Academic literature on the topic 'Управління регіональним розвитком'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Управління регіональним розвитком.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Управління регіональним розвитком"

1

Sychenko, Victor, and Valery Marenichenko. "ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ РЕГІОНАЛЬНИМ РОЗВИТКОМ НА ЗАСАДАХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ." Public Administration and Regional Development, no. 4 (June 25, 2019): 441–63. http://dx.doi.org/10.34132/pard2019.04.11.

Full text
Abstract:
Визначено сутність розвитку регіонів в сучасній науковій літературі. Проаналізовано європейський досвід управління регіональним розвитком та базові принципи здійснення регіональної політики ЄС. Визначено концептуальні засади Державної стратегії регіонального розвитку на період до трьох років, засновані на європейських стандартах. Наголошено що регіональний розвиток доцільно трактувати як розвиток соціально-економічної територіальної системи у просторовому аспекті, що поряд з просторовим розвитком цілісної системи також включає комплексний розвиток її соціально-економічних територіальних підсистем. Відповідно до цього, регіональне управління має розглядатися як управління просторовим розвитком світу, наднаціональних територіальних формувань, держави або регіонів субнаціонального рівня як цілісними соціально-економічними комплексами та їх підсистемами. Акцентовано увагу на те що регіональне управління, що здійснюється у державі, являє собою діалектичне поєднання державного регіонального управління та самоврядування кожного з регіонів країни. У свою чергу державне регіональне управління включає державне управління цілісним соціальноекономічним територіальним комплексом держави у просторовому аспекті та державне управління кожним регіоном країни як окремою підсистемою. В результаті проведених досліджень обґрунтовано застосування ефективних механізмів державного управління регіональним розвитком на засадах європейських стандартів в Україні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Стогова, Ольга Володимирівна. "ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ТА МОДЕЛІ МІСЦЕВОГО УПРАВЛІННЯ В ДЕРЖАВАХ – ЧЛЕНАХ ЄС." New Ukrainian Law, no. 4 (October 1, 2021): 117–23. http://dx.doi.org/10.51989/nul.2021.4.18.

Full text
Abstract:
Автор аналізує основні моделі місцевого управління в країнах-членах ЄС та вплив децен- тралізації на їх еволюцію. Централізована модель найчастіше реалізується в невеликих за територією країнах та базується на визначальній ролі центрального уряду та його відомств. У цій моделі місцеві та регіональні органи управління мають обмежені компетенції в галузі регіонального розвитку та планування. Така модель реалізується в невеликих державах- членах Європейського Союзу, насамперед у країнах, які мають однорівневу систему місце- вого самоврядування. Зроблено висновок, що модель місцевого управління визначається розміром країни та системою регіонального розвитку. Виділяють централізовані, децентра- лізовані та федеральні моделі. У статті проаналізовано основні елементи адміністративного управління регіональним плануванням та розвитком у централізованих та децентралізова- них державах. У нових державах-членах ЄС централізована модель є домінуючою через менший розмір країн та значну роль фондів ЄС у регіональному розвитку. Розподіл цих ресурсів контролюється центральним урядом та його відомствами, але в кількох країнах сформовані спеціальні гібридні органи. Таким чином, децентралізація в невеликих за роз- мірами державах стимулювалася коштами фондів ЄС. Після кризи 2008 року в управлінні регіональним розвитком запанували нові підходи: централізація та концентрація. Ці тенден- ції можна спостерігати в централізованих системах, які раніше частково децентралізували регіональний розвиток. Так, регіональні органи та агенції було скасовано, у регіоналізо- ваних країнах регіональні одиниці було об’єднано, а тенденції федералізації було призу- пинено. У нових державах-членах та в середземноморських країнах вплив законодавства Європейського Союзу є більш значним, оскільки їхні регіональні одиниці переважно менш розвинені та є основними одержувачами коштів фондів ЄС.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Andriichuk, Yu М. "Децентралізація та збалансованість публічного управління регіональним і місцевим розвитком: питання теорії." Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 2 (April 25, 2019): 144–50. http://dx.doi.org/10.32886/instzak.2019.02.15.

Full text
Abstract:
У статті досліджуються теоретичні питання децентралізації державного управління в Україні. Розкриті категорії та суспільні відносини в сфері управління регіональним і місцевим розвитком в Україні. зокрема досліджено відмінності між державним і публічним управлінням в Україні. Мета статті. У роботі поставлено за мету з’ясувати трактування категорій децентралізація та публічне управління в якості окремих управлінських категорій, застосування яких пов’язане з використанням сучасних механізмів державного управління в країні. Дослідити новітні теоретичні дослідження та позиції формування ефективних суспільних відносин у сфері управління на регіональному і місцевому рівнях. Наукова новизна. У статті здійснено дослідження напрямів модернізації інституту представництва держави на регіональному та місцевому рівнях в Україні та теоретично доведено, що сучасною метою процесу децентралізації є реформування та посилення інституційної спроможності керівних органів, формування раціональної та збалансованої місцевої влади в управлінських сферах і необхідність існування децентралізованої управлінської моделі регіонального та місцевого розвитку в Україні. Висновки. У роботі обґрунтовані наукові положення щодо удосконалення використання в управлінській практиці механізмів децентралізації державного управління, які знаходиться ще на початковому етапі. Крім цього при дослідженні сучасних публікацій та з’ясуванні теоретичної сутності понять «регіональне управління», «територіальне управління» і «децентралізація» доведено, що суспільні відносини в конкретних відповідно зазначених інститутах, наприклад, місцеві державні адміністрації, не є стійкими, адже змінюються разом із їх розвитком, а також за умов формування сучасних реальних управлінських і фінансових повноважень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Канцур, І. Г., А. М. Гусятинська, and В. О. Повч. "ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ." Збірник наукових праць Університету державної фіскальної служби України, no. 2 (February 12, 2020): 96–108. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5940.2.2019.96-108.

Full text
Abstract:
У статті досліджено сучасний стан державної політики регіонального розвитку України. Визначено, що регіональна політика є невід’ємною частиною державної політики, яка здійснює регулювання відносин між державою та регіонами і спрямована на організаційне забезпечення території відповідно до державної стратегії розвитку. Встановлено проблеми розвитку регіонів України та окреслено напрями їх розвитку. Досліджено досвід регіональної політики Європейського Союзу та встановлено, що стратегічним завданням української влади є посилення результативності процесів співпраці з Євросоюзом у контексті ефективної реалізації державної регіональної політики. Встановлено, що удосконалення регіональної політики та механізмів її реалізації має відбуватись за умов забезпечення комплексного підходу до управління регіональним розвитком.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Khovrak, I. V. "Політико-правове забезпечення збалансованого регіонального розвитку: український та світовий досвід." Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 5 (October 10, 2019): 133–44. http://dx.doi.org/10.32886/instzak.2019.05.14.

Full text
Abstract:
Збалансований регіональний розвиток є системним підходом до управління регіоном, що враховує його багатовимірність та багатоаспектність при одночасному визнанні здатності до самовідновлення та динамічної адаптації до змін, а не лише збереження регіону в певному «ідеальному» сталому стані. При цьому політико-правове забезпечення є базисом формування збалансованого регіонального розвитку. Метою статті є компаративний аналіз українського та світового досвіду політико-правового забезпечення збалансованого регіонального розвитку. Наукова новизна. У статті вперше проаналізовано нормативно-правове забезпечення збалансованого регіонального розвитку в Україні. Автор навів та порівняв основні аспекти збалансованого розвитку регіону, відображені в законодавстві України. Встановлено, що в країні склалася вкрай нераціональна система управління регіональним розвитком, яка потребує зміни свідомості та підходів до управління. Значна увага приділена нормативно-правовому забезпеченню реалізації концепції збалансованого регіонального розвитку в Євросоюзі. Також досліджено інструментарій досягнення збалансованого регіонального розвитку країнами Великої сімки. Висновки. Кожний регіон є унікальним зі своїми специфічними передумовами та пріоритетами розвитку, тому в основу стратегії збалансованого розвитку мають бути покладені принципи регіональної індивідуальності, взаємозалежності і взаємозумовленості екологічної, соціальної та економічної сфер на територіальному рівні. Одночасно, національну та регіональні стратегії бажано розробляти з урахуванням світових стандартів. Проведене дослідження дозволило сформулювати основні детермінанти, що визначають сутність збалансованого регіонального розвитку, а саме: самодостатність, партнерство, відкритість, довготривалість, гнучкість і відповідальність.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Koblianska, I. "СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА БУДОВА РЕГІОНАЛЬНОЇ ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ." Herald of Kiev Institute of Business and Technology 43, no. 1 (March 20, 2020): 42–50. http://dx.doi.org/10.37203/kibit.2020.43.06.

Full text
Abstract:
Сучасні трансформації змісту економічних відносин та форм їх організації на логістичних засадах визначають необхідність трансформації й діяльності органів влади з метою забезпечення адекватності здійснюваних регулювальних заходів. Це особливо актуально з точки зору збалансування цілей функціонування регіону в умовах сталого розвитку та логістичних структур, що функціонують у регіональному просторі. Імплементація методології логістики в управлінні регіональним розвитком реалізується через формування, абстрактне моделювання, аналіз функціонування регіональної логістичної системи. Дана стаття ставить за мету визначити сутність, елементний склад та структуру, цілі та функції різних учасників регіонального простору при формуванні та управлінні регіональною логістичною системою (РЛС) в умовах сталого розвитку. У процесі дослідження уточнено зміст взаємозв’язку елементів РЛС, що має двоїстий характер: вони взаємопов’язані у процесі використання регіональних ресурсів та їх перетворення та трансформації у потоці вартості, що здійснюється з метою підвищення рівня добробуту населення. Характер розвитку такої системи та її підпорядкування цілям системи вищого порядку – регіональної соціо-еколого-економічної системи – відбувається у відповідності до умов розвитку останньої. Функціональна роль органів влади щодо управління РЛС полягає саме у визначенні та регулюванні умов для бажаного розвитку РЛС через інформаційні зв’язки з економічними агентами. Через розкриття природи потоків регіонального простору виділені рівні регіональної логістичної системи як управлінського механізму, цілі та завдання, що перед нею ставляться: просторово-часова та вартісна оптимізація ресурсопотоку (операцій щодо нього); матеріалопотоку (операцій щодо нього); потоку вартості. Останнє формує предмет логістичного аналізу органів влади та повинно здійснюватися з точки зору соціального благополуччя (належний рівень життя за збереження якісних параметрів навколишнього природного середовища), формуючи тим самим базис для прийняття управлінських рішень та формування політики відповідно до принципів сталого розвитку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Andriichuk, Yu M. "Публічне управління регіональним і місцевим розвитком: шляхи реформування системи в Україні." Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 6 (December 26, 2018): 123–29. http://dx.doi.org/10.32886/instzak.2018.06.14.

Full text
Abstract:
У статті досліджуються напрями реформування публічного управління регіональним і місцевим розвитком в Україні. Розкриті механізми і шляхи вдосконалення управління регіональним і місцевим розвитком в Україні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Ковальчук, В. "Управління регіональним розвитком: глобальний контекст." Державне управління та місцеве самоврядування, Вип. 3 (30) (2016): 79–83.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Ковальчук, В. "Управління регіональним розвитком: глобальний контекст." Державне управління та місцеве самоврядування, Вип. 3 (30) (2016): 79–83.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Карпець, С. Л. "Світовий досвід управління регіональним розвитком." Вісник Житомирського державного технологічного університету. Економічні науки, Вип. 2 (44) (2008): 252–58.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Управління регіональним розвитком"

1

Борецька, Н. П. "Особливості сучасного управління регіональним розвитком." Thesis, Київський національний університет технологій та дизайну, 2017. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/7153.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Теліженко, Олександр Михайлович, Александр Михайлович Телиженко, Oleksandr Mykhailovych Telizhenko, Олег Федорович Балацький, Олег Федорович Балацкий, and Oleh Fedorovych Balatskyi. "Удосконалення системи управління регіональним розвитком." Thesis, Видавництво СумДУ, 2012. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/26509.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Купрійчук, В. М. "Сучасні тенденції державного управління регіональним розвитком України." Thesis, Сумський державний університет, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/42591.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена стану централізації системи регіонального управління, її невідповідності реаліям сьогодення, що ускладнює процеси оптимізації використання ресурсного та господарського потенціалу території, унеможливлює забезпечення населення якісними публічними послугами та знижує активність громадян у здійсненні публічної влади.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Радіонова, Наталія Йосипівна. "Використання інформаційних технологій у системі управління регіональним розвитком." Thesis, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, 2010. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/3393.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Пристайко, О. П. "Підходи до еколого-економічного управління сталим регіональним розвитком." Thesis, Сумський державний університет, 2012. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/30211.

Full text
Abstract:
В теорії управління складними системами під управлінням в найбільш загальному сенсі розуміють комплекс дій і впливів, спрямованих на досягнення певної мети. При цьому в процесі управління беруть участь дві складові частини: керівна (суб’єкт управління) і керована (об’єкт управління), які разом з протоками передачі інформації утворюють систему управління. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/30211
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Іванова, Тамара Вікторівна. "Екологічна складова програмно-цільового управління безпечним регіональним розвитком." Thesis, Київ: Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, 2017. http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/29840.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Олешко, О. М. "Ефективна протидія корупції в системі державного управління регіональним розвитком." Thesis, Сумський державний університет, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/42651.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Петрушенко, Микола Миколайович, Николай Николаевич Петрушенко, Mykola Mykolaiovych Petrushenko, and О. В. Базіль. "Щодо питання про управління регіональним розвитком в умовах глобалізації." Thesis, Сумський державний університет, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33246.

Full text
Abstract:
Регіональний розвиток – складний, динамічний процес, дослідження якого вимагає вивчення принципів регіонального розвитку, у якості його основи, а також чинників впливу різного рівня, які обумовлюють напрямки розвитку регіональних господарських систем та складових елементів. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33246
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Юрченко, Є. О. "Позитивний вплив розвитку механізмів державного архітектурно-будівельного контролю на управління регіональним розвитком." Thesis, Сумський державний університет, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/42593.

Full text
Abstract:
У статті за результатами аналізу розвитку механізмів державного архітектурно-будівельного контролю визначено позитивний вплив на управління регіональним розвитком надані пропозиції щодо подальших шляхів розвитку організаційного та правового механізмів державного архітектурно-будівельного контролю.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Костромін, Г. Т. "Сучасні підходи до управління регіональним розвитком в умовах зростання економічної самостійності територій та підвищення їх конкурентноздатності." Thesis, Ексклюзив-Систем, 2016. http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/handle/123456789/3621.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Управління регіональним розвитком"

1

Регіональна економіка. Модуль 2. Екологія. Суми: УАБС НБУ, 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Регіональна економіка. Модуль 2. Екологія. Суми: УАБС НБУ, 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Регіональна економіка. Модуль 2. Екологія. Суми: УАБС НБУ, 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Управління регіональним розвитком"

1

Сібрук, В. Л., Г. А. Радченко, and А. В. Сібрук. "МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ТЕРИТОРІЙ НА ЗАСАДАХ МАРКЕТИНГ-МЕНЕДЖМЕНТУ." In Economics, management and administration in the coordinates of sustainable development. Publishing House “Baltija Publishing”, 2021. http://dx.doi.org/10.30525/978-9934-26-157-2-11.

Full text
Abstract:
Дослідження спрямоване на пошук шляхів удосконалення методології управління регіональним розвитком на засадах технології Форсайт та теорії обмеження систем. У роботі проаналізовано основи методології Форсайт. Виокремлено підходи до оцінки поточного стану і впливу чинників оточуючого середовища на території. Виявлено шляхи адаптації Форсайт-технології до процесів менеджменту територій. Запропоновано загальний підхід до формування «Дорожньої карти» території в площині ромбу Форсайту. Проаналізовано способи побудови комплексу територіального маркетингу відповідно до стратегічного вектору розвитку. Обґрунтовано доцільність використання принципів методології теорії обмеження систем у практиці менеджменту територій. Запропоновано спосіб формування алгоритму управління розвитком територій на засадах технології Форсайт та теорії обмеження систем.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Жук, Інна. "ФІНАНСОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ РЕГІОНІВ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ." In Державне управління та адміністрування, сфера обслуговування, економіка та міжнародні відносини як рушійні сили економічного зростання держав XXI століття (1st ed.), 111–23. European Scientific Platform, 2020. http://dx.doi.org/10.36074/paaaseeirdfegcc.ed-1.08.

Full text
Abstract:
Дослідження присвячено теоретико-методологічному аспекту щодо забезпечення фінансової спроможності та потенціалу держави, регіонів, об’єднаних територіальних громад в умовах децентралізації влади. Зазначено, що упровадження децентралізації як інструменту державної регіональної політики має на меті змінити систему управління громадами та систему адміністративно-територіального устрою країни, а також досягти покращення становища громадян незалежно від місця їх проживання. Проголошена спрямованість такого інструменту на вирішення питань регіонального та місцевого розвитку означає, що в суспільстві існують очікування відповідних ефектів уже в короткостроковій перспективі: децентралізація на користь громад змінює розподіл повноважень, запроваджує механізми акумулювання бюджетних ресурсів; громади мають більше можливостей реалізовувати власні стратегії розвитку, спираючись на організаційний та матеріально-фінансовий потенціал.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Управління регіональним розвитком"

1

Корнієвський, С. В. "Теоретичні засади стратегічного управління регіональним розвитком." In BEST PRACTICES OF PUBLIC ADMINISTRATION: INTERNATIONAL EXPERIENCE. Baltija Publishing, 2021. http://dx.doi.org/10.30525/978-9934-26-121-3-3.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Дьомін, М. В. "Антикорупційні інструменти в механізмі оцінювання управління регіональним розвитком: стан і перспективи." In MODERN STRATEGIES OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF THE STATE AND SOCIETY IN THE CONTEXT OF GLOBAL CHALLENGES. Baltija Publishing, 2021. http://dx.doi.org/10.30525/978-9934-26-177-0-6.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Управління регіональним розвитком"

1

Атаманчук, Юрій Миколайович, Тимофій Михайлович Десятов, and Сергій Олексійович Семеріков. Особливості управління вищою освітою в контексті адаптації діяльності регіональних ВНЗ до Болонського процесу. ЧНУ ім. Б. Хмельницького, 2010. http://dx.doi.org/10.31812/0564/949.

Full text
Abstract:
У статті висвітлено головні перешкоди на шляху адаптації діяльності регіональної вищої освіти до Болонського процесу. До факторів, що значно ускладнюють модернізацію вищої школи в регіоні, віднесено невизначеність статусу освіти, недостатність фінансування, нерівномірність розвитку регіонів тощо.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography