Academic literature on the topic 'Інформаційні системи доступу'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Інформаційні системи доступу.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Інформаційні системи доступу"

1

Kokiza, S. "Моделювання системи забезпечення множинного неортогонального доступу у мережі 5G." COMPUTER-INTEGRATED TECHNOLOGIES: EDUCATION, SCIENCE, PRODUCTION, no. 43 (June 12, 2021): 42–46. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2524-0560-2021-43-07.

Full text
Abstract:
Розглянуто принципи організації систем захисту процесу передачі даних у глобальних інформаційних мережах на базі інтерфейсу неортогонального множинного доступу. Запропонована математична модель побудови телекомунікаційної мережі організованої відповідно до стандарту 5G, у рамках якої інформаційні вузли користувачі та зловмисників розташовані випадковим чином. Оцінка ефективності стратегії запобігання витокам «чутливих даних» було модифіковано асимптотичні рівняння ймовірності збою системи захисту. Система оцінки надійності передачі даних базується на статичних даних поточного співвідношення сигналу до суми шуму і інтерференції сигналів тапоточного співвідношення сигналу до шуму для користувачів сервісу, а також сторонніх осіб з неавторизованим доступом до мережевого ресурсу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Ivanov, I. "ПРОБЛЕМАТИКА ВИКОРИСТАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ У ДІЯЛЬНОСТІ МВС УКРАЇНИ." Juridical science 1, no. 5(107) (April 3, 2020): 113–20. http://dx.doi.org/10.32844/2222-5374-2020-107-5-1.14.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано основні завдання та структуру Єдиної інформаційної системи МВС України. Визначено дефініції «інформаційна система», «підсистема», «інформаційно-пошукова система», «інформаційна автоматизована система». З’ясовано, що інформаційна автоматизована система – це організаційно-технічна система, в якій реалізується технологія обробки інформації з використанням технічних і програмних засобів. Розглянуто основні нормативно-правові акти, які регламентують діяльність інформаційних систем. Здійснено аналіз особливостей використання у діяльності поліції Інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», окреслено її основні завдання. Визначено, що основними складовими системи ІПНП є центральний програмно-технічний комплекс, автоматизовані робочі місця користувачів, телекомунікаційна мережа доступу, комплексна система захисту інформації. Проаналізовано підсистеми інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» та Інтегрованої інформаційно-пошукової системи органів внутрішніх справ («Армор»). Констатовано, що усі підсистеми інтегровано в єдиний інформаційний банк даних, в якому, завдяки взаємозв’язку підсистем між собою, можна отримати розгорнуту інформацію на осіб чи події. Виокремлено основні переваги та проблемні питання у роботі системи ІПНП. Надано дієві пропозиції щодо її удосконалення у частині, що стосується: покращення ефективності оперативного реагування на правопорушення; окремих напрямів правового забезпечення використання у діяльності Національної поліції інформаційних систем (систематизації відомчих законодавчих актів – об’єднання їх у єдиний нормативно-правовий документ, який забезпечить комплексне вирішення завдань, пов’язаних з інформаційно-правовим забезпеченням діяльності поліції, сприятиме розробленню єдиного алгоритму дій щодо порядку збору, накопичення, обробки та захисту інформації, а також підвищенню рівня відповідальності за порушення вимог чинного законодавства у даному напрямі).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Mintser, O. P., and M. A. Popova. "ОНТОЛОГО-КЕРОВАНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ БЕЗПЕРЕРВНОГО ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ЛІКАРІВ ТА ПРОВІЗОРІВ." Медична освіта, no. 2 (August 20, 2019): 171–77. http://dx.doi.org/10.11603/me.2414-5998.2019.2.10360.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена питанню забезпечення якості медичної освіти, підвищення кваліфікації медичних кадрів і безперервного професійного розвитку лікарів та провізорів засобами сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Визна­чені переваги застосування онтологічного підходу до представлення знань у процесі створення і використання медичних інформаційних систем з метою надання доступу до максимально повного обсягу інформації шляхом інтероперабельної інтеграції та агрегації знання-орієнтованих ресурсів та інформаційних джерел. Наведений короткий аналіз існуючих онтологій медичного призначення (від колекцій вузькоспеціалізованих тематичних онтологій до національних термінологічних систем охорони здоров’я), що виявив низку недоліків та перешкод їх використання в системі сучасної медичної освіти в Україні. Визначена необхідність створення єдиного середовища інтероперабельної взаємодії з існуючими онтологічними рішеннями засобами уніфікованого інтерфейсу користувача для підвищення ефективності безперервного професійного розвитку лікарів та провізорів. Викладені основні аспекти розробки онтолого-керованих інформаційних систем, що можуть бути використані не лише при проектуванні і розробці структури, функціоналу та інтерфейсів медичних інформаційних систем, а й у процесі їх використання для вирішення практичних завдань. Представлений досвід застосування ІТ-ТОДОС, когнітивні програмно-інформаційні засоби якої забезпечують інтерактивну інтероперабельну темпоральну та семантичну синхронізацію інформаційних ресурсів незалежно від формату, стандартів і технологій їх створення, для розробки та використання онтолого-керованих медичних інформаційних систем, наведений її функціонал та переваги використання в процесі забезпечення безперервного професійного розвитку лікарів та провізорів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

КИРИЛЕНКО, Володимир, Олег ФАРІОН, Павло ЛИСАК, and Дмитро КОВАЛЬОВ. "МОДЕЛЬ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ОПЕРАТИВНИХ ПІДРОЗДІЛІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ." Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки 82, no. 1 (February 2, 2021): 106–21. http://dx.doi.org/10.32453/3.v82i1.533.

Full text
Abstract:
В науковій статті обґрунтовано модель інформаційно-аналітичної взаємодії оперативних підрозділів Державної прикордонної служби України. Представлена модель дає можливість оперативним підрозділам використовувати наявний в Державній прикордонній службі потенціал та можливості органів та підрозділів суб’єктів інтегрованого управління кордонами для здійснення інформаційно-аналітичної взаємодії в інтересах забезпечення безпеки державного кордону України. Зазначено, що інформаційно-аналітична взаємодія полягає у взаємному обміну інформацією між її споживачами з метою більш повного та якісного виконання покладених на них завдань. Оперативні підрозділи Державної прикордонної служби України є споживачами інформації від внутрішніх та зовнішніх об’єктів її надходження. Цілеспрямоване проходження інформації різних видів за заданими напрямками до її споживачів формує інформаційні потоки. Через інформаційні потоки здійснюється обмін продуктами інформаційно-аналітичної взаємодії, прикладом яких є оперативно-розшукова інформація, аналітичні звіти за результатами кримінального аналізу проведеного в рамках оперативно-розшукових справ. Враховуючи специфіку оперативно-розшукової діяльності оперативні підрозділи Державної прикордонної служби України в процесі інформаційно-аналітичної взаємодії формують між собою внутрішній інформаційний простір, який надає можливість здійснювати обмін та обробку інформації із використанням інформаційно-телекомунікаційної системи «Гарт-10». Інформаційні потоки внутрішнього та зовнішнього інформаційного простору розробленої моделі мають певні властивості, які характеризуються за змістом, методами отримання, формою передачі та інтенсивністю обміну інформацією між оперативно-розшуковими підрозділами і об’єктами її надходження. Визначено параметри та показники кількісно-якісної характеристики інформаційних потоків. Крім того, зазначено, що критеріями, яким має відповідати модель інформаційно-аналітичної взаємодії оперативних підрозділів є наявність дієвого технічного обладнання для циркуляції інформаційних потоків із дотриманням конфіденційності та режиму доступу, стабільність ефективного обміну інформацією між оперативними підрозділами та об’єктами її надходження, здатність моделі виконувати завдання для забезпечення високого рівня результативності оперативно-розшукової діяльності та інші. Запропоновано подальше наукове дослідження спрямувати на розробку методичних рекомендації щодо застосування моделі інформаційно-аналітичної взаємодії за завданнями оперативно-розшукової діяльності оперативних підрозділів Державної прикордонної служби України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Ряполов, І. Є., Я. І. Кметюк, and М. С. Дубинець. "Аналіз методів підвищення інформаційної безпеки інформаційно-телекомунікаційної системи на основі біотехнологій." Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, no. 1(67), (January 21, 2021): 74–79. http://dx.doi.org/10.30748/zhups.2021.67.09.

Full text
Abstract:
В сучасних умовах проблема інформаційної безпеки системи управління набуває особливого значення в умовах широкого застосування автоматизованих інформаційних систем. Забезпечення інформаційної безпеки повинно носити системний характер. В результаті проведеного дослідження встановлено, що існує велика кількість інструментів забезпечення інформаційної безпеки, які мають недоліки, пов’язані із захистом та дискримінацією, можливістю підробки паролю, невиконанням інструкцій по створенню безпечного пароля користувачем, існуванням і наявністю у вільному доступі спеціалізованих додатків для підбору і злому паролів. Людський фактор являється основним недоліком даних систем. Єдиного підходу щодо підвищення інформаційної безпеки інформаційно-телекомунікаційної системи Повітряних Сил не існує. Проведено аналіз застосування біотехнологій ідентифікації доступу з застосуванням стеганографічного методу захисту інформації. Метод підвищення інформаційної безпеки інформаційно-телекомунікаційної системи, в основі якого запропоновано використання процедури розпізнавання особи за райдужною оболонкою та реакцією очного яблука людини на подразники. Запропонований підхід щодо захисту інформації з використанням біометричних методів ідентифікації користувачів зменшить вплив “людського” фактору, що підвищить ефективність процедури ідентифікації та автентифікації.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Волкова, Тетяна Василівна. "Оцінка важливості критеріїв системи рейтингового оцінювання діяльності птнз при розв’язуванні задач управління професійно-технічною освітою в регіоні." Theory and methods of e-learning 3 (February 5, 2014): 64–69. http://dx.doi.org/10.55056/e-learn.v3i1.318.

Full text
Abstract:
Державною цільовою програмою розвитку професійно-технічної освіти (ПТО) на 2011–2015 роки визначено, що її випереджувальний розвиток означає, насамперед, корінні зміни якості професійно-технічної освіти; підвищення її ролі в забезпеченні розвитку економіки. В українській науці та практиці управління досить широко наголошується на необхідності реформування управління розвитком ПТО (Н. Ничкало, В. Радкевич, Л. Петренко, В. Свистун, В. Супрун).Виходячи з розуміння системи управління як триєдності суб’єкта, об’єкта та механізму управління як рухомої ланки управлінського впливу, трансформація суб’єкта управління без модернізації управлінського механізму, що реалізується за допомогою управлінських технологій, на думку вчених (В. Геєць, В. Іванова, Л. Федулова та ін.) є малодієвим процесом, оскільки суперечить принципу комплексності й системності. Відомий вчений у галузі впровадження інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в освіту М. Жалдак зазначає, що удосконалення і розвиток сучасних ІКТ як сукупностей методів, засобів і прийомів, використовуваних для збирання, систематизації, зберігання, опрацювання, передавання, подання все можливих повідомлень і даних, суттєво впливають на характер виробництва, наукових досліджень, освіту, культуру, побут, соціальні взаємини і структури [1, 76].Досягнутий нині рівень і проблеми розвитку ІКТ у системі ПТО визначають необхідність переходу від політики, спрямованої на розвиток інформатизації окремих ПТНЗ, до формування єдиного інформаційного простору, розвиток інформаційних ресурсів, баз даних і знань, якими можуть користуватися всі ПТНЗ регіону.Збалансована реалізація програмних заходів на рівні регіону можлива за такими пріоритетними напрямами: підвищення ефективності управління в умовах змін організаційно-правових форм діяльності ПТНЗ, що забезпечить результативність і підсилить їх відповідальність за кінцеві результати діяльності; удосконалення інформаційного обміну; запровадження моніторингу оперативності прийняття управлінських рішень на основі розроблення і впровадження критеріїв ефективної діяльності професійно-технічних навчальних закладів і виявлення їх впливу на якість ПТО. Це зумовлено тим, що особливості управління сучасною системою ПТО визначаються кардинальними змінами в нашому суспільстві, в результаті чого відбувається переусвідомлення цілей, завдань і змісту освіти, здійснюється пошук нових форм, методів і технологій підвищення її якості. За останнє десятиліття кількість ПТНЗ, які здійснюють підготовку робітничих кадрів, а також обсяги цієї підготовки значно скоротилися. Існує диспропорція в структурі зайнятості населення в реальному секторі економіки і структурі підготовки кадрів у ПТНЗ. Ефективна реалізація регіональної освітньої політики і підтримка конкурентоспроможності ПТНЗ висувають обов’язковою умову створення інформаційної інфраструктури. Для здійснення спостереження, оцінки, аналізу стану, прогнозу розвитку і розробки альтернативних варіантів регулювання діяльності ПТНЗ важливим є набір показників і критеріїв, що адекватно описують стан і розвиток об’єкта дослідження. На виконання Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 27 квітня 2011 року № 504 наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 22.11.2011 р. № 1336 затверджено критерії системи рейтингового оцінювання діяльності професійно-технічних навчальних закладів [2]. Електронну базу даних «Рейтингове оцінювання діяльності професійно-технічних навчальних закладів» планується запровадити на веб-порталі професійно-технічної освіти www.proftekhosvita.org.ua.У системі рейтингового оцінювання діяльності ПТНЗ передбачено п’ять груп критеріїв: 1) ефективність навчання і працевлаштування, 2) зміст навчання і навчально-методичне забезпечення, 3) педагогічні працівники, 4) фінансування і матеріально-технічне забезпечення, 5) доступність ПТО та впровадження гендерної рівності та соціальної справедливості (рис. 1). Можна вважати, що дана система відноситься до класу автоматизованих систем обробки даних, оскільки основними процесами, що реалізуються в ній, є транзакційні процеси з базою даних, процеси оперативної аналітичної обробки, процеси формування звіту. Для обчислення інтегрального показника – рейтингу ПТНЗ – слід визначити ступінь участі кожного критерію в системі рейтингового оцінювання діяльності ПТНЗ. Методика визначення важливості елементів системи полягає в наступному.Оцінка ступеню кожного елемента в групі кожного критерію може бути здійснена за значенням коефіцієнта важливості, що відображає значущість елемента системи [3]. Системне подання об’єкта дає можливість класифікувати різні типи оцінок важливості об’єктів, тобто кожному елементові присвоюється певний ранг важливості відповідно до шкали (табл. 1). Потім складається матриця рангів важливості.Таблиця 1Шкала ранжуванняСтупінь важливостіВизначенняПояснення0об’єкти непорівнянні порівняння об’єктів не має смислу1об’єкти однаково важливіоб’єкти мають однакові інформаційні відношення3об’єкт дещо важливіший іншогоє деяка перевага одного об’єкта перед іншим на певному рівні співставлення5один важливіший іншогоіснують вагомі основи того, що один об’єкт біль важливіший, ніж інший7один явно важливіший іншогоє незаперечні підстави, щоб надати перевагу одному об’єкту іншому9один абсолютно важливіший іншогопереваги одного з об’єктів настільки очевидні, що не може викликати найменшого сумнівуДля того, щоб матриця рангів важливості була врівноваженою, має виконуватися співвідношення:Для прикладу розглянемо матрицю рангів важливості для критерію 1 «Ефективність навчання і працевлаштування». Даний критерій має вісім показників, тому складається матриця з восьми елементів (табл. 2). Виконання співставлення необхідно для того, щоб, визначивши, у скільки разів один об’єкт важливіший від другого, можна було побачити, яку частку важливості складає другий об’єкт від першого.Таблиця 2Ранги важливості елементівi/jx8x7x6x5x4x3x2x1x8=351/31/31/51/71/3x71/3=3511/31/31x61/51/3=53131/3x531/51/5=1531x4311/31=531/3x35311/51/5=31x2731/31/31/31/3=3x13131311/3=У результаті обчислень таблиці 2 отримаємо матрицю (табл. 3).Таблиця 3Обчислення рангів важливості елементівi/jx8x7x6x5x4x3x2x1x8=350,330,330,200,140,33x70,33=3510,330,331,00x60,200,33=53130,33x530,200,20=1531x4310,331=530,33x35310,200,20=31x2730,330,330,330,33=3,00x13131310,33=Просумувавши значення рангів у кожному рядку, отримаємо наступний набір векторів ώ1=12,33; ώ2=14,33; ώ3=13,4; ώ4=13,67; ώ5=13,4; ώ6=12,87; ώ7=11,0; ώ8=9,34. Пронормувавши ώ за умовою Σώі=1, отримаємо числові значення міри важливості критеріїв, виражених коефіцієнтом важливості (табл. 4).Таблиця 4Значення коефіцієнтів важливості критеріїв (приклад)x1x2x3x4x5x6x7x8Кв0,120,140,130,140,130,130,110,09Пропонована методика оцінки коефіцієнтів важливості критеріїв має бути покладена в основу системи рейтингового оцінювання діяльності ПТНЗ, оскільки знання точних числових значень важливостей критеріїв в кінцевому підсумку сприяє прийняттю обґрунтованих рішень при організації управління ПТНЗ. При цьому значно підвищуються вимоги до кваліфікації та компетентності адміністративно-управлінського персоналу ПТНЗ, зорієнтовані на результат. Застосування ІКТ в управлінській діяльності ПТНЗ вимагає підвищення рівня професійних знань і умінь, які педагогічні працівники мають отримати безпосередньо на робочому місці, після закінчення інженерно-педагогічного навчального закладу.Як показав аналіз практики управління ПТНЗ України, матеріалів науково-практичних конференцій прогресивні ІКТ слабо впроваджуються, інформаційна підтримка в системі професійної підготовки та ухвалення рішень є недостатньою, експертні оцінки їх ефективності відсутні. Невідповідність між сучасним рівнем розвитку ІКТ та їхнім застосуванням у практиці управління ПТНЗ стримує процес становлення і розвитку ПТО, перешкоджає формуванню ефективної інфраструктури аналітичного управління. Однією з причин слабкого впровадження ІКТ у практику управління ПТНЗ є недостатня методологічна підтримка процесів інтеграції методів і підходів, розроблених у теорії управління, теорії складних соціальних систем, системному аналізі, теорії автоматизованих інформаційних систем. Ключову роль у прийнятті управлінських рішень незмінно відіграє інформаційний обмін, що формує в конкретному ПТНЗ і регіоні в цілому певний інформаційний простір, у рамках якого всі реальні фігуранти виконують певні інформаційні функції. Удосконалення процесів виконання інформаційних функцій за рахунок впровадження перспективних ІКТ, а також можливість прямої участі в інформаційних процесах безпосередньо керівників, методистів з ІКТ та інформаційно-аналітичної роботи ПТНЗ, будуть визначати основи модернізації системи ПТО України сьогодні й у найближчому майбутньому. Водночас, упровадження передових ІКТ в управління ПТНЗ стримує слабкий рівень організації інформаційних потоків, збирання, обробки, збереження і подання даних, їх аналізу та інтерпретації, ухвалення рішень. Тому зростає роль системи підготовки і підвищення кваліфікації в забезпеченні сучасного рівня знань та інформаційно-аналітичної складової педагогічних працівників ПТНЗ у власній професійній діяльності. Висновок. Проблема автоматизації процесів управління системою ПТО в регіоні може бути вирішена шляхом побудови інформаційно-аналітичної системи управління, в якій, крім обов’язкової мети управління всіма процесами, головною метою є забезпечення функції надання конкретних даних віртуальному суб’єкту, що має право доступу до цих даних і системи. Застосування засобів інформаційно-аналітичної системи управління (ІАСУ) для забезпечення технологізації інформаційно-аналітичної діяльності управління зумовлено тим, що достовірні й повні дані про об’єкт управління разом із швидкою реакцією адекватними рішеннями на постійно змінну ситуацію виступає умовою успіху професійної діяльності адміністративно-управлінського персоналу ПТНЗ. Поряд з цим застосування ІАСУ певним чином впливає на технологію управління, що зумовлює відповідні структурні зміни в змісті та організації робіт у цій сфері діяльності. Водночас, поширення та ефективна експлуатація ІАС визначається, насамперед, підготовленістю до сприйняття цієї системи з боку керівників і методистів ПТНЗ, які застосовують комп’ютери та інформаційні системи як своєрідні інструментальні засоби у своїй діяльності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Андрощук, Олександр, Олександр Коваленко, Віра Тітова, Віктор Чешун, and Андрій Поляков. "УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ В КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖАХ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ." Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки 85, no. 2-3 (April 11, 2022): 5–21. http://dx.doi.org/10.32453/3.v85i2-3.828.

Full text
Abstract:
Сучасний етап розвитку Державної прикордонної служби України характеризується зростанням темпів і масштабів інформаційного обміну, збільшуючи роль інформації в системі організації управління. Процес управління є процесом обробки інформації та її перетворення на управлінські рішення, що обумовлює роль інформаційно-телекомунікаційних технологій у підвищенні його ефективності, достовірності та оперативності. У статті представлені результати аналізу науково-технічної літератури і відкритих нормативно-розпорядчих документів міжнародного, національного і відомчого рівнів, присвячених процесу функціонування систем захисту інформації від несанкціонованого доступу до автоматизованих інформаційних систем в комп’ютерних мережах із застосуванням міжмережевих екранів. На прикладі типових систем захисту інформації від несанкціонованого доступу розглянуті функціональні можливості діючих складових захисту інформації. Виявлено недоліки та визначено основні аспекти удосконалення підсистем управління доступом даних до комп’ютерних мереж Державної прикордонної служби України на основі використання нових інформаційно-телекомунікаційних технологій, що пов’язані з підвищенням реальної захищеності автоматизованих інформаційних систем. Визначено основні принципи забезпечення безпеки локальних мереж і автоматизованих інформаційних систем Державної прикордонної служби України, а саме: забезпечення інформаційної безпеки вимагає комплексного й цілісного підходу; інформаційна безпека повинна бути невід’ємною частиною систем управління в організації; велике значення для забезпечення безпеки мають соціальні фактори, а також заходи адміністративної, організаційної й фізичної безпеки; інформаційна безпека має бути економічно виправданою; відповідальність за забезпечення безпеки – чітко визначена. Безпека автоматизованих інформаційних систем повинна періодично аналізуватися й переоцінюватися. Як перспективну технологію запропоновано мережеві екрани “наступного покоління” “Fortigate” та “Cisco ASA”, які засновані на застосуванні комплексного підходу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Лотюк, Юрій Георгійович, and Ольга Вікторівна Кондюк. "Формування у студентів умінь та навичок розширеного конфігурування операційної системи Microsoft Windows методом безпосереднього редагування системного реєстру." New computer technology 5 (November 7, 2013): 66–67. http://dx.doi.org/10.55056/nocote.v5i1.83.

Full text
Abstract:
У вищих навчальних закладах студенти згідно освітньо-професійної програми підготовки бакалавра [2], повинні володіти сучасними методами ефективного доступу, систематизації та збереження інформації, використовувати методи ідентифікації та класифікації інформації за допомогою програмних засобів, вміти проектувати інформаційні потоки для комп’ютерних систем, визначати принципи організації інформаційного забезпечення інформаційних систем, знати загальну структуру сучасних комп’ютерів, основні операційні системи, володіти методами та сучасними програмними засобами для налагодження програм та програмних комплексів, мати досвід підтримки програмного продукту під час експлуатації. Набуття всіх цих знань та вмінь неможливо без досконалого професійного володіння налаштуваннями операційної системи.Налаштування операційної системи Windows можна здійснювати використовуючи стандартні засоби, наприклад, «Управління комп’ютером», «Служби», «Панель управління». Але вбудовані в операційну систему додатки не надають можливості розширеного конфігурування системи.Для більш гнучкого налаштування здебільшого користуються програмним забезпеченням сторонніх розробників [3]. Прикладом такої програми є утиліта «Tweak XP» фірми Totalidea Software. Ця програма є однією з провідних в даному сегменті ринку спеціалізованого програмного забезпечення, однак вимагає ліцензування, тому як правило використовуються freeware-утиліти. Такі програми дозволяють здійснювати конфігурування системи досить швидко і без особливих труднощів. Однак, основним недоліком зазначених програмних продуктів є обмеження їх функціональних можливостей, у зв’язку з чим неможливо охопити всі особливості налаштування операційної системи.Ефективнішим засобом конфігурування операційної системи є налаштування методом безпосереднього редагування системного реєстру. Відслідковування змін у базі даних налаштувань реєстру дає можливість здійснювати оптимізацію операційної системи, захист від вірусів та backdoor модулів. Деякі вірусні програми знешкоджуються прямим редагуванням системного реєстру [1].Знання особливостей системного реєстру необхідні не тільки для налаштування програмного забезпечення і встановлених пристроїв, а й для підтримання на надійному рівні безпеки комп’ютера. Реєстр надає можливість керувати обліковими записами користувачів та розмежуванням їх доступу до ресурсів комп’ютера.Модифікацію системного реєстру можна здійснювати використовуючи спеціальні reg-файли, що містять інформацію про створені адміністратором налаштування.Коли студент працює з програмою-твікером, то механізм функціонування налаштувань системи повністю прихований від нього, тобто як наслідок відсутність розуміння внутрішніх механізмів функціонування операційної системи. У випадку налаштування операційної системи через безпосереднє редагування системного реєстру студенту стає доступною вся структура взаємозв’язків у внутрішній роботі операційної системи, і знаючи загальні механізми функціонування та використовуючи аналітико-синтетичний апарат студент може комбінувати існуючі та створювати свої налаштування, тобто досягає гнучкості налаштування системи, якої неможливо досягти при використанні твікерів.Крім того знання внутрішньої будови системи налаштувань операційної системи дозволяє студенту поглиблювати свої знання в системному програмуванні при написанні утиліт для налаштування та захисту ОС.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Гафіяк, А. М. "ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ З ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ З ВИКОРИСТАННЯМ BUSINESS INTELLIGENCE SYSTEM." Духовність особистості: методологія, теорія і практика 91, no. 4 (September 30, 2019): 6–16. http://dx.doi.org/10.33216/2220-6310-2019-91-4-6-16.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена проблемі підготовки фахівців з інформаційно-комунікаційних технологій з використанням business intelligence system. Сьогодні актуальним є процес трансформації закладів вищої освіти у центри освіти, де студенти могли б вивчати теми більш цікаві індивідуально для кожного. Це можливо завдяки інструментам Business Intelligence, спрямованим на прийняття ефективних бізнес-рішень шляхом використання програмних засобів та технологій для збору, зберігання, аналізу даних із забезпеченням доступу (BI-систем). Класифікація програмних засобів типу BI базується на методі функціональних завдань, де програмні продукти кожного класу виконують певний набір функцій або операцій з використанням спеціальних технологій. Саме тому була поставлена задача розробки програмного продукту. Для цього виконано такі кроки: на основі сформованих після дослідження готових продуктів розробити нове ІТ-рішення для закладів вищої освіти, яке б було гнучким та здатним задовольнити потребу якісної підготовки фахівців з інформаційно-комунікаційних технологій; провести тестування розробленого продукту на реальних даних. В майбутньому слід звернути увагу на питання порівняльного аналізу розроблених веб-доданків для проведення он-лайн заходів, з метою обміну знаннями в процесі підготовки фахівців з інформаційно-комунікаційних технологій. Розроблені програмні продукти мають низку перспектив розвитку. З головних слід зазначити: застосування в різних сферах освітньої діяльності з використанням інформаційних технологій; можлива реалізація більш потужної версії розробленої системи рекомендацій, що базується на підвищених технічних характеристиках засобів навчання. Ключові слова: професіограма; програмне забезпечення; методи навчання; інформаційні технології; компетентності; педагогічні інновації
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Панченко, Олег. "СУСПІЛЬНИЙ ЗАПИТ НА ІНФОРМАЦІЙНУ БЕЗПЕКУ." Public management 22, no. 2 (February 26, 2020): 145–53. http://dx.doi.org/10.32689/2617-2224-2020-2(22)-145-153.

Full text
Abstract:
Зазначено, що впровадження сучасних інформаційних техно- логій у сфери життєдіяльності (культурну, соціальну, економічну, політич- ну) істотно підвищило залежність суспільства і кожної конкретної людини від надійності функціонування інформаційної інфраструктури, достовірно- сті використовуваної інформації, її захищеності від несанкціонованої моди- фікації, а також протиправного доступу до неї. Сформульоване наступне визначення поняття інформаційна безпека — це стан інформаційного середовища, що забезпечує задоволення інформа- ційних потреб суб’єктів інформаційних відносин, безпеку інформації та за- хист суб’єктів від негативного інформаційного впливу. В даному визначенні суб’єктами інформаційних відносин можуть бути: держава, суспільство, ор- ганізації, людина. Схарактеризовані наступні види інформаційної безпеки: інформаційна безпека держави, інформаційна безпека суспільства та інфор- маційна безпека особистості. Зазначено, що інформаційна безпека, виходячи з двоєдиної сутності ін- формації, повинна бути спрямована як на захист об’єктивної, так і суб’єк- тивної її складової. У першому випадку вона виступає у вигляді безпеки ін- формації, у другому — у вигляді інформаційно-психічної безпеки. Таким чином, захист інформації передбачає систему заходів, спрямова- них на недопущення несанкціонованого доступу до інформації, несанкціо- нованої її модифікації, втрати, знищення, порушення цілісності тощо. Однак проблема захисту громадян від негативної інформації значно складніша, ніж проблема захисту інформації загалом через те, що інформаційні ризики надзвичайно різноманітні, а їх вплив не завжди очевидний. В умовах турбулентності вирішення проблеми захисту суспільства в ін- формаційній сфері повинно носити комплексний системний характер та здійснюватися на різних рівнях: нормативному, інституційному та особи- стісному.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Інформаційні системи доступу"

1

Камінський, Богдан Ростиславович. "Комп’ютерна система туристичного агентства." Бакалаврська робота, Хмельницький національний університет, 2021. http://elar.khnu.km.ua/jspui/handle/123456789/10352.

Full text
Abstract:
У цій роботі розроблена система для впровадження нових сучасних інформаційних технологій у діяльність туристичного агентства на базі комп’ютерної системи є необхідною умовою їх успішної роботи, по скільки точність, надійність, оперативність та висока швидкість обробки та передачі потоків туристичної інформації визначає ефективність операційних та управлінських рішень у цій сфері. Огляд існуючих методів, засобів та технологій в туристичній галузі .У процесі проектування було розглянуто сучасні засоби та технології в туристичній галузі, проведено дослідження інформаційних комп’ютерних технологій для туризму, розглянуто стандарти Wi-Fi та їх основні принципи роботи у системах туризму. В процесі виконання кваліфікаційної роботи був проведений аналіз та обґрунтування варіанту побудови комп'ютерної системи, проведений вибір типу комп’ютерної системи туристичного агентства, також проведено проектування програмно-технічних засобів комп’ютерної системи туристичного агентства. Також розглянуто схема забезпечення якості управління в комп’ютерній системі туристичного агентства. Також проведена розрахункова частина комп'ютерної системи кваліфікаційної роботи, проведений розрахунок електричних характеристик обладнання агентства, забезпечення безпеки комп’ютерної системи туристичного агентства та налаштування маршрутизатора комп'ютерної системи туристичного агентства в ОС Unix-Free BSD.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Чуба, Андрій Павлович. "ДОСЛІДЖЕННЯ РОБОТИ МЕРЕЖІ КАБЕЛЬНОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ ПРИ ПЕРЕДАЧІ ЦИФРОВИХ ДАНИХ." Thesis, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2017. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/19556.

Full text
Abstract:
Дипломна робота присвячена питанням побудови мультисервісної мережі оператора кабельного телебачення та Інтернет. Дана робота проводилася по пропозиції і в співпраці з ISP “Dilines”. Пропонована модель мережі вже запущена в експлуатацію і має комерційний успіх. Метою роботи є побудова мультисервісної мережі оператора кабельного телебачення та Інтернет. Об’єкт дослідження: передача даних. Предмет дослідження: мультисервісна мережа.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Горбась, І. В. "Інформаційна технологія централізованого управління доступом віддалених систем." Master's thesis, Сумський державний університет, 2021. https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/86707.

Full text
Abstract:
Отримано гнучку систему, що дає змогу: до управління усіма пристроями у віддаленій мережі, що отримують IP-адресу за DHCP; збирати та зберігати дані щодо пристроїв користувачів у одному місці, а також мати можливість швидко керувати їх доступами до локальної мережі й мережі інтернет через зручний UI; залишати коментар, щодо певного пристрою і точно знати його володаря; делегувати відповідальність за надання/заборону доступів до мережі особам без вищої технічної освіти.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Стьопа, Дмитро Олександрович, and Dmytro Stiopa. "Методи захисту інформаційно-телекомунікаційних систем та мереж від несанкціонованого доступу з використанням технології VPN." Master's thesis, ТНТУ, 2021. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36970.

Full text
Abstract:
Методи захисту інформаційно-телекомунікаційних систем та мереж від несанкціонованого доступу з використанням технології VPN // Дипломна робота ОР «Магістр» // Стьопа Дмитро Олександрович // Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, факультет комп’ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії, кафедра кібербезпеки, група СБм-61 // Тернопіль, 2021 // С. 63, рис. – 17, табл. – 0, слайдів – 10, додат. – 2.
В даній роботі було проаналізовано підходи до захисту мережі на базі рішення VPN. Визначено основні функціональні аспекти, виявлено ключові переваги та недоліки підходів, проаналізовано та опрацьовано отриману інформацію. Запропоновано варіант створення шифрованого VPN каналу на основі найбільш популярних рішень на сьогодні та на основі домашнього класу маршрутизаторів. Виконано тестування та отримано висновки на основі результатів.
This paper analyzes ways of securing a network using VPN technologies. It signifies main functional aspects, describes pros and cons of different approaches, analyzes and processes a data collected. A way of creating an encoded VPN tunnel, using trending solutions and a home-setup router was suggested. Tested and conclusions made.
АНОТАЦІЯ... 4 ANNOTATION... 5 ЗМІСТ... 6 ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ... 8 ВСТУП...9 1 ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА... 10 1.1 Інформаційно-телекомунікаційна система... 10 1.2 Інформаційно-телекомунікаційна мережа... 11 1.3 Проблеми несанкціонованого доступу... 14 1.4 Реалізація VPN... 19 1.5 Архітектура VPN... 20 Висновки до першого розділу... 21 2 АНАЛІЗ ТА ПОШУК РІШЕНЬ VPN. ОПРАЦЮВАННЯ НАЙКРАЩОГО... 23 2.1 Засоби VPN... 23 2.2 Варіанти побудови захищених каналів VPN... 25 2.3 Сервіси безпеки мережі... 27 2.4 Протоколи VPN... 28 2.5 Аутентифікація... 29 2.6 Авторизація і управління доступом... 31 2.7 Класифікація віртуальних приватних мереж... 32 2.8 Класифікація VPN за рівнем моделі OSI... 33 2.9 VPN канального рівня... 34 2.10 VPN мережевого рівня... 34 2.11 VPN сеансового рівня... 35 2.12 Класифікація за способом технічної реалізації... 36 2.13 VPN на основі мережевої ОС... 36 2.14 VPN на основі маршрутизаторів... 37 2.15 VPN на основі МЕ... 37 2.16 VPN на основі ПЗ... 37 2.17 VPN на основі спеціального обладнання з вбудованим криптографічним процесором... 38 2.18 Побудови захищених корпоративних мереж на основі VPN-рішення... 38 2.18.1 Основні варіанти рішень... 38 2.18.2 Створення VPN на базі маршрутизаторів... 40 Висновки до другого розділу... 42 3 РОЗРОБКА МЕРЕЖІ НА БАЗІ РІШЕНЬ VPN... 43 3.1 Опис характеристик... 43 3.2 Налаштування L2TP протоколу... 44 3.3 L2TP клієнт... 49 3.4 Налаштування ipsec... 51 Висновки до третього розділу... 52 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ... 53 4.1 Охорона праці... 53 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях. Забезпечення електробезпеки користувачів персональних комп’ютерів... 55 ВИСНОВКИ... 60 ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ... 61
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Козловський, Валерій Валерійович. "Методика розподілу доступу до ресурсів системи управління авіатранспортним комплексом з забезпеченням захисту інформації." Thesis, м.Кіровоград, Кіровоградський національний технічний університет, 2015. http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/29808.

Full text
Abstract:
Сьогодні в авіатранспортному комплексі України функціонують аналогові вузли (ВСС). Дані вузли виробили свій ресурс і в найближчий час повинні бути демонтовані. Новітня цифрова комутаційна техніка і комп'ютерні технології дозволяють значно поширити можливості вузлів, ввести на локальних телефонних мережах інтелектуальні послуги й організувати додаткові довідкові, інформаційні і замовні служби, зробити їх більш привабливими для користувачів і більш надійними з точки зору інформаційної безпеки. Дані вузли спецслужб захисту інформації в авіатранспортній сфері стануть міцним фундаментом в забезпеченні інформаційної безпеки авіатранспортного комплексу
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Шайдецький, Андрій Вікторович. "Система автоматизованого збору та перевірки налаштувань мережевого обладнання щодо відповідності політиці інформаційної безпеки." Master's thesis, Київ, 2018. https://ela.kpi.ua/handle/123456789/27250.

Full text
Abstract:
Робота складається з 78 сторінок, і містить 10 ілюстрацій, 23 таблиці та 6 джерел. Метою роботи є розробка системи автоматизованого збору та перевірки мережевих налаштувань. Областю дослідження в даній роботі було обрано тематику налаштувань мережного обладнання з урахуванням найкращих практик сформульованих CISCO. Результатом роботи є сформульований перелік правил та політик, що мають бути активовано на мережевому обладнанні а також програмний засіб, що проводить автоматизовано перевірку налаштувань мережного обладнання на предмет відповідності зазначеним правилам. Проведено тестування розробленого програмного засобу на віртуальному маршрутизаторі CISCO, за результатами можна вважати ціль диплому досягненою.
The work consists of 78 pages, and contains 10 illustrations, 23 tables and 6 sources. The aim of the work is to develop a system for automated collection and validation of network settings. The scope of research in this paper was chosen for the topic of network equipment settings, taking into account the best practices developed by CISCO. The result of the work is the formulated list of rules and policies that must be activated on the network equipment as well as a software tool that automates the testing of network equipment settings for compliance with the rules. Testing of the developed software on the CISCO virtual router has been carried out, according to the results, the goal of the diploma achieved.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Литвиненко, Ігор Михайлович, and Ihor Lytvynenko. "Розробка та дослідження інформаційно-управляючої системи Костільницької ЗОШ І-ІІ ступенів." Master's thesis, Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя, Факультет прикладних інформаційних технологій та електроінженерії, Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв, 2020. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33318.

Full text
Abstract:
Робота виконана на кафедрі автоматизації технологічних процесів і виробництв факультету прикладних інформаційних технологій та електроінженерії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Міністерства освіти і науки України. Захист відбудеться «23» грудня 2020р. о 14.00год. на засіданні екзаменаційної комісії №22 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя
У данній кваліфікаційній роботі було розроблено комп’ютерну мережу Костільницької ЗОШ І-ІІ ст. Бучацького р-ну з можливістю виходу в Internet. Зроблено аналітичний огляд існуючих рішень в сфері проектування та встановлення провідних та безпровідних мереж, описано стандарти передачі даних. Розроблено логічну та фізичну топології мережі, вибрано активне і пасивне комутаційне обладнання для мережі. Описано процедуру інсталяції операційної системи ОС Ubuntu Server 16.04 LTS та розроблено інструкцію з налаштування параметрів роботи комутатора DGS-1100-16. Також організовано захист мережі від несанкціонованого доступу. Результати дослідження були представлені під заголовком засобів інформаційних технологій шкіл і досліджень, проведених у школах, внеском управління інформаційними системами, а також проблемами, що виникають у досвіді роботи інформаційних систем керівників шкіл. Робота містить детальний аналіз використаних технологій та опис побудови проекту і всіх його складових. Результатом виконання є повний пакет документації та 4-х листів графічної частини, які дозволять легко впровадити проект.
In this qualification work, a computer network of Kostilnytsia Secondary School of the 1st-2nd grades was developed. Buchach district with the possibility of access to the Internet. An analytical review of existing solutions in the field of design and installation of wired and wireless networks, describes the standards of data transmission. The logical and physical topology of the network are developed, the active and passive switching equipment for the network is chosen. Describes the procedure for installing the operating system OS Ubuntu Server 16.04 LTS and developed instructions for configuring the parameters of the switch DGS-1100-16. The network is also protected from unauthorized access. The results of the study were presented under the title of school information technology tools and research conducted in schools, the contribution of information systems management, as well as problems that arise in the experience of information systems of school leaders. The work contains a detailed analysis of the technologies used and a description of the construction of the project and all its components. The result is a complete package of documentation and 4 sheets of graphics, which will allow you to easily implement the project.
Вступ 5 1 Аналітична частина 6 1.1 Аналітичний огляд існуючих рішень 0 1.2 Технічне завдання 10 1.2.1 Найменування та область застосування 10 1.2.2 Призначення розробки 10 1.2.3 Вимоги до апаратного і програмного забезпечення 11 1.2.4 Вимоги до документації 11 1.2.5 Технічні показники 12 1.2.6 Стадії та етапи розробки 12 1.2.7 Порядок контролю та прийому 13 2 Технологічна частина 14 2.1 Постановка задачі на розробку проекту, для якого створюється проект мережі 14 2.2 Опис та обґрунтування вибору логічного та фізичного типу мережі 15 2.3 Розробка схеми фізичного розташування кабелів та вузлів 16 2.3.1 Типи кабельних з’єднань та їх прокладка 16 3 Конструкторська частина 18 3.1 Будова вузлів та необхідність їх застосування 18 3.2 Обґрунтування вибору обладнання для мережі (пасивного та активного) 19 3.3 Обґрунтування вибору операційних систем та програмного забезпечення для серверів та робочих станцій в мережі 26 3.4 Особливості монтажу мережі 27 3.5 Обґрунтування вибору засобів захисту мережі 28 3.6 Тестування та налагодження мережі 29 4 Спеціальний розідл 32 4.1 Інструкція з інсталяції програмного забезпечення серверів 32 4.2 Інструкція з інсталяції та налаштування активного комутаційного обладнання 35 4.3 Інструкція з використання тестових наборів та тестових програм Апаратне тестування 38 4.4 Інструкція з експлуатації та моніторингу в мережі 43 4.5 Інструкція по налаштуванню засобів захисту мережі 45 5 Науково-дослідна частина 50 5.1 Модель дослідження 50 5.1.1 Збір та аналіз даних 50 5.2 Інформаційні технології у школах 51 5.2.1 Внесок інформаційних систем в управління школою та проблеми, що виникають 54 5.3 Аналіз і узагальнення отриманої інформації 56 6 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 58 6.1 Заходи по покращенню питань з ОП та ТБ з мережевим обладнанням на підприємстві 58 6.2 Забруднення повітря на робочих місцях користувачів ВДТ 63 6.3 Класифікація надзвичайних ситуацій 66 Висновок 70 Список Використаних Джерел 71 Додатки
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Лях, Дар’я Олександрівна. "Керування доступом на основі атрибутів в інформаційний системах класу CRM та ERP." Master's thesis, КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. https://ela.kpi.ua/handle/123456789/47480.

Full text
Abstract:
Робота обсягом 113 сторінки містить 37 ілюстрацій, 26 таблиці, 25 літературних посилань та 1 додаток. Метою роботи є дослідження системи керування доступом інформаційних системи класу CRM та ERP та покращення існуючої системи за допомогою впровадження керування доступом на основі атрибутів. Об’єкт дослідження: політики керування доступом CRM та ERP систем. Предмет дослідження: забезпечення належного рівня керування доступом у CRM та ERP системах. Методи дослідження: опрацювання літератури та інших джерел за даною темою, розгляд існуючих політик керування доступом, аналіз політик керування доступом CRM та ERP систем, розробка власної системи атрибутів для CRM та ERP систем, а також структури рішення для впровадження політики керування доступом на основі атрибутів для Microsoft Dynamics CRM та його практична реалізація. Результати роботи можуть бути використані для впровадження рішення політики керування доступом на основі атрибутів у Microsoft Dynamics CRM та реалізації подібного рішення для ERP систем.
The work includes 113 pages, 37 figures, 26 tables and 25 literary references and 1 appendix. The purpose of this qualification work is researching the access control system for information systems in CRM and ERP class information systems and improve the existing system by implementation the attribute-based access control. The object of research is the access control policies of CRM and ERP systems. The subject of research is to provide an adequate level of access control in CRM and ERP systems. Research methods: elaboration of literature and other sources on this topic, analysis of existing access control policies, analysis of access control policies for CRM and ERP systems, development of our own system of attributes for CRM and ERP systems, as well as our own solution for implementing an access control policy based on attributes for Microsoft Dynamics CRM. The results of the work can be used to implement an access control policy solution based on Microsoft Dynamics CRM attributes and implement a similar solution for ERP systems.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Савіцька, Ольга Олегівна. "Аудит системи захисту навчально-наукової лабораторії медико-психологічних досліджень ХНУ та контролю доступу до вебсайту «Електронний паспорт здоров’я студентів»." Бакалаврська робота, Хмельницький національний університет, 2021. http://elar.khnu.km.ua/jspui/handle/123456789/10390.

Full text
Abstract:
У роботі було досліджено та проаналізовано типові проблеми інформаційної безпеки в кібернетичному просторі, особливу увагу було зосереджено на вразливостях наявного вебсайту. В рамках кваліфікаційної роботи було мдифіковано наявний вебсайт на основі фреймворку Laravel, з метою захисту та коректного функціонування. Реалізовано контроль доступу до вебсайту.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Дрейс, Юрій Олександрович, and Юрий Александрович Дрейс. "Аналіз базової термінології і негативних наслідків кібератак на інформаційно-телекомунікаційні системи об’єктів критичної інфраструктури держави." Thesis, Національний авіаційний університет, Київ, 2017, 2017. http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/33974.

Full text
Abstract:
У статті проводиться аналіз базової термінології і різновиди негативних наслідків до яких може привести кібератака на інформаційно-телекомунікаційні системи об'єктів критичної інфраструктури в різних країнах світу, в т.ч. і в Україні, наприклад у разі витоку інформації з обмеженим доступом або державних інформаційних ресурсів, які оброб-ляються в цих системах. Виявлено додаткову необхідність враховувати й інші тяжкі наслідки для національних інте-ресів від розголошення відомостей, що становлять саме державну таємницю в результаті можливої реалізації такої кібератаки при формуванні переліку інформаційно-телекомунікаційних систем об'єктів критичної інфраструктури держави. Представлені пропозиції до формування єдиного класифікатора негативних наслідків кібератак на інформа-ційно-телекомунікаційні системи об'єктів критичної інфраструктури держави з урахуванням обробки в цих системах й інших видів інформації з обмеженим доступом, таких як конфіденційної (в.ч. персональні дані) і службової інформації.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Інформаційні системи доступу"

1

Аналітична доповідь до щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України. Національний інститут стратегічних досліджень, 2021. http://dx.doi.org/10.53679/niss-analytrep.2021.24.

Full text
Abstract:
Історія незалежної України – складний шлях усвідомлення нею власних національних інтересів, обстоювання державного суверенітету, виборювання гідного місця в Європі та світі. Перед новою незалежною державою постали безпрецедентні за складністю і масштабами завдання перетворення: • «радянської людини», ізольованої «залізною завісою», на українця, відкритого до Європи і світу; • тоталітарного суспільства, в якому людина була гвинтиком державної машини, на громадянське суспільство, яке поважає права і свободи кожної людини; радянського авторитаризму ‒ на сучасну європейську демократію; • планово-адміністративної економіки як частини єдиного народногосподарського комплексу СРСР, заснованої на державній власності, на сучасну ринкову економіку на основі приватної власності; • УРСР на незалежну Україну. За 30 років замість диктатури комуністичної партії і декоративної системи рад створено систему державної влади, ґрунтовану на поділі на законодавчу, виконавчу і судову, визнане й гарантоване місцеве самоврядування. Триває реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, завданнями якої, поміж іншого, є забезпечення доступності публічних послуг та підвищення їхньої якості, досягнення оптимального розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади. Україна – одна з небагатьох країн пострадянського простору, в якій відбувається періодична зміна політичної влади як у спосіб виборів, так і під тиском масових протестів. За Індексом демократії (Democracy Index) британської дослідної компанії The Economist Intelligence Unit Україна у 2020 р. посіла 79-те місце із 167 країн світу. Розвивається громадянське суспільство. Зростає довіра до громадських організацій та волонтерського руху. Зміцнюється партнерство громадянського суспільства з органами влади, що сприяє прозорості та підзвітності державних органів, розвитку діалогу у суспільстві. Завдяки сучасним інформаційним технологіям поліпшується доступ громадян до публічних послуг. Стратегічним курсом України є європейська та євроатлантична інтеграція, набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Інформаційні системи доступу"

1

Поліщук, Олександр Павлович, Ілля Олександрович Теплицький, and Сергій Олексійович Семеріков. Розробка систем мобільного доступу до Інтернет-аукціону Aukro у підготовці фахівців з інформаційних технологій. Мінрегіон України, September 2012. http://dx.doi.org/10.31812/0564/965.

Full text
Abstract:
Aukro (Aukro.ua) найбільший і найпопулярніший Інтернет-аукціон в Україні, що існує з 2007 року і з самого свого заснування міцно утримує позиції лідера. Інтернет-аукціон побудований на відомій східноєвропейській платформі Allegro, перші сайти на якій з’явились у Чехії (http://aukro.cz), Польщі (http://allegro.pl). Найвідомішими у СНД сайтами, побудованими на цій платформі, є російський сайт «Молоток.ру» (http://molotok.ru), казахський (http://aukro.kz) та український Aukro російською (http://aukro.ua) та українською мовами (http://ua.aukro.ua). Так само, як і Інтернет-аукціон eBay, Aukro має відкритий програмний інтерфейс – API доступу до Web-сервісів, за допомогою якого можна розробляти програмне забезпечення, що підвищує зручність роботи як продавців, так і покупців Інтернет-аукціону: масове завантаження описів лотів, відстеження обраних лотів у реальному часі і т.п. Для всіх перелічених вище аукціонів спільним таким програмним забезпеченням є ALoader, що працює на персональних комп’ютерах. Ураховуючи суттєву зручність використання мобільних пристроїв для оперативних торгів, для польського, чеського, російського та казахського варіантів платформи Allegro були розроблені відповідні мобільні додатки для пристроїв під управлінням Google Android. Актуальність розробки визначається тим, що для Інтернет-аукціону Aukro відсутнє програмне забезпечення для мобільного доступу з все більш широко поширюваної платформи Google Android.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Соловйов, В. М. Індустрія 4.0 і проблеми освіти. ПП Щербатих, April 2016. http://dx.doi.org/10.31812/0564/1283.

Full text
Abstract:
В епоху інформаційного суспільства, розвитку концепції Індустрії 4.0, найбільш онкурентоспроможними виявляться вузи, здатні втілити ідеї створення smart-університету. Вони можуть скласти базу для реалізації в Україні концепцій smart-освіти, smart-економіки і smart-суспільства. Для переходу вузу до розряду smart-університетів необхідно: - зміна організаційної структури вузу з переходом до децентралізованих моделей системи управління і процесного управління; - використання в освітньому процесі інноваційних інформаційно-комунікаційних технологій, що дозволяють перейти від традиційної системи дистанційної освіти до гнучкої системи формування індивідуалізованих освітніх траєкторій з використанням освітнього контенту кращих світових і вітчизняних університетів, що знаходиться у відкритому доступі; - використання в управлінні науково-освітнім процесом і вузом в цілому сучасних керуючих і аналітичних інформаційних систем і відповідної інфраструктури, що забезпечують реалізацію ідей Індустрії 4.0 стосовно вищого навчального закладу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Пахомова, Олена Володимирівна, and Ольга Володимирівна Бондаренко. Поняття «віртуальне інформаційно-освітнє середовище» у сучасній вітчизняній та зарубіжній літературі. Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2019. http://dx.doi.org/10.31812/123456789/3831.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена актуальній проблемі інформатизації освітнього процесу і підготовки майбутніх учителів. У статті розглядається поняття «віртуальне інформаційно-освітнє середовище», аналізуються різні підходи до його розуміння, які представлені у зведеній таблиці. На основі аналізу наукової літератури дається визначення досліджуваного поняття з точки зору системного підходу. Віртуальне інформаційно-освітнє середовище трактується авторами як цілісна організована система різноманітних ресурсів (інформаційних, дидактичних, технологічних) і форм інтеракції (синхронної, асинхронної; очної, дистанційної; комп’ютерної, телекомунікаційної) освітніх суб’єктів, спрямованих на формування їх індивідуальної освітньої траєкторії. Віртуальне інформаційно-освітнє середовище створюється у взаємодії освітніх суб’єктів і не існує поза комунікацією між ними, а технічні засоби чи електронні посібники є лише його елементами. Автори висвітлюють переваги застосування віртуального інформаційно-освітнього середовища у процесі підготовки майбутніх учителів, серед яких зазначаються: підвищення ефективності освітнього процесу; інтенсифікація процесу пізнання й міжособистісної інтерактивної комунікації; економія студентського часу; індивідуалізація освітнього процесу; формування інформаційної культури майбутнього вчителя; продуктивність засвоєння навчального матеріалу за рахунок доступу до тренажерів, сайтів. Зазначаються також перешкоди до запровадження віртуального інформаційно-освітнього середовища в освітньому процесі, такі як: низький рівень комп’ютеризації закладів вищої освіти і самих освітніх суб’єктів; низька кількість і якість необхідних програмних продуктів; недооцінка ролі віртуального інформаційно-освітнього середовища у професійному становленні майбутніх учителів та відсутність економічних стимулів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Пахомова, Олена Володимирівна, and Ольга Володимирівна Бондаренко. Поняття «віртуальне інформаційно-освітнє середовище» у сучасній вітчизняній та зарубіжній літературі. Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2019. http://dx.doi.org/10.31812/123456789/3831.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена актуальній проблемі інформатизації освітнього процесу і підготовки майбутніх учителів. У статті розглядається поняття «віртуальне інформаційно-освітнє середовище», аналізуються різні підходи до його розуміння, які представлені у зведеній таблиці. На основі аналізу наукової літератури дається визначення досліджуваного поняття з точки зору системного підходу. Віртуальне інформаційно-освітнє середовище трактується авторами як цілісна організована система різноманітних ресурсів (інформаційних, дидактичних, технологічних) і форм інтеракції (синхронної, асинхронної; очної, дистанційної; комп’ютерної, телекомунікаційної) освітніх суб’єктів, спрямованих на формування їх індивідуальної освітньої траєкторії. Віртуальне інформаційно-освітнє середовище створюється у взаємодії освітніх суб’єктів і не існує поза комунікацією між ними, а технічні засоби чи електронні посібники є лише його елементами. Автори висвітлюють переваги застосування віртуального інформаційно-освітнього середовища у процесі підготовки майбутніх учителів, серед яких зазначаються: підвищення ефективності освітнього процесу; інтенсифікація процесу пізнання й міжособистісної інтерактивної комунікації; економія студентського часу; індивідуалізація освітнього процесу; формування інформаційної культури майбутнього вчителя; продуктивність засвоєння навчального матеріалу за рахунок доступу до тренажерів, сайтів. Зазначаються також перешкоди до запровадження віртуального інформаційно-освітнього середовища в освітньому процесі, такі як: низький рівень комп’ютеризації закладів вищої освіти і самих освітніх суб’єктів; низька кількість і якість необхідних програмних продуктів; недооцінка ролі віртуального інформаційно-освітнього середовища у професійному становленні майбутніх учителів та відсутність економічних стимулів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Пахомова, Олена Володимирівна, and Ольга Володимирівна Бондаренко. Поняття «віртуальне інформаційно-освітнє середовище» у сучасній вітчизняній та зарубіжній літературі. Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2019. http://dx.doi.org/10.31812/123456789/3831.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена актуальній проблемі інформатизації освітнього процесу і підготовки майбутніх учителів. У статті розглядається поняття «віртуальне інформаційно-освітнє середовище», аналізуються різні підходи до його розуміння, які представлені у зведеній таблиці. На основі аналізу наукової літератури дається визначення досліджуваного поняття з точки зору системного підходу. Віртуальне інформаційно-освітнє середовище трактується авторами як цілісна організована система різноманітних ресурсів (інформаційних, дидактичних, технологічних) і форм інтеракції (синхронної, асинхронної; очної, дистанційної; комп’ютерної, телекомунікаційної) освітніх суб’єктів, спрямованих на формування їх індивідуальної освітньої траєкторії. Віртуальне інформаційно-освітнє середовище створюється у взаємодії освітніх суб’єктів і не існує поза комунікацією між ними, а технічні засоби чи електронні посібники є лише його елементами. Автори висвітлюють переваги застосування віртуального інформаційно-освітнього середовища у процесі підготовки майбутніх учителів, серед яких зазначаються: підвищення ефективності освітнього процесу; інтенсифікація процесу пізнання й міжособистісної інтерактивної комунікації; економія студентського часу; індивідуалізація освітнього процесу; формування інформаційної культури майбутнього вчителя; продуктивність засвоєння навчального матеріалу за рахунок доступу до тренажерів, сайтів. Зазначаються також перешкоди до запровадження віртуального інформаційно-освітнього середовища в освітньому процесі, такі як: низький рівень комп’ютеризації закладів вищої освіти і самих освітніх суб’єктів; низька кількість і якість необхідних програмних продуктів; недооцінка ролі віртуального інформаційно-освітнього середовища у професійному становленні майбутніх учителів та відсутність економічних стимулів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography