Academic literature on the topic 'Borusan Kültür ve Sanat'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Borusan Kültür ve Sanat.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Borusan Kültür ve Sanat"

1

ÇELİK YILMAZ, Nazik. "SANAT VE KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ." Journal of International Social Research 11, no. 61 (December 30, 2018): 452–59. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2018.2935.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Aslanapa, Oktay. "Atatürk’ün Kültür ve Sanat Faaliyetler." Erdem, no. 6 (September 1, 1986): 741–48. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.1986.6.741.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

BİLGİN, Seher, and Sema BİLİCİ. "Erken Cumhuriyet Dönemi Modernleşme Süreci ve Bauhaus Ekolünün Etkileri (1923-1950)." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12, no. 2 (July 2, 2021): 162. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2021.12.2.16.

Full text
Abstract:
1923-1950 arasındaki süreçte Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kültür ve sanat politikası kapsamında, ulusal ve modern bir sanat oluşturma anlayışına yönelik olarak kapsamlı çalışmalar yapılmıştır. Bu dönemde; yurt dışına sanatçı ve sanat eğitimcilerinin gönderilmesi, yurt dışından alanında uzman eğitimcilerin getirilerek görüşlerinin alınması, sanat ve kültürün yaygınlaştırılıp toplumsallaştırılması için Halk Evleri, Köy Enstitüleri ve Sanat Okulları'nın açılmasının yanı sıra, müze ve sergi faaliyetleri dikkati çeken önemli gelişmelerdir. Devletsanatçı işbirliğiyle gerçekleştirilen İnkılap Sergileri ve yurt gezileri ile sanatın toplumsallaştırılması ve yurt genelinde yaygınlaştırılarak ulusal bir kültür ve sanat bilincinin oluşturulmasına çaba harcanmıştır. Ayrıca; Güzel Sanatlar Akademisi'nde gerçekleştirilen eğitim reformu ve Gazi Eğitim Enstitüsü bünyesinde kurulan Resim Bölümü, sanat ve sanat eğitimine verilen önemi göstermektedir. Deutscher Werkbund aracılığıyla Geç Osmanlı Döneminde başlayan Türk-Alman yakınlaşması ve Alman kültürel nüfuzu, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde de etkisini sürdürmüş; Bauhaus felsefesi ve eğitim anlayışı Cumhuriyet dönemi modernleşme sürecinde etkili bir model olmuştur. Betimsel tarama ve içerik analizi yöntemiyle gerçekleştirilen bu araştırmada; 1923-1950 yılları arasında Türk Eğitim Kurumları ve sanat alanındaki modernleşme çalışmaları ana hatlarıyla değerlendirilerek, Alman kültürel nüfuzu ve Bauhaus Okulu'nun Erken Cumhuriyet modernleşme sürecindeki etkileri değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Doğan, Oytun. "Körfez’de Kültür Politikasının Gelişimini Anlamak: Doha ve Dubai Üzerine Bir Değerlendirme." Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi 14 (June 30, 2024): 61–78. http://dx.doi.org/10.13114/mjh.1429819.

Full text
Abstract:
Kültür politikaları, kültürün sadece sanat yönetimi açısından yorumlanmadığı gelişme, üretim ve pazarlama açısından ele alındığı bir alan olmuştur. Kültür politikaları kent kimliğine bağlı olduğu gibi ekonomiye ilişkin politikaları da oluşturmuştur. Bu araştırma küreselliğe yönelik olarak gelişen kültür politikalarını Doha ve Dubai örneklemi üzerinden değerlendirilmeyi amaçlamıştır. Bunun sebebi yeraltı yatırımlarından kaynaklı servete sahip ve nüfus yoğunluğu az olan bu kentlerin kültür politikalarını incelemektir. Ayrıca bölgenin en fazla turist çeken destinasyonları ve en çok turizm harcamasının yapıldığı kentler olması örneklem seçiminde etkili olmuştur. Bu değerlendirmede Dubaileşme ve Dohalaşma olarak iki kavram kullanılmış ve kültür politikalarının bu açıdan ele alınması amaçlanmıştır. Araştırma evreninin bu kentler özelinde seçiminde bölge üzerine hazırlanmış akademik araştırmalar nitel açıdan yorumlanmıştır. Literatür taraması kültür politikalarının sanat ve müzeler aracılığıyla incelenmesiyle sınırlandırılmıştır. İnceleme kültür politikası kavramının örneklem üzerinden değerlendirilmesidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Ümer, Engin. "Adorno, Debord ve Baudrillard’da Kültür ve Sanat." Sanat ve Tasarım Dergisi, no. 17 (July 18, 2016): 171. http://dx.doi.org/10.18603/std.95869.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Basak, Rasim. "Görsel sanatlar eğitiminde ideoloji tartışmaları temelinde görsel kültür kuramı ve materyal kültürü." e-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi 8, no. 2 (August 31, 2021): 198–221. http://dx.doi.org/10.30900/kafkasegt.957360.

Full text
Abstract:
Bu makalede, görsel sanatlar eğitiminde yaygınlaşan bir kuram olan Görsel Kültür Kuramı ile birlikte, içerik olarak ona benzerlik taşıyan, ancak kavramsal temel prensipleri bakımından oldukça farklı bir alan olan Materyal Kültürü Araştırmaları incelenmiş, tarihsel kökleri bağlamında iki yaklaşıma yönelik eleştiriler ve kıyaslamalar ortaya konulmuştur. Ülkemizde pek bahsedilmemekle beraber, Görsel Kültür Kuramı’nın ideolojik gizli bir gündeme hizmet ettiği görüşü, uzun zamandır yaygın olarak tartışılmaktadır. Görsel Kültür Kuramı, Frankfurt Okulu’ndan doğan Eleştirel Kuram bağlantılı gizli Neo-Marxist veya Kültürel Marxist bir yaklaşım olmakla eleştirilen, kimilerine göre ise sadece postmodernist bir yaklaşım olan bir sanat eğitimi kuramıdır. Kurama getirilen yaygın eleştirilerden bir diğeri ise atölye uygulamaları konusundaki içerik yetersizliğidir. Tartışmalı bir sanat eğitimi kuramı olan Görsel Kültür Kuramı’nın, kavramsal temelleri ve içeriği bakımından Türkiye’de yaygın olarak pek anlaşılmadığı görülmektedir. Ülkemizde kuramın sadece tüketici toplumu, popüler kültür, kapitalist pazarlama yöntemleri, medya ve iletişim gibi boyutlarının ele alındığı görülmektedir. Bunun sebebi olarak Frankfurt Okulu temelli gizli kuramsal yöntem ve stratejiler ve bunun yanında politik teorilerin sanat eğitimi alanında pek bilinmemesi görülebilir. Materyal Kültürü Araştırmaları alanı bu tartışmaların dışındadır. Diğer taraftan siyasî boyutunun gizlenmesinde kuramın adının ‘Görsel Kültür’ olmasının rolü ve katkısı olduğu da düşünülmektedir. Bu araştırmada Görsel Kültür Kuramı’na yönelik görüşler ve kuramın içeriği hakkında tartışmalar ele alınmıştır. İdeolojik amaçlı olmakla eleştirilse de, pedagojik bir yöntem olarak sanat eğitimi alanına önemli katkılar sağladığı açık olan bu kuramın içeriği ve kuram hakkındaki tartışmalardan yola çıkılarak Milli Eğitim Sistemimiz içerisinde bu kuramın ülkemizdeki uygulanabilirliği de kuramsal bakımdan incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ENGİN, Fırat. "Artspace Germany Sergisi Örneği ve Türkiye'de Çağdaş Sanat Politikaları." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11, no. 1 (February 1, 2020): 56. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2020.11.1.7.

Full text
Abstract:
Her 5 yılda bir dünyanın farklı kentlerinde sergilenen ve bu yıl 10 Ocak – 9 Şubat 2019 tarihleri arasında İFA (Institut für Auslandsbeziehungen) ve Goethe Institut-İstanbul işbirliğiyle İstanbul Milli Reasürans Galerisinde açılan Artspace Germany sergisi, büyük ve usta sanatçılar üzerinden temellenen seçkisinin ötesinde, bu sanatçıların bir araya getirilişinin arkasında yatan güçlü neoliberal politikaları, bireysel özgürlük ve farklılıkları kapsayan çoğulcu demokratik zemini ile Alman Federal Cumhuriyet'inin çağdaş sanat alanındaki çok uluslu kültürel yapıya olan inancını paylaşmaktadır. Türkiye'de de çağdaş sanatın dili ve söylemleri üzerinden demokratik ve çoğulcu bir anlayışa geçmekte yaşanan zorlukları, bu sergi vesilesiyle tartışabilir, kültür politikalarının çağımızda küresel bir aktör olma yolunda ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Bu çerçeveden bakılarak ele alınan makale, Artspace Germany sergisi bağlamında Almanya'nın izlediği kültür – sanat stratejileri ve bunların çağdaş dünyanın temel değerleri ve kazanımları ile olan ilişkisi üzerinden (çok uluslu kültürel yapısını değerlendirerek) Türkiye'de devletin izlediği kültür - sanat politikalarına dönük konuları tartışmayı hedeflemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

DURGEÇ, Ferlal ÖRS Petek. "Sanat İletişiminin ve Kültür Sanat Politikalarının Toplumsal Gelişmedeki Rolü." Turkish Studies-Social Sciences Volume 15 Issue 8, Volume 15 Issue 8 (2020): 3799–810. http://dx.doi.org/10.47356/turkishstudies.47078.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

KARACA, İsmail. "Peyami Safa’nın Eserlerinde Güzel Sanatlar." Erdem, no. 62 (April 1, 2012): 99–110. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2012.62.099.

Full text
Abstract:
Peyami Safa, Türk düşünce, kültür ve sanat hayatının en önemli şahsiyetlerinden biridir. Türk edebiyatına damga vuran önemli romanlarının dışında bilgi ve kültür birikimiyle Türk fikir hayatında önemli bir yere sahiptir. Yazar, romanlarının dışında yazılarında, sohbet ve röportajlarında roman, edebiyat, kültür, güzel sanatlar gibi pek çok konudaki düşüncelerini ortaya koymuştur. Biz de bildirimizde romanlarından, yazılarından, röportajlarından hareketle "Peyami Safa'nın Eserlerinde Güzel Sanatlar"ı göstermeye çalıştık.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

SUSUZ, Mehmet. "Kamusal Alanda Sanat Olgusu ve Görsel Kültür." Journal of Turkish Studies 12, Volume 12 Issue 13 (January 1, 2017): 531–46. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.11923.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Borusan Kültür ve Sanat"

1

Oğuzoğlu, Yusuf, and Fatih Özçelik. Düzce'de tarih, kültür ve sanat. İstanbul: Gaye Kitabevi, 2016.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kültür ve sanat festivali (1st 2010). 1. Kültür ve sanat festivali. [Istanbul]: Dostluk yurdu, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Kültür ve sanat festivali (2nd 2011). 2. Kültür ve sanat festivali. [Istanbul]: Dostluk yurdu, 2011.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Bulut, Özgün E. Dersim kültür sanat içinde, sanat ve edebiyat yansımaları. Istanbul: Totem, 2014.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Erdal, Onurcan. Kahramanmaraş tarih, kültür ve sanat araştırmaları. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 2021.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Gökdağ, Ahmet Fatih. Türkiye kültür ve sanat yıllığı 2020. Ankara: Türkiye Yazarlar Birliği, 2020.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Öndin, Nilüfer. Cumhuriyet'in kültür politikası ve sanat, 1923-1950. Beyoğlu, İstanbul: İnsancıl Yayınları, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Mülayim, Selçuk. Yüzyılın kültür ve sanat kronolojisi (1900-1999). İstanbul: Kaknüs, 1999.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Kurt, Ali. Kültür, sanat ve düşünce dünyasının nabzı dergiler. Kocaeli: Gölcük Belediyesi, 2020.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Ayhan, Mustafa. Kültür, sanat ve sporda Bursa'nin yildizlari 2007. Bursa: Bursa Il Özel Idaresi Kültür Yayinlari, 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Borusan Kültür ve Sanat"

1

"Modernizmle Birlikte Başkalaşan Kültür, Sanat ve Sanatçı." In SOSYAL, İNSAN VE İDARİ BİLİMLERDE ÖNCÜ VE ÇAĞDAŞ ÇALIŞMALAR. DUVAR PUBLISHING, 2023. http://dx.doi.org/10.59287/siibocc.257.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Yavuzoğlu Atasoy, Nazan. "Bir kültür ve sanat tarihçisi Semavi Eyice." In Yaşayan türk tarihçileri, 345–60. Ankara:Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786052411070.26.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

ALPAY, Yalın. "Modern Türkiye’de Kültür ve Sanat (1923-2019)." In Modern Türkiye Tarihi, 315–41. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052418208.10.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Kılıç, Samet. "Türk Toplumunda Çocukların Kültür ve Sanat Eserlerinde Temsili." In Türkiye'de Çocuk Olmak, 74–101. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786257880374.03.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Kara, Füsun. "Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinde Kültür." In Tarih Alanında Seçme Yazılar- II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub70.c151.

Full text
Abstract:
Çarlık Rusya hükümeti, Türkistan’da yaşayan Türklere medeniyet getirme bahanesiyle eğitim-öğretim alanında Ruslaştırma politikası uygulamıştır. Bu amaçla kurulan Rus Tuzem okullarında yerli halka Rus kültürünü aşılayacak, öğrenciler yetiştirilmesi hedeflenmişti. Sovyet döneminin başlamasından sonra Türkistan Cumhuriyeti Sovyet Halk Komiserliği’nin bütün emekçilerin milliyetine, yaşına ve dinine bakmaksızın eğitim alma hakkı ile ilgili karar çıkarıldı. Kırgızistan ve bütün Orta Asya’da yaşatılmakta olan Türklüğün parçalanması üzere eğitim politikaları inşa edildi. İlk Sovyet öğretmenlerinin görevi sadece ders vermekle sınırlı değildi. Bu eğitim politikasına göre öğretmenler toplumun hayatına aktif katılarak, halka Sovyet iktidarının politikasını benimsetmek ile görevlendirilmişti. Ekim devriminden sonra oluşturulan, Rusya federasyonu halklarının cehaletini yok etme kararnamesi, eğitim politikalarında büyük rol oynadı. Buna göre yeni Sovyet hükümetinin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim politikası belirlendi. Türkistan Cumhuriyeti Halk Sovyet Komitesinin, “halk arasında cahilliği yok etme kararnamesi” kararıyla bütün halkın eğitimi için yürütülen kampanya güçlendirildi. Parti ve Sovyet çalışanları için kısa süreli kurslar açıldı. Kırgızistan’ın tarihinde 1920’li yıllar eğitim şeklini arama ve propaganda çalışmaları ile geçti. Kırgız devletinin kuruluşu ve eğitim çalışmalarının arttırılması, Kırgız kültürünün gelişmesinde önemli rol oynadı. Kırgız dilinde okul kitapları, gazeteler, dergiler çıkmaya başladı. Kütüphane ve sinema sayısı çoğaldı. Fakat öğretmen yetersizliği, ana dilde okul kitabının yokluğu ve okul saatlerinin bir düzene konmaması gibi ciddi problemler yaşandı. 1930 yılında cehaleti yok etmek için toplumsal kültür seferberliği başladı. 1931 yılında eğitim programlı bir şekilde hazırlanarak, ilköğretim zorunluluğu getirildi. Bu çalışmada Kırgızistan Sovyet Sosyalist Halk Cumhuriyeti’nde eğitim, edebiyat, sanat ve dil politikalarının uygulanışı ve gelişim süreci incelenecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Yalçıner, Zehra Betül. "Demans ve Yaratıcılık." In Geleceğin Yeni Sahipleri Yaşlılar, 33–38. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2023. http://dx.doi.org/10.5152/0523.

Full text
Abstract:
Yaratıcılık, hem problemlerin çözümünde kullanılmak üzere yeni fikirler ortaya çıkarmayı, hem de yenilik üretmeyi içerir. Bu bağlamda, yaratıcılık, uyum sağlama ve problem çözmenin özel bir biçimi olarak kabul edilebilir. Sanatsal üretimi, alana özel yaratıcılık olarak kabul edebiliriz, an- cak sanat, yaratıcı potansiyelin olmasından ibaret değildir. İçinden gelinen kültür, yaşanan sos- yal çevre ve hayat şartları, alınan eğitim gibi pek çok durum sanatsal üretimin kalitesini, hatta yapılıp yapılamayacağını belirler. Bir başka deyişle yaratıcılık, sanatçılığın gerek şartıdır, ancak yeter şartı değildir. Yaratıcılık ve sanatsal düşünme, üretme yeteneği beynin bu kadar karmaşık ve bağlantısallık gerektiren bir fonksiyonu ise, yaşlanan beyinde neler oluyor? Bu yazı; özellikle dejeneratif süreçlerde beyin hücrelerinin yapısal ve fonksiyonel olarak, önce spesifik alanlarda ve sonra daha yaygın olarak bozulmaları yaratıcılık alanında nasıl sonuçlara yol açıyor sorusuna verilen farklı yanıtları okurun dikkatine sunmayı amaçlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Şahin, Sümeyye, and Erdem Dirimeşe. "Popüler Kültür Bağlamında Instagram “Fotoğrafçılığı”." In Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar - II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub56.c272.

Full text
Abstract:
İnsanlar, günlük yaşamlarında birbirinden farklı pek çok amaçla fotoğraf üretiminde bulunmaktadır. Fotoğraf makinelerinin teknik gelişimi, kameralı cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, fotoğraf üretimi sıradan “günlük” bir pratiğe dönüşmüştür. Sanatsal anlamda fotoğraf üretimi de bu teknik gelişmelerden oldukça etkilenmiş ve pek çok birey bu anlamda fotoğraf üretiminde bulunmaya başlamıştır. Sosyal medyanın sunmuş olduğu olanaklarla birlikte bireyler, çektikleri fotoğrafları sergileme alanlarına sahip olmaktadır. Giderek popüler bir eyleme dönüşen fotoğraf üretimi (özellikle sanatsal anlamda) ve paylaşımı, popüler kültürün sanat üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunun göstergesidir. Araştırmanın problemi “sosyal medya ve fotoğraf sanatı” ilişkisi bağlamında, bireylerin çeşitli sosyal medya platformlarında sanatsal üretim gerçekleştirmeleri ve bu durumun oldukça popüler bir hal almaya başlamasıdır. Sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’da, sanatsal anlamda fotoğrafın pek çok birey tarafından kolaylıkla üretilmesi, bu bireylerin bir kısmının kendilerini “sanatçı”, “fotoğraf sanatçısı” ve “fotoğrafçı” kimliği üzerinden tanımlamaları ve böylelikle popüler kültürün bir parçası olmalarıdır. Çalışmanın amacı popüler kültür ekseninde fotoğraf sanatının, fotoğrafçı/sanatçı kimliğinin başka bir anlamda yeniden nasıl üretildiğini ortaya koymaktır. Bununla beraber Instagram fotoğraf hesaplarının ne gibi toplumsal ve kültürel olgulara işaret ettiğine dair analizlerin yapılmasıdır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Literatür tarama hem kuramsal çerçevenin oluşturulmasında hem de verilerin analizinde kullanılmak üzere yapılmıştır. Verilerin toplanmasında ise derinlemesine mülakat tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Katılımcıların Instagram’ı tercih etme sebepleri arasında, bireylerin ürettikleri fotoğraflara ilişkin bir mecra arayışları, fotoğrafın geleceğinin Instagram olarak görmeleri, Instagram’ın kullanıcılarına özgür bir alan açması, kitlelere ulaşma ve popülerlik kazanmanın medya platformları aracılığıyla çok daha kolay olması gibi faktörler öne çıkmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Arapoğlu, Fırat. "Kültür Politikaları Süreci İçerisinde Türkiye’de Sanatçının Kimliği ve Rolü." In Güzel Sanatlar Üzerine Güncel Konular ve Araştırmalar. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub291.c1168.

Full text
Abstract:
Sanatçının tanımı “bilgisini, uzmanlığını ve hakikatle olan ilişkisini estetik mücadele alanında kullanan kişi” olarak yapılırsa, 1990’larda Türkiye’de kurumsal olarak inşa edilen güncel sanat politikaları ekseninde sanatçının üstlendiği “rol” ve sanatçının çağdaş toplum yapısındaki “işlevi” eleştirel bir analize tabi tutulabilir. Günümüz toplumunda sanatçı hangi bilgiye sahiptir? Kitleden farklı olarak düşündüğü, tasarımladığı alanlar nelerdir? En önemlisi birebir politik bir angajmana bağlı olmadan “poetik” bir rolü üstlenmekte midir? 1990’lar Türkiye’de gündelik alışkanlıklar noktasında büyük farklılaşmalar getirmiştir ve bu süreç her yıl artarak, devam etmektedir. İnternet, cep telefonları, alışveriş merkezleri, iş dünyası dergileri ve özel üniversiteler bu kurumsallaşmada göstergeleri oluşturan unsurlardan sadece bir kaçıdır. Bu dönemi imleyen en önemli parametre ise mal üretiminden bilgi üretimine geçiştir. Bu çalışmada günümüz sanatçısının sosyolojik bir terimle “toplumsal bir tip” olarak okunabilmesi için en uygun modelin “yeni orta sınıf” kavramı olduğu ileri sürülerek, “yeni orta sınıf” kavramı ekseninde konu analiz edilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Bulut, Mehmet Yahya, and Zülbiye Kaçay. "Sporda Sponsorluk ve Karşılaşılan Sorunlar." In Spor Bilimleri Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler I. Özgür Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub451.c1923.

Full text
Abstract:
Sponsorluk, ticari hedeflerle karşılıklı çıkar ve fayda sağlamak amacıyla yapılan, tarafları birbirlerine karşı hukuki ve etik olarak bağlayan sözleşmeler bütünü olarak tanımlanabilmektedir. Değişen ve gelişen dünyada firmaların marka değeri ve tanınırlığını artırarak ticari faaliyetlerinde öne çıkma gereksiniminden dolayı, birçok alanda sponsorluk faaliyetlerine rastlanılmaktadır. Bu faaliyetler; kültür sanat sponsorluğu, sosyal sponsorluk ve spor sponsorluğu olarak sıralanabilir. Spor sponsorluğu, bir şirketin veya kuruluşun pozitif imaj oluşturma, marka bilinirliğini artırma, hedef kitleye ulaşma, satışlarını artırma gibi amaçlar doğrultusunda spor takımlarına veya sporculara maddi manevi destek sağlaması olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada sponsorluk, spor sponsorluğu ve türleri incelenmiştir. Ayrıca büyük bir pazar potansiyeline sahip olan spor sponsorluğunun sponsor olan ve olunan açısından getirdiği doğal yükümlükler ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan anlaşmazlıklar ya da bu büyük pazarda sponsorluk açısından karşılaşılan sorunların tespiti ve çözümü için önerilerde bulunmak amaçlanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Güler, Aziz Tamer. "Simmel’in Çatışma Düşüncesinden, Gündelik Yaşamdan, Tiyatro ve Sinemadaki Çatışan Karaktere: Joker." In Dijital Medya Çalışmaları. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub259.c1178.

Full text
Abstract:
Simmel sosyoloji disiplininin önemli düşünürlerinden biridir ve özellikle mikro alanda yaptığı çalışmalar önemlidir. Simmel kent yaşamına odaklanırken, insanların kent yaşamında nasıl ilişki kurduklarına da odaklanır. İnsanların bir kişiyken, iki kişiyken, üç kişiyken davranışlarının nasıl değiştiğine dair fikirlere sahiptir. Bu fikirler günümüzde de farklı düşünürlerce doğrulanmaktadır. Ayrıca bu çalışmada konu edinilen çatışma kavramı da Simmel’in çalıştığı konulardandır. Simmel çatışmaya kültür üstünden ve daha doğrusu nesnel kültür ve öznel kültür üstünden bakar. Bu sosyolojinin temel dikotomilerinden olan nesne özne ayrımıyla örtüşmektedir. Bu konunun seçilme nedeni “çatışma” kavramının gündelik yaşamda, sinema ve tiyatrodaki farklı yansımalarıdır. Simmel çatışmanın kültürün trajedisine neden olduğunu ve bireysel zihnin yıprandığını öne sürerken, iletişim bilimlerinde hem olumlu hem olumsuz etkisinden söz etmek mümkündür. Gündelik yaşamda ve iletişimde çoğunlukla çatışmanın yıpratıcı yanı öne çıkarken tiyatroda çatışma bir dramatik yapıyı sağlamlaştırmaya yaramaktadır. Sinema ise çatışma ile insanın duygularını harekete geçirip bazen insan algısını açar bazen de yapıbozuma uğratır. Çatışmasız yaşam -sıkıcı görünse de- insanda hoş bir etki yaratabilir ancak çatışmasız tiyatro ve sinema -hangi tarzda ve hangi dönemin ürünü olursa olsun- düşünülemez. Sinema Tarihi’nin önemli çatışmacı karakterlerinden biri hem kendi dünyasındaki iç çatışmayla hem de adeta dünyaya meydan okuyan, savaş açan yapısıyla Joker karakteridir. Bir anti- kahraman sayılmasına karşın seyircinin rahatlıkla özdeşleşebileceği bir karakterdir ve dünyada çeşitli aktörler tarafından canlandırılmış, hepsi de ses getirmişlerdir. Bunda şüphesiz çatışmayla beslenen bir karakter olmasının anti- kahraman olmasının etkisi büyüktür. Ayrıca modern sonrası sanat ve sinema kaybedenlere, ezilenlere, küçük insanlara daha çok odaklanmaktadır. Çalışma, Simmel, Lefebvre, Horkheimer gibi düşünürlerin söylediklerinden, tiyatroya ve sinemaya giden bir yol takip edecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Borusan Kültür ve Sanat"

1

Öztürk, Pelin. "TEKNO-KÜLTÜR VE SANAT İLİŞKİSİNDE DİJİTAL ENSTALASYON." In 4th International Symposium on Innovative Approaches in Architecture, Planning and Design. SETSCI, 2019. http://dx.doi.org/10.36287/setsci.4.7.033.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Uçak, Olcay. "KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİMDE TEK KÜLTÜRE DOĞRU: DİJİTAL KÜLTÜR." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.024.

Full text
Abstract:
Bilgi, sanat, ahlâk, gelenekler, beceri ve alışkanlıkları kapsayan kültür çok yönlü, karmaşık bir süreçtir. Tylor’un bu bakış açısından yola çıkarak, kültürün toplumdaki insan, onun öğrenme biçimleri ve bu öğrenme biçimleriyle meydana getirdiği teknik ya da sanat ürünleri, bir başka ifadeyle içerik olduğunu söyleyebiliriz. Antropolojide kültür kavramı sosyal sistemin bir öğesi olarak düşünüldüğünde sosyal ve kültürel alanların birleşerek sosyo-kültürel sistemi oluşturduğu savunulmaktadır. Kültürü sosyo-kültürel sistem içinde ele alan yaklaşımlar olan işlevselcilik (Malinowski), yapısal-işlevselcilik (Radliffe-Brown), tarihsel -yayılmacı (Kluckhohn, Krober, çevresel uyumcu (White) yaklaşımlar ile kültürü bir düşünce sistemi olarak ele alan yaklaşımlar ise bilişsel (Goodenough), yapısal (Levi Strauss) ve sembolik (Geertz) yaklaşımlardır. Toplumlara özel kültürleri değerlendiren bu yaklaşımların yanında bir başka tanımlama da öğrenme zamanına göre yapılmıştır: Margeret Mead, Cofigurative (Birlikte Oluşan Kültür). Günümüz toplumlarını kültürel açıdan değerlendirmek için yakınsak (convergent) teknolojilerin (mobil, bulut teknolojisi, robotlar, sanal gerçeklik) etkisiyle Cofigurative özellikler gösteren yeni bir kültürü gözlemliyoruz: Dijital Kültür. Bu çalışma, kültürlerarası iletişimde farklı kültürleri açıklayan kuramsal yaklaşımlardan (Hofstede’in Değer Boyutları ve Cofigurative -Birlikte Oluşan Kültür) sonra gözlemlenen ve Covid19 pandemi sürecinde hızlanan Manuel Castells’in ağ toplumu olarak ifade ettiği, başka bir ifadeyle ortak iletişim kültürünün- dijital kültürün, özelliklerini tartışmayı amaçlamaktadır. Ortak kültür özellikleri kültürlerarası iletişimi etkisi altına almaya başlayan dijital içerikler üzerinde yapılacak göstergebilim ve metin analizi yöntemleriyle araştırılacak, kültürlerarası iletişim kuramları iletişim ekolojisi karşılaştırması yapılacak, elde edilecek görsel ve yazılı bulgular ile toplumun kültürel özelliklerindeki değişim sorgulanacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Arslan, Canan. "BİR DİJİTAL MÜZE ORTAMI OLARAK INSTAGRAM." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.017.

Full text
Abstract:
İlk insanların mağara duvarlarına yaptıkları resimlerden günümüzde dijital ortamlarda oluşturulan ve sunulan sanat işlerine sanat, tarihi boyunca insanların duygularını, düşüncelerini, endişelerini, korkularını yansıtan, içinde oluştuğu çağların gerçekliklerini gözler önüne seren bir İletişim aracı olma görevini sürdürmüştür. Sanatın tarihi aynı zamanda insanlığın tarihini belgeler. Geçmişte yaşanan savaşlar ve pandemiler gibi trajik olayların insanlar üzerindeki etkilerini o dönemlerde yaşayan sanatçıların eserlerinden hatırlamak ve anlamak olasıdır. Örneğin Edvard Munch ve John Singer Sargent (1918-19) gibi ressamların tabloları İspanyol Gribi’nin insanlığı nasıl etkilediğini gerçek zamanda betimlerler. Öte yandan Amerikalı ressam Edward Hopper’in (1940- 1950) modernizmin kendisini yabancılaştırdığı, dış dünyadan soyutladığı, yalnızlaştırdığı insanları resmettiği eserleri, içinde bulunduğumuz günlerin bir kehanetidir adeta. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID- 19 pandemisi sürecinde de sanat bir kez daha insanların sığınacakları bir kale olma görevini üstlenmektedir. Bu süreçte yalnızlıklarının, karamsarlıklarının, korkularının üstesinden gelebilmek için görsel bir dil arayan insanlar evlerinde kapalı kaldıkları sürede yaratıcılıklarını sergilemeye ve bunları çevrimiçi olarak paylaşmaya yönelmektedirler. Bu küresel eylemi tek bir platformda toplamak amacıyla Instagram’da kurulan Covid Art Museum pandemi nedeniyle müzelere gidemeyen ziyaretçilere ve sanatını sergileyemeyen sanatçılara yeni bir ortam sunmaktadır. Ülkelerin sınırlarını kapattıkları bu zorlu dönemde kültür, sanat ve yaratıcılık kültürlerarası iletişim ve etkileşim sağlamada en etkin araç olmaktadır. Bu çalışmada, COVID- 19 döneminde Instagram üzerinde kurulan ve kendilerini “COVID- 19 karantina döneminde doğan dünyanın ilk sanat müzesi” olarak tanımlayan Covid Art Museum hesabı incelenecektir. 161 bin takipçisi ve 753 paylaşımı bulunan Covid Art Museum Instagram hesabında dünyanın farklı yerlerinde yaşayan sanatçıların illüstrasyonları, fotoğrafları, resimleri, çizimleri, videoları hesap üzerinden takipçilerle paylaşılmaktadır. Çalışmada bu hesapta yapılan paylaşımlar içerik analizi yöntemi ile incelenerek öne çıkan duygular, işlenen temalar ve görselleştirilen nesneler belirlenecektir. Çalışmanın, bu sıradışı döneme sanat işleri aracılığı ile ışık tutması ve gelecekte bu dönemin hatırlanmasına bir araç olması hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ormanlı, Okan. "Pandemi Döneminde Sinema Salonu Seyirci İlişkisi: Beyoğlu 1989 E-Bülten Örneği." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.079.

Full text
Abstract:
2020 yılının ilk aylarında ortaya çıkan ve kısa zamanda pandemiye yol açan Covid-19 adlı hastalık, dünyada ve Türkiye’de her anlamda yıkıcı ve olumsuz sonuçlara yol açmıştır. Ticaret, eğitim, turizm ve sanat gibi alanlarda çeşitli kısıtlamalar ve yasaklar gündeme gelmiştir. Günlük hayat tamamen durmasa da sanat gibi “birinci öncelikli” sayılmayan faaliyet ve hizmetler durma noktasına gelerek dijital ortamlara taşınmıştır. Bu bağlamda çeşitli kurumlar arşivlerini ve zaman zaman da güncel çalışmalarını çeşitli dijital platformlardan ücretli ya da ücretsiz olarak izleyicilerinin ve seyircilerinin kullanımına açmıştır. Sanat her zaman olduğu gibi pandemi döneminde de iyileştirici, uzlaştırıcı ve birleştirici yanıyla evlerine kapanan milyarlarca kişi tarafından çeşitli teknolojik aletlerle tüketilmiştir. Sanatın aynı zamanda sektör ve endüstri olduğu göz önünde tutulduğunda, tahmin edilenden uzun süren ve 100 yılda bir rastlanan bir duruma dönüşen Covid-19 olgusu sanat ve kültür kurumlarının geçici ya da kalıcı olarak kapanmasına yol açmıştır. Dünyada bu bağlamda sinema özelinde resmi, kurumsal yardımların yanı sıra belirli projeler bağlamında destek programları gündeme gelmiştir. Türkiye’deki sinema salonları İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 16 Mart 2020 gece yarısı itibariyle kapatılmıştır. Sinema salonları daha sonra Temmuz ve Ağustos aylarında kısmen açılsa da seyirci azlığı ve hastalığın artış hızı nedeniyle Kasım ayında yine kapanmıştır. 2019 yılını düşüşle tamamlayan sinemalar, 2020 yılında da %90 oranında seyirci kaybı yaşamıştır. Pandemi öncesinde de salonlar açısından bazı sıkıntılar söz konusuydu.Bu bağlamda Türkiye’de sinema salonlarının mali destek kaynakları çoğunlukla seyirciler olduğundan, bazı sinemalar çeşitli yenilikçi yöntemlere başvurmuştur. 1989 yılında faaliyete geçen Beyoğlu sineması pandemi öncesi de mali sorunlar bir sinemaydı ve kapanma noktasına gelmişti. “Başka Sinema” adı altında bağımsız ve arthouse sinema filmlerine yer veren sinemanın yönetici ekibi, 30 Mart 2020 tarihinden itibaren “Beyoğlu 1989” adındaki haftalık e-bülteni abonelik sistemi içinde sinemaseverlerin e-maillerine her Pazartesi göndermeye başlamıştır. Türkiye’de ilk defa uygulanan bu proje günümüzde 57.sayıya ve 800 kadar aboneye ulaşmış ve Beyoğlu sinemasının 45 bin takipçiye sahip Instagram hesabında da tanıtımı yapılan bir çeşit haftalık elektronik–dijital sinema gazetesine dönüşmüştür. Yayın aynı zamanda sinema gündemini takip ederek yazılı-görsel arşiv görevi de üstlenmektedir. Bir anlamda analog çağda faaliyete geçen Beyoğlu Sineması, dijital çağın olanaklarından da faydalanarak bir iletişim ekolojisi yaratmakta, böylece ekip ve sinemaseverler sinemanın kapanmaması için çaba göstermektedir. Bu çalışmanın amacı sinema salonu ve sinema yayını işbirliği bağlamında Türkiye’de ilk olan “1989” adlı bu projeyi nitel yöntemle içerik anlamında incelemek, yerli yabancı sinema bağlamında ele almak, Beyoğlu sinemasına ve sinema severlere olan katkısını ortaya çıkarmaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

GOLKARIAN, Ghadir. "EDEBİ ETKİLEŞİM VE KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYATIN ULUSLARARASI UZLAŞMADAKİ ROLÜ." In International Research Congress of Language and Literature of Language and Literature. Rmar Academy, 2021. http://dx.doi.org/10.47832/languagecongress978-605-065876-2.

Full text
Abstract:
Edebiyat, bilgi edinme, bilgi ve beceri öğrenme ve kişinin kendisi, başkaları ve varoluş fenomeni hakkında farkındalık kazanmak için değerli bir kaynaktır. Eğitim biçimi, ulusların birçok edebi tarihinde en eleştirel ve ilkel edebi türdür. Klasik Osmanlı edebiyatında derin kökleri olan Fars veya Arap edebiyatı başta olmak üzere farklı ülkeler arasındaki edebiyat ilişkisini incelemek, karşılaştırmalı edebiyat dallarını anlamanın farklı yönlerinden biri olarak kabul edilebilir. Türk edebiyatı ile Fars ve Arap edebiyatı arasında uzun süredir devam eden etkileşimin dünyadaki diğer edebiyat türlerinden daha önemli olduğunu söylemek abartlı olmaz. Çünkü İslam kültürü, şeriat, fıkıh ve ideoloji, MS 8. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar Türk edebiyatını etkilediği gibi Ahmed Yasavi'nin ruhani liderliği ve tasavvuf edebiyatının gelişimi altında, Orta Asya'da yaşayan Türkler İslam'ın kurallarını, ilkelerini ve içtihatlarını edinerek Farsça ve Arap edebiyatını öğrenmeye ihtiyaç duydular. Farsça ve Arapça kökenli edebiyatın aynı eğilim ve kullanımı, Türkçe kelime hazinesini olumlu yönden etkilediği ve zenginleştirdiği gibi Türkçeyi pratik hale getirmesini de sağlamıştır. Bu makale, edebiyatın geçmişteki işlevlerini ve çağdaş dönem edebiyatının tarihsel çözümlemesini göstermeyi, eğitim literatürünü işlevsel bir bakış açısıyla incelemeyi ve edebi eğitimin özelliklerini edebiyat yoluyla sıralayarak günümüzde bu tür edebiyatın genişlediğini göstermeyi amaçlamaktadır. İçerik, yapı ve türlerle ilgili terimlerden ziyade kültür ve sanat olgusu olarak edebiyatın edebi eserlerin toplanmasındaki yerini belirlemektedir. Ayrıca, makalenin kritik sorularını analitik çalışma kapsamında cevaplamaya çalışmaktadır. Edebiyatın birey ve toplum üzerindeki etkisi ve eğitim literatürünün etkileri nelerdir ve toplumların ihtiyaçları ne olabilir? Bu çalışma, literatürün farklı işlevleri olduğunu göstermektedir. Bugün, çocuk edebiyatı, popüler edebiyat, çevrimiçi edebiyat ve romanlar, kısa öyküler, minimalist hikayeler, tiyatro senaryoları, oyunlar, bloglar ve hatta şarkılar gibi edebi türler dahil olmak üzere diğer türlerde eğitimsel ve işlevsel edebiyat etkileri görülebilir. Bu dönemdeki farklılık ile ahlaki, politik, sosyal, hukuki vb. kavramlar özellikle hikâyede izleyiciye örtük olarak aşılanmakta ve ima edilmektedir. Kavram öğretimi dolaylı olarak durumları ve karakterleri gösterir. Konu itibariyle, edebiyatın eğitimsel ve işlevselliğini anlatırken karşılaştırmalı edebiyatın niteliği ve etkisi de bu makalede tanımlayıcı-analitik bir yöntemle dikkate alınmıştır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography