Academic literature on the topic 'Стратегія прийняття рішень'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Стратегія прийняття рішень.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Стратегія прийняття рішень"

1

Сидорук, М. В., А. А. Григорова, and А. В. Токарєв. "Стратегія проєктування інформаційних систем підприємств для прийняття управлінських рішень." Вісник Херсонського національного технічного університету 2 (2021): 88–94. http://dx.doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2021.2.11.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

БІЛІЧЕНКО, Віктор, Світлана РОМАНЮК, Сергій ЦИМБАЛ, and Сергій БАБІЙ. "Розробка стратегій та проектів інноваційного розвитку організацій автоперевізників." СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МАШИНОБУДУВАННІ ТА ТРАНСПОРТІ 1, no. 14 (August 31, 2020): 35–42. http://dx.doi.org/10.36910/automash.v1i14.344.

Full text
Abstract:
В статті обґрунтовано особливість роботи організацій автоперевізників та необхідність їх розвитку з активним використанням інновацій. Необхідність постійного і цілеспрямованого інноваційного розвитку організацій автоперевізників визначає їх успішну присутність на ринку, ефективну експлуатацію та отримання прибутку. Боротьба за транспортні ринки, високий попит споживачів на послуги автомобільних перевезень, статус інших транспортних компаній, які пропонують подібні послуги, необхідність оновлення та модернізації рухомого складу, виробничої та технічної бази вимагають від організацій автомобільних перевізників постійного розвитку та вдосконалення. Виходячи зі світового досвіду, можна стверджувати, що підприємства можуть активно розвиватися, раціонально використовувати всі види ресурсів базуючи свою діяльність на інноваціях. Для ефективного впровадження інноваційної діяльності, а також зменшення ризиків, які з нею пов’язані, пропонується використати інструменти та методологію стратегій розвитку та проектів їх реалізації. Розроблені актуальні стратегії інноваційного розвитку для конкретної організації автоперевізника. Практичну реалізацію інноваційних проектів та стратегій пропонується здійснити за допомогою динамічного моделювання, що дасть можливість визначити оптимальну стратегію розвитку підприємства на довгостроковий період за критерієм максимуму очікуваного доходу. За допомогою програмного забезпечення встановлено основні показники ефективності кожної стратегії. Для кожної стратегії розроблений проект її реалізації. Для опису та аналізу інноваційних проектів на передінвестиційному етапі використовувалось спеціалізоване програмне забезпечення для фінансового аналізу проектів, яке дозволило виконати оцінки основних показників проекту в цілому та обґрунтовувати ефективність інвестицій. Для вибору оптимального проекту використовувався метод динамічного програмування, який дозволяє визначити оптимальну стратегію розвитку підприємства на довгострокову перспективу (в нашому завданні протягом 5 років) за критерієм максимального очікуваного доходу. Методологічною основою моделі є теорія стохастичних процесів прийняття рішень та динамічного програмування. Ключові слова: інноваційний розвиток, організація автоперевізника, стратегія, проект, динамічне програмування.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Kotlyar, Lyudmila. "Неадаптиві копінг-стратегії поведінки як предиктори прокрастинації державних службовців." Public Administration and Regional Development, no. 9 (September 8, 2020): 738–51. http://dx.doi.org/10.34132/pard2020.09.03.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена дослідженню неадаптивних копінг-стратегій поведінки як предикторів прокрастинації державних службовців, виявленню основних тенденцій. Державний службовець, як суб’єкт управління, при виконанні своїх професійних функцій, постійно працює в умовах вибору прийняття рішення для подолання негативного впливу складних ситуацій, таких, що за своїми параметрами перевищують його компетентності та ресурсний потенціал. Професіоналізм державних службовців виявляється в здатності переборювати труднощі при виникненні великої кількості ситуацій, що пов’язані з прийняттям рішень, які не повинні відкладатися на потім. За умови не адаптивної копінг-стратегії поведінки, державний службовець використовує тактику прокрастинації та сфера пошуку рішення з подолання неприємної ситуації обмежується діями, які зменшують його контакти з цим положенням, а дії з переборення неприємного стану активно скасовуються державним службовцем, як несприятливі. Неадаптивні копінг-стратегії поведінки у подоланні складних ситуацій при виконанні справ і прийняття рішень є предикторами прокрастинації державних службовців в управлінської діяльності. У результаті аналізу наукових джерел визначено сутність та основні ознаки неадаптивних копінг-стратегій поведінки, які є засобами прогнозування прокрастинації державних службовців в управлінській діяльності. Зокрема у науковій статті проаналізовані актуальні наукові підходи до визначення термінів. Визначені найістотніші аспекти вищевказаних явищ показали, що прокрастинація є негативне явище, яке перешкоджає суспільному розвитку і розуміється як постійне відкладання актуальних і важливих справ та прийняття рішень, що завжди повторюються всупереч усвідомленню державними службовцями негативних наслідків та неготовністю взяти на себе відповідальність. Репрезентоване авторське ставлення щодо визначення неадаптивних копінг-стратегіїй поведінки у подоланні складних ситуацій при виконанні справ і прийняття рішень, які є предикторами прокрастинації державних службовців в управлінській діяльності. Неадаптивними копінг-стратегіями поведінки є: фокусування на емоціях і їх вирішенні; заперечення; ментальне та поведінкове відчуження; уникнення; ігнорування; примирення; дисимуляція.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Безена, Іван. "РОЗВИТОК РЕГІОНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В КОНТЕКСТАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ: АСПЕКТИ ІСТОРІЇ СТАНОВЛЕННЯ ТА СТРАТЕГІЇ РОЗБУДОВИ (1991–2021 РР.)." Litopys Volyni, no. 23 (April 20, 2021): 107–12. http://dx.doi.org/10.32782/2305-9389/2020.23.19.

Full text
Abstract:
У дослідженні проаналізовано історичні аспекти євроінтеграційних процесів у регіональній практиці і результати трансформацій структури, змісту діяльності обласних та місцевих органів влади, яка спрямова- на на сталий соціально-економічний розвиток території і задоволення запитів людини. Ключовими питаннями історичного розвитку державної регіональної політики є подолання наслідків авторитарних методів управління й вибудовування демократичних основ і механізмів ефективної співпраці регіональних органів державної влади та місцевого самоврядування, громадськими інституціями території, жителями сіл й міст. Актуалізуються історичні аспекти формування адміністративно-територіального устрою, які націлені на ресурсне забезпечення діяльності соціально-культурних об’єктів території та стратегії їх розвитку і трансформації. Окреслені процеси проходять у контексті вибудовування державного управління відповідно до ідеології європейського співтовариства. Демократизація й децентралізація спрямовані на перерозподіл владних повноважень «від центру до регіону», розвиток демократичних основ на територіях, формування відповідального регіонального управління, повернення довіри громадян до влади і долучення людини до процесів врядування в громаді. Структурно-функціональну модель системи державного управління на регіональному рівні було нормативно вста- новлено Конституцією України, яка прийнята 28.06.1996 року та залишається чинною донині. У дослідженні розглянуто історичні процеси вибудовування органів державної влади регіону та місцевого самоврядування, процесів формування ефективної співпраці між владою і громадським активом території. Стратегія вибудовування партнерських стосунків спрямована на розбудову успішної території та ефектив- ного розв’язання критичних проблем соціально-економічного розвитку регіону. Сучасні регіональні практи- ки підтверджують актуальність вибудовування нових стратегій розвитку території, наявності активних, професійних і системоутворюючих суб’єктів публічної організаційної діяльності. Демократизація регіональної влади окреслена через публічне обговорення ситуації в громаді й експертизу суспільних проблем, відкриті процеду- ри розгляду і прийняття публічних рішень, внутрішнього і зовнішнього бюджетування інфраструктури регіону.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Дмитрук, Сергій. "УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В СИСТЕМІ СТРАТЕГУВАННЯ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА: ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ." Public management 23, no. 3 (March 20, 2020): 95–108. http://dx.doi.org/10.32689/2617-2224-2020-3(23)-95-108.

Full text
Abstract:
Стратегія національної безпеки України та Концепція роз- витку сектору безпеки і оборони України передбачає необхідність пошуку наукових підходів до стратегування безпекового середовища задля мініміза- ції ризиків та протидії загрозам національній безпеці. Особливої уваги по- требує проблема непередбачуваності безпекового середовища, яка пов’язана з асиметрією загроз і дій. Розроблено методики та моделі опису майбутньо- го безпекового середовища, формування їх бачення та моделі того безпеко- вого стану, в якому буде розвиватись Україна в стратегуванні безпекового середовища, залежатиме від розроблення подальших політичних та страте- гічних документів (державно-управлінських рішень), в яких буде задекла- ровано мета, цілі та зобов’язання. Для цього необхідно розробити відповідний дієвий інструментарій у вигляді механізму з розроблення ефективних стратегій та процедур здійс- нення їх, а також вимог до робочих команд і координаційного (об’єднаного) ситуаційного центру для вирішення завдань прогнозування майбутнього безпекового середовища України. Це надасть можливість удосконалити за- сади галузі знань “Публічне управління та адміністрування”. Розроблено удосконалену модель державного управління у секторі без- пеки і оборони України, яка ґрунтується на запропонованих вище механіз- мах і принципах розробки та здійснення ефективної стратегії державного управління у сфері національної безпеки України, а саме: представлено схе- му проходження інформаційних потоків за етапами управління ризиками та запобіганню загроз і алгоритм функціонування інформаційної системи стратегування безпекового середовища України. Крім того, представлено структурно-функціональну схему прийняття рішень з управління ризика- ми в інформаційній системі стратегування безпекового середовища України та вдосконалено загальну модель державного управління у секторі безпеки і оборони України. Виходячи з проведеного дослідження, запропоновано створити в системі Апарату Ради національної безпеки і оборони України — Об’єднаний ситуаційний центр. Запропоновано практичні рекомендації, що сприятимуть удосконаленню та підвищенню ефективності стратегування безпекового середовища.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Стрюк, М. П. "Досвід США в системі управління сектором безпеки і оборони." Актуальні проблеми держави і права, no. 87 (November 5, 2020): 172–78. http://dx.doi.org/10.32837/apdp.v0i87.2815.

Full text
Abstract:
У статті йдеться про нормативні засади й доктринальні документи, які визначають основні пріоритети та принципи, що використовуються під час реалізації зовнішньої та внутрішньої політики Сполученими Штатами Америки у сфері національної безпеки і оборони. Зазначаються принципи, які сформулювались в США під час Холодної війни з Радянським союзом (пріоритет усунення військових загроз США та союзників, принцип стримування та залякування супротивників США в засадни-чих документах, принцип переваги жорстких дій у вирішення конфліктів, які можуть загрожувати національній безпеці США). Акцентовано увагу, що після розпаду Радянського союзу загроза пов-номасштабної військової агресії проти США постає в документах на другий план, а на перший виходять тероризм, економічні та екологічні проблеми. Наголошується, що в США, окрім доктринальних та концептуальних документів, щодо сектору безпеки і оборони діє закон 1947 р. «Про національну безпеку», який чітко визначає процедурні аспекти взаємодії та повноваження усього інституту сектору безпеки і оборони. Вказуються основні відмінності та зміст понять «концепція», «доктрина», «стратегія» в теорії державного управління сектором безпеки і оборони. Наголошується, що в США існують загальні елементи та закономірності щодо цілей Стратегії національної безпеки у вигляді фундаментальних інтересів США: забезпечення національної безпеки, процвітання та свободи американських громадян, доктрини про національні інтереси в розумінні кожного президента, визначення цілей та завдань, місця США у світовому порядку, визначення завдань, які будуть реалізовуватись суб'єктами сектору національної безпеки та оборони США. Наводяться в дослідженні відмінності щодо основних засад стратегій національної безпеки від адміністрацій Б. Обами 2010 р. та 2015 р., а також Д. Трампа 2017 р. Наводяться особливості механізму прийняття управлінських рішень у відповідності до законодавства у сфері безпеки і оборони США.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

N., Sytnik, Perminova S., and Vorzhakova Julia. "DESIGN STRATEGY AS A TOOL FOR DEVELOPING NEW PRODUCTS." Scientific Bulletin of Kherson State University. Series Economic Sciences, no. 45 (March 30, 2022): 42–49. http://dx.doi.org/10.32999/ksu2307-8030/2022-45-5.

Full text
Abstract:
In the age of growing competition, the role of design rapidly transforms. It becomes a key element in customer-organization communication, a tool of new product development and business model optimization. The need for a design strategy arises in response to existing problems and challenges faced by organizations, in particular: unsatisfied customer needs; changes in customers behavior and attitudes towards the market; new ideas and trends emerging in the market. Design strategy allows to place design decisions in the context of corporate business strategy providing, at the same time, the effective process of developing new or improved products that meet customer needs. The arti-cle is devoted to the theoretical aspects of design strategy formation as a means to ensure the strategic direction of design decisions. The purpose of the article is to determine the general principles, prerequisites, tasks and stages of implementation of design strategy based on the analysis of design development trends in modern organizations. The general scheme of design strategy development in business projects is offered. It is based on the following principles: customer orientation which demands to keep in focus the needs of target audience; strategic synchronization with the organizational business strategy and the brand strategy; integration with the key business structures; cooperation with staff members at all stages of new product development. Tasks and prerequisites of design strategy are formulated. The general scheme of design strategy development is considered as a sequence of steps that should be taken into account in order to get strategic focus of design decisions. The design strategy development begins with a deep understanding of consumer needs and synchronizes with the business strategy and brand strategy. Design strategy is formed at the intersection of strategic and creative thinking, which allows to combine consistency, planning and cost-effectiveness with new ideas, creativity and innovation. Thus, application of the design strategy allows to consider creative design solutions in a strategic perspective, ensuring the achievement of long-term organizational goals.Keywords: design, strategic design, design strategy, design thinking, brand strategy, business strategy. У добу зростання конкуренції дизайн швидко трансформується, перетворюючись на ключовий елемент комунікації з клієнтами, розроблення нового продукту, прийняття управлінських рішень та оптимізації бізнес-моделі. Виклики, з якими стикаються сучасні організації, вимагають переосмислення традиційної ролі дизайну у напрямі більш системного його використання на всіх рівнях з урахуванням стратегічних перспектив розвитку організації. У статті розглянуто теоретичні аспекти формування дизайн-стратегії як інструменту забезпечення стратегічної спрямованості дизайнерських рішень. Проаналізовано етапі еволюції дизайну за рівнем його інтегрованості в бізнес-діяльність організацій. Сформульовано ключові принципи, завдання і передумови формування дизайн-стратегії. Запропоновано загальну схему розроблення дизайн-стратегії під час виконання проєктів, яка дає змогу забезпечити стратегічну спрямованість дизайнерських рішень.Ключові слова: дизайн, стратегічний дизайн, дизайн-стратегія, дизайн-мислення, цілеспрямований дизайн, бренд-стратегія, бізнес-стратегія.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Khadzhyradieva, Svitlana, Tetiana Dotsenko, and Yuliia Pukir. "Структуризація базових складових та процедур кадрового процесу в органах публічної влади." Public Administration and Regional Development, no. 9 (September 8, 2020): 857–88. http://dx.doi.org/10.34132/pard2020.09.09.

Full text
Abstract:
У статті обґрунтовується необхідність структуризації базових складових та процедур кадрового процесу в органах публічної влади. Доводиться, що кадрові процеси є об’єктами управління та вимагають певного інструментарію для прийняття кадрових рішень, спеціальних методів для здійснення процесу управління персоналом, однак їх безсистемність негативно впливає на ефективність роботи служб управління персоналом в органах публічної влади. Під кадровим процесом в органах публічної влади розуміється сукупність послідовних дій спрямованих на зміну стану кадрового потенціалу органу публічної влади, що обумовлено цілями і принципами кадрової політики (HR-стратегії) цього органу у відповідності з діючим законодавством, а також із застосування організаційно-правових принципів, функцій, методів, механізмів, процедур управління персоналом в публічній службі. Презентовано авторську концепцію узагальненої моделі кадрового процесу в органах публічної влади. Системоутворюючим чинником даної моделі є кадровий потенціал органу публічної влади. Саме на його розвиток спрямовано всі дії у межах кадрового процесу. До основних складових кадрового процесу в органах публічної влади слід віднести: вступ на публічну службу, організаційна поведінка, професійний розвиток та кадровій аудит. Змістовий контент кадрового процесу в органах публічної влади обумовлений впливом таких детермінант як-от: а) діючи законодавчі акти та нормативно-правові документи, що регламентують діяльність у сфері публічного управління та адміністрування; б) кадрова політика та HR-стратегія органу публічної влади, які розробляються ґрунтуючись на стратегія органу публічної влади; в) служба управління персоналом в публічній службі. Для опису складових елементів кадрового процесу в органах публічної влади доцільно застосовувати певні критеріальні ознаки. Пропонується кожний елемент кадрового процесу описати за такою структурно-логічною схемою: по-перше, визначити основні процедури, що необхідно здійснювати в межах компетенції служб управління персоналом органів публічної влади; по-друге, виявити, у межах визначених процедур, сутнісні ознаки та змістовий контент діяльності служб управління персоналом органів публічної влади; по-третє, структурувати базові методи, що застосовуються для здійснення передбачених процедур в межах відповідного складового елементу кадрового процесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Klimova, A. V. "ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ З МЕТОЮ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІЦЕНЗІЙНОЇ ТА ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 2, no. 90 (October 2, 2020): 66. http://dx.doi.org/10.31713/ve220208.

Full text
Abstract:
Активне входження закладів вищої освіти України в Європейський освітній простір, демографічний спад, що посилює конкуренцію на ринку освітніх послуг, реформування системи вищої освіти, системи ліцензування освітньої діяльності, запровадження автономії закладів вищої освіти, в т.ч. академічної і фінансової, ставить перед закладами освіти необхідність розробляти нові стратегії розвитку, що вимагає застосування нових інструментаріїв і технологій маркетингу. Маркетинг освітніх послуг має на меті формування закладами вищої освіти стратегії і тактики поведінки на ринку освітніх послуг. Зважаючи, на те, що заклади освіти виходять на ринок зі специфічним товаром, таким як освітня послуга, формування якого має базуватися на потребах внутрішніх і зовнішніх стейкхолдерів, необхідно звернути увагу на повноту інформаційно-аналітичного забезпечення, що передує прийняттю управлінських рішень. У даній статті проведено аналіз достатності інформаційного та аналітичного забезпечення прийняття рішень закладами вищої освіти щодо входження в нові сектори ринку освітніх послуг, прийняття рішень про запровадження нових освітніх програм та удосконалення існуючих. Запропоновано шляхи удосконалення організаційної структури закладів вищої освіти з метою розробки нових стратегій розвитку для стимулювання економічних результатів господарської діяльності та підвищення ефективності ліцензійної діяльності. Описаний соціально-економічний вплив запропонованих заходів з метою прийняття обґрунтованих управлінських рішень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Barybina, Y., and L. Shymanovska-Dianych. "Підходи до розробки і прийняття стратегічних рішень в умовах невизначенності у контексті оновлення контенту інформаційного забезпечення." Bulletin of Sumy National Agrarian University, no. 4 (82) (December 23, 2019): 118–22. http://dx.doi.org/10.32845/bsnau.2019.4.23.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто особливості формування інформаційного забезпечення щодо розробки стратегічних рішень та вибору стратегії в умовах невизначеності і турбулентності зовнішнього середовища. Запропоновано і розглянуто чотири рівні невизначеності. Надано характеристику основних видів стратегій відповідно до рівнів невизначеності. Встановлено, що сучасна ситуація вимагає переосмислення часового горизонту прийняття стратегічних рішень, зміни підходів до формування бізнес-стратегій, які були прийнятними в умовах стабільного зростання ринку, але в умовах турбулентності та невизначеності не працюють, зміни інформаційного контенту прийняття рішень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Стратегія прийняття рішень"

1

Цимбал, О. М. "Нечітка модель у засобах прийняття рішень інтелектуального робота." Thesis, ХНУРЕ, 2018. http://openarchive.nure.ua/handle/document/7090.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Мозговий, Ярослав Іванович, Ярослав Иванович Мозговой, and Yaroslav Ivanovych Mozghovyi. "Фінансові відносини банку зі стейкхолдерами на засадах корпоративної соціальної відповідальності." Thesis, Українська академія банківської справи Національного банку України, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/51467.

Full text
Abstract:
У дисертаційній роботі досліджено сутність, цілі та завдання фінансових відносин банку зі стейкхолдерами. Проаналізовано роль та місце КСВ в управлінні діяльністю банків, визначено взаємозв’язок цих понять, обґрунтовано важливість використання КСВ для банків. Проведено дослідження моделей КСВ в банках, запропоновано їх класифікацію. Проаналізовано діяльність банків в Україні на засадах корпоративної соціальної відповідальності. Систематизовано наукові підходи до оцінки КСВ в банках. Запропоновано науково-методичний підхід до оцінки рівня організації фінансових відносин банку зі стейкхолдерами, що передбачає розрахунок агрегованого показника фінансових відносин банку зі стейкхолдерами і якісного індексу КСВ банку, та подальшу оцінку детермінації зазначених показників через застосування методу аналітичного групування. Розроблено науково-методичний підхід до організації фінансових відносин банку зі стейкхолдерами на основі впровадження принципів КСВ та застосування фінансових показників діяльності банків. Вдосконалено систему принципів КСВ в банках України. Удосконалено стратегію розвитку фінансового сектора України на засадах КСВ.
This thesis studies the essence, goals and objectives of bank's financial rela-tions with stakeholders on the basis of CSR. Such terms as financial activity of the bank, bank's financial relations with stakeholders, corporate social responsibility of the bank are outlined. The role and place of CSR in the governance of banks, relationship of these concepts is described, the importance of CSR for the banks is proved. Activity of Ukrainian banks is analyzed on the basis of corporate social responsibility. The role of CSR in organization of banks’ financial relations with stakeholders is described. Scientific approaches to the evaluation of CSR and its determination with the financial relations of banks and their stakeholders are systematized. The new approach to the CSR models classification was used. It is based on such classification features as an approach to understanding this concept, an approach to its funding, and examines transparency level, the mail goals, the level of government involvement, the bank's approach to implementation of social investment. The appropriate CSR model of bank is a prerequisite for efficient use of assets, strengthening the stability of liabilities, growth and profitability of business. Scientific and methodical approach to the assessment of the bank's financial relations with stakeholders is proposed. It requires calculation of aggregate index of banks’ financial relations with stakeholders and the bank's CSR quality index, followed by assessment of determination of these indicators through the use of the method of analytic groups. Scientific and methodological approach to the organization of the bank's financial relations with stakeholders on the basis of CSR is developed through the use of financial performance indicators of banks (return on assets, return on equity, quality of the loan portfolio, the growth rate of deposits). System of CSR principles in Ukrainian banks is improved. Concept of the Ukrainian banking system development on the basis of CSR is presented. Strategy of Ukrainian financial sector is explicated through adapting of international standards, legislative acts and practices of CSR at three levels: government authorities, including the National Bank of Ukraine, expert organizations and second-tier banks. This approach allows considering the NBU and second-tier banks as active participants of adaptation process and helps to form an appropriate regulatory and organizational framework in the banking system of Ukraine.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Прокопенко, Ольга Володимирівна, Ольга Владимировна Прокопенко, Olha Volodymyrivna Prokopenko, Ольга Вікторівна Кліменко, Ольга Викторовна Клименко, and Olha Viktorivna Klimenko. "Стратегії господарської діяльності підприємства у рамках прийняття інвестиційних рішень." Thesis, Сумський державний університет, 2012. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/30225.

Full text
Abstract:
У сучасних умовах інвестиції є найважливішим засобом забезпечення умов виходу з економічної кризи, структурних зрушень у народному господарстві, зростання технічного прогресу, підвищення якісних показників господарської діяльності на мікро- та макрорівнях. Сучасний етап економічних перетворень та екологічна ситуація є важливими факторами, що визначають напрям вкладання інвестиційних ресурсів та обмежують прийняття ефективних та доцільних інвестиційних рішень. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/30225
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Колесніков, Р. Є. "Оптимізація стратегій збору даних для моделі на основі оцінки і прийняття рішень." Thesis, Cумський державний університет, 2016. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/47638.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Голич, Наталія Василівна. "Адаптивні стратегії розвитку підприємств малого бізнесу харчової промисловості в умовах децентралізації." Diss., Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя, 2021. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35047.

Full text
Abstract:
The thesis deals with the research, analysis, substantiation of theoretical and methodical provisions, definition and development of scientific and methodological approaches, and practical recommendations on the rational implementation of adaptive development strategies of small food business enterprises in the conditions of decentralization. The scientific generalization of the principles of adaptive development strategies formation is carried out and new types of management strategies in the process of adaptive changes are determined. The thesis examines scientific approaches to the definition of "small business", which focuses on the implementation of entrepreneurial activity, formed and developed based on business ideas proposed by the entrepreneur within the established legal standards of the state. The evolution of small business development in Ukraine is characterized, based on which the normative-legal support of the formation of this sector of the economy is analyzed. The main measures to support small businesses in the stages of exit from the COVID-19 pandemic are outlined, highlighting the main stabilizing areas of development of small businesses and identifying the features of their functioning in the market, adapted to new conditions.
Дисертація присвячена дослідженню, аналізу, обґрунтуванню теоретико-методичних положень та визначенню й розробленню науковометодологічних підходів і практичних рекомендацій щодо раціональної імплементації адаптивних стратегій розвитку підприємств малого бізнесу харчової промисловості в умовах децентралізації. Здійснено наукове узагальнення засад формування адаптивних стратегій розвитку та визначено нові види стратегій управління в процесі адаптаційних змін. У роботі досліджено наукові підходи до визначення поняття «малий бізнес», в якому зосереджено увагу на процесі реалізації підприємницької діяльності, що формується та розвивається на основі бізнес-ідеї, запропонованої підприємцем у межах встановлених нормативно-правових стандартів з боку держави. Охарактеризовано еволюцію розвитку малого бізнесу в Україні, на основі чого проаналізовано нормативно-правове забезпечення формування цього сектору економіки. Окреслено основні заходи підтримки малого бізнесу на етапах виходу з пандемії COVID-19 із виділенням основних стабілізуючих напрямів розвитку суб’єктів малого підприємництва та визначенні особливостей їх функціонування на ринку, адаптованих до нових умов
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Кіблицька, Ольга Вікторівна, and Olha Viktorivna Kiblytska. "Критеріальні умови в задачах теорії ігор." Master's thesis, 2021. http://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/11948.

Full text
Abstract:
В магістерській роботі розглянуто один з розділів прикладної математики - теорію ігор, яка має дуже важливе значення для штучного інтелекту, кібернетики та економіки. Проведено аналіз основних досліджень та публікацій. Розкрито основні поняття теорії гри: хід гравця, особистий хід, випадковий хід, платежі, стратегія гравця. Наведено основні типи ігор. Розкрито принцип мінімакса, поняття сідлової точки. Наведено приклади класичних задач із розв’язуванням та аналізом розв’язків. Надано характеристику матричних ігор, які розв’язуються в чистих та змішаних стратегіях. Розглянуто алгоритм перетворення матричних ігор в задачі лінійного програмування та методи їх розв’язування. Розглянуто поняття ігри з природою, наведено критерії прийняття рішень в умовах ризику та повної невизначеності, проілюстровано прикладами їх застосування. Створено низку задач, які розв’язано розглядуваними критеріями, проведено аналіз одержаних розв’язків.
The master's thesis considers the one brunch of applied mathematics - the game theory. This brunch is very important for artificial intelligence, cybernetics and economics. There is analysis of the basic researches and publications in thetis. It is reveale the basic concepts of game theory such are player's move, personal move, random move, payments, player's strategy. It's given the main types of games. It is consider the principle of minimax, the concept of saddle point. It's given: the examples of classical game theory problems with analyzing thear solutions, the characteristics of matrix games, which are solved in pure and mixed strategies. It's consider an algorithm for transforming matrix games into linear programming problems and methods for solving them and the concept of matrix games with nature, the criteria for decision-making in conditions of risk and complete uncertainty. It's showing the application of each criterion by a specific example. A set of problems have been created by using the each considered criteria, and have been analyzed thear solutions.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Коляда, Юлія Олександрівна. "Застосування інструментарію підтримки прийняття рішень в управлінні IT-проектами." Магістерська робота, 2020. https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/4158.

Full text
Abstract:
Коляда Ю. О. Застосування інструментарію підтримки прийняття рішень в управлінні IT-проектами : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 051 "Економіка" / наук. керівник С. С. Чеверда. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 98 с.
UA : У роботі обґрунтовано теоретичні та науково-методичні підходи до управління проєктами, сучасні методи та моделі, принципи проєктного управління, а також основні фактори, що впливають на прийняття рішень під час управління ІT-проєктами. Здійснено аналіз сучасних програмних засобів для управління ІT-проєктами, а саме: функціональні можливості, компоненти, налаштування платформ, специфіку їх змісту, способів реалізації та кінцевого результату. Розглянуто особливості та характеристики веб-проєктів: комунікаційна та соціальна орієнтованість, залежність від людського фактору, невизначеність у проєктних даних. Визначено характеристики веб-проєкту, що впливають на його управління: фінансові чинники, учасники (замовник і розробники), ресурси. Удосконалено метод вибору стратегії управління веб-проєктом, який відрізняється від відомих властивістю враховувати неповні та неточні проєктні данні, що дає можливість генерувати проєктні рішення з управління веб-проєктом за умов невизначеності та змінності характеристик проєкту. Розроблено методику прийняття оптимальних проєктних рішень на основі методу аналізу ієрархій із урахуванням невизначеностей, яка реалізує методи та алгоритм вибору стратегії управління веб-проєктом. Використання запропонованої методики управління веб-проєктом дозволило зменшити витрати часу та поліпшити якість управлінських рішень в умовах невизначеності.
EN : Theоretісаl аnd sсіentіfіс-methоdісаl аррrоасhes tо рrоjeсt mаnаgement, mоdern methоds аnd mоdels, рrіnсірles оf рrоjeсt mаnаgement, аs well аs the mаіn fасtоrs іnfluenсіng deсіsіоn-mаkіng durіng ІT-рrоjeсt mаnаgement аre substаntіаted in the work. The аnаlysіs оf mоdern sоftwаre tооls fоr ІT-рrоjeсt mаnаgement іs саrrіed оut, nаmely: funсtіоnаlіty, соmроnents, рlаtfоrm settіngs, sрeсіfісs оf theіr соntent, methоds оf іmрlementаtіоn аnd end result. Feаtures аnd сhаrасterіstісs оf web рrоjeсts аre соnsіdered: соmmunісаtіоn аnd sосіаl оrіentаtіоn, deрendenсe оn the humаn fасtоr, unсertаіnty іn рrоjeсt dаtа. The сhаrасterіstісs оf the web рrоjeсt thаt аffeсt іts mаnаgement аre determіned: fіnаnсіаl fасtоrs, раrtісіраnts (сustоmer аnd develорers), resоurсes. Іmрrоved methоd оf сhооsіng а web рrоjeсt mаnаgement strаtegy, whісh dіffers frоm the knоwn рrорerty tо tаke іntо ассоunt іnсоmрlete аnd іnассurаte рrоjeсt dаtа, whісh аllоws yоu tо generаte рrоjeсt sоlutіоns fоr web рrоjeсt mаnаgement under соndіtіоns оf unсertаіnty аnd vаrіаbіlіty оf рrоjeсt сhаrасterіstісs. А methоd оf mаkіng орtіmаl desіgn deсіsіоns bаsed оn the methоd оf аnаlysіs оf hіerаrсhіes tаkіng іntо ассоunt unсertаіntіes, whісh іmрlements the methоds аnd аlgоrіthm fоr seleсtіng а web рrоjeсt mаnаgement strаtegy.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography