Academic literature on the topic 'Очистка стічної води'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Очистка стічної води.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Очистка стічної води"

1

Петренко, К. В., І. В. Іванченко, and О. О. Кармазін. "АНАЛІЗ ВОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ МОЖЛИВОСТІ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА «ЗЕЛЕНОГО» ВОДНЮ." Vidnovluvana energetika, no. 2(65) (June 28, 2021): 19–28. http://dx.doi.org/10.36296/1819-8058.2021.2(65).19-28.

Full text
Abstract:
Мета статті – аналіз водних ресурсів України та з’ясування можливості їх використання для отримання «зеленого» водню. Розгортання сучасних водневих технологій для потреб енергетики України стає важливим напрямком. Застосування водню дасть значні переваги для енергетичної системи України, навколишнього середовища та бізнесу. Потенційно можливий обсяг виробництва «зеленого» водню в Україні за допомогою електролізу розраховано за результатами проведених наукових досліджень потенціалу генерації електроенергії вітро- та фотоелектричними станціями. Для розрахунку потенційно можливого обсягу виробництва «зеленого» водню за допомогою електролізу передбачено питоме споживання електроенергії 4,5 кВт∙год / нм3 Н2. Потенціал середньорічного виробітку «зеленого» водню на території України становить 505 132 млн нм3. Електроліз води на даний момент вважається найоптимальнішою технологією для отримання стійкого водню. Для виробництва 1 нм3 Н2 використовується 1,5–2,0 л води, тобто для використання середньорічного потенціалу «зеленого» водню (505 132 млн нм3) потрібно 757,7 млн м3 води. Прогнозоване до 2030 року зменшення втрат води за рахунок удосконалення технологічних процесів підйому, виробництва й транспортування води в результаті впровадження енергоефективних технологій, дозволяє на 70 % задовольнити потребу у воді для використання всього наявного середньорічного потенціалу виробництва «зеленого» водню (518 млн м3). Аналіз запасів нормативно очищених та нормативно чистих без очистки стічних вод (4 473 млн м3) показав перевищення в 6 разів потреби у воді для реалізації всього потенціалу «зеленого» водню. Для виробництва водню також може бути використана морська вода. Отже, наявні водні ресурси України є цілком достатніми для повної реалізації потенціалу виробництва «зеленого» водню без збільшення водозабору. Бібл. 18, табл. 1, рис. 5.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kychko, Iryna, and Alla Kholodnytska. "РАЦІОНАЛЬНЕ ВОДОКОРИСТУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ЯКІСНОЮ ПИТНОЮ ВОДОЮ, ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ’Я ТА ТРИВАЛОСТІ ЖИТТЯ." PROBLEMS AND PROSPECTS OF ECONOMIC AND MANAGEMENT, no. 2(26) (2021): 7–17. http://dx.doi.org/10.25140/2411-5215-2021-2(26)-7-17.

Full text
Abstract:
У статті обґрунтовано, що якість водних ресурсів є одним із вагомих чинників тривалості життя. Систематизовано джерела забруднення водних ресурсів України, розглянуто категорії стічних вод у розрізі ступеня їх очищення. Обґрунтовано за допомогою емпіричних, статистичних методів, а також порівняння, систематизації та узагальнення вплив рівня забруднення водних ресурсів на демографічні процеси та розроблено коригуючі заходи водокористування щодо запобігання погіршення якості води, негативних наслідків споживання населенням водних ресурсів. Визначено, що для покращення екологічних показників водних ресурсів України необхідно вирішити такі завдання, як зменшити рівень забруднення стічних вод шляхом реконструкції і ремонту каналізаційних мереж і споруд та використання сучасних технологій очистки води; сприяти на державному рівні формуванню екологічних потреб, що може суттєво зменшити рівень забруднення; створювати програми стимулювання соціальної відповідальності бізнесу за допомогою фінансових, адміністративних важелів
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ковальчук, В. А. "ВПРОВАДЖЕННЯ СУЧАСНИХ СПОРУД ДЛЯ ОЧИСТКИ СТІЧНИХ ВОД ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ." Ресурсоекономні матеріали, конструкції, будівлі та споруди, no. 36 (November 24, 2018): 271–78. http://dx.doi.org/10.31713/budres.v0i36.276.

Full text
Abstract:
У статті наведено приклади впровадження сучасних споруд, для очистки стічних вод підприємств харчової промисловості. Для очистки стічних вод застосовуються виготовлені з металу відстійники-флотатори, аеротенки-відстійники підвищеної гідравлічної висоти, фільтри з плаваючим завантаженням, які монтуються на майданчику очисних споруд.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Писаренко, П. В., М. С. Самойлік, А. О. Тараненко, Ю. А. Цьова, and М. М. Приставський. "НАУКОВІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ АДАПТИВНОЇ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ГІДРОСИСТЕМОЮ (НА ПРИКЛАДІ Р. ВОРСКЛИ В МЕЖАХ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ)." Вісник Полтавської державної аграрної академії, no. 2 (June 25, 2021): 124–34. http://dx.doi.org/10.31210/visnyk2021.02.15.

Full text
Abstract:
Проведено дослідження хімічних, фізико-хімічних та гідробіологічних показників на різних ділянках р. Ворскли. На досліджуваних ділянках річки встановлена залежність між антропогенним навантаженням та якістю води. Визначено пряму залежність між вмістом у воді азоту та фосфору та розвитком водоростей. Проведена оцінка стійкості водних екосистем до антропогенної евтрофіка-ції на чотирьох ділянках р. Ворскла. Виділені ділянки з перевагою продукційних процесів. На ділянці Т.1 гідросистема р. Ворскли здатна до самоочищення. На ділянках Т.2-Т.4 гідросистема продукує більше органічної речовини, ніж може розкласти, що знижує її здатність до самоочищення, посилює процеси евтрофікації. Проведена оцінка зменшення антропогенного навантаження на ділянках р. Ворскли за Р/D-відношенням. На основі отриманих результатів розроблені агроекологічні рекомендації регулювання евтрофікації водних систем для існуючого, оптимального та перспектив-ного сценарію та визначено їхню економічну ефективність. Існуючий сценарій – збиток від забруд-нення водного середовища складає 62 млн грн щорічно. Оптимальний сценарій (2022–2030 рр.) включає заходи: використання пробіотику (протягом 5 років у 4 точках загальним обсягом 720 кг); будівництво сучасних систем очистки стічних вод з використанням пробіотичних препаратів; зменшення скидів від вигрібних ям (за рахунок використання біопрепаратів та заміна їх на септики). Перспективний сценарій (2030–2040 рр.) – побудова системи збору дощових і талих вод, очистка донних відкладень з використанням гідробіологічних методів, рекультивація звалища ТПВ (методом вапнування та використання пробіотику). Для вирішення першочергових заходів (1 етап) необхідно 43 млн грн. Орієнтовний термін реалізації – 8 років. При реалізації даних методів збиток через забруднення водного середовища зменшиться на 85 % і складатиме 9,3 млн грн. Реалізація оптима-льних заходів покриває збиток у розмірі 52,7 млн грн та матиме економічну ефективність – 9,7 млн грн за рік. За 8 років економічний ефект складатиме 378,6 млн грн. Для реалізації перспективних заходів необхідно 70,8 млн грн. Покриття збитку за забруднення водного середовища від реалізації даних заходів складає 15 % (9,3 млн грн.). Поліпшення гідросистеми дасть змогу зменшити екологічні ризики здоров’я населення, сприятиме розвитку рекреації, рибного господарства (соціаль-но-економічний ефект).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Блінова, Н. К., and В. І. Мохонько. "Особливості технології очистки поверхневих стічних вод з територій підприємств азотної промисловості." ВІСНИК СХІДНОУКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ імені Володимира Даля, no. 7(255) (December 17, 2019): 14–19. http://dx.doi.org/10.33216/1998-7927-2019-255-7-14-19.

Full text
Abstract:
На основі експериментальних досліджень визначені особливості процесу кінетики осадження завислих речовин реальних поверхневих стічних вод підприємств, що виробляють продукцію з використанням Нітрогену. На модельній суміші в статичних умовах досліджено біохімічну трансформацію сполук Нітрогену в стічних водах. Запропоновані технологічні підходи та оптимальні технологічні параметри для вилучення основних забруднюючих компонентів з поверхневих стічних вод територій підприємств азотної промисловості.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Василюк, Т. П. "Використання гідробіонтів виду Eichornia crassipes для очистки стічних вод." Екологія довкілля та безпека життєдіяльності, no. 4 (2008): 63–68.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Олійник, О. Я., С. В. Телима, Ю. І. Калугін, and Е. О. Олійник. "Моделювання і розрахунки очистки стічних вод від сполук азоту в біореакторах з використанням біоплівкових моделей." Reports of the National Academy of Sciences of Ukraine, no. 5 (October 27, 2021): 39–49. http://dx.doi.org/10.15407/dopovidi2021.05.039.

Full text
Abstract:
Запропоновано математичну модель та розрахунки параметрів очистки стічних вод від сполук амоній ного азоту(нітрифікація) в біореакторах з додатковим облаштуванням в їх об’ємі закріпленого біоценозу у вигляді біоплівки. Дана оцінка впливу різних факторів на параметри очистки. В моделі використовується кінетика реакцій згідно нелінійного рівняння Моно, що дозволяє проводити розрахунки по визначенню концентрацій азоту на зовнішній та внутрішній поверхнях біоплівки та оцінювати ефективність дії біоплівки заданої товщини по характеру проникнення в ній забруднень азоту. При цьому потік субстрату та глибина проникнення в біоплівку є функціями концентрації субстрату на поверхні біоплівки, швидкості реакції всередині біоплівки і дифузійного масопереносу. У якості основного параметра для оцінки впливу кисню, який контролює процес окислення амонію до нітритів, пропонується використання відношення концентрацій кисню до амонійного азоту. Як показали конкретні приклади і розрахунки, дане відношення мо же бути кращою альтернативою контролю за нітрифікацією в реакторі у порівнянні з концентрацією кисню.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Донська, М. Д. "Кульський Леонід Адольфович - відомий вчений в галузі очистки промислових, природних і стічних вод." Гілея, Вип. 101 (№ 10) (2015): 139–43.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Kozachyna, V., V. Shynkarenko, V. Gabrinets, and V. Horiachkin. "MATHEMATICAL MODELING IN WASTE WATER TREATMENT TASKS." Scientific Bulletin of Civil Engineering 97, no. 3 (2019): 105–9. http://dx.doi.org/10.29295/2311-7257-2019-97-3-105-109.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Khomko, N. Yu, and M. V. Ruda. "Оцінювання впливу "Львівводоканалу" на довкілля." Scientific Bulletin of UNFU 28, no. 5 (May 31, 2018): 83–87. http://dx.doi.org/10.15421/40280518.

Full text
Abstract:
Проаналізовано екологічні проблеми функціонування очисних споруд "Львівводоканалу". Досліджено каналізаційні споруди міста Львова, що складаються з двох технологічних ліній, які розташовані на правому і лівому берегах річки Полтва. Встановлено, що незадовільний стан систем водовідведення і пов'язане з цим забруднення водойм є однією з головних проблем навколишнього природного середовища України, що становить значний ризик для здоров'я населення. Наявні технічні споруди для відведення та оброблення стічних вод знаходяться на прогресуючій стадії фізичного розпаду. Оскільки провести значну заміну установок найближчим часом є нереалістично, терміново потрібно розробляти концепції і заходи з ремонту наявних установок, які покращують очистку стічних вод і можна їх використати в наступні роки. Проведено дослідження стосовно впливу очисних споруд на територію підприємства, визначено вміст важких металів у осаді первинних відстійників та у ґрунті, що знаходиться у межі зони впливу цього техногенного об'єкта. Підтверджено, що значні концентрації фенолу, формальдегіду та інших антисептиків спричиняють денатурацію білків протоплазми, а ефір і ацетон руйнують оболонку живих клітин. Встановлено, що на територіях (на захід та на північ від мулових майданчиків) є перевищено норми вмісту важких металів: кадмію, міді, нікелю, свинцю, хрому, цинку. Ці важкі метали належать до І та ІІ класів небезпеки. Не виявлено перевищень ГДК та фонових концентрацій з амонію обмінного, фосфору (рухомі форми), нітратів, сульфатів, хлоридів в об'єднаній пробі ґрунту на північ від мулових майданчиків.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Очистка стічної води"

1

Будьоний, Олександр Петрович, Александр Петрович Буденный, Oleksandr Petrovych Budonyi, and К. О. Наземцева. "Використання озону для очищения стічної води та у водопідготовці." Thesis, Вид-во СумДУ, 2009. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/6878.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Скородєд, Д. С. "Дослідження можливості повторного використання стічної води їдальні СумДУ." Thesis, Сумський державний університет, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/31477.

Full text
Abstract:
Основна концепція повторного використання стічних вод сформульована Економічною і Соціальною радою ООН ще в 1958 році. Відповідно до цієї концепції вода високої якості не повинна, за винятком тих випадків, коли вона є в надлишку, використовуватися для ланцюгів, які допускають застосування води нижчої якості. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/31477
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Корнієнко, Катерина Володимирівна. "Модернізація біореактора з іммобілізованою на інертних носіях мікрофлорою." Master's thesis, КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. https://ela.kpi.ua/handle/123456789/46622.

Full text
Abstract:
Магістерська дисертація викладена на 123 сторінках друкованого тексту. Робота складається зі вступу, сіми розділів, висновків, списку використаних джерел та містить 29 рисунків, 19 таблиці, 10 креслення та додатків. Магістерська дисертація присвячена модернізації біореактора з іммобілізованою на інертних носіях мікрофлорою. Тема дисертації є актуальною, оскільки безпечна та економічно ефективна біологічна очистка є важливим питанням, що необхідно враховувати, особливо для галузей, які повинні знайти фінансово прийнятні методи очищення, щоб відповідати допустимим рівням скидання. В проєкті наведено обґрунтування вибору апаратурно-технологічної схеми очистки стічної води на основі аналізу літературних даних. Вдосконалено біоректор за допомогою використання інертних носіїв, замість полімерних, що в свою чергу не потребують складної експериментальної підготовки на більш ранній стадії. Крім того іммобілізовані мікроорганізми на носіях мають більшу стійкість до токсичності та низького виходу мулу.
The master's dissertation is presented on 123 pages of printed text. The work consists of an introduction, seven sections, conclusions, a list of sources used and contains 29 figures, 19 tables, 10 drawings and appendices. The master's dissertation is devoted to the modernization of a bioreactor with microflora immobilized on inert carriers. The topic of the dissertation is relevant because safe and cost-effective biological treatment is an important issue to consider, especially for industries that need to find financially acceptable treatment methods to meet acceptable discharge levels. The project provides a rationale for the choice of equipment and technological scheme of wastewater treatment based on the analysis of literature data. The biorector has been improved by using inert carriers instead of polymeric ones, which in turn do not require complex experimental preparation at an earlier stage. In addition, immobilized carriers on carriers have greater resistance to toxicity and low sludge yield.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Белоногова, А. А., and И. А. Рой. "Интенсификация очистки сточных вод с применением механических колебаний ультразвукового диапазона." Thesis, Издательство СумГУ, 2012. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/25651.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Соляник, Валерій Олександрович, Валерий Александрович Соляник, Valerii Oleksandrovych Solianyk, and О. В. Сланченко. "Очищення стічних вод від ПАР та фосфатів." Thesis, Видавництво СумДУ, 2012. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/25697.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Гурець, Лариса Леонідівна, Лариса Леонидовна Гурец, Larysa Leonidivna Hurets, and В. В. Ивашина. "Интенсификация процессов очистки сточных вод под действием электромагнитных полей." Thesis, Изд-во СумГУ, 2011. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/7693.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Кузьмінчук, А. В., А. В. Лапінський, and Г. В. Кримець. "Розробка технології локальної очистки стічних вод видобування бурштину." Thesis, Сумський державний університет, 2016. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/52163.

Full text
Abstract:
Українське Полісся посідає одне з перших місць по спрогнозованій кількості покладів бурштину. Практично до 2014 року видобуток бурштину на території України був монополізований державою. Сьогодні, не зважаючи на те, що ліцензований видобуток бурштину фізичними та юридичними особами заборонений, він активно ведеться з порушенням законодавства про земельні ресурси. Єдиним виходом з кризової ситуації, що склалася на сьогодні, є законодавча демонополізація ринку добування та видача ліцензій на видобування бурштину фізичним та юридичним особам.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Трунова, Інна Олександрівна, Инна Александровна Трунова, Inna Oleksandrivna Trunova, and І. М. Терещенко. "Проблеми очищення стічних вод котеджних селищ." Thesis, Сумський державний університет, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/31639.

Full text
Abstract:
Ви бажаєте, приходячи додому, відпочити від ритму та шуму великого міста? Але як поєднати переваги заміського життя і міський комфорт? Відповідь проста - котеджі за містом або у спальному районі міста. Останнім часом жити в своєму будинку за містом вважається престижним і є ознакою благополуччя. Створене певне життєве середовище в природних умовах - це безпечно і комфортно. Ваше око радує упорядкована за європейськими стандартами територія. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/31639
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Хоменко, Катерина Павлівна, Екатерина Павловна Хоменко, Kateryna Pavlivna Khomenko, Леонід Дмитрович Пляцук, Леонид Дмитриевич Пляцук, and Leonid Dmytrovych Pliatsuk. "Биологическая очистка сточных вод." Thesis, Товариство "Знання" України, 2000. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/38577.

Full text
Abstract:
Побутові стічні води містять різні мікроорганізми. Ці води є епідеміологічно небезпечними для людини і тварин. Біологічний метод займає одно з провідних місць в очищенні стічних вод. Біофільтр - пристрій для більш якісного очищення стічних вод. Вивчається завантаження для барабаного біофільтра.
Бытовые сточные воды содержат различные микроорганизмы. Эти воды являются эпидемиологически опасными для человека и животных. Биологический метод занимает одно из ведущих мест в очистке сточных вод. Биофильтр - устройство для более качественной очистки сточных вод. Изучается загрузка для барабанного биофильтра.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Драч, О. В., and О. О. Богачов. "Очищення стічних вод водяним гіацинтом." Thesis, Сумський державний університет, 2016. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/52653.

Full text
Abstract:
Для очищення промислових та стічних вод застосовують різноманітні методи, такі як механічні, хімічні, фізико-хімічні, та біологічні. В даній роботі представлений біологічний метод очищення за допомогою рослини ейхорнії, або водяний гіацинт. У роботі увага зосереджується на ефективності застосування водяного гіацинту на території України, зокрема Сумської області, та шляхи подальшого її застосування. Після основного напрямку, тобто очищення, рослину можна повторно використати для переробки її в біодобавки, силос, та отримати чудове органічне добриво.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Очистка стічної води"

1

Макаров, Є. О. "Дослідження закономірностей електрохімічного утворення коагулянтів для очистки стічних вод." In PROSPECTS FOR EARTH EXPLORATION: CURRENT STATE AND RATIONAL USE OF RESOURCES. Baltija Publishing, 2021. http://dx.doi.org/10.30525/978-9934-26-183-1-11.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography