Academic literature on the topic 'Радіолокаційни системи спостереження'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Радіолокаційни системи спостереження.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Радіолокаційни системи спостереження"

1

Fedorov, A., V. Chalyi, and V. Finaev. "ВИКОРИСТАННЯ СИСТЕМИ МУЛЬТИЛАТЕРАЦІЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ РАДІОЛОКАЦІЙНОГО КОНТРОЛЮ ПОВІТРЯНОГО ПРОСТОРУ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 3, no. 49 (July 3, 2018): 55–60. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2018.3.055.

Full text
Abstract:
Предметом вивчення в статті є система мультилатерації (MLAT) та її взаємодія з існуючими засобами радіолокації під час ведення радіолокаційного контролю (РЛК) повітряного простору. Метою є аналіз можливостей використання системи MLAT для підвищення ефективності РЛК повітряного простору. Завдання: аналіз основних тенденцій розвитку засобів повітряного нападу, аналіз відомих організаційних та технічних шляхів підвищення ефективності ведення РЛК малопомітних та малорозмірних повітряних об’єктів (ПО), визначення напрямків поєднання можливостей системи MLAT та інформації від існуючих радіолокаційних засобів, аналіз можливості отримання інформації від системи MLAT в радіотехнічних підрозділах, аналіз особливостей та обмежень на використання інформації від системи MLAT. Використовуваними методами є: методи визначення координат ПО, різницево-далекомірний метод, методи пасивної радіолокації, методи визначення координат ПО з використанням інформації супутникових навігаційних систем. Отримані такі результати. Встановлено, що система MLAT є системою незалежного кооперативного спостереження, в основі роботи системи MLAT покладений відомий далекомірний метод визначення координат ПО, мінімальна кількість пунктів прийому дорівнює трьом, отримано вираз для лінійної похибки різницево-далекомірного методу в системі MLAT, встановлено, що у якості приймачів в системі MLAT можливе використання транспондерів системи ADS-B, наведено декілька варіантів рішення задачі по виявленню потенційно небезпечних ПО, що бажають бути непоміченими, або здійснюють “мімікрію”. Висновки. Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному: підвищення точності визначення координат ПО та якості РЛК повітряного простору шляхом поєднання можливостей системи MLAT та інформації від існуючих радіолокаційних засобів; встановлено, що використання системи MLAT суттєво підвищить точність супроводження ПО; намічені шляхи оптимізації геометричної побудови приймачів системи MLAT на позиціях радіотехнічних підрозділів та розробки методу сумісної обробки радіолокаційної інформації та інформації від системи MLAT при РЛК повітряного простору.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Нікітін, Микола Михайлович. "Деякі експериментальні результати оцінювання доплерівських портретів радіолокаційних цілей." Озброєння та військова техніка 25, no. 1 (February 15, 2022): 60–66. http://dx.doi.org/10.34169/2414-0651.2020.1(25).60-66.

Full text
Abstract:
Останнім часом привертає увагу використання тривалого когерентного накопичення сигналів, що відбиваються радіолокаційними цілями, з метою аналізу доплерівських портретів. Розвиток елементної бази побудови радіолокаційних пристроїв сприяє удосконаленню процесів обробки сигналів, спрямованих на отримання додаткової інформації про об'єкти спостереження. У статті наводяться результати обробки сигналів, зафіксованих за допомогою радіолокаційних станцій, виконаних за технологією цифрової антенної решітки, з використанням методу оцінки доплерівських портретів в координатній системі "радіальна швидкість – радіальне прискорення». Отримані результати свідчать на користь ефективності запропонованого методу. Вказано про доцільність використання методу у системах радіолокаційного спостереження космічних об'єктів, при розробці методів розпізнавання класів радіолокаційних цілей і при визначеннікількості об'єктів в групі цілей.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Васюта, К. С., and О. Л. Кащишин. "Метод генерування складеного хаотичного сигналу радіолокаційних систем." Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, no. 3(40), (August 12, 2020): 100–106. http://dx.doi.org/10.30748/nitps.2020.40.11.

Full text
Abstract:
В роботі представлено метод генерування складеного хаотичного сигналу радіолокаційних систем на основі безлічі взаємно-ортогональних послідовностей хаотичних реалізацій. З метою підвищення роздільної здатності та структурної скритності зондуючого сигналу радіолокаційних станцій запропоновано періодично виконувати, по деякому закону, перестановку ортогональних псевдовипадкових хаотичних послідовностей. Запропоновано формувач хаотичних несучих складеного хаотичного сигналу, який виконано на базі генератору тактових імпульсів, сигнального процесору та цифро-аналогового перетворювача. Представлено структурну схему системи передачі та прийому зондуючого радіолокаційного сигналу, яка дозволить привести цифрову хаотичну послідовність, що згенеровано за допомогою сигнального процесора, до аналогового вигляду. Показано, що отримана часова реалізація хаотичної несучої подібна до білого шуму (шуму спостереження). При застосуванні сформованої складеної хаотичної несучої з’являється можливість підвищити роздільнуу здатність та скритність функціонування радіолокаційних систем.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Zavolodko, G., and D. Pavlova. "МІЖЕТАПНА ОПТИМІЗАЦІЯ ОБРОБКИ ДАНИХ ОГЛЯДОВИХ РАДІОЛОКАЦІЙНИХ СИСТЕМ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ПОВІТРЯНОГО ПРОСТОРУ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 1, no. 63 (February 26, 2021): 23–26. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2021.1.023.

Full text
Abstract:
В роботі проведено синтез та аналіз оптимальної структури обробки даних оглядових радіолокаційних систем спостереження, який показуэ що завдяки створенню тимчасової інформаційної бази сигнальних даних на потрібну кількість оглядів радіолокаційної системи спостереження, в кожному елементі якої зберігаються сигнальні дані з показниками якості та параметри їх отримання, вдається здійснити міжетапну наскрізну оптимізацію обробки сигналів, первинної та вторинної обробки даних систем спостереження повітряного простору на основі критерія Неймана-Пірсона та з’являється можливість швидше формулювати підготовку інформаційних повідомлень у межах поточного інформування, що істотно впливає на якість прийнятого рішення. Наведені розрахунки показали, які є переваги в якості обробки даних первинних радіолокаторів в порівнянні з варіантом поєднання даних, який здійснюється на рівні прийняття рішень про виявлення провітряного об’єкта в кожному каналі обробки сигнальних дани, та показує неодноманітність якісті прийняття рішення, що визначається як якістю, так і складом інформації, на основі якої приймаються рішення. Таким чином наведена структура призведе до якіснішого аналізу інформації про повітряний простор, який значною мірою забезпечує як безпеку країни, так і безпеку повітряного руху
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Кузнєцов, О. Л., О. В. Коломійцев, В. С. Кітов, and А. Д. Карлов. "Оцінювання точності поточного вимірювання радіальної швидкості аеродинамічого об’єкту в когерентно-імпульсній РЛС супроводження." Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, no. 3(40), (August 12, 2020): 91–99. http://dx.doi.org/10.30748/nitps.2020.40.10.

Full text
Abstract:
У статті оцінюються можливі значення середньоквадратичної похибки поточного вимірювання радіальної швидкості аеродинамічного об’єкту, які виникають за рахунок впливу реальних умов поширення і відбиття радіолокаційного сигналу. В якості носія радіолокаційної інформації розглядається пачка, яка частково втратила когерентність внаслідок наявності у її радіоімпульсах корельованих флуктуацій початкових фаз. Вважається, що фазові флуктуації радіоімпульсів прийнятої пачки розподілені за нормальним законом з нульовим середнім, а кореляція фазових флуктуацій із збільшенням інтервалу між радіоімпульсами пачки убуває за знакозмінним законом. Проведено оцінювання радіальної швидкості об’єкту радіолокаційного спостереження за байєсівським підходом. Отримані результати свідчать про те, що для сучасних радіолокаційних систем (РЛС) супроводження, точність поточного вимірювання радіальної швидкості об’єкту переважно визначається статистичними характеристиками флуктуації фаз радіолокаційного сигналу. Вплив даних флуктуацій, що обумовлений наявністю турбулентних неоднорідностей атмосфери, характером руху об’єкта та відбиттям радіохвиль від земної або морської поверхні може призводити до суттєвого зниження якості слідкувального вимірювання. Наведені результати оцінювання можуть бути в подальшому використані для дослідження умов, за якими відбувається зрив аеродинамічних об’єктів з супроводження когерентно-імпульсними РЛС.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Коновець, В. І., and Н. Б. Смиринська. "Організація інформаційної взаємодії з перспективними береговими радар-сенсорами системи висвітлення надводної обстановки." Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, no. 2(68) (April 21, 2021): 45–54. http://dx.doi.org/10.30748/zhups.2021.68.06.

Full text
Abstract:
В статті наведено результати аналізу питань організації інформаційної взаємодії елементів радіотехнічного озброєння радіотехнічних постів берегової системи спостереження Військово-Морських Сил Збройних Сил України (зокрема – радар-сенсорів), їх інформаційного обміну із системою висвітлення надводної обстановки. Із врахуванням цього аналізу розроблено рекомендації щодо вибору варіантів комплектації радіотехнічних постів радіолокаційними засобами.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Лещенко, С. П. "Кореляційний алгоритм радіолокаційного розпізнавання повітряних об'єктів по їх дальнісним портретам з відмовами." Системи обробки інформації, no. 4(163), (October 28, 2020): 66–76. http://dx.doi.org/10.30748/soi.2020.163.07.

Full text
Abstract:
Наводяться результати дослідження радіолокаційного розпізнавання повітряних об'єктів по їх дальнісним портретам з використанням кореляційного алгоритму. В якості основної ознаки розпізнавання розглядається радіолокаційний дальнісний портрет, що отримується при використанні зондуючих сигналів з високою розрізнювальною спроможністю по дальності. В якості додаткових ознак розглядаються траєкторна ознака та ознака роторної модуляції. Особливістю роботи кореляційного алгоритму є можливість формування рішення “відмова”, крім рішень на користь одного з типів цілей, по яким було виконано навчання системи. Така особливість зменшує вірогідність видачі помилкових рішень при зменшенні відношення сигнал – шум, або при спостереженні цілі невідомого типу. Дослідження виконані методом математичного моделювання. Дослідження розпізнавання виконувалися для 20 типів повітряних об'єктів, що включали турбореактивні літаки, гвинтові літаки, вертольоти та ракети. Отримані чисельні значення показників якості розпізнавання типу повітряного об'єкту.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Horielyshev, S., P. Volkov, and О. Oleschenko. "FEATURES OF CONSTRUCTION OF A BISTATIC RADAR SYSTEM FOR COVERED SURVEILLANCE OF THE PROTECTION ZONE OF IMPORTANT STATE OBJECTS." Scientific journal of the National Academy of National Guard "Honor and Law" 3, no. 78 (2021): 52–63. http://dx.doi.org/10.33405/2078-7480/2021/3/78/244552.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Ніколаєв, І. М. "Математична модель комплексного розпізнавання повітряних радіовипромінюючих об'єктів за сукупністю параметрів сигналів бортових радіолокаційних станцій і засобів радіозв'язку в системах радіоелектронного спостереження." Озброєння та військова техніка 16, no. 4 (December 26, 2017): 39–45. http://dx.doi.org/10.34169/2414-0651.2017.4(16).39-45.

Full text
Abstract:
Наведені структура, алгоритми, принципи побудови і використання імітаційно-математичної моделі розпізнавання повітряних об'єктів за параметрами випромінювань бортових радіоелектронних засобів у системах радіоелектронного спостереження при великих розмірах алфавіту класів об'єктів, що підлягають розпізнаванню, і словника їхніх сигнальних ознак. Показано, що модель дозволяє реалізувати багатократне повторення процесу розпізнавання радіовипромінюючих об'єктів за сукупністю параметрів сигналів бортових радіолокаційних станцій і засобів радіозв'язку, змінювати в діалоговому режимі умови моделювання і отримувати оцінки імовірності розпізнавання в залежності від процедури прийняття рішень, розміру і складу алфавіту класів об'єктів, що розпізнаються, складу і точності виміру сигнальних ознак, повноти і достовірності апріорних баз даних та інших чинників.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Радіолокаційни системи спостереження"

1

Глущенко, А. О., and І. І. Обод. "Оцінка якості об'єднання інформації в мережі радіолокаційних систем спостереження повітряного простору." Thesis, ХНУВС, 2022. https://openarchive.nure.ua/handle/document/20338.

Full text
Abstract:
Рішення задач, поставлених перед Повітряними Силами держави, у значному ступені визначається якістю інформаційного забезпечення, яке базується на первинних та вторинних радіолокаційних систем спостереження. Вторинні систем спостереження вирішують задачу ідентифікації об'єктів за ознакою «свій-чужий» та отримання координатної та іншої польотної інформації від своїх об’єктів. Ідентифікаційна система спостереження потребує цілевказівки від первинної систем спостереження та видачі її інформації в систему обробки первинної систем спостереження.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Сторокожев, С. В., and І. І. Обод. "Інформаційна модель сумісних радіолокаційних систем спостереження повітряного простору." Thesis, НТУ «ХПІ», 2019. http://openarchive.nure.ua/handle/document/10373.

Full text
Abstract:
В докладі розглянута інформаційна модель сумісної системи спостереження повітряного простору, котра включає: дві локальні підсистеми спостереження; дистанційну підсистему спостереження; радіоканали обміну інформацією; процесор даних, що дозволяє моделювати різні потреби як до якості, так і до кількості інформації, що потребує споживач.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Даценко, О. О., and І. В. Свид. "Інформаційна модель сумісних радіолокаційних систем спостереження повітряного простору." Thesis, ХНУВС, 2020. http://openarchive.nure.ua/handle/document/11757.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Старокожев, С. В. "Аналіз якісних показників обробки даних оглядових радіолокаційних систем спостереження." Thesis, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022. https://openarchive.nure.ua/handle/document/20131.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Старокожев, С. В. "Аналіз якісних показників обробки даних оглядових радіолокаційних систем спостереження." Thesis, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022. https://openarchive.nure.ua/handle/document/20228.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Даценко, О. О., and І. В. Свид. "Оптимізація обробки інформації первинних радіолокаційних систем спостереження повітряного простору." Thesis, ХНУВС, 2021. https://openarchive.nure.ua/handle/document/16038.

Full text
Abstract:
У роботі показано, що для способу обробки інформації при якому поєднання інформації здійснюється на рівні прийняття рішень про виявлення повітряних об’єктів в кожному каналі обробки сигнальних інформації має деякі переваги в якості обробки інформації первинних радіолокаторів в порівнянні з використовуваним в даний час варіантом поєднання інформації. Все це дозволяє підвищити якість інформації в системі контролю повітряного простору.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Глущенко, А. О. "Синтез оптимальної структури обробки даних оглядових радіолокаційних систем спостереження." Thesis, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022. https://openarchive.nure.ua/handle/document/20132.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Глущенко, А. О. "Синтез оптимальної структури обробки даних оглядових радіолокаційних систем спостереження." Thesis, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022. https://openarchive.nure.ua/handle/document/20227.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Свид, І. В., О. С. Мальцев, Г. Е. Заволодько, М. В. Чернишов, С. Р. Козирєв, and М. Г. Ткач. "Обробка даних в інформаційній мережі радіолокаційних систем спостереження повітряного простору." Thesis, Друкарня Мадрид, 2020. http://openarchive.nure.ua/handle/document/14951.

Full text
Abstract:
У роботі проводиться аналіз переваг інформаційного забезпечення споживачів системи контролю повітряного простору на базі єдиної інформаційної мережі систем спостереження, наводиться класифікація і принципи організації інформаційної мережі систем спостереження і показано, що маркування координатних даних інформаційних засобів часом її отримання дозволяє узгодити процес фільтрації траєкторії за даними від різних інформаційних засобів на етапі вторинної обробки даних.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Чернишов, М. В., С. Р. Козирєв, and І. І. Обод. "Обробка інформації у мережі оглядових радіолокаційних систем спостереження повітряного простору." Thesis, ХНУВС, 2021. https://openarchive.nure.ua/handle/document/16042.

Full text
Abstract:
В роботі показано, що використання розподіленої обробки даних у зазначеній синхронній мережі систем спостереження з урахуванням можливості використання рівноцінності факту виявлення повітряних об’єктів первинною та вторинною систем спостереження більш доцільно у порівнянні з існуючою структурою інформаційного забезпечення системи контролю повітряного простору.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography