/ml and colon torsion 360° with a mean LPS value of 88.21 pg/ml.:INHALTSVERZEICHNIS Seite ABKÜRZUNGEN .................................................................................................... 12 1. EINLEITUNG ............................................................................................... 14 2. SCHRIFTTUM .............................................................................................. 16 2.1. Herkunft und Aufbau der Endotoxine ........................................ 16 2.1.1. Struktur der Zellwand der gram-negativen Bakterien .............. 16 2.1.2. Chemische Struktur der Endotoxine ............................................ 17 2.1.2.1. Das O-spezifische Polysaccharid .................................................. 18 2.1.2.2. Das Kern-Oligosaccharid ............................................................... 18 2.1.2.3. Das Lipoid-A .................................................................................... 19 2.2. Biologische Wirkung der Endotoxine .......................................... 22 2.2.1. Bindung der LPS und Aktivierung der Zellen ........................... 23 Endotoxinrezeptoren im Plasma ...................................... 24 Endotoxinrezeptoren auf der Zellmembran .................... 24 2.2.2. Freisetzung und biologische Wirkung der Vermittlermoleküle ........................................................................ 25 2.2.2.1. Lipide .............................................................................................. 25 Prostaglandine (PG) .......................................................... 26 Leukotriene (LT) ................................................................. 29 2.2.2.2. Proteine ........................................................................................... 29 Tumor-Nekrose-Faktor und Interleukin-1 ..................... 30 Interleukin-8 ........................................................................ 32 Akute-Phase-Antwort und Interleukin-6 ........................ 33 2.2.2.3. Andere endogene Mediatoren ...................................................... 35 2.2.3. Experimentelle Erfahrungen .......................................................... 37 2.3. Die Darmmikroflora des Pferdes als Ausgangspunkt für die Entstehung einer Endotoxämie ........................................ 38 2.4. Darmkanal/Blut-Schranke für Endotoxine; Rolle der Leber .... 41 2.5. Endotoxine und Krankheiten des Pferdes .................................. 42 2.5.1. Hämodynamische und hämostatische Anomalien .................... 43 2.5.1.1. Der Schock ........................................................................................ 43 2.5.1.2. Disseminierte intravasale Gerinnung (DIG) ................................ 44 Labor-Nachweisverfahren: ................................................. 46 Thrombozyten .......................................................... 46 Antithrombin III ....................................................... 46 Fibrin/Fibrinogen-Degradationsprodukte .......... 48 Fibrinogen ................................................................. 48 Andere hämostatische Parameter .......................... 49 2.5.2. Magen-Darm-Erkrankungen des Pferdes ................................... 50 Begriffsbestimmung: Kolik ................................................ 50 2.5.2.1. Endotoxämie bei Magen-Darm-Koliken ..................................... 51 2.5.2.2. Begleiterkrankungen, die sich durch die Wirkung der Endotoxine aus Magen-Darm-Koliken entwickeln ................... 54 2.5.2.3. Kolitis, Typhlokolitis ..................................................................... 56 Kolitis .................................................................................... 56 Typhlokolitis ....................................................................... 58 Klinisches Bild ......................................................... 59 Pathomorphologische Befunde ............................. 60 Ätiologie und Pathogenese .................................... 62 2.5.2.4. Laktat-Azidose und Anion gap bei Pferden mit Magen-Darm-Kolik ......................................................................... 66 2.6. Therapeutische Möglichkeiten zur Bekämpfung der Endotoxämie .................................................................................... 68 2.6.1. Hemmung der Zytokininduktion durch Lipoid-A-Teilstrukturen ................................................................ 69 2.6.2. Anwendung von entzündungshemmenden Präparaten .......... 70 2.6.3. Infusionstherapie ............................................................................ 72 2.6.4. Eine alternative Möglichkeit zur Vorbeugung der Endotoxinwirkung durch Fütterungsmaßnahmen .................... 73 2.6.5. Antiendotoxische Immuntherapie ............................................... 73 2.6.6. Endotoxinneutralisierendes Protein ............................................ 76 3. EIGENE UNTERSUCHUNGEN ................................................... 77 3.1. Material ............................................................................................. 77 3.2. Methodik .......................................................................................... 79 3.2.1. Angewandte Materialien ............................................................... 79 3.2.2. Gewinnung der Proben .................................................................. 81 3.2.3. Endotoxinbestimmung .................................................................. 82 3.2.3.1. Analysator ........................................................................................ 82 3.2.3.2. Reagenzien ....................................................................................... 82 3.2.3.3. Herstellung der Reaktionsansätze ................................................ 83 3.2.3.4. Analyse ............................................................................................. 83 Reaktionsprinzip ................................................................. 83 Standardisierung ................................................................. 84 Probenbehandlung .............................................................. 84 Beschickung der Mikroküvette ......................................... 85 Erstellung der Standardkurve ........................................... 86 3.2.4. Fibrinogenbestimmung .................................................................. 88 3.2.4.1. Reagenzien ....................................................................................... 88 3.2.4.2. Analyse ............................................................................................. 89 Reaktionsprinzip ................................................................. 89 Standard ................................................................................ 89 Plasmaproben ....................................................................... 90 3.2.5. Erklärung zum Index Endotoxin/Fibrinogen ............................ 90 3.2.6. Bestimmung der Antithrombin III-Aktivität .............................. 91 Reaktionsprinzip ................................................................. 92 3.2.7. Anion gap-Bestimmung ................................................................ 92 3.2.8. Enzymaktivitätsbestimmung ........................................................ 92 3.2.9. Statistische Auswertung ................................................................ 93 Erklärung zu Pearson Korrelationskoeffizienten und der Zeichen der Differenzsignifikanz ...................... 94 Erklärung der Elemente des Plot-Box-Diagrammes ...... 94 3.3. Ergebnisse ........................................................................................ 96 3.3.1. Vergleich der Ergebnisse der klinisch gesunden Pferde und der Pferde mit Kolik .................................................. 96 3.3.2. Untersuchungsergebnisse der Kolikpatienten ........................... 99 3.3.2.1. Ergebnisse der Endotoxinbestimmung ..................................... 101 3.3.2.2. Ergebnisse der Fibrinogenbestimmung ..................................... 104 3.3.2.3. Vergleich der Parameter Endotoxin – Fibrinogen; Index Endotoxin/Fibrinogen ...................................................... 106 3.3.2.4. Ergebnisse der Voruntersuchungen der AT-III-Aktivität im Plasma .......................................................... 109 3.3.2.5. Ergebnisse der Anion gap-Bestimmung .................................... 110 3.3.2.6. Ergebnisse der Enzymaktivitätsbestimmung ........................... 112 3.3.2.7. Vergleich der Ergebnisse von konservativ und chirurgisch behandelten Patienten ............................................. 114 3.3.2.8. Vergleich der Ergebnisse von überlebenden und verendeten Patienten ............................................................ 117 3.3.3. Korrelationsanalyse der Meßparameter .................................... 119 4. DISKUSSION ............................................................................................ 122 4.1. Endotoxine ..................................................................................... 122 Aufgabe und Methodik .................................................... 122 Endotoxine bei gesunden Pferden .................................. 123 Endotoxine bei Pferden mit Kolik .................................. 124 4.2. Endotoxämie und Magen-Darm-Koliken ................................. 125 4.3. Endotoxine und Fieber ................................................................. 127 4.4. Begleiterkrankungen der Magen-Darm-Koliken ..................... 128 Disseminierte intravasale Gerinnung ............................. 128 Hufrehe ............................................................................... 129 Typhlokolitis; Salmonelleninfektion ............................... 130 4.5. Anion gap ....................................................................................... 131 4.6. Schlußwort ..................................................................................... 131 5. ZUSAMMENFASSUNG .......................................................................... 133 6. SUMMARY ................................................................................................ 135 7. LITERATURVERZEICHNIS .................................................................... 137 8. ANHANG ................................................................................................... 160
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

"Nagel and Burge on Intentionality and Physicalism." Master's thesis, 2011. http://hdl.handle.net/2286/R.I.14306.

Full text
Abstract:
abstract: Given the success of science, weak forms of mind-brain dependence are commonly treated as uncontroversial within contemporary philosophies of mind. More controversial are the different metaphysical claims inferred from this dependence, many ascribing ontological priority to the brain. Consider the following three propositions: (i) neurological events are essentially identified by their role in material systems, laws, and causes that are constitutively non-rational; (ii) at least some mental events are essentially identified in virtue of their role in the use of reason; (iii) all mental events are realized by, identical to, or composed out of, neurological events. (i) is uncontroversial. However, (iii) is strictly materialistic. (i), (ii) and (iii) taken together appear incoherent. A fruitful task for philosophy is to resolve this apparent incoherence. In his 1997 book The Last Word Thomas Nagel offers an explication of reason that conceptually transcends the nature of material substrate. In his 2010 article "Modest Dualism" Tyler Burge offers reasons to think of propositional thought as irreducible to the concepts of the material sciences. Both focus on rationality as a unique form of intentionality. Both philosophers also reject materialism (iii). On their accounts it's reasonable to take 'rational intentionality' as exhibiting a logical priority of the mind with respect to the brain in inquiries into the nature of mind. Granting this, the diminished conception of mind presupposed by prevailing contemporary theories is seen to be the result of a more general failure to recognize the logical priority and intricate nature of rationality. The robust views of rationality expressed by Nagel and Burge constitute grounds for argument against even the weakest form of materialism. I develop such an argument in this thesis, showing that the propositional attitudes exhibited in thought and speech preclude all materialistic notions of mind. Furthermore, I take the nature of propositional attitudes to suggest a perspective for exploring the fundamental nature of mind, one that focuses not on composition but on rational powers.
Dissertation/Thesis
M.A. Philosophy 2011
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography