Journal articles on the topic 'Комплексні адаптивні системи'

To see the other types of publications on this topic, follow the link: Комплексні адаптивні системи.

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Комплексні адаптивні системи.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Vitanov, O. D., V. Yu Honcharenko, Yu D. Zelendin, N. V. Chefonova, D. V. ,. Ivanin, and L. M. Uriupina. "АДАПТИВНА СИСТЕМА ВИРОЩУВАННЯ ОВОЧІВ." Vegetable and Melon Growing, no. 65 (July 30, 2019): 32–38. http://dx.doi.org/10.32717/0131-0062-2019-65-32-38.

Full text
Abstract:
Мета. Розробити адаптивну систему вирощування овочів для зрошуваних умов східного Лісостепу України. Методи. Лабораторно-польовий стаціонарний дослід. Результати. За адаптивної системи вирощування біопотенційність (урожайність) основного біологічного об’єкту – овочевих рослин сортів вітчизняної селекції, які вирощують у біологізованій сівозміні, суттєво не знижується. Застосування високотоксичних препаратів за інтенсивної системи вирощування забезпечує надійний захист посівів овочевих культур від комплексу шкідливих організмів. Істотною перевагою адаптивних систем є зменшення хімічного навантаження в агроценозах овочевих культур. Якість овочевої продукції з адаптивної системи, як фактор конкурентоспроможності – не нижча, ніж за інтенсивної, біологізація сівозміни сприяла зниженню вмісту нітратів у продуктових органах. Економічна оцінка адаптивної системи вирощування овочів: досягнуто підвищення рівня рентабельності в цілому по сівозміні до 160 % (за інтенсивної системи – 121 %). Висновки. У східному Лісостепу України на чорноземі опідзоленому середньосуглинковому лучнуватому в умовах зрошення альтернативою інтенсивній системі вирощування овочевих культур може стати адаптивна система, основою якої є: біологізована сівозміна (з включенням люцерни, проміжних та ґрунтовкривних культур); безвідвальний обробіток ґрунту (хоча б на 50% площі); локальне внесення мінеральних добрив, гній (в одному полі), біологічні регулятори росту; інтегрований захист рослин (біологічні та малотоксичні препарати); сорти овочевих культур селекції ІОБ НААН. У середньому за роки досліджень урожайність овочевих культур, вирощених за адаптивної системи, була на рівні з інтенсивною у цибулі ріпчастої (відповідно 31,4 та 30, 1 т/га), моркви (відповідно 26,3 та 26,8 т/га) і капусти білоголової пізньостиглої (відповідно 37,0 та 37,6 т/га), або мала тенденцію до зменшення у томата (відповідно 38,9 та 41,0 т/га) і буряка столового (відповідно 51,8 та 55,7 т/га). Застосування адаптивної системи вирощування овочів, у порівнянні з інтенсивною, забезпечує підвищення рентабельності на 32 відносних %.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Зуєва, Альона. "КРИТЕРІЇ ДІАГНОСТУВАННЯ ЯКОСТІ SMART-КОМПЛЕКСУ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ." Науковий вісник Інституту професійно-технічної освіти НАПН України. Професійна педагогіка, no. 17 (December 27, 2018): 58–61. http://dx.doi.org/10.32835/2223-5752.2018.17.58-61.

Full text
Abstract:
Враховуючи важливість підготовки майбутніх кваліфікованих робітників до рівня технологій, що застосовуються на виробництві, актуалізовано освоєння та використання професійною освітою новітніх технологій в навчально-виробничому процесі. Визначено SMART-комплекс як комплексну інформаційну динамічну систему навчально-методичного спрямування, яка відповідає SMART-критеріям (specific, measurable, attainable, relevant, time- bound). Вказано, що SMART-комплекс має статичну, динамічну і середовищну складові. Він надає цілісну інформацію про навчальний предмет з можливістю оперативного доступу до навчального контенту через мережу Інтернет, забезпечує оперативну оцінку навчальної діяльності учасниками навчального процесу. SMART-комплекс підтримується усіма розповсюдженими сучасними пристроями. SMART-комплекс оперує розповсюдженими типами сучасного мультимедійного контенту. У SMART-комплексі можуть бути розміщені і функціонально пов’язані між собою такі електронно-освітні ресурси: система дистанційного навчання, мультимедійний контент, електронні підручники, хмарні ресурси та ін. Описано, що навчальний процес за допомогою SMART-комплексу містить ознаки «гнучкого навчання» та змішаного навчання, може містити в собі систему дистанційного навчання. Акцентовано увагу на актуальності методів нечіткої логіки для вимірювання якісних характеристик SMART-комплексу. Наведено критерії діагностування якості SMART-комплексу для професійної підготовки майбутніх кваліфікованих робітників: змістовий, атестаційний, супроводу та підтримки, адаптивний, комунікаційний. Зазначено, що змістовий критерій визначає якість навчального контенту і його відповідність цілям навчання і навчальним програмам. Атестаційний критерій характеризує придатність SMART-комплексу до оцінки набутих майбутніми фахівцями знань і вмінь. Критерій супроводу і підтримки дає змогу оцінити наявність інструктивних, структурних, інформативних матеріалів і систем щодо функціонування SMART-комплексу. Адаптивний критерій характеризує можливості SMART- комплексу до побудови власної структури, графіка навчального процесу. Комунікаційний – характеризує можливість забезпечувати швидку і доступну взаємодію між користувачами SMART-комплексу. Наголошено на необхідності подальшої деталізації...
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Кійко, С. Г. "Предиктивна адаптація при управлінні портфелем проектів енергозбереження на металургійному підприємстві." Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, no. 4(41), (October 25, 2020): 133–44. http://dx.doi.org/10.30748/nitps.2020.41.16.

Full text
Abstract:
Сьогодні для авіабудування ПрАТ «Дніпроспецсталь» виплавляє більше ста марок сталей і сплавів з особливими експлуатаційними властивостями. Подальший розвиток підприємства та забезпечення конкурентоспроможності цієї та іншої продукції пов’язано з управлінням портфелем енергозберігаючих проектів, спрямованих на виконання таких завдань, як оптимізація енергетичного балансу, мінімізація споживання енергоресурсів, оптимізація енергоефективності та ін. Запропоновано нову методологію управління портфелями проектів енергозбереження на металургійних підприємствах, яка формує парадигму предиктивної адаптації, що базується на взаємопов'язаних адаптивних системах планування, моніторингу і управління змінами та дозволяє на основі прогнозування енергоспоживання для складних технологічних процесів і виробництв, а також моделювання і оцінки якості паливно-енергетичного балансу, в умовах обмеженості ресурсів і ризиків здійснювати формування і відбір для реалізації проектів енергозбереження при узгодженні пріоритетів бізнес-стратегії і стратегії енергоефективності металургійного підприємства. Сформульовано основні вимоги до організації системи планування і управління портфелем проектів енергозбереження на металургійному підприємстві. Представлена структурна схема комп'ютерної системи планування і управління портфелем проектів енергозбереження на ПрАТ «Дніпроспецсталь». Ядром виступає корпоративна інформаційна система управління на базі SAP ERP (ECC 6.0). Для отримання точної та оперативної інформації про постачання і витрати енергоресурсів використовується кілька програмно-апаратних комплексів систем обліку, а саме, автоматизована система комерційного обліку енергоресурсів підприємства, автоматизована система технічного обліку електроенергії, автоматизована система обліку і балансу паливно-енергетичних ресурсів та інші. Розроблена система процесів енергозбереження повинна вбудовуватися в систему процесів підприємства, відповідати стратегічним цілям підприємства і особливостям виробничого процесу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Bojko, T. Gh, M. V. Ruda, M. M. Paslavskyi, S. O. Sokolov, S. V. Petrenko, and S. I. Skakovskiy. "Кібернетична природа складних ландшафтних комплексів та супра-оптимізація механізмів самовідновлення та самозбереження." Scientific Bulletin of UNFU 29, no. 5 (May 30, 2019): 134–40. http://dx.doi.org/10.15421/40290527.

Full text
Abstract:
Описано кібернетичну сутність і методи керування екологічними процесами в екосистемі, що визначають її прагнення до самозбереження і самовдосконалення, а отже, неможливі без самовідтворення і самовідновлення. Опрацьовано системно-організаційні зв'язки у природі та охарактеризовано біосферу як географічну, термодинамічну, хімічну, біотичну та кібернетичну систему. На основі аналізу вітчизняних і зарубіжних літературних джерел визначено особливості самоорганізації, самозбереження і саморегуляції біотичних систем, розкрито механізми саморегуляції екосистем, що дало змогу підійти до обґрунтування складного ландшафтного комплексу (СЛК), як системи. Системність – це загальна властивість об'єктивно існуючої єдності СЛК, їх структурованості та взаємозв'язку. Основну регуляторну функцію, яка забезпечує стійкість і надійність екосистеми, тобто її гомеостазис і гомеорезис, виконує зворотний зв'язок, в основі якого знаходяться внутрішні процеси, внутрішньосистемні зв'язки і відносини (трофічні, інформаційні та ін.), особливо зворотні зв'язки як дія у відповідь одного із внутрішніх компонентів на сильний вплив на нього з боку іншого компонента. Ієрархічність будови біосфери зумовлює й ієрархічність систем регуляції рівноваги (гомеостазу) її ландшафтних комплексів, компартментів, підсистем та ярусів. Саме ієрархічність просторово-часових характеристик живої матерії дає змогу змоделювати в просторі і часі весь спектр процесів, що забезпечують адаптацію біологічних систем. Вихідні специфічні змінні компартментів формують, з одного боку, деяку сумарну специфічну змінну об'єкта (супра-контуру), а з іншого – є входами для блоку обчислення його цільової функції, вихід якого є визначальним для організації адаптивної поведінки кожного з компартментів. Отже, схема ієрархічної оптимізації притаманна для організації насамперед природних систем (за цільовими критеріями енергоструктурного характеру). Визначивши процес "супра-оптимізації" як процес безперервної еволюції супра-систем, виділено фундаментальні особливості такого процесу, чітко сформульовано завдання функціональної організації СЛК, а також визначено яруси і зв'язки супра-контуру компартменту. Запропонована концептуальна схема може бути використана як базова модель під час постановки і вирішення найрізноманітніших проблем, що супроводжують надійність біологічної системи, зокрема – модель механізму реалізації процесів адаптації та еволюції СЛК.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Терлецька, Юлія, Микола Данилюк, and Марія Мажар. "АДАПТАЦІЯ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ВЕКТОР УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ В УМОВАХ ТУРБУЛЕНТНОСТІ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА." Молодий вчений, no. 1 (89) (January 29, 2021): 202–6. http://dx.doi.org/10.32839/2304-5809/2021-1-89-41.

Full text
Abstract:
У статті досліджено проблему формування системи адаптації суб’єкта господарювання до динамічних умов невизначеності зовнішнього середовища. Розглянуто концептуальні підходи до управління адаптивним розвитком підприємства. Проаналізовано особливості адаптивного управління потенціалом суб’єкта господарювання у конкурентному середовищі. Проведено аналіз ефективності діяльності та проблем розвитку підприємств олійно-жирової галузі. Діагностовано чинники зовнішнього середовища та важелі впливу на економічну стабільність функціонування суб’єктів господарювання. Проаналізовано сучасні тенденції формування системи забезпечення інноваційної адаптивності суб’єктів господарювання олійно-жирового комплексу. Запропоновано систему адаптації як стратегічного вектора управління підприємством в умовах турбулентності зовнішнього середовища. Обґрунтовано шляхи протидії та мінімізації негативного впливу зовнішніх та внутрішніх загроз на суб’єкт господарювання.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Denisenko, O. "НОВИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ ПРОПУСКНОЇ ЗДАТНОСТІ НЕРЕГУЛЬОВАНИХ ПЕРЕХРЕСТЬ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 1, no. 59 (February 26, 2020): 45–49. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2020.1.045.

Full text
Abstract:
Предметом вивчення в статті є новий підхід визначення параметрів руху транспортних засобів і осості визначення пропускної здатності (ПС) нерегульованих перехресть різного типу. Метою є розробка способу визначення ПС міських нерегульованих перетинів, який дозволяє отримати і Дольний комплекс критеріальних оцінок якості функціонування таких перехресть. Завдання дослідження: аналіз су-суспільством і розробка нових підходів, методів і алгоритмів визначення ПС нерегульованих перехресть, які враховують у новій пропозиції позитивних якостей відомих рішень; розширення функціональних віз-можностей відомих рішень для отримання широкого комплексу критеріїв оцінки якості функціонування перехресть; пропозиція і розробка такого способу, який відповідав би вимогам універсальної адаптивної системи, що дозволяє ефективно в динаміці реагувати на всілякі зміни умов руху транс-кравців потоків (ТП) на перехресті. Отримані наступні результати. Розкрито деякі особливості сучас-менной організації моніторингу ТП на локальних об'єктах, а також проаналізовано їх основні переваги та недоліки. Представлений новий підхід визначення ПС нерегульованих перехресть в умовах динамічного изме-нения параметрів руху ТП і адаптивного реагування системи на дорожню ситуацію. Показано особливості реалізації алгоритмів визначення ПС для різного типу перетинів. Висновки. Запропонована технологія изме ренію комплексу параметрів руху ТП одночасно позволяє здійснювати оцінку якості функціонування нерегульованих перетинів за критерієм ПС і в динаміці контролювати цей параметр. Визначення ПС таким способом з високой частотою сканування і за реальними значеннями часу роз'їзду на перехресті різних типів транспортних засобів, дає можливість істотно підвищити точність вимірювання кінцевих параметрів. Пропозиція і розробка способу визначення ПС нерегульованих перехресть за такою технологією відповідає вимогам універсальних адаптивних систем, які еффективно в динаміці реагують на всілякі зміни умов руху ТП на перехресті і УДС міста
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Shamuratov, Surozh Furkatovich, Mikhail Aleksandrovich Pravdov, and Dmitriy Mikhaylovich Pravdov. "СОДЕРЖАНИЕ ЗАНЯТИЙ ПО РАЗВИТИЮ СПОСОБНОСТИ К ДИФФЕРЕНЦИРОВАНИЮ МЫШЕЧНЫХ УСИЛИЙ У ДЕТЕЙ С ЛЕГКОЙ СТЕПЕНЬЮ УМСТВЕННОЙ ОТСТАЛОСТИ." Sovremennye issledovaniya sotsialnykh problem) 8, no. 10 (October 19, 2017): 219. http://dx.doi.org/10.12731/2218-7405-2017-10-219-231.

Full text
Abstract:
Цель. Совершенствование системы занятий адаптивной физической культурой с учащимися с легкой степенью умственной отсталости младших классов коррекционной школы. Предметом анализа выступают способности детей к дифференцированию мышечных усилий в условиях противодействия внешним силам тяжести и упругости. Автор ставит целью раскрыть основные методические особенности выполнения комплекса специальных упражнений с мячами разного веса и размера для подготовки детей к выполнению бытовых и трудовых двигательных действий.Методы исследования: моделирования, анкетирования, биомеханические методы оценки движений, экспертная оценка, педагогический эксперимент, методы математической статистики.Результаты. Разработана модель организации занятий физическими упражнениями с детьми с легкой степенью умственной, содержание и методика применения комплексов упражнений на специальных тренажерных устройствах с мячами разного веса и размера из арсенала игровых видов спорта (футбол, волейбол, баскетбол, бочча, теннис), направленных на развитие способности к дифференцированию мышечных усилий. Обоснованы формы проведения занятий: круговая тренировка, полоса препятствий, квест-игра, эстафеты. Автор доказывает возможность развития способности к дифференцированию мышечных усилий у младших школьников с легкой степенью умственной отсталости и ее влияния на качество выполнение бытовых и трудовых операций.Область применения результатов. Результаты исследования могут быть применены в системе занятий адаптивной физической культурой с учащимися с легкой степенью умственной отсталости 1–4 классов специальной коррекционной школы.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Лебеденко, Ю. О., О. К. Колебанов, and В. В. Даник. "Адаптивна система керування комбінованим пропульсивним комплексом з нечітким регулятором." Вісник Херсонського національного технічного університету 2 (2021): 30–37. http://dx.doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2021.2.3.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Дадаева, Х. Х., Р. Р. Тайсумова, and Х. Х. Цициева. "ВЛИЯНИЕ ДОЗИРОВАННОЙ ФИЗИЧЕСКОЙ НАГРУЗКИ НА ГЕМОДИНАМИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ СТУДЕНТОВ." Итоговая научно-практическая конференция профессорско-преподавательского состава, посвященная году науки и технологии, no. 1 (March 19, 2021): 73–79. http://dx.doi.org/10.36684/36-2021-1-73-79.

Full text
Abstract:
Изучение всех функциональных возможностей организма и исследование различных форм и методов человеческого организма начинается с системы кровообращения. Основной функцией системы кровообращения является перенос кислорода и питательных веществ по всем клеткам и тканям организма для осуществления нормального функционирования всех других систем организма. Адаптивные изменения и особенности гемодинамики студентов показывают основные функциональные возможности организма в любом возрасте. Решение этой проблемы актуально и для системы образования, в частности – для высшего профессионального образования. Успешность обучения и воспитания студентов во многом определяется состоянием их здоровья, функциональными и адаптационными возможностями организма. Многие исследования свидетельствуют о том, что здоровье студентов в период обучения в вузе ухудшается, и это серьезная социальная проблема, которую необходимо изучать комплексно. Функциональное состояние всего организма в целом оценивается физической активностью, которая выражается в ответной реакции организма, зависящей от мощности выполняемой нагрузки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Дмитрієва, Оксана, and Олексій Тімров. "СТРАТЕГІЧНЕ ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ." Проблеми і перспективи розвитку підприємництва, no. 27 (November 14, 2021): 37. http://dx.doi.org/10.30977/ppb.2226-8820.2021.27.37.

Full text
Abstract:
УДК 339.187; JEL Classification: М29 Мета. Визначення підходів, принципів і етапів реалізації державного стратегічного управління інноваційним розвитком транспортної інфраструктури; розроблення типізації інноваційних стратегій на основі встановлення ознак і сутності інноваційної стратегії як ключового елемента в системі стратегічного управління. Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою є праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених-економістів, в яких розглядаються питання стратегічного державного управління та напрями інноваційного розвитку транспортної інфраструктури. В роботі використано методи узагальнення та абстрагування; метод аналізу і синтезу. Результати. В умовах ринкової економіки, що характеризується зростаючою невизначеністю розвитку зовнішнього середовища, неповнотою і асиметрією інформації, періодами підйому і спаду економічного розвитку, особлива увага приділяється формуванню системи державного стратегічного управління інноваційним розвитком транспортної інфраструктури. Державне стратегічне управління інноваційним розвитком транспортної інфраструктури – це науково обґрунтований вплив керівників держави, апарату державного управління, політичних і громадських організацій на соціально-економічне середовище транспортного комплексу та інноваційної системи країни, що забезпечує якість і конкурентоспроможність транспортних послуг та сталий розвиток транспортного сектора економіки. В ході дослідження систематизовано основні концептуальні підходи теорії управління, напрямки державного стратегічного управління, принципи стратегічного управління інноваційним розвитком транспортної інфраструктури. У роботі визначено основні елементи ефективної системи стратегічного державного управління, запропоновано етапи і складові стратегічного управління інноваційним розвитком. На основі накопиченого досвіду у науковій літературі авторами представлено класифікацію інноваційних стратегій. Беручи до уваги накопичений досвід у статті розроблено класифікацію стратегій інноваційного розвитку транспортної інфраструктури, що враховує комплекс пріоритетних критеріїв (направленість результату, тип інновацій, характер дій). Наукова новизна. Удосконалено теоретичні основи стратегічного державного управління інноваційним розвитком транспортної інфраструктури, які, на відміну від відомих, включають типізацію інноваційних стратегій за комплексом ознак (корисність результату, тип інновацій, характер дій), що передбачає їх поділ на деструктивні (псевдо- і квазіінноваційні) і конструктивні (адаптивні, оптимізаційні, прогресивні) стратегії. Практична значущість. Запропоновані в статті теоретичні висновки, підходи і рекомендації можуть бути використані для розроблення стратегії інноваційного розвитку транспортної інфраструктури України і дозволять сформувати ефективний інструментарій державного регулювання інноваційних проєктів розвитку інфраструктури транспорту.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Сорока, М. Ю., Н. А. Сало, and О. Г. Матющенко. "Інтелектуальна навчальна система підготовки диспетчерів управління повітряним рухом." Системи обробки інформації, no. 2(161), (June 15, 2020): 29–36. http://dx.doi.org/10.30748/soi.2020.161.04.

Full text
Abstract:
В статті розглянуті основні методи організації інтелектуального навчального середовища підготовки диспетчерів управління повітряним рухом. Обґрунтована необхідність створення інтелектуальної навчальної системи в адаптивних тренажерах диспетчерів управління повітряним рухом. Інтелектуальні навчальні системи повинні базуватись на основі синтезу імітаційно-моделюючих комплексів у вигляді розподілених систем обробки даних для імітації поведінки середовища навчання. В роботі сформовані вимоги, що висуваються до побудови мультиагентного середовища інтелектуальної навчальної системи підготовки диспетчерів управління повітряним рухом. З метою забезпечення моделювання інтелектуального поводження об'єктів, що входять у віртуальне середовище навчання, запропоновано створення інтелектуальних об'єктів, як елементів мультиагентної системи з використанням методів планування дій. Запропоновано підхід удосконалення та розширення функціональних можливостей системи підготовки диспетчерів управління повітряним рухом. Запропонована архітектура інтелектуального агента навчальної системи підготовки диспетчерів управління повітряним рухом створена на базі елементів InterRRa архітектури, що забезпечує взаємодію агента з зовнішнім середовищем та іншими агентами через модель фізичного представлення об'єкта. Наведена математична модель інтелектуального агента в якій враховано можливість здійснення впливу на зовнішнє середовище. Розроблена модель мультиагентного середовища інтелектуальної навчальної системи яка забезпечує ідентифікацію ситуації в підсистемі підготовки і прийняття рішень, що виконує передачу управління на відповідний рівень ієрархії системи поводження інтелектуального агента. Особливістю розробленої структури мультиагентного середовища інтелектуальної навчальної системи є використання моделі поведінки інтелектуальних агентів, що забезпечують змінну поведінку і можливість рішення задач підготовки і прийняття рішень своїх подальших дій за допомогою різних моделей поведінки.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Мкртчян, Ф. А., F. A. Mkrtchyan, В. В. Климов, V. V. Klimov, В. Ю. Солдатов, V. Yu Soldatov, О. В. Алешина, and O. V. Aleshina. "ДИСТАНЦИОННЫЕ МЕТОДЫ МОНИТОРИНГА ВОДНОЙ СРЕДЫ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ СРЕДСТВ СВЧ-РАДИОМЕТРИИ И СПЕКТРОЭЛЛИПСОМЕТРИИ." Проблемы окружающей среды и природных ресурсов, no. 11 (2021): 3–30. http://dx.doi.org/10.36535/0235-5019-2021-11-1.

Full text
Abstract:
Рассматриваются вопросы разработки методики организации сбора данных дистанционного мониторинга и определения физико-химических характеристик водных систем на основе данных СВЧ-радиометрии и спектроэллипсометрии. Предлагаемая в данной работе методика сочетает наличие алгоритмического и программного обеспечения, позволяющего решать задачи измерения и обнаружения в реальном масштабе времени. Рассматриваются вопросы восстановления фрагментов базы данных по отрывочным и эпизодическим измерениям. Дается общая характеристика дистанционных радиофизических методов и оптических методов. Предлагаемый Адаптивный Спектроэллипсометрический Идентификатор обладает возможностью с комплексным математическим подходом к оценке качества водного объекта, подвергшегося антропогенному воздействию. Система обладает функциями обучения распознаванию и классификации загрязнителей водной среды. “Исследование выполнено при финансовой поддержке РФФИ в рамках научного проекта № 19-07-00443a”.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

ПАЗЮРА, Наталія, Тетяна НОВІКОВА, Олександр ДІДЕНКО, Олександр ГНИДЮК, and Олександра ІСЛАМОВА. "ОСОБЛИВОСТІ ВІЙСЬКОВО-ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ У ПРОВІДНИХ КРАЇНАХ АЗІЇ." Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки 22, no. 3 (January 16, 2021): 159–76. http://dx.doi.org/10.32453/pedzbirnyk.v22i3.520.

Full text
Abstract:
У статті представлено результати аналізу наукових джерел щодо особливостей військово-професійної підготовки фахівців сектору безпеки і оборони у провідних країнах Азії – Республіці Індія, Китайській Народній Республіці, Японії, Південній Кореї, Ізраїлі. З’ясовано, що ці країни зазнають впливу гібридних загроз, які впливають на розвиток систем національної безпеки та військово-професійної підготовки фахівців сектору безпеки і оборони. На основі аналізу наукових досліджень та нормативно-правових актів виокремлено вимоги до військово-професійної підготовки фахівців сектору безпеки і оборони в сучасних умовах з урахуванням реальних та потенційних загроз. З’ясовано, що військово-професійній підготовці військовослужбовців у закладах освіти притаманні такі особливості, як орієнтація на імплементацію модернізаційних змін з метою відповіді на гібридні військово-політичні загрози; врахування міжнародних стандартів з метою підвищення ефективності виконання завдань, що постають перед військовими формуваннями та правоохоронними органами; дотримання національних традицій у підготовці військовослужбовців з одночасним застосуванням інноваційних технологій навчання. Однією з особливостей підготовки фахівців сектору безпеки і оборони в цих країнах є емерджентність – властивість системи військово-професійної підготовки, яка підвищує ефективність освітнього процесу у військових закладах освіти. Емерджентна система військово-професійної підготовки військових фахівців є динамічною, саморегульованою, адаптивною до виконання комплексних неочікуваних та нелінійних вимог, які висуваються до неї, і сприяє формуванню готовності військовослужбовців до протидії гібридним загрозам. У статті детально представлено особливості систем військово-професійної підготовки фахівців сектору безпеки і оборони у військових закладах освіти у кожній з зазначених країн та зроблено висновок, що в подальшому окремі елементи можна імплементувати у процес підготовки військовослужбовців у вищих військових навчальних закладах в Україні.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

МОНАСТИРСЬКИЙ, Юрій, Олена МАКСИМОВА, Володимир ПОТАПЕНКО, and Іван МАКСИМЕНКО. "АНАЛІЗ АДЕКВАТНОСТІ МОДЕЛІ ТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ СИСТЕМИ ТЕХНОЛОГІЧНОГО АВТОТРАНСПОРТУ." СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МАШИНОБУДУВАННІ ТА ТРАНСПОРТІ 2, no. 15 (November 26, 2020): 79–87. http://dx.doi.org/10.36910/automash.v2i15.395.

Full text
Abstract:
Технічна експлуатація кар'єрних самоскидів є важливою складовою експлуатації промислового транспорту. Рівень організації технічного обслуговування й ремонту (ТОР) системи технологічного автотранспорту (СТА) визначає ефективність транспортування гірничої маси і є умовою досягнення тривалого строку служби машин. Оптимальна організація ТОР можлива за умови проведення системного аналізу, розробки математичної моделі СТА, алгоритму і методики управління процесами планових впливів на кожну машину. Аналіз існуючих моделей виявив ряд недоліків, яких позбавлена створена комплексна математична модель технічної експлуатації системи технологічного автотранспорту, що визначає місце і стан кожного автосамоскида у просторах втрати, підтримання і відновлення працездатності, дозволяє описати процес експлуатації машин із урахуванням усіх технологічних та ресурсних станів техніки, переходів між ними, одночасно досягнувши мінімальних витрат на технічну експлуатацію промислового автотранспорту. Перед розробкою алгоритму оптимального керування та методики його запровадження, необхідно переконатися в адекватності комплексної математичної моделі та її придатності до відображення виробничих процесів на практиці. Виконана параметрична ідентифікація моделі, в ході якої отримана збіжність нормативних та розрахованих статистичними і чисельними методами значень параметрів СТА, котра дозволила зробити висновок, що синтезовано адекватну математичну модель технічної експлуатації системи технологічного автотранспорту, яку цілком можливо застосовувати для оптимізації її функціонування. Розраховані оптимальні керуючі впливи у вигляді інтенсивності планових впливів ТОР на кар'єрні самоскиди та інтенсивностей переходів зі станів планових технічних обслуговувань, ремонтів і поточного ремонту машини у стан роботи дозволяють розробити алгоритм і методику динамічного коригування параметрів ТОР кожного автосамоскида, які стануть надійним інструментарієм для створення адаптивної системи технічної експлуатації кар'єрних самоскидів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Denisenko, O. "ДО ПИТАННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СВІТЛОФОРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ." Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць 6, no. 52 (December 13, 2018): 53–57. http://dx.doi.org/10.26906/sunz.2018.6.053.

Full text
Abstract:
Предметом вивчення в статті є новий підхід визначення параметрів руху транспортних засобів і особливості сучасної організації моніторингу транспортних потоків (ТП) на таких регульованих перехрестях. Метою є розробка нового способу, що дозволяє підвищити рівень якості та комплексної оцінки визначення елементів циклу світлофорного регулювання (СР) в умовах зміни параметрів руху ТП в зоні перехрестя. Завдання дослідження: аналіз існуючих підходів моніторингу ТП на регульованих перехрестях; розробка нового способу, що дозволяє отримати більш повну інформацію для контролю та ефективного визначення оптимальних значень часу дії елементів циклу СР; розробка способу, що відповідає вимогам універсальних адаптивних систем, що дозволяють ефективно реагувати на зміни умов руху ТП на перехресті. Результати. Розкрито деякі особливості сучасної організації моніторингу ТП на локальних об'єктах, а також проаналізовано їх основні переваги та недоліки. Представлений новий спосіб визначення елементів циклу СР в умовах динамічного зміни параметрів руху ТП і адаптивного реагування системи на дорожню ситуацію. Наведено варіант спрощеної структури пристрою для реалізації запропонованого способу і ефективної обробки вихідної інформації, показана достовірність, і працездатність алгоритмів, закладених в спосіб. Висновки. Ефективне визначення параметрів руху ТП в зоні перехрестя по кожній смузі руху протягом світлофорного циклу дає можливість отримати більш повний комплекс інформації для контролю і подальшого оперативного управління рухом на перехресті. Показано шляхи розширення функціональних можливостей запропонованого способу за рахунок одночасного визначення додаткових параметрів стану ТП на перехресті і критеріїв оцінки якості НГ. Гнучка технологія і комплексна оцінка режимів СР дозволяє в реальному масштабі часу здійснювати як параметричну адаптацію, так і структурну адаптацію за рахунок реорганізації схем управління руху.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Хромова, Людмила Михайловна, and Заира Леоновна Шипшева. "Комплексная система защиты кукурузы от вредителей и болезней." Аграрная Россия, no. 12 (December 18, 2017): 20–22. http://dx.doi.org/10.30906/1999-5636-2017-12-20-22.

Full text
Abstract:
Защита посевов кукурузы от вредителей и болезней является одним из важнейших резервов увеличения валовых сборов зерновой продукции. Предлагаемые рекомендации позволяют доступными методами реально оценивать складывающуюся ситуацию о распространенности, численности и вредоносности главнейших вредителей и болезней кукурузы. В комплексе мероприятий, обеспечивающих получение высоких урожаев кукурузы, видное место принадлежит борьбе с ее болезнями и вредителями. Правильная диагностика болезней, знание причин их развития являются основой успешного проведения профилактических и защитных мероприятий. Своевременное и качественное проведение указанных агротехнических мероприятий, таких как обработка почвы, соблюдение севооборота, подбор урожайных и адаптивных гибридов, двух- и трехкратные междурядные обработки позволят получить экологически более безопасную и экономически оправданную продукцию зерна кукурузы.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

ЛИТВИН, Андрій. "ОСОБЛИВОСТІ НЕПЕРЕРВНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ТЕХНІЧНОГО ПРОФІЛЮ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ." Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки 25, no. 2 (July 1, 2021): 136–52. http://dx.doi.org/10.32453/pedzbirnyk.v25i2.787.

Full text
Abstract:
Кардинальні соціальні перетворення, потреба подальшого невпинного розвитку різних галузей економіки диктують необхідність комплексної модернізації вітчизняної професійної освіти як єдиної системи всіх її ланок і ступенів. Аналіз наукових підходів щодо розроблення педагогічних основ неперервної освіти виявив комплекс загальних завдань, що визначають її функції – компенсаторну, адаптивну, інтегративну, самореалізації. Багатовимірний характер неперервної професійної освіти забезпечує низка властивостей (багаторівневість, доповнюваність, маневреність, наступність) і характеристик, що дозволяють задовольняти все різноманіття особистісних і суспільних потреб.Професійна підготовка фахівців технічного профілю характеризується багаторівневим характером організації навчання у закладах освіти, що відрізняються цілями, структурою навчальних планів, методами, формами і засобами навчання. Урахування специфіки підготовки фахівців цього профілю під час реалізації неперервної освіти у закладах вищої освіти (ЗВО) вимагає перебудови основних компонентів традиційної педагогічної системи з урахуванням певних особливостей, до яких відносимо: системність і цілісність організації професійної підготовки; випереджальну спрямованість; ступеневість усіх ланок; завершеність етапів підготовки; узгодженість, відкритість і варіативність освітніх програм. Важливим також є дотримання специфічних принципів: наступності, прогностичності, варіативності, автономності, адаптивності.Неперервна підготовка фахівців розглядається як логічне поєднання послідовних ланок професійної освіти. Кожен ступінь є сукупністю взаємопов’язаних і взаємозумовлених елементів, націлених на вирішення конкретного завдання. Цілісність багаторівневої системи забезпечується взаємодією окремих ланок, оптимізованою в адміністративній структурі ЗВО. Це потребує формування та реалізації єдиного комплексу наскрізних освітніх програм.Модернізація української вищої школи у напрямі формування цілісної неперервної професійної освіти сприятиме підготовці нового покоління фахівців технічного профілю, які володітимуть інноваційним мисленням, розвинутими професійними компетентностями, високою духовністю та загальною культурою.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Kozak , K. B., O. V. Nikoliuk , and B. V. Myronenko . "Сталий розвиток об’єднаних територіальних громад: адаптивні інструменти управління персоналом." Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine, no. 1 (February 24, 2021): 92–104. http://dx.doi.org/10.32886/instzak.2021.01.09.

Full text
Abstract:
Однією з найвагоміших реформ, розпочатих в Україні протягом останніх років, є реформа децентралізації влади. На сьогодні об’єднані територіальні громади, розпочавши свою активну діяльність, вже відчули перші виклики перед собою. Європейський досвід децентралізації, а також реалізація функціональної концепції реформування місцевого управління в країнах ЄС впливають на вибір та адаптацію вітчизняних інструментів розвитку об’єднаних територіальних громад. Необхідно налагодити управління наявними ресурсами, забезпечити потреби та сталий розвиток громад. Саме тому важливим є сприяння процесам децентралізації, забезпечення сталості розвитку громад та процесів проведення реформи в цілому. Важливо визначити, що ефективність загального процесу децентралізації та успішність зазначеної реформи місцевого самоврядування в Україні залежить від спроможності органу місцевого самоврядування здійснювати визначені законодавством повноваження та функції, а значить – від формування дієвої організаційної структури цього органу. Сьогодні стратегічним завданням об’єднаних територіальних громад є формування дієвої організаційної структури та штатного розпису, а також ефективного управління персоналом ОТГ в умовах, обмежених фінансовими та людськими ресурсами.Мета статті полягає в обґрунтуванні застосування адаптивних інструментів щодо формування дієвої організаційної структури, управління персоналом ОТГ та основних елементів сталого розвитку об’єднаних територіальних громад в Україні.Наукова новизна полягає в дослідженні найефективніших інструментів сталого розвитку об’єднаних територіальних громад та модернізації публічної влади у таких напрямах, як: застосування сучасних і адаптивних інструментів щодо управління персоналом ОТГ та створення клієнтоорієнтованої системи публічного управління, яка може стати невід’ємним елементом механізму соціально-політичного захисту населення, фактором підвищення його соціальної і політичної активності та, як наслідок, зростання економічних показників країни.Висновки. У контексті формування бюджету на 2021 рік та з метою загальної оцінки економічної ситуації в країні органам місцевого самоврядування необхідно взяти до уваги та проаналізувати затверджені Урядом основні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2021–2023 рр. Подальша демократизація суспільства, децентралізація владних повноважень на засадах субсидіарності є на сьогодні пріоритетами серед реформ в Україні. Це пов’язано із формуванням поняття публічної адміністрації – єдиної системи публічного урядування, за якої місцеві органи влади, місцеві інтереси, місцеве самоврядування загалом не протиставляються державним, а навпаки, є інтегрованими в єдиний управлінський механізм, діяльність якого спрямована на комплексне вирішення завдань, що постали перед суспільством у цілому. Нові тенденції у державному будівництві нашої країни, становлення інститутів громадянського суспільства, оптимізація системи публічного управління обумовлюють нові умови реалізації децентралізації за умови збереження ідей правової держави. Модернізація публічної влади повинна відбуватися за допомогою адаптивних інструментів щодо сталого розвитку територіальних громад: у напрямі створення клієнтоорієнтованої системи публічного управління, яка може стати невід’ємним елементом механізму соціально-політичного захисту населення, фактором підвищення його соціальної і політичної активності, покращення показників якості життя та в цілому позитивних змін у виробничій, економічній, політичній та інших сферах діяльності країни.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Кійко, С. Г. "Планування енергоспоживання при реалізації портфеля проектів енергозбереження на металургійному підприємстві на базі предиктивної адаптації." Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, no. 3(65), (October 1, 2020): 97–105. http://dx.doi.org/10.30748/zhups.2020.65.15.

Full text
Abstract:
Запропоновано методологію управління портфелями проектів енергозбереження на металургійних підприємствах, яка формує парадигму предиктивної адаптації, що базується на взаємопов'язаних адаптивних системах планування, моніторингу і управління змінами та дозволяє на основі прогнозування енергоспоживання для складних технологічних процесів і виробництв, а також моделювання і оцінки якості паливно-енергетичного балансу, в умовах обмеженості ресурсів і ризиків здійснювати формування і відбір для реалізації проектів енергозбереження при узгодженні пріоритетів бізнес-стратегії і стратегії енергоефективності металургійного підприємства. Побудовано агентну імітаційну модель для вирішення завдань з управління розподілом енергоресурсів, яка заснована на взаємодії агентів постачальників, споживання, виробництва і перетворення, виконуючих пошук відповідності на внутрішньозаводському ринку наявних енергоресурсів або зовнішньому енергоринку, що дозволяє комплексно з урахуванням динаміки виробничих процесів проводити аналіз та вибір варіантів реалізації проектів портфеля енергозбереження. За допомогою цього програмного комплексу проводиться порівняння допустимих значень і коригування величини прогнозованого споживання активної потужності металургійним підприємством за кожен фіксований момент часу. Система обчислює діапазони регулювання дугових електропечей, допустимі для забезпечення безперервності розливання сталі при плавці певного сортаменту стали за відповідним технологічним маршрутом. Також в модель закладені алгоритми управління транспортним устаткуванням, які мінімізують розриви в роботі машин безперервного лиття. Проведено аналіз результатів імітаційного моделювання процесів енергоспоживання на металургічному підприємстві. В результаті моделювання вдалося підвищити продуктивність групи дугових сталеплавильних печей і агрегатів піч-ківш, знизити максимальне споживання активної потужності металургійним підприємством за фіксований час доби. Проведено експериментальні дослідження методів планування енергоспоживання на основі реальних даних з вироблення металопродукції і електроспоживання виробничими підрозділами ПрАТ “Дніпроспецсталь”.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Данцевич, И. М. "Adaptive multilayer management remotely operated underwater vehicle." MORSKIE INTELLEKTUAL`NYE TEHNOLOGII)</msg>, no. 4(54) (December 2, 2021): 245–51. http://dx.doi.org/10.37220/mit.2021.54.4.059.

Full text
Abstract:
В статье рассматривается самоорганизующаяся адаптивная система управления телеуправляемыми необитаемыми подводными аппаратами. Адаптивная нейронная система многослойного управления построена по принципу декомпозиции мультичастотного набора входных сигналов, формируемых в адаптивном джойстике управления. Декомпозиция наборов последовательностей управляющих сигналов проходит процедуру трешолдинга, разделения по оценкам спектра мультичастотного сигнала управления. Каскадный алгоритм построен по принципу интерполяции и децимации коэффициентов фильтра. Трешолдинг реализуется свёрткой форматного кадра управляющего сигнала с коэффициентами всплеск формирующего фильтра в базисе всплесков Добеши. Интерполяция коэффициентов фильтра происходит сдвигом частоты, децимация схлопыванием коэффициентов фильтра. Спектральные оценки, построенные по среднеквадратическому значению спектра, укладываются в спектральный радиус нормированного сигнала и формируют матрицу математического ожидания адаптивного сигнала управления. Реакции пилота телеуправляемого необитаемого подводного аппарата формируют управляющие сигналы в трёх плоскостях с заданными скоростями и моментами. Трешолдинг в базисе всплесков позволяет формировать сигналы управления с оптимальной крутизной выходной характеристики, что позволяет отказаться от необходимой ручной регулировки мощностей движителей двигательно-рулевого комплекса, при реализации полуавтоматичеcкого и автоматического управления. Обратная связь системы управления по наблюдаемой динамике позволяет реализовать функцию автопилота, с учётом заданных критериев качества. The article discusses the self-organizing adaptive system management remotely operated underwater vehicle. Adaptive neural system of multilayer control is built on the principle of decomposition of multi-frequency set of input signals generated in adaptive joystick of management. The decomposition of the sets of control signal sequences undergoes the procedure of tresholding, separation by estimates of the spectrum of the multi-frequency control signal. The cascade algorithm is based on the principle of interpolation and decimation of filter coefficients. Tresholding is implemented by convolving the format frame of the control signal with wavelet coefficients of the forming filter in the basis of Dobeshi wavelet. Interpolation of filter coefficients occurs by frequency shift, decimation by collapse of filter coefficients. Spectral estimates based on the standard value of the spectrum fit into the spectral radius of the normalized signal and form a matrix of mathematical expectation of the adaptive control signal. The reactions of the pilot of a remotely operated underwater vehicle form control signals in three planes with given speeds and moments. Tresholding in the basis of wavelets allows you to generate control signals with an optimal slope of the output characteristic, which allows you to abandon the necessary manual adjustment of the powers of the propulsion engines of the engine-steering system, when implementing semi-automatic and automatic control. Feedback of the control system according to the observed dynamics allows implementing the autopilot function, taking into account the specified quality criteria.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Abramov, A. I., Yu R. Nikitin, A. V. Romanov, O. E. Zorina, and Bashar Salama. "Scientific and Technical Aspects of Interference Fits Hydropress Assembling Automation Using Robot." Bulletin of Kalashnikov ISTU 22, no. 1 (April 11, 2019): 3. http://dx.doi.org/10.22213/2413-1172-2019-1-3-9.

Full text
Abstract:
Рассмотрены основные аспекты автоматизации сборки гидропрессовых соединений с применением промышленного робота: повышение производительности сборки, ее стабильность, а также обеспечение качества гидропрессовых соединений. Идентифицирован объект исследования - технологический процесс сборки соединений с натягом, в качестве технологической схемы принята схема с подводом масла торца. Установлены основные погрешности начального базирования и окончательного позиционирования сопрягаемых деталей, оказывающие влияние на эффективность и качество гидропрессовых соединений. Компенсация данных погрешностей позволит обеспечить равномерность зазора при запрессовке. Разработана математическая модель движения рабочего органа робота, включающая уравнение, учитывающее положение сопрягаемых деталей с учетом суммарной погрешности позиционирования и изготовления собираемых деталей, необходимое для определения величины управляющих сигналов коррекции, и уравнение динамики процесса сборки, описывающее движение вала и связанное с обеспечением требуемого давления масла. Предложены структура и управляющий алгоритм роботизированного комплекса гидропрессовой сборки, обеспечивающие компенсацию погрешностей установки и позиционирования. Алгоритм построен на комплексе обратных связей на основе датчиков давления, силы, наклона и положения, что обеспечивает качественный переход от граничного к жидкостному трению. Даны рекомендации по выбору регуляторов для системы управления роботом; наиболее предпочтительными являются интеллектуальный либо адаптивный регулятор.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Григорьев, Н. Ф., N. F. Grigoriev, Ю. С. Медведев, and Y. S. Medvedev. "ПЕРСПЕКТИВЫ РАЗВИТИЯ ВЫЧИСЛИТЕЛЬНЫХ УСТРОЙСТВ. КОМПЬЮТЕРЫ БУДУЩЕГО." Транспорт: наука, техника, управление, no. 11 (2021): 61–62. http://dx.doi.org/10.36535/0236-1914-2021-11-10.

Full text
Abstract:
Проведен анализ различных перспектив развития вычислительной техники. Высказано предположение, что вместо современной элементной базы в недалеком будущем будет использоваться квантово-лазерная. Предложено обратить внимание на перспективные системы счисления для проектирования компьютеров будущего. Сделан вывод, что на смену универсальным вычислительным машинам придут аналоговые и квантовые адаптивные устройства. Под конкретную задачу будут сконструированы специальные вычислительные комплексы.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Balitska, O. Yu, Yu I. Bondarenko, and H. H. Habor. "Активність гуморальної ланки адаптивної імунної системи у хворих на хронічний генералізований пародонтит і цукровий діабет 2 типу." Clinical Dentistry, no. 3 (November 8, 2019): 62–67. http://dx.doi.org/10.11603/2311-9624.2019.3.10446.

Full text
Abstract:
Резюме. Системні зміни при цукровому діабеті можуть спричиняти локальні патологічні процеси, у тому числі з боку природженої імунної системи та адаптивної гуморальної імунної відповіді, які причетні до розвитку пародонтиту. Тому на даному етапі дослідження виникла необхідність більш глибшого вивчити механізми розвитку і перебігу хронічного генералізованого пародонтиту на тлі цукрового діабету. Мета дослідження − з’ясувати характер реакції гуморальної ланки адаптивного імунітету в пацієнтів із хронічним генералізованим пародонтитом, цукровим діабетом 2 типу та при їх поєднанні. Матеріали і методи. Проведено обстеження 20 практично здорових осіб (контрольна група), 36 хворих із клінічно встановленим діагнозом цукрового діабету 2 типу (ЦД), 32 пацієнтів із підтвердженим діагнозом хронічного генералізованого пародонтиту (ХГП) і 32 хворих з поєднаним ЦД і ХГП (четверта група). Вміст основних класів імуноглобулінів IgА, IgG і IgM встановлювали за G. Manchini, рівень циркулюючих імунних комплексів (ЦІК) − за методом В. Гашкової у модифікації Ю. Гриневича. Результати досліджень та їх обговорення. Рівень IgA й IgG у дослідних групах був вірогідно вищим стосовно даних контрольної групи. Рівень IgМ у другій групі був статистично значимо нижчий у 1,2 раза, а в третій і четвертій групах він був вірогідно вищий відповідно в 1,7 і 1,2 раза. Про те що ЦД 2 типу ускладнює перебіг пародонтиту свідчить і концентрація імунних комплексів. При цьому найнижчий рівень ЦІК виявлено в групі хворих із ХГП, а найвищий − при поєднанні патологій. Висновки. При хронічному генералізованому пародонтиті на тлі цукрового діабету 2 типу суттєвих змін зазнає гуморальна ланка адаптивної імунної системи, свідченням чого є підвищення в сироватці крові концентрації імуноглобулінів класів А, М, G та циркулюючих імунних комплексів.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Smyrnova, Svitlana, Viktor Smyrnov, and Yevhenii Savun. "Scientific and Organizational Aspects of Land-Use Management in the Process of Soil Fertility." ЕКОНОМІКА І РЕГІОН Науковий вісник, no. 4(75) (December 27, 2019): 55–60. http://dx.doi.org/10.26906/eir.2019.4(75).1817.

Full text
Abstract:
Досліджено науково-організаційні засади землеустрою, який є одним із головних механізмів управління земельними ресурсами адміністративно-територіальних утворень та забезпечує впровадження технологій збереження й відтворення родючості грунту. Указано на просторово-територіальну організацію місцевості, яка забезпечує впорядкування угідь на засадах адаптивно-ландшафтного підходу. Праналізовано доцільність природно-сільськогосподарського районування земель з метою врахування територіальних відмінностей природних та економічних умов України при розміщені сільськогосподарського виробництва, оцінювання земель, розроблення схем і проектів землеустрою щодо використання земельних ресурсів, систем ведення сільського господарства й землеробства. Зосереджено увагу на необхідності впорядкування виробничо-господарської діяльності в межах нових агроформувань з орієнтуванням на еколого-ландшафтний та еколого-економічний підходи. Відмічено зв'язок основоположних принципів організації землеустрою з ґрунтозахисними технологіями землеробства (No-till, Mini-till, Strip-till). Проаналізовано морфологічну структуру еколого-ландшафтних зон агровиробничих груп грунтів, здатну просторово поєднати різнорангові й різноякісні комплекси. Зосереджено увагу на широкомасштабному впровадженні сівозмін як інтенсивній системі землеробства, що дозволяє розробити агрономічну стратегію підвищення родючості грунтів. Указано на доцільність проведення агрохімічного обстеження на засадах державного контролю за зміною показників родючості та забруднення ґрунтів токсичними речовинами і радіонуклідами, раціонального використання земель сільськогосподарського призначення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Курбанов, Казбек Керимович, and Патимат Сулеймановна Юнусова. "СТРУКТУРНО-ИННОВАЦИОННЫЕ ПРЕОБРАЗОВАНИЯ КАК ОСНОВА ФОРМИРОВАНИЯ НОВОЙ ИНСТИТУЦИОНАЛЬНОЙ СРЕДЫ РЕГИОНАЛЬНОГО АПК." Региональные проблемы преобразования экономики 1, no. 5 (August 3, 2018): 5. http://dx.doi.org/10.26726/1812-7096-2018-5-5-13.

Full text
Abstract:
Цель работы заключается в исследовании теоретических и практических вопросов по формированию институциональной среды регионального АПК в условиях инновационного развития, ускорения темпов роста объемов сельскохозяйственной продукции на основе повышения эффективного использования ресурсного потенциала и конкурентоспособности продукции, решения социальных проблем сельских территорий, структурной нормализации воспроизводства в АПК. Методологией проведения работы послужили фундаментальные труды отечественных и зарубежных ученых-экономистов в области формирования организационно-экономического механизма развития агропромышленного комплекса, организационно-экономических отношений в сферах производства сельскохозяйственной продукции, переработки, финансово-кредитного обслуживания, реализации продукции. Исследование построено на принципах системного подхода, при обосновании теоретико-методических положений и выводов использованы общенаучные логические приемы и методы исследования. Результаты работы. Результаты исследований показывают, что структурно-инновационные преобразования как основа развития регионального АПК посредством трансформации организационно-экономического механизма будет способствовать возрождению его производственного потенциала и восстановлению нормального воспроизводственного режима функционирования всей агропромышленной сферы региона. Область применения результатов. Результаты проведенного исследования могут быть использованы органами региональной власти при разработке комплексных программ регионального развития и формирования новой институциональной среды регионального АПК. Выводы. Неравновесное состояние современной российской экономики, несоответствие между спросом и предложением сельскохозяйственной продукции отражают вариативный характер развития экономической системы, требующей регулятивного участия со стороны государства. Подверженность хозяйствующего субъекта влиянию общеэкономических особенностей аграрной сферы способствует формированию как инструментов воздействия со стороны государства, так и выработке адаптивных моделей поведения, опирающихся на внутренние резервы хозяйствования. Одним из главных направлений формирования новой институциональной структуры агропромышленного комплекса СКФО должно стать развитие кооперации как наиболее рациональной системы организационно-экономических отношений в сферах производства сельскохозяйственной продукции, переработки, финансово-кредитного обслуживания, реализации продукции, а также как наиболее приемлемый путь формирования земельных и производственных отношений и организованного рынка.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Архипов, А. Е., С. В. Карпушкин, and В. В. Алексеев. "METHODOLOGY FOR SELECTING TECHNOLOGIES AND VISUALIZATION TOOLS FOR ADAPTIVE TRAINING COMPLEXES." СИСТЕМЫ УПРАВЛЕНИЯ И ИНФОРМАЦИОННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ, no. 2(84) (March 1, 2021): 94–98. http://dx.doi.org/10.36622/vstu.2021.84.2.020.

Full text
Abstract:
Представлен подход к объективной оценке компонентов системы визуализации тренажерных комплексов. Достоинством данного подхода, в сравнении с экспертным методом является объективная оценка каждого компонента по определенным критериям и учет его совместимости с другими компонентами в итоговой структуре системы визуализации. An approach to the objective evaluation of the components of the visualization system of training complexes is presented. The advantage of this approach, in comparison with the expert method, is an objective assessment of each component according to certain criteria and considering its compatibility with other components in the final structure of the visualization system.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Кравченко, А. Е., A. E. Kravchenko, В. В. Драган, and V. V. Dragan. "ИСПОЛЬЗОВАНИЕ СИСТЕМЫ SMART TRAFFIC MANAGEMENT ДЛЯ ОБЕСПЕЧЕНИЯ ЭФФЕКТИВНОГО УПРАВЛЕНИЯ ТРАНСПОРТНЫМИ ПОТОКАМИ НА УЛИЧНО-ДОРОЖНОЙ СЕТИ КРУПНЫХ ГОРОДОВ." Транспорт: наука, техника, управление, no. 9 (2021): 44–48. http://dx.doi.org/10.36535/0236-1914-2021-09-8.

Full text
Abstract:
Темпы роста автомобилизации, особенно в крупных городах, значительно опережают развитие транспортной инфраструктуры, что влияет на уровень загрузки улично-дорожной сети и безопасность дорожного движения. Для решения проблемы обеспечения эффективного управления транспортными потоками на уличнодорожной сети крупных городов предлагается реализовывать инвестиционные проекты с использованием технологий искусственного интеллекта в системе комплекса Smart City. Предлагается использовать новую математическую модель и концепцию Smart Traffic Management System, функционирующую на основе применения нейронных сетей в адаптивном управлении транспортными потоками в крупных городах.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Kuznetsov, Igor Anatolievich, Alexey Sergeevich Nikolashin, and Alexey Viktorovich Sayapin. "ЭВОЛЮЦИЯ РЫНКА КОНДИТЕРСКИХ ИЗДЕЛИЙ: ОРГАНИЗАЦИОННО-ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ТРАНСФОРМАЦИЯ ПРЕДПРИЯТИЙ ЦЕНТРАЛЬНО-ЧЕРНОЗЕМНОГО РЕГИОНА." Krasnoyarsk Science 7, no. 3 (October 26, 2018): 36. http://dx.doi.org/10.12731/2070-7568-2018-3-36-58.

Full text
Abstract:
Аналитический подход к исследованию сбытовой деятельности предприятия на рынке кондитерских изделий зависит как от социально-экономических факторов развития самих регионов, так и степени развития межрегиональных связей. В рамках аналитических процедур можно спрогнозировать экономические параметры хозяйственного развития предприятия, а также конкурентную специфику покрытия территории по каналам и типам торговых точек, реализующих кондитерские изделия. Предприятие, занимающееся сбытом и реализацией кондитерских изделий, постоянно анализирует текущее финансово-экономическое и организационное состояние в зависимости от форм и методов реализации продукции. В статье рассматриваются аналитические подходы проведения анализа: эволюции рынка производства кондитерских изделий и инфраструктуры территории, объём закупок (IN), объём отгрузок (OUT), товарные запасы, динамика продаж по каналам сбыта и категориям продукции, численная дистрибуция (%). Для сравнительного анализа применяются тренды ключевых показателей развития предприятия на территории Центрально-Черноземного региона (ЦЧР), что позволяет определить тенденцию изменения продаж за анализируемый период, бюджетные показатели филиала прямых продаж «Тамбов», драйверы роста продаж в целях принятия адаптивных организационно-экономических и управленческих решений.Цель – анализ специфики развития рынка кондитерских изделий, а также проблем функционирования каналов сбыта и реализации кондитерской продукции региональных кондитерских предприятий.Метод или методология проведения работы. Методологической базой послужил комплексный подход для разработки теоретических рекомендаций и практических мероприятий по совершенствованию инструментария управления развитием системы сбыта и реализации кондитерских изделий на региональном уровне. Методика проведения исследования предусматривала: личные и телефонные опросы экспертов рынка кондитерских изделий; авторский мониторинг оптового и розничного рынка проводимые исследователем; анализ информационных материалов, предоставленных производителями кондитерской продукции, розничными операторами рынка пищевой продукции; анализ статистической информации, включая Росстат, Тамбовстат, союзы и отраслевые ассоциации производителей кондитерской продукции (в частности, холдинга ООО Объединенные кондитеры). Методы описательной статистики позволили сформировать количественные и финансовые данные по заявленным проблемам и представить их в таблицах, диаграммах.Результаты. В рамках исследования получены наиболее информативные количественные и финансовые параметры, показывающие направления организационно-структурных и функциональных совершенствований в управлении региональными кондитерскими предприятиями, которые позволят своевременно и адаптивно проводить модернизацию регионального продовольственного рынка, каналов сбыта и реализацию кондитерской продукции.Область применения результатов: полученные результаты целесообразно применять хозяйствующими субъектами при формировании текущей маркетинговой политики организаций и предприятий рынка кондитерских изделий, региональными и муниципальными органами власти при составлении программ регионального развития и совершенствования функционирования организационных структур в системе регионального и муниципального управления производством и реализацией пищевой продукции. Некоторые выводы и положения статьи применимы при формировании пунктов статей законов региональной и федеральной законодательной сферы.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Осадча, Ю. В., and Г. І. Сахацький. "ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ІНТЕГРАЛЬНИХ ІМУНОГЕМАТОЛОГІЧНИХ ІНДЕКСІВ ЯК МАРКЕРІВ ГОСТРОГО СТРЕСУ У КУРЕЙ." Вісник Полтавської державної аграрної академії, no. 4 (December 31, 2021): 162–70. http://dx.doi.org/10.31210/visnyk2021.04.20.

Full text
Abstract:
Представлено результати дослідження інформативності інтегральних імуногематологічних індексів як маркерів гострого стресу у курей за короткострокового впливу на їх організм негативних факторів навколишнього середовища. Для цього в умовах сучасного комплексу з виробництва харчових яєць сформували 3 групи курей, кожну з яких утримували в окремій клітці-аналогу за площею та устаткуванням. У віці 52 тижні у курей кожної з 3-х груп відбирали по 10 зразків крові, з яких було сформовано контрольну крупу. Надалі кожна група була піддана впливу негативних факторів навколишнього середовища. Зокрема, кури 2-ї групи були позбавлені корму, 3-ї групи – світла, а 4-ї групи – утримувались за значного переущільнення поголів'я. Проби крові відбирали через 24 години після початку впливу факторів і на основі показників гемограми розраховували інтегральні імуногематологічні індекси. Показано, що комплексна оцінка інтегральних імуногематологічних індексів на основі розширеного загального аналізу крові є інформативною в оцінці розвитку та ступеня тяжкості стресового стану організму курей зумовленого короткостроковим впливом негативних факторів навколишнього середовища. За впливу негативних факторів навколишнього середовища, незалежно від їх природи, спостерігалось підвищення індексів зсуву лейкоцитів, імунореактивності, співвідношення гетерофілів та лімфоцитів, лімфоцитів та ШОЕ, гетерофілів та моноцитів, лімфоцитів та моноцитів, а також лімфоцитів та еозинофілів. Це вказує на зсув лейкоцитарної формули вліво, перевагу неспецифічних захисних клітин, що відбувається внаслідок функціонального підвищення проліферативної активності кісткового мозку і виражається у збільшені кількості гетерофілів, підвищенні їх активності у мікрофагально-макрофагальній системі імунної відповіді та свідчить про наявність в організмі курей високого рівня ендогенної інтоксикації і порушення імунологічної реактивності, а також може інформувати про аутоімунний характер патологічного процесу. Водночас відбувалось зниження лімфоцитарно-гранулоцитарного, загального та лейкоцитарного індексів, що підтверджує зсув лейкоцитарної формули в ліво та свідчить про домінування активації клітинної ланки системи імунітету, вказує на активну адаптивну реакцію білої крові та зниження неспецифічного протиінфекційного захисту внаслідок інтоксикації, а також відображає переважання реакцій гіперчутливості негайного типу над реакціями уповільненого типу. Крім цього, одночасне підвищення індексу зсуву лейкоцитів та зниження лімфоцитарно-гранулоцитарного індексу свідчить про розвиток ендогенної інтоксикації у курей та порушення у них імунологічної реактивності внаслідок автоінтоксикації організму під час деструкції власних клітин. Виявлено відмінності ступеню імунологічних порушень за індексами крові курей залежно від природи фактору впливу.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Liubovych, O. E., and I. M. Klishch. "ІНТЕНСИВНІСТЬ ПРОЦЕСІВ ЛІПІДНОЇ І БІЛКОВОЇ ПЕРОКСИДАЦІЇ В ДИНАМІЦІ ІММОБІЛІЗАЦІЙНОГО СТРЕСУ НА ТЛІ ГІПОТИРЕОЗУ." Medical and Clinical Chemistry, no. 4 (January 31, 2019): 24–30. http://dx.doi.org/10.11603/mcch.2410-681x.2018.v0.i4.9784.

Full text
Abstract:
Вступ. Стрес є відображенням eсіх адаптивних реакцій організму, неспецифічних біологічних феноменів, що виникають у відповідь на дію різних подразників і спрямовані на реалізацію пристосувальних механізмів, адаптовують організм до стресового впливу. Важливе місце в реалізації адаптивно-пристосувальних реакцій організму посідають гормони щитоподібної залози, які здатні мобілізувати резерви організму для усунення ушкоджень, викликаних дією стресового чинника. Тиреоїдна вісь закономірно втягується в процеси адаптації організму до дії надзвичайних подразників. Однак самі зміни тиреоїдної функції при стресі й адаптації не дозволяють оцінити значення тиреоїдних гормонів у пристосувальних реакціях. Необхідне комплексне дослідження гормонального спектра і стану окисно-відновних процесів в організмі експериментальних тварин зі зміненим тиреоїдним статусом за умов додаткових стресових впливів різної природи. Мета дослідження – вивчити інтенсивність процесів ліпідної і білкової пероксидації при іммобілізаційному стресі в щурів з експериментальним гіпотиреозом. Методи дослідження. Гіпотиреоз моделювали, щоденно вводячи тваринам per os тиреостатик мерказоліл (“Здоров’я”, Україна) у дозі 25 мг/кг протягом 21-ї доби. Гострий іммобілізаційний стрес моделювали шляхом прив’язування піддослідних щурів у положенні на спині за 4 кінцівки без обмеження рухомості голови тривалістю 3 год. Для дослідження концентрації йодовмісних гормонів щитоподібної залози, активності процесів ліпідної і білкової пероксидації використовували спектрофотометричні та імуноферментні методи. Результати й обговорення. За умов дефіциту йодовмісних гормонів щитоподібної залози активність вільнорадикального окиснення ліпідів і білків була достовірно нижчою, ніж у тварин без змодельованої патології. При дослідженні впливу іммобілізаційного стресу на показники ліпідної і білкової пероксидації встановлено, що на стадії тривоги розвитку стрес-реакції в евтиреоїдних тварин показники пероксидного окиснення ліпідів та білків зростали, що вказувало на посилення активності вільнорикальних процесів. На стадії резистентності відбувалась стабілізація активності вільнорадикальних процесів. Однак при тривалому стресі (стадія виснаження) активність вільнорадикальних процесів знову достовірно підвищувалась, що свідчило про виснаження захисного резерву антиоксидантної системи. У тварин з гіпотиреозом поступово достовірно зростала інтенсивність процесів ліпідної і білкової пероксидації на всіх стадіях розвитку стрес-реакції з максимумом на стадії виснаження. Висновок. На тлі гіпотиреозу спостерігають більш інтенсивне, ніж в евтиреоїдних тварин, зростання інтенсивності процесів білкової та ліпідної пероксидації на всіх стадіях розвитку стрес-реакції.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Mihin, Vyacheslav, Elena Mihina, D. Mihin, E. Kulakov, and A. Skorobogatova. "Improvement of forest reclamation complexes in condition of adaptive-landscape system of agriculture in Central Black Earth Region." Актуальные направления научных исследований XXI века: теория и практика 3, no. 2 (May 1, 2015): 57–61. http://dx.doi.org/10.12737/11030.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Рябуха, Вячеслав Петрович, Андрей Викторович Семеняка, and Евгений Анатольевич Катюшин. "Математические модели взаимнокоррелированных и некоррелированных гауссовых шумовых помех от внешних источников." Известия высших учебных заведений. Радиоэлектроника 64, no. 3 (March 30, 2021): 172–80. http://dx.doi.org/10.20535/s0021347021030043.

Full text
Abstract:
Статья посвящена описанию математических моделей гауссовых прямошумовых помех с равномерным частотным спектром, взаимнокоррелированных и некоррелированных от точечных по пространству внешних источников шумовых излучений, для РЛС контроля воздушного пространства с пространственно узкополосной линейной эквидистантной фазированной антенной решеткой (ФАР), состоящей из идентичных всенаправленных элементов, а также плоской или объемной ФАР. Использование созданных моделей позволяет исследователям сформировать с помощью датчиков псевдослучайных чисел входную (обучающую) выборку заданного объема, образованную комплексными векторами, компоненты которых соответствуют отсчетам комплексных амплитуд в пространственных каналах приема в дискретные моменты времени аддитивной смеси внутреннего шума и шумовых помех от внешних источников с заданными интенсивностью и угловыми координатами. Точность и адекватность созданных математических моделей доказана аналитически и проверена методом математического эксперимента. Предложенные модели могут быть использованы для математического моделирования при синтезе адаптивных систем защиты РЛС с линейными, плоскими, или объемными узкополосными ФАР, от гауссовых шумовых помех и анализе их эффективности.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Bilenka, O. M., and R. V. Krutko. "ЗРАЗКИ ЦИБУЛІ ШАЛОТ З КОМПЛЕКСОМ ГОСПОДАРСЬКИХ ОЗНАК ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В СЕЛЕКЦІЙНИХ ПРОГРАМАХ." Vegetable and Melon Growing, no. 66 (December 26, 2019): 16–27. http://dx.doi.org/10.32717/0131-0062-2019-66-16-27.

Full text
Abstract:
Мета. Визначити селекційну цінність полікросних гібридів цибулі шалот і створити на їх основі новий ранньостиглий сорт з високою урожайністю, збереженістю, якістю продукції і екологічною стійкістю. Методи. Методи синтетичної селекції з використанням індивідуального та масового клонового доборів згідно етапу селекційного процесу, відповідно методичних підходів до селекційного процесу цибулі шалот; польової оцінки; розрахунково-аналітичні. Одержані експериментальні дані обробляли методом дисперсійного аналізу за Б.А. Доспеховим. Матеріалом слугували 200 гібридних форм. Стандартами були сорти Кущівка місцева та Ліра. Результати. Наведено результати отримання нового вихідного матеріалу цибулі шалот з використанням гібридизації (полікрос-метод) і клонового добору. Виділено 51 перспективну форму, яка пройшла детальну оцінку за комплексом ознак. Виділено: з середньою масу цибулини більше 10 г – 26 зразків, з дуже високим рівнем урожайності (>135 % від стандарту) – 32, високим (116–135 % від стандарту) – 3, середнім рівнем (96–115 % від стандарту) – 5, з дуже високим рівнем урожайності зелених листків (> 135 % від стандарту) – 26, високим рівнем (116–135 % від стандарту) – 10, середнім рівнем (96–115 % від стандарту) – 7, збереженістю (після 8 місяців зберігання) більше 85 % – 15, природною втратою маси менше 10 % – 28, комплексом ознак (урожайність цибулин і зелених листків, збереженість) – 10, високу урожайність цибулин і загальну адаптивну здатність (ЗАЗ) поєднували 8 зразків, генотипи інтенсивного типу – 5 (Д-83, Д-92, Д-53, Д-36, Д-62), екологічно стійкі генотипи – 3 (Д-93, Д-50, Д-57), з дуже високою стійкістю до вірусних хвороб (бал 9) – 1 (Д-93) форма, ступінь розвитку хвороби якої склав 7,2 %. На кваліфікаційну експертизу до системи державного сортовипробування було передано новий сорт цибулі шалот Гранат (Д-83) (2015) та Флора (Д-93) (2018). Висновки. Використання нового вихідного матеріалу цибулі шалот, отриманого в результаті гібридизації місцевих зразків дозволило збільшити спектр генотипової мінливості і розширило можливості пошуку форм з цінним поєднанням бажаних ознак (урожайність, збереженість, стійкість), які відсутні у місцевих генотипів. В результаті селекційної роботи створено новий вихідний матеріал з високою урожайністю цибулин і зелених листків, збереженістю, екологічною стійкістю та вмістом поживних речовин, які задіяні в селекційних програмах і на їх основі створено сорти Гранат (Д-83) і Флора (Д-93).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Bilenka, O. M., and R. V. Krutko. "ЗРАЗКИ ЦИБУЛІ ШАЛОТ З КОМПЛЕКСОМ ГОСПОДАРСЬКИХ ОЗНАК ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В СЕЛЕКЦІЙНИХ ПРОГРАМАХ." Vegetable and Melon Growing, no. 66 (December 26, 2019): 16–27. http://dx.doi.org/10.32717/10.32717/10.32717/0131-0062-2019-65-16-27.

Full text
Abstract:
Мета. Визначити селекційну цінність полікросних гібридів цибулі шалот і створити на їх основі новий ранньостиглий сорт з високою урожайністю, збереженістю, якістю продукції і екологічною стійкістю. Методи. Методи синтетичної селекції з використанням індивідуального та масового клонового доборів згідно етапу селекційного процесу, відповідно методичних підходів до селекційного процесу цибулі шалот; польової оцінки; розрахунково-аналітичні. Одержані експериментальні дані обробляли методом дисперсійного аналізу за Б.А. Доспеховим. Матеріалом слугували 200 гібридних форм. Стандартами були сорти Кущівка місцева та Ліра. Результати. Наведено результати отримання нового вихідного матеріалу цибулі шалот з використанням гібридизації (полікрос-метод) і клонового добору. Виділено 51 перспективну форму, яка пройшла детальну оцінку за комплексом ознак. Виділено: з середньою масу цибулини більше 10 г – 26 зразків, з дуже високим рівнем урожайності (>135 % від стандарту) – 32, високим (116–135 % від стандарту) – 3, середнім рівнем (96–115 % від стандарту) – 5, з дуже високим рівнем урожайності зелених листків (> 135 % від стандарту) – 26, високим рівнем (116–135 % від стандарту) – 10, середнім рівнем (96–115 % від стандарту) – 7, збереженістю (після 8 місяців зберігання) більше 85 % – 15, природною втратою маси менше 10 % – 28, комплексом ознак (урожайність цибулин і зелених листків, збереженість) – 10, високу урожайність цибулин і загальну адаптивну здатність (ЗАЗ) поєднували 8 зразків, генотипи інтенсивного типу – 5 (Д-83, Д-92, Д-53, Д-36, Д-62), екологічно стійкі генотипи – 3 (Д-93, Д-50, Д-57), з дуже високою стійкістю до вірусних хвороб (бал 9) – 1 (Д-93) форма, ступінь розвитку хвороби якої склав 7,2 %. На кваліфікаційну експертизу до системи державного сортовипробування було передано новий сорт цибулі шалот Гранат (Д-83) (2015) та Флора (Д-93) (2018). Висновки. Використання нового вихідного матеріалу цибулі шалот, отриманого в результаті гібридизації місцевих зразків дозволило збільшити спектр генотипової мінливості і розширило можливості пошуку форм з цінним поєднанням бажаних ознак (урожайність, збереженість, стійкість), які відсутні у місцевих генотипів. В результаті селекційної роботи створено новий вихідний матеріал з високою урожайністю цибулин і зелених листків, збереженістю, екологічною стійкістю та вмістом поживних речовин, які задіяні в селекційних програмах і на їх основі створено сорти Гранат (Д-83) і Флора (Д-93).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Косицкая, Фаина Леонидовна. "MAIN TRENDS IN MODERN RUSSIAN HIGHER EDUCATION (BASED ON THE MATERIALS OF THE WINTER SCHOOL OF TEACHERS – 2020)." Pedagogical Review, no. 3(31) (June 21, 2020): 101–9. http://dx.doi.org/10.23951/2307-6127-2020-3-101-109.

Full text
Abstract:
В рамках очередной Зимней школы преподавателей, организованной издательством «Юрайт» в конце января 2020 г. и проходившей в режиме вебинаров, были обсуждены основные тренды высшего образования. Вниманию участников было представлено более тридцати докладов по самым актуальным темам: непрерывность обучения, Soft skills, творческое мышление в решении задач (тренд – универсальные навыки и компетенции в четвертой индустриальной революции); ликвидация цифрового неравенства, тотальная цифровая грамотность, цифровая трансформация сознания педагогов-преподавателей (тренд – цифровая образовательная среда); новые педагогические роли (тьюторство, педагогический дизайн и др.), переход на проектное обучение с фокусом на междисциплинарность, трансформация учебного пространства, изменение роли библиотек (тренд – массовое персонализированное обучение (студентоцентрированность)); качественно новые цифровые учебно-методические комплексы, источники контента: открытые ресурсы, электронные библиотечные системы, массовые образовательные онлай-нкурсы, образовательные платформы, цифровизация образовательного наследия (тренд – цифровые учебно-методические комплексы); адаптивное обучение и оценивание, портфолио достижений, трансформация целей и методов тестирования (тренд – оценивание образовательных достижений); голосовые помощники и чат-боты, адаптивный подбор учебных материалов, AR, MR, VR и панорамное видео, игровые компьютерные практики (тренд – искусственный интеллект и VR-технологии в образовании); прокторинг, защита данных (тренд – информационная безопасность); педагогические исследования с использованием Big Date, психометрика и цифровые следы, рейтинги цифровой информации как новая реальность (тренд – исследования и аналитика данных). В рамках данного обзора остановимся на отдельных трендах, темах и докладах. Within the framework of the regular “Winter School of Teachers”, organized by Yurait Publishing House in late January 2020 and held in the webinar mode, the main trends in higher education were discussed, more than thirty reports were presented on the most relevant topics: continuous learning, SoftSkills, creative thinking in solving tasks (trend – universal skills and competences in the fourth industrial revolution); elimination of digital inequality, total digital literacy, digital transformation of the consciousness of educators (the trend is the digital educational environment); new pedagogical roles (tutoring, pedagogical design, etc.), the transition to project-based education with a focus on interdisciplinarity, the transformation of the academic space, the changing role of libraries (the trend is mass personalized learning (student-centered); qualitatively new digital educational and methodological complexes, content sources: open resources, EBS, MOOC, educational platforms, digitalization of educational heritage (the trend is digital educational and methodological complexes); adaptive training and assessment, portfolio of achievements, transformation of goals and testing methods (trend – evaluation of educational achievements); voice assistants and chat bots, adaptive selection of training materials, AR, MR, VR and panoramic video, gaming computer practices (trend – artificial intelligence and VR technologies in education); projecting, data protection (trend – information security); pedagogical research using Big Date, psychometrics and digital footprints, ratings of digital information as a new reality (trend – research and data analytics). As part of this review, we dwell on individual trends, topics and reports
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Ivanov, A. V., S. P. Moskvitin, and V. O. Surkov. "Research into Complex Adaptive Information Processing Algorithms for Navigation Systems of Moving Ground Objects." Vestnik Tambovskogo gosudarstvennogo tehnicheskogo universiteta 25, no. 3 (2019): 395–405. http://dx.doi.org/10.17277/vestnik.2019.03.pp.395-405.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Фандеева, Я. Д., and Н. В. Федосова. "Grassland management as the factor increasing the effectiveness of swards in the Magadan region." Кормопроизводство, no. 8.2021 (November 25, 2021): 17–20. http://dx.doi.org/10.25685/krm.2021.8.2021.003.

Full text
Abstract:
Использующаяся на сегодняшний день в хозяйствах Магаданской области система кормопроизводства не покрывает потребностей животноводческого комплекса в полной мере и в большинстве случаев ограничивается выращиванием силосных культур, корнеплодов и однолетних трав, в частности овса. Посевы однолетних кормовых трав позволяют получать в благоприятные по погодным условиям периоды довольно высокие урожаи, но отличаются крайне нестабильной продуктивностью по годам, что исключает их использование как основу для развития системы регионального кормопроизводства. В статье приводится анализ результатов многолетних исследований, проводимых в ФГБНУ «Магаданский НИИСХ», по разработке адаптивных технологий кормопроизводства аборигенных многолетних трав и формированию на их основе устойчивых, продуктивных и долголетних лугов. В основу региональной практики вошли пять видов дикорастущих многолетних злаковых трав: арктагростис широколистный (Arctagrostis latifolia (R. Brown) Griseb.), бекмания восточная (Beckmannia syzigachne (Steudal) Fern.), лисохвост тростниковый (Alopecurus arundinaceus Poir. (A. ventricosus Pers.), колосняк мягкий (Leymus mollis (Trinius) Hara), арктомятлик высокий (Arctopoa altus). Характерной особенностью этих видов, наряду с высокими качественными и количественными показателями продуктивности, является их приспособленность к суровым условиям Севера. Использование аборигенных трав в системе местного кормопроизводства позволит значительно сократить материальные затраты на регулярную закупку кормов и семян кормовых трав, увеличить экологический ареал эффективного луговодства за счёт их высокой способности к адаптации в сложных местных условиях на фоне снижения антропогенного воздействия на окружающую среду. Формирование лугов на основе долголетних, нередко длиннокорневищных северных экотипов многолетних трав, создающих плотную дернину, с густым высоким травостоем с преобладанием при регулярной подкормке вегетативных побегов, наряду с обеспечением отрасли животноводства полноценными кормами собственного производства позволит защитить почву от деградации, воздействия водной и ветровой эрозии. Currently the sphere of forage production doesn’t fully satisfy the needs of animal husbandry in the Magadan region and mostly provides silage, root crops and perennial grasses such as oats. Annual crops produce rather high yields but only under favorable conditions. This article reports on the long-term investigation conducted at the Magadan Agricultural Research Institute. The aim was to develop a cultivation technique for wild perennial grasses to obtain stable and high-productive swards. Five wild gramineous were used in the experiment: Arctagrostis latifolia (R. Brown) Griseb., Beckmannia syzigachne (Steudal) Fern., Alopecurus arundinaceus Poir. (A. ventricosus Pers.), Leymus mollis (Trinius) Hara, Arctopoa altus. Along with high forage quality and productivity these species are well adapted to severe northern environment. Introduction of wild grasses into local forage production system is able to reduce significantly purchase costs for forage and seeds, broaden the area of grassland management due to their high resistance, and decrease anthropogenic impact on the environment. Northern ecotypes of perennial grasses often have long roots forming dense sod layers and tall swards with high proportion of vegetative shoots under regular fertilization. These qualities can protect soil from degradation as well as water and wind erosions.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Гордієнко, Т. В., Л. О. Дубровська, and В. Л. Дубровський. "ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ." Visnik Zaporiz kogo naciohai nogo universitetu Pedagogicni nauki, no. 2 (November 12, 2021): 120–25. http://dx.doi.org/10.26661/2522-4360-2021-2-19.

Full text
Abstract:
У статті інклюзивна освіта розглядається як спосіб навчання, який має великі перспективи в сучасному суспільстві. Метою статті є здійснення аналізу особливостей інклюзивного навчання в сучасній початковій школі. Спеціалізація моделі розвитку ідеї інклюзивної освіти визначається кількома рівнями соціально-психологічних змін, кожен з яких потребує визначення механізмів впровадження, динамічних показників, критеріїв оцінки та основних суб’єктів змін, такими як: системний рівень, організаційний рівень, груповий рівень, індивідуальний рівень. Проаналізовано принципи інклюзивної освіти здобувачів початкової освіти з особливими освітніми потребами в закладах загальної середньої освіти, котрі базуються на таких підходах, методах, формах, як: індивідуальний навчальний план та індивідуальна освітня програма дитини з розвитку академічних знань і життєвих компетенцій; соціальна реабілітація дитини в освітній установі і поза нею; психолого-педагогічний супровід; психолого- педагогічний консиліум; індивідуальна психолого-педагогічна карта розвитку здобувача початкової освіти; портфоліо здобувача початкової освіти з особливими освітніми потребами; компетентність вчителя; тьюторський супровід; адаптивне освітнє середовище; згуртування колективу; формування та розвиток толерантного сприйняття. Розглянуто умови створення універсального безбар’єрного середовища для здобувачів початкової освіти з особливими освітніми потребами: матеріально-технічна база закладу освіти; інформаційно-організаційне забезпечення освітнього процесу; організаційно-педагогічне забезпечення, що включає реалізацію освітніх програм із урахуванням особливостей психофізичного розвитку та можливостей дітей із особливими освітніми потребами; програмно-методичне забезпечення освітнього процесу; комплексний психолого-педагогічний супровід; кадрове забезпечення.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Zaifidi, P. K., and A. P. Makina. "Adaptive Physical Culture and Sport in the System of Complex Rehabilitation and Habilitation of Disabled People in Kostroma Region." Вестник практической психологии образования 4, no. 4 (2019): 111–23. http://dx.doi.org/10.17759/bppe.2019040412.

Full text
Abstract:
The article is devoted to the problem of active introduction of adaptive physical culture and sports as the means of comprehensive rehabilitation of people with disabilities. The paper highlights the experience of development and implementation of the model of habilitation and social rehabilitation of disabled people and disabled children by means of adaptive physical culture in Romanovsky Rehabilitation Center of the Kostroma Region. The proposed model is based on the principles of interdepartmental interaction and inter-sector social partnership in the implementation of adaptive physical culture and sports. The implementation of the habilitation and social rehabilitation model is built in stages, and the sequence of tasks solved by different specialists is determined. The paper defines the algorithm of actions of the Center’s clients, areas of responsibility of major specialists, and important criteria of an assessment of efficiency of complex rehabilitation by means of adaptive physical culture and sports.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Zaifidi, P. K., and A. P. Makina. "Adaptive Physical Culture and Sport in the System of Complex Rehabilitation and Habilitation of Disabled People in Kostroma Region." Вестник практической психологии образования 16, no. 4 (2019): 111–23. http://dx.doi.org/10.17759/bppe.2019160412.

Full text
Abstract:
The article is devoted to the problem of active introduction of adaptive physical culture and sports as the means of comprehensive rehabilitation of people with disabilities. The paper highlights the experience of development and implementation of the model of habilitation and social rehabilitation of disabled people and disabled children by means of adaptive physical culture in Romanovsky Rehabilitation Center of the Kostroma Region. The proposed model is based on the principles of interdepartmental interaction and inter-sector social partnership in the implementation of adaptive physical culture and sports. The implementation of the habilitation and social rehabilitation model is built in stages, and the sequence of tasks solved by different specialists is determined. The paper defines the algorithm of actions of the Center’s clients, areas of responsibility of major specialists, and important criteria of an assessment of efficiency of complex rehabilitation by means of adaptive physical culture and sports.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Морохова В.О., Бойко О.В., and Лорві І.Ф. "МАРКЕТИНГОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ПІДПРИЄМСТВ." Економічний форум 1, no. 3 (September 25, 2021): 87–93. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-3-12.

Full text
Abstract:
В статті розглянуто питання використання маркетингових технологій з метою формування конкурентних переваг. Систематизовано дослідження зарубіжних і вітчизняних науковців стосовно джерел конкурентних переваг. Узагальнено вимоги, яким мають відповідати конкурентні переваги та наведено систематизований перелік характеристик, через які виявляється сутність конкурентних переваг. Конкурентні переваги мають вигідно відрізняти підприємство від конкурентів, задовольняти потреби споживачів, забезпечувати підприємству довгострокову конкурентну позицію на ринку, бути гнучкими та адаптованими до змін сучасного бізнес-середовища. Доведено, що засобом досягнення конкурентоспроможної позиції підприємства на ринку є розробка конкурентної стратегії, що базується на системі цінностей споживачів. Впровадження принципу клієнтоорієнтованості та створення споживчої цінності визначено головними складовими забезпечення стійких конкурентних переваг. За сучасних умов нестабільного ринкового середовища аргументовано доцільність розробки адаптивних маркетингових стратегій, що дають змогу підприємствам реагувати на зміни ринкового середовища, мінімізувати ризики та втримати конкурентні позиції. Наголошено на необхідності забезпечення системного підходу до формування стратегій окремих елементів комплексу маркетингу. Виділено напрями адаптивного маркетингового управління. Узагальнено сучасні маркетингові технології, які можуть застосовувати підприємства з метою розширення цільової аудиторії, збільшення обсягів продаж та зміцнення своїх позицій на ринку. Їх особливостями є орієнтація на стратегічні цілі розвитку, інтегрованість із загальною системою управління підприємством, комплексність, безперервність та динамізм реалізації. Результатом ефективного використання цих технологій є успішна діяльність підприємств на ринку, досягнення маркетингових та управлінських цілей.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Молоков, М. С., C. П. Бойко, and П. П. Кича. "Automated selection of the optimal mode of separation of engine oil during its combined cleaning in marine diesel engines." MORSKIE INTELLEKTUAL`NYE TEHNOLOGII)</msg>, no. 1(55) (March 3, 2022): 70–79. http://dx.doi.org/10.37220/mit.2022.55.1.009.

Full text
Abstract:
Доказана необходимость управления пропускной способностью центробежного сепаратора, подключаемого байпасно к системе смазки автоматизированного судового дизеля, в совместной работе с полнопоточным саморегенерирующимся фильтром тонкой очистки моторного масла. Выявлено наличие пропускной способности сепаратора в комбинированной совместно с фильтром очистке смазочного масла в двигателе внутреннего сгорания, обеспечивающей самое низкое накопление нерастворимых примесей в смазочном масле. Сообщается, что оптимальная пропускная способность центробежного сепаратора обусловленая его «очистительной мощностью», задаваемой через фактор разделения и поверхность осаждения загрязнений на тарелках индексом производительности или номинальными тонкостью отсева и пропускной способностью, зависит от дисперсного состава загрязнений, вместимости смазочной системы и других факторов. Приводится расчетно- экспериментальная модель комплекса «дизель – сепаратор – масло – фильтр» по выбору оптимальной пропускной способности сепаратора, которая в зависимости от состава и характеристик звеньев находится в диапазоне 20–60 % его паспортной (номинальной) производительности. Предлагается для повышения эффективности функционирования комбинированной системы тонкой очистки смазочного масла, включающий сепаратор и саморегенерирующийся фильтр с периодической противоточной регенерацией фильтрующих элементов, использовать самонастраивающийся поисковый регулятор. Адаптивность его работы при задании оптимальной пропускной способности сепаратора достигается реагированием на входной сигнал от частоты регенераций самоочищающегося фильтра, которая зависит от количественного и качественного состава загрязнений моторного масла. Использование адаптивного регулятора обеспечивает глубокую очистку смазочного масла сепарированием от мелкодисперсных нерастворимых примесей (продуктов срабатывания присадок, изнашивания дизеля и неполного сгорания топлива), что способствует торможению его старения, увеличивает автономность работы и функциональную способность саморегенерирующегося фильтра в повышении надежности защиты подшипников двигателя от абразивного изнашивания. Сообщается, что частотой саморегенераций фильтр реагирует на состояние дисперсной фазы загрязнений и корректирует систему на режим очистки, обеспечивающий минимальный уровень накопления в масле нерастворимых примесей и высокую их дисперсность. Показана эффективность комбинированной системы очистки моторного масла с адаптивным реагированием на внешние возмущения, способствующая реализации ресурсосберегающего маслоиспользования в судовых автоматизированных дизелях. The necessity of a centrifugal purifier capacity control when purifier is running together with a full-flow self-regenerating fine filter in marine diesel engine lubrication system is explained. The presence of the optimum capacity of the purifier is revealed. The optimum capacity provides the lowest accumulation of insoluble impurities in lubricating oil. It is proved that the optimal capacity of a centrifugal purifier depends on its “cleaning power”, which is set through the purifier performance index. It depends on the separation factor and the surface of contaminants sedimentation on the discs. An experimental model of the "diesel – purifier – oil – filter" system is presented. It’s designed to choose the purifier optimal capacity. The capacity is led in the range of 20 – 60% of its nominal performance. It is proposed to use a self-adjusting search regulator to improve the efficiency of the combined system for lubricating oil fine purification, including a purifier and a self-regenerating filter with periodic countercurrent regeneration of filter elements. The adaptability of its operation when setting the separator optimum purification capacity is achieved by responding to the input signal from the frequency of regenerations of the self-cleaning filter, which depends on the quantitative and qualitative composition of engine oil contaminants. The use of an adaptive regulator provides deep purification of lubricating oil by removing insoluble impurities (products of additive action, diesel wear and incomplete combustion of fuel) It helps to slow down its aging, increase the autonomy of system operation and increase reliability of protecting engine bearings from abrasive wear. It is represented that the self – regenerating filter responds to the state of the dispersed phase of contaminants and corrects the system for the optimum purification mode, providing a minimum level of accumulation of insoluble impurities in the oil. It is shown that the combined engine oil cleaning system with adaptive response to external disturbances is highly effective and ensures the implementation of resource-saving oil use in marine automated diesel engines.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Лопай, Сергій Анатолійович, and Артем Володимирович Шипілов. "Тестова оболонка для автоматизованого контролю навчальних досягнень." Theory and methods of e-learning 3 (February 10, 2014): 167–73. http://dx.doi.org/10.55056/e-learn.v3i1.335.

Full text
Abstract:
Моніторинг якості навчання є однією з найважливіших складових сучасного навчально-виховного процесу й базується на ефективній організації контролю у процесі засвоєння змісту навчання. У системі моніторингу якості тестовому контролю відводиться особливе значення, оскільки він дозволяє отримати найбільш оперативну та достатньо об’єктивну оцінку навчальних досягнень. При цьому особливу роль в тестовому контролі відіграє застосування можливостей, що надають інформаційно-комунікаційні технології.Сьогодні існує велика кількість програмних продуктів для проведення тестування. У більшості своїй, існуючі навчальні та тестуючі програми є досить високоякісними мультимедійними продуктами, що непогано виконують функції, для яких були призначені. Вони дозволяють застосовувати нові адаптивні алгоритми тестового контролю, використовувати мультимедійні технології, прискорити підрахунок результатів, спростити адміністрування, підвищити оперативність тестування, знизити витрати на організацію та проведення тестування. Сучасний рівень розвитку технологій дозволяє реалізувати ще такі вимоги до тестових оболонок: підтримка тестування з різних предметів, наявність бази тестів, що легко створювати, редагувати та видаляти, можливість створювати завдання різних типів, зберігання всіх результатів тестування для подальшого аналізу, можливість проходження тестування декількома особами одночасно [6]. Теоретична значимість і практична важливість розглянутого питання й спричинили вибір теми дослідження.Метою даної статті є висвітлення основних функціональних характеристик розробленої тестової оболонки для автоматизованого контролю навчальних досягнень.Контроль рівня знань є однієї з основних складових процесу навчання. Він виконує у навчальному процесі контролюючу, навчаючу, діагностуючу, виховну, мотивуючу та інші функції. Для управління навчальним процесом на різних етапах педагог постійно повинен мати відомості про те, як ті, хто навчається, сприймають та засвоюють навчальний матеріал. Основною формою контролю у сучасному навчальному процесі є тестування.У своїх дослідженнях О. М. Мокров, Т. В. Солодка переконливо доводять переваги тестового контролю знань, умінь та навичок над іншими методами контролю [2; 5].Як зазначає І. Є. Булах [1], використання інформаційно-комуніка­ційних технологій дозволяє ефективно використовувати в якості методики контролю рівня знань, вмінь та навичок тестовий контроль та дає можливість реалізувати основні дидактичні принципи контролю навчання.Контроль з точки зору викладача – тривала й трудомістка частина роботи. Полегшити і систематизувати її можна шляхом використання так званих інструментальних програмних засобів. У такому разі проблема реалізації пов’язаних з контролем функцій розпадається на три напрями – функції підготовки до контролю, функції проведення контролю та функції забезпечення зворотного зв’язку в процесі навчання. Набір інструментальних засобів, пов’язаних з логікою та ідеєю, може становити інструментальну систему. Використання комп’ютерної інструментальної системи контролю виступає як засіб реалізації системи комп’ютерного контролю [4].Серед існуючих програмних засобів, призначених для здійснення автоматизованого контролю навчальних досягнень школярів та студентів, у літературі виокремлюють такі види [3]:окрема програма, що створена на певній мові програмування та вміщує у собі всі частини тестової системи: питання, варіанти відповідей, аналітичний модуль;тестова оболонка, в якій дані, які складають тест, і програма, що буде відтворювати тест, відокремлені один від одного. У таких системах файл з тестами розташований відокремлено від самої оболонки, що дає можливість розподіляти рівень доступу до оболонки й майже унеможливлює зміну оболонки під час редагування тестів. Разом з тим, при роботі з такими середовищами виникають ряд проблем, пов’язаних з сумісністю оболонок з різними операційними системами, неможливості одночасної роботи декількох користувачів, проблема зберігання результатів тестування залишаються. Кожний колектив вирішує зазначені проблеми у власний спосіб;мережева система. Тут існують два варіанти: а) бінарна програма, написана на якій-небудь мові програмування, що працює під певною операційною системою й має можливість обміну даними, використовуючи можливості комп’ютерної мережі; б) веб-додаток, що використовує для обміну даними протокол HTTP і мову розмітки гіпертексту HTML.Використовуючи сучасні можливості Web 2.0, можливості мови XHTML та технології CSS 3, загальні концепцій Web-дизайну, потенціал мови JavaScript і бібліотеки jQuery, нами було створено тестову оболонку для контролю навчальних досягнень студентів чи учнів з будь-якого предмета.Оболонка є динамічною й дозволяє використовувати практично довільну кількість тестів. Крім того, у межах одного тесту можна змінювати характери питань та відповідей, а також їх кількісні характеристики. Структуру розробленої тестової оболонки представлено нижче.Рис. 1. Структура роботи оболонки Використання оболонки починається з авторизації чи реєстрації у системі. Сторінка авторизації (рис. 2) містить поля для заповнення: логін і пароль. Користувачі, які ще не мають облікового запису в оболонці, повинні пройти реєстрацію, яка передбачає введення даних: логін, прізвище, ім’я по батькові, електронну адресу, пароль.У нижній частині сторінки кожний користувач має змогу ознайомиться з правилами та переглянути основні можливості оболонки. Для цього було використано асоціативні зображення, при наведенні на які з’являється опис відповідної характеристики оболонки.Після заповнення усіх параметрів обробляється внесена інформація й пропонується активувати обліковій запис.Головна сторінка оболонки (рис. 3) виконує інформативну й навігаційну функції. Зліва розташовано навігаційне меню з такими посиланнями:Головна – посилання на головну сторінку;Мої дані – персональна сторінка користувача, що містить раніше внесені відомості; Рис. 2. Сторінка авторизації Рис. 3. Головна сторінка оболонкиНовий тест – сторінка для створення нового тесту, до якої мають доступ лише користувачі, які зареєстровані як викладачі;Тести – основна сторінка, на якій містяться усі тести, що були створені в оболонці;Рейтинг – сторінка перегляду рейтингу проходження створених тестів (для викладачів) і перегляду досягнень для тестуючих;Оболонка – сторінка збору статистичних даних про оболонку в цілому;Розробники – сторінка, яка містить інформацію про розробників проекту.У нижній частині меню розташовано поле для введення пошукового запиту для проведення пошуку в базі знань оболонки.Під час створення нового тесту автор має змогу встановити параметру тесту, серед яких: тема тесту, назва тесту, опис тесту, можливість редагувати тест іншими викладачами, пароль на редагування, можливість проходження тесту, пароль на проходження, час на проходження тесту. Після заповнення параметрів тесту користувач матиме змогу заповнити тест питаннями (рис. 4). Рис. 4. Створення питання тесту При додаванні питань до тесту користувачу перш за все потрібно визначитись з типом тестового завдання. Оболонка дозволяє створювати такі: завдання на вибір однієї чи декількох правильних відповідей, завдання відкритої форми, завдання на встановлення відповідності, завдання на встановлення правильної послідовності.Обравши тип тестового завдання потрібно заповнити питання, його опис, варіанти відповідей, підказку чи коментар. Редактор питань дає можливість створювати опис питань за допомогою візуального редактору тексту, що дозволяє з легкістю форматувати текст питань, змінюючи положення тексту, колір, накреслення, розмір, стиль. Присутня підтримка вводу формул у форматі LaTeX, що дозволяє створювати питання з математичними формулами. Кількість відповідей може бути довільною. До кожного питання може бути додано графічний файл у форматі JPEG, GIF, BMP, PNG та відео файли формату FLV. Додавання мультимедійних файлів відбувається з використанням технології AJAX, яка дає можливість змінювати вміст контенту частини сторінки без повного перезавантаження усієї сторінки.Сторінка «Тести» містить у своїй структурі перелік усіх дисциплін, при натисканні на які випадає повний список тестів, що існують з відповідної дисципліни. Вміст даної сторінки залежить від прав користувача оболонки: студенти (чи учні) мають можливість лише проходити тести та переглядати статистику, а викладачі ще мають можливість редагувати та додавати питання до існуючих тестів.Обираючи конкретний тест, користувач у відповідності зі своїм рівнем доступу має можливість: пройти тест, продивитися статистику проходження даного тесту, додати нове питання до тесту, відредагувати питання тесту.Сторінка для перегляду рейтингу має різні рівні доступу: для викладачів та студентів (учнів). У студентів (учнів) ця сторінка відіграє роль статистики усіх пройдених тестів з оцінками, викладачі мають змогу за допомогою сторінки «Рейтинг» провести аналіз створених тестів, оцінок студентів та переглянути статистичні дані у формі графіків та діаграм.Сторінка «Оболонка» містить інформацію про статистичні дані використання оболонки в цілому: кількість тестів, проходжень тестів, кількість викладачів і студентів у системі, перелік охоплених галузей. Сторінка містить кругову діаграму, яка наочно демонструє популярність тестів оболонки, також на сторінці розміщено два спойлери, при відкритті яких користувач має змогу переглянути діаграми «популярність тестів» та «найдовші тести оболонки».Створена тестова оболонка для контролю навчальних досягнень має такі переваги:незалежність від навчальної дисципліни;наявність інтуїтивно зрозумілого інструментарію для підготовки тестових завдань та їх редагування; для підготовки тестових завдань не вимагаються знання основ програмування та основ створення веб-сторінок – процес підготовки тестових завдань є візуалізованим;оболонка припускає підготовку тестових завдань з використанням формул, малюнків, таблиць, графіків та діаграм, відео фрагментів, аудіо записів;підтримка використання транскрипції написання математичних формул LaTeX;наявність комплексу додаткових інструментів, що дозволяють обмежити тривалість виконання завдань, пропонувати завдання у випадковому порядку;можливість створення друкованого зразку тесту;аналітичні та статистичні дані виводяться як у вигляді таблиць, так й у вигляді графіків та діаграм;усі застосовані при створенні оболонки технології безкоштовні та розповсюджуються з відкритим програмним кодом;незалежність від встановленої платформи;доступ до оболонки здійснюється за допомогою глобальної мережі Інтернет.Тестова оболонка може бути використана вчителями загальноосвітніх шкіл, викладачами ВНЗ, студентами, школярами.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Рожкова, И. С., Д. Л. Теплый, and Е. Д. Бажанова. "ULTRADIAN RHYTHMS AND OXIDATIVE STRESS IN THE TISSUE OF THE LYMPH NODES IN ONTOGENESIS." Успехи геронтологии, no. 4 (October 20, 2020): 771–77. http://dx.doi.org/10.34922/ae.2020.33.4.021.

Full text
Abstract:
Использование хронобиологического подхода и биохимических методов исследования позволило комплексно рассмотреть возрастные особенности околочасовых ритмов содержания общего белка, альбумина в ткани лимфатических узлов у крыс в норме и в условиях хронического токсического оксидативного стресса. В ходе эксперимента проведено сравнение ритмической активности содержания общего белка и альбумина в ткани лимфатических узлов у крыс в онтогенезе и при хроническом воздействии серосодержащего природного газа. Выявленные колебания содержания общего белка и альбумина могут быть охарактеризованы как околочасовые (ультрадианные) с периодами от 20-40 до 60 мин. Полученные экспериментальные данные свидетельствуют о снижении адаптивной устойчивости лимфатических узлов с возрастом и об истощении антиоксидантной системы у крыс при старении. Результаты исследования могут представлять практическую ценность для разработки методов коррекции негативных эффектов токсического оксидативного стресса в онтогенезе. We studied the age-related features of the ultradian rhythms of levels of total protein and albumin in the lymph nodes under normal condition and chronic toxic oxidative stress condition using the chronobiological approach and the biochemical methods. During the experiment, we compared the rhythmic activity of levels of total protein and albumin in the rat lymph nodes in ontogenesis and during chronic exposure to sulfur-containing natural gas. The revealed fluctuations of the levels of total protein and albumin can be characterized as around-hourly (ultradian) rhythms, which period is approximately 20-40 to 60 minutes. The obtained experimental data indicate a decrease in the adaptive resistance of lymph node with age and the depletion of the antioxidant system of rats in aging. These results could have a practical value for the development of correction methods of negative effects of toxic oxidative stress in ontogenesis.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

БЕЛИЦКАЯ, М. Н. "Ecologically adaptive receptions control the number of pests in the ecosystems of transformed at the forest reclamation." World Ecology Journal, no. 2() (October 2, 2018): 1–10. http://dx.doi.org/10.25726/nm.2018.2.2.001.

Full text
Abstract:
Трансформация агроэкосистем и природных ландшафтов в систему экологически сбалансированных лесоаграрных экосистем является ведущим звеном лесоаграрной организации территории аридной зоны. Защитные лесные насаждения выполняют многофункциональную средообразующую роль и улучшают экологическую обстановку в агролесоландшафтах, изменяя микроклимат, влажность, инсоляцию в биотопах и определяя тем самым условия формирования вредной и полезной энтомофауны и микрофлоры. Исследования проводили в защитных насаждениях и смежных к ним участках на территории Самарской, Волгоградской областей. Оценивали видовое богатство и численность энтомофауны. Учетные площадки закладывали непосредственно в лесополосах, на их опушках и в прилегающих биотопах. Сравнительный анализ структуры населения сообществ проводили с использованием общепринятых методик. Создание системы взаимодействующих многопородных полифункциональных защитных лесных насаждений обеспечивает повышение разнообразия фаунистических сообществ в 1,8-3,0 раза, усложнение трофических связей и активизацию биологических факторов регуляции численности вредных организмов. В зерновых агроценозах, защищенных лесными полосами из энтомофильных пород (робинии, черемухи, ирги, жимолости, смородины и др.), отмечали в 1,6–3,5 раза меньше вредителей, чем на полях под защитой вязовых или дубовых насаждений. Общая численность полезной биоты здесь была в 2,3-6,1 раза выше, чем на полях среди монокультур вяза. Наиболее многочисленными оказались паразиты (Ichneumonidae, Braconidae, Chalcidoidea). Хищные насекомые и пауки в меньшей степени реагировали на введение в лесополосы указанных кустарников. Повышению активности полезных агентов в агроценозах способствует засеивание опушек по всему периметру лесозащищенного поля нектароносами – горчицей, гречихой, фацелией и другими. Активизация паразитов и хищников в лесопастбищных ландшафтах достигается за счет обогащения флористического разнообразия насаждений. Введение в состав посадок тамариксов (Tamarix laxa, T. meyeri x hohenackeri) и джузгуна (Calligonum caput medusae) способствует увеличению численности энтомофагов в 1,4–3,9 раза, количество Aranea – в 3-5 раз выше. Привлечение комплекса полезной биоты в агролесоландшафт позволяет существенно снизить объем применения средств защиты растений и предотвратить загрязнение агросферы. Особый интерес для адаптивного растениеводства и экологичного земледелия представляет использование нетрадиционного агрохимического сырья, в частности бишофита – природный минерала, единственное месторождение которого в стране находится на территории Волгоградской области. Перспективна предпосевная обработка семян – при орошении оздоравливающий эффект бишофита повышается в 1,2-4,8 раза. Использование бишофита для некорневой подкормки в период кущение-трубкование ведет к снижению численности вредителей на 8,5-50,6%. Хороший эффект от применения бишофита отмечен в зерновых агроценозах при сочетании обработки семян с некорневой подкормкой вегетирующих растений. Численность насекомых-фитофагов снижается на 8,2-68,4% при одновременном увеличении количества энтомофагов на 65,7–82,2%. Широкое внедрение в производство приемов беспестицидной технологии защиты растений обеспечивают сохранение биоразнообразия, максимальную активизацию природных механизмов биотической саморегуляции, улучшение питания растений, что способствует восстановлению биологического равновесия в лесомелиоративных комплексах и получению высококачественной растениеводческой продукции. В лесоаграрных ландшафтах потоки энтомофауны находятся в тесной взаимосвязи со структурой опушек, на которых находят дополнительное питание энтомофаги, гнездятся насекомые-опылители. Введение в состав лесопастбищных посадок Tamarix laxa T. meyeri х hohenackeri и Calligonum caput-medusae способствует увеличению численности насекомых-энтомофагов в 1,4-3,9 и пауков в3,0-5,0 раз. Привлечение полезной биоты в агролесоландшафт позволяет существенно снизить объем применения средств защиты растений и предотвратить загрязнение агросферы. Transformation of agroecosystems and natural landscapes into a system of ecologically balanced forest-agrarian ecosystems is the leading link of forest-agrarian organization of the arid zone territoryProtective forest plantations is perform a multifunctional environmental role and improve the environmental situation in the agroforestry landscape, changing the climate, humidity, insolation in the biotopes and the conditions defininging for the formation of harmful and the beneficial community of entomofauna and microflora. The research was carried out in protective plantations and adjacent areas on the territory of Samara, Volgograd regions. Is estimated the species richness and the abundance of entomofauna. Test sites were laid directly in the forest belts, on their edges and in the adjacent biotopes. Comparative analysis of the structure of the community population was carried out using common methods. The creation of a system of interacting multi-breed multifunctional protective forest plantations provides an increase in the diversity of faunal communities in 1,8-3,0 times, the complexity of the trophic relations and activization of biological factors regulating the numbers of pests. In grain agrocenoses, which are protected by forest strips ofrom the abundantly flowering rocks (robinia, cherry, irgi, honeysuckle, currants, etc.), noted in 1.6-3.5 times less pests, than in the fields under the forest protection of elm or oak. The total number of useful biota here was 2.3-6.1 times higher than in the fields among of elm monocultures. The most numerous were parasites (Ichneumonidae, Braconidae, Chalcidoidea). Predatory insects and spiders is reacted less to the introduction of these bushes into the forest belts. Is promotes increase activity of the beneficial agent in the agrocenoses by sowing field honey herbs – mustard, buckwheat, phacelia and other to the around the perimeter of the protected forest belts field. Activation of parasites and predators in pastures that are protected by forest belts is achieved by enriching the floral diversity of plants. Introduction to the composition of Tamarix plantings (Tamarix laxa, T. meyeri x hohenackeri) и джузгуна (Calligonum caput medusae) contributes to the increase in the number of entomophages in 1,4-3,9 times, number of Aranea - 3-5 times higher. The involvement of the complex of useful biota in the agroforestry landscape can significantly reduce the amount of use of plant protection products and prevent contamination of the agricultural sphere. Of particular interest for adaptive crop production and organic farming is the use of non-traditional agrochemical raw materials, in particular bischofite - a natural mineral, the only deposit of which in the country is located on the territory of the Volgograd region. Is promising pre-sowing treatment of seeds - with irrigation, the healing effect of bischofite increases by 1.2-4.8 times. The use of bischofite for foliar top dressing during in the period of tillering-tubing leads to a decrease in the number of pests by 8.5-50.6%. A good effect from the use of bischofite was noted in the cereal agrocenoses when combined with seed treatment with foliar top dressing of vegetative plants. The number of phytophagous insects decreases by 8.2-68.4% with a simultaneous increase in the number of entomophages by 65.7-82.2%. The wide introduction of methods the non-pesticidal technologies into production ensures the preservation of biodiversity, maximum activation of natural mechanisms of biotic self-regulation, improvement of plant nutrition, which contributes to the restoration of biological balance in forest reclamation complexes and the production of high-quality crop products. In forest landscape , entomofauna streams are in close relationship with the structure of the edges of the forest belt, on which additional nutrition of the entomophages is found, insect pollinators nest. Introduction to the composition of forest pasture landings Tamarix laxa T. meyeri х hohenackeri and Calligonum caput-medusae contributes to an increase in the number of insect entomophages at 1.4-3.9 and spiders to 3.0-5.0 times. Attraction of useful biota in the agroforestry landscape can significantly reduce the use of plant protection products and prevent contamination of the agrosphere.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Гальченко, Л. В., О. В. Бессарабова, and І. Є. Дядечко. "РОЗВИТОК КООРДИНАЦІЙНИХ ЗДІБНОСТЕЙ У ДІТЕЙ ІЗ ДЦП, ЩО ЗАЙМАЮТЬСЯ БОЧЧЕ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІГРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ." Visnyk of Zaporizhzhya National University Physical education and Sports, no. 1 (September 27, 2021): 126–32. http://dx.doi.org/10.26661/2663-5925-2021-1-18.

Full text
Abstract:
На основі теоретичного аналізу літературних джерел і матеріалів спеціалізованих періодичних видань визначено цілі, завдання і методи дослідження, а також механізм дії засобів адаптивної фізичної культури (АФК) на розвиток координаційних здібностей у дітей з дитячим церебральним паралічем (ДЦП). У статті розглядається питання розробки методичного комплексу для розвитку показників координаційних здібностей у дітей з ДЦП на заняттях з гри бочча із застосуванням спеціально спрямованих вправ та адаптованих рухливих і народних українських ігор на влучність. У дослідженні брали участь дівчатка і хлопчики у віці 9–11 років з середньою і важкою формою спастичної диплегії. Визначено координаційні здібності дітей з ДЦП, при цьому виявлено найменш розвинені групи м’язів, що дозволило найбільш ефективно підібрати методику занять. За методикою Т.Є. Казакової оцінено ступень підготовленості дітей з ДЦП до занять бочча. Проаналізовано зміни координаційних здібностей у дітей з ДЦП під впливом спеціально спрямованих вправ з м’ячем, які включалися в зміст адаптованих рухливих і народних українських ігор на влучність. Доведено ефективність застосування спеціально підібраних вправ та ігор на влучність в експериментальній групі. Показники точності метання м’яча покращилися, і ці відмінності є достовірними (р<0,05). Діти значно легше потрапляли в ціль м’ячем, покращилася здатність володіти своїм тілом, діти навчилися грати в команді, з’явилося прагнення до перемоги і до оволодіння новими навичками. Покращилася координація в цілому, діти стали більш стійкими до фізичних навантажень, більш витривалими, значно зросла здатність утримувати рівновагу. Використання ігор на влучність на заняттях бочча сприяло поліпшенню не тільки точності рухів рук і ніг, координації рухів, статичних і динамічних здібностей, а й покращенню психоемоційного стану дітей з ДЦП. Ігровий характер і викликані грою позитивні емоції підсилюють фізіологічні процеси в організмі і покращують роботу всіх органів і систем. Прагнення дітей до досягнення спільної мети сприяє поліпшенню координації рухів, більш точному орієнтуванню в просторі.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Yu. V., Osadcha. "NON-SPECIFIC REACTIVITY OF HENS’ ORGANISM UNDER THE INFLUENCE OF THE GROUP SIZE CHANGE." Scientific Bulletin of Natural Sciences (Biological Sciences), no. 31 (December 20, 2021): 53–64. http://dx.doi.org/10.32999/ksu2524-0838/2021-31-6.

Full text
Abstract:
The parameters of the group size of laying hens in cages are not provided by current domestic standards, and according tothe recommendations of the cross-country developer should contain at least 7 birds, but in practice they reach 100 birds, so they need to be clarified when using 12-tier cage batteries of the classical constructions. The purpose of the research was to study the nonspecific reactivity of the hens' body under the influence of the group size with the same stoking density of laying hens in similar cages by design. To do this, 4 groups of hens were formed in the conditions of a modern complex for the eggs production, each of which was kept in a separate poultry house similar in area and equipment, equipped with 12-tier cage batteries, the size of the cages in which varied. The group size of hens in each cage of the 1stgroup was 93 birds, the 2nd–52 birds, the3rd–17 birds and 4th–9 birds. At 52 weeks of age, 30 blood samples were taken from each group of hens and a hemogram was determined. Integral immunohematological indices were calculated based on the hemogram. It was found that with a decrease in thegroup size of hens there is an increase in the shift indices of leukocytes, heterophiles to lymphocytesratio, immunoreactivity, heterophiles to monocytes ratio, lymphocytes to monocytesratio, lymphocytes to ESR ratio and lymphocytes to eosinophils ratio. This indicates a shift of the leukocyte formula to the left, the predominance of nonspecific protective cells due to a functional increase in bone marrow proliferative activity and is expressed in increased heterophiles, increased activity in the microphage-macrophage immune response system and indicates the presence of high levels of endogenic intoxication in the body of hens and impaired immunological reactivity, and can inform about the autoimmune nature of the pathological process. At the same time, a decrease in lymphocyte-granulocyteratio, total and lymphocyte indices was detected, which confirms the shift of the leukocyte formula to the left and indicates the dominance of cell activation of the immune system, indicates an active adaptive response of white blood. Simultaneous increase in the leukocyte shift index and decrease in the lymphocyte-granulocyte index indicates the development of endogenous intoxication in hens and impaired immunological reactivity due to autointoxication of the body during the destruction of its own cells. Key words: immunohematological indices, hens, stress, nonspecific reactivity, endogenous intoxication. Параметри величини угрупування курей-несучок промислового стада в клітках не передбачені діючими вітчизняними нормами, а за рекомендаціями розробника кросу мають становити не менше 7 гол., однак на практиці досягають 100 гол., тому потребують уточнення під час використання 12-ярусних кліткових батарей класичних конструкцій. Метою роботи було дослідження неспецифічної реактивності організму курей за впливу величини угрупування зоднаковою щільності посадки несучок в клітках-аналогах за конструкцією. Для цього вумовах сучасного комплексу з виробництва харчових яєць сформували 4 групи курей, кожну з яких утримували в окремому пташнику-аналогу за площею та устаткуванням, обладнаному 12-ярусними клітковими батареями, розмір кліток в яких різнився. Величина угрупування курей у кожній клітці 1-ї групи складала 93 гол., 2-ї –52 гол., 3-ї –17 гол. та 4-ї –9 гол. У віці 52 тижні у курей кожної групи відібрали по 30 зразків крові та визначили гемограму. На основі гемограми розраховували інтегральні імуногематологічні індекси. Виявлено, що за зменшення величини угрупування курей спостерігається підвищення індексів зсуву лейкоцитів, співвідношення гетерофілів і лімфоцитів, імунореактивності, співвідношення гетерофілів і моноцитів, співвідношення лімфоцитів і моноцитів, співвідношення лімфоцитів і ШОЕ та співвідношення лімфоцитів і еозинофілів. Це вказує на зсув лейкоцитарної формули вліво, перевагу неспецифічних захисних клітин, що відбувається внаслідок функціонального підвищення проліферативної активності кісткового мозку і виражається у збільшені кількості гетерофілів, підвищенні їх активності у мікрофагально-макрофагальній системі імунної відповіді та свідчить про наявність в організмі курей високого рівня ендогенної інтоксикації і порушення імунологічної реактивності, а також може інформувати проаутоімунний характер патологічного процесу. Водночас виявлено зниження індексів лімфоцитарно-гранулоцитарного, загального та лімфоцитарного, що підтверджує зсув лейкоцитарної формули вліво та свідчить про домінування активації клітинної ланки системи імунітету, вказує на активну адаптивну реакцію білої крові. Одночасне підвищення індексу зсуву лейкоцитів та зниження лімфоцитарно-гранулоцитарного індексу свідчить про розвиток ендогенної інтоксикації у курей та порушення у них імунологічної реактивності внаслідок автоінтоксикації організму під час деструкції власних клітин.Ключові слова:імуногематологічні індекси, кури, стрес, неспецифічна реактивність, ендогенна інтоксикація.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Гриценко, В. В., К. Г. Гусейнов, А. Н. Постников, and И. М. Митюшев. "Problems and successes in potato protection from Colorado potato beetle." Kartofel` i ovoshi, no. 8() (August 7, 2020): 27–31. http://dx.doi.org/10.25630/pav.2020.44.45.004.

Full text
Abstract:
В итоге расселения и адаптации в новых регионах колорадский жук остается первостепенным вредителем картофеля. В РФ за последнее десятилетие наблюдается определенное снижение его распространения, вызванное развитием более эффективных приемов и средств защиты. Сильными сторонами колорадского жука, создающими проблемы в защите от него, являются высокие миграционные способности, репродуктивный потенциал, жизнестойкость, экологическая пластичность, многообразие и лабильность жизненного цикла, тесная сопряженность с картофелем, феноменальная способность к развитию резистентности к инсектицидам. На примере многолетних наблюдений в Азербайджане показан адаптивный ответ колорадского жука на климатические изменения последнего времени. Рассматриваются возможности и перспективы агротехнического, селекционного, биотехнологического, биологического и химического методов. Обзор ассортимента и развития методов и средств защиты картофеля от колорадского жука приводит к заключению, что столь адаптивному вредителю следует противопоставлять многообразную, гибкую и динамичную интегрированную защиту. В антирезистентных стратегиях обработок практикуют чередование инсектицидов разных групп и использование комплексных, 2- 3-компонентных препаратов. Одним из наиболее новых и интересных направлений является разработка так называемых РНК-инсектицидов. Их действующим началом служат синтезированные короткие последовательности РНК, способные блокировать экспрессию определенных генов вредителя, нарушая его жизнедеятельность. В испытаниях против колорадского жука их применяют как путем обработки растений, так и трансгенным переносом в геном хлоропластов картофеля. Расшифровка генома колорадского жука, произошедшая в 2018 году, не выявила каких-либо особых генетических систем, связанных с его резистентной способностью. При этом обнаружилась значительная роль коротких молекул РНК в регуляции действия генов, что позволяет рассчитывать на успех РНК-интерференции. Необходимо сохранять и развивать широкую базу методов, направлений и средств. Ведущую роль в системе продолжают играть истребительные меры, среди которых появляются все более специфичные и безопасные. В качестве стратегической цели развития можно рассматривать понижение вредоносного статуса колорадского жука до уровня ординарного вредителя. As a result of dispersal and adaptation in new regions, the Colorado potato beetle remains the primary pest of potatoes. In the Russian Federation, over the past decade, there has been a certain decrease in its distribution, caused by the development of more effective methods and means of protection. The strengths of the Colorado potato beetle, which create problems in protection against it, are high migratory abilities, reproductive potential, vitality, ecological plasticity, diversity and lability of the life cycle, close association with potatoes, phenomenal ability to develop resistance to insecticides. On the example of long-term observations in Azerbaijan, the adaptive response of the Colorado potato beetle to recent climatic changes is shown. The possibilities and prospects of agrotechnical, breeding, biotechnological, biological and chemical methods are considered. A review of the assortment and development of methods and means of protecting potatoes from the Colorado potato beetle leads to the conclusion that such an adaptive pest should be opposed with a diverse, flexible and dynamic integrated protection. In anti-resistant treatment strategies, alternating insecticides of different groups and the use of complex, 2-3-component preparations are practiced. One of the most new and interesting directions is the development of so called RNA insecticides. Their active principle is synthesized short RNA sequences that can block the expression of certain pest genes, disrupting its life activity. In tests against the Colorado beetle, they are used both by processing plants and by transgenic transfer to the genome of potato chloroplasts. Decoding the genome of the Colorado beetle, which occurred in 2018, did not reveal any special genetic systems associated with its resistance ability. At the same time, a significant role of short RNA molecules in regulating the action of genes was found, which allows us to count on the success of RNA interference. It is necessary to maintain and develop a broad base of methods, directions and means. Destructive measures continue to play the leading role in the system, among which more and more specific and safe ones appear. The reduction of the harmful status of the Colorado potato beetle to the level of an ordinary pest can be considered as a strategic development goal.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Семенютина, А. В., А. Ш. Хужахметова, В. А. Семенютина, and Д. В. Сапронова. "Reproductive capacity of the dendrological resources of the Rosaceae family and their prospects for nursery management and forest flora enrichment." World Ecology Journal, no. 1() (March 15, 2020): 68–96. http://dx.doi.org/10.25726/worldjournals.pro/wej.2020.1.4.

Full text
Abstract:
Проведение научных исследований по вопросам влияния стресс-факторов на репродуктивную способность экономически важных древесных растений актуально для аридных регионов РФ, в связи с выполнением мероприятий по национальным проектам «Наука», «Экология». Механизмы приспособления биологических систем к воздействию стресс-факторов, определяются пределами устойчивости растений, раскрывают природу их целостности и сохранности. Объекты исследований – представители семейства Rosaceae (Amelanchier, Amygdalus, Aronia, Armeniaca, Chaenomeles, Cerasus, Cotoneaster, Crataegus, Gydonia, Malus, Rosa, Sorbus, Spiraea и др.), произрастающие в коллекциях ФНЦ агроэкологии РАН (Волгоградская, Самарская области, Алтайский край), включают виды многоцелевого назначения (лесомелиоративные, декоративные, лекарственные, пищевые и др.). Климат характеризуется небольшим количеством годовых атмосферных осадков (270-395 мм), высокими летними (+40-43°C) и низкими зимними (-35-50°C) температурами воздуха, оттепелями зимой, малым снеговым покровом. Наблюдение за поведением древесных интродуцентов оценивалось по степени роста, развития и получения репродукции. Использованы методы определения пределов толерантности в условиях действия стресс-факторов на основе кондуктомера S230Kit, устройства Dualex Scientific. Определение влияния факторов среды на цветение, плодоношение и семеношение исследуемых представителей родовых комплексов семейства Rosaceae проводилось по методическим указаниям, разработанным ФНЦ агроэкологии РАН. В кластерных коллекциях ФНЦ агроэкологии РАН (дендрарии: Волгоградский, Камышинский, Поволжский, Кулундинский) выделены 33,2 % древесных видов с генеративным индексом 0,65-0,79. В эту группу вошли растения с широким экологическим ареалом произрастания (полиморфные родовые комплексы). У них наряду с высоким уровнем экологической пластичности к стресс-факторам по коллоидно-осмотическим свойствам протоплазмы (1,70-2,05) отмечено интенсивное плодоношение, высокие показатели завязываемости плодов (64-91%), развитие крупных плодов и семян, хорошая доброкачественность семян. Семена высоких качеств продуцируют представители Cydonia (80…95), Spiraea(85…93), Prunus (86…97), Aronia (88…95), Padus (89…96), Pyrus(89…99), Amygdalus (90…100), Cerasus (93…99), Chaenomeles(95…99), Physocarpus (95…100), Armeniaca (99…100). Разнообразием качества семян характеризуются следующие виды родов этого семейства: Crataegus(48…91), Sorbus (59…88), Amelanchier (60…90), Malus(68…90), у Aflatuniaulmifolia (31…50). Установлена экологическая специфика видов, связанная с ареалом их происхождения и сложным процессом адаптивной изменчивости. Выявлены биоэкологические параметры семеношения и генеративная способность деревьев и кустарников, для их эффективного непрерывного использования в питомниководстве и лесомелиорации. В результате исследований разработана теоретическая основа семеноведения, которая базируется на получении адаптивного поколения растений. Получены новые знания по пределам экологической толерантности древесных видов к стресс-факторам. Для формирования устойчивых лесомелиоративных комплексов и улучшения биоресурсов деградирующих ландшафтов рекомендованы полиморфные родовые комплексы кустарников. На основе анализа климатических характеристик, играющих определяющую роль в успешности интродукции, установлены виды с широким экологическим ареалом, как растения многоцелевого назначения. Они перспективны для насаждений в аридных регионах. Scientific research on the impact of stress factors on the reproductive ability of economically important woody plants is relevant for arid regions of the Russian Federation in connection with activities under the national projects "Science" and "Ecology". Mechanisms of adaptation of biological systems to the impact of stress factors are determined by the limits of plant resistance and reveal the nature of their integrity and preservation. The objects of research are representatives of the Rosaceae family (Amelanchier, Amygdalus, Aronia, Armeniaca, Chaenomeles, Cerasus, Cotoneaster, Crataegus, Gydonia, Malus, Rosa, Sorbus, Spiraea, etc.) growing in the collections of the Federal Research Center ofAgroecology of the Russian Academy of Sciences (Volgograd and Samara Regions, Altai Territory), including multi-purpose species (forest-reclamation, decorative, medicinal, food, etc.). The climate is characterized by a small amount of annual precipitation (270-395 mm), high summer precipitation (+40-43°C), and low winter (- 35-50°C) air temperatures, thawing in winter, low snow cover. Observation of the behavior of introduced trees was evaluated by the degree of growth, development,and reproduction. Methods for determining tolerance limits under stress factors based on an s230kit conductometer and a Dualex Scientific device were used. The effect of environmental factors on the flowering, fruiting, and seed production of the studied representatives of generic systems in the Rosaceaefamily was determined according to guidelines developed by the Federal Scientific Center of Agroecology of the Russian Academy of Sciences. In the cluster collections of the Federal Center of Agroecology of the Russian Academy of Sciences (arboretums: Volgograd, Kamyshin, the Volga Region, Kulunda), 33.2 percent of woody species with the generative index 0.65-0.79 were allocated. This group includes plants with a wide ecological range of growth (polymorphic generic complexes). Along with a high level of environmental plasticity to stress factors, the colloid-osmotic properties of protoplasm (1.70-2.05) showed intensive fruiting, high fruit set rates (64-91%), development of large fruits and seeds, and good seed quality. Seeds of high quality are produced by representatives of Cydonia (80 ... 95), Spiraea(85...93), Prunus (86...97), Aronia (88...95), Padus(89...96), Pyrus (89...99), Amygdalus (90...100), Cerasus(93...99), Chaenomeles (95...99), Physocarpus (95...100), andArmeniaca(99...100). The following species of genera of this family are characterized by a variety of seed quality: Crataegus (48 ... 91), Sorbus(59...88), Amelanchier (60...90), Malus (68...90), and Aflatuniaulmifolia(31…50). The ecological specificity of the species, associated with the range of their origin and with a complex process of adaptive variability, was established. Bioecological parameters of seed production and generative capacity of trees and shrubs for their effective continuous use in nursery and forest reclamation were identified. As a result of research, a theoretical basis for seed science has been developed, which is based on obtaining an adaptive generation of plants. New knowledge has been obtained on the limits of ecological tolerance of tree species to stress factors. Polymorphic generic complexes of shrubs are recommended for the formation of sustainable forest-reclamation complexes and improvement of bioresources of degraded landscapes. Based on the analysis of climatic characteristics that play a decisive role in the success of introduction, species with a wide ecological range, as multi-purpose plants, are promising for plantings in arid regions.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Keberle, S. P., A. A. Selina, O. V. Chudinova, and L. S. Evert. "FUNCTIONAL STATE OF CENTRAL NERVOUS SYSTEM IN STUDENTS WITH VARIOUS ONLINE BEHAVIORAL PATTERNS." Ulyanovsk Medico-biological Journal, no. 1 (March 30, 2021): 114–22. http://dx.doi.org/10.34014/2227-1848-2021-1-114-122.

Full text
Abstract:
The life of any modern society without the Internet is impossible. Every year the number of Internet users is increasing, as men and women of all ages and nationalities surf the net. However, along with the advantages, there are also negative moments of worldwide Internet growth, e.g. Internet addiction. Many adolescents are becoming netaholics, and it is evident that the Internet undermines their health. The aim of the study is to determine the functional state of the central nervous system (CNS) in students with various online behavior patterns according to a simple visual-motor reaction. Materials and Methods. The authors examined 202 students, aged 12–17, living in the city of Abakan (Republic of Khakassia). We used Chen Internet Addiction Scale (CIAS) adapted by V.L. Malygin and K.A. Feklisov to determine the online behavior pattern. A simple visual-motor reaction test was used to assess the functional state of the central nervous system. The test was performed on the Psychophysiological testing device-1/30 “Psychophysiologist”, a hardware-software complex. Nonparametric statistics was used for data processing: Pearson’s chi-square test was applied for qualitative indicators and the Mann–Whitney U-test – for quantitative ones. Results. The data obtained showed that a good functional state of the central nervous system prevails in students with various online behavior patterns. At the same time, teenagers-netaholics demonstrated lower indicators in the sensorimotor test in comparison with students with adaptive and non-adaptive Internet experience. Netaholics showed a decrease in concentration, attention span (accuracy and stability) and retardation (speed of response). Conclusion. Our findings indicate that despite a good functional state of the central nervous system predominance of CNS inhibition processes, fatigue, a decrease in mental performance and cognitive activity are peculiar to students-netaholics. Keywords: functional state of the central nervous system, Internet addiction, visual-motor reactions, students. Современное общество уже невозможно представить без Интернета. С каждым годом количество его пользователей увеличивается, в деятельность в сети Интернет вовлекаются все возрастные слои населения. Но наряду с достоинствами имеет место и негативное последствие распространения Интернета по миру – развитие сверхувлеченности сетью Интернет (интернет-зависимости), которая наиболее часто возникает в подростковом возрасте, отрицательно сказываясь на здоровье подростков. Цель. Определить особенности функционального состояния центральной нервной системы (ЦНС) у школьников с различными видами онлайн-поведения по параметрам простой зрительно-моторной реакции. Материалы и методы. Обследовано 202 школьника в возрасте 12–17 лет, проживающих в г. Абакан (Республика Хакасия). Для определения вида онлайн-поведения применяли адаптированную В.Л. Малыгиным и К.А. Феклисовым шкалу интернет-зависимости Чена (тест CIAS). Для оценки функционального состояния ЦНС использовали тест простой зрительно-моторной реакции с помощью аппаратно-программного комплекса УПФТ-1/30 «Психофизиолог». Статистическую обработку данных проводили с применением методов непараметрической статистики: критерия χ2 Пирсона для качественных показателей и U-критерия Манна–Уитни для количественных. Результаты. Полученные данные показали, что у школьников с различными видами онлайн-поведения преобладает удовлетворительное функциональное состояние ЦНС. При этом среди школьников с патологическим пользованием Интернетом (интернет-зависимостью) имеется тенденция к ухудшению значений по отдельным показателям сенсомоторного теста по сравнению со школьниками с адаптивным и неадаптивным пользованием Интернетом, что проявляется снижением концентрации и устойчивости внимания (по уровню безошибочности и стабильности), замедлением реакций (по уровню быстродействия). Выводы. Результаты исследования указывают на преобладание процессов торможения в ЦНС, состояние утомления, снижение психической работоспособности и когнитивной деятельности у школьников с интернет-зависимостью, несмотря на удовлетворительное значение функционального состояния ЦНС. Ключевые слова: функциональное состояние центральной нервной системы, интернет-зависимость, зрительно-моторные реакции, школьники.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography