Academic literature on the topic 'Механізм економічної безпеки'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Механізм економічної безпеки.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Механізм економічної безпеки"

1

Каткова, T., Н. Ткачова, K. Київська, О. Добровольська, and K. Редько. "ДО ПРОБЛЕМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ В УМОВАХ РЕФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН: ІНОЗЕМНИЙ ДОСВІД, УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ." Financial and credit activity problems of theory and practice 1, no. 42 (March 31, 2022): 324–34. http://dx.doi.org/10.55643/fcaptp.1.42.2022.3707.

Full text
Abstract:
Анотація. Розглянуто визначення сутності економічної безпеки України як основоположного елементу національної безпеки країни. Проаналізовано досвід різних країн у сфері забезпечення економічної безпеки національної економіки. Визначено основні складові елементи економічної безпеки держави та основні проблеми забезпечення економічної безпеки держави в умовах реформаційних змін. Висвітлено особливості механізму державного управління економічною безпекою України, зважаючи на регіональну специфікацію. Проаналізовано, що державна політика, направлена на розвиток економічної безпеки, передбачає формування національної стратегії в напрямі модернізації національної економіки, створення не тільки умов протидії та упередження можливих загроз, проблем і викликів економічної безпеки країни, а й процедур їх подолання та нівелювання за рахунок забезпечення структурного реформування економіки країни, гармонізації законодавчої бази, формування інноваційного розвитку. Подальше зміцнення механізму системи державного управління економічною безпекою країни лежить у площині розроблення законодавчої бази, яка враховуватиме регіональну направленість економіки країни, розвиток кожного окремого регіону в контексті загального розвитку країни, посилення конкурентоспроможності країни на світовому ринку, залучення прямих іноземних інвестицій, захисту національних пріоритетів, ефективного державного регулювання. Зважаючи на світовий досвід реалізації систем і моделей економічної безпеки як основоположного і визначального конкурентні переваги держави, запропоновано ефективний механізм визначення і врахування загроз національним економічним інтересам крізь призму регіональної рівноваги, що дозволить урахувати специфіку розвитку економіки регіонів країни, дотримання інтересів регіональної специфікації шляхом розрахунку індексу інклюзивного розвитку регіону і врахування його під час розрахунку інтегрального індексу економічної безпеки України. Ключові слова: економічна безпека, державна політика, національна економіка, державне управління, механізми державного управління, зарубіжний досвід. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 19.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Прямухіна, Наталія. "РОЛЬ ПОЛІТИЧНИХ МЕХАНІЗМІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ В ЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРІ." Litopys Volyni, no. 25 (December 10, 2021): 118–25. http://dx.doi.org/10.32782/2305-9389/2021.25.20.

Full text
Abstract:
У статті обґрунтовано важливість дослідження політичного виміру забезпечення безпеки держави в економічній сфері виходячи з фундаментальних перетворень в економічній та політичній сферах суспільства, що вимагають дослідження взаємодії між політикою та економікою; глобалізаційними процесами в обох сферах, що актуалізує побудову стратегії забезпечення економічної безпеки України; зростання кількості та масштабів загроз на національному та світовому рівнях. Розглянуто підходи науковців, присвячені забезпеченню економічної безпеки держави, та дотичні до цього політичні механізми й важелі, виявлено вектор наукової проблеми, яка у прямій постановці розглядається рідко та заслуговує на доцільність усебічного комплексного вивчення. Висвітлено сутність економічної безпеки держави та визначено, що безпека є абстракцією та не існує сама по собі. Безпека не є суто економічною категорією, але містить у собі соціальний, політичний, етичний та інші аспекти. В економічній сфері безпеки держави виокремлено три різновиди: безпека в економіці, безпека від економіки та безпека для економіки. Усвідомлення сутності та розмежування цих видів є важливою основою для встановлення результативної взаємодії публічної влади та економічної безпеки держави. Обґрунтовано, що нерозривність зв’язку економічної безпеки держави та політики через спрощений механізм взаємовідносин «чиновник – підприємець» актуалізує необхідність використання позаекономічних методів і засобів, які, з одного боку, попереджають і/або послаблюють внутрішньо властиві ринку негативні риси, а з іншого – захищають засновану на ринкових відносинах економічну сферу від здатних деформувати її викликів і загроз. Ураховуючи специфіку та призначення політичних механізмів, запропоновано напрями інституціоналізаційного та науково-технічного характеру, які сприятимуть удосконаленню системи забезпечення економічної безпеки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Потапюк І.П. "ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА." Економічний форум 1, no. 4 (October 13, 2020): 125–30. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2020-4-16.

Full text
Abstract:
Формування у підприємстві дієвої системи економічної безпеки і організація її успішної реалізації повинні базуватися на методологічних аспектах наукової теорії безпеки та включати певні заходи, що здійснюється поетапно в певній послідовності або одночасно. Їх сукупність утворює механізм забезпечення економічною безпекою підприємства як сукупність правових норм, законодавчих актів, спонукальних мотивів і стимулів, заходів, методів, засобів і сил, за допомогою яких забезпечується досягнення цілей безпеки і вирішення поставлених завдань. У статті обґрунтовано актуальність необхідності формування ефективного механізму забезпечення економічної безпеки підприємства, якому відводиться пріоритетна роль у загальному управлінні безпекою суб’єкта господарювання. Здійснено аналіз наукових досліджень різних дослідників-економістів, який свідчить про невизначену точку зору, щодо трактування поняття «механізм забезпечення економічної безпеки підприємства». Визначено, що найбільш значимим структурним елементом механізму забезпечення економічної безпеки підприємства є системне забезпечення управління економічною безпекою підприємства, куди входить нормативно-правове, інформаційне, організаційне, методичне та ресурсне забезпечення. Зокрема, досліджено суб’єкти і об’єкти, функції, завдання, принципи, методи забезпечення економічної безпеки підприємства. Розглянуто особливості, мету формування та основні елементи механізму забезпечення економічної безпеки підприємства.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Bondaruk, Taisiia, Oleg Bondaruk, and Iryna Ignatova. "ЕКОНОМІЧНА ПРИРОДА МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ." PROBLEMS AND PROSPECTS OF ECONOMIC AND MANAGEMENT, no. 2 (18) (2019): 137–45. http://dx.doi.org/10.25140/2411-5215-2019-2(18)-137-145.

Full text
Abstract:
У статті проведено ідентифікацію сутнісних характеристик та складових механізмів забезпечення економічної безпеки. Дано авторське визначення механізму забезпечення інвестиційно-інноваційної безпеки як системи організаційних, фінансових, інституційних та правових заходів впливу, спрямованих на своєчасне виявлення та ліквідацію загроз інвестиційно-інноваційній безпеці держави, а також зумовленої тривимірною характеристикою об'єкта безпеки: статичністю, динамічністю та реальністю стану економічного середовища внаслідок дії внутрішніх і зовнішніх загроз. Обґрунтовано, що для ефективного функціонування механізму інвестиційно-інноваційної безпеки необхідно створити умови для стану захищеності економічного середовища, що характеризує дослідження його функціонування у статичному стані в минулому. Механізм забезпечення інвестиційно-інноваційної безпеки передбачає необхідність мобілізації ресурсів для усунення або нейтралізації до допустимого рівня ризиків і загроз, які існують у теперішній період, а також розробки необхідних заходів щодо їх зниження.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Мельник, В. І. "Поняття та особливості адміністративно-правового механізму забезпечення функціонування системи економічної безпеки України." Актуальні проблеми політики, no. 65 (September 2, 2020): 125–29. http://dx.doi.org/10.32837/app.v0i65.316.

Full text
Abstract:
У статті досліджується й аналізується питання поняття й особливостей адміністративно-правового механізму забезпечення функціонування системи економічної безпеки України. Наголошується і здійснюється спроба доведення, що для системи економічної безпеки України як складної та широ-коаспектної наукової категорії характерний відмінний від інших адміністративно-правовий механізм забезпечення. Акцентується увага на принциповій значущості такого механізму з погляду можливості системи економічної безпеки України виконувати власні завдання та реалізовувати функції, будучи динамічною складовою частиною. Для повноти та всебічності наукового дослідження окремо проаналізовано такі складові частини терміна «адміністративно-правовий механізм забезпечення функціонування системи економічної безпеки України», як «правовий», «адміністративно-правовий» та «механізм», з позиції різних галузей соціальних наук. Також окремо звернуто увагу на найчастіше вживані й визнані думки щодо розуміння поняття «адміністративно-правовий механізм», з урахуванням виділених позицій і на основі свого бачення запропоновано власне визначення поняття «адміністративно-правовий механізм забезпечення функціонування системи економічної безпеки України». Визначено ключові ознаки терміна «адміністративно-правовий механізм забезпечення функціонування системи економічної безпеки України», які змістовно характеризують досліджувану категорію в науковій літературі. Запропоновано авторське бачення комплексу ознак, які характеризують вказану категорію, та здійснено спробу обгрунтувати доцільність її змістовної характеристики саме за такої сукупності. З'ясовано принципові особливості адміністративно-правового механізму забезпечення функціонування системи економічної безпеки України.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Скорик, М. О., С. Ю. Горбань, and О. Ю. Скрицька. "СУТНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА ЯК СКЛАДНИКА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ." Підприємництво та інновації, no. 11-1 (May 29, 2020): 7–11. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/11.1.

Full text
Abstract:
У статті проаналізовано та відображено думки вчених, які зробили вагомий внесок у дослідження категорії «економічна безпека підприємства». Систематизовано та виявлено особливості наявних підходів до визначення поняття економічної безпеки підприємства на сучасному етапі розвитку, таких як: ресурсно-функціональний, гармонізаційний, захисний, конкурентний, інформаційний, фінансовий та економіко-правовий підходи, підхід, спрямований на забезпечення стійкості і розвитку підприємства. Уточнена сутність економічної безпеки підприємства з метою створення передумов реалізації та забезпечення економічної безпеки у практиці роботи вітчизняних підприємств. Запропоновано визначення сутності економічної безпеки підприємства, яка розглядається як механізм захищеності та контролю за процесом розвитку всіх сфер діяльності, захисту інтересів підприємств від негативної дії зовнішніх та внутрішніх чинників.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Крутько, М. А. "НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ ТА МЕХАНІЗМ ЇЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ." Наукові праці Національного університету “Одеська юридична академія” 28, no. 29 (January 26, 2022): 123–28. http://dx.doi.org/10.32837/npnuola.v28i29.724.

Full text
Abstract:
Крутько М. А. Нормативно-правове регулювання фінансової безпеки держави та механізм її забезпечення в Україні. – Стаття. У статті визначено, що з моменту прийняття Декларації про незалежність Україна становилась як цілісна й незалежна держава, захист національних інтересів якої виступає пріоритетним завданням. У такому контексті встановлено значущість питань національ- ної безпеки, та економічної безпеки держави зокрема. Проведено дослідження питання нормативно-правового забезпечення фінансової безпеки, яке є актуальним, адже Україна, як і кожна держава, прагне до економічної стабільності й фінансової самостійності, що є важливим аспектом у розрізі трансформаційних і глобалізаційних викликів сьогодення. Доведено, що фінансово-економічна безпека держави напряму залежить від взаємо- узгодженої та налагодженої стабільно-працюючої фінансової системи. В умовах внутріш- ньої та зовнішньої економічної кризи існують фактори ризику, що слугують каталізатором негативних процесів у системі фінансової безпеки держави, задля боротьби з якими необ- хідно розробити дієвий механізм забезпечення порядку. Запропоновано найдієвіші заходи забезпечення фінансової безпеки України, якими виступають: 1) насамперед удосконалення нормативно-правової бази регулювання фінансової без- пеки країни шляхом прийняття спеціалізованого закону «Про основи фінансової безпеки України», разом з яким прийняти Концепцію та Стратегію фінансової безпеки держави, де визначити засади державної політики забезпечення фінансової складової частини націо- нальної економічної безпеки; 2) обов’язкове створення ефективного органу й системи заходів, спрямованих на бо- ротьбу з корупційною складовою частиною; 3) забезпечення залучення іноземних інвестицій шляхом створення сприятливого інвестиційного клімату; 4) переймання іноземного досвіду забезпечення фінансової безпеки й імплементування міжнародних стандартів у національне законодавство; 5) створення умов для виходу коштів із тіньової економіки; 6) удосконалення регулювання кредитно-банківської системи. Визначено, що під час розробки зазначених регуляторно-забезпечуючих нормативних документів необхідно насамперед вивчити й запозичити досвід зарубіжних країн із вищим рівнем економічного й правового розвитку, імплементувати міжнародні стандарти у сфері забезпечення фінансової безпеки держави, а також приєднатися до міжнародних конвенцій досліджуваного напряму.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

БАЛАШОВ М. І., ТОЛПЕЖНІКОВ Р. О. ,. ТОЛПЕЖНІКОВА Т. Г. ,. "МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ В СТРАТЕГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ." Manager. Bulletin of Donetsk State University of Management 85, no. 4 (January 10, 2020): 56–64. http://dx.doi.org/10.35340/2308-104x.2019.85-4-07.

Full text
Abstract:
У статті упорядковано понятійний апарат управління процесом забезпечення економічної безпеки на промисловому підприємстві, в якому були проаналізовані з різною мірою глибини поняття: механізм забезпечення фінансово-економічного потенціалу, потенціал економічної безпеки промислового підприємства. Проведена робота до визначення крітеріальних ознак економічної безпеки промислового підприємства і встановлено семантико-когнітивний зв’язок між забезпеченням потенціалу підприємства та забезпеченням його економічної безпеки. Досліджено методику забезпечення економічної безпеки підприємства, проаналізовано основні її складові. Запропоновано шляхи зменшення загроз системі економічної безпеки підприємств України в умовах глобальних ризиків.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Андріїв, Н. М. "МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ БЕЗПЕКОВОГО РОЗВИТКУ РИНКУ ПРАЦІ." Підприємництво та інновації, no. 9 (December 30, 2019): 117–21. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/9.19.

Full text
Abstract:
У статті на основі глибокого аналізу теоретичних підходів до формування механізму регулювання ринку праці визначено суть такої категорії, як «механізм регулювання безпекового розвитку ринку праці», а саме: гармонійне поєднання ринкових механізмів саморегулювання та системи заходів корпоративного чи державного впливу на різні параметри ринку з метою встановлення його рівноваги, зміцнення особистої безпеки громадян, економічної безпеки підприємств, а також економічної, соціальної та національної безпеки держави. Охарактеризовано моделі його функціонування. Встановлено, що ключовими його елементами виступають мета, завдання, предмет, об’єкт, суб’єкт, принципи, функції, методи, інструменти, які формуються залежно від низки чинників. Сформульовано основні заходи щодо ефективного регулювання безпекового розвитку ринку праці на даному етапі розвитку країни.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Шемчук, В. В. "Економічна та інформаційна безпека держави: правові аспекти співвідношення." Актуальні проблеми держави і права, no. 83 (February 6, 2020): 253–59. http://dx.doi.org/10.32837/apdp.v0i83.140.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена дослідженню економічної та інформаційної безпеки держави, їх теорети-ко-правовим, конституційно-правовим та іншим галузевим і прикладним аспектам. Проаналізовані нормативні визначення категорії «економічна безпека держави», висвітлена історія виникнення і роз-витку цього терміну у міжнародно-правовій практиці. Так само як і інформаційна безпека, економічна безпека є конституційною категорією, хоча зміст їх в Основному законі не розкривається. Аналіз наукових досліджень свідчить про використання різ-них підходів до з’ясування сутності економічної безпеки держави. (найбільш поширеними є статич-ний, динамічний, системно-структурний та комплексний підходи). Єдине її нормативне визначення регламентовано у наказі Міністерства економічного розвитку та торгівлі 2013 р., засноване саме на статичному підході. В юридичній площині економічну безпеку держави можна розглядати як право-відносини, що виникають при забезпеченні органами публічної влади стану захищеності національної економічної системи. Суміжним поняттям поряд з економічною безпекою держави є інформаційна безпека країни. Останню доцільно розглядати крізь призму правовідносин, що виникають при забезпеченні стану за-хищеності інформаційного простору.Економічна та інформаційна безпеки різняться за об’єктом (економічна система, інформаційний простір) та засобами забезпечення. Проте, вони мають і спільні риси: йдеться про одночасне визначен-ня складниками національної безпеки; їх забезпечення є найважливішою функцією держави; однако-ві рівні забезпечення (міжнародний, національний та локальний); схожі суб’єкти тощо.Економічна безпека держави, як і інформаційна безпека стали предметом вивчення різних галу-зей вітчизняної науки, включаючи насамперед юридичну науку. Отже, на сьогодні сформувалась їх належна доктринальна основа, проте беззаперечною є потреба вдосконалення нормативно-правової бази у сфері економічної та інформаційної безпек як складників національної безпеки України, забез-печення термінологічної визначеності, механізмів реалізації, гарантій захисту як у мирний час, так і в умовах конфліктів, гібридних воєн тощо.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Механізм економічної безпеки"

1

Карінцева, Олександра Іванівна, Александра Ивановна Каринцева, Oleksandra Ivanivna Karintseva, and Ю. В. Ліннік. "Організаційно-економічний механізм забезпечення економічної безпеки підприємства." Thesis, Вид-во СумДУ, 2010. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/14933.

Full text
Abstract:
За ринкових умов господарювання дуже важливого (якщо не вирішального) значення набуває економічна безпека всіх суб'єктів підприємницької та інших видів діяльності. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/14933
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Роговий, А. В. "Механізм забезпечення економічної безпеки держави в умовах циклічності економіки." Thesis, Чернігів, 2017. http://ir.stu.cn.ua/123456789/14994.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Кононенко, Г. І., and Ю. М. Войтко. "Механізм забезпечення економічної безпеки підприємства." Thesis, Міжнародний центр наукових досліджень, 2018. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/12182.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ульченко, С. М. "Механізм забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства." Thesis, Київський національний університет технологій та дизайну, 2018. https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/11251.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Перерва, М. І. "Механізм забезпечення рівня економічної безпеки підприємства." Master's thesis, Сумський державний університет, 2021. https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/87213.

Full text
Abstract:
Об’єктом дослідження виступає економічна безпека підприємства. Предметом дослідження виступають теоретико-методичні та практичні засади обґрунтування напрямків забезпечення економічної безпеки підприємства. Метою даного дослідження є діагностика та механізм забезпечення економічної безпеки підприємства. Методи дослідження. Методологічною базою дослідження є загальнонаукові методи пізнання явищ та процесів, зокрема методи аналізу, синтезу та порівняння для деталізації сутності явища економічної безпеки підприємства; діалектичний – для аналізу передумов формування економічної безпеки підприємства; статистичний – для аналізу динаміки фінансово-економічних показників обраного підприємства; методи економіко-математичного моделювання і експертних оцінок – для оцінювання ефективності здійснення запропонованих заходів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Будко, О. М. "Адміністративно-правовий механізм забезпечення економічної безпеки України." Master's thesis, Сумський державний університет, 2018. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/72090.

Full text
Abstract:
Актуальність питання щодо забезпечення економічної безпеки сьогодні не потребує доведення, що пов’язано з тим, що вона є основоположним фактором для реалізації національних інтересів, а також спрямована на подолання економічної кризи під час агресії ззовні. Поряд з цим, від стану економічної безпеки залежать темпи та перспективи розвитку соціально-економічної складової держави. У зв’язку з цим важливим є теоретико-методологічне та практичне осмислення аспектів стосовно адміністративно-правового механізму забезпечення економічної безпеки України.
Актуальность вопроса по обеспечению экономической безопасности сегодня не требует доказательства, что связано с тем, что она является основополагающим фактором для реализации национальных интересов, а также направлена ​​на преодоление экономического кризиса во время агрессии извне. Наряду с этим, от состояния экономической безопасности зависят темпы и перспективы развития социально-экономической составляющей государства. В связи с этим важным является теоретико-методологическое и практическое осмысление аспектов относительно административно-правового механизма обеспечения экономической безопасности Украины.
The urgency of the issue of ensuring economic security today does not require proof that it is due to the fact that it is a fundamental factor for the realization of national interests, and also aimed at overcoming the economic crisis during aggression from the outside. At the same time, the pace and prospects for the development of the socio-economic component of the state depend on the state of economic security. In this regard, the theoretical and methodological and practical comprehension of aspects concerning the administrative and legal mechanism of providing economic security of Ukraine is important.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Копча, Ю. Ю., and Yu Yu Kopcha. "Механізм формування потенціалу економічної безпеки підприємств: дисертація." Thesis, Національний авіаційний університет, 2020. http://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/3513.

Full text
Abstract:
Копча Ю. Ю. Механізм формування потенціалу економічної безпеки підприємств: дисертація на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 051 – «Економіка» / Копча Юрій Юрійович. – Київ: Національний авіаційний університет; Львівський державний університет внутрішніх справ МВС України, 2020. - 277 с.
У дисертаційній роботі вирішено важливе науково-практичне завдання, пов’язане з теоретико-методичним обґрунтуванням положень і розробкою практичних рекомендацій щодо розробки механізму формування потенціалу економічної безпеки підприємства та використання системи оцінювання його складових. Доведено, що проблема визначення особливостей ідентифікації економічної стійкості підприємства як основи його потенціалу економічної безпеки дасть змогу виявити дві номенклатурні групи дослідження, а саме – економічну стійкість і потенціал економічної безпеки, які використовуються як ключ до категоризації основного завдання. Аналізуючи внутрішні та зовнішні процеси підприємства через їхні зв’язки та необхідність їхньої координації з внутрішніми складовими підприємства, створено концептуальний підхід до ідентифікації економічної стійкості підприємства як основи його потенціалу економічної безпеки. Визначені складові можна розвивати та задіювати у формуванні економічної стійкості, що реалізується за рахунок здатності мобілізації ресурсів, а отже, й створює основу для підвищення рівня потенціалу економічної безпеки. Особливістю такого концептуального підходу є система ідентифікації його складових за допомогою узагальнених і обґрунтованих ознак, що сприяє адекватному до зовнішнього і внутрішнього середовищ прийняттю рішення і впровадженню його в діяльність підприємства. Запропоновано визначення фінансового забезпечення потенціалу економічної безпеки як створення структурованих системних шляхів для безперервного спрямування різних оплачених видів ресурсів, які за допомогою переносу своїх якостей підвищують можливості підприємства до протидії загрозам його розвитку та ведення господарської діяльності. Це дозволить на підставі обраної модульної архітектоніки на єдиному підґрунті розробити інші типи забезпечення потенціалу економічної безпеки, таких як інформаційне, організаційне, кадрове та інші. Установлено, що управління підприємством як економічною системою вимагає вирішення багатьох проблем, зумовлених як зовнішніми, так і внутрішніми чинниками. Тому концепція контролінгу виступає одним із ключових факторів управління потенціалом економічної безпеки підприємства, яка дозволяє вирішувати в комплексі низку таких питань, як стабільне функціонування підприємства в довгостроковій перспективі; виявлення і приведення в дію наявних резервів; оперативне та ефективне впровадження стратегії управління потенціалом економічної безпеки підприємства та інше. Запропоновано характеризувати контролінг управління потенціалом економічної безпеки підприємством як системою, яка спрямована на досягнення довгострокових цілей шляхом координування стратегічного і оперативного рівнів управління. Мета стратегічного контролінгу – забезпечення відповідного рівня потенціалу економічної безпеки в довгостроковому періоді, мета оперативного – забезпечення відповідного рівня потенціалу економічної безпеки в короткостроковому періоді шляхом розробки та реалізації відповідних заходів щодо використання наявних ресурсів. Проаналізовано сутність організаційно-економічного механізму управління потенціалом економічної безпеки підприємства, що передбачає досягнення ефективних параметрів функціонування, збереження фінансового, виробничого і кадрового потенціалів, формування умов для надійного та конкурентоздатного функціонування. В запропонованій структурі організаційно-економічного механізму управління потенціалом економічної безпеки підприємства відображено компоненти економічної та організаційної складових, де особливе місце належить контролінгу. Виявлено, що розвиток економіки України супроводжується трансформаційними процесами, які створюють певні небезпеки для суб’єктів господарювання машинобудівної галузі, оскільки вона характеризується тривалим операційно-фінансовим циклом, що впливає на посилення ризику інвестування, не дозволяє здійснювати відтворювальні процеси та підтримувати необхідний науково-технічний рівень підприємств. Доведено необхідність упровадження механізму управління економічною стійкістю підприємств машинобудування до динамічних умов сучасної економіки, який є важливою складовою управління потенціалом економічної безпеки підприємств та однією з найважливіших умов ефективного функціонування та розвитку підприємств в економіці країни, умовою досягнення поточних і перспективних цілей, які певною мірою визначаються рівнем конкуренції на внутрішньому та зовнішньому ринках. Запропоновано теоретико-методичний підхід до оцінювання потенціалу економічної безпеки підприємств на підґрунті визначення локальних показників виробничої, фінансової та кадрової складових, що дає змогу охарактеризувати рівень достатності фінансових, кадрових і виробничих ресурсів для забезпечення розширеного відтворення та економічної безпеки підприємства, підвищити потенціал економічної безпеки у процесі діяльності, виявити основні аспекти діяльності підприємства, що негативно впливають на потенціал економічної безпеки, та забезпечити найбільш прийнятні напрями й форми управління потенціалом економічної безпеки машинобудівних підприємств. Зазначено, що підприємства функціонують як відкрита система, тобто відбувається безперервна взаємодія між компаніями і їх зовнішнім середовищем, для якого характерний надзвичайно високий ступінь складності, невизначеності та взаємопов’язаності. Це визначає кількість факторів, на які підприємство зобов’язано реагувати, а також рівень варіантності кожного з них, що визначає вплив на формування потенціалу економічної безпеки. Обґрунтовано, що з метою ефективного функціонування підприємства необхідно оцінювати вплив зовнішнього середовища на його потенціал економічної безпеки, яке може як негативно впливати на економічну безпеку, так і сприяти подальшому економічному розвитку. Найбільш доцільним підходом до визначення впливу зовнішнього середовища на функціонування машинобудівних підприємств є логістичний підхід, який дає змогу простежити зміни в межах окремих складових системи та її підсистем і взаємний вплив. Запропоновано оцінку впливу зовнішнього середовища на потенціал економічної безпеки підприємства здійснювати з використанням кваліметричного прогнозування шляхом розрахунку інтегрального показника, який характеризує вплив соціально-демографічного середовища, науково-технологічного середовища, економічного середовища, політикоінституціонального середовища на потенціал економічної безпеки. Означене дає змогу підприємству швидко адаптуватися до змін і приймати стратегічні рішення щодо подальшого розвитку. Сформовано систему стратегічного та оперативного контролінгу функціонування підприємства, в основі якої є аналіз і контроль зовнішнього середовища, визначення і контроль потенціалу та зони економічної безпеки, формулювання та контроль стратегічних орієнтирів. Це уможливлює розроблення рекомендацій щодо гармонізації управління потенціалом економічної безпеки підприємств. Розроблено та апробовано методичний підхід до оцінки потенціалу економічної безпеки підприємств за виробничою, фінансовою і кадровою складовими на основі відбору найбільш значущих показників шляхом кваліметричного прогнозування та кореляційно-регресійного аналізу. Окреслене забезпечило побудову багатофакторних моделей складових і дозволило визначити напрями підвищення потенціалу економічної безпеки аналізованих підприємств і на зовнішньому, і на внутрішньому ринках. Сформовано визначення рівня потенціалу економічної безпеки підприємств шляхом розрахунку інтегрального показника на основі кваліметричного прогнозування. Це допомагає сформувати стратегічні орієнтири управління потенціалом економічної безпеки підприємств. Запропонована оцінка рівня потенціалу економічної безпеки підприємства дозволяє: адекватно оцінити можливість і готовність підприємства до розвитку і стабільного функціонування; проаналізувати і спрогнозувати тенденції розвитку підприємства, виявити його сильні і слабкі сторони; підготувати рекомендації із підвищення потенціалу економічної безпеки підприємства та механізм їх реалізації. Запропоновано матрицю визначення зони економічної безпеки з урахування чинників зовнішнього середовища функціонування підприємств і наявного потенціалу економічної безпеки, що дозволяє розробити заходи щодо підвищення конкурентоздатності підприємств машинобудування як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. Обґрунтовано доцільність здійснювати вибір стратегічних орієнтирів управління потенціалом економічної безпеки машинобудівних підприємств шляхом побудови ієрархії, проведення парних порівнянь критеріїв вибору стратегічних орієнтирів щодо фокусу ієрархії. Це дасть змогу забезпечити збалансовані темпи перманентного зростання і безпечного розвитку підприємства з урахуванням його захисту від зміни внутрішніх і зовнішніх загроз на доволі тривалий час. Розроблено модель обґрунтування вибору напрямів підвищення рівня потенціалу економічної безпеки підприємства залежно від його стратегічних орієнтирів, заснованої на визначенні відповідності рівня потенціалу економічної безпеки підприємства рівню впливу зовнішнього середовища та вибору можливих заходів. Розроблено процес формування системи енергоменеджменту машинобудівного підприємства, який ґрунтується на методології функціонального моделювання IDEF0, здійснено деталізацію процесу, ідентифіковано входи і виходи процесу, керуючі впливу і механізми реалізації (персонал, технічні засоби, організаційно-методичне забезпечення і фінанси). Це уможливлює успішну реалізацію будь-якого з вирізнених напрямів і підвищення енергетичної ефективності машинобудівних підприємств. Обґрунтовано стратегічні орієнтири диференційованого зростання і підвищення рівня зони економічної безпеки ПрАТ «Вовчанський агрегатний завод», ДП «Харківський авіаремонтний завод «Тора»», ДП «Одеський авіаційний завод», ДП «Харківський машинобудівний завод» «ФЕД»», ПрАТ «Дніпропетровський агрегатний завод», ДП «Луцький ремонтний завод «Мотор», ПАТ «Мотор Січ». Вибір стратегічних орієнтирів здійснено, спираючись на об’єктивну інформацію про стан їх потенціалу економічної безпеки, а також про фактичний рівень зони їх економічної безпеки. This thesis gives the results of solving an important scientific-practical problem related to the theoretical-methodological substantiation of the provisions and the providing of practical recommendations for the development of the mechanism of formation of the enterprise`s potential of economic security and the use of the system of evaluation of its components. It is proved in the thesis that the problem of detecting the features of identifying the economic stability of an enterprise as the basis of its economic security potential will identify two nomenclature groups of research, namely economic sustainability and economic security potential, which are used as the key to categorization of the main task. Analyzing the internal and external processes of the enterprise through their relationships and the need for their coordination with the internal components of the enterprise, a conceptual approach for identifing the economic stability of the enterprise as the basis of its potential for economic security was created. Certain components can be developed and involved in the formation of economic sustainability, which comes at the expense of the ability to mobilize resources, and therefore creates the basis for increasing the level of economic security potential. The peculiarity of such conceptual approach is the system of identification of its constituents by means of generalized and substantiated features, which contributes to the appropriate decision-making approach according to the conditions of external and internal environment and its implementation in the enterprise. The definition of financial support to the potential of economic security is proposed as creation of structured systematic ways for continuous directing of different paid kinds of resources, which by means of transfer of their qualities increase the ability of the enterprise to counter the threats of its development and conducting economic activity. This will allow, on the basis of the chosen modular architecture, to develop on a single basis other types of providing the potential of economic security such as information, organizational, personnel and other. It is established that the management of the enterprise as an economic system requires solving many problems caused by both external and internal factors, so the concept of controlling is one of the key factors of managing the potential of economic security of the enterprise, which allows to solve a number of issues in the complex, such as : stable operation of the enterprise in the long run; identification and activation of existing reserves; prompt and effective implementation of the enterprise's economic security potential management strategy and other. The author proposes to characterize controlling the management of economic security potential of an enterprise as a system that aims at achieving long-term goals by coordinating the strategic and operational level of management. The purpose of strategic controlling is to ensure an adequate level of economic security potential in the long term, the objective of operational control is to ensure an appropriate level of economic security potential in the short term by developing and implementing appropriate measures to use available resources. The organizational-economic mechanism of managing the potential of economic security of the enterprise, which envisages achievement of effective parameters of functioning, preservation of financial, production and personnel potential, formation of conditions for reliable and competitive functioning is proposed. In the proposed structure of the organizational-economic mechanism for managing the potential of economic security, the enterprises have reflected the components of the economic and organizational component and special place belongs to controlling. It is revealed that the development of the Ukrainian economy is accompanied by transformation processes that pose certain dangers for the economic entities of the engineering industry, as it is characterized by a long operational-financial cycle, which increases the risk of investment, does not allow to carry out reproduction processes and maintain the necessary scientific-technical level of enterprises. The necessity of introduction of the mechanism of management of economic stability of machine-building enterprises to the dynamic conditions of the modern economy, which is an important component of managing the potential of economic security of enterprises and is one of the most important conditions for effective functioning and development of enterprises in the economy of the country, a condition for achieving current and long-term goals, which are determined by the level of competition in the domestic and foreign markets is proved. The theoretical-methodological approach of estimating the potential of economic security of enterprises on the basis of determination of local indicators of production, financial and personnel components is offered, which allows to characterize the level of sufficiency of financial, human and production resources for ensuring extended reproduction and economic security of the enterprise; to increase the potential of economic security in the process of activity, to identify the main aspects of the activity of the enterprise, which negatively affect the potential of economic security and to provide the most acceptable directions and forms of management of the potential of economic security of machine-building enterprises. It is stated that the enterprises function as an open system, i.e. there is a continuous interaction between the companies and their external environment characterized by an extremely high degree of complexity, uncertainty and interconnection, which determines the number of factors that the enterprise is obliged to respond to, as well as the level of variability, which determines the impact on the formation of economic security potential. It is substantiated that for the effective functioning of the enterprise it is necessary to evaluate the influence of the external environment on its potential of economic security, which can both negatively affect the economic security and promote further economic development. The most appropriate approach to determining the impact of the environment on the functioning of machine-building enterprises is a logistical approach, which allows to trace changes within individual components of the system and its subsystems and mutual influence. It is suggested to assess the impact of the external environment on the potential of economic security of the enterprise using qualitative forecasting by calculating an integral indicator that characterizes the impact of socio-demographic environment, scientific-technological environment, economic environment, political-institutional environment on the potential of economic security, which enables the enterprise quickly adapting to change and making strategic decisions for further development. The system of strategic and operational control of the functioning of the enterprise is formed, based on the analysis and control of the environment, the definition and control of the potential and zone of economic security, formulation and control of strategic guidelines, which allows to develop recommendations for harmonization of the management of the potential of economic security of enterprises. A methodical approach to assessing the economic security potential of enterprises by production, financial and personnel components was developed and tested based on the selection of the most significant indicators through qualitative forecasting and correlation-regression analysis, which ensured the construction of multifactor models of components and allowed to determine the directions of increasing the potential of economic security of enterprises both on the domestic and foreign markets. The definition of the level of potential of economic security of enterprises is formed by calculating the integral indicator on the basis of qualimetric forecasting, which makes it possible to form strategic orientations for managing the potential of economic security of enterprises. The proposed assessment of the level of potential of economic security of the enterprise allows: adequately assess the ability and readiness of the enterprise for development and stable functioning; analyze and forecast trends in the enterprise development, identify its strengths and weaknesses; to prepare recommendations for enhancing the economic security potential of the enterprise and the mechanism for their implementation. The matrix of determination of the economic security zone based on the factors of the external environment of functioning of enterprises and the available potential of economic security is offered, which allows to develop measures to increase the competitiveness of machine-building enterprises both in the external and internal market. The choice of strategic guidelines for managing the potential of economic security of machine-building enterprises is substantiated by constructing a hierarchy, making pairwise comparisons of the criteria for choosing strategic benchmarks with respect to the focus of the hierarchy, that allowing to ensure a balanced rate of permanent growth and safe development of the enterprise, taking into account its protection against changes in internal and external threats for a rather long period of time. The model of substantiation of choice of directions of increase of level of enterprise`s potential of economic safety depending on its strategic orientations based on determination of correspondence of level of potential of economic security of enterprise to the level of influence of external environment and choice of possible measures is developed. The process of forming the energy management system of a machine-building enterprise based on the IDEF0 functional modeling methodology has been developed, the process details have been identified, the process inputs and outputs, control influences and mechanisms of implementation (personnel, technical means, organizational-methodological support and finances) have been carried out, which allows successful implementation of any of the selected areas and increase the energy efficiency of machine-building enterprises. Strategic orientations for differentiated growth and increase of the level of economic security zone of PJSC "Volchansk Aggregate Plant", SE "Kharkiv Aircraft Repair Plant "Tora", SE "Odessa Aviation Plant", SE "Kharkiv Machine Building Plant" "Fed", SJSC "Dnipropetrovsk repair plant”, SE "Lutsk repair plant "Motor", PJSC "MOTOR SICH" are justified. Strategic guidelines were selected based on objective information about the state of their economic security potential as well as the actual level of their economic security zone.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Жиленко, Л. А. "Механізм управління системою економічної безпеки суб'єктів господарювання." Thesis, Сумський державний університет, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/34080.

Full text
Abstract:
Економіка України протягом останніх років проходить досить складний за соціально-економічними наслідками період трансформації. За таких умов на першому місці постає проблема вже навіть не конкурентоспроможності підприємства, а його економічної безпеки. Сучасні загрози в діяльності підприємства висувають принци¬пово нові вимоги до побудови й організації діяльності систем їх безпеки. Тому набуває важливості проблема розробки ефективних механізмів підвищення економічної безпеки для суб’єктів господарювання. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/34080
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Максютенко, Ірина Євгеніївна. "Механізм забезпечення правової економічної безпеки малого бізнесу." Thesis, Економіка і менеджмент 2017: перспективи інтеграції та інноваційного розвитку. зб.наук. праць міжнар. наук. –практ. конф., 23-24 березня 2017 р.: Дніпро, Біла К. О., 2017.:–– Т. 9. – С. 78-80, 2017. https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50373.

Full text
Abstract:
Автором визначено причини правової небезпеки малого бізнесу, охарактеризовано основні елементи правової економічної безпеки, розроблено механізм забезпечення правової економічної безпеки малого бізнесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Максютенко, Ірина Євгеніївна. "Механізм забезпечення правової економічної безпеки малого бізнесу." Thesis, Економіка і менеджмент 2017: перспективи інтеграції та інноваційного розвитку. зб.наук. праць міжнар. наук. –практ. конф., 23-24 березня 2017 р.: Дніпро, Біла К. О., 2017.:–– Т. 9. – С. 78-80, 2017. http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/27218.

Full text
Abstract:
Автором визначено причини правової небезпеки малого бізнесу, охарактеризовано основні елементи правової економічної безпеки, розроблено механізм забезпечення правової економічної безпеки малого бізнесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Механізм економічної безпеки"

1

I International Scientific and Practical Conference «EDUCATION AND SCIENCE OF TODAY: INTERSECTORAL ISSUES AND DEVELOPMENT OF SCIENCES». Cambridge Data Science LTD & European Scientific Platform, 2021. http://dx.doi.org/10.36074/logos-19.03.2021.

Full text
Abstract:
Том 1: Економічна теорія, макро- та регіональна економіка; Підприємництво, торгівля та сфера обслуговування; Фінанси та банківська справа; оподаткування, облік і аудит; Маркетингова та логістична діяльність; Менеджмент, публічне управління та адміністрування; Cоціальна робота та соціальне забезпечення; Міжнародні відносини; Право та міжнародне право; Воєнні науки, національна безпека та безпека державного кордону; Пожежна та цивільна безпека; Біологія та біотехнології. Том 2: Аграрні науки та продовольство; Ветеринарні науки; Хімія, хімічна та біоінженерія; Харчове виробництво та технології; Технологій легкої та деревообробної промисловості; Загальна механіка та механічна інженерія; Енергетика та енергетичне машинобудування; Екологія та технології захисту навколишнього середовища; Комп'ютерна та програмна інженерія; Системний аналіз, моделювання та оптимізація; Електроніка та телекомунікації; Транспорт та транспортні технології; Фізико-математичні науки; Соціологія та статистика; Філологія та журналістика. Том 3: Філософія та політологія; Релігієзнавство та богослов’я; Педагогіка та освіта; Психологія та психіатрія; Медичні науки та громадське здоров’я. Том 4: Медичні науки та громадське здоров’я; Фармація та фармакотерапія; Історія, археологія та культурологія; Архітектура та будівництво; Культура та мистецтво; Географія та геологія.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Механізм економічної безпеки"

1

Джанумова, Лідія, and Олена Оскома. "МЕХАНІЗМ ОЦІНКИ ПЕРСПЕКТИВНОГО РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ." In RICERCHE SCIENTIFICHE E METODI DELLA LORO REALIZZAZIONE: ESPERIENZA MONDIALE E REALTÀ DOMESTICHE. European Scientific Platform, 2021. http://dx.doi.org/10.36074/logos-26.11.2021.v1.07.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography