Academic literature on the topic 'Hayat'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Hayat.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Hayat"

1

AYDIN, Yildiray, and Aynur OKSAL. "Hayat Bilgisi Öğretiminde Hayal Gücü Geliştirici Etkinliklerin Öğrencilerin Yaratıcı Hayal Gücü Gelişimine Etkisi." Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 54 (December 28, 2022): 1030–65. http://dx.doi.org/10.53444/deubefd.1109594.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı, Hayat Bilgisi öğretiminde Hayal Gücü Geliştirici Etkinlikler’in öğrencilerin yaratıcı hayal gücü gelişimine etkisinin belirlenmesidir. Bu bağlamda araştırma, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte uygulandığı karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılarak modellenmiştir. Araştırma, 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Mustafakemalpaşa İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı bir resmi ilkokulun iki farklı üçüncü sınıfında gerçekleştirilmiştir. Uygulama kapsamında, ilkokul 3. sınıf Hayat Bilgisi dersi Ülkemizde Hayat, Doğada Hayat ünitelerindeki her bir kazanıma yönelik tasarlanan Hayal Gücü Geliştirici Etkinlikler dersin öğretmeni tarafından her bir kazanım işlendikten sonra öğrencilerle yapılmıştır. Verilerin toplanması ve uygulamanın yapılması toplamda 13 hafta sürmüştür. Nicel verilerin toplanmasında Yaratıcı Hayal Gücü Testi, nitel verilerin toplanmasında ise araştırmacı tarafından geliştirilen “Hayalimdeki Ülkem” ve “Hayalimdeki Doğam” öğrenci görüşme formlarından, araştırmacı gözlem notlarından, öğretmen ve velilerle yapılan görüşmelerden faydalanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde içerik analizi, nicel verilerin analizinde betimleyici istatistikler, Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Her iki yöntemle elde edilen bulgulardan ortaya çıkan sonuca göre, araştırmada etkisi araştırılan Hayal Gücü Geliştirici Etkinlikler’in öğrencilerin yaratıcı hayal gücü gelişimine katkı verdiği anlaşılmıştır. Bu bağlamda sınıf öğretmenleri tarafından öğrencilerde hayal gücü gelişimini desteklemek amacıyla Hayal Gücü Geliştirici Etkinlikler, ilkokul öğretim programlarında yer alan kazanımlara ilişkili olarak derslerde kullanılabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

TOPRAK, Murat. "Etkin Özne'den Edilgen Olana: H. Lefebvre ve J. Baudrillard’ın Gündelik Hayat'a Pratik Katkıları." Sosyolojik Bağlam Dergisi 3, no. 3 (December 15, 2022): 318–29. http://dx.doi.org/10.52108/2757-5942.3.3.8.

Full text
Abstract:
Gündelik hayat, sosyolojinin alt dallarından biri olmaya başladığından bu yana farklı isimlerin ilgi odağı haline gelmiştir. İlk dönem sosyolojinin ıskaladığı gündelik hayat, 1950’lerden sonra bireyin toplumsal araştırmalarda özne olarak önem kazanmasıyla birlikte özellikle mikro sosyoloji alanında popüler olmaya başlamıştır. Gündelik hayatla beraber yakın dönem sosyoloji, ilk dönem sosyolojinin artık sadece yapı/toplum odaklı kesin yargılarını reddederek yanına -kaymalar olmasına karşın- bireyi/faili de eklemiştir. İlk dönem sosyolojinin aksine özellikle Henri Lefebvre ile başlayan gündelik hayat tartışmaları, günümüzün sosyal koşullarına paralel olarak farklı yaklaşımlara düşünsel kaynak oluşturmuştur. Bu yaklaşıma sahip olan isimlerden biri de Jean Baudrillard’tır. Her ikisi de farklı perspektiflerden gündelik hayata bireysel ve toplumsal katkılar sunmuştur. Lefebvre, Marxist perspektifle ele aldığı gündelik hayat düşünceleriyle Baudrillard’a kaynaklık etmiştir. Bu çalışma, Lefebvre ve onun öğrencisi olarak bilinen Baudrillard’ın gündelik hayata yönelik katkılarını karşılaştırmalı olarak tahlil etmeyi amaçlamaktadır. Lefebvre gündelik hayat analizinde bireye özne özelliği atfederken, Baudrillard ise postmodern dönemle beraber anlamsal göstergelerin akışkan bir hale geldiğini ve bireyin gündelik hayat ilişkilerinde bu akışkanlığın olduğunu iddia etmektedir. Dolayısıyla Lefebvre’de birey, gündelik hayatında zorunlu da olsa bir uyum sağlarken Baudrillard’da bu durum kendiliğinden gelişen bilinçsiz özne şeklinde tezahür etmektedir. Bu çalışmada Lefebvre ve Baudrillard üzerinden gündelik hayat tartışmaları yapılacak ve onların benzer ve farklı yönleri irdelenecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

BULAT, Serap. "HAYAT AĞACI." Journal of Academic Social Sciences 61, no. 61 (January 1, 2017): 470–77. http://dx.doi.org/10.16992/asos.13045.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Marfu’ah, Hj. "Pendidikan Sepanjang Hayat dan Berbagai Implikasinya." JURNAL PENDIDIKAN DAN KAJIAN ASWAJA 7, no. 2 (May 1, 2022): 87–100. http://dx.doi.org/10.56013/jpka.v7i2.1159.

Full text
Abstract:
Dalam penulisan ini, tujuannya adalah ingin menemukan pengertian pendidikan sepanjang hayat, pola penerapannya, dan penanganan berbagai implikasi pendidikan sepanjang hayat. Melalui pelayanan pendidikan yang terorganisir dan sistematis. Hasil yang diperoleh antara lain:1. Pendidikan Sepanjang Hayat adalah pendidikan yang bisa dilaksanakan dimana saja, kapan saja , tanpa batas usia. Pendidikan Sepanjang Hayat juga berfungsi mengembangkan potensi manusia selama hidup, baik melalui institusi maupun pengalaman hidupnya. Sedankan penerapan pendidikan sepanjang hayat dapat dilaksanakan melalui pendidikan formal,pendidikan in formal dan pendidikan non formal.implikasi pendidikan sepanjang hayat yang berkembang di masyarakat hendaknya dikelola melalui pendidikan non formal secara sistematis. Kata Kunci: Pendidikan Sepanjang Hayat , berbagai implikasi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

İlhan, AKİPER. "Değerli Bir Hayat." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 56, no. 2 (2007): 1. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000000328.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

KARATAŞ DEĞİRMENCİ, Melike. "DİN VE HAYAT." Premium e-Journal of Social Science 4, no. 4 (January 1, 2020): 51–52. http://dx.doi.org/10.37242/pejoss.16.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

YETİK, Şahin. "Hayat Rehberi Kur'ân." Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 7, no. 14 (July 8, 2020): 379–84. http://dx.doi.org/10.17050/kafkasilahiyat.742771.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

KURBANOV, Babek. "Ressamın Hayat Salnamesi." Journal of Turkish Research Institute, no. 10 (January 1, 1998): 179. http://dx.doi.org/10.14222/turkiyat192.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Orhan OKAY, M. "Hayat Mayat Diyorlar." Journal of Turkish Research Institute, no. 27 (January 1, 2005): 25. http://dx.doi.org/10.14222/turkiyat644.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

ÇALEN, Mehmet Kaan. ""Yeni Hayat"tan "Milli Hayat"a, İntihardan Terkîbe Ziya Gökalp." Ege Universitesi Turk Dunyasi Incelemeleri Dergisi 16, no. 2 (December 22, 2016): 225. http://dx.doi.org/10.13062/tdid.2016.133.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Hayat"

1

Islam, Abu Hayat Md Saiful [Verfasser]. "Impact of Technological Innovation on the Poor / Abu Hayat Md. Saiful Islam." Frankfurt : Peter Lang GmbH, Internationaler Verlag der Wissenschaften, 2016. http://d-nb.info/1090772890/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Chebli, Al Arbid. "Le théâtre contemporain en Syrie à travers la revue "Al Hayat al Masrahiyya (1977-1987)." Paris 3, 1994. http://www.theses.fr/1994PA030181.

Full text
Abstract:
L'apparition de la revue al hayat al masrahiyya (la vie theatrale) en 1977 repond a un bes0in urgent a un moment ou le theatre syrien cherchait sa voie entre attachement au patrimoine ancestral et la culture occidentale jugee un peu envahissante. Sous l'impulsion de son redacteur en chef, saad allah wannus et a son image, la revue se veut le creuset de la recherche et de la creation d'un theatre engage d'avant garde et authentiquement arabe. Mais rattachee au ministere de la culture, elle n'a pas toute independance de publication, ce qui conduit son redacteur en chef a demissionner, et la revue devient plus un catalogue d'articles theoriques, eloignes de la preoccupation essentielle du lectorat arabe. Elle couvre cependant l'activite theatrale en syrie et ailleurs (tres important impact du theatre egyptien). En fait, la revue n'a pas de methode preetablie dans la publication de ses differentes rubriques, et globalement elle ne tient pas ses engagements initiaux, surtout apres le depart du grand dramaturge et ecrivain critique wannus, auquel le theatre arabe doit beaucoup
The apparition of the revue "al hayat al masrahiyya" (theatral life) in 1977 was a reply to the urgent needs of syrian theatre who was, in this period, in research of its way between ancestral patrimony or still depending of occidental culture inwide hegemony in the country. The revue has been marqued by the strong personnality of its chief-editor saadallah wannus, then it looked for deep researches to create an engaged, authentic and "avant-garde" arabic theatre. Edited by ministry of culture in syria, the revue couldn't have all its independance. Therefore its chief-editor had resignd, and the revue had changed in simple catalogue of theoric articles very far from the essential preoccupation of arabic readers. Although it continue to cover all theatral activities in and out of syria (egyptian theatre. . ). In fact, the revue hadn't a preestablished method in the publication of its differents articles and it couldn't still keeping its initial engagements, specially after the departure of the famous theatre writer wannus
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Hayat, Faisal [Verfasser], and Andrea [Akademischer Betreuer] Carminati. "Impact of heterogeneous soil water distribution on soil and plant water relations / Faisal Hayat ; Betreuer: Andrea Carminati." Bayreuth : Universität Bayreuth, 2021. http://d-nb.info/1227444591/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Guagnin, Maria. "From savanna to desert : animal engravings in the changing prehistoric environment of the Wadi al-Hayat, Libyan Sahara." Thesis, University of Edinburgh, 2010. http://hdl.handle.net/1842/7814.

Full text
Abstract:
Traditional stylistic classifications have not provided conclusive dates for the rock art of the Sahara, and the imagery can therefore not be placed securely in its cultural or environmental context. This thesis proposes a new methodology in which content and patina of the engravings are used to establish a chronological sequence, against the background of changing palaeoenvironmental conditions. This framework can then be used to explore aspects of the relationship between the rock art and the changing Holocene landscape. The engravings of the Wadi al‐Hayat, which were recently recorded by the Fezzan Rock Art Project, form the basis of this research. A total of 2466 images of animals were individually analysed and entered into a database. The depicted species are shown to reflect the local fauna, and their habitats coincide with the palaeoclimatic conditions of the central Sahara. Additionally, recent geomorphological analyses of the rock surfaces of the Messak provide a chronology for the patina, and show that the formation of each type of patina was dependent on environmental conditions. Through analyses of the animal engravings, categorised according to positively identifiable species and patina types, this thesis demonstrates a direct correlation between the content (i.e. species depicted) and patina of the engravings, and the palaeoenvironment. Both content and patina of the engravings indicate a development from wet savanna to dry savanna, and finally to desert conditions, consistent with the Holocene climatic sequence. This provides a chronological framework for the engravings and places them into a palaeoenvironmental context. The locations of the engravings of each patina group also correspond to the changing lake levels of the al‐Hayat palaeolake identified in previous palaeoenvironmental research projects, which in turn supports the chronology of the engravings. Through spatial analyses, the locations and landscapes preferred by the engravers for the creation of rock art can be identified, whilst the new chronological sequence allows us to explore changes in the cultural conventions that underlie the creation of the engravings. As well as providing a chronological framework and environmental context for the engravings for the Wadi al‐Hayat, the research presented in this thesis therefore has the potential to change our understanding of Saharan rock art.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Hayat, Javaid [Verfasser]. "Azad Jammu & Kashmir (AJK): Prospects for Democratic Governance Amidst Ambiguous Sovereignty, Absence of Self-determination and Enduring Conflict / Javaid Hayat." Berlin : Freie Universität Berlin, 2015. http://d-nb.info/1080171185/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Hayat, Rameez [Verfasser], Martin [Akademischer Betreuer] Buss, Harald [Gutachter] Aschemann, and Martin [Gutachter] Buss. "Model-Free Robust-Adaptive Controller Design and Identification for Robot Manipulators / Rameez Hayat ; Gutachter: Harald Aschemann, Martin Buss ; Betreuer: Martin Buss." München : Universitätsbibliothek der TU München, 2019. http://d-nb.info/1196292981/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Al-Kindi, Abdullah. "Political ideology and the language of news : a case study of two Arabic emigrant dailies in London: Al-Hayat & Al-Quds Al-Arabi." Thesis, University of Reading, 2000. http://ethos.bl.uk/OrderDetails.do?uin=uk.bl.ethos.497189.

Full text
Abstract:
This thesis concentrates on the effects of political ideology on the contents of the Arabic emigrant press, especially the London based Al-Hayat and Al-Duds Al-Arabi. There are some academic studies about the history of the Arabic emigrant press, but there is no single study examining in depth the journalistic work styles or the character of language used by these dailies to describe events. There are two issues under study: the Gulf War of 1990, and the Islamic political movements in Algeria, Egypt and Saudi Arabia. The findings of this thesis are derived from 340 newspaper issues under study (140 issues about the Gulf War of 1990 and 200 issues about the Islamic political movements). The area of ideology, in particular political ideology is the theoretical framework of the thesis. From this area, the researcher borrowed the concept and theory of ideology and its relation to language and media discourse. The main focus of this study will be on both manifest and latent contents of the newspapers under study. From the media theory perspective, the present thesis is related to two theoretical frameworks: political economy and representation approaches. The first one will help to explain the political and economic reasons behind selecting specific news items. The political economic approach will also define the political and economic pressures which decide the news values of a given newspaper. The second approach to which this thesis is related is representation. This approach will help to answer the question of how the newspapers represented the issues and actors under study through their language and to what extent these representations could be considered as ideology. The thesis employs content and discourse analysis as a research methodology. The researcher uses the traditional quantitative approach of content analysis and use discourse analysis as a qualitative approach of the same methodology. The framework of discourse analysis in this thesis, depends on the literatures of Fairclough, Fowler, and Van Dijk. One of the main findings that this thesis has reached is that the Arab emigrant press in London suffers from the same elements of pressures which affect journalism in most parts of the Arab world. For instance, both kinds of Arab press (local and emigrant) are affected by political regimes, ownership and subsidisation, advertisements, and censorship. In this thesis we will notice how the newspapers under study are affected by the censorship in the Arab world as well as the influence of some Arab political regimes. In reporting the Gulf War of 1990, Al- Hayal was affected by the Saudi censorship which led it to reduce Iraq as an important actor and place in that conflict. The newspaper's relations with Saudi Arabia also prevented the newspaper from explaining the motives of the suspects behind exploding the two American residential complexes in Saudi Arabia. It is true that the newspaper adopted one position toward the activities attributed to the Islamic groups in the Arab world, but when Saudi Arabia became the target of such activities the newspaper just condemned the explosions without searching or presenting any reasons for them because of its sensitive relationship with the Saudi government. AI-Quds AI Arabi depending on its identity (the owner and the editor -inchief in that time were Palestinian, decided to support Iraq in the Gulf War of 1990. Furthermore, the newspaper claimed that Iraq would be able to confront the coalition led by the USA to liberate Kuwait, so the newspaper, before the start of Desert Storm on 17.1.1991, supported the military solution to solve the Gulf crisis. In reporting the Islamic political movements in the Arab world, the newspaper took two different attitudes: it rejected the activities of these movements in Algeria and Egypt and supported to a large extent the two explosions in Saudi Arabia which were attributed to Islamic groups and individuals
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Malik, Mhammad Nasir Hayat [Verfasser], Frank [Akademischer Betreuer] Pessler, and Ulrich [Akademischer Betreuer] Martin. "ISG15 deficiency promotes skin ulcerations and viral resistance in humans / Mhammad Nasir Hayat Malik ; Akademische Betreuer: Frank Pessler, Ulrich Martin ; Twincore, Zentrum für Experimentelle und Klinische Infektionsforschung." Hannover : Bibliothek der Medizinischen Hochschule Hannover, 2020. http://d-nb.info/1218185775/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Lamou, Hayat Verfasser], Sascha [Akademischer Betreuer] [Flohé, and Detlef [Akademischer Betreuer] Kindgen-Milles. "Retro-und prospektive Untersuchung zur inflammatorischen Charakterisierung, dem Aufkommen und Verlauf intensivmedizinischer Patienten mit der Indikation zur Hämofiltration im Universitätsklinikum Düsseldorf / Hayat Lamou. Gutachter: Sascha Flohé ; Detlef Kindgen-Milles." Düsseldorf : Universitäts- und Landesbibliothek der Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf, 2014. http://d-nb.info/1052653847/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Lamou, Hayat [Verfasser], Sascha [Akademischer Betreuer] Flohé, and Detlef [Akademischer Betreuer] Kindgen-Milles. "Retro-und prospektive Untersuchung zur inflammatorischen Charakterisierung, dem Aufkommen und Verlauf intensivmedizinischer Patienten mit der Indikation zur Hämofiltration im Universitätsklinikum Düsseldorf / Hayat Lamou. Gutachter: Sascha Flohé ; Detlef Kindgen-Milles." Düsseldorf : Universitäts- und Landesbibliothek der Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf, 2014. http://d-nb.info/1052653847/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Hayat"

1

Fadel, Hayat Abu. Hayat. Beirut: Riad El Rayess, 2001.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kır, Evren. Hayat. İstanbul: Cinius Yayınları, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Cömert, İsmail. Hayat defteri: Müftü Efendiʼnin hayatı ve hatıraları. İstanbul: Kitabevi, 2020.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Hayat bilgisi. Yenibosna, İstanbul: Etkileşim, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Azad, M. H. Abe hayat. Mirpur: Arsalan Books, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Yeni hayat. Cağaloğlu, İstanbul: İletişim, 1994.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Neclâ, Feroğlu, ed. Sevdalım hayat. 2nd ed. Etiler, İstanbul: Remzi Kitabevi, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Yardım, Mehmet Nuri. Bâbıâli'de hayat. Istanbul: Çağrı, 2014.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Şemo, Ereb. Mutlu hayat. Istanbul: Mirza Basım Yayım, 2021.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

İktisâdî hayat. Istanbul: Istanbul Ticaret Odası Yayınları, 2021.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Hayat"

1

Birçek, Ece. "Erkanal, Hayat." In Encyclopedia of Global Archaeology, 3825–27. Cham: Springer International Publishing, 2020. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-30018-0_2370.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Birçek, Ece. "Erkanal, Hayat." In Encyclopedia of Global Archaeology, 2449–51. New York, NY: Springer New York, 2014. http://dx.doi.org/10.1007/978-1-4419-0465-2_2370.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Szczepanek, Stephanie. "Die Beratungsstelle Hayat." In Ungleichwertigkeitsideologien in der Einwanderungsgesellschaft, 487–92. Wiesbaden: Springer Fachmedien Wiesbaden, 2016. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-658-14245-2_30.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

"Hayat." In All That I Want to Forget, 205–10. The American University in Cairo Press, 2018. http://dx.doi.org/10.2307/j.ctv2ks6zft.54.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

İNEL, Yusuf. "Demokratik Hayat." In İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitimi, 85–100. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052417287.05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Nalçacı, Ahmet. "Drama: hayat bilgisi dersini hayata taşımanın yolu." In Etkinlik örnekleriyle hayat bilgisi öğretimi, 179–203. Ankara:Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786052410912.06.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

BERİGEL, Muhammet, and Ayça ÇEBİ. "Hayat boyu öğrenme." In İnternet ve Ağ Toplumu, 179–92. Pegem Akademi Yayıncılık, 2018. http://dx.doi.org/10.14527/9786052414361.07.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

"Shur-e Hayat." In Life in a Country Album, 20. University of Pittsburgh Press, 2019. http://dx.doi.org/10.2307/j.ctvpwhf7d.9.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Aladağ, Soner. "Hayat bilgisi: tanımı, amacı ve doğası." In Hayat bilgisi öğretimi, 1–21. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2016. http://dx.doi.org/10.14527/9786053185468.01.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Bilasa, Pınar. "Hayat bilgisi dersi öğretim programının tarihsel gelişimi." In Hayat bilgisi öğretimi, 23–60. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2016. http://dx.doi.org/10.14527/9786053185468.02.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Hayat"

1

Gnad, Dennis, Muhammad Shafique, Florian Kriebel, Semeen Rehman, Duo Sun, and Jörg Henkel. "Hayat." In DAC '15: The 52nd Annual Design Automation Conference 2015. New York, NY, USA: ACM, 2015. http://dx.doi.org/10.1145/2744769.2744849.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Furkan Çırak, Mustafa, and Müge Demir Ayral. "Sosyal Medya ile Dönüşen Siyasal Hayat." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.010.

Full text
Abstract:
Yeni medya teknolojileri ile birlikte hayatın her alanında yaşanan değişim ve dönüşüm tüm dünyadaki siyasal hayatta ve siyasetçilerde de görülmektedir. Bireysel ve toplumsal değişim ve donuşum ile birlikte politik kimlik, siyasi görünürlük, siyaset ve toplumsal hareket kavramları da değişikliğe uğramıştır. 1970’li yıllardan beri siyasi gündemin arka planında kullanılan bilgi iletişim teknolojileri son yirmi yılda hem nicelik hem de nitelik acısından yeni bir boyut kazanmıştır. Yeni medya ve teknoloji ile birlikte, pek çok alanda olduğu gibi, siyasetin ve kampanyaların, kamuoyunun ve tutum değiştirmenin de yapısı bütünüyle dönüşmüş ve bütün dünyada siyasi kültür derin bir değişime uğramıştır. Bildirimizde, günümüzde birbirinden ayrı düşünülmesi imkânsız hale gelen yeni medya ve siyaset konusu niteliksel araştırma yöntemi ile ele alınmış; sosyal medya ve siyaset-siyasetçi ilişkisi ile sosyal medyanın sıyası görünürlüğe ve siyasete etkisi, siyasi kültürün Dünya’da ve Türkiye’deki dönüşümü örnekler ile açıklanmaya çalışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Sari, Dewi Indah, Afni Yulianti, and Ninik Wahyuni. "Effectiveness of Cookies Produced From Moringa Oleifera Leaves on Haemoglobin Level in Students at Islamic Junior High School Miftahul Hayat, Serang, Banten." In The 7th International Conference on Public Health 2020. Masters Program in Public Health, Universitas Sebelas Maret, 2020. http://dx.doi.org/10.26911/the7thicph.05.28.

Full text
Abstract:
ABSTRACT Background: Anemia is very common in developing countries and is one of the most common complications of serious diseases. Based on the results of screening the Hb levels student at islamic junior high school Miftahul Hayat in 2018, it was found that 37 students had anemia. This study aimed to determine the effectiveness of cookies produced from moringa oleifera leaves on haemoglobin level in students at Islamic Junior High school Miftahul Hayat, Serang, Banten. Subjects and Method: This was a quasi-experimental. A sample of 37 students of MTS Miftahul Hayat, Serang, Banten and randomly allocated into two groups: intervention and control groups. The dependent variable was an increase in hemoglobin value. The independent variable was anemic student. The data were collected from checklist and analyzed using paired t- test. Results: The results of this study were obtained by respondents as many as 33 people because during the research process 4 people did not consume cookies produced from Moringa Oleifera leaves routinely for 14 days because they were sick so they were excluded from the study sample. Hb level before consume consume cookies produced from Moringa Oleifera leaves (Mean = 10.5 gr/ dl; SD= 0.56; p< 0.001). Hb level after consume cookies produced from Moringa Oleifera leaves (Mean= 13 gr/ dl; SD= 0.85). The difference in Hb levels (Mean = 2.5; SD = 0.88; p <0.001), and it was statically significant (p< 0.001) Conclusion: Consume cookies produced from Moringa Oleifera leaves is effective to improve haemoglobin levels in adolescent. Keywords: anemia, teenager, moringa oleifera leaves cookies Correspondence: Dewi Indah Sari. School of Health Polytechnics, Banten. Jl.Dr.Sitanala Kec.Neglasari Kota Tangerang. Email: dewi.indah@poltekkesbanten.ac.id Mobile:+6281906061400 DOI: https://doi.org/10.26911/the7thicph.05.28
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Kar, Erman. "ÖLÜMÜ YENİDEN DEĞERLENDİRME ÜZERİNE: SİNEMADA ÖTANAZİ." In 2. Uluslararası Sinema Sempozyumu. Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Araştırmaları Merkezi, 2022. http://dx.doi.org/10.32955/neuilamer2022-03-0214/ch03.

Full text
Abstract:
Ötanazi Antik Yunanca iyi ölüm ifadesinden türeyen ve ölme veya öldürme izni anlamına gelen kavramdır. Günümüzde ötanazi, uygulamalı etiğin özellikle de tıp etiğinin en kritik problemleri arasında yer almaktadır. Bu kavramı problematik yapan şey, temel olarak üzerinde durulan etik sorulardır. Örneğin, çok büyük acılar çeken bir kişinin veya artık nitelikli bir hayat sürdüremeyecek hale gelmiş ölçüde sağlığını kaybetmiş birisinin ölmesine karar vermek etik midir? Hastanın nefes almasını sağlayan makinaların fişini çekmek, tedaviyi bırakmak veya ona ölümünü sağlayacak bir ilaç vermek etik midir? Bu sorular uygulamalı etiğin tartışma alanını aşan bir karşılıkla sinema içinde oldukça ilgi uyandırıcı hikayeler ortaya çıkarmaktadır. Birçoğunun gerçek hayat hikayelerinden uyarlanan filmler olması da ötanazi meselesinin sinemaya yansımasının ne derece önemli olduğunu da göstermektedir. Bu uyarlamalardan en önemlisi ve biyoetik-sinema arasındaki ilişkiyi kritize edebilmek adına ele alınması gereken örneklerden birisi; Jack Kevorkian isimli bir patoloji uzmanının hayatını anlatan ve gerçek bir hikâyeden uyarlanan Doktor Ölüm (You Don’t Know Jack) isimli filmdir. Bu çalışma ötanazinin temel kavram, ayrım ve problemlerini ve özellikle hekim destekli ötanaziyi belli başlı sinema örnekleri özellikle de Doktor Ölüm filmi ışığında analiz etmeyi hedeflemektedir. Bununla birlikte ötanazi uygulamasının ve tıp literatüründe hekim yardımlı intiharın birbirinden hangi noktalarda ayrıldığı gibi bazı temel sorular üzerinde durulacaktır. Son olarak özerklik, bireysel otonomi ve onurlu ölüm hakkı gibi felsefi kavramların ötanazi kararı ile ilgileri felsefi anlamda Doktor Ölüm filmi ile paralel doğrultuda analiz edilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Rusdiyanto, Johny, and Elsye Tandelilin. "The Existence of human resources employability to energize the power of competitive advantage of aqiqah Nurul Hayat Surabaya." In 15th International Symposium on Management (INSYMA 2018). Paris, France: Atlantis Press, 2018. http://dx.doi.org/10.2991/insyma-18.2018.32.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Söylemez, Büşra Çetin, and Taner Tuncer. "Derin Öğrenme ve Makine Öğrenimi Algoritmaları Kullanılarak EEG Sinyalleri ile Şizofreni Tespiti." In 6th International Students Science Congress. Izmir International Guest Student Association, 2022. http://dx.doi.org/10.52460/issc.2022.022.

Full text
Abstract:
Ciddi ve kronik bir hastalık olan şizofrenide hastalar gerçeklikle arasındaki bağlantısını yitirerek farklı davranışlar sergilemeye, gerçek olmayan olaylara inanmaya ve kişiliklerini değiştirmeye eğilim gösterir. Hayat boyu süren bu hastalıkta doğru tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir. Bu sayede hastalar sağlıklı bir birey olarak yaşamını sürdürebilir, sosyal ilişkilerinde ve iş hayatlarında başarılı olabilir. Tedavi süreci, yapılan en küçük bir ihmalde hastalığın yeniden nüksünü tetikleyebileceğinden büyük bir özen ve hassasiyet gerektirir. Bu nedenle hastalığın teşhisi önemlidir. Bu çalışmada Şizofreni hastalığının tanı ve teşhis sürecini hızlandırmak için EEG sinyallerinden kişilerin şizofreni olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Makalede, uluslararası 10-20 sistemine uygun bir şekilde 16 kanal üzerinden alınan EEG sinyalleri hibrit derin öğrenme mimarileri ile sınıflandırılmıştır. Her bir kanalın sınıflandırma sonuçlarında en yüksek doğruluk VGG16-SVM modeliyle elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Demirkol, Ahenk Karci, and Ayşe Kalaycı Önaç. "Biyofilik Tasarım Kriterleri Bağlamında Ofis Tasarımı." In International Students Science Congress. Izmir International Guest Student Association, 2021. http://dx.doi.org/10.52460/issc.2021.050.

Full text
Abstract:
Çevreden gelen uyaranlar insanlar tarafından farkında olmadan algılanır ve bunun sonucunda ortaya çıkan tepkiler insanların yaşam kalitesini etkiler. Biyofili kavramı, insanların doğal çevre ve yaşayan diğer canlılar ile doğuştan gelen içgüdüsel bir bağı olduğunu ifade etmektedir. Doğal ortamlar ve doğal materyaller kullanılarak tasarlanan mekanların insanların mental ve fiziksel sağlıkları üzerine restoratif etkileri bulunmaktadır. Biyofilik tasarım ise, günümüzde ki yapılı çevrede doğal bir yaşam alanı yaratarak, insanların sağlık ve refah düzeylerini artırmayı amaçlamaktadır. Sanayi devriminden sonra artan kurumsal şirketlerin mekân ihtiyacına cevap vermek için ofis mekanları ortaya çıkmıştır. Günümüzde, insanların günlük rutininin önemli bir bölümünü çalışma hayatı oluşturmaktadır. Dolayısıyla insanlar zamanlarının büyük bir bölümünü kapalı ofis ortamlarında geçirmektedirler. Bu nedenle ofis tasarımları önem taşımaktadır. Sağlık, insanların sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da kendilerini iyi hissetme hali olarak tanımlanır. Sağlık üretkenliği etkilemektedir, bu sebeple çalışma ortamları tasarımları büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı çalışma ortamları doğa ile iç içe tasarlanan, sürdürülebilir malzemelerin kullanıldığı, termal konforun sağlandığı, iyi hava kalitesine sahip, ergonomi standartları dikkate alınarak tasarlanmış mekanlar olarak tanımlanabilirler. Günümüzde, yapılı çevreler insanları doğadan koparan önemli bir etmendir. Biyofilik tasarım, doğal unsurların iç mekanlara entegre edilmesine katkıda bulunacak tasarım ilkeleri sunarak bu kopuşun önüne geçerek insanların hayat kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Biyofilik tasarımın ilkeleri; çevresel niteliklerin kullanılması, doğal formların kullanılması, doğal dokuların ve süreçlerin kullanılması, ışığın kullanılması, mekânsal ilişkilerin sağlanması ve insan doğa ilişkilerinin mekanlara yansıtılması şeklinde özetlenebilir. Biyofilik tasarım, mimaride yeni bir akım olmasına rağmen, insan sağlığı, ekoloji ve sürdürülebilirlik ilkelerini de kapsamaktadır. Biyofilik tasarımın temel amacı, insanın doğa ile bağını sağlayarak doğal unsurları barındıran mekanlar dizayn etmektir. Biyofilik tasarım kriterleri çerçevesinde tasarlanmış ofis ortamları; çalışanlar üzerinde konsantrasyon artırıcı, stres düşürücü etkiye sahiptir. Ayrıca doğal unsurlar ve materyaller kullanıldığı için iç mekân çevre kalitesini de artırmaktadır. Biyofilik tasarım ilkeleri doğrultusunda tasarlanmış ofis ortamları, çalışanların sağlıklarını ve yaratıcılıklarını pozitif yönde etkilemektedir. Buna bağlı olarak, çalışanların üretkenlikleri ve çalışma hayatı kaliteleri artmaktadır. Çalışmada, öncelikle biyofili ve biyofilik tasarım unsurları, literatür çalışması ışığında açıklanmıştır. Daha sonra biyofilik ofis tasarımı unsurlarına göre Amazon Seattle Ana Merkezi değerlendirilmiştir. Son olarak da biyofilik tasarım unsurlarının ofis tasarımlarına ve çalışma alanlarına entegre edilmesini sağlayan öneriler sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ÖNDER, Begüm Aylin. "“Sosyal Mesafe” Kavramının Reklam Tasarımlarında Kullanılması: Karşılaştırmalı Bir Analiz." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.028.

Full text
Abstract:
Kurumsal sosyal sorumluluk, işletmelerin topluma karşı sorumlukları doğrultusunda gönüllülük esasına dayalı, hayırseverliğin ötesinde yer alan faaliyetlerdendir. İşletmelere marka imajlarını toplum nezdinde gözetebilme, geliştirebilme imkânı sunan bu kavram, özellikle günümüz dünyasında markalar açısından bir seçim değil zorunluluk haline gelmiştir. Toplumsal beklentiyi karşılayabilmek için, çevre, sağlık, eğitim gibi insanî gelişime yönelik yapılan toplumsal fayda temelli tüm çalışmalarda hayata geçirilen durağan ve devingen reklam iletilerinin etkinliği ise hedef kitle iletişiminin sağlanması açısından oldukça önem taşımaktadır. 2019’un ikinci yarısında Çin’in Hubei eyaleti Wohan kentinden başlayarak küresel ölçekte hızlı yayılım gösteren SARS-CoV-2 koronavirüs ailesinden olan “Yeni Tip Korona Virüs” (COVID-19) tedbirleri kapsamında Pandeminin etkisini azaltmak ve engellemek maksadıyla insanlar evlere kapanmış, hayat tüm dünyada adeta durma noktasına gelmiştir. Korona virüse karşı insanlık temel korunma modülü olarak, zorunlu haller dışında toplu alanlarda bulunmamayı, evde kalmayı, hijyeni arttırmak teması ise azaltmak maksadıyla sosyal mesafe kavramını hayatlarına dahil etmiştir. Bu olağan dışı dönemde küresel ölçekte pek çok marka kurumsal sosyal sorumluluk bilinci ile reklam iletilerinde “sosyal mesafe” kavramına yer vermiş ve yaşanan sürecin önemini vurgulayarak toplumu bu konuda bilgilendirme ve eğitme yoluna girmiştir. Söz konusu araştırma kapsamında kurumsal sosyal sorumluluk bilinci ile hareket eden markaların Pandemi döneminde sosyal mesafe kavramı üzerinden hazırladıkları reklam tasarımları ele alınmış olup, iletilerin arkasında yer alan anlam yapılarının nasıl oluşturulduğu ve nasıl iletildiği incelenmiştir. Araştırma, ‘yargısal örneklem’ yöntemiyle (seçmece yöntem) belirlenen 3 (üç) adet reklam tasarımıyla sınırlandırılmıştır. Araştırmanın örneklemi içinde farklı sektörlerde yer alan markaların reklam anlatıları genel çerçevede açıklanmış olup, anlatılardan elde edilen bulgular doğrultusunda iletiler arası karşılaştırmalı analiz yapılarak iletilerin benzer ve farklı yönleri ortaya çıkarılmıştır. Bu bağlamda reklam metinlerinde “karamsarlık ve iyimserlik, umut ve umutsuzluk, mutluluk ve mutsuzluk, ölüm ve yaşam, güçlü ve güçsüz, gençlik ve yaşlılık, birlik/beraberlik ve ayrılık, mücadele ve yenilgi, doğa ve kültür” karşıtlıklarının temel söylem olarak kurgulandığı saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ULUSAN, Şayan. "İSTİKBAL GÖKLERDEDİR: TÜRK TAYYARE CEMİYETİ (1925-1938) (TÜRK TAYYARE CEMİYETİ’NDEN TÜRK HAVA KURUMU’NA)." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.80.

Full text
Abstract:
Türkler tarih boyunca astronomiye, gökbilimine ilgi duymuştur. Türklerin bu ilgisi gökbilimi konusunda yaptıkları çalışmalar ile kendini göstermiştir. Türklerin özgürlüğe olan tutkuları havacılık alanında da başarılı olacaklarının bir göstergesi olmuştur. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen yön tayini, hava durumu, ay ve güneş tutulmaları gibi olaylar Türklerin bilimsel olarak açıklayabildiği hadiselerdendir. Mesela, Hezarfen Ahmet Çelebi ve Lagari Hasan Çelebi Türklerin havacılıkta başarılı olacaklarının birer göstergesi olmuştur. Hezarfen Ahmet Çelebi planör benzeri bir araçla İstanbul Boğazı üzerinde uçarak Türk ve dünya havacılık tarihinde oldukça önemli bir hadiseyi gerçekleştirirken, Lagari Hasan Çelebi’de roket tarzı bir uçuşu hayata geçirmiştir. Türkler, 1911 Trablusgarp Savaşı’nda, İtalya’nın, Türklere karşı savaş aracı olarak uçağı kullanması üzerine, uçağın kullanan tarafa sağladığı avantajı ve üstünlüğü görmüştür. Bu durum, güvenlik açısından endişe duyan Türkiye’nin, bu alanda kendisini geliştirmesi için itici bir etken olmuştur. Özellikle 20. yüzyıl gelişen silah teknolojisi göz önüne alındığında güvenlik açısından Türkiye için havacılık daha da önem kazanmıştır. Türk Tayyare Cemiyeti, 16 Şubat 1925 yılında Mustafa Kemal Paşa’nın öncülüğünde Ankara’da kurulmuştur. Cemiyetin gayesi olarak da “Türkiye’de tayyareciliğin askeri, iktisadi, içtimai ve siyasi ehemmiyetini tanıtmak ve bu maksatla tayyareciliğe lüzumu olan insanları ve malzemeyi çoğaltmak ve Türk gençliğinde tayyarecilik aşkını uyandırmaktır” olarak belirlenmiştir. Atatürk, Türk Tayyare Cemiyeti’ni kurarak projelerinden birini daha hayata geçirmiştir. Cemiyet 1935 yılında “Türk Hava Kurumu” adını almıştır. Cemiyet, kısa sürede bir sivil toplum hareketine dönüşmüştür. Türk halkı cemiyete maddi ve manevi katkıda bulunmuştur. Bu dönemde yolu olmayan, ulaşım imkanları zorlukla sağlanan ülkenin en ücra yerlerinden bile Türk Tayyare Cemiyeti’ne inanılmaz ölçüde bağış ve yardımlar yapılmıştır. Türk halkı ürünün bir kısmını, hayvanını, arazisini, maaşını, evlenme yüzüklerini, gelinliğini ve hatta kefen parasını dahi kuruma bağışlayarak havacılık sektörüne dünyada hiçbir milletin sağlayamadığı desteği sağlamıştır. Türk Tayyare Cemiyeti, İstiklal Harbi’nden yeni çıkmış, yorgun ve yoksul bir halkın, gerçekleştirilmesi zor olan maddi-manevi desteğiyle hayat bulmuştur. Bu destek sayesinde ilk 10 yıl içinde 351 uçak satın alınarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağışlanmıştır. 3 Nisan 1926'da ise Türk havacılığının ihtiyacı olan teknik personelin eğitilmesi için de “Tayyare Makinist Mektebi” açılmıştır. “İstikbal Göklerdedir!” ifadesi o yılların coşkusu içinde söylenen sadece güzel bir söz değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne konulan bir hedeftir. Bu amaçla 3 Mayıs 1935'de Türkkuşu kurulmuştur. Atatürk'ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen’de bu kurumun yetiştirdiği bir değerdir. Atatürk Dönemi’nde Türk havacılığında önemli atılımlar yapılmıştır. Atatürk, milletin havacılığa olan ilgisini sürekli canlı tutmayı başarmıştır. Vefatından sonraki dönemde Türk hava sanayisinin bir duraklama süreci yaşaması kendisinin havacılıkta üstlendiği rolü de ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Sari, Dewi Indah, Afni Yulianti, and Ninik Wahyuni. "EFFECTIVENESS OF COOKIES PRODUCED FROM MORINGA OLEIFERA LEAVES ON HAEMOGLOBIN LEVEL IN STUDENTS AT ISLAMIC JUNIOR HIGH SCHOOL MIFTAHUL HAYAT, SERANG, BANTEN." In The 7th International Conference on Public Health 2020. Masters Program in Public Health, Universitas Sebelas Maret, 2020. http://dx.doi.org/10.26911/the7thicph-fp.05.28.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Hayat"

1

Bayazıt, Mahmut, Melsa Ararat, Pınar Başbay, and Sevda Alkan. COVID-19 sürecinde çalışma hayatı ve ev içi şiddet. Sabanci University, March 2021. http://dx.doi.org/10.5900/su_som_wp.2021.41335.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Aini, F. K., S. Kurniawan, G. Wibawa, and K. Hairiah. Studi Biodiversitas: Apakah Agroforestri Mampu Mengkonservasi Keanekaragaman Hayati di DAS KONTO? World Agroforestry Centre (ICRAF), 2010. http://dx.doi.org/10.5716/wp10402.pdf.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Siarudin, Mohamad, Aji Winara, Yonky Indrajaya, Anas Badrunasar, Subekti Rahayu, and James M Roshetko. Seri Agroforestri dan Kehutanan di Sulawesi: Keanekaragaman Hayati Jenis Pohon pada Hutan Rakyat Agroforestri di DAS Balangtieng, Sulawesi Selatan. World Agroforestry Centre, 2017. http://dx.doi.org/10.5716/wp16182.pdf.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Garcimartín, Carlos, Jerónimo Roca, and Karen Díaz. Recaudación potencial del IVA a la economía digital en Centroamérica, Panamá y República Dominicana. Inter-American Development Bank, June 2021. http://dx.doi.org/10.18235/0003330.

Full text
Abstract:
El objetivo principal de este trabajo es ofrecer una estimación de la recaudación potencial que puede lograrse con la incorporación de la economía digital al IVA en los países de Centroamérica, Panamá y República Dominicana a partir de los datos proporcionados por Statista. Conviene advertir, no obstante, que, en la práctica, la aplicación del IVA a la economía digital es un proceso que toma tiempo y no es sencillo. Por ello, las estimaciones que se presentan deben entenderse como una recaudación potencial máxima, una vez que se haya recorrido el camino suficiente, no como algo que pueda hacerse realidad al poco tiempo de introducirse el IVA.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Fisher, Wayne W., Cathleen C. Piazza, Lynn G. Bowman, and Adrianna Amari. Reinforcer Assessment for Individuals with Severe Disabilities (RAISD). Edited by Javier Virues-Ortega. ABA España, March 2021. http://dx.doi.org/10.26741/2021.raisd.

Full text
Abstract:
El propósito de esta entrevista estructurada es obtener la mayor cantidad de información específica posible de los informantes (p.ej., maestros, padres, cuidadores) en cuanto a lo que ellos creen que serían reforzadores útiles para el estudiante. Este cuestionario explora varias categorías de estímulos (p.ej., visuales, auditivos, etc.). Después de que el informante haya generado una lista de estímulos preferidos, haga preguntas adicionales para obtener información más concreta sobre las preferencias del estudiante y las condiciones de estímulo bajo las que un objeto o actividad tienen mayor preferencia (p.ej., ¿qué tipo de vídeos son sus favoritos? ¿qué hace cuando juega con un espejo? ¿prefiere realizar la actividad estando sola o con otra persona?, etc.)
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Howard, Joanna, Oluwafunmilayo Para-Mallam, Plangsat Bitrus Dayil, and Philip Hayab. Vulnerability and Poverty During Covid-19: Religious Minorities in Nigeria. Institute of Development Studies (IDS), November 2021. http://dx.doi.org/10.19088/creid.2021.013.

Full text
Abstract:
The Covid-19 pandemic has had direct and indirect effects on religiously marginalised groups, exacerbating existing inequities and undermining ambitions for those ‘furthest behind’ to be reached and supported through the Sustainable Development Goals (SDGs). The intersection of religious identity, socioeconomic status, geographic location, gender, and age compound vulnerability to violence and its impacts. This policy briefing, written by Dr Joanna Howard, Professor Oluwafunmilayo Para-Mallam, Dr Plangsat Bitrus Dayil, and Dr Philip Hayab, draws on research into the experiences of the pandemic by religious minorities living in Kaduna and Plateau states in Nigeria and finds that the pandemic deepened pre-existing ethno-religious fault lines. Exacerbated by ongoing insecurity, it contributed to increased poverty, with women particularly affected, and worsening mental health, with people experiencing fear, frustration, and depression. There are also long-term consequences for development; for example, on children’s education.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Sınağ, Ali. Ar-Ge Ekosistemimizde Üniversitelerimiz. İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, March 2021. http://dx.doi.org/10.26414/pn020.

Full text
Abstract:
Üniversitelerin araştırma çıktılarının ekonomik kazanıma dönüştürülmesi, sektöre sağladıkları teknoloji ve bilgi transferi, yetiştirdikleri araştırmacıların sanayiye katkıları ve oluşturdukları yenilik ekosistemi düşünüldüğünde, ülkemizin kalkınmasına üst düzey katkı sağladıkları açıktır. Ar-Ge ekosistemimizin paydaşları arasında önemli role sahip olan üniversiteler son dönemde büyük bir değişim yaşamaktadır. Üniversitelerimizin girdi odaklı süregelen yapısının çıktı odaklı bir yapıya dönüşmesi, Ar-Ge ekosistemimizin diğer aktörleri olan kamu sektörü ve özel sektör ile iş birliklerinin yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır. TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere Ar-Ge desteği sağlayan bakanlıklar, KOSGEB, TTGV ülkemizdeki Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine destek sağlamaktadır. Sözü edilen Ar-Ge destek mekanizmalarından en fazla yararlanan kuruluşların başında gelen üniversitelerimizin gerçekleştirdiği çalışmaların sektöre ve üretime dönüşebilme oranının yüksekliği, sanayinin de üniversitelerde yürütülen bu çalışmalara destek olmasıyla hatta sektör-üniversite iş birliğiyle gerçekleştirilmesiyle yakından ilişkilidir. Bu politika notunda; ülkemizin Ar-Ge ekosisteminin mevcut durumu ele alınmış, üniversitelerimizin girişimcilik ve yenilik ekosistemindeki sorunları irdelenmiş, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) misyon farklılaşması yaklaşımı kapsamında hayata geçirdiği yenilikçi uygulamalara (araştırma üniversiteleri, üniversite performanslarını izleme), üniversite sıralama sistemlerine ve Yükseköğretim Kalite Kurulunun (YÖKAK) üniversitelerimizi izleme ve değerlendirme süreçlerine değinilmiş ve üniversitelerimizin Ar-Ge ekosistemimize katkı sunma noktasında daha etkin bir rol üstlenebilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Robles Peiro, Rocío H. Regulación del crowdfunding en América Latina y el Caribe. Banco Interamericano de Desarrollo, September 2022. http://dx.doi.org/10.18235/0004429.

Full text
Abstract:
Las finanzas alternativas o crowdfunding permiten el acceso a financiamiento a personas y empresas no atendidas o subatendidas por el sector financiero tradicional. Este estudio describe las prácticas regulatorias que existen, tanto fuera como dentro de América Latina y el Caribe (ALC), con el objetivo de brindar los elementos que deben considerarse en el diseño de un marco regulatorio de las finanzas alternativas. El documento comienza con un recuento de la experiencia internacional, que abarca desde el establecimiento de marcos regulatorios hasta sus implicaciones en la industria. Posteriormente, muestra cómo se han formulado los marcos regulatorios para las finanzas alternativas en Argentina, Brasil, Colombia, Ecuador, México, Perú y Uruguay, mientras que Chile se encuentra en el proceso de elaboración y discusión de un proyecto de Ley. Las regulaciones de las finanzas alternativas en la región presentan una multiplicidad de características que resaltan las diferentes aproximaciones normativas y de supervisión, sin que necesariamente haya convergencia regulatoria. Entre otras recomendaciones, la publicación sugiere la importancia de que ALC cuente con marcos normativos similares: de este modo, las plataformas pueden lograr una mayor consolidación, prestando servicios transfronterizos en la región.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Guzman Paredes, Yomaira. Realidad aumentada utilizando Unity. Ediciones Universidad Cooperativa de Colombia, December 2022. http://dx.doi.org/10.16925/gcgp.64.

Full text
Abstract:
La realidad aumentada nos permite añadir capas de información visual sobre el mundo real, mediante el uso de tecnologías, dispositivos móviles y tabletas inteligentes. El propósito de esta guía práctica es desarrollar las competencias en el uso y la aplicación de la realidad aumentada en distintos escenarios. Esta guía práctica describe cómo crear un proyecto de realidad aumentada en Unity y cómo crear los marcadores a través de Vuforia. La realidad aumentada tiene diferentes aplicaciones en variadas áreas como en educación, turismo, entretenimiento, logística empresarial, diseño, medicina, entre muchas otras. En esta oportunidad, su aplicación está enfocada al entretenimiento, utilizando el juego de la baraja española para explicar sus características, mediante el uso del motor de Unity por medio del cual es posible reproducir un objeto en 3D. Para su funcionamiento, se relaciona con la plataforma de Vuforia. Esta guía práctica lleva a la persona interesada paso a paso en el desarrollo del ejercicio, iniciando con recomendaciones técnicas, conceptualización de las plataformas por utilizar y el desarrollo paso a paso de la actividad. Una vez haya finalizado esta guía, el estudiante estará en capacidad de desarrollar proyectos básicos que incorporen la realidad aumentada mediante el uso de Unity y Vuforia.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Aránguiz Villagrán, Matías. Abierta configuration options Auditoría algorítmica para sistemas de toma o soporte de decisiones. Inter-American Development Bank, March 2022. http://dx.doi.org/10.18235/0004154.

Full text
Abstract:
Un sistema automatizado de toma o soporte de decisiones (ADS por las siglas en inglés de Automated Decision Support) es un sistema computacional que puede, para un determinado conjunto de objetivos definidos por seres humanos, hacer predicciones y recomendaciones o tomar decisiones que inciden en entornos reales o virtuales. Estos sistemas están diseñados para operar con diversos grados de autonomía. Durante los últimos años, los ADS han crecido exponencialmente en número y ámbitos de aplicación. En la actualidad, cada vez interactuamos con una mayor cantidad de ADS, a menudo sin que nos percatemos de ello. Sin embargo, la falta de conciencia acerca de su uso no reduce los riesgos sociales, en caso de que estos sistemas estén mal diseñados o se hayan creado sin tomar las precauciones necesarias. Esta guía buscar servir de instrumento que ayude a tomar conciencia sobre las implicaciones y consecuencias que conlleva la puesta en marcha de sistemas automatizados en la toma o soporte de las decisiones que afectan las vidas de las personas. Si bien las auditorías se han convertido en un componente fundamental en el campo cada vez más extenso de la gobernanza algorítmica, por sí solas no son suficientes para mitigar los impactos de la implementación y ejecución de un sistema; en esencia constituyen un proceso mediante el cual se determina el cumplimiento de ciertos estándares. Con todo, las auditorías sí desempeñan un papel indispensable en materia de evaluación de impacto y de consecución y disponibilidad de información, tanto en el ámbito de la entidad misma, como en el de los organismos reguladores, así como para los afectados potenciales y para la sociedad en su conjunto.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography