Academic literature on the topic 'Iskelmät'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Iskelmät.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Iskelmät"

1

Aho, Marko. ""ELÄMÄÄ SUUREMMAT" – Suomi-iskelmän kuolemattomat iskelmädiskurssin antiteeseinä." Etnomusikologian vuosikirja 12 (December 1, 2000): 115–29. http://dx.doi.org/10.23985/evk.101110.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ERDOĞAN, Meryem, and Yasemin ÖZYER GÜVENER. "SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA KAS İSKELET AĞRISI İLE YORGUNLUK ŞİDDETİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ." GOBEKLİTEPE Saglik Bilimleri Dergisi 7, no. 15 (March 25, 2024): 14–21. http://dx.doi.org/10.55433/gsbd.268.

Full text
Abstract:
Çalışma sağlık çalışanlarının kas-iskelet ağrısı ile yorgunluk şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kesitsel tipte olup, 20 Mart-20 Nisan 2023 arasında Karadeniz bölgesinde bir ilin devlet hastanesinde çalışan ve ulaşılabilen tüm sağlık çalışanlarına uygulanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden sağlık çalışanları çalışmaya dahil edilmiş örneklem seçimine gidilmemiştir. Verilerin toplanması için; Bireysel Tanılama Formu, Görsel Analog Skala ve Yorgunluk Şiddet Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya, %76.5’sı kadın ve %23.5’i erkek olmak üzere 238 sağlık çalışanı katılmıştır. Katılımcıların, %50.8’inin hemşire, ve %76.1’inde kas-iskelet ağrısı olduğu belirlenmiştir. Kas-iskelet sistemi ağrı şiddeti ortalama puanı 4.15±2.76 ve Yorgunluk Şiddeti Ölçeği ortalama puanı 4.91±1.58 olarak belirlenmiş olup, kas-iskelet ağrısı olan sağlık çalışanlarının yorgunluk şiddeti oranının yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.001). Çalışma sağlık çalışanlarında kas-iskelet ağrısı ile yorgunluk şiddeti arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının iş yükü azaltıldığında ve uygun çalışma koşulları sağlandığında kas-iskelet ağrısının azalacağı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

KORKUT, Işıl, Rumeysa ATEŞ, and Zeliha BAŞKURT. "The relationship between musculoskeletal system problems, physical activity levels, and body awareness levels in undergraduate students during distance education during the Covid-19 pandemic period." Current Perspectives on Health Sciences 4, no. 1 (May 26, 2023): 26–33. http://dx.doi.org/10.58208/cphs.1215469.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı; COVID-19 pandemi sürecinde uzaktan öğretim gören öğrencilerin kas iskelet sistemi problemleri, fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya üniversitede fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde eğitim gören 219 kişi dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri kaydedildi ve kas iskelet sistemi problemleri ‘’Cornell Kas iskelet Rahatsızlık Anketi (CKİSRA)’’, fiziksel aktivite düzeyleri ‘’Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu (UFAA-KF)’’ ve vücut farkındalık düzeyleri ‘’Vücut Farkındalık Anketi (VFA)’’ ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların kas iskelet sistemi problemi olarak en sık sırt (%67), boyun (%64) ve bel (%62) bölgelerinde sorun yaşadıkları ve %47,4’ünün fiziksel olarak inaktif oldukları tespit edildi. CKİSRA ile UFAA-KF verilerinde negatif yönde çok zayıf ilişki (r=-0,01, p=0,78), UFAA-KF ile VFA verilerinde pozitif yönde zayıf ilişki (r=0,34, p=0,61), CKİSRA ile VFA verilerinde pozitif yönde güçlü ilişki olduğu (r=0,96, p=0,15) saptandı. Sonuç: Öğrencilerin en çok sırasıyla sırt, boyun ve bel bölgelerinde kas iskelet sistemi problemleri yaşadıkları ve fiziksel olarak inaktif oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Fiziksel aktivite düzeyi ile kas iskelet sistemi problemleri ve vücut farkındalık düzeyi arasındaki ilişkiye bağlı olarak, fiziksel aktivite düzeylerini artıracak çözümler bulmanın kas iskelet sistemi problemleri ve vücut farkındalık düzeyi üzerinde olumlu etkiler sağlayacağı ve sorunların önüne geçileceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

SARIYILDIZ, Aylin, and İlke COŞKUN BENLİDAYI. "Gebelik Dönemindeki Potansiyel Kas-İskelet Sistemi Sorunları." Arşiv Kaynak Tarama Dergisi 31, no. 4 (December 30, 2022): 279–83. http://dx.doi.org/10.17827/aktd.1178874.

Full text
Abstract:
Gebelik sırasında kadınlarda çeşitli fizyolojik ve anatomik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu biyomekanik, hormonal ve vasküler değişiklikler gebelik ilerledikçe belirginleşmektedir. Kas-iskelet sistemi bu değişimlerden en çok etkilenen sistemlerden biridir. Gebelikle ilişkili kas-iskelet sistemi problemlerinin başında bel ağrısı gelmekte ve bunu sırt ağrısı, el-el bilek ağrısı ve kalça ağrısı takip etmektedir. Gebelikle ilişkili bu problemlerin çoğu gebelikten sonraki aylarda düzelmektedir. Ancak bazı gebelerde ciddi ağrı ve dizabiliteye neden olmaktadır. Bu nedenle, gebelik döneminde görülen kas-iskelet sistemi problemlerinin erken tanınması, koruyucu önlemlerin alınması ve bireysel tedavinin planlanması önemlidir. Bu yazıda, gebelik döneminde görülen kas-iskelet sistemi değişiklikleri, sık görülen patolojiler ve bu problemlerin tedavisi ile ilgili güncel literatürün gözden geçirilmesi amaçlanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

YASUL, Yavuz, Taner AKBULUT, and Muhammet Enes YASUL. "Egzersize Bağlı Modellenen Anjiyogenez Mekanizmasında Fizyolojik Değişimler: Kalp Kası ve İskelet Kası İncelemesi." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 12, no. 1 (March 25, 2023): 334–40. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.1224908.

Full text
Abstract:
Kalp ve iskelet kasındaki metabolik değişimler ile anjiyogenez arasında yakın bir etkileşimin olduğu bilinmektedir. Ancak egzersizin bu iki doku üzerindeki etkisine bağlı olarak ortaya çıkaracağı anjiyojenik hareketliliğin serüveni tam anlamıyla aydınlığa kavuşturulamamıştır. Bu sebeple mevcut araştırma egzersizin fiziksel etkisine maruz kalan kalp kası ve iskelet kası dokularının fizyolojik anjiyogeneze nasıl cevaplar verdiğinin irdelenmesi amacı ile geleneksel derleme türünde hazırlanmıştır. Bu derleme yayın yılı kısıtlaması olmadan PubMed, Google Scholar, Web of Science ve ULAKBİM veri tabanlarındaki literatürden oluşturulmuştur. Literatür taramasında 4 Türkçe anahtar kelime (egzersiz, anjiyogenez, kalp kası, iskelet kası) ve bunların ingilizceleri kullanılarak ulaşılan yayınlar incelenmiştir. Egzersizin anjiyogenezi teşviki konusundaki rolü, anjiyogenez mekanizması üzerindeki etkisi ve doku yapısındaki anjiyonegez hareketliliğine olan katkısının derinlemesine tartışılması yeni terapötik hedefleri keşfetmeye rehberlik edebilir. Bu kapsamda çalışma egzersize bağlı anjiyogenezin kalp kası ve iskelet kasındaki yeniden modellenme mekanizmalarını ve fizyolojik çabasını açıklamaya yönelik sürdürülen araştırmalara odaklanmıştır. Yapılan literatür incelemesi ışığında egzersizin hem kalp kası hem de iskelet kasında fizyolojik anjiyogenezi modelleme konusundaki çabasının dikkate değer olduğu ve sporcularda sportif performans artışını önemli düzeyde etkileyebileceği ifade edilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Bakılan, Fulya, Barış Akzorba, Elif Amet, Harun Doğantürk, Tarık Özdemir, Türkan Hüseynli, and Zenfira Babazade. "Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Gece Yeme Sendromu ve Kronik Kas İskelet Sistemi Ağrıları Arasındaki İlişki." OSMANGAZİ JOURNAL OF MEDICINE 46, no. 4 (July 2, 2024): 611–17. http://dx.doi.org/10.20515/otd.1481787.

Full text
Abstract:
Giriş: Literatürde gece yeme sendromu olan bireylerde kronik kas iskelet sistemi ağrısının daha fazla görülüp görülmediğini araştıran bir çalışmaya rastlamamıştır. Bu çalışmanın amacı, tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinde gece yeme sendromu ve kas iskelet sisteminde kronik ağrı sıklığı belirlemek ve gece yeme sendromu olanlarda, olmayanlara kıyasla kronik kas iskelet sistemi ağrısının daha sık görülüp görülmediğini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Tıp Fakültesi 1. Sınıftaki 177 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Demografik özellikler sorgulanmıştır. Kas iskelet sisteminde en az 3 aydır kronik ağrı varlığı, ağrılı bölge sayısı, ağrılı bölgelerin yeri sorgulanmış, ağrı şiddeti ise Vizüel Analog Skala ile değerlendirilmiştir. Gece yeme sendromu tanısı ile Allison ve arkadaşlarının geliştirdiği tanı ölçütleri ile konulmuştur. Sonuç: Gece yeme sendromu sıklığı %20,3, kronik kas iskelet sistemi ağrısı sıklığı %25,4 olarak saptanmıştır. Öğrenciler gece yeme sendromu olan ve olmayan olarak iki gruba ayrılmıştır. Demografik özellikler, Vizüel Analog Skala, ağrılı bölgelerin dağılımı açısından her 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Gece yeme sendromu olan öğrencilerin %36’sında kas iskelet sisteminin herhangi bir yerinde kronik ağrı saptanırken, gece yeme sendromu olmayan öğrencilerde bu oran daha düşük, %22 olarak saptanmıştır. Ancak bu farklılık istatistiğe yansımamıştır. İstatistiksel olarak anlamlı tek farklılık gece yeme sendromu olan öğrencilerin yüksek olan ağrılı bölge sayısında idi. Tartışma: Öğrencilere gece yeme sendromunun yol alabileceği durumlar ve doğru beslenme alışkanlıkları ile ilgili eğitimler planlanmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Durmaz Alimoglu, Emel, and Ozhan Ozgur. "Fetal Iskelet Sistemi Anomalileri." Türk Radyoloji Seminerleri 5, no. 2 (December 12, 2017): 284–98. http://dx.doi.org/10.5152/trs.2017.510.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Sendur, Halit Nahit, and Cem Yucel. "Kas Iskelet Elastografi Uygulamalari." Türk Radyoloji Seminerleri 7, no. 1 (July 11, 2019): 63–74. http://dx.doi.org/10.5152/trs.2019.708.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

CANER AKIN, Güfte, and Derya ÇEVİK TAŞDEMİR. "Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Perspektifinden Ofis Çalışanlarının Mesleki Kaynaklı Yaşadıkları Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları ve Çalışma Ortamı, Vücut Uygunluğu, Dinlenme Molaları ve Ağrıdan Yakınma Durumları İlişkileri." İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, no. 20 (August 31, 2023): 467–78. http://dx.doi.org/10.38079/igusabder.1271913.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırmada ofis çalışanlarının mesleki kaynaklı yaşadıkları kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını tespit etmek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda çalışma nicel olarak tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında detaylı bir alanyazın araştırması yapılarak ilgili kavramlar ve ilişkiler ortaya konulacaktır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan çalışma için Aralık 2022 ayında Türkiye- Şanlıurfa’da görev yapan 390 ofis çalışanından çevrimiçi bir form aracılığıyla elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Çevrimiçi form Beyaz Yakalı Çalışanlarda İşe Bağlı Boyun, Sırt ve Omuz Bölgelerine Ait Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıklarının ve İşe Devamsızlığa Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi Ölçeği ve alan yazından derlenerek oluşturulan sorular ile oluşturulmuştur. Veri analizinde SPSS 26.0 istatistik paket programı kullanılarak lojistik regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma ortamı, vücut uygunluğu, dinlenme molaları ve ağrıdan yakınma durumlarının; kas iskelet sistemi rahatsızlığına sahip olma durumunu anlamlı şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmadaki bulgular, ofis çalışanları arasında mesleki kas iskelet sistemi rahatsızlarının (KİH) önemli bir iş sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir. Ayrıca, KİH’nin tanınması, KİH insidansının azaltılması, ofis çalışanları için önleyici müdahale programlarının düzenlenmesi, planlanması ve ilgili çalışmaların gerçekleştirilmesine yardımcı olacaktır. Bu çalışma aynı zamanda ofis çalışanlarını, yöneticilere, akademisyenlere ve ilgili bakanlıklara işyerinde KİH sorunları hakkında farkındalık sağlamakta ve alanyazına katkı sağlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Oktay, Aysenur. "Iskelet Sisteminde Genel Radyografik Değerlendirme." Türk Radyoloji Seminerleri 5, no. 1 (July 11, 2017): 37–55. http://dx.doi.org/10.5152/trs.2017.485.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Iskelmät"

1

Kaivanto, Petri. Suomen euroviisut kautta aikojen. Helsinki: F-kustannus, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Lincoln, Cristopher. Iskelet Billy. Pegasus, 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Rahmi, Gürpınar Hüseyin. Dirilen Iskelet. Ketebe Yayinlari, 2021.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Cussler, Clive. İskelet Sahili. Altin Kitaplar, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Karadag, Asiye Pervan. Iskelet ve Kemikler. Kök Yayinevi, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Akal, Mavisel Yener Aytül. Kayip Kitapliktaki Iskelet. Tudem Yayinlari, 2011.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Horowitz, Anthony. Alex Rider - Iskelet Anahtar. Artemis Yayinlari, 2014.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Ben-Barak, Idan. Içinde Bir Iskelet Var! Uçanbalik Yayincilik, 2019.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Barbaros Bostan, Ilgýn Sonmez, Tommy Donbavand. Ciglik Sokagi-Iskelet Kafatasi. Artemis Cocuk, 2016.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Iskelmäkuninkaan tuho: Suomi-iskelmän sortuvat tähdet ja myyttinen sankaruus. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Iskelmät"

1

Sarğın, Gülüm. "İskelet Sistemi." In Veteriner-Anatomi Bilim Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler. Özgür Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub454.c1940.

Full text
Abstract:
Kemikler (ossa) hareket sisteminin yani lokomotor sistemin pasif unsurlarını oluşturur. Vücudun hareket sistemini oluşturan kemiklerin, belirli bir düzen içinde hareketli ve hareketsiz olarak birbirleriyle bağlanarak kemiksel bir çatı oluşturur. Bu çatıya iskelet (sceleton) denir. İskelet ya da bu kemiksel çatı memeli hayvanların kendine has dış görünümünü oluşturur. Kemikler sert ve dayanıklı yapılar olup kasların bağlanmasına zemin hazırlar. Bunlara yapışan kasların kontraksiyonu ile hareket edebilir. İskeleti şekillendiren kemikler histolojik olarak kemik dokudan oluşmuştur. Kemik dokusu ise organik ve anorganik maddelerden yapılmıştır. Organik maddeler bir kemiğin ortalama 1/3 ini, geri kalan 2/3’sini inorganik maddeler kapsar. Kemikler şekillerine göre uzun, kısa ve yassı kemik olmak üzere üç gruba ayrılır. Bunlardan başka ayrı bir grup olarak değerlendirilen düzensiz kemikler, susam kemikleri, organ kemikleri ve havalı kemikler de vardır. İskelet, kafa, omurga ve göğüs kafesini kapsayan skeleton axiale ve ekstremite kemiklerinden oluşan skeleton appendiculare diye iki ana bölüme ayrılır. İskelet kemikleri birbirleriyle oynar, yarı oynar veya oynamaz şekilde üç farklı çeşitte eklemleşir ve çeşitli yönlerde hareket edebilirler.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Akar, Ali, Süleyman Kaan Öner, and Sevil Alkan. "Ekinokok Enfeksiyonlarında Vertebral Tutulumlar." In Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırmalar-II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub74.c188.

Full text
Abstract:
Ekinokok enfeksiyonlarında iskelet sistemi tutulumu nadirdir. İskelet tutulumu genellikle enfeksiyonun hematojen yayılımından sonra sekonder yayılıma bağlıdır. Vertebral kolon, kotlar, pelvis ve kafatası en sık tutulan bölgelerdir. Vertebral tutulum tüm olguların %1’inde görülen nadir bir tutulumdur. Karakteristik belirti veya semptomları yoktur. Tercih edilen tedavi cerrahi olup, cerrahi tedavinin mümkün olmadığı ve cerrahi tedaviye ek olarak medikal tedavi düzenlenir.Anahtar kelimeler: Echinococcus, kist hidatik, spinal kist hidatik, vertebral tutulum
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Yıldız, Mustafa. "Fonksiyonel Tıp ve Spor İlişkisi." In Spor Kardiyolojisi ve Kalp Damar Hastalıkları, 81–82. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2023. http://dx.doi.org/10.5152/0113.

Full text
Abstract:
Fonksiyonel tıp sağlığı iyileştirmenin yanında, hastalıkları en baştan önlemeyi de vurgulayan kapsamlı bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım biyolojik sistemlere dengelerini geri kazandırmayı hede- fleyerek sağlığın daha iyi olmasını sağlar. Egzersiz de fonksiyonel tıbbın bir bileşeni olarak kardiyovasküler sistemin verimli çalışmasına, iskelet kası kütlesinin gelişmesine, kan, metab- olizma ve hormon sistemlerinin gibi vücut sistemlerinin düzenlenmesine katkı sağlar.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Mustafaoğlu, Rüstem. "Torakal Bölge." In Kas İskelet Sistemi Değerlendirilmesinde Kullanılan Özel Testler: Geçerlik, Duyarlık Ve Özgüllük, 14–30. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2023. http://dx.doi.org/10.5152/5503.

Full text
Abstract:
Omurganın torakal bölgesindeki kas-iskelet ve sinir yapılarındaki sorunların doğru tanısında özel testlemelerin önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Değerlendirmeler sırasında elde edilen pozitif test sonuçları hastaları daha ileri tanı testlerine yönlendirmede yardımcı olabilir. Negatif test sonuçları ise ileri tanı yöntemlerini kullanmayı gerektirmeyebilir. Bu bölümde uygulanan özel testlemelerin duyarlılığı ve özgüllüğüne ilişkin veriler, klinisyenlere hem pozitif hemde negatif test sonuçlarının nasıl yorumlanacağı konusunda bilgiler içermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Renan Uçaroğlu, Erhan. "Vasküler Travmalar ve Cerrahisi." In Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırmalar-I. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub90.c370.

Full text
Abstract:
Majör vasküler travma kan damarlarında (arterler ve venler) 4 mm’den büyük yaralanmalar olarak tanımlanmaktadır (1). Vasküler travma çeşitli nedenlerle oluşabilir: çatışma bölgelerinde penetran ve patlama yaralanması, terörist saldırılar, trafik kazaları ya da yüksekten düşmeye bağlı künt travmalar ve modern invaziv tıptan kaynaklanan iatrojenik travmalar. Bu yaralanmalar sıklıkla önemli kafa, yumuşak doku ve/veya iskelet yaralanmaları ile ilişkilidir. majör travmadan sonra masif kanama, önlenebilir ölümün önde gelen bir nedenidir. İatrojenik travma dahil olmak üzere künt ya da penetran travma hızlı kan kaybı veya katastrofik hipoperfüzyona bağlı son organ hasarına yol açabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Türkmen, Ezgi. "Sistemik Lupus Eritematozus ve Rehabilitasyonu." In Romatolojik Hastalıklarda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon: Kanıta Dayalı Perspektif. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2024. http://dx.doi.org/10.5152/0407.

Full text
Abstract:
Bu bölümde öncelikle “Sistemik Lupus Eritematozus” hastalığının tıbbi tanımı, prevelansı, etyolojisi ve patogenezi ile klinik bulgularını içeren güncel bilgilere yer verilmiştir. İlerleyen kısımlarda hastalığın fizyoterapatik değerlendirmesi ve rehabilitasyon süreci literatür eşliğinde incelenmiştir. Sistemik Lupus Eritematozus otoimmün karakterli bir hastalık olup mukokutanöz sistem, kas-iskelet sistemi, kardiyovasküler sistem gibi birçok sistemi etkileyen, fizyoterapi ve rehabilitasyon açısından değerlendirilmesi ve tedavi sürecine alınması gereken önemli tıbbi patolojilerden biridir. Hastalığın rehabilitasyon süreci patolojinin kronik ve progresif doğası nedeniyle hasta ve yakınlarının eğitimini, fizyoterapi ve rehabilitasyona özgü değerlendirmeleri, hasta beklentilerini ve kişiye özgü rehabilitasyon programını içermelidir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

BOZDOĞAN POLAT, Sıla, and Volkan Demirhan YUMUK. "Obezitenin Patofizyolojisi." In Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Genel Prensipler ve Yenilikler II. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Üniversite Yayınevi, 2024. http://dx.doi.org/10.5152/8523.

Full text
Abstract:
Obezite yaşam süresi ve kalitesini önemli ölçüde azaltan, genetik, epigenetik, psikolojik, sosyal çevre ve mikroçevre gibi pek çok faktörden etkilenen, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kas-iskelet hastalıkları, kanser gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açan karmaşık bir hastalıktır. Obezitenin ana nedeni, tüketilen kalori ile harcanan kalori arasındaki uzun vadeli enerji dengesizliğidir. Aşırı enerji alımı, adiposit hipertrofisine, hiperplaziye ve diğer adipoz olmayan dokularda viseral yağ oluşumuna neden olarak kardiyovasküler sistem ve karaciğer hasarına neden olur. Adipoz dokudan salgılanan adipokinler ve inflamatuar sitokinler ile inflamatuar sinyal yolları aktive edilerek insülin direnci ve hiperglisemi indüklenir. Bu, obezite ile ilişkili hastalıkların gelişimini ve ilerlemesini daha da şiddetlendirir. Preklinik ve klinik çalışmalarda obezite tedavisinde bazı ilerlemeler sağlanmış olsa da, obezite ve bundan kaynaklı hastalıkların ilerlemesi ve patogenezi halen karmaşık ve belirsizdir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Özgün Başıbüyük, Gülüşan, Barış Kılıç, and Faruk Ay. "Ergonomi ve Yaşlılık." In Geleceğin Yeni Sahipleri Yaşlılar, 73–80. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2023. http://dx.doi.org/10.5152/0534.

Full text
Abstract:
Sanayi Devrimi ve tıp bilimindeki ilerlemelerle birlikte zaman içinde ortalama yaşam süresinde ve yaşlı nüfusta artış meydana gelmiştir. Türkiye’de 2015 yılında %8,2 olan yaşlı nüfus oranı, son beş yılda %22,5’lik bir artışla 2020 yılında %9,5’e yükselmiştir. Artan yaşlı nüfus çevresel risklerle daha fazla iç içe geçtikçe, ekonomik ve sosyal sistemin bu nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde adapte olması büyük önem taşımaktadır. Yaşlılıkta iskelet, kas ve sinir sistemlerinde meydana ge- len değişiklikler günlük aktivitelerde engellere yol açmaktadır. Uygun olmayan oturma pozisyonla- rı ve uygun olmayan mobilya tasarımı kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının gelişme riskini artıra- bilir. İnsan yeteneklerine ve sınırlamalarına dayalı bir bilim olan ergonomi, yaşlılar için sağlıklı ve bağımsız bir yaşam sağlayan sistemlerin oluşturulmasına yardımcı olabilir. Bunun için, bireysel ve popülasyon özellikleri ortaya çıkarmada kullanılan, iç ve dış mekanların ve güvenli ürünlerin tasar- lanmasını sağlayan antropometri yöntemi kullanılır. Antropometrik verilerin bir araya getirilmesiy- le oluşturulan ergonomik tasarımlar, yaşlıların yaşam kalitesini artırabilir, kazaları, hastalıkları, engellilik halini, bakıma muhtaçlığı ve ölümleri önleyebilir. Gerontoloji ve geronteknoloji, yaşlanma sürecinin ve yaşlıların karşılaştığı zorlukların incelenmesinde çok önemli alanlardır. Gerontolo- ji, yaşlıların güvenliğini ve konforunu artırmak için ergonomik analizler ve teknikler kullanırken, geronteknoloji yaşlı insanların yapılı çevre ve teknolojik ürünlerle etkileşimine odaklanmaktadır. Fiziksel çevre, yaşlıların bağımsız yaşamalarını kolaylaştıracak, sağlıklarını, fiziksel, zihinsel ve sosyal kapasitelerini geliştirecek şekilde tasarlanmalıdır. Antropometrik değerler, bireylerin de- ğişen vücut kompozisyonunu ve ilgili sağlık sorunlarını anlamak için gereklidir. Türkiye’de, özel- likle 65 yaş ve üzeri yaşlı bireyler üzerinde kapsamlı antropometrik çalışmalar bulunmamaktadır. Anadolu Yaşlılarının Antropometrik Boyutları başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi, iç mekân, dış mekân düzenlemeleri ve yaş dostu uygulamalara odaklanarak yaşlı nüfus hakkında antropometrik veri toplamayı amaçlamıştır. Yaşlıların yaşam alanlarının tasarımında güvenlik, sosyalleşme, üretken- lik, yaratıcılık ve nesiller arası ilişkilere öncelik verilmelidir. Sosyal politika yapıcılar, yaşlı bireylerin fiziksel, kültürel, psikolojik ve sosyal özelliklerini göz önünde bulundurarak yaşlanma dönemine yönelik ergonomik düzenlemeleri desteklemelidir. Kapsamlı evrensel tasarım ilkeleri ile yeni, yaşlı dostu uygulamalarda ergonomik çalışmalara yer verilmelidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Sanır, Rabia, and Ebru Kaya Mutlu. "Lumbar Bölge." In Kas İskelet Sistemi Değerlendirilmesinde Kullanılan Özel Testler: Geçerlik, Duyarlık Ve Özgüllük, 17–30. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2023. http://dx.doi.org/10.5152/5504.

Full text
Abstract:
Lumbal omurga olarak bilinen kısım bel bölgemizdeki 5 adet omur ve etrafındaki yumuşak doku- ları ifade eder. Bu kemikler önde disk, arkada ise faset eklemler ile birbirlerine bağlanırlar. Lum- bal bölge ve ilişkili bölgelerdeki kaslarının gücü ve stabilitesi alt ekstremitenin hareketleri için bir merkez bölge olarak görev yapmasından dolayı önemlidir. Lumbal bölgede görülebilecek pato- lojiler bireyin günlük yaşamdaki fonksiyonel işlevlerini yerine getirmesinde sorunlar yaratabilir. Lumbal bölgenin değerlendirmesi; bölgede bulunan eklem yapılarının, nöral dokuların, yumuşak dokunun ve bölgenin biyomekaniğinin klinik testlerle değerlendirilmesini içerir. Yapılan klinik tes- tler sonrasında elde edilecek bulgular değerlendiriciye ayırıcı tanıyı yapmanın yanısıra proble- min kaynağı ve çözüm yolları konusunda yol gösterici özellik gösterir. Bu bölümde lumbal bölge değerlendirilmesinde kullanılan testler ve bu testlerin tanı doğruluğuna ait bilgiler yer almaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Birinci, Tansu. "Dirsek Eklemi." In Kas İskelet Sistemi Değerlendirilmesinde Kullanılan Özel Testler: Geçerlik, Duyarlık Ve Özgüllük, 71–83. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2023. http://dx.doi.org/10.5152/5508.

Full text
Abstract:
Dirsek ekleminin travmatik ve aşırı kullanım yaralanmalarının doğru tanısında özel testlemel- erin önemli bir yeri vardır. Pozitif test sonuçları daha ileri tanı testlerinin kullanımına yönlendi- rebilir. Negatif test sonuçlar ayırıcı tanıyı daraltabilir. Özel testlemelerin duyarlılığı ve özgüllüğü ilişkin veriler, hem pozitif hem de negatif test sonuçlarının nasıl yorumlanacağı konusunda bilgi verir. Literatürde dirsek eklemi için çok sayıda özel test tanımlanmış olmasına rağmen testler- in tanı doğruluğuna ilişkin veriler oldukça sınırlıdır. Bu bölümde dirsek problemlerinin değer- lendirilmesinde kullanılan testler ve bu testlerin tanı doğruluğuna ait bilgiler yer almaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography