Academic literature on the topic 'Національна бібліотека України ім'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Національна бібліотека України ім.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Національна бібліотека України ім"

1

RAIKIVSKYI, Ihor. "СПОГАДИ КОЛИШНЬОГО МОСКВОФІЛА ОСИПА МАРКОВА-МОЛОДШОГО В ЕМІГРАЦІЇ: “СЕРЦЕМ І ДУШЕЮ ЗВ’ЯЗАНИЙ З УКРАЇНОЮ”." Науковий і культурно-просвітній краєзнавчий часопис "Галичина", no. 36 (December 22, 2023): 232–47. http://dx.doi.org/10.15330/gal.36.232-247.

Full text
Abstract:
У статті, що є передмовою до публікації автобіографічних спогадів Осипа Осипа Маркова (1890–1976 рр.) – славіста, правознавця та етнографа, уродженця м. Львова, розкрито загальні особли- вості українського національного руху в Галичині ХІХ – початку ХХ ст., їх вплив на формування і роз- виток світогляду діяча. У молоді роки О. Марков-молоший був тісно пов’язаний з москвофільським сере- довищем, зокрема його батько Осип і рідний дядько Дмитро Маркови були одними з лідерів галицького москвофільства (русофільства) – течії, що обстоювала історичну і мовно-культурну єдність краю з панруським простором на сході, відкрито орієнтувалася на російську мову і культуру. Молодший О. Марков отримав виховання в родинному колі та освіту в москвофільському дусі, мав на початку громадської діяльності зв’язки з проросійськими діячами. Однак, опинившись після поразки української революції в еміграції, в Чехо-Словаччині, він поступово перейшов на українські національні позиції, відчув “серцем і душею” свою спорідненість з Україною. Останні роки життя прожив у Братиславі, де й похований. Стаття дає уявлення про середовище й умови, в яких відбувалася еволюція ідейних поглядів О. Маркова від москвофільства до українофільства. У додатку подано його автобіографію, яку вперше опублікував український дослідник з Пряшева Микола Мушинка в словацькому науковому збірнику (1992 р.), але вона маловідома в Україні. Машинописна копія автобіографічних спогадів О. Маркова, що дають уявлення про складність і суперечливість процесу формування модерної національної самосвідо- мості на західноукраїнських землях в ХІХ–ХХ ст., зберігається у відділі рукописів Львівської національ- ної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України. Ключові слова: Осип Осипович Марков, автобіографія, москвофіл, науковий і громадський діяч, національна самоідентифікація, Галичина, Чехо-Словаччина.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Ігнатович, Олександра. "ОЛЕКСА МИШАНИЧ І ЛІТЕРАТУРНИЙ ПРОЦЕС ЗАКАРПАТТЯ." Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія 1, no. 49 (November 1, 2023): 8–15. http://dx.doi.org/10.24144/2663-6840.2023.1.(49).8-15.

Full text
Abstract:
Олекса Мишанич (1933–2004) – доктор філологічних наук, член-кореспондент НАН України, керів- ник відділу давньої української літератури Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України, фундатор української школи медієвістики, лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка, заслужений діяч науки і техніки України (1997). Серед наукових зацікавлень Олекси Васильовича завжди перебував літературний світ Закарпаття. Учений цілком слушно вважав своє дослідження крайового літературного процесу комплексним. Розпочався цей інтерес із давньої літератури, якій присвятив кандидатську дисертацію «Із історії розвитку української літератури Закарпаття в XVII– XVIII століттях» (1962), що донині є найповнішим систематизованим дослідженням із давньої літератури Закарпаття. До того ж ця розвідка дала поштовх і підґрунтя для осягнення вченим цілісної картини розвитку літературного процесу і проклала дороги Олекси Мишанича в наукове пізнання всього слов’янського світу і зв’язків українського письмен- ства з чеською, словацькою, польською, сербською та іншими літературами. Від давньої літератури О. Мишанич прийшов до вивчення красного письменства Пряшівщини, Воєводини. Осмислив здобутки крайової літератури ХІХ–ХХ століть. Відкрив читачеві імена В. Ґренджі-Донського, А. Волошина, І. Ірлявського, І. Колоса та інших проскрибованих літераторів Закарпаття. Упорядкував та підготував до друку худож- ні твори крайових письменників, був учасником, ініціатором та натхненником багатьох видань у серійній бібліотеці «Карпати». Таким чином, Олекса Мишанич започаткував і заклав підвалини академічного вивчення давньої літератури Закарпаття; обґрунтував доцільність і практикував вивчення українського літературного процесу на теренах усього істо- ричного Закарпаття; відкрив для читача-сучасника красне письменство Закарпаття дорадянського періоду та ввів в обіг національного літературного життя «забуті» імена письменників Закарпаття ХХ століття; загострив увагу науковців на необхідності досліджувати український літературний процес на всіх землях, де твориться наша національна література; його дослідження впливали на процес книговидання в області; науковець намітив план подальших досліджень крайового літературного процесу; завжди сприймав літературу Закарпаття в єдиному диханні української землі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Мицик, Юрій, and Інна Тарасенко. "ІЗ НОВИХ ДОКУМЕНТІВ ДО ІСТОРІЇ СІВЕРЩИНИ ХVІІ–ХVІІІ ст. (частина 26)." Сіверянський літопис, no. 4 (October 7, 2023): 95–116. http://dx.doi.org/10.58407/litopis.230408.

Full text
Abstract:
Метою цієї публікації є уведення до наукового обігу важливих документів до історії Гетьманщини ХVІІ–ХVІІІ ст., виявлених переважно в архівосховищах Кракова (Польща). Це різноманітна ділова документація (купчі, скарги, рапорти тощо), також листи польської шляхти, в яких описуються події Національно-визвольної війни українського народу проти гніту Речі Посполитої 1648–1658 рр. До того ж аналізуються інформаційні можливості цих джерел, виявляються особливо важливі свідчення. Наукова новизна тісно повязана з вищевизначеною метою, оскільки вперше до наукового обігу уводяться архівні, недруковані джерела, які зберігаються в Держархіві Кракова, відділі рукописів Бібліотеки Вроцлавського університету, відділі рукописів Бібліотеки Польської Академії наук і Академії Мистецтв у Кракові (Польща), Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, вперше встановлюються важливі факти з соціально-економічної та військово-політичної історії України середини ХVІІ – ХVІІІ ст., про діяльність судових органів, про повсякденне життя українського народу. Важливими є документи, що стосуються такого маловивченого регіону як Стародубщина. Ця етнічна українська земля нині знаходиться в складі Росії і там робиться все можливе, щоб стерти памʼять про її державну належність. Натомість в Україні історія Стародубщини довгий час вимушено не вивчалася й зараз ці дослідження тільки починаються.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Умаров, А. "Національна бібліотека Узбекистану ім. Алішера Навої." Бібліотечний вісник, no. 2 (2010): 3–9.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Mytsyk, Yurii, and Inna Tarasenko. "ІЗ НОВИХ ДОКУМЕНТІВ ДО ІСТОРІЇ СІВЕРЩИНИ ХVІІ–ХVІІІ ст. (частина 25)." Сіверянський літопис, no. 3 (July 19, 2023): 67–84. http://dx.doi.org/10.58407/litopis.230306.

Full text
Abstract:
Метою публікації є уведення до наукового обігу важливих документів, створених гетьманом України Данилом Апостолом, полковниками й сотниками Гетьманщини, що дозволяє доповнити «Український Дипломатарій ХVІ–ХVІІІ ст.», а публікація останнього є одним із актуальних завдань української археографії. Публікується також різноманітна ділова документація Гетьманщини (купчі, скарги, рапорти тощо). Крім того, аналізуються інформаційні можливості цих джерел, виявляються особливо цінні свідчення. Наукова новизна тісно пов’язана з вищевизначеною метою, оскільки вперше до наукового обігу вводяться архівні, недруковані джерела, які зберігаються в зібраннях Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського та відділу рукописів бібліотеки Польської Академії мистецтв та Польської Академії наук у Кракові (Польща). Вперше встановлено важливі факти з соціально-економічної, військово-політичної, церковної історії України середини ХVІІ – ХVІІІ ст., діяльність судових органів, повсякденного життя українського народу. Важливими є документи, які стосуються маловивченого регіону – Стародубщини. Ця етнічна українська земля нині входить до складу РФ, де намагаються всіма можливими засобами стерти памʼять про її історичну належність. Натомість в Україні історія Стародубщини тривалий час вимушено не вивчалася й зараз дослідники лише починають опрацьовувати цей матеріал.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Райківський, Ігор. "ОСОБИСТІ ФОНДИ ВОЛОДИМИРА ГРАБОВЕЦЬКОГО В АРХІВНИХ УСТАНОВАХ ЛЬВОВА ТА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА." Науковий і культурно-просвітній краєзнавчий часопис "Галичина", no. 31 (December 28, 2018): 7–13. http://dx.doi.org/10.15330/gal.31.7-13.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано особисті фонди в архівних установах Львова та Івано-Франківська Володимира Грабовецького – доктора історичних наук, професора, першого завідувача кафедри історії України в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника. Він залишив значну творчу спадщину – десятки книжкових видань, сотні статей, та наприкінці ХХ – початку ХХІ ст. передав свою приватну збірку на зберігання у відділ рукописів Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника (фонд № 268) та Державний архів Івано-Франківської області (фонд № 2173, 832 спра­ви). Серед матеріалів приватної колекції В. Грабовецького – документи біографічного харак­теру (оригінали й копії свідоцтв, дипломів, почесних грамот і т. п.), авторські рукописи монографій і статей, сценарії телепередач, творчі заготовки, листування з різними науковими і громадськими організаціями, видав­ництвами, своєю родиною, документація установ, у яких працював вчений, викладач і громадський діяч (наукові звіти В. Грабовецького в Інституті суспільних наук АН УРСР, матеріали про присвоєння вче­ного звання професора, витяги з протоколів засідань кафедри історії України Прикарпатського на­ціонального університету та ін.), тексти лекцій, книги з дарчими написами, періодичні видання, краєзнавча література, дипломні роботи, що захищалися під керівництвом професора, тощо. Опрацювання матеріалів особистих фондів В. Грабовецького в державних архівних і бібліо­течних установах Львова та Івано-Франківська є цінним не тільки безпосередньо для дослідження його жит­тя і діяльності: особливостей характеру, творчої діяльності, взаємин з людьми, які оточували, а й духу тогочасної епохи крізь призму документів особового походження. Приватна колекція В. Грабо­вецького як окремий вид першоджерел (документи особового походження) набуває особливого значення на тлі методологічного пошуку в сучасній українській історіографії, коли стало популярним вивчення історії повсякденності та антропологічний підхід до історичного минулого. Ключові слова: особисті фонди, приватна колекція, архівні установи, джерела особового походження, Володимир Грабовецький, відділ рукописів Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника, Державний архів Івано-Франківської області.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Яковлєва, Ю. "Сканований каталог дисертацій на сайті Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського." Вісник Книжкової палати, no. 9 (182) (2011): 25–27.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Бондар, Н. "Примірники Острозької Біблії у фондах Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського." Український археографічний щорічник. Нова серія 11, no. /12 (2004): 139–54.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Лобузіна, Катерина Вілентіївна. "Репозитарій наукових текстів НАН України в Національній бібліотеці України ім. В.І. Вернадського: стан і перспективи розвитку." Visnik Nacional noi academii nauk Ukrai ni, no. 11 (November 18, 2021): 16–23. http://dx.doi.org/10.15407/visn2021.11.016.

Full text
Abstract:
У доповіді акцентовано увагу на змінах і новаціях у цифровій науковій комунікації, які обов’язково має опанувати сучасний науковець. Важливий інструментарій управління цифровою науковою інформацією надають репозитарії наукових установ. Запропоновано створити консолідований репозитарій наукових текстів НАН України на базі цифрової платформи бібліотечного порталу LibNAS UA в Національній бібліотеці України ім. В.І. Вернадського на корпоративних засадах з науково-дослідними установами Академії. Презентовано структуру та функціональні можливості LibNAS UA. Зазначено, що реалізація проєкту репозитарію НАН України сприятиме формуванню позитивному іміджу наукових установ і вчених Академії в наукових цифрових комунікаціях.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Вилегжаніна, Т. І. "Національна Парламентська бібліотека України: працюємо на майбутнє." Бібліотечна планета, no. 1 (71) (2016): 4–5.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Національна бібліотека України ім"

1

Муха, Людмила Вікторівна. Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського: Збереження, консервація та реставрація бібліотечних фондів в Україні. Киïв: Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, 2019.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Іванова, Ольга Андріївна. Кирилична рукописна книга XVI ст. з фондів Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського : історико-кодикологічне дослідження, альбом філіграней / Іванова О. А. ; Національна академія наук України, Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського (Інститут рукопису): Історико-кодикологічне дослідження, альбом філіграней. Київ: Інститут рукопису НБУВ, 2016.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

S, Onyshchenko O., and Nat͡s︡ionalʹna biblioteka Ukraïny im. V.I. Vernadsʹkoho., eds. Istorii͡a︡ Nat͡s︡ionalʹnoï biblioteky Ukraïny imeni V.I. Vernadsʹkoho. Kyïv: NBUV, 1998.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Дениско, Людмила Михайлівна. Книжкові знаки на книгах із колекції рідкісних видань національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського: Каталог. Київ: Національна б-ка України імені В. І. Вернадського НАН України, 2017.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Zai︠e︡t︠s︡ʹ, Olena. Osobovi ta instytut︠s︡iĭni zibranni︠a︡ u skladi istorychnoï biblioteky Kyi︠e︡vo-Pechersʹkoï Lavry u fondakh Nat︠s︡ionalʹnoï biblioteky Ukraïny imeni V. I. Vernadsʹkoho: Monohrafii︠a︡. Kyïv: Nat︠s︡ionalʹna biblioteka imeni V. I. Vernadsʹkoho, 2018.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Дениско, Л. М. Релігійні православні періодичні видання ХІХ - початку ХХ століття у фондах Національної бібліотеки України ім. В.І Вернадського. Київ: НБУВ, 2001.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

L, Krasiĭ R., ed. Miz︠h︡narodnyĭ knyhoobmin Nat︠s︡ionalʹnoï biblioteky Ukraïny imeni V.I. Vernadsʹkoho, 1918-2008: Zapochatkuvanni︠a︡, stanovlenni︠a︡, rozvytok. Kyïv: Nat︠s︡ionalʹna biblioteka Ukraïny imeni V.I. Vernadsʹkoho, 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Кривольченко, Н. Г. Каталог стародруків із фондів Наукової бібліотеки Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України. Київ: Ін-т ботаніки ім. М. Г. Холодного, 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Onyshchenko, O. S. (Oleksiĭ Semenovych) and Nat︠s︡ionalʹna biblioteka Ukraïny im. V.I. Vernadsʹkoho, eds. Istorii︠a︡ Nat︠s︡ionalʹnoï biblioteky Ukraïny imeni V.I. Vernadsʹkoho, 1965-1991. Kyïv: NBUV, 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Halʹkevych, Teti︠a︡na Anatoliïvna. Ukraïnsʹkyĭ drukovanyĭ plakat 1950-1992 rokiv z fondiv Nat︠s︡ionalʹnoï biblioteky Ukraïny imeni V.I. Vernadsʹkoho: Kataloh u trʹokh vypuskakh. Kyïv: Nat︠s︡ionalʹna biblioteka imeni V.I. Vernadsʹkoho, 2014.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Національна бібліотека України ім"

1

Дікунова, О. А. Освітянські бібліотеки в контексті формування єдиного корпоративного інформаційно-бібліотечного простору. НТБ Національного університету «Львівська політехніка», 2013. http://dx.doi.org/10.31812/0564/295.

Full text
Abstract:
Розглянуто окремі аспекти корпоративної проектної діяльності провідних освітянських бібліотек України. Висвітлено досвід корпоративної співпраці наукової бібліотеки Криворізького педагогічного інституту ДВНЗ «Криворізький національний університет» і ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського з питань створення кооперативної реферативної галузевої бази даних з педагогіки, психології та освіти.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography