To see the other types of publications on this topic, follow the link: For kvinder.

Journal articles on the topic 'For kvinder'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'For kvinder.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Pedersen, Bodil, and Christel Stormhøj. "KØN, ‘ONDE CIRKLER’ OG (DIS)EMPOWERMENT – Om samfundsmæssige og personlige betydninger af voldtægt." Psyke & Logos 27, no. 1 (July 31, 2006): 34. http://dx.doi.org/10.7146/pl.v27i1.8299.

Full text
Abstract:
Empirisk trækker artiklen på en undersøgelse af personlige perspektiver hos kvinder, der har henvendt sig til Rigshospitalets Center for Voldtægtsofre. Kønnetheden ved personlige og almene samfundsmæssige aspekter af seksualiserede overgrebs betydninger undersøges oftest ikke eksplicit i psykologien. Ligeledes udelades eller fordrejes kønnetheden tit i folkepsykologiske diskurser om emnet. Derfor ønsker vi at undersøge, hvorledes betydninger af køn, magt og deltagelse er relaterede i de almene og personlige betydninger dette psykosociale problem får. Det vil sige, at vi bidrager til undersøgelsen af: 1) Det relative kønsdominans-undertrykkelsesforhold og dets forbindelse til risikoen for, at kvinder bliver udsat for seksualiserede overgreb. 2) Risikoens betydninger for kvinder, samt 3) De betydninger konkrete overgreb og de konkrete, situerede udformninger af almene samfundsmæssige betingelser kan få for de kvinder, der udsætte for dem. Analysen peger bl.a. på, at betingelserne kan indgå i »onde cirkler «, der udbygger den afmagt, kvinderne udsættes for i og med selve overgrebet. Analysen fremhæver således nødvendigheden af at begribe forholdet mellem køn, overgreb, deltagelsesmuligheder og (dis)empowerment. Således kan den undgå at bidrage til de »onde cirkler« gennem individualiseringer og patologiseringer af de berørte, hvilket også vil sige at bidrage til disempowerment. Analysen kan derimod bidrage til de udsatte kvinders empowerment i form af bl.a. mere inkluderende støtteinitiativer, der fremmer kvinders individuelle og kollektive muligheder for at overskue, kontrollere og håndtere forskellige slags ressourcer.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Wiene, Inger. "Københavnske kvinder på kanten. Vilkår og muligheder for kvindeliv i oplysningstiden." Kulturstudier 8, no. 2 (December 20, 2017): 57. http://dx.doi.org/10.7146/ks.v8i2.102928.

Full text
Abstract:
Ud fra gennemgang og analyse af retssager, hvori kvinder indgik som part, tegnes i denne artikel et billede af kvinders vilkår og handlemuligheder i det sene 1700-tals København. De kvinder, der optræder i retssagerne, var naturligvis særlige i og med at de optrådte der, men ud fra disse sager kan fremkaldes et billede af de vilkår, som alle kvinder var underlagt. Dette kan belyses gennem at se på, om disse kvinders grænseoverskridende handlinger var tilfældigheder og/eller bestemt af eksisterende muligheder eller var den eneste udvej, de havde, eller om der var tale om bevidste strategier for at udvide rammerne for handling? Var de anklagede kvinder ikke blot på kant med loven men også på kanten af – eller udenfor – et hushold med en mand som husbond? Havde oplysningstidens diskussioner om fornuft, videnskab og lighed nogen betydning for kvinders vilkår?
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Liversage, Anika. "Muslimske kvinder og skilsmisse i en dansk kontekst." Tidsskrift for Islamforskning 16, no. 2 (November 24, 2022): 83–105. http://dx.doi.org/10.7146/tifo.v16i2.134813.

Full text
Abstract:
I Danmark kan nogle muslimske kvinder have svært ved at komme helt ud af deres ægteskaber. Det hænger sammen med forskellige opfattelser af, hvad der skal til for at opløse en nikah – et “muslimsk ægteskab”. Denne artikel bygger på interviews med fire muslimske kvinder – to indvandrere og to efterkommere – der er udvalgt fra et større interviewmateriale. Artiklen viser, at forskelle i kvindernes muligheder for at forlade deres ægtemænd blandt andet kan knyttes til følgende tre forhold: 1) Hvor og hvordan kvinderne indgik nikah, 2) kvindernes egne ressourcer, og 3) den grad af støtte, kvinderne kan mobilisere fra andre. Migrationens adskillelse af kvinderne fra deres oprindelseslandes religiøse domstole kan gøre nogle kvinder stort set magtesløse i forhold til at komme fuldt ud af deres ægteskaber. Andre kvinder står i stærkere positioner, fordi skilsmisse efter dansk ret i deres miljø anses for også at opløse deres nikah, eller fordi de står stærkt nok til selv at kunne afslutte deres nikah-forhold uanset mandlig modstand
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Petersson, Birgit. "DEPRESSION, KVINDER OG KULTUR." Psyke & Logos 22, no. 1 (July 31, 2001): 10. http://dx.doi.org/10.7146/pl.v22i1.8511.

Full text
Abstract:
Der findes store forskelle i depressionsraten i forskellige kulturer, ligesom kvinder rapporterer 2-3 gange så hyppigt depression som mænd. Der er i de senere år sket en stadig udbredelse af især det amerikanske diagnosesystem DSM, som ikke medinddrager de kulturelle forskelle. De historiske forskelle, ændringerne i diagnosesystemerne og konsekvenserne af disse diskuteres. Viden om depressioner har ændret sig, således de sociale faktorers betydning er blevet tydeligere. Undersøgelsesmetoderne er blevet mere valide, omend disse stadig ikke eller kun i mindre omfang inddrager de kulturelle forskelle. Der er bl.a. stor kulturel forskel i hvilke følelser der er socialt accepteret for mænd og kvinder i forskellige samfund. Nyere undersøgelser peger på at de sociale forskelle mellem mænd og kvinder samt kønsrolleforventninger er af afgørende betydning for kønsforskellene. De ændringer, der ses i mænd og kvinders sociale forhold, ikke mindst i de Skandinaviske lande, hvor kvinder nu har været på arbejdsmarkedet siden 1960, synes at påvirke hyppigheden af depression hos de to køn.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Petersen, Thomas Søbirk. "For gammel til behandling? Bør kvinder over 45 år have adgang til kunstig befrugtning?" Politica 46, no. 2 (May 2, 2011): 204–15. http://dx.doi.org/10.7146/politica.v46i2.134468.

Full text
Abstract:
Bør det være lovligt for sundhedspersoner at hjælpe kvinder over 45 år med kunstig befrugtning som reagensglasbefrugtning? Ifølge gældende dansk lov er dette ulovligt. En kritisk diskussion af centrale argumenter for og imod gældende lov er målet for artiklen. Argumenter for gældende lov betoner hensynet til kvindens eller barnets tarv; at gældende lov er adfærdsregulerende på en måde, der støtter kvinder i at få børn, mens de er unge. Argumenter imod gældende lov betoner, at loven er i modstrid med et centralt lighedsprincip for det danske sundhedsvæsen og en af FN’s menneskerettigheder, og at gældende lov faktisk er i modstrid med kvindens og barnets tarv. Artiklen konkluderer, at der ud fra en analyse af de i bidraget diskuterede argumenter er gode moralske grunde til at ændre gældende dansk lov, således at det bliver lovligt at hjælpe kvinder over 45 med kunstig befrugtning.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Larsen, Mona. "Vedvarende uligeløn mellem kvinder og mænd." Samfundsøkonomen 2015, no. 3 (January 1, 2015): 30–35. http://dx.doi.org/10.7146/samfundsokonomen.v2015i3.140807.

Full text
Abstract:
Denne artikel handler om ulighed mellem kvinder og mænd, når det gælder de to køns indtjening. Fokus er rettet mod forskelle mellem kvinders og mænds timeløn. Artiklen giver en oversigt over hovedresultaterne fra SFIs forskning på dette område.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Arcel, Libby Tata. "TORTURE, CRUEL, INHUMAN AND DEGRADING TREATMENT OF WOMEN - Psychological consequences." Psyke & Logos 22, no. 1 (July 31, 2001): 30. http://dx.doi.org/10.7146/pl.v22i1.8530.

Full text
Abstract:
Artiklen diskuterer køns-specifikke torturformer, tværkulturelt, set fra et Menneskerettighedsperspektiv. Den diskuterer hovedsageligt sexuel tortur og grov, umenneskelig og nedværdigende behandling af kvinder udført af statslige magtudøvere, som politi og fængselsfunktionærer i mange kulturer. De seneste udviklinger i internationale love om kvinders menneskerettigheder som de udtrykkes i FN strategier beskrives og diskuteres. Derudover diskuterer artiklen årsagerne bag den totale straffrihed for udøvere af massiv sexuelt misbrug af kvinder under WW2, og opridser de seneste mentalitetsforandringer i opfattelsen af voldtægt af kvinder fra statslige magtudøveres side. I dag anerkendes voldtægt som tortur ifølge FN’s Konvention mod tortur. De fysiske og psykologiske konsekvenser af sexuelt misbrug opsummeres og artiklen foreslår en række forebyggende foranstaltninger på lovmæssigt, institutionelt, civilsamfunds -og individuelt niveau. Nobody asks a male torture victim whether he has consented to torture but the issue of consent is always present when a woman wants to reveal that she has been sexually abused by an official.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

SANDAGER, JETTE, and JUSTINE GRØNBÆK PORS. "Kønsforskelle i uddannelsesvalg." Samfundsøkonomen 2020, no. 1 (September 4, 2023): 20–25. http://dx.doi.org/10.7146/samfundsokonomen.v2020i1.140358.

Full text
Abstract:
Danmark står ligesom en række andre vestlige lande overfor en markant samfundsudfordring, da vi mangler STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) kompetencer. Nationale fremskrivninger viser, at Danmark i 2025 vil mangle ca. 10.000 uddannede STEMkandidater, og at der må forventes en yderligere vækst i manglen på ca. 50 procent frem mod 2030 (IDA, 2018). Samtidig har kvinders repræsentation inden for STEM-feltet været lav i mange år. Tallene viser således, at kun en tredjedel af de studerende på videregående STEM-uddannelser er kvinder, og at dette tal har været stagneret siden 2012 (Puggaard & Bækgaard 2016; UVM 2016, 2017). Særligt fysik og computer sciences synes at have vanskeligt ved at tiltrække og fastholde kvinder.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Lindhardt Olsen, Annemette, and Lisbeth Greve Harbo. "Ligestillingsindikatorer – hvad viser de om forskellene mellem mænd og kvinder i Danmark?" Samfundsøkonomen 2020, no. 1 (September 4, 2023): 5–13. http://dx.doi.org/10.7146/samfundsokonomen.v2020i1.140354.

Full text
Abstract:
Danmarks Statistik har beregnet en række ligestillingsindikatorer, der viser forskelle og ligheder mellem mænd og kvinder inden for en række områder: Demokrati og Ledelse, Familie, Uddannelse, Arbejde, Løn, Indkomst, Helbred, Tryghed og Kultur. I denne artikel beskrives udviklingen mellem mænds og kvinders livsvilkår i Danmark baseret på en række udvalgte ligestillingsindikatorer.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Daverkosen, Drude. "“Meet my brain”." Tidsskrift for Islamforskning 13, no. 2 (December 10, 2019): 38–58. http://dx.doi.org/10.7146/tifo.v13i2.117768.

Full text
Abstract:
Denne artikel bygger på et feltarbejde hos organisationen Kvinder i Dialog, før, under og efter at det danske tildækningsforbud trådte i kraft den 1. august 2018. Studiet søger at tage niqabklædte kvinder på ordet ved at indgå i dialog med dem om motivationen for at bære niqab og de dertilhørende pietistiske kvindeidealer. Desuden belyses det, hvordan det at bære niqab udøves som kollektiv opposition til kriminaliseringen af netop denne praksis. Artiklen dokumenterer de modsatrettede fortællinger mellem det danske Folketings forståelse af niqab som et symbol på kvindeundertrykkelse og religiøst bagudsyn og en gruppe muslimske kvinders forståelse af niqab som et religiøst symbol, de benytter til at praktisere deres køn og religiøsitet fra en minoritetsposition i det danske samfund.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Bloksgaard, Lotte. "Maskuliniteter, femininiteter og arbejde — den horisontale kønsopdeling på det danske arbejdsmarked." Tidsskrift for Arbejdsliv 12, no. 2 (June 1, 2010): 019–35. http://dx.doi.org/10.7146/tfa.v12i2.108860.

Full text
Abstract:
De fleste arbejdsfunktioner, opgaver og fag er kønsmærkede som enten 'maskuline' eller 'feminine'. Med udgangspunkt i to empiriske undersøgelser af kvinder i mandefag og mænd i kvindefag viser artiklen, hvorledes samfundsmæssige forestillinger om og koblinger mellem køn og arbejde har betydning for individuelle kvinders og mænds udformning af identitet og dermed influerer kvinders og mænds arbejdsorienteringer og arbejdsliv. Artiklen giver således en større forståelse af de kønsmærkningsprocesser, som medvirker til at skabe kønsopdelingen på det danske arbejdsmarked.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Liebmann, Louise Lund. "Kvinder på krigsstien: Kvindelige palæstinensiske selvmordsbombere." Tidsskrift for Islamforskning 4, no. 1 (May 24, 2010): 48. http://dx.doi.org/10.7146/tifo.v4i1.24586.

Full text
Abstract:
Denne artikel er baseret på dele af mit religionshistoriske speciale fra 2008. Specialet ’Sprængfarlig feminisme – en analyse og diskussion af kvindelige palæstinensiske selvmordsbombere som politiske feminister’ blev til på baggrund af feltstudier og indsamling af kildemateriale i IsraelPalæstina i sommeren 2007 og vinteren 2008. Artiklen er skrevet på baggrund af den del af specialet, der undersøger den lokale palæstinensiske og regionale arabiske fremstilling af kvinderne og argumenterer for, at den offentlige marginalisering af disse kvinder hænger sammen med et forsøg på at imødegå den kønskritik, der er involveret i kvindernes aktioner.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Bransholm Pedersen, Kirsten, and Najaaraq Paniula. "De grønlandske kvindeorganisationers rolle i den politiske udviklingsproces – set i et postkolonialt perspektiv." Dansk Sociologi 25, no. 4 (December 4, 2014): 95–117. http://dx.doi.org/10.22439/dansoc.v25i4.4988.

Full text
Abstract:
Mange af de kvinder, der tog aktiv del i det kvindeorganisatoriske arbejde fra Nyordningen i 1950 og frem til Hjemmestyrets indførelse i 1979, sidder i dag på indflydelsesrige poster i Grønland, og har på forskellig måde været med til at præge den politiske og erhvervsmæssige udvikling. I dag synes det kvindeorganisatoriske arbejde at køre med noget lavere profil og er i høj grad koncentreret omkring bevarelse og videregivelse af de traditionelle kvinde-kvalifikationer i fangerkulturen. Kønsdiskussionen er delvist forstummet, selvom der er en række presserende problemer: Vold mod kvinder, kvinder tjener i gennemsnit en tredjedel mindre end mændene (Grønlands Statistik 2014), den sociale og økonomiske ulighed imellem kvinder er voksende. Artiklen samler op på de erfaringer og de styrkepositioner, kvinderne historisk har erhvervet sig i det kvinde-organisatoriske arbejde, og kommer ud fra et køns- og postkolonialt perspektiv, med nogle bud på, hvorfor kvindespørgsmålet og kvindeorganisering ikke står så højt på dagsordenen længere. I artiklen forfølges en forforståelse af, at der med den danske kolonialisering af Grønland igangsattes en moderniserings- og patriarkaliseringsproces, som gradvist skabte en radikal ny social organisering af samfundet, både på struktur- og hverdagslivsniveau, som ikke blot forandrede de sociale relationer imellem kønnene og imellem kvinder (og mænd) indbyrdes, men også fik naturaliseret den vestlige (patriarkalske) kønsdiskurs i en sådan grad, at mulige potentialer i en prækolonial kønsforståelse blev usynlige i den grønlandske udviklingsproces. Vi konkluderer, at der i det postkoloniale feministiske tankeunivers findes potentialer til igen at italesætte kønsrelationerne i Grønland og kommer med bud på, hvorledes indsigt i de præ- og postkoloniale grønlandske kønskonstruktioner kan bidrage til skabelse af nye fremtidsbilleder. ENGELSK ABSTRACT: Kirsten Bransholm Pedersen and Najaaraq Paniula: The Role of the Greenlandic Women’s Organization in the Process of Political Development – From a Post-Colonial Perspective Today, many of the Greenlandic women who took an active part in the women’s movement from 1950, when it was new, until the introduction of Home Rule in 1979, occupy influential positions in Greenland. They have, in various ways, influenced political developments within the country. Today the women’s movement is running but has a somewhat lower profile, and is largely concentrated on the preservation of the traditional female skills in the former hunting culture. The gender discussion is partially silenced, although there are a number of urgent problems: violence against women, women earn on average a third less than men (Statistics Greenland 2014), and the social and economic inequality between women is growing. Employing a gender and postcolonial perspective, this article provides an overview of the experience and strengths women historically have gained through their participation in the women’s movement. Furthermore it puts forward some suggestions as to why women’s issues and women’s organization is almost absent on today’s agenda. The article is based on the preconception that the Danish colonization of Greenland initiated a process of modernization and patriarchalization which gradually created a radical new structural and social organization of society. The process not only changed the social relations between the sexes and among women (and men), but also got naturalized Western (patriarchal) gender discourse to such an extent that the potentials that could be found in a pre-colonial understanding of the relation between women and men became invisible in the Greenlandic development process. We conclude that the postcolonial feminist theories have the potential to re-articulate the discussion on gender in Greenland, and make suggestions concerning how insight into the pre- and post-colonial Greenlandic gender constructions can contribute to the creation of new possible gender images. Keywords: Greenland, women’s movement, post-colonial feminist theories, ”genderlessness”.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Arnfjord, Steven, and Julia Christensen. ""De søger trygheden" - Kvinder ramt af hjemløshed i Nuuk." Psyke & Logos 38, no. 1 (November 22, 2017): 51–71. http://dx.doi.org/10.7146/pl.v38i1.100078.

Full text
Abstract:
Artiklen tager afsaet i et feministisk perspektiv på kvinder, somer ramt af hjemløshed. Med afsaet i et litteraturstudie og eninspiration fra nordcanadisk forskning i hjemløshed blandtkvinder analyseres situationen i Nuuk. Vi inddrager empiri fraet laengerevarende feltarbejde i Nuuk og med interviews omkringkvindernes situation fra kilder i miljøet. I artiklen problematiseresdet, at det offentlige sociale system forekommermeget lidt forberedt på, at Nuuk i dag har over 200 borgere,som er ramt af hjemløshed. Der eksisterer ikke indtil i dag etsaerskilt fokus på kvinderne i denne situation. Kvinder er blandtandet omfattet af begrebet “skjult hjemløshed”, som hidtil harvaeret anvendt i begraenset omfang i den offentlige debat. I artiklenviser vi blandt andet, at man dels har kendt til hjemløshedi flere årtier – også til kvindernes hjemløshed. Kvindernesmanglende stemme i socialpolitikken kan haenge sammenmed, at kvindekampen i Grønland er gået lidt i dvale. Artiklenafrundes med strategiforslag til en mulig videre procesmed inspiration fra nordcanadiske tiltag.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Warburg, Margit, Birgitte Schepelern Johansen, and Kate Østergaard. "Stor ståhej for ingenting - en sociologisk optælling af niqabier i Danmark." Religion i Danmark 3, no. 1 (April 1, 2011): 119–24. http://dx.doi.org/10.7146/rid.v3i1.23580.

Full text
Abstract:
Burka-debatten i 2009-2010 døde stort set ud, efter at forskere havde undersøgt, hvor mange kvinder, der bærer ansigtsdækkende beklædning i Danmark. I denne artikel redegøres for nogle af de metoder og beregninger, som lå til grund for det offentliggjorte resultat på 100-200 kvinder i alt, hvoraf omkring halvdelen er etnisk danske kvinder, der er konverteret til islam.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Grosen, Sidsel Lond, Helle Holt, Helge Hvid, and Henrik Lund. ""Jeg bliver sådan helt nervøs, hvis det var en mand, der skulle lave det" — naturliggørelse af kønsarbejdsdelingen i en bankafdeling." Tidsskrift for Arbejdsliv 12, no. 2 (June 1, 2010): 071–86. http://dx.doi.org/10.7146/tfa.v12i2.108863.

Full text
Abstract:
Administrative job, der oprettes i dag, er ofte antalsmæssigt domineret af kvinder. Men hvordan og hvorfor bliver sådanne nye job til kvindejob? Artiklen diskuterer forskellige elementer i naturliggørelsen af det administrative bankarbejde som kvindearbejde. Først ved at se på de sidste 100 års udvikling i administrative arbejdsfunktioner; dernæst ved at gå i dybden med en analyse af etableringen af en ny type administrative job i finanssektoren, dokumentarbejdet. Forfatterne viser bla., hvordan både kvindelige og mandlige medarbejdere i deres forklaring på dokumentarbejdets kvindedominans trækker på historisk indlejrede kønsstereotypier. Som fx at kvinder primært er omsorgsydere, at kvinder er gode til at multitaske, og at kvinder kan lide rutinearbejde.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Andersen, Sara, and Marie Frederiksen. "Pæne piger kan også strejke — sygeplejerskernes strejke 2008." Tidsskrift for Arbejdsliv 12, no. 2 (June 1, 2010): 087–104. http://dx.doi.org/10.7146/tfa.v12i2.108864.

Full text
Abstract:
I foråret 2008 var en lang række offentligt ansatte i mange ugers strejke i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Sygeplejerskerne strejkede i næsten ni uger med hovedsloganet "Ligeløn-det handler om vilje". Strejken rejste diskussion om lønforskellen mellem mænd og kvinder, men den rejste også en række andre spørgsmål, ikke mindst for de involverede kvinder: er sygeplejersker for pæne til at strejke, kan kvinder stå sammen og være solidariske og hvilke strukturelle barrierer er der for strejker blandt offentligt ansatte, hvilket i høj grad vil sige kvinder? Denne artikel undersøger, hvad en strejke blandt kvinder, helt konkret sygeplejerskernes strejke i foråret 2008, kan betyde for udfordringen af, hvad vi med Bourdieus begreb har kaldt den maskuline dominans (Bourdieu 1999).1 Fokus for artiklen er således udviklingen blandt sygeplejerskerne under strejkeforløbet. Et fokus som metodens samtidighed giver os en unik mulighed for at undersøge. Det er således ikke de objektive rammer for strejken, vi beskæftiger os med.2
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Laustsen, Lasse, and Claire Gothreau. "Diskriminerer danske vælgere kvindelige og etniske minoritetskandidater? Resultater fra et surveyeksperiment." Politica 55, no. 4 (November 1, 2023): 349–69. http://dx.doi.org/10.7146/politica.v55i4.141535.

Full text
Abstract:
Repræsentation af såvel kvinder som etniske minoriteter er et tilbagevendende tema ved danske valgkampe. En mulig forklaring på den vedblivende underrepræsentation er, at vælgerne vurderer kvinder og etniske minoritetspersoner mindre positivt sammenlignet med etnisk danske mænd, og at denne tendens potentielt er stærkest blandt højreorienterede vælgere med høj Social Dominance Orientation (SDO). Analyser fra et surveyeksperiment med 1116 repræsentative danskere viser, at danskerne gennemsnitligt ikke vurderer kvinder og etniske minoritetspersoner som dårligere politikere. Nuancerede eksplorative analyser viser dog, at vælgerne i takt med stigende SDO og højreorientering vurderer etniske minoritetskandidater mindre positivt, mens et tilsvarende ideologisk mønster ikke findes for kvindelige kandidater. Repræsentationsproblemer for kvinder og etniske minoriteter relaterer sig således forskelligt til SDO og politisk ideologi. Resultaternes teoretiske og normative implikationer diskuteres afslutningsvis.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Steno, Anne Mia, and Mari Holen. "Unge kvinder på socialpsykiatriske bosteder." Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse 7, no. 1 (April 11, 2023): 9. http://dx.doi.org/10.7146/fppu.v7i1.136704.

Full text
Abstract:
ResumeGennem empiriske nedslag undersøger artiklen, hvordan kvinder på socialpædagogiske bosteder, oplever at skulle tilkæmpe sig ønskede positioner i deres liv og hvordan deres blikke på dem selv og deres udvikling er sammenfiltret og påvirket af de gængse og strukturerende diagnose- og kønsopfattelser de mødes af. Artiklens analyser illustrerer, hvordan både køn og psykiatriske diagnoser går forud for kvinderne og fortæller historier om, hvem de er og hvad de kan med deres liv, før de selv når frem. Et fokus på de ressourcer der ligger gemt i de forskellige former for modstand, strategier og navigationer kvinder gør brug af, samt et blik for de forskellige kontekster kvinderne er en del af – er relevant for det pædagogiske felt. Dels fordi det peger på, at diagnoser og psykisk sygdom ikke må stå alene, men også bør forstås som rimelige reaktioner på urimelige kontekster. Dels, fordi et fokus på kvindernes modstandsstrategier og navigationer viser, at de ikke er passive modtager af pædagogiske indsatser, men aktive medskabere af de kategorier, de mødes af og med. AbstractYoung women at psychosocial housing facilities – negotiations and navigations across diagnoses and genderThrough empirical extracts, this article examines how women in psychosocial housing facilities experience a need to fight for desired positions in their lives and how their view of themselves and their development is entangled and influenced by the common and structuring diagnosis and gender perceptions they encounter. The article illustrates how both gender and psychiatric diagnoses precede them and tell stories about who they are and what they are able do with their lives. A focus on the resources that are hidden in the different forms of resistance, strategies, and navigations that these women make use of, as well as a look at the different contexts that the women are a part of – is highly relevant for the pedagogical field. Partly because it indicates that diagnoses and mental illness cannot stand alone, but should also sometimes be understood as reasonable reactions to unreasonable contexts. Partly because a focus on the women’s resistance, strategies and navigations shows that they are not passive recipients of pedagogical efforts, but active co-creators of the categories they meet from time to time.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Lund, Tina. "Agnete Muusfeldt - skjult i samlingen." Revy 45, no. 1 (March 21, 2022): 3–7. http://dx.doi.org/10.22439/revy.v45i1.6576.

Full text
Abstract:
Kulturarv. En henvendelse til samlingen af originale have- og landskabstegninger på KUB Frederiksberg kaster lys på en af de mange glemte kvinder i dansk akademisk historie. Forskningsprojektet ”Kvinder i dansk arkitektur 1925-75” synliggør disse ufortalte historier.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

KÆRGÅRD, NIELS. "Kvinderne og universitetet." Samfundsøkonomen 2020, no. 1 (September 4, 2023): 36–43. http://dx.doi.org/10.7146/samfundsokonomen.v2020i1.140361.

Full text
Abstract:
Det er 150 år siden de danske universiteter immatrikulerede de første kvindelige studerende, og i dag er flertallet af de universitetsstuderende kvinder. Men det er stadig kun 21 procent af de danske professorer, der er kvinder. Hvordan er det sket, og hvad kan der gøres ved det?
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Dübeck, Inger. "KVINDER I NORDISK RETSVIDENSKAB." Tidsskrift for Rettsvitenskap 100, no. 01-02 (January 1, 1987): 40–67. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-3096-1987-01-02-04.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Byrnit, Jill Tina. "MENNESKETS SEKSUALITET I EN EVOLUTIONSPSYKOLOGISK FORSTÅELSESRAMME." Psyke & Logos 34, no. 2 (December 1, 2013): 20. http://dx.doi.org/10.7146/pl.v34i2.16626.

Full text
Abstract:
Tværkulturelle undersøgelser har påvist betydelige forskelle mellem mænd og kvinders seksualitet. Således er der blandt en lang række andre resultater fundet signifikante forskelle i, hvilke fysiske, sociale og psykologiske karakteristika der anses for tiltrækkende hos det modsatte køn; hvilke omstændigheder der virker jalousi-fremkaldende; antallet af forskellige seksualpartnere, man ønsker sig gennem et livsforløb; hvor lang tid, der skal gå, før man vil dyrke sex med en ny partner eller fremmed samt hvordan man vurderer forholdet mellem sex og kærlighed. Flere modeller er blevet fremsat til at forklare kønsforskellene i seksuelle præferencer, bl.a. seksualstrategi-teorien, der ud fra et evolutionspsykologisk perspektiv ser på mænd og kvinders respektive investering i deres fælles børn og de mulige kønsforskelle, der relaterer sig til dette. I denne artikel præsenteres det evolutionspsykologiske paradigme, og seksualstrategi-teorien vurderes ud fra de resultater, der er fremkommet tværkulturelt og mere specifikt i Skandinavien. Slutteligt introduceres to undersøgelser, der for tiden er under udførelse med en dansk population af mænd og kvinder.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Jensen, Pernille Friis. "Om moskéer og medborgerskab." Tidsskrift for Islamforskning 13, no. 2 (December 10, 2019): 9–37. http://dx.doi.org/10.7146/tifo.v13i2.117767.

Full text
Abstract:
Ligesom i resten af Europa er moskéer i Danmark ud over at være et rum for religiøs forsamling og udøvelse et sted, hvor forskellige sociale aktiviteter finder sted; aktiviteter, der baserer sig på frivilligt arbejde og til trods for en udbredt etnisk homogenitet bygger bro til det omkringliggende samfund. Med fokus på kvinders brug af og aktivisme i moskéer diskuterer denne artikel moskéers potentiale for at styrke medborgerskab blandt dens brugere gennem deltagelse i aktiviteter og frivilligt arbejde. Artiklen fremhæver desuden motiver bag muslimske kvinders moskédeltagelse såvel som de faktorer, der promoverer og/eller hindrer socialt engagement både i og uden for moskéen. Analysen baserer sig på 25 kvalitative interviews med kvinder, der er aktive i moskéer i Danmark, samt samtaler med moskérepræsentanter og observationer i 19 moskéer rundt om i landet. Med afsæt i empiriske eksempler argumenterer jeg for, at moskéer i Danmark har potentiale til at fungere som et vindue til aktivt medborgerskab, interreligiøst engagement og politisk aktivitet for deres brugere.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Larsen, Mona, Lisbeth Pedersen, and Christian Højgaard Mikkelsen. "Lønforskelle mellem kvinder og mænd i den offentlige sektor." Økonomi & Politik 96, no. 4 (January 1, 2015): 57–81. http://dx.doi.org/10.7146/okonomi-og-politik.v96i4.141927.

Full text
Abstract:
Kvinder tjener i gennemsnit mindre pr. time end mænd. I den offentlige sektor er forskellen 12 pct.Denne artikels formål er at belyse, hvorfor der er denne forskel, og at skitsere og diskutere Lønstrukturkomiteens bud på mulige løsninger på fastlåst lønstruktur i den offentlige sektor. Resultaterne viser, at lønforskellen mellem de to køn hænger markantsammen med det kønsopdelte, offentlige arbejdsmarked: Fag med mange kvinder aflønnes lavere end fag med mange mænd. Lav løn i kvindefag rammer både kvinder og mænd, hvorfor lønforskellen snarere handler om aflønning af fag end om aflønningaf køn. Kvindedominerede fag ser ud til at få et lavere afkast af ledelse, erfaring og uddannelse end andre fag. Lønstrukturkomiteen foreslår at forandre en fastlåst lønstruktur mellem personalegrupper ved at justere det offentlige forhandlingssystem, så deti højere grad tilgodeser de forandrede behov i velfærdssamfundet, som skabes over tid – en opgave, der skal løses af arbejdsmarkedets parter.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Petersen, Ove. "Kvinder, opium og transfinitte tal." Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie, no. 3 (January 30, 2018): 104–12. http://dx.doi.org/10.7146/sl.v0i3.103387.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Drotner, Kirsten. "Unge kvinder og store følelser: Modernitet, melodrama og pubertet." K&K - Kultur og Klasse 18, no. 69 (February 18, 1991): 75–97. http://dx.doi.org/10.7146/kok.v18i69.20315.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

MUHR, SARA LOUISE. "Biasblokkere som middel til ligestilling på arbejdsmarkedet: Hvordan ubevidste bias skaber ulighed, og hvordan de kan blokeres." Samfundsøkonomen 2020, no. 1 (September 4, 2023): 32–35. http://dx.doi.org/10.7146/samfundsokonomen.v2020i1.140360.

Full text
Abstract:
Ifølge 2018 udgaven af World Economic Forums rapport om Global Gender Index er Danmark røget ned på en 13. plads over verdens mest kønsligestillede lande. Indekset er målt på fire parametre: økonomisk lighed, lige adgang til uddannelse, helbred og politisk indflydelse, og 1.0 er ensbetydende med lighed mellem kønnene (World Economic Forum, 2018). Danmarks gender gap ligger på 0,776, og Danmark er dermed det eneste nordiske land, der har et gender gap på under 0,8 og er i øvrigt blevet overhalet af lande såsom Rwanda, Nicaragua, Slovenien samt – mindre overraskende – også af Tyskland og Frankrig. En stor del af årsagen til Danmarks tilbagegang skal, ifølge World Economic Forum, findes i det lave antal kvinder i ledelse og politik. Specifikt i forhold til kvinder i ledelse ligger Danmark nu på en 95. plads ud af 144 lande. Årsagen til denne dårlige placering er ikke nødvendigvis, at Danmark gør mindre end tidligere, men er formentlig nærmere, at de fleste andre lande gør langt mere netop for at få flere kvinder ind i ledelse (af både virksomheder og offentlige organer) og dermed overhaler Danmark indenom.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Skogemann, Pia. "FRA ANALYTISK TIL KYBERNETISK PSYKOLOGI?" Psyke & Logos 25, no. 1 (July 31, 2004): 5. http://dx.doi.org/10.7146/pl.v25i1.8677.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Felding, Talli Ungar. "DEN HOMOSEKSUELLE MANDS SNARLIGE FORSVINDEN I CYBERSPACE." Psyke & Logos 27, no. 2 (December 31, 2006): 10. http://dx.doi.org/10.7146/pl.v27i2.8340.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Busk-Jensen, Lise. "Hjemme hos det moderne gennembruds kvinder." K&K - Kultur og Klasse 31, no. 95 (April 29, 2003): 278–82. http://dx.doi.org/10.7146/kok.v31i95.21190.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Stenshøj, Jette, and Hanne Aagaard. "Kvinder med svær præeklampsi efterlyser sammenhæng." Nordisk sygeplejeforskning 4, no. 04 (December 11, 2014): 293–307. http://dx.doi.org/10.18261/issn1892-2686-2014-04-05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Mathiassen, Charlotte. "KVINDER, KØN OG TILBLIVELSE – I FÆNGSLER." Psyke & Logos 36, no. 1 (December 22, 2015): 32. http://dx.doi.org/10.7146/pl.v36i1.22826.

Full text
Abstract:
Compared to male prisoners, imprisoned women are a minority. 4-6 % of the entire prison population are women. Women primarily serve their sentences in four prisons together with men. Thereby, men and women in these prisons do not serve segregated. As no research based knowledge existed of female prisoners and their experiences ingender mixed facilities, the Danish correctional service ordered a scientific report on women prisoners’ everyday life in Danish prisons. None of the participating women had ever served time in a women’s prison and several of them were reluctant about the idea. The article analyses the different reasons for their reservations.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Theweleit, Klaus. "Orfeus' politik." K&K - Kultur og Klasse 15, no. 59 (December 5, 1987): 7–30. http://dx.doi.org/10.7146/kok.v15i59.20635.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Lund, Niels D. "Kulturøkonoma : Og noget om kvinder og kultur." Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling 5, no. 2 (March 13, 2016): 61–65. http://dx.doi.org/10.7146/ntik.v5i2.25867.

Full text
Abstract:
Kunne det tænkes der fandtes en figur man kunne kalde kulturøkonoma eller kulturhusholderske? Hvordan kunne den da beskrives og begrundes? Lad os gå via lidt begreb, lidt statistik, lidt biografi og en historisk parallel, for så at ende med et konkret forslag.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Pedersen, Bodil. "PERSPEKTIVER PÅ VOLDTÆGT." Psyke & Logos 25, no. 1 (July 31, 2004): 27. http://dx.doi.org/10.7146/pl.v25i1.8673.

Full text
Abstract:
En stor del af forskningen inden for emnet voldtægt er blevet udført i den tradition, der beskæftiger sig med diagnosen Post Traumatisk Stress Syndrom. Denne forskning bidrager til at synliggøre problemer, som kvinder kan opleve efter et overgreb. Samtidigt er det en begrænsning, at aspekter ved kvinders egne, og til tider meget forskelligartede perspektiver på konsekvenserne af et overgreb i deres efterfølgende daglige livsførelse, ikke kan komme til orde i denne type forskning. Den psykologiske forskning og praksis, samt anden praksis på området risikerer at objektgøre de berørte, og kan således ikke drage nytte af deres viden. I forbindelse med et forskningsprojekt på Center for Voldtægtsofre undersøger artiklen muligheder og begrænsninger i terapi-forskning som forskningstilgang. Hvad skal der til for, at de berørtes egne perspektiver kommer i spil? Kan tilgangen muliggøre en relevant berigelse af psykologisk teori og praksis, som også kan bidrage til udviklingen af andre former for praksis i forhold til seksualiserede overgreb? En af forudsætningerne er en teoretisk tilgang, der begrebsliggør forbindelser mellem dagligdagen efter et overgreb og de personlige psykosociale betydninger, et overgreb får.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Ünkap, Düncan, and Serap Erkan. "Modersmålets betydning for faglig udvikling og sund selvidentitet." Sprogforum. Tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik 14, no. 43 (October 1, 2008): 23–29. http://dx.doi.org/10.7146/spr.v14i43.114525.

Full text
Abstract:
Vi er to kvinder med tyrkisk baggrund. Vi er begge født i Danmark. Vi er vokset op i samme provinsby i Danmark, og vores forældre har hjemstavn i samme provinsby i Tyrkiet. (...)
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Elverdam, Beth, Kiron Bajaj, and Helle Soby Laursen. "Pakistanske kvinder i Danmark (Pakistani Women in Denmark)." International Migration Review 24, no. 4 (1990): 843. http://dx.doi.org/10.2307/2546224.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Mathiassen, Charlotte. "Fængslede kvinder er andet og mere end stereotyper." Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab 108, no. 1 (March 27, 2021): 289–302. http://dx.doi.org/10.7146/ntfk.v108i1.125578.

Full text
Abstract:
AbstractIn this essay, I discuss the establishment of a women’s prison in Denmark. Until recently, women have served in men’s prisons and sometimes in men’s wings. In 2018, due to questions of safety during imprisonment and ambitions of improving rehabilitative means for women, the political decision makers decided to establish a ‘women only’ facility. Among other things, I discuss the issue of imprisoned women’s rights and problematize the stereotypical representations of gender within existing prison practices.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Andersen, Pernille Tangaard, Carsten Kronborg Bak, and Camilla Tykgaard Clausen. "Svømmetilbud målrettet etniske kvinder, Procesevaluering af en svømmeintervention." Nordisk tidsskrift for helseforskning 10, no. 1 (June 16, 2014): 106. http://dx.doi.org/10.7557/14.3014.

Full text
Abstract:
<p><em>Evaluation of a swimming-intervention targeting female ethnical minorities.<br /> </em><em>A health-promoting intervention in Korskærparken, established by the municipality of Fredericia, has been evaluated to identify potentials and barriers in health promotion targeting ethnic minorities. Factors that had a major effect in the success of the intervention were; a nearly cost free arrangement; the target groups ownership in the intervention; the fact that cultural and gender barriers were taken into account and the recruitment of participants through the local community, mentors and other participants. Barriers included dependence on economic support and practical arrangement. </em><strong><em></em></strong></p>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Krogsdal, Iben. "Religion og spiritualitet i danske dameblade uge 7." Religion i Danmark 2, no. 1 (April 1, 2010): 145–49. http://dx.doi.org/10.7146/rid.v2i1.23553.

Full text
Abstract:
Danskernes religiøsitet kommer til udtryk i mange andre sammenhænge end de kirkelige. En gennemgang af danske dameblade for uge 7, 2010, viser, at det er på mode at tale om spiritualitet – og at særligt yngre, købestærke og veluddannede danske kvinder i deres foretrukne dameblade kan hente vejledning i at koble hverdagslivet med spiritualitet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Busk-Jensen, Lise. "Kvinden, kvinder, kvindelighed." Psyke & Logos 6, no. 1 (February 28, 2023). http://dx.doi.org/10.7146/pl.v6i1.134443.

Full text
Abstract:
Artiklens baggrund er kvindeforskningens vækst gennem de seneste 15 år, og hensigten er at diskutere det kvindebegreb, denne forskning bygger på. Udviklingen i tænkningen om kønsforholdet og især om kvindens natur siden 1800-tallet skitseres, og det vises, hvordan kvindelige tænkere har knyttet sig til denne tradition. Artiklen konkluderer, at ældre tiders forestillingen om 'Kvinden' som et sammenhængende begreb må erstattes af begrebet 'kvinder', hvorved vi kun kan forstå de konkret eksisterende, biologiske kvinder gennem tiderne, og med begrebet 'kvindelighed', hvorved vi må forstå de ideologiske billeder af kvinden, som har spillet en normgivende rolle gennem historien.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Esholdt, Henriette Frees. "Har de skandinaviske ISIS- kvinder indtaget operative militære roller i Kalifatet?" Tidsskrift for Islamforskning 16, no. 1 (May 11, 2022). http://dx.doi.org/10.7146/tifo.v16i1.132559.

Full text
Abstract:
Denne artikel bidrager til de aktuelle diskussioner af, hvorvidt skandinaviske ISIS-kvinder har indtaget aktive roller i Kalifatet, ved at levere et overblik over den eksisterende forskning specifikt omhandlende kvinders operative militære roller hos ISIS. Således fokuserer artiklen på diskussionerne omkring, hvorvidt ISIS-kvinderne har deltaget i væbnet jihad som kvindelige krigere på slagmarken eller som selvmordsbombere. Desuden ses der nærmere på, hvad kvinderne har foretaget sig i det kvindelige moralpoliti Al-Khansaa, som er kendt for at være ekstremt brutale i deres håndhævelse af sharia, ligesom der har været diskussioner af, hvorvidt dannelsen af Al-Khansaa skal ses som et skridt mod, at kvinder kunne opnå en mere aktiv militant rolle hos ISIS. Artiklen konkluderer på baggrund af den eksisterende forskning, at det er stærkt tvivlsomt, at de skandinaviske ISIS-kvinder har været krigere i slagmarken eller selvmordsbombere. Derimod er det sandsynligt, at skandinaviske ISIS-kvinder har været en del af Al-Khansaa, hvor de har modtaget militær- og efterretningstræning.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Ungar Andersen, Talli. "Vaginisme - en sexuel forstyrrelse hos kvinder." Psyke & Logos 8, no. 1 (February 28, 2023). http://dx.doi.org/10.7146/pl.v8i1.134337.

Full text
Abstract:
Artiklens hensigt er dels at beskrive en, i psykologisk litteratur noget upåagtet, sexuel forstyrrelse hos kvinder, vaginisme, og dels at diskutere nogle mere generelle spørgsmål omkring sexualitet med udgangspunkt i vaginisme. Forholdet mellem sexualitetens somatiske og psykiske aspekter diskuteres, og vaginisme defineres som et symptom på ubevidste konflikter og angstfantasier omkring kvindelige sexuelle funktioner som samleje, graviditet og fødsel. Sådanne fantasier findes hos begge køn og finder mange andre udtryk end vaginisme. Forestillinger om kvindens sexuelle funktioner som smerte, lidelse og fravær af lyst deles af mange vaginister, feminister, psykoanalytikere og læger og gennemsyrer den traditionelle behandling af vaginisme, som sigter på at skabe gode betingelser for henholdsvis mandens sexuelle lyst og forplantningsfunktionerne, men ikke medtænker kvindes lyst. Der skitserers en psykoanalytisk inspireret model for behandling af vaginisme, og vaginisme diskuteres i forhold til nyere ogældre psykoanalytiske teorier om kvindelig sexualitet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Flörke, Ida, and Elisabeth Engberg-Pedersen. "Køn i korpus. Semantisk asymmetri i brugen af ordene kvinde og mand, pige og dreng i danske avistekster." NyS, Nydanske Sprogstudier, no. 60 (February 9, 2022). http://dx.doi.org/10.7146/nys.v1i60.129349.

Full text
Abstract:
På baggrund af de seneste ca. 30 års udvikling i forholdet mellem kvinder og mænd i Danmark har vi lavet tre diakrone undersøgelser af forskellige nedslag i omtalen af kvinder, mænd, piger og drenge i Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs korpus af især avistekster. Den første undersøgelse viser en beskeden udlig­ning i omtalen af kvinder i forhold til mænd bedømt ved antal forekomster af pronomenerne hun og han i Berlingske (Tidende) fra perioden 1990-1994 til 2018. Den anden undersøgelse viser at voksne kvinder omtales ved pige en del hyppigere end voksne mænd omtales ved dreng, med et lille fald fra 1990’erne til 2018. Den sidste undersøgelse ser på attributive adjektiver til kvinde, mand, pige og dreng i perioden 1930-2018 og kun i 2018 og viser klare forskelle i beskrivelsen af de to køn: Piger og kvinder karakteriseres især ved deres udseende, mænd ved deres styrke, handlekraft og moralske habitus. Piger omtales ofte som lyshårede, søde og artige, drenge som frække og slemme. Mænd karakteriseres især i forhold til magt og rigdom, som voldsudøvere, alkoholikere og kriminelle, kvinder og piger som ofre for vold og sygdomme. Den klareste forskel mellem 2018 og hele perioden 1930-2018 er at mænd i 2018 også beskrives ved deres attraktivitet og deres seksualitet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Pfister, Gertrud. "Women and sport in Islamic countries." Forum for Idræt 1, no. 1 (February 17, 2010). http://dx.doi.org/10.7146/ffi.v1i1.31586.

Full text
Abstract:
Artiklen udforsker, hvis og hvordan vestlige sport diskurser og praksisser kan bidrage til kvinders udvikling i islamiske lande. Muligheder og barrierer, de Islamske kvinder står over for i sporten belyses.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Larsen, Jytte, Leonora Christine Skov, and Iben Vyff. "Dette nummers samlede debatindlæg." Kvinder, Køn & Forskning, no. 3 (October 29, 2002). http://dx.doi.org/10.7146/kkf.v0i3.28302.

Full text
Abstract:
"Køn. Demokrati og modernitet. Mod nye politiske Identiteter" (Anne-Dorte Christensen og Birgit Siim (red.)), "Kvinden - et helt menneske" (Gerimaine Geer), "Ikke noget theselskab. Var vi terrorister? - Om en gruppe kvinder i modstandskampen" (Hedda Lundh)
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Andersen, Pernille Tanggaard. "Modsætningsfyldte billeder af politik - belyst gennem yngre ufaglærte kvinder." Kvinder, Køn & Forskning, no. 1 (March 29, 2001). http://dx.doi.org/10.7146/kkf.v0i1.28317.

Full text
Abstract:
Hvordan tænkes, erfares og praktiseres politik i forhold til fagforeningen? Hvordan definerer og afgrænser gruppen af yngre ufaglærte kvinder 'det politiske'? Og hvordan er yngre ufaglærte kvinders situation i relation til medborgerskab, inklusion og eksklusion?
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Tafdrup-Johansen, Ida. "Tavshedens konsekvenser: Tyrkiske kvinders oplevelser af vold i førægteskabelige parforhold." Tidsskriftet Antropologi, no. 66 (October 28, 2012). http://dx.doi.org/10.7146/ta.v0i66.27313.

Full text
Abstract:
Kvindelig seksualitet i Tyrkiet er spundet ind i et net af patriarkalske normer, familietraditioner og æresbegreber, og kvinders førægteskabelige liv er domineret af normative forventninger om ikke at være seksuelt aktive før ægteskab. Kvinder, som har seksuelle parforhold før ægteskab, er derfor omgærdet af tavshed. Parforholdene bliver ikke italesat, og kvinderne taler ikke om deres seksuelle erfaringer. Tavshed er ikke i sig selv problematisk. Problemet kan opstå med behovet for at bryde tavsheden. Denne artikel udforsker fysisk og psykisk vold og frygten for dette i seksuelle relationer mellem ugifte kvinder og mænd i Istanbul. De moralske normer om førægteskabelig kvindelig seksualitet medfører en ulige magtfordeling mellem partnerne og placerer kvinder i en position for potentiel udnyttelse. Omdrejningspunktet er, hvordan tavsheden opleves, de konsekvenser, den har, samt den sociokulturelle kontekst, som muliggør den ulige magtfordeling mellem mænd og kvinder, som får kvinderne til at forblive tavse. Søgeord: kvindelig seksualitet, førægteskabelig sex, vold, Istanbul, unge, moral Practices of female sexuality in Turkey are woven into a net of patriarchal norms, family traditions and honour codes. Thus women’s premarital lives are dominated by a normative morality which bids women not to be sexually active before marriage. Women, who engage in premarital sexual relationships, are bound by silence. Their romantic relationships are not spoken about and the women do not speak about the sexual aspects of their lives. Only within close groups of friends is the silence broken. Silence itself does not appear to pose a problem, but problems can arise when the silence needs to be broken. This article investigates cases of violence – physical and psychological, as well as the fear of violence – within sexual relationships among unmarried women and men in Istanbul. The taboo surrounding female sexuality leads to an uneven allocation of power between partners and places women in a position of potential abuse. Young women who engage in premarital sex feel that they are not able to talk about their experiences, even if these include violence. Keeping silent about their sexual practices and, by association, the violence to which some women are subjected within these premarital relationships strengthens the normative moral that frowns upon premarital sex. Thus, this article explores how such silence is experienced, the consequences it fosters and the socio-cultural circumstances that enable this uneven power distribution between men and women. Keywords: Female sexuality, premarital sex, violence, Istanbul, youth, moral.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Siguóardóttír, Aldís, Thomas Ter-Borch, Marie Dufresne, Marie Louise Seeberg, and Rasmus Præstmann Hansen. "Dette nummers samlede anmeldelser." Kvinder, Køn & Forskning, no. 1-2 (April 23, 2005). http://dx.doi.org/10.7146/kkf.v0i1-2.28130.

Full text
Abstract:
Agneta Ney: Drottningar och sköldmör. Gränsöverskridande kvinnor i medeltida myt och verklighet ca 400-1400. Gidlunds förlag 2004.Kirsten Hyldgaard: Det utidige Subjekt. Roskilde Universitetsforlag 2003.Stine Marie Eriksen, Malene Nors Tandrup og Marie Reynolds (red.): Kvinder stiller skarpt – fotografi og historie. Informations Forlag 2004.Kvinder på Værtshus (red.): Udsigt – feministiske strategier i dansk billedkunst. Informations Forlag 2004.Dorthe Staunæs: Køn, Etnicitet og Skoleliv. Samfundslitteratur 2004.Madonna’s Drowned Worlds – New Approaches to her Cultural Transformations, 1983-2003 redigeret af Santiago Fouz-Hernández og Freya Jarman-Ivens. Ashgate, London 2004.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography