Academic literature on the topic 'Смуга пропускання частот'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Смуга пропускання частот.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Смуга пропускання частот"

1

Зубков, С., and М. Козій. "ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ЕЛЕКТРОКАРДІОГРАФІВ З ПІДВИЩЕНОЮ РОЗДІЛЬНОЮ ЗДАТНІСТЮ." Біомедична інженерія і технологія, no. 6 (December 18, 2021): 130–37. http://dx.doi.org/10.20535/2617-8974.2021.6.247776.

Full text
Abstract:
Метод електрокардіографії високої роздільної здатності (ВРЗ) дає можливість відокремити і проаналізувати низько- амплітудні (5-20мкВ з частотами від 20Гц) сигнали, які недоступні для аналізу з використанням традиційних методів і містять важливу діагностичну інформацію. Смуга частот, що займає кардіокомплекс, охоплює діапазон від 0,05 до 800Гц. Звуження цього частотного діапазону з боку нижніх частот призводить до спотворення сегмента ST, T і U хвиль, а з боку високих - до згладжування QRS-комплексу і зниження крутизни його схилів і амплітуди R-хвилі. Використання потужних математичних методів для статистичної обробки зашумлених сигналів принципово поступається в точності прямій реєстрації. Метою статті є дослідження впливу частоти квантування, оптимального розподілу підсилення по каскадах, формування АЧХ та фільтрації для покращення реєстрації слабких сигналів. Верхня частота смуги пропускання більшості сучасних вітчизняних електрокардіографів дорівнює 1-2Гц. В іншому діапазоні частот він не відповідає вимогам стандартів з точки зору похибки вимірювання напруги. Зі збільшенням кількості активних розрядів АЦП частота верхньої межі смуги катастрофічно падає. Задача формулюється наступним чином: вибрати частоту дискретизації, яка забезпечує перетворення вхідного сигналу в цифрову форму з потрібною похибкою дискретизації верхньої гармоніки вхідного сигналу. Складність полягає у тому, що з ростом частоти збільшується можлива похибка, тим більше, що амплітуда цих компонентів зменшується з ростом частоти в силу природнього обмеження потужності джерела сигналу. Тому впровадили в програмне забезпечення всіх електрокардіографів підсилений режим, Це дозволяє метрологічно правильно вимірювати цей параметр. Важливим є правильне проектування цифрових фільтрів, частотні характеристики яких є періодичними. Моделювання введення аналогового фільтру перед АЦП показало суттєве зменшення амплітуди періодичних смуг пропускання цифрового фільтру. Ключові слова: частота квантування, похибка вимірювання, смуга пропускання, придушення мережевої перешкоди, фільтрація
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Фик, Олександр Ілліч, Дмитро Борисович Кучер, and Лариса Валентинівна Кучер. "Дослідження резонансних властивостей пристроїв перемикання на основі високотемпературного надпровідника." Озброєння та військова техніка 31, no. 3 (September 24, 2021): 51–58. http://dx.doi.org/10.34169/2414-0651.2021.3(31).51-58.

Full text
Abstract:
Результати експериментальних досліджень, викладених у відомих роботах, засвідчили, що у високотемпературному надпровіднику під дією вхідного НВЧ-сигналу, коли створюється магнітне поле, рівень якого перевищує пороговий (Н>Hкр2), відбувається фазовий перехід надпровідника з надпровідного S в нормальний (резистивний) стан N (так званий процес перемикання (переключення)). Встановлено, що можливо управляти амплітудно-частотною характеристикою надпровідника напругою або струмом, що протікає. Тобто, можливо будувати перемикачі-обмежувачі на основі надпровідників, які знайдуть застосування у антенах, вхідних колах охолоджуваних надвисокочастотних трактів тощо.Найбільш практичними є пристрої на основі високотемпературних надпровідників, тому що їх робоча температура − це температура рідкого азоту, а швидкість перемикання становить менше 1 наносекунди. Однак, використання надпровідних систем потребує врахування питань сумісності їх зі штатними пристроями та урахування іншої низки особливостей будови НВЧ систем. Тобто, є сенс спершу окремо проаналізувати функціонування таких перемикачів, а потім в структурі будови штатної НВЧ системи.У статті проводиться дослідження властивостей лише окремих перемикачів (фільтрів вимикачів та обмежувачів) на основі високотемпературних надпровідних тонких плівок з метою вироблення принципів та критеріїв, які можуть бути основою здійснення автоматизованого проєктування розглянутих швидкодіючих надпровідних НВЧ-пристроїв.Для вирішення поставленої розрахункової задачі використовується алгоритм аналізу резонансних систем комутації та визначаються відповідні параме-три та критерії: коефіцієнти пропускання, модуляції, загасання; параметр якості; резонансні характеристики (частота, смуга, добротність).Результати розрахунків свідчать про необхідність застосування в сучасних НВЧ системах високотемпературних надпровідних швидкодіючих широкосмугових пристроїв (фазообертачів, обмежувачів, ліній затримки, комутаторів, тощо), що дозволить зменшити втрати енергії в приймально-передавальному тракті, збільшити швидкість управління променем антени в просторі, збільшити відношення сигнал-шум, підвищити захисні властивості прийомних тракту від електромагнітної поразки.У статті приведені результати розрахунків характеристик перемикачів, виконаних на основі надпровідникових мікрополоскових ліній передачі. Показана можливість побудови швидкодіючих (час спрацьовування менше одиниць наносекунд) перемикачів на основі надпровідності плівок в діапазоні частот 1 – 10 ГГц з часовими (швидкодія спрацьовування, час відновлення) енергетичними параметрами (енергії переключення 10-10 Дж) та резонансними характеристиками (частота, смуга, добротність), які значно кращі відповідних параметрів аналогічних пристроїв на основі напівпровідників.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Sliusar, I., V. Slyusar, S. Zub, and D. Teleshun. "ШИРОКОСМУГОВІ АНТЕНИ НА ОСНОВІ КІЛЬЦЕВОЇ ГЕОМЕТРІЇ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 2, no. 60 (May 28, 2020): 173–79. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2020.2.173.

Full text
Abstract:
В роботі розглянуто варіанти моделей квазіфрактальних кільцевих структур. Для їх синтезу запропонований векторний опис фрактальної трансформації окремих сегментів початкової геометричної форми. Поєднання декомпозиції геометричної форми та багатовимірного фрактального підходу дозволяє спростити синтез фрактальних 3D-структур та/або використовувати кілька видів фракталів, у тому числі, з різною кількістю ітерацій. Такий підхід дозволяє досягти широкосмуговості та багатодіапазонності антенних систем. При цьому досліджено вплив рівня сегментації та варіантів схеми живлення на просторово-частотні характеристики антени. Через складність опису взаємодії антен неевклідової геометрії з радіохвилями для їх синтезу та аналізу обрано методи чисельного моделювання. Для аналізу просторово-частотних характеристик проектованих антенних рішень використані такі показники, як зворотні втрати, діаграма спрямованості та коефіцієнт стоячої хвилі. Отримані оцінки відносної смуги пропускання δf = 0,9 свідчать про перспективність запропонованого підходу для реалізації антенних систем з високим рівнем широкосмуговості
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Катеринчук, Іван, and Богдана Білявець. "ДАТЧИК ЛАЗЕРНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА ОСНОВІ ФРАГМЕНТА СОНЯЧНОГО ЕЛЕМЕНТА ЖИВЛЕННЯ." Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки 85, no. 2-3 (April 11, 2022): 274–84. http://dx.doi.org/10.32453/3.v85i2-3.890.

Full text
Abstract:
Сучасна модель охорони державного кордону України спрямована на приведення прикордонної інфраструктури до європейських вимог і передбачає розвиток системи інженерно-технічного контролю. У цьому контексті розробка пристроїв безпеки і різних сигналізаційних систем залишається актуальним завданням. У сигналізаційних системах використовуються різноманітні датчики: радіолокаційні, цифрові відеокамери, інфрачервоні, лазерні. Одним із завдань, що доводиться вирішувати із застосуванням сигналізаційних систем, є контроль за локальними ділянками кордону. При цьому доцільна побудова таких систем на основі лазерних датчиків. Незначна розбіжність лазерного променя обумовлює можливість застосування таких датчиків для виявлення ознак порушення державного кордону на значних за протяжністю і площею ділянках кордону. Проте при функціонуванні сигналізаційних систем з використанням лазерних датчиків незначні вібрації природного чи техногенного характеру можуть призводити до відхилень лазерного променя і як наслідок до появи хибних спрацювань. Це, зокрема, обумовлене використанням для детектування лазерного випромінювання традиційних фотосенсорів, які, звичайно, характеризуються незначною ефективною площею чутливого елемента. Застосування при цьому додаткових оптичних компонент обумовлює потребу точного юстування датчиків і передавачів лазерного випромінювання. При цьому невеликі кутові відхилення променя призводять до виходу фокусу за межі чутливої області датчика. Одним з шляхів вирішення цієї проблеми може стати збільшення фоточутливої площі датчика. Для реалізації таких датчиків можна використати фрагменти сонячних елементів живлення. Однак при цьому необхідно врахувати особливості елементів, які негативно впливають на прийом оптичних сигналів. Зазвичай оптичні сигнали використовують у високошвидкісних системах зв’язку, що обумовлює широке поширення малоінерційних детекторів з невеликою світлочутливою площею. Однак у сигналізаційних системах можуть застосовуватись низькочастотні сигнали, що дозволяє використовувати фотоелементи з набагато більшою площею. У зв’язку з цим у статті проведений аналіз прийому оптичних сигналів такими елементами з використанням модуляції на різних частотах. У результаті досліджень установлено можливість прийому оптичних сигналів з частотами модуляції до декількох кілогерц із застосуванням фрагментів сонячних елементів живлення. У роботі також проаналізовано негативний вплив зовнішнього освітлення, яке може суттєво знизити чутливість фотодетектора і визначено можливий спосіб усунення цього недоліку. З цією метою запропоновано застосувати вузькосмуговий інтерференційний оптичний фільтр, смуга пропускання якого відповідає довжині хвилі лазерного випромінювання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Смуга пропускання частот"

1

Зозуля, Назар Миколайович. "Система автоматичного керування положенням робочого органу машини лазерного різання." Bachelor's thesis, КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. https://ela.kpi.ua/handle/123456789/42370.

Full text
Abstract:
Дипломний проєкт містить 72 сторінок, 39 рисунків, 3 таблиці, 3 аркуша графічної частини. Метою даного проєкту є розробка системи автоматичного керування положенням робочого органу машини лазерного різання. Розроблена система спроєктована згідно вимог до проєкту. Під час виконання роботи було розраховано та визначено параметри двигуна постійного струму. Обрано систему керування двигуном. Проведено ряд досліджень за допомогою побудованої моделі в середовищі MatLab/Simulink. Спроєкктована система може бути використана на високотехнологічних заводах де відбувається різання або ж обробка різних матеріалів наприклад металу. За допомогою даного верстату можна заощадити велику кількість людських годин, коштів та часу, адже робота станка майже повністю автоматична, а відсоток браку мінімальний. Графічна частина включає в себе: схематичне зображення установки, схему електричну принципову, графіки перехідних процесів системи при дослідженнях в різних режимах роботи.
The diploma project contains 72 pages, 39 figures, 3 tables, 3 sheets of graphic part. The purpose of this project is to develop a system for automatic control of the position of the working body of the laser cutting machine. The developed system is designed according to the requirements of the project. During the work, the parameters of the DC motor were calculated and determined. Engine control system selected. A number of studies were conducted using the built model in the MatLab / Simulink environment. The designed system can be used in high-tech factories where cutting or processing of various materials such as metal. With this machine you can save a lot of human hours, money and time, because the machine is almost completely automatic, and the percentage of waste is minimal. The graphic part includes: a schematic representation of the installation, the electrical circuit diagram, graphs of the transients of the system during research in different modes of operation.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Зиско, Василь Леонідович, and Vasyl Zysko. "Підсилювач потужності цифровий." Bachelor's thesis, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35494.

Full text
Abstract:
В роботі проведено: обґрунтування вибору технології цифрової обробки аналогового звукового сигналу, проектування схеми електричної структурної. Розроблено схему електричну принципову підсилювача потужності цифрового. Розраховано параметри відновувального фільтру вихідного каскаду. Вихідна потужність,120Вт, рівень нелінійних спотворень (TND) 0,0044, рівень інтермодул (нерівномірності), ± 0,5 дБ для діапазону 20 Гц – 20 кГц, або +1/-3 дБ для діапазону 5 Гц – 100 кГц, Гц 31-15000, відношення сигнал/шум 105дБ. Параметри та технічні характеристики повністю відповідають технічному завданню та стандартам підсилювальної апаратури. Використання сучасної елементної бази дозволило підвищити його надійність.
The work is carried out: substantiation of the choice of technology of digital processing of analog sound signal, design of electric structural scheme. The electric circuit diagram of the digital powe amplifier is developed. The parameters of the recovery filter of the output stage are calculated. Output power, 120W, 120 Вт, nonlinear distortion (TND) 0.0044, freq.uency range - frequencies reproduced by the amplifier at normalized recession and rise (non-uniformity), ± 0.5 dB for the range of 20 Hz - 20 kHz, or + 1 / -3 dB for the range of 5 Hz - 100 kHz, Hz 31-15000 signal-to- noise ratio 105dB. Parameters and technical characteristics fully comply with the technical task and standards of amplifying equipment. The use of a modern element base has increased its reliability.
Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів 7 1 Основний розділ 10 1.1 Аналіз технічного завдання 10 1.2 Розробка і розрахунок структурної схеми 22 1.3 Відновлювальний ФНЧ 28 1.3.1 Аналіз частотних і часових характеристик відновлювального ФНЧ 28 1.3.2 Розрахунок сигналу, відновленого дискретними відліками за даним фільтра низьких частот 34 1.4 Обґрунтування і вибір оптимальних значень частот 38 1.5 Розрахунок характеристик дискретизованого та відновленого сигналу 41 1.6 Вибір і обґрунтування елементної бази 45 1.7 Проектування конструкторське 48 1.7.1 Розробка компоновки і конструкції друкованого вузла 48 1.7.2 Оптимізація компоновки, друкованого вузла 50 2 Безпека життєдіяльності, основи охорони праці 51 2.1 Розрахунок захисного заземлення 51 2.2 Фінансування охорони праці на підприємстві 54 Висновки 57 Список використаних джерел 58 Додатки 60
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Шевчук, Богдан Михайлович, and Bohdan Shevchuk. "Вимірювач амплітудно-частотної характеристики чотириполюсника апаратно-програмний." Bachelor's thesis, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35557.

Full text
Abstract:
В роботі проведено аналіз методів вимірювання амплітудно-частотної характеристики чотириполюсників. Розроблено схему електричну структурну вимірювача. Запропоновано канал комунікації з комп’ютером через порт. Управління роботою вимірювача здійснюється мікроконтролером. Розроблено схему електричну принципову та проведено розрахунки її каскадів. Технічні характеристики вимірювача: Діапазон робочих частот 0…50 МГц; Діапазон частот, обмежений чистотою спектру сигналу 0…33 МГц; Діапазон вимірюваного рівня сигналу в логарифмічному масштабі 0…-83дБ; Мінімальний крок переналаштування 1 Гц; Відношення сигнал/шум 105 дБ. Параметри вимірювача відповідають заявленим в технічному завданні.
The analysis of methods of measurement of amplitude-frequency characteristic of fourpoles is carried out in the work. The scheme of the electric structural meter is developed. A communication channel with a computer through the port is offered. The meter is controlled by a microcontroller. The electric circuit diagram is developed and calculations of its cascades are carried out. Technical characteristics of the meter: Operating frequency range 0… 50 MHz; Frequency range limited by the purity of the signal spectrum 0… 33 MHz; The range of the measured signal level on a logarithmic scale 0… -83dB; Minimum reconfiguration step 1 Hz; The signal-to-noise ratio is 105 dB. The parameters of the meter correspond to those stated in the technical task.
Вступ 8 1 Основна частина 9 1.1 Аналіз технічного завдання 9 1.2 Проектування схемотехнічне 10 1.3 Розробка і розрахунок структурної схеми 10 1.4 Розрахунок схеми електричної принципов 11 1.5 Проектування програмне 37 1.6 Розробка алгоритму роботи мікроконтролера 37 1.7 Вибір і обґрунтування елементної бази 40 1.8 Розробка компоновки і конструкції друкованого вузла 42 2 Безпека життєдіяльності, основи охорони праці 44 2.1 Моделі безпеки життєдіяльності 44 2.2 Джерела електромагнітного випромінювання 46 Висновки 51 Список використаних джерел 52 Додатки 53
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Колісник, Дмитро Романович, and Dmytro Kolisnyk. "Цифровий радіоприймач." Bachelor's thesis, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35496.

Full text
Abstract:
В роботі проведено проектування схеми електричної структурної та принципової супергетеродинного приймача “Радіоприймач цифровий” з двома проміжними частотами 10, 7 МГц та 455 кГц. Діапазон частот 87,5 – 108,0МГц з чутливістю обмежену шумами, в стерео режимі, при відношенні сигнал/шум 50 дБ, по напруженості поля для внутрішньої антени, 24 мкВ·м-1. Параметри та технічні характеристики радіоприймача цифрового повністю відповідають технічному завданню та стандартам для даного типу апаратури. В виробі використано сучасну елементну базу, що дозволило підвищити його надійність. Мікроконтролер управляє параметрами радіоприймача та відображенням інформації на рідкокристалічному індикаторі. Радіоприймач працює від мережі змінного струму 220 В та джерела живлення постійної напруги +12 В.
The circuit design of the electrical structural and principle superheterodyne receiver “Radio of digital” with two intermediate frequencies 10, 7 MHz and 455 kHz is carried out. Frequency range 87.5 – 108.0 MHz with noise-limited sensitivity, in stereo mode, at a signal-to-noise ratio of 50 dB, field strength for the internal antenna, 24 μV m-1. The parameters and technical characteristics of the digital radio receiver fully comply with the technical task and standards for this type of equipment. The microcontroller controls the parameters of the radio and the display of information on the liquid crystal display. The radio operates from 220 V AC mains and a +12 V DC power supply.
Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів. 7 Вступ 8 1 Основна частина 10 1.1 Аналіз технічного завдання 10 1.2 Проектування схеми електричної структурної. 16 1.2.1 Розрахунок смуги пропускання 19 1.2.2 Розрахунок допустимого коефіцієнту шуму 20 1.2.3 Вибір засобів селективності 21 1.3 Розрахунок каскадів проектованого приймача 22 1.3.1 Розрахунок підсилювача радіочастоти 22 1.3.3 Розрахунок підсилювача другої проміжної частоти 35 1.3.4 Перетворювача частоти 39 1.3.6 Розрахунок ЧМ детектора 47 1.4 Вибір і обґрунтування компонентної бази 50 1.5 Компоновка друкованого вузла пристрою 50 2 Безпека життєдіяльності, основи охорони праці 52 2.1 Надзвичайні ситуації: визначення причини, класифікація 52 2.2 Заходи щодо захисту від ураження електричним струмом в цеху, на дільниці 54 Висновки 57 Список використаних джерел 58 Додатки 60
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography