Academic literature on the topic 'Gereformeerde Gemeenten in Nederland'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Gereformeerde Gemeenten in Nederland.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Gereformeerde Gemeenten in Nederland"

1

Schaeffer, Hans. "Gemeentestichting als lont in het kruidvat." Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap 49, no. 1 (April 1, 2022): 66–75. http://dx.doi.org/10.54195/h.11804.

Full text
Abstract:
Er worden in de Protestantse Kerk in Nederland nog steeds (en opnieuw) discussies gevoerd over de verhouding tussen pioniersplekken en ‘bestaande gemeenten’. In toenemende mate moeten de ambtsstructuur van de Protestantse Kerk en het religieus leiderschap in deze pioniersplekken zich tot elkaar verhouden. Naarmate de kerk in een seculariserende omgeving zich van haar identiteit en structuur bewust wordt, is het zinvol de recente geschiedenis op deze punten (identiteit en structuur) te binnen te brengen. In dit artikel geven we duiding aan dit fenomeen zoals het binnen een van de gereformeerde denominaties in ons land een rol speelde.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Veluwenkamp, J. W. "De Nederlandse Gereformeerde Gemeente Te Archangel in De Achttiende Eeuw." Nederlands Archief voor Kerkgeschiedenis / Dutch Review of Church History 73, no. 1 (1993): 31–67. http://dx.doi.org/10.1163/002820393x00021.

Full text
Abstract:
AbstractThe Dutch Reformed Parish in Archangel in the Eighteenth Century The Dutch Reformed parish in the Northern Russian seaport of Archangel probably originated in the 1630s and apparently received some sort of formal and independent status in about 1660. In the eighteenth century, the parish was a small and shrinking community. In the 1730s, it had an estimated 240 Dutch members, and by the 1770s about 110. The parish virtually coincided with the Dutch merchant community of Archangel. Many of the Dutch merchants of that town lived there with their wives, children and servants. The parish council consisted of the minister and (probably three) elders and (probably three) deacons. The minister, who usually came from the Netherlands or Germany, was hired by the Directors of the Muscovy Trade (de Directeuren van de Moskovische Handel) in Amsterdam on behalf of the parish, examined and called by the Classis of Amsterdam, and paid by the parish. The church, of course, focussed primarily on the spiritual care of the parish members. But the parish council also performed communal services in a broader sense. It provided for the teaching of children and acted as orphan's court. The parish had a school-house and employed a Dutch schoolmaster.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Van Schaik, Frans. "De consolidatiekring van overheden in Nederland." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 82, no. 11 (November 1, 2008): 467–76. http://dx.doi.org/10.5117/mab.82.12838.

Full text
Abstract:
Een geconsolideerde jaarrekening is een zeldzaamheid in de Nederlandse overheidsverslaggeving. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen stellen uitsluitend een enkelvoudige jaarrekening op. Daarmee worden omvangrijke activiteiten van de verslaggevende overheid buiten de jaarrekening gehouden. Zo worden in het Financieel Jaarverslag van het Rijk de baten-lastendiensten niet geconsolideerd en worden in de jaarrekening van gemeenten de deelnemingen niet geconsolideerd. Daardoor ontbreekt bij deze overheden het totaaloverzicht dat een geconsolideerde jaarrekening biedt. In dit artikel geven we een aantal mogelijke benaderingen voor de bepaling van de consolidatiekring en laten we aan de hand van een aantal voorbeelden de consequenties daarvan zien.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

van Langevelde, Ab. "Een streepjesbroek in ruil voor roggebrood." DNK : Documentatieblad voor de Nederlandse kerkgeschiedenis na 1800 44, no. 94 (June 1, 2021): 75–83. http://dx.doi.org/10.5117/dnk2021.94.004.vanl.

Full text
Abstract:
Abstract In this article a collection of more than 2.200 letters written in 1944 is presented from Dutch protestant archives. They shed light on different experiences of people in the dogmatic and juridical conflict in the Reformed Churches in the Netherlands (Gereformeerde Kerken in Nederland), which led to the schism of the Vrijmaking (Liberation) of 1944, under the circumstances of World War II. This collection will be made publicly available at the Archief- en Documentatiecentrum voor de Gereformeerde Kerken in Nederland (ADC) in Kampen in the near future together with an analytical scheme to facilitate all kinds of research into this collection by theologians, historians, sociologists and linguists.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

de Jeu, André, and Marjon Stroet. "Het succes van de buurtsportcoach: vertrouwen, maatwerk en continuïteit." TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 99, S1 (July 2021): 3–6. http://dx.doi.org/10.1007/s12508-021-00300-3.

Full text
Abstract:
SamenvattingIn 2008, toen de combinatiefuncties werden ingevoerd, kon niemand nog bevroeden dat deze functie, tegenwoordig de buurtsportcoach genoemd, een groot succes zou worden. Anno 2021 doen vrijwel alle gemeenten in Nederland mee met wat inmiddels de Brede Regeling Combinatiefuncties heet. Zo heeft ook Sint Eustatius een buurtsportcoach. De waarde van de buursportcoach voor het gaan en blijven bewegen van mensen heeft zich inmiddels bewezen. De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), nauw gelieerd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), speelt vanaf het begin een actieve en belangrijke coördinerende rol bij het implementeren van de functie buurtsportcoach in Nederland. Belangrijke succesfactor van de gehanteerde strategie is: werken vanuit vertrouwen, maatwerk en continuïteit. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillende regelingen rond de combinatiefuncties en de buurtsportcoach, de gehanteerde strategie om te komen waar we nu staan en perspectieven voor de nabije toekomst.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

de Graaf, Chantal, and Dick de Waard. "Meten met twee maten." Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie 97, no. 7/8 (September 25, 2023): 211–20. http://dx.doi.org/10.5117/mab.97.104483.

Full text
Abstract:
Met de komst van de CSRD en de ESRS heeft de vraag naar duurzaamheidsverslaggeving voor met name grote ondernemingen een wettelijke basis gekregen. Daarnaast voert het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat al sinds vele jaren de Transparantiebenchmark uit, waarin grote ondernemingen in Nederland worden beoordeeld op de kwaliteit van hun duurzaamheidsverslaggeving. Gemeenten hoeven niet aan de nieuwe wettelijke transparantieverplichtingen te voldoen en worden tot op heden niet meegenomen in de Transparantiebenchmark. De vraag is daarmee: in hoeverre rapporteren gemeenten in hun jaarverslagen over duurzaamheid – en zo ja, met welke diepgang doen zij dat? Een specifiek hiervoor ontworpen benchmark beantwoordt die vraag. Gemeenten blijken beperkt te rapporteren over duurzaamheid, en de gepresenteerde informatie ziet meer op beleid en plannen dan op concrete uitkomsten daarvan. De eigen voetafdruk wordt minimaal belicht.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Vos, Koos, and Oscar Ferrero Scholte. "Jaarverantwoording van grondexploitatie in crisis; welk beeld geeft de gemeentelijke jaarrekening?" Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 86, no. 9 (December 1, 2012): 587–602. http://dx.doi.org/10.5117/mab.86.21911.

Full text
Abstract:
Als gevolg van de financiële crisis worden ambitieuze grondexploitatieplannen en projecten van de gemeente aangepast, op de lange baan geschoven of komen deze in de ijskast. De huidige situatie en ontwikkelingen leiden hierbij tot aanzienlijke verliezen op de gemeentelijke grondexploitaties en strategische grondposities van gemeenten. In februari 2012 heeft de commissie Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (commissie BBV) als gevolg van deze ontwikkelingen een bijgestelde Notitie grondexploitatie gepubliceerd. In het artikel wordt verslag gedaan van het onderzoek naar de verplichte en vrijwillige verslaggeving omtrent de grondexploitaties van de 50 grootste gemeenten van Nederland over 2011. Een belangrijke uitkomst van ons onderzoek is dat er op basis van de minimumvereisten in het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV) maar in beperkte mate informatie hoeft te worden opgenomen in de jaarstukken door gemeenten en dat dit redelijk goed gebeurt. Daarnaast wordt door een deel van de gemeenten in aanvulling op deze verplichte informatie op grond van het BBV interne informatie onverplicht opgenomen in de jaarstukken. De conclusie uit het onderzoek is dat de totale verplichte en vrijwillige relevante informatie sterk gefragmenteerd in de jaarstukken en interne stukken is opgenomen. De informatieverstrekking in de toelichting over de onderbouwing van kosten en opbrengsten van grondexploitaties op basis van veronderstellingen, parameters en ontwikkelingen schiet tekort voor de gebruiker van de jaarrekening.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

de Heer, J. M. D. "Jan Zwemer, In conflict met de cultuur. De bevindelijk gereformeerden en de Nederlandse samenleving in het midden van de twintigste eeuw, De Groot Goudriaan Kampen. 2e druk, 1993. 510 blz. ISBN 90-6140-313-8; Jan Zwemer. Het gevaar van het hellend vlak. De Gereformeerde Gemeenten en de SGP in historisch perspectief. De Groot Goudriaan Kampen. 1994. 158 blz. ISBN 90-6140-349-9." Nederlands Archief voor Kerkgeschiedenis / Dutch Review of Church History 75, no. 1 (1995): 142–44. http://dx.doi.org/10.1163/002820395x00155.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Leeuwen, Ch van. "J. Exalto, Gereformeerde heiligen. De religieuze exempeltraditie in vroegmodern Nederland." BMGN - Low Countries Historical Review 121, no. 3 (January 1, 2006): 505. http://dx.doi.org/10.18352/bmgn-lchr.6477.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Ter Bogt, H. J. "Ambities en werkelijkheid van New Public Management: De moeizame managementvernieuwingen bij lagere overheden in Nederland." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 80, no. 4 (April 1, 2006): 170–79. http://dx.doi.org/10.5117/mab.80.16317.

Full text
Abstract:
Sinds 1985 traden bij Nederlandse gemeenten en provincies veel veranderingen op in onder meer de organisatiestructuur, het financieel en personeelsmanagement en de gehanteerde managementmethoden. Dit artikel gaat in op het ‘waarom?’ van deze veranderingen en op de effecten ervan. Op de achtergrond speelt de vraag of de veranderingen hoofdzakelijk werden doorgevoerd ter verhoging van de effi ciëntie en effectiviteit, of dat het er tevens om ging ‘met de trends mee te gaan’. Het praktijkonderzoek levert kennis op over de redenen voor en effecten van de ‘vernieuwingen’, wat ook van belang is voor organisaties die in de toekomst veranderingen willen doorvoeren.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Gereformeerde Gemeenten in Nederland"

1

Exalto, John. "Gereformeerde heiligen : de religieuze exempeltraditie in vroegmodern Nederland /." Nijmegen : Uitg.Vantilt, 2005. http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb402411156.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Tilburg, Mario Franciscus Josephus van. "Lokaal of nationaal? het lokale karakter van de gemeenteraadsverkiezingen in Nederlandse gemeenten (1974-1990) /." 's-Gravenhage : Maastricht : VNG-Uitgeverij ; University Library, Maastricht University [Host], 1993. http://arno.unimaas.nl/show.cgi?fid=6225.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Nijholt, Hylke. "Op weg naar een bestuursrechtelijke normering van het gemeentelijk aanbestedingsbeleid in de bouw." [Deventer : Maastricht : Kluwer] ; University Library, Maastricht University [Host], 1996. http://arno.unimaas.nl/show.cgi?fid=7287.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Jong, Klaas-Willem de. "Ordening van dienst : achtergronden van en ontwikkelingen in de eredienst van de Gereformeerde Kerken in Nederland /." Baarn : Ten Have, 1996. http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb40125573v.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Meijers, Erica. "Blanke broeders - zwarte vreemden : de Nederlandse hervormde kerk, de Gereformeerde kerken in Nederland en de apartheid in Zuid-Afrika 1948-1972 /." Hilversum : Verloren, 2008. http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb41271562k.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Jansen, Andre. "'n Holistiese perspektief op die missio Dei : 'n evaluering van die sendingwerk van die Christelijke Gereformeerde Kerken in KwaNdebele (RSA) / Andre Jansen." Thesis, 2015. http://hdl.handle.net/10394/15602.

Full text
Abstract:
Gedurende die afgelope 50 jaar het rolspelers in Sendingwetenskap binne die Evangeliese en Reformatoriese tradisie steeds meer oortuig geraak dat Skrifgetroue sendingwerk ’n integrasie moet behels van teologiese visie en suiwer toegepaste Woordverkondiging waarin die kern van die evangelie steeds sentraal bly. Hierby geld dade van liefde, die najaag van geregtigheid en verligting van armoede asook vermindering van lyding om die verkondiging van die evangelie van Jesus Christus prakties te maak. Deur God se genade was die Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland se sendingwerk in die KwaNdebele-omgewing in Suid-Afrika ’n belangrike instrument in die uitbreiding van God se koninkryk. Die huidige studie evalueer die integrasie van Woord en daad in hierdie kerke se sendingwerk binne die genoemde gebied in die lig van die missio Dei-motief. Hieruit kan belangrike insigte verwerf en ’n bydrae gelewer word tot Missiologie en Skrifgetroue sendingwerk in die Reformatoriese tradisie uit te bou. Die doel is om 'n model vir integrale sending binne ʼn missio Dei-perspektief daar te stel deur Bybelse beginsels en praktiese lesse te integreer. Hierdie studie voeg ‘n teoretiese en praktiese benadering saam om ‘n verantwoordbare en toepasbare model daar te stel. ʼn Bybels-eksegetiese begronding van integrale sending gebaseer op die missio Dei en 15 Bybelse sleutelbegrippe hieroor toon die onlosmaaklike eenheid van die motiewe hart, mond en hande. Dit bied ‘n verantwoorde basis vir integrale sending. Hierdie beginsels word getoets aan twee internasionale toepassingsvoorbeelde: die Miga Netwerk en die Lausanne-verklaring 2010, wat waardevolle insigte bied oor ʼn model vir integrale sending. Daarna word die gevolge en uitwerking van geïntegreerde Woord- en daadbediening in die CGKN se sendingwerk binne KwaNdebele ontleed. In die lig van literatuurstudies, ‘n argivale ondersoek en persoonlike onderhoude met sendelinge en kerkleiers in KwaNdebele volg waardevolle gevolgtrekkings in die lig van die missio Dei. Deur na beide die CGKN en die kerkleiers in KwaNdebele te luister, is ‘n balans gevind om ʼn operasionele denkraamwerk vir integrale sending op te stel. Verwante literatuur uit die teologie en wêreldwye sendinggebiede gee aan hierdie eksegetiese en empiriese studie verdieping. Die kern van die studie se bevindings is tweërlei: * Die CGKN het geïntegreerde sendingwerk in KwaNdebele verrig. Tog het ʼn onvolledige fundering van en visie op integrale sending in missio Dei-perspektief gelei tot ’n bediening wat ’n versnipperde beeld van integrale sending weergee. Hierdie leemtes hou waardevolle aanwysers in vir sending met hart, mond en hande. * Daar is wel voldoende teologiese, teoretiese en praktiese beginsels en hulpmiddels wat die ontwerp van ‘n bruikbare model vir geïntegreerde sending aanhelp. Só ʼn model kan meehelp om die lewensgehalte van die mense in KwaNdebele en ander wêrelddele tot eer van God te verhoog, terwyl dit steeds deeglik met die konteks en kultuur rekening hou. Die navorsing mond uiteindelik uit in ‘n operasionele denkraamwerk wat prinsipiële en praktiese besinning begelei vir integrale sending in KwaNdebele en diverse kulturele kontekste wêreldwyd.
PhD (Missiology), North-West University, Potchefstroom Campus, 2015
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Gereformeerde Gemeenten in Nederland"

1

Vermeulen, J. M. Het hoogste ambt: Uit het leven van ds. A.D. Muilwijk. Kampen: De Groot Goudriaan, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Vermeulen, J. M. Het uitnemendste bevel: Uit het leven van ds. J. Schinkelshoek. Kampen: De Groot Goudriaan, 2002.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

1882-1948, Kersten G. H., Florijn H. 1954-, and Mastenbroek J. 1946-, eds. Gerrit Hendrik Kersten: Grenswachter en gids van de Gereformeerde Gemeenten. 2nd ed. Kampen: De Groot Goudriaan, 1993.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Hille, H. Tot een scherpe dorsslede gesteld: Leven en arbeid van ds. P.J. Dorsman (1918-1981). Kampen: Uitgeverij De Groot Goudriaan, 1998.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Florijn, H. Uit de begintijd van de Gereformeerde Gemeenten: Over personen en voorvallen uit een bevindelijk kerkverband. 2nd ed. Kampen: De Groot Goudriaan, 1996.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Golverdingen, M. Ds. Gerrit Hendrik Kersten: Leidsman van de stillen in den lande : herdenkingsuitgave ter gelegenheid van het feit dat ds. G.H. Kersten (1882-1948) vijftig jaar geleden overleed. Utrecht: De Banier, 1998.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Dirk, Bakker. Een nieuw orgel--: Voor de Oud Gereformeerde Gemeente te Ede. Roodeschool (Nederland): Orgelmakerij Steendam, 1999.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Verwaard, J. Op het erf der kerk: Geschiedenis van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland te Ede en korte levensschetsen van de ambtsdragers over de periode 1946-1986. Ede: Uitgeverij Frits Hardeman, 1999.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Geudeke, E. De classis Edam, 1572-1650: Opbouw van een nieuwe kerk in een verdeelde samenleving. [s.l.]: [s.n.], 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Duinkerken, W. Sinds de reductie in Stad en Lande van Groningen: Biografisch-genealogisch lexicon van de predikanten, die sinds 1594 de Gereformeerde en (sinds 1816) de Hervormde gemeenten tussen Eems en Lauwers hebben gediend. Bedum: Profiel, 1991.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Gereformeerde Gemeenten in Nederland"

1

"Lijst van Javaanse Gemeenten en Predikanten Voor 1931." In De gereformeerde zending in Midden Java, 1859-1931, 888–89. BRILL, 2001. http://dx.doi.org/10.1163/9789004487086_020.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

"Statistiek van Javaanse Gemeenten op het Zendingsterrein Midden-Java, 1889–1890." In De gereformeerde zending in Midden Java, 1859-1931, 847–49. BRILL, 2001. http://dx.doi.org/10.1163/9789004487086_013.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

"Lijst van Nederlandstalige Kerken in Midden-Java Ten Zuiden Behorende Tot de Classis Batavia van de Gereformeerde Kerken in Nederland." In De gereformeerde zending in Midden Java, 1859-1931, 890. BRILL, 2001. http://dx.doi.org/10.1163/9789004487086_021.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Gereformeerde Gemeenten in Nederland"

1

Van der Maas, Peter, Jesse Wagenaar, Ilse Ubels, and Anne Helbig. Circulair water in de wijk : verkennend onderzoek naar de potenties en belemmering van decentrale systemen voor behandeling en hergebruik van afvalwater en regenwater in woonwijken. Hogeschool van Hall Larenstein, June 2024. http://dx.doi.org/10.31715/2024.6.

Full text
Abstract:
In Nederland en omringende landen zijn in de afgelopen jaren en decennia verschillende projecten gerealiseerd rond decentrale innovatieve concepten voor afvalwaterbehandeling en gebruik van re-genwater. Om gemeenten, waterschappen en andere belanghebbenden een rationele grondslag te bieden voor keuzes m.b.t. de inrichting van de stedelijke waterketen (wel of niet decentraal, wel of niet brongescheiden), is in dit KIEM project de potentie en beperkingen onderzocht van nieuwe en circulaire sanitatieconcepten, zoals brongescheiden sanitatie en lokaal (her)gebruik van regenwater op woonwijk schaal. De vraag is wat we kunnen leren van ervaringen bij gerealiseerde projecten, en welke rationele basis er is om, met name bij nieuwbouwplannen, een trendbreuk teweeg te brengen in de richting decentrale oplossingen voor waterzuivering en waterhergebruik op wijkniveau, als al-ternatief voor de huidige, centrale systemen. Daartoe zijn negen verschillende gerealiseerde pro-jecten, operationeel op praktijkschaal, verkend aan de hand van literatuurstudie, data-analyse, inter-views, enquêtes en scenarioberekeningen. Verschillende prestatie-indicatoren, o.a. met betrekking tot terugwinning van grondstoffen, waterkwaliteit, hergebruik en kosten zijn inzichtelijk gemaakt. Bo-vendien is onderzoek gedaan naar de acceptatie van burgers m.b.t. governance structuren (top-down versus bottom-up) als het gaat om de stedelijke waterketen en diensten m.b.t. waterlevering en wa-terbehandeling.Uit dit verkennende onderzoek is gebleken dat alternatieve systemen (brongescheiden sanitatie met vacuümriolering en lokaal gebruik van regenwater) voor toiletspoeling, evt. tuin en wasmachine tot substantieel minder gebruik van drinkwater leiden. Bovendien wordt met separate inzameling en be-handeling van zwart- en grijswater de terugwinning van nutriënten (N, P, C) gestimuleerd en is er bij decentrale behandeling van grijswater jaarrond aanvoer van schoon water wat met name in droge periodes meerwaarde heeft. Daarentegen leiden systemen op wijkschaal, mede vanwege de relatief kleine schaal, tot relatief hoge financiële kosten, d.w.z. in vergelijking met de kosten voor aanleg en beheer van reguliere systemen. Daarbij wordt benadrukt dat vergelijking van kleine, decentrale sys-temen met de huidige, grootschalige centrale (afval)watersystemen lastig is vanwege de relatief ge-ringe hoeveelheid data die beschikbaar is m.b.t. prestatie-indicatoren van decentrale systemen. We kunnen daarom slechts voorlopige en minder harde uitspraken doen over een aantal prestaties van decentrale concepten, bijv. m.b.t. waterkwaliteit. Bovendien is de beoordeling van prestatie-indicato-ren problematisch vanwege ongelijksoortigheid. De huidige grootschalige systemen zijn goeddeels uit-ontwikkeld (innovatie was gericht op kostenefficiency), terwijl decentrale, nieuwe vormen van sani-tatie nog volop in ontwikkeling zijn, met duurzaamheid als drijfveer.Aandachtspunten en vragen liggen met name op het gebied van governance. In de huidige inrichting en organisatie van de waterketen zijn de verantwoordelijkheden, beleidsontwikkeling en operatie in-stitutioneel geborgd en sectoraal verdeeld (waterbedrijf, gemeente en waterschap). Nieuwe vormen van sanitatie en gebruik van regenwater op wijkschaal brengen de noodzaak tot vergaande samen-werking en nieuwe vraagstukken met zich mee.Om de prestaties van grootschalige, centrale systemen m.b.t. afvalwaterbehandeling en watervoor-ziening beter te kunnen vergelijken met decentrale systemen op wijkschaal wordt aanbevolen om gelijktijdig te innoveren op beide schalen, waarbij de innovatie (ook op grote, centrale schaal) gericht is op klimaatadaptatie en aansluiting bij de circulaire economie. Belangrijk daarbij is langjarige data-verzameling en monitoring, zodat de integrale prestaties van concepten en systemen kunnen worden gevolgd, beoordeeld en verbeterd, in de context van integrale duurzaamheid. Daarnaast wordt aan-bevolen om, indien mogelijk, decentrale (afvalwater)systemen op wijkniveau op te schalen naar een grootte van minimaal 3.000 inwoners, om het (op berekeningen gebaseerde) veronderstelde break-evenpoint (kosten decentraal vergelijkbaar met grootschalige, centrale systemen) in de praktijk te ve-rifiëren. Gerealiseerde projecten, bijv. Reitdiep in Groningen of Waterschoon in Sneek, kunnen wor-den benut voor verdere innovatie gericht op kringloopsluiting en circulaire economie.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography