Journal articles on the topic 'Edebiyat Dergisi'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Edebiyat Dergisi.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Edebiyat Dergisi.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

CÖMERT, Tuğçe, and Şahin ORUÇ. "Tarih Öğretimi Açısından “Hayat Tarih Mecmuası”." Uluslararası Ders Kitapları ve Eğitim Materyalleri Dergisi 6, no. 2 (October 29, 2023): 260–74. http://dx.doi.org/10.53046/ijotem.1376745.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı bir döneme damgasını vuran popüler tarih dergisi olan “Hayat Tarih Mecmuası”nı tarih öğretimi açısından incelemektir. Hayat Tarih Mecmuası 1965- 1982 yıllarında çıkarılan popüler bir tarih dergisidir. Tarih öğretimi açısından konu yelpazesi oldukça geniştir. Avrupa tarihi, arkeoloji, seyahat, coğrafya, edebiyat gibi konulara yer vererek tarih öğretimi açısından çok önemli materyaller sunmuştur. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini derginin yayınlanan tüm konu alan dizini ve ayrıntılı olarak görselleri incelenmiş olan 10 sayısı oluşturmaktadır. Araştırma ile dergi, okuyucularına tarih öğretimi bağlamında tarih bilinci kazandırmak istediği sonucuna varılmıştır. Bu amaç doğrultusunda dergi, yayınlandığı dönem içerisinde Hayat Tarih Mecmuası okuyucularına Türk tarihinin farklı alanlarında bilgi sunduğu gibi dünya tarihi ile ilgili konulara da yer vermiştir. Okuyucularına tarih okuma ve öğrenme zevki aşılayan dergi; geçmişte yaşanan olaylara ışık tutarak halka popüler konularda önemli bir tarih birikimi sunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Olgun, Kenan. "Local cultural contribution from Adapazarı People’s House: Sakarya Magazine and its contentAdapazarı Halkevi’nden yöresel kültüre bir katkı: Sakarya Dergisi ve içeriği." Journal of Human Sciences 14, no. 4 (November 14, 2017): 3535. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v14i4.4950.

Full text
Abstract:
Started on February 19, 1932, People’s Houses have an important place in the cultural leap, secularisation and modernization policies of the early Turkish Republic. Grounded on the reasons for being a tool for propaganda of the Republican People's Party (CHP) People Houses were abolished by the Democrat Party in 1951. One of these cultural institutions whose number were reached to 478 until the year 1951 in which they had closed, is Adapazarı People’s House which is opened in February 23, 1934.The Sakarya magazine is the Adapazarı People’s House magazine. Between March 1, 1943 and August 1943, 6 issues were published. The publications of the magazines are published in the regulations of the people's houses. Despite this, Adapazarı, the district, published Sakarya Magazine. The publication policy of Sakarya Magazine is to spread the principles of the CHP. Adapazari has named Sakarya as the magazine which also wants to be a province.The People’s Houses, which are came to be known as the institutions of culture and which is also a means of giving people the idea of being a nation and a citizen, began to publish journals in order to reveal their politics to the public. During the period of Atatürk , the journal of People’s House of Adapazarı which is called Sakarya, has been going on to be an important source for the history of Adapazarı. So, in the study, the first publishing of Sakarya, some problems during the publishing period, the subjects in the journal and closing of the journal have studied.Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.ÖzetMüze ve Sergi şubesi hariç olmak üzere 23 Şubat 1934 tarihinde diğer şubeleri ile birlikte açılan Adapazarı Halkevi, Halkevlerinin kapatıldığı 1951 yılına kadar çok çeşitli alanlarda faaliyetlerde bulunmuştur. Bunlardan biri de dergi çıkarma görevi de olan Dil ve Edebiyat Şubesidir. Her ne kadar 1940 yönetmeliğinde dergi çıkartma görevi il merkezlerindeki halkevlerine verilmiş olsa da döneminde Kocaeli’ne bağlı bir ilçe olan Adapazarı da dergi çıkartma işinden geri kalmamıştır. Yöreden geçen nehirden adını alan Sakarya Dergisi, yayın hayatına 1 Mart 1943 tarihinde başlamıştır. Sakarya Dergisi, ancak 6 sayı yayınlanabilmiş, 1 Ağustos 1943 tarihli sayısıyla da yayın hayatı sona ermiştir.Adapazarı Halkevi dergisi Sakarya, Adapazarı’nın yerel tarihinde önemli bir kaynak olma özelliğini hâlâ korumaktadır. Bu çalışmada Sakarya dergisi ve içeriği elde mevcut olan 6 sayı üzerinden incelenecektir. Çalışmada Sakarya Dergisi’nin ortaya çıkışı, dergi çıkartma süreci ve sonrasında yaşanan sıkıntılar, dergide ele alınan konular ve derginin kapatılması ele alınmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Tilbe, Ali. "Editörden." Göç Dergisi 4, no. 1 (May 1, 2017): 1–2. http://dx.doi.org/10.33182/gd.v4i1.568.

Full text
Abstract:
2014 yılında yayın yaşamına başlayıp büyük bir gelişim göstererek, Göç ve Edebiyat /Göç ve Çocuk özel sayılarının yanında birbirinden ilginç ve araştırma-inceleme odaklı çok sayıda makaleye yer vermiş olan Göç Dergisi’nin, 4. yılında, 4. cildin ilk sayısını okurla buluşturmaktan büyük kıvanç duyuyoruz. Yayımlanan makalelerin geneline izleksel olarak baktığımızda; Türkiye’deki göç çalışmalarından, uluslararası göç kuramlarına; Avrupa’ya Türk göçünden, sınır güvenliği konularına; Nedim Gürsel, Fakir Baykurt, Zülfü Livaneli gibi göç yazını yazarlarının romanlarının incelemelerinden, göç/göçer yazını üzerine kuramsal denemelere; ulusötesi göçlerden, diyasporanın oluşumuna; Suriyeli çocuk işçilerden, göçmen çocukları eğitim sorunlarına eğilen birbirinden ilginç ve üstün bilimsel nitelikli makaleler dergimizde yer almıştır. Bundan sonraki saylarda da ulusal ve ulusötesi göç ile göç ve edebiyat-kültür-dil konularında yazılar yazmak üzere, siz değerli araştırmacıları dergimizde görmekten onur duyacağız.ABSTRACT IN ENGLISHGöç Dergisi was launched in 2014 and ever since published interesting papers and special issues including the ones on Literature and Migration and Children and Migration. We are proud and pleased to release the first issue of the volume four this year. Göç Dergisi has published articles on a wide array of topics and we are hoping to continue publishing in all areas of Social Sciences and Humanities. All researchers and scholars of migraton studies are welcome to submit their work to Göç Dergisi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

SOYDAŞ, Hakan. "Mutavassıtîn DevrindeTürkçe Fransızca Bir Edebiyat Dergisi Ma’rifet ve Edebiyatımıza Kazandırdıkları." Türklük Bilimi Araştırmaları, no. 43 (June 4, 2018): 193–223. http://dx.doi.org/10.17133/tubar.357156.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

TEKNE-, Kamelya. "MATBUAT - İDEOLOJİ İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DENEME: EDEBİYAT ve KULTURA DERGİSİ." Turkish Studies - Historical Analysis Volume 14 Issue 2, Volume 14 Issue 2 (2019): 383–95. http://dx.doi.org/10.29228/turkishstudies.22672.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Günaydın, Yusuf Turan. "TYB Akademi: Osman Turan ve Selçuklular Özel Sayısı, Yıl: IV, Eylül 2014, S. 12, 200 s. [Kitap Tanıtımı]." Belleten 79, no. 285 (August 1, 2015): 787–90. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2015.787.

Full text
Abstract:
Osman Turan (1914-1978) Türkiye'de Selçuklu tarihçiliği denildiğinde ilk akla gelen ilim adamlarındandır. 2014 yılının Osman Turan'ın 100. doğum yıldönümü olması vesilesiyle Türkiye Yazarlar Birliği Akademi: Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi bir "Osman Turan ve Selçuklular" özel sayısı hazırladı. 200 sayfa hacmindeki bu özel sayıda toplam on yedi yazar, araştırmacı ve akademisyenin Osman Turan ve Selçuklu tarihini konu alan makaleleri yayınlandı. "Osman Turan ve Selçuklular" özel sayısının "sayı editörlüğü"nü Prof. Dr. Gülay Öğün Bezer yapmış. Dergide makalesi bulunan yazarlar ise şunlardır (yayınlanış sırasına göre): D. Mehmet Doğan, Abdurrahim Tufantoz, Gülay Öğün Bezer, Birsel Küçüksipahioğlu, Ebru Altan, Muallâ Uydu Yücel, Muharrem Kesik, Abdülkerim Özaydın, Sadi S. Kucur, Mustafa Alican, Emine Uyumaz, Ali Birinci, Salih Yılmaz, Murat Nalçacı, Celil Güngör, Fatih Gökdağ, Ali Birbiçer ve Albey Abazov.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

DÖNMEZ, Nuray. "RUS GÖÇMEN EDEBİYATININ UZAK DOĞU’DAKİ SESİ: ÇURAYEVKA EDEBİYAT TOPLULUĞU VE RUBEJ DERGİSİ." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 8, no. 25 (December 15, 2020): 216–31. http://dx.doi.org/10.33692/avrasyad.838930.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ERTİK, Tuğba, and Mehmet ALVER. "ANALYSIS OF SCİENTIFIC STUDIES ON VOCABULARY TEACHING." ASYA STUDIES 7, no. 25 (September 30, 2023): 59–70. http://dx.doi.org/10.31455/asya.1322764.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı 2005-2022 yılları arasında kelime öğretimi üzerine yapılan çalışmaları çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Kelime öğretimi üzerine incelenen çalışmalar; yıllara, dergilere, konulara, yöntemlere ve çalışma materyali/çalışma gruplarına göre değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma materyalini, 2005-2022 yılları arasında TR Dizin’e kayıtlı elektronik ortamda ulaşılabilen kelime öğretimi üzerine hazırlanmış 77 araştırma makalesi oluşturmaktadır. Araştırma verileri, nitel araştırma veri toplama tekniklerinden doküman incelemesi tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiş, alt amaçlar ölçüt alınarak değerlendirilmiş, tablolaştırılarak sayısal olarak ifade edilmiştir. Çalışma sonucunda; kelime öğretimi ile ilgili yapılan çalışmaların büyük çoğunluğunun 2014, 2016 ve 2019 yıllarında hazırlandığı, kelime öğretimi alanında yapılan çalışmalarda özellikle 2013 yılı itibarıyla artış yaşandığı görülmüştür. Kelime öğretimi üzerine yapılan çalışmaların en fazla, “Turkish Studies, Ana Dili Eğitimi Dergisi, Dil Dergisi ve RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi”lerinde yapıldığı gözlemlenmiştir. Çalışmaların çoğunda nitel araştırma modellerinin kullanıldığı belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda kelime öğretimiyle ilgili çalışmaların büyük bir çoğunluğunun “strateji, yöntem, teknik” başlığında yapıldığı gözlemlenmiştir. “Kelime öğretiminde ölçek geliştirme” başlığında ise çok az çalışma olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaların çalışma materyali/çalışma grubunu çoğunlukla Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin oluşturduğu gözlemlenmiştir. Bunlara bağlı olarak yapılacak olan çalışmaların, kelime öğretiminde ölçek geliştirme alanında yapılması ve çalışma materyali/çalışma grubu olarak ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin üzerinde durulması önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

DALGIÇ, Özge Nazlı, Merve GELDİ, and Erdoğan KARTAL. "Yabancı diller bölümlerinde görev yapan öğretim üyelerinin Scopus veri tabanındaki yayın performanslarının değerlendirilmesi." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, no. 30 (October 21, 2022): 991–1021. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1193070.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye’deki üniversitelerin yabancı diller bölümlerinde görev yapan öğretim üyelerinin Scopus veri tabanındaki yayın performanslarının 3 (üç) değişken (makale, bu makalelerin atıf sayıları ve h-indeks ortalamaları) açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Tarama modeline göre yapılandırılan bu betimsel araştırmanın bütüncesi Yükseköğretim Akademik Arama (https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/) platformu aracılığıyla oluşturulmuştur. Yapılan tarama neticesinde platformda bilim alanını; yabancı dil eğitimi, dünya dilleri ve edebiyatları, eski çağ dilleri ve edebiyatları, çeviribilim, dilbilim ve karşılaştırmalı edebiyat olarak belirlemiş 1762 öğretim üyesine ulaşılmıştır. Unvanları, bilim alanları, görev yaptıkları üniversiteler ve bölümlerine göre öğretim üyeleri öncelikle bir Excel dosyasında listelenmiş ve ardından Scopus veri tabanındaki “yazar arama” kısmından isim bazında tek tek aratılarak makale, atıf ve h-indeks sayıları derlenmiştir. Derleme neticesinde; 1821 makale, 6152 atıf ve 0,96 h-indeks ortalamasına ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular bölüm bazında incelendiğinde, yabancı diller eğitimi bölümlerinde görev yapan öğretim üyesi sayısının, dil ve edebiyat bölümlerinde görev yapan öğretim üyesi sayısına oranla daha az olmasına rağmen yayın bazında en yüksek performansı bu bölümlerinin gerçekleştirdiği bilgisine ulaşılmıştır. Bilim alanlarıyla ilgili bulgulara bakıldığında ise yayınlar İngilizce, Almanca ve Fransızca gibi dünyada en çok konuşulan ve uluslararası platformlarda en çok dergisi bulanan ülkelerin dillerinde yoğunlaşmıştır. Makale ve atıf sayılarının unvanla ilişkisine gelindiğinde ise akademik unvan yükseldikçe yayın sıklığının da arttığı gözlemlenmiştir. Söz konusu durum öğretim üyelerinin unvanda yükselmek için belli sayıda makale yayımlama zorunluluğuyla bağdaştırılmıştır. Bu durum aynı zamanda her iki değişken arasında pozitif bir korelasyon olduğunu da ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonunda araştırma verilerinden elde edilen bulgulardan hareketle öğretim üyelerinin bu ve benzeri uluslararası nitelikli bilimsel platformlardaki yayınlarının niceliği ve niteliğini arttırmak için neler yapılabileceği konusunda birtakım önerilerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

PULAT, Ali, and Hasan Hüseyin GÖK. "1973-1975 YILLARI TURANCILIK FİKRİ VE DIŞ TÜRKLER KONUSUNUN TÜRK ŞİİRİNE YANSIMASI: ÖTÜKEN DERGİSİ ÖRNEĞİ." Folklor Akademi Dergisi 5, no. 1 (April 23, 2022): 78–100. http://dx.doi.org/10.55666/folklor.1031500.

Full text
Abstract:
Turancılık fikri 19.yy’dan itibaren romantik tarzda Ziya Gökalp’ın öncülüğünde Türk şiirinde kendisine yer bulmuştur. Cumhuriyet’in ilanından 1944 Irkçılık- Turancılık Davası’na kadar geçen süreçte ise kavram, Hüseyin Nihal Atsız ve onun çevresinde teşekkül eden Türkçü- Turancı fikir adamlarının ortaya koyduğu makale, deneme ve şiir gibi farklı yazı türleriyle etki alanını geliştirmiştir. 1970’li yıllara gelindiğinde ise Turancılık fikri ve Türkiye dışındaki Türkler meselesi Türk düşünce hayatında canlılığını korumakla birlikte şiir türünde pek çok Türkçü şairin eserine konu olmuştur. Bu çalışma 1973-1975 yılları arasında Ötüken dergisi örneğinden hareketle Turancılık Fikri ve Dış Türkler konusunun Türk şiirine yansımasını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ötüken dergisinde yayımlanan şiirlere yönelik alan yazında Turancılık ve Dış Türkler konusunun inceleme nesnesi olmadığı anlaşılmaktadır. Araştırma, bu yönüyle edebiyat tarihçiliği ve konuyla ilgili diğer sosyal bilimler alanına katkı sunması bakımından özgün bir çalışmadır. Çalışmada veri toplama aşamasında Ötüken dergisinin 1973-1975 yılları arasındaki tüm sayıları doküman inceleme yöntemine göre ele alınmıştır. İnceleme sonucunda ortaya çıkan şiirlerde, içerik analizi yöntemi kullanılarak Turancılık fikri ve Dış Türkler konusu ortaya konmuştur. Çalışmada Ötüken Dergisinin 1973-1975 yılları arasında yayımlanan sayılarında Turancılık fikri ve Dış Türkler konusunun “Tek Devlet Çatısı Altında Siyasi Bir Türk Birliği, Esir Türk Yurtları: Turan, Turan’dan Bir Parça: Kıbrıs, Turan’dan Bir Parça: Kerkük, Büyük Emel: Türk Birliği, Turan Ülküsü, Yeryüzünde Türk Hâkimiyeti: Turan” olmak üzere yedi ana başlıkta toplanmıştır. Ötüken Dergisinde 1973-1975 yılları arasında toplam 46 şiirin Turancılık fikri ve Dış Türkler konusuyla ilgili olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmada en fazla şiirin esir Türk yurtları ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Çalışmada Gavseddin Koçak, Elmas Yıldırım, Refet Körüklü, Murat Çetin, Mustafa Türker, Osman Nuri Kurt, Mustafa Kayabek, Taylan Dermiutku ve Bahtiyar Körbahtı isimli şairlerin Turancılık ve Dış Türkler konusunda birden fazla şiiri olduğu tespit edilmiştir. Ötüken Dergisi, bu yönüyle 1970’li yılların başında Türkçü ve Turancı fikrin şiir türü aracılığıyla edebi alanda varlık göstermesinde önemli bir görevi yerine getirmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Kahraman, Cahit, and İlhan Güneş. "Tuna Dergisinde Göç Şiirleri: “1989 Göçü”." Göç Dergisi 3, no. 2 (October 10, 2016): 239–60. http://dx.doi.org/10.33182/gd.v3i2.581.

Full text
Abstract:
“1989 Göçü” olarak bilinen Bulgaristan Türklerinin son göçü, sayısız yazı, söyleşi, öykü, şiir, kitap ve hatta dergi ve süreli yayınlarda konu edilmiştir. Bu yayınlardan bir tanesi de Tuna dergisidir. Tuna dergisi, kendisi de bir Bulgaristan göçmeni ve aynı zamanda yazar ve şair olan Mehmet Çavuş tarafından 1996 yılında kurulmuş, edebiyat, sanat, kültür, eğitim ile ilgili sorunları müzakere ve değerlendirme alanı sunmuştur. Dergi, Bulgaristan’da yetişmiş kalem ustalarına sahip çıkmış, göçmen yazarlara özgürce yazı olanağı yaratmıştır. Dergide yazar ve şair tanıtımlarından, araştırma, eleştiri, söyleşi, deneme yazıları olduğu gibi, kısa öykü, hikâye, anı, şiir ve hatta fıkralara da yer verilmiştir. Bu çalışmada, Tuna dergisinde neşredilmiş göç temalı şiirler tespit edilerek, göçmenlerin göç olayına bakışları irdelenmiştir. Araştırma, Bulgaristan’dan göç etmiş yazarlar ordusu tarafından kaleme alınmış bu şiirleri, göçün çağrıştırdığı duygu ve düşüncelere göre kategorilere ayırarak, oluşan göç algısını bulmayı amaçlamıştır. 1989 yılında Bulgaristan’dan göç etmiş bu yazarların gözünden göç nasıl yansıtıldı, göçmenlerin hangi hislerine ayna tuttu ve bunlarla birlikte okuyuculara verilmek istenilen mesajlar incelenmiştir. ABSTRACT IN ENGLISHMigration Poems in Tuna Journal: “1989 Migration”AbstractThe last migration of the Bulgarian Turks, known as the “Migration of the 1989”, represents the subject matter of numerous articles, interviews, stories, poems, books, and even whole journals and magazines. One of these publications is “Tuna Journal”. Tuna Journal was founded by Mehmet Çavuş, also an immigrant from Bulgaria as well as an author and poet, in 1996. During its history between 1996 and 2009, the Journal offered discussion and consideration field for problems about literature, art, culture, and education. The Journal supported the pen experts grown up in Bulgaria and created independent writing opportunity for the immigrant writers. The Journal included introductions of authors and poets, surveys, criticisms, interviews, essays as well as short stories, anecdotes, memoirs and even jokes. The aim of the present paper is to scan and analyze the poems focused thematically on “migration” and published in Tuna Journal, and to determine the viewpoints of immigrants on migration issue. It is also aimed to find out the created migration perception by categorizing these poems which were written by an army of writers migrated from Bulgaria with regard to feelings and thoughts created by migration. Our study also deals with questions such as how the migration was reflected through the eyes of these writers migrated from Bulgaria in the 1989 and what feelings of the migrants the Journal mirrored along with the messages which it transmitted to the readers.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

TURAN-CENGİZ, Metin-Serpil. "Sedat Veyis Örnek’i Vefatının 35. Yılında Yeniden Hatırlamak, Folklor/Edebiyat Dergisi Sedat Veyis Örnek Özel Sayısı, 2015, Cilt 21, Sayı 82, 820 sayfa + DVD ek." Modern Türklük Araştırmaları Dergisi /Journal of Modern Turkish Studies 12, no. 1 (August 15, 2015): 125–29. http://dx.doi.org/10.1501/mtad.12.2015.1.9.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Sayak, Bülent. "Modern Türkiye Mecmuası: Söylem, Edebî Muhteva ve Dizin." Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, no. 15 (April 28, 2024): 202–39. http://dx.doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1443635.

Full text
Abstract:
Süreli yayınlar, neşredildikleri dönemin dikkatlerini, olaylarını ve ideolojisini yansıtmaları dolayısıyla akademik çalışmalar için temel başvuru kaynaklarıdır. 1 Mart 1938-4 Şubat 1939 arasında 50 sayılık bir yayın hayatı olan Modern Türkiye Mecmuası, erken Cumhuriyet döneminin siyaset, sağlık, tarih, spor, beden terbiyesi, kadın kavrayışlarını yansıtır ve üretir. Politik ve ansiklopedik bir kimlik taşıyan dergi dönemin kültür, mimari, spor, gazetecilik ve politika söylemleri ile şekillenir. Bu çalışmada, hakkında müstakil bir inceleme olmayan Modern Türkiye Mecmuası biçim özellikleri, yayın politikası ve yazar kadrosu bakımından tanıtılmıştır. Dönem ideolojisiyle kesişen sosyokültürel söylemi irdelenmiş, edebî malzemesi ele alınmıştır. Farklı disiplinlerden araştırmacıları içerikten haberdar etmek ve literatür taramalarını kolaylaştırmak için çalışmanın son bölümüne kronolojik dizin eklenmiştir. Derginin yayımladığı metinler ve fotoğraflarla erken Cumhuriyet’in ‘yeni Türk kadın’, ‘ulus devlet’, ‘modernleşme’ ideallerini özümsediği ve popülerleştirmeye çalıştığı tespit edilmiştir. Dönemin politika, mimari, gazetecilik, edebiyat ve sosyal tarihini anlamak isteyen araştırmacıların dergi vasıtasıyla ‘yeni bakışlar’ kazanabileceği değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

ÖNEM, Murat Yusuf. "Çağdaş Makedonya Türk Edebiyatı ve İvo Andriç: Sesler Dergisi Örneği." Journal of Turkish Studies Volume 17 Issue 7, Volume 17 Issue 7 (2022): 129–40. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.63522.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

ŞEREF, İzzet. "TÜRK DİLİ DERGİSİ ÇOCUK VE İLK GENÇLİK EDEBİYATI ÖZEL SAYISI ÜZERİNE." International Journal Of Turkish Literature Culture Education 4, no. 4/2 (January 1, 2015): 842. http://dx.doi.org/10.7884/teke.501.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

DAĞILMA, İbrahim, and Elif AVCI. "KİTABÊ HİKÂYE A VERİN Ê ZAZAKİ CER HARD COR ASMEN SER YO ETUDKERDIŞ / ZAZACA İLK HİKÂYE KİTABI CER HARD COR ASMEN ÜZERİNE BİR İNCELEME." Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Dergisi 8, no. 15 (July 22, 2022): 22–39. http://dx.doi.org/10.56491/buydd.1127333.

Full text
Abstract:
Hikâye, modern türler içinde sayılır ve ‘olmuş veya olması mümkün olan olayları edebi bir üslupla kısa anlatmak’ olarak tanımlanır. Günümüzde hikâye olarak bilinen kısa olay anlatılı bu tür, klasik dönemlerde ‘destan, menkıbe, kıssa, rivayet, menkıbe ve mesele’ gibi isimlerle bilinen olay anlatılı türlerin devamıdır. Modern edebiyatlarda ilk örneklerin verilmesinde hikâye, etkili bir tür olmuştur. Modern Zaza edebiyatta da ilk örnekler çoğunlukla hikâye şeklinde kaleme alınmıştır. Zaza edebiyatı siyasi baskılar ve toplumsal nedenlere bağlı ilk örneklerini geç bir tarihte verir. Zaza edebiyatında ilk hikâye örneği 1963’te Roja Newe adlı gazetede yayımlanan Macera î Silêmonî Gince adlı hikâyedir. 1979’tan itibaren belirgin olmaya başlayan bu edebiyatta diasporadaki kişilerin gayreti önemlidir. Bu dönemde dergiler, modern Zaza edebiyatının oluşum, ilerleme, bilinme ve vitrine çıkmasında önemli bir rol üstlenir. Tirej, Çıra, Hevi, Kormışkan, Ayre, Piya, Vate, Şewçıla ve Vir gibi dergiler bu bağlamda akla gelen birkaç dergidir. Modern Zaza edebiyatında şiir, hikâye, roman, tiyatro, deneme, anı, biyografi ve mizah gibi modern türlerde 1990’dan bu yana 30 yıl gibi kısa bir sürede 200’den fazla eser yazılmıştır. Bu eserler içinde hikâye kitabları önemli bir yer tutmaktadır. Zazaca olarak yazılan ilk hikâye kitabı Kemal Astare’nin Cer Hard Cor Asmen adlı kitabıdır. Bu çalışmada bu hikâye kitabı inceleme yöntemiyle ele alınacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

KANTER, M. Fatih. "Öykünün İmkânsızlığı: Rasim Özdenören’in Öykümsüleri." Erdem, no. 65 (December 1, 2013): 117–24. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2013.65.117.

Full text
Abstract:
Her çağ, kendine uygun yeni edebî türlerin oluşumuna zemin hazırlar. Modern çağın ardından yaşanan hız ve teknoloji çağı da tüketime dayalı bir yaşam algısının benimsenmesine yol açtığı gibi bireylerin tüketim aracılığıyla görünür olmalarına neden olur. Tüketime ilişkin yaşam algısının edebiyata yansıması sözcüklerin daha aza indirgenip öykülerin daha derinlere ve metaforik anlamlara gizlenmesiyle gerçekleşir. İşte bu tür, Batı edebiyatında "short short story" olarak ortaya çıkarken, Türk edebiyatında Ramazan Korkmaz tarafından "küçürek öykü" biçiminde adlandırılmıştır. Bu alanda özellikle Ferit Edgü, türün Türk edebiyatında önemli temsilcilerinden biridir. Ferit Edgü'nün yanı sıra öykü ile uğraşan çağdaş öykücüler de bu türde eserler vermeye başlamışlardır. Türk edebiyatında Mavera dergisi etrafında toplanıp Maveracılar olarak bilinen edebî topluluğun önemli öykücülerinden Rasim Özdenören de bu türe yakın öyküler yazmıştır. Özdenören bu eserleri "öykümsü" olarak adlandırmıştır. Onun öykümsülerinde temel hareket noktası yaşamda imkânsız görünenler üzerinedir. Bu makalede Özdenören'in İmkânsız Öyküler adlı kitabındaki öykülerin izlekleri üzerinde durulacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

ARKAN, Yelda, and Fırat ERİKLİ. "İşçi Göçü Bağlamında Necatigil’in Konuk İşçi Şiiri." Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik 10, no. 2 (December 15, 2022): 222–35. http://dx.doi.org/10.37583/diyalog.1217575.

Full text
Abstract:
Göç olgusu birçok toplumsal olay gibi edebiyat içinde kendine kolayca yer bulmuştur. Gurbette bulunan vatandaşlarımızın kendi duygularını yazıya dökme ihtiyacı göç yazınının çıkış noktasını oluşturan en büyük etken olmuştur. Ancak göç yazınına yapılan katkılar yabancı bir ülkede yaşamakta iken gerek Türk gerekse bulunduğu ülkenin edebiyatına katkı yapan yazarlarla sınırlı değildir. Zira Türkiye’de bulunan kimi yazar ve şairler de göç yazınına katkıda bulunmuştur. 1972 yılının Kasım ayında Yeni Dergide (Sayı: 98) Konuk İşçi isimli şiiri yayımlanan Behçet Necatigil göç yazınına Türkiye’den katkı yapan yazar ve şairlerimizden biridir. Bu çalışmada göç olgusuyla birlikte bu olgunun Necatigil’in Konuk İşçi şiirine yansıma biçimleri, şairin şiir anlayışı ışığında ortaya koyulmaya çalışılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Türker, Elif. "Cenap Şahabettin’in “Dekadanlar” Bağlamındaki Yazılarında Servet-i Fünun Poetikası." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, no. 39 (April 21, 2024): 460–72. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1471510.

Full text
Abstract:
Servet-i Fünun şiiri, bir beyanname ile ortaya çıkmış değildir. Recaizade Mahmut Ekrem’in, Muallim Naci ile girdiği “Abes-Muktebes” tartışmasının alevlenmesinden sonra Galatasaray Sultanisi’nden öğrencisi Ahmet İhsan’ın sahibi olduğu Servet-i Fünun dergisinin başına, yine aynı okuldan öğrencisi Tevfik Fikret’i getirmiş ve bu dergide benzer edebiyat anlayışına sahip gençlerin zamanla bir araya gelmesiyle Servet-i Fünun şiiri ortaya çıkmıştır. Burada, “benzer edebiyat anlayışına sahip” ifadesi kilit bir rol oynar. Bu benzerlik, bir grup oluşturacak nitelikte olmasının, genç okurlar arasında rağbet görmesinin yanı sıra tepki çekmesi ve bu nedenle eleştirilerin hedefi haline gelmesi bakımından da dikkat çekmektedir. Özellikle dönemin otorite yazarlarından Ahmet Mithat Efendi, Servet-i Fünun yazarlarını, Tanzimat Fermanı’yla resmiyet kazanan Batılılaşma sürecindeki çabalara zarar verdikleri yönünde eleştirir. Ahmet Mithat, Servet-i Fünun yazarlarını Fransa’da ortaya çıkan ve “geri gitme” anlamına gelen “Dekadan” hareketiyle özdeşleştirir. Servet-i Fünun yazarları bu eleştirilere sessiz kalmaz. Ahmet Mithat Efendi’nin eleştirilerinin hedefindeki Cenap Şahabettin de yanıt veren isimlerden olmasına rağmen hiçbir yazısında doğrudan yanıt verme amacı gütmez. Cenap Şahabettin bu eleştirileri daha çok Servet-i Fünun edebiyatının amacını / niyetini açıklamak için bir fırsat gibi görür. Bu çalışmada da, Servet-i Fünun şiirinin ortaya çıkışının yarattığı etki ve bu etkiye, bilhassa Cenap Şahabettin’in verdiği tepkiler üzerinden Servet-i Fünun şiirinin poetikası araştırılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

COŞKUN, Betül. "Mısır Prensesi, Osmanlı Edîbesi Kadriye Hüseyin Hanım." Erdem, no. 63 (August 1, 2012): 63–88. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2012.63.063.

Full text
Abstract:
1888-1955 yılları arasında yaşamış, Mısır Hidivi Hüseyin Kâmil Paşa'nın kızı Prenses Kadriye Hüseyin, tarihî kimliği kadar edebî kimliği ile de dikkate değer bir isimdir. Edebiyatın her türünde eser veren Kadriye Hüseyin'in İstanbul'da Osmanlıca yayımlanan pek çok dergide yazısı yayımlanmış; yazı ve şiirleri devrin Recaizâde Mahmut Ekrem gibi meşhur isimlerinin dikkatini çekmiştir. Zengin bir kültürel birikimi olan Kadriye Hüseyin, çok geniş bir yelpazede, antropoloji, kadın, tarih, folklor, psikoloji gibi çeşitli konularda yazmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

ÇAV-, Erkan. "Kayıp Dergi: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Dergisi’nin 1983 Tarihli 23-24. Sayısına Uygulanan Sansür." Journal of Turkish Studies Volume 16 Issue 1, Volume 16 Issue 1 (2021): 103–49. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.47218.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

SAVAŞ, Kudret. "Ahmet Mithat Through The Eyes Of Sabri Esat Siyavuşgil." Turkish Academic Research Review - Türk Akademik Araştırmalar Dergisi [TARR] 7, no. 3 (September 29, 2022): 693–709. http://dx.doi.org/10.30622/tarr.1120956.

Full text
Abstract:
Sabri Esat Siyavuşgil’in 1945-1946 eğitim-öğretim yılının açılış dersi töreninde verdiği “Ahmet Mithat-Mürebbi” başlıklı konferansı bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu konferans metni daha sonra “Üniversite Konferansları 1945-1946” başlığıyla Kenan Matbaası tarafından İstanbul’da basılmıştır. Aynı metin İstanbul Kültür dergisinde “Ahmet Mithat Efendi- Rönesans Adamı I-II” ve “Ahmet Mithat Efendi Bize Neler Öğretti III-IV?” başlığıyla 1 Mart-15 Nisan 1946 tarihleri arasında dört sayı boyunca yayımlanmıştır. Sanatçının İstanbul Üniversitesi’nin açılış dersi olarak verdiği bu konferans ne yazık ki dergi sayfalarında unutulmuştur. Oysa Siyavuşgil’in bu konuşmada Ahmet Mithat Efendi ile ilgili kullandığı “Rönesans Adamı” ifadesi bile edebiyat tarihimiz açısından kendi başına yeteri kadar ilgi çekicidir. Bu çalışmanın amacı, Ahmet Mithat Efendi’yle ilgili yaygın kanının dışında farklı bir yaklaşım ortaya koyan sanatçının fikirlerini inceleyerek Siyavuşgil’in bu konudaki yaklaşımını belirlemektir. Siyavuşgil’in Ahmet Mithat hakkındaki düşünceleri, yakın zamana kadar edebiyat tarihimizde kendini belli eden olumsuz yaklaşımdan ciddi biçimde farklılık göstermektedir. Siyavuşgil, Ahmet Mithat hakkındaki bu olumsuz yargıların ortaya çıkış nedenlerine değindikten sonra her birini çürütecek düşünceler ileri sürer. Bu bakımdan Siyavuşgil’in söz konusu konferansı, Ahmet Mithat hakkındaki erken dönemde ortaya konan ciddi bir inceleme mahiyeti taşımaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Рогожинский, Алексей Евгеньевич, and Владимир Владимирович Тишин. "Древнетюркские рунические надписи и их археологические контексты в горах Кулжабасы." Kazakhstan Archeology, no. 1-2 (December 27, 2018): 143–63. http://dx.doi.org/10.52967/akz2018.1-2.1-2.143.163.

Full text
Abstract:
В статье дается новая попытка прочтения древнетюркских рунических надписей Кулжабасы I и II, а также обсуждаются возможности их датировки и атрибуции на основе комплексного анализа имеющихся данных. Авторами анализируются особенности надписей и археологический контекст их обнаружения. Предпринята попытка выделить особенности графического фонда надписей Кулжабасы в общем контексте памятников древнетюркской рунической письменности азиатского ареала. В составе археологического ландшафта гор Кулжабасы обе рунические надписи локализуются в двух обособленных районах концентрации средневековых памятников (зимних стоянок кочевников, могильников, ритуальных оград с изваяниями, петроглифов «престижной» тематики), вблизи крупных стоянок, отмеченных наскальными изображениями однотипных знаков (тамга). Археологический контекст Кулжабасы I позволяет датировать надпись не ранее второй половины VIII в. или IX–X вв. Предполагается принадлежность знаков идентичности одного типа (тамги №№ 1 и 4) племенному объединению карлуков. Библиографические ссылки 1. Батманов И.А. Таласские памятники древнетюркской письменности. Фрунзе: Илим, 1971. 66 с. 2. Базылхан Н. Древнетюркские надписи с территории Казахстана // Российская тюркология. 2013. № 2 (9). С. 95–105. 3. Базылхан Н., Железняков Б.А., Хермани Л., Жамбулатов К. Находка памятника древнетюркской письменности в горах Кульжабасы (предварительноечтение) // Мәдени ықпалдастық және өркениеттер бірлігі: V халықаралық түркология конгресі баяндамалар жинағы. Түркістан: Қ.А. Ясауи атындағы халықаралық Қазақтүрік университеті, 2013. Б. 664–669. 4. Борисенко А.Ю., Худяков Ю.С. Типология бронзовых бляшек с изображением всадников и лошадей в торевтике тюркских кочевников Центральной Азии раннего средневековья // Изучение историко-культурного наследия народов Южной Сибири: сб. научн. тр. Под ред. В.И. Соёнова, В.П. Ойношева. Горно-Алтайск: Агентство по историко-культурному наследию, 2007. Вып. 6. С. 75–98. 5. Васильев Д.Д. Графический фонд памятников тюркской рунической письменности Азиатского ареала (опыт систематизации). М.: «Наука», 1983. 146 с. 6. Гаврилова А.А. Могильник Кудыргэ как источник по истории алтайских племён. М.–Л.: «Наука», 1965. 145 с. 7. Гуркин С.В. Кыпчаки и кимаки в IX – первой трети XI вв. // Донская археология. 2001. № 3-4. С. 24–37. 8. Древнетюркский словарь / под ред. В.М. Наделяева, Д.М. Насилова, Э.Р. Тенишева, А.М. Щербака. Л.: «Наука», 1969. XXXVIII. 714 с. 9. Ермоленко Л.Н., Курманкулов Ж.К. Проблема иконографических истоков половецкой скульптуры и особенное кыпчакское изваяние из урочища Кызлы // Известия НАН РК. Сер. обществ. наук. 2013. № 3 (289). С. 155–164. 10. Железняков Б.А., Базылхан Н., Херманн Л. Новый памятник древнетюркской письменности в горах Кулжабасы (предварительное чтение) // Известия НАН РК. Сер. обществ. и гум. наук. 2013. Вып. 3(289). С. 147–155. 11. Касанов З.И., Кан Г.В., Рогожинский А.Е. Символы тюркской эпохи. Алматы: ТОО «Service Press», 2017. 304 с. 12. Киргизско-русский словарь (Кыргызча-орусча сөздүк): в двух кн. / cост. К.К. Юдахин. Фрунзе: Сов. энциклопедия, 1985. Кн. 2: Л–Я. 480 с. 13. Кляшторный С.Г. История Центральной Азии и памятники рунического письма. СПб.: Филологический факультет СПбГУ, 2003. 560 с. 14. Кляшторный С.Г. Памятники древнетюркской письменности и этнокультурная история Центральной Азии. СПб.: «Наука», 2006. 591 с. 15. Кононов А.Н. Грамматика языка тюркских рунических памятников VII–IX вв. Л.: «Наука», 1980. 170 с. 16. Кормушин И.В. Тюркские енисейские эпитафии. Тексты и исследования. М.: «Наука», 1997. 303 с. 17. Кормушин И.В. Тюркские енисейские эпитафии: грамматика, текстология. М.: «Наука», 2008. 342 с. 18. Кубарев Г.В. Раннесредневековые тамги Калбак-Таша I и их исторический контекст // Значение природного и культурного наследия в современном обществе. Горно-Алтайск, 2018. С. 33–39. 19. Кызласов И.Л. Рунические письменности евразийских степей. М.: Вост. лит-ра, 1994. 327 с. 20. Кызласов И.Л. Новости тюркской рунологии. М.: Гуманитарий, 2003. Вып. 1. Енисейские надписи на горе Ялбак-таш (Горный Алтай). 112 с. 21. Кызласов И.Л. Раннесредневековая эпиграфика Казахстана и Кыргызстана: проблема датировки, происхождения и принадлежности таласского рунического письма (в кратком изложении) // Историко-культурное наследие и современная культура: сб. матер. междунар. научн.-практ. семинара (г. Алматы, 30 ноября 2012). Алматы: «Service Press», 2012. С. 40–44. 22. Мах̣мȳд ал-К̣āшг̣арū. Дūвāн Луг̣āт ат-Турк / пер., предисл. и коммент. З.-А.М. Ауэзовой; индексы составлены Р. Эрмерсом. Алматы: Дайк-Пресс, 2005. 1288 с. 23. Мах̣мȳд ал-К̣āшг̣арū. Дūвāн Луг̣āт ат-Турк (Свод тюркских слов) / пер. с арабск. А.Р. Рустамова; под ред. И.В. Кормушина; прим. И.В. Кормушина, Е.А. Поцелуевского, А.Р. Рустамова. М.: Вост. лит-ра РАН, 2010. Т. 1. 461 с. 24. Радлов В.В. Опыт словаря тюркских наречий. СПб.: Тип. Имп. АН, 1905. Т III. Ч. 1. Стб. 1–1260. 25. Радлов В.В. Опыт словаря тюркских наречий. СПб.: Тип. Имп. АН, 1911. Т. IV. Ч. 1. Стб. 1–1116, 107 с. 26. Рогожинский А.Е. Новые находки памятников древнетюркской эпиграфики и монументального искусства на юге и востоке Казахстана // Роль номадов в формировании культурного наследия Казахстана. Научные чтения памяти Н.Э. Масанова: сб. матер. междунар. научн. конф. Алматы: Print-S, 2010. С. 329–344. 27. Рогожинский А.Е. Знаки собственности и власти древних и средневековых обитателей Казахской степи // Археологическое наследие Сибири и Центральной Азии (проблемы интерпретации и сохранения): матер. междунар. конф. Под ред. В.В. Боброва. Кемерово, 2016. С. 53–63. 28. Рогожинский А.Е., Кызласов И.Л. Руническая надпись ущелья Жаксылыксай (Семиречье) // Маргулановские чтения – 2011 (г. Астана, 20–22 апреля 2011). Астана, 2011. С. 330–334. 29. Сала Р., Деом Ж.-М. Наскальные изображения Южного Казахстана. Алматы: «Лаборатория геоархеологии», 2005. 150 с. 30. Севортян Э.В. Этимологический словарь тюркских языков (Общетюркские и межтюркские основы на гласные). М.: «Наука», 1974. 767 с. 31. Сравнительно-историческая грамматика тюркских языков. Пратюркский язык-основа. Картина мира пратюркского этноса по данным языка / Отв. ред. Э.Р. Тенишев, А.В. Дыбо. М.: «Наука», 2006. 908 с. 32. Тишин В.В. Древнетюркские рунические надписи из Восточного и Юго-Восточного Казахстана (Койтубек, Тамгалы, Актерек, Кулжабасы I, Кулжабасы II) // Историческая мозаика Евразии: сб. ст. к 70-летию Д.Д. Васильева / сост. Т.А. Аникеева, А.Д. Васильев, О.М. Курникова, Т.А. Филиппова. М.: ПРОБЕЛ-2000, 2017. С. 244–259. 33. Тишин В.В. К прочтению древнетюркской рунической надписи Кулжабасы I из Жетысу // Комплексный подход в изучении природы, общества и человека: сб. докл. междунар. научн. конф., посвящ. 110-летию со дня рождения выдающегося ученого-этнолога С.М. Абрамзона (г. Бишкек, 16–17 мая 2015). Отв. ред. М.А. Зенько-Немчинова, С.С. Иванов Бишкек, 2015. С. 133–138. 34. Тишин В.В. Некоторые вопросы изучения тамг кочевников Центральной Азии древнетюркского времени // Труды Института востоковедения РАН. 2018. Вып. 7. Тюркские кочевники в Азии и Европе (Цивилизационные аспекты истории икультуры). С. 101–113. 35. Этимологический словарь тюркских языков: Общетюркские и межтюркские лексические основы на буквы «К» (~«Г») и «Қ» (~«Қ̬» ~«К»). Вып. первый. М.: «Языки русской культуры», 1997. 368 с. 36. Этимологический словарь тюркских языков: Общетюркские и межтюркские лексические основы на буквы «К» (~«Г») и «Қ» (~«Ӄ» ~«К»). М.: «Индрик», 2000. Вып. второй. Отв. ред. Г.Ф. Благова. 261 с. 37. Этимологический словарь тюркских языков. Общетюркские и межтюркские основы на буквы «Л», «М», «Н», «П», «С» / отв. ред. Г.Ф. Благова. М.: Восточная литература РАН, 2003. 446 с. 38. Alimov R. Koçkor’daki Türgeş Yazıtları // İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2003. Sayı 1. S. 13–43. 39. Alimov R. Tanrı Dağı Yazıtları. Eski Türk Runik Yazıtları Üzerine Bir İnceleme. Konya: Kömen Yayınları, 2014. (5), 262 s. 40. Alimov R. Talas Yazıtları: İşaret Kadrosuyla İlgili Bazı Düzeltmeler (2. Talas Yazıtı Örneğinde) // Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten. 2017. Cilt. 65. Sayı 1. S. `129–144. 41. Bazilkhan N. Kazakistan’da Bulunan Göktürk Yazıtları Hakkında // Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi. 2014. Sayı 3/2. S. 1–12. 42. Clauson G. An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish. Oxford: Clarendon Press, 1972. XLVIII, 989 p. 43. Erdal M. Old Turkic Word Formation: A Functional Approach to the Lexicon. Wiesbaben: Harrassowitz, 1991 (Turcologica. Bd. 7). Vol. I–II. XIV, 874 p. 44. Erdal M. A Grammar of Old Turkic. Leiden; Boston: Brill, 2004 (Handbook of Oriental Studies, Section 8 Uralic & Central Asia. Vol. 3). XII, 575 p. 45. Gabain A. (von) Alttürkische Grammatik. Mit Bibliographie, Lesestücken und Wörterverzeichnis, auch Neutürkisch. Mit vier Schrifttafeln und sieben Schriftproben. 2. verbesserte Auflage. Leipzig: Otto Harrassowitz, 1950. XVIII, 357, [18] S. 46. Maḥmūd al-Kāšγarī. Compendium of the Turkic Dialects (Dīwān Luγāt at–Turk) / ed. and transl. with Introduction and Indices by R. Dankoff in collaboration with J. Kelly. Cambridge, Mass.: Harvard University Office of the University Publisher, 1982. Pt. I. XI, 416 p. 47. Mert A. Kutadgu Bilig Nüshalarının Eskicillik Açısından Karşılaştırılması // BİLİG Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi. 2017. Sayı 80. S. 179–215. 48. Rybatzki V. Die Personennamen und Titel der Mittelmongolischen Dokumente. Eine lexikalische Untersuchung. Helsinki: Yliopistopaino Oy, 2006. XXXV, 841 S. 49. Sala R., Deom J.-M. Spatial analysis of the Kuljabasy Archaeological Complex // Древности Жетысу. Памятники археологии Жамбылского района. Алматы: ТОО «Litera», 2016. С. 73–87. 50. Tekin T. A Grammar of Orkhon Turkic. Bloomington; The Hague: Mouton & Co, 1968. 419 p. 51. Tuna O.N. Eski Doğu Türk Yazısında Kullanılan Ligatürler ve Bunlarla İlgili Bazı meseleler Hakkında // Türk Dili Araştırmaları Yıllığı, Belleten 1990. Ankara, 1994. S. 207–222. 52. Yıldırım F., Aydın E., Alimov R. Yenisey–Kirgizistan Yazıtları ve Irk Bitig. Ankara: BilgeSu, 2013. 512 s.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Fodor, Pál, and Balázs Sudár. "Ali Paşa'nın Evlilik Öyküsünün Tarihsel Geri Planı ve Osmanlılarla İlgili Yanları." Belleten 70, no. 259 (December 1, 2006): 963–1000. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2006.963.

Full text
Abstract:
1. Budin paşası Kalaylıkoz Ali Paşa'nın evlenmesinden ve ölümünden söz eden, Satoraljaujhely'de kaleme alınan tarihi destan 16. yüzyıl Macar edebiyatını ve tarihini araştıranlarca eskiden beri biliniyor. İlk kez elimize geçen ve eksikleri olan bir kopyasını Gabor Ihâsz, Macar Bilimler Akademisi kütüphanesine armağan etmişti. Icon vicissitudinis humanae vitae başlığını taşıyan bu hasılı yapıt Karoly Szabo'ya göre 16. yüzyılın sonunda Bartfa Matbaası'nda basılmış olmalı. 1880'li yılların sonunda yeni ve daha eksiksiz bir nüsha çıktı ortaya. Matbaa süslemelerinden yola çıkarak 1629 dolayında Löcse'deki Brewer Matbaası'nda yayımlanmış olabileceği sonucuna varan Aron Szilady'ye bu nüshayı Sr. Jozsef Szinnyei armağan etmişti. Szilady, eline geçen bu ikinci nüshadan Icon'un o zamana dek eksik olan bölümlerini tamamladı ve - 61. kıtanın kesikliğe uğrayan ya da doğru okunmuş olup olmadığı kuşkulu bir iki sözcüğü dışında - metnin tümünü (ilk nüshanın eksikleri olan kenar notları da dahil olmak üzere) Irodalomtörteneti Közlemenyek (Edebiyat Tarihi İncelemeleri) adlı derginin 1893 yılı cildinde yayınladı.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Demirgüç, Ufuk. "Tevfik Fikret’in Evi: Aşiyan." Tasarim + Kuram 19, no. 38 (March 27, 2023): 193–216. http://dx.doi.org/10.59215/tasarimkuram.2023.378.

Full text
Abstract:
Edebiyatı ve kendisi hakkında en çok çalışma yapılmış ve hala yapılan edebiyatçılardan birisi de Tevfik Fikret’tir (1867-1915). Tevfik Fikret’in evi hakkında yapılmış detaylı bir çalışma ise bulunmamaktadır. Doktora tez çalışmasından üretilmiş bu metin, Fikret’in kendi tasarladığı, 1906’dan 1915’teki ölümüne dek yaşadığı ve Aşiyan olarak adlandırdığı evini anlama çabasıdır ve yorumsal bir yaklaşıma sahiptir. Odağını İstanbul, Rumelihisarı’nda inşa edilmiş evin mimarisinin oluşturduğu metinde, evin bahçesi, dekorasyonu ve eşyalarına ilişkin çalışma makalenin sınırlarını aşacağından bu konulardan kısaca bahsedilmiştir. Toplumsal ve kentsel yaşam dönüşümünün ivmelendiği 19. yüzyıl İstanbulu’nda Osmanlı kültürel seçkinleri, geleneksel olanın dışındaki düşünce tarzları ve estetik beğenileriyle yeni bir yaşam ortamı aramış ve yaratmaya çalışmışlardır. İstanbul’da yeni oluşan yerleşmelerde, Batı’dan gelen yeni biçimlere zaten açılmış olan konut mimarisi yaygınlık kazanmıştır. 1896-1901 arasında Tevfik Fikret’in yayın yönetmenliğini üstlendiği dönemde Servet-i Fünûn dergisi çevresinde toplanan edebiyatçılar, edebi başlangıcı Fransa’da olan Estetik Hareket’in de temel sloganı haline dönüşmüş “Sanat sanat içindir” görüşünü benimsemiştir. Servet-i Fünûn topluluğunun önde gelen temsilcilerinden Tevfik Fikret’in tasarladığı ve inşa ettiği evi Aşiyan’ın incelendiği bu çalışma ile yüzyıl dönümü kültürel seçkinlerinin yeni yaşam ortamı arayışlarındaki yönelişler ve geç Osmanlı toplumunun ev kavrayışındaki değişimin bir yönü araştırılmaktadır. Aşiyan, bir geç dönem Osmanlı entelektüelinin yaşam dünyasını aydınlatması açısından önemli veriler sunar. Evin mimari unsurlarında, mekânsal biçimlenişinde ve ev eşyalarının seçiminde Arts and Crafts ve Estetik Hareket’in etkisi görülür. Fikret’in evini kendisinin tasarlamış olması, mekânsal, biçimsel ve dekoratif tercihlerinin anlamlandırılmasına imkân verir. Ev, şair Tevfik Fikret’in düşünsel, duygusal dünyasını yansıtan şiirsel bir imgenin mimari ifadesi olarak yorumlanabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

İLDEŞ, Özgür. "Şiirin Taşra Baskısı: Şairler Yaprağı Dergisi." Edebî Eleştiri Dergisi, December 21, 2023. http://dx.doi.org/10.31465/eeder.1398619.

Full text
Abstract:
Edebiyat dergileri, edebiyatın nabzının attığı ve edebiyatın aktüel tarafının takip edildiği platformlardır. İki kutuplu bir dünyanın kurulduğu 1950’li yıllarda, Türkiye’de de iki kutuplu bir siyasî hayat sürdürülmüştür. Edebiyat düzleminde de farklı ideolojiler seslerini duyurabilmek adına kendi dergilerini çıkarma çabasına girmişleridir. Merkezde şiddetli polemiklerin yaşandığı edebiyat dergilerinde aynı dönemde “Türkiye’nin Tek Şiir Dergisi” sloganıyla, taşradan sesini duyurmaya çalışan ve şairliğini tescillemek isteyen heveskâr gençlerin sayfalarında yer bulduğu bir dergi ortaya çıkar: Şairler Yaprağı. Taşralı varlıklı bir işadamı Nedret Gürcan’ın çıkardığı ve Afyon’un Dinar ilçesinden tüm yurda sesini duyurarak dönemin tanınmış bir edebiyat dergisine dönüşen Şairler Yaprağı, Mayıs 1954 ile Temmuz Ağustos 1957 tarihleri arasında 36 sayı çıkmıştır. Özellikle Ankara’da çıkan Mavi dergisinin yazar kadrosunca kendi seslerinin taşrada bir yankısı olması için yazı desteği sunulan dergi, Nedret Gürcan’ın dönem şairleriyle olan kişisel ilişkileri sayesinde dönemin tanınan şairlerinin de desteğini görür. Dönemin taşrasının maddi ve manevi zorluklarını aşarak var olma mücadelesi veren Şairler Yaprağı, 1950’li yılların edebiyat dünyasını domine eden ve dönemin kanonu denebilecek Varlık, Mavi, Hisar, Yeditepe, Pazar Postası, Seçilmiş Hikâyeler Dergisi gibi dergilerin yanında edebiyatın seyrini değiştirici bir işlevi olmasa da taşranın sesi olması ve Mavi’nin bir nevi taşra şubesi gibi iş görmesi bakımından önemsenmesi gereken bir dergidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

ŞİMŞEK, Yaşar. "Kökler Dergisinde Şiir ve Şair Dosyaları." Edebî Eleştiri Dergisi, December 29, 2023. http://dx.doi.org/10.31465/eeder.1399192.

Full text
Abstract:
Türk edebiyatında Cumhuriyet dönemiyle birlikte özellikle 1950’lerden itibaren gazetelerin edebî faaliyetler, yayınlar üzerindeki etkisi azalırken dergiler öne çıkmıştır. Dolayısıyla 1950’li yıllardan günümüze edebiyat dergileri edebiyat, sanat ve kültür faaliyetlerinin odağı haline gelmiştir. Çalışmaya konu olan ve Cumhuriyet’in 80. yılında çıkmaya başlayan Kökler, 2003-2006 yılları arasında üç aylık aralıklarla 12 sayı yayımlanmış, Ankara merkezli bir edebiyat dergisidir. Dergi, ilk sayısından itibaren şiir konusundaki hassasiyeti ve şiire dair yazılara yoğun bir şekilde yer vermesiyle dikkati çeker. Bunda dergiyi çıkaranların şair ve şiir eleştirmeni kimliğine sahip olmasının önemli etkisi vardır. Bu makalede dergide öne çıkan şiir türü özelinde hazırlanmış olan şiir ve şair dosyaları incelenmiştir. İncelemeye geçmeden önce süreli yayınların özelde dergilerin öneminden bahsedilmiş, ardından derginin künye bilgileri, biçim ve teknik özellikleri, yayın prensipleri, şair ve yazar kadrosu dikkatlere sunulmuştur. Daha sonra derginin şiire ve şiiir eleştirisine bakışı, yaklaşımı üzerinde durulmuş; yayımlandığı süreçte hazırlanan şiir ve şair dosyalarındaki yazılar incelenerek bu yazıların Türk şiirine ve şiir eleştirisine katkıları tartışılmıştır. Cumhuriyetin 80. yılında kısa süreli de olsa edebiyat dünyasına hoş bir sada bırakan Kökler dergisi, şiir türü özelinde ele aldığı dosya konularıyla şiirimizi ve modern şairlerimizi yeniden gündeme taşıdığı, şiirimizin yirmi yıl öncesine dair söyledikleriyle bugünün şiirine ve şiir dünyasına ışık tuttuğu için ilgi ve övgüyü hak etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

BALTACI, Yusuf Emre. "في مجلة الماوراء: الدين والمجتمع." Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, February 29, 2024. http://dx.doi.org/10.33415/daad.1398705.

Full text
Abstract:
Edebiyat toplumsal hayatın içinden gelen oluşumlar olduğundan dergileri yayımlandığı yılların fotoğrafını çekmektedir. Mavera dergisi yayın hayatını sürdürdüğü 16 sene boyunca toplumun içinde olmuş, topluma ayna olmuştur. Dergi kendisini, “muhafazakar fikir ve edebiyat dergisi” olarak tanımladığından, hem dini ögeleri içerisinde ihtiva etmiş hem de bu perspektifte toplumsal değişimi ele almıştır. Bu çalışmanın amacı ise derginin, dini hangi yaklaşımdan değerlendirdiğini, nasıl ele aldığını, toplumsal değişimin nasıl olduğunu ve nasıl olması gerektiğini ifade ettikleri yaklaşımları ortaya çıkarmak olmuştur. Derginin tüm sayıları taranarak elde edilen dinî veriler, ibadet esasları, inanç esasları altında toplanmıştır. Bakış açılarının tespit edildiği veriler, tasavvuf, ümmetçilik, dini edebiyat ve zihniyet başlıkları altında toplanmıştır. Son olarak topluma dair görüşleri ise sosyal değişim ve modernleşme başlıkları altında toplanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

ORUÇ, Sema. "Cumhuriyet Dönemi Dergiciliği: Edebiyat Dünyası Dergisi ve Fahir Onger." Edebî Eleştiri Dergisi, December 25, 2023. http://dx.doi.org/10.31465/eeder.1400712.

Full text
Abstract:
Batı’da 16.yy’da başlayan gazete ve dergicilik bizde 19.yy’da başlar. Tıpkı diğer gelişmeler ve değişimlerde olduğu gibi bu alanda da Batı örnek alınır. 150 yıllık kısa bir geçmişe sahip olan gazete ve dergiciliğimizin gecikmesinin başlıca nedenlerinden biri matbaanın geç gelişidir. Osmanlı döneminde gazete ve dergicilik daha çok gazete niteliğindedir. Bu dönem gazeteleri devletin resmî organı olup haber verme niteliği taşır. Daha sonraki dönemlerde tıp, fen bilimleri, sanat, edebiyat gibi konuları içeren dergiler gazetelerden ayrışarak gelişimini sürdürür. Cumhuriyet döneminde oldukça zenginleşen dergicilik bir önceki dönemin halkı eğitmek amacı taşıyan dergilerden ziyade milleti kültür ve sanatta ileriye taşıma hedefi doğrultusunda hizmet verme hedefini taşır. Çalışmamızda ele alacağımız Edebiyat Dünyası, 1948-1950 yılları arasında çıkarılmış fikir ve sanat dergisidir. Ağırlıklı olarak hikâye ve şiirlerin yer aldığı dergide, bu türlerin gelişim çizgisini ele alan yazılara da yer verilmiştir. Ayrıca kültür ve sanat konusunda pek çok fikir yazısı mevcuttur. Derginin yazar kadrosunda yer alan eleştirmen Fahir Onger de, edebiyat, sanat ve sanatçı üzerine tenkit yazıları yazmıştır. Biz çalışmamızda bu tenkit yazılarını değerlendirerek Edebiyat Dünyası Dergisi çerçevesinde Fahir Onger’in edebiyata katkılarını sunmayı amaçlamaktayız.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

BULUT, Feyza. "HAMLE’DEN HAREKETLE ADİL ERDEM BAYAZIT VE SANATI." Edebî Eleştiri Dergisi, December 27, 2023. http://dx.doi.org/10.31465/eeder.1399090.

Full text
Abstract:
Yayın hayatına 15 Kasım 1952 tarihinde başlayan ve 1958 yılına kadar devam eden Hamle dergisi, toplamda 22 sayısı olan fikir, sanat ve edebiyat dergisidir. Maraş’ta bulunan, edebiyat camiasına yön veren kimi kalem ustalarının da yollarının kesiştiği Maraş Lisesi’nde temelleri atılan dergi, edebiyat ve sanatın yanı sıra, sosyal meselelerin de tartışıldığı entelektüel bir mecra halini alır. Dergide birçok önemli yazar ve şairin yazıları yayımlanır. Bunlardan biri de Adil Erdem Bayazıt’tır. BayazıtHamle’nin çıkış sürecinden itibaren yayın ve yazı faaliyetlerini sürdürmektedir. Daha çok şiirleriyle tanınan Bayazıt’ınHamle’de yayımladığı; bir hikâyesi, bir denemesi, bir şiiri ve Ahmet Hamdi Tanpınar ve Hikâyeciliği başlıklı bir metne çizdiği karikatürü mevcuttur. Söz konusu çalışmaların detaylı olarak incelendiği bu metinde, Bayazıt’ın memleket sevgisi, renkleri kullanım tarzı, edebiyat ve sanat tutkusu ile metinlerarasılık kavramı ve Cahit Zarifoğlu sevgisi gibi hususlar değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

PEHLİVAN, Gürol. "The Journal of Manisa (1982-1984 / 1992-2005) -Analysis and Bibliography-." Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, July 28, 2022, 1–28. http://dx.doi.org/10.18026/cbayarsos.1034513.

Full text
Abstract:
Manisa Dergisi, Manisa Turizm Derneği (şimdiki adıyla Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği) tarafından 1982-1984 (7 sayı) ve 1992-2005 (30 sayı) yılları arasında iki periyot halinde yayımlanmıştır. Manisa ile ilgili kültür araştırmalarını yayımlamak amacıyla kurulan dergi, bu amacına uygun olarak daha çok inceleme mahsulü yazılar neşretmiştir. Bunun yanında dergide az da olsa edebî ürünler de yayımlanmıştır. Dergi ikinci periyodunda akademisyenlerin giderek artan desteğine de sahip olmasına rağmen derneğin yeterli ilgiyi göstermemesi sebebiyle kapanmıştır. Tarih, mimarlık tarihi, kent kimliği, halk bilimi, edebiyat, arkeoloji, müzecilik gibi alanlarda üç yüz elli civarında makale yayımlanmış olan dergi, Manisa hakkında yapılan araştırmalarda göz ardı edilmemesi gereken bir birikim oluşturmuştur. Bu makalede, dergi hakkında teknik bilgiler verildikten sonra bu birikim tematik olarak değerlendirilecek, ayrıca ek olarak derginin bibliyografyası ve mimari plan, rölöve ve haritaların dizini verilecektir. Böylece Manisa hakkında çalışan araştırmacıların dergi içeriğini görüp faydalanabilmeleri kolaylaştırılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

YAĞAR, Ali Sait. "Fikirde, Sanatta ve Edebiyatta "Yaratış" Yapmak İsteyen Kısa Soluklu Bir Teşebbüs: Yaratış Dergisi." Edebî Eleştiri Dergisi, December 8, 2023. http://dx.doi.org/10.31465/eeder.1295290.

Full text
Abstract:
23 Kasım 1944’te yayın hayatına başlayan Yaratış, on beş günde bir yayımlanan İstanbul merkezli bir fikir, sanat ve edebiyat dergisidir. Derginin sahibi ve kurucusu Mürsel Kalyoncu, neşriyat müdürü Kenan Kutay, idare ve yazı işleri sorumlusu ise Salâhattin Hakkı Esatoğlu’dur. Yayın takvimindeki birtakım aksamalarla birlikte derginin dokuzuncu ve son sayısı 1 Mart 1946’da yayımlanabilmiştir. Böylelikle Yaratış’ın 1944-1946 arasına yayılan yaklaşık bir buçuk yıllık bir ömrü olmuştur. Dergide şiir başta olmak üzere hikâye, eleştiri, röportaj gibi edebiyatın hemen her türünden esere yer verilmiştir. Yaratış, dokuz sayılık ömrü boyunca 100’ün üstünde farklı imzaya yer vermesi dolayısıyla zengin bir yazar ve şair kadrosuna sahiptir. Makalenin amacı dergi hakkında genel bilgiler vermek, dergideki edebî ve kültürel faaliyetleri ortaya koymaktır. Ayrıca derginin sistematik indeksi hazırlanmış, araştırmacılara derginin muhtevasının eksiksiz bir şekilde sunulması hedeflenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

KAS, Bilal. "Short-lived Magazines like the Nayis themselves: Safahat-ı Şiir ve Fikir." Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, July 17, 2023. http://dx.doi.org/10.33207/trkede.1284282.

Full text
Abstract:
Osmanlı, son iki yüzyılında sosyal ve siyasi manada modern Batı kültürü ve medeniyeti karşısında ilerleme, kalkınma, Batılılaşma ve çağdaşlaşma gibi kavramlarla ifade edilmeye çalışılan bir yenileşme ve arayış sürecine girer. Dünyadaki değişen siyasi ve toplumsal şartlara uyum sağlamanın ve çok uluslu bir devletin yıkılmadan ayakta kalmasının yollarının aranmaya devam ettiği Osmanlı’nın son yüzyılı edebiyat hayatı açısından da arayışlarla geçmiştir. Tanzimat’tan beri devrin sanatçılarının Türk edebiyatına kaynak arayışlarının bir ürünü olarak değerlendirilmesi doğru olan Safahat-ı Şiir ve Fikir dergisi, 1914 senesinde üç sayı olarak çıkmıştır. Dergi, edebiyat tarihlerinde “Nesl-i Ati”, “Yeni Nesil” ya da “Nayiler” olarak bilinen edebî anlayışla beraber sıklıkla anılmıştır; ancak çok kısa ömürlü olan bu derginin adı çeşitli araştırma eserlerinde geçmesine rağmen umumi muhtevası ve devrin edebiyat atmosferiyle beraber tanıtılamadığından ismine aşina olunan fakat içeriği tam manasıyla bilinmeyen bir konumda kalmıştır. Hatta bazı yazılarda derginin kaç sayı olduğuna dair yanlış bilgiler de mevcuttur. Bu vaziyeti değiştirmek, derginin genel hatlarıyla tanıtılmasını sağlamak, kimi unutulmuş sanatçıların isimlerini ve eserlerini tekrar gün ışığına çıkarmak bu çalışmanın temel amaçlarını içermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

KARATAŞ ÜLGER, Evren. "Edebiyatın kılcal damarları: taşrada edebiyat dergiciliği/Sivas örneği: Sühan dergisi." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, June 20, 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1316238.

Full text
Abstract:
Dış, dışarı anlamlarına gelen ancak daha çok bir ötekileştirme niyeti taşıyan taşra sözcüğü, günümüzde bir mekân kavramı olmanın ötesine geçmiş ve bir ruh iklimini tanımlamaya başlamıştır. Taşra; can sıkıntısının, durağanlığın, sıradanlığın, mahrumiyetin, muhafazakârlığın ana yurdu olarak tanımlansa da aslında taşıdığı sıcaklık, güven ve aidiyet duyguları sayesinde önemli bir potansiyeli ve meydan okumayı da barındırmaktadır. Taşranın tanımlarına inat, taşra deviniminin en iyi yansıdığı alanlardan biri de taşra dergiciliği olmuştur. Uzun süre merkez dergilerinin manevi hegemonyası altında ve mütevazı koşullarda yollarına devam eden taşra dergileri günümüz edebiyat muhitlerini besleyen ve heyecan getiren önemli kılcal damarlar olmuşlardır. Edebiyat dergilerinin sağladığı genç ve hevesli isimlere yol açma, edebiyat içi sorunların tartışılacağı bir zemin oluşturma, yeni akımların ve türlerin kitlelere duyurulması, yeni çıkan yayınların ve isimlerin eleştirel zeminde değerlendirilmesi gibi birçok imkân, taşra dergilerinde de merkez dergiler kadar etkili biçimde sunulmaktadır. Bunun en temel nedeni günümüzde taşra dergilerinin etkilerinin teknolojik gelişmelerin ve iletişim olanaklarının artmasıyla genişlemesidir. 2003-2008 yılları aralığında, 18 sayı olarak Sivas’ta yayımlanan Sühan Dergisi de taşra dergiciliği anlayışını kırarak geniş kitlelere ulaşan, Türk edebiyatına deneme şiir gibi türlerde yeni eserler kazandıran, o dönemin etkili isimlerini çevresinde toplayan edebi bir atmosfer kurmuştur. Bu çalışmada, kapanmış bir taşra dergisi örneği olarak Sühan Dergisinin bütüncül bir bakış aşısıyla ve edebiyat tarihi açısından taşıdığı önem çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, doküman tarama ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmış, Sühan Dergisinden elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

DUMANTEPE, Seçil. "Değirmen Dergisindeki Şiirler ve Şiirle İlgili Yazılar Üzerine Tematik Bir İnceleme." Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, September 2, 2023. http://dx.doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1345341.

Full text
Abstract:
Dergiler edebiyat, kültür, sanat ve düşünce tarihimiz içinde önemli bir yere sahiptir. Bu dergilerden biri de 1942-1944 yılları arasında “Aylık Fikir, San’at ve Ahlâk Dergisi” alt başlığı ile yayımlanmış olan Değirmen’dir. Değirmen, on iki sayı süren kısa yayın hayatına rağmen hem fikrî hem edebî yazıları hem de dönemin önemli yazar ve şairlerinin katkılarıyla 1940’lı yılların dikkat çeken dergileri arasında kendine yer bulmayı başarmıştır. Edebiyat, tarih, sanat, felsefe, düşünce, eleştiri gibi geniş bir alandaki birikimlere yer veren dergi, özellikle şiir ve şiirle ilgili yazılar bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu çalışmada Değirmen’deki şiirler ve şiirle ilgili yazıların tematik yönden ana hatlarıyla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle derginin biçimsel özellikleri, yayın politikası, içeriği, yazar ve şair kadrosu gibi genel bilgilerin verildiği bir girişten sonra dergideki şiirler temaları bakımından sınıflandırılarak incelenmiştir. Bireysel konuların ön planda olduğu bu şiirlerde görülen başlıca temler “ölüm”, “aşk” “ayrılık/gurbet”, “geçmişe özlem/geçen zaman”, “karamsarlık/umutsuzluk”, “büyük şehirdeki küçük insanın yaşamı, sorunları, yalnızlığı”, “sevinç/mutluluk”, “çocuk”, “tabiat” başlıkları altında verilmiştir. Ayrıca dönemin fikir ve edebî akımlarının şiirlerin biçimsel ve içerik özelliklerine etkisi üzerinde durulmuştur. Dergideki şiirle ilgili yazılar ise, ayrı bir başlık altında bir bütün olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, bu açıdan derginin edebiyat tarihindeki yeri ve öneminin belirlenmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

ÇINAR, Esra. "KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ VE POPÜLER EDEBİYAT DERGİCİLİĞİ BAĞLAMINDA TUHAF DERGİSİNİN İNCELENMESİ." Erzurum Teknik Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, October 7, 2022. http://dx.doi.org/10.29157/etusbed.1160947.

Full text
Abstract:
Kapitalist düzen içinde her şey potansiyel bir tüketim nesnesidir ve böylece her zaman bir alıcısı bulunmaktadır. Kültür endüstrisi kavramı da kapitalist üretim ve tüketim süreçlerinin tektipleştirme ilkesi sonucu üretilen her bir kültür ürününün satılabilir olmasını eleştiren bir tutumla ortaya çıkmıştır. Kültür endüstrisini varlığını popüler kültür kanalıyla da güçlendirmektedir. Tüketim ideolojisinin altında yatan ise bireylerin nesneleştirilerek popüler olana yönlendirilmesi ve bireyin aldığı ürünü kendi seçimiymiş gibi hissettirilmesidir. Kitle kültürü yaratımı neticesinde tırmandırılan popüler kültür ve ona bağlı tüketim ideolojisinin bir sonucu da bu durumun edebiyat sahasına da sirayet etmesi ve bilhassa popüler edebiyat dergiciliği furyası başlatmasıdır. Böylelikle biçimsel ve içeriksel açıdan birbirlerine benzeyen popüler edebiyat dergileri içeriğinde edebi üretimin yanı sıra farklı içeriklerin üretildiği farklı bir formatta yayın dünyasında kendine yer edinir. Tuhaf dergisi de popüler edebiyat dergisi olması nedeniyle inceleme konusu olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında Tuhaf dergisinin genel görünümü verilecek, ardından kültür endüstrisi ve popüler edebiyat dergiciliği bağlamında incelenecektir. İçeriklerde ideolojik üretim saptanması sebebiyle de ayrı bir başlık açılarak ideolojik üretimin nasıl olduğu açıklanacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

KARAKAŞ, Elmas. "Çağdaş Türk dergilerinde Kudüs: Yedi İklim örneği." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, August 20, 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1346217.

Full text
Abstract:
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim merkezlerinden ve üç semavi dinin kutsal saydığı bir mekân olarak Kudüs’ün çağdaş Türk dergilerindeki ele alınış biçiminin araştırıldığı bu makalede her ne kadar dinî, aktüel, politik bir mesele olarak çok yönlü bir kimliğe ve öneme sahip olsa da, Kudüs’ü edebiyat ve sanat noktasından ele alan edebiyat dergileri göz önünde bulundurulmuştur. İslamcı dergiler özelinde yoğunlaşan bu ilginin en fazla görünür olduğu dergi de Yedi İklim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple incelemede Yedi İklim dergisi merkeze alınmış; dergide yer alan düzyazı ve şiirler iki ayrı başlık altında incelenmiştir. Propaganda ve polemik dilinin ötesinde bir üslupla kaleme alınan makalelerde meselenin nesnel bir biçimde ortaya konmaya çalışıldığı görülmüştür. Alanın uzmanları ile yapılan röportajlarda ise mesele çeşitli yönleriyle görünür kılınmaya çalışılmıştır. İmge ve metaforlarla zenginleşen, 1980 sonrası Türk şiirinin estetik tercihlerini yansıtan şiirlerde ise, şairlerin meseleyi Müslümanların kolektif duyarlılığının parçası olarak alımladığı, bunu yaparken de şiir estetiğinin gereklerinden taviz vermediği fark edilir. Tematik olarak çocuklara, çocuklarla birlikte masumiyete ve mücadelenin haklılığına odaklanan şiirlerde, makalelerde olduğu gibi bir “öteki” dili gelişmemiştir. Dergide yer alan röportaj, makale, inceleme ve şiir türünden çevirilerde de meselenin tüm Müslümanlar nezdindeki ortaklığı vurgulanmış; Kudüs’e dair edebî literatüre katkı sunan sanatçılar ve eserleri tanıtılmaya çalışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

HÜEFD, H. ü. Edebiyat Fakültesi Dergisi. "Kapak ve Editörden." Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, June 9, 2023, 1–8. http://dx.doi.org/10.32600/huefd.1312487.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Çetinkol, Mehmet, Mustafa Çetinkol, and Döne Çetinkol. "SALON DERGİSİ: ŞEKİL - MUHTEVA ÖZELLİKLERİ VE AÇIKLAMALI DİZİNİ." Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, April 20, 2024. http://dx.doi.org/10.20322/littera.1438820.

Full text
Abstract:
Süreli yayınlar, kendi dönemlerine ayna tutmaları açısından kıymetli araçlardır. Gazetelerden farklı olarak derinlikli okuma sunan dergiler; yaşanılan dönemin sosyal, kültürel, sanatsal, siyasi, ekonomik vb. durumlarını yansıtmaları hasebiyle tarihî birer vesika olarak da görülmüştür. Salon dergisi, Ramiz Gökçe’nin sanat hayatının son döneminde katıldığı yayımcılık faaliyetinin bir ürünüdür. Basın dünyasında 1918’den itibaren karikatürleri ile yer alan, eserleri ile inkılapların destekçisi olan Ramiz Gökçe’nin bu dergisi, 1 Kasım 1947 ile 15 Mayıs 1950 tarihleri arasında 62 sayı olarak yayımlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden şekillenen dünyada yönünü Batı’ya dönen Türkiye’nin sosyo-kültürel değişiminin okunabileceği Salon; Hollywood haberleri, konserler, balolar, tiyatro gruplarının etkinliklerinin haberleştirilmesi ile toplumdaki dönüşüm ve değişimi de gözler önüne serer. Dergi, bu konuları kadın teması üzerinden bayağılaşmadan verir. Salon, modern dünya ve onun merkezindeki kadına yer vermesi kadar Anadolu kadınına, Türk kültür ögelerine de yabancı kalmaz. Topkapı Sarayı, tarihî eserler, yemekler, halılar, el oyaları, müzelerdeki sanat eserleri dergideki yazıların ve röportajların konusu olur. Ayrıca mezkûr dergi, bünyesinde barındırdığı Erken Cumhuriyet Dönemi’nin önde gelen yazar/şair kadrosu ve sayfalarını açtığı amatör şairlerle, muhtevasındaki edebî ürünlerle edebiyat tarihi açısından dikkate şayan bir niteliktedir. Bundan dolayı çalışmada, Salon dergisinin şekil ve muhteva özellikleriyle genel yayın politikası değerlendirilmiş; 1940’lı yıllardaki edebî gelişmeler ortaya konmuş, çalışmanın önemli bir kısmında ise derginin zengin içeriğini yansıtan yazılar dizini verilmiştir. Böylelikle dergiyle ilgili çalışmalar yapacak araştırmacılar için de istifade fırsatı sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

ALTIN TELLİOĞLU, Duygu, and Nihayet ARSLAN. "Yaşar Nabi Nayır’ın Varlık dergisindeki edebiyat meseleleri üzerine yazıları (1933-1946)." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, February 21, 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1252814.

Full text
Abstract:
Türkiye’de 1930’lu yıllar kültür, sanat ve edebiyatın cumhuriyet değerleri etrafında yeniden şekil aldığı önemli bir dönemdir. Cumhuriyet iktidarının “muasır medeniyet” olarak gösterdiği Batı medeniyetine ulaşma hedefi, bu dönemde yürütülen politikalarının çerçevesini belirler. Özellikle Cumhuriyet Halk Fırkasının 1931 yılında gerçekleştirdiği kurultayda partinin kültür alanında örgütlenmesine karar verilir. Bu kararın neticesinde, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti (1931), Türk Dili Tetkik Cemiyeti (1932), Halkevleri (1932) faaliyetlerine başlar. Bu kurumların yanı sıra, kültür inşasında gazete ve dergilerin söz konusu dönemde önemli roller üstlendiği söylenebilir. 1930’dan sonra yayınlanmaya başlayan başlıca fikir ve sanat dergilerinin başında Kadro (1932), Ülkü (1933), Yeni Adam (1934), Kültür Haftası (1936), Yücel (1935), Ağaç (1936), Kalem (1938-1939) ve İnsan (1939) gelmektedir. Bu süreli yayınlar arasında 15 Temmuz 1933’te Ankara’da ilk kez çıkan Varlık dergisi ise söz konusu dönemden günümüze kadar yayınlanmaya devam eden en uzun soluklu süreli yayındır. Varlık dergisi dendiğinde ise akla gelen ilk isim Yaşar Nabi Nayır’dır. 1928’de edebiyat dünyasına genç bir şair olarak Yedi Meşale hareketi içinde başlayan Yaşar Nabi, topluluğun kısa sürede dağılmasından sonra asıl verimliliğini Varlık’ın yayın hayatına başlamasıyla elde eder. Denilebilir ki Yaşar Nabi, Varlık’taki yazılarıyla 1930’lu yıllarda cumhuriyet kültürünün inşasında önemli rol üstlenen aydınların arasında yer alır. Bu çalışmanın amacı Yaşar Nabi’nin 1933-1946 arasında Varlık dergisinde kaleme aldığı yazıları tespit etmek ve bu yazılardan edebiyatla ilgili olanları dönemin kültürel gelişmeleriyle paralel değerlendirmektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

BÖLÜKBAŞI, Mustafa. "Which West? Discussions on Autarchy, Humanism, and Racism in the Adımlar Journal (May 1943 – April 1944)." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, January 3, 2024. http://dx.doi.org/10.33630/ausbf.1313194.

Full text
Abstract:
Bu makale, erken Cumhuriyet dönemindeki Batılılaşma tartışmalarını, Behice Boran’ın öncülüğünde bir grup sol görüşlü entelektüel tarafından çıkarılan Adımlar dergisindeki hümanizm, otarşi ve ırkçılık eleştirileri özelinde incelemektedir. Türkçe literatürde sol akımlar üzerine yapılan araştırmalarda Adımlar dergisi genellikle ya gözden kaçmış ya da dolaylı olarak ve sınırlı bir şekilde ele alınmıştır. Bu makale, sosyo-politik gelişmelerin ve ideolojik çatışmanın etkisiyle dönemin entelektüelleri arasında önemli tartışmalara yol açan belirli temalara yoğunlaşarak Adımlar dergisinin Batı tasavvurunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Adımlar dergisi makale, sanat-edebiyat eleştirisi, roman-hikâye-şiir ve güncel yazı-eleştiri gibi türlerde ve köy, otarşi, ırkçılık, hümanizm, iktisat, toplum-kültür, eğitim, şehircilik gibi konularda toplam 105 yazı yayınlamıştır. Bu çalışmada yapılan tasnif sonucunda hümanizm, otarşi ve ırkçılık, dergide Batılılaşma tartışmasının yürütüldüğü üç ana tema olarak belirlenmiş ve bu üç temayla ilişkili toplam on sekiz yazı nitel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Dergi, anti-faşist, halkçı ve realist bir yaklaşım benimseyen, ilerleme fikrine bağlı, tarihsel materyalist yöntem uygulayan bir grup entelektüelin 1940’lı yıllardaki buluşma noktası olmuştur. II. Dünya Savaşı’nın ve Milli Şef iktidarının etkisi altında dönemin sosyo-politik, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel problemlerini tartışan Adımlar, “Hangi Garp?” sorusuna ilerici, halkçı, özgür ve müreffeh olan yanıtını vermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

KARABULUT, Ramis, and Hanife ŞAHİN. "MEMLEKET EDEBİYATI AÇISINDAN ÜLKÜ DERGİSİNDE ŞİİR." Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, January 24, 2024. http://dx.doi.org/10.59182/tudad.1403443.

Full text
Abstract:
Süreli yayınlar, yayımlandıkları dönemde siyasi, sosyal, ekonomik, edebî ve kültürel açıdan önemli bir yere sahiptirler. Ülkü dergisi de Türk basın hayatında gerek sosyal gerekse edebî açıdan dönemini yansıtır. Halkevleri genel merkezinin (Ankara Halkevi) yayın organı olarak 1933–1950 yılları arasında yayın hayatını sürdüren yarı resmî bir dergidir. Halkevleri’nin açılma amaçlarından olan halkı eğitmek, millî kültür bilincini oluşturmak ve muasır medeniyet seviyesine ulaşma çabalarına katkıda bulunmak derginin yayın amaçlarındandır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu amaçlara uygun bir dergi çıkarılmasını istediği ve derginin adının belirlenmesinde de etkili olduğu bilinmektedir. Dergi, döneminin kültür ve sanat anlayışını belirlemesi ve yansıtması bakımından önemlidir. Çünkü yarı resmî bir dergi olarak Tek Parti Dönemi’nin fikir ve sanat hayatına yön veren bir yayın organı işlevi görür. Ülkü ve Halkevleri’nin taşra dergileri dönemin “Memleket Edebiyatı” anlayışının birer aynası durumundadırlar. Bu anlayışın ortaya çıkma nedenlerini ve edebiyattaki yansımalarını dergideki isimler ve yayımlanan yazıları üzerinden yorumlamak mümkündür. Bu bağlamda Ülkü dergisindeki şiirler biçim, ahenk ve şiir türleri açısından incelenmiş olup büyük çoğunluğunun “Memleket Edebiyatı” anlayışına uygun olduğu görülmüştür. Fakat dergide bu anlayış ile tam örtüşmeyen metinlerin varlığı da inkâr edilemez. Kısaca bu çalışmada dergideki şiirlerin sanat anlayışı açısından bir tasnifi yapılmış ve on yedi yıllık yayın hayatı boyunca nasıl bir şiir manzarası oluşturduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

FİDAN, Mehmet. "GENÇ KALEMLER DERGİSİNDE TÜRKÇE EĞİTİMİNE YÖNELİK TESPİTLER." Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, November 7, 2022. http://dx.doi.org/10.16953/deusosbil.1182155.

Full text
Abstract:
Genç Kalemler dergisi Türk yazın hayatındaki etkilerinin yanı sıra dil, edebiyat alanındaki görüşleri ve dolayısıyla Türkçe eğitimi alanına etkileri ile önemli konumda yer almaktadır. Ömer Seyfettin, Ali Canip ve Ziya Gökalp’in görüşleri ile ön plana çıktığı Genç Kalemler dergisi, döneminde diğer yazarlar tarafından da desteklenmiştir. Bu araştırmada Genç Kalemler dergisinde yer alan makalelerin Türkçe eğitimi açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilgili makalelerde yer alan Türkçe eğitimine yönelik tespitlerin analizi yapılmıştır. Araştırmada doküman incelemesi yönteminden faydalanılmıştır. İncelenen makalelerde sadece dil bilgisi değil aynı doğrultuda dil eğitimi alanına yönelik görüşlerin de olduğu tespit edilmiştir. Genç Kalemler dergisinde genellikle Yeni Lisan başlığı altında yayımlanan makaleler vasıtasıyla hedeflenen temel amacın millî ve tabii bir lisan, millî bir edebiyat oluşturabilmek olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda makalelerdeki genel görüşlere göre İstanbul Türkçesinin tabii lisan olarak kabul edilmesinin önerildiği belirtilmektedir. Ayrıca Genç Kalemler dergisinde yer alan makalelerde öğretmenlik mesleğine yönelik çeşitli tespitler ve öneriler de yer almaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Odabaşı, İsmail Arda. "Cumhuriyet'in İlk Sinema Dergisi Sinema Postası / Le Courrier du Cinéma ve Dönem Sinema Hayatı Üzerine Bazı Gözlemler." İlef Dergisi, May 8, 2024. http://dx.doi.org/10.24955/ilef.1415580.

Full text
Abstract:
8 Aralık 1923’te ünlü şair Nâzım Hikmet’in babası Hikmet Nâzım Bey’in yönetiminde İstanbul’da yayın hayatına giren Sinema Postası / Le Courrier du Cinéma, Cumhuriyet döneminin ilk sinema dergisidir. Osmanlı Türkçesi ve Fransızca olmak üzere iki dilli çıkan, haftalık ve resimli bir yayındır. Paris’te yayımlanmakta olan Fransız sinema dergisi Cinémagazine model alınarak çıkarılan Sinema Postası, Türkiye’de magazin tipi sinema dergiciliğinin öncüsüdür. Derginin Fransızca bölümünü Fransız gazeteci Roger Lavallette yönetmiştir. Derginin en aktif yazarı ve ilerleyen sayılarda başyazarı ise Vedat Örfi Bengü’dür. Daha evvel değişik çalışmalara konu olan ve üç sayısının tespit edilebildiği görülen Sinema Postası’nın bu makale kapsamında iki nüshası daha bulunmuş ve toplam beş sayısı incelenmiştir. Bu makale, Sinema Postası’nın kapsamlı bir incelemesini tarihsel bağlamı içinde sunmaktadır. Derginin yayımlanma motivasyonlarını ortaya koymayı, içeriğine ışık tutmayı ve kuruluşuna yol açan koşulları keşfetmeyi amaçlamaktadır. İkinci olarak bu makalede, Sinema Postası’ndan hareketle Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde sinemanın Türkiye’deki durumuna dair gözlem ve değerlendirmelerde bulunmak amaçlanmaktadır. Cumhuriyet’in ilk sinema dergisi kendi döneminin sinema hayatını açık şekilde yansıtır. Yerli yapımcılığın cılız, sinema piyasasının gösterim odaklı olduğu koşullarda Avrupa ve ABD yapımı filmler baskındır. Üstelik Hollywood ön plana çıkmakta ve yıldız sisteminin semptomları belirginleşmektedir. Makalede “sinema romanı” ve “sinema muharriri” gibi kavramların ön plana çıkıp sinema kültürünün ayrılmaz parçası haline geldiği; matbuat, popüler edebiyat ve sinema arasında kurulan karmaşık ilişkiler ağı incelenmektedir. Sinema Postası, yalnızca Türk sinemasının erken dönemine dair değerli bilgiler sunmakla kalmamakta, aynı zamanda bu dönüşüm dönemindeki daha geniş kültürel ve sinemasal değişimlerin projektörü olarak da hizmet etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

UĞURLU, Yavuz Selim. "Bir Dergi Köşesinin Millî Ruhu Canlı Tutma Gayreti: Türk Ruhu Dergisi “Edebiyat San’at” Köşesi Örneği." TroyAcademy, June 28, 2021, 1–12. http://dx.doi.org/10.31454/troyacademy.958316.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

ÇARLI, Hatice, and Bahanur GARAN GÖKŞEN. "Öz Türkçe Tartışmalarına Türkçe Dergisi Üzerinde Bakmak." Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, March 18, 2023. http://dx.doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1246980.

Full text
Abstract:
Dergiler; sosyal, siyasal ve ekonomik meselelerin tartışıldığı bir iletişim aracı olmasının yanı sıra yazar-okur ve eser üçlüsünü bir araya getirdiği için kültürel değer taşıyan edebî ürünlerdir. Türk edebiyatında da yeni düşünce ve sanat hareketlerinin gelişmesinde, genç sanatçıların tanıtılmasında dergilerin rolü büyüktür. Ayrıca edebiyat dışında sosyoloji, fen bilimleri, sanat, tarih, felsefe gibi pek çok alandan yazılar içermesi sebebiyle dergilerin toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme açısından da önemi vardır. 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleşen Dil Devrimi ile yabancı dillerden gelen sözcüklerin Türkçeden atılması ve bunların yerine sadece Öz Türkçe sözcüklerin kullanılması düşüncesi 1960 Anayasası ile yeniden gündeme gelmiş, dolayısıyla 1960’larda kültür ve sanat dergilerinin sayfalarında dile yönelik yazılar geniş bir şekilde yer almıştır. Türkçe dergisi de bu dönemin dergileri arasında söz konusu tartışmalara odaklanması nedeniyle ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Ocak 1960’tan Temmuz 1964’e kadar 43 sayı çıkan Türkçe dergisi, Dil Devrimi’ni savunan yazarların yazılarına ağırlık veren sayılarıyla dil tartışmalarında öne çıkar. Bu çalışmada 1960’lı yıllarda Türk edebiyatının nabzını tutarak dönemin tanınmış yazarlarına ve genç sanatçılarına sayfalarını açan Türkçe dergisi ele alınacak, Dil Devrimi ekseninde gelişen dil tartışmaları Türkçe dergisi üzerinden değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

DEPE, Arş Gör Deniz. "TÜRKİYE’NİN İLK ve TEK YAZARLAR KOOPERATİFİ YAZKO VE YAZKO EDEBİYAT DERGİSİ." Türklük Bilimi Araştırmaları, no. 36 (June 3, 2015). http://dx.doi.org/10.17133/tba.74322.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

GÖKGÖZ, Turgay. "Beyrut’ta Geç Modernizm Mensur Şiirden Şi‘r Dergisi’ne." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, August 20, 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1342265.

Full text
Abstract:
Arap şiirinde klasik dönemden itibaren şiir sanatının vezinlerle nazmedildiği görülür. Ancak ilk kez modern Arap şiirinde aruz ve kafiyeden kurtulma girişimleri Cibrân ve er-Reyhânî gibi Mehcer edebiyatçılarının eliyle gerçekleşirken ilk teşebbüslerin 1903 yılında başladığı görülmektedir. İlk kez er-Reyhânî’de görülen mensur şiir kavramı özellikle Cibrân üzerinden edebiyat sahnesinde yayılır olmuştur. Cibrân’ın kendisine ait olan Cibrân Üslubu adlı stil ile mensur şiir daha da tanınır olmuştur. Cibrân’ın şiirlerinde iki stilin oldukça etkisi görülür. Bunlardan birisi şiirsel nesir diğeri mensur şiirdir. Şiirsel nesirden kasıt nesirden oluşan bir metinde şiirsellik aranmasıdır. Mensur şiir ise nesir biçiminde yazılan şiir çeşididir. 1940-1950’li yıllara bakıldığında Bedir Şâkir es-Seyyâb ve Nâzik el-Melâ’ike gibi isimlerin oluşturdukları eş-şi‘ru’l-hurr (serbest şiir) Arap şiirindeki yerini almıştır. 1957’de ise Beyrut’ta Şi‘r adlı bir dergi çıkarılır. İlgili dergi mensur şiir ve Adonis tarafından isimlendirilecek olan kasîdetu’n-nesr türünün ele alındığı ve geliştirildiği bir mecra olmuştur. 1960 yılında ise Adonis ve Unsî el-Hâcc’ın yayımladıkları yazılarda kasîdetu’n-nesr türü ilk kez Arap okuyucusuna tanıtılmış ve söz konusu iki metin bu türün teorisini oluşturarak türü kuramsallaşmıştır. Şi‘r Dergisi bünyesindeki şairler özellikle kasîdetu’n-nesr türünde şiirler nazmetmeye gayret etmişler, aruz ve kafiye gibi unsurların dışında şiir kaleme alma taraftarı olmuşlardır. Ayrıca Şi‘r Dergisi şairleri özellikle de 1970’lerden sonra Arap şiirinde etkisini hissettiren Temmûzî şiirin temsilcileri olmuşlardır. XX. yüzyıl Arap şiir tarihine bakıldığında mensur şiir ile serbest şiir, serbest şiir ile kasîdetu’n-nesr ve kasîdetu’n-nesr ile de Şi‘r Dergisi arasında bir bağ olduğu görülecektir. Bu çalışmada söz konusu unsurlar arasındaki bu bağ üzerinde durulacak ve de bu unsurların Arap şiiri nezdindeki yeri tartışılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

AY, Ferudun. "EDEBÎ YÖNÜYLE HAREKET DERGİSİ (1939-1953)." Edebî Eleştiri Dergisi, December 26, 2023. http://dx.doi.org/10.31465/eeder.1391515.

Full text
Abstract:
Dergiler, Türk kültürü ve medeniyetinin gelişmesinde ilmi, içtimaî, siyasi ve edebi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Edebiyatımızda da Batılılaşma süreciyle birlikte dergilerde üretim alanı olarak edebiyatçılarımızın kendilerini ifade etme ve fikir alışverişinde bulunma olarak yayın hayatımızda yer almaktadır. Edebi yazılar edebi yayın yapan dergilerin yanında fikir dergileri bünyesinde yazın hayatımızı aydınlatan ve zamana tanıklık eden vakaların günümüze taşıyan öneme sahiptir. Bahsetmiş olduğumuz tespitin işaret ettiği dergilerden birisi de hiç şüphesiz Hareket dergisidir. Hareket dergisi, Nurettin Topçu’nun kuruculuğunda Şubat 1939 yılında yayın hayatına başlamış, Hilmi Ziya Ülken, Remzi Oğuz Arık, Mehmet Kaplan, Ahmet Kabaklı gibi Türk düşünce tarihinde izleri bulunan şahsiyetlerin yazılarının da yer aldığı Mart 1982 tarihine kadar beş dönem halinde 187 sayı çıkarılmıştır. Hareket dergisi, Cumhuriyet tarihinde sanat ve fikir hayatında kıymete değer bir yere sahip olmanın yanında sayfalarına yer verdiği edebi yazılarla edebiyat sahasında da önemli katkılar sunmuştur. Bu düşünceden hareketle Hareket (1939-1953) dergisinde yayımlanan edebi yazıları tespit edilmiş ve Cumhuriyet’in 100. Yılında edebiyatımız ve fikir hayatımız cihetinde gelinen sürecin edebi yönüyle anlaşılmasına katkı sağlayacak değerlendirme ve çalışma yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

KORKMAZER, Nurcan, and Muhammed Fazıl BAŞ. "Necip Fazıl Kısakürek and the Process Leading to the September 12 Coup: The Case of Rapor Magazine." Medya ve Kültür, December 26, 2023. http://dx.doi.org/10.60077/medkul.1390646.

Full text
Abstract:
Türk edebiyat ve düşünce dünyasında önemli bir konuma sahip olan Necip Fazıl Kısakürek, dergi yayımcılığı noktasında da iz bırakmayı ve adından söz ettirmeyi başarmış isimlerdendir. Ağaç ile dergicilik hayatına adım atan Kısakürek, bu konudaki asıl ününü Büyük Doğu dergisi ile kazanmıştır. Bununla birlikte literatürde pek ele alınmamış olmasına rağmen Kısakürek’in hayatının son yıllarındaki düşünce dünyasına ışık tutan ve dönemin siyasal hayatıyla dirsek teması kurmasını sağlayan Rapor’a da özel bir önem vermek gerekmektedir. Necip Fazıl Kısakürek, günlük siyasi olaylar hakkındaki değerlendirmelerini Şubat 1976 tarihinden itibaren kendisinin dergi-kitap olarak nitelediği Rapor'da yayımlamaya başlamıştır. 1980 yılının aralık ayına kadar toplam 13 sayı çıkartılan bu yayın, Kısakürek'in 12 Eylül Darbesi’nin öncesi ve sonrasına dair yaptığı değerlendirmeler ile döneme ışık tutmaktadır. Bu doğrultuda yapılan araştırmanın amacı, Rapor dergisi vasıtasıyla Kısakürek’in 12 Eylül Darbesi’ne bakışını ortaya serebilmektir. Bunun yanı sıra, hem Kısakürek’in darbeye dair tutumunun arkasındaki nedenleri anlayabilmek hem de dönemin toplumsal ve siyasal iklimini takip edebilmek adına Rapor’da öne çıkan temalar incelenmiştir. Yapılan araştırma Rapor’un özellikle dokuzuncu sayısından itibaren Kısakürek’in, ordunun siyasete müdahalesini teşvik ettiğini göstermektedir. Zira Kısakürek, bu tür bir hareketi, ülkeyi içinde bulunduğu durumdan kurtaracak yegâne çıkış olarak görmektedir. Darbenin gerçekleşmesinden sonraki değerlendirmelerinde ise 27 Mayıs 1960 Darbesi, 12 Mart 1971 Muhtırası ile 12 Eylül 1980 Darbesi arasında keskin bir ayrım yapan Kısakürek, 12 Eylül Darbesi’nin her iki hareketten de farklı bir noktada olduğunu ve millî bir ihtiyaç sonucu ortaya çıktığını vurgulamaktadır. Nihai olarak Necip Fazıl Kısakürek’in Rapor dergi-kitaplar aracılığıyla 12 Eylül 1980 Darbesi’ni onayladığı görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography