Academic literature on the topic 'Інформаційне забезпечення освіти'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Інформаційне забезпечення освіти.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Інформаційне забезпечення освіти"

1

Коломієць, Олена, and Оксана Головата. "РОЛЬ БІБЛІОТЕЧНИХ УСТАНОВ У ФОРМУВАННІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ." Society. Document. Communication, no. 8 (February 6, 2020): 189–210. http://dx.doi.org/10.31470/2518-7600-2019-8-189-210.

Full text
Abstract:
У статті розглядається поняття «інформаційна культура» та підходи до її формування. Проаналізовано інформаційну культуру особистості як умову успішної адаптації людини до життя в інформаційному суспільстві, як складову частину загальної культури, що орієнтована на інформаційне забезпечення людської діяльності. Особливу увагу приділено проблемі формування інформаційної культури особистості майбутнього фахівця в процесі навчання в закладі вищої освіти, зокрема майбутнього документознавця, для якого інформаційна культура є невід'ємним компонентом його професійної компетентності. Представлено діяльність бібліотеки закладу вищої освіти як центру накопичення і зберігання суспільно значущих масивів інформації. Проведено аналіз процесу взаємодії бібліотеки вищого закладу освіти (на прикладі бібліотеки Центральноукраїнського національного технічного університету) і користувачів інформаційних ресурсів у сучасних умовах, що виникають під впливом розвитку інформаційних технологій у бібліотечній сфері та освіті в цілому. Наголошено на важливості місця бібліотеки в інформаційному просторі та її ролі в процесі підготовки фахівців нової формації. Акцентується увага на діяльності бібліотеки ЦНТУ щодо формування інформаційної культури майбутніх фахівців документно-інформаційної сфери з урахуванням їхніх навчальних та науково-дослідницьких потреб. Визначено заходи інформаційно-бібліографічного та навчально-виховного характеру, організаційно-педагогічні умови ефективної роботи бібліотеки з формування інформаційної культури майбутнього документознавця. У висновках наголошено, що завданням сучасної освіти є створення умов для розвитку інформаційної культури особистості, яка забезпечить уміння орієнтуватися в інформаційному просторі, отримувати інформацію та оперувати нею відповідно до власних потреб і вимог сучасного інформаційного суспільства. Означено перспективні напрямки діяльності бібліотеки закладу вищої освіти з формування інформаційної культури майбутнього фахівця, зокрема, подальше використання інноваційних технологій в організації роботи та формування електронних ресурсів на вимогу навчального процесу та наукової діяльності університету.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Chupakhina, Svitlana. "Готовність майбутніх педагогів до використання інформаційних технологій у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами." Освітній простір України, no. 13 (September 28, 2018): 97–108. http://dx.doi.org/10.15330/esu.13.97-108.

Full text
Abstract:
У статті розглядаються проблеми підвищення якості освіти майбутніх педагогів шляхом використання інформаційно-комп’ютерних технологій, інтерактивних методів навчання, мультимедійних засобів, впровадження електронних засобів навчання та комп’ютерних навчальних програм. Нові інформаційні технології стають ефективним засобом підвищення вимоги до якості роботи та рівня компетентності вчителів. Прогрес у даному напрямку здебільшого визначається рівнем готовності майбутніх педагогів до використання інформаційно-комп’ютерних технологій у навчально-виховному процесі школи. Обґрунтовано також необхідність використання інформаційних технологій у професійній діяльності майбутніх фахівців. Доведено, що використання інформаційних технологій в освітньому процесі зумовлює позитивні зміни в роботі вчителя, відтак проблема готовності випускників закладів вищої педагогічної освіти до застосування інформаційних комп’ютерних технологій у педагогічній діяльності посідає чільне місце в системі їх підготовки. Охарактеризовано такі поняття, як інформаційне суспільство, інформаційна технологія, мультимедійні засоби навчання. Проаналізовано роль інформаційних технологій в навчально-виховному просторі інклюзивного освітнього середовища. Визначено місце інформаційно-комунікаційних технологій у професійній підготовці майбутніх вчителів початкової школи. Розглянуто можливості використання інформаційно-комунікативних технологій в професійній діяльності вчителів в умовах інклюзивного навчання. Доведено важливість впровадження комп’ютерного програмного забезпечення в процес інклюзивного навчання оскільки воно уможливлює прогнозоване досягнення освітньої мети уроку для учня з особливими освітніми потребами й підвищити результативність уроку загалом. Дослідження полягає в обгрунтуванні професійної готовності майбутніх педагогів до використанням інформаційно-комунікаційних технологій в навчально-виховному інклю-зивному просторі початкової школи. Розглянуто особливості використання та застосу-вання інформаційних комп’ютерних технологій в освіті дітей з особливими освітніми потребами.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

БОНДАРЕНКО, Інна. "ТЕХНОЛОГІЧНА КУЛЬТУРА В ПАРАДИГМІ ПОЛІТЕХНІЧНОЇ." Scientific papers of Berdiansk State Pedagogical University Series Pedagogical sciences 1 (April 2020): 194–200. http://dx.doi.org/10.31494/2412-9208-2020-1-1-194-200.

Full text
Abstract:
У статті актуалізовано проблему технологічної освіти в закладах загальної середньої освіти. Увагу сконцентровано на можливостях допрофільної підготовки та старшої профільної школи для розвитку сучасного компетентного учня, здатного реалізуватися в інформаційному просторі. Посилення практичної спрямованості шкільної освіти вимагає запровадження компетентнісного підходу в технологічній освіті. Компетентність у галузі технологічної освіти розглядається як досвід, освіченість, ерудованість учня у сфері виробничих технологій, у різних видах предметно-перетворювальної діяльності, його уміння і навички, підготовленість, знання та ерудиція, а також здатність до визначення шляхів і можливостей їх набуття та функціонування за допомогою свідомості й мислення. Завдяки інтеграції знань із різних галузей наук і виробництва впроцесі технологічної освіти успішно здійснюється формування ключових компетенцій: навчальної (графічна, технічна, технологічна, проектна), культурної, здоров’язберігаючої, інформаційної, соціальної, підприємницької. Якісна технологічна освіта учнів потребує й обґрунтованої системи науково-методичного забезпечення, засобів навчання. Науково-методичне забезпечення передбачає: програмне забезпечення (розроблення нових та вдосконалення чинних навчальних програм для початкової, основної і старшої школи); інформаційне забезпечення (підручники, посібники, довідники, хрестоматії, методичні рекомендації, розробки тощо); засоби навчання (таблиці, плакати, схеми, діаграми, моделі, муляжі, електронні програмові засоби навчання, інформаційні ресурси тощо). На основі аналізу нормативних документів, наукових досліджень учених-педагогів, психологів та власного педагогічного досвіду зроблено висновок, що для вдосконалення технологічної освіти необхідна наступність на всіх рівнях навчання. Організація такого підходу в освітній практиці сприяє поступовому і неперервному оволодінню системою технологічних знань, практичних умінь та технологічних якостей, які забезпечать у подальшому результативність професійної підготовки. Ключові слова: освітній процес, політехнічна освіта, технологічна освіта, ключові компетентності, методика навчання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Коломієць, Олена, and Оксана Головата. "ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ОСВІТНІХ ЗАВДАНЬ." Society. Document. Communication, no. 10 (January 9, 2021): 310–33. http://dx.doi.org/10.31470/2518-7600-2020-10-310-333.

Full text
Abstract:
Публікація присвячена проблемі формування інформаційної культури майбутнього фахівця інформаційної сфери. Розглянуто поняття «інформаційна культура», передумови виникнення інформаційної культури в суспільстві, її основні компоненти та рівні функціонування. Інформаційна культура розглядається як спосіб життєдіяльності людини в інформаційному суспільстві, складова процесу формування культури людства, як культура людини, готової до творчої роботи в умовах технолого-інформаційної системи розвитку суспільства. Така дефініція інформаційної культури дозволяє системно розглядати основні проблеми і напрямки розвитку інформаційної культури, адекватно визначати об’єкт і предмет її дослідження, а також провести структуризацію її предметної сфери. Проаналізовано інформаційну культуру особистості як умову успішної адаптації людини до життя в інформаційному суспільстві, як складову загальної культури, що орієнтована на інформаційне забезпечення людської діяльності. Формування інформаційної культури майбутнього інформаційника представлено як складний процес, що має включати освітні ресурси загальної культури суспільства, потенціал навчально-виховного і соціокультурного середовища закладу вищої освіти, духовний саморозвиток особистості студента. При цьому зазначено, що формування інформаційної культури тільки через вивчення інформатики виявляється недостатнім, оскільки обмежує цей процес технічними та програмними засобами інформатизації. Обґрунтовується доцільність впровадження в навчальний процес спеціальних навчальних курсів, зокрема, «Основи інформаційної культури особистості» або «Інформаційна культура майбутнього фахівця». Схарактеризовано організаційно-педагогічні умови успішного здійснення процесу формування інформаційної культури майбутнього фахівця. Підкреслено важливість активного застосування засобів інформаційних технологій у професійній підготовці майбутніх фахівців інформаційної сфери. У висновках наголошено, що нині здійснюється пошук ефективних інноваційних моделей підготовки майбутніх інформаційників, здатних до комплексної діяльності, спрямованої на формування і використання інформаційних ресурсів, створення інформаційної продукції, надання інформаційних послуг, інформаційного супроводу та підтримки всіх видів діяльності. Визначено перспективні напрями в подальшому дослідженні цієї проблеми.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Курченко, Тетяна. "ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ОСВІТНІХ ПОТРЕБ СТУДЕНТІВ-ІНОЗЕМЦІВ ЯК НЕВІД'ЄМНА СКЛАДОВА ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ БІБЛІОТЕКИ НАЦІОНАЛЬНОГО АВІАЦІЙНОГО УНІВЕРСИТЕТУ." Society. Document. Communication, no. 8 (February 6, 2020): 224–28. http://dx.doi.org/10.31470/2518-7600-2019-8-224-228.

Full text
Abstract:
У статті узагальнено практичний досвід забезпечення інформаційно-освітніх потреб студентів-іноземців в Науково-технічній бібліотеці Національного авіаційного університету. Проведено аналіз теоретичних засад та сучасного практичного досвіду організації роботи з іноземними студентами в закладах вищої освіти України, виявлено особливості цієї категорії студентів, щодо забезпечення інформаційних потреб в процесі навчання, спрощення їх адаптації до умов освітнього, інформаційного та побутового середовища країни перебування. У статті зазначається, що Національний авіаційний університет є одним із провідних навчальних закладів, що надає освітні послуги іноземним студентам. З’ясовано, що Науково-технічна бібліотека НАУ здійснює інформаційне забезпечення та обслуговування іноземних студентів на загальних засадах і не має у своєму складі окремого структурного підрозділу для роботи лише з цим студентським контингентом. Але для іноземних студентів створені достатні умови для інтелектуального та фізичного доступу до інформаційних ресурсів через сайт бібліотеки і в її комп’ютерних класах. У статті також розглядаються проблеми, пов’язані із безпосереднім обслуговуванням іноземних студентів у підрозділах бібліотеки і професійною готовністю бібліотечного персоналу до спілкування, що має певну специфіку. З’ясовано що Науково-технічна бібліотека НАУ за десятиліття роботи з іноземними студентами набула цікавого і корисного досвіду з організації роботи з цією категорією читачів та забезпеченню їх інформаційно-освітніх потреб. Обґрунтовано необхідність узагальнення та поширення цього досвіду, як і удосконалення забезпечення інформаційних потреб іноземних студентів в НТБ НАУ.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Novoseletska, Iryna. "Інформаційне забезпечення мистецької освіти дітей дошкільного віку." Освітній простір України, no. 13 (September 28, 2018): 179–86. http://dx.doi.org/10.15330/esu.13.179-186.

Full text
Abstract:
У статті висвітлюється проблема інформаційного забезпечення мистецької освіти дітей дошкільного віку. Проведено аналіз сучасних джерел та публікацій, в яких започатковано розв’язання обраної проблеми. Уточнено поняття “мистецька освіта”, умови її застосування в закладах освіти, вплив на розвиток творчої особистості. Обґрунтовано питання впливу мистецтва на формування гармонійної особистості. Розглянуто доцільність застосування творів мистецтва в процесі розвитку дітей. Окреслено вимоги до мистецтва пропонованого дітям 5-го року життя. Наведено приклади художніх творів для ознайомлення дошкільників з мистецтвом. Наведено перелік основних нормативно-правових документів, що регулюють діяльність системи освіти. Охарактеризовано експресіонізм, як один із модерністичних напрямів у знайомстві дітей дошкільного віку з мистецтвом.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Bogachkov, Yuriy M., and Olga P. Pinchuk. "КЛЮЧОВІ ПИТАННЯ СТВОРЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ МЕРЕЖІ РЕСУРСНИХ ЦЕНТРІВ ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ." Information Technologies and Learning Tools 35, no. 3 (June 25, 2013): 83–98. http://dx.doi.org/10.33407/itlt.v35i3.854.

Full text
Abstract:
Розглядається проблема побудови мережі ресурсних центрів дистанційної освіти для забезпечення потреб загальноосвітніх навчальних закладів. Розглянуті сучасні освітні тренди застосування Інтернет сервісів у навчанні. Визначено головні протиріччя, вирішенню яких сприяє створення мережі ресурсних центрів. Дано визначення основних термінів, які стосуються даного кола питань. Визначені основні категорії учасників, на яких зорієнтовано запровадження дистанційного навчання та створення мережі. Розглянуті основні завдання функціонування ресурсних центрів дистанційної освіти та типи забезпечення: кадрове, нормативне, інформаційне, системотехнічне тощо. Виконано огляд можливих моделей впровадження дистанційного навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Розглянуто три варіанти бізнес-моделей ресурсних центрів у залежності від джерел фінансування.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

КОЛТОК, Леся, and Тетяна НАДІМ’ЯНОВА. "ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ІКТ-КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ." Acta Paedagogica Volynienses 2, no. 1 (April 14, 2022): 81–86. http://dx.doi.org/10.32782/apv/2022.1.2.13.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена проблемі формування ІКТ-компетентності у молодших школярів, її складникам та підходам; акцентовано увагу на вмінні володіти сучасними ІКТ-технологіями, на формуванні ІКТ-компетентності учнів початкових класів в умовах реалізації Державного стандарту початкової освіти. Сучасне суспільство характеризується глобальним процесом інформатизації, стрімким переходом на новий етап розвитку – інформаційне суспільство. У зв’язку з цим однією з основних стратегічних цілей розвитку інформаційного суспільства в Україні є забезпечення комп’ютерної та інформаційної грамотності населення, насамперед завдяки створенню системи освіти, орієнтованої на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у формуванні всебічно розвиненої особистості. Еволюція сучасної освіти, інформатизація навчання, масова комп’ютеризація закладів освіти, постійна модернізація комп’ютерної техніки, розвиток комп’ютерних мереж, розширення персональної комп’ютеризації суспільства, збільшення обсягу програмних продуктів, розрахованих на застосування в навчальному процесі, – умови, які створюють нове інформаційно-комунікаційне педагогічне середовище. Реалізація сучасної освітньої парадигми значною мірою залежить від учителя початкової школи. Наразі учитель перестав бути основним джерелом знань для учнів, які отримують значний обсяг інформації в інформаційно-комунікаційному середовищі, створеному телебаченням, відеофільмами, комп’ютерними програмами й іграми, різноманітною навчальною й науково-популярною літературою тощо. Це вимагає від сучасної вищої професійної освіти підготовки спеціалістів, здатних орієнтуватися у численних змінних потоках інформації, критично ставитися до неї, створювати, обробляти та передавати необхідну інформацію, постійно самовдосконалюватися в особистісному та професійному плані та відповідати вимогам розвитку суспільства. Розв’язанням цієї проблеми є професійна підготовка майбутнього вчителя в інформаційно-комунікаційному педагогічному середовищі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Кашуба, ОМ. "Інформаційне забезпечення безперервної освіти як складової ринку освітніх послуг." Держава та регіони. Економіка та підприємництво, no. 1 (2011): 192–97.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Яценко, Валентина В. "ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСІВ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ." Journal of Strategic Economic Research, no. 5 (January 10, 2022): 28–33. http://dx.doi.org/10.30857/2786-5398.2021.5.3.

Full text
Abstract:
The paper discusses the selected aspects related to the issues of developing social responsibility in higher education institutions. Emphasis is placed on the growing role of higher education and its evolution in modern society as a crucial element in enhancing cultural, social, economic and political development in Ukraine and as a solid foundation in building internal capacity, promoting human rights, sustainable development, democracy and justice. The study focuses on the need to adhere to the key provisions of the UNESCO Universal Declaration on Higher Education (1998), in particular, to share the idea that “higher education should be viewed as a public service. The funding of higher education requires both public and private resources. The role of the state remains essential in this regard. Public support for higher education and research remains essential to ensure a balanced achievement of educational and social missions. It is argued that the slowdown in economic growth and structural transformations have increased the value of education and its social responsibility to society. The research hypothesis is the statement that social responsibility, academic freedom and autonomy have become the driving forces in increasing the demand for higher education. In this context, it is assumed that universities should maintain a reasonable balance between these components. The purpose of the study is to substantiate the need for information support of the processes of developing social responsibility in higher education institutions within the education services market. To attain the study objectives, the following research methods were employed: expert analysis of the higher education transparency; methods of assessing the key stakeholders’ involvement (students, employers and civil society) in encouraging the University social activities. The findings have identified the challenges and barriers to fostering further academic freedom and institutional autonomy, academic freedom and public-private partnership, boosting academic freedom as an ethical dimension and social responsibility, promoting academic freedom and entrepreneurship. It is argued that education – technological progress complementarity has a number of important implications for the national economic policy. The conclusions verify that the relationships between education, innovation and qualifications is the background for developing social responsibility in universities that contributes to integrating basic education and employment, lifelong learning and maintenance of professional qualifications, promoting innovation and social accountability.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Інформаційне забезпечення освіти"

1

Григоревська, Олена Олександрівна, and Світлана Вікторівна Савич. "Інформаційне забезпечення управління ризиками освітньої діяльності: організаційні засади." Thesis, Державний університет "Житомирська політехніка", 2020. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/17369.

Full text
Abstract:
Наразі існує невирішена проблема високого рівня організації облікового забезпечення управління закладами вищої освіти в умовах ризику. Для обґрунтування застосування конкретних управлінських дій у процесах управління якістю в закладах вищої освіти (далі – ЗВО) запропоновано порядок організації інформаційного забезпечення діяльності з мінімізації ризиків освітньої діяльності із зазначенням коригувальних управлінських дій, виконавців, відповідальних суб’єктів та вихідних даних.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Гончаренко, І. М., and І. Мельник. "Інформаційне забезпечення дистанційного навчання в закладах вищої освіти в сучасних умовах." Thesis, Київський національний університет технологій та дизайну, 2021. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/18916.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Бунда, О. М. "Інформаційно-аналітичне забезпечення навчального процесу у закладах вищої освіти." Thesis, Київський національний університет технологій та дизайну, 2020. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/16877.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Холявко, Н. І. "Стратегія забезпечення адаптивності системи вищої освіти до умов інформаційної економіки." Thesis, Чернігів, 2019. http://ir.stu.cn.ua/123456789/18257.

Full text
Abstract:
Холявко, Н. І. Стратегія забезпечення адаптивності системи вищої освіти до умов інформаційної економіки : дис. .. д-ра екон. наук : 08.00.03 / Н. І. Холявко. - Чернігів, 2019. - 594 с.
Дисертаційна робота присвячена дослідженню теоретичних, методологічних та методичних засад формування і реалізації стратегії забезпечення адаптивності системи вищої освіти до умов інформаційної економіки. З позицій системного підходу досліджено економічну природу вищої освіти та визначено її роль у процесах становлення інформаційної економіки. Виокремлено головні виклики інформаційної економіки до національної системи вищої освіти. Розкрито сутність і характерні риси адаптивності системи вищої освіти до умов інформатизації економіки; на основі синтезу системно-синергетичного й інституціонального підходів сформульовано методологічні аспекти забезпечення адаптивності такої системи з виявленням відповідних закономірностей і принципів. Розроблено триблокову методику оцінювання рівня розвитку інформаційної економіки, націлену на здійснення моніторингу процесів розбудови системи вищої освіти на основі статистичного методу; визначення динаміки комплексного інтегрального показника – на основі індексного методу; проведення мезоекономічного аналізу за освітньою, дослідницькою, інноваційною компонентами розвитку інформаційної економіки - на основі кластерного методу. Обґрунтовано пріоритети й основні напрями розвитку взаємодії суб’єктів системи вищої освіти та підприємницького сектору, досягнення позитивних синергетичних ефектів від такої взаємодії в умовах інформатизації національної економіки. Сформовано концептуальні положення розробки стратегії забезпечення адаптивності системи вищої освіти до умов інформаційної економіки, запропоновано схему механізму та сукупність взаємоузгоджених практичних заходів реалізації такої стратегії
Диссертация посвящена исследованию теоретических, методологических и методических основ формирования и реализации стратегии обеспечения адаптивности системы высшего образования к условиям информационной экономики. С позиций системного подхода исследована экономическая природа высшего образования и определена его роль в процессах становления информационной экономики. Выделены главные вызовы информационной экономики к национальной системе высшего образования. Раскрыта сущность и характерные черты адаптивности системы высшего образования к условиям информатизации экономики; на основе синтеза системно-синергетического и институционального подходов сформулированы методологические аспекты обеспечения адаптивности такой системы с идентификацией соответствующих закономерностей и принципов. Разработана трехблоковая методика оценки уровня развития информационной экономики, нацеленная на осуществление мониторинга процессов развития системы высшего образования на основе статистического метода; определение динамики комплексного интегрального показателя – на основе индексного метода; проведение мезоэкономического анализа по образовательной, исследовательской, инновационной компонентам развития информационной экономики – на основе кластерного метода. Обоснованы приоритеты и основные направления развития взаимодействия субъектов системы высшего образования и предпринимательского сектора, достижения положительных синергетических эффектов от такого взаимодействия в условиях информатизации национальной экономики. Сформированы концептуальные положения разработки стратегии обеспечения адаптивности системы высшего образования к условиям информационной экономики, предложена схема механизма и совокупность взаимосогласованных практических мер реализации такой стратегии.
The thesis is devoted to the research of theoretical, methodological and methodical principles of development and implementation of the strategy for ensuring the adaptability of the higher education system to the information economy conditions. From the standpoint of the systematic approach, the economic nature of the higher education is investigated, and its role in the processes of development the information economy is determined. Main challenges of the information economy to the national higher education system are highlighted. The essence and characteristic features of adaptability of the higher education system to the conditions of the economy informatization are revealed; based on the synthesis of synergistic and institutional approaches, methodological aspects of ensuring the adaptability of such a system are formulated, with the identification of relevant laws and principles. A three-block methodology for assessing the level of the information economy development, aimed at analyzing the baseline of upgrading the higher education system based on statistical method, are produced; determination of the dynamics of a complex integral index – on the basis of index method; conducting of the meso-economic analysis by educational, research, innovative components of the information economy development – on the basis of cluster method. Priorities and main directions of the interaction development between subjects of the higher education system and the business sector, the achievement of positive synergetic effects from such interaction in the conditions of the national economy informatization are substantiated. Decomposition of a comprehensive mechanism for motivating the cooperation of business entities, higher education institutions, government and civil society are improved; the set of incentives for activating business participation in the educational and research activities of universities is systematized. The structure of the organizational and economic mechanism of R&D results commercialization in the real sector of the national economy with specification of its purpose, functions, principles, set of methods and instruments of implementation of such mechanism is proposed; its influence on the adaptability of the higher education system to the conditions of the information economy is proved. Conceptual provisions of the development of the strategy for ensuring the adaptability of the higher education system to the information economy conditions are formed, a mechanism scheme and a set of mutually agreed practical measures for the implementation of such a strategy are proposed
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Малайко, Андрій Сергійович. "Інформаційна система для забезпечення дистанційної форми освіти учнів загальноосвітніх навчальних закладів." Бакалаврська робота, Хмельницький національний університет, 2021. http://elar.khnu.km.ua/jspui/handle/123456789/10327.

Full text
Abstract:
У роботі представлена розробка інформаційна система для забезпечення дистанційної форми освіти учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Програма може застосовуватись при проведені навчально-виховного процесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Бурак, Назарій Євгенович, Захар Петрович Сташевський, and Юрій Іванович Грицюк. "ПОЛІТИКА ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК ОДИН ІЗ МЕТОДІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ." Thesis, Харків : Вид-во "Форт", 2012. http://hdl.handle.net/123456789/2467.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Пузирьова, П. В., and О. Грищенко. "Основи забезпечення економічного зростання через інформаційно-маркетингові технології в контексті інтеграції освіти." Thesis, Київський національний університет технологій та дизайну, 2020. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/16918.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Драчук, Ю. З., and Л. О. Сав'юк. "Забезпечення доданої академічної вартості в рамках системи дуальної освіти." Thesis, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/40111.

Full text
Abstract:
Проведений порівняльний аналіз досвіду впровадження системи дуальної освіти на теренах Європейського Союзу. Обгрунтовані переваги системи дуальної освіти в якості підвищення конкурентоспроможності та ефективності освітньої та економічної систем України в умовах глобалізації ринків праці та освітніх послуг. Доведено, що система дуальної освіти є ефективним драйвером в процесах забезпечення держави високо-професійними компонентними інженерними кадрами та формування успішного освітнього експорту країни.
A comparative analysis of the experience of the dual education system in the European Union has been carried out. The advantages of the system of dual education as the increase of competitiveness and efficiency of educational and economic system of Ukraine in the conditions of globalization of labor markets and educational services are substantiated. It is proved that the system of dual education is an effective driver in the process of providing the state with highly qualified proffesional engineering personel and the formation of a sucessful educational export of the country.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Дрейс, Юрій Олександрович, and Юрий Александрович Дрейс. "Становлення нормативно-правового забезпечення дистанційного навчання." Thesis, Інститут професійно-технічної освіти НАПН України, Київ, 2017, 2017. http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/32575.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Сладких, Ірина Анатоліївна. "Проблеми інформаційного забезпечення студентів-іноземців в Україні." Thesis, НТУ "ХПІ", 2010. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/20801.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Інформаційне забезпечення освіти"

1

Nashynets-Naumova, A. Yu. "ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ." In MODERN ACHIEVEMENTS OF EU COUNTRIES AND UKRAINE IN THE AREA OF LAW, 376–88. Izdevnieciba “Baltija Publishing”, 2020. http://dx.doi.org/10.30525/978-9934-588-63-1.22.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Чорнобай, Л. "Перспективи використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у вищій освіті." In СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ЄВРОЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ, 211–18. Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2022. http://dx.doi.org/10.32782/978-966-289-635-0-24.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Грушецький, С., А. Рудь, and М. Корчак. "Застосування інформаційно-комунікаційних технологій у навчанні експлуатації машин і обладнання здобувачів вищої освіти інженерних спеціальностей." In СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ЄВРОЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ, 228–35. Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2022. http://dx.doi.org/10.32782/978-966-289-635-0-26.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Інформаційне забезпечення освіти"

1

Шаргун, Тетяна. "ВПЛИВ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА РОЗВИТОК ОСВІТИ." In НАУКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОГРЕСУ XXI СТОРІЧЧЯ. Міжнародний центр наукових досліджень, 2020. http://dx.doi.org/10.36074/01.05.2020.v4.01.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Інформаційне забезпечення освіти"

1

Поліщук, Олександр Павлович, Ілля Олександрович Теплицький, and Сергій Олексійович Семеріков. Моделювання як засіб фундаменталізації інформатичної освіти. Видавничий відділ НМетАУ, May 2011. http://dx.doi.org/10.31812/0564/951.

Full text
Abstract:
Фундаменталізація, що передбачає поглиблення теоретичної, загальноосвітньої та загальнонаукової підготовки, є тенденцією, характерною для вищої професійної освіти Росії в цілому. Т. В. Мінькович, аналізуючи тенденції фундаменталізації шкільного курсу інформатики у Росії, пропонує шляхи інтеграції теоретичної інформатики та інформаційних технологій засобами комп’ютерного моделювання. Автор використовує апарат теорії управління для поєднання традиційної моделі комп’ютерної системи як сукупності апаратного та системного програмного забезпечення з моделлю інформаційних процесів через розв’язування таких задач інформатики, як подання повідомлень та описів інформаційних процесів, вивчення та організації кібернетичних систем, інформаційне моделювання реального світу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Моісеєнко, Михайло Вікторович, Наталя Володимирівна Моісеєнко, and Сергій Олексійович Семеріков. Мобільне інформаційно-освітнє середовище вищого навчального закладу. Видавничий центр ДВНЗ «Криворізький національний університет», 2016. http://dx.doi.org/10.31812/0564/717.

Full text
Abstract:
У тезах висвітлено визначення поняття мобільного інформаційно-освітнього середовища вищого навчального закладу, спрямованого на задоволення освітньо-наукових потреб всіх користувачів у забезпеченні необхідними електронними ресурсами у будь-який час та у будь-якому місці.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Моісеєнко, Наталя Володимирівна, Михайло Вікторович Моісеєнко, and Сергій Олексійович Семеріков. Мобільне інформаційно-освітнє середовище вищого навчального закладу. ЧНУ ім. Б. Хмельницького, 2016. http://dx.doi.org/10.31812/0564/720.

Full text
Abstract:
У статті висвітлено визначення поняття мобільного інформаційно-освітнього середовища вищого навчального закладу, спрямованого на задоволення освітньо-наукових потреб всіх користувачів у забезпеченні необхідними електронними ресурсами у будь-який час та у будь-якому місці.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Жулаєва, Вікторія Олександрівна. Вільне програмне забезпечення як важливий фактор підвищення якості педагогічної освіти в контексті євроінтеграційних процесів. Криворізький державний педагогічний університет, 2011. http://dx.doi.org/10.31812/0564/23.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Соловйов, В. М., Є. Я. Глушко, О. І. Олейніков, Я. В. Шрамко, В. І. Хорольський, О. А. Учитель, І. О. Теплицький, and С. О. Семеріков. Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в науці, економіці та освіті (Т. 2). Видавничий відділ КДПУ, 2001. http://dx.doi.org/10.31812/0564/604.

Full text
Abstract:
Другий том збірника містить статті з різних аспектів інформаційного, математичного та комп’ютерного забезпечення досліджень в економіці. Значну увагу приділено питанням дистанційної освіти та концепції віртуального навчального підрозділу. Для студентів вищих навчальних закладів, аспірантів, наукових та педагогічних працівників.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Кремень, Василь Григорович, Володимир Іларіонович Луговий, Олег Михайлович Топузов, Світлана Олександрівна Сисоєва, Інна Олегівна Титаренко, Сергій Дмитрович Максименко, Тетяна Іванівна Куліш, et al. Звіт про діяльність Національної академії педагогічних наук України у 2020 р. Національна академія педагогічних наук України, April 2021. http://dx.doi.org/10.37472/zvit2020.

Full text
Abstract:
Діяльність Національної академії педагогічних наук України у 2020 р. спрямовувалася на теоретико-методологічне й науково-методичне забезпечення функціонування та розвитку національної системи освіти відповідно до пріоритетів державної освітньо-наукової політики, визначених стратегічними і програмними документами. У виданні представлено результати роботи академії, її підвідомчих установ, колективів вчених, дійсних членів і членів-кореспондентів. Охарактеризовано виконання статутних завдань НАПН України та розкрито кадровий потенціал установ. Наведено найвагоміші наукові здобутки вчених академії за результатами виконання фундаментальних і прикладних досліджень із зазначенням соціального ефекту впровадження. Представлено роботу загальних зборів і методологічних семінарів, а також Президії НАПН України. Всебічно висвітлено експериментальну, видавничу, науково-організаційну, науково-експертну, освітню, міжнародну, науково-інформаційну діяльність, співпрацю з органами державної влади і науковими організаціями, представлення наукових періодичних видань та публікацій вчених у світовій системі наукових комунікацій, проведення науково-практичних масових заходів, а також фінансове забезпечення. Для освітян, науковців, управлінців, усіх, хто забезпечує функціонування і розвиток освіти, її науковий, методичний, експертний і консультативний супровід, здійснює наукові дослідження та експериментальні розробки і галузі освіти, педагогіки і психології.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Кремень, Василь Григорович, Володимир Іларіонович Луговий, Олег Михайлович Топузов, Світлана Олександрівна Сисоєва, Інна Олегівна Титаренко, Сергій Дмитрович Максименко, Тетяна Іванівна Куліш, et al. Звіт про діяльність Національної академії педагогічних наук України у 2021 р. Національна академія педагогічних наук України, 2022. http://dx.doi.org/10.37472/zvit2021.

Full text
Abstract:
Діяльність Національної академії педагогічних наук України у 2021 р. спрямовувалася на теоретико-методологічне й науково-методичне забезпечення функціонування та розвитку національної системи освіти відповідно до пріоритетів державної освітньо-наукової політики, визначених стратегічними і програмними документами. У виданні представлено результати роботи академії, її наукових установ, колективів вчених, дійсних членів і членів-кореспондентів. Охарактеризовано виконання статутних завдань НАПН України та розкрито кадровий потенціал установ. Наведено найвагоміші наукові здобутки вчених академії за результатами виконання фундаментальних і прикладних досліджень із зазначенням соціального ефекту впровадження. Представлено роботу загальних зборів і методологічних семінарів, а також Президії НАПН України. Всебічно висвітлено експериментальну, видавничу, науково-організаційну, науково-експертну, освітню, міжнародну, науково-інформаційну діяльність, співпрацю з органами державної влади і науковими організаціями, представлення наукових періодичних видань та публікацій вчених у світовій системі наукових комунікацій, проведення науково-практичних масових заходів, а також фінансове забезпечення. Для освітян, науковців, управлінців, усіх, хто забезпечує функціонування і розвиток освіти, її науковий, методичний, експертний і консультативний супровід, здійснює наукові дослідження та експериментальні розробки у галузі освіти, педагогіки і психології.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Жалдак, М. І., Ю. С. Рамський, В. М. Соловйов, Ю. В. Триус, О. С. Городецький, В. Б. Задоров, О. І. Хоменко, et al., eds. Комп’ютерні технології в будівництві : матеріали VI Міжнародної науково-технічної конференції «КОМТЕХБУД 2008» (Київ–Севастополь, 9-12 вересня 2008 р.). Міністерство регіонального розвитку та будівництва України, 2008. http://dx.doi.org/10.31812/0564/608.

Full text
Abstract:
Матеріали секцій висвітлюють новітні інформаційні технології в архітектурі, проектуванні, управлінні будівництвом і експлуатацією будівель та споруд, питання теорії та методики навчання комп’ютерних наук у вищій школі, дистанційної освіти, впровадження ІКТ в процес навчання. Значну увагу приділено питанням застосування комп’ютерних технологій в будівельному проектуванні та легалізації програмного забезпечення. Для студентів вищих навчальних закладів, аспірантів, наукових, інженерних та педагогічних працівників.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Лаврентьєва, Олена Олександрівна, and Тетяна Михайлівна Мішеніна, eds. Фундаменталізація змісту загальноосвітньої та професійної підготовки: проблеми і перспективи : матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Кривий Ріг, 22-23 жовтня 2015 р.). КПІ ДВНЗ «КНУ», November 2015. http://dx.doi.org/10.31812/0564/316.

Full text
Abstract:
До збірника увійшли матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції, яка відбула з нагоди 85-ї річниці заснування Криворізького педагогічного інституту. Основна тематика представлених доповідей відповідає напрямам роботи конференції: модернізація змісту середньої та вищої освіти відповідно до сучасних загальноєвропейських тенденцій і вимог соціально орієнтованої економіки; інтеграція змісту загальноосвітньої та професійної підготовки учнівської молоді; фундаменталізація змісту загальноосвітньої та професійної підготовки засобами дидактичної інноватики; оновлення змісту середньої та вищої освіти на ґрунті застосування сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій; роль та значення дидактичної взаємодії суб’єктів навчального процесу в забезпеченні якості сучасної освіти; формування професійної мобільності суб’єктів освітнього процесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography