Journal articles on the topic 'Оцінка фінансової спроможності підприємства'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Оцінка фінансової спроможності підприємства.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 41 journal articles for your research on the topic 'Оцінка фінансової спроможності підприємства.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Камінська І.М., Мишко О.А., and Шишка Д.С. "МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА." Економічний форум 1, no. 4 (October 13, 2020): 107–13. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2020-4-14.

Full text
Abstract:
У статті здійснено системне дослідження методичних підходів до аналізу фінансового потенціалу підприємства. Обґрунтовано сутність, мету, завдання, предмет, об’єкт та інформаційне забезпечення аналізу фінансового потенціалу підприємства. Встановлено, що комплексний, деталізований та усесторонній аналіз фінансового потенціалу підприємства повинен охоплювати різноманітні підходи, методи та прийоми аналізу. На основі розгляду сучасних методичних підходів до аналізу фінансового потенціалу підприємства встановлено, що відсутній єдиний і універсальний методичний підхід до його аналізу. У статті розглянуто зміст і особливості основних методичних підходів до аналізу фінансового потенціалу підприємства. Базуючись на проведеному дослідженні, запропоновано наступний алгоритм аналізу фінансового потенціалу підприємства: 1 етап – аналіз забезпеченості підприємства фінансовими ресурсами, що полягає у організації горизонтального (трендового) і вертикального (структурного) аналізу балансу підприємства; 2 етап – аналіз фінансових результатів підприємства, що засвідчує результативність використання фінансових й інших ресурсів підприємства; 3 етап – аналіз фінансового стану підприємства, що у свою чергу охоплює такі напрями аналітичного дослідження: 1) аналіз майнового стану суб’єкта господарювання; 2) аналіз ділової активності суб’єкта господарювання; 3) аналіз ліквідності та платоспроможності суб’єкта господарювання; 4) аналіз фінансової стійкості суб’єкта господарювання; 5) аналіз рентабельності діяльності суб’єкта господарювання; 4 етап – узагальнююча оцінка рівня фінансового потенціалу підприємства за такими критеріями: достатність власних фінансових ресурсів підприємства; відповідність обсягів довгострокових позикових фінансових ресурсів обсягам оборотних активів; інтенсивність нарощення обсягу інвестицій; стабільність фінансового стану підприємства. Доведено, що аналіз фінансового потенціалу підприємства є важливим інструментом з’ясування поточного його рівня й визначення адекватних напрямів його нарощення в майбутньому. Визначено, що результати такого аналізу є вихідним моментом розробки на підприємстві перспективних планів і заходів із підвищення фінансової спроможності, конкурентоспроможності й ефективності виробничо-господарської діяльності, досягнення максимальних кінцевих результатів, забезпечення економічного розвитку і подальшого успішного функціонування суб’єкта господарювання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Череп, О. Г., and К. Р. Рєпка. "ВИБІР МОДЕЛІ ДІАГНОСТИКИ ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ АДИТИВНОЇ ЗГОРТКИ В КОНТЕКСТІ ОЦІНКИ ЙОГО САНАЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ." Visnik Zaporiz'kogo nacional'nogo universitetu. Ekonomicni nauki, no. 2 (50) (August 12, 2021): 88–93. http://dx.doi.org/10.26661/2414-0287-2021-2-50-17.

Full text
Abstract:
У статті розкрито сутність поняття «криза». Проаналізовано наукові роботи дослідників та визначено найбільш ґрунтовне тлумачення такої економічної категорії як «санація підприємства». Висвітлено мету проведення санації підприємства. Зазначено, що головним критерієм прийняття рішення щодо санації чи ліквідації підприємства є його санаційна спроможність та охарактеризовано дане визначення. Вказано загальні передумови санаційної спроможності. Також представлено більш розширений погляд на передумови санаційної спроможності підприємства, відповідно до якого вони поділяються нормативно-правові, загальноекономічні, ресурсні та фінансово-економічні. Встановлено, що вдале проведення санації підприємства не можливе без ефективного управління санаційною спроможністю. Зазначено два підходи до трактування поняття. Запропоновано структурно-логічну схему процесу управління санаційною спроможністю підприємства, яка орієнтована на здійснення своєчасної діагностики рівня санаційної спроможності підприємства, виявлення стратегічних розривів між наявним і бажаним рівнями та розробці програми заходів з метою підвищення санаційної спроможності, використовуючи при цьому відповідну санаційну стратегію та відповідні інструменти її відновлення. Визначено, що оцінка санаційної спроможності є дієвим інструментом, за допомогою якого можна визначити стан неплатоспроможності підприємства та його здатність не лише подолати кризу, визначити фактори впливу, що призвели до зниження рівня його окремих елементів, а й запобігати настання кризових явищ. Відзначено, що неабиякий вплив на оцінку санаційної спроможності має діагностика ймовірності банкрутства підприємства. Здійснено багатокритеріальний вибір моделей діагностики ймовірності банкрутства вітчизняних підприємств на основі адитивної згортки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Карлін, М., О. Стащук, and О. Борисюк. "ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ ВРАХУВАННЯ НОВИХ ЕКОНОМІЧНИХ РИЗИКІВ У ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ." Financial and credit activity problems of theory and practice 4, no. 39 (September 10, 2021): 376–86. http://dx.doi.org/10.18371/fcaptp.v4i39.241330.

Full text
Abstract:
Анотація. Економічний розвиток підприємств у світі та в Україні 2020 року та на майбутнє дедалі більше залежатиме від урахування нових економічних ризиків, серед яких уже сьогодні доцільно виділити такі: кліматичні, епідеміологічні (передусім — коронавірусні), деглобалізаційні, протекціоністські, популістські, нерівність у доходах. На тлі коронавирусної пандемії і породженої нею економічної кризи найбільше постраждав сектор вітчизняного малого та середнього бізнесу, орієнтований на надання офлайн-послуг. Фактично попит на послуги індустрій громадського харчування, розваг, туризму, гостинності, а також beauty-індустрії і непродовольчого ритейлу в умовах карантину впав у рази. При цьому необхідність платити заробітну плату, податки, соціальні внески, орендні платежі, кредити банкам і контрагентам за постачання та інші послуги зберіглася. Водночас усі види бізнесів, які не встигли перейти на надання товарів і послуг в онлайн-форматі або дотримуються бізнес-моделей, пов’язаних виключно з наданням персональних офлайн-послуг, схильні до ризику банкрутства в майбутньому. Наслідком карантину стане економічна криза, а значить і скорочення купівельної спроможності, зміна споживчої поведінки. Загалом, відбулося порушення традиційної сезонності продажів, змінюються тенденції внаслідок падіння доходів споживача. Водночас прискореного розвитку дістають цифрові послуги: електронна комерція, платіжні системи та послуги замовлення і доставки он-лайн. Також серед інших економічних ризиків у діяльності підприємств особливої уваги набуває необхідність визначення та оцінка фінансово-кліматичних ризиків, які виникають унаслідок обмежень, що накладаються міжнародними організаціями та окремими країнами на бізнес. Відповідно, підприємства, які здійснюють кліматично небезпечну діяльність, повинні розраховувати свої фінансові втрати на перспективу, якщо вони будуть продовжувати подібний бізнес. Проблемою є й той факт, що поки фінансово-кліматичні ризики та інші нові економічні ризики достатньо не вивчені та не систематизовані, а також не досліджено їхній вплив на фінансовий стан підприємств як у світі, так і в Україні. Ключові слова: нові економічні ризики, підприємство, деглобалізація, протекціонізм, економічний популізм, економічна нерівність, Україна. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл. 14.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Буряк А.В., Дем'яненко І.В. "УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ: СЕГМЕНТ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ." Економічний форум 1, no. 4 (November 30, 2019): 103–8. http://dx.doi.org/10.36910/6765-2308-8559-2019-4-16.

Full text
Abstract:
У публікації розглянуто методологічні аспекти використання грошового потоку в ролі індикатора фінансової спроможності і критерію оцінки ефективності аграрного бізнесу та фінансового його стану. Здійснено огляд інформаційної змістовності діючої фінансової звітності аграрних підприємств як бази формування сегменту фінансової політики управління грошовими потоками в цілях прийняття конструктивних рішень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Камінська, Ірина Миколаївна. "Інтегральна оцінка фінансової спроможності регіонів України." Актуальні проблеми економіки, no. 5 (2008): 92–101.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Параниця, Н. В., О. С. Буличов, and О. М. Охмак. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ІМІТАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 4 (January 21, 2020): 166–74. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.4.2020.166-174.

Full text
Abstract:
На основі імітаційної моделі аналізу показників публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України») досліджено необхідність запровадження й активного використання оцінки фінансової стійкості підприємства, що дозволить здійснити прогноз і підвищити ефективність газової та нафтопереробної галузей. Визначено, що одним з найважливіших завдань у галузі прогнозування тенденцій розвитку підприємства є оцінка його фінансової стійкості, здійснювана на основі науково обґрунтованих моделей, оскільки саме цей показник, у першу чергу, є фактором організаційного й економічного розвитку підприємства. Аналіз практичного застосування відповідних імітаційних моделей і методик оцінки створює основу для прийняття грамотних та ефективних управлінських рішень. Доведено, що використання універсальної дискримінантної функції дає можливість істотно спростити аналіз фінансової стійкості, однозначно оцінити фінансовий стан підприємства, тому саме вона береться за основу для побудови комплексного алгоритму оцінки фінансової стійкості, заснованого на імітаційному моделюванні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Західна, О. Р., І. Р. Гузовата, and І. В. Іщенко. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ ПРОВІДНИХ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 6 (January 12, 2021): 54–66. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.6.2020.54-66.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто питання актуальності, результативності та ефективності адміністративно-територіальної реформи місцевого самоврядування. Розкрито сутність понять «спроможна громада» та «фінансова спроможність громади». Наведено загальну характеристику провідних громад Львівської області відповідно до сформованого Департаментом фінансів Львівської обласної державної адміністрації рейтингу. Представлені дослідження рівня фінансової спроможності бюджетів на прикладі провідних об’єднаних територіальних громад Львівської області за такими показниками: дохід загального фонду бюджету на одного мешканця, рівень дотаційності бюджету, частка видатків на утримання апарату управління, частка видатків заробітної плати у загальному обсязі видатків. За здійсненим аналізом сформовано висновки щодо фінансової спроможності бюджетів Славської, Солонківської, Давидівської, Підберізцівської та Кам’янка-Бузької громад.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Адонін, С. В., and Ю. М. Калашнікова. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ." Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, no. 4 (December 16, 2020): 155–60. http://dx.doi.org/10.32851/2708-0366/2020.4.19.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто сутність, типи та проблеми фінансової стійкості під- приємства, представлено результати оцінювання фінансової стійкості на прикладі ПАТ «Дніпрогаз» та запропоновано шляхи підвищення фінансової стійкості підприємства. Ця оцінка дає можливість підприємству функціонувати та розвиватися у мінливому зов- нішньому середовищі та реагувати на його зміни. Оцінювання здійснено на основі абсо- лютних та відносних показників. У ході аналізу фінансової стійкості ПАТ «Дніпрогаз» використано дані фінансових звітів за 2017–2019 рр. Результати отримано за допомогою методів аналізу та синтезу, порівняння. За результатами оцінки виявлено послаблення фінансового стану підприємства, з’ясовано, що ПАТ «Дніпрогаз» є фінансово нестабіль- ним, залежить від позикових коштів, має високий рівень фінансових ризиків. Визначено основні проблеми фінансової стійкості та запропоновано заходи покращення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Євдокімов, Ф. І. "Узагальнююча оцінка фінансової складової економічної безпеки підприємства." Наукові праці Донецького державного технічного університету. Економічна, Вип 46 (2002): 6–11.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Іванченкова, Лариса, Галина Ткачук, Лариса Шкляр, and Тетяна Маркова. "ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ АНАЛІТИКИ БІЗНЕСУ." MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, no. 1 (April 28, 2022): 64–70. http://dx.doi.org/10.31891/mdes/2022-3-8.

Full text
Abstract:
В статті розглянуто основні етапи виконання фінансового аналізу, а саме: відбір та підготовка інформації, необхідної для фінансового аналізу. загальна оцінка фінансового стану підприємства, інтерпретація отриманих результатів. Виділено основні функції програмного забезпечення фінансового аналізу: консолідація та порівняння фінансових операцій та бухгалтерських записів, ефективна фінансова комунікація із зацікавленими сторонами, оцінка фінансового стану, приймання рішення щодо інвестування та фінансування, розвиток фінансових цілей, прогнозування. До основних користувачів програмного забезпечення фінансового аналізу підприємства відносяться: бухгалтерські відділи, менеджери, команди з фінансового планування та аналізу. Зроблено висновок про те, що застосування програмного забезпечення на підприємствах дозволяє: проаналізувати вплив на досліджуваний об'єкт широкого круга внутрішніх і зовнішніх чинників; підвищити достовірність і надійність отриманих результатів фінансового аналізу; створити можливості для проведення комплексних досліджень для аналізу фінансової діяльності підприємства, що полегшує роботу із проведення фінансового аналізу підприємства та оцінки фінансової стійкості; підвищити системності фінансового аналізу, що обумовлене необхідністю чіткого визначення і формалізації аналітичних завдань при їх розв’язанні в автоматичному режимі Також зроблено висновок про те, що важливість автоматизації аналізу та прогнозування фінансових результатів бізнесу відображається у швидкій трансформації бізнесу, яка передбачає використання інформаційних технологій для оптимізації бізнес-процесів та підвищення ефективності, з якою підприємства приймають обґрунтовані управлінські рішення. Можна зробити висновок, що впровадження та використання сучасних інструментів фінансового аналізу на вітчизняних підприємствах є дуже важливим завданням у стрімкому розвитку світової економіки та ринку технологій, тому слід приділяти увагу підвищенню кваліфікації фінансових кадрів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Котляр, М. Л. "Оцінка фінансової стійкості підприємства на базі аналітичних коефіцієнтів." Фінанси України, no. 1 (2005): 113–17.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Pakhnenko, Olena Mykhaylivna, and Olena Anatolievna Krykliy. "МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ." SCIENTIFIC BULLETIN OF POLISSIA 1, no. 2(14) (March 1, 2018): 143–46. http://dx.doi.org/10.25140/2410-9576-2018-2-2(14)-143-146.

Full text
Abstract:
Актуальність теми дослідження. Складні економічні умови, в яких функціонують малі підприємства України, актуалізують необхідність підтримки їх фінансової безпеки. Постановка проблеми. Управління фінансовою безпекою підприємства повинно ґрунтуватися на результатах оцінки її поточного рівня, що визначає необхідність розробки відповідної методики. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питанням оцінювання рівня фінансової безпеки підприємств присвячені роботи таких науковців як І. Бланк, А. Вергун, К. Горячева, М. Єрмошенко, С. Журавльова, Т. Кузенко, Г. Портнова, Т. Рзаєва, О. Чернега. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Більшість методичних розробок щодо оцінювання рівня фінансової безпеки підприємств не адаптовані до аналізу фінансової безпеки суб’єктів малого бізнесу. Постановка завдання. Розробка методики оцінювання рівня фінансової безпеки суб’єктів малого бізнесу. Виклад основного матеріалу. У статті запропоновано методичний підхід до оцінювання рівня фінансової безпеки малих підприємств, реалізація якого включає п’ять етапів: 1) ідентифікація факторів впливу, формування масиву вхідних даних; 2) визначення еталонних значень показників; 3) нормалізація вхідних даних; 4) оцінка відхилень фактичних значень показників від еталонних, розрахунок складових інтегрального показника; 5) розрахунок інтегрального показника, надання якісної інтерпретації результатів. Висновки. Запропонована методика оцінювання рівня фінансової безпеки дозволяє врахувати характер впливу факторів на рівень фінансової безпеки малих підприємств; застосувати диференційований підхід до визначення еталонних значень індикаторів; надати якісну інтерпретацію результатів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Шавурська, Олена В’ячеславівна. "Оцінка ймовірності банкрутства як метод прогнозування фінансово-економічного стану підприємства." Економіка, управління та адміністрування, no. 4(94) (December 29, 2020): 22–28. http://dx.doi.org/10.26642/ema-2020-4(94)-22-28.

Full text
Abstract:
Прогнозування банкрутства стає першочерговою необхідністю, що дасть можливість виявити основні проблеми і недоліки в роботі підприємства, а також врахувати вплив різноманітних зовнішніх чинників, і в результаті спрогнозувати ймовірність банкрутства та вжити заходів для його уникнення. Розглянуто економічну сутність поняття «банкрутство» та запропоновано власне визначення цього поняття, що враховує його економічний, соціальний та юридичний зміст. Охарактеризовано причини виникнення кризового стану на підприємстві. У кризових умовах функціонування вітчизняних підприємств важливим є уміння завчасно передбачити перші прояви фінансової неплатоспроможності, які в майбутньому можуть призвести до банкрутства, тому діагностика та запобігання негативним факторам є актуальними. Визначено основні завдання аналізу діагностики банкрутства. Охарактеризовано зарубіжні та вітчизняні методи аналізу ймовірності настання банкрутства підприємства, визначено їх переваги, недоліки та можливість застосування. Запропоновано етапи економічного аналізу діагностики кризового стану та загрози банкрутства підприємства. На основі аналізу переваг і недоліків методик ймовірності банкрутства запропоновано інтегрований показник ймовірності банкрутства, що дозволить визначити можливість існування загрози ймовірності банкрутства для вітчизняних підприємств. Інтегрований показник ймовірності банкрутства враховує всі основні показники фінансово-майнового стану підприємства, а його розрахунок дозволить своєчасно виявити загрозу ймовірності банкрутства.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

LJUTYJ, Igor, and Nataliia SPASIV. "Assessment of the financial capacity of united territorial communities." Fìnansi Ukraïni 2019, no. 284 (August 14, 2019): 92–112. http://dx.doi.org/10.33763/finukr2019.07.092.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Яструбецька, Л. С. "КОМПЛЕКСНА МЕТОДИКА ОЦІНКИ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ СУБ'ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ ЗА УМОВ ГІБРИДНИХ ЗАГРОЗ." Підприємництво та інновації, no. 17 (April 30, 2021): 75–82. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/17.15.

Full text
Abstract:
В умовах пандемії COVID-19 суттєвих змін зазнали як світова економічна система, так і фінансова система кожної держави та ділової одиниці зокрема. Карантинні заходи сприяли ще більш стрімкому впровадженню інформаційних технологій у фінансові процеси, зумовивши виникнення оновленого формату функціонування суб'єктів підприємництва з одночасним поширенням і нових гібридних загроз їх фінансовій безпеці. У цьому контексті у статті обґрунтовано необхідність ефективного управління фінансовою безпекою суб'єктів підприємництва, ключовим етапом якого є оцінка рівня фінансової безпеки. Здійснено порівняльний аналіз різних наукових підходів до такої оцінки та запропоновано авторське бачення даного управлінського процесу. Зокрема, акцентовано на необхідності зважання під час оцінки фінансової безпеки не лише фінансові показники підприємства, а й на якісні параметри кожного зі складників фінансової безпеки. Окрім того, акцентовано на важливості врахування під час оцінки фінансової безпеки суб'єктів господарювання принципів системності, інтегрованості, доступності, конструктивності та стратегічного бачення. Формалізовано сукупність етапів та заходів оцінки фінансової безпеки підприємств у вигляді організаційної моделі, яка дасть змогу підвищити ефективність управління фінансовою безпекою ділових одиниць та зменшити трудові та часові затрати на його реалізацію.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Sushkova, Olena, and Ievgenii Osadchyi. "ОЦІНКА ВПЛИВУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ТА ФІНАНСОВУ СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД РІЗНИХ РІВНІВ В УКРАЇНІ." PROBLEMS AND PROSPECTS OF ECONOMIC AND MANAGEMENT, no. 2(26) (2021): 141–53. http://dx.doi.org/10.25140/2411-5215-2021-2(26)-141-153.

Full text
Abstract:
У дослідженні проведено оцінку впливу діяльності суб’єктів малого та середнього бізнесу на ключові показники економічного розвитку та рівня фінансової спроможності органів місцевого самоврядування різних рівнів в Україні. Здійснено аналіз участі суб’єктів малого та середнього бізнесу в економічному розвитку територіальних громад різних рівнів в Україні через призму показників їхньої економічної активності (обсяги реалізованої продукції, послуг, кількість зайнятих, рівень прибутковості) та сплачених ними податків до місцевих бюджетів. Доведено, що разом малий та середній бізнес займає значну частку бізнес-середовища України, а також відіграють важливу роль у сприянні соціально-економічного розвитку та підвищенні фінансової забезпеченості територіальних громад різних рівнів, а для західних регіонів України становлять основу їхнього економічного розвитку, що варто враховувати при розробці стратегії SMART спеціалізації регіонів. Обґрунтовано, що маючи владні повноваження та фінансові ресурси, місцеві органи самоврядування повинні спрямувати зусилля на стимулювання точок зростання, що підтримують покращення інфраструктури та бізнес-клімату в регіоні, впровадження інновацій та розвиток нового виробництва суб’єктами малого та середнього бізнесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Alina, Vysochyna. "ASSESSMENT OF THE FINANCIAL CAPACITY OF THE CITIES ON THE EXAMPLE OF THE SUMY REGION." Scientific Bulletin of Kherson State University. Series Economic Sciences, no. 36 (December 24, 2019): 102–5. http://dx.doi.org/10.32999/ksu2307-8030/2019-36-18.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Бурдик, О. Ю. "ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ УПРАВЛІННЯ ВАРТІСТЮ АВТОТРАНСПОРТНОГО ПІДПРИЄМСТВА." Herald of Lviv University of Trade and Economics Economic sciences, no. 62 (January 4, 2021): 132–36. http://dx.doi.org/10.36477/2522-1205-2021-62-18.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто основні принципи управління вартості автотранспортного підприємства та методичні підходи оцінки його вартості. Акцентовано увагу на важливості управлінського обліку та ін-формаційного забезпечення, як його складової, у визначенні вартості автотранспортного підприємства. За-значено про обов’язковість аналізу фінансового стану підприємства, оскільки він чітко розкриває всі ризики і перспективи його діяльності. Мета статті – визначити та розглянути основні принципи управління вартістю підприємства, з урахуванням виду діяльності – міські пасажирські перевезення, комунальної форми власності. Вартість підприємства оцінює його діяльність коли стоїть завдання продажу підприємства чи здійснення інвестиційних вкладень. Інформація щодо вартості цікавить менеджерів та власника підприємства, інве-сторів. Хоч оцінка вартості підприємства здійснюється здебільшого для підприємств приватної форми влас-ності, на нашу думку, вона є важливою і для підприємств комунальної форми власності, оскільки діяльність підприємств вже тривалий час здійснюється «на мінус» та необхідно залучати інноваційні підходи щодо управлінської діяльності підприємства. Не вирішеною проблемою залишається неналежний рівень розробки та впровадження методичних підходів визначення вартості підприємства, про що зазначено багатьма вченими. Проаналізувавши зміст оцінки вартості підприємства та методичні підходи можна зробити висновок, що – це комплексний підхід, з обов’язковим урахуванням можливості економічного зростання та негативного впливу на розвиток підприємства факторів ризику. Він є більш інформативним ніж просто дані фінансової звіт-ності, проте потребує методичного редагування, з метою адаптації до діяльності підприємств в Україні. Важливою є окрема розробка та впровадження методики визначення вартості для автотранспортних підприємств комунальної форми власності. Зроблено необхідні висновки та пропозиції щодо досліджуваної теми.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Bondarchuk, N. V. "SWOT АНАЛІЗ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА." Actual problems of regional economy development 1, no. 15 (November 4, 2019): 8–15. http://dx.doi.org/10.15330/apred.1.15.8-15.

Full text
Abstract:
Стаття спрямована на дослідження технології проведення SWOT-аналізу на аграрному підприємстві з метою забезпечення його економічної безпеки. За умов загострення конкурентної боротьби, порушення фінансової стабільності, невизначеності на ринку особливого значення набуває SWOT-аналіз, який є інструментом стратегічного управління. Метою статті є дослідження та виявлення внутрішніх і зовнішніх сторін економічної безпеки аграрного підприємства на основі SWOT-аналізу для забезпечення його ефективного управління. В ході дослідження використано загальнонаукові методи, системний та комплексний аналіз.В статті констатовано, що оцінка рівня економічної безпеки аграрного підприємства формується в розрізі таких основних функціональних складових, як: фінансова, інноваційна, кадрова, техніко-технологічна. Кожна із цих складових оцінюється за системою якісних та кількісних складових, що включають в себе інтегральну оцінку рівня економічної безпеки з вивченням їх важливих показників.Запропоновано алгоритм проведення SWOT-аналізу для аграрного підприємства, який складається з етапів: 1) визначення важливих факторів, які впливають на діяльність підприємства; 2) виявлення загроз та можливостей підприємства, які встановлюються за пріоритетом, необхідності концентрації зусиль та відповідного моніторингу; 3) групування можливостей та загроз за певним взаємозв’язком; 4) будова комплексної матриці та формулювання стратегії.Встановлено, що застосування даного інструменту стратегічного управління, дозволяє своєчасне виявити поряд із сильними сторонами та можливостями підприємства існуючі загрози та слабкі сторони, побудувати ефективну стратегію діяльності і за рахунок сильних сторін та можливостей підприємства втримати свою частку на ринку, покращити фінансовий стан, досягти переваги перед конкурентами, збільшити обсяги виробництва продукції.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Stetsenko, S. P., N. V. Bolila, and A. M. Ivanchenko. "АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА І КОНТРОЛЬ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА ДОПОМОГОЮ КОНТРОЛЬНИХ КАРТ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 2, no. 90 (October 2, 2020): 223. http://dx.doi.org/10.31713/ve2202021.

Full text
Abstract:
Робота присвячена проведенню аналізу і контролю дебіторської заборгованості підрядних будівельних підприємств на основі статистичних методів виробничого менеджменту. Для вирішення даного наукового завдання застосовано метод контрольних карт Шухарта, який базується на статистичній обробці даних щодо відхилень фактичних термінів і обсягів дебіторської заборгованості від їх планових значень. На основі аналізу характеру відхилень робляться висновки щодо характеру відхилень (випадкові чи ні) та приймаються управлінські рішення. Запропоновано проводити контроль дебіторської заборгованості підрядних будівельних підприємств у розрізі договірних цін у складі будівельних контрактів та додаткових угод (планові показники), фактичних надходжень і витрат та розрахунку планової і фактичної потреби підприємства в оборотних коштах. Контроль здійснюється за показниками: терміни надходження грошових коштів та обсяги потреби в оборотних коштах за кожним будівельним контрактом. Такий підхід дозволяє диференційовано підходити до причин виникнення відхилень від плану. У роботі проаналізовано дебіторську заборгованість будівельного підприємства та запропоновано проводити контроль відхилень від плану за допомогою контрольних карт Шухарта, які дозволяють не тільки виявляти відхилення, але і визначати чинники впливу такі як випадкові і специфічні. Такий підхід дозволяє достовірно визначити фактори впливу, спрогнозувати ризики втрати фінансової стійкості та наслідки їх дії для економічної безпеки будівельного підприємства. Здійснено застосування відомого і широко розповсюдженого методу аналізу у новій області, а саме – для контролю дебіторської заборгованості. У процесі аналізу виявлено, що запропонований підхід дозволяє здійснювати контроль відхилень термінів і рівня дебіторської заборгованості, виявляти випадкові і специфічні чинники, які впливають на відхилення від плану. Окремі результати та висновки статті можуть бути використані будівельними підприємствами, а також підприємствами інших галузей, у разі їх відповідної адаптації, для аналізу і контролю дебіторської заборгованості.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Holiachuk N. and Talakh Т. "ЕКОНОМІЧНА АНАЛІТИКА З ВИКОРИСТАННЯМФУНКЦІЙ ПРОГНОЗУВАННЯ MS EXCEL." Economic forum 1, no. 4 (November 24, 2021): 129–38. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-4-18.

Full text
Abstract:
Показники рентабельності – це відносні показники, які застосовують для порівняння підприємств різних галузей, форм власності, розмірів, обсягів реалізації продукції та ін. Розрахунок показників рентабельності, оцінка ефективності господарювання за допомого них та розрахунок їх прогнозних величин з використанням MS Excel є важливим елементом оцінки фінансової діяльності кожного підприємства. В даний час використовуються різні підходи, методики розрахунку фінансових результатів діяльності підприємства, в тому числі з використанням функцій і можливостей MS Excel, а отже, змінюється характеристика даних показників, їх інтерпретація, умови розрахунків тощо. Використання таблиць Excel дає можливість не тільки розрахувати показники рентабельності підприємства, визначити тренд та побудувати графіки, які демонструють динаміку показників, а й розрахувати прогнозні показники рентабельності, що дасть можливість покращити менеджмент підприємства та спрямувати перспективи його розвитку. В статті дана характеристика наукових підходів до економічної сутності поняття «рентабельність» та системи показників, що характеризують рентабельність підприємства. З’ясовано, що всі вчені економісти одностайні у твердженні, що рентабельність – це показник ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства і відображає відношення результату господарювання до його витрат. Проте немає єдиної думки про систему показників рентабельності. В статті виділено систему показників, за якою характеризується ефективність лісових господарств Волинської області. Проведено аналіз показників рентабельності за 9 років господарської діяльності п’яти лісових господарств. З’ясовано тренд підприємств і визначено, що розвиток підприємств відбувається за синусоїдою. Це дало можливість розрахувати та запропонувати до практичного застосування прогноз цих показників за допомогою використання функцій прогнозування TREND, FORECAST, GROWTH, LINEST. Обґрунтовано, що функції TREND, FORECAST, GROWTH, LINEST та Аркуш прогнозу дозволяють зробити «швидкий» прогноз зміни показників на будь-який період.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Бачо, Р. Й., Г. Ф. Потокі, and Е. Й. Иллар. "ОЦІНКА ПОДАТКОСПРОМОЖНОСТІ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ." Actual problems of regional economy development 1, no. 16 (November 25, 2020): 111–22. http://dx.doi.org/10.15330/apred.1.16.111-122.

Full text
Abstract:
В статті науково обгрунтовано необхідність дослідження механізму забезпечення податкової спроможності місцевого самоврядування в регіонах України на прикладі м. Ужгород, адже в умовах політично-економічної кризи в Україні проблеми підвищення ролі місцевих податків і зборів в якості інструмента наповнення дохідної частини місцевих бюджетів залишаються вирішеними в неповній мірі. Метою наукової статті є дослідження ролі місцевих податків і зборів як способу посилення децентралізаційних процесів в регіонах України та проведення аналізу податкового забезпечення м. Ужгорода Закарпатської області. Для розв’язання поставлених завдань у даній роботі використані такі методи наукового дослідження, як: порівняння, аналіз, синтез, економіко-статистичні методи, а також метод графічного зображення результатів дослідження. Науковою новизною отриманих результатів є удосконалення механізму системи місцевого оподаткування за рахунок впровадження змін щодо складу місцевих податкових платежів та окремих її елементів. Практичне значення наукового дослідження полягає в науковому обгрунтуванні існуючих складнощів проведення фінансової децентралізації в регіонах, що проявляється у високій залежності Закарпатської області у від дотацій та субвенцій, для усунення якої органам місцевого самоврядування необхідно нарощувати суми податкових надходжень (в першу чергу за рахунок надходжень від місцевих податків і зборів) та підвищувати автономність бюджету. Зроблено висновок про що починаючи з 2016 року податкоспроможність регіону починає зростати, однак внаслідок високої залежності регіону від дотацій та субвенцій, органам місцевого самоврядування необхідно нарощувати суми податкових надходжень, в першу чергу за рахунок надходжень від місцевих податків і зборів, та підвищувати автономність місцевого бюджету.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Masiuk, Yu. "ASSESSMENT OF THE FINANCIAL STABILITY OF AN ENTERPRISE AND THE DIRECTIONS OF ITS PROVISION." Vìsnik Lʹvìvsʹkogo nacìonalʹnogo agrarnogo unìversitetu. Ekonomìka APK 28, no. 1 (August 1, 2021): 67–73. http://dx.doi.org/10.31734/economics2021.28.067.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

ІНДУТНИЙ, В. В., Н. В. МЕРЕЖКО, and О. Г. ЗОЛОТАРЬОВА. "ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА ТА ЗАГАЛЬНА КЛАСИФІКАЦІЯ ПРЕДМЕТІВ РОЗКОШІ." Товарознавчий вісник 1, no. 13 (July 31, 2020): 108–20. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2020-13-09.

Full text
Abstract:
Мета. Аналіз основних підходів до визначення поняття “предмети розкоші”, їх класифікації та проектування шкали для товарознавчої оцінки їх якості. Методика. Для проведення загальної класифікації предметів розкоші за індексом їх якості було використано стандартні методи регресійного аналізу. Результати. Згідно чинного законодавства України, предметами розкоші вважаються речі, які не є «предметами повсякденного вжитку» або критично важливими для життя та діяльності людини. Ці товари повинні бути символами заможності, індивідуальності, причетності до вищих верств населення та здійснювати емоційний вплив на оточуючих . Саме ці атрибутивні якості дозволили виділити групу критеріїв для товарознавчої оцінки предметів розкоші та спроектувати авторську шкалу для їх загальної класифікації відповідно до раніше визначеної послідовності операцій . При розробці критеріїв для товарознавчої оцінки предметів розкоші враховували принцип: «Чим інформаційно змістовнішим є комплекс гуманітарних потреб, які задовольняються за допомогою предмета, тим вища його цінність як предмета розкоші». Авторами було запропоновано критерії для товарознавчої оцінки предметів розкоші: актуальність символізму, який притаманний предмету; презентативна цінність; емоційний ефект; комунікаційна (консолідуюча) цінність; широта впливу на різні верства населення; відповідність культурним традиціям; перцептивність. Наукова новизна. Запропоновано класифікацію, в якій головними критеріями для віднесення товарів до предметів розкоші є їх придатність для задоволення гуманітарних потреб особистості та її репрезентації в суспільстві. Спроектовано авторську шкалу для загальної класифікації предметів розкоші. Для розробки класифікації предметів розкоші, запропоновано поділ інтервалу можливих значень індексу цінності предметів розкоші на три загальні групи: товари підвищеної якості або дорогі товари, предмети для індивідуальної саморепрезентації, предмети розкоші. Практична значимість. Встановлено, що предмети розкоші не можуть бути масовими й широко тиражованими, їх вартість предметів повинна бути високою, але залежною від фінансової спроможності потенційних покупців; з часом предмети розкоші можуть втрачати або збільшувати свою цінність, їх товарознавча оцінка повинна враховувати мету замовника, обставини й час проведення оціночних робіт.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Slyusarchuk , O. P., N. S. Kryshtof , and I. I. Doronina . "Фінансова децентралізація у контексті реформування міжбюджетних відносин: кількісні виміри та індикатори." Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 1 (February 24, 2021): 143–54. http://dx.doi.org/10.32886/instzak.2021.01.14.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена актуальним проблемам розвитку процесів фінансової децентралізації в Україні та оцінці автономії місцевих бюджетів. Перед органами місцевого самоврядування постає питання щодо формування стійкої фінансової бази для забезпечення покладених на них функцій із задоволення потреб суспільства. Вирішення зазначеного питання можливо лише за умов утворення ефективної системи управління фінансовими ресурсами, яка би враховувала успішний досвід фінансової децентралізації зарубіжних країн. Визначено, що місцеві бюджети відіграють ключову роль у забезпеченні сталого соціально-економічного розвитку.Метою статті є характеристика сутності та призначення фінансової децентралізації, оцінка ступеню її розвитку за допомогою кількісних індикаторів, аналіз джерел формування фінансових ресурсів місцевих бюджетів в умовах децентралізації та надання загальної оцінки місцевих бюджетів.Наукова новизна полягає у визначенні стану фінансової децентралізації та виявленні зростання фінансової автономії місцевих бюджетів в Україні за період 2017–2019 рр. Зростання показника трансфертів з місцевих бюджетів до Державного (реверсна дотація) свідчить про зростання дохідної спроможності місцевих бюджетів, а зменшення показника трансфертів з Державного бюджету до місцевих (базова дотація та субвенції) вказує на підвищення їх самостійності. Висновки. Децентралізація владних та фінансових повноважень держави на користь місцевого самоврядування є однією з найбільш визначальних реформ з часів української незалежності. Результатом реформи стало підвищення зацікавленості органів місцевого самоврядування у збільшенні надходжень до місцевих бюджетів, пошук резервів їх наповнення, покращення ефективності адміністрування податків і зборів.Держава визначає модель взаємодії центральних і місцевих органів влади. Оптимальною вважається модель міжбюджетних відносин, що передбачає рівень фіскальної незалежності органів місцевого самоврядування за умови збереження бюджетної класифікації та порядку виконання. В державі відбувається процес пошуку ефективних форм взаємодії державних та місцевих фінансів, при яких буде гарантовано фінансову незалежність місцевих рад та ефективність використання фінансів. Визначено моделі фінансового забезпечення місцевого самоврядування. З’ясовано, що за показником співвідношення місцевих податків до ВВП в Україні діє ганноверська модель, де місцеві податки складають 1–2 % ВВП і близько 4–5 % усіх податків.Проаналізовано фінансову децентралізацію (як процес) за допомогою показників та індикаторів, а саме: частку місцевих видатків у видатках зведеного бюджету; частку місцевих доходів у доходах зведеного бюджету; співвідношення видатків місцевого бюджету до ВВП; частку доходів місцевих бюджетів у загальному обсязі доходів зведеного бюджету; частку міжбюджетних трансфертів у доходах місцевих бюджетів; співвідношення місцевих податків до ВВП.Для успішного здійснення реформи міжбюджетних відносин у контексті децентралізації, насамперед, потрібно забезпечити внутрішню політичну стабільність, враховувати об’єктивні закони суспільного розвитку та глобальні тенденції у світі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Zadorozhnyi, Zenovii-Myhailo Vasylovych, and Yuliya Anatoliivna Sudyn. "ВИТРАТИ НА ФОРМУВАННЯ ВНУТРІШНЬОГО ГУДВІЛУ ЯК ОБ’ЄКТ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ." SCIENTIFIC BULLETIN OF POLISSIA, no. 3(15) (2018): 90–95. http://dx.doi.org/10.25140/2410-9576-2018-3(15)-90-95.

Full text
Abstract:
Актуальність теми дослідження. Зростання тенденції впливу нематеріальних переваг підприємства на його інвестиційну привабливість і фінансову успішність активізує дослідження у напрямку визнання та обліку витрат на формування внутрішнього гудвілу. Постановка проблеми. З метою реалізації цілей управлінського обліку на підприємстві виникає потреба в ідентифікації витрат на формування внутрішнього гудвілу та визначенні оптимальних методів управління ними, що дасть можливість створити методику відображення внутрішнього гудвілу в системі бухгалтерського та управлінського обліку. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вагомий внесок у розвиток теоретичних та практичних засад відображення витрат на формування внутрішнього гудвілу зробили вчені: С. Ф. Голов, В. М. Диба, С. Ф. Легенчук, Р. В. Романів, В. В. Травін, Т. Б. Циганова, Г. В. Уманців, П. Фесс, Дж. Френсіс, Г. Хагс, Р. та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Попри наявність у науковому просторі про-блеми відображення та визнання внутрішнього гудвілу відсутні конкретні методичні рекомендації щодо обліку витрат на його формування та оцінка економічного ефекту від визнання таких витрат як об’єкта управлінського обліку. Постановка завдання. Дослідження особливостей та методики відображення витрат на формування внутрішнього гудвілу у системі бухгалтерського обліку і їх вплив на стратегічні управлінські рішення підприємства. Виклад основного матеріалу. У статті розглянуто особливості обліку витрат на формування внутрішнього гудвілу у нормативно-правових актах та працях вітчизняних науковців. Сформовано методичні рекомендації щодо відображення внутрішнього гудвілу в системі бухгалтерського обліку. Визначено економічний ефект від визнання витрат на формування внутрішнього гудвілу як об’єкта управлінського обліку. Висновки. Покращенню інформаційного забезпечення управлінського обліку та активізації інвестиційної привабливості підприємства сприятиме відображення витрат на формування внутрішнього гудвілу на рахунках активів з подальшою деталізацією у примітках до фінансової звітності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Ізюмська, Вікторія, and Анастасія Нікульшина. "УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА." Економіка та суспільство, no. 34 (December 28, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-34-26.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто процеси управління фінансовою стійкістю підприємств в Україні, проаналізовано абсолютні та відносні показники фінансової стійкості підприємства ТОВ «Лісопромисловий комплекс «ДАНІ» за 2017-2020 роки та розроблені рекомендації, спрямовані на їх покращення. Було розраховано трикомпонентний показник типу фінансової стійкості підприємства та встановлено, що підприємство має нормальній тип фінансової стійкості, але є тенденція до його погіршення. Запропоновані напрями удосконалення складових управління фінансовою стійкістю підприємства та основні етапи фінансової стабілізації підприємства. Зроблена оцінка ефективності заходів з відновлення фінансової стійкості ТОВ «ЛПК ДАНІ». Результати досліджень можуть бути використані при аналізі фінансового стану виробничих підприємств.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Приймак, Світлана, and Оксана Волкова. "ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ." Економіка та суспільство, no. 30 (August 31, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-60.

Full text
Abstract:
У статті досліджено різноманітні теоретичні підходи щодо визначення поняття фінансової стійкості. На основі аналізу економічних літературних джерел визначено суттєві ознаки фінансової стійкості. Обгрунтовано необхідність використання аналізу фінансової стійкості підприємства. Виявлено найбільш оптимальні підходи до аналізу та оцінки фінансової стійкості підприємства. З’ясовано основні групи факторів впливу на фінансову стійкість підприємства. Було розглянуто типи фінансової стабільності та значення в діяльності підприємств. Визначено, що фінансова стійкість передбачає платоспроможність у довгостроковій перспективі, її оцінка повинна бути спрямована на визначення запасу фінансової стійкості. Це дає уявлення про обсяг продажів, який забезпечує стабільну діяльність підприємства. Сьогодні однією з основних проблем підприємств є відсутність цілісної стратегії, спрямованої на забезпечення сталості фінансово-господарської діяльності підприємства та сталого розвитку в майбутньому. Фінансові проблеми, з якими стикаються підприємства, значною мірою ідентичні за своєю економічною сутністю, і тому їх вирішення можливе за допомогою універсальних інструментів та стандартних заходів, що формують механізм управління фінансовою стійкістю підприємства. Проведено аналіз фінансової стабільності на прикладі конкретного підприємства ПрАТ «Концерн Хлібпром» за 2018-2020 рр. Вказано на шляхи поліпшення ситуації для забезпечення максимального розвитку підприємства та досягнення більшого прибутку. Розкрито важливість планування та контролю для забезпечення фінансової стійкості. Розроблено рекомендації щодо стабілізації фінансової діяльності підприємств в умовах жорсткої конкуренції.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Приймак, Світлана, and Оксана Волкова. "ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ." Економіка та суспільство, no. 30 (August 31, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-58.

Full text
Abstract:
У статті досліджено різноманітні теоретичні підходи щодо визначення поняття фінансової стійкості. На основі аналізу економічних літературних джерел визначено суттєві ознаки фінансової стійкості. Обгрунтовано необхідність використання аналізу фінансової стійкості підприємства. Виявлено найбільш оптимальні підходи до аналізу та оцінки фінансової стійкості підприємства. З’ясовано основні групи факторів впливу на фінансову стійкість підприємства. Було розглянуто типи фінансової стабільності та значення в діяльності підприємств. Визначено, що фінансова стійкість передбачає платоспроможність у довгостроковій перспективі, її оцінка повинна бути спрямована на визначення запасу фінансової стійкості. Це дає уявлення про обсяг продажів, який забезпечує стабільну діяльність підприємства. Сьогодні однією з основних проблем підприємств є відсутність цілісної стратегії, спрямованої на забезпечення сталості фінансово-господарської діяльності підприємства та сталого розвитку в майбутньому. Фінансові проблеми, з якими стикаються підприємства, значною мірою ідентичні за своєю економічною сутністю, і тому їх вирішення можливе за допомогою універсальних інструментів та стандартних заходів, що формують механізм управління фінансовою стійкістю підприємства. Проведено аналіз фінансової стабільності на прикладі конкретного підприємства ПрАТ «Концерн Хлібпром» за 2018-2020 рр. Вказано на шляхи поліпшення ситуації для забезпечення максимального розвитку підприємства та досягнення більшого прибутку. Розкрито важливість планування та контролю для забезпечення фінансової стійкості. Розроблено рекомендації щодо стабілізації фінансової діяльності підприємств в умовах жорсткої конкуренції.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Марусяк, Наталія, and Антон Шупер. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ МАШИНОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА З МЕТОЮ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЙОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ." Економіка та суспільство, no. 32 (October 26, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-32-88.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена актуальним питанням практичної оцінки фінансового стану машинобудівного підприємства. У роботі зазначено, що фінансовий стан підприємства визначається комплексом показників, що характеризують процеси формування, управління та використання фінансових ресурсів суб’єктом господарювання. Встановлено, що оцінка фінансового стану підприємства здійснюється на основі аналізу даних фінансової звітності і відіграє надзвичайно важливу роль, оскільки отримані та досліджені дані є основою для ухвалення менеджментом ефективних рішень щодо операційної, фінансової та інвестиційної діяльності підприємства. Проведено оцінку фінансового стану Публічного акціонерного товариства «Крюківський вагонобудівний завод» за допомогою побудови аналітичних таблиць та розрахунку основних коефіцієнтів. Визначено основні недоліки у діяльності підприємства і розроблено шляхи зміцнення його фінансового становища з метою підвищення ефективності функціонування.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Роскладка, Наталія, and Ірина Вівсюк. "МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА." Економіка та суспільство, no. 34 (December 28, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-34-19.

Full text
Abstract:
У статті досліджено та проаналізовано трактування поняття «оцінка економічного потенціалу» різними вченими. На основі проведеного дослідження удосконалено сутність поняття «оцінка економічного потенціалу підприємства готельного господарства». Вивчено, охарактеризовано та узагальнено методичні підходи до оцінювання економічного потенціалу та визначено перелік методів, за допомогою яких можна досягти поставленої мети: визначення рівня ефективної діяльності, конкурентоздатності та позиції на ринку, фінансової стійкості тощо. Запропоновано вдосконалений методичний підхід до оцінювання економічного потенціалу, зокрема, для підприємств готельного господарства, що дасть можливість проаналізувати ефективність діяльності закладу та визначити стан економічного потенціалу через економічну стресостійкість.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Суханова, Алла. "МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА." Економіка та суспільство, no. 26 (April 27, 2021). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2021-26-62.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена актуальним питанням методів оцінки конкурентоспроможності підприємств. Економічна оцінка та діагностика конкурентоспроможності підприємств передбачає використання системи методологічних підходів, при яких диференціація, критерії, модельні показники визначають адекватність результатів з урахуванням специфіки конкурентного середовища. Проаналізовано, що серед методів оцінювання конкурентоспроможності підприємства при належному інформаційному забезпеченні найточнішою є параметрична (індикаторна, критеріальна) група методичних прийомів. При цьому об’єктивна оцінка конкурентоспроможності підприємств проводиться методами, в яких остаточним розрахунком є розрахунок інтегрального індексу конкурентоспроможності. Існують ефективні методи визначення конкурентної позиції компанії з урахуванням стратегічного потенціалу компанії, що дозволяє оцінити раціональність концепції стратегічного позиціонування суб’єкта господарювання в економічній системі. Враховуючи, що основною рисою конкурентоспроможності компанії є динаміка, рівень конкурентної позиції не можна вважати довгостроковою характеристикою конкурентного статусу підприємства, незважаючи на ефективність економічної та фінансової діяльності, ми пропонуємо використовувати матрицю (стратегічну ) методів оцінки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Ступницька, М. Т., М. І. Бамбуляк, Д. Т. Маркова, and М. Н. Кулік. "КРЕДИТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА: ОЦІНКА ТА МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ." Food Industry Economics 10, no. 4 (December 22, 2018). http://dx.doi.org/10.15673/fie.v10i4.1134.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто економічний зміст та підходи до визначення категорії «кредиторська заборгова-ність» за нормативно-правовими актами та в економічній літературі. Проведено дослідження теоретичних під-ходів та їх практичного використання щодо проведення аналізу кредиторської заборгованості в сучасних умо-вах, з виділенням окремих його етапів. Враховуючи різні методи та строки погашення кредиторської заборго-ваності проведена її оцінка величини, структури та динаміки з використанням прийомів горизонтального і вер-тикального аналізу на прикладі даних фінансової звітності підприємства харчової промисловості. Також дослі-джено структуру кредиторської заборгованості за строками утворення з метою з’ясування стану платіжної дис-ципліни. Проведено комплексне оцінювання за системою відносних показників для визначення стану фінансо-вої стійкості та платоспроможності. Для визначення домінуючого виду зобов’язання проведено порівняльнийаналіз дебіторської та кредиторської заборгованості. Визначені механізми ефективного управління для своєчас-ного реагування поточної кредиторської заборгованості, правильного відображення у фінансовій звітності під-приємства та безперебійної роботи та надійності на арені бізнесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Марусич, Олександра, and Валентина Шарманська. "ДЕСКРИПТИВНІ ЗАСАДИ ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ТА ЇЇ РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ У ЗВІТНОСТІ." Економіка та суспільство, no. 35 (January 25, 2022). http://dx.doi.org/10.32782/2524-0072/2022-35-27.

Full text
Abstract:
В статті описані методичні засади ведення бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості, до яких належать такі критерії: нормативно-правове забезпечення, визнання та оцінка дебіторської заборгованості, рахунки та інші. Відображено систему складних комбінацій організаційних процесів і методів обліку дебіторської заборгованості. В статті зазначено, що дебіторську заборгованість відображають у фінансовій звітності в складі активів підприємства, тому що вона є складовою всього майна підприємства та належить йому. Схематично зображено, які форми фінансової звітності використовують, у яких з них відображають інформацію про дебіторську заборгованість підприємства, а саме Баланс та Примітки та зазначено перелік міжнародних стандартів щодо ведення бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Kupyra, Myroslava, Lyudmyla Matyuk, and Zhаna Struk. "FORMATION OF FINANCIAL REHABILITATION CAPACITY OF THE ENTERPRISE: THEORETICAL AND APPLIED ASPECT." Pryazovskyi Economic Herald, no. 1(30) (2022). http://dx.doi.org/10.32840/2522-4263/2022-1-19.

Full text
Abstract:
In the article substantiates the theoretical and applied concept of financial rehabilitation capacity, identifies the components of diffusion and forms a synergistic algorithm to enhance opportunities for «treatment».Regarding the role of financial strategy in this system, the priority is its development in the direction of specifying goals, objectives, criteria, standards. The sequence of assessment of remediation capacity formed. It assumes that the financial rehabilitation capacity of the enterprise is a complex system with methods and tools, which involves assessing the level of financial potential. Its form the preconditions for further break-even point. The main tasks at this stage are to ensure a balance between financial needs and opportunities, the formation and use of financial resources, increasing the financial base in order to create opportunities for comprehensive financial recovery of the enterprise. The theoretical concept of formation of financial rehabilitation capacity of the enterprise through diffusion of three components of achievement of capacity for rehabilitation is developed.The components in the system work through the interaction of tools and the concentration of financial resources for an effective result.That is, based on financial, investment, production, material, human resources substantiates the rehabilitation potential, which together works for the process of financial recovery. The ability of the enterprise to create opportunities on its own to carry out rehabilitation, without the involvement of external assistance. The algorithm of financial rehabilitation in the conditions of disproportionate development formed. Which includes remediation, remediation capacity, components, remediation potential and analytical support of the remediation process based on the calculation of the integrated assessment indicator. The practical significance of the results obtained is to develop strategic principles for the formation of the rehabilitation capacity of the enterprise based on the synergy of three components and the search for financial opportunities for the ability to conduct financial recovery.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Vartsaba, Vira, and Elina Mulesa. "EVALUATION OF FINANCIAL CAPACITY OF THE LOCAL JOINT TERRITORIAL GROUPS OF THE TRANSCARPATH REGION." International scientific journal "Internauka". Series: "Economic Sciences", no. 5 (May 15, 2018). http://dx.doi.org/10.25313/2520-2294-2018-5-3835.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Polіakova, Svitlana, and Yurii Kohatko. "UNITED LOCAL COMMUNITIES: ASSESSMENT OF FINANCIAL CAPACITY AND FUND DISTRIBUTION MECHANISMS." Eastern Europe: economy, business and management, no. 5(32) (2021). http://dx.doi.org/10.32782/easterneurope.32-15.

Full text
Abstract:
Decentralization of authority in Ukraine takes place against the background of the general difficult economic situation caused by both internal unrest and the global crisis provoked by the Coronavirus Epidemic. Under such conditions, the issue of creating local communities capable of financing their own expenditures, and especially development expenditures, becomes acute and relevant. The purpose of the article is to develop proposals for improving the mechanisms of distribution of funds in the community in the context of their direction to improve the living conditions of the population in accordance with the identified priorities. To achieve this goal, it is proposed to use a matrix of priority needs of the community, which is a novelty of the study. The following methods were used in the article: analysis and synthesis (to collect and systematize the results of existing research); statistical (for statistical data processing); comparison (to compare indicators for different groups of communities); matrix (to determine the priority of community needs). The paper evaluates the financial capacity of local communities formed during 2015–2019. It is determined that large communities, with a population of more than 5,000 people, with an area of 400 km2 and more, have the highest level of socio-economic capacity. According to two other criteria, the solvency index and the share of local taxes and fees, the leaders are small communities that have production on their territory, recreational areas, and so on. It is proved that the important point is the organization of management of available resources. Because in the end, the living conditions in the territory are determined not only and not so much by the availability of resources, but by the efficiency and directions of their use. It was found that the current mechanism of distribution of “free” funds is based on a purely subjective approach and is based on “existing needs”. Strategic documents are often only formally used in the budget process. To minimize the miscalculations in the current and strategic planning of the integrated development of the united local communities, it is proposed to use the matrix method of determining the priority of needs. The number of blocks of the matrix and the levels of needs for each block are variables and depend on the specific situation in the community. The presence in the matrix of information about the cost of meeting each need will allow make decisions with a certain amount.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Datsenko, Hanna. "RISK ASSESSMENT AS THE BASIS OF IMPROVING THE ENTERPRISE'S FINANCIAL SECURITY." Young Scientist 9, no. 73 (September 2019). http://dx.doi.org/10.32839/2304-5809/2019-9-73-43.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Mishchuk, Ievgeniia. "CONSIDERATION OF THE DURATION OF THE STAGES OF THE PROCEDURE OF THE BANKRUPTCY IN ASSESSING THE SAFETY OF THE FINANCIAL CONDITION OF THE ENTERPRISE." PROBLEMS OF SYSTEMIC APPROACH IN THE ECONOMY, no. 3(71) (2019). http://dx.doi.org/10.32782/2520-2200/2019-3-35.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Кононенко, Яна, Карина Шкіря, and Нонна Лирьова. "Стратегічний аналіз та формування управлінського портфелю конкурентоспроможного підприємства." Adaptive Management Theory and Practice Economics 8, no. 16 (September 15, 2020). http://dx.doi.org/10.33296/2707-0654-8(16)-05.

Full text
Abstract:
Анотація. У статті розглядаються конкурентоспроможність підприємства як ключовий фактор успіху конкурентної боротьби у ринковому середовищі, оскільки вона визначає ринкові позиції, рівень рентабельності, перспективи подальшого розвитку та є запорукою фінансової стабільності. Проаналізовано роботи вітчизняних та зарубіжних науковців і підприємців, оскільки підвищення рівня конкурентоспроможності є провідним питанням у економічній сфері, яке вивчається багатьма вченими. Виділено чинники та фактори впливу на підвищення рівня конкурентоспроможності та обґрунтовано необхідність стратегічного аналізу підприємства задля оцінки поточного стану діяльності та ефективного управління економічними процесами. Описано методики та види аналізу, що надають можливість для комплексної оцінки всіх чинників конкурентоспроможності. Акцентовано увагу на те, що проведення комплексної оцінки стану функціонування зазвичай проводиться у разі зміни власника підприємства, при зміні вектору діяльності, реструктуризації і т. д., тобто підчас суттєвих змін на підприємстві або помітного погіршення фінансового стану чи втраті конкурентних позицій на ринку, а не є сталою практикою у процесі діяльності. Виділено фактори впливу на вказані чинники, їх вагомість та можливості корегування їх показників. Розглянуто системи управління підприємством та зв'язок між якістю управлінських рішень та рівнем конкурентоспроможності. Доведено необхідність формування економічно-обґрунтованого управлінського портфелю задля підвищення рівня конкурентоспроможності як основного елементу з метою забезпечення успішної діяльності, а також необхідності проведення постійного моніторингу та аналізу процесів для прийняття управлінських рішень. Розглянуто методики управління підприємством або його елементами, детально розглянуто таку методику як «Кайдзен». Головною метою є формування інструментарію управлінського портфелю на основі результатів аналізу внутрішнього та зовнішнього стану підприємства задля підвищення якості управління та загальної конкурентоспроможності. Запропоновано алгоритм процесу проведення стратегічного аналізу, формування на його основі управлінського портфелю з метою підвищення якості та поліпшення процесу управління. Ключові слова: конкурентоспроможність, стратегічний аналіз, оцінка стану підприємства, управління підприємством, якість управління.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Nabatova, Yuliia, and Nataliia Hurska. "EVALUATION OF THE FINANCIAL ACTIVITY OF THE ENTERPRISE: DEVELOPMENT OF MEASURES TO IMPROVE THE SITUATION AND PREVENT THE POSSIBILITY OF BANKRUPTCY." International scientific journal "Internauka". Series: "Economic Sciences", no. 12(56) (2018). http://dx.doi.org/10.25313/2520-2294-2021-12-7765.

Full text
Abstract:
The article considers the essence of the financial activity of the enterprise, which is a system of using various forms and methods for financial support of the functioning of enterprises to achieve their goals. The main tasks of the financial activity of the enterprise are determined and systematized. Important indicators for assessing financial performance, which comprehensively characterize the efficiency of the enterprise, and on the basis of which we can assess the effectiveness of enterprise management, as high profits and a sufficient level of profitability depends on the correctness and efficiency of management decisions. Analyzed indicators of profitability and business activity on the example of JSC "Turboatom", as a result of which, identified negative changes that do not allow the company to develop its potential, indicate the threat of crisis, low demand for products, as a result, considered ways improvement of these indicators, as well as defined strategies for controlling the repayment period of receivables and payables. The essence of bankruptcy has been determined and the main measures have been developed to increase the efficiency and prevent the possibility of bankruptcy of JSC "Turboatom". The results revealed that if you do not pay attention to the negative changes in profitability and business activity in assessing the financial performance of the enterprise, it can lead to a threat of crisis, and as a consequence to the possibility of bankruptcy. Therefore, a set of basic measures to increase the profitability and business activity of the company to improve production, increase product competitiveness, which in the future will increase profits and profitability of the company, because the profitability of the company depends on its profits, and developed key measures to to prevent the possibility of bankruptcy, because the successful, stable and promising operation of the enterprise depends on the right and timely measures.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography