Academic literature on the topic 'Методи аналізу сигналів'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Методи аналізу сигналів.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Методи аналізу сигналів"

1

Lishchenko, V. "МЕТОД ОБРОБКИ НЕКОГЕРЕНТНИХ СИГНАЛІВ В МУЛЬТИРАДАРНІЙ СИСТЕМІ ОДНОТИПНИХ ДВОКООРДИНАТНИХ ОГЛЯДОВИХ РАДІОЛОКАЦІЙНИХ СТАНЦІЙ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 2, no. 60 (May 28, 2020): 160–63. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2020.2.160.

Full text
Abstract:
Предметом вивчення в статті є метод обробки некогерентних сигналів в мультирадарній системі. Метою є підвищення ефективності виявлення повітряних об’єктів за рахунок об’єднання некогерентних сигналів однотипних двокоординатних радіолокаційних станцій в мультирадарній системі. Завдання: аналіз тенденцій розвитку повітряних об’єктів, аналіз ефективності виявлення малопомітних повітряних об’єктів, розробка методу обробки некогерентних сигналів в мультирадарній системі оглядових радіолокаційних станцій. Використовуваними методами є: методи системного аналізу, теорії ймовірності, математичної статистики, математичний апарат теорії матриць, теорії статистичної радіотехніки, теорії радіолокації. Отримані такі результати. Розроблений метод обробки некогерентних сигналів в мультирадарній системі. Встановлено, що при некогерентній обробці сигналів ефективність у виграші у відношенні сигнал/шум дорівнює 11 дБ для мультирадарної системи з чотирьох радіолокаційних станцій у порівнянні з автономною радіолокаційною станцією. Висновки. Найбільшу ефективність у виграш у відношенні сигнал/шум показало додавання другої радіолокаційної станції. Встановлено, що оптимальна кількість радіолокаційних станцій у складі мультирадарної системи не більше чотирьох. Подальше збільшення кількості радіолокаційних станцій погіршує практичну значущість та економічну доцільність створення системи
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Альошин, Г. В., О. В. Коломійцев, Г. В. Акулінін, and С. І. Клівець. "Параметричний та структурний оптимальний синтез багатошкальних радіотехнічних інформаційно-вимірювальних систем." Системи обробки інформації, no. 2(161), (June 15, 2020): 114–21. http://dx.doi.org/10.30748/soi.2020.161.13.

Full text
Abstract:
В статті розглянуті існуючі методи вимірювання радіоелектронних вимірювачів (вимірювальних і інформаційного каналів радіотехнічних систем (РТС)): дискримінаторні (функціональні), панорамні (пошукові), багатоканальні, багатошкальні, багатоетапні та комбіновані. Дискримінаторний (функціональний) метод вимірювання найпростіший в реалізації, але, згідно кривої обміну, його точність суперечить великому діапазону вимірювань. Тому, з'являються інші ефективніші методи. З аналізу отриманих кривих обміну дискримінаторних вимірювачів можна стверджувати, що найменша дисперсія погрішності може бути при малому апріорному діапазоні вимірювань і при малій смузі пропускання. Тобто, при фазових методах вимірювань, при гармонійних сигналах шкали, які перекривають увесь діапазон. А найбільша точність вимірювань – досягається на найбільшій частоті за рахунок крутизни сигналу фазових детекторів. Отже, фазові багатошкальні вимірювачі мають істотну перевагу в економії енергії сигналу. Відмічено, що кожний вимірювач (канал системи) реалізує свій метод вимірювання, відповідає своєму принципу дії та будується на множинах параметрів, сигналів і структур. Показана можливість постановки і рішення задач оптимізації багатошкальних радіотехнічних інформаційно-вимірювальних систем (РТІВС) за критерієм максимуму точності вимірювань різних типів систем (каналів) при обмеженнях на параметри і вартість, а також синтез їх вимірювальної структури і сигналів на трьох множинах (параметрів, сигналів і структур). Акцентовано увагу на те, що введення показника вартості дозволяє, передусім, класифікувати, згідно з кривими обміну, усі багатошкальні РТІВС на допустимі, раціональні і оптимальні, що спрощує їх проектування та вперше є основою для оцінки їх реалізації. Представлені методи щодо отримання кривих обміну якостей радіоелектронних вимірювачів. Отримані аналітичні вирази для вибору методу вимірювання, структури і параметрів радіоелектронних вимірювачів (каналів) для РТІВС з панорамним, багатоканальним, багатоетапним і багатошкальним методами вимірювання з одночасними шкалами, або з послідовними в часі шкалами.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Pantyeyev, R. "Ідентифікація джерел радіовипромінювання на основі аналізу параметрів сигналів." Herald of Kiev Institute of Business and Technology 46, no. 4 (January 8, 2021): 67–73. http://dx.doi.org/10.37203/kibit.2020.46.08.

Full text
Abstract:
Стаття присвячена створенню одиничного портрета джерела радіовипромінювання та способів його ідентифікації. Відомо, що для виявлення, ідентифікації та визначення місця розташування джерел радіовипромінювання застосовуються засоби радіомоніторингу. При цьому одним із важливих питань, що вирішується системою радіомоніторингу, є прийом та ідентифікація сигналу в радіоефірі. З метою ідентифікації розглянуті питання класифікації основних параметрів джерел радіовипромінювання, наведено класифікацію видів модуляції і основні параметри їх типів. У свою чергу, структуру сигналу дозволяють визначити автокореляційний та кореляційний методи. Автокореляція використовується для визначення таких параметрів сигналу, як тривалість повідомлення, тривалість блоку даних. Кореляція дозволяє ідентифікувати конкретний сигнал з наявного набору. Для виявлення джерела радіовипромінювання розроблено два узагальнених алгоритми: алгоритм розпізнавання виду джерела радіовипромінювання з невідомими параметрами та алгоритм ідентифікації джерела випромінювання за заданими параметрами. Наведені результати моделювання алгоритму розпізнавання джерела радіовипромінювання з заданими параметрами. Як заданий сигнал використовувалася сигнатура з лінійно-частотною модуляцією. Результатом роботи алгоритму моделювання є одиничний екстремум при повній відповідності сигналів; при розбіжності сигналів ширина екстремуму збільшується, що свідчить про розбіжності у параметрах сигналів. Алгоритм такого виду можна застосовувати для пошуку заданого виду сигналу, що дозволяє збільшити швидкість аналізу смуги і точність виявлення. Доведено, що для збільшення точності виявлення необхідно використовувати комбінацію вищезазначених двох алгоритмів з додатковою цифровою обробкою сигналів, що має привести до збільшення точності визначення виду сигналу і більш швидкому знаходженню параметрів джерела радіовипромінювання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Політанський, Р., С. Мотроненко, and Ю. Кравцов. "Первинний аналіз перспективних сигнальних конструкцій для формування канальних сигналів." Information and communication technologies, electronic engineering 1, no. 1 (July 2021): 86–93. http://dx.doi.org/10.23939/ictee2021.01.086.

Full text
Abstract:
Тема роботи пов’язана зі спектральними та кореляційними властивостями складних широкосмугових сигналів, що традиційно були предметом досліджень, пов’язаних із розвитком телекомунікаційних технологій. Такі дослідження знову стають актуальними, що пов’язано із необхідністю підвищення швидкості передавання даних без збільшення потужності сигналу. У роботі проаналізовано сучасні методи підвищення завадостійкості процесу передавання інформації та сферу застосування цих методів у каналах, де діють завади із різними статистичними характеристиками. Здійснено огляд алгоритмів генерування складних сигнальних конструкцій. Проаналізовано низку сигналів: фрактальних у просторовому та імовірнісному сенсі, суттєво неортогональних сигналів, генерованих із застосуванням математичної моделі рядів Вейєрштрасса. На основі аналізу кореляційних та спектральних властивостей сигналів показано, що неортогональні сигнали, генеровані із застосуванням математичної моделі модифікованих рядів Вейєрштрасса, потенційно придатні для боротьби із міжсимвольною та міжканальною інтерференцією. Розглянуто можливі схеми застосування широкосмугових сигналів із метою кодування та декодування даних, поданих у цифровій формі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Serkov, O., K. Trubchaninova, and B. Lazurenko. "МЕТОД ОЦІНКИ ІМОВІРНОСТІ БІТОВОЇ ПОХИБКИ В СИСТЕМАХ НАДШИРОКОСМУГОВОГО ЗВ’ЯЗКУ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 6, no. 58 (December 28, 2019): 111–14. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2019.6.111.

Full text
Abstract:
Предметом вивчення є процеси забезпечення безпроводової завадостійкої передачі дискретної інформації на грунті надширокосмугових сигналів з високою інформаційною ємністю. Мета – розробка аналітичних співвідношень для розрахунку імовірності бітової похибки в залежності від співвідношення сигнал/шум в каналі з аддитивною гаусовою завадою. Задача – забезпечення усталеної та надійної роботи НШС системи зв’язку в умовах завад. Використані методи: методи аналітичного, імітаційного моделювання та цифрового кодування сигналів. Отримані наступні результати. На грунті аналізу функціонування НШС системи радіозв’язку виявлено, що зміни енергії та автокореляційної функції прийнятих сигналів в потоці інформаційних бітів є причиною виникнення внутрішньо системних завад, які викликають збільшення бітової похибки та деградацію імовірнісних характеристик системи зв’язку. Отримані аналітичні співвідношення дозволяють обчислити залежності імовірності похибки на біт в залежності від співвідношення сигнал/шум в каналі чи при різноманітних значеннях бази сигналу. Виявлено існування локальних екстремумів для характеристик бітової похибки при оптимальних значеннях бази НШС сигналів, коли імовірність бітової похибки стає найменшою Це дозволяє обґрунтвано обирати найкращі значення бази НШС сигналу та мати високу завадостійкість та надійність системи передачі цифрової інформації. Висновки. Використання технології НШС сигналів дозволяє здійснити безпроводову приховану передачу інформації з малою потужністю випромінювання на швидкості 1-2 Мб/с з імовірністю похибки на біт менш, ніж 10-5 . Причому, за умов використання великої бази сигналу В = 500 – 1000 отримуємо імовірність бітової похибки на рівні 10-4 і 10-6 при суттєво менших одиниці відношеннях сигналу/шуму. Таким чином система НШС радіозв’язку з кодовою модуляцією в передавачі та спектральною обробкою в приймачі має високу завадостійкість, що дозволяє здійснювати надійну передачу цифрової інформації в умовах завад
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Hordiichuk, V. "МЕТОДИКА АДАПТИВНОГО ВИБОРУ ТА СИНТЕЗУ РАЦІОНАЛЬНИХ СИГНАЛЬНО-КОДОВИХ КОНСТРУКЦІЙ ПЕРСПЕКТИВНИХ ПРОГРАМОВАНИХ РАДІОЗАСОБІВ В УМОВАХ СКЛАДНОЇ РАДІОЕЛЕКТРОННОЇ ОБСТАНОВКИ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 3, no. 55 (June 21, 2019): 19–24. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2019.3.019.

Full text
Abstract:
Однією з важливих характеристик систем і засобів радіозв’язку, які функціонують в умовах радіоелектронного подавлення, є інформаційна стійкість, що є здатністю систем і засобів радіозв’язку протистояти дії засобам радіотехнічної боротьби. Одним з напрямків підвищення завадозахищеності та скритності засобів радіозв’язку (ЗРЗ) є зміна режимів роботи та параметрів сигналу в ході ведення сеансу радіозв’язку. Проведений автором статті аналіз відомих наукових джерел показав те, що вони орієнтовані на позиційні сигнально-кодові конструкції, які мають відому структуру та, відповідно, низьку розвідзахищеність. Тому пропонується використання непозиційних сигналів, зокрема таймерні сигнально-кодові конструкції. Автором статті проведено розробку методики вибору режимів роботи перспективних програмованих радіостанцій в умовах впливу навмисних завад на основі таймерних сигнальних конструкцій. В ході дослідження використані основні положення теорії зв’язку, теорії радіоелектронної боротьби, теорії сигналів та загальнонаукові методи аналізу та синтезу. Розроблено методику вибору режимів роботи перспективних програмованих радіостанцій в умовах впливу навмисних завад, сутність якої полягає у виборі виду технології формування сигнально-кодових конструкцій, режиму роботи та параметрів програмованих засобів радіозв’язку в залежності від сигнально-завадової обстановки. Основними режимами роботи є технології псевдовипадкової перестройки робочої частоти на основі таймерних сигнальних конструкцій та частотного мультиплексування з ортогональним кодовим розділенням на основі таймерних сигнальних конструкцій. Зазначена методика підвищує ефективність засобів радіозв’язку при дії навмисних завад та частотно-селективних завмирань за рахунок зміни режимів роботи засобів радіозв’язку із застосуванням адаптивних алгоритмів формування і обробки сигналів. В методиці, у порівнянні з запропонованими раніше, реалізовано декілька режимів роботи та здійснюється вибір раціональних значень параметрів сигналу для кожного з режимів роботи засобів радіозв’язку. Враховуючи зазначене, напрямком подальших досліджень слід вважати розробку науково-методичного апарату щодо використання таймерних сигнальних конструкцій в перспективних засобах зв’язку та підвищення їх завадозахищеності.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Pich, V. Ya. "МЕТОД МУЛЬТИБАЗИСНОГО СПЕКТРАЛЬНОГО КОСИНУСНОГО ПЕРЕТВОРЕННЯ ФУР'Є СИГНАЛІВ." Scientific Bulletin of UNFU 25, no. 9 (November 25, 2015): 328–33. http://dx.doi.org/10.15421/40250951.

Full text
Abstract:
Проаналізовано методи опрацювання сигналів. Розглянуто математичну модель мультибазисно-спектрального косинусного перетворення сигналів, з можливістю використання різних теоретико-числових базисів. Запропоновано алгоритм обчислення автокореляційної функції на основі вхідного масиву, який ґрунтується на алгоритмі дискретного перетворення Фур'є. Запропонований метод характеризується розширеними функціональними можливостями завдяки тому, що обчислення спектра може відбуватися у базисах Фур'є, Радемахера, Кресентсона та ін. Крім того, виконання модульних операцій реалізується на основі логічних модульних матриць множення та додавання, які можуть бути реалізовані програмно або апаратно і виконуються в базисі Хаара-Кресентсона протягом двох мікротактів, що істотно підвищує швидкодію спектрального аналізу випадкових процесів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Новіков, П. В., and О. Й. Штіфзон. "Аналіз стійкості системи керування на базі двоканального нечіткого регулятора." Automation of technological and business processes 12, no. 1 (March 30, 2020): 25–32. http://dx.doi.org/10.15673/atbp.v12i1.1700.

Full text
Abstract:
В статті розглянуто підхід аналізу стійкості нелінійної систем керування, що базується на нечіткій логіці. Метою статті є аналіз існуючих методів дослідження нелінійних інтелектуальних систем керування, що базуються на апараті теорії нечітких множин; розробка методики аналізу стійкості системи керування, що базується на двоканальному нечіткому регуляторі; дослідження стійкості системи автоматичного регулювання температурного режиму котлоагрегату ТЕС, побудованої на основі двоканального нечіткого регулятора. Проведено аналіз існуючих проблем і методів дослідження нечітких систем керування. Для нечітких регуляторів загальноприйнятих, універсальних методів перевірки стійкості не виявлено. Існуючі методи аналізу нечітких систем керування не надають обґрунтування стійкості, а лише забезпечують можливість перевірки працездатності за існуючих збурень, вихідних сигналів тощо. Для аналізу стійкості системи з двоканальним нечітким регулятором розроблено методику, що ґрунтується на приведенні нелінійної системи до еквівалентної адаптивної системи з підлаштуванням параметрів лінійного регулятора. Обґрунтовано можливість представлення схеми двоканального нечіткого регулятора як еквівалентної до адаптивного І- або ПІ-регулятора. Отримано аналітичні залежності між вихідними параметрами двоканального нечіткого регулятора і налаштуваннями ПІ-регулятора. Для всього діапазону зміни вхідних параметрів двоканального нечіткого регулятора згідно отриманих залежностей визначені комбінації налаштувань еквівалентного ПІ-регулятора. Розраховані запаси стійкості системи керування для всіх ділянок перехідного процесу системи регулювання температурного режиму прямоточного котлоагрегату в усьому діапазоні зміни навантаження енергоблоку. Визначені ділянки перехідного процесу, на яких система керування працює за межею стійкості, забезпечуючи при цьому збільшення швидкості реакції на збурення порівняно зі стандартним ПІД-регулятором з фіксованими налаштуваннями.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Nazirov, E. K., T. A. Nazirova, and V. M. Luchkin. "Аналіз методів визначення місця розташування надзвичайної ситуації на підставі акустичних сигналів." Scientific Bulletin of UNFU 28, no. 6 (June 27, 2018): 147–51. http://dx.doi.org/10.15421/40280629.

Full text
Abstract:
Досліджено сутність та доцільність застосування систем раннього попередження надзвичайних ситуацій, на основі аналізу отриманих акустичних сигналів. Ефективне управління надзвичайними ситуаціями сприяє стабільному розвитку загальної безпеки держави і сталому розвитку економіки країни. Дії або бездіяльність у цій сфері безпосередньо впливають на здоров'я населення України та є одним з пріоритетних питань національної безпеки. Важливою проблемою в управлінні надзвичайними ситуаціями є відсутність у режимі реального часу узгоджених можливостей реагування, керованих інтегрованими засобами прийняття рішень на основі інформації, отриманої від перших сигналів реакції на докризовий стан. Представлена робота спрямована на підтримку узгодженого управління надзвичайними ситуаціями в разі виникнення та розвитку надзвичайної ситуації, небезпеки великих аварій і незапланованих заходів, включаючи серію необхідних заходів для захисту суспільного життя і безпеки власності. Наведено ​​методику виявлення звуків небезпеки в умовах міського шуму. Різноманітність звуків життєдіяльності населення величезна й охоплює звуки, створювані в приміщенні і на відкритому повітрі, так і в навколишніх будинках і спорудах. Ці звуки передають інформацію про людську і соціальну діяльність, або про загрозу виникнення надзвичайної ситуації. Сучасні методології розроблення програмного забезпечення зменшують ризик розвитку надзвичайних ситуацій, шляхом визначення та раннього виявлення епіцентру місця розташування надзвичайної ситуації. В огляді проаналізовано методи управління інформаційними ресурсами і ресурсами зберігання інформації, які потрібні для управління діяльністю в аварійних сценаріях, доповнені службою локалізації НС, яка спирається на визначення місця розташування. Методи поєднують у собі рівень сили сигналів, отриманих від орієнтирів, розташованих респондентами в докризовій системі, на основі інформації отриманих акустичних сигналів. Аудіо тріангуляція вказує на розташування небезпечної зони й алгоритми машинного навчання аналізують отримані аудіо-сигнали. Для людей і суспільства загалом потенційні надзвичайні ситуації та катастрофи накладають важкі психологічні та економічні наслідки. Потреба подальших розробок превентивних заходів профілактики й ефективного реагування мають актуальне значення в заходах щодо запобігання надзвичайним ситуаціям, ліквідації, зменшення можливих втрат і збитків, які охоплюють всі вікові групи населення. Сприяють ефективному і комплексному використанню наявних сил і методів, які призначені для запобігання НС та позитивно впливають на попередження кризи на ранніх стадіях його розвитку.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Хома, Ю. В., В. В. Хома, Су Юн, and О. В. Кочан. "Аналіз ефективності методів коригування промахів у системах біометричної ідентифікації на підставі електрокардіограми." Scientific Bulletin of UNFU 30, no. 3 (June 4, 2020): 99–105. http://dx.doi.org/10.36930/40300317.

Full text
Abstract:
Здійснено порівняння ефективності різних методів коригування промахів у біометричних системах ідентифікації. Основна ідея – виявити сегменти ЕКГ-сигналу із промахами, і замість їх вилучення з процесу ідентифікації, застосувати процедуру їх коригування. Це дасть змогу отримати більший обсяг даних і кращу статистичну базу для навчання та калібрування системи. У роботі порівнювали три різні методи усунення промахів. Перший метод базується на оцінюванні статистичного відхилення вибірок від певного номінального значення на деякий поріг. При цьому аналізується не весь сигнал одразу, а тільки його частина в межах ковзного вікна. В основі двох інших методів знаходиться ідея застосування штучних нейронних мереж, зокрема одного із їх різновидів – автоенкодерів. Відмінність між методами із використанням автоенкодерів полягає у такому: в одному випадку теж використовується ковзне вікно, що дає змогу безпосередньо задавати критерії, за якими відбувається коригування, водночас як за іншим методом виконується коригування за критеріями, які система підбирає автоматично на етапі навчання. Окрім цього, в роботі описано структуру системи біометричної ідентифікації на підставі сигналу електрокардіограми. До ключових структурних компонентів системи належать: аналоговий вимірювальний блок, АЦП та низка цифрових функціональних блоків для перетворення та аналізу сигналів. Ці блоки можуть бути імплементовані на різних обчислювальних платформах, таких як мікроконтролери, ПК, хмарні сервіси). Ці цифрові блоки виконують такі перетворення, як: низькочастотна та високочастотна фільтрація, виявлення R–піків у сигналі електрокардіограми, сегментація серцевих циклів, нормалізація за амплітудою, усунення аномалій, зменшення розмірності та класифікація. Експерименти проводили на самостійно зібраному наборі даних LBDS (Lviv Biometric Dataset). Ця база даних на момент написання статті містила понад 1400 записів для 95 різних осіб. Базова похибка ідентифікації без коригування промахів становить близько 14 %. Після застосування процедури коригування промахів похибка ідентифікації зменшилась до 2,0 % для алгоритмів на підставі автоенкодерів та до 2,9 % для алгоритмів на підставі статистичних методів. При цьому найкращі результати було досягнуто за використання LDA класифікатора у поєднанні з PCA–компресією (1,7 %), а також для KNN класифікатора без PCA–компресії (2,3 %). Проте додавання процедури коригування промахів у процес біометричної ідентифікації призводить до певного збільшення часу на опрацювання сигналу (до 20 %), що однак не критично для більшості прикладних застосувань.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Методи аналізу сигналів"

1

Філатова, Ганна Євгенівна. "Методи та засоби підтримки прийняття рішень в біомедичних системах на основі морфологічного аналізу біомедичних сигналів та зображень." Thesis, НТУ "ХПІ", 2017. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/32462.

Full text
Abstract:
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.11.17 – біологічні та медичні прилади i системи. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2017. Дисертація присвячена вирішенню актуальної науково-прикладної проблеми розвитку теоретичних основ і засобів підтримки прийняття рішень при проектуванні біомедичних систем на основі морфологічного аналізу біомедичних сигналів та зображень з локально зосередженими ознаками з використанням узгодженої морфологічної фільтрації, яка враховує в явному або неявному вигляді моделі корисних одновимірних і двовимірних сигналів. Розроблено узагальнену модель процесу інструментального обстеження пацієнта у вигляді сукупності функціональної, інформаційної, структурної і математичної моделей. Розроблено півтоновий морфологічний фільтр на основі локальних статистик, який в неявному вигляді враховує модель корисного двовимірного сигналу. Розроблений узагальнений метод морфологічного аналізу біомедичних сигналів з локально зосередженими ознаками за допомогою багатоканального узгодженого морфологічного фільтра. Розроблено критерій оцінки якості методу морфологічного аналізу біомедичних сигналів з локально зосередженими ознаками на основі синтезованого багатоканального узгодженого морфологічного фільтра. Розроблена система альтернативних діагностичних ознак при морфологічному аналізі біомедичних сигналів з локально зосередженими ознаками, що враховує модель корисного одновимірного сигналу і властивості функції виявлення узгодженого морфологічного фільтра. Розроблена математична модель цифрового рентгенівського зображення, що враховує особливості візуалізації біологічних об'єктів і їх структурних елементів. Розроблений метод підвищення якості візуалізації біологічних об'єктів на рентгенівських зображеннях широкого класу на основі морфологічного аналізу біомедичних зображень з локально зосередженими ознаками. Розроблений об'єктивний інтегральний критерій оцінки якості візуалізації біологічних об'єктів та їх структурних елементів на медичних слабоконтрастних півтонових рентгенологічних зображеннях. Розроблена структура узагальненої біомедичної системи підтримки прийняття рішень, а також програмне забезпечення модулів морфологічного аналізу біомедичних сигналів та зображень з локально зосередженими ознаками. Виконано перевірку адекватності розроблених методів морфологічного аналізу при обробці реальних біомедичних сигналів та зображень.
Dissertation for the doctor degree in the technical sciences area for specialty 05.11.17 – Biological and Medical Devices and Systems. – National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2017. The dissertation is devoted to the solution of the actual scientific and applied problem of the development of theoretical foundations and decision support means in the design of biomedical systems based on the morphological analysis of biomedical signals and images with locally concentrated features using consistent morphological filtering that takes into account explicitly or implicitly models of useful one- and twodimensional signals. The generalized model of the instrumental examination process of the patient as a set of functional, informational, structural and mathematical models was developed. The halftone morphological filter on the basis of local statistics which implicitly takes into account the model of a useful two-dimensional signal was developed. The generalized method for the morphological analysis of biomedical signals with locally concentrated features using a multichannel matched morphological filter was developed. The criterion for evaluating the quality of the morphological analysis method of biomedical signals with locally concentrated features on the basis of a synthesized multichannel matched morphological filter was developed. The system of alternative diagnostic features in the morphological analysis of biomedical signals with locally concentrated features taking into account the model of a useful one-dimensional signal and the properties of the detecting function of matched morphological filter was developed. The mathematical model of a digital X-ray image that takes into account the visualization features of biological objects and their structural elements was developed. The method for improving the quality of visualization of biological objects on X-ray images of a wide class was developed on the basis of the morphological analysis of biomedical images with locally concentrated features. The objective integral criterion for assessing the quality of visualization of biological objects and their structural elements on medical lowcontrast halftone X-ray images was developed. The structure of the generalized biomedical decision support system as well as the software for modules of morphological analysis of biomedical signals and images with locally concentrated features were developed. The adequacy of the developed methods of morphological analysis in the processing of real biomedical signals and images was checked.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Філатова, Ганна Євгенівна. "Методи та засоби підтримки прийняття рішень в біомедичних системах на основі морфологічного аналізу біомедичних сигналів та зображень." Thesis, НТУ "ХПІ", 2017. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/32456.

Full text
Abstract:
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.11.17 – біологічні та медичні прилади i системи. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2017. Дисертація присвячена вирішенню актуальної науково-прикладної проблеми розвитку теоретичних основ і засобів підтримки прийняття рішень при проектуванні біомедичних систем на основі морфологічного аналізу біомедичних сигналів та зображень з локально зосередженими ознаками з використанням узгодженої морфологічної фільтрації, яка враховує в явному або неявному вигляді моделі корисних одновимірних і двовимірних сигналів. Розроблено узагальнену модель процесу інструментального обстеження пацієнта у вигляді сукупності функціональної, інформаційної, структурної і математичної моделей. Розроблено півтоновий морфологічний фільтр на основі локальних статистик, який в неявному вигляді враховує модель корисного двовимірного сигналу. Розроблений узагальнений метод морфологічного аналізу біомедичних сигналів з локально зосередженими ознаками за допомогою багатоканального узгодженого морфологічного фільтра. Розроблено критерій оцінки якості методу морфологічного аналізу біомедичних сигналів з локально зосередженими ознаками на основі синтезованого багатоканального узгодженого морфологічного фільтра. Розроблена система альтернативних діагностичних ознак при морфологічному аналізі біомедичних сигналів з локально зосередженими ознаками, що враховує модель корисного одновимірного сигналу і властивості функції виявлення узгодженого морфологічного фільтра. Розроблена математична модель цифрового рентгенівського зображення, що враховує особливості візуалізації біологічних об'єктів і їх структурних елементів. Розроблений метод підвищення якості візуалізації біологічних об'єктів на рентгенівських зображеннях широкого класу на основі морфологічного аналізу біомедичних зображень з локально зосередженими ознаками. Розроблений об'єктивний інтегральний критерій оцінки якості візуалізації біологічних об'єктів та їх структурних елементів на медичних слабоконтрастних півтонових рентгенологічних зображеннях. Розроблена структура узагальненої біомедичної системи підтримки прийняття рішень, а також програмне забезпечення модулів морфологічного аналізу біомедичних сигналів та зображень з локально зосередженими ознаками. Виконано перевірку адекватності розроблених методів морфологічного аналізу при обробці реальних біомедичних сигналів та зображень.
Dissertation for the doctor degree in the technical sciences area for specialty 05.11.17 – Biological and Medical Devices and Systems. – National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2017. The dissertation is devoted to the solution of the actual scientific and applied problem of the development of theoretical foundations and decision support means in the design of biomedical systems based on the morphological analysis of biomedical signals and images with locally concentrated features using consistent morphological filtering that takes into account explicitly or implicitly models of useful one- and twodimensional signals. The generalized model of the instrumental examination process of the patient as a set of functional, informational, structural and mathematical models was developed. The halftone morphological filter on the basis of local statistics which implicitly takes into account the model of a useful two-dimensional signal was developed. The generalized method for the morphological analysis of biomedical signals with locally concentrated features using a multichannel matched morphological filter was developed. The criterion for evaluating the quality of the morphological analysis method of biomedical signals with locally concentrated features on the basis of a synthesized multichannel matched morphological filter was developed. The system of alternative diagnostic features in the morphological analysis of biomedical signals with locally concentrated features taking into account the model of a useful one-dimensional signal and the properties of the detecting function of matched morphological filter was developed. The mathematical model of a digital X-ray image that takes into account the visualization features of biological objects and their structural elements was developed. The method for improving the quality of visualization of biological objects on X-ray images of a wide class was developed on the basis of the morphological analysis of biomedical images with locally concentrated features. The objective integral criterion for assessing the quality of visualization of biological objects and their structural elements on medical lowcontrast halftone X-ray images was developed. The structure of the generalized biomedical decision support system as well as the software for modules of morphological analysis of biomedical signals and images with locally concentrated features were developed. The adequacy of the developed methods of morphological analysis in the processing of real biomedical signals and images was checked.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Чижевський, Володимир Валерійович. "Оцінювання в режимі реального часу загрози коливного порушення стійкості енергооб’єднання." Thesis, НТУУ "КПІ", 2016. https://ela.kpi.ua/handle/123456789/17652.

Full text
Abstract:
У дисертаційній роботі запропоновано підхід до розв’язання актуальної науково- технічної задачі оцінювання в режимі реального часу загрози коливного порушення стійкості енергооб’єднання (ЕО), обумовленої виникненням низькочастотних коливань (НЧК), який базується на застосуванні методів аналізу сигналів для оброблення результатів вимірювань параметрів режиму ЕО пристроями векторних вимірювань. За сукупністю вимог здійснено селекцію методів аналізу сигналів, які в режимі реального часу здатні забезпечити визначення параметрів домінантних мод НЧК. Для надійного оцінювання в режимі реального часу загрози коливного порушення стійкості ЕО вперше запропоновано застосовувати ансамбль попередньо відібраних та налаштованих методів аналізу сигналів, розроблено процедуру узагальнення отриманих з його використанням результатів визначення параметрів домінантних мод НЧК. Експериментально доведено, що цифрова фільтрація сигналів до їх оброблення ансамблем методів аналізу сигналів, а також використання миттєвих значень сингалу підвищує надійність та точність визначення параметрів домінантних мод НЧК. Запропоновано і обґрунтовано доцільність застосування інтегрованої системи демпфірування НЧК з метою недопущення коливного порушення стійкості ЕО.
In this thesis an approach to the solution of actual scientific and technical problem of real-time evaluation of a menace of power union’s oscillating instability due to arising of low frequency oscillations (LFO) is proposed. This approach based on using of specially prepared ensemble of signals’ analysis methods for processing of results of synchronized measuring of power union’s state parameters. With complex of requirements the selection of methods for real-time identification of LFOs’ parameters is made. Necessity of using of power system stabilizers with settings adopted to the actual frequency values of LFOs’ dominant modes for increasing of reliability of LFOs’ damping in LFOs’ integrated damping system is found out. Using of ensemble of previously selected signals’ analysis methods for reliable realtime evaluation of a menace of power union's oscillating instability is proposed for the first time. The procedure for generalization of parameters estimation results of LFOs’ dominant modes obtained from the proposed ensemble of signals’ analysis methods is developed. Increasing of the precision and estimation reliability of the parameters of LFOs’ dominant modes by means of using of instantaneous values of the signal and digital filtering of the signals before their processing with the ensemble of signals’ analysis methods is experimentally proved.
В диссертационной работе предложен подход к решению актуальной научно- технической задачи оценивания в режиме реального времени угрозы колебательного нарушения устойчивости энергообъединения (ЭО), обусловленного возникновением низкочастотных колебаний (НЧК), основанный на использовании специально подготовленного ансамбля методов анализа сигналов для обработки результатов синхронизированных измерений параметров режима ЭО. Приведены результаты выполненных с использованием цифровых моделей тестовой энергосистемы и ЭО экспериментов по исследованию условий эффективного использования систем автоматического управления возбуждением синхронных машин (СМ) для демпфирования НЧК в ЭО. Установлено, что с целью повышения надёжности демпфирования НЧК необходимо использование системных стабилизаторов (PSS) c настройками, “ориентированными” на фактические значения частот доминирующих мод НЧК. Определены требования к решению в режиме реального времени задачи оценивания угрозы колебательного нарушения устойчивости ЭО с использованием результатов измерения режимных параметров ЭО и методов анализа сигналов для расчёта параметров доминирующих мод НЧК. Предложено использование интегрированной системы демпфирования НЧК с целью недопущения колебательного нарушения устойчивости ЭО и обоснована целе- сообразность её применения. На основании результатов модельно-расчётных исследований подтверждена более высокая эффективность предложенной системы по сравнению с традиционными неадаптивными системами автоматического управления возбуждением СМ. Впервые с целью надёжного оценивания в режиме реального времени угрозы колебательного нарушения устойчивости ЭО предложено использовать ансамбль предварительно отобранных методов анализа сигналов. Впервые по совокупности требований для создания указанного ансамбля осуществлена селекция методов анализа сигналов, обеспечивающих в режиме реального времени надёжные идентификацию и определение параметров доминирующих мод НЧК, в результате которой отобраны методы анализа сигналов, объединённые в 2 группы: основную (метод общих наименьших квадратов Хенкеля, метод пучка матриц, “классический” и модифицированный (с применением разложения по сингулярным числам, базирующемся на методе наименьших квадратов) методы Прони) и референсную (методы, базирующиеся на дискретном преобразовании Фурье и модифицированном (с использованием всего одной интерполяции при расчёте среднего значения обводящей в каждом отсеивании в процессе итерационного определения функций собственных мод) преобразовании Гильберта-Хуанга). Экспери- ментально доказано, что порядок модели анализируемых с целью определения параметров доминирующих мод НЧК сигналов может быть адекватно и оперативно определён с применением принципа минимальной длины описания (MDL). Установлено, что с целью адекватного оценивания характера демпфирования мод НЧК вместе с определением показателя демпфирования необходимо дополнительно отслеживать динамику изменения во времени амплитуды каждой моды. Экспериментально определено, что необходимая адекватность (точность) и оперативность определения параметров доминирующих мод НЧК может быть достигнута при условии использования окон наблюдения длительностью 2…5с при частоте дискретизации значений выборки данных не ниже частоты основной гармоники промышленного тока. Разработан алгоритм и программно реализована процедура обобщения результатов определения параметров доминирующих мод НЧК, полученных с применением ансамбля методов анализа сигналов. Установлено и экспериментально доказано повышение надёжности определения параметров доминирующих мод НЧК в случае проведения цифровой фильтрации результатов измерения режимных параметров ЭО, полученных с помощью устройств векторных измерений, до их обработки ансамблем методов анализа сигналов. Установлено и экспериментально доказано повышение точности определения параметров составляющих НЧК (прежде всего, при определении частоты доминирующих мод НЧК) в случае использования мгновенных значений сигнала по сравнению с использованием для этой цели действующих значений этого же сигнала. Разработаны программные средства идентификации и определения параметров доминирующих мод НЧК с целью надёжного оценивания в режиме реального времени угрозы колебательного нарушения устойчивости ОЭС Украины. Указанные программные средства внедрены в эксплуатацию и использованы малым частным предприятием “Анигер”(г. Киев, Украина) с целью расширения функций комплекса программ верхнего объектного уровня электроизмерительных регистрирующих приборов “Регіна-Ч”, установленных на объектах Объединённой энергетической системы Украины.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Гриненко, Віталій Вікторович, Виталий Викторович Гриненко, Vitalii Viktorovych Hrynenko, and С. В. Луценко. "Аналіз методів синтезу частот цифрових сигналів." Thesis, Сумський державний університет, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/44159.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Стеценко, Ярослава Василівна, and Михайло Юрійович Буриченко. "Аналіз біомедичних сигналів методом рекурентних діаграм." Thesis, «ПОЛІТ. Сучасні проблеми науки–2018»:ХVІІІ Міжнародна науково– технічна конференція молодих учених і студентів, 2018. https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/47941.

Full text
Abstract:
Запропоновано використання рекурентних діаграм для дослідження аналізу біомедичних сигналів. Розглянута можливості кількісного рекурентного аналізу для виявлення діагностичних ознак в біомедичних сигналах.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Стеценко, Ярослава Василівна, and Михайло Юрійович Буриченко. "Аналіз біомедичних сигналів методом рекурентних діаграм." Thesis, «ПОЛІТ. Сучасні проблеми науки–2018»:ХVІІІ Міжнародна науково– технічна конференція молодих учених і студентів, 2018. http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/38969.

Full text
Abstract:
Запропоновано використання рекурентних діаграм для дослідження аналізу біомедичних сигналів. Розглянута можливості кількісного рекурентного аналізу для виявлення діагностичних ознак в біомедичних сигналах.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Толбатов, Андрій Володимирович, Андрей Владимирович Толбатов, Andrii Volodymyrovych Tolbatov, Володимир Аронович Толбатов, Владимир Аронович Толбатов, and Volodymyr Aronovych Tolbatov. "Аналіз методу моделювання сигналів контролю функціонування газотурбінної електростанції." Thesis, Сумський державний університет, 2018. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/67901.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Глемба, Василь Миколайович. "Методи опрацювання сигналів імпедансної плетизмографії для визначення артеріального тиску." Thesis, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2017. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/18983.

Full text
Abstract:
Глемба В.М. Методи опрацювання сигналів імпедансної плетизмографії для визначення артеріального тиску. – Рукопис. Дипломна робота магістра за спеціальністю 8.05090204. – біотехнічні та медичні апарати та системи, Тернопільський національний технічний університети імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2017. Дипломну роботу магістра присвячено питанням обгрунтування методу визначення артеріального тиску шляхом відбору та опрацювання сигналів імпедансної плетизмографії. Проаналізовано можливість використання неоклюзійного та оклюзійного методів визначення артеріального тиску за сигналами імпедансної плетизмографії. Встановлено, що більш стійким до проявів артефактів та зовнішніх завад є оклюзійний метод. Проведено математичне моделювання сигналів імпедансної плетизмографії. Обґрунтовано метод опрацювання таких сигналів, що ґрунтується на поданні сигналів імпедансної плетизмографії як стаціонарного випадкового процесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Герасимов, С. В., and О. А. Наконечний. "Метод аналізу вихідного сигналу динамічного об’єкта при контролі технічного стану." Thesis, НТУ "ХПІ", 2016. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/26219.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Бєлозьорова, Яна Андріївна, Яна Андреевна Белозерова, and Yana Andriivna Bielozorova. "Метод застосування вейвлет аналізу в задачах ідентифікації мовної інформації." Thesis, Національний авіаційний університет, 2021. https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/52196.

Full text
Abstract:
Дисертаційна робота присвячена розробці на основі апарату фрактального та вейвлет аналізу моделі та методу, що здійснюють обробку, визначення індивідуальних характеристик особи та ідентифікацію мовного сигналу. У роботі обґрунтовано необхідність використання фрактального та вейвлет аналізу для ідентифікації мовної інформації. Для сегментації мовного сигналу розроблена методологія, що використовує фрактальні характеристики сигналу. Застосування методології дозволяє виділяти вокалізовані та невокалізовані фрагменти сигналу, незалежно від мовних даних особи. Запропоновано алгоритм виділення характеристик самоподібних структур в мовному сигналі на основі аналізу максимумів вейвлет-перетворення на різних рівнях декомпозиції мовного сигналу, що дозволяє визначити параметри частоти основного тону та частот формант у вигляді кривих щільності розподілу вірогідності. Розроблений метод ідентифікації особи, що використовує методологію сегментації мовного сигналу та алгоритм виділення характеристик самоподібних структур. На основі виконаного дослідження створено програмну систему, яка по мовним записам здійснює автоматичний розрахунок мовних характеристик, виконує ранжування цих характеристик в базі даних, за визначеними в роботі критеріями, та ідентифікацію особи в мовному сигналі.
Диссертационная работа посвящена разработке на основе аппарата фрактального и вейвлет анализа модели и метода, осуществляющих обработку, определение индивидуальных характеристик личности и идентификациию голосового сигнала. В работе обоснована необходимость использования фрактального и вейвлет анализа для идентификации голосовой информации. Для сегментации голосового сигнала разработана методология, которая использует фрактальные характеристики сигнала. Применение методологии позволяет выделять вокализованные и невокализованные фрагменты сигнала, независимо от голосовых данных личности. Предложен алгоритм выделения характеристик самоподобных структур в голосовом сигнале на основе максимумов вейвлетпреобразования на разных уровнях декомпозиции голосового сигнала, что позволяет определить частоту основного тона и частот формант в виде кривых плотности распределения вероятности. Разработанный метод идентификации личности, использует методологию сегментации голосового сигнала и алгоритм выделения характеристик самоподобных структур. На основе выполненного исследования создана программная система, которая по голосовым записям осуществляет автоматический расчет голосовых характеристик, выполняет ранжирование этих характеристик в базе данных, по определенным в работе критериям, и идентификацию личности в голосовом сигнале.
The thesis is devoted to the development of the model and method that process and determine the individual characteristics of the person and the identification of the speech signal. Models and methods are based on the apparatus of fractal and wavelet analysis. The paper substantiates the need to use fractal and wavelet analysis to identify speech information. The methodology using fractal signal characteristics has been developed for speech signal segmentation. The application of the methodology allows to distinguish vocalized and unvocalized fragments of the signal. This happens regardless of the person's language data. The algorithm for selecting parameters of selfsimilar structures in a speech signal has been proposed, it based on wavelet transform maxima at different levels of voice signal decomposition. This allows us to determine the frequency parameters of the fundamental tone and the formant envelop in the form of probability density curves. The method of personal identification has been developed. This method uses the methodology of speech signal segmentation and the algorithm for selecting parameters of self-similar structures. The software system was created on the basis of the performed research. This software system automatically calculates the voice characteristics of the voice records. In addition, it performs the ranking of these characteristics in the database, according to the criteria, which was defined in the work and the identification of the person in the speech signal.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Методи аналізу сигналів"

1

Волощук, Ю. І. Сигнали та процеси у радіотехніці. Vol. 2. Харків: Компанія "СМП", 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Кольцов, Ю. В. Методы и средства анализа и формирования сверхширокополосных сигналов. Москва: Радиотехника, 2004.

Find full text
Abstract:
Книга представляет собой синтез знаний официальной и народной медицины, а также открытий, сделанных самим автором. В ней описаны составы доброкачественных и злокачественных опухолей и способы исцеления от них методами фитотерапии.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Власенко, В. А. Методи синтеза быстрых алгоритмов свертик и спектрального анализа сигналов. Москва, 1990.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Методи аналізу сигналів"

1

Ю. Давыденко, А., and А. В. Грайвер. "Методы анализа многомерных данных при выделении сигналов и аномалий в электроразведке." In GeoBaikal 2010 - First International Scientific and Practical Conference. European Association of Geoscientists & Engineers, 2010. http://dx.doi.org/10.3997/2214-4609.201404712.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kirillov, S. N., P. S. Pisaka, and S. O. Aleksenko. "Analysis of promising methods of coding and manipulation of a group telemetry signal in modern on-board video control systems." In FIT-M 2020. Знание-М, 2020. http://dx.doi.org/10.38006/907345-75-1.2020.44.48.

Full text
Abstract:
Рассматриваются вопросы анализа перспективных методов кодирования и манипуляции группового телеметрического сигнала в современных бортовых системах видеоконтроля, устанавливаемых на сложных технических объектах. Целью работы является оценка эффективности бортовых систем видеоконтроля на основе анализа перспективных методов кодирования и манипуляции группового телеметрического сигнала. Проведено сравнение современных бортовых систем видеоконтроля по критериям вероятности битовой ошибки, значения ширины полосы Найквиста и обеспечения энергетической эффективности.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Е. Макаров, И., and А. С. Толстиков. "Сравнительный анализ методов синхронизации пространственно-разнесенных часов по навигационным сигналам." In GeoSiberia 2007 - International Exhibition and Scientific Congress. European Association of Geoscientists & Engineers, 2007. http://dx.doi.org/10.3997/2214-4609.201403529.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Аравенков, А. А., and Ю. А. Пасынков. "Способ формирования широтно-импульсного сигнала применяемого в методе анализа параметров гармонических составляющих сигнала основанном на широтно-импульсной модуляции." In Научный диалог: Молодой ученый. ЦНК МОАН, 2018. http://dx.doi.org/10.18411/spc-22-01-2018-06.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Korochentsev, V. I., E. V. Smolenskii, A. A. Rybchenko, and G. A. Shabanov. "АНАЛИЗ АКУСТИЧЕСКИХ БИОРИТМОВ МОРСКИХ МЛЕКОПИТАЮЩИХ." In Fizika geosfer. ФГБУН Тихоокеанский океанологический институт им. В.И. Ильичева Дальневосточного отделения РАН, 2019. http://dx.doi.org/10.35976/poi.2019.91.40.012.

Full text
Abstract:
В работе проведен анализ методов оценки функционального состояния организма морских млекопитающих. Целью настоящего исследования явился поиск и отработка технологии мониторинга функционального состояния и здоровья животного, неинвазивного съема диагностической информации, который можно было бы проводить многократно. Впервые была апробирована методика регистрации акустоэнцефалограммы с головного мозга белухи. Аппарат Регистратор спектра акустоэнцефалограммы01 (РС АЭГ01) позволял регистрировать спектр ритмов в диапазоне 0.127 Гц с выделением 8400 спектральных гармоник и временем интегрирования 160 сек. Была отработана схема проведения исследования в положении белухи лежа на воде , способ и место расположения индукционных датчиков акустического сигнала. Ключевые слова: морские млекопитающие, индукционный вибродатчик, акустоэнцефалограмма, акустическое поле головы, электроэнцефалограмма.The analysis of methods for assessing the functional state of marine mammals was carried out. The aim of this study was to find and test the technology of monitoring the functional state and health of the animal, noninvasive collection of diagnostic information, which could be carried out repeatedly. For the first time the method of acoustic registration of acoustoencephalogram with brain Beluga whales was tested. The apparatus acoustic encephalogram spectrum recorder (RS AEG01) allowed to register the rhythm spectrum in the range of 0.127 Hz with the release of 8400 spectral harmonics and integration time of 160 seconds. The scheme of the study in the position of Beluga lying on the water , the method and location of the induction sensors of the acoustic signal was worked out. Keywords: marine mammals, induction vibration sensor, acoustoencephalogram, acoustic field of the head, electroencephalogram.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Сухинец, Жанна Артуровна, Ольга Олеговна Валямова, and Артур Игоревич Гулин. "METHODS AND DEVICES FOR TEMPERATURE COMPENSATION IN GAS FLOW METERS." In Технические и естественные науки: сборник избранных статей по материалам Международной научной конференции (Санкт-Петербург, Апрель 2021). Crossref, 2021. http://dx.doi.org/10.37539/tns296.2021.29.92.003.

Full text
Abstract:
В статье рассмотрены типы средств измерения расхода газа, проведен анализ особенностей методов термокомпенсации и вопросов коррекции выходного сигнала расходомеров по температуре с помощью механических и электронных устройств компенсации. The article discusses the types of gas flow measurement tools, analyzes the features of thermal compensation methods and issues of correcting the output signal of flow meters by temperature using mechanical and electronic compensation devices.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Ильясов, Р. Х., Л. К. Хайпаева, and А. И. Цамалигова. "ОБ ЭФФЕКТИВНОСТИ СПЛАЙН-АППРОКСИМАЦИИ ПРИ ПОИСКЕ ЛОКАЛЬНЫХ КОРРЕЛЯЦИЙ." In МИЛЛИОНЩИКОВ-2020. Crossref, 2020. http://dx.doi.org/10.34708/gstou.conf.2020.45.58.019.

Full text
Abstract:
Источником неточных выводов о тенденциях и факторах современного экономического развития нередко выступает аппарат классической эконометрики, широко использующий сглаживающие процедуры. Допустимость сглаживания динамики объясняется необходимостью абстрагирования от случайных воздействий, в том числе и от «выбросов». Если такой подход и оправдан при исследовании долгосрочных тенденций, то при анализе динамики быстрых процессов важно сохранить точность эмпирического сигнала - все локальные замедления и ускорения роста, наблюдать их взаимные воздействия с сохранением темпоральной последовательности изменений. В работе предлагается использовать и оценить эффективность методов «новой эконометрики» при изучении взаимосвязей на примере корреляции курса доллара и цены на нефть. В качестве инструментальной базы исследования предлагается аппарат сплайн-аппроксимации с аналитическим моделированием, визуализацией и анализом процессов в системе компьютерной математики Maple. Гибкость сплайн-функции позволяет моделировать динамику с сохранением всех эмпирических значений, а непрерывность и дифференцируемость сплайнов - более точно определять направление и тесноту связи по поведению первых производных (скорости роста). Предложенная методология выявляет особенности последовательной и непрерывной во времени трансформации зависимости курса доллара от колебаний цены на нефть.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Методи аналізу сигналів"

1

Соловйов, Володимир Миколайович, and А. В. Батир. Порівняльний аналіз рекурентних мір та методу Лемпеля-Зіва як засобів оцінки складності фінансово-економічних систем. Хмельницький економічний університет, 2012. http://dx.doi.org/10.31812/0564/1181.

Full text
Abstract:
У роботі порівняно методи оцінки складності, визначено їх дієвість за допомогою сигналів різної природи та розглянуто зміни детермінованості фінансово-економічної системи протягом різних фаз бізнес-циклу. Перевірено ефективність методів на прикладі історичних значень індексу фондового ринку. В работе осуществлен сравнительный анализ методов оценки сложности, определена их работоспособность с помощью сигналов разной природы и рассмотрены изменения детерминированности финансово-экономической системы в течении разных фаз бизнес-цикла. Произведена проверка эффективности методов на примере исторических значений индекса фондового рынка. Current research compares methods of evaluating complexity, identifies their effectiveness using of various test signals and examines the changes in determinacy of economic systems during different phases of the business cycle. The approaches have also been tested on historical values of stock indices.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Соловйов, В. М. Фінансово-економічна безпека суб’єктів господарювання з позицій методів нелінійної динаміки. Вид-во ПП Чабаненко Ю.А., March 2016. http://dx.doi.org/10.31812/0564/1284.

Full text
Abstract:
У роботі розглянуто особливості адаптації концепції складності при дослідженні фінансово-економічної безпеки системами. Показано, що парадигма складності є логічним підгрунтям побудови прогностичних моделей поведінки суб’єктів господарювання в умовах волатильної динаміки регіональних та світової економік. Широкий спектр мір складності може бути використано також для аналізу порівняльної динаміки складності систем в нормальних умовах функціонування та умовах фінансової кризи. Вказані міри можуть бути розраховані як для вихідного сигналу, так і для відновленої з нього мережної структури.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Бєлінський, Андрій Олександрович, Володимир Миколайович Соловйов, Анна Олександрівна Татаренко, and Микола Анатолійович Слюсаренко. Неекстенсивна природа гравітаційних хвиль. [б. в.], 2021. http://dx.doi.org/10.31812/123456789/4390.

Full text
Abstract:
Метою роботи є аналіз динаміки гравітаційних хвиль у контексті неекстенсивного формалізму. У якості прикладу взято дані гравітаційної хвилі GW150914 після фільтрації шуму (https://www.ligo.org/detections/GW150914.php). Для порівняння використовується часовий ряд аналогічної довжини для сигналу землетрусу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

КРИТЕРИЙ ИДЕНТИФИКАЦИИ ВЕРОЯТНОСТНОЙ МОДЕЛИ СОСТОЯНИЯ СПУТНИКОВЫХ КАНАЛОВ СВЯЗИ. Г. И. Линец, С. В. Мельников, July 2020. http://dx.doi.org/10.33236/2307-910x-2020-2-30-28-34.

Full text
Abstract:
Для идентификации состояния спутниковых каналов связи используются прогнозные методы и модели. Однако, они оценивают их состояние лишь на качественном уровне, что не позволяет производить тонкую настройку характеристик и параметров спутниковых каналов. Подобные модели и методы не могут обеспечивать достоверную идентификацию состояний спутниковых каналов связи и оперативно определять изменение законов распределения случайных величин, связанных с появлением мелкомасштабных неоднородностей в случае динамичного изменения ионосферного слоя, что характерно для быстрых замираний сигналов GPS/ГЛОНАСС. Материалы и методы. На практике, для прогнозирования и исследования распространения радиоволн, нашли широкое применение вероятностные модели, основанные на законах распределения случайных величин Райса, Релея, Нака-гами и нормального закона распределения. Оперативное управление и поддержание на требуемом уровне отношения сиг-нал/шум требует различать состояния спутниковых каналов и идентифицировать их характеристики не только между законами распределения случайных величин, но и внутри каждого закона. Это позволит обеспечить поддержание количе-ственных и качественных характеристик спутниковых каналов на требуемом уровне. Расстояние между эмпирической и теоретической функциями распределения вероятностей является достаточно эффективной статистикой для проверки гипотез о виде закона распределения вероятностей случайной величины. К критериям согласия, использующим различные варианты анализа расстояния между теоретической и эмпирической функциями распределения, относятся: Крамера-фон Мизеса-Смирнова (Омега-квадрат); Колмогорова-Смирнова; Пирсона (Критерий Хи-квадрат); Андерсона-Дарлинга; Купе-ра; Ватсона. В связи с этим, от того, какой критерий будет использован, и насколько адекватно будет проведена оценка и идентификация текущего состояния спутниковых каналов связи, зависит возможность удовлетворения качественных характеристик передаваемых сигналов GPS/ГЛОНАСС. Для каждого из идентифицируемых законов распределений (Нака-гами, Райса, Релея, нормального закона) были сгенерированы статистические выборки, по 100 выборок с различным коли-чеством измерений (от 1 000 до 1 000 000). Таким образом, суммарное количество выборок различного размера для иден-тифицируемых законов распределения составляет 1600. Все исследуемые критерии проверялись на одинаковых выборках. Выборки обрабатывались с помощью библиотеки SciPy. Разработан алгоритм, позволяющий осуществить выбор гипоте-зы по максимальному значению коэффициента правдоподобия. Результатом работы алгоритма является коэффициент правдоподобия, сопоставленный с каждой из статистических гипотез, при этом предпочтение отдается той гипотезе, которая имеет максимальный коэффициент правдоподобия. С помощью библиотеки Timeit проведены измерения времени работы алгоритмов исследуемых критериев в зависимости от размера выборки для исследуемых законов распределений. В статье предложен критерий идентификации состояния спутниковых каналов, обеспечивающий точность не менее 95 %. Его адекватность подтверждена данными, полученными при мониторинге трансионосферных каналов связи с использова-нием научного оборудования «Аппаратно-программный комплекс пассивного мониторинга ионосферы NovAtel GPStation-6».
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography