Academic literature on the topic 'Оцінка фінансової спроможності підприємства'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Оцінка фінансової спроможності підприємства.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Оцінка фінансової спроможності підприємства"

1

Камінська І.М., Мишко О.А., and Шишка Д.С. "МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА." Економічний форум 1, no. 4 (October 13, 2020): 107–13. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2020-4-14.

Full text
Abstract:
У статті здійснено системне дослідження методичних підходів до аналізу фінансового потенціалу підприємства. Обґрунтовано сутність, мету, завдання, предмет, об’єкт та інформаційне забезпечення аналізу фінансового потенціалу підприємства. Встановлено, що комплексний, деталізований та усесторонній аналіз фінансового потенціалу підприємства повинен охоплювати різноманітні підходи, методи та прийоми аналізу. На основі розгляду сучасних методичних підходів до аналізу фінансового потенціалу підприємства встановлено, що відсутній єдиний і універсальний методичний підхід до його аналізу. У статті розглянуто зміст і особливості основних методичних підходів до аналізу фінансового потенціалу підприємства. Базуючись на проведеному дослідженні, запропоновано наступний алгоритм аналізу фінансового потенціалу підприємства: 1 етап – аналіз забезпеченості підприємства фінансовими ресурсами, що полягає у організації горизонтального (трендового) і вертикального (структурного) аналізу балансу підприємства; 2 етап – аналіз фінансових результатів підприємства, що засвідчує результативність використання фінансових й інших ресурсів підприємства; 3 етап – аналіз фінансового стану підприємства, що у свою чергу охоплює такі напрями аналітичного дослідження: 1) аналіз майнового стану суб’єкта господарювання; 2) аналіз ділової активності суб’єкта господарювання; 3) аналіз ліквідності та платоспроможності суб’єкта господарювання; 4) аналіз фінансової стійкості суб’єкта господарювання; 5) аналіз рентабельності діяльності суб’єкта господарювання; 4 етап – узагальнююча оцінка рівня фінансового потенціалу підприємства за такими критеріями: достатність власних фінансових ресурсів підприємства; відповідність обсягів довгострокових позикових фінансових ресурсів обсягам оборотних активів; інтенсивність нарощення обсягу інвестицій; стабільність фінансового стану підприємства. Доведено, що аналіз фінансового потенціалу підприємства є важливим інструментом з’ясування поточного його рівня й визначення адекватних напрямів його нарощення в майбутньому. Визначено, що результати такого аналізу є вихідним моментом розробки на підприємстві перспективних планів і заходів із підвищення фінансової спроможності, конкурентоспроможності й ефективності виробничо-господарської діяльності, досягнення максимальних кінцевих результатів, забезпечення економічного розвитку і подальшого успішного функціонування суб’єкта господарювання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Череп, О. Г., and К. Р. Рєпка. "ВИБІР МОДЕЛІ ДІАГНОСТИКИ ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ АДИТИВНОЇ ЗГОРТКИ В КОНТЕКСТІ ОЦІНКИ ЙОГО САНАЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ." Visnik Zaporiz'kogo nacional'nogo universitetu. Ekonomicni nauki, no. 2 (50) (August 12, 2021): 88–93. http://dx.doi.org/10.26661/2414-0287-2021-2-50-17.

Full text
Abstract:
У статті розкрито сутність поняття «криза». Проаналізовано наукові роботи дослідників та визначено найбільш ґрунтовне тлумачення такої економічної категорії як «санація підприємства». Висвітлено мету проведення санації підприємства. Зазначено, що головним критерієм прийняття рішення щодо санації чи ліквідації підприємства є його санаційна спроможність та охарактеризовано дане визначення. Вказано загальні передумови санаційної спроможності. Також представлено більш розширений погляд на передумови санаційної спроможності підприємства, відповідно до якого вони поділяються нормативно-правові, загальноекономічні, ресурсні та фінансово-економічні. Встановлено, що вдале проведення санації підприємства не можливе без ефективного управління санаційною спроможністю. Зазначено два підходи до трактування поняття. Запропоновано структурно-логічну схему процесу управління санаційною спроможністю підприємства, яка орієнтована на здійснення своєчасної діагностики рівня санаційної спроможності підприємства, виявлення стратегічних розривів між наявним і бажаним рівнями та розробці програми заходів з метою підвищення санаційної спроможності, використовуючи при цьому відповідну санаційну стратегію та відповідні інструменти її відновлення. Визначено, що оцінка санаційної спроможності є дієвим інструментом, за допомогою якого можна визначити стан неплатоспроможності підприємства та його здатність не лише подолати кризу, визначити фактори впливу, що призвели до зниження рівня його окремих елементів, а й запобігати настання кризових явищ. Відзначено, що неабиякий вплив на оцінку санаційної спроможності має діагностика ймовірності банкрутства підприємства. Здійснено багатокритеріальний вибір моделей діагностики ймовірності банкрутства вітчизняних підприємств на основі адитивної згортки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Карлін, М., О. Стащук, and О. Борисюк. "ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ ВРАХУВАННЯ НОВИХ ЕКОНОМІЧНИХ РИЗИКІВ У ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ." Financial and credit activity problems of theory and practice 4, no. 39 (September 10, 2021): 376–86. http://dx.doi.org/10.18371/fcaptp.v4i39.241330.

Full text
Abstract:
Анотація. Економічний розвиток підприємств у світі та в Україні 2020 року та на майбутнє дедалі більше залежатиме від урахування нових економічних ризиків, серед яких уже сьогодні доцільно виділити такі: кліматичні, епідеміологічні (передусім — коронавірусні), деглобалізаційні, протекціоністські, популістські, нерівність у доходах. На тлі коронавирусної пандемії і породженої нею економічної кризи найбільше постраждав сектор вітчизняного малого та середнього бізнесу, орієнтований на надання офлайн-послуг. Фактично попит на послуги індустрій громадського харчування, розваг, туризму, гостинності, а також beauty-індустрії і непродовольчого ритейлу в умовах карантину впав у рази. При цьому необхідність платити заробітну плату, податки, соціальні внески, орендні платежі, кредити банкам і контрагентам за постачання та інші послуги зберіглася. Водночас усі види бізнесів, які не встигли перейти на надання товарів і послуг в онлайн-форматі або дотримуються бізнес-моделей, пов’язаних виключно з наданням персональних офлайн-послуг, схильні до ризику банкрутства в майбутньому. Наслідком карантину стане економічна криза, а значить і скорочення купівельної спроможності, зміна споживчої поведінки. Загалом, відбулося порушення традиційної сезонності продажів, змінюються тенденції внаслідок падіння доходів споживача. Водночас прискореного розвитку дістають цифрові послуги: електронна комерція, платіжні системи та послуги замовлення і доставки он-лайн. Також серед інших економічних ризиків у діяльності підприємств особливої уваги набуває необхідність визначення та оцінка фінансово-кліматичних ризиків, які виникають унаслідок обмежень, що накладаються міжнародними організаціями та окремими країнами на бізнес. Відповідно, підприємства, які здійснюють кліматично небезпечну діяльність, повинні розраховувати свої фінансові втрати на перспективу, якщо вони будуть продовжувати подібний бізнес. Проблемою є й той факт, що поки фінансово-кліматичні ризики та інші нові економічні ризики достатньо не вивчені та не систематизовані, а також не досліджено їхній вплив на фінансовий стан підприємств як у світі, так і в Україні. Ключові слова: нові економічні ризики, підприємство, деглобалізація, протекціонізм, економічний популізм, економічна нерівність, Україна. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл. 14.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Буряк А.В., Дем'яненко І.В. "УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ: СЕГМЕНТ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ." Економічний форум 1, no. 4 (November 30, 2019): 103–8. http://dx.doi.org/10.36910/6765-2308-8559-2019-4-16.

Full text
Abstract:
У публікації розглянуто методологічні аспекти використання грошового потоку в ролі індикатора фінансової спроможності і критерію оцінки ефективності аграрного бізнесу та фінансового його стану. Здійснено огляд інформаційної змістовності діючої фінансової звітності аграрних підприємств як бази формування сегменту фінансової політики управління грошовими потоками в цілях прийняття конструктивних рішень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Камінська, Ірина Миколаївна. "Інтегральна оцінка фінансової спроможності регіонів України." Актуальні проблеми економіки, no. 5 (2008): 92–101.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Параниця, Н. В., О. С. Буличов, and О. М. Охмак. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ІМІТАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 4 (January 21, 2020): 166–74. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.4.2020.166-174.

Full text
Abstract:
На основі імітаційної моделі аналізу показників публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України») досліджено необхідність запровадження й активного використання оцінки фінансової стійкості підприємства, що дозволить здійснити прогноз і підвищити ефективність газової та нафтопереробної галузей. Визначено, що одним з найважливіших завдань у галузі прогнозування тенденцій розвитку підприємства є оцінка його фінансової стійкості, здійснювана на основі науково обґрунтованих моделей, оскільки саме цей показник, у першу чергу, є фактором організаційного й економічного розвитку підприємства. Аналіз практичного застосування відповідних імітаційних моделей і методик оцінки створює основу для прийняття грамотних та ефективних управлінських рішень. Доведено, що використання універсальної дискримінантної функції дає можливість істотно спростити аналіз фінансової стійкості, однозначно оцінити фінансовий стан підприємства, тому саме вона береться за основу для побудови комплексного алгоритму оцінки фінансової стійкості, заснованого на імітаційному моделюванні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Західна, О. Р., І. Р. Гузовата, and І. В. Іщенко. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ ПРОВІДНИХ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ." Економічний вісник. Серія: фінанси, облік, оподаткування, no. 6 (January 12, 2021): 54–66. http://dx.doi.org/10.33244/2617-5932.6.2020.54-66.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто питання актуальності, результативності та ефективності адміністративно-територіальної реформи місцевого самоврядування. Розкрито сутність понять «спроможна громада» та «фінансова спроможність громади». Наведено загальну характеристику провідних громад Львівської області відповідно до сформованого Департаментом фінансів Львівської обласної державної адміністрації рейтингу. Представлені дослідження рівня фінансової спроможності бюджетів на прикладі провідних об’єднаних територіальних громад Львівської області за такими показниками: дохід загального фонду бюджету на одного мешканця, рівень дотаційності бюджету, частка видатків на утримання апарату управління, частка видатків заробітної плати у загальному обсязі видатків. За здійсненим аналізом сформовано висновки щодо фінансової спроможності бюджетів Славської, Солонківської, Давидівської, Підберізцівської та Кам’янка-Бузької громад.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Адонін, С. В., and Ю. М. Калашнікова. "ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ." Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, no. 4 (December 16, 2020): 155–60. http://dx.doi.org/10.32851/2708-0366/2020.4.19.

Full text
Abstract:
У статті розглянуто сутність, типи та проблеми фінансової стійкості під- приємства, представлено результати оцінювання фінансової стійкості на прикладі ПАТ «Дніпрогаз» та запропоновано шляхи підвищення фінансової стійкості підприємства. Ця оцінка дає можливість підприємству функціонувати та розвиватися у мінливому зов- нішньому середовищі та реагувати на його зміни. Оцінювання здійснено на основі абсо- лютних та відносних показників. У ході аналізу фінансової стійкості ПАТ «Дніпрогаз» використано дані фінансових звітів за 2017–2019 рр. Результати отримано за допомогою методів аналізу та синтезу, порівняння. За результатами оцінки виявлено послаблення фінансового стану підприємства, з’ясовано, що ПАТ «Дніпрогаз» є фінансово нестабіль- ним, залежить від позикових коштів, має високий рівень фінансових ризиків. Визначено основні проблеми фінансової стійкості та запропоновано заходи покращення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Євдокімов, Ф. І. "Узагальнююча оцінка фінансової складової економічної безпеки підприємства." Наукові праці Донецького державного технічного університету. Економічна, Вип 46 (2002): 6–11.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Іванченкова, Лариса, Галина Ткачук, Лариса Шкляр, and Тетяна Маркова. "ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ АНАЛІТИКИ БІЗНЕСУ." MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, no. 1 (April 28, 2022): 64–70. http://dx.doi.org/10.31891/mdes/2022-3-8.

Full text
Abstract:
В статті розглянуто основні етапи виконання фінансового аналізу, а саме: відбір та підготовка інформації, необхідної для фінансового аналізу. загальна оцінка фінансового стану підприємства, інтерпретація отриманих результатів. Виділено основні функції програмного забезпечення фінансового аналізу: консолідація та порівняння фінансових операцій та бухгалтерських записів, ефективна фінансова комунікація із зацікавленими сторонами, оцінка фінансового стану, приймання рішення щодо інвестування та фінансування, розвиток фінансових цілей, прогнозування. До основних користувачів програмного забезпечення фінансового аналізу підприємства відносяться: бухгалтерські відділи, менеджери, команди з фінансового планування та аналізу. Зроблено висновок про те, що застосування програмного забезпечення на підприємствах дозволяє: проаналізувати вплив на досліджуваний об'єкт широкого круга внутрішніх і зовнішніх чинників; підвищити достовірність і надійність отриманих результатів фінансового аналізу; створити можливості для проведення комплексних досліджень для аналізу фінансової діяльності підприємства, що полегшує роботу із проведення фінансового аналізу підприємства та оцінки фінансової стійкості; підвищити системності фінансового аналізу, що обумовлене необхідністю чіткого визначення і формалізації аналітичних завдань при їх розв’язанні в автоматичному режимі Також зроблено висновок про те, що важливість автоматизації аналізу та прогнозування фінансових результатів бізнесу відображається у швидкій трансформації бізнесу, яка передбачає використання інформаційних технологій для оптимізації бізнес-процесів та підвищення ефективності, з якою підприємства приймають обґрунтовані управлінські рішення. Можна зробити висновок, що впровадження та використання сучасних інструментів фінансового аналізу на вітчизняних підприємствах є дуже важливим завданням у стрімкому розвитку світової економіки та ринку технологій, тому слід приділяти увагу підвищенню кваліфікації фінансових кадрів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Оцінка фінансової спроможності підприємства"

1

Полозова, Т. В. "Методика оцінки фінансової спроможності підприємства до інноваційно-інвестиційної діяльності." Thesis, Громадська організація «Центр економічних досліджень та розвитку», 2015. http://openarchive.nure.ua/handle/document/7084.

Full text
Abstract:
Запропонований показник дозволяє визначити здатність підприємства до здійснення інноваційно-інвестиційних процесів через ефективне управління рухом грошових потоків. Перспективою подальших досліджень може бути розробка методики врахування динамічних аспектів руху грошових коштів на підприємстві.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Міщенко, К. В., and Н. П. Борецька. "Оцінка фінансової стійкості підприємства." Thesis, КНУТД, 2016. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/4092.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Плікус, Ірина Йосипівна, Ирина Иосифовна Пликус, Iryna Yosypivna Plikus, and В. В. Гльоза. "Методичні підходи до обгрунтування рішення щодо проведення санації." Thesis, Видавництво СумДУ, 2011. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/12436.

Full text
Abstract:
В умовах розвитку та поглиблення фінансово-економічної кризи особливої уваги набувають питання пов’язані із визначенням доцільності проведення санації господарюючих суб’єктів. Проблема обґрунтування рішення щодо проведення санації є сьогодні актуальною тому, що непоодинокими є ситуації, коли починають санувати підприємство, що не має можливостей для подальшого розвитку і, навпаки, ліквідовують ті суб’єкти господарювання, які здатні за сприятливих умов відновити свою діяльність. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/12436
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Полозова, Т. В. "Оцінка гнучкості як складова інноваційно-інвестиційної спроможності підприємства." Thesis, Науковий парк КНЕУ, 2014. http://openarchive.nure.ua/handle/document/7061.

Full text
Abstract:
Головним призначенням запропонованої моделі є кількісна оцінка спроможності підприємства реагувати та адаптуватися до потреб ринку в процесі інноваційно-інвестиційної діяльності, виявлення і розрахунок факторів, що впливають на результативні показники, визначення резервів і шляхів підвищення ефективності використання інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємства.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Мелень, Олена Валентинівна, and Л. М. Кисельова. "Загальна оцінка фінансової стійкості підприємства." Thesis, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, 2018. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/40221.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Дяченко, В. В. "Оцінка фінансової конкурентоспроможності." Thesis, Київський національний університет технологій та дизайну, 2018. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/11248.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Касьяненко, Тетяна Вячеславівна, Татьяна Вячеславовна Касьяненко, Tetiana Viacheslavivna Kasianenko, and А. М. Сітало. "Оцінка ефективності фінансової санації." Thesis, Сумський державний університет, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/32990.

Full text
Abstract:
Найдавнішим та основним видом оздоровлення підприємств, які не задовольняють вимогам нормального фінансово-економічного стану і знаходяться в кризовому стані та проходять процедуру банкрутства, слід вважати санаційні заходи. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/32990
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Плікус, Ірина Йосипівна, Ирина Иосифовна Пликус, Iryna Yosypivna Plikus, Тетяна Анатоліївна Жукова, Татьяна Анатольевна Жукова, and Tetiana Anatoliivna Zhukova. "Оцінка діяльності підприємства на базі фінансової звітності." Thesis, УніверситеТ ДержавноЇ фіскальної служби України, 2020. https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/81085.

Full text
Abstract:
У роботі розглянуто питання оцінки діяльності підприємства за даними фінансової звітності.
В работе рассмотрены вопросы оценки деятельности предприятия по данным финансовой отчетности.
The paper considers the issue of assessing the activities of the enterprise according to the financial statements.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Горбунова, Олена Андріївна, and Світлана Анатоліївна Івахненко. "Достатність фінансових ресурсів виробничого підприємства як основна умова забезпечення його фінансової спроможності." Thesis, Полтава: ЦФЕНД, 2020. http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/10845.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Курденко, О. В. "Сутність коефіцієнту фінансової незалежності підприємства та його оцінка." Thesis, Харківський національний університет радіоелектроніки, 2016. http://openarchive.nure.ua/handle/document/7791.

Full text
Abstract:
У вітчизняній та зарубіжній економічній літературі існує безліч публікацій щодо фінансової стійкості підприємства, її сутності і спільного з платоспроможністю аналізу. Однак далеко не всі матеріали відображають статті активів і пасивів балансу в різних співвідношеннях залежно від специфіки діяльності підприємства. Звідси і випливає актуальність аналізу показників фінансової стійкості, зокрема, головного показника – коефіцієнту фінансової незалежності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography