Academic literature on the topic 'Прогнозування стану підприємства'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Прогнозування стану підприємства.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Прогнозування стану підприємства"

1

Квасній, Марія, and Роман Циганчук. "ПРОГНОЗУВАННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ІНТЕГРУВАННЯ Z-МОДЕЛЕЙ." Вісник Університету банківської справи, no. 1(40) (May 24, 2021): 77–84. http://dx.doi.org/10.18371/2221-755x1(40)2021237620.

Full text
Abstract:
Запропоновано удосконалення методики прогнозування ймовірності банкрутства підприємства засобом використання системи Z-моделей Альтмана, Ліса, Тафлера і Тішоу та їхнього інтегрованого показника. На основі розвинутого науково-методичного підходу розроблено концепцію для оцінки та передбачень можливих негативних змін фінансового стану та проведено діагностику ймовірності банкрутства для підприємства ПрАТ «Львівський локомотиворемонтний завод». У результаті дослідження встановлено, що ймовірність банкрутства ПрАТ «Львівський локомотиворемонтний завод» упродовж 2015—2018 років змінюється від помірної до високої. У 2017 році ймовірність банкрутства досягає максимального значення, а у 2018 році фінансовий стан підприємства дещо покращується, що приводить до зменшення ризику банкрутства. Нестабільний стан економіки країни, що спостерігається в останні роки, негативно позначився на роботі підприємства. Підприємство має незадовільний фінансовий стан і нестабільний економічний ефект від свої діяльності. Отже, проблема збитковості та банкрутства і надалі залишається актуальною і потребує детальнішого вивчення. У роботі набули подальшого розвитку науково-методичні підходи щодо управління кризою підприємства на основі розвитку методів передбачення можливих очікувань негативних змін фінансового стану, зокрема, визначення ймовірності банкрутства підприємства засобом інтегрування Z-моделей.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Шавурська, Олена В’ячеславівна. "Оцінка ймовірності банкрутства як метод прогнозування фінансово-економічного стану підприємства." Економіка, управління та адміністрування, no. 4(94) (December 29, 2020): 22–28. http://dx.doi.org/10.26642/ema-2020-4(94)-22-28.

Full text
Abstract:
Прогнозування банкрутства стає першочерговою необхідністю, що дасть можливість виявити основні проблеми і недоліки в роботі підприємства, а також врахувати вплив різноманітних зовнішніх чинників, і в результаті спрогнозувати ймовірність банкрутства та вжити заходів для його уникнення. Розглянуто економічну сутність поняття «банкрутство» та запропоновано власне визначення цього поняття, що враховує його економічний, соціальний та юридичний зміст. Охарактеризовано причини виникнення кризового стану на підприємстві. У кризових умовах функціонування вітчизняних підприємств важливим є уміння завчасно передбачити перші прояви фінансової неплатоспроможності, які в майбутньому можуть призвести до банкрутства, тому діагностика та запобігання негативним факторам є актуальними. Визначено основні завдання аналізу діагностики банкрутства. Охарактеризовано зарубіжні та вітчизняні методи аналізу ймовірності настання банкрутства підприємства, визначено їх переваги, недоліки та можливість застосування. Запропоновано етапи економічного аналізу діагностики кризового стану та загрози банкрутства підприємства. На основі аналізу переваг і недоліків методик ймовірності банкрутства запропоновано інтегрований показник ймовірності банкрутства, що дозволить визначити можливість існування загрози ймовірності банкрутства для вітчизняних підприємств. Інтегрований показник ймовірності банкрутства враховує всі основні показники фінансово-майнового стану підприємства, а його розрахунок дозволить своєчасно виявити загрозу ймовірності банкрутства.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Павловська, О. В. "Вдосконалення прогнозування фінансового стану підприємства." Вісник Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України, no. 4 (2004): 120–25.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Бондарчук, Наталія, Леся Васільєва, and Альона Міньковська. "СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ." Підприємництво та інновації, no. 23 (April 29, 2022): 37–41. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/23.7.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена дослідженню ролі інноваційного розвитку у системі фінансово-економічної безпеки аграрного підприємства. Констатовано, що в умовах активізації інноваційної діяльності підприємств, постає питання про вибір найефективніших інструментів управління діяльністю підприємством, в т.ч. інноваційною. Це дозволить підвищити рівень конкурентоспроможності підприємства, оперативно визначати його внутрішні можливості інноваційної діяльності та виявляти приховані резерви розвитку. В статті розглянуто основні етапи розробки ефективної стратегії інноваційного розвитку аграрного підприємства, серед яких: формування принципів та стратегічних цілей інноваційного розвитку підприємства; аналіз економічного та інноваційного стану підприємства; аналіз впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на інноваційний розвиток підприємства; формування бізнес-плану інноваційного розвитку підприємства; прогнозування результатів реалізації запропонованих заходів; реалізація стратегії інноваційного розвитку підприємства; моніторинг інноваційного розвитку підприємства. Запропонована технологія вибору інноваційної стратегії для подальшого розвитку інноваційної детальності аграрного підприємства.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Sumets, Alexander, Sviatoslav Kniaz, Nelli Heorhiadi, Ruslan Skrynkovskyy, and Vasylyna Matsuk. "Методичний інструментарій оцінювання рівня стабільності аграрних підприємств." Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal 8, no. 1 (March 20, 2022): 235–55. http://dx.doi.org/10.51599/are.2022.08.01.12.

Full text
Abstract:
Мета. Метою виконаного дослідження є розвиток методичного інструментарію оцінювання рівня стабільності аграрних підприємств на основі дослідження стохастичних рядів значень результуючих параметрів. Методологія / методика / підхід. Під час виконаного дослідження застосовано метод моделювання стохастичних величин, зокрема, рівняння Ферхюльста для дослідження динаміки значень результуючого параметра відносно монотонно зростаючого ряду значень і різних значень коефіцієнта «скупчення щільності». Для прогнозування значень дисперсії результуючого параметра застосовано GARCH модель, а для визначення залежності стану підприємств від факторів внутрішнього та зовнішнього середовищ – застосовано регресійний аналіз. Результати. Прийнято на основі досліджень попередників, що значення логістичної функції Ферхюльста імітують поведінку стохастичної величини, тому цю функцію можна використовувати для вимірювання точки переходу системи із стабільного стану в стан нестабільності. Доведено, що, враховуючи стохастичну та рефлексивну природу розвитку аграрних підприємств, прогнозування їхнього стану доцільно здійснювати на основі порівняння дисперсій значень результативного параметра. Аргументовано, що застосування функції зміни степеневих коефіцієнтів дозволяє отримати найбільш повну інформацію про вплив суб’єктивних факторів внутрішнього середовища аграрних підприємств на їхній стан. Оригінальність / наукова новизна. Розвинуто методичний інструментарій оцінювання рівня стабільності аграрних підприємств, який базується на застосуванні рівняння Ферхюльста для дослідження динаміки значень результуючого параметра відносно монотонно зростаючого ряду значень і різних значень коефіцієнта «скупчення щільності», і, на відміну від наявних, дозволяє ідентифікувати точку біфуркації та встановити залежність результуючого параметра від факторів внутрішнього та зовнішнього середовищ аграрного підприємства. Практична цінність / значущість. Практична цінність розвинутого методичного інструментарію полягає в можливості його застосування керівниками аграрних підприємств для прогнозування їхнього стану із урахуванням впливу факторів внутрішнього та зовнішнього середовищ. Ураховуючи те, що прогнозування зводиться до одного результуючого параметра, то запропонований інструментарій є простим до застосування. Його доцільно використовувати для обґрунтування прийняття регулювальних рішень, зокрема, під час адаптивного управління та раціоналізації процесів управління персоналом й інтелектуальним потенціалом працівників.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Pryjmak, S. V., and I. V. Budaj. "Особливості застосування дискримінантного аналізу в сучасних умовах." Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies 19, no. 76 (March 8, 2017): 86–90. http://dx.doi.org/10.15421/nvlvet7617.

Full text
Abstract:
У статті застосовано методи дискримінантного аналізу для побудови моделей прогнозування банкрутства українських підприємств на основі даних фінансової звітності. Досліджено зарубіжні та вітчизняні методи аналізу ймовірності настання банкрутства неплатоспроможного підприємства, визначено їх переваги, недоліки та можливість застосування на українській практиці. У процесі моделювання було окреслено потенційні переваги та вагомі обмеження використання кожного з методів, здійснено аналіз та порівняння значущості та прогнозної якості розроблених моделей, запропоновано шляхи вдосконалення процесів прогнозування банкрутства українських підприємств. На основі найбільш вагомих фінансових коефіцієнтів і балансових моделей оцінки фінансового стану було визначено, які із залучених інтегральних моделей доцільно застосовувати у практичних оцінках кризового стану та діагностиці банкрутства підприємства. Здійснено аналіз ймовірності настання банкрутства для ПАТ «Укртелеком» за зарубіжними моделями, а також за моделлю Терещенка О.О, моделлю Матвійчука А.В та Російською R-модель. Одержані результати дозволяють стверджувати, що прогнозування банкрутства із застосуванням обраних методів не є досконалим в українських реаліях через особливості ринку, а тому існує необхідність розробки та використання інших методів, що є менш вимогливими до обсягу інформаційної бази.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Іванченкова, Лариса, Галина Ткачук, Лариса Шкляр, and Тетяна Маркова. "ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ АНАЛІТИКИ БІЗНЕСУ." MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, no. 1 (April 28, 2022): 64–70. http://dx.doi.org/10.31891/mdes/2022-3-8.

Full text
Abstract:
В статті розглянуто основні етапи виконання фінансового аналізу, а саме: відбір та підготовка інформації, необхідної для фінансового аналізу. загальна оцінка фінансового стану підприємства, інтерпретація отриманих результатів. Виділено основні функції програмного забезпечення фінансового аналізу: консолідація та порівняння фінансових операцій та бухгалтерських записів, ефективна фінансова комунікація із зацікавленими сторонами, оцінка фінансового стану, приймання рішення щодо інвестування та фінансування, розвиток фінансових цілей, прогнозування. До основних користувачів програмного забезпечення фінансового аналізу підприємства відносяться: бухгалтерські відділи, менеджери, команди з фінансового планування та аналізу. Зроблено висновок про те, що застосування програмного забезпечення на підприємствах дозволяє: проаналізувати вплив на досліджуваний об'єкт широкого круга внутрішніх і зовнішніх чинників; підвищити достовірність і надійність отриманих результатів фінансового аналізу; створити можливості для проведення комплексних досліджень для аналізу фінансової діяльності підприємства, що полегшує роботу із проведення фінансового аналізу підприємства та оцінки фінансової стійкості; підвищити системності фінансового аналізу, що обумовлене необхідністю чіткого визначення і формалізації аналітичних завдань при їх розв’язанні в автоматичному режимі Також зроблено висновок про те, що важливість автоматизації аналізу та прогнозування фінансових результатів бізнесу відображається у швидкій трансформації бізнесу, яка передбачає використання інформаційних технологій для оптимізації бізнес-процесів та підвищення ефективності, з якою підприємства приймають обґрунтовані управлінські рішення. Можна зробити висновок, що впровадження та використання сучасних інструментів фінансового аналізу на вітчизняних підприємствах є дуже важливим завданням у стрімкому розвитку світової економіки та ринку технологій, тому слід приділяти увагу підвищенню кваліфікації фінансових кадрів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Єсіна, О. Г., and Л. М. Лінгур. "ІНЖИНІРІНГ БІЗНЕС-АРХІТЕКТУРИ ПІДПРИЄМСТВА ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ." Підприємництво та інновації, no. 11-2 (May 29, 2020): 124–30. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/11.38.

Full text
Abstract:
Дослідження присвячено проблемам формування сучасних шаблонів бізнес-архітектури підприємства. Було зазначено, що поява нових бізнес-моделей та адаптивного стилю бізнесу для інжинірингу перехідних моделей повинна базуватися на гнучкому реагуванні на потреби ринку, це динамічний стиль бізнес-архітектури, пов'язаний із визнанням неминучості і непередбачуваності змін у зовнішньому середовищі. Запропоновано концепцію бізнес-архітектури підприємства та загальносистемні проектні рішення на основі автоматизованої підтримки за моделлю SABSA. Прогнозування стану та розвитку соціально-економічних процесів у такій бізнес-архітектурі запропоновано визначити відповідно до концепції (BSC), а моделювання в таких моделях відбувається в інтегрованих ІТ-модулях. Авторами запропонована методика оцінки варіантів вибору альтернатив через багатофакторну модель визначення стану процесів зі встановленими обмеженнями, які визначено як нормативні. На основі сформованої моделі побудована матриця синтезу оптимальних впливів на модель багатофакторного аналізу прогнозування діяльності підприємства на основі системи BSC.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Зайцев, О. В., and В. В. Могильний. "ФІНАНСОВИЙ ПОГЛЯД НА УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОМ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ." Підприємництво та інновації, no. 9 (December 30, 2019): 142–46. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/9.23.

Full text
Abstract:
У статті пропонується погляд на категорію «прибуток» як на фінансовий показник та звернено увагу на його характерні особливості. Метою статті є пропонування та обґрунтування можливостей і доцільності застосування категорії «прибуток» у формі фінансової категорії для розширення фінансового інструментарію впливу на цілеспрямований розвиток суб’єктів господарювання. Представлено класифікацію принципів фінансового та економічного аналізу даних, що можуть бути використані в оцінці поточного стану та прогнозуванні розвитку суб’єктів господарювання. Настав час, на нашу думку, коли необхідно відійти від шаблону, що прибутком характеризується виключно результат, що описує динаміку управління базовими економічними факторами. Існує зворотний регулюючий вплив, а саме управління прибутком як ззовні, так і безпосередньо в межах підприємства. Зроблено висновки стосовно перспектив можливого застосування такого інструменту щодо регулювання діяльності суб’єктів господарювання. Зазначено, що для прийняття управлінських рішень у системі управління та прогнозування суб’єктами господарювання існують важелі як із боку підприємства, так і з боку державного управління.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Лобода, О. М. "УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ ЗА ДОПОМОГОЮ МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА." Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, no. 5 (February 26, 2021): 131–40. http://dx.doi.org/10.32851/2708-0366/2021.5.16.

Full text
Abstract:
У статті показано, що для реалізації інноваційного напряму розвитку потрібна нова методологія науково-прикладних досліджень та прогнозування на основі математичного моделювання та експерименту за допомогою комп’ютерних інформаційних систем підтримки прийняття управлінських рішень, синтезу сучасних чисельних методів та комп’ютера. Компоненти вектору стану системи необхідно визначати як середні значення по даних великого числа реалізацій процесу. На реалізацію торговельного процесу впливає велика кількість чинників, але характерними з них є: конкуренція, сезонність, стан законодавчої бази, купівельна спроможність громадян, середня заробітна плата, рівень техніки й технології та ін. Усе це посилює необхідність багатофакторного аналізу результатів діяльності та розроблення заходів зі збільшення ефективності малого торговельного підприємства.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Прогнозування стану підприємства"

1

Мелень, Олена Валентинівна, and Лариса Станіславівна Стригуль. "Особливості прогнозування фінансового стану підприємства." Thesis, НТУ "ХПІ", 2008. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/3008.

Full text
Abstract:
Стійке фінансове положення робить позитивний вплив на виконання виробничих планів і забезпечення потреб виробництва необхідними ресурсами. Тому фінансова діяльність як складова частина господарської діяльності повинна бути спрямована на забезпечення планомірного надходження і витрати грошових ресурсів, виконання розрахункової дисципліни, досягнення раціональних пропорцій власного і позикового капіталу і найбільше ефективне його використання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Мелень, Олена Валентинівна, and Лариса Станіславівна Стригуль. "Особливості прогнозування фінансового стану підприємства." Thesis, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2008. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/39650.

Full text
Abstract:
Стійке фінансове положення робить позитивний вплив на виконання виробничих планів і забезпечення потреб виробництва необхідними ресурсами. Тому фінансова діяльність як складова частина господарської діяльності повинна бути спрямована на забезпечення планомірного надходження і витрати грошових ресурсів, виконання розрахункової дисципліни, досягнення раціональних пропорцій власного і позикового капіталу і найбільше ефективне його використання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Негруль, Д. А. "Діагностика фінансового стану підприємства та фінансове прогнозування." Thesis, Одеський національний економічний університет, 2021. http://local.lib/diploma/Nehrul.pdf.

Full text
Abstract:
Доступ до роботи тільки на території бібліотеки ОНЕУ, для переходу натисніть на посилання нижче
У роботі розглядаються теоретичні аспекти поняття «прогнозування». Проаналізовано фінансові результати ТОВ «Штройзель-Логістік», досліджено динаміку їх зміни у попередніх періодах, та сформовано очікування, щодо темпів росту у майбутньому. Запропоновано механізм впровадження системи фінансового прогнозування. У роботі розглядаються теоретичні аспекти поняття «прогнозування».
Diploma thesis deals with theoretical aspects of the term «forecasting» Financial results of private enterprise TOV "Shtroyzel-Logistik" are analyzed. Revenue growth dynamics are studied, and expectations regarding the growth rates in the future are formed. The mechanism for forecasting depatment implementation is suggested.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Степуріна, Світлана Олександрівна, and Ірина Михайлівна Чуйко. "Аналіз фінансового стану підприємства за допомогою карт Кохонена." Thesis, Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця, 2016. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/46068.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Стригуль, Лариса Станіславівна, Р. В. Рагулін, and В. В. Мартинова. "Дослідження сучасного стану проблем визначення та оцінки рівня платоспроможності підприємства." Thesis, НТУ "ХПІ", 2016. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/27608.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Каткова, Тетяна Ігорівна. "Моделі і методи оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності." Thesis, НТУ "ХПІ", 2017. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35129.

Full text
Abstract:
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.13.03 – системи та процеси керування – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків 2018. Дисертаційну роботу присвячено вирішенню важливої та актуальної проблеми наукового обґрунтування і розробки комплексу моделей і методів оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності. Розроблено моделі та методи оцінки і прогнозування стану об'єктів в умовах невизначеності з великим числом можливих станів і великим числом нечітко заданих факторів. Сформульовано і реалізовано концепцію системного стратегічного фінансового планування, що забезпечує комплексне рішення приватних задач стратегічного фінансового планування та управління станом підприємства з урахуванням їх взаємозалежності і взаємозв'язку. Запропоновано економіко-математичні моделі вибору стратегічних напрямків діяльності підприємства, що дозволило врахувати відмінності в рентабельності, рівнях ризику, розмірах розміщеного капіталу. Розроблено моделі та методи управління розподілом активів підприємства по стратегічних напрямках діяльності для кожної зі стадій багатокрокового управління інвестиційним портфелем підприємства з урахуванням відмінностей їх рентабельності та рівня ризику. Обґрунтовано комплекс математичних моделей і методів системного вирішення сукупності оптимізаційних задач вибору проекту плану матеріально-технічного розвитку з урахуванням обсягу вкладених коштів, рівня позикових коштів і леверидж-ефекту, що виникає при цьому. Розроблено моделі та методи розв'язання задач управління інвестиційним портфелем, що враховують невизначеність і ризик при оцінюванні стану зовнішнього середовища, а також рівня можливого прибутку від діяльності підприємства. Розглянуто та удосконалено моделі динаміки вартості активів в умовах ризику і невизначеності. Запропоновано математичну модель марківської динаміки вартості у марківському зовнішньому середовищі.
Thesis for the degree of Doctor of Engineering in specialty 05.13.03 – systems and management processes. – National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute", Kharkov, 2018. The thesis is devoted to the solution of an important and actual problem of the scientific substantiation and development of a complex of models and methods for assessing, forecasting and managing the strategic activity of an enterprise under uncertainty. Models and methods for estimating and predicting the state of objects under conditions of uncertainty with a large number of possible states and a large number of fuzzy factors are developed. The concept of strategic financial planning has been formulated and implemented, providing a comprehensive solution of particular problems of strategic financial planning and management of the enterprise condition taking into account their interdependence and interconnection. Economic and mathematical models for choosing strategic directions of the enterprise's activities were proposed, which allowed taking into account differences in profitability, risk levels, and the size of the allocated capital. The models and methods of managing the distribution of the company's assets by strategic lines of activity for each of the stages of multi-step management of the enterprise's investment portfolio, taking into account the differences in their profitability and the level of risk are developed. The complex of mathematical models and methods of the system solution of a set of optimization tasks for the selection of the draft plan for material and technical development is substantiated, taking into account the amount of funds invested, the level of borrowed funds and the resulting leverage effect. Models and methods for solving investment portfolio management problems have been developed, taking into account uncertainty and risk in assessing the state of the external environment, as well as the level of possible profit from the activities of the enterprise. Models of the dynamics of the value of assets under risk and uncertainty are reviewed and improved. A mathematical model of the Markovian value dynamics in Markov's environment is proposed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Каткова, Тетяна Ігорівна. "Моделі і методи оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності." Thesis, НТУ "ХПІ", 2018. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35128.

Full text
Abstract:
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.13.03 – системи та процеси керування – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків 2018. Дисертаційну роботу присвячено вирішенню важливої та актуальної проблеми наукового обґрунтування і розробки комплексу моделей і методів оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності. Розроблено моделі та методи оцінки і прогнозування стану об'єктів в умовах невизначеності з великим числом можливих станів і великим числом нечітко заданих факторів. Сформульовано і реалізовано концепцію системного стратегічного фінансового планування, що забезпечує комплексне рішення приватних задач стратегічного фінансового планування та управління станом підприємства з урахуванням їх взаємозалежності і взаємозв'язку. Запропоновано економіко-математичні моделі вибору стратегічних напрямків діяльності підприємства, що дозволило врахувати відмінності в рентабельності, рівнях ризику, розмірах розміщеного капіталу. Розроблено моделі та методи управління розподілом активів підприємства по стратегічних напрямках діяльності для кожної зі стадій багатокрокового управління інвестиційним портфелем підприємства з урахуванням відмінностей їх рентабельності та рівня ризику. Обґрунтовано комплекс математичних моделей і методів системного вирішення сукупності оптимізаційних задач вибору проекту плану матеріально-технічного розвитку з урахуванням обсягу вкладених коштів, рівня позикових коштів і леверидж-ефекту, що виникає при цьому. Розроблено моделі та методи розв'язання задач управління інвестиційним портфелем, що враховують невизначеність і ризик при оцінюванні стану зовнішнього середовища, а також рівня можливого прибутку від діяльності підприємства. Розглянуто та удосконалено моделі динаміки вартості активів в умовах ризику і невизначеності. Запропоновано математичну модель марківської динаміки вартості у марківському зовнішньому середовищі.
Thesis for the degree of Doctor of Engineering in specialty 05.13.03 – systems and management processes. – National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute", Kharkov, 2018. The thesis is devoted to the solution of an important and actual problem of the scientific substantiation and development of a complex of models and methods for assessing, forecasting and managing the strategic activity of an enterprise under uncertainty. Models and methods for estimating and predicting the state of objects under conditions of uncertainty with a large number of possible states and a large number of fuzzy factors are developed. The concept of strategic financial planning has been formulated and implemented, providing a comprehensive solution of particular problems of strategic financial planning and management of the enterprise condition taking into account their interdependence and interconnection. Economic and mathematical models for choosing strategic directions of the enterprise's activities were proposed, which allowed taking into account differences in profitability, risk levels, and the size of the allocated capital. The models and methods of managing the distribution of the company's assets by strategic lines of activity for each of the stages of multi-step management of the enterprise's investment portfolio, taking into account the differences in their profitability and the level of risk are developed. The complex of mathematical models and methods of the system solution of a set of optimization tasks for the selection of the draft plan for material and technical development is substantiated, taking into account the amount of funds invested, the level of borrowed funds and the resulting leverage effect. Models and methods for solving investment portfolio management problems have been developed, taking into account uncertainty and risk in assessing the state of the external environment, as well as the level of possible profit from the activities of the enterprise. Models of the dynamics of the value of assets under risk and uncertainty are reviewed and improved. A mathematical model of the Markovian value dynamics in Markov's environment is proposed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Головко, Віталій Олексійович. "Моделі, методи та інформаційні технології розробки нечіткої експертної системи діагностики фінансового стану підприємства." Thesis, НТУ "ХПІ", 2016. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/21976.

Full text
Abstract:
Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидату технічних наук за спеціальністю 05.13.06 – інформаційні технології. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", м. Харків, 2016. У дисертації розглядається науково-практична задача ідентифікації фінансового стану підприємства в умовах нечітких даних про значення контрольованих фінансових показників. На основі аналізу традиційних методів рішення цієї задачі виявлено основний недолік традиційних методів ідентифікації: недостатній облік невизначеності вихідних даних. У зв'язку з цим удосконалені методи багатовимірного дискримінантного, кластерного та регресійного аналізу для випадку, коли вхідні дані – нечіткі числа. Для малої вибірки вихідних даних запропоновано процедуру побудови діагностичної експертної системи обробки інформації, яка об'єднує регресійний підхід та механізм логічного виведення. Для розрахунку регресійних коефіцієнтів використано метод попарних порівнянь. Запропоновано методи прогнозування корельованого часового ряду по малій вибірці вихідних даних, а також метод прогнозування ряду, заданого його вейвлет-моделлю.На основі розроблених методів побудована інформаційна технологія діагностування фінансового стану підприємства. Запропонована технологія, інтегрована в програмний комплекс оцінки кредитоспроможності позичальників банку, показала більш раннє виявлення погіршення фінансового стану позичальників у порівнянні з технологією, що раніше використовувалась у роботі. Отримані результати дозволили прийняти своєчасні управлінські рішення і запобігти збільшенню проблемної заборгованості в кредитному портфелі банку.
Thesis for scientific degree of candidate of technical sciences, specialty 05.13.06 – information technologies. – National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkov, 2016. The most important scientific and practical problem of identification of the financial condition of the company in terms of fuzzy data values controlled by financial indicators is considered in the thesis. Based on the analysis of traditional methods of solving this problem are identified the lack of them: insufficient consideration of the uncertainty of input data. In this regard, improved methods of multivariate discriminant analysis, cluster analysis and regression analysis for the case when the initial data – fuzzy numbers. For small sample output data suggested the procedure for building diagnostic information processing expert system that combines regression approach and Bayesian inference mechanism. The calculation of the regression coefficients method used pairwise comparisons. The method of predicting the time series correlated to the small sample of the original data, as well as a method of forecasting the series, given its wavelet model. On the basis of the developed methods based information technology diagnosis financial condition of the company. The proposed technology is integrated into the software package for the credit assessment of the bank borrowers showed more early detection of deterioration in the financial condition of borrowers compared to the old technology. The results obtained allowed to take timely management decisions and prevent increase of bad debts in the loan portfolio of the bank.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Александрова, Вікторія Олександрівна. "Формування економіко-організаційного забезпечення реорганізації діяльності промислового підприємства." Thesis, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/49122.

Full text
Abstract:
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, 2020. Дисертацію присвячено розробці та науковому обґрунтуванню теоретичних і науково-методичних підходів щодо розвитку організаційно-економічного забезпечення реорганізації промислових підприємств. Досліджено світові тенденції розвитку машинобудування в світі та в національній економіці, основні теоретичні підходи щодо формування організаційно-економічного забезпечення проведення реорганізації промислового підприємства. Обґрунтовано сутність дефініції «реорганізація діяльності промислового підприємства», яке враховує ключові компетенції функціонування та розвитку соціально-економічної системи з виокремленням наскрізних бізнес-процесів для забезпечення генерації доданої економічної вартості. Обґрунтовано необхідність при реорганізації діяльності промислового підприємства враховувати функціональні складові (маркетинг, проектування, підготовка виробництва, закупівлі та логістика, моніторинг якості, реалізація продукції, підтримка та супроводження) наскрізного бізнес-процесу, що відображає реалізацію ключових компетенцій суб‘єкта господарювання, структурних елементів (управлінських, основних, допоміжних), формування функціональних зон і організаційних контурів. Виокремлено основні форми й види проведення реорганізації промислового підприємства в координатах: технологія, простір, час, структура, клієнти, результат, що є у підґрунтям розробки методичних підходів до оцінки, діагностики його фінансово-економічного стану та формуванні заходів проведення реорганізації. Розроблено теоретико-методичні положення формування організаційно-економічного забезпечення реорганізації діяльності промислових підприємств, що містять: виділення функціональних складових наскрізних бізнес-процесів; формування функціональних зон і організаційних контурів; виокремлення цілей, форм й видів реорганізації діяльності. Проаналізовано фінансовий стан та економічну діяльність суб‘єктів господарювання машинобудівного комплексу України. Сформовано науково-практичні рекомендації щодо визначення факторів впливу на ефективність діяльності промислових підприємств, які передбачають оцінку генерації економічної доданої вартості та імітаційне моделювання закономірностей і взаємозв‘язків показників функціонування та розвитку підприємства. Удосконалено науково-методичний підхід до оцінювання рівнів економічного розвитку та активності, який базується на побудові моделей факторів, які характеризують функціональні зони і організаційні контури реорганізації діяльності промислового підприємства Формування організаційно-економічного забезпечення реорганізації діяльності промислового підприємства базується на економіко-математичному моделюванні та теорії ігор при визначенні комплексів цільових заходів реорганізації за напрямами та враховує взаємозв‘язок та взаємообумовленість їх впливу на внутрішні та зовнішні фактори формування рівня досягнення ефективності, що дозволяє визначати найбільш доцільні комбінації фінансово-економічного і організаційного інструментарію реорганізації діяльності промислового підприємства з визначеними параметрами впливу. Розроблено підхід до формування організаційно-економічного забезпечення реорганізації діяльності та прогнозування результатів запровадження важелів реорганізації діяльності промислового підприємства,що ґрунтується на сценарному підході, врахуванні обмежень фінансово-економічного характеру та визначенні періоду досягнення цільового рівня генерації економічної доданої вартості, що дозволяє підвищити ступінь обґрунтованості доцільності їх застосування та реалізації у середньостроковій перспективі. Розроблені пропозиції доведені до рівня методичних підходів, а їх практична реалізація у контексті розвитку організаційно-економічного забезпечення реорганізації промислових підприємств Харківського регіону довела їх практичну значущість і доцільність подальшого використання сформованого інструментарію.
The dissertation on achieving a scientific degree of the candidate of economic sciences on a specialty 08.00.04 - economics and management of the enterprises (on kinds of economic activity). – National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Kharkiv, 2020. The dissertation is devoted to the development and scientific substantiation of theoretical and scientific-methodical approaches to the development of organizational and economic support for the reorganization of industrial enterprises. The world tendencies of development of mechanical engineering in the world and in the national economy, the basic theoretical approaches concerning the formation of organizational and economic maintenance of carrying out of the reorganization of the industrial enterprise are investigated. Justified the definition of «reorganization of an industrial enterprise» is substantiated, which takes into account the key competencies of the functioning and development of the socio-economic system with the separation of end-to-end business processes to ensure the generation of added economic value. Justified necessity to take into account the functional components (marketing, design, production preparation, procurement and logistics, quality monitoring, product sales, support, and maintenance) of the end-to-end business process, which reflects the implementation of key competencies of the business entity, structural elements (management, main, auxiliary), the formation of functional areas and organizational circuits. The main forms and types of the reorganization of an industrial enterprise are singled out in coordinates: technology, space, time, structure, clients, result, which is the basis for developing methodological approaches to assessment, diagnosis of its financial and economic condition, and formation of reorganization measures. Theoretical and methodological provisions for the formation of organizational and economic support for the reorganization of industrial enterprises, containing: the allocation of functional components of end-to-end business processes; formation of functional zones and organizational contours; identification of goals, forms, and types of the reorganization of activities. The financial condition and economic activity of economic entities of the machine-building complex of Ukraine are analyzed. Scientific and practical recommendations for determining the factors influencing the efficiency of industrial enterprises, which include the assessment of the generation of economic value-added and simulation of patterns and relationships of indicators of operation and development of the enterprise. An improved scientific and methodological approach to assessing the levels of economic development and activity, which is based on the construction of models of factors that characterize the functional areas and organizational contours of the reorganization of the industrial enterprise The formation of organizational and economic support for the reorganization of the industrial enterprise is based on economic and mathematical modeling and game theory in determining the sets of targeted measures of reorganization by areas and takes into account the relationship and interdependence of their impact on internal and external factors of efficiency. combinations of financial, economic, and organizational tools for the reorganization of the industrial enterprise with certain parameters of influence. The approach to the formation of organizational and economic maintenance of reorganization of activity and forecasting of results of the introduction of levers of the reorganization of activity of the industrial enterprise based on the scenario approach, taking into account restrictions of financial and economic character and definition of the period of achievement of the target level of generation of economic added value is developed. application and implementation in the medium term. The developed proposals are brought to the level of methodical approaches, and their practical implementation in the context of the development of organizational and economic support of the reorganization of industrial enterprises of the Kharkiv region proved their practical significance and expediency of further use of the formed tools.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Петренко, Людмила. "Iнформаційна технологія для прогнозування фінансового стану підприємств на основі альтернативних методів." Thesis, ВНТУ, 2014. http://ir.lib.vntu.edu.ua/handle/123456789/4526.

Full text
Abstract:
Розглянуто особливості проектування інформаційної системи для аналізу та прогнозування фінансового стану виробничих підприємств на основі мереж Байєса, логістичної регресії та нечіткої логіки. Створено модульно-структурну архітектуру інформаційної системи (ІС). Реалізована система автоматично взаємодіє із зовнішніми сервісами через інструментарій веб-сервісів та має власний інтерфейс користувача.
The features of the design of information systems for analyzing and forecasting the financial state of enterprises was considered. It is based on Bayesian networks, logistic regression and fuzzy logic. The modular structural architecture of the information system was created. Implemented system automatically communicates with external services via web services toolkit and has its own user interface.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Прогнозування стану підприємства"

1

Гайбура, Ю. "Аналіз і прогнозування фінансового стану підприємства в сучасних умовах." In СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ЄВРОЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ, 394–495. Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2022. http://dx.doi.org/10.32782/978-966-289-635-0-46.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography