Academic literature on the topic 'Методика оцінки рівня економічної безпеки'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Методика оцінки рівня економічної безпеки.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Методика оцінки рівня економічної безпеки"

1

Христенко, Л. М., О. Ю. Чорна, and Я. Ю. Білоус. "Виявлення впливу акторів горизонтального рівня на стан економічної безпеки інтегрованої промислової структури на основі оцінки фінансової складової." ВІСНИК СХІДНОУКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ імені Володимира Даля, no. 6(262) (December 23, 2020): 124–35. http://dx.doi.org/10.33216/1998-7927-2020-262-6-124-135.

Full text
Abstract:
У статті розкрито зміст поняття «економічна безпека інтегрованої промислової структури»; доведена значущість фінансової складової як функціонального елементу у структурі системи економічної безпеки інтегрованої промислової структури та її акторів, оцінка якої дозволить оперативно встановити фактичний стан економічної безпеки інтегрованої промислової структури й виявити напрями його зміни під впливом станів акторів; запропонована методика виявлення впливу акторів горизонтального рівня на стан економічної безпеки інтегрованої промислової структури через визначення відправної позиції та змін у зонах ризиків діяльності інтегрованої промислової структури та її акторів за оцінками швидких показників-індикаторів фінансової складової; проведено апробацію запропонованої методики на прикладі інтегрованої промислової структури – ТОВ «Метінвест Холдинг».
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Дубинська, О. С. "ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ НА ПІДСТАВІ АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА." Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, no. 5 (February 26, 2021): 112–22. http://dx.doi.org/10.32851/2708-0366/2021.5.14.

Full text
Abstract:
У статті досліджено теоретичні підходи до розуміння сутності поняття фінансово-економічної безпеки з метою окреслення основних напрямів оцінки цього поняття та розглянуто основні методики оцінки її рівня. Доведено, що в наявних методиках оцінки рівня фінансово-економічної безпеки підприємств не враховано зовнішні загрози, які є одними з основних чинників порушення безпеки підприємств. Розроблено та обґрунтовано власну методику оцінки рівня фінансово-економічної безпеки підприємств на основі аналізу фінансової звітності шляхом вивчення динаміки обсягів реалізації продукції, прибутковості, рентабельності та загальної ліквідності з урахуванням динаміки валютного курсу та інфляції, які виступають у ролі зовнішніх загроз. Запропоновано модель розрахунку інтегрального індикатора фінансово-економічної безпеки та його прогнозування.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Камишникова, Е. В. "Методика оцінки рівня економічної безпеки металургійного підприємства." Актуальні проблеми економіки, no. 11 (101) (2009): 77–82.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Юрків, Н. М., І. І. Дідович, and Е. А. Кульчицька. "Методика розрахунку рівня екологічної безпеки експортної діяльності лісогосподарських підприємств." Scientific Bulletin of UNFU 31, no. 1 (February 4, 2021): 62–67. http://dx.doi.org/10.36930/40310110.

Full text
Abstract:
Проаналізовано та обґрунтовано поняття еколого-безпечного експортного виробництва лісогосподарських підприємств, як такого, за якого фінансові надходження від реалізації експортної продукції є на рівні, що дає змогу відшкодовувати витрати на виробництво і реалізацію цієї продукції, витрати на відтворення лісу і на відновлення корисних соціальних та екологічних функцій лісу, які внаслідок вирубок понесли відповідні втрати. Встановлено, що для забезпечення екологічно безпечного функціонування лісових екосистем у процесі експортної діяльності лісогосподарських підприємств фінансові надходження від реалізації експортної продукції повинні повністю компенсувати виробничі втрати (вилучені деревинні ресурси), а також втрати соціальних і екологічних функцій лісу. Систематизовано еколого-економічні фактори, які впливають на безпеку експортної діяльності лісогосподарських підприємств, а також проаналізовано величину і характер цього впливу. Запропоновано та обґрунтовано методику оцінювання рівня екологічної безпеки експортної діяльності, яка базується на розрахунку коефіцієнта рівня екологічної безпеки підприємства. Ця методика передбачає здійснення комплексного оцінювання безпеки експортної діяльності показниками, що враховують ступінь екологічної загрози від виробничого навантаження на лісові екосистеми в процесі виробництва лісопродукції на експорт і ступінь навантаження від експортної діяльності на соціальні та екологічні функції лісу. Запропонована методика розрахунку рівня екологічної загрози від експортної діяльності лісогосподарських підприємств з урахуванням впливу зазначених факторів дає змогу оцінити стан еколого-економічної безпеки експортної діяльності цих підприємств. Така оцінка слугуватиме передумовою для розроблення та прийняття підприємством необхідних управлінських рішень для підвищення ефективності експортної діяльності на засадах сталого розвитку. Запропоновану методику можна використати для оцінювання стану еколого-економічної безпеки експортної діяльності підприємств суміжних галузей національного господарства для прийняття ними адекватних управлінських рішень.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Яструбецька, Л. С. "КОМПЛЕКСНА МЕТОДИКА ОЦІНКИ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ СУБ'ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ ЗА УМОВ ГІБРИДНИХ ЗАГРОЗ." Підприємництво та інновації, no. 17 (April 30, 2021): 75–82. http://dx.doi.org/10.37320/2415-3583/17.15.

Full text
Abstract:
В умовах пандемії COVID-19 суттєвих змін зазнали як світова економічна система, так і фінансова система кожної держави та ділової одиниці зокрема. Карантинні заходи сприяли ще більш стрімкому впровадженню інформаційних технологій у фінансові процеси, зумовивши виникнення оновленого формату функціонування суб'єктів підприємництва з одночасним поширенням і нових гібридних загроз їх фінансовій безпеці. У цьому контексті у статті обґрунтовано необхідність ефективного управління фінансовою безпекою суб'єктів підприємництва, ключовим етапом якого є оцінка рівня фінансової безпеки. Здійснено порівняльний аналіз різних наукових підходів до такої оцінки та запропоновано авторське бачення даного управлінського процесу. Зокрема, акцентовано на необхідності зважання під час оцінки фінансової безпеки не лише фінансові показники підприємства, а й на якісні параметри кожного зі складників фінансової безпеки. Окрім того, акцентовано на важливості врахування під час оцінки фінансової безпеки суб'єктів господарювання принципів системності, інтегрованості, доступності, конструктивності та стратегічного бачення. Формалізовано сукупність етапів та заходів оцінки фінансової безпеки підприємств у вигляді організаційної моделі, яка дасть змогу підвищити ефективність управління фінансовою безпекою ділових одиниць та зменшити трудові та часові затрати на його реалізацію.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Semenenko, Oleg, Ihor Moskalenko, Serhiy Seredyuk, Olha Romanchenko, Ivan Motrunych, and Viktoriia Koverga. "Методика оцінювання здатності національної економіки забезпечити достатній рівень воєнної безпеки держави." Journal of Scientific Papers "Social development and Security" 10, no. 6 (December 31, 2020): 93–106. http://dx.doi.org/10.33445/sds.2020.10.6.9.

Full text
Abstract:
Сьогодні є багато суперечливих поглядів на можливості оцінювання взаємозв’язку показників рівня воєнної безпеки держави та показників його ресурсної забезпеченості, які характеризують стан розвитку національної економіки держави, але чіткого послідовного підходу до вирішення такого завдання до теперішнього часу не має. Тому запропонована авторами у статті методика являє собою послідовність дій, яка повинна дозволяти проводити оцінювання рівня воєнної безпеки держави на визначений плановий час або період її формування на основі оцінок стану або рівня забезпеченості різними видами ресурсів та їх складовими, які характеризують розвиток національної економіки держави. На основі результатів отриманих практичних розрахунків формуються практичні рекомендації та пропозиції, які будуть враховані на наступний плановий період формування показника необхідного рівня воєнної безпеки держави із урахуванням оцінок здатності національної економіки забезпечити цей рівень. Методика передбачається для використання спеціалістами оборонного планування стратегічного рівня під час проведення середньострокового та довгострокового оборонного планування, а також спеціалістами економічної сфери, які залучаються до вирішення завдань визначення та прогнозування рівня воєнної та економічної безпеки держави. За результатами використання методики планується обґрунтовано визначати або уточнювати показники необхідного рівня розвитку національної економіки держави за напрямом ресурсного забезпечення воєнної безпеки держави на плановий момент (період) оцінювання під час середньострокового та довгострокового оборонного планування; проводити оцінку рівнів забезпеченості ресурсними можливостями національної економіки на визначений момент оцінювання та період планування; обґрунтовано, ефективно коригувати показники рівня воєнної безпеки держави та ресурсної забезпеченості за складовими національної економіки на визначений час (період); визначати чутливість отриманих оцінок до можливих змін вхідних даних та характеризувати стабільність прийнятих рішень на основі отриманих оцінок.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Hobela, V. V., V. S. Dudiuk, and V. M. Hobela. "Забезпечення еколого-економічної безпеки у посткризовий період." Scientific Bulletin of UNFU 31, no. 5 (November 25, 2021): 79–83. http://dx.doi.org/10.36930/40310512.

Full text
Abstract:
Збалансування екологічної та економічної систем є екстреною потребою сьогодення, яка виникла внаслідок активного економічного розвитку та нехтування екологічними обмеженнями. Результатом такої непродуманої активності стало вичерпання природних ресурсів, збільшення рівня забруднення довкілля та посилення глобальних екологічних проблем. Здійснений у цьому дослідженні теоретичний аналіз дає підстави стверджувати, що екологізація як безпекова діяльність, на сьогодні набула дуже вагомого значення в межах еколого-економічних систем, особливо у посткризовий період, коли всі країни намагатимуться якнайшвидше відновити економіку після завершення пандемії коронавірусу СOVID-19. Проаналізовано можливі сценарії розвитку економіки після завершення пандемії та їх вплив на довкілля. Ідентифіковано найоптимальніший шлях, що полягає в економічному відновленні, яке супроводжуватиметься інтенсивними процесами екологізації економіки. Обґрунтовано, що такий шлях дасть змогу отримати найбільший еколого-економічний ефект та сприятиме подоланню глобальних екологічних проблем. Запропоновано вдосконалити систему управління екологізацією шляхом використання найефективніших інструментів екологізації та адаптувати її до посткризових реалій. Для цього розроблено методику та алгоритм оцінки ефективності інструментів екологізації з використанням методу експертного опитування та методики Кендалла для оцінки узгодженості думок експертів. Встановлено ефективність інструментів екологізації та виокремлено найефективніші з них. Ґрунтуючись на результатах дослідження, розроблено основні заходи з удосконалення системи управління екологізацією економіки у посткризовий період шляхом інтенсифікації використання найефективніших інструментів. Оскільки у дослідженні з'ясовано, що екологічні податки є найефективнішим інструментом екологізації, оцінено їхню частку у структурі податкових платежів України та інших розвинених країн. На підставі цього підтверджено гіпотезу щодо необґрунтовано низьких ставок екологічних податків в Україні. Запропоновано низку управлінських заходів з екологізації економіки у посткризовий період.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Pakhnenko, Olena Mykhaylivna, and Olena Anatolievna Krykliy. "МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ." SCIENTIFIC BULLETIN OF POLISSIA 1, no. 2(14) (March 1, 2018): 143–46. http://dx.doi.org/10.25140/2410-9576-2018-2-2(14)-143-146.

Full text
Abstract:
Актуальність теми дослідження. Складні економічні умови, в яких функціонують малі підприємства України, актуалізують необхідність підтримки їх фінансової безпеки. Постановка проблеми. Управління фінансовою безпекою підприємства повинно ґрунтуватися на результатах оцінки її поточного рівня, що визначає необхідність розробки відповідної методики. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питанням оцінювання рівня фінансової безпеки підприємств присвячені роботи таких науковців як І. Бланк, А. Вергун, К. Горячева, М. Єрмошенко, С. Журавльова, Т. Кузенко, Г. Портнова, Т. Рзаєва, О. Чернега. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Більшість методичних розробок щодо оцінювання рівня фінансової безпеки підприємств не адаптовані до аналізу фінансової безпеки суб’єктів малого бізнесу. Постановка завдання. Розробка методики оцінювання рівня фінансової безпеки суб’єктів малого бізнесу. Виклад основного матеріалу. У статті запропоновано методичний підхід до оцінювання рівня фінансової безпеки малих підприємств, реалізація якого включає п’ять етапів: 1) ідентифікація факторів впливу, формування масиву вхідних даних; 2) визначення еталонних значень показників; 3) нормалізація вхідних даних; 4) оцінка відхилень фактичних значень показників від еталонних, розрахунок складових інтегрального показника; 5) розрахунок інтегрального показника, надання якісної інтерпретації результатів. Висновки. Запропонована методика оцінювання рівня фінансової безпеки дозволяє врахувати характер впливу факторів на рівень фінансової безпеки малих підприємств; застосувати диференційований підхід до визначення еталонних значень індикаторів; надати якісну інтерпретацію результатів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Ivanilov, Oleksandr, and Oksana Dmytriieva. "МЕТОДИ ОЦІНКИ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ." Проблеми і перспективи розвитку підприємництва, no. 21 (December 28, 2018): 66. http://dx.doi.org/10.30977/ppb.2226-8820.2018.21.0.66.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Yakymchuk, A. Yu, O. L. Kardash, and O. F. Yakymchuk. "ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ НА ОСНОВІ ТАКСОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ." Bulletin National University of Water and Environmental Engineering 2, no. 90 (October 2, 2020): 260. http://dx.doi.org/10.31713/ve2202024.

Full text
Abstract:
Концепція сталого розвитку ґарантує безпечне для життя і здоров’я населення навколишнє середовище. Оцінка стану навколишнього середовища підтверджується аналізом фактичних показників екологічної безпеки, що проведено у даному науковому дослідженні. Особлива увага відведена таким важливим показникам екологічної безпеки, як лісовідновлення, впровадження ресурсозберігаючих, маловідходних, безвідходних інновацій промисловими підприємствами України, витрати на збереження біорізноманіття і середовища існування, тощо. Запропоновано шляхи усунення недоліків у методиці оцінки рівня екологічної безпеки України. Проаналізовано стан екологічної безпеки у країнах Європейського Союзу та визначено нові тенденції її удосконалення на національному рівні відповідно до концепції сталого розвитку. Здійснено аналіз основних індикаторів екологічної безпеки, задля приведення індикаторів до безвимірності проведено їх стандартизацію з урахуванням характеру їхнього впливу на інтегральний індикатор безпеки, розраховано таксономічний показник рівня екологічної безпеки, який комплексно характеризує вплив змін значень індикаторів на сукупний стан економічної безпеки України. У даній статті розглянуто перспективи підвищення рівня екологічної безпеки України відповідно до європейських нормативів і стандартів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Методика оцінки рівня економічної безпеки"

1

Полозова, Т. В., М. Ю. Журавель, and О. В. Стороженко. "Проблеми оцінки й аналізу рівня економічної безпеки підприємства." Thesis, Publishing House «Education and Science» s.r.o, 2011. http://openarchive.nure.ua/handle/document/8030.

Full text
Abstract:
При виборі методики оцінки рівня економічної безпеки підприємства необхідно визначитися який з підходів найбільш повно відповідає потребам системи управління того чи іншого підприємства та зможе надати більш адекватні результати. В свою чергу, врахування зазначених аспектів під час оцінки й аналізу рівня економічної безпеки підприємства дозволить підвищити об'єктивність результатів таких підрахунків.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Фролов, Є. Ю. "Методика інтегрованої оцінки загального рівня економічної безпеки підприємства." Thesis, НТУ "ХПІ", 2012. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/27083.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Могиліна, Л. А. "Методичні аспекти оцінки рівня економічної нестабільності як фактора негативного впливу на фінансову безпеку промислових підприємств." Thesis, Українська академія банківської справи Національного банку України, 2013. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/52325.

Full text
Abstract:
У статті розроблено методику оцінки рівня економічної нестабільності як фактора негативного впливу на фінансову безпеку промислових підприємств. Здійснено оцінку рівня економічної нестабільності в Україні у 2000-2012 рр.
In the article the assessment procedure of the economic instability’s level as the negative factor for the industrial enterprises’ financial security is developed. The level of the economic instability in Ukraine in 2000-2012 is assessed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Джулій, Андрій Володимирович. "Методика оцінки рівня функціональної безпеки інформаційної системи." Diss. of Candidate of Technical Sciences, Хмельницький нац. ун-т, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Юр'єва, Ірина Анатоліївна, and Микола Іванович Лухтура. "Впровадження індикаторного підходу до оцінки рівня економічної безпеки." Thesis, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/45704.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Домашенко, Марина Дмитрівна, Марина Дмитриевна Домашенко, Maryna Dmytrivna Domashenko, Ольга Володимирівна Прокопенко, Ольга Владимировна Прокопенко, and Olha Volodymyrivna Prokopenko. "Показники інтегральної оцінки рівня економічної безпеки зовнішньоекономічної діяльності машинобудівного підприємства." Thesis, Видавництво СумДУ, 2011. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/13739.

Full text
Abstract:
Однією з передумов успішного виведення економіки України на високий економічний рівень є випереджаючий розвиток машинобудівного комплексу як основи високотехнологічного оновлення інших галузей виробництва. Відомо, що ємність національного ринку є порівняно невисокою і підприємства машинобудівної галузі вимушені виходити на зовнішні ринки збуту, що супроводжується великою кількістю небезпек та ризиків. Внаслідок посилення конкурентної боротьби на ринку машинобудівної продукції та необхідності впровадження комплексного підходу до захисту інтересів суб’єктів господарювання виникло питання формування системи економічної безпеки зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) на підприємствах машинобудівної галузі. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/13739
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Коптєва, Ганна Миколаївна. "Основні елементи системи оцінки рівня економічної безпеки бізнес-процесів підприємства торгівлі." Thesis, ФОП Гуляєва В. М, 2020. http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/47926.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Павленко, Б. О. "Чинники та принципи оцінювання рівня економічної безпеки підприємств в умовах конкурентної економіки." Thesis, Національний авіаційний університет, 2021. https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53364.

Full text
Abstract:
1. Коптєва Г.М. Основні елементи системи оцінки рівня економічної безпеки бізнес-процесів підприємства торгівлі. Здобутки та досягнення прикладних та фундаментальних наук XXI століття: матеріали міжнародної наукової конференції (Т. 1) (7 серп., 2020 р.. Черкаси, Україна), МЦНД, 2020 С.36-38 2. Ковальчук А. М. Управлінські аспекти оцінювання економічної безпеки підприємства в умовах трансформаційної економіки. Економічний вісник Дніпровської політехніки. 2020. №4 (72). С. 211-218 3. O. Vovk; T. Tkachenko; S.Smerichevska; Y.Osypova; L. Raicheva. Implementation of modernization potential to ensure economic safety of enterprises. Laplage Em Revista, (International). Vol. 7, n. 3, Sept. - Dec. 2021, p. 363-373. URL : https://laplageemrevista.editorialaar.com/index.php/lpg1/issue/view/45, https://doi.org/10.24115/S2446-62202021731304p.363-373
У тезах розглянуті основні чинники, що визначають вибір підходів до оцінки економічної безпеки підприємств у конкурентних умовах у сучасних реаліях цифрової трансформації. Визначені та описані принципи добору підприємств для проведення оцінки економічної безпеки умовах конкурентної економіки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Хомутенко, А. В. "Управління фінансовою безпекою підприємства." Master's thesis, Сумський державний університет, 2019. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/75950.

Full text
Abstract:
В роботі досліджуються теоретичні та практичні аспекти управління фінансовою безпекою підприємства, розроблені основні шляхи його удосконалення.
В работе исследуются теоретические и практические аспекты управления финансовой безопасностью предприятия, разработаны основные пути его совершенствования.
The theoretical and practical aspects of financial security management of the enterprise are investigated, the main ways of its improvement are developed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Винокурова, Н. В. "Управління фінансовою безпекою підприємства." Master's thesis, Сумський державний університет, 2019. http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/72920.

Full text
Abstract:
В роботі досліджуються теоретичні та практичні аспекти управління фінансовою безпекою підприємства. Автором розроблені основні шляхийого удосконалення управління фінансовою безпекою підприємства.
В работе исследуются теоретические и практические аспекты управления финансовой безопасностью предприятия. Автором разработаны основные пути их совершенствования управления финансовой безопасностью предприятия.
The theoretical and practical aspects of management of financial security of the enterprise are researched in this work. The author developed the main ways to improve his management of financial security of the enterprise.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Методика оцінки рівня економічної безпеки"

1

Джанумова, Лідія, and Олена Оскома. "МЕХАНІЗМ ОЦІНКИ ПЕРСПЕКТИВНОГО РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ." In RICERCHE SCIENTIFICHE E METODI DELLA LORO REALIZZAZIONE: ESPERIENZA MONDIALE E REALTÀ DOMESTICHE. European Scientific Platform, 2021. http://dx.doi.org/10.36074/logos-26.11.2021.v1.07.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography