Journal articles on the topic 'Управлінням повітряним рухом'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Управлінням повітряним рухом.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Управлінням повітряним рухом.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Телятник, Б. А., К. А. Здихальський, В. О. Стрельбицький, and А. Є. Бородій. "Оцінка фактору безпеки повітряного руху, який впливaє на пропускну здатність і організацію польотів." Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, no. 3(65), (October 1, 2020): 61–65. http://dx.doi.org/10.30748/zhups.2020.65.09.

Full text
Abstract:
В статті розглянуто метод розрахунку пропускної здатності робочого місця диспетчера, процеси управління повітряним рухом та їх кількісні характеристики, тісно пов’язані з характеристиками повітряного середовища, системами відліку координат, принципами поділу повітряного простору, динамічними характеристиками повітряних суден, регламентом, що визначає правила польотів і управління повітряним рухом, характеристиками операторів в найпростішому контурі управління повітряним рухом і ще багатьма іншими факторами. Разом з тим враховується ефективність функціонування системи організації повітряного руху, яка характеризується великою кількістю важливих критеріїв, одним з яких являється пропускна здатність самої системи. Метою статті є проведення оцінки фактору безпеки повітряного руху, що впливає на пропускну здатність та організацію польотів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Сікірда, Ю. В., Т. Ф. Шмельова, М. В. Касаткін, and Ю. І. Тригуб. "Оптимізація стратегій сумісного прийняття рішень операторами аеронавігаційної системи в конфліктних ситуаціях." Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, no. 4(41), (October 25, 2020): 86–94. http://dx.doi.org/10.30748/nitps.2020.41.10.

Full text
Abstract:
У статті представлено проблему визначення оптимальних стратегій сумісного прийняття рішень пілотом та авіадиспетчером як задачу розв’язання “конфліктуˮ між ними методами теорії ігор. Наведено приклад моделі конфліктної ситуації “пілот – авіадиспетчерˮ в особливому випадку в польоті “Відмова та пожежа двигуна на повітряному судні при наборі висоти після зльотуˮ. Показано, що в аварійній ситуації за відсутності зв’язку авіадиспетчера з екіпажем повітряного судна, наявності безпілотних повітряних суден та високій завантаженості зони управління повітряним рухом оптимальною стратегією пілота є посадка в автоматичному режимі на аеродромі з підготовленою злітно-посадковою смугою, обладнаному радіотехнічними засобами посадки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Pavlenko, M., S. Shilo, I. Borosenets, and O. Dmitriev. "НАПРЯМИ РОЗРОБКИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ МОДЕЛЕЙ ТА МЕТОДІВ ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМАХ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 5, no. 51 (October 30, 2018): 24–28. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2018.5.024.

Full text
Abstract:
В роботі запропоновано шляхи переходу від машиноцентричного до антропометричного підходу при проектуванні автоматизованих систем управління повітряним рухом, з урахуванням сучасних досягнень розробки та впровадження систем підтримки прийняття рішень в складних організаційно-технічних системах. Удосконалення ситуаційного аналізу обстановки для управління процесом інформаційної підтримки прийняття рішень оператором автоматизованих систем управління повітряним рухом передбачає підвищення рівня автоматизації і інтелектуалізацію низки задач до яких відносяться оцінка обстановки, яка складається в зоні відповідальності органу управління; розробка методів представлення знань про завдання виявлення нештатних ситуацій в повітряному просторі; вибір і розробка методів і процедур формалізації знань про обстановку, яка складається; розробка процедур інтерпретації модальних знань; розробка методів вирішення завдань оцінки обстановки, яка складається; розробка методів розв'язання задач розпізнавання та оцінки позаштатних ситуацій в повітряному просторі; оцінка ступеня небезпеки ситуацій, що складаються в межах зони відповідальності органу управління. В результаті даного дослідження визначені напрями розробки та удосконалення інтелектуальних моделей та методів обробки інформації для управління процесом інформаційної підтримки при прийнятті рішень в автоматизованих системах управління повітряним рухом. Запропонований підхід, який передбачає необхідність розробки методів автоматизованого рішення задач оцінки обстановки, а також зміни структури інформаційних моделей і методів управління ними. При цьому ситуації обстановки, що складаються мають бути класифіковані а задача підготовки прийняття рішення має розглядатися як задача розпізнавання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Oberemok, S. O. "МОДЕЛЬ ОБРОБКИ ПАКЕТІВ В КОМУТАЦІЙНИХ ВУЗЛАХ З ПОВНОЗВ’ЯЗНОЮ ТОПОЛОГІЄЮ МЕРЕЖІ АСУ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 1, no. 47 (February 8, 2018): 28–31. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2018.1.028.

Full text
Abstract:
В роботі розглянуті принципи побудови системи передачі даних в автоматизованих системах управління повітряним рухом, що створена в Україні та функціонує в рамках міжнародної системи обміну інформацією про повітряний рух. Проведений аналіз дозволив стверджувати, що існуюча система побудована за ієрархічним принципом передачі та обробки інформації. Для передавання інформації використовуються принципи комутації буферизованих пакетів із застосуванням різних стратегій, які можуть впливати на основні характеристики процесу комутації пакетів в мережі АСУ повітряним рухом. В результаті досліджень було встановлено, що для розробки комутаційних засобів в мережах необхідно використовувати буферну пам'ять яка розрахована на максимальне інформаційне навантаження.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Storchak, V., and V. Rudenko. "ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ТРЕНАЖЕРІВ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДИСПЕТЧЕРІВ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 1, no. 53 (February 5, 2019): 41–44. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2019.1.041.

Full text
Abstract:
Предметом вивчення статті є аналіз способів та засобів забезпечення підвищення рівня професійної підготовки диспетчерів управління повітряним рухом за рахунок використання тренажерів у навчальному процесі. Метою роботи є визначення порядку оцінки ефективності тренажерів для підготовки диспетчерів управління повітряним рухом. Задача – визначити ефективність використання тренажерів у навчальному процесі, а також відповідність даного тренажера вимогам підготовки диспетчерів управління повітряним рухом. А саме, здатність вирішувати конкретні завдання тренажерної підготовки і забезпечити необхідний рівень компетентності диспетчера управління повітряним рухом. Висновки - застосування такого підходу дозволяє визначити, чи відповідає даний тренажер вимогам досягнення диспетчерами управління повітряним рухом необхідних компетентностей, зазначених у вимогах кваліфікаційної характеристики, і оцінити ефективність тренажера за результатами навчання на ньому.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Mohilatenko, A. S., D. N. Obidin, O. P. Kondratenko, and V. M. Rudenko. "ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РАДІОЛОКАЦІЙНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ РЕГІОНАЛЬНИХ ЦЕНТРІВ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 1, no. 47 (February 8, 2018): 21–27. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2018.1.021.

Full text
Abstract:
Необхідність практичного вирішення завдання забезпечення регіонального центру повітряного руху радіолокаційною інформацією з необхідною повнотою і точністю та недостатня розвиненість теоретичної бази для її вирішення, зумовлюють актуальність наукової задачі розробки методу формування та видачі повідомлень про повітряні об'єкти від джерел радіолокаційної інформації на регіональний центр управління повітряним рухом, адаптивного до змін продуктивності джерел радіолокаційної інформації і пропускної здатності каналів передачі даних.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Pavlenko, M., S. Shilo, I. Borosenets, and O. Dmitriev. "ПРОЦЕДУРА ОЦІНКИ СТУПЕНЯ НЕБЕЗПЕКИ СИТУАЦІЇ ОБСТАНОВКИ ДЛЯ СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В АСУ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 6, no. 52 (December 13, 2018): 25–29. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2018.6.025.

Full text
Abstract:
В роботі запропоновано апарат формалізації знань щодо оцінки ступеня небезпеки ситуації обстановки для системи підтримки прийняття рішень в автоматизованих системах управління повітряним рухом, з урахуванням сучасних досягнень розробки та впровадження систем підтримки прийняття рішень в складних організаційно-технічних системах. Удосконалення ситуаційного аналізу обстановки для управління процесом інформаційної підтримки прийняття рішень оператором автоматизованих систем управління повітряним рухом передбачає підвищення рівня автоматизації і інтелектуалізацію низки задач до яких відносяться оцінка ступеню небезпеки ситуації обстановки, яка складається в зоні відповідальності органу управління; для розв'язання поставленого завдання щодо формалізації знань про ступень небезпеки обстановки, в якості базового обрано апарат теорії нечітких множин, а саме застосовано метод обробки результатів експертизи, що дозволяє перейти до бінарних відношень строгої переваги та до ядра нечіткого відношення строгої переваги; проведено експертизу для формування множини небезпечних факторів, які треба виявити. Результати даного дослідження дозволять особі, що приймає рішення у першу чергу враховувати значення визначених чинників, які найбільш суттєво впливають на ступень складності обстановки при підготовці прийняття рішень по управлінню повітряним рухом.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Kolesnik, A., I. Zakharchenko, and P. Berdnik. "МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ РОЗВИТКУ СИТУАЦІЇ ПРИ ВІДМОВІ ДВИГУНА НА ПОВІТРЯНОМУ СУДНІ В ПОЛЬОТІ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 6, no. 58 (December 28, 2019): 15–19. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2019.6.015.

Full text
Abstract:
Предметом вивчення в статті є процеси розвитку ситуації при відмові двигуна на повітряному судні в польоті. Метою є побудова моделі можливого подальшого розвитку ситуації у випадку відмови двигуна на повітряному судні в польоті. Завдання: статистичний аналіз авіаційних подій, що сталися з цивільними повітряними суднами України, причиною яких стала відмова двигуна в польоті, аналіз необхідністі дослідження дій авіаційних спеціалістів в особливих випадках з точки зору прийняття ними своєчасних правильних рішень в умовах зростаючого психоемоційного навантаження. Використовуваними методами є: методи аналізу і синтезу складних інформаційних систем, методи імітаційно-статистичного моделювання. Отримані такі результати. Встановлено, що кількість авіаційних подій, пов’язаних з відмовою двигуна не має тенденції до зниження. Встановлено, що додаткове нервово-емоційне навантаження стає на заваді виконання пілотом та авіадиспетчером їх основних професійних функцій. Побудована модель можливого розвитку ситуації при виникненні особливого випадку в польоті - відмові двигуна на повітряному судні для її подальшого використання при практичній підготовці авіадиспечерів до дій в особливих випадках. Висновки. Напрямком подальших досліджень є розробка та побудова системи підтримки прийняття рішень для удосконалення технології роботи авіадиспетчера управління повітряним рухом
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Тюрін, В. В., О. І. Тимочко, О. І. Колодяжний, and І. П. Мажара. "Метод формалізації знань про прогнозовані варіанти формування потоків літаків для заходу на посадку." Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, no. 1(46) (February 17, 2022): 92–98. http://dx.doi.org/10.30748/nitps.2022.46.13.

Full text
Abstract:
Наведена структура методів формалізації знань про прогнозовані варіанти формування потоків літаків у зоні відповідальності керівника польотів. Вони використовуються в рамках функції − процесу розробки математичної та логічної моделей управління повітряним рухом для вирішення завдань оцінки повітряної обстановки. Метою статті є підвищення оперативності та обґрунтованості прийняття рішень керівником польотів за рахунок удосконалення інформаційного забезпечення. Предмет дослідження: методи прийняття рішень щодо формування потоків літаків для заходу на посадку. Теоретичні дослідження засновані на використанні методів: системного аналізу - при аналізі діяльності осіб групи керівництва польотами для побудови моделі на базі технологій і функціонування системи управління повітряним рухом; факторний аналіз - для комплексного аналізу процесу формування потоків літаків на базі побудованої нечіткої нейромережевої моделі. Дана модель дозволяє моделювати реальні події та процеси, прогнозувати і попереджувати критичні ситуації у повітрі. Тому розроблена модель може бути використана для моніторингу та діагностики управлінських рішень у динаміці розвитку ситуацій на командно-диспетчерських пунктах аеродромів Збройних Сил України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Сорока, М. Ю., Н. А. Сало, and О. Г. Матющенко. "Інтелектуальна навчальна система підготовки диспетчерів управління повітряним рухом." Системи обробки інформації, no. 2(161), (June 15, 2020): 29–36. http://dx.doi.org/10.30748/soi.2020.161.04.

Full text
Abstract:
В статті розглянуті основні методи організації інтелектуального навчального середовища підготовки диспетчерів управління повітряним рухом. Обґрунтована необхідність створення інтелектуальної навчальної системи в адаптивних тренажерах диспетчерів управління повітряним рухом. Інтелектуальні навчальні системи повинні базуватись на основі синтезу імітаційно-моделюючих комплексів у вигляді розподілених систем обробки даних для імітації поведінки середовища навчання. В роботі сформовані вимоги, що висуваються до побудови мультиагентного середовища інтелектуальної навчальної системи підготовки диспетчерів управління повітряним рухом. З метою забезпечення моделювання інтелектуального поводження об'єктів, що входять у віртуальне середовище навчання, запропоновано створення інтелектуальних об'єктів, як елементів мультиагентної системи з використанням методів планування дій. Запропоновано підхід удосконалення та розширення функціональних можливостей системи підготовки диспетчерів управління повітряним рухом. Запропонована архітектура інтелектуального агента навчальної системи підготовки диспетчерів управління повітряним рухом створена на базі елементів InterRRa архітектури, що забезпечує взаємодію агента з зовнішнім середовищем та іншими агентами через модель фізичного представлення об'єкта. Наведена математична модель інтелектуального агента в якій враховано можливість здійснення впливу на зовнішнє середовище. Розроблена модель мультиагентного середовища інтелектуальної навчальної системи яка забезпечує ідентифікацію ситуації в підсистемі підготовки і прийняття рішень, що виконує передачу управління на відповідний рівень ієрархії системи поводження інтелектуального агента. Особливістю розробленої структури мультиагентного середовища інтелектуальної навчальної системи є використання моделі поведінки інтелектуальних агентів, що забезпечують змінну поведінку і можливість рішення задач підготовки і прийняття рішень своїх подальших дій за допомогою різних моделей поведінки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Мартиненко, С. В., В. А. Подоляк, В. О. Стеченко, and М. С. Дияк. "Дослідження елементів методики розподілу та переключення уваги авіаційного персоналу, який здійснює операції з організації та обслуговування повітряного руху." Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, no. 3(65), (October 1, 2020): 50–55. http://dx.doi.org/10.30748/zhups.2020.65.07.

Full text
Abstract:
В статті поставлена і вирішена задача раціоналізації порядку розподілу та переключення уваги авіаційного персоналу, якій здійснює операції з організації та обслуговування повітряного руху. Це завдання є складовою частиною безпекової компоненти авіаційної системи. Враховуючи важливість впливу людського чинника на безпеку польотів під час управління повітряним рухом та особливу роль процесів прийняття рішень у професійній діяльності визначеного авіаційного персоналу, розроблено відповідну методику, яка враховує фактори невизначеності, когнітивної складності, дефіциту часу та стресу у процесі оцінки повітряної обстановки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Сурков, К. Ю., В. В. Калачова, А. С. Луценко, and М. В. Касаткін. "Модель нечіткого виводу адаптивної повітряної обстановки до рівня підготовки диспетчера управління повітряним рухом." Системи озброєння і військова техніка, no. 1(57) (March 22, 2019): 34–41. http://dx.doi.org/10.30748/soivt.2019.57.05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Yasynetskyi, Vasyl P., Oleksandr V. Yakobinchuk, Ihor O. Borozenec, and Volodymyr S. Mazharov. "ФОРМАЛІЗОВАНА МОДЕЛЬ ДІЯЛЬНОСТІ ОПЕРАТОРА УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони 1, no. 31 (March 1, 2018): 115–20. http://dx.doi.org/10.33099/2311-7249/2018-31-1-115-120.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Pavlenko, M. A., I. O. Borozenec, S. G. Shilo, and O. M. Dmitriiev. "МЕТОД ФОРМАЛІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ОЗНАКСИТУАЦІЙ ОБСТАНОВКИ В АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМАХ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 2, no. 54 (April 11, 2019): 22–27. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2019.2.022.

Full text
Abstract:
У роботі розглядається підхід до формування множини інформаційних ознак ситуацій обстановки з метою синтезу інформаційної моделі на засобах відображення інформації індивідуального та колективного користування, що входять до складу інформаційно-управляючого комплексу автоматизованих систем управління повітряним рухом. Для складних умов діяльності операторів автоматизованих систем управління повітряним рухом характерним є невизначеність суперечливість та недостатність вихідних даних для підготовки ухвалення рішень. Наявний час та обмеження щодо обсягу наявних інформаційних ресурсів в таких умовах можуть виявитися недостатніми для формування об’єктивної концептуальної моделі ситуації обстановки, що складається. В існуючій системі інформаційного забезпечення діяльності операторів використовуються обмежені за змістом та за формою подання інформаційні ознаки, що призводить до синтезу інформаційних моделей ситуацій обстановки, які не можуть в повній мірі забезпечити необхідну якість підготовки рішень. Для усунення існуючих недоліків пропонуються напрями вдосконалення відомих методів формування інформаційних ознак, шляхом класифікації та розподілу ознак за ступенем їх важливості відповідно до ситуації, що складається, а також відносно до конкретного часткового завдання, що вирішується оператором. Запропоновано правила формалізації щодо встановлення ступеню значимості наявних інформаційних ознак. Наведено зміст та послідовність процедур відбору інформаційних ознак з різних груп для синтезу інформаційних моделей, які найбільш повно задовольняють специфіку діяльності операторів. Наведений наскрізний приклад, щодо побудови оптимального кортежу різнотипних ознак для визначення напрямку розвитку потенційно-конфліктної ситуації підтверджує роботоспороможність запропонованого методу. В підсумку отриманий метод дозволяє підвищити рівень автоматизації процесів формування вихідних даних для підготовки прийняття управлінських рішень в автоматизованих системах управління повітряним рухом.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Danylko, Oksana, and Kateryna Surkova. "ПРОБЛЕМНЕ НАВЧАННЯ В ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ДИСПЕТЧЕРІВ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Науковий вісник Інституту професійно-технічної освіти НАПН України. Професійна педагогіка, no. 16 (November 14, 2018): 55–61. http://dx.doi.org/10.32835/2223-5752.2018.16.55-61.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано наукові досягнення теорії та практики проблемного навчання до професійної підготовки диспетчерів управління повітряного руху. Актуальність даної теми обумовлюється недостатньою адаптацією та розробленістю деяких положень проблемного навчання відносно підготовки майбутніх диспетчерів управління повітряного руху як фахівців операторського профілю. Розглянуто психологічні основи проблемного навчання та описано фактори, що впливають на складність проблемного завдання. Подано структуру організації проблемного навчання в процесі теоретичної підготовки авіаційних операторів. Описано групи методів навчання та професійної підготовки авіаційних фахівців. Розглянуто деякі професійно- орієнтовані дисципліни, які є основою для якісного виконання професійних завдань при обслуговуванні повітряного руху та які входять в систему професійної підготовки диспетчерів управління повітряного руху, складовими якої є теоретична (дотренажерна) та тренажерна підготовка. На основі цього встановлено, що на даний час недостатньо використовуються наукові досягнення з проблемного навчання, що потребує доопрацювання. Виділено чотири рівні навчальних досягнень курсантів в процесі розв’язання проблемних ситуацій: низький, середній, достатній і високий. Подано компоненти проблемних завдань, такі як: умови проблемної ситуації, проблема, розв’язок проблеми, критерії оцінювання прийнятих рішень. Акцентовано увагу на перевагах проблемного навчання як можливостях для розвитку професійно-важливих якостей майбутніх авіадиспетчерів, а саме: уваги, пам’яті, спостережливості, активізації мислення, активізації пізнавальної діяльності, самостійності, відповідальності, критичності і самокритичності, ініціативності, нестандартності мислення, обережності і рішучості тощо. Показано, що якісне застосування отриманих професійних знань і грамотне рішення виробничих завдань в різних умовах діяльності залежить від використання завдань проблемного типу в професійній підготовці диспетчерів управління повітряного руху. Такі завдання забезпечують формування у курсантів достатнього і високого рівнів навчальних досягнень, які відповідають ступеню застосування і творчості в майбутній професійній діяльності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Токарь, Євгенія Борисівна. "Термін як важливий елемент англомовної авіаційної лексики." Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету 12 (May 5, 2015): 99–106. http://dx.doi.org/10.31812/filstd.v12i0.325.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано визначення поняття «термін», його характерні ознаки. Розглянуто погляди науковців на поділ авіаційної термінології на лексико-семантичні групи та коротко охарактеризовано особливості вживання лексичних одиниць, зокрема під час професійного спілкування пілотів та диспетчерів управління повітряним рухом.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Pavlenko, M., S. Shylo, and O. Dmitriyev. "МОДЕЛЬ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОПЕРАТОРА АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 4, no. 50 (September 12, 2018): 17–21. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2018.4.017.

Full text
Abstract:
В роботі представлено підходи до розробки моделі функціональної діяльності оператора автоматизованої системи управління повітряним рухом (АС УПР). Модель враховує обов’язкові етапи та дії операторів по оцінці обстановки, що складається в зоні відповідальності. Запропоновано граф схему для опису подій, дій та переходів в процесі функціональної діяльності. Наведено аналітичні вирази, які пояснюють порядок отримання кількісних характеристик окремих складових моделі. Отримано площинну ієрархічну модель діяльності оператора АС УПР. Запропонована модель дозволяє більш точно визначити структуру діяльності оператора, виділити основні матеріальні та нематеріальні сторони діяльності оператора. При цьому основні однотипні дії оператора виділяються в рамках єдиної площини і можуть бути піддані вивченню самостійно та відособлено і при подальшому уточненні характеристик діяльності знову можуть включатися в розроблювану модель. Наведена модель дозволяє реалізувати переваги методу поетапного моделювання як до всієї моделі в цілому, так і щодо кожної площини окремо. Це має в підсумку дозволити підвищити точність і адекватність побудови моделі діяльності оператора..
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Soroka, M. "МЕТОД АДАПТАЦІЇ ПОВЕДІНКИ АГЕНТІВ В ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІЙ НАВЧАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ ДИСПЕТЧЕРІВ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 2, no. 60 (May 28, 2020): 17–20. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2020.2.017.

Full text
Abstract:
В рамках агентно-орієнтованого підходу з метою підвищення варіативності середовища підготовки диспетчерів управління повітряним рухом у статті удосконалено метод адаптації поведінки агентів навчального середовища інтелектуальної навчальної системи, що ґрунтується на знаннях про результати взаємодії агентів. На етапі внесення змін до параметрів підсистеми планування при настоюванні систем моделювання поведінки агентів запропоновано використовувати механізм самонастроювання. Для управління процесом самонастроювання поведінки інтелектуальних агентів в статті розроблено інструментарій адаптації системи планування поведінки агента. Застосування моделей поведінки агентів із методами планування дозволить збільшити показник успішності реалізації очікуваної поведінки агентів при побудові інтелектуальних навчальних систем. Запропонований у статті підхід адаптації поведінки агентів навчального середовища інтелектуальної навчальної системи дозволить підвищити його варіативність. Як наслідок, така інтелектуальна навчальна система дозволить вивести на якісно новий рівень підготовку диспетчерів управління повітряним
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Тимченко, Світлана Василівна. "Лінгвостилістичні особливості повторів в англійському авіаційному радіотелефонному дискурсі." Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету 12 (May 5, 2015): 184–91. http://dx.doi.org/10.31812/filstd.v12i0.335.

Full text
Abstract:
У статті розкрито роль та лінгвостилістичні особливості повторів в англійському авіаційному радіотелефонному дискурсі. Особливу увагу зосереджено на лексичних, синтаксичних, лексико-синтаксичних та фразових повторах, на явищі синтаксичного паралелізму як засобах спрощення взаєморозуміння між диспетчером управління повітряним рухом і пілотом.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Колесник, А. В., С. В. Смеляков, П. Г. Бердник, and О. І. Колодяжний. "Метод оцінки ризику при відмові двигуна на повітряному судні в польоті на основі мережі Байєса." Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, no. 2(64), (June 15, 2020): 53–60. http://dx.doi.org/10.30748/zhups.2020.64.08.

Full text
Abstract:
Предметом вивчення в статті є оцінка ризику для випадку виникнення особливої ситуації-відмові двигуна на повітряному судні в польоті. Метою є моделювання та кількісна оцінка ризику для випадку виникнення ситуацій, які можуть призвести до відмови двигуна на повітряному судні з використанням байєсівських мереж. Завдання: аналіз ряду математичних моделей, які доцільно використовувати для кількісної оцінки ризику в області безпеки польотів, побудова математичної моделі ризику, яка відображає розвиток можливих подій внаслідок відмови двигуна з використанням байєсівських мереж для визначення ймовірності виникнення авіаційних подій різного ступеня. Використовуваними методами є: теорія графів, байєсівські мережі, методи аналізу і синтезу складних інформаційних систем, методи імітаційно-статистичного моделювання. Отримані такі результати. Розроблений метод оцінки ризику в сфері безпеки польотів, внаслідок реалізації такої небезпеки, як відмова двигуна на повітряному судні, заснований на застосуванні мереж Байєса. Побудована математична модель, що дозволяє визначити рівень ризику для випадку виникнення ситуацій, які можуть призвести до відмови двигуна в польоті у вигляді графа з таблицями безумовних, умовних та сумісних розподілів ймовірностей. За допомогою побудованої моделі визначено найбільш ймовірний наслідок прояву такої небезпеки як відмова двигуна на повітряному судні, а також найбільший рівень ризику. Висновки. Напрямком подальших досліджень є розробка та побудова системи підтримки прийняття рішень для удосконалення технології роботи авіадиспетчера управління повітряним рухом.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Davydov, Andrii. "Удосконалена методика оцінювання ефективності функціонування системи радіосвітлотехнічного забезпечення тактичної авіації в операціях." Journal of Scientific Papers "Social development and Security" 10, no. 6 (December 31, 2020): 144–50. http://dx.doi.org/10.33445/sds.2020.10.6.13.

Full text
Abstract:
В статті висвітлені основні положення удосконаленої методики оцінювання ефективності функціонування системи радіосвітлотехнічного забезпечення тактичної авіації в операціях, яка дозволяє оцінити ефективність її функціонування з урахуванням можливостей системи технічного забезпечення щодо відновлення радіолокаційних, радіонавігаційних засобів та світлотехнічного обладнання, можливості авіаційних підрозділів, які здійснюють льотні перевірки радіонавігаційних засобів системи радіосвітлотехнічного забезпечення аеродромів базування тактичної авіації а також метеорологічний мінімум аеродрому базування, який вона може забезпечити наявним складом засобів, з урахуванням умов, за яких може здійснюватися управління повітряним рухом повітряних суден тактичної авіації в районі аеродрому. В розробленій методиці застосовані основні показники ефективності функціонування системи радіосвітлотехнічного забезпечення тактичної авіації, які дозволяють оцінити її ефективність через відповідність рівня забезпеченості справними штатними радіолокаційними системами посадки, інструментальними системами посадки, а також світлотехнічним обладнанням потрібному значенню. При цьому стани, в яких будуть знаходитись системи радіосвітлотехнічного забезпечення аеродромів базування тактичної авіації характеризуватимуть конкретне значення метеорологічного мінімуму аеродрому базування в операції, з яким система здатна забезпечити посадку повітряного судна визначеним складом засобів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Surkov, K. "ДЕКОМПОЗИЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ДИСПЕТЧЕРІВ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ В АДАПТИВНІЙ ТРЕНАЖЕРНІЙ СИСТЕМІ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 6, no. 52 (December 13, 2018): 30–37. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2018.6.030.

Full text
Abstract:
Застосування адаптивних навчальних систем є напрямом вдосконалення навчальної діяльності диспетчерів управління повітряним рухом, зокрема на тренажерах. Доведено, що адаптивне навчання, яке включає штучний інтелект та гнучкі механізми формування індивідуально-адаптованих вправ, підвищує ефективність навчання порівняно з традиційним навчанням. Крім того, застосування адаптивного навчання дозволяє заощадити на витратах на професійну підготовку авіадиспетчерів за рахунок скорочення часу її проведення без зниження її ефективності. Процес адаптації складається з трьох етапів: вилучення інформації про користувача, обробка інформації для ініціалізації та оновлення моделі користувача і використання моделі користувача для забезпечення адаптації. Однією з головних проблем існуючих досліджень в сфері інтелектуальних навчальних систем є те, що в них не в повній мірі досліджено питання формування індивідуальних стратегій діяльності авіадиспетчерів на рівні моделей і алгоритмів для забезпечення ефективного зворотного зв’язку на протязі всіх етапів їх професійної підготовки. В існуючих тренажерних системах обслуговування повітряного руху не реалізовано завдання корекції навчальної діяльності. У статті розглянуті можливості формування адаптивного характеру і напрямку навчання в вигляді індивідуальних стратегій діяльності за допомогою структурованої множини режимів навчання, типових помилок за відповідними критеріями оцінки та окремих дій. Подальшими напрямами дослідження можна вважати визначення вагових коефіцієнтів важливості кожної помилки за відповідним критерієм оцінки та вагові коефіцієнти складності окремих дій. Розробка механізмів спостереження та аналізу сукупності помилок та їх причин.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Мажара, І. П., and О. І. Тимочко. "Модель процесу управління повітряним рухом на основі нейронних нечітких мереж." Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, no. 2(43), (May 11, 2021): 61–65. http://dx.doi.org/10.30748/nitps.2021.43.08.

Full text
Abstract:
Нейронні мережі мають ряд переваг, необхідних для вирішення задачі моделювання інформаційної системи управління повітряним рухом. Але процес навчання мережі часто відбувається досить повільно. Для прискорення процесу навчання мережі ввести будь-яку апріорну інформацію (знання експерта) неможливо. До того ж аналіз навченої нейронної мережі досить складний, зазвичай вона являє собою чорний ящик для користувача. Усунути або мінімізувати існуючі недоліки нейронної мережі здатні системи на базі нечіткої логіки, які вирішують погано формалізовані задачі і пояснюють одержувані висновки роботи системи.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Pavlenko, M., M. Petrushenko, S. Shylo, I. Borozenec, and O. Dmitriyev. "МЕТОД ПРОЕКТУВАННЯ ТА СИНТЕЗУ ІНФОРМАЦІЙНИХ МОДЕЛЕЙ ДЛЯ ОЦІНКИ ОБСТАНОВКИ В АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМАХ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 4, no. 56 (September 11, 2019): 3–7. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2019.4.003.

Full text
Abstract:
В статті викладено результати досліджень, присвячені питанням проектування та синтезу інформаційних моделей, що є необхідною складовою системи інформаційного забезпечення осіб, які приймають рішення в автоматизованих системах управління повітряним рухом. Наведено аналіз можливих структур побудови інформаційних моделей та запропоновано для порівняно простих умов обстановки використовувати лінійну або ієрархічну структури. Для врахування можливих змін ситуацій обстановки, що призводять до необхідності суттєвого зростання обсягу інформації для відображення, доцільно використовувати комбіновану структуру інформаційної моделі. Наведено співвідношення, які надають можливість оцінити характеристики структури інформаційних моделей на етапі їх ергономічного проектування і визначити кількість інформаційних елементів в одній програмі відображення з урахуванням мінімізації часу пошуку заданих елементів. Наведено можливі варіанти спільного використання засобів відображення інформації як індивідуального так і групового та колективного користування. Запропоновано структуру процесу та послідовність і зміст операцій при розробці вимог до форми інформаційних елементів. Наводяться дослідження ефективності використання різних форм подання інформаційних елементів. В підсумку наводяться структура, зміст та послідовність етапів методу проектування і синтезу інформаційних моделей для інформаційної підтримки прийняття рішень з оцінки обстановки, який на відміну від існуючих враховує етапи діяльності та специфіку задач, що вирішуються операторами в автоматизованих системах управління повітряним рухом.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Рева, Олексій Миколайович, Сергій Павлович Борсук, Бала Мушгюль-оґли Мірзоєв, and Пейман Ширин-оґли Мухтаров. "ПРОАКТИВНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ДОСВІДУ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ НА СТАВЛЕННЯ ДО РИЗИКУ." Aerospace technic and technology, no. 5 (November 8, 2018): 80–87. http://dx.doi.org/10.32620/aktt.2018.5.12.

Full text
Abstract:
Considering the long negative influence of the human factor on flight safety, ICAO has been orienting the leadership and specialists of state aviation administrations and airlines to the proactive prevention of this phenomenon, demanding flight safety effective management "by indicators". These indicators in terms of professional activity of air traffic controllers (ATC) are defined: the relation to the risk (the main decision-makers and controversial estimates of SOP's violations), levels of claims, preferences systems, and dangerous behavior strategies, operational thinking and decision making that, in contrast to formally computational methods reflect the implementation of the methodology of psychological decision theory and cognitive psychology. The main decision-making dominants (inclination, disinclination, and indifference to risk) are revealed in the process of proactive decision by the controllers of closed decision-making tasks by constructing, with the help of special artificial lotteries and a limited number of points, the utility functions of the continuity of aircraft separation standards in the horizontal plane. For the separation standard S = 20 km, the proportion of students-controllers (n = 128 persons) of inclined (INC), indifferent (IND) and disinclined to risk (D) was detected: INC:IND: D ↔ 5: 18: 105 ↔ 3.9%: 14.1%: 82.0% ↔ 1: 3.6: 21, which indicates their desire to avoid failures in their professional activities. Therefore, the quantitative indicator of demonstrated risk aversion increases with the complication of the separation standard (reducing the distance between aircraft). For the separation level S = 10 km it is established: INC:IND: D ↔ 5: 8: 115 ↔ 3.9%: 6.3%: 89.8% ↔1: 3.6: 21. In professional controllers (n = 70 persons), for the separation standard S = 20 km, the ratio of persons with different dominance of decision-making was found: IND: INC ↔ 9: 25: 36 ↔ 12.9%: 35.7%: 51.4 % ↔1: 2.8 : 4, which indicates an overwhelming demonstration of their motivation to achieve success in the same working conditions. The motivation increases with the complexity of the separation standard: for S = 10 km it is established: D: IND: INC ↔ 4: 18: 48 ↔ 5.7%: 25.7%: 68.6% ↔ 1: 4.5: 12. It is recommended to apply the obtained results during the organization of the person-oriented training of young dispatchers aiming at developing stable skills for making rational risk decisions.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Мажара, І. П., О. І. Тимочко, and В. Г. Чернов. "Інформаційна модель допуску осіб групи керівництва польотами до управління повітряним рухом." Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, no. 1(30) (February 27, 2018): 24–29. http://dx.doi.org/10.30748/nitps.2018.30.04.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Сурков, К. Ю., В. В. Калачова, and М. В. Качан. "Метод синтезу адаптивного інформаційного середовища тренажера підготовки диспетчерів управління повітряним рухом." Системи обробки інформації, no. 1(156) (February 19, 2019): 118–24. http://dx.doi.org/10.30748/soi.2019.156.16.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Щербак, Г. В., С. Г. Шило, О. М. Дмітрієв, М. Г. Мельничук, and В. М. Руденко. "Метод побудови моделі психологічного портрету оператора автоматизованої системи управління повітряним рухом." Системи озброєння і військова техніка, no. 2(58) (June 27, 2019): 143–51. http://dx.doi.org/10.30748/soivt.2019.58.17.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Лопатюк, О. В. "Розвиток критичного мислення майбутніх диспетчерів управління повітряним рухом у фаховій підготовці." Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова. Серія 5 : Педагогічні науки: реалії та перспективи, вип. 64 (2018): 141–44.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Лопатюк, О. В. "Розвиток критичного мислення майбутніх диспетчерів управління повітряним рухом у фаховій підготовці." Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 16 : Творча особистість учителя: проблеми теорії і практики, вип. 30 (40) (2018): 141–44.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

ЛОПАТЮК, Олена. "АКТУАЛІЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ РЕФЛЕКСІЇ У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ДИСПЕТЧЕРІВ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Humanities science current issues 1, no. 21 (May 14, 2019): 196–99. http://dx.doi.org/10.24919/2308-4863.1/21.167208.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Касаткін, М. В. "Стохастичне моделювання сумісного прийняття рішень “екіпаж – керівник польотів” в особливому випадку в польоті." Системи озброєння і військова техніка, no. 4(64), (December 17, 2020): 67–74. http://dx.doi.org/10.30748/soivt.2020.64.09.

Full text
Abstract:
У статті представлено моделі сумісного прийняття рішень (СDM) екіпажем повітряного судна та керівником польотів в умовах стохастичної невизначеності у вигляді дерева рішень та мережі GERT. Наведено приклад СDM в особливому випадку “Відмова лівого двигуна (відмова системи граничного обмеження температури) двомоторного літака”. Для комплексного обліку факторів, які впливають на процес СDM в особливих випадках в польоті, побудовано інтелектуальну систему підтримки СDM, що дозволяє враховувати динамічну, статичну та експертну інформацію щодо стану об’єкту управління (повітряного судна), зовнішнього середовища (характеристики зони управління повітряним рухом та аеродромів) та операторів аеронавігаційної системи (характеристики пілота, авіадиспетчера).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Zelenska, Lilia, and Svitlana Tymchenko. "The Main Air Traffic Controllers’ Language Proficiency Requirements." Scientific Bulletin of Flight Academy. Section: Pedagogical Sciences, no. 6 (2019): 195–99. http://dx.doi.org/10.33251/2522-1477-2019-6-195-199.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Zelenska, Lilia, and Svitlana Tymchenko. "Aviation Language Sub-Category in Air Traffic Controllers’ Professional Communication." Scientific Bulletin of Flight Academy. Section: Pedagogical Sciences 7 (2020): 204–8. http://dx.doi.org/10.33251/2522-1477-2020-7-204-208.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Litvinenko, Michael I., Volodymyr S. Mazharov, and Serhii I. Antonenko. "МОДЕЛЬ ВНУТРІШНЬОЇ МОВИ СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ." Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони 1, no. 31 (March 1, 2018): 53–60. http://dx.doi.org/10.33099/2311-7249/2018-31-1-53-60.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Мажара, І. П., and О. І. Тимочко. "Модель інформаційної системи управління повітряним рухом з точки зору операторської діяльності осіб групи керівництва польотами." Системи озброєння і військова техніка, no. 1(65), (March 17, 2021): 12–17. http://dx.doi.org/10.30748/soivt.2021.65.02.

Full text
Abstract:
Використання засобів імітаційного моделювання забезпечують осіб групи керівництва польотами можливістю правильно оцінити обстановку і приймати рішення в умовах невизначеності, допоможуть скоротити час налаштування інформаційної системи управління під нові або специфічні завдання, а також знайти, візуалізувати і зафіксувати в готовому вигляді варіанти реалізації інформаційної системи управління, кожен з яких може бути обраний при переході на наступну сходинку моделювання. Кінцева мета моделювання − ухвалення рішення, яке повинно бути вироблено на основі всебічного аналізу результатів моделювання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Salo, N. A., K. G. Yatsenko, and S. Yu Hohoniants. "Training model for air traffic controllers using a multi-agent approach." Telecommunication and information technologies 66, no. 1 (2020): 68–78. http://dx.doi.org/10.31673/2412-4338.2020.016878.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Сторчак, В. С. "Формалізація правил отримання оцінок діяльності диспетчера управління повітряним рухом в процесі тренажерної підготовки." Системи обробки інформації, no. 2(157) (May 29, 2019): 96–102. http://dx.doi.org/10.30748/soi.2019.157.13.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Сторчак, В. С., and Ю. Г. Ковальов. "Метод формування інформаційного середовища навчання диспетчерів управління повітряним рухом в процесі тренажерної підготовки." Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, no. 2(60) (May 29, 2019): 67–74. http://dx.doi.org/10.30748/zhups.2019.60.09.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Kmita, Eugene. "The motivative-and-value component of air traffic controllers professional communicative competence development." Academic Notes Series Pedagogical Science 1, no. 186 (2020): 120–24. http://dx.doi.org/10.36550/2415-7988-2020-1-186-120-124.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

ПЛАЧИНДА, Тетяна. "СУЧАСНІ ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЧИННИК УСПІШНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ." Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки 26, no. 3 (November 5, 2021): 111–26. http://dx.doi.org/10.32453/pedzbirnyk.v26i3.883.

Full text
Abstract:
У статті актуалізовано питання необхідності застосування в освітньому процесі закладів вищої освіти сучасних педагогічних технологій з метою вдосконалення професійної підготовки майбутніх фахівців, зокрема авіаційної галузі. Зазначається, що одним із напрямів осучаснення освітнього процесу є SТЕМ-освіта. Наголошується, що метою вищої освіти є здобуття особою високого рівня наукових професійних і загальних компетентностей, необхідних для діяльності за певною спеціальністю чи в певній галузі знань. Аналізуються кваліфікаційні характеристики фахівці авіаційної галузі, які мають володіти комплексними компетентностями, зокрема розглянуто вимоги до інженера з управління повітряним рухом, диспетчера управління повітряним рухом, командира повітряного судна, пілота (другого пілота). Зазначається, що в епоху цифрових технологій та креативної економіки актуалізації набувають компетентності, що дозволять критично мислити, взаємодіяти та комунікувати, мати навички творчого підходу до справи. Зауважується, що зважаючи на тенденції викладання дисциплін в останні десятиліття (відповідність освітнього процесу сучасним тенденціям в галузі освіти та відображення в ньому останніх науково-технічних досягнень; активація пізнавальної діяльності; впровадження інформаційно-комунікаційних технологій; синергетичний підхід; упровадження останніх досягнень науки і техніки в освітній процес, сучасне навчальне обладнання; пріоритетним завданням освіти стає не стільки засвоєння певного об’єму знань умінь і навичок, скільки формування компетенцій, пов’язаних з подальшою професійною діяльністю, таких як: здатність до самоосвіти, ініціативність, уміння працювати в колективі, гнучкість і креативність мислення, інноваційність тощо), саме застосування засобів STEM-освіти дозволить розширити можливості ефективної й якісної професійної підготовки майбутніх фахівців, зокрема авіаційної галузі. Висновлюється, що означена сучасна педагогічна технологія демонструє потужний науковий потенціал для ефективної професійної підготовки майбутніх фахівців, із запровадженням пошуководослідницького підходу під час викладання навчальних дисциплін у закладах вищої освіти. Впровадження кращих європейських практик зі STEM-освіти та їхнє активне використання є перспективним напрямом у вищій школі України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Averyanova, Yuliya, Anna Rudiakova, and Felix Yanovsky. "Оперативна корекція траєкторії повітряного судна на основі інформації бортових метеорологічних радіолокаторів." Proceedings of the National Aviation University 85, no. 4 (December 22, 2020): 13–20. http://dx.doi.org/10.18372/2306-1472.85.15133.

Full text
Abstract:
Прогнозування та корекція траєкторії руху повітряного судна є одною з важливих можливостей для ефективного управління повітряним рухом. Одним з ключових факторів, що впливає на прогнозування траєкторії польоту є метеорологічний стан в аеропортах вильоту та посадки, а також впродовж траєкторії польоту. За таких умов важливим є широке використання можливостей систем оперативного одержання інформації про небезпечні погодні умови для короткочасної корекції траєкторії польоту. Бортові метеорологічні радіолокаційні системи є потужним та зручним засобом для одержання оперативних даних під час польоту у випадку виникнення несприятливих атмосферних умов. В даній роботі показані та обговорюються можливості корекції траєкторії польоту з використанням оперативної метеорологічної інформації, що одержується за допомогою бортових радіолокаційних систем.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Mаzhаrа, I. "МЕТОД ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ З ФОРМУВАННЯ ПОТОКІВ ЛІТАКІВ ДЛЯ ЗАХОДУ НА ПОСАДКУ З ВИКОРИСТАННЯМ НЕЧІТКИХ НЕЙРОМЕРЕЖЕВИХ ТЕХНОЛОГІЙ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 3, no. 65 (September 3, 2021): 28–32. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2021.3.028.

Full text
Abstract:
Розглядається метод прийняття рішення з формування потоків літаків для заходу на посадку з використанням нечітких нейромережевих технологій. Подано схему процесу управління повітряним рухом керівника польотів в зоні візуального контролю. Визначені основні схеми формування потоків літаків для заходу на посадку, сформована множина правил яка є початковою базою правил. для кожного прикладу, отриманого при формуванні навчальної вибірки за результатами прогнозування варіанту формування потоку літаків, визначаються нечіткі ступені приналежності заданих значень лінгвістичної змінної до відповідних FOU , кожному навчальному прикладу ставляться у відповідність ІНМТ2, нечіткі ступені приналежності до яких у відповідних значеннях лінгвістичних змінних є максимальними. Мета статті: удосконалення методу прийняття рішення з формування потоків літаків для заходу на посадку з використанням нечітких нейромережевих технологій
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Кmita, Ye V. "Operational and activity component of development of professional (foreign-language) communicative competence of air traffic management controllers." Scientific Bulletin of Mukachevo State University Series “Pedagogy and Psychology” 2(10) (2019): 185–88. http://dx.doi.org/10.31339/2413-3329-2019-2(10)-185-188.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Тимочко, О. І., В. В. Афанасьєв, Ю. В. Афанасьєв, and О. О. Аросланкін. "Модель системи позиціонування та моніторингу на основі багаторівневої структури передачі даних в розподіленій мережі." Системи озброєння і військова техніка, no. 4 (68) (December 24, 2021): 123–29. http://dx.doi.org/10.30748/soivt.2021.68.16.

Full text
Abstract:
В роботі запропонована модель системи позиціонування та моніторингу на основі багаторівневої структури передачі даних в розподіленій мережі. Обґрунтування моделі виконано на основі дослідження технологій обміну даними, апаратних компонентів, програмного забезпечення, варіантів топології побудови систем обміну даними. Проведено експериментальне дослідження реалізації функцій моніторингу та позиціонування на основі застосування моделі, що запропонована. Показано, що до основних властивостей моделі відноситься масштабування структури в залежності від конкретних задач, можливість поєднання в єдину систему стаціонарних та рухомих елементів, які здійснюють збір, обробку та передачу даних. Область застосування моделі, що запропонована, це віддалені райони, де відсутній стільниковий зв'язок, роззосереджені промислові об’єкти, аеродроми. Дана модель може бути основою для удосконалення систем пошуково-рятувального забезпечення та системи управління повітряним рухом при застосуванні безпілотних літальних апаратів, в тому числі спільно з пілотованою авіацією.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

ZELENSKA, Lilia, and Svitlana TYMCHENKO. "FORMATION OF MOTIVATION TO FOREIGN-LANGUAGE COMMUNICATION AS THE KEY OF FUTURE AIR TRAFFIC CONTROLLERS’ PROFESSIONAL SUCCESS." SCIENTIFIC BULLETIN OF FLIGHT ACADEMY. Section: Pedagogical Sciences, no. 5 (March 22, 2019): 116–19. http://dx.doi.org/10.33251/2522-1477-2019-5-116-119.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Soroka, M. Yu, I. O. Gurin, and P. V. Open’ko. "A method for planning an agent behavior in the environment of an intellectual training system for the training of air traffic controllers." Telecommunication and information technologies 66, no. 1 (2020): 88–98. http://dx.doi.org/10.31673/2412-4338.2020.018898.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Lopatiuk, O. V. "Realization of pedagogical condition «actualization of professional reflection» in professional training of future air traffic control dispatchers." Scientific Bulletin of Mukachevo State University Series “Pedagogy and Psychology”, no. 2(10) (2019): 88–90. http://dx.doi.org/10.31339/2413-3329-2019-2(10)-88-90.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Shilo, Serhii G., Oleg M. Dmitriev, and Irina V. Novikova. "Метод формалізації знань про ситуаційний аналіз обстановки для системи підтримки прийняття рішень автоматизованої системи управління повітряним рухом." Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони 33, no. 3 (December 15, 2018): 93–98. http://dx.doi.org/10.33099/2311-7249/2018-33-3-93-98.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Lopatiuk, Olena. "Approbation of the pedagogical condition of the «Orientation of the contents of the professional training of future air trafic controllers for the formation of the professional reflection»." Academic Notes Series Pedagogical Science 1, no. 186 (2020): 207–11. http://dx.doi.org/10.36550/2415-7988-2020-1-186-207-211.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography