Contents
Academic literature on the topic 'Ekonomisk brottslighet och Myndigheter'
Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles
Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Ekonomisk brottslighet och Myndigheter.'
Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.
You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.
Journal articles on the topic "Ekonomisk brottslighet och Myndigheter"
Friberg, Torbjørn. "Universitetslärares nya sociala villkor på svensk arbetsmarknad." Tidsskrift for Arbejdsliv 17, no. 4 (December 1, 2015): 40–52. http://dx.doi.org/10.7146/tfa.v17i4.109005.
Full textKorsell, Lars. "Ekonomisk brottslighet; tur och retur." Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab 99, no. 3 (November 29, 2012). http://dx.doi.org/10.7146/ntfk.v99i3.71803.
Full textTräskman, Per Ole. "Organiserad brottslighet, ekonomisk brottslighet och terrorism - hänger de samman?" Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab 99, no. 3 (November 29, 2012). http://dx.doi.org/10.7146/ntfk.v99i3.71805.
Full textKorsell, Lars. "Korruption, en fråga om ekonomisk och organiserad brottslighet?" Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab 94, no. 3 (November 29, 2007). http://dx.doi.org/10.7146/ntfk.v94i3.71682.
Full textKorsell, Lars. "Ekonomisk och organiserad brottslighet - ett kriminalpolitiskt drama i sju akter." Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab 93, no. 3 (November 29, 2006). http://dx.doi.org/10.7146/ntfk.v93i3.71648.
Full textDissertations / Theses on the topic "Ekonomisk brottslighet och Myndigheter"
Hossain, Sakira, and Carina Forsberg. "Ekobrott och revisors anmälningsplikt : En kvalitativ studie om hur revisorer och berörda myndigheter hanterar ekobrott." Thesis, Umeå University, Umeå School of Business, 2008. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-1566.
Full textSammanfattning
Ekonomisk brottslighet är ett stort problem i dagens samhälle. En brottslighet som gör att staten förlorar miljardbelopp varje år. En brottslighet som kan påverka oss fastän brottet utförs i utlandet. För att bekämpa ekobrott grundades Ekobrottsmyndigheten (EBM) 1998, med riktpunkt på att skapa trygghet och rättvisa. Ytterligare ett steg togs för att förebygga då ABL ändrades påföljande år, 1999, när anmälningsplikt infördes för revisorer. Anmälningsplikten innebär att, om revisorn vid granskning av företag upptäcker att det finns misstanke om ekobrott ska detta anmälas till åklagare. Vid införandet diskuterades om denna förändring skulle innebära att tystnadsplikten hotades och om det viktiga informationsflödet mellan revisor och företag skulle försämras och kanske leda till dåliga relationer dem emellan.
Vi tyckte att det skulle vara intressant att ta reda på vilka metoder som revisorer idag, åtta år efter genomförandet, använder för att identifiera och förebygga ekobrott samt utröna om de använder speciella nyckeltal för att identifiera ekobrott i företag. Om behov av nyckeltal som generellt skulle kunna användas för att upptäcka ekobrott. Vi ville även ta reda på om relationen mellan revisor och företag förändrats. Om revisorerna anser att det idag finns svårigheter i kommunikationen mellan dem och företagen samt om de anser att informations-utbytet dem emellan förändrats sedan anmälningsplikten infördes.
Vår problemformulering är; Hur kan revisorer identifiera, förebygga och bli bättre på att förebygga ekobrott i företags redovisning samt hur jobbar berörda myndigheter med att identifiera och förebygga ekobrott?
Vilka nyckeltal kan revisorer använda som indikatorer för att upptäcka ekobrott?
En kvalitativ metod tillämpades i undersökningen för att få svar på våra frågor. Elva intervjuer har genomförts med revisorer, skattebrottsutredare, konkursförvaltare och eko-revisorer. Vi har i vår uppsats beskrivit på vilket sätt revisionsarbetet genomförs, vilka lagar och förordningar som styr samt vilka brott som är ekonomiska brott. I våra intervjuer framkommer det att respondenterna inte ägnar sig så mycket åt att förebygga ekobrott som en enskild åtgärd. Respondenterna vill se det förebyggande som en byggsten i alla delar av deras arbete. Det förebyggande kommer, hos revisorerna, med god revisionssed och genom de lagar och förordningar som i övrigt styr deras arbetssätt. Det följer således med i hela revisionsprocessen.
Vanligast förekommande ekobrott anser revisorerna att bokföringsbrottet är, där för sent upprättad årsredovisning står för största andelen. Ett brott, som de flesta av revisorerna inte såg som något brott i förhållande till andra ekonomiska brott. Branscher där det förekommer mest ekobrott är kontantbranschen, byggbranschen och städbranschen. Ekobrott är mera vanligt förekommande i små företag än i stora. En svårighet för revisorerna är att anmälan av misstanke om ekobrott måste göras i ett tidigt stadium. Revisorerna vill vara betydligt säkrare på sin sak innan de lämnar anmälan. Revisorerna anser inte att företagen är generellt medvetna om den anmälningsplikt som revisorerna har. Åsikterna om införandet av anmälningsplikt påverkat, varierar bland revisorerna, några av dem tror att så är fallet – andra inte.
I frågan om nyckeltal har respondenterna också olika synsätt på behovet av nya nyckeltal, men samtliga är överens om att nyckeltal bara indikerar på att felaktigheter finns. De kan inte självständigt stå som grund för anmälan om ekobrott.
Brindar, Helan, and Anita Franjicevic. "Myndigheternas syn på revisorns ansvar i att upptäcka bedrägerier Ur Ekobrottsmyndighetens och Skatteverkets perspektiv." Thesis, Högskolan i Skövde, Institutionen för handel och företagande, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-20056.
Full textBakgrund: Tidigare forskning har visat på att ett förväntningsgap existerar mellan allmänheten och revisorer. Det har även visat att ett starkt samband finns mellan förväntningsgapet och i att upptäcka bedrägerier. Likt allmänhetens förväntningar finns det en obalans mellan myndigheterna och revisorer förväntningar på revisorns roll. De förväntar sig mer från revisorerna än revisorerna tror de kan tillhandahålla. Detta leder till oenighet mellan parterna. När revisorn har förväntningar som inte stämmer överens med vad revisorn anser är deras roll hamnar de i en rollkonflikt. Myndigheterna intresse i att använda revisorn som brottsbekämpande aktör kan vara en bidragande faktor till förväntningsgapet eftersom lagstiftningen saknar tydlig vägledning och det skapar utrymme för myndigheter att formulera egna förväntningar. Med utgångspunkt av ovanstående är det intressant att utreda hur Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten ser på revisorns ansvar i att upptäcka bedrägerier. Problemformulering: Hur ser myndigheter på revisorns ansvar i att upptäcka bedrägerier? Syfte: Syftet med uppsatsen är att utreda hur Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket, ser på revisorns ansvar i att upptäcka bedrägerier. Avsikten är att förklara och beskriva vilka förväntningar dessa myndigheter har på revisorn i att upptäcka bedrägerier. Metod: En kvalitativ metod har tillämpats i denna uppsats där datainsamlingen har skett genom semistrukturerade intervjuer med fem personer från myndigheter. Ett strategiskt urval gjordes där informanterna valdes med anledning av deras specifika arbetsplats, vilket är antingen Ekobrottsmyndigheten eller Skatteverket. Resultat och slutsats: Resultatet visar att myndigheterna ser på revisorn roll enligt lagstiftning därmed uppstår inte förväntningsgap. Myndigheterna förväntar sig inte att revisorn aktivt ska söka eller leta efter ekonomisk brottslighet eller hållas ansvariga för finansiella skandaler utan grund. Däremot anser myndigheterna att revisorn är en viktig aktör i att minska ekonomisk brottslighet och förväntar sig att revisorn uppfyller sin anmälningsskyldighet när bedrägerier upptäcks.
Karlsson, Lena, Lisa Kraft, and Ann Listerud. "Om revisionsplikt och ekonomisk brottslighet." Thesis, Kristianstad University College, Department of Business Administration, 2007. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hkr:diva-4355.
Full textEkonomisk brottslighet beräknas kosta samhället 70 miljarder per år. Myndigheternas redskap för att komma till rätta med problemet är att utöva styrning och lagstiftning med hjälp av kontrollerande funktioner, en av dessa är revisorerna. Revisorerna har genom sin insyn i företagen, och i kombination med införandet av anmälningsskyldigheten, täckt ett tidigare obevakat område. Inom EU sker förändringar av revisionspliktens lagstadgande omfattning, lättnader har införts, något ett par av Sveriges grannländer har anammat. Detta sammantaget har medfört att det rests krav på sådana reformer även i Sverige. Argumenten som ventilerats i debatten är revisionspliktens betungande kostnad för mindre företag och för de fall någon har för avsikt att begå ekonomiska brott, söker de sig till en företagsform utan revisionsplikt. Detta kan ställas mot de uppfattningar vilka betraktar revisionsplikten som en metod för att uppmärksamma ekonomiska problem samt att den förhindrar och förebygger ekonomisk brottslighet.
Studien har tagit fasta på det antagandet att revisionsplikten förebygger och förhindrar ekonomiska brott. Sambandet torde kunna synliggöras genom att undersöka skillnader i frekvens av ekonomiska brott, samt se vilka kategorier av brott som är representerade i bolag med och utan revisionsplikt.
Studien visar inte att det finns något påvisbart samband mellan revisionsplikt och ekonomisk brottslighet, snarare visar den på att bolag med revisionsplikt oftare blir dömda än företagsformer utan revisionsplikt. Det mest framträdande i studien har varit att konkurser ger inblick i företagen och avslöjar ekonomisk brottslighet, men det som framstår som gemensam nämnare för ekonomisk brottslighet är tillfälle, motiv och neutralisering.
Salén, Örnryd Helena, and Carina Bratt. "Revisorns möjligheter och skyldigheter - vid ekonomisk brottslighet." Thesis, Stockholm University, School of Business, 2006. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-6189.
Full textEkobrottsmyndigheten uppger i en rapport från december 2005 att den ekonomiska brottsligheten har ökat de och kommer att öka framöver. De senaste årens redovisningsskandaler i Europa och USA har satt revisorn och finansiell revision i fokus. Förtroendet för revisorer har skadats och revisorns oberoende har därmed ifrågasatts. Syftet med vår uppsats har varit att öka förståelsen för vilka skyldigheter och möjligheter revisorn har idag att upptäcka och motverka ekonomisk brottslighet. Studien begränsar sig till att omfatta externrevisorer i Sverige och de ekonomiska brott han har möjlighet att upptäcka vid en traditionell revision. Den teoretiska referensramen har byggts upp av gällande regelverk, lagstiftning och aktuell forskning på området finansiell revision och ekonomisk brottslighet. Vi har gjort en kvalitativ fallstudie genom intervjuer med företrädare för KPMG, Deloitte & Touche, Ernst & Young, Öhrlings PricewaterhouseCoopers, FAR, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Våra slutsatser är att bokföringsbrottet är det brott revisorn har störst möjlighet att upptäcka vid en revision, samt att revisorns inte har någon skyldighet att upptäcka ekonomisk brottslighet. Revisorn är dock skyldig att anmäla de ekonomiska brott han upptäcker vid en revision. Vi har förstått att syftet med den lagstiftning som behandlar revisorns anmälningsplikt är preventivt. Att det existerar förväntningsgap mellan revisorer och användare av den finansiella informationen är olyckligt och revisorsbranschen bör arbeta för att minska gapen genom att exempelvis informera användarna. Om revisorn ska kunna upptäcka ekonomisk brottslighet krävs att han får ett större ansvar för detta genom lagstiftningen och i så fall behöver revisorn också använda sig av specialister vid revisionen i större utsträckning.
Gustafsson, Emmeli, and Camilla Martinsson. "Ekonomisk brottslighet och obestånd : hur ser utvecklingen ut?" Thesis, Högskolan i Borås, Institutionen Handels- och IT-högskolan, 2008. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hb:diva-19005.
Full textUppsatsnivå: D
Simon, Almendal Teresa. "Skatteanpassade transaktioner och skattebrott /." Stockholm : Norstedts juridik, 2005. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-390.
Full textAhlm, Kristoffer. "IDENTIFIKATION AV RISKINDIKATORER I FINANSIELL INFORMATION MED HJÄLP AV AI/ML : Ökade möjligheter för myndigheter att förebygga ekonomisk brottslighet." Thesis, Umeå universitet, Institutionen för matematik och matematisk statistik, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-184818.
Full textEconomic crimes are more lucrative compared to other crimes as drugs, selling of stolen gods, trafficing. Early preventions that make it more difficult for criminals to use companies for criminal purposes can reduce large costs for sociaty. A litterature study showed that there are large weaknesses in the collaboration between Swedish authorities to detect serious economic crimes.Today most crimes among companies that commit fraud are found after a company has declared bancruptcy. In studies, machine learning models have been tested to detect economic crimes and some swedish authorites are now using machine learning methods to detect different crimes and more advanced methods are used by the danish authorites. Bolagsverket has a large register of companies in Sweden and the aim of this study is to investigate if machinelearning can be used to detect on annual reports that have been digitaly submited and information in Bolagsverket’s register to be able to train classificationsmodels and identify companies that are suspicious. To be able to train the model lawsuits have been collected from the Swedish Economic Crime Authority that can be connected to specific companies through their digitally submited annual report. Principal component analysis is used to visually show differences between the groups suspect companies and not suspected companies and the analysis show that there is an overlap between the groups and no clear clustering between the groups. Because the dataset was unbalanced with 38 suspicious companies out of 1009 companies the oversampling tecnique SMOTE was used to create more synthethic data and more suspects in the dataset. The two machinelearnings models Random Forest and support vector machine (SVM) was compared in a 10 fold crossvalidation. Both models showed a recall on around 0.91 but Random Forest had a much higher precision with a higher accuracy. Random Forest was chosen and was trained again and showed a recall on 0.75 when it was tested on unseen data with 8 suspects out of 202 companies. Lowering the treshold resulted in a higher recall but with a larger portion of wrongly classfied companies. The study shows clearly the problem with an unbalanced dataset and the challanges with a small dataset. A larger dataset could have made it possible to make a more selective selection of certain crimes that could have resulted in a more robust model that could be used by Bolagsverket to easier identify suspicous companies in their register.
Jakesevic, Marina, Sandra Carranza, and Jenny Stensson. "Ekonomisk brottslighet - ett sätt att överleva? : En studie inom Hotell- och Restaurangbranschen." Thesis, Växjö University, School of Management and Economics, 2006. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-713.
Full textDen ekonomiska brottsligheten är ett allvarligt samhällsproblem där stat och kommuner går miste om skatteinkomster. Ekonomiska brott förekommer i en rad olika branscher, där det oftast är lätt att etablera sig som företagare. Hotell- och Restaurangbranschen är den bransch som är särskilt utsatt för ekonomisk brottslighet.
Syftet med denna uppsats är att mot bakgrund av avgjorda domar gällande ekonomiskt brottslighet i Hotell- och Restaurangbranschen, analysera om ekonomisk brottslighet är rationell samt belysa motiven till ekonomisk brottslighet.
Efter att ha analyserat motiven till ekonomisk brottslighet kom vi fram till att ekonomisk brottslighet inom Hotell- och Restaurangbranschen är ett rationellt val.
Wendelius, Alvin. "Kapitalflöden till skatteparadis : En modelskapande undersökning av finansiella offshorecentra och ekonomisk brottslighet." Thesis, Umeå University, Umeå School of Business, 2008. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-1776.
Full textFinansiella offshorecentra, eller skatteparadis som de också kallas i dagligt tal, utvecklades som ett alternativ till mellankrigstidens hårt reglerade finansiella marknader. Skatteparadisen har ansetts utgöra räddningen för välbärgades rikedomar genom låga/avsaknad av skatter och en stark banksekretess, medan andra betraktar dem som platser där brottslingar och terrorister tillåts tvätta pengar och finansiera sin verksamhet genom förvaringsplats av kapital. Efter terroristattackerna mot USA den elfte september 2001 tillsammans med stora företagsskandaler som Enron och Parmalat har ett omfattande internationellt arbete med att stänga skatteparadis påbörjats med USA som initiativtagande nation.
För att undersöka hur skatteparadisen fungerar och vilka incitament som kan finnas för att använda skatteparadis har jag ställt frågan: Vilka faktorer kan påverka kapitalflöden till skatteparadis och vilka konsekvenser kan dessa få?
Vid besvarade av denna fråga har studien syftet att för det första utforma en modell över vilka faktorer som kan tänkas påverka kapitalflöden till skatteparadis. Därefter ämnar studien undersöka modellen för att se hur det ser ut i verkligheten.
Med hänsyn till kunskapssynen kritisk rationalism har jag använt en multistrategisk metod, bestående av intervjuer och fallstudie tillsammans med kvantitativa skattesatser, för att besvara problemställningen. Studiens problem angreps med ett abduktivt tillvägagångssätt. Den teoretiska modell som jag har konstruerat, Offshore Financial Center Pricing Model (OFCPM), behandlar främst tidigare forskning om skatteparadis och ekonomisk brottslighet. Det empiriska materialet består av tidigare forskningsresultat, intervjuer, fallstudie och olika länders skattesatser.
Det som framkommit genom studien är att OFCPM:s olika komponenter; (1) skillnaden i nettoavkastning, (2) en individspecifik nyttonivå för att upptäckt och bestraffad, samt (3) en individspecifik nyttonivå för förlust av anseende kan i teorin visa hur olika sorters politik kan påverka användningen av skatteparadis. Modellen visar även starka band till verkligheten och kan tillämpas för att se hur olika faktorer kan inverka på individers nyttjande av skatteparadis.
Todorovic, Mirjana, and Maha Ahmed. "Ekonomisk brottslighet och revisorn : En studie om revisionsbolagens ansvar och roll i tillämpningen av penningtvättsdirektivet." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för ekonomi och företagande, 2012. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-16736.
Full textBooks on the topic "Ekonomisk brottslighet och Myndigheter"
Magnusson, Dan. Företagskonkurser och ekonomisk brottslighet: Forskning om ekonomisk brottslighet. Stockholm: Brottsförebyggande rådet, 1985.
Find full textBortom girigheten: Ekonomisk brottslighet i bank- och finansbranschen. Umeå: Borěa, 2010.
Find full textMagnusson, Dan. Fel och oegentligheter i tulldeklarationer: Om ekonomisk brottslighet vid import till Sverige : forskning om ekonomisk brottslighet. Stockholm: Brottsförebyggande rådet, 1987.
Find full textAxberger, Hans-Gunnar. Eko-brott, eko-lagar och eko-domstolar: En rättspolitisk utvärdering av lagstiftningen mot ekonomisk brottslighet : forskning om ekonomisk brottslighet. [Stockholm: Brottsförebyggandet rådet, 1988.
Find full textEngdahl, Oskar. I finansvärldens bakre regioner: En studie om finansiella offshore-marknader och ekonomisk brottslighet. Göteborg: Department of Sociology, Göteborg University, 2003.
Find full textEngdahl, Oskar. I finansvärldens bakre regioner: En studie om finansiella offshore-marknader och ekonomisk brottslighet. Göteborg: Department of Sociology, Göteborg University, 2003.
Find full textEngdahl, Oskar. I finansvärldens bakre regioner: En studie om finansiella offshore-marknader och ekonomisk brottslighet. Göteborg: Department of Sociology, Göteborg University, 2003.
Find full textFinancial shenanigans. 3rd ed. New York, NY: McGraw-Hill, 2010.
Find full text(Sweden), Rättsfonden, ed. Ekonomisk brottslighet och rättssäkerhet. Stockholm: Rättsfonden, 1986.
Find full text