Academic literature on the topic 'Сталий розвиток компанії'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Сталий розвиток компанії.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Сталий розвиток компанії"

1

Ящишина, І. В. "ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ КОМПАНІЇ." Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Економічні науки, no. 2 (61) (September 30, 2021): 74–80. http://dx.doi.org/10.32689/2523-4536/61-11.

Full text
Abstract:
Сталий розвиток стає світовим трендом ХХІ століття. Бізнес все більше долучається до реалізації цілей сталого розвитку Вивчення та поширення передових практик зі сталості допоможуть виконати Україні міжнародні зобов’язання щодо досягнення цілей сталого розвитку. Дослідження базується на використанні кейсового методу і присвячене вивченню більш як десятирічного досвіду зі сталого розвитку міжнародної корпорації CRH, яка володіє контрольним пакетом акцій семи корпорацій в Україні. Визначено основні напрями, практики, заходи сталого розвитку компанії. Досліджено динаміку та структуру витрат на них за 2009–2019 роки. Виявлено, що витрати зі сталого розвитку компанії становили 3,0–8,5 млн. євро щорічно впродовж аналізованого періоду, що становить у середньому 0,04–0,05% її операційного прибутку Описано зобов’язання, виклики та досягнення компанії у розрізі цілей сталого розвитку. Визначено основні елементи стратегічного планування реалізації цілей сталого розвитку компанією.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Хименко, О. "Про об"єднання Європи, сталий розвиток, трансфер технологій та "spin-off" компанії." Інтелектуальна власність, no. 10 (2008): 10–15.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ховпун, О. С. "ЗАСАДИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ВІДНОСИН." Знання європейського права, no. 1 (September 21, 2020): 82–85. http://dx.doi.org/10.32837/chern.v0i1.54.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена засадам адміністративно-правового забезпечення фармацевтичних відносин з урахуванням нових фактичних відносин. З'ясовано, що в юридичній, економічний та фармацевтичній літературі дослідженню засад адміністративно-правового забезпечення сучасних фармацевтичних відносин приділяється недостатня увага. Метою статті є визначення засад адміністративно-правового забезпечення фармацевтичних відносин. Встановлено, що адміністративно-правове забезпечення фармацевтичних відносин є спеціальною категорією, яка передбачає звужений підхід до загальної дефініції адміністративно-правового забезпечення. Під ним слід розуміти комплекс адміністративно-правових заходів, які реалізуються у процесі діяльності владних уповноважених суб'єктів щодо стабільного забезпечення реалізації фармацевтичних відносин з урахуванням публічних та приватних інтересів. Підкреслено, що фармацевтичні правовідносини мають комплексний характер, вони поєднують приватне-право-ве та публічно-правове регулювання. Публічно-правовий елемент фармацевтичних правовідносин проявляється у: впливі державних органів на утворення та функціонування цих правовідносин; забезпеченні сталої системи охорони здоров'я, що включає фармацевтичний аспект впливу на здоров'я людини; регулюванні та контролі фармацевтичної діяльності суб'єктів господарювання; визначенні основ фармацевтичної політики держави тощо. Приватний елемент фармацевтичних правовідносин вказує на існування винятково задоволення індивідуального інтересу, що полягає в отриманні прибутку від діяльності фармацевтичної компанії або збережені власного здоров'я. При цьому поєднання приватно-правових та публічно-правових елементів у фармацевтичних правовідносинах вимагають більш складного підходу до їх забезпечення, яким є адміністративно-правове забезпечення. Воно надає можливість своєчасно забезпечити сталий розвиток суспільства, зокрема у період пандемії, що було продемонстровано під час боротьби із поширенням COVID-19. Запропоновані такі засади адміністративно-правового забезпечення фармацевтичних відносин: законність, доступність, безпечність лікарських засобів, прозорість створення та розподілу лікарських засобів, гуманність, підтримка інноваційного фармацевтичного сектору.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Замула, Ірина Валеріївна, and Анна Олександрівна Іщенко. "Нефінансова звітність аграрних підприємств України." Економіка, управління та адміністрування, no. 2(96) (July 7, 2021): 54–60. http://dx.doi.org/10.26642/ema-2021-2(96)-54-60.

Full text
Abstract:
Значна частина підприємств на аграрному ринку недооцінюють інструменти звітності у формуванні бренда та створення додаткової вартості. Корпоративна соціальна відповідальність досі розглядається через призму благодійності й соціальних програм, покликаних на розподілення матеріальних та фінансових ресурсів компанії серед вузького кола соціально незахищених верств населення. Сталий розвиток і надалі залишається поза увагою. Нефінансова звітність належить до складу достатньо нового інструментарію управління та оцінки діяльності підприємств не лише в Україні, але й у міжнародному економічному просторі. Основною причиною її виникнення стала вимога стейкхолдерів розкриття інформації щодо діяльності підприємств, яка впливає на суспільство та навколишнє середовище. Тому дослідження спрямоване на визначення складу й форми представлення нефінансової звітності аграрними підприємствами України. Встановлено, що аграрні підприємства України формують значний перелік різних форм статистичної та фінансової звітності, проте вони не надають можливості зробити висновки щодо відповідності їх діяльності положенням концепції сталого розвитку. Низка аграрних підприємств України формують інформацію щодо основних напрямів своєї діяльності відповідно до Цілей сталого розвитку до 2030 року на своєму офіційному сайті у вигляді GRI-звіту, КСВ-звіту або Global Compact-звіту, або у довільній формі. У нефінансових звітах українських підприємств відсутні показники ефективності, що розкривають напрями діяльності підприємства згідно з Цілями сталого розвитку. Більшість нефінансових звітів містять тільки кількісні показники досягнень відповідно до визначених напрямів локальної соціальної відповідальності за поточний період, інколи порівняно з попереднім періодом. Підприємствам досить важко сформувати звітність щодо нефінансових показників своєї діяльності, оскільки, не існує єдиних показників та критеріїв щодо оцінки відповідності діяльності підприємства аграрного бізнесу положенням концепції сталого розвитку. Пріоритетом під час визначення складу інформації, що має міститися у нефінансовій звітності аграрного підприємства, є залучення стейкхолдерів до процесу, що не зважаючи на складність, позитивним чином впливає на ефективність діяльності підприємства.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Кузьміна, Олена, and Світлана Яремко. "УПРАВЛІННЯ КОРПОРАТИВНИМИ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ." Підприємництво та інновації, no. 23 (April 29, 2022): 144–48. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/23.24.

Full text
Abstract:
Механізм ефективного корпоративного управління суттєво розширює можливості залучення інвестицій в український бізнес, сприяє зростанню продуктивності й конкурентоспроможності компаній. Однієї з ключових проблем у менеджменті корпорацій є управління бізнес-процесами. Саме тому найбільшій інтерес для аналітиків компаній становить питання ефективного управління бізнес-процесами. Впровадження процесного підходу в компанії може зробити бізнес більш прозорим і передбачуваним, керованим, контрольованим. Формалізація та інжиніринг бізнес-процесів формують системний підхід до управління процесами з точки зору їх максимальної ефективності. У сучасних умовах цифровізації економіки інтеграція та автоматизація бізнес-процесів стали головними пріоритетами для досягнення ефективності та результативності діяльності компаній. Враховуючи мінливість внутрішнього та зовнішнього середовища, компанії мають швидко адаптуватися до таких змін. Управління бізнес-процесами – дозволяє компаніям моделювати, автоматизувати, виконувати, контролювати, вимірювати та оптимізувати потік ділової діяльності. Вирішення цієї проблеми можна здійснити за допомогою інтегрованих систем (ERP-систем), які є інструментарієм для прийняття ефективних управлінських рішень, моделювання та оптимізація бізнес-процесів. У статті розглянуто принципи та сутність ERP-систем, їхню необхідність використання у корпоративному управлінні, як перший крок до цифровизації. Далі показано, що розвиток інформаційних технологій та аналітичних систем буде все більше використовувати штучний інтелект, а цифрові технології будуть розвиватися як гібридні рішення. Таким чином, чим скоріше корпорація стане на шлях цифровізації, тим ефективніше буде корпоративне управління.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Пасічник, Т. О. "ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЛОГІСТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19." Підприємництво та інновації, no. 15 (December 30, 2020): 27–31. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/15.4.

Full text
Abstract:
Статтю присвячено вивченню сценаріїв виходу логістичної індустрії з економічної кризи, спричиненої пандемією COVID-19, а також дослідженню перспектив розвитку логістичного управління в умовах постепідемічної реальності. Показано, що COVID-19 став визначальним фактором світового скорочення обсягів виробництва і торгівлі у 2020 р. Разом із тим після першого локдауну відбулося поступове відновлення темпів виробництва, і стали можливими декілька сценаріїв подальшого розвитку подій. Показано потенційні загрози, що супроводжують кожен із сценаріїв, що може бути корисним для логістичних компаній, які займаються стратегічним плануванням. Виявлено, що активно розвивається ринок логістичних послуг для кінцевих споживачів (B2C), причинами чого є перехід людей на роботу в онлайн, зміна купівельних звичок у напрямі здійснення покупок через Інтернет. Виявлено, що логістичні компанії в умовах пандемії зосереджують увагу на трьох основних маркерах: безпеці, економічній ефективності і комунікаціях із клієнтами.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Hryhorak, Mariia, Nataliia Trushkina, and Kateryna Kitrish. "Удосконалення стратегічного управління сталістю ланцюгів постачань промислових підприємств." Journal of Innovations and Sustainability 6, no. 1 (March 29, 2022): 01. http://dx.doi.org/10.51599/is.2022.06.01.01.

Full text
Abstract:
Мета. Метою цього дослідження є розвиток теоретичних засад, обґрунтування науково-методичних положень і практичних рекомендацій щодо вдосконалення стратегічного управління сталістю ланцюгів постачань промислових підприємств. Результати. У статті поглиблено теоретико-методичні засади організації стратегічного управління сталістю ланцюгів постачань промислових підприємств. З позицій інституціональної теорії розглянуто еволюцію концепції управління ланцюгами постачань, визначено вплив різних чинників на її розвиток та інтеграцію з концепцією сталого розвитку. Розвинуто понятійно-категоріальний апарат дослідження управління сталістю ланцюгів постачань у рамках теорії мереж і теорії стейкхолдерів. На прикладі металургійного підприємства запропоновано систему індикаторів та визначено стратегічні орієнтири за трьома сценаріями сталого розвитку. Розроблено організаційно-економічний механізм управління сталістю ланцюгів постачань у гібридній формі, що передбачає поєднання децентралізованого розроблення стратегій сталого розвитку на окремих підприємствах і в організаціях, які входять до ланцюга постачання, та централізовану координацію і моніторинг реалізації стратегій з боку фокальної компанії на базі цифрової платформи. Розглянуто напрями, за якими можуть застосовуватися різні цифрові технології в управлінні сталістю ланцюгів постачань. Наукова новизна одержаних результатів полягає в розвитку теоретико-методологічних і науково-практичних положень щодо вдосконалення стратегічного управління сталістю ланцюгів постачань промислових підприємств шляхом упровадження організаційно-економічного механізму управління, який базується на мережевому підході та залученні широкого кола зацікавлених сторін до взаємного узгодження стратегічних рішень, розроблення відповідних стандартів щодо сталого розвитку, з організацією подальшого моніторингу досягнення цих стандартів, періодичного оцінювання рівня сталості розвитку підприємств та організацій, які входять до єдиного ланцюга постачання, і використанням можливостей, що надають сучасні цифрові технології. Практична цінність. Теоретичні та методичні положення цього дослідження доведено до практичних рекомендацій щодо вдосконалення стратегічного управління сталістю ланцюгів постачань. Результати дослідження використано Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України, Торгово-промисловою палатою України. Одержані практичні результати можуть бути використані на підприємствах різних галузей промисловості для формування системи стратегічного управління сталим розвитком їх ланцюгів постачань.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Зеліско, І. М., and А. М. Сараненко. "РОЛЬ ІННОВАЦІЙ МОБІЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ У ДОСЯГНЕННІ ГЛОБАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ." Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Економіка», no. 1(57) (July 2, 2021): 38–47. http://dx.doi.org/10.24144/2409-6857.2021.1(57).38-47.

Full text
Abstract:
У статті представлено інновації світової мобільної індустрії (МІ) у відповідності до глобальних цілей сталого розвитку (ЦСР), визначено їх двосторонню взаємодію; розглянуті здобутки українських мобільних операторів та їх вплив на державні пріоритети. У результаті проведеного аналізу визначено, що: 1) МІ є одним з головних інструментів у досягненні ЦСР; 2) важливими стали не тільки інноваційні технології але й інноваційні рішення; 3) протягом останніх п’яти років лідерство зберігає дев’ята ціль – інновації та інфраструктура але у 2020 році позитивну динаміку показала перша – подолання бідності; 4) на вітчизняному ринку світовим тенденціям найбільше відповідає компанія ТОВ «Лайфселл», державним – ПрАТ «Київстар»; 5) цілі сталого розвитку є мотиваційною складовою для розробки та впровадження інновацій та визначають їх подальші перспективи; 6) при впровадженні інновацій потрібно враховувати їх сумарний вплив на майбутню прибутковість компанії; 7) прикладом ефективного інноваційного менеджменту може бути ТОВ «Лайфселл», високу позитивну динаміку розвитку окремих інноваційних показників при низькому прогнозному тренді мають ПрАТ «Київстар» і Vodafone ПрАТ «ВФ Україна».
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Тарасюк, Галина Миколаївна. "Логістичні рішення та управління постачаннями в компанії: виклики часу." Економіка, управління та адміністрування, no. 4(98) (December 29, 2021): 42–48. http://dx.doi.org/10.26642/ema-2021-4(98)-42-48.

Full text
Abstract:
Процеси глобалізації, розвитку конкуренції, використання нових систем управління вимагають постійної адаптації логістичної системи підприємства до умов внутрішнього та зовнішнього середовищ. Логістична стратегія визначає зв’язок між стратегією розвитку організації та операційними стратегіями в частині логістичної політики підприємства та логістичних завдань, які визначені поточними планами діяльності. Місце логістичної стратегії визначається між довгостроковими рішеннями підприємства (місія підприємства, логістична місія, корпоративна стратегія, виробнича стратегія, маркетингова стратегія, логістична концепція) та рішеннями тактичними й оперативними (логістичні технології, системи, підсистеми, модулі, бізнес-процеси, операції та функції, інформаційне забезпечення). Найбільшою проблемою, з якою бізнес зіткнувся під час поширення COVID-19, був зрив ланцюгів поставок. Більшість компаній усвідомили, наскільки вразливі їхні ланцюги поставок, прийняли рішення про диверсифікацію, знайшли нових постачальників. Окрім того, нові технології стали в нагоді для компаній у цей період. У статті розглядаються зміни в логістичних процесах, які були викликані пандемією, проаналізовані інноваційні технології, які доцільно використовувати у сфері логістики в сучасних умовах цифровізації процесів. Зокрема, приділяється увага особливостям використання технологій Big Data Analytics, Machine Learning і Internet of Things. Визначено основні переваги та обґрунтовано їх ефективність у логістиці. Доведено, що важливим поряд із впровадженням інноваційних технологій є формування нових бізнес-моделей, інтегрування в діяльність рішень по штучному інтелекту, застосування цифрових двійників тощо. Використання автоматизованої системи управління логістикою дозволить не лише оптимізувати роботу, упорядкувати комунікацію, контролювати та скорочувати витрати, а й забезпечить довгострокову конкурентоспроможність компанії.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Задёра, Ольга. "ЗАРУБЕЖНЫЙ И ОТЕЧЕСТВЕННЫЙ ОПЫТ ОЦЕНКИ ВЕРОЯТНОСТИ БАНКРОТСТВА (НА ПРИМЕРЕ ПАТ "АВТОКРАЗ")." Modern engineering and innovative technologies, no. 06-04 (December 29, 2018): 19–27. http://dx.doi.org/10.30890/2567-5273.2018-06-04-068.

Full text
Abstract:
Оцінка фінансового стану підприємства необхідна для прийняття ефективних управлінських рішень та попередження фінансових проблем компанії. У сучасних умовах розвитку економіки стали поширеними фінансові ускладнення діяльності підприємств, що зумовлено як
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Сталий розвиток компанії"

1

Думанська, К. С., and K. S. Dumanska. "Стратегізація корпоративного управління промисловими компаніями за умов глобалізації." Дисертація, Хмельницький національний університе, 2020. http://elar.khnu.km.ua/jspui/handle/123456789/11727.

Full text
Abstract:
В результаті проведених досліджень компаній різних типів в контексті світового економічного простору в дисертації виявлено та підтверджено прикладами основний принцип створення, функціонування та розвитку компаній, що полягає у процесі акціонування капіталу та визначено основні завдання формування сучасних вітчизняних компаній. Досліджено і виявлено причини появи компаній у світовому економічному просторі та показано різницю в процесах створення компаній на теренах України та у світовій економіці, а саме: вітчизняні компанії та компанії, що розташо вано на території колишніх радянських республік створено в результаті роздержавлення суб’єктів державної власності та їх приватизації, в той час як основою світових тенденцій формування корпоративної власності став процес примусової консолідації суб’єктів приватного сектору малого і середнього розміру у монопольні та олігополістичні утворення. В процесі розшифровки історичної парадигми виникнення корпоративних суб’єктів господарювання виявлено аспекти впливу концептуальної природи історичної епохи на формування компаній; проаналізовано кожну з історичних епох з точки зору концепції виникнення та існування, передумов формування компаній та економічних досягнень кожної з епох в розрізі історико-географічного підґрунтя. В роботі запропоноване авторське визначення корпоративного управління, яке на відміну від існуючих, наголошує на стратегічному аспекті систематизації організаційних процесів структуризації діяльності компанії в цілому та його конкурентоспроможних підрозділів зокрема. Отже, з точки зору автора, «корпоративне управління – це стратегічний аспект систематизації процесів структурування, організації та планування розвитку компанії в цілому та диверсифікації самодостатніх конкурентоспроможних стратегічних зон господарювання в напрямі розширення та поглиблення діяльності компанії на нові ринки або їх сегменти на вигідних для компанії умовах». У запропонованому визначенні корпоративного управління автор наполягає на значенні організаційної складової корпоративного управління в процесі егулювання діяльності не тільки компанії в цілому, а також підприємств-учасників/ компаній-учасників та стратегічно перспективних підрозділів, виділених у стратегічні зони господарювання. Проведений аналіз ретроспективи виникнення поняття «стратегізація» та «стратегування» виявив концептуальну основу стратегізації, яка з точки зору автора «полягає у процесі розробки стратегії компанії на основі поглибленого аналізу факторів оточення з урахуванням їх емерджентних змін та волатильних коливань із застосуванням стратегічних технологій та корпоративної методології дослідження особливостей розвитку компанії за умов невизначеного загрозливого середовища». Аналіз етимології поняття «стратегізація» підтвердив необхідність уточнення даної дефініції у зв’язку з відсутністю чіткої та однозначної характеристики стратегізації як економічної категорії. Таким чином, сформульоване авторське бачення поняття «стратегізація», а саме: «стратегізації компанії» – це специфічний управлінський підхід, що поєднує стратегічне прогнозування, моніторинг та швидке реагування на зміни оточення шляхом застосування набору стратегій скорегованих згідно поточної ситуації. Автор також надає інше визначення, стратегізації, яке визначає цільове призначення стратегізації як аспекту корпоративного управління, а саме: «стратегізація – це багаторівневий процес розробки і формування корпоративної стратегії за вертикаллю управління від портфельної до набору функціональних стратегій». В результаті досліджень було виявлено, що модель вітчизняного корпоративного управління находиться в стадії формування, у зв’язку з чим було розроблено концепцію системи корпоративного управління для вітчизняних компаній. Розроблену концепцію системи управління компанією засновано на системі консолідуючих принципів. Створення даної концепції спрямоване на формування ефективних стратегічних зон господарювання згідно обґрунтованих напрямів диверсифікації, а також вибір найбільш перспективної з них для подальшого розвитку як потенційного підприємства-учасника компанії; дану концепцію розроблено з метою формування системного корпоративного управління компанією в умовах глобалізації. Основою сформульованої концепції стала модель системи управління компанією на основі консолідуючих принципів, яка наочно відображуєконцептуальні зв’язки між стратегізованими складовими процесу функціонування компанії. Автором сформовано системний підхід до визначення оптимального розміру підприємств- учасників диверсифікованої компанії. З одного боку, розроблений системний підхід надає можливість врахувати вплив внутрішніх економічних факторів консолідації підприємств-учасників на їх розмір, а з іншого боку, визначає вплив зовнішніх факторів оцінки ефективності експортно-імпортних процесів з урахуванням можливості визначення доцільності сегментарної транснаціоналізації компанії. Застосування системного підходу до визначення оптимального розміру підприємств- учасників компанії дозволяє визначати оптимальні обсяги виготовлення продукції як для компаній, що забезпечують не лише внутрішній ринок країни, але можуть бути використаніі для експортно- орієнтованих компаній. Запропонований системний підхід забезпечує ефективність розподілу ресурсівта повноважень в межах диверсифікованої компанії. За результатами досліджень в дисертації виділено три історичні віхи міжгалузевої спеціалізації компаній; виявлено основні напрями міжнародного виробничого кооперування та напрями міжнародної співпраці як прояву світової економічної інтеграції та глобалізації економічних процесів. З метою систематизації виявлених напрямів міжнародної співпраці в сферах виробництва, товарообміну та фінансових відносин обґрунтовано економічну природу прояву процесів глобалізації та систематизовано форми прояву міжнародної співпраці на прикладах функціонування внутрішніх та міжнародних систем комерційних угод. Дослідження результатів причинно-наслідкового ланцюжка формування основних теорій виникнення, функціонування та розвитку компаній в глобальному середовищі показало особливості їх впливу на створення транснаціональних корпораційз урахуванням факторів глобалізації економічних процесів, що розкриває історичні причини та визначає сучасні тенденції розвитку глобальних корпоративних утворень. В свою чергу розкриття причинно-наслідкового зв’язку появи міжнародних економіко- політичних альянсів, історичної природи їх розвитку та цілей дає можливість спрогнозувати подальший розвиток «економічних держав» та їх вплив на глобальні світові процеси. Згідно методу рейтингових оцінок в роботі проаналізовано більше 20-ти найбільш успішних машинобудівних компаній України та оцінено тенденції їх стратегічного розвитку і стратегічний рівень можливостей успішної діяльності у стратегічному періоді. За результатами аналізу та оцінки успішн ості функціонування вітчизняних машинобудівних компаній на основі їх рейтингових позицій, показників доходності та прибутковості, автором запропоновано шляхи стабілізації розвитку вітчизняних машинобудівних компаній з урахуванням можливих сприятливих умов ведення бізнесу в Україні на основі запровадження основних принципів стратегізації компанії, а саме: розробка стратегії на всіх рівнях корпоративного управління, формування стратегічних зон господарювання у потенційних сферах майбутнього розвитку компанії, прогнозування рівня емерджентності виникнення загроз в сфері економічного оточення,визначення показників волатильності секторів машинобудівного ринку,формування набору стратегічних реакцій компанії на не прогнозовані зміни економічного оточення. На основі результатів дослідження глобальних світових покажчиків рівню розвитку країни в роботі сформульовано типологію глобальних індексів за двома напрямами, а саме: згідно способів розрахунку індикаторів і за напрямами глобалізації. Згідно сформованого методологічного базис у за типологіями глобальних індексів автором проаналізовано та синтезовано рейтингові позиції України в глобальних рейтингах і виявлено тенденції стратегізованого розвитку країни в контексті глобального простору. Секторальний аналіз промисловості України в цілому та машинобудівного сектору зокрема, проведений автором за період з 2010 року і донині, виявив загрозливі тенденції зниження кількості машинобудівних компаній з внутрішнім капіталом на користь появи малих та середніх підприємств з будівництва комплектуючих машинобудівної галузі із зовнішнім іноземним капіталом, що свідчить про зниження експортного потенціалу України на зовнішньому ринку машинобудівної продукції та необхідність підтримки експортно-орієнтованих компаній на державному рівні. Сегментарна оцінка машинобудівного комплексу України на базі індексного підходу, проведена автором за період з 2011 року і донині, виявила наявність резервів стратегічного потенціалу розвитку таких сегментів машинобудування як виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів та виробництво машин і устаткування, не віднесених до інших угруповань в 2019 році та виробництво електричного устаткування і виробництво комп’ютерів, електронної та оптичної продукції в 2020 р. Результати сегментарної оцінки машинобудування в Україні свідчить про необхідність розробки програм стратегізації ро звитку виявлених потенціально успішних сегментів та інвестиційної підтримки нерентабельних сегментів з метою запобігання їх занепаду. Таким чином, за умов законодавчої підтримки корпоративного бізнесу України, не відкидається потенційна можливість відновлення стратегічного розвитку машинобудівного комплексу України. Подібна ситуація підтверджена результатами оцінки прогнозних тенденцій витрат на виробництво продукції компаній, середніх та малих підприємств за видами економічної діяльності та рентабельності операційної діяльності компаній на п’ятирічний період, які свідчить про можливе зростання як витрат так і рентабельності з урахуванням ситуації стабільної беззбитковості суб’єктів господарювання. В результаті оцінки потенціалу розвитку машинобудування Хмельницької області на основі кластерного підходу було виявлено 4 сегменти, у виробництві продукції яких задіяні успішні, еззбиткові, компанії Хмельницької області в цілому та м. Хмельницького зокрема, а саме: ПАТ «Укрелектроапарат», ДП «Новатор», АТ «Завод»Темп». Серед виявлених перспективних сегментів машинобудування за даними 2019 року визначено виробництво обладнання для вимірювання, дослідження та навігації; виробництво вузлів і деталей для автотранспортних засобів та виробницт во електродвигунів, генераторів, трансформаторів, електророзподільної та контрольної апаратури, що забезпечують,відповідно, 3,3%, 7,7% та 7,1% доданої вартості машинобудування в економіці України. В роботі здійснено оцінку потенціалу сталого розвитку представників корпоративного бізнесу Хмельницької області, і за результатами сегментарного аналізу кластерного потенціалу згідно кластерного підходу найбільш перспективними в Хмельницькій області виявлено ДП «Новатор» (в сегменті виробництва обладнання для вимірювання, дослідження та навігації (LQ=6,4)) та ПАТ «Укрелектроапарат» (в сегменті виробництва електродвигунів, генераторів, трансформаторів, електророзподільної та контрольної апаратури (LQ=2,8)). Результати оцінки фінансово-економічної активності та резервів стратегічного розвитку найбільш успішних компаній м. Хмельницьког о (ПАТ «Укрелектроапарат», ДП «Новатор»,АТ «Завод»Темп») за період діяльності з 2009 до 2020 рр. на основі методології оцінки маржинального прибутку підтвердило наявність несприятливих стратегічних тенденцій в Українській промисловості та існування загроз нестійкого подальшого розвитку зазначених компаній у зв’язку з наявністю низьког ації обґрунтовано доцільність формування методологічного підходу до оцінювання потенціалу успіху сталого розвитку компанії та запровадження його до практики корпоративного управління як одного з аспектів стратегізації управлінських процесів. З цією метою в роботі проаналізовано наявні концепції визначення та управління сталим розвитком компаній в умовах глобалізації; виявлено поліспрямованість розуміння стало о розвитку компанії в економічному, соціальному та економічному н апрямах; зазначено взаємозалежність понять «сталий розвиток» та «корпоративна відповідальність» в контексті стратегічного розвитку компанії. Запропоновано авторське бачення поняття «потенціал успіху сталого розвитку компанії », яке наголошує на значенні успішної діяльності компанії як ключового фактору її конкурентоспроможності та ефективності на ринку. Удосконалено механізм стратегізації управління промисловою компанією в умовах невизначеного економічного оточення, в результаті впровадження якого виявлено дієвість запропонованої управлінської розробки в процесі застосування в ситуації формування набору альтернативних корпоративних стратегій та вибору ефективних стратегічних рішень. Механізм страте гізації корпоративного управління промисловою компанією завдяки багатозначній варіативності формування набору альтернативних стратегій дозволяє визначити стратегічні перспективи та сформувати стратегічні напрями розвитку компанії; формування і впровадження механізму передбачає проходження таких етапів як розробка набору стратегічних альтернатив, формування оригінальних стратегічних дій (ходів), прогнозування можливих змін факторів середовища компанії, розробка набору альтернативних стратегій розвитку компанії за результатами прогнозів, реалізація стратегії на всіх функціональних рівнях, і перший з етапів було удосконалено порівняно з подібними ме тодами, що застосовуються у процесі розробки стратегії регіону в Україні та за кордоном. Розроблено науково-методичний підхід до моделювання процесу стратегізації корпоративного управління, з огляду на відсутність подібних підходів в управлінських процесах українськими компаніямиця розробка є достатньо вагомим внеском, сутність якого полягає у послідовному застосуванні аспектів моделювання стратегізованих процесів управління, а саме: моделювання системи управління набором стратегічних зон господарювання в промисловості шляхом застосування теорії ігор, розробка моделей процесу вибору напряму успішного стратегізованого р озвитку компанії та прийняття поліваріантних управлінських рішень. Метою застосування подібного підходу в практиці корпоративного управління є створення стратегізованої моделі корпоративного управління промисловою компанією за умов глобалізації. Основою розроблених моделей стратегізації машинобудівних компаній стали теорія ігор, аспекти математичного моделювання у вигляді побудови лінійних логарифмічних залежностей, метод аналізу ієрархій з оцінкою гармонійності на основі системної ентропії. Концепція науково-методичного підходу до моделювання процесу стратегізації корпоративного управління передбачає наявність моделей, що різнобічно розкривають сутність стратегізації корпоративного управління. Тому в контексті розроблено і схематично представлено моделі, які послідовно розкривають сутність даного підходу, а саме: моделі стратегізації промислової компанії на ринку та моделі організації та приведення в дію процесу стратегізації корпоративного управління
The dissertation investigates the theoretical provisions, scientific and methodological basis and practice-oriented principles of industrial companies corporate management in the context of economic processes globalization in Ukraine and abroad. According to the research results, the main scientific-m ethodological and practice-oriented achievements of the author are presented in the form of an annotation. Theoretical-methodological and evaluation-analytical research results are analyzed in Sections 1, 2, 3, and the results of practice-oriented research directions are presented in Sections 4, 5 of the given dissertation. Sections 1-2 analyze, identify and evaluate aspects of industrial companies corporate management strategy, namely: the problems of company as a business entity in the global economic space context, identification of administrative and legal status and definition of the company as a business entity, types of companies, modelling of domestic corporate management, definition and substanti ation of the necessity to strategize and develop the company management system concept, systematization of approaches in determination the optimal size of enterprises-as diversified company-members, problems of globalization of the world economic environment, identification of diversified companies and non-diversified ones in the system of strategic corporate management, guidelines on profil ing global indexes and rating evaluation of the company's development strategy in globalizati on context. Section 3 systematizes, evaluates and identifies the reserves of sustainable development and management potential of successful business entities of Ukraine in general and Khmelnytsky region in particular based on the use of systematic analytical and methodological tools for the research. Thus, the reserves of sustainable development of strategic engineering companies of Ukraine and Khmelnytsky region, were identified by means of successful corporate businesses rating in the field of mechanical engineering, sectoral analysis of industry, segmental assessment of machine building in Ukraine, based on the index approach (conducted by the author for the period from 2011 to the present), potential assessment of the mechanical engineering based on the cluster approach, potential assessment of On the sustainable development of corporat business of Khmelnytsky region. Based on the analysis the basis of the analysis results of the main theories causal chain formation of companies origin, functioning and development in the global environment were revealed and features of their influence on the creation of transnational corporations where taking into account the factors of economic processes globa lization. In turn, the disclosure of the causal link between the emergence of international economic and political alliances, the historical nature of their development and goals makes it possible to predict the further development of "economic states" and their impact on global processes. According to the rating assessments method more than 20 most successful machine-building companies of Ukraine were analyzed and the tendencies of their strategic development and strategic level of successful activity opportunities in the strategic period were estimated. Based on the results of th e analysis and domestic machine-building companies evaluation on the basis of their rating positions and profitability, the author proposes ways to stabilize the development of domestic machine-building companies taking into account possible favourable conditions for doing business in Ukraine. Elaboration of strategies at all corporate management levels, formation of strategic business zones in potential areas of company’s future development, forecasting the level of emergence of threats in the economic environment, determining the volatility of machine market sectors, forming a set of strategic reactions to unpredictable changes in the economic environment. Based on the study results of global world indicators of the country development level, the types of global indexes are formulated in two directions according to the methods of calculating indicators and the directions of globalization. Grounded on the formed methodological basis according to the typolog ies of global indices, the author analyzes and synthesizes the ranking positions of Ukraine in global rankings and identifies trends in the strategic country development in the context of the global environment. The sectoral analysis of the of Ukrainian industry in general and the machine-building sector in particular, conducted by the author for the period from 2010 to the present, revealed threatening trends in the number of machine-building companies with domestic capital in favour of small and medium-sized enterprises w ith foreign capital that proves Ukrainian export potential reduction in the foreign market of machine-building products and the necessity to support export-oriented companies at the state level. Segmental assessment of the machine-building complex of Ukraine on the basis of the index approach, conducted by the author for the period from 2011 to the present, revealed the presence of strategic potential reserves for such machine building segments as production of vehicles, trailers and other vehicles and machinery and equipment production and other groups in 2019 and the production of electrical equipment, computers, electronic and optical products in 2020. The results of the segmental assessment of mechanical engineering in Ukraine indicate the need of programs development to strategize the development of potentiall y successful segments and investment support for unprofitable segments in order to pr event their decline. Thus, under the legislative support conditions of corporate business in Ukraine, the potential possibility of strategic development resumption of the Ukrainian machine-building complex is not ruled out. This situation is confirmed by the results of the forecast trends assessment in company’s production costs, medium and small enterprises by type of their economic activity and cost -effectiveness of companies operating activities for five years period that indicates a possible increase of both costs and cost-effectiveness which takes into consideration the situation of stable break-even management. As a result of assessing the machine building development potential in Khmelnytsky region on the cluster approach basis, 4 segments were identified, in the production of which were involved successful companies of Khmelnytsky and Khmelnytsky region. Among the identified promising segments of mechanical engineering according to 2019 data were outlined such like as: production of equipment for measurement, research and navigation; production of components and parts for motor vehicles and production of electric motors, generators, transformers, electrical distribution and control equipment, which provide, respectively , 3,3%, 7,7% and 7,1% of mechanical engineering value added in the economy of Ukraine. The paper evaluates the potential of corporate business sustainable development in Khmelnytsky region. Thus, according to the results of segmental analysis of cluster potential due to the cluster approach, the most promising in Khmelnytsky region were identified: "Novator" company in the segment of equipment for measurement, research and navigation (LQ=6,4 )) and "Ukrelektroaparat" company in the segment of production of electric motors, generators, ransformers, electrical distribution and control equipment (LQ=2,8). According to the results of the assessment of financial and economic activity and reserves of strategic development of the most successful companies of Khmelnytsky are "Ukrelectroapparat", "Novator", "Plant" Temp for the period from 2009 to 2020. The methodology of estimating marginal profit confirmed the presence of unfavourable strategic trends in Ukrainian industry and the existence of threats to the unstable development of these companies due to the low safety margin. Summing up the results of analysis and evaluation of the state and reserves of machine-building companies sustainable development in Ukraine and Khmelnytsky region, mentioned above, made it necessary the development of scientific and methodological approaches to the formation of sustainable development management companies in Chapters 4 and 5 of the dissertation. The dissertation substantiates the expediency of forming a methodological approach to assessing the company’s success potential of sustainable development and its introduction into corporate management practice of as one of the aspects of strategic management processes. For this purpose, the paper analyzes the existing concepts of defining and managing companies sustainability in globalization context, reveals the direction of understanding the of the company’s sustainable development in social and economic areas and the interdependence of the concepts of "sustainable development" and "corporate responsibility" in the context of company’s strategic development. The author's vision of the concept "success potential of company’s sustainable development" is offered. This concept emphasizes the importance of company’s successful activity as a key factor of its competitiveness and efficiency in the market. The mechanism of strategizing the management of an industrial company in an uncertain economic environment has been improved and as a result of which the effectiveness of the proposed management development in the process of forming a number of alternative corporate strategies and choosing effective strategic decisions has been revealed. The mechanism of an industrial company’s corporate management strategy due to the multiple-valued variability of the formation of a set of alternative strategies allows to determine the strategic prospects and to form company's development strategic directions. Formation and implementation of the mechanism of overcoming of such stages as a set of strategic alternatives development can provide the formation of original strategic actions, possible changes forecasting in company's environment, development of a set of alternative development strategies based on forecasts, strategy implementation at all functional levels and one of these stages has been improved comparing to similar methods used in the strategy developing process in Ukraine and abroad. A scientific and methodological approach to corporate management modelling process has been developed, taking into consideration the lack of similar approaches in management processes of Ukrainian companies, the essence of presented approach is in the consistent application of aspects of modelling strategic managem ent processes, namely: modelling management system set of strategic management game theory, development of models of the process of choosing the direction of successful of company’s strategic development and taking multivariate management decisions. The purpose of applying such an approach in the practice is to create corporate management strategic model of an industrial company in the context of globalization. The basis of the developed models of trategizing of machine-building companies became game theory, aspects of mathematical modelling in th e form of construction of linear logarithmic dependences, a method of the analysis of hierarchies with an estimation of harmony on the basis of system entropy. The application of the dominant result criteria in the relevant system ensured the selection of the most competitive SBU from the set and substantiation of the peculiarities of their further development. Based on the experience of well-known World companies a model of the process of choosing the most effective direction of the company strategic development by means of hierarchies analysis based on system entropy with harmony assessment is developed. The concept of scientific and methodological approach to modelling the corporate management strategizing process involves the existence of models that comprehensively reveal the essence of corporate management strategizing. Therefore, in the context were developed and schematically presented models that cons istently reveal the essence of this such like approach, as: models of strategizing an industrial company in the market and a model of organization and implementation of strategizing corporate management process. conducted in Sections 1-3 of the functioning, financial and economic activity in the context of industrial companies globalization, Sections 4, 5 propose solutions of identified problems of corporate business entities strategic development. Thus, the methodological approach of evaluating the success of company sustainable development was elaborated, the mechanism of industrial company corporate management in the unstable economic environment was improved and comprehensive scientific and methodological approach to modelling corporate management processes based on multivariate choice and effective management decisions was formed. In dissertation the author investigates the administrative and legal basis for the emergence of the company as a business entity in the frame of Ukrainian market space due to domestic business globalization in the process of gradual privatization of industrial market participants. As a result of etymological research, a synonymous identity of the terms "association", "association of enterprises", "company", "corporation", "business association", "corporate association" was revealed, and as a result such generalizing term as "corporate formation" was proposed for domestic non-diversified companies. At the same time , for transnational and multinational corporations, i.e. diversified companies, the term "global cor porate formation" was proposed in order to clarify their nature and functioning peculiarities in the context of global socio-cultural, political and economic integration of diversified companies. Systematization of the terms which take into account the examples of development and transnational corporations functioning and other "global corporate entities" allows to systematize global corporate formations according to their origin, objectives and development. Taking into consideration the necessity to identify the concepts of association, the company and the orporation in the author's interpretation, the work provides certain definition of these concepts. Thus, from the author's point of view, "an association characterizes the combination of two or more enterpri ses under a mutually beneficial economic alliance enshrined in the agreement, in order to increase economic potential and future development through resource accumulation and distribution of organizational, production and management powers, space of Ukraine ", and as it can be seen, the author's definition emphasizes the existence of an alliance agreement as a basis for creating a corporate associat ion, which in contrast to the definitions of "association" by other authors explains expands understanding of its administrative and legal positions and market opportunities. Under the term "company", the author proposes "an integrated association of independent entities operating on the basis of capitalization as a single economic complex with a closed production cycle in one or more industries and specializes in the production of a strategic set of product groups with a governing body (board of directors) with different authority degrees depending on the company types with the participation of companies members in the management structure and shareholders", and it is evident that in contrast to previously given interpretations the term "company" as a business entity systematizes and accumulates maximum companies characteristics in a single definition. As a result of research of different types of companies in the context of the world economic environment in the dissertation identified and confirmed by examples the basic principle of creation, operation and development of companies, which is in the process of capitalization and identified the main tasks of modern domestic companies. The reasons for companies emergence in the world economic environment are studied and revealed and the difference in companies creating processes in Ukraine and in the world economy is shown. Thus domestic companies and companies, situated on the territories of former Soviet republics were created as a result of privatization, while the basis of global trends in the formation of corporate ownership was the process of forced consolidation of small and medium-sized private sector entities into monopoly and oligopolistic entities. In the process of explaining and deciphering the historical paradigm of the corporate entities emergence aspects of the historical era conceptual nature on companies influence formation were revealed; each of the historical epochs in terms of the origin concept and existence and the prerequisites for companies formation and economic achievements of each pochs, taking into account their historical and geographical basis, were depicted and analyzed. The paper proposes the author's definition of corporate management, which, in contrast to the existing ones, emphasizes the strategic aspect of organizational processes systematization of the company’s structuring in general and its competitive units in particular. Thus, from the author's point of view, “corporate management is a strategic aspect of structuring systematization, organization and planning of company's development as a whole and diversification of self-sufficient competitive strategic business zones in the direction of expanding and deepening the company to new markets or segments on beneficial conditions ». In the proposed definition of corporate management the author insists on the importance of corporate management organizational component in the process of regulating not only the company as a whole, but also participating companies / participating enterprises and strategically promising units allocated in strategic management areas. Retrospective analysis of the "strategizing" concept emergence revealed its conceptual basis, which from the author's point of view "is in the process of developing the company's strategy based on in-depth analysis of environmental factors, research of company development features in conditions of unstable threatening environment». Analysis of term "strategization" etymology confirmed the need to clarify this definition due to the lack of a clear and unambiguous description of strategy as an economic category. Thus, the author's vision of the "strategy" concept is formulated in the following way: "company strategy" is a specific management approach that combines strategic forecasting, monitoring and rapid response to changes in the environment by applying a set of strategies adjusted to the current situation. The author also provides another definition of strategizing, which defines the purpose of strategizing as an aspect of corporate management. In this case, "strategizing is a multilevel process of developing and forming a corporate strategy by vertical management from portfolio to a set of functi onal strategies." According to the results of the investigations, it was found that the model of domestic corporate management is in the process of formation and in this connection the concept of a corporate management system for domestic companies was developed. The developed concept of the company's management system is based on a system of consolidating principles. The creation of this concept is aimed at the formation of effective strategic management areas in accordance with reasonable areas of diversification, as well as the selection of the most promising of them for further development as a potential of the company’s member, this concept is developed for the purpose of system corporate management formation in conditions of globalization. The basis of the formulated concept was a model of the company management system based on consolidating principles, which clearly reflects the conceptual links between the strategic components of the company's operation. Systematic approach to the determination the participating companies optimal size of diversified company was formed and proposed by the author. On the one hand, the developed system approach provides an opportunity to take into account the impact of internal economic factors of participating companies consolidat ion on their size, and on the other hand, determines the impact of external factors assessing the effectiveness of export-import processes. The application of a systematic approach to determining the companies participating optimal size allows to determine the companies optimal production volumes that are provided not only in the domestic market but are suitable for export-oriented companies. The proposed system approach ensures the efficient allocation of resources and authority within a diversified company. Research results of the dissertation highlights three historical milestones of of companies intersectoral specialization and main directions of international industrial cooperation and international cooperation directions as a manifestation of world economic integration and globalization of economic processes are revealed. In order to systematize the identified areas of international cooperation in the fields of production, trade and financial relations, the economic nature of globalization, forms of international cooperation on the examples of domestic and international systems of commercial agreements were systematized. On the basis of the analysis results of the main theories causal chain formation of companies origin, functioning and development in the global environment were revealed and features of their influence on the creation of transnational corporations where taking into account the factors of economic processes globa lization. In turn, the disclosure of the causal link between the emergence of international economic and political alliances, the historical nature of their development and goals makes it possible to predict the further development of "economic states" and their impact on global processes. According to the rating assessments method more than 20 most successful machine-building companies of Ukraine were analyzed and the tendencies of their strategic development and strategic level of uccessful activity opportunities in the strategic period were estimated. Based on the results of th e analysis and domestic machine-building companies evaluation on the basis of their rating positions and profitability, the author proposes ways to stabilize the development of domestic achine-building companies taking into account possible favourable conditions for doing business in Ukraine. Elaboration of strategies at all corporate management levels, formation of strategic business zones in potential areas of company’s future development, forecasting the level of emergence of threats in the economic environment, determining the volatility of machine market sectors, forming a set of strategic reactions to unpredictable changes in the economic environment. Based on the study results of global world indicators of the country development level, the types of global indexes are formulated in two directions according to the methods of calculating indicators and the directions of globalization. Grounded on the formed methodological basis according to the typologies of global indices, the author analyzes and synthesizes the ranking positions of Ukraine in global rankings and identifies trends in the strategic country development in the context of the global environment. The sectoral analysis of the of Ukrainian industry in general and the machine-building sector in particular, conducted by the author for the period from 2010 to the present, revealed threatening trends in the number of machine-building companies with domestic capital in favour of small and medium-sized enterprises w ith foreign capital that proves Ukrainian export potential reduction in the foreign market of machine-building products and the necessity to support export-oriented companies at the state level. Segmental assessment of the machine-building complex of Ukraine on the basis of the index approach, conducted by the author for the period from 2011 to the present, revealed the presence of strategic potential reserves for such machine building segments as production of vehicles, trailers and other vehicles and machinery and equipment production and other groups in 2019 and the production of electrical equipment, computers, electronic and optical products in 2020. The results of the segmental assessment of mechanical engineering in Ukraine indicate the need of programs development to strategize the development of potentiall y successful segments and investment support for unprofitable segments in order to prevent their decline. Thus, under the legislative support conditions of corporate business in Ukraine, the potential possibility of strategic development resumption of the Ukrainian machine-building complex is not ruled out. This situation the results of the forecast trends assessment in company’s production costs, medium and small enterprises by type of their economic activity and cost-effectiveness of companies operating activities for five years period that indicates a possible increase of both costs and cost-effectiveness which takes into consideration the situation of stable break-even management. As a result of assessing the machine building development potential in Khmelnytsky region on the cluster approach basis, 4 segments were identified, in the production of which were involved successful companies of Khmelnytsky and Khmelnytsky region. Among the identified promising segments of mechanical engineering according to 2019 data were outlined such like as: production of equipment for measurement, research and navigation; production of components and parts for motor vehicles and production of electric motors, generators, transformers, electrical distribution and control equipment, which provide, respectively, 3,3%, 7,7% and 7,1% of mechanical engineering value added in the economy o f Ukraine. The paper evaluates the potential of corporate business sustainable development in Khmelnytsky region. Thus, according to the results of segmental analysis of cluster potential due to the cluster approach, the most promising in Khmelnytsky region were identified: "Novator" company in the segment of equipment for measurement, research and navigation (LQ=6,4 )) and "Ukrelektroaparat" company in the segment of production of electric motors, generators, transformers, electrical distribution and control equipment (LQ=2,8). According to the results of the assessment of financial and economic activity and reserves of strategic development of the most successful companies of Khmelnytsky are "Ukrelectroapparat", "Novator", "Plant" Temp for the period from 2009 to 2020. The methodology of estimating marginal profit confirmed the presence of unfavourable strategic trends in Ukrainian industry and the existence of threats to the unstable development of these companies due to the low safety margin. Summing up the results of analysis and evaluation of the state and reserves of machine-building companies sustainable development in Ukraine and Khmelnytsky region, mentioned above, made it necessary the development of scientific and methodological approaches to the formation of sustainable development management companies in Chapters 4 and 5 of the dissertation. The dissertation substantiates the expediency of forming a methodological approach to assessing the company’s success potential of sustainable development and its introduction into corporate management practice of as one of the aspects of strategic management processes. For this purpose, the paper analyzes the existing concepts of defining and managing companies sustainability in globalization context, reveals the direction of understanding the of the company’s sustainable development in social and economic areas and the interdependence of the concepts of "sustainable development" and "corporate responsibility" in the context of company’s strategic development. The author's vision of the concept "success potential of company’s sustainable development" is offered. This concept emphasizes the importance of company’s successful activity as a key factor of its competitiveness and efficiency in the market. The mechanism of strategizing the management of an industrial company in an uncertain economic environment has been improved and as a result of which the effectiveness of the proposed management development in the process of forming a number of alternative corporate strategies and choosing effective strategic decisions has been revealed. The mechanism of an industrial company’s corporate management strategy due to the multiple-valued variability of the formation of a set of alternative strategies allows to determine the strategic prospects and to form company's development strategic directions. Formation and implementation of the mechanism of overcoming of such stages as a set of strategic alternatives development can provide the formation of original strategic actions, possible changes frecasting in company's environment, development of a set of alternative development strategies based on forecasts, strategy implementation at all functional levels and one of these stages has been improved comparing to similar methods used in the strategy developing process in Ukraine and abroad. A scientific and methodological approach to corporate management modelling process has been developed, taking into consideration the lack of similar approaches in management processes of Ukrainian companies, the essence of presented approach is in the consistent application of aspects of modelling strategic managem ent processes, namely: modelling management system set of strategic management game theory, development of models of the process of choosing the direction of successful of company’s strategic development and taking multivariate management decisions. The purpose of applying such an approach in the practice is to create corporate management strategic model of an industrial company in the context of globalization. The basis of the developed models of strategizing of machine-building companies became game theory, aspects of mathematical modelling in the form of construction of linear logarithmic dependences, a method of the analysis of hierarchies with an estimation of harmony on the basis of system entropy. The application of the dominant result criteria in the relevant system ensured the selection of the most competitive SBU from the set and substantiation of the peculiarities of their further development. Based on the experience of well-known world companies a model of the process of choosing the most eff ective direction of the company strategic development by means of hierarchies analysis based on system entropy with harmony assessment is developed. The concept of scientific and methodological approach to modelling the corporate management strategizing process involves the existence of models that comprehensively reveal the essence of corporate management strategizing. Therefore, in the context were developed and schematically presented models that cons istently reveal the essence of this such like approach, as: models of strategizing an industrial company in the market and a model of organization and implementation of strategizing corporate management process.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Козьменко, О. В. "Страховий ринок України: стратегія функціонування в контексті сталого розвитку." Thesis, Українська академія банківської справи Національного банку України, 2009. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/51453.

Full text
Abstract:
Дисертація присвячена розробці теоретико-методологічних положень стратегії функціону-вання страхового ринку України. Визначено теоретичні засади страхування, зокрема його економічну сутність, функції, принципи та класифікаційні ознаки. Досліджено методологічні засади реалізації системного під-ходу до формування концепції сталого розвитку, виокремлено місце страхування в концепції ста-лого розвитку та визначено напрямки суб’єктно-об’єктного взаємозв’язку страхування та сталого розвитку. Обґрунтовано місце, функції та роль страхового ринку у фінансовій системі країни, впо-рядковано його структуру. Досліджено сучасний стан та тенденції розвитку страхового ринку України, проведено порівняльну оцінку розвитку видів страхування. Проаналізовано динаміку розвитку екологічної складової страхового ринку України та обґрунтовано концептуальні напрям-ки розвитку екологічного страхування. Запропоновано методику визначення рейтингу страхових компаній, запропоновано методику формування тарифної ставки в економічному страхуванні. Об-ґрунтовано концептуальні напрями державного регулювання розвитку страхового ринку в кон-тексті забезпечення сталого розвитку та розроблено основні напрями стратегії подальшого рефор-мування системи державного нагляду за страховим ринком України у відповідності з міжнародними програмами Директиви платоспроможності (Solvency I та II).
The dissertation is dedicated to the development of theoretical and methodological provisions of strategy of Ukrainian insurance market functioning. The theoretical background of insurance, in particular its economical essence, functions, princi-ples and classification characteristics are analyzed. Methodological background of systemic approach to sustainable development concept formation is investigated; the place of insurance in the concept of sus-tainable development is determined; the directions of subject-object relationship of insurance and sustain-able development are identified. The place, functions and the role of insurance market in the Ukrainian financial system are determined; also its structure is harmonized. Current situation and development di-rections of the Ukrainian insurance market are analyzed as well as insurance types development are com-pared. Also environmental component dynamics of Ukraine’s insurance market is investigated; concep-tual trends of environmental insurance are validated. The technique of determining insurance companies rating, and the method of forming tariff rate in environmental insurance are proposed. Conceptual trends of state regulation of insurance market development in the sustainable development context are analyzed; the main trends of further restructuring of Ukrainian insurance market supervision in accordance with the international programs of Directive of Solvency (Solvency I and II) are examined.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Макаренко, Інна Олександрівна, Инна Александровна Макаренко, Inna Oleksandrivna Makarenko, and Д. В. Погорілий. "Рейтинги компаній на ринках відповідального інвестування як інструмент мінімізації інформаційної асиметрії в умовах сталого розвитку." Thesis, ХТЕІ КНЕУ, 2017. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/66184.

Full text
Abstract:
Індекси відповідального інвестування на сьогодні виступають важливим інструментом мінімізації інформаційної асиметрії між компаніями та інвесторам серед інших рейтингів сталого розвитку. Їх ключова риса – нейтралізація несприятливого відбору та моральних ризиків між за рахунок використання ESG –критеріїв.
Indicators of responsible investing today are an important tool for minimizing information asymmetry between companies and investors among other sustainable development ratings. Their key feature is the neutralization of unfavorable selection and moral hazard with using ESG-criteria.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Таранюк, Леонід Миколайович, Леонид Николаевич Таранюк, Leonid Mykolaiovych Taraniuk, and Mahapatro Gourango. "Innovation in marketing of Tata motors." Thesis, Tkachov O.O, 2016. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/47098.

Full text
Abstract:
Tata Motors Limited (formerly TELCO, short for Tata Engineering and Locomotive Company) is an Indian multinational automotive manufacturing company headquartered in Mumbai, Maharashtra, India, and a subsidiary of the Tata Group. Its products include passenger cars, trucks, vans, coaches, buses, construction equipment and military vehicles. It is the world's 5th-largest motor vehicle manufacturing company, fourth-largest truck manufacturer, and second-largest bus manufacturer by volume.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Сталий розвиток компанії"

1

Божок, А. Р., and Ю. П. Колбушкін. "МАРКЕТИНГ ЯК ІНСТРУМЕНТ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИНЦИПІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ." In Economics, management and administration in the coordinates of sustainable development. Publishing House “Baltija Publishing”, 2021. http://dx.doi.org/10.30525/978-9934-26-157-2-7.

Full text
Abstract:
Представлені сучасні виклики сталого розвитку перед маркетингом та світовим суспільством. Розглядається концепція маркетингу сталого розвитку, а також дві важливі його сфери – політика сталого продукту та політика комунікацій. Досліджено важливість екологічних атрибутів бренду для споживачів, як компанії світу звітують про сталий розвиток, розподіл світового багатства за верствами населення, а також глобальні перспективи маркетингу сталого розвитку. Визначено головні фактори успіху та невдачі політики сталого розвитку продуктів та компаній. Представлені підходи та приклади позиціонування компаніями сталого напряму. Запропоновані критерії, за якими можна оцінити чи дотримується насправді компанія принципів сталого розвитку, а також кроки впровадження сталого маркетингу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Сталий розвиток компанії"

1

Соловйов, В. М. Системи штучного інтелекту як сучасний драйвер розвитку фінансового ринку. [б. в.], October 2018. http://dx.doi.org/10.31812/123456789/2864.

Full text
Abstract:
Недавно, експерти Всесвітнього економічного форуму спільно з консалтинговою компанією Deloitte представили доповідь про можливий вплив штучного інтелекту (ШІ) і машинного навчання (МН) на світ фінансів [1]. Автори вивчили різні сценарії того, як ШІ і машинне навчання можуть бути застосовані на практиці в майбутньому і до яких наслідків це може призвести. Відзначається, що ШІ змінить набір характеристик, якими повинен буде володіти успішний бізнес в сфері фінансів. Якщо раніше успішність багато в чому залежала від обсягу портфеля активів, то в майбутньому у виграші будуть залишатися, перш за все, компанії з найбільшою базою даних. ШІ необхідно якомога більше знань для підвищення ефективності. На місце «масового виробництва», тобто вироблення стандартних пакетів послуг і їх поширення серед клієнтів, прийде більш персоналізований підхід. Він стане можливий, знову ж таки, завдяки ШІ. Можуть зникнути банківські рахунки в традиційному вигляді. На зміну рішенням людини про те, як витрачати свої заощадження, може прийти алгоритм, який буде автоматично розподіляти кошти клієнта. Все це буде засновано на автоматичному аналізі великого обсягу даних про всі фінансові можливості і обов'язки клієнта.Очевидно, що спектр професій схильний до змін під впливом часу і моди. Це в повній мірі стосується і фінансової сфери. У 2001 році всі були захоплені вивченням ринку акцій інтернет-компаній. У 2006 році на гребені хвилі були фахівці з аналізу забезпечених боргових зобов'язань. До 2010 року стали затребувані кредитні трейдери. У 2014 році з'явилися комплаенс-фахівці. І ось, до 2017 року незамінними стали експерти в сфері машинного навчання і великих даних. Аналітики оанку J.P. Morgan під керівництвом Марко Колановіча і Раджеша Крішнамачарі випустилиоб'ємну доповідь про використання Big Data і машинного навчання у фінансовій галузі [2]. Його автори стверджують, що технологи машинного навчання будуТь відігравати ключову роль у розвитку фінансових ринків. Біржові аналітики, портфельні керуючі, трейдери і директори з інвестицій - всі повинні освоїти науку великих даних. Інакше вони залишаться без роботи, кажуть автори дослідження. Традиційні джерела інформації - щоквартальні звіти і рівень ВВП - більше не актуальні. Ті, хто володіють інструментами Big Data скоро будуть здатні передбачати всі ці показники ще до виходу звітів. Приклади використання машинного навчання (МН) в банківській галузі ясно вказують на те, що провідні банки США сприймають ШІ і МН дуже серйозно. Постійно зростаючі доходи гігантів на кшталт JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America, Citibank та ін. показують, що це правильний напрямок і впровадження банківських послуг за допомогою рішень МН - це те, як індустрія повинна розвиватися в майбутньому [3]. Відзначимо нарешті ще одну знакову подію, яку очікує фінансовий світ. Найближчим часом буде укладена найбільша в історії угода, пов'язана з штучним інтелектом. Агентство S&P купує компанію Kensho за $550 млн. Цей стартап придумав Google для здійснення вдалих капіталовкладень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography