Academic literature on the topic 'Lichamelijke gezondheid'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Lichamelijke gezondheid.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Lichamelijke gezondheid"

1

Weeda, Claire. "Zorg voor spirituele én lichamelijke gezondheid door middeleeuwse begijnen." Tijdschrift voor Geschiedenis 134, no. 3 (December 1, 2021): 487–88. http://dx.doi.org/10.5117/tvg2021.3.010.weed.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

van Hasselt, Fenneke M. "Lichamelijke gezondheid van patiënten met een ernstige psychische aandoening." Bijblijven 30, no. 9 (September 2014): 45–50. http://dx.doi.org/10.1007/s12414-014-0069-7.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Smit, Eva, Karlijn Leenaars, Annemarie Wagemakers, Koos van der Velden, and Gerard Molleman. "De relatie tussen de wervingsstrategie van de buurtsportcoach en kenmerken van bereikte deelnemers aan activiteiten van de buurtsportcoach." TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 99, S1 (July 2021): 25–33. http://dx.doi.org/10.1007/s12508-021-00299-7.

Full text
Abstract:
Samenvatting Inleiding Buurtsportcoaches zijn aangesteld om een verbinding te creëren tussen de eerstelijnszorg en de bewegingssector om inactieve bewoners te stimuleren lichamelijk actief te worden. Buurtsportcoaches gebruiken drie wervingsstrategieën om deze doelgroep te bereiken. Het doel van dit onderzoek was om te achterhalen of buurtsportcoaches met de verschillende wervingsstrategieën andere deelnemers qua beweeggedrag en gezondheidskenmerken bereiken. Methode De buurtsportcoaches hebben deelnemers voor de activiteiten en het onderzoek geworven via public relations (n = 135), een persoonlijke brief (n = 136) of een verwijzing (n = 98). De deelnemers hebben voor aanvang van de activiteit een fysieke test gedaan en een vragenlijst ingevuld. Met behulp van multilevel-analyses zijn de deelnemers per wervingsstrategie vergeleken op beweegnorm, kwaliteit van leven, motivatie, self-efficacy, morbiditeit en fitheid. Resultaten De drie groepen verschilden op de beweegnorm (p = 0,002). Er waren ook statistisch significante verschillen tussen de drie groepen met betrekking tot acht van de negen dimensies van kwaliteit van leven, motivatie (p = 0,027) en het aantal somatische aandoeningen (p = 0,007). Voor geestelijke gezondheid en self-efficacy waren er geen significante verschillen. Op alle dimensies scoort de verwijzingsgroep het minst gunstig. Conclusie Het werven van deelnemers via een actieve wervingsstrategie, zoals verwijzingen, leverde vooral deelnemers op die vaker inactief zijn en/of risico lopen op chronische ziekten. Zij hebben het meeste baat bij de activiteiten van de buurtsportcoach. De investering in tijd en geld voor een actieve wervingsstrategie is daarom zeer de moeite waard.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

K. Schopf, Anna, and Hans De Witte. "De vergelijking van werklozen en baanonzekeren naar welzijn en gezondheid: een systematisch literatuuroverzicht." Gedrag & Organisatie 32, no. 1 (March 1, 2019). http://dx.doi.org/10.5117/2019.032.001.003.

Full text
Abstract:
In dit artikel wordt nagegaan of werklozen en baanonzekeren van elkaar verschillen inzake hun welzijn en gezondheid. Een overzicht van theorieën suggereert twee mogelijkheden: werkloosheid is problematischer dan baanonzekerheid of beide fenomenen zijn even problematisch voor de gezondheid en het welzijn. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan welke mogelijkheid opgaat om zo bij te dragen aan de validering van theorieën (theoretische relevantie) en te bepalen welk fenomeen prioritair beleidsaandacht dient te krijgen (praktische relevantie). Via een systematisch literatuuroverzicht werden tien artikelen geïnventariseerd waaruit met statistische zekerheid conclusies getrokken kunnen worden over de gezondheids- en welzijnsverschillen tussen beide categorieën. De meeste studies suggereren geen onderscheid met betrekking tot verschillende psychische, lichamelijke, en gedragsmatige welzijns- en gezondheidsreacties tussen werklozen en baanonzekeren. Slechts in enkele studies worden wel verschillen vastgesteld, waarbij soms de baanonzekeren en soms de werklozen een slechtere gezondheid en/of een lager welzijn vertonen. De resultaten zijn dus voornamelijk in overeenstemming met de theoretische stroming die stelt dat werkloosheid en baanonzekerheid even nadelig zijn, omdat beide in dezelfde mate hulpbronnen bedreigen of doen verliezen. We concluderen dat zowel werkloosheid als baanonzekerheid en hun gevolgen gereduceerd dienen te worden en bespreken enkele manieren waarop dit kan worden bereikt.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

van Leeuwen, Evelien H., and Toon W. Taris. "De collateral damage van een wereldwijde crisis: de impact van de COVID-19-pandemie op de werkbeleving van Maag-Darm-Lever artsen." Gedrag & Organisatie 34, no. 3 (August 1, 2021). http://dx.doi.org/10.5117/go2021.3.003.leeu.

Full text
Abstract:
Samenvatting In deze studie onderzochten we de impact van COVID-19 gerelateerde veranderingen in het werk van Maag-Darm-Lever-artsen (MDL-artsen) op hun werkbeleving. Specifiek bestudeerden we hoe het werk van MDL-artsen is veranderd als gevolg van de COVID-19-crisis, en wat voor effect dit heeft op burn-outklachten, bevlogenheid, werktevredenheid, inzetbaarheid, werkvermogen, lichamelijke en psychische gezondheid. 248 MDL-artsen uit Nederlandse ziekenhuizen vulden in oktober 2020 een vragenlijst in, tijdens de aanloop naar de tweede COVID-19-golf. Uit de resultaten blijkt dat de COVID-19-crisis voor een statistisch significante afname in het aantal werkuren zorgde, en een klein deel van de MDL-artsen werkte tijdelijk op een andere afdeling om te zorgen voor COVID-19-patiënten. De impact van deze veranderingen op de werkbeleving van MDL-artsen blijkt ten tijde van dit onderzoek gering. Hoewel MDL-artsen vóór de COVID-19-crisis iets positiever waren over hun werkvermogen en lichamelijke en psychische gezondheid, hebben de veranderingen in hun werk als gevolg van de COVID-19-crisis geen duidelijke negatieve effecten op andere aspecten van hun werkbeleving. Dit onderzoek benadrukt het belang om zorgmedewerkers niet over één kam te scheren in het trekken van conclusies over de impact van de COVID-19-crisis. Verschillende groepen kunnen de COVID-19-crisis anders beleven, en ook binnen beroepsgroepen kan variatie bestaan. Aandacht voor werkbeleving blijft belangrijk omdat artsen die meer belasting/werkdruk ervaren, minder gunstige uitkomsten rapporteerden.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Scheeren, Anke. "Sportinterventies voor kinderen met autisme: een meta-analyse." Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme 20, no. 1 (March 14, 2021). http://dx.doi.org/10.36254/wta.2021.1.02.

Full text
Abstract:
Sportbeoefening door kinderen verhoogt niet alleen hun lichamelijke gezondheid, maar verschillende studies wijzen ook op een vooruitgang in executief functioneren en een afname van internaliserende en externaliserende problematiek. Bij sommige kinderen met autisme lijkt sporten bovendien te leiden tot een vermindering van stereotiepe gedragingen. In een recente meta-analyse door Chan en collega’s (2020) is het effect van sportinterventies onderzocht op het sociaal en communicatief functioneren van kinderen met autisme. Sport zou enerzijds het sociaal-communicatieve gedrag van kinderen kunnen stimuleren door de contactmomenten met de trainer en andere kinderen. Anderzijds zou persoonlijke ontwikkeling en succes op sportief vlak kunnen bijdragen aan meer zelfvertrouwen in een sociale context.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

"Boeken." Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken 22, no. 3 (September 1, 2006). http://dx.doi.org/10.5117/2006.022.003.011.

Full text
Abstract:
Uit de Arbobalans 2005 blijkt dat het ziekteverzuim van werknemers de laatste jaren afneemt. Dit verzuim lijkt bovendien minder vaak een gevolg van werk. Een kwart van al het ziekteverzuim van werknemers is het gevolg van arbeidsomstandigheden. Werkdruk en werkstress zijn de belangrijkste veroorzakers van werkgebonden verzuim. Een derde van de werknemers die door hun werk ziek zijn, geeft aan hierdoor te zijn uitgevallen. Te zware lichamelijke belasting op het werk wordt door een vijfde van de werknemers met werkgebonden verzuim als belangrijkste reden aangegeven. Verder blijkt dat bijna 90 procent van de werknemers hun gezondheid goed tot uitstekend vindt. Wel zijn er aanwijzingen dat het aantal werkgebonden psychische klachten en het aantal RSI-klachten sinds 2003 iets stijgt. Het percentage RSI-klachten steeg van 2003-2005 van 25 naar 27 en het percentage rugklachten van 11 naar 13. Het aantal werknemers dat te maken krijgt met geweld en (seksuele) intimidatie lijkt, na een stijging tussen 2000 en 2003 nu te stabiliseren. Circa 11 procent van de werknemers meldt pesten door collega's. Jaarlijks krijgen 100.000 werknemers (1,5 procent) te maken met structureel geweld.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Nicolai, Melianthe P. J. "Sexual health and androgen deprivation therapy in prostate cancer—a narrative review." Tijdschrift voor Urologie, February 28, 2024. http://dx.doi.org/10.1007/s13629-024-00421-9.

Full text
Abstract:
SamenvattingAndrogeendeprivatietherapie (ADT) voor prostaatkanker heeft talrijke schadelijke effecten op het welzijn en het seksuele functioneren van de patiënt. ADT zou samenhangen met verminderde peniele contractiliteit, een slechte respons op behandeling met fosfodiësterase type 5-remmers (PDE5i) en een hoog risico op verlies van seksuele interesse. Toch blijft seksualiteit een cruciaal aspect van de kwaliteit van leven voor veel patiënten en hun partners, zelfs op gevorderde leeftijd en tijdens ADT.De behandeling van ADT-geïnduceerde seksuele disfunctie is lastig in een richtlijn te vatten. De behandeling is afhankelijk van de seksuele functies van de patiënt vóór de behandeling, de leeftijd, de fysieke en mentale gezondheid en de wensen van zowel de patiënt als zijn partner.De woorden ‘seks’ en ‘kanker’ roepen sterke emoties op en lijken onverenigbaar. Seks is onlosmakelijk verbonden met leven en voortplanting, terwijl kanker gerelateerd is aan verval en dood. Maar juist voor patiënten die te maken hebben met een levensbedreigende ziekte zoals kanker, zijn partnerrelaties, intimiteit en seksueel contact zeer belangrijk voor de kwaliteit van de resterende jaren. Daarom moet het behoud van openheid, intimiteit en niet-penetratieve seksuele activiteiten altijd worden aangemoedigd om het zelfrespect van de patiënt en de intimiteit in de relatie te behouden.In de klinische urologische praktijk is het belangrijk om aandacht te besteden aan de impact van ADT op patiënten met prostaatkanker en het persoonlijke leven van hun partner. Toegankelijke ondersteuning moet worden geboden om depressie en relatiecrises te voorkomen. Het initiëren van een dialoog over ‘seks’ tijdens ADT, het normaliseren en benoemen van emoties die verband houden met het verlies van mannelijke kenmerken en seksuele functies zijn cruciale eerste stappen. Het is ook van groot belang om patiënten zorgvuldig te informeren over de verwachte effecten van ADT op de fysieke en mentale aspecten van seksualiteit. De volgende stap bij het bieden van hulp tijdens deze impactvolle behandeling bestaat uit het faciliteren van gemakkelijke toegang tot psychologische ondersteuning door gespecialiseerde verpleegkundigen, urologen/andrologen, seksuologen of psychologen. Ten slotte moet het belang van lichamelijke activiteit tijdens ADT altijd worden benadrukt.Dit artikel bespreekt de gevolgen van ADT op seksuele functies en verkent potentiële therapeutische en ondersteunende behandelopties.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Lichamelijke gezondheid"

1

H, Heyward Vivian, ed. Advanced fitness assessment & exercise prescription. 2nd ed. Champaign, Ill: Human Kinetics Books, 1991.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Stress: Werkbelasting, lichamelijke reacties, mentale belasting, gezondheid, slaapgebrek, meetmethoden. Amsterdam: Swets & Zeitlinger, 1992.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Stress: Werkbelasting, lichamelijke reacties, mentale belasting, gezondheid, slaapgebrek, meetmethoden (Psychonomische publikaties). Swets & Zeitlinger, 1992.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Hoe de wereld verbeterd kan worden. Google play books, 2022.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Heyward, Vivian H. Advanced Fitness Assessment and Exercise Prescription. Human Kinetics, 2006.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Advanced Fitness Assessment and Exercise Prescription. Human Kinetics, Inc., 2018.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Advanced Fitness Assessment and Exercise Prescription. Human Kinetics, 2024.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Advanced fitness assessment and exercise prescription. 4th ed. Champaign, IL: Human Kinetics, 2002.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Advanced Fitness Assessment and Exercise Prescription. Human Kinetics, 2024.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Advanced Fitness Assessment and Exercise Prescription. Human Kinetics, 2019.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Lichamelijke gezondheid"

1

Stevens, Martin. "Lichamelijke activiteit, fitheid en gezondheid." In Een nieuwe heup of knie, 40–45. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2011. http://dx.doi.org/10.1007/978-90-313-8800-4_4.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Stevens, Martin, and Gesine Seeber. "Lichamelijke activiteit, fitheid en gezondheid." In Een nieuwe heup of knie, 97–103. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2020. http://dx.doi.org/10.1007/978-90-368-2465-1_5.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

"As III – Lichamelijke gezondheid en lichamelijke gezondheidsoverwegingen." In DC:0-5, 153–56. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2019. http://dx.doi.org/10.1007/978-90-368-2366-1_10.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

"Lichamelijke activiteit, overgewicht en gezondheid." In Informatorium voor Voeding en Diëtetiek, 947–57. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2013. http://dx.doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_45.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography