Journal articles on the topic 'Оцінка фінансової стійкості банку'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Оцінка фінансової стійкості банку.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 47 journal articles for your research on the topic 'Оцінка фінансової стійкості банку.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Литвиненко, Олеся. "ПОНЯТТЯ І ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАГРОЗ ФІНАНСОВІЙ БЕЗПЕЦІ СИСТЕМНО ВАЖЛИВИХ БАНКІВ." Вісник Університету банківської справи, no. 3(42) (December 23, 2021): 47–54. http://dx.doi.org/10.18371/2221-755x3(42)2021253523.

Full text
Abstract:
Анотація. Невисокий рівень довіри до банків і незначні темпи її відновлення зумовлюють загостренняпроблеми забезпечення фінансової безпеки банківських установ. Низький рівень фінансової безпекинавіть одного системно важливого банку може спровокувати порушення і деформацію банківськогосектору загалом. Від того, наскільки повним є визначення складу загроз, оцінка рівня їхньої інтен-сивності та можливих наслідків впливу, залежить ефективність побудови всієї системи забезпеченняфінансової безпеки системно важливих банків. Особлива увага приділяється розкриттю теоретичнихаспектів поняття загрози фінансовій безпеці системно важливих банків. Зокрема, визначено сутністьі відмінності між поняттями «загрози фінансовій безпеці», «фактори фінансової безпеки», «небезпекафінансовій безпеці», «виклик фінансовій безпеці» та «шкода фінансовій безпеці» у межах досліджен-ня фінансової безпеки системно важливих банків. Надано авторське визначення поняттю загрози фі-нансовій безпеці системно важливих банків, відповідно до якого загрозу фінансовій безпеці системноважливих банків слід розглядати як реалізовану форму небезпеки, сукупність чинників та явищ, щоспричиняють порушення стійкості функціонування і зниження захищеності фінансових інтересів бан-ківської установи, що, у свою чергу, може спровокувати дестабілізацію всієї фінансової системи. Розгля-нуто основні підходи до класифікації загроз фінансовій безпеці системно важливих банків. Виявлено,що фундаментальним є поділ загроз за джерелом виникнення, відповідно до якого їх можна поділити назовнішні і внутрішні (екзогенні та ендогенні), надано детальну характеристику зовнішнім і внутрішнімзагрозам фінансовій безпеці системно важливих банків. У розрізі дослідження фінансової безпеки сис-темно важливих банків було досліджено питання довіри населення. Виявлено, що стійкий рівень довіриє чинником забезпечення фінансової безпеки, а зменшення рівня довіри населення доцільно розглядатияк одну з основних загроз фінансовій безпеці системно важливих банків.Ключові слова: фінансова безпека банку, системно важливий банк, загрози фінансовій безпеці систем-но важливого банку, довіра населення.Формул: 0; рис.; 1; табл.: 0; бібл.: 17.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Volkova, V., and B. Vernytskyi. "Методичні підходи до оцінки фінансової стійкості банку." Фінанси, облік, банки, no. 1 (2018): 48–56. http://dx.doi.org/10.31558/2307-2296.2018.1.5.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Goncharenko, Tatiana Petrivna. "СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ ВНУТРІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА БАНКУ." SCIENTIFIC BULLETIN OF POLISSIA, no. 2(18) (2019): 190–98. http://dx.doi.org/10.25140/2410-9576-2019-2(18)-190-198.

Full text
Abstract:
Актуальність теми дослідження. Внутрішнє середовище банку є важливим елементом стратегічного управління, що визначає його конкурентоспроможність на ринку та ефективність прийняття управлінських рішень. Постановка проблеми. Численні дослідження розглядають окремі аспекти внутрішнього середовища, що формує фрагментоване уявлення про нього. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідження внутрішнього середовища та його окремих складових присвячено праці таких науковців, як Богацької Н. М., Віханського О., Грішнової О. А., Зверякова М. І. Лунякова О. В., Науменко А. В., Оборської С. В., Паладія М. В., Стефанової Н. А., Ткачука В. О., Шпига Ф. І. тощо. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на численні дослідження в цій сфері, в умовах трансформації економіки систематизація внутрішніх факторів банку, а особливо визначення його фінансового стану потребує більш поглибленого вивчення. Постановка завдання. Дослідження основних складових внутрішнього середовища банку та формування підходу до оцінки фінансового стану банку за допомогою поєднання коефіцієнтного аналізу та методів комплексної оцінки. Викладення основного матеріалу. У роботі запропоновано виділяти такі складові в структурі внутрішнього середовища банку: організаційний, кадровий, інформаційно-технологічний, маркетингововиробничий та фінансовий. Автор пропонує за наведеними структурними рівнями проаналізувати АТ КБ «ПриватБанк» та оцінити його фінансовий стан за допомогою коефіцієнтного аналізу та методів комплексної оцінки. Висновки. На основі оцінки фінансової стійкості, ліквідності, ділової активності та рентабельності банку за 2002-2018 роки було виявлено незадовільний стан (за запропонованою шкалою до 2016 року – «з деякими ознаками проблемності» та після 2016 – нестійкий (передкризовий) фінансовий стан»). Запропонований аналіз внутрішнього середовища повинен бути покладений в основу стратегічного управління банку задля вибору найкращої стратегії та прийняття ефективних управлінських рішень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Жукова, Т. О. "Аналіз та систематизація методів оцінки фінансової стійкості банку." Вісник Дніпропетровського університету. Серія : Економіка 24, no. 10/1 (2016): 27–37.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Жукова, Т. О. "Аналіз та систематизація методів оцінки фінансової стійкості банку." Вісник Дніпропетровського університету. Серія : Економіка 24, no. 10/1 (2016): 27–37.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Клюско, Л. А. "ІННОВАЦІЇ У СФЕРІ БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ." Збірник наукових праць Університету державної фіскальної служби України, no. 2 (February 12, 2020): 109–28. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5940.2.2019.109-128.

Full text
Abstract:
У статті досліджено сутність банківських інновацій в Україні, виокремлено їх види та визначено особливу роль в модернізації діяльності, забезпеченні конкурентоспроможності і фінансової стійкості банків, а також в розвитку економіки в цілому. Приділено увагу інноваційним наглядовим інструментам НБУ, таким як: вимога щодо формування та визначення кожним банком бізнес-моделі його діяльності; запровадження комплексної наглядової оцінки SREP (Supervisory review and evaluation process), за якою визначається життєздатність бізнес-моделі і стійкість стратегії розвитку банку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Клюско, Л. А., and Н. І. Ковда. "ДЕРЖАВНІ БАНКИ В УКРАЇНІ." Збірник наукових праць Університету державної фіскальної служби України, no. 1 (June 23, 2019): 94–108. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5940.1.2019.94-108.

Full text
Abstract:
У статті досліджено державний сектор банківської системи в Україні. Визначено його особливості, місце і роль в економіці держави, виявлено переваги та недоліки, здійснено оцінку стрес-аналізу фінансової стійкості. Окреслено подальші перспективи кожного з державних банків задля зменшення впливу держави на банківську систему.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Адонін, С. В., and Ю. М. Калашнікова. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ." Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, no. 4 (December 16, 2020): 155–60. http://dx.doi.org/10.32851/2708-0366/2020.4.19.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто сутність, типи та проблеми фінансової стійкості під- приємства, представлено результати оцінювання фінансової стійкості на прикладі ПАТ «Дніпрогаз» та запропоновано шляхи підвищення фінансової стійкості підприємства. Ця оцінка дає можливість підприємству функціонувати та розвиватися у мінливому зов- нішньому середовищі та реагувати на його зміни. Оцінювання здійснено на основі абсо- лютних та відносних показників. У ході аналізу фінансової стійкості ПАТ «Дніпрогаз» використано дані фінансових звітів за 2017–2019 рр. Результати отримано за допомогою методів аналізу та синтезу, порівняння. За результатами оцінки виявлено послаблення фінансового стану підприємства, з’ясовано, що ПАТ «Дніпрогаз» є фінансово нестабіль- ним, залежить від позикових коштів, має високий рівень фінансових ризиків. Визначено основні проблеми фінансової стійкості та запропоновано заходи покращення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Pylypiv, N. I., I. D. Piatnychuk, and I. I. Boryshkevych. "КОНЦЕПТУАЛЬНІ АСПЕКТИ БІЗНЕС-АНАЛІТИКИ ЯК ОСНОВИ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ БАНКІВ." Actual problems of regional economy development 1, no. 15 (November 4, 2019): 95–105. http://dx.doi.org/10.15330/apred.1.15.95-105.

Full text
Abstract:
У статі досліджено концептуальні основи аналітики у банківській сфері, що сприяє зміцненню фінансової стійкості установ у сучасному мінливому та динамічному бізнес-середовищі. Здійснено оцінку вітчизняного банківського сектору. Виявлено, що у 2018 р. політична ситуація в країні не мала значного впливу на роботу банківського сектору: депозити населення та бізнесу не знизилися, банки залишаються ліквідними та безперебійно здійснюють усі платежі. Це свідчить про відновлення довіри клієнтів до банківської системи.Визначено переваги використання банками аналітики у процесі здійснення своєї діяльності. Виявлено п'ять областей, в яких банки можуть підвищити прибутковість та зміцнити свою фінансову стійкість за умов використання бізнес-аналітики. Встановлено, що аналіз фокусується на розумінні того, що сталося, в той час як бізнес-аналітика концентрується на тому, чому це сталося, а також на тому, що буде далі. Бізнес-аналітика розпізнає закономірності в даних і на основі цих даних допомагає прогнозувати майбутнє.Вивчено зарубіжну літературу щодо трактування терміну “аналітика”. За результатами проведеного дослідження сформовано авторське бачення термінів “аналітика” та “бізнес-аналітика”, що дасть змогу застосувати емпіричний підхід у проведенні наступних наукових досліджень з метою вирішення окресленої проблематики.Досліджено, що в Україні в банківській та інших сферах вже існують вакансії аналітика (бізнес-аналітика), до якого ставляться наступні вимоги: навики роботи з програмним забезпеченням; вміння застосовувати аналіз, моделювання та здійснювати налаштування бізнес-процесів, опис і тестування бізнес-процесів; розгляд звернень користувачів та надання консультацій, формування звітів/претензій на періодичній основі або за запитом, і звичайно володіння англійською мовою.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Керімова, Сєвда, and Світлана Бойко. "ІНТЕГРАЛЬНА ОЦІНКА РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ." ΛΌГOΣ. МИСТЕЦТВО НАУКОВОЇ ДУМКИ, no. 10 (February 4, 2020): 13–17. http://dx.doi.org/10.36074/2617-7064.10.003.

Full text
Abstract:
У статті досліджено методичні підходи вітчизняних вчених щодо оцінки рівня фінансової безпеки комерційних банків та запропоновано власну методику, що базується на обчисленні інтегрального показника рівня фінансової безпеки банку та виділенні трьох складових: капітало-ресурсної, кредитно-інвестиційної та дохідно-витратної безпеки. Інтегральну оцінку фінансової безпеки банку апробовано на прикладі АТ «Ідея Банк».
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Грудзевич, Уляна, and Андріана Дрозд. "ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ АТ «КРЕДОБАНК»." Вісник Університету банківської справи, no. 3(42) (December 23, 2021): 39–46. http://dx.doi.org/10.18371/2221-755x3(42)2021253522.

Full text
Abstract:
Анотація. Для досягнення фінансової стійкості банку потрібно постійно проводити аналіз його по-точного стану і планових показників з урахуванням ендогенних та екзогенних чинників. У цьому кон-тексті досліджено фінансову стійкість АТ «Кредобанк» і фактори впливу на неї за допомогою сучасноїметодики Z-score, яка вже довший час активно застосовується центральними банками багатьох кра-їн, а також науковцями Міжнародного валютного фонду, проте ще не здобула належного визнанняв дослідженнях фінансової стійкості в Україні. На основі фінансової звітності АТ «Кредобанк» побудо-вано логістичну модель, що характеризується високою якістю та є адекватною. Для розрахунку логістич-ної регресії розроблено і використано комплекс фінансових показників, що всесторонньо відобража-ють фінансовий стан установи і дають змогу спрогнозувати ймовірність її банкрутства, що, у свою чергу,дозволить підвищити ефективність ухвалення управлінських рішень щодо виявлення кризових явищі попередити їхній розвиток. Така логіт-модель може бути використана як у практиці фінансового ме-неджменту самої банківської установи, так і в наглядовій діяльності в банківському секторі. Установле-но, що розпал COVID-19 дещо похитнув рівень фінансової стабільності АТ «Кредобанк» 2020 року, томудля подальшого розвитку і зростання прибутковості установи запропоновано низку рекомендаційнихвимог. Визначено, що якість ресурсів і капіталу є головними показниками ефективної діяльності бан-ку, саме їхнє оптимальне співвідношення за умов забезпечення платоспроможності, ліквідності, рента-бельності та фінансової стійкості сприяє збільшенню клієнтів, а відповідно зростає й дохід банківськоїустанови.Ключові слова: банк, стійкість, фінансова стійкість банку, індикатор Z-score, SWOT-аналіз банку, ло-гіт-модель управління фінансовою стійкістю.Формул: 4; рис.: 2; табл.: 7; бібл.: 10.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Параниця, Н. В., О. С. Буличов, and О. М. Охмак. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ІМІТАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 4 (January 21, 2020): 166–74. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.4.2020.166-174.

Full text
Abstract:
На основі імітаційної моделі аналізу показників публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України») досліджено необхідність запровадження й активного використання оцінки фінансової стійкості підприємства, що дозволить здійснити прогноз і підвищити ефективність газової та нафтопереробної галузей. Визначено, що одним з найважливіших завдань у галузі прогнозування тенденцій розвитку підприємства є оцінка його фінансової стійкості, здійснювана на основі науково обґрунтованих моделей, оскільки саме цей показник, у першу чергу, є фактором організаційного й економічного розвитку підприємства. Аналіз практичного застосування відповідних імітаційних моделей і методик оцінки створює основу для прийняття грамотних та ефективних управлінських рішень. Доведено, що використання універсальної дискримінантної функції дає можливість істотно спростити аналіз фінансової стійкості, однозначно оцінити фінансовий стан підприємства, тому саме вона береться за основу для побудови комплексного алгоритму оцінки фінансової стійкості, заснованого на імітаційному моделюванні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Лук"янець, О. В. "Оцінка стійкості фінансової системи: теоретичні аспекти." Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України 18 (2006): 346–49.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Іщенко, О. "Сутність та структурні елементи фінансової стійкості банку." Банківська справа, no. 5/6 (125) (2014): 48–61.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Кишакевич, Б. Ю. "Інтегрально-аналітичний підхід до оцінювання фінансової стійкості банку." Вісник Запорізького національного університету. Економічні науки, no. 4 (24) (2014): 75–81.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Лучаківський, А. О. "Використання генетичного алгоритму для оптимізації фінансової стійкості банку." Актуальні проблеми економіки, no. 2 (176) (2016): 411–20.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Дзюбенко, О. М. "Оцінка фінансової стійкості лісогосподарських підприємств Житомирської області." Агросвіт, no. 2, січень (2018): 77–82.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Варцаба, В. І. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ЗМІЦНЕННЯ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ КОРОНАВІРУСУ." Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Економіка», no. 1(57) (July 2, 2021): 107–13. http://dx.doi.org/10.24144/2409-6857.2021.1(57).107-113.

Full text
Abstract:
У статті розкрито сутність та процедуру використання коефіцієнтного аналізу при оцінці ефективності банківської діяльності. Здійснено аналіз та оцінку фінансової стійкості банківської системи України на етапі розгортання кризи, спричиненої пандемією коронавірусу COVID-19. Досліджено вітчизняний досвід впровадження регуляторних заходів щодо зміцнення фінансового стану українських банків. Дано характеристику етапам впровадження нових регуляторних вимог НБУ для підвищення фінансової стійкості банківської системи України
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Дубина, М. В. "Економіко-статистична оцінка фінансової стійкості місцевих бюджетів України." Статистика України, no. 4 (79) (2017): 31–38.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Котляр, М. Л. "Оцінка фінансової стійкості підприємства на базі аналітичних коефіцієнтів." Фінанси України, no. 1 (2005): 113–17.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Дубина, М. В. "Економіко-статистична оцінка фінансової стійкості місцевих бюджетів України." Статистика України, no. 4 (79) (2017): 31–38.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Hlushchenko, Yu A. "Комунальні банки в системі кредитування територіальних громад." Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 3 (June 1, 2018): 86–92. http://dx.doi.org/10.32886/instzak.2018.03.12.

Full text
Abstract:
У статті досліджено теоретичні основи вітчизняного та зарубіжного досвіду існування комунального кредиту та визначено роль комунальних банків у процесі фінансово-економічного розвитку територіальних громад. З’ясовано, що в Україні розвиток комунальних банків носить фрагментарний характер. Запропоновано визначення законом правової основи створення комунальних банків та залучення до вкладів тимчасово вільних коштів відповідних місцевих бюджетів, що сприятиме підвищенню рівня фінансової стійкості банку та самостійності територіальних громад.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Vinnychenko, O. V., and V. V. Hromakova. "Theoretical Aspects of the Bank’s Financial Stability." Business Inform 5, no. 508 (2020): 375–81. http://dx.doi.org/10.32983/2222-4459-2020-5-375-381.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Savastieieva, Oksana. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ МІЖБЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН." PROBLEMS AND PROSPECTS OF ECONOMIC AND MANAGEMENT, no. 4(20) (2019): 403–11. http://dx.doi.org/10.25140/2411-5215-2019-4(20)-403-411.

Full text
Abstract:
The article analyzes the dynamics of changes in the main budget indicators at the local level and highlights the charac-teristic trends. The scientific and methodological approach to the complex assessment of the financial stability of local budg-ets is proposed. necessary to step up public policy instruments to attract additional sources of funding in a context of decen-tralization. The integral indicator of financial sustainability of local budgets of Ukraine in 2019 was calculated and found that in most regions it tended to decrease except Chernihiv, Kharkiv, Mykolaiv, Kirovograd, Kiev, Vinnytsia and Kyiv. The advantages and prospects of using the proposed approach in terms of financial decentralization are substantiated
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Іванченкова, Лариса, Галина Ткачук, Лариса Шкляр, and Тетяна Маркова. "ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ АНАЛІТИКИ БІЗНЕСУ." MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, no. 1 (April 28, 2022): 64–70. http://dx.doi.org/10.31891/mdes/2022-3-8.

Full text
Abstract:
В статті розглянуто основні етапи виконання фінансового аналізу, а саме: відбір та підготовка інформації, необхідної для фінансового аналізу. загальна оцінка фінансового стану підприємства, інтерпретація отриманих результатів. Виділено основні функції програмного забезпечення фінансового аналізу: консолідація та порівняння фінансових операцій та бухгалтерських записів, ефективна фінансова комунікація із зацікавленими сторонами, оцінка фінансового стану, приймання рішення щодо інвестування та фінансування, розвиток фінансових цілей, прогнозування. До основних користувачів програмного забезпечення фінансового аналізу підприємства відносяться: бухгалтерські відділи, менеджери, команди з фінансового планування та аналізу. Зроблено висновок про те, що застосування програмного забезпечення на підприємствах дозволяє: проаналізувати вплив на досліджуваний об'єкт широкого круга внутрішніх і зовнішніх чинників; підвищити достовірність і надійність отриманих результатів фінансового аналізу; створити можливості для проведення комплексних досліджень для аналізу фінансової діяльності підприємства, що полегшує роботу із проведення фінансового аналізу підприємства та оцінки фінансової стійкості; підвищити системності фінансового аналізу, що обумовлене необхідністю чіткого визначення і формалізації аналітичних завдань при їх розв’язанні в автоматичному режимі Також зроблено висновок про те, що важливість автоматизації аналізу та прогнозування фінансових результатів бізнесу відображається у швидкій трансформації бізнесу, яка передбачає використання інформаційних технологій для оптимізації бізнес-процесів та підвищення ефективності, з якою підприємства приймають обґрунтовані управлінські рішення. Можна зробити висновок, що впровадження та використання сучасних інструментів фінансового аналізу на вітчизняних підприємствах є дуже важливим завданням у стрімкому розвитку світової економіки та ринку технологій, тому слід приділяти увагу підвищенню кваліфікації фінансових кадрів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Шубалий, О. М., and І. С. ,. Гриник. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ЗВЕДЕНИХ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ." Економічні науки. Серія "Регіональна економіка", no. 18 (71) (November 30, 2021): 266–77. http://dx.doi.org/10.36910/2707-6296-2021-18(71)-28.

Full text
Abstract:
Мета дослідження полягає в проведенні оцінки фінансового забезпечення сталого розвитку Північно-Західного регіону за рахунок коштів зведених місцевих бюджетів. Проведено порівняльний аналіз доходів та рівня самодостатності зведених місцевих бюджетів Волинської та Рівненської областей; порівняльний аналіз динаміки показника валового регіонального продукту, що припадає в середньому на 1 грн загальних видатків місцевих бюджетів; вивчено зміну питомої ваги статей видатків зведених місцевих бюджетів, а також вивчено динаміку показників фінансової стійкості зведених місцевих бюджетів Північно-Західного регіону.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Андрущак, Є. М., and В. С. Фуфалько. "ВПЛИВ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ ЧИННИКІВ НА УПРАВЛІННЯ КРЕДИТНИМ ПОРТФЕЛЕМ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ НА ПРИКЛАДІ АТ АКБ “ЛЬВІВ”." Herald of Lviv University of Trade and Economics Economic sciences, no. 64 (October 7, 2021): 25–30. http://dx.doi.org/10.36477/2522-1205-2021-64-04.

Full text
Abstract:
В статті розглянуто основні чинники, які впливають на формування кредитного портфеля банку, а також ризики, які з ними пов’язані. Оцінка фінансово-економічних передумов управління кредитним ризиком у банківській системі України проводиться з метою створення ефективної системи управління ним. У процесі дослідження було розглянуто основні типи кредитного портфеля банків. Визначено, що тип кредитно-го портфеля формується залежно від мети діяльності банку. Зазначено, що кредитний портфель банку варто розглядати як сукупність активів, що піддається оцінці, сегментації, класифікації та управлінню. Така необ-хідність зумовлена потребою в оцінці дохідності, ризиковості, ліквідності не лише кожної операції, але й їх сукупності. Охарактеризовано зовнішні та внутрішні чинники, які впливають на кредитний портфель банку. Виявлено негативний вплив спалаху пандемії, викликаний вірусом COVID-19, на економічну активність учас-ників кредитного ринку. Визначено, що головним завданням системи управління кредитним ризиком банку є мінімізація кредитного ризику при забезпеченні достатнього рівня прибутків з метою збереження коштів вкладників і підтримання фінансової стабільності банку. Досліджено загальні методи управління кредитними ризиками. Виокремлено заходи, які вживав Банк “Львів” для нівелювання кредитних ризиків, спричинених віру-сом COVID-19. З метою визначення рівня ефективності кредитної політики банку проаналізовано сучасний стан кредитного портфеля АТ АКБ “Львів”. Також досліджено динаміку кредитного портфеля Банку “Львів” за період 2017-2020 роки. Під час дослідження виявлено вплив фінансово-економічних чинників на зміни у структурі кредитного портфеля Банку “Львів”. Визначено напрями вдосконалення управління кредитним портфелем комерційного банку в умовах економічної нестабільності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Masiuk, Yu. "ASSESSMENT OF THE FINANCIAL STABILITY OF AN ENTERPRISE AND THE DIRECTIONS OF ITS PROVISION." Vìsnik Lʹvìvsʹkogo nacìonalʹnogo agrarnogo unìversitetu. Ekonomìka APK 28, no. 1 (August 1, 2021): 67–73. http://dx.doi.org/10.31734/economics2021.28.067.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Ivanov, R. V., V. V. Volkova, and O. S. Koval. "Model Assessment of the Financial Stability of Travel Industry Entities with Reference to Sustainable Development." PROBLEMS OF ECONOMY 3, no. 49 (2021): 153–59. http://dx.doi.org/10.32983/2222-0712-2021-3-153-159.

Full text
Abstract:
The article is aimed at describing and testing a methodology for assessing the probability of bankruptcy of an enterprise operating in travel industry. In analyzing the activities of a travel industry entity with reference to sustainable development, attention is focused on indicators of financial stability and one of the main financial risks, i.e., the threat of bankruptcy. Modern methods of discriminant analysis used to determine bankruptcy probability, are analyzed as for the adequacy of their use to assess the activities of travel industry entities, and the specificity of their application is described. The available performance indices of a travel agency are analyzed, whose indicators of bankruptcy probability were defined and interpreted as showing that the financial situation at the travel agency in question was satisfactory as for its sustainable development. It is confirmed that of the most widely used methods estimating bankruptcy probability, Matviychuk's model and a modified Altman model are the most proper ones in assessing travel industry entities. Comparison of the results of their application with the entity classification made on the basis of a more commonly used Beaver coefficient shows a high level of consistency among the discriminant models considered. It is noted that taking into account the specifics of the model application and choosing financial indicators are the key to conducting a qualitative analysis and implementing effective anti-crisis policy at an enterprise with reference to its sustainable development. Further analysis of travel industry entities with reference to sustainable development is planned to be conducted using the concept of dynamic equilibrium of the economic system and its effective development
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Bilous, N. M., and A. V. Peleshanko. "РЕЙТИНГОВА ОЦІНКА ДІЯЛЬНОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ В УКРАЇНІ ЗІ СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 3, no. 83 (July 23, 2019): 3. http://dx.doi.org/10.31713/ve320181.

Full text
Abstract:
У статті досліджено сутність процесу рейтингової оцінки страхових компаній зі страхування життя, як інструменту виявлення їх фінансової надійності та стійкості на страховому ринку. Охарактеризовано та узагальнено підходи щодо визначення поняття «рейтинг», «рейтингова оцінка» та «рейтингування». Виділено ознаки об’єктивної рейтингової оцінки об’єкта оцінки. Рейтингові оцінки вельми складні і неоднозначні. Крім того, можливі різноманітні підходи до оцінки діяльності страхових компаній. З погляду на це, виникає питання який для нас є найбільш придатним Досліджено нормативно-правову базу щодо здійснення рейтингової оцінки страховиків на основі чого зроблено висновок, що на сьогоднішній день в Україні існує система нормативно-правових актів, що закріплюють статус та порядок рейтингування. Наведено методику оцінки діяльності страхової компанії, яка затверджена Розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України № 3755 «Про затвердження Рекомендацій щодо аналізу діяльності страховиків». Відповідно до цієї методики за даними 2017 року розрахували показники тестів раннього попередження для обраних страхових компаній зі страхування життя різних корпоративних моделей: ПрАТ «Страхова компанія «PZU Україна страхування життя» – іноземний капітал, ПАТ СК «Блакитний Поліс» – кептивна страхова компанія та ПрАТ «Страхова Група «ТАС – страхування життя» – вітчизняний капітал та розробили рейтингування за цими даними. Інтегральна рейтингова оцінка кожної компанії визначена шляхом порівняння розрахованого значення із шкалою нормативних показників відповідно до методики. Зроблено висновок, що рейтинг оцінює відносну фінансову безпеку страхувальників, які уклали договір із страховиком, і є зручним інструментом для диференціації кредитної якості страхових компаній, а також дозволяють констатувати, що вітчизняний страховий ринок, демонструючи досить високі темпи розвитку, не посідають чільних позицій у рейтингу світового страхового ринку і майже не впливають на результати його функціонування.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Stetsenko, S. P., N. V. Bolila, and A. M. Ivanchenko. "АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА І КОНТРОЛЬ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА ДОПОМОГОЮ КОНТРОЛЬНИХ КАРТ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 2, no. 90 (October 2, 2020): 223. http://dx.doi.org/10.31713/ve2202021.

Full text
Abstract:
Робота присвячена проведенню аналізу і контролю дебіторської заборгованості підрядних будівельних підприємств на основі статистичних методів виробничого менеджменту. Для вирішення даного наукового завдання застосовано метод контрольних карт Шухарта, який базується на статистичній обробці даних щодо відхилень фактичних термінів і обсягів дебіторської заборгованості від їх планових значень. На основі аналізу характеру відхилень робляться висновки щодо характеру відхилень (випадкові чи ні) та приймаються управлінські рішення. Запропоновано проводити контроль дебіторської заборгованості підрядних будівельних підприємств у розрізі договірних цін у складі будівельних контрактів та додаткових угод (планові показники), фактичних надходжень і витрат та розрахунку планової і фактичної потреби підприємства в оборотних коштах. Контроль здійснюється за показниками: терміни надходження грошових коштів та обсяги потреби в оборотних коштах за кожним будівельним контрактом. Такий підхід дозволяє диференційовано підходити до причин виникнення відхилень від плану. У роботі проаналізовано дебіторську заборгованість будівельного підприємства та запропоновано проводити контроль відхилень від плану за допомогою контрольних карт Шухарта, які дозволяють не тільки виявляти відхилення, але і визначати чинники впливу такі як випадкові і специфічні. Такий підхід дозволяє достовірно визначити фактори впливу, спрогнозувати ризики втрати фінансової стійкості та наслідки їх дії для економічної безпеки будівельного підприємства. Здійснено застосування відомого і широко розповсюдженого методу аналізу у новій області, а саме – для контролю дебіторської заборгованості. У процесі аналізу виявлено, що запропонований підхід дозволяє здійснювати контроль відхилень термінів і рівня дебіторської заборгованості, виявляти випадкові і специфічні чинники, які впливають на відхилення від плану. Окремі результати та висновки статті можуть бути використані будівельними підприємствами, а також підприємствами інших галузей, у разі їх відповідної адаптації, для аналізу і контролю дебіторської заборгованості.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Loiko, Valeryia, and Maria Boieva. "УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ." Європейський науковий журнал Економічних та Фінансових інновацій 2, no. 4 (August 5, 2019): 21–29. http://dx.doi.org/10.32750/2019-0203.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто види фінансових ризиків страхової компанії, виділено причини, які можуть посприяти виникненню фінансових ризиків: економічні фактори, зовнішні втручання в діяльність страхової компанії, юридичні втручання, внутрішні дії (або бездіяльність), нестабільність фінансового ринку. Виділено наступні види фінансових ризиків страхової компанії: ризики, пов’язані із купівельною спроможністю грошей; ризики, пов’язані із вкладанням капіталу; ризики, пов’язані із операційною діяльністю компанії. Виокремлено фінансові ризики, які можна застрахувати і які не можна застрахувати. Виділено найбільш чутливі складові діяльності страхових компаній до фінансових ризиків: продажі, податки, маркетинг, інвестиції, фінанси. Процес управління ризиками передбачає здійснення як внутрішнього, так і зовнішнього факторного аналізу. Виділено п’ять етапів, з яких складається процес управління фінансовими ризиками страхової компанії: ідентифікація, оцінка, пріоритизація, реагування, реалізація плану управління ризиками. До найважливіших загроз фінансової діяльності страхової компанії при оцінці фінансових ризиків віднесено наступні види ризиків: ризик втрати платоспроможності; ризики втрати фінансової стійкості та незалежності. Проведено розрахунки коефіцієнтів оцінки фінансового стану та ризиків страхової компанії. За результатами розрахунків зроблено висновок, що страхова компанія, яку було обрано для дослідження, підтверджує статус фінансово стійкої та надійної компанії. Більшість показників перевищували нормативний рівень в декілька разів, показуючи позитивні тенденції до збільшення. Наведено порівняльну характеристику основних методів, завдяки яким у компаніях відбувається процес мінімізації фінансових ризиків. У страховій компанії, яка досліджувалась, для зниження фінансових ризиків використовується методи диверсифікації, хеджування і страхування ризиків. Зроблено висновок, що стандартизація фінансових ризиків у діяльності страхових компаніях відсутня. Великі страхові компанії нівелюють виникнення фінансових ризиків обсягами надання страхових послуг, а невеликі страхові компанії приймають рішення в основному спираючись на міркуванні їх власників або управляючих компанією.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Камінська І.М., Мишко О.А., and Шишка Д.С. "МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА." Економічний форум 1, no. 4 (October 13, 2020): 107–13. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2020-4-14.

Full text
Abstract:
У статті здійснено системне дослідження методичних підходів до аналізу фінансового потенціалу підприємства. Обґрунтовано сутність, мету, завдання, предмет, об’єкт та інформаційне забезпечення аналізу фінансового потенціалу підприємства. Встановлено, що комплексний, деталізований та усесторонній аналіз фінансового потенціалу підприємства повинен охоплювати різноманітні підходи, методи та прийоми аналізу. На основі розгляду сучасних методичних підходів до аналізу фінансового потенціалу підприємства встановлено, що відсутній єдиний і універсальний методичний підхід до його аналізу. У статті розглянуто зміст і особливості основних методичних підходів до аналізу фінансового потенціалу підприємства. Базуючись на проведеному дослідженні, запропоновано наступний алгоритм аналізу фінансового потенціалу підприємства: 1 етап – аналіз забезпеченості підприємства фінансовими ресурсами, що полягає у організації горизонтального (трендового) і вертикального (структурного) аналізу балансу підприємства; 2 етап – аналіз фінансових результатів підприємства, що засвідчує результативність використання фінансових й інших ресурсів підприємства; 3 етап – аналіз фінансового стану підприємства, що у свою чергу охоплює такі напрями аналітичного дослідження: 1) аналіз майнового стану суб’єкта господарювання; 2) аналіз ділової активності суб’єкта господарювання; 3) аналіз ліквідності та платоспроможності суб’єкта господарювання; 4) аналіз фінансової стійкості суб’єкта господарювання; 5) аналіз рентабельності діяльності суб’єкта господарювання; 4 етап – узагальнююча оцінка рівня фінансового потенціалу підприємства за такими критеріями: достатність власних фінансових ресурсів підприємства; відповідність обсягів довгострокових позикових фінансових ресурсів обсягам оборотних активів; інтенсивність нарощення обсягу інвестицій; стабільність фінансового стану підприємства. Доведено, що аналіз фінансового потенціалу підприємства є важливим інструментом з’ясування поточного його рівня й визначення адекватних напрямів його нарощення в майбутньому. Визначено, що результати такого аналізу є вихідним моментом розробки на підприємстві перспективних планів і заходів із підвищення фінансової спроможності, конкурентоспроможності й ефективності виробничо-господарської діяльності, досягнення максимальних кінцевих результатів, забезпечення економічного розвитку і подальшого успішного функціонування суб’єкта господарювання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Лінтур, Інна, and Світлана Демчик. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ НА ОСНОВІ ІНДИКАТОРІВ ТА ЕКОНОМІЧНИХ НОРМАТИВІВ НБУ ЯК ІНСТУМЕНТІВ МОНЕТАРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ." Економіка та суспільство, no. 24 (February 23, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-24-46.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена аналізу основних індикативних показників діяльності банківської системи України з ціллю оцінки її фінансової стійкості з метою монетарного регулювання. Охарактеризовано інструментарій регулювання банківської діяльності через фінансів індикатори економіці нормативи Національного банку України. Проаналізовано моніторинг та аналіз фінансів індикаторів фінансової стійкості банків, що дозволило сформувати висновки про існуючі показники та ймовірність виникнення відхилень розвитку банківської системи, розробити пропозиції щодо застосування інструментів управління банківським сектором. Сформовано висновки про неефективну діяльність комерційних банків, внаслідок якої банки зазнають збитків та відбувається скорочення капіталу банків і триває тенденція до погіршення їх фінансової стійкості та ефективності діяльності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Дроботя, Яна, and М. Ю. Телятник. "УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛОМ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ." Економіка та суспільство, no. 31 (September 28, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-9.

Full text
Abstract:
У статті досліджено питання сутності управління капіталом банку, зокрема в розрізі стратегічного та операційного рівня. Визначено основні завдання менеджменту капіталу банку, зокрема: оцінка достатності капіталу, його оптимізація та планування напрямків використання капіталу в межах активних операцій, оцінка існуючих ризиків, що здійснюють вплив на формування і використання капіталу банку, тестування стійкості щодо зовнішніх та внутрішніх факторів ризиків, формування системи управління капіталом банку на стратегічному та операційному рівні. Узагальнено етапи управління капіталом банку на стратегічному рівні, зокрема: формулювання мети та цілей управління капіталом, аналіз та оцінка поставленої мети і цілей на базі прогнозу фінансового стану банку, аналіз можливих ризиків для банківської установи, формулювання і реалізація стратегії, контроль за реалізацією процесу управління капіталом банку. Проаналізовано ефективність управління капіталом АТ «Полтава-банк». Визначено основні складові операційного управління капіталом банку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Ізюмська, Вікторія, and Анастасія Нікульшина. "УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА." Економіка та суспільство, no. 34 (December 28, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-34-26.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто процеси управління фінансовою стійкістю підприємств в Україні, проаналізовано абсолютні та відносні показники фінансової стійкості підприємства ТОВ «Лісопромисловий комплекс «ДАНІ» за 2017-2020 роки та розроблені рекомендації, спрямовані на їх покращення. Було розраховано трикомпонентний показник типу фінансової стійкості підприємства та встановлено, що підприємство має нормальній тип фінансової стійкості, але є тенденція до його погіршення. Запропоновані напрями удосконалення складових управління фінансовою стійкістю підприємства та основні етапи фінансової стабілізації підприємства. Зроблена оцінка ефективності заходів з відновлення фінансової стійкості ТОВ «ЛПК ДАНІ». Результати досліджень можуть бути використані при аналізі фінансового стану виробничих підприємств.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Приймак, Світлана, and Оксана Волкова. "ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ." Економіка та суспільство, no. 30 (August 31, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-60.

Full text
Abstract:
У статті досліджено різноманітні теоретичні підходи щодо визначення поняття фінансової стійкості. На основі аналізу економічних літературних джерел визначено суттєві ознаки фінансової стійкості. Обгрунтовано необхідність використання аналізу фінансової стійкості підприємства. Виявлено найбільш оптимальні підходи до аналізу та оцінки фінансової стійкості підприємства. З’ясовано основні групи факторів впливу на фінансову стійкість підприємства. Було розглянуто типи фінансової стабільності та значення в діяльності підприємств. Визначено, що фінансова стійкість передбачає платоспроможність у довгостроковій перспективі, її оцінка повинна бути спрямована на визначення запасу фінансової стійкості. Це дає уявлення про обсяг продажів, який забезпечує стабільну діяльність підприємства. Сьогодні однією з основних проблем підприємств є відсутність цілісної стратегії, спрямованої на забезпечення сталості фінансово-господарської діяльності підприємства та сталого розвитку в майбутньому. Фінансові проблеми, з якими стикаються підприємства, значною мірою ідентичні за своєю економічною сутністю, і тому їх вирішення можливе за допомогою універсальних інструментів та стандартних заходів, що формують механізм управління фінансовою стійкістю підприємства. Проведено аналіз фінансової стабільності на прикладі конкретного підприємства ПрАТ «Концерн Хлібпром» за 2018-2020 рр. Вказано на шляхи поліпшення ситуації для забезпечення максимального розвитку підприємства та досягнення більшого прибутку. Розкрито важливість планування та контролю для забезпечення фінансової стійкості. Розроблено рекомендації щодо стабілізації фінансової діяльності підприємств в умовах жорсткої конкуренції.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Приймак, Світлана, and Оксана Волкова. "ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ." Економіка та суспільство, no. 30 (August 31, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-58.

Full text
Abstract:
У статті досліджено різноманітні теоретичні підходи щодо визначення поняття фінансової стійкості. На основі аналізу економічних літературних джерел визначено суттєві ознаки фінансової стійкості. Обгрунтовано необхідність використання аналізу фінансової стійкості підприємства. Виявлено найбільш оптимальні підходи до аналізу та оцінки фінансової стійкості підприємства. З’ясовано основні групи факторів впливу на фінансову стійкість підприємства. Було розглянуто типи фінансової стабільності та значення в діяльності підприємств. Визначено, що фінансова стійкість передбачає платоспроможність у довгостроковій перспективі, її оцінка повинна бути спрямована на визначення запасу фінансової стійкості. Це дає уявлення про обсяг продажів, який забезпечує стабільну діяльність підприємства. Сьогодні однією з основних проблем підприємств є відсутність цілісної стратегії, спрямованої на забезпечення сталості фінансово-господарської діяльності підприємства та сталого розвитку в майбутньому. Фінансові проблеми, з якими стикаються підприємства, значною мірою ідентичні за своєю економічною сутністю, і тому їх вирішення можливе за допомогою універсальних інструментів та стандартних заходів, що формують механізм управління фінансовою стійкістю підприємства. Проведено аналіз фінансової стабільності на прикладі конкретного підприємства ПрАТ «Концерн Хлібпром» за 2018-2020 рр. Вказано на шляхи поліпшення ситуації для забезпечення максимального розвитку підприємства та досягнення більшого прибутку. Розкрито важливість планування та контролю для забезпечення фінансової стійкості. Розроблено рекомендації щодо стабілізації фінансової діяльності підприємств в умовах жорсткої конкуренції.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Сисоєнко, Ірина, and Дмитро Карлюка. "АНАЛІЗ ПРОЦЕНТНИХ ТА КОМІСІЙНИХ ДОХОДІВ БАНКІВСЬКОЇ УСТАНОВИ." Економіка та суспільство, no. 36 (February 22, 2022). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-20.

Full text
Abstract:
Статтю присвячено аналізу процентних та комісійних доходів банківської установи. Аналіз динаміки та структури доходів банку, загальна оцінка їх рівня здійснено на прикладі акціонерного товариства «Державний ощадний банк України». Аналіз структури доходів зроблений за п’ять роки, а саме 2017–2021 на основі окремої фінансової звітності акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» та звіту незалежного аудитора за 2017-2020 роки та проміжної скороченої окремої фінансової звітності за дев’ять місяців, що закінчилися 30 вересня 2021 року. Для аналізу був використаний структурно-динамічний аналіз, метою якого є визначення питомої ваги конкретного виду доходів у загальній сумі. Аналіз показав, що найбільшу частку доходів становлять процентні доходи, це, в свою чергу, пов’язано зі специфікою банку, а саме наданням кредитів та процентів за розміщення тимчасово вільних коштів. Це основна діяльність банків. Далі йдуть комісійні доходи, це додаткові послуги, які надає банк.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Роскладка, Наталія, and Ірина Вівсюк. "МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА." Економіка та суспільство, no. 34 (December 28, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-34-19.

Full text
Abstract:
У статті досліджено та проаналізовано трактування поняття «оцінка економічного потенціалу» різними вченими. На основі проведеного дослідження удосконалено сутність поняття «оцінка економічного потенціалу підприємства готельного господарства». Вивчено, охарактеризовано та узагальнено методичні підходи до оцінювання економічного потенціалу та визначено перелік методів, за допомогою яких можна досягти поставленої мети: визначення рівня ефективної діяльності, конкурентоздатності та позиції на ринку, фінансової стійкості тощо. Запропоновано вдосконалений методичний підхід до оцінювання економічного потенціалу, зокрема, для підприємств готельного господарства, що дасть можливість проаналізувати ефективність діяльності закладу та визначити стан економічного потенціалу через економічну стресостійкість.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Hudz, Y. F., and Y. B. Kondakova. "FORMING THE FINANCIAL STABILITY OF COMMERCIAL BANK." Young Scientist 64 (December 2018). http://dx.doi.org/10.32839/2304-5809/2018-12-64-138.

Full text
Abstract:
The theoretical aspects of financial stability for a commercial bank in modern market conditions, the problems of its formation are researched in the article. The main factors influencing the level of financial stability of a commercial bank are described and grouped together. The system of financial stability evaluation is considered in the article, moreover the analysis of the NBU economic norms is carried out. The state of the Ukrainian banking system and its level of stability are determined. Proposed measures to increase the financial stability of banks in order to minimize the risks.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Kuriacha, Natalia, and Valeriia Riaboshapka. "ASSESSING THE FINANCIAL STABILITY OF THE INSURANCE COMPANY." State and regions. Series: Economics and Business, no. 5 (110) (2019). http://dx.doi.org/10.32840/1814-1161/2019-5-36.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Yurchyshena, Liudmyla. "ASSESSMENTS OF FINANCIAL STABILITY OF LOCAL BUDGETS." Eastern Europe: economy, business and management, no. 1(28) (2021). http://dx.doi.org/10.32782/easterneurope.28-16.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Ступницька, М. Т., М. І. Бамбуляк, Д. Т. Маркова, and М. Н. Кулік. "КРЕДИТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА: ОЦІНКА ТА МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ." Food Industry Economics 10, no. 4 (December 22, 2018). http://dx.doi.org/10.15673/fie.v10i4.1134.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто економічний зміст та підходи до визначення категорії «кредиторська заборгова-ність» за нормативно-правовими актами та в економічній літературі. Проведено дослідження теоретичних під-ходів та їх практичного використання щодо проведення аналізу кредиторської заборгованості в сучасних умо-вах, з виділенням окремих його етапів. Враховуючи різні методи та строки погашення кредиторської заборго-ваності проведена її оцінка величини, структури та динаміки з використанням прийомів горизонтального і вер-тикального аналізу на прикладі даних фінансової звітності підприємства харчової промисловості. Також дослі-джено структуру кредиторської заборгованості за строками утворення з метою з’ясування стану платіжної дис-ципліни. Проведено комплексне оцінювання за системою відносних показників для визначення стану фінансо-вої стійкості та платоспроможності. Для визначення домінуючого виду зобов’язання проведено порівняльнийаналіз дебіторської та кредиторської заборгованості. Визначені механізми ефективного управління для своєчас-ного реагування поточної кредиторської заборгованості, правильного відображення у фінансовій звітності під-приємства та безперебійної роботи та надійності на арені бізнесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Sysoenko, Irуna, and Dmytro Karliuka. "ASSESSMENT OF THE BANK'S FINANCIAL SECURITY STATUS USING THE TAXONOMY COEFFICIENT." Market Infrastructure, no. 65 (2022). http://dx.doi.org/10.32843/infrastruct65-29.

Full text
Abstract:
The article is devoted to assessing the state of financial security of the bank using the taxonomy ratio. The authors present indicators of financial security of the bank in the form of a matrix of observations. In the article the authors formed a matrix of observations using such indicators as profit (loss), return on assets, share of capital in liabilities, overall profitability ratio, efficiency ratio, reliability ratio, capital multiplier, loan-to-liability ratio, profit per employee, authorized capital adequacy ratio, share of capital in liabilities, possibility of using internal bank reserves, financial leverage ratio. In the article, the authors identified indicators-stimulators and indicators-disincentives. In particular, the stimulus indicators included such indicators as profit (loss), return on assets, share of capital in liabilities, total profitability ratio, reliability ratio, loan-to-value ratio, profit per employee, authorized capital adequacy ratio, share capital in liabilities, the possibility of using internal bank reserves, the ratio of financial leverage. The indicators-disincentives included such indicators as the efficiency ratio and the capital multiplier. Among the indicators recognized by the stimulators, the authors chose the highest value – it will be the indicator of the standard vector Among the disincentives, the authors chose the lowest value – it will also be the indicator of the standard vector. To further evaluate the indicators, the authors identified and constructed a standard vector. In the article, the authors calculated the integrated indicator of financial security on the example of Raiffeisen Bank Aval for the last five years, using the bank's statistics and financial statements. In the article the authors draw conclusions based on the calculated integrated indicator of financial security, namely: the taxonomy ratio is higher at high stimulant rates and decreases at low stimulus rates; there are fluctuations, increases and sharply decreases in 2020 to the minimum value for the study period; you need to actively respond to changes that reflect the result. attention should be paid to finding effective management methods to improve financial performance and strengthen the security of the bank in future periods.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Shelemetieva, Tetiana, Olena Trokhymets, and Mykyta Perekrest. "ASSESSMENT OF THE LEVEL OF FINANCIAL SECURITY OF A COMMERCIAL BANK USING THE QUANTITATIVE METHOD." State and regions. Series: Economics and Business, no. 6(117) (2020). http://dx.doi.org/10.32840/1814-1161/2020-6-26.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Fedyshyn, Maiia, Artur Zhavoronok, and Nataliia Kovalchuk. "ANALYTICAL ASSESSMENT OF FINANCIAL STABILITY AND STABILITY OF THE BANKING SYSTEM OF UKRAINE ON THE BASIS OF INDICATORS." PROBLEMS OF SYSTEMIC APPROACH IN THE ECONOMY, no. 6 (74) (2019). http://dx.doi.org/10.32782/2520-2200/2019-6-59.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography