Journal articles on the topic 'Розвиток фондового ринку'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Розвиток фондового ринку.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Розвиток фондового ринку.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Урбан О.А., Дзямулич М.І., and Чиж Н.М. "ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ." Економічний форум 2, no. 2 (June 11, 2021): 13–18. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-2-2.

Full text
Abstract:
В сучасних умовах розвиток фінансових ринків є важливою складовою підвищення ефективності функціонування бізнесу, покращення інвестиційного клімату та зміцнення економіки загалом. Сучасна економіка не може функціонувати ефективно без розвиненого та стабільно працюючого фондового ринку, оскільки, за його допомогою відбувається перерозподіл вільних фінансових активів для найкращого задоволення потреб національної економіки в інвестиціях. Сьогодні в Україні велика увага приділяється розвитку малого і середнього бізнесу, а це в свою чергу потребує додаткових фінансових ресурсів. Функціонування повноцінного фондового ринку сприяє залученню в країну дешевих довгих ресурсів, а також забезпечує створення надійної системи фінансування економічного розвитку, що в свою чергу призведе до утворення сприятливих умов для ведення бізнесу. В статті автори проводять дослідження перспектив виходу українських компаній на фондові біржі ЄС, оскільки досить гострою є питання загального рейтингу країни і військової ситуації на Сході україни. Адже при рівних умовах української і польської компаній, акції польської компанії будуть коштувати дорожче, оскільки інвестор надає перевагу абсолютній надійності, тому очікувати на активність на фондовому ринку ЄС досить складно. На сучасному етапі розвитку фондового ринку України існують такі проблемні питання, що пов’язані з розкриттям інформації, оскільки вітчизняні положення фінансової звітності розроблені на основі міжнародних стандартів, не завжди відповідають цим стандартам. В економічній літературі відбуається гостра полеміка щодо шляхів розвитку фондового ринку України, оскільки існує два можливі шляхи її розвязання. Перший шлях полягає в тому, що потрібно розвивати фондовий ринок «з нуля», як це, в свою чергу зробила Польща. Другий шлях передбачає імплементацію європейських стандартів завдяки поетапному впровадженню норм на фондовому ринку. Україна має достатній економічний потенціал, щоб побудувати ефективно функціонуючий фондовий ринок. Існує два шляхи, якими може слідувати Україна: почати все «з нуля», що є досить проблематично, чи рухатись до євростандартів поступово. На сучасному етапі розвитку фондового ринку України найважливішим завданням є збільшення притоку інвестицій за рахунок інтеграції ринку в світові фінансові ринки. Також не менш важливими є питання збільшення капіталізації лістингових компаній, обсягів торгів на фондовому ринку та зростання показника захисту прав інвесторів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Татарин, Наталія, Наталія Бундз, and Анна Кравчук. "ФОНДОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ." Молодий вчений, no. 3 (91) (March 31, 2021): 379–83. http://dx.doi.org/10.32839/2304-5809/2021-3-91-79.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто основні підходи до визначення сутності поняття “фондовий ринок”, проаналізовано стан фондового ринку України на сучасно-му етапі. Досліджено динаміку показників обсягів та кількості випусків акцій та облігацій підприємств та обсяг біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі протягом 2017-2020 років. Проведений аналіз показав, що протягом досліджуваного періоду відбувалося зниження цих показників. Крім цього, висвітлено основні проблеми, які гальмують розвиток ринку, зокрема це недостатня прозорість вітчизняного фондового ринку, недосконалість законодавчого регулювання, недостовірність інформації про діяльність учасників фондового ринку, нестабільна ситуація в Україні тощо. Також запропоновано можливі заходи для покращення загальної ситуації на ринку та для стимулювання подальшого розвитку фондового ринку України. На сьогоднішній день без вжиття цих заходів з боку держави ефективне функціонування фондового ринку України є неможливим.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Чемодуров, О. "Розвиток фондового ринку в умовах кризи." Вісник Національного банку України, no. 12 (178) (2010): 10–14.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Шкодіна, І. В. "Розвиток фондового ринку в умовах фінансової сингулярності." Актуальні проблеми економіки, no. 12 (174) (2015): 357–63.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Бондаренко, Марія, and Ірина Боярко. "АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ І ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ." Вісник Університету банківської справи, no. 1(40) (May 24, 2021): 11–18. http://dx.doi.org/10.18371/2221-755x1(40)2021237572.

Full text
Abstract:
Фінансовий сектор у сучасних реаліях розростання процесів фінансової глобалізації та забезпечуючи функціонування фінансового ринку як невід’ємної складової ринкової економічної системи, перетворився на домінуючий фактор розвитку, політичної і соціальної рівноваги в економіці. Оскільки розвиток i становлення фінансового ринку України є необхідною передумовою розвитку інших секторів економіки держави, доцільно дослідити сучасний стан фінансового ринку України. Визначено основні структурні елементи фінансового сектору України за ступенем їхнього розвитку і присутності на ринку. Досліджено динаміку кількості, активів і капіталу компаній фінансового сектору України, а саме фінансових компаній, страхових компаній, банків і кредитних установ за останні п’ять років. Аналіз показників фінансового ринку України було проведено за трьома ключовими сегментами: банківський сектор, страховий сектор, фондовий ринок. Проаналізовано динаміку основних показників розвитку банківського сектору, страхового ринку України, динаміку Індексу фондового ринку, обсягу біржових контрактів із цінними паперами та їхню структуру за організаторами торгів, динаміку показників обсягу торгів на ринку цінних паперів та обсягу зареєстрованих випусків цінних паперів Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, випусків цінних паперів, структуру обсягу торгів на ринку цінних паперів із розподілом за фінансовими інструментами і динаміку капіталізації ринку акцій. Оскільки сучасний фінансовий ринок в Україні ще перебуває у стадії трансформації, у вітчизняному науковому середовищі панує думка щодо нерозвиненості фінансового ринку в Україні, тому охарактеризовано основні проблеми і напрями розвитку фінансового сектору, що в майбутньому стане передумовою для конкурентної інтеграції вітчизняних фінансових компаній у світову фінансову систему.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Ніколаєва А.М. "ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСОВОГО РИНКУ." Економічний форум 1, no. 3 (September 25, 2021): 125–33. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-3-18.

Full text
Abstract:
У статті досліджено теоретичні підходи до дефініції «ефективність фінансового ринку» та визначено методологію її оцінки з позиції виконання фінансовим ринком його макроекономічної функції. Проаналізовано та узагальнено основоположні концепції ефективності фінансового ринку, розроблені американськими вченими. Визначено сутність ефективного ринку та виділено форми його ефективності за гіпотезою ефективного ринку Ю. Фами, теорії інвестиційного цінного паперу В. Шарпа, альтернативної гіпотези ефективного ринку Т. Коупленда і Дж. Вестона, концепції витрат фінансового посередництва К. Ерроу, Р. Лукаса та П. Ромера. Обґрунтовано, що не всі висунуті науковцями умови ефективності фінансового ринку дотримуються на реальному ринку. Вказано на суперечність рівняння ефективності фінансового ринку, що визначається як величина, обернена різниці відсоткових ставок по кредитах і депозитах в банківській системі. Автором обґрунтовано, що макроекономічну ефективність фінансового ринку та її роль у забезпеченні стабільного розвитку соціально-економічних систем, в першу чергу, визначає розподільна (перерозподільна) функція фінансового ринку. Зазначено, що ефективний фінансовий ринок має бути рушійною силою, що стимулює стабільний розвиток і позитивні зрушення в економіці, забезпечуючи підприємства інвестиційно-кредитними ресурсами. За макроекономічною роллю в ринковій економіці, ефективність фінансового ринку автором визначається як його здатність забезпечувати ефективний перерозподіл ресурсів, спрямовуючи їх в реальний сектор економіки, що призводить до стабільного розвитку соціально-економічних систем. При цьому ефективність фінансового ринку за його розподільною функцією пропонується оцінювати за показником співвідношення суми реально залученого капіталу нефінансовими корпораціями та сукупної ресурсної бази фінансового ринку. Здійснено порівняльний аналіз впливу стану розвитку основних сегментів фінансового ринку (фондового та кредитного ринків) на економічний розвиток різних країн за ключовими показниками, що надаються Всесвітньою федерацією бірж та Міжнародним Валютним Фондом.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Клепанчук, О. Ю. "Інституційні реформи фінансового ринку України." Scientific Bulletin of UNFU 31, no. 2 (April 29, 2021): 63–67. http://dx.doi.org/10.36930/40310210.

Full text
Abstract:
Проаналізовано можливості конкурентного зростання внутрішнього фінансового ринку, зокрема його властивості формувати фінансову систему держави, зменшувати ризикованість інвестицій, створювати прозорий інформаційний супровід. Відзначено, що завдання фінансового ринку полягають у мобілізації та перерозподілі фінансових ресурсів з подальшим їх перетворенням у фінансові активи. Виявлено системні проблеми фінансового ринку, зокрема значну частку проблемних кредитів у банківській системі, недостатність власного та регулятивного капіталу банків, відсутність первинних публічних розміщень акцій українських компаній на місцевих і закордонних біржах, недосконалість українського фондового ринку. Визначено, що необхідність інституційного регулювання зумовлюється забезпеченням загальнонаціональних пріоритетів соціально-економічного розвитку та взаємовпливом інтересів учасників ринку. Окреслено стратегічні пріоритети реформування ринку, а саме розбудову конкурентоспроможного ринкового середовища відповідно до стандартів Європейського Союзу. Виявлено стратегічні цілі реформування: стабільність фінансового сектору, інституційна спроможність регуляторів, захист прав споживачів та інвесторів. Виявлено позитивні наслідки реформування для споживачів ринку: зростання коштів бізнесу, приріст вкладів фізичних осіб, страхових платежів, операцій чинникингу, договорів лізингу, споживчого кредитування внаслідок пом'якшення монетарної політики і зниження облікової ставки. Причиною вразливості фінансового ринку визначено функціональні прогалини податкової системи України, якими зумовлюється недовиконання планових надходжень до бюджету, використання схем мінімізації податкових зобов'язань та ухилення від податків. Виявлено, що інноваційні підходи до державного нагляду банківських установ дали змогу посилити вимоги до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, запровадити систему оцінювання банків за європейською методологією і ризик-орієнтований підхід до банківського нагляду. Реформування потребують процедури використання електронних платіжних засобів, розвиток інфраструктури ринку, запровадження інноваційних технологій, поширення віртуальних каналів обслуговування, персоніфікація фінансових послуг, розвиток відкритого банкінгу, співробітництво з FinTech-компаніями, розвиток фінансової грамотності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Прилипко, В. С. "Розвиток фондового ринку і перспективи зростання інноваційного потенціалу акціонерних товариств." Економіка і прогнозування, no. 4 (2006): 92–107.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Кудінович, О. О. "Вплив фондового ринку на розвиток системи корпоративного управління в Україні." Актуальні проблеми міжнародних відносин, Вип. 81, ч. 2 (2008): 219–24.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Кривов’язюк І.В. "СТАГНАЦІЯ БІРЖОВОГО РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ УКРАЇНИ: ЧИ Є ПЕРСПЕКТИВИ ЗРОСТАННЯ?" Економічний форум 1, no. 1 (February 26, 2021): 176–83. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-1-22.

Full text
Abstract:
Луцький національний технічний університет В статті на основі результатів порівняльного аналізу динамізму розвитку ринку цінних паперів України та його ключової складової – біржового ринку, уточнено тенденції та визначено напрями її подальшого розвитку. Підкреслено роль біржового ринку цінних паперів у розвитку економіки країни з позицій його впливу на різні сфери діяльності та функціонального призначення. За результатами критичного аналізу наукових праць економістів і фінансистів сучасності у сфері вивчення проблем функціонування фондових ринків країн уточнено коло питань, які заслуговують першочергової уваги з позицій виявлення проблемного характеру їх розвитку та активізації біржової діяльності. Розкрито причини низьхідної динаміки та стагнації розвитку ринку цінних паперів України з позиції міжнародної онлайн-платформи Trading Economics в період 2010-2020 рр. Визначено тенденції зміни обсягів біржової торгівлі на ринку цінних паперів України порівняно з динамікою ВВП шляхом розрахунку часткового показника впливовості на його динаміку в період 2015-2020 рр. Наведені порівняльні дані обсягів біржової та позабіржової торгівлі на ринку цінних паперів України виявили тенденцію зміни акцентів торгівлі з позабіржового ринку на організовані ринки цінних паперів. Встановлено, що сучасний біржовий ринок цінних паперів України тяжіє до поліцентричної моделі, основу якої становлять ФБ “Перспектива” та ФБ “ПФТС”, на які у досліджуваному періоді припадає 91,94-99,67% біржового обороту, що вказує на процеси консолідації торгівлі цінними паперами на такому ринку. Аналіз ситуації на біржовому ринку цінних паперів України в період поширення COVID-19 (січень-вересень 2020 р.) виявив, що у досліджуваному періоді порівняно з аналогічним періодом 2019 р. обсяги торгівлі зросли на 3,14%, і це вказує на відсутність впливу пандемії на динаміку розгортання біржової торгівлі фондовими цінностями. Разом з тим, причиною таких змін можна вважати й значне попереднє падіння вітчизняного біржового ринку та його поступове відновлення, яке мало б швидші темпи зростання, якби не вплив поширення COVID-19. Також слід відзначити низьку активність біржовиків на первинному ринку цінних паперів, та відносно високу на вторинному ринку, де предметом торгів найчастіше виступали ОВДП, а торгівля була поширена на спотовому ринку. Вихід зі стану стагнації є можливим за умов, якщо Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку буде дотримуватись Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року, світовий фінансовий ринок буде позбавлений потрясінь, аналогічних лютого-березня 2020 р., матиме місце консолідований розвиток фінансово-інвестиційного, організаційно-правового та соціально значимого забезпечення біржової діяльності країни.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Іванова, К. В. "Стан фондового ринку в період світової фінансової кризи і його подальший розвиток." Актуальні проблеми економіки, no. 4 (94) (2009): 172–78.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Nebava, M. I., and Li Yanan. "DIRECTIONS AND STRATEGIC OBJECTIVES OF THE DEVELOPMENT OF UKRAINE’S BANKING SECTOR IN THE PERIOD OF ECONOMIC INSTABILITY." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 1, no. 93 (March 26, 2021): 114. http://dx.doi.org/10.31713/ve1202112.

Full text
Abstract:
У статті на основі офіційних даних НБУ та висновків експертів банківського ринку досліджено напрямки та стратегічні цілі розвитку банківського сектору країни у період економічної нестабільності. З’ясовано, що поширення епідемії COVID-19 спричинило економічну нестабільність. На основі закордонного досвіду діяльності центробанків в умовах кризи виокремлено три напрямки антикризових заходів: монетарна політика; інструменти підтримки ліквідності; пруденційний нагляд. Здійснено характеристику умов та ризиків банківського сектору України в умовах кризи. Визначено стратегічні напрямки розвитку банківського сектору, зокрема: фінансова стабільність, макроекономічний розвиток, фінансова інклюзія, розвиток фінансових ринків, інноваційний розвиток. Встановлено, що кожен стратегічний напрям має свої стратегічні цілі. Визначено, що головним завданням Національного банку під час кризи є розробка рекомендацій та оприлюднення планів і намірів для учасників банківської системи на найближчий час. На основі проведених досліджень доведено, що на стабільність і розвиток банківського сектору України має вплив не тільки НБУ, а й інші учасники: Міністерство фінансів України; Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку; Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг; Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Ці учасники забезпечують головну місію – сприяють підвищенню добробуту громадян через забезпечення ефективного акумулювання, розподілу та обігу фінансових ресурсів в національній економіці. Приведено перелік міжнародних організацій, які надають інформаційну підтримку щодо сприяння фінансової стабільності НБУ: BCBS – Базельський Комітет з питань банківського нагляду при Банку міжнародних розрахунків, ESRB – недержавна саморегульована організація, яка займається оцінкою і наступним присвоєнням рейтингу програмному забезпеченню (Entertainment Software Rating Board), норми CRR/CRD IV – закон ЄС, який регламентує зменшення ймовірності банкрутства банків. Виокремлено макроекономічні фактори, що в майбутньому визначатимуть розвиток банківського сектору: клієнтоорієнтованість, перегляд нормативної бази, управління технологіями, зниження рівня кіберризиків, фінтех-проєкти та великі ІТ-компанії, переосмислення трудових ресурсів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Баліцька, В. В. "Вплив зміни структури капіталу підприємств на розвиток фондового ринку та стан капіталізації економіки." Актуальні проблеми економіки, no. 3 (2008): 141–49.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Музиченко, М. В. "ДІЯЛЬНІСТЬ ІЗ НАДАННЯ ПОСЛУГ ЗБЕРІГАННЯ ЦІННИХ ПАПЕРІВ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД." Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Економічні науки, no. 4 (63) (February 22, 2022): 7–14. http://dx.doi.org/10.32689/2523-4536/63-1.

Full text
Abstract:
Актуальність дослідження зумовлена надто низьким рівнем розвитку ринку цінних паперів в Україні, яка проходить початкову стадію формування інституцій і механізмів ринкової економіки. Діюча в Україні децентралізована система депозитарного обслуговування стримує розвиток фондового ринку, адже децентралізована система обліку прав на цінні папери ускладнює процедуру здійснення угод та збільшує ризики. Метою дослідження є вивчення міжнародного досвіду депозитарної діяльності щодо цінних паперів в умовах стрімкого розширення ринків цінних паперів, особливо в країнах Східної Європи і Азії, їх технологізації, виявлення нових функціональних можливостей та домінуючих моделей їхньої архітектури в контексті регулювання, взаємодії суб'єктів ринку та захисту їхніх прав власності. Основними методами дослідження міжнародного досвіду діяльності з надання послуг щодо зберігання цінних паперів є емпіричний, аналітичний та індуктивний методи, що в комплексі дали змогу описати системи обігу цінних паперів у різних країнах світу, проаналізувати їх із метою з’ясування спільних характеристик, що важливо для впровадження їх в Україні з метою інтеграції в світову систему перерозподілу фінансових ресурсів. Усебічно розглянуто системи зберігання цінних паперів, національні депозитарні системи, розкрито особливості національних механізмів взаємозв'язку всіх учасників ринку цінних паперів, виявлено концептуальні проблеми організації ринку цінних паперів в Україні, обґрунтовано необхідність адаптації міжнародного досвіду для інституційного розвитку національної депозитарної системи України. Матеріали статті мають практичну цінність для розвитку депозитарної системи в Україні як основи функціонування ринку цінних паперів, сумісної з технологізованими міжнародними депозитарними системами у всій повноті функціональних можливостей, що забезпечує гарантії прав власності інвесторів і дає нагоду Україні стати повноцінним суб'єктом перерозподілу світових фінансових ресурсів і, відповідно до цього, залучати інвестиції для розвитку економіки за міжнародними правилами і стандартами «прозорого» функціонування ринків цінних паперів, цим самим формуючи інституційні бар'єри корупційним впливам. Зроблений порівняльний аналіз депозитарних систем різних країн дає змогу виявити слабкі місця у наявній депозитарній системі України, намітити концептуальні підходи до законодавчих та організаційних дій з її розвитку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Koval, V. V., V. O. Kotlubai, and V. A. Bondar. "ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ІНФРАСТРУКТУРИ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 2, no. 94 (June 26, 2023): 77. http://dx.doi.org/10.31713/ve220218.

Full text
Abstract:
У статті розкриті засади розвитку фондового ринку та розуміння сутності інфраструктура фондового ринку на основі дослідження існуючих підходів до державне регулювання діяльності з надання фінансових послуг, зокрема на фондовому ринку. Зазначено умови розвитку інфраструктура фондового ринку та заходи впливу з боку держави на учасників фінансових відносин, що буде включати достатнє інституціональне, організаційне, технічне, фінансове забезпечення для їх взаємодії на ринку. Зазначено, що ключовим у розвитку фондового ринку виступає механізм державного регулювання та саморегулювання.Визначено напрями державного регулювання у розвитку фондового ринку, що передбачає реалізація заходів щодо удосконалення діяльності інфраструктури ринків капіталу з метою залучення додаткових інвестиційних ресурсів в економіку країни та зменшити бар’єри доступу до фондового ринку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Goncharenko, Olena, Liudmyla Dobrynina, and Anatolii Honcharenko. "Development of the infrastructure of the stock market of Ukraine to ensure efficient investment activity: theoretical aspects." Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University 7-8, no. 284-285 (2021): 16–23. http://dx.doi.org/10.32680/2409-9260-2021-7-8-284-285-16-23.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Savina, N. B., A. A. Podlevskyi, and O. M. Podlevska. "СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 2, no. 94 (June 25, 2021): 185. http://dx.doi.org/10.31713/ve2202117.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто особливості функціонування фондового ринку України. Досліджено, що за останні роки вітчизняний фондовий ринок має суперечливі тенденції розвитку. Загальні обсяги випусків емісійних цінних паперів на фондовому ринку та обсяги випусків акцій протягом досліджуваного періоду скоротились, проте обсяги випусків облігацій значно зросли. Наведено основні проблеми функціонування фондового ринку України, а також запропоновані основні напрями його розвитку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Мацелюх, Н. П. "ІНДИКАТОРИ РОЗВИТКУ ФОНДОВИХ РИНКІВ ТА ВИКЛИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 3 (March 28, 2019): 144–54. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.3.2019.144-154.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена аналізу основних світових індикаторів кон’юнктури фондових ринків у взаємозв’язку із сучасними особливостями розвитку фондового ринку України. За результатами аналізу провідних фондових індексів країн виявлені сучасні тенденції в розвитку світових фондових ринків і фондового ринку України на сучасному етапі. Встановлено, що в умовах змінного сучасного середовища існують виклики, які формують цінові аномалії в розвитку фондових ринків, та обґрунтовано можливості подальшого розвитку фондового ринку України
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Кретов, Д. Ю. "ОЦІНКА ОПЕРАЦІЙНОГО РИЗИКУ ДЕРЖАВНИХ БАНКІВ УКРАЇНИ." Підприємництво і торгівля, no. 29 (April 16, 2021): 35–40. http://dx.doi.org/10.36477/2522-1256-2021-29-06.

Full text
Abstract:
У статті досліджено поняття операційного ризику комерційного банку, розкрито сутність системи управління операційним ризиком та розглянуто моделі, що дають змогу дати оцінку виявлених ризиків. Сьогодні операційні ризики визнаються важливими чинниками стабільності функціонування банків України. Операційні ризики, що виникають у банку, можна розглядати як потенційну можливість виникнення збитків у результаті помилок у діях співробітників, недосконалої організації бізнес-процесів і функціонування інформаційно-технологічних систем, неналежного внутрішнього контролю та впливу таких зовнішніх чинників, як: внутрішнє чи зовнішнє шахрайство, кадрова політика та безпека праці, скарги клієнтів, практика надання банківських послуг, штрафи та санкції за порушення пруденційних вимог, а також шкода, завдана матеріальним активам компанії, руйнування та проблеми в роботі систем, управління процесом. Слід зазначити, що щороку з’являються нові види операційного ризику, які впливають на діяльність кредитної установи через розвиток інформаційних та комп’ютерних систем, ускладнення інструментів фондового ринку та вдосконалення бізнес-методів, тому регулятори всіх країн намагаються постійно вдосконалювати нормативно-правову базу, пов'язану з управлінням операційним ризиком комерційного банку, виходячи з рекомендацій Базельського комітету з банківського нагляду. Зростання кількості випадків значних збитків та втрат у результаті реалізації операційного ризику сприяло не лише вдосконаленню процесів управління ризиками, а й установленню мінімальних вимог до капіталу банків для його покриття. У статті проведено тестовий розрахунок капіталу для покриття операційного ризику та нормативу достатності капталу з урахуванням операційного ризику банку для АТ «Ощадбанк» порівняно з іншими державними банками на підставі річних даних банків, що подаються до НБУ за рекомендованою методикою Національного банку України. На основі проведених розрахунків зроблено висновок, що в сучасних умовах у період наглядових трансформацій та посилення нормативних вимог до достатності капіталу, а також прояву кризових станів в економіці, на нашу думку, доречно буде пом’якшити вимоги до розрахунку достатності капіталу з урахуванням операційного ризику.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Vasylchenko, S. M., and T. V. Malyshivski. "РЕГІОНАЛЬНІ ФОНДОВІ РИНКИ ТА ГЛОБАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ЦИКЛИ." Actual problems of regional economy development 1, no. 15 (November 4, 2019): 113–21. http://dx.doi.org/10.15330/apred.1.15.113-121.

Full text
Abstract:
В статті досліджується взаємозв’язок між фінансіалізацією економік провідних країн світу і характером сучасного глобального економічного циклу. Починаючи із 1999 року у глобальній економіці спостерігається явище «фінансіалізації економіки». Внаслідок фінансиалізації сучасної економіки генераторами ділового циклу стали фінансові ринки. Саме нестабільність фінансових ринків провокує діловий цикл. Це відкриває можливість робити прогнози коливань ділової активності (глобального економічного циклу), спираючись на відомі і проаналізовані нами особливості розвитку фондового ринку. Автори статті припускають, що в силу певних закономірностей функціонування фондового ринку можна прогнозувати період глобального економічного циклу, що дозволить запобігати його руйнівному впливу на світову економіку. Чим визначається тривалість сучасного економічного циклу (період економічного циклу) в сучасній глобальній економіці, чи можна визначити в часі ймовірність настання чергової рецесії? Ці питання залишаються мало дослідженими і тому дуже актуальними враховуючи руйнівний характер та планетарний масштаб соціально-економічних наслідків сучасного глобального циклу. Тому метою нашого дослідження є оцінка можливостей прогнозування періоду сучасного економічного циклу, а задачами дослідження – аналіз взаємної динаміки показників економічного росту та розвитку фондових ринків провідних країн – основних гравців сучасного глобального фондового ринку. Період глобального економічного циклу, за нашими оцінками, сьогодні складає 7-8 років. Аналіз динаміки економічного росту та фондових ринків провідних країн світу дає нам підставу вважати, що наступна фінансова криза може відбутися уже в 2022-2023 рр.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Шаров, О. "Тенденції розвитку європейського фондового ринку." Вісник Національного банку України, no. 10 (2001): 38–43.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Рекуненко, І. І. "Періодизація розвитку фондового ринку України." Вісник Сумського державного університету. Серія "Економіка", no. 1 (2015): 30–42.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Шкодіна, І. В. "Динаміка розвитку фондового ринку України." Актуальні проблеми економіки, no. 5 (107) (2010): 214–21.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Непран, М. "Проблеми та перспективи розвитку фондового ринку." Фінансовий ринок України, no. 7 (2006): 13–18.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Міньков, В. І. "Деякі особливості розвитку фондового ринку України." Фінанси України, no. 12 (2005): 104–14.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Німкович, А. І. "Формування стратегії розвитку інститутів інфраструктури фондового ринку." Бізнес Інформ, no. 11 (502) (2019): 297–302.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Смагло О. В. "ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ." World Science 2, no. 1(53) (January 31, 2020): 11–15. http://dx.doi.org/10.31435/rsglobal_ws/31012020/6898.

Full text
Abstract:
Today, the Stock market of Ukraine is at the stage of its formation and is lagging far behind the stock markets of industrialized countries. Against this background, the study of current conditions and peculiarities of development of stock exchange trading and infrastructure of Ukraine becomes extremely relevant for the national economy.The stock market of Ukraine is in a state today that ensures its transition from the sphere of servicing of capital circulation to an independent sector of the economy, since one of the main indicators of the state of the economy of any country is the stock market, which is very keenly responsive to any changes in the state. The functioning of the stock market depends primarily on strong infrastructure, which creates the right conditions for the issue and further circulation of securities.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Нескородєва, І. "Визначення перспективного сценарію розвитку фондового ринку України." Вісник Національного банку України, no. 11 (213) (2013): 60–65.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Петренко, О. І. "Сучасний стан та тенденції розвитку фондового ринку України." Проблеми підвищення ефективності інфраструктури, Вип. 37 (2013): 103–10.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Лизун, М. "Проблеми та перспективи розвитку фондового ринку в Україні." Вісник Львівського університету. Серія міжнародні відносини, вип. 36, ч. 1 (2014): 111–16.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Назарчук, М. І. "Аналіз стану та перспектив розвитку фондового ринку України." Фінанси України, no. 12 (2007): 83–95.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Назарчук, М. І. "Аналіз стану та перспектив розвитку фондового ринку України." Фінанси України, no. 12 (2007): 83–95.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Качала, Т. "Сучасний стан та тенденції розвитку фондового ринку Черкаського регіону." Економіст, no. 2 (280) (2010): 37–41.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Іваницька, О. М. "Державна політика розвитку фондового ринку в Україні: нові напрями." Фінанси України, no. 7 (188) (2011): 43–50.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Андрущенко, І. Г. "Проблеми організації та перспективи розвитку державного контролю вітчизняного фондового ринку." Актуальні проблеми економіки, no. 1 (2002): 11–13.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Долженков, О. В. "УДОСКОНАЛЕННЯ АДМІНІСТРУВАННЯ ПОДАТКУ З ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ІЗ МЕТОЮ ПІДВИЩЕННЯ ПРИВАБЛИВОСТІ ОПЕРАЦІЙ З ІНВЕСТИЦІЙНИМИ АКТИВАМИ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ФОНДОВОГО РИНКУ В УКРАЇНІ." Знання європейського права, no. 3 (February 3, 2021): 89–93. http://dx.doi.org/10.32837/chern.v0i3.105.

Full text
Abstract:
Аналіз чинного податкового законодавства України, що пов'язане з питаннями оподаткування податком з доходів фізичних осіб операцій з інвестиційними активами, свідчить про неоднозначне тлумачення норм Податкового кодексу України з боку контролюючих органів, що, у свою чергу, створює фіскальні перепони для активного залучення податкових резидентів України до операцій з інвестиційними активами як на території України, так і за її межами. У статті зазначено, що фінансовий результат за операціями із цінними паперами чи деривативами визначається платником податку. При цьому платник податку визначає фінансовий результат за операціями із цінними паперами чи деривативами, що перебувають в обігу на фондовій біржі, окремо від фінансового результату за операціями із цінними паперами чи деривативами, що не перебувають в обігу на фондовій біржі. Обґрунтовано, що в умовах тривалої фінансової кризи, спаду промислового виробництва, хронічного дефіциту Державного бюджету України, критичної залежності від фінансування з боку міжнародних фінансових інституцій, через що у держави бракує коштів на здійснення якісних структурних інвестицій в різних сферах суспільного життя, Україна повинна створювати сприятливі умови для залучення через фінансові інструменти додаткового фінансового ресурсу, в тому числі і за рахунок громадян України (наприклад, розміщення облігацій внутрішньої державної позики на внутрішньому ринку або облігацій зовнішньої державної позики, які розміщуються на іноземних фондових майданчиках). Із метою спрощення адміністрування податку з доходів фізичних осіб та військового збору по операціям з інвестиційними активами запропоновано ввести зміни. Зазначено, що можуть бути випадки, коли податковий резидент-фізична особа досить активна на фондовому ринку, тому вона подає податкову декларацію, оскільки від'ємне значення загального фінансового результату з операціями з інвестиційними активами (розмір інвестиційних збитків більший ніж розмір інвестиційних прибутків) буде впливати на загальний фінансовий результат в поточному звітному році. Підсумовано, що запровадження однакового підходу в оподаткуванні інвестиційного прибутку, отриманого фізичними особами-резидентами України як на території України, так і за її межами, а також послаблення адміністративного навантаження спростить доступ потенційних інвесторів-податкових резидентів до фондового ринку України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Задоя, О. А., and А. В. Терещук. "Ретроспективний аналіз ставлення фондового ринку України: проблеми та перспективні шляхи розвитку." Vital cycle of the organizational culture of the trading enterprises 2, no. 12 (2019): 23–30. http://dx.doi.org/10.32342/2616-3853-2019-2-12-3.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Квасова, О. П. "Тенденції розвитку фондового ринку та особливості діяльності фінансових посередників на ньому." Формування ринкових відносин в Україні, no. 6 (85) (2008): 19–23.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Пластун, В. "Емпіричне дослідження причинних зв"язків розвитку інституційних інвесторів і фондового ринку." Вісник Національного банку України, no. 6 (208) (2013): 30–36.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Пластун, В. "Емпіричне дослідження причинних зв"язків розвитку інституційних інвесторів і фондового ринку." Вісник Національного банку України, no. 6 (208) (2013): 30–36.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Карпенко, Г. В. "Досвід розвитку фондового ринку країн Європи та його використання в Україні." Фінанси України, no. 6 (2007): 90–96.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Капелюшна, Т. В. "Аналіз та тенденції розвитку фондового ринку в Європейському регіоні та Україні." Бізнес Інформ, no. 12 (503) (2019): 290–96.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Болдуєва, О. "Методичні підходи до аналізу розвитку фондового ринку в контексті інституційних змін." Економічний аналіз, Вип. 10, ч. 1 (2012): 62–65.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Kononets, Alexey. "ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ НА РИНКУ ОЦІНКИ ВАРТОСТІ КОМПАНІЙ В УКРАЇНІ." PROBLEMS AND PROSPECTS OF ECONOMIC AND MANAGEMENT, no. 2 (18) (2019): 271–77. http://dx.doi.org/10.25140/2411-5215-2019-2(18)-271-277.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто ключові питання, що стоять перед компаніями та інвесторами на ринку оцінки вартості компаній в Україні, що сприятимуть всебічній, повній та об’єктивній оцінці. У статті проаналізовано моделі та підходи до оцінки вартості компаній як у міжнародній, так і у вітчизняній практиці. Наступним кроком є визначення основних параметрів, які відрізняють український ринок оцінки вартості компаній від західного. По-перше, це форма власності; по-друге, це непрозорі схеми роботи підприємств; по-третє, це незадовільний рівень розвитку фондового ринку; по-четверте, це високі відсоткові ставки за кредитами для підприємств. Однак проведення якісної оцінки вартості компаній є цілком можливим за умов застосування моделей, які враховують зазначені особливості української економіки та фінансового ринку. І наші подальші дослідження спрямовані саме на визначення та закріплення відповідної методології у практичних моделях оцінки українських підприємств.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Німкович, А. І. "Сутність стратегічного забезпечення та його роль у розвитку інститутів інфраструктури фондового ринку." Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Економічні науки, Вип. 206 (2019): 126–35.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Кологойда, О. В. "Проблеми функціонування та основні напрямки розвитку правового регулювання фондового ринку в Україні." Вісник господарського судочинства, no. 6 (2006): 186–92.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Nimkovych, A. I. "Forming a Strategy for the Development of Stock Market Infrastructure." Business Inform 11, no. 502 (November 2019): 297–302. http://dx.doi.org/10.32983/2222-4459-2019-11-297-302.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

NIMKOVYCH, Andrii. "STRATEGIC INSTRUMENTS OF THE DEVELOPMENT OF STOCK MARKET INFRASTRUCTURE INSTITUTES." Ukrainian Journal of Applied Economics 4, no. 3 (August 30, 2019): 67–76. http://dx.doi.org/10.36887/2415-8453-2019-3-8.

Full text
Abstract:
The article investigates the problem of ensuring the functioning of the securities market infrastructure of Ukraine. The analysis had been conducted through the prism of securities market participants' protection. The author has proposed to introduce the institute for protection of small investors in the stock market by the way of reorganization of the Deposit Guarantee Fund like in the Estonian and Lithuanian models. The Fund is tasked with the following in order to support the infrastructure of protection: to accumulate funds, to invest in managed funds and to pay insurance payments promptly in the case of an insurance event. On the basis of analytical data, the results from the implementation of the Fund are determined: accumulation of budgets to guarantee protection, increase in the value of securities in circulation, protection due to compensation of the guaranteed sums to small investors and the actual income from the functioning of the Fund. Another aspect of using strategic tools in stock market infrastructure is «FinTech» and blockchain technologies. Using of these technologies and the leading positions of Ukraine in the world are emphasized. Advantages of the blockchain technology implementation into the stock market infrastructure of Ukraine and economic feasibility are shown. The obligatory availability of electronic infrastructure for both the state and individual participants of the stock market is substantiated for the effective functioning of modern financial instruments. The author demonstrates the advantages of implementing blockchain technology in the stock market infrastructure of Ukraine and economic feasibility. Positive aspects of cooperation of powerful financial companies and blockchain institutions are shown, as well as problems of non-regulation of this issue in the Ukrainian legislation. A special place in the economics of stock market infrastructure is given to innovative money transfer systems. It has been found that the use of the Ripple system can form the basis of the infrastructure for quick and much cheaper internal payments in the stock market. Key words: stock market, infrastructure, institutions of infrastructure, guarantee fund, investments, blockchain technologies, «FinTech».
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Krasnonosova, Olena M. "FORECASTING THE PROCESS OF INSTITUTIONS DEVELOPMENT AT THE STOCK MARKET IN UKRAINE." Ukrainian Journal of Applied Economics 4, no. 3 (August 30, 2019): 393–99. http://dx.doi.org/10.36887/2415-8453-2019-3-43.

Full text
Abstract:
The main tasks of stock market forecasting are to determine the future securities market and identify areas for their development. Determining the future securities market is possible on the basis of scientific analysis, and the identification of the main directions of securities development should be carried out from the standpoint of scientific prediction. It should be noted that the state and development of the stock market is determined by a number of characteristics, forecasting of which is a rather complex process and is carried out using various methods. The forecast of the stock market, in turn, is an integral element for building the forecast of the financial industry for a certain period. Regulatory action based on forecasting the state of the financial sector in conjunction with strategic planning processes can mitigate the effects of possible crises in global financial markets and achieve stabilization of the financial sector through rapid adaptation to changing conditions. It should be noted that the basis for regulatory action can be created through the use of linear and nonlinear methods and models, which in a formalized form are able to reflect the nature of economic processes that take place. The obtained results and scenarios can be used in compiling programs for the development of the national economy as a whole and its individual components. The process of forecasting market development is becoming more relevant as the role of the stock market for the country’s economy is constantly increasing. The stock market of Ukraine presents securities that have differences in types of economic activity, as well as territorial differences. The study is based on methods for forecasting the development of national stock market institutions, their classification. The existing forecasting models are analyzed; methods and models are identified based on the analysis that are most suitable for forecasting the development of stock market institutions. Key words: forecast, methods, stock market, stock market institutions, securities, methods of analysis.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Mykhalchyshyna, L. H. "ІНВЕСТУВАННЯ У РИНКОВІ ЦІННІ ПАПЕРИ." Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies 18, no. 2 (September 1, 2016): 102–6. http://dx.doi.org/10.15421/nvlvet6920.

Full text
Abstract:
В статті розглянуто сутність інвестицій в цінні папери через дослідження їх інвестиційної привабливості, цілей інвестування та етапів їх здійснення. Зазначено, що з розвитком фондового ринку у економічних суб’єктів збільшуються можливості інвестування коштів в цінні папери, що пов’язано з усвідомленням інвесторами інвестиційної привабливості цінних паперів. Обгрунтовано, що чим більш ефективним буде управління процесом інвестування, тим вищим буде ефект від здійснених вкладень, і, відповідно, швидше відбудуться позитивні зрушення в розвитку економіки. Інвестиційна привабливість цінних паперів досліджена через комбінацію їх інвестиційних якостей, які в сучасній економічній літературі також прийнято називати інвестиційними властивостями, характеристиками або споживчими властивостями. Вони визначаються інвесторами залежно від цілей інвестування. Задля аналізу особливостей інвестування було розглянуто види та причини інвестування в цінні папери. Зазвичай інвестор самостійно обирає будь–який з доступних шляхів інвестування. При цьому, важливо пам’ятати основне правило фінансів: чим вище доходність, тим вище ступінь ризику. Інвестування в різні цінні папери (акції, облігації і т.д.) різних компаній дає можливість встановити прийнятний ступінь ризику для інвестора. Інституційні інвестори, залучаючи кошти індивідуальних інвесторів, які потім вкладають у цінні папери інших емітентів, істотно впливають на функціонування ринку цінних паперів та його активність. Здатність інституційних інвесторів до ефективного перерозподілу тимчасово вільних ресурсів досягається шляхом оцінки можливих ризиків і мінімізації їхніх негативних наслідків.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography