Academic literature on the topic 'Моделі оптимізаційних задач'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Моделі оптимізаційних задач.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Моделі оптимізаційних задач"

1

Димова, Г., and О. Ларченко. "Розробка комп’ютерної програми розв’язання задач мережевої оптимізації." COMPUTER-INTEGRATED TECHNOLOGIES: EDUCATION, SCIENCE, PRODUCTION, no. 41 (December 23, 2020): 143–51. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2524-0560-2020-41-23.

Full text
Abstract:
Статтю присвячено розробці комп’ютерної програми розв’язання мережевих оптимізаційних задач для використання в навчальному процесі. Багато задач оптимізації можна сформулювати у формі тієї чи іншої задачі оптимізації на графах. У зв’язку з цим вивчення загальних властивостей задач оптимізації на графах набуває самостійного значення, а вивчення методів їх розв’язання традиційно відносять до необхідних елементів сучасної освіти, які формують алгоритмічний спосіб мислення. Хоч загальна математична постановка задачі оптимізації на графах не дає будь-якої інформації відносно можливих методів її розв’язання, всі методи розв’язання таких задач можна умовно поділити на два класи: більшість відомих задач оптимізації на графах можуть бути сформульовані у формі математичної моделі цілочисельного або булева програмування. В цьому випадку вибір способу їх розв’язання повністю визначається математичними властивостями відповідної постановки задачі; задачі оптимізації на графах можуть бути розв’язані із застосуванням спеціальних алгоритмів, які враховують специфічні особливості тих чи інших об’єктів графів і скінченну потужність множини можливих альтернатив (задачі комбінаторної оптимізації) [9]. У статті зроблено аналіз пакетів прикладних програм для розрахунку задач мережевої оптимізації та показана необхідність розробки комп’ютерної програми для розв’язання цих задач. Приведені алгоритми розв’язання мережевих оптимізаційних задач (алгоритм Прима, алгоритм Флойда-Уоршелла та алгоритм Форда-Фалкерсона). Для реалізації програми обрано інтегроване середовище розробки програмного забезпечення Delphi 7.0. Розроблена та протестована комп’ютерна програма «Розрахунок характеристик комп’ютерних мереж».
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Купіна, О. А., М. Г. Лорія, О. Б. Целіщев, and Гезеві Абдалхалех Гома Ахмед. "Алгоритм пошуку оптимального рішення для системи керування з моделлю трьохполичним газовим реактором у виробництві аміаку." ВІСНИК СХІДНОУКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ імені Володимира Даля, no. 2 (266) (March 13, 2021): 20–25. http://dx.doi.org/10.33216/1998-7927-2021-266-2-20-25.

Full text
Abstract:
У роботі запропонований алгоритм роботи системи керування з моделлю трьохполичним газовим реактором у виробництві аміаку. Мета оптимального управління газовим трехполочним реактором полягає в тому, щоб перерозподілити циркуляційний синтез-газ для досягнення максимального ступеня конверсії, і, відповідно, максимальної концентрації цільового компонента.Для вирішення поставленого завдання в даній роботі пропонується розробити математичну модель і вирішити оптимізаційних задач. На першому етапі розробляється детермінована модель. Незважаючи на її невисоку точність, вона дає можливість оцінити вид критеріальної функції в широкому діапазоні зміни аргументів з урахуванням її багатоекстремальності, і виділити область глобального екстремуму. На другому етапі виконується адаптація моделі на основі експериментальних даних, одержаних з об'єкта управління, на основі імовірнісних методів. Це дозволяє забезпечити точність модельованих параметрів за рахунок природного обліку всіх збурюючих впливів. Створення адекватної моделі має на увазі облік нелінійності залежностей вихідних параметрів процесу від вхідних. Це неминуче призводить до збільшення ступеня рівнянь, якими описується об'єкт управління. Використання рівнянь високих порядків істотно ускладнює процес оптимізації - пошук оптимальних значень параметрів технологічного процесу. У більшості випадків доводиться вдаватися до наближених рішень, що знижує точність розробляється моделі. Результатом рішення оптимізаційної задачі в алгоритмі роботи системи управління з моделлю трьохполичного газового реактора для заданого навантаження на агрегат (Fц.г. = сonst) є оптимальні значення витрат синтез-газу по фізичних каналах «холодних» байпасів. Таким чином, запропонований алгоритм складається із двох етапів: перший – пошук наближеного розв'язку й перехід об'єкта керування в область близьку до оптимальної; другий – тонке підстроювання оптимальних значень із використанням пошукового алгоритму.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Лорія, М. Г., О. Б. Целіщев, O. A. Купіна, and Гома Ахмед Гезеві Абдалхалех. "Математична модель вузла охолодження та конденсації метанолу." ВІСНИК СХІДНОУКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ імені Володимира Даля, no. 7 (263) (December 10, 2020): 71–77. http://dx.doi.org/10.33216/1998-7927-2020-263-7-71-77.

Full text
Abstract:
У статті розроблено математичні моделі апаратів повітряного охолодження, що працюють в різних режимах: без включених вентиляторів, з включеними вентиляторами, з включеною системою зрошення. При розробці математичних моделей, враховуючи, що математична модель апарата повітряного охолодження має другий порядок, використано детермінований підхід до моделювання.Обраний тип математичних моделей – детерміновані моделі, що будуються на основі матеріальних та теплових балансів, що дозволяє вирішити задачу розробки динамічної математичної моделі процесу повітряного охолодження газометанольної суміші. При цьому умови охолодження змінюються у широкому діапазоні (повітряне охолодження без обдуву, з обдувом, з водяним зрошенням), а також змінюється агрегатний стан компонентів газометанольної суміші (конденсація парів метанолу). Для розробки динамічної математичної моделі апарата повітряного охолодження складені рівняння його теплового балансу першої та другої стадії. Отримані рівняння статичних та динамічних математичних моделей.Аналіз результатів дослідження математичної моделі апарата повітряного охолодження дозволяє зробити висновок, що включення вентилятору спричиняє зміну коефіцієнта математичної моделі в 4 раз, а включення системи зрошення – в 6 разів. Визначено залежність коефіцієнта передачі апарата повітряного охолодження від різниці температур між входом теплообмінника та його виходом. Визначено модель з мінімальними коефіцієнтами передачі апарата повітряного охолодження.Запропонований найбільш оптимальний розв`язок оптимізаційної задачі шляхом проведення прямого перерахунку значень температур при усіх можливих комбінаціях включення вентиляторів при поточних умовах.Визначена загальна чисельність комбінацій для чотирьох послідовно включених апаратів повітряного охолодження, яка дозволяє вирішити поставлену оптимізаційну задачу.Запропонована дискретна система управління з моделлю дозволяє стабілізувати температуру на виході вузла охолодження і конденсації метанолу. Дана система управління з моделлю дозволяє вирішити задачу щодо вдосконалення роботи циклу синтез метанолу, оптимізації роботи вузла охолодження і конденсації метанолу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Радченко, О. А., and Т. О. Войченко. "ЗАСТОСУВАННЯ ПАРАМЕТРИЧНОГО ПРОГРАМУВАННЯ ДЛЯ ПЛАНУВАННЯ РОБОТИ ФЛОТУ ВНУТРІШНЬОГО ВОДНОГО ТРАНСПОРТУ." Vodnij transport, no. 3(31) (December 10, 2020): 35–45. http://dx.doi.org/10.33298/2226-8553.2020.3.31.04.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена розгляду проблем моделювання транспортного процесу і управління ним. Наведено приклад рішення практичних операційних задач з вибору оптимального плану роботи флоту внутрішнього водного транспорту і оптимальних схем руху суден з використанням оптимізаційних моделей і методів оптимізації, заснованих на використанні математичного програмування та його розділу - параметричного програмування, якє є основою оптимального планування різних економічних процесів. Розглянута методологія застосування параметричного програмування як методу планування, який найбільш повно відповідає економічним умовам функціонування судноплавних компаній та дозволяє врахувати зміну економічної кон'юнктури і ресурсів флоту. Сформульовані зовнішні і внутрішні параметри варіювання, які характеризують умови функціонування судноплавних компаній в ринкових умовах господарювання і впливають на навігаційний план використання флоту, зокрема економічна кон'юнктура на ринку транспортних послуг, платоспроможний попит, рівень державних замовлень, гідрометеорологічні умови в басейнах річок. Все це виражається в невизначеності рівня перевезень за обсягами і номенклатурою, а також в обмеженнях на перевезення. Окреслено проблему з точки зору внутрішніх параметрів, яка постає перед менеджерами судноплавних компаній: скільки флоту за видами і типами суден готувати до навігації, тобто якими повинні бути обмеження в економіко-математичній моделі по ресурсах флоту. Для вирішення завдання навігаційного планування запропоновано використання методу параметричного програмування, а саме наближеного методу абсолютного пріоритету, вибір якого обумовлений простою обчислювальною процедурою і отриманням результату, близького до оптимального. Розроблено економіко-математичну модель по оптимальному використанню ресурсів флоту в разі зміни фактичних обсягів перевезень. Проведена прогнозно-кількісна оцінка ризиків і вибору обґрунтованого управлінського рішення для виконання виробничого і фінансового плану роботи флоту. Зроблений висновок, що використання моделей параметричного програмування при навігаційному плануванні роботи флоту внутрішнього водного транспорту підвищує ефективність операційних методів аналізу і рішення задач у сфері організаційного управління та покращує якість отриманих на основі моделей і методів управлінських рішень. Ключові слова: економіко-математичне моделювання, параметричне програмування, внутрішній водний транспорт, ресурси флоту, оперативне планування, фінансовий план, виробничий план, оцінка ризику, управлінські рішення
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Chernova, Lub S., S. D. Titov, and Lud S. Chernova. "МОДЕЛЬНИЙ ПІДХІД У МЕТОДОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ." Transport development, no. 4(11) (January 14, 2022): 40–51. http://dx.doi.org/10.33082/td.2021.4-11.04.

Full text
Abstract:
Вступ. У деяких математичних моделях управління проектами виникає потреба встановлення максимального радіусу гіперсфери, зануреної в поліедральну галузь. Сучасний математичний апарат теорії оптимізації сумісно із застосуванням комп’ютерних технологій дає змогу розв’язувати нелінійні задачі оптимізації, але завжди існує доцільність лінеаризації складних нелінійних задач. Таке спрощення дає змогу використовувати точні класичні методи оптимізаційного розв’язку, на відміну від наближених, для нелінійної оптимізації. Поставимо завдання строгого математичного зведення (лінеаризації) багатовимірної нелінійної задачі оптимізації про занурення гіперсфери максимального радіусу в опуклу ділянку типу поліедру. Нехай маємо замкнений поліедр, поданий системою лінійних алгебраїчних нерівностей. У ділянці замкненого поліедру необхідно розмістити гіперсферу максимального радіусу. Мета. У статті проаналізовано модель установлення максимального радіусу гіперсфери, розміщеної (зануреної) у поліедральну ділянку (опуклу множину, обмежену прямими лініями), яка забезпечує врахування великої множини факторів, серед яких – управління інтеграцією (Project Integration Management); предметна ділянка проекту (Project Scope Management); управління якістю (Project Quality Management); управління часом (Project Time Management); управління вартістю (Project Cost Management); управління комунікаціями (Project Communication Management); управління контрактами (Project Procurement Management); управління ризиками (Project Risk Management). Результати. У моделі запропоновано строге математичне зведення (лінеаризація) нелінійної оптимізаційної задачі про розміщення гіперсфери максимального радіусу в опуклу ділянку типу поліедру до задачі лінійної оптимізації. Таким чином, задача про розміщення гіперсфери найбільшого радіусу в поліедрі формулюється як задача лінійної оптимізації. Висновки. Строго доведено можливість лінеаризації задачі про занурення гіперсфери максимального радіусу у поліедр. Задачу зведено до класичної задачі лінійної оптимізації, яка може бути розв’язана відомими методами. Запропонований підхід узагальнюється на задачі довільної скінченої вимірності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Mojseenko, О. V. "МЕТОД РОЗВ’ЯЗКУ ЗАДАЧІ БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ КОМП’ЮТЕРНОЇ МЕРЕЖІ." METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, no. 2(41) (September 10, 2018): 62–68. http://dx.doi.org/10.31471/1993-9981-2018-2(41)-62-68.

Full text
Abstract:
Запропоновано оптимізаційну модель оновлення комп’ютерноъ мережі. Дана модель враховує такі параметри як вартість оновлення, пропускна здатність, інтенсивність відмов і класифікована як багатокритеріальна задача. Для розв’язку цієї задачі запроновано використати метод квазіоптимізації локальних криетріїв. Для опатимізації локальних задач використано симплекс-метод.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Мулеса, О. Ю., and В. Є. Снитюк. "Розробка еволюційного методу для прогнозування часових рядів." Automation of technological and business processes 12, no. 3 (November 5, 2020): 4–9. http://dx.doi.org/10.15673/atbp.v12i3.1854.

Full text
Abstract:
Процеси прийняття рішень щодо діяльності об’єктів господарювання, як правило, пов’язані з необхідністю аналізу основних показників їх діяльності. Виявлення тенденцій зміни числових показників в часі дозволяє робити припущення щодо їх майбутніх значень. Такі задачі можна звести до задач прогнозування часових рядів, які полягають у дослідженні законів зміни значень ряду та, на основі заданого критерію точності, знаходження прогнозних значень. Аналітичний огляд сучасних наукових публікацій показав, що задача прогнозування часових рядів є актуальною. Існує багато досліджень присвячених розробці ефективних гібридних методів прогнозування, в основі яких містяться декілька інших методів. Дослідження присвячене розробці прогнозної моделі, яка використовує кращі властивості базових моделей прогнозування, дозволяє підвищити точність прогнозу та його волатильність. В ході дослідження було розроблено еволюційний метод прогнозування на основі базових моделей прогнозування. Для обчислення прогнозних значень будується оптимізаційна модель, в яку входять прогнозні значення, обчислені за допомогою базових моделей. Параметри моделі можуть бути визначені за допомогою генетичного алгоритму. Критеріями якості прогнозної схеми були відносна похибка прогнозування, а також волатильність прогнозу. Такий підхід дозволяє зменшити відхилення прогнозних значень від точних. Виконано експериментальну верифікацію розробленого методу прогнозування. Виконано порівняльний аналіз результатів роботи розробленого методу та інших методів прогнозування для часового ряду «Кількість хворих на СНІД». Показано, що використання прогнозної схеми дозволяє як підвищити точність прогнозу, так і покращити його волатильність.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Завгородній, Олексій, Дмитро Левкін, Олександр Макаров, and Артур Левкін. "МАТЕМАТИЧНІ МОДЕЛІ КОНТРОЛІНГУ І МОНІТОРИНГУ В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ МЕНЕЖМЕНТІ ТЕХНОЛОГІЧНИХ СИСТЕМ." MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, no. 1 (April 28, 2022): 5–8. http://dx.doi.org/10.31891/2219-9365-2022-69-1-1.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена розробці математичних моделей і вдосконаленню чисельних методів за рахунок збільшення деталізації модельованих систем для здійснення оптимізації технологічних процесів в умовах невизначеності. Характерною особливістю досліджень є поділ математичних моделей на розрахункові і прикладні оптимізаційні. За рахунок збільшення ітерацій з побудови і розв’язання крайових задач, які лежать в основі розрахункових математичних моделей, досягається збільшення точності реалізації основної оптимізаційної задачі підвищення якості технологічного процесу зварювання листового металу. У зв’язку зі специфічними особливостями досліджуваного процесу для доказу умов коректності крайових задач автори пропонують використати теорію диференціальних операторів в просторі узагальнених функцій. Основним завданням, яке поставлене в статті, є забезпечити моніторинг і контролінг в енергетичному менежменті для збільшення точності і швидкості реалізації технологічного процесу зварювання металу. Запропоновано методологічний підхід для розрахунку температури дії, оптимізації часу та енергетичних витрат. В його основу входять крайові задачі диференціальних рівнянь теплопровідності і наближені методи здійснення оптимізації. Оптимізація управляючих параметрів здійснена кроковим методом по вузлам рівномірної сітки. Для розрахунку відсотка пошкодження листового металу використали відношення об’єму пошкодженого матеріалу до об’єму всього матеріалу. Оптимізація часу та енергії термічної дії здійснюється до поки не буде досягнута задана точність оптимізації параметрів або не буде вичерпаний час, відведений на оптимізацію. На думку авторів статті, результати досліджень можливо використати для прогнозування і контролю можливих ризиків при розв’язанні багатьох прикладних задач економіко-математичного моделювання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Іщук, А. А. "Розв’язування багатокритеріальних задач оптимізації за допомогою комп’ютера." Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова. Серія 2. Комп’ютерно-орієнтовані системи навчання, no. 21 (28) (January 29, 2019): 55–63. http://dx.doi.org/10.31392/npu-nc.series2.2019.21(28).10.

Full text
Abstract:
Розв’язування багатокритеріальних задач оптимізації з окремих розділів математичного програмування за практично прийнятний час можливе лише за допомогою комп’ютера з використанням відповідним чином дібраних чи спеціально розроблених програм. В статті проведено аналіз двох методів розв’язування задач багатокритеріальної оптимізації. Вибір методу визначається за постановкою конкретної оптимальної задачі й використовуваною математичною моделлю об’єкта оптимізації. Зазначено, що використання інформаційно-комунікаційних технологій робить процес розв’язування оптимізаційних задач досить ефективним та позбавляє користувача від трудомістких обчислень
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Пархоменко, Л. О., В. М. Прохоров, Т. Ю. Калашнікова, А. О. Галуцька, and І. І. Шешеня. "Розробка процедури формування схеми маршрутів поїздів для автоматизованої системи управління швидкісними пасажирськими перевезеннями." Інформаційно-керуючі системи на залізничному транспорті 26, no. 3 (September 24, 2021): 18–26. http://dx.doi.org/10.18664/ikszt.v26i3.240457.

Full text
Abstract:
Конкурентоспроможність швидкісних пасажирських перевезень в Україні цілком залежить від швидкості впровадження компаніями-операторами логістичних принципів управління, які спираються на сучасні цифрові технології. Вирішення однієї з найважливіших тактичних задач управління швидкісними залізничними системами – задачі планування маршрутів швидкісних поїздів на полігоні, який являє собою розгалужену залізничну мережу, з метою максимізації пасажиропотоків і одночасної мінімізації експлуатаційних витрат, пов’язане зі значною обчислювальною складністю. Дослідження присвячено розробленню процедури оптимізації математичної моделі, яка становить собою цільову функцію, що відображає оптимізаційні критерії, та систему технологічних обмежень. Сформована процедура базується на застосуванні сучасного евристичного методу оптимізації – методу генетичних алгоритмів, який є складовою частиною таких сучасних напрямів, як штучний інтелект та м’які обчислення. Застосування генетичних алгоритмів надало можливість вирішення складної задачі планування маршрутів швидкісних поїздів на залізничному полігоні, яку можна класифікувати як задачу комбінаторної оптимізації великої розмірності. Сформовану процедуру було реалізовано у вигляді програмного забезпечення у середовищі Matlab. Ефективність цієї процедури було перевірено в ході моделювання, в результаті якого було отримано оптимальну схему маршрутів швидкісних поїздів на залізничному полігоні
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Моделі оптимізаційних задач"

1

Шаповал, А. А. "Дослідження моделей оптимізаційних задач керування пасікою та догляду за нею." Thesis, ХНУРЕ, 2021. https://openarchive.nure.ua/handle/document/16105.

Full text
Abstract:
Науковий керівник – к.т.н., доцент Мазурова О. О.
The aim of the work is to help beekeepers manage with bees-keeping and beehive equipping. The work is devoted to the development of mathematical models of optimizing tasks which improve the process of accomplishing business-tasks connected with the process of beehive administrating. The developed mathematical model of optimal beehive transference to winter-abode or fields is developed and described. The above-mentioned mathematical models and methods of their accomplishing are realized in the complex of the program control system for beehives, named «Beekeeper». The system will optimize beehives transportation and control disease prevention process.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Островський, Денис Олександрович. "Оптимізаційні моделі задачі маршрутизації на прикладі ТОВ «Креатив Транс»." Магістерська робота, Хмельницький національний університет, 2020. http://elar.khnu.km.ua/jspui/handle/123456789/9528.

Full text
Abstract:
Метою дипломної роботи є побудова і дослідження комплексної оптимізаційної моделі маршрутизації перевезень автомобільним транспортом в межах великого міста. Проаналізовано особливості формування маршрутів доставки вантажів споживачам на ТОВ «Креатив Транс». Визначено напрямки удосконалення маршрутизації перевезень з урахуванням інтересів вантажовласника і перевізника.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Гаращенко, Ярослав Миколайович. "Комплексне рішення оптимізаційних задач технологічної підготовки виготовлення виробів адитивними технологіями." Thesis, НТУ "ХПІ", 2018. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/38185.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Чаплигін, Олександр Олександрович, Александр Александрович Чаплыгин, Oleksandr Oleksandrovych Chaplyhin, and А. А. Прядка. "Оптимизационная задача модифицированной модели Леонтьева для межотраслевого баланса." Thesis, Изд-во СумГУ, 2008. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/20209.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Злотаренчук, Олена Іванівна. "Оптимізаційна модель процесу комплектації замовлень товарів на складах." Магістерська робота, Хмельницький національний університет, 2020. http://elar.khnu.km.ua/jspui/handle/123456789/9368.

Full text
Abstract:
Метою дипломної роботи є оптимізація процесу комплектації замовлень із визначенням найкоротшого можливого маршруту. Робота присвячена розробці веб-додатку для створення складських замовлень та побудови маршруту руху комплектувальника. Запропоновано підхід «Warehouse», що дає змогу оптимізувати основні процеси складської діяльності. Пропонований підхід ґрунтується на основі поєднання таксономічної міри привабливості місцеположення товарів та евристичних методів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Семенчук, Василь Миколайович, and Vasyl Semenchuk. "Методи та програмно-апаратні засоби оптимізаційних процесів на основі генетичних алгоритмів." Master's thesis, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2020. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33351.

Full text
Abstract:
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню генетичних алгоритмів як способу оптимізації, їх ефективності і трудомісткості. Для виконання була обрана задача комівояжера, оскільки вона дуже добре вивчена, має ефективні способи розв’язання, для того, щоб порівняти з отриманими результатами. Також однією з цілей даної роботи є вивчення поширення генетичних алгоритмів на модель з декількома взаємодіючими популяціями (міграції та острівну). Основним інструментом для практичного дослідження було обрано середовище MATLAB, оскільки воно має багато вбудованих функцій і панелей інструментів для вирішення завдань генетичного програмування і їх паралельного виконання.
Thesis deals with the study of genetic algorithms as a way of optimization, their efficiency and complexity. The Travelling Salesman Problem was taken into consideration as it is very well studied, has effective ways of the decision, in order to compare with the received results. Also, one of the aims of this work is to study the propagation of genetic algorithms to a model with several interacting populations (migration and island). The MATLAB environment was taken as the main tool for practical research, as it has many built-in functions and toolbars for solving problems of genetic programming and their parallel execution.
1 Аналітична частина. 2 Теоретична частина. 3. Практична частина. Розв’язок задачі комівояжера з використанням можливостей пакета MATLAB. 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Білоцерківський, Олександр Борисович. "Особливості економіко-математичного моделювання систем теплопостачання." Thesis, ВД "Гельветика", 2014. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/22386.

Full text
Abstract:
Розглянуто основні особливості економіко-математичного моделювання систем теплопостачання, наведено економіко-математичні моделі для оптимізації теплофікаційних систем та передумови для комплексної оптимізації основних параметрів систем централізованого теплопостачання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Каткова, Тетяна Ігорівна. "Моделі і методи оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності." Thesis, НТУ "ХПІ", 2017. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35129.

Full text
Abstract:
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.13.03 – системи та процеси керування – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків 2018. Дисертаційну роботу присвячено вирішенню важливої та актуальної проблеми наукового обґрунтування і розробки комплексу моделей і методів оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності. Розроблено моделі та методи оцінки і прогнозування стану об'єктів в умовах невизначеності з великим числом можливих станів і великим числом нечітко заданих факторів. Сформульовано і реалізовано концепцію системного стратегічного фінансового планування, що забезпечує комплексне рішення приватних задач стратегічного фінансового планування та управління станом підприємства з урахуванням їх взаємозалежності і взаємозв'язку. Запропоновано економіко-математичні моделі вибору стратегічних напрямків діяльності підприємства, що дозволило врахувати відмінності в рентабельності, рівнях ризику, розмірах розміщеного капіталу. Розроблено моделі та методи управління розподілом активів підприємства по стратегічних напрямках діяльності для кожної зі стадій багатокрокового управління інвестиційним портфелем підприємства з урахуванням відмінностей їх рентабельності та рівня ризику. Обґрунтовано комплекс математичних моделей і методів системного вирішення сукупності оптимізаційних задач вибору проекту плану матеріально-технічного розвитку з урахуванням обсягу вкладених коштів, рівня позикових коштів і леверидж-ефекту, що виникає при цьому. Розроблено моделі та методи розв'язання задач управління інвестиційним портфелем, що враховують невизначеність і ризик при оцінюванні стану зовнішнього середовища, а також рівня можливого прибутку від діяльності підприємства. Розглянуто та удосконалено моделі динаміки вартості активів в умовах ризику і невизначеності. Запропоновано математичну модель марківської динаміки вартості у марківському зовнішньому середовищі.
Thesis for the degree of Doctor of Engineering in specialty 05.13.03 – systems and management processes. – National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute", Kharkov, 2018. The thesis is devoted to the solution of an important and actual problem of the scientific substantiation and development of a complex of models and methods for assessing, forecasting and managing the strategic activity of an enterprise under uncertainty. Models and methods for estimating and predicting the state of objects under conditions of uncertainty with a large number of possible states and a large number of fuzzy factors are developed. The concept of strategic financial planning has been formulated and implemented, providing a comprehensive solution of particular problems of strategic financial planning and management of the enterprise condition taking into account their interdependence and interconnection. Economic and mathematical models for choosing strategic directions of the enterprise's activities were proposed, which allowed taking into account differences in profitability, risk levels, and the size of the allocated capital. The models and methods of managing the distribution of the company's assets by strategic lines of activity for each of the stages of multi-step management of the enterprise's investment portfolio, taking into account the differences in their profitability and the level of risk are developed. The complex of mathematical models and methods of the system solution of a set of optimization tasks for the selection of the draft plan for material and technical development is substantiated, taking into account the amount of funds invested, the level of borrowed funds and the resulting leverage effect. Models and methods for solving investment portfolio management problems have been developed, taking into account uncertainty and risk in assessing the state of the external environment, as well as the level of possible profit from the activities of the enterprise. Models of the dynamics of the value of assets under risk and uncertainty are reviewed and improved. A mathematical model of the Markovian value dynamics in Markov's environment is proposed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Каткова, Тетяна Ігорівна. "Моделі і методи оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності." Thesis, НТУ "ХПІ", 2018. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35128.

Full text
Abstract:
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.13.03 – системи та процеси керування – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків 2018. Дисертаційну роботу присвячено вирішенню важливої та актуальної проблеми наукового обґрунтування і розробки комплексу моделей і методів оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності. Розроблено моделі та методи оцінки і прогнозування стану об'єктів в умовах невизначеності з великим числом можливих станів і великим числом нечітко заданих факторів. Сформульовано і реалізовано концепцію системного стратегічного фінансового планування, що забезпечує комплексне рішення приватних задач стратегічного фінансового планування та управління станом підприємства з урахуванням їх взаємозалежності і взаємозв'язку. Запропоновано економіко-математичні моделі вибору стратегічних напрямків діяльності підприємства, що дозволило врахувати відмінності в рентабельності, рівнях ризику, розмірах розміщеного капіталу. Розроблено моделі та методи управління розподілом активів підприємства по стратегічних напрямках діяльності для кожної зі стадій багатокрокового управління інвестиційним портфелем підприємства з урахуванням відмінностей їх рентабельності та рівня ризику. Обґрунтовано комплекс математичних моделей і методів системного вирішення сукупності оптимізаційних задач вибору проекту плану матеріально-технічного розвитку з урахуванням обсягу вкладених коштів, рівня позикових коштів і леверидж-ефекту, що виникає при цьому. Розроблено моделі та методи розв'язання задач управління інвестиційним портфелем, що враховують невизначеність і ризик при оцінюванні стану зовнішнього середовища, а також рівня можливого прибутку від діяльності підприємства. Розглянуто та удосконалено моделі динаміки вартості активів в умовах ризику і невизначеності. Запропоновано математичну модель марківської динаміки вартості у марківському зовнішньому середовищі.
Thesis for the degree of Doctor of Engineering in specialty 05.13.03 – systems and management processes. – National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute", Kharkov, 2018. The thesis is devoted to the solution of an important and actual problem of the scientific substantiation and development of a complex of models and methods for assessing, forecasting and managing the strategic activity of an enterprise under uncertainty. Models and methods for estimating and predicting the state of objects under conditions of uncertainty with a large number of possible states and a large number of fuzzy factors are developed. The concept of strategic financial planning has been formulated and implemented, providing a comprehensive solution of particular problems of strategic financial planning and management of the enterprise condition taking into account their interdependence and interconnection. Economic and mathematical models for choosing strategic directions of the enterprise's activities were proposed, which allowed taking into account differences in profitability, risk levels, and the size of the allocated capital. The models and methods of managing the distribution of the company's assets by strategic lines of activity for each of the stages of multi-step management of the enterprise's investment portfolio, taking into account the differences in their profitability and the level of risk are developed. The complex of mathematical models and methods of the system solution of a set of optimization tasks for the selection of the draft plan for material and technical development is substantiated, taking into account the amount of funds invested, the level of borrowed funds and the resulting leverage effect. Models and methods for solving investment portfolio management problems have been developed, taking into account uncertainty and risk in assessing the state of the external environment, as well as the level of possible profit from the activities of the enterprise. Models of the dynamics of the value of assets under risk and uncertainty are reviewed and improved. A mathematical model of the Markovian value dynamics in Markov's environment is proposed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Шеншин, Олена Романівна. "Автоматизація процесу математичного моделювання та розв'язання оптимізаційних задач планування." Магістерська робота, 2020. https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5111.

Full text
Abstract:
Шеншин О. Р. Автоматизація процесу математичного моделювання та розв'язання оптимізаційних задач планування : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 113 "Прикладна математика" / наук. керівник В. В. Леонтьєва. Запоріжжя : ЗНУ, 2020.104 с.
UA : Робота викладена на 104 сторінках друкованого тексту, містить 15 рисунків, 5 таблиць, 17 джерел. Мета дипломної роботи – збільшення результативності роботи пiдприємcтвa, спираючись на мінімізацію втрат та максимізацію прибутку підприємства, що займається виробництвом кондитерських виробів, що досягається за допомогою eкономiко-мaтeмaтичної модeлi оптимізації зaкупiвeль, створеної в роботі. Мeтод доcлiджeння – аналітичний. В пeршому роздiлi надається хaрaктeриcтикa пiдприємcтвa у повному обсязі, aнaлiз у фінансовому сенсі, розглядаються недоліки та переваги роботи пiдприємcтвa, провeдeний aнaлiз пiдприємcтвa як об’єктa упрaвлiння, визнaчeнa мeтa i зaдaчi кваліфікаційної роботи. В другому роздiлi розглядається характеристика підприємства та його організаційна структура. Також розглядається система управління та методи її опимізації. Третій розділ включає в себе огляд матемтичних методів, що використовуються для вирішення задач оптимізації, а також розробку автоматизованої інформаційної системи. Призначення розроблeної мaтeмaтичної модeлі полягає у викориcтaнні в роботі пiдприємcтвaм, що зaймaютьcя торгiвeльною дiяльнicтю.
EN : The work is presented on 104 pages of printed text, 15 figures, 5 tables, 17 references. The aim of the study is to increase of efficiency of work of the enterprise, by reception of the maximum profit of the enterprise which is engaged in manufacture of dairy products, thanks to the created economic and mathematical model of optimization of purchases. Research method and equipment - analytical. The first section provides the characteristics of the enterprise in full, analysis in the financial sense, considers the disadvantages and advantages of entrepreneurship, analysis of the enterprise as an object of management and the structure of its organization in another section. The control system and methods of its description are also considered. The third section includes an overview of mathematical methods used to solve optimization problems, as well as the development of an automated information system. The purpose of the developed mathematical model is to use in the work of enterprises engaged in trade activities.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography