Journal articles on the topic 'Становлення та розвиток'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Становлення та розвиток.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Становлення та розвиток.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

ЛЕВЧЕНКО, Наталія. "СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МОЛОДІЖНОЇ РОБОТИ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД." Humanitas, no. 5 (January 12, 2022): 29–38. http://dx.doi.org/10.32782/humanitas/2021.5.5.

Full text
Abstract:
Проведення розпочатих реформ в Україні та виконання міжнародних вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у сфері молодіжної політики є важливим етапом становлення та розвитку молодіжної роботи. Роль молоді, молодіжної роботи, визнання молодіжних працівників у молодіжній політиці на всіх рівнях держави – це великий крок у розвитку майбутньої сильної європейської країни. Мета роботи – проаналізувати особливості становлення та розвиток молодіжної роботи в країнах Європейського Союзу. Для досягнення мети в дослідженні використано комплекс загальнонаукових методів: аналіз наукових публікацій для окреслення сутності проблеми становлення та розвитку молодіжної роботи в країнах ЄС, аналіз, синтез – для виокремлення особливостей розвитку молодіжної роботи в країнах ЄС, систематизація та узагальнення проблем становлення та розвитку молодіжної роботи в різних країнах ЄС для формулювання висновків за результатами дослідження. Наукова новизна роботи полягає у тому, що в дослідженні вперше розглянуто становлення та розвиток молодіжної роботи у 13 країнах Європейського Союзу (Австрія, Болгарія, Данія, Естонія, Італія, Латвія, Німеччина, Польща, Словаччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія), окреслено історичні етапи розвитку молодіжної роботи в країнах ЄС, вивчено нормативно-правові документи, акти, які регламентують молодіжну політику та молодіжну роботу, висвітлено форми роботи з молоддю, заходи, які організовують для молоді, та аспекти підготовки молодіжних працівників у країнах ЄС. Становлення та розвиток молодіжної роботи в країнах Європейського Союзу мають різний рівень; кожна країна особлива, має свої звичаї, традиції, історію розвитку молодіжної роботи, нормативно-правову базу, стратегії розвитку, програми для підготовки фахівців молодіжної роботи – молодіжних працівників.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Омельченко, Марина. "РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ СВІДОМОСТІ НА ЕТАПІ НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ: СПРОБА КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЇ." Psychology of Personality 10, no. 1 (February 20, 2020): 159–66. http://dx.doi.org/10.15330/ps.10.1.159-166.

Full text
Abstract:
Дана стаття присвячена проблемі пошуку детермінант професійного розвитку особистості на етапі професійної підготовки. Особливу увагу авторка приділяє процесу розвитку професійної свідомості, обґрунтовує його вирішальну роль у становленні особистості майбутнього фахівця, оскільки саме цей процес визначає формування індивідуального стилю діяльності людини, розвиток професійної творчості й прогресивних поглядів, формування інтересів, цінностей, мотивів, рефлексії. Підкреслюється актуальність проблеми структуризації професійної свідомості, визначення її місця і значення в механізмі професійного розвитку особистості. Встановлено й інші фактори професійного розвитку особистості – професійно-особистісні якості й професійна компетентність, обґрунтовано їхню взаємообумовленість. На основі науко­вого аналізу структури професійної свідомості та її складових компонентів – когнітивного, реф­лек­сивного, аксіологічного, мотиваційного, афективного блоків визначено відповідні напрямки розвитку професійної свідомості та їхні показники: усвідомлення професійної дійсності; становлення професійного «Я»; усвідомлене оцінювання себе як фахівця; усвідомлення професійних цінностей; визначення свідомих професійних мотивів; усвідомлене переживання професійних емоцій; усвідомлене уникнення професійних стресів і вигорання. На основі виділених детермінант професійного розвитку (становлення професійно-особистісних якостей і професійної компетентності фахівця), а також напрямків розвитку професійної свідомості розроблено й представлено авторську модель становлення професійної свідомості фахівця. Отримані шляхом аналітичного огляду літератури дані дозволяють перейти до наступного етапу – дослідження механізмів розвитку професійної свідомості з метою розроблення відповідних ефективних тренінгових програм і оптимізації процесу професійної підготовки фахівців у закладах вищої освіти
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Зотова-Садило, О. Ю. "Професійне ділове спілкування: становлення і розвиток поняття." Освітній вимір 37 (February 14, 2013): 436–41. http://dx.doi.org/10.31812/educdim.v37i0.3362.

Full text
Abstract:
Зотова-Садило О. Ю. Професійне ділове спілкування: становлення і розвиток поняття. У статті розкривається питання щодо становлення і розвитку поняття «професійне ділове спілкування», обґрунтовується його сутність, структура та специфіка вияву.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Соловей, Наталія. "СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА В КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ ТА УКРАЇНІ." Young Scientist, no. 12 (88) (December 30, 2020): 215–19. http://dx.doi.org/10.32839/2304-5809/2020-12-88-43.

Full text
Abstract:
Статтю присвячено становленню та розвитку адміністративного права в країнах Західної Європи та Україні. Проаналізовано еволюцію наукових підходів до розвитку адміністративного права, виділено кілька етапів становлення адміністративного права як фундаментальної правової науки. Проаналізовано особливості розвитку поліцейського права на території країн Західної Європи загалом та в Україні зокрема як підґрунтя адміністративного права України в сучасному розумінні. Розглянуто об’єктивні та суб’єктивні фактори, що вплинули на історію розвитку адміністративного права. Встановлено, що виникнення та розвиток науки адміністративного права є одним з елементів правової науки та юридичної дійсності. Визначено необхідність забезпечення гарантій захисту прав суб’єктів приватного права у їх взаємовідносинах із суб’єктами владних повноважень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Ткалич, М. Г., М. І. Гречаник, and Є. О. Гречаник. "БІОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ СТАНОВЛЕННЯ ГОМОСЕКСУАЛЬНОСТІ ІНДИВІДА." Problems of Modern Psychology, no. 2 (February 15, 2021): 115–24. http://dx.doi.org/10.26661/2310-4368/2020-2-12.

Full text
Abstract:
У статті представлено теоретичний аналіз та обґрунтування біологічних чинників становлення гомосексуальності індивіда. Виділено окремий вплив генетичного, онтогенетичного й етологічного факторів на процес формування сексуальної орієнтації індивіда. Здійснено аналіз гомосексуальності крізь призму еволюційної психології. Визначено фактори онтогенетичного розвитку, які впливають на становлення гомосексуальності. Проаналізовано фактори гормонального впливу, який здійснюється протягом внутрішньоутробного розвитку, на становлення гомосексуальності, відзначено вплив тестостерону на поведінку й статеві відмінності в людини й інших тварин. Особливу увагу приділено статевій диференціації мозку під час внутрішньоутробного розвитку. Також розглядається зв’язок стресу матерів і пренатального періоду зі становленням гомосексуальності. Здійснено аналіз основних еволюційних факторів, які впливають на формування гомосексуальності: адаптивність, родинний відбір, нейтральні ознаки, репродуктивний успіх. Важливу увагу приділено питанню дихотомізації статевої поведінки на розбірливу й нерозбірливу в контексті еволюції. Здійснено огляд етологічних чинників розвитку приматів, встановлено зв’язок периферізації, групового способу виживання серед приматів і становлення гомосексуальності, яке може бути спрямоване не лише на задоволення репродуктивних потреб, але й на розв’язання внутрішньогрупових конфліктів, на підвищення соціального статусу в групі, підвищення шансів на виживання, обмін ресурсами, й у цьому контексті гомосексуальність слід розглядати як механізм об’єднання в спільноти проти небезпеки. Здійснено теоретико-методологічний аналіз впливу біологічних чинників на становлення гомосексуальності в процесі еволюції: визначено, що існує значний біологічний внесок у розвиток гендерної ідентичності й сексуальної орієнтації людини.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

БОЙКО, ІГОР. "Витоки, становлення та розвиток інституту народовладдя в Україні." Право України, no. 2019/11 (2019): 165. http://dx.doi.org/10.33498/louu-2019-11-165.

Full text
Abstract:
Національні традиції народовладдя в Україні мають багатовікову історію. Унікальність історії становлення та розвитку інституту народовладдя в Україні полягає не лише в тому, що воно має власні глибинні корені та давні традиції. Втрачаючи та знову виборюючи власну державність, український народ навіть у часи, коли був роз’єднаний сусідами-державами, підтримував ідею народовладдя з надією, що воно стане у майбутньому основою відро дження Української державності. Народовладний контекст українського національного менталітету включає волелюбність і розвинутий індивідуалізм та є тією силою, яку майже неможливо знищити. Тяглість до народовладдя і справедливості була характерною рисою українців у тисячолітній історії національної державності. Для українського народу в процесі становлення та розвитку української державності особливим було і є прагнення до упорядкованості у суспільстві, демократії, народовладдя, що концентрується у праві, справедливості, правді, котрим протистоять неправда, кривда. Прагнення до порядку і народовладдя належить до тих визначальних рис, які формувалися українським народом упродовж усього періоду його існування. На становлення інституту народовладдя в Україні значно впливав високий духовний рівень українського народу (цінування справедливості, добра, щирості, доброзичливості, миролюбства, працьовитості, гідності, чесності, толерантності тощо). Метою статті є визначення інституту народовладдя як невід’ємної складової української державно-правової традиції; аналіз традиції народовладдя в Україні як закономірності розвитку демократичних процесів та визначення особливостей національного державотворення. Становлення інституту народовладдя тісно пов’язано із зародженням і розвитком українського державотворення. Найдавнішою формою прямого народовладдя в Україні було віче – народні збори громади чи міста, де кожен мав право висловлювати свою думку. Віче було важливим інститутом українського звичаєвого права і відоме вже в добу племінного ладу. На зборах роду, племені обиралися старійшини, пізніше – і воєначальники. Віче характеризувалось як вияв волі народу, народ- ної влади або народовладдя. Під впливом традицій шляхетських сеймиків та елементів староруського віча, у Запорізькій Січі сформувалася традиція проведення козацьких рад. Козацька рада була основоположним інститутом народовладдя Запорізької республіки. Подальший розвиток інституту народовладдя в Україні пов’язаний зі становленням і розвитком Українського конституціоналізму, який має власні особливості, серед яких провідне місце посідають демократизм, повага до суспільних та індивідуальних прав. Ці засади формувалися упродовж століть відповідно до національного характеру українців, способу життя, цінностей і суспільних відносин. Активізація розвитку інституту народовладдя в Україні відбулася у період Української Народної Республіки/Західноукраїнської Народної Республіки, котрий представлений низкою конституційних актів та проєктів, які продемонстрували правову й політичну зрілість українців під час спроби відновити національну державність у 1917–1923-х роках. Події останніх років в Україні показали, що віче, яке нині більш відоме як мітинг, відіграло важливу роль у політичному житті нашої держави, особливо під час Помаранчевої революції та Революції Гідності. Проте українці відстояли національну гідність, продемонстрували всьому світові прагнення до волі й свободи, яке в українців є сильнішим навіть за смерть. Героїзм і жертовність борців за волю України сьогодні також допомагають нам в обороні державної самостійності та демократії.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Sozoniuk, Olha. "ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ." Психологія: реальність і перспективи, no. 13 (December 26, 2019): 136–41. http://dx.doi.org/10.35619/prap_rv.vi13.134.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена аналізу психологічних особливостей становлення професійної ідентичності майбутніх педагогів. Професійна ідентичність – це психологічна категорія, яка відноситься до усвідомлення своєї приналежності до певної професії, певної професійної спільноти. Професійна ідентичність педагога виконує такі функції, як розвиток «професійного почуття», тобто емоційного прийняття себе людиною, яка, займається певною справою, усвідомлення певної ментальності, впевненість у своїй професійній приналежності, самостійності та ефективності, переживання своєї професійної цілісності та визначеності. Професійна ідентичність є необхідною складовою професійного розвитку особистості, становлення професіонала та кар’єрного росту. Формуючи професійну ідентичність майбутні вчителі корегують власний стиль роботи, починають усвідомлювати свої професійні можливості, вчаться управляти розвитком власної кар’єри, підвищують свою професійну компетентність.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Поперечна, Леся. "Професійний розвиток учителя початкових класів у період введення у професію у Російській Федерації." Освітній вимір 39 (November 21, 2013): 149–54. http://dx.doi.org/10.31812/educdim.v39i0.3046.

Full text
Abstract:
Поперечна Л. Ю. Професійний розвиток учителя початкових класів у період введення у професію у Російській Федерації. Дослідження присвячене актуальній темі – професійному розвитку учителя початкових класів у період уведення у професію. У статті представлено модель організаційно-педагогічного забезпечення професійного становлення вчителя початкових класів. Автором досліджено напрями управління професійним розвитком учителя, проаналізовано етапи входження молодого вчителя у професію.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Шевченко, Л. А. "ПРИНЦИП ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА: ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ." Збірник наукових праць ХНПУ імені Г. С. Сковороди "Право", no. 32 (2020): 7–13. http://dx.doi.org/10.34142/23121661.2020.32.01.

Full text
Abstract:
У статті аналізується історичний розвиток принципу верховенства права як сполучення справедливості, свободи, рівності, гуманності. Аналіз процесу становлення принципу на різних етапах суспільного розвитку демонструє, що визначені ще в епоху Античності основоположні ідеї панування права є актуальними і нині, а єдність вияву норм права та моралі є визначальною у визначенні змісту принципу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Бехруз, Х. "СТАНОВЛЕННЯ АФГАНСЬКОГО ПРАВА: ОСНОВНІ ЕТАПИ." Наукові праці Національного університету “Одеська юридична академія” 18 (November 4, 2019): 26–35. http://dx.doi.org/10.32837/npnuola.v18i0.479.

Full text
Abstract:
Досліджено становлення та розвиток афганського права, надано авторське бачення його періодизації. Найбільш загальними етапами розвитку афганського права визначено історичний, доісламський та ісламський період (на макрорівні). У свою чергу, ісламський період поділено на етап поширення класичного ісламського права, етап формування націо­нальної правової системи і сучасний етап, пов'язаний із трансформацією правової системи після завоювання Афганістаном національної незалежності (на мікрорівні).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Гречко, А. В., and О. В. Очеретяна. "ДОСЛІДЖЕННЯ ЕВОЛЮЦІЇ НАУКОВОЇ ДУМКИ В АСПЕКТАХ ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ ПОНЯТТЯ «СТАЛИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА»." Підприємництво та інновації, no. 15 (December 30, 2020): 37–41. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/15.6.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто сутність поняття «сталий розвиток», його трактування та особливості перекладу. Проведено ретроспективний аналіз еволюції та досліджено процес становлення поняття «сталий розвиток». Розглянуто та систематизовано різні підходи вітчизняних та зарубіжних науковців до визначення сталого розвитку підприємства. Особливе значення надається компонентам сталого розвитку підприємства, що розкривають його економічну сутність. Розкрито принципи побудови системи ефективного управління, на якій, власне, і ґрунтується сталий розвиток. Зроблено висновок про те, що поняття сталого розвитку переважно вживається у вузькому значенні й описує лише економічний розвиток підприємства. Однак у підприємництві особливо важливо зважати на всі компоненти сталого розвитку: окрім економічного, це ще екологічний та соціальний складники.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Савка, М. В. "Становлення та розвиток фермерських господарств." Інноваційна економіка, no. 5/6 (69) (2017): 107–12.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Кнодель, Л. В. "Становлення та розвиток пенітенціарних систем." Науковий вісник Інституту кримінально-виконавчої служби, no. 2 (10) (2015): 71–84.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Юсупов, В. В. "Становлення та розвиток судової експертології." Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, Вип. 10 (2010): 185–92.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Олійник, Г. В. "Становлення та розвиток міжнародного туризма." Держава та регіони. Економіка та підприємництво, no. 3 (2006): 403–5.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Савицька, О. В. "Становлення та розвиток аеропалінологічних досліджень." Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Біологія, Вип. 34 (2001): 34–36.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Gudzyk, Andrii Yaroslavovytch. "Становлення та розвиток саксофонного ансамблю." Музичне мистецтво і культура 1, no. 32 (2021): 435–45. http://dx.doi.org/10.31723/2524-0447-2021-32-1-33.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Талаш, Інна. "Розвиток здатності до педагогічної творчості майбутніх учителів початкових класів." Освітній вимір 40 (February 13, 2014): 326–30. http://dx.doi.org/10.31812/educdim.v40i0.3012.

Full text
Abstract:
Талаш І. О. Розвиток здатності до педагогічної творчості майбутніх учителів початкових класів. У статті зроблено спробу проаналізувати етапи розвитку здатності майбутніх учителів до педагогічної творчості, з’ясувати чинники, що впливають на розвиток творчої особистості студентів педагогічних факультетів, виявити потенційні можливості інноваційних педагогічних технологій у процесі становлення особистості майбутнього професіонала.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Sakalo, O. Y. "Креативний клас як провідна група сучасного суспільства." Grani 18, no. 8 (June 1, 2015): 77–80. http://dx.doi.org/10.15421/1715160.

Full text
Abstract:
У статті розглядається один із сучасних підходів до вивчення соціальної структури суспільства. В якості головної рушійної сили, провідного соціального класу сучасного суспільства визначається креативний клас. Автор розглядає історію виникнення поняття креативного класу, зокрема, концепцію Р. Флоріди, визначає його характерні риси та особливості. Аналізується вплив, який здійснює креативний клас на розвиток суспільства, трансформаційні процеси, систему соціальних цінностей. З’ясовується роль креативного класу у становленні креативної, інноваційної економіки доби постіндустріального суспільства. Розглядаються взаємовідносини креативного класу з іншими соціальними класами сучасного суспільства. Визначається сутність поняття креативності та аналізується одна із найважливіших проблем сучасної епохи – постійний конфлікт між креативністю та організацією. Здійснюється порівняльний історичний аналіз так званої «організаційної» або «індустріальної» та «креативної» або «постіндустріальної» епохи. Розглядається роль креативного класу у розвитку та соціальних змінах американського суспільства новітнього часу. Аналізується питання становлення та розвитку креативного класу в сучасному українському суспільстві, визначаються особливості та труднощі цього процесу. Акцентується увага на необхідності державної підтримки становлення вітчизняного креативного класу, його зміцненні та зростанні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Рєпнова, Тетяна. "ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ У СТАНОВЛЕННІ ПРОФЕСІЙНО-ОСОБИСТІСНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ ЛІДЕРІВ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ." Психологія: реальність і перспективи, no. 16 (July 1, 2021): 173–79. http://dx.doi.org/10.35619/praprv.v1i16.225.

Full text
Abstract:
Інноваційна перебудова суспільства потребує ефективного державногоуправління, ключовим елементом реалізації якого є професійна діяльність лідерів публічноїслужби, заснована на самоактуалізації їх професійно-особистісних компетенцій.Необхідною умовою таких перетворень є належний професійний рівень публічногослужбовця, що підкріплений відповідними професійними навичками та лідерськимиякостями особистості, зокрема достатнім рівнем розвитку емоційного інтелекту. Уроботі розглянуто проблему емоційного інтелекту у становленні професійно важливихякостей особистості лідерів публічної служби, проаналізовано структуру емоційногоінтелекту та його значення в лідерських якостях публічних службовців. Для удосконаленнярізних сторін емоційного інтелекту лідерів публічної служби важливим є розвиток йогоскладових та пов’язаних з ними навичок. Розвиток емоційного інтелекту, у свою чергу,підсилює становлення професійно-особистісних компетенцій та підвищує ефективністьпублічних службовців у діяльності різних рівнів органів публічної влади. У статтіпредставлено результати впровадження психолого-педагогічних заходів щодо формування тарозвитку емоційного інтелекту як складової професійно-особистісних компетенцій студентів таслухачів спеціальності «Публічне управління» у навчальному процесі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Гомонай, Ганна Миколаївна, and Анатолій Миколайович Завілопуло. "Становлення і розвиток академічної науки на Закарпатті." Visnik Nacional noi academii nauk Ukrai ni, no. 7 (July 16, 2021): 71–78. http://dx.doi.org/10.15407/visn2021.07.071.

Full text
Abstract:
У статті висвітлено основні віхи історії становлення і розвитку академічної науки на Закарпатті, зокрема перших академічних структурних підрозділів — відділу фотоядерних процесів Інституту ядерних досліджень АН УРСР та відділу теорії адронів Інституту теоретичної фізики АН УРСР, які передували організації Ужгородського відділення Інституту ядерних досліджень АН УРСР та започаткуванню Інституту електронної фізики НАН України. Показано внесок фундаторів академічної науки на Закарпатті й науковців відділів у розвиток ядерної фізики, фізики високих енергій і теоретичної фізики та їх роль у створенні Інституту електронної фізики НАН України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

РОЗМАН, Ірина. "ПЕРЕДУМОВИ ТА ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ БІОГРАФІСТИКИ." Scientific papers of Berdiansk State Pedagogical University Series Pedagogical sciences 1 (April 2020): 85–94. http://dx.doi.org/10.31494/2412-9208-2020-1-1-85-94.

Full text
Abstract:
Зародження і становлення педагогічної біографістики як окремого, складного феномену детермінувалося комплексом взаємопов’язаних суспільних, соціокультурних, освітньо-наукових факторів. Існують передумови та чинники формування педагогічної біографістики. До передумов належать європейські традиції історико-біографічного жанру (доба Античності, Середньовіччя, Відродження, Просвітництва, Новітнього часу); українська біографічна традиція («літописна житійна» кінця Х-ХVI ст., козацько-літописна кінця ХVI- ХVIІІ ст., «емпірично-наукова» ХІХ с.; імперська (російська і австро-угорська) та західноукраїнська та радянська 20-30 рр. ХХ ст. та саме біографічний підхід в історії філософії та психології, літературознавства. Чинники виокремлено на суспільно-політичні та державно-політичні, що визначило ідеологічні доктрини розвитку освіти і науки; науково-методологічні напрями; моделі; рефлексії пізнання і дослідження суспільного розвитку (персоналізм, фрейдизм); тенденції розвитку та інституційна структура історико-педагогічної науки та етапи розвитку педагогічної думки. Концентровано-ретроспективний погляд на розвиток європейської біографічної традиції дозволяє зробити низку проміжних висновків. Розвиток біографії завжди обумовлювався існуючими суспільно-політичними і соціокультурними умовами і відразу реагував на чергові зміни у суспільних настроях, ідейних парадигмах, світоглядних очікуваннях. Ця обставина та загальний поступ гуманітарних наук стимулювали й узалежнювали модифікацію типів, видів, родів біографічних творів і їхніх методологічних засад, які в загальному вимірі еволюціонували між художнім і науковим жанрами. Традиція українського біографічного жанру, її розвиток та історико-педагогічні умови, опираючись на тісний взаємозв’язок, заклали основу для виникнення, розвитку та становленню педагогічної біографістики в останній третині ХХ – на початку ХХІ століття. Ключові слова: феномен, біографістика, науково-методичний підхід, розвиток біографії.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Тюріна, Ю. "Становлення й розвиток законодавства щодо продажу майна банкрута." Юридичний вісник, no. 2 (September 1, 2020): 281–88. http://dx.doi.org/10.32837/yuv.v0i2.1734.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто історичний розвиток та становлення інституту банкрутства в аспекті продажу майна боржника. У процесі дослідження з'ясовано, що виникнення кредитних відносин дало значний поштовх у зародженні інституту неспроможності, в якому головними дійовими особами були кредитор та боржник. Початковим етапом розвитку законодавства про банкрутство виступає період Київської Русі та дії Руської правди, в положеннях якої було диференційовано умови застосування відповідальності боржника залежно від причин та виду неоплатності. Так, за випадкового банкрутству й доведенні факту нещасного випадку боржник звільнявся від відповідальності, а саме від виконання зобов'язань. У цей час погашення вимог кредиторів могло відбуватись за кошт продажу майна та самого боржника. Наступним етапом визначено період Російської Імперії. Для регулювання відносин банкрутства було прийнято декілька Статутів, останній із яких прийнято в 1800 р. і який вважався першим у Російській імперії кодифікованим актом про неспроможність. Ним уперше було введено роздільне регулювання двох видів банкрутства: 1) пов'язане з веденням підприємницької діяльності (історично зване «торговою неспроможністю»); 2) не пов'язане з веденням підприємницької діяльності. Зазначено, що найважливіший етап становлення інституту банкрутства відбувся після набуття Україною незалежності, від прийняття та вдосконалення Закону України «Про банкрутство», положеннями якого встановлювались та змінювались способи продажу майна банкрута. На основі проведеного дослідження зроблено висновок, що норми про продаж майна банкрута є невід'ємним складником законодавства про банкрутство, у становленні й розвитку якого можна виділити такі основні етапи: етап Київської Русі, етап перебування українських земель у складі Російської імперії, етап існування УРСР та новітній етап, котрий розпочався після набуття Україною незалежності, протягом яких нормами права закріплювались способи задоволення вимог кредиторів та способи продажу майна банкрута, положення щодо організації та здійснення продажу майна.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Ковальчук, Крістіна, Оксана Василянська, and Андрей Лямзин. "ПРИРОДА ФИЗИЧЕСКОГО ИЗНОСА АВТОРУХОМОГО СОСТАВА." Научный взгляд в будущее, no. 19-01 (January 1, 2018): 74–78. http://dx.doi.org/10.30888/2415-7538.2020-19-01-039.

Full text
Abstract:
У сучасних економічних умовах розвиток господарства у значній мірі залежить від рішень проблеми стабільного функціонування та розвитку залізничного транспорту. На поточному етапі реорганізації залізничної відбиття ідеальний процес становлення активів, змі
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Максимова, Алла. "ПЕДАГОГІЧНА ТЕХНОЛОГІЯ ПОЕТАПНОГО РОЗВИТКУ ПРОЕКТНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ДИЗАЙНЕРІВ-ГРАФІКІВ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ." Мистецька освіта: зміст, технології, менеджмент, no. 14 (December 28, 2019): 189–200. http://dx.doi.org/10.37041/2410-4434-2019-14-13.

Full text
Abstract:
У статті розглядається суть авторської технології поетапного розвитку проектної культури майбутніх дизайнерів-графіків у професійній підготовці в мистецьких закладах вищої освіти, що розроблена з урахуванням своєрідності становлення проектної культури відповідно до вимог цілісності, системності, керованості означеного процесу. Технологія поетапного розвитку проектної культури поєднує три етапи (пропедевтично-підготовчий, професійної ідентифікації, творчої самореалізації у проектній діяльності) й актуалізує розвиток художньо-естетичних якостей, асоціативно-образного мислення, сприяє поглибленню теоретичних знань, удосконаленню практичних умінь щодо створення цілісних гармонійних образів, перспективних іміджевих проектів, прогнозування тенденцій становлення графічного дизайну.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Ostashchenko, Т. М., V. O. Zhakhovskyi, V. G. Livinskyi, and A. V. Shvets. "Історичні аспекти формування та розвитку системи медичного забезпечення Збройних Сил України." Ukrainian Journal of Military Medicine 2, no. 4 (December 30, 2021): 166–81. http://dx.doi.org/10.46847/ujmm.2021.4(2)-166.

Full text
Abstract:
Мета роботи. Дослідження створення і становлення медичної служби Збройних Сил (ЗС) України та етапів формування і розвитку системи медичного забезпечення ЗС України. Матеріали та методи. Використано законодавчі та нормативно-правові акти, доктринальні і керівні документи, монографії та інформаційно-довідкові матеріали щодо формування і розвитку військової охорони здоров’я та медичного забезпечення ЗС України. Методи дослідження: історичний, бібліографічний, аналітичний, системного підходу, узагальнення. Результати. Наведено основні етапи формування та розвитку ЗС України відповідно до загальнодержавних програмних документів. Висвітлено створення і становлення медичної служби ЗС України та етапи формування і розвитку системи медичного забезпечення ЗС України у контексті будівництва та розвитку ЗС України. Розкрито та проаналізовано зміст основних заходів кожного етапу реформування і розвитку системи медичного забезпечення ЗС України, показано досягнення та акцентовано увагу на проблемах і недоліках, що мали місце під час їх проведення. Висновки. Формування та розвиток ЗС України здійснювалися згідно законодавчих і нормативно-правових актів України. Розвиток системи медичного забезпечення ЗС України відбувався відповідно до етапів будівництва та розвитку ЗС України. Подальший розвиток системи медичного забезпечення ЗС України та нарощування спроможностей Медичних сил здійснюватиметься відповідно до нового Стратегічного оборонного бюлетеня України, що затверджений Указом Президента України від 17 вересня 2021 року № 473, та інших програмних документів щодо розвитку сил оборони.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Kozak, Tеtіana. "Формування художньо-естетичної компетентності студентів у вищих закладах освіти України." Освітній простір України, no. 16 (September 16, 2019): 92–97. http://dx.doi.org/10.15330/esu.16.92-97.

Full text
Abstract:
У статті обґрунтовано систему критеріїв, показників та рівнів вимірювання художньо-естетичної компетентності студентів як результату фахової підготовки в університетах. Охарактеризовано поняття “художньо-естетична компетентність”, її формування у студентів, визначено критерії художньо-естетичної компетентності студентів (особистісний, навчальний, творчий), подано їх характеристику. У висновках зазначено, що формування, розвиток художньо-естетичної компетентності у студентів можливі після засвоєння теоретичної бази знань, практичної діяльності та саморозвитку, це є основною передумовою становлення його як особистості. Художньо-естетична компетентність для студента – це майже основна передумова становлення його як особистості. Майбутній фахівець з образотворчого мистецтва має бути зорієнтована на формування і розвиток здатності до сприйняття дійсності, мистецтва та культури, творчої художньої індивідуальності та розвитку практичних вмінь – необхідних чинників кваліфікованого спеціаліста.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Мироненко, О. В. "Сучасне українське термінознавство: становлення та розвиток." Мова і культура, Вип. 20, т. 4 (189) (2017): 44–48.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Воронкова, О. М. "Становлення та розвиток податкової системи України." Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка, вип. 45 (2000): 16–18.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Гуріна, Д. "Експертна профілактика: поняття, розвиток і становлення." Право України, no. 7 (2008): 76–80.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Фурса, С. Я. "Становлення і розвиток спадкування в Україні." Юриспруденція: теорія і практика, no. 11 (2007): 28–43.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Музиченко, В. Ф. "Становлення і розвиток системи філософських категорій." Вісник Київського університету імені Тараса Шевченка. Філософія. Політологія, Вип. 24 (1995): 143–51.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Лагутін, В. Д. "Становлення і розвиток системи іпотечного кредитування." Фінанси України, no. 1 (2004): 75–82.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Вишивана, Б. "Становлення і розвиток грошової системи України." Формування ринкової економіки в Україні, Вип. 21 (2010): 62–67.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Гуріна, Д. "Експертна профілактика: поняття, розвиток і становлення." Право України, no. 7 (2008): 76–80.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Лисак, В. Ю. "Економічна сутність інвестицій: становлення і розвиток." Інвестиції: практика та досвід, no. 8, квітень (2013): 7–8.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Лисак, В. Ю. "Економічна сутність інвестицій: становлення і розвиток." Інвестиції: практика та досвід, no. 8, квітень (2013): 7–8.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Лисак, В. Ю. "Економічна сутність інвестицій: становлення і розвиток." Інвестиції: практика та досвід, no. 8, квітень (2013): 7–8.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Гуріна, Д. "Експертна профілактика: поняття, розвиток і становлення." Право України, no. 7 (2008): 76–80.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Лисак, В. Ю. "Економічна сутність інвестицій: становлення і розвиток." Інвестиції: практика та досвід, no. 8, квітень (2013): 7–8.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

СУЯТИНОВА, Катерина, and Ганна ШТУРКО. "ВПЛИВ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ НА КОГНІТИВНИЙ РОЗВИТОК ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ." Acta Paedagogica Volynienses 1, no. 1 (April 14, 2022): 123–29. http://dx.doi.org/10.32782/apv/2022.1.1.20.

Full text
Abstract:
У статті представлено вплив рухової активності на когнітивний розвиток дітей дошкільного віку. Актуальність теми дослідження обумовлюється погіршенням фізичного та психічного розвитку дітей дошкільного віку, що є свідченням зниження рухової активності. Однією з цінностей дошкільної освіти є «зміцнення фізичного, психічного та соціального здоров’я». Своєчасно організована рухова активність закладає основи для подальшого ефективного її розвитку за іншими напрямами розвитку особистості дитини. Мета статті полягає у теоретичному вивченні та обґрунтуванні впливу рухової активності на когнітивний розвиток дітей дошкільного віку. Представлено дефініцію «рухова активність». Оптимальна рухова активність виконує роль своєрідного регулятора росту та розвитку організму дитини дошкільного віку. Завдяки достатній руховій діяльності діти дошкільного віку мають добре здоров’я, фізичний розвиток та швидше засвоюють фізичні вправи. Важливий фактор росту та розвитку організму дитини є кінезофілія – задоволення органічної потреби в рухах. Кінезофілія дає можливість до запровадження систематичних занять фізичною культурою не тільки на систематизованих тренуваннях і заняттях, а й у повсякденному житі Основна частина когнітивних можливостей проявляється в період дитинства. Аналіз наукових досліджень фізіологів, психологів, педагогів дозволив виділити поняття «психомоторика». Відомо, що в немовлячому періоді починає розвиватися моторна сфера. Поступовий розвиток моторики забезпечує становлення всіх психічних функцій дитини. У випадках занедбаності, несприятливих умов виховання у дитини можуть виникати затримки /порушення / уповільнення розвитку психічних процесів, які в подальшому компенсувати складно. Рухова активність є джерелом здоров’я, працездатності, а також фактором розвитку психомоторики, сприймання, уваги, мислення, пам’яті – когнітивної сфери дошкільника. Рухова активність є необхідною умовою для становлення та формування дитини не лише як біологічної істоти, а й соціального суб’єкта.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

САВЧУК, Андрій, and Ігор ЦЕПЕНДА. "ПІДГОТОВКА ДИПЛОМАТИЧНИХ КАДРІВ У ДЕРЖАВАХ ВИШЕГРАДСЬКОЇ ЧЕТВІРКИ (1991–2004 рр.): ПЕРЕДУМОВИ СТАНОВЛЕННЯ." Східноєвропейський історичний вісник, no. 19 (June 30, 2021): 191–203. http://dx.doi.org/10.24919/2519-058x.19.233840.

Full text
Abstract:
Мета дослідження полягає у розкритті передумов становлення та розвитку дипломатичних систем і підготовки дипломатичних кадрів у державах Вишеградської четвірки (V 4) у 1991–2004 рр. Методологія дослідження. В основі методології дослідження лежать принципи історизму, об'єктивності, системності, науковості, а також використання загальнонаукових (аналіз, синтез, узагальнення) та спеціально-історичних (історико-типологічний, історико-системний) методів. Наукова новизна полягає у тому, що вперше в українські та зарубіжній науці розглянуто передумови становлення дипломатичних систем та підготовки дипломатичних кадрів у державах V 4 (1991–2004 рр.) в органічній єдності, виокремлено групи зовнішніх та внутрішніх чинників, які впливали на ці процеси, проаналізовано особливості становлення та розвитку дипломатичних систем та підготовки відповідних фахівців у кожній з держав V 4. Висновки. Виокремлені чинники, які впливали на формування та розвиток дипломатичних систем та підготовку дипломатичних кадрів у державах V 4 (1991 – 2004 рр.), умовно згруповано в зовнішні (макрочинники: розпад Радянського Союзу, падіння Берлінської стіни, крах комуністичного режиму, набуття незалежності та суверенітету Польщею, Чехословаччиною, Угорщиною, організація дипломатичних служб цих держав, зміцнення власного іміджу на міжнародному рівні, участь держав у міжнародних структурах, міжнародна політика, освітні ініціативи ЄС тощо) та внутрішні (мезо- та мікрочинники: суспільно-політична ситуація в державах V 4, розвиток дипломатичної служби, зовнішньополітичний курс держави, офіційна політика Вишеграду та Болонська система, національна освітня політика кожної з держав, належна нормативно-законодавча база, розвиток вищої освіти у кожній з держав, освітні системи в Радянському Союзі і в Україні, де теж готувалися кадри фахівців з міжнародних відносин, іншомовна освіта як пріоритетна державна політика тощо). Ці групи детермінант взаємопов’язані і творять складну систему, що програмувала створення дипломатичних служб, розвиток дипломатичної освіти у державах V 4.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Марків, Володимир Миколайович. "Становлення та розвиток педагогічної освіти Півдня України в середині XIX – на початку XX століття." Освітній вимір 47 (July 23, 2019): 240–46. http://dx.doi.org/10.31812/educdim.v47i0.2465.

Full text
Abstract:
Марків В. М. Становлення та розвиток педагогічної освіти Півдня України в середині XIX – на початку XX століття. У статті розглядаються джерела збагачення теорії та практики розбудови національної системи освіти її становлення і розвитку педагогічної освіти південного регіону України в середині XIX – на початку XX століття. Соціально-економічні й суспільно-політичні зміни не могли не зумовити своєрідність розвитку професійної освіти, зокрема педагогічної, її основних тенденцій; вони вимагали реформування освітніх процесів, більш високої їх організації та впорядкування. Безперечно, реформи освіти мали класовий характер і проводилися в інтересах дворянства, а також буржуазії, що зароджувалася.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Олефір, В. П. "ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ІНДИВІДУАЛЬНОСТІ МОЛОДШОГО ШКОЛЯРА У ПРОЦЕСІ МУЗИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ЗМІСТОВІ ТА ПРОЦЕСУАЛЬНІ АСПЕКТИ." Problems of Modern Psychology, no. 2 (February 16, 2021): 187–97. http://dx.doi.org/10.26661/2310-4368/2020-2-20.

Full text
Abstract:
У статті акцентується увага на важливості розвитку індивідуальності молодшого школяра в музичній діяльності. Представлена теоретична модель становлення індивідуальності молодшого школяра, що визначає структуру програми розвитку індивідуальності та послідовність її впровадження в просторі навчального процесу загальноосвітньої школи. Встановлене основне завдання програми – актуалізація таких психологічних умов становлення індивідуальності молодшого школяра у процесі музичної діяльності, як оптимальний рівень тривожності, адекватна самооцінка, позитивна мотивація навчання, ефективне цілепокладання, розвинений самоконтроль та саморегуляція поведінки, креативність, досвід міжособистісної взаємодії. Визначаються основні принципи, дотримання яких важливе під час роботи із молодшими школярами у заданому напрямі: активної участі, творчої активності та співробітництва, принцип «тут і тепер», діалогічності, рівноправного спілкування, індивідуального підходу, зворотного зв’язку, толерантної та коректної педагогічної оцінки. Розкриваються особливості програми розвитку індивідуальності молодшого школяра в музичній діяльності, що являє собою створений авторський цикл навчально- розвивальних занять «Розвиток індивідуальності молодшого школяра на уроках музики» та спрямована на розвиток навичок самопізнання, формування адекватного уявлення, позитивного ставлення до себе, розвиток здатності до самостійної постановки цілей, умінь цілереалізації; оволодіння прийомами саморегуляції, формування довільної уваги, подолання імпульсивності, розвиток вольових якостей; формування позитивного ставлення до навчання; розвиток пізнавального інтересу, комунікативних навичок, доброзичливості, чуйності, толерантності. Описуються заняття програми, що являють собою комплекс вправ/процедур як авторської модифікації, так і запозичених, які представляють активні методи соціально-психологічного навчання (групова дискусія, рольова гра, вправи на самопізнання і самооцінювання, вправи для розминки), що виконуються в рамках основних видів музичної діяльності – слухання музики, співу, інтонування, гри на музичних інструментах, імпровізації, засвоєння музичних знань.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Шмат, Михайло Сергійович. "ІСТОРИЧНИЙ РОЗВИТОК ІНСТИТУТУ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПОКАРАННЯ ЗА ХВОРОБОЮ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ." Історико-правовий часопис 17, no. 2 (March 30, 2022): 177–85. http://dx.doi.org/10.32782/2409-4544/2021-2/25.

Full text
Abstract:
У статті проведено ретроспективний аналіз інституту звільнення від покарання за хворобою на українських землях, відповідно до авторської періодизації (передумови, зародження, становлення та сучасний стан). Наголошено, що історичний розвиток інституту звільнення від покарання за хворобою варто розглядати від появи передумов його виникнення, тобто із часів імперських експансій території України XIX століття. Встановлено, що передумови та процес зародження інституту розвивалися «еволюційно», через складнощі медичного забезпечення, неможливість здійснення трудової діяльності засудженими та з розвитком гуманістичних начал у кримінальному праві. Проаналізовано кримінальне законодавство Австро-Угорщини, Російської імперії та Радянської України (Українська Соціалістична Радянська Республіка й Українська Радянська Соціалістична Республіка). Доведено, що приводом для передумов виникнення інституту звільнення від покарання за хворобою слугував інститут неосудності. Зародження інституту пов’язано з розвитком радянського кримінального права, зокрема під час воєнного (Друга світова війна) та післявоєнного періодів. Визначено, що становлення інституту звільнення від покарання за хворобою відбулось у радянський період як кримінально-процесуального інституту (з 1960 року). Сучасний період розвитку інституту звільнення від покарання за хворобою нерозривно пов’язаний із набранням чинності Кримінальним кодексом України. Сучасна реґламентація інституту звільнення від покарання за хворобою цілковито відтворює логічність та послідовність його розвитку. Отримані висновки будуть корисні науковій спільноті під час проведення подальших наукових досліджень, з урахуванням особливостей розвитку інституту звільнення від покарання за хворобою. Наголошено на необхідності проведення ґрунтовного наукового дослідження інституту звільнення від покарання за хворобою для подальшої законопроєктної діяльності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Никитченко, Н. В., А. С. Пронькіна, and О. В. Сарніцька. "Ґенеза розвитку правового забезпечення аукціонної торгівлі." Ірпінський юридичний часопис, no. 2 (February 26, 2020): 46–53. http://dx.doi.org/10.33244/2617-4154.2.2019.46-53.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано поняття «аукціонна торгівля», досліджено історичні аспекти становлення аукціонної торгівлі, загальний розвиток механізму організації та проведення аукціонів із виділенням основних етапів, визначено основні центри, де проводилися аукціони, досліджено сучасні світові тенденції, що відповідають рівню розвитку міжнародних аукціонів, а також визначено ряд проблем, які виникали у ході розвитку аукціонної торгівлі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Nalyvaiko, N. Ya, and O. H. Kolomiets. "Перспективи розвитку IT-кластерів в Україні на основі венчурного інвестування." Scientific Bulletin of UNFU 28, no. 9 (October 25, 2018): 68–72. http://dx.doi.org/10.15421/40280914.

Full text
Abstract:
Розглянуто та проаналізовано основні засади розвитку IT-кластерів як складової частини національної інноваційної екосистеми країни. Розроблено проблемно-цільову модель концептуалізації організаційно-економічних пріоритетів державного регулювання IT-кластерів у національній економіці, яка гармонізує суспільні та економічні інтереси учасників кластерного об'єднання та спрямована на формування державної кластерної політики на основі підвищення конкурентоспроможності IT-сектору. Обґрунтовано практичні рекомендації щодо удосконалення державної політики розвитку IT-кластерів в Україні на основі венчурного інвестування. Удосконалено концептуальні основи дослідження розвитку інноваційних кластерів, а саме: наукових положень створення інноваційних кластерів як локалізованих економічних платформ у національній інноваційній системі, домінантних характеристик кластерної інтеграції, макроекономічних та мікроекономічних синергетичних ефектів та чинників процесу кластеризації. Встановлено, що незважаючи на позитивну динаміку венчурного інвестування в IT-сектор протягом останніх років, на жаль, воно й досі перебуває в процесі становлення. Оцінено інтенсивність впливу венчурного капіталу на становлення й розвиток IT-сектору в Україні. Досліджено основні фактори, котрі погіршують можливості розвитку цього виду інвестування в Україні. Проаналізовано структурні та регіональні особливості розвитку IT-кластерів. На основі проведеного аналізу виявлено, що розвиток IT-кластерів на основі венчурного інвестування є перспективним і сучасним напрямом інвестування українських підприємств.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Nestor, Ya V. "Становлення і розвиток конституційних принципів судочинства в Україні." Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 1 (February 6, 2017): 41–47. http://dx.doi.org/10.32886/instzak.2017.01.07.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена дослідженню історичних аспектів становлення і розвитку конституційних принципів здійснення судочинства в Україні. У цьому контексті проаналізовано історико-правові джерела, що характеризують порядок здійснення судочинства у різні періоди історії держави та права України. Виділено основні етапи становлення і розвитку принципів здійснення судочинства в Україні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Salamin, O. "Актуальні проблеми становлення фермерських господарств." Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies 19, no. 76 (March 11, 2017): 91–95. http://dx.doi.org/10.15421/nvlvet7618.

Full text
Abstract:
Аналізуються причини що стримують становлення та розвиток фермерських господарств України. Основними з них є несформованість аграрного ринку, проблемність пошуку каналів збуту на альтернативних засадах, висока мінливість цін, монопольний вплив на формування яких мають посередницькі організації. Ринок не вивчається і не прогнозується. Фермерські господарства не можуть реалізувати свої переваги, які полягають у можливості швидшої, порівняно з великими підприємствами, адаптації до існуючого ринкового середовища. Намітилась тенденція передачі фермерськими підприємствами земельних угідь у суборенду агрохолдингам, що призводить до зростання безробіття у селах, посилення економічних і соціальних проблем. Показано, що лише законодавчого визначення поняття сімейного фермерського господарства для виникнення та розвитку таких господарств недостатньо. Необхідними передумовами активізації фермерського руху є створення умов для ефективного функціонування таких господарств.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Войтовська, Оксана. "Розвиток емоційного інтелекту в дітей дошкільного й молодшого шкільного віку методами арттерапії." New pedagogical thought 102, no. 2 (September 4, 2020): 68–71. http://dx.doi.org/10.37026/2520-6427-2020-102-2-68-71.

Full text
Abstract:
У статті досліджено питання розвитку емоційного інтелекту в дітей дошкільного й молодшого шкільного віку методами арттерапії. Розглянутоарттерапію як інноваційну технологію в розвитку емоційного інтелекту дітей дошкільного й молодшого шкільного віку. Встановлено, що емоційний розвиток в означеної категорії дітей має свої специфічні особливості, які в подальшому визначатимуть специфіку становлення емоційного інтелекту підліткай дорослої людини
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography